فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1399)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلام رضا پرهیزکار* صفحات 11-34

    یکی از خلاهای موجود در عرصه علوم انسانی اسلامی، نبود روش های مناسب با اقتضایات و نیازهای این نوع از علوم است. الگوی پس کاوی تجارب زیست مومنانه به دنبال عرضه الگویی روشی برای مطالعه در حوزه علوم انسانی اسلامی از طریق گردآوری تجربه های نظری و عملی مومنان در هنگام درگیرشدن و مداقه در موقعیت‎های واقعی زندگی و سپس عرضه یافته ها به متون دینی به منظور رسیدن به تبیین یا راهکاری دینی است. طراحی این الگو مبتنی بر ایده وجود و امکان بهره گیری از فهم عرفی و نیز گرانباری مشاهده از نظریه صورت پذیرفته و فرض بر آن گرفته که افراد مومن به دلیل برخورداری از سطوحی از دانش دینی و نیز دغدغه های دینی برای زیست مومنانه در هنگام مواجهه با شرایط واقعی به دنبال فهم دینی از پدیده ها یا کشف شیوه هایی دینی برای زندگی هستند. الگوی پس کاوی در گام نخست به شناسایی این فهم ها یا شیوه ها اقدام می کند و در گام دوم به ارزیابی دینی آن برای دستیابی به یک تبیین یا راهکار صواب دینی مبادرت می ورزد و برای این کار از روش تحلیل ساختاری استفاده می کند.

    کلیدواژگان: علوم انسانی اسلامی، روش تحقیق، الگوی پس کاوی، تجربه زیست مومنانه، تبیین دینی، راهکار دینی
  • هادی شجاعی* صفحات 35-58

    مسئولیت مستقیم دستگاه سیاست خارجی دولت در پیگیری راهبردها و اقدامات و درنتیجه، ایجاد رویکردهای نامتوازن، جزیره ای و متضاد در دولت های گوناگون، تاکید برخی از محققان و سیاست گذاران بر مسئولیت دستگاه های دولتی در تعیین خط مشی ها و برنامه ها و عدم برخورداری این دستگاه ها از معیارهای لازم برای راهبری در موضوعات و مسایل پیچیده سیاست خارجی بر اهمیت تعیین، تبیین و تثبیت نهادی برای راهبری و نظارت بر عملکرد دستگاه مسیول در سیاست خارجی می افزاید. این پژوهش در پاسخ به این سوال اساسی که سازوکار نظارت و راهبری در الگوی منافع دولت اسلامی براساس چه ویژگی ها و معیارهایی، راهبردها و اقدامات دولت در پیگیری منافع را هدایت می کند، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی اولا، نهاد ولایت را به عنوان سازوکار تنظیم کننده و هدایت کننده معرفی می کند؛ ثانیا، الگوهای عملی نهاد ولایت برای راهبری و نظارت همچون الگوی تصمیم گیری ارزش محور، الگوی مدیریت کارآمد را تبیین می کند؛ ثالثا، معیارها و ضوابط حاکم بر فرایند راهبری و نظارت مانند غایت مداری و زمان شناسی را با هدف ضابطه مندکردن و نفی هدایت سلیقه ای نهاد راهبر تشریح می کند.

    کلیدواژگان: نظارت و راهبری، منافع، دولت اسلامی، سیاست خارجی
  • نسیم اشرافی* صفحات 59-84

    خوانش آثار معماری، بدون توجه به انسان شناسی مکاتب آن ها، سبب شده است که مفاهیم پایه در پژوهش های غربی زیربنایی برای پژوهش های معماری اسلامی باشند. یکی از این مفاهیم پایه گونه شناسی است که با مبنای انسان شناختی تکاملی، الگوی شکلی پایه و متغیر را عامل تکامل آثار توصیف می کند و این درحالی است که مبدا تکامل در انسان و معماری باید ثابت باشد تا خود تکامل معنا پیدا کند؛ ازاین رو، اسلام این مبدا تکامل را فطرت نامیده است که فصل ممیز انسان شناسی تکاملی و اسلامی است. بر این اساس، پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و اکتشافی به شناخت فطرت پرداخته و با کشف مفهوم مرکز از بطن معنایی آن، سعی داشته است مدل جدیدی از خوانش آثار معماری (به عنوان ظرف زندگی انسان) را تولید کند. در این راستا، مفهوم نظام مرکزی به عنوان الگوی پایه به جای مفهوم گونه، مبدا تکامل آثار در تمام ساحت های آن است و با ایجاد نظام صوری، وحدت بین آثار معماری در زمان توجیه می شود. در حالت کلی، مدل مرکزشناسی قادر خواهد بود بسیاری از مشکلات بی معیاری و یا معیار صرفا شکلی و تناقض های معنا و کالبد در مدل گونه شناسی را مرتفع کند.

    کلیدواژگان: مرکز، گونه، خوانش اثر معماری، فطرت
  • محمداسماعیل توسلی*، محمد مهدی مجاهدی موخر، مرتضی خرسندی صفحات 85-108

    با وجود شبهه ربوی دانستن نظام بانکی ایران در نزد برخی از مراجع عظام و مردم و آثار منفی خلق پول بانکی، هنوز عده ای بر این عقیده اند که بانکداری کنونی ایران نه تنها بدون ربا بلکه اسلامی است و خلق پول اعتباری بانکی حق مسلم بانک است. برای رد این عقیده در ابتدا ماهیت اصلی بانکداری غربی را تببین کردیم و نشان دادیم دو ویژگی اصلی بانکداری غربی یکی انواع قراردادهای بدهی با نرخ بهره های ثابت و با تضمین اصل سرمایه (قرض ربوی) و دیگری خلق پول اعتباری است. قانون پولی و بانکی سال 62 و اصلاحات پیشنهادی اخیر تنها به ویژگی ربوی بانک ها و بدون ربا کردن آن در قالب عقود مشروع و متنوع کردن آن ها برای تامین اغراض سپرده گذار و متقاضی تسهیلات در بخش تجهیز و تخصیص منابع پرداخته اند و خلق پول اعتباری بانک ها مغفول و یا حق مسلم آن ها فرض شده است. این درحالی است که آن ویژگی که بانک را بانک می کند همین خلق پول اعتباری است نه آن قرض ربوی. افزون بر مسئله خلق پول اعتباری پرسشی مطرح است مبنی براینکه آیا بانکداری کنونی و اصلاحات اخیر، که ادعا می شود نه تنها بدون ربا بلکه اسلامی است، تا چه اندازه واقعیت دارد؟ پژوهش حاضر بنیادی بوده و با روش تحلیل محتوا و مطالعه کتابخانه ای نشان داده است که به خاطر حضور ربا و شبهه ربا از مسیرهای مختلف در بانکداری کنونی ایران، قانون بانکداری بدون ربای سال 62 و اصلاحات پیشنهادی اخیر در گام اول حرکت به سوی بانکداری اسلامی یعنی بازداشتن مردم از ارتکاب ربای آشکار است. اما با همه تلاش های انجام شده هنوز نتوانستیم گام لازم دوم را که بدون ربا کردن نظام بانکی است تکمیل کنیم و تا ورود به گام سوم، یعنی بانکداری اسلامی، راهی طولانی درپیش داریم. بانکداری اسلامی شاخصه هایی دارد که هر ترتیب قانونگذاری و نهادسازی باید از پس احراز و تامین آن شاخصه ها برآید.

    کلیدواژگان: بانکداری غربی، بانکداری ربوی، بانکداری بدون ربا، بانکداری اسلامی
  • سمانه شیخ نظامی* صفحات 109-134

    هدف نخست این پژوهش بررسی نقش فلسفه در شکل گیری رویکردهای روان درمانی است. بدین منظور در نگاهی کلی، نسبت میان فلسفه غرب و رویکردهای روان تحلیلگری فروید و پیروانش، رفتاردرمانی و موج دوم آن شامل رفتاردرمانی منطقی هیجانی و شناخت درمانی، گشتالت درمانی و درمان مراجع محوری بررسی شده است. در بخش دوم، پس از ارایه مبانی فلسفی هر یک از رویکردهای ذکرشده، میان مبانی فلسفی به کارگرفته شده در رویکردهای روان درمانی و مبانی حکمت متعالیه ملاصدرا در سه بخش انسان شناسی، هستی شناسی و معرفت شناسی قیاس صورت گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش در بخش اول نشان می دهد که هر کدام از این رویکردها صاحب ریشه هایی در فلسفه غربی هستند. نتایج حاصل از بخش دوم پژوهش نشان می دهد که در زمینه جایگاه پروردگار درهستی، تعریف حدود علم روان شناسی، حقیقت وجود انسان، اراده انسان، هدف حیات انسان و نقش عالم ماده در حیات انسان تمایزات قابل توجهی بین مبانی فلسفی رویکردهای ذکر شده با مبانی حکمت متعالیه وجود دارد. روش تحقیق در بخش ابتدایی از نوع کتابخانه ای و در بخش دوم تحلیلی قیاسی و از نوع قیاس نظری است.

    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، مبانی فلسفی، روان تحلیلگری، رفتاردرمانی، شناخت درمانی، گشتالت درمانی، درمان مراجع محوری
  • مهدی عاشوری* صفحات 135-151

    یکی از مسایل مهم فلسفه علوم اجتماعی توضیح رابطه رویکرد تبیین گرایی با تفسیرگرایی در فهم پدیده های اجتماعی است که عموما در پرتو تمایز میان علت و دلیل بیان می شود. تبیین یک پدیده اجتماعی توضیح چرایی وقوع آن رویداد براساس علل وقوع است؛ اما هدف در تفسیر، فهم عمیق یک کنش اجتماعی براساس دلایل و قصد کنشگر است. در این مقاله، براساس تقریری از دیدگاه متفکران معاصر نوصدرایی درباره تمایز علیت طبیعی و علیت الهی، نشان داده می شود که تمام پدیده های عالم طبیعت دچار تعین ناقص هستند و رابط طبیعی اشیا تنها زمینه ساز تحقق رویدادهای طبیعی و انسانی است. در حوزه پدیده های انسانی و اجتماعی نیز اراده علت قریب برای تعین پدیده های اجتماعی است، ولی به سبب امکان تخلف اراده از شوق و دلایل برانگیزاننده آن، دلایل نیز تنها زمینه ساز کنش های انسانی و اجتماعی هستند.

    کلیدواژگان: تبیین اجتماعی، تفسیر، علیت، دلیل، قوانین طبیعی، علیت اعدادی
|
  • Gholam Reza Parhizkar * Pages 11-34

    In the field of Islamic humanities, one of the existing gaps is the lack of appropriate methods with the requirements and needs of this type of science. The reviewal pattern of believer's lived experiences seeks to provide a pattern method for studying in the field of Islamic humanities by collecting the theoretical and practical experiences of believers when involving with real life situations and then presenting the findings to religious texts, in order to reach a religious explanation or solution. The design of this pattern is based on the idea of ​​the existence and possibility of using customary understanding and that observation is influenced by theory and also the pattern assumes that believers, in order to live faithfully, because of having some level of religious knowledge as well as religious concerns, when faced with real situations, they seek a religious understanding of phenomena or the discovery of religious ways of life. In the first step, the reviewal pattern identifies these understandings or ways, and in the second step, evaluates them religiously to arrive at a correct religious explanation or solution, and for this purpose, it uses the method of structural analysis.

    Keywords: Islamic Humanities, Research Method, Reviewal Pattern, Believer's Lived Experiences, Religious Explanation, Religious Solution
  • Hadi Shojaee* Pages 35-58

    The Islamic State pursues foreign policy within the framework of transcendent interests and on a multilateral basis; In the sense that its interests are created in the context of macro and strategic goals and at the level of human society. Given the limited capacity of the government, the importance of determining the interests and the conflict between the various interests in the implementation phase, the interests of the Islamic State are always confronted with the equations that necessitate a basic human monitoring and guidance mechanism. The direct responsibility of the governmentchr('39')s foreign policy apparatus to pursue strategies and actions and, consequently, to create unbalanced and contradictory approaches in different governments, the emphasis of some researchers and policymakers on the responsibility of government agencies in determining policies and programs and the lack of these agencies are the necessary criteria to act on complex foreign policy issues, increases the importance of designating an organization to lead and monitor the performance of the responsible apparatus in foreign policy. This article seeks to answer the question that according to what criteria does the mechanism of monitoring and guiding the interests of the Islamic State guide the actions of the government in achieving the interests? using descriptive-analytical method; First, it introduces the institution of Velayat-e-Faqihas a regulatory and guiding mechanism; second, it explains the practical models of the the institution of Velayat-e-Faqihas for monitoring and guidance, such as the value-based decision-making model, the efficient management model; third, it explains the criteria for monitoring and guidance Such as paying attention to the goal, consulting with the elite, etc. with the aim of standardizing the performance of the supervisory and leading institution.

    Keywords: Supervision, Leadership, Interests, Islamic State, Foreign Policy
  • Nasim Ashrafi* Pages 59-84

    Reading architectural works regardless of the anthropology of their schools has caused the basic concepts in Western research to be the basis for Islamic architectural research. One of these basic concepts is typology, which, based on evolutionary anthropology, describes the basic and variable form pattern as the cause of the evolution of works, while the origin of evolution in man and architecture must be constant for evolution to find meaning. Therefore, Islam has called this source of evolution nature, which is the distinguishing chapter of evolutionary and Islamic anthropology. Therefore, the present study has studied nature by descriptive-analytical and exploratory methods and by discovering the concept of the center from its semantic heart, has tried to produce a new model of reading architectural works (as a container of human life). In this regard, the concept of the central system as a basic model instead of the concept of species is the source of the evolution of works in all its areas and by creating a formal system, the unity between architectural works in time is justified. In general, the central model will be able to solve many non-standard problems or purely formal criteria and contradictions of meaning and body in the typological model.

    Keywords: Center, Species, Reading of Architectural Work, Nature
  • MohammadIsmail Tavassoli*, MohammadMehdi Mojahedi Moakhar, Morteza Khorsandi Pages 85-108

    Despite the fact that some religious leaders and people consider the Iranian banking system as usury and the negative effects of the creation of bank money, some still insist that the current banking in Iran is not only interest-free but also Islamic.  And creating bank credit money is the inalienable right of the bank. To refute this idea, we first explain the main nature of Western banking and show the two main features of Western banking. The first feature is the types of debt contracts with fixed interest rates and guaranteed principal (usury loan) and the second feature is the creation of credit money. The Monetary and Banking Law of 1362 and the recent proposed amendments have only paid attention to the nature of usury in banks and have done so in the form of denigrating banking by introducing legitimate contracts and diversifying them to provide depositor and applicant facilities in the field of equipping and allocating resources. In these reforms, the creation of bankschr('39') credit money has been neglected or this creation of money has been assumed as their inalienable right. While the feature that makes a bank a bank is the creation of credit money, not that usurious loan. In addition to the issue of credit money creation, the question arises as to how true the current banking and recent reforms, which are claimed to be not only amorphous but also Islamic, are. The present study is fundamental and with the method of content analysis and descriptive and library study showed that due to the presence of usury and usury in various ways in the current banking of Iran, the law of interest-free banking in 1362 and the recent proposed amendments in the first step towards Islamic banking. People are obviously committing usury. Despite all the efforts made, we have not yet been able to complete the second necessary step, which is to demoralize the banking system, and we have a long way to go before entering the third step, namely Islamic banking. Islamic banking has characteristics that any legislative and institutional arrangement must achieve and provide those characteristics.

    Keywords: Western Banking, Usury Banking, Usury-Free Banking, Islamic Banking
  • Samaneh Sheikh Nezami* Pages 109-134

    In this study, the first goal is to investigate the role of philosophy in the formation of psychotherapy approaches. To this end, in a general view, the relationship between Western philosophy and the psychoanalytic approaches of Freud and his followers, behavioral therapy and its second wave, including rational emotive behavioral therapy and cognitive therapy, gestalt therapy and client centered therapy, have been studied. In the second part, after presenting examples of the philosophical foundations of each of the mentioned approaches, a comparison is made between the philosophical foundations of psychotherapy approaches and the foundations of Mulla Sadrachr('39')s transcendent wisdom in three sections: anthropology, ontology and epistemology. The results of the research in the first part show that each of these approaches has its roots in Western philosophy. The results of the second part of the research show that there are significant differences between the Philosophical Foundations of the above-mentioned approaches and the principles of transcendent wisdom in the field of the position of God in the universe, the definition of the limits of psychology, the truth of human existence, human will, the purpose of human life and the role of the material world in human life. The research method in the first part is library type and in the second part is analytical-deductive and theoretical analogy.

    Keywords: Transcendental Wisdom, Philosophical Foundations, Psychoanalysis, Behavior Therapy, Cognitive Therapy, Gestalt Therapy, Client Centered Therapy
  • Mahdi Ashoori* Pages 135-151

    One of the important issues in the philosophy of social sciences is to explain the relationship between the explanation and interpretation in understanding social phenomena; this is generally explained by the distinction between cause and reason. A social explanation is explaining why that event occurs based on the causes of the occurrence, but in interpretation, the goal is a deep understanding of a social action based on the reasons and intent of the actor. In this paper, based on a description of the distinction between natural cause and divine cause, it is shown that all phenomena in the natural world are underdetermined; as a result, the “laws of nature”, which express the natural relations of objects, are the only subsidiary factor for the realization of natural and social events. In the field of social phenomena, the “free will” is the immediate cause of the determination of social phenomena, but due to the possibility of violating the free will from enthusiasm and its motivating reasons, the reasons are the only subsidiary factor for social actions.

    Keywords: Social Explanation, Interpretation, Causation, Reason, Natural Laws, Subsidiary Factor