فهرست مطالب

هنر و تمدن شرق - پیاپی 32 (تابستان 1400)

مجله هنر و تمدن شرق
پیاپی 32 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عاطفه گروسی *، شهره جوادی صفحات 5-16

    پته دوزی از هنرهای تزیینی-کاربردی است که از گذشته های دور، نزد زنان زرتشتی کرمان رایج بوده و هنری خاص و پرطرفدار محسوب می شده است. امروزه نیز پته را در تزیین انواع وسایل دکوراتیو و کاربردی می توان مشاهده کرد و دلیلی بر همه گیری این هنر نزد مردم شده است. در پژوهش پیش رو تلاش شد با شناسایی نقوش و نمادشناسی آن ها به معرفی، رمزگشایی و رفع ابهامات موجود در زمینه نقش های اصیل و جدید پته کرمان پرداخته شود. تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و به جهت کیفیت توصیفی-تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای (اسنادی) و میدانی (گفت وگوی حضوری با کارشناسان، شامل افراد: دوزنده، رفوگر و فروشنده پته) انجام پذیرفت که از نظر جامعه آماری 21 نقش از نقوش پته در قالب جدول مورد تحلیل قرارگرفتند. در تقسیم بندی نقوش پته، سه دسته اصلی و هرکدام شامل تقسیم بندی های کوچک تر را می توان نام برد:1. گیاهی 2. هندسی و انتزاعی 3. پرندگان. برخی از نقش ها مانند سرو درگذشته متداول بوده اند، اما برخی نیز مانند خفاشی در دوران معاصر مورد استفاده قرارگرفته اند. نقوش نام برده غالبا نمادین هستند (درخت سرو نماد جاودانگی، ترنج نماد حرکت به سمت کمال آغازین) اما برخی از نقش ها صرفا برگرفته از طبیعت و گاه ذهنی و یا تاکنون شناخته نشده اند (از جمله: گل شکوفه و رز که برای پرکردن فضای زمینه کاربرد دارند). هنرهای دستی در هر دوره بازنمایی اعتقادات، سلایق، افکار و فرهنگ حاکم بر آن دوره است که با بررسی هنر و فرهنگ می توان به ویژگی های خاص هرکدام در ادوار مختلف پی برد. بر این اساس هنر پته دوزی کرمان به جهت قدمت، اصیل ترین هنر این خطه محسوب می شود و نقش و نگاره های آن، بازتاب فرهنگ کهن زرتشتی است.

    کلیدواژگان: پته، زرتشتی، نقوش گیاهی، نقوش هندسی، نقوش پرندگان
  • مهسا دواچی* صفحات 17-28

    این پژوهش در نظر دارد تاثیر خط و خوشنویسی در برقراری ارتباط میان مخاطب و اثر را در بستر هنر عمومی بررسی کند. ایجاد ارتباط میان اثر هنری و مخاطب، از مهمترین مباحث هنر پست مدرن است که در هنرهای عمومی بیش از دیگر هنرها دست یافتنی است. بر این اساس نوع ارتباط حاصل از کاربرد حروف در هنر عمومی متفاوت است.زیرا حروف به عنوان عنصری بصری، نقش فرهنگی در تاریخ دارند. جهت مقایسه تاثیرکاربرد حروف و خط در هنر عمومی، سه نمونه اثر ایرانی و سه نمونه اثر خارجی حروف محور مقایسه شده است. این پژوهش روش توصیفی را در زیرمجموعه نوع پژوهش های کیفی مدنظر قرار داده است. اهمیت پژوهش تبیین اهمیت فرهنگی و هویت حروف و خط در هنرهای جدید و پست مدرن ایران و نیز اهمیت آن در برقراری ارتباط با مخاطب در هنرهای عمومی (Public Art) است. در این پژوهش به دنبال پاسخ گویی به این سوال هستیم که کاربرد خط و خوشنویسی در آثار هنر عمومی، از طریق تقویت چه شاخصه هایی می تواند به ارتباط موثر اثر و مخاطب منجر شود؟ جهت پاسخگویی به این سوال، این فرضیه مطرح می شود که کاربرد خط و حروف در هنرهای عمومی، علاوه بر کارکرد ارتباطی آن در انتقال مفهوم، چنانچه متناسب با پیشینه هویتی مخاطبان خود به کار رود، می تواند به برقراری ارتباط بهتر اثر و مخاطب منجر شود. در نمونه های بررسی شده دو اثر از «آل سید» و «پرویز تناولی» به عنوان آثار موفق در حوزه هنر عمومی تشخیص داده شدند. میزان درهم تنیدگی این آثار با بستر شهر و ارتباط حروف با بستر فرهنگی مخاطب از عوامل تاثیرگذار در موفقیت آثار حروف محور عمومی تشخیص داده شد. براساس یافته های پژوهش خصوصیات هنر عمومی در ارتباط با مخاطب که به نسبت سایر هنرهای پست مدرن می تواند ارتباط بیشتری با مخاطب برقرار کند، عبارتند از: نمایش در فضای عمومی، در دسترس بودن مخاطب عام، تحت تاثیر قراردادن توده مردم، دعوت به مشارکت مخاطب، ایجاد حس شعف و شادمانی، زیباسازی فضای شهری، انتقال بهتر پیام و پایداری اطلاعات. علاوه بر موارد ذکر شده، در هنرهای عمومی که از خط و خوشنویسی به عنوان عامل بصری اصلی اثر بهره می برند، چنانچه تناسب زبان و خط با فرهنگ و هویت مخاطبین در نظر گرفته شود، مهمترین وجه هنر عمومی در ارتباط با مخاطب در این گونه آثار تحقق خواهد یافت و می توان نسبت به برقراری تعامل موثرتر مخاطب و اثر اطمینان بیشتری یافت.

    کلیدواژگان: هنر پست مدرن، هنر عمومی، حروف محوری، خوشنویسی، هنر معاصر
  • زهرا یارمحمودی*، فاطمه نیکنهاد صفحات 29-44

    باغ مزار یا باغ آرامگاه، طراحی یک نماد و نشان یادبود است که نمایان کننده عقاید، دیدگاه ها و باور فرد آرمیده در آن است. بنابراین باتوجه به اینکه آیندگان از این مکان دیدن می کنند، بهتر است که جاودان و پایدار باشد. همان طور که در پژوهش های گوناگون مطرح شده، راز جاودانگی یک اثر، داشتن ارتباط آن با تماشاگر و بهره بردار است. تبعیت از الگوهای فرهنگی و اقلیمی و تناسب با شرایط منطقه و جامعه از ضروریات آن است؛ از همین رو انعطاف پذیری، تناسب با زمانه و انتقال معنا از الزامات طراحی فضاها و بناهای یادمانی است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است و  با رویکرد پدیدارشناسانه به تفسیر معیارهای موثر در انعکاس اندیشه شاعر و طراح بر آرامگاه و در ثبت و انتقال هویت فرهنگی-مکانی شهر پرداخته است. در این راستا دو نمونه موردی آرامگاه در شیراز به عنوان شهری با چندین بنای آرامگاهی انتخاب شده و روش جمع آوری اطلاعات، به صورت کتابخانه ای و میدانی همراه با مستندنگاری مورد تحلیل و تفسیر قرار گرفته است. با توجه به نتایج حاصله و سنجش قیاسی نمونه ها براساس معماری ایرانی، فرهنگ و محیط زندگی (شیراز) بر اندیشه شاعر و طراح در معماری باغ آرامگاه ها تاثیر گذاشته است. اصول معماری ایرانی مورد توجه در آرامستان شامل موارد ذیل می شود: ترکیب معماری سنتی و مدرن، تقارن، مقیاس انسانی، تزیینات، نماد، مصالح و اصول باغ سازی معماری ایرانی که در نهایت باعث خلق معماری متناسب با فرهنگ منطقه شده است.

    کلیدواژگان: باغ آرامگاه، آندره گدار، محسن فروغی، حافظیه، سعدیه، شیراز
  • پوریا طهماسبی، مهیار اسدی صفحات 45-56

    امروزه سازندگان بازی های رایانه ای به بازنمایی رخدادهای گوناگون و موضوعات متنوعی می پردازند. بازسازی تمدن های باستانی و استفاده از ظرفیت های تاریخی و اساطیری از جمله موضوعاتی است که در بسیاری از بازی ها مورد توجه قرارگرفته است. اساطیر، از اصلی ترین عناصر سازنده فرهنگی هر تمدن به شمار می روند. شناخت فرهنگ اساطیری هر تمدن منجر به آشنایی هرچه بیشتر با نگرش پیشینیان در باب پدیده های هستی خواهد شد. زبان آثار اساطیری زبانی نمادین است. همان طور که مقوله نماد و نمادشناسی در بسیاری از شاخه های علوم انسانی همواره بازتاب داشته و مورد بحث و تاکید قرار گرفته است؛ با توجه به ظرفیت های بازی های رایانه ای در بازتاب نمادها و اساطیر، این مقوله می تواند در این رسانه نوین هنری نیز مورد توجه و بازشناسی قرار گیرد. یکی از بازی های رایانه ای موفقی که به بازسازی واقع گرایانه تمدن های باستانی پرداخته، بازی «کیش یک قاتل: ریشه ها» است. این بازی با بازسازی تمدن کهن و عظیم مصر باستان، واکنش های مثبت بسیاری دریافت کرد. یکی از جنبه هایی که در این بازی مورد بازسازی قرار گرفته، توجه به خدایان، اساطیر، نقوش و نمادها است. پژوهش حاضر برای اولین بار در کشور به بررسی و نمادشناسی عناصر نمادین و اسطوره ای تمدن مصر بر مبنای تصاویری برگرفته از جریان این بازی رایانه ای با روشی توصیفی-تحلیلی می پردازد. هدف این پژوهش بررسی نمادشناسانه عناصر اساطیری در یک بازی رایانه ای موفق در سطح بین المللی و واکاوی شیوه های مختلف به کاررفته در این بازی جهت بازتاب این ظرفیت های تمدنی و اساطیری است. در نهایت از فروش و استقبال از این بازی در سطح دنیا می توان نتیجه گرفت زمینه های اساطیری و نمادهای فرهنگی قابلیت گسترده ای جهت استفاده در بازی های رایانه ای دارند و با تحلیل عناصر عناوین موفق بین المللی می توان اقدام به تولید بازی های رایانه ای بومی براساس ظرفیت های اساطیری و تمدنی غنی موجود در تمدن ایرانی-اسلامی کرد.

    کلیدواژگان: بازی رایانه ای، اساطیر، نماد، مصر باستان، شبیه سازی، Assassin’s Creed
  • امین احمدی بیرگانی* صفحات 57-66

    یکی از پراهمیت ترین مسایل د ر زمینه نگه د اشتن ارزش های بومی یک منطقه، یافتن نشانه هایی است که از گذشته باقی ماند ه است. آیین های بختیاری به عنوان میراث ناملموس مردم بختیاری، از دیرباز سینه به سینه به ایشان به ارث رسید ه و سرشار از مفاهیم نماد ینی است که د ر بستر زمان از اساطیر، فرهنگ و اعتقاد ات آنها نشیت گرفته است. هد ف از این پژوهش، شناسایی نماد های آیین میترا به همراهی باقی نماد های تصویری برآمده از مفهوم و د استان های مهری د ر فرهنگ قوم بختیاری، بر مبنای مطالعه تطبیقی و با استناد به مد ارک و پژوهش های اسطوره شناسی، تاریخ اد یان و ایران باستان است. آیین مهر یکی از آیین هایی است که تصاویر نماد ین به عنوان زبان بصری در انتقال مفاهیم و مباد ی این آیین و پیروان آن به کاررفته و در طول زمان گاه این تصاویر با همان معانی مستتر د ر آنها حفظ شده و سده های بعدی با تغییراتی د ر همان شیوه و با مفهوم گسترد ه تر مورد استفاد ه قرار گرفته اند .

    کلیدواژگان: نمادهای مهری، میتراییسم، میترا، آیین و رسوم، قوم بختیاری
  • حجت امانی*، سارا فرحمند درو صفحات 67-80
    با شکل گیری جمهوری ترکیه و افزایش تبلیغات غرب گرایی توسط آن، هنر خوشنویسی که در دوران عثمانی از اهمیت بالایی برخوردار بود، به ناگاه مورد بی مهری قرارگرفت و روندی که توسط هنرمندانی چون «شیخ حمدالله» آغاز شده بود، برای چند دهه متوقف شد. در دهه هشتاد میلادی با تلاش حکومت وقت، ارگان های مذهبی و گرایش های صوفیانه و عرفانی، این هنر مجددا احیا شد. این پژوهش که در زمینه خوشنویسی معاصر ترکیه، به شیوه تاریخی-تحلیلی و با رجوع به آثار، زندگی و سخنان هنرمندان ترک انجام شد، نشان داد که دو رویکرد متمایز در خوشنویسی ترکیه تا کنون شکل گرفته است: 1-رویکردی که همچنان به شیوه های سنتی و درست نویسی خط وفادار ماند و تنها در مواد و ابزار کار تغییراتی ایجاد کرد و 2-رویکرد دیگری که در آن هنرمند با تاثیرپذیری از هنر مدرن به خوشنویسی نگاهی چون نقاشی انتزاعی در پیش گرفت و بیشتر بر حالات خوشنویسانه تاکید ورزید تا شیوه های درست نویسی. اما نکته حایز اهمیت این مسئله است که در هر دو رویکرد شیوه آموزش استاد-شاگردی و انتقال سنت ها از استاد به هنرجو سبب شده همچنان هویت سنتی و مذهبی خوشنویسی حفظ شود، به طوری که حتی در رویکرد مدرن به خط، مفاهیم عرفانی همچنان توسط هنرمندان مورد تاکید قرار گرفته اند. به این ترتیب نه تنها رویارویی با هنر غرب از ارزش های سنتی خوشنویسی ترکیه نکاسته است، بلکه حضور هنرمندان ترک مقیم در کشورهای غربی، سبب شده است هنر مدرن نیز در زمینه هایی از خوشنویسی اسلامی تاثیر پذیرد.
    کلیدواژگان: خوشنویسی ترکی، هنر عثمانی، هنر نو-سنتی، خوشنویسی مدرن
|
  • Atefeh Garossi *, Shohreh avadi Pages 5-16

    Embroidery of Pateh is one of the decorative-applied arts that has been common among Zoroastrian women in Kerman since ancient times and has been considered a special and popular art. Even today, Pateh can be seen in decorating all kinds of decorative and functional items, which has become a reason for the spread of this art among the people. ​​In the present research, an attempt was made to introduce, decipher and eliminate the existing ambiguities in the field of original and new motifs of Kerman’s Pateh by identifying the motifs and their symbolism. The article is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in quality. Data collection was done in the form of library (documentary) and field studies (face-to-face conversations with experts, including: tailor, mender and seller of Pateh). From the statistical population, 21 types of Pateh motifs were analyzed in the form of a table. In the division of Pateh motifs, three main categories and each of them including smaller divisions can be named: 1- Plant 2- Geometric and abstract 3- Birds. Some motifs have been common in the past, such as cypress, but some have been used in modern times, including bats. The above-mentioned motifs are often symbolic (cypress tree symbolizes immortality, bergamot symbolizes the movement towards the initial perfection) but some motifs are taken only from nature and sometimes mentally, or are not known until now, such as: (flowers and roses that are used to fill the background space). Handicrafts in each period are a representation of the beliefs, tastes, thoughts, and culture of that period that by examining art and culture, one can realize the specific characteristics of each in different periods. Accordingly, Kerman’s Pateh embroidery is considered to be the most original art of this region due to its antiquity, and its motifs and drawings are a reflection of the ancient Zoroastrian culture.

    Keywords: Pateh, Zoroastrian, Plant motifs, Geometric motifs, Birds motifs
  • Mahsa Dawachi * Pages 17-28

    This study aims at analyzing the effect of calligraphy on providing a relationship between the audience and the work in the public art context. The relationship between artistic work and audience is one of the most underlying issues in postmodern art, which can be achieved in public art more than in other types of art. Accordingly, the type of relationship caused by using letters varies in public art. This is because the letters play a cultural role as a visual element in history. To compare the effect of using letters and calligraphy in public art, three Iranian and three foreign letter-based works were compared. The study employs the descriptive method as a subset of qualitative studies.This study aims at explaining the cultural significance and nature of letters and calligraphy in the new and postmodern arts of Iran, and its importance in communicating with the audiences in public arts.Which indicators can result in an effective audience-work relationship by using letters and calligraphy in public artworks? using letters and calligraphy in public arts can result in a better audience-art interaction in addition to its communicative function in the field of transferring the concept if it is used based on the identity background of audiences.In the studied examples, two works of Al Seyed and Parviz Tanavoli have been recognized as successful works in the field of public art. The entanglement of these works with the urban context, and the relationship of letters with a cultural context of the audience are the most effective factors in the success of letter-based works. According to obtained results, the following characteristics can be counted for public art, which can communicate with audiences compared to other types of postmodern arts: public display, public audience availability, influencing the masses, inviting the audience to participate, creating a sense of joy and happiness, beautifying the urban space, better conveying the message, and stability of information. Also, if the proportion of language and calligraphy with the culture and identity of audiences is considered in public art that used letters and calligraphy as a visual factor, the most underlying aspect of communicating audiences in these works can be realized. Hence, one can make sure of effective audience-art interaction.

    Keywords: Postmodern Art, Public Art, Letter-based, Calligraphy, Contemporary Art
  • Zahra Yarmahmoodi *, Fatemeh Niknahad Pages 29-44

    The garden of the tomb is the design of a symbol and a memorial that reflects the ideas, views, and beliefs of the person resting in it. Therefore, since people will visit this place in the future, it is better to be eternal and stable. As stated in various studies, the secret of a work’s immortality is its relationship with its viewers and users. Adherence to cultural and climatic patterns and adaptation to the conditions of the region and society is essential. Therefore, flexibility, appropriateness of the time, and the transfer of meaning are among the requirements for the design of spaces and monuments. The research uses the descriptive-analytical research method and employs the phenomenological approach to determine the relationship between the poet and the designer’s thought and the architecture of the tomb and in recording and transmitting the cultural-spatial identity of the city. In this regard, two examples of tombs in Shiraz as a city with several tombs were selected. The data was collected, analyzed, and interpreted through the bibliographic method. According to the results and deductive measurement of samples based on Iranian architecture, culture, and living environment (Shiraz) has influenced the thought of the poet and designer in the architecture of the garden of tombs. The principles of Iranian architecture considered in the monastery include the following: the combination of traditional and modern architecture, symmetry, human scale, decorations, symbols, materials, and principles of gardening of Iranian architecture, which ultimately has created architecture appropriate to the culture of the region.

    Keywords: Tomb Garden, Andre Godard, Mohsen Foroughi, Hafezieh, Saadieh, Shiraz
  • Pooriya Tahmasebi, Mahyar Asadi Pages 45-56

    Nowadays, the creators of computer games represent a variety of events and themes. Reconstruction of ancient civilizations and the use of historical and mythological capacities are among the topics that have been considered in many games. Myths are one of the main cultural elements of any civilization. Understanding the mythological culture of any civilization will lead to more familiarity with the attitude of its predecessors toward the phenomena of existence. The language of mythological works is symbolic. As the category of symbols and symbolism has always been reflected and discussed in many branches of the humanities; given the capabilities of computer games in reflecting symbols and myths, this category can also be considered and recognized in this new artistic medium. One of the most successful computer games that has realistically reconstructed ancient civilizations is Assassin’s Creed: Origins. The game received many positive reactions with the reconstruction of the ancient and great civilization of ancient Egypt. One aspect that has been reconstructed in this game is the attention to gods, myths, motifs, and symbols. For the first time in the country, the present study examines and symbolizes the symbolic elements and myths of Egyptian civilization based on images taken from this computer game in a descriptive-analytical manner. The purpose of this study is to study the symbolism of mythological elements in an internationally successful computer game and to analyze the various methods used in this game to reflect these civilizational and mythological capacities. Finally, from the sale of this game at the international level, it can be concluded that mythological fields and cultural symbols have a wide potential for use in computer games, And by analyzing the elements of this game, it is possible to produce computer games based on the rich mythological and civilizational capacities in the Iranian-Islamic civilization.

    Keywords: Computer game, Mythology, Symbols, Ancient Egypt, Assassin’s Creed
  • Amin Ahmadi Birgani * Pages 57-66

    One of the most important issues in preserving an area’s indigenous values is finding traces of the past. Bakhtiari rituals, as an intangible heritage of the Bakhtiari people, have been passed down from one generation to another over a long time. The rituals are full of symbolic concepts that have originated from their myths, culture, and beliefs over time. The purpose of this study is to identify the symbols of Mithraism along with other pictorial symbols derived from the concept and stories of Mehr in the culture of Bakhtiari people. This study is based on a comparative study of documents and research on mythology, history of religions, and ancient Iran. Mehr ritual is one of the rituals in which symbolic images have been used as a visual language for conveying the concepts and principles of this ritual and its followers. Over time, these images have been preserved with the same hidden meanings in them and the following centuries have been used in the same way However, they were modified and their concepts have developed and used in a wider sense.

    Keywords: Symbols of Mehr, Mithraism, Mitra, rituals, customs, Bakhtiari People
  • Hojjat Amani *, Sara Farahmand Daro Pages 67-80
    With the formation of the Republic of Turkey and the rise of Western propaganda, the art of calligraphy, which was of great importance during the Ottoman period, was suddenly abandoned. This process which was started by artists such as Sheikh Hamdullah (Şeyh Hamdullah), was stopped for decades. In the 1980s, with the aid of the government of the time, the religious and Sufi communities, this art was revived. This study used a historical-analytical method on contemporary Turkish calligraphy and with reference to the works, lives, and speeches of Turkish calligraphers showed that two distinct approaches to Turkish calligraphy had been formed so far: 1. An approach that remained faithful to traditional calligraphy and spelling methods and made changes only in the materials and tools of the calligraphy. 2- Another approach in which the artist was influenced by modern art, such as abstract painting, with more emphasis on calligraphic forms than on principles of writing. But the important point is that in both approaches, the method of master-student education caused the traditional and religious identity of calligraphy to be preserved. So that even in the modern approach to calligraphy, mystical concepts were still emphasized by artists. In this way, not only did the confrontation of Turkish art with Western art not diminish the traditional values of Turkish calligraphy but also the presence of Turkish artists living in Western countries caused modern art to be influenced in some areas of Islamic calligraphy.
    Keywords: Turkish Calligraphy, Ottoman Art, Neo-Traditional Art, Modern Calligraphy