فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی بودجه و مالیه - پیاپی 4 (زمستان 1399)

نشریه پژوهش های راهبردی بودجه و مالیه
پیاپی 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد توحیدی* صفحات 11-44
    یکی از رایج ترین روش ها برای تامین کسری بودجه دولت ها در دنیا، انتشار اوراق و اسناد خزانه دولتی است. این اسناد به گونه ای منتشر می شوند که در بازارهای ثانوی قابلیت خریدوفروش داشته باشند. باتوجه به ربوی بودن انواع اوراق خزانه متعارف، اسناد خزانه اسلامی به عنوان جایگزین اوراق خزانه متعارف در جمهوری اسلامی ایران طراحی و اجرایی شده است. اسناد خزانه اسلامی، ابزاری مالی است مبتنی بر بدهی های انباشته بخش دولتی به نظام بانکی، پیمانکاران طرف قرارداد    در طرح های تملک دارایی های سرمایه ای مذکور در قوانین بودجه سالانه و برخی دیگر از بدهی های خزانه داری کل که توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی به نمایندگی از دولت منتشر می شود. باتوجه به تجربه انتشار اسناد خزانه اسلامی در تامین مالی نیازهای مختلف دولت، شناسایی کارکردها و بررسی جنبه های فقهی و موضوع شناسانه و تبیین موارد و مصادیق گوناگون این اسناد، از اهداف پژوهش حاضر محسوب می شود. در این پژوهش، ابتدا موضوع شناسی دقیقی از اسناد خزانه اسلامی (به عنوان جایگزین اسناد خزانه متعارف) شامل تعریف اسناد خزانه اسلامی، انواع، ویژگی ها و مشخصات، ارکان و سازوکار انتشار آن ارایه می شود. در گام بعد به روش توصیفی تحلیلی، انواع اسناد خزانه اسلامی ازمنظر اتحاد مالکیت، بازار اولیه و ثانوی اسناد خزانه اسلامی، همچنین جبران کاهش ارزش پولو قابلیت تبدیل به سهام در اسناد خزانه اسلامی مورد بررسی و تحلیل فقهی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اوراق خزانه متعارف، اسناد خزانه اسلامی، پیمانکاران، دولت، بیع دین، فقه امامیه
  • حمید مرتضی نیا*، علی اصغر سخائی صفحات 45-67

    سازمان ها و نهادهای عمومی و خصوصی برای مدیریت بهتر فعالیت ها نیازمند آسیب شناسی فرایند بودجه ریزی هستند. پژوهش حاضر به دنبال شناسایی آسیب ها و ایرادات موجود در فرایند بودجه ریزی برنامه محور در یک دانشگاه سازمانی است. این پژوهش برحسب هدف کاربردی و براساس شیوه گردآوری داده ها تحلیلی و توصیفی از نوع پیمایشی و از نوع دلفی است و همچنین ازلحاظ زمان گردآوری داده ها، مقطعی می باشد مدل چهارمرحله ای دمینگ به عنوان مبنای آسیب شناسی درنظر گرفته شد و از فن دلفی برای احصای آسیب ها استفاده شد. جامعه آماری پژوهش متشکل از سه گروه بوده است: 1. خبرگان و صاحب نظران حوزه برنامه و بودجه در دانشگاه، 2. مدیران ستاد دانشگاه (معاونت های ماموریتی و پشتیبان) که به طور مستقیم در فرایند برنامه و بودجه دانشگاه نقش آفرین هستند، 3. اعضای هییت علمی، پژوهشگران و مدیران دانشکده و پژوهشکده ها، مراکز مستقل علم و فناوری دانشگاه بوده اند. آسیب های احصاشده توسط نرم افزارهای SPSS و PLS تحلیل شد. جهت تحلیل داده ها از روایی (سازهAVE و فورنل لارکر) برای بررسی روایی مولفه ها و از بار عاملی جهت بررسی پایایی شاخص ها و نیز از پایایی (معرف ترکیبی) جهت بررسی پایایی مولفه ها استفاده شد، برای بررسی نرمال بودن متغیرهای تحقیق نیز از آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده شد که نتایج بررسی ها نشان داد که همه شاخص ها از ضریب معنی داری بالاتر از 96/1 و بار عاملی بیشتر از 3/0 می باشد. همچنین همه مولفه ها دارای پایایی معرف و ترکیبی بیشتر از 7/0 و میانگین استخراج شده بیشتر از 3/0 هستند. در نتیجه تحقیق 67 آسیب ناظر بر فرایند بودجه ریزی در سه سطح: ریاست دانشگاه، معاونت های تخصصی و دانشکده ها و مراکز احصا شد و در گام نهایی آسیب های احصاشده توسط آزمون فریدمن اولویت بندی شد.

    کلیدواژگان: فرایند بودجه ریزی، آسیب شناسی، چرخه دمینگ، بودجه ریزی برنامه ای
  • محسن لطفی*، افسانه دلشاد صفحات 69-110
    هدف پژوهش حاضر، تبیین نقش ویژگی های ارتقادهنده کیفیت سود در افزایش محتوای اطلاعاتی قیمت سهام براساس مدل نوسان پذیری هم زمان است.در این پژوهش باتوجه به آنکه کیفیت سود مفهومی چندوجهی است ومعیارهای متعددی برای اندازه گیری آن مطرح است، لذا به منظور بررسی بهتر ابعاد متفاوت کیفیت سود و نیز قابلیت اتکای بالاتر نتایج، از چند شاخص شامل پایداری سود، هموارسازی سود، شفافیت سود و محافظه کاری به عنوان شاخص های کیفیت سود استفاده شده است. در این مطالعه، داده های موردنیاز با استفاده از یک نمونه آماری شامل 103 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388 الی 1397 گردآوری شد و برای تجزیه وتحلیل فرضیه های پژوهش از رگرسیون چندمتغیره و مدل های اقتصاد سنجی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که هموارسازی سود، محافظه کاری و عدم شفافیت سود تاثیری معنی دار بر افزایش محتوای اطلاعاتی قیمت سهام براساس مدل نوسان پذیری هم زمان داشته است. همچنین با افزایش محافظه کاری و هموارسازی سود بر محتوای اطلاعاتی قیمت سهام افزوده شده و با افزایش عدم شفافیت سود در گزارشگری مالی از میزان آن کاسته شده است. علاوه براین، پایداری سود تاثیر معنی داری بر متغیر مذکور نداشته است. این نتایج موید آن است که اطلاعات حسابداری با کیفیت بالاتر که در این پژوهش برمبنای کیفیت سود سنجیده می شود، ریسک و هزینه دستیابی به اطلاعات را کاهش می دهد و به افزایش محتوای اطلاعاتی قیمت سهام که در پژوهش حاضر با استفاده از مدل نوسان پذیری هم زمان اندازه گیری شده است، منجر می شود.
    کلیدواژگان: محتوای اطلاعاتی قیمت سهام، نوسان پذیری هم زمان، کیفیت سود
  • علی لعل بار، محسن حسنی*، آزاده نصیری صفحات 111-142
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر تنوع سهام داران و ارزش سهام داران کنترلی بر عدم تعادل سفارشات و اثرات قیمتی سهام: باتاکیدبر نقش تعدیلی رفتار مبتنی بر اعتماد سهام داران بوده است. جامعه آماری تحقیق، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا 1397 بود که براساس روش نمونه گیری حذف نظام مند، تعداد 109 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. تحقیق حاضر درزمره تحقیقات کاربردی قرار دارد و ازلحاظ روش، از تحقیقات همبستگی محسوب می شود. برای جمع آوری داده ها از مراجعه به صورت های مالی، یادداشت های توضیحی و ماهنامه بورس اوراق بهادار بهره گرفته شده است. به منظور تحلیل داده ها، ابتدا پیش آزمون نرمال بودن داده ها (آزمون جارک برا) و سپس از آزمون رگرسیون چندمتغیره برای تایید یا رد فرضیه های تحقیق (نرم افزار ایویوز) استفاده شده است. نتایج نشان داد رفتار مبتنی بر اعتماد سهام داران؛ میزان تاثیرگذاری تنوع سهام داران و ارزش سهام داران کنترلی بر عدم تعادل سفارشات و اثرات قیمتی سهام را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: تنوع سهام داران، ارزش سهام داران کنترلی، عدم تعادل سفارشات، قیمت سهام
  • وحید بخردی نسب* صفحات 143-177
    بانک ها یکی از نهادهای مهم مالی واسطه ای در کشورها محسوب می شوند که نقش حیاتی در نظام تامین مالی برعهده دارند. آنها به طور مداوم سرمایه را از سپرده گذاران به سرمایه گذاران سوق می دهند. پس کیفیت وام های اعطایی از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شاخص کیفیت پرتفوی بانک ها بر عملکرد مالی بانک ها با درنظرگرفتن نقش سلامت مالی بانک هاست. به بیان دیگر، در مطالعه حاضر نقش تعدیل گر سلامت مالی بر ارتباط بین کیفیت پرتفوی وام ها و عملکرد مالی بانک ها مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه و نمونه آماری این پژوهش شامل 17 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1397 می باشد. روش اجرای پژوهش مبتنی بر مدل رگرسیونی چندگانه براساس داده های ترکیبی انجام شده و براساس آزمون والد، نسبت به نقش تعدیل گر سلامت مالی تصمیم گیری شده است. شواهد حاکی از آن است که با افزایش کیفیت پرتفوی وام ها، عملکرد مالی بانک ها بهبود یافته و سلامت مالی بانک ها تاثیر مستقیم کیفیت پرتفوی وام ها بر عملکرد مالی بانک ها را تشدید می نماید.
    کلیدواژگان: سلامت مالی، عملکردمالی، کیفیت پرتفوی وام، شاخص کمل
  • حمید حاجی ملا میرزایی*، محمدصادق حاجی ملا میرزایی صفحات 181-217

    بانک ها نبض فعالیت های مالی هستند که با سازماندهی و هدایت دریافت ها و پرداخت ها، امر مبادلات تجاری و بازرگانی را تسهیل می کنند و موجب گسترش بازار ها و رشد و شکوفایی اقتصاد شده و وضعیت حاکم بر آنها تاثیر مهمی بر سایر بخش های اقتصادی جامعه دارد. بنابراین، وجود محرک های مالی، روابط بانک و نوآوری با تخصیص بهینه منابع مالی باعث رشد و توسعه اقتصادی شده و این امر به جذابیت بیشتر سپرده گذران در بانک ها منجر شده است و با رقابتی شدن بازار و افزایش خلاقیت بانک ها در استفاده از ابزارهای متنوع متقاضیان تسهیلات بانکی نیز بیشتر می شوند. این مقاله، به بررسی رابطه محرک های مالی درقالب هزینه های دولت و مالیات، متغیرهای ویژه بانکی و نوآوری درراستای افزایش سوددهی در بانک های منتخب بورسی طی دوره زمانی 1392 تا 1398 پرداخته است. تخمین مدل با استفاده از روش ARDL PANEL صورت پذیرفته است. روش پژوهش حاضر  برمبنای طبقه بندی تحقیقات براساس روش، ماهیت و جهت به ترتیب توصیفی پیمایشی، کاربردی و پس رویدادی محسوب می شود.مطابق با تخمین مدل سودآوری بانک های منتخب در مقاله حاضر، مشخص شد که هزینه های دولت به عنوان شاخص محرک مالی بر سودآوری بانک های منتخب بورسی دارای تاثیر مثبت می باشد و دیگر محرک مالی که نرخ مالیات است، بر سودآوری بانک های بورسی تاثیر منفی و معنی دار دارد. همچنین نتیجه تخمین مدل نشان داد که تاثیر متغیر رقابت بانکی، شاخص کفایت سرمایه و شاخص نوآوری (که از میزان تراکنش های توسط اینترنت بانک صورت گرفته، استفاده شده است) بر سودآوری مثبت و تاثیر متغیر ریسک اعتباری بر شاخص سودآوری بانک ها منفی و معنی دار می باشد.

    کلیدواژگان: محرک های مالی، هزینه های دولت، مالیات، نوآوری، سوددهی
|
  • Mohammad Tohidi * Pages 11-44
    One of the most common ways of compensating governments’ budget deficits is to issue government treasury securities. These documents are published so that they can be bought and sold in secondary markets. Due to the usury nature of the conventional treasury bonds, Islamic treasury bills have been proposed and institutionalized as an alternative to conventional treasury bills in the Islamic Republic of Iran. Islamic treasury bills are financial devices based on public sector accumulated debts to the banking system, contractors and some other general treasury debts that are issued by the Ministry of Economic Affairs and Finance on behalf of the government. Considering the experience of issuing Islamic treasury bills in financing the different needs of the government, identifying the functions and making an assessment of the jurisprudential aspects and explaining the various cases and examples of these bills, are among the objectives of the this study.    In this research, detailed dimensions of the Islamic treasury bills, including the definition of Islamic treasury bills, its types, characteristics and specifications, components and mechanism of its issuance are presented first. In the next phase, a descriptive-analytical method is employed to find out the primary and secondary markets of Islamic treasury bills, compensation for the devaluation of money in these bonds, the possibility to convert them into shares, and various types of Islamic treasury bills from the perspective of ownership union have been studied and analyzed from jurisprudential perspective.
    Keywords: Treasury Bills, Islamic Treasury Bills, Contractors, Government, religious dealing, Imamiah Jurisprudence
  • Hamid Mortezaniya *, AliAsghar Sakhaei Pages 45-67

    Abstract Public and private organizations and institutions are in need of a pathology of the budgeting process to manage their activities properly. The present study is intended to identify the disadvantages and drawbacks of the program-based budgeting process in an organizational university. This applied research follows an analytical-descriptive survey method, using Delphi method for data collection. It is a cross-sectional research in terms of data collection. Having reviewed the research literature and based on the opinions of the research team, the researchers employed Deming's four-stage model as the basis of pathology, and the Delphi technique for the assessment of the damage. The statistical population of the study consisted of three groups: (1) Experts and scholars in the field of programming and budget at the university; (2) university top managers (administrative and logistic deputies) who are directly involved in the process of programming and budget of the university, and (3) faculty members, researchers and managers of faculties and research institutes, and independent science and technology centers of the university.     Damages were analyzed by SPSS and PLS software. In data analysis, construct AVE and Fornell Larcker was used to evaluate the validity of the components, and factor load was used to evaluate the reliability of the indicators and reagent-combination was used to evaluate the reliability of the components. Kolmogorov-Smirnov test was used to confirm the normality of the research variables. The results revealed that all indicators obtained a significance coefficient higher than 1.96, and a factor load greater than 0.3. Moreover, all components obtained a reagent reliability and combined reliability of more than 0.7, and the calculated average of more than 0.3. Consequently, 67 vulnerabilities related to the budgeting process were identified at three levels: the university administration, specialized departments, and faculties and independent centers. In the final step, the identified problems were prioritized by the Friedman test.

    Keywords: budgeting process, pathology, Deming Cycle, program-based budgeting
  • Mohsen Lotfi *, Afsaneh Delshad Pages 69-110
    This study is aimed at explaining the role of earnings quality in increasing stock price informational context on the basis of synchronous flexibility model. As the earnings quality is a multifaceted concept which can be measured by several criteria, in order to evaluate different aspects of earnings quality and reliability of the results, several indicators are concerned in this research including earnings sustainability, income smoothing, earning transparency and conservatism as earnings quality criteria. The data of this study are collected by employing a statistical sample of 103 companies listed on Tehran Stock Exchange during 2008 to 2018. For testing of research hypotheses, the comparative Multivariate regression and econometric models are used. The results indicated that smoothing of earning, conservatism and lack of earning transparency leave a significant effect on increasing stock price information content based on synchronous volatility model, so that increase in conservatism and earning smoothing add to stock price information content and the reduction of earning transparency of financial reporting decreases it. Moreover, earnings sustainability does not leave a significant effect on stock price information content. These results confirm that higher quality accounting information, measured in this study on the basis of earnings content, reduces the risk and cost of obtaining information. As a result, the stock price information content, which is measured by synchronous flexibility model in this study, will increase.
    Keywords: Stock price information content, synchronous flexibility, Earning Quality
  • Ali Lal Bar, Mohsen Hassani *, Azadeh Nasiri Pages 111-142
    This study is intended to investigate the effect of shareholder diversity and value of controlling shareholders on order imbalances and stock price effects concerning the moderating role of shareholder trust-based behavior. The statistical population of the research included companies listed on Tehran Stock Exchange during 2014 to 2018, of which 109 companies were selected as a statistical sample through systematic sampling method by elimination. The present applied study follows correlational research method for the data collection of which financial statements, explanatory notes and stock exchange monthly were employed. In order to analyze the data, the researchers first examined the normality of the data by pre-test (Jark-Bra test), and then, they used the multivariate regression test to confirm or reject the research hypotheses through EViews software. The results indicated that shareholder confidence-based behavior moderates the effect of shareholder diversity and shareholder value on controlling imbalances and stock price effects.
    Keywords: Diversity of shareholders, value of controlling shareholders, imbalance of orders, stock price
  • Vahid Bekhradi Nasab * Pages 143-177
    Banks are very important moderating financial institutions in countries that play a vital role in the financing system. They constantly push stakeholders from depositors to investors. Therefore, the quality of awarded loans is of particular importance. The purpose of this study is to investigate the effect of quality index of banks' portfolios on financial performance of banks considering the role of financial health of banks. In other words, the moderating role of financial health on the relation between loan portfolio and banks’ financial performance is investigated in this study. The population of this study includes 17 banks accepted in the Tehran Stock Exchange during 2009 to 2013. The research followed multiple regression models based on combined data using the EViews software. Evidences suggest that increasing the quality of loan portfolios can increase the financial performance of banks, and the healthy performance of banks can intensify loan portfolios directly.
    Keywords: Financial Health, Financial performance, loan portfolio quality, CAMELS Index
  • Hamid Haji Mola Mirzaee *, Mohamadsadegh Haji Mola Mirzaee Pages 181-217

    Banks are the beating heart of financial activities, which facilitate trade and commerce and flourish markets, and enhance economic growth and prosperity by organizing and directing receipts and payments. Their situation inserts a significant effect on other economic sectors of the society. Therefore, the effect of financial incentives, relationships of banks and their innovation with the optimal allocation of financial resources lead to economic growth and development. In this way more depositors become attracted to banks and banking facilities increase by the competitive market and increased creativity of banks in using various applicants.    This study is intended to investigate the relationship between financial incentives in terms of government expenditure and taxes, special banking variables and innovations in order to increase profitability in selected listed banks during 2013 to 2019. The model is estimated through ARDL PANEL method. According to the estimation of the profitability model of selected banks in this research, the researchers found out that government expenditure, as an indicator of financial incentives, has a positive effect on the profitability of selected listed banks. The other financial incentive, the tax rate, has a significant negative effect on the profitability of listed banks. Furthermore, the results of model estimation showed that the effect of banking competition, capital adequacy index and innovation index, derived from the transactions made by Internet banking, effect profitability positively. However, the effect of credit risk variable on banks' profitability index is significantly negative.

    Keywords: Financial incentives, government expenditure, taxes, Innovation, Profitability