فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت راهبردی - پیاپی 78 (پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش های مدیریت راهبردی
پیاپی 78 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امید گلشن تفتی، سید حیدر میرفخرالدینی*، داوود عندلیب اردکانی، حبیب زارع احمدآبادی صفحات 13-36

    فعالیت های اقتصادی از منابع طبیعی استفاده می کنند و به آن ها وابستگی دارند و ماهیت فرآیند آن ها به گونه ای است که به طور بالقوه محیط زیست را آلوده می کنند، بنابراین باید شیوه های ارزیابی عملکرد زیست محیطی در صنایع مختلف اعم از صنایع فولاد، بازنگری گردند. هدف این مطالعه شناسایی شاخص های زیست محیطی مدل تعالی عملکرد صنایع فولاد یزد و طراحی روابط بین آن ها از طریق نقشه شناختی فازی است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از جهت نوع و جمع آوری داده ها توصیفی-پیمایشی است. در ابتدا با رویکرد فراترکیب، 40 مقاله به عنوان نمونه بررسی و به منظور شناسایی شاخص های تکمیلی با فعالان زیست محیطی در صنعت فولاد مصاحبه شد که 269 شاخص زیست محیطی، 36 مفهوم و 9 مقوله مدل تعالی عملکرد شناسایی گردید. جهت گردآوری داده ها و بررسی ارتباط مفاهیم زیست محیطی، خبرگان صنعتی و دانشگاهی پرسشنامه ها را تکمیل نموده اند و با تکنیک نقشه شناختی فازی و نرم افزارهای FCMapper و Pajek اقدام به طراحی مدل ارتباط دهنده بین عوامل و سناریوسازی پژوهش گردیده است. یافته های پژوهش از نقشه شناختی فازی طراحی شده، 157 ارتباط میان 36 مفهوم را نشان می دهند که شش سناریو به دو صورت، سناریو رو به عقب و سناریو رو به جلو حاصل شده است.

    کلیدواژگان: مدل تعالی عملکرد، فراترکیب، صنایع فولاد، نقشه شناختی فازی، سناریوسازی
  • پرستو محمدکریمی، میرعلی سید نقوی*، عادل صلواتی صفحات 37-72

    موفقیت بانک ها در محیط رقابتی امروزی، مستلزم کسب آمادگی لازم برای مواجهه با آن بوده و چابکی استراتژیک در قالب سلاحی نوظهور به عنوان کلید موفقیت در این محیط شناخته شده است. نظر به اهمیت چابکی استراتژیک در بانک ها، هدف پژوهش کیفی حاضر شناسایی و تبیین ابعاد، مولفه ها و شاخص های چابکی استراتژیک در بانک ملی ایران می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش هفت مرحله ای فراترکیب سندلوسکی و باروسو ابتدا مقالات مرتبط انتخاب و پس از بررسی آنها با روش تحلیل تم و طی مراحل لازم، اطلاعات مرتبط استخراج و کدهای مفهومی اولیه، شاخص ها (کدهای گزینشی)، مولفه ها (تم های فرعی) و ابعاد (تم های اصلی) مربوطه به صورت اولیه شناسایی و سپس به منظور اعتباریابی و ارتقاء، طی یک فرآیند پژوهشی با تکنیک دلفی درمعرض سنجش پنل خبرگان انتخابی قرار گرفت و ضمن اخذ و اعمال نظرات و پیشنهادات تکمیلی آنان مبنی بر تغییر، حذف و یا افزودن موارد لازم، پس از 3 دور با لحاظ درصد توافق و ضریب هماهنگی کندال اجماع لازم حاصل و اجزاء نهایی تشکیل دهنده سازه چابکی استراتژیک مشتمل بر 4 بعد اصلی (وضوح و روشنی چشم انداز، حساسیت استراتژیک، پاسخگویی استراتژیک و توانمندی های جمعی)، 11 مولفه و 34 شاخص، مشخص گردید که می تواند مبنایی برای پیاده سازی و عملیاتی ساختن چابکی استراتژیک در بانک ملی باشد.

    کلیدواژگان: چابکی استراتژیک، وضوح و روشنی چشم انداز، حساسیت استراتژیک، پاسخگویی استراتژیک، توانمندی های جمعی
  • مهدی پاکزاد، سید سپهر قاضی نوری*، مهدی محمدی صفحات 73-98

    نوآوری یک فرآیند وابسته به جغرافیا و منطقه است که در آن توانمندی های محلی چون منابع، نهادها، ارزش های عمومی و فرهنگی، محرک های اصلی هستند. تعاملات میان بخش های مختلف منطقه ازجمله بخش های فنی، تجاری، قانونی، اجتماعی و مالی به توسعه، محافظت، تامین مالی یا قانون گذاری در حوزه نوآوری و فناوری کمک می کنند. وابستگی نوآوری به ویژگی های مناطق، امکان ارایه یک مدل واحد برای توسعه نوآوری در مناطق را غیرممکن ساخته است و درواقع، مجموعه متنوعی از توانمندی ها، ابزارها و ویژگی های نهادی برای توسعه و مدیریت دانش در حال و آینده موردنیاز است. هم چنین عواملی چون تولید منطقه ای، محیط منطقه ای، نظام دانشگاهی و پژوهشی در منطقه، مدیریت عمومی و توانمندی های بنگاه های اقتصادی و خصوصی، دارای اهمیت فراوانی است. با عنایت به تفاوتهای موجود در وضعیت نوآوری استان های کشور، این مقاله به دنبال طراحی و پیشنهاد مدل تخصصی سازی هوشمند برای توسعه نوآوری منطقه ای با در نظر گرفتن تفاوت های موجود در وضعیت نوآوری استان های کشور است. بدین منظور با مطالعه و بررسی مطالعات و پژوهش های قبلی الزامات و مولفه های تحصصی سازی هوشمند، شناسایی شده و برمبنای آنها چارچوب اولیه برای هوشمند سازی سیاست های توسعه نوآوری منطقه ای طراحی گردید. در ادامه به منظور ارایه مدل بومی برای طراحی مدل تخصصی سازی هوشمند، استان آذربایجان شرقی که مباحث سیاست گذاری علم و فناوری در بین بازیگران و فعالان استان نهادینه شده است، انتخاب شد و با استفاده از روش داده بنیاد چند زمینه ای و با بهره گیری از مصاحبه با مدیران کلان استان، انجمن های صنفی، مدیران خوشه های صنعتی و فناوری الزامات و مولفه های شناسایی شده در چارچوب اولیه بومی و منطقه ای گردید. مدل پیشنهادی برای تخصصی سازی هوشمند برای تدوین سیاست های توسعه نوآوری منطقه ای شامل سه مرحله تهیه چشم انداز و حوزه های الویت دار منطقه، تحلیل زیست بوم نوآوری حوزه های منتخب، تدوین بسته سیاستی و برنامه ریزی اجرا به همراه توجه به ملاحظات فرایندی می شود.

    کلیدواژگان: تخصصی سازی هوشمند، سیاست نوآوری منطقه ای، بسته سیاستی، روش داده بنیاد چند زمینه ای
  • مهدی سلطانی فر* صفحات 99-122
    در این پژوهش، بیست شاخص و ویژگی فنی و زیرساختی شبکه های اجتماعی از طریق تعامل با خبرگان و متخصصین فضای مجازی و رایانه و با استفاده از روش دلفی استخراج گردید. سپس هفده شبکه اجتماعی مشهور مورد بررسی قرار گرفته و جزییات شبکه ها در شاخص های مستندسازی شده بررسی شد. همچنین یک روش جدید ترکیبی رتبه بندی به نام تاپسیس رای گیری با ترکیب دو روش تاپسیس و رای گیری ترجیحی طراحی شد و در نهایت روش طراحی شده برای رتبه بندی هفده شبکه اجتماعی مورد بررسی، به کار گرفته شد. یافته های به دست آمده در این پژوهش نشان می دهد شبکه های اجتماعی فیس بوک، تلگرام، گپ، سروش و آی گپ به ترتیب رتبه های اول تا پنجم را به لحاظ فراهم آوردن امکانات فنی و زیرساختی، به خود اختصاص داده اند. در این پژوهش با تمرکز بر روی شبکه های اجتماعی داخلی، راه بردهایی برای ارتقاء جایگاه این شبکه های اجتماعی ارایه شده که می تواند منجر به تدوین نقشه راه مناسب برای تحقق کسب سهم قابل قبول در میان متقاضیان داخل کشور شود.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، رتبه بندی، رای گیری، روش تاپسیس، روش تاپسیس رای گیری
  • آرزو زمانی، مهرداد حسینی شکیب*، عباس خمسه صفحات 123-148
    در ادبیات مدیریت استراتژیک، موضوع همسویی استراتژیک به عنوان روشی مناسب برای بهبود عملکرد، تعامل و هماهنگی بین عناصر و اجزای سازمان و کسب و خلق ارزش در محیط رقابتی شناخته شده است. در کسب وکار امروزی که بیش ترین سرمایه گذاری سازمان ها بر روی فناوری اطلاعات صورت می گیرد، سازمان ها در جهت رسیدن به اهداف استراتژیک خود، چاره ای جز استفاده از فناوری اطلاعات به عنوان یک منبع استراتژیک ندارند؛ لذا مفهوم همسویی استراتژی های فناوری اطلاعات و کسب وکار اهمیت بیشتری پیدا می کند. بیشتر جستارهای پژوهشی در رابطه با موضوعات استراتژیک به دو دسته پژوهش های فرآیندی و محتوایی تقسیم می شوند. هر دو گروه پژوهش های فرآیندی و محتوایی به دنبال این بوده اند که رابطه ای را میان تصمیمات استراتژیک و عملکرد برقرار نمایند، اما ماهیت و شدت نسبی این پیوند نامعلوم باقی مانده است. لذا هدف از این پژوهش، ارزیابی سهم فرآیند و محتوای استراتژی در تاثیر همسویی استراتژیک بر عملکرد و چابکی در صنعت خودرو است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش، پیمایشی-توصیفی است. گردآوری داد ه ها توسط پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت. روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظرات خبرگان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش، مدیران، سرپرستان و کارشناسان بخش مدیریت استراتژیک و فناوری اطلاعات شرکت های ایران خودرو و سایپا هستند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری با نرم افزار Amos استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که فرآیند و محتوای استراتژی با در نظر گرفتن نقش میانجی همسویی ا ستراتژیک، تاثیر معناداری بر عملکرد و چابکی این شرکت ها دارد.
    کلیدواژگان: فرآینداستراتژی، محتوای استراتژی، همسویی استراتژیک، عملکرد، چابکی
  • مجید فانی*، مهدی جلالی، شادان وهاب زاده صفحات 149-169

    درک سازگاری موثر از پذیرش نوآوری های تکنولوژیک، مانند کسب و کار الکترونیکی مسلما یکی از چالش های اصلی می باشد که سازمان ها با آن روبرو هستند. ضرورت توسعه مدلی جامع و کامل که بتواند عملکرد بازاریابی دیجیتال شرکت های تحت وب را بسنجد و فرایند تدوین، اجرا و ارزیابی استراتژی های بازاریابی این نوع شرکت ها را مورد ممیزی قرار دهد، مساله پیشرو این شرکت ها است. پژوهش حاضر با هدف دستیابی به مدلی راهبردی جهت تحلیل سنجش عملکرد و بهینه سازی بازاریابی دیجیتال شرکت های تحت وب اجرا شده است. روش تحقیق پژوهش حاضر کیفی و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد است. برای گردآوری اطلاعات از 15 مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان سازمانی و دانشگاهی استفاده شد. نمونه گیری به روش نمونه گیری نظری بود و با بهره مندی از تکنیک های هدفمند قضاوتی و گلوله برفی انجام شد. نتایج تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها در فرآیند کدگذاری به ایجاد نظریه در حوزه بازاریابی دیجیتال شرکت های تحت وب منجر شد که بر مبنای آن عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبرد و پیامد در قالب الگوی نظری بر مبنای تیوری داده بنیاد معنا پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: مدل راهبردی، تحلیل های مبتنی بر وب، سنجش عملکرد، بهینه سازی بازاریابی، شرکت های تحت وب
|
  • Omid Golshan Tafti, Seyed Heidar Mirfakhradini *, Davood Endelib Ardakani, Habib Zare Ahmadabadi Pages 13-36

    Economic activities use and depend on natural resources, and the nature of their processes is such that they potentially pollute the environment. Therefore, environmental evaluation practices in various industries, including the steel industries, should be reviewed. The purpose of this study is to identify the environmental indicators of performance excellence model of Yazd Steel Industries and design the relationships between them through fuzzy cognitive map. This study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of type and data collection. At first, with the meta-synthesis approach, 40 articles were reviewed as samples and in order to identify complementary indicators, environmental activists in the steel industry were interviewed, in which 269 environmental indicators, 36 concepts and 9 categories of performance excellence model were identified. In order to collect data and examine the relationship between environmental concepts, industrial and academic experts have completed the questionnaires and with the fuzzy cognitive map technique and FCMapper and Pajek softwares, a linking model between factors and scenario making has been designed. The research findings from the designed fuzzy cognitive map show 157 relationships between 36 concepts, of which six scenarios are obtained in two ways, backward scenario and forward scenario.

    Keywords: Performance Excellence Model, Meta-synthesis, Steel industries, Fuzzy Cognitive Map, Scenario Making
  • Parastou Mohamad Karimi, MirAli Seyyed Naghavi *, Adel Salavati Pages 37-72

    The success of banks in today's competitive environment requires the necessary preparation to deal with it, and strategic agility in the form of an emerging weapon is known as the key to success in this environment.Given the importance of “strategic agility” in banks, the purpose of this qualitative research is to identify and explain the dimensions, components and indicators of strategic agility in the Bank Melli Iran. In this research, using Sandlowski and Barroso’s seven-step Meta-Synthesis method, first, the relevant articles were selected and after reviewing them with the Thematic analysis method and during the necessary steps, the information is extracted and initial conceptual codes, indicators(selective codes), components(sub-themes) and dimensions(main themes) are identified and and then, through a Delphi-based research process, they were subjected to a panel of selected experts for validation and promotion, and while receiving and applying their comments on removing or adding the required items, after 3 rounds, regarding the Kendall Correlation Coefficient, consensus was achieved and the final components of the strategic agility constructconsisting of 4 main dimensions (Vision Clarity, Strategic Sensitivity, StrategicResponding and Collective Capabilities), 11 components and 34 indicators was identified. It can provide a basis for operationalization of Strategic Agility in Bank Melli Iran.

    Keywords: Strategic Agility, Vision Clarity, Strategic Sensitivity, Strategic Responding, Collective Capabilities
  • Mahdi Pakzad, Seyed Sepehr Ghazi Noori *, Mahdi Mohammadi Pages 73-98

    Innovation is a process dependent on geography and region in which local capacities such as resources, institutions, public and cultural values are the main drivers. Interactions between different sectors of the region, including technical, commercial, legal, social and financial sectors, contribute to the development, protection, financing or regulation of innovation and technology. The dependence of innovation on the characteristics of regions has made it impossible to provide a single model for the development of innovation in the regions, and in fact, a diverse set of institutional capacities, tools and characteristics is needed for the development and management of present and future knowledge. Also important are factors such as regional production, regional environment, system of academia and research in the region, public management and the capabilities of private and business firms. Given the differences in the state of innovation in the provinces of Iran, this study seeks to present a smart specialization for the development of regional innovation ecosystem in Iran. To this end, by studying and reviewing previous studies and research, the requirements and components of smart a smart specialization have been identified and based on them an initial framework has been designed for smart regional eco-innovation development policies. Then, in order to present a native model for intelligent policy package design, East Azerbaijan Province, which has been institutionalized in science and technology policy discussions among the province's actors and activists, was selected and with using Multi Grounded Theory (MGT) method and using interviews with provincial managers, trade unions, industrial cluster and technology managers. The identified requirements and components were initialized in a local and regional context. The proposed model of smart specialization for formulating regional innovation development policies includes three stages: preparing the vision and priority areas of the region, analyzing the innovation ecosystem of selected areas, formulating a policy mix and implementing planning along with considering process considerations.

    Keywords: Smart specialization, Regional innovation policy, Policy mix, Multi Grounded Theory (MGT) method
  • Mehdi Soltanifar * Pages 99-122
    In this study, twenty indicators, technical and infrastructural features of social Medias were extracted through interaction with cyberspace experts and computer experts and specialists using Delphi method. Then seventeen popular social Medias were examined and the details of the social Medias in the documented indicators were examined. Also, a new hybrid ranking method called voting TOPSIS was designed by combining the two methods of TOPSIS and preferential voting model, and finally, the method designed for ranking the seventeen social Medias was used. Findings obtained in this study show that Facebook, Telegram, Gap, Soroush and iGap social Medias have been ranked first to fifth in terms of providing technical and infrastructure facilities, respectively. In this study, focusing on native social medias, strategies to improve the position of these social medias are presented, which can lead to the development of an appropriate roadmap to achieve an acceptable share among applicants in Iran
    Keywords: Social Medias, Ranking, Voting, TOPSIS method, Voting TOPSIS Method
  • Arezoo Zamany, Mehrdad Hosseini Shakib *, Abbas Khamseh Pages 123-148
    In the literature of strategic management, strategic alignment has been recognized as an appropriate way to improve the performance, interaction and coordination between organization units and to create value in a competitive environment. In present business environment the most investment in organizations is in information technology, therefore organizations have no choice but to use information technology as a strategic resource to achieve their strategic goals, so the concept of aligning information technology strategies and business strategies becomes more important. Most research papers on strategic topics fall into two categories: process and content researches. Both groups have sought to establish a link between strategic decisions and performance, but the relative nature and intensity of this link remains unclear. Therefore, the purpose of this study is to evaluate the contribution of strategy process and strategy content in the impact of strategic alignment on performance and agility in the automotive industry. This study is categorized as applied and descriptive. Data was collected by a researcher-made questionnaire. The content validity was estimated by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. The statistical population of the study is consisted of managers, supervisors and experts of strategic management and IT departments of IranKhodro and Saipa companies. For data analysis, confirmatory factor analysis (CFA) and structural equation modeling (SEM) have been used by AMOS. The findings show that the strategy process and strategy content have a significant impact on the performance and agility of these companies considering the mediating role of strategic alignment
    Keywords: Strategy process, Strategy content, Strategic Alignment, performance, Agility
  • Majid Fani *, Mehdi Jalali, Shadan Vahabzadeh Pages 149-169

    electronic businesses. A basic subject in organizations is the requirement for developing a comprehensive model able to evaluate the digital marketing performance of web companies and explore the formulation, execution, and evaluation of marketing strategies in the companies. This study aims to achieve a strategic model to analyze the performance evaluation and digital marketing optimization for web companies. This study is qualitative and based on the grounded theory. 15 semi-structured interviews were performed with organizational and academic experts to collect data. A theoretical sampling was performed using the snowball sampling method and purposeful judgment techniques. The analysis results obtained from the interviews in the coding process led to the creation of a theory in digital marketing of web companies, based on which casual, background, and mediating factors as well as strategies and outcomes have gained meaning in form of a theoretical pattern based on the grounded theory. Finally, the results were described and explained.

    Keywords: strategic model, Web-based Analysis, Performance Evaluation, Marketing Optimization, Web Companies