فهرست مطالب

پژوهشنامه فرهنگستان هنر - پیاپی 20 (بهار 1399)

پژوهشنامه فرهنگستان هنر
پیاپی 20 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن اسماعیلی*، علی عباسی صفحات 7-39

    هدف از این مقاله پاسخ به پرسش های کلیدی زیر است: چرا نمی توان یک چکیده کامل از فیلم نامه «جدایی نادر از سیمین» ارایه داد؟ چرا نادر، سیمین، ترمه، قاضی دادگاه طلاق و با کمی چشم پوشی پدر نادر شخصیت داستانی (پرسوناژ) هستند، ولی نه راضیه، نه آقای صمدی، نه سمیه، نه خواهر آقای صمدی و حتی قاضی دادگاه مربوط به اختلاف راضیه و نادر هیچکدام شخصیت داستانی (پرسوناژ) نیستند؟ چراعلی رغم حضور دایمی راضیه و خانواده اش در این فیلم، آنها هیچ نقشی را به عنوان کنش گر در این فیلم هیچ نقشی ندارند. و چرا این روایت دارای تکثر پیرنگ روایی است؟ چگونه می توان روایتی متصور شد که از تکثر پیرنگ استفاده کرده باشد؟ آیا تکثر پیرنگ در یک فیلم نامه یا یک روایت امکان پذیر است؟ برای پاسخ به پرسش های مطرح شده، فرض بر این است که این فیلم نامه، علی رغم ویژگی های بسیاری که دارد احتمالا از یک پیرنگ ناقص پیروی می کند، و دلیل طرح پرسش های گوناگون در این چکیده، ناشی از این پیرنگ ضعیف است. برای اثبات ادعای خود، نگارندگان مقاله، ابتدا از ویژگی های مثبت این فیلم سخن خواهند گفت و در ادامه به یکی از عناصر اصلی ژرف ساخت روایت خواهند پرداخت، یعنی عنصر پیرنگ، تا بدین وسیله نشان دهند که سکانس های این فیلم یا فیلم نامه به صورت جدا زیبا هستند اما زمانی که با یکدیگر در پیوند قرار می گیرند تا نحو روایت یا چینش سکانس ها را تشکیل دهند دارای ضعف هستند. درست در همین مرحله است که عنصر پیرنگ این چینش های نا صحیح را نشان خواهد داد.

    کلیدواژگان: پیرنگ، زاویه دید، روایت، سکانس، شخصیت داستانی (پرسوناژ)
  • هومن زندی زاده* صفحات 41-66

    در ایران با وجود اقتباس های فراوانی که در عرصه درام صورت گرفته است، در بسیاری از مواقع آثار اقتباسی در جلب نظر مخاطبان و منتقدان ناکام مانده اند. رسیدن به چارچوب نظری بومی از مفهوم اقتباس، یکی از راه های برون رفت از این بحران و خلق آثار اقتباسی موفق است.مقاله حاضر با آسیب شناسی نظریه اقتباس در ایران آغاز شده است و با برشمردن شباهت های موجود میان اقتباس و ترجمه و ارایه تعاریفی از آنها، بستری نظری برای وام گیری از نظریات ترجمه مهیا می کند. در این میان شاهنامه به دلیل جایگاه ویژه ای که در تیاتر ما دارد، بیش از سایر منابع اقتباسی مورد اشاره قرار گرفته است. در انتها پس از برشمردن موانع و شرایط اقتباس از اساطیر و متون کهن، نظریه ای تحت عنوان «نظریه انتحار» ارایه شده است. بر مبنای این نظریه، یک اقتباس موفق بیش از آنکه به ظرفیت های متن مبدا بستگی داشته باشد، وابسته به ظرفیت های اقتباس گر است. اقتباس نه به معنای تقلید، تکثیر، تغییر رسانه یا ادای احترام به اثر مبدا، بلکه به منزله خلق اثری است که ضمن حفظ پیوند با اثر اولیه، در دورترین نقطه نسبت به آن قرار داشته باشد. نظریه انتحار در مواجهه با متون کهن، مصادره (رویکردی انتقادی - تهاجمی) را به جای اقتباس پیشنهاد می دهد. مصادره می تواند به هدف فروریختن تمام بنیان هایی باشد که برخی آثار را دارای هویتی دروغین و پوشالی کرده اند، یا ورای اینها، به قصد اسطوره زدایی از متون معیار شکل بگیرد. انتحار حتی اگر به هدفش نرسد، لااقل دارای تشخص است و دریچه ای جدید می گشاید. این نظریه تلاشی است جهت ارایه رویکردی کاربردی برای اقتباس از متون کهن در عرصه درام ایرانی.

    کلیدواژگان: اقتباس، مصادره، نظریه انتحار، ادبیات کهن، تئاتر ایران، شاهنامه
  • سعیده صرامی*، احسان وحیدطاری صفحات 67-89

    دریک دهه اخیر شهرسازی و معماری شاهد گرایش فزاینده ای به نظریه ها و روش های تفسیرگرا همچون گفتمان، روایت، نشانه معناشناسی بوده است تا جایی که برخی صاحب نظران شهرسازی از تغییر پارادایم و به عبارتی «چرخش روایی» سخن گفته اند. این رویکردها ابتدا بیشتر ماهیتی تحلیلی و نظری داشتند اما از آنجایی که در شهرسازی و معماری هدف اصلی بهبود کیفیت مکان و زندگی می باشد، لازم است تا نظریه ها و روش ها بتوانند هدایت گر طراحی و تغییر باشند. اینجاست که الگوها و راهبردها مطرح می شوند. بر این اساس، در این مقاله به معرفی یکی از الگوهای نوین در روایت پردازی منظر ارزشی (شهری/طبیعی) موسوم به «آرشیپلاگو» پرداخته می شود. این الگو ضمن ارایه راهبرد و ساختار فرمی مشخص، تاکید بر وجود یک سیستم روایی پشتیبان برای دستیابی به اهداف راهبردی خود دارد، اما مطرح کنندگان آن -با وجودساخت پروژه های متعددی براساس این الگو - نظریه خاصی برای پیوند نظریه روایت با الگوی آرشیپلاگو ارایه نمی دهند. از اینرو در این مقاله سعی شده است تا ضمن بیان ضرورت روایت پردازی در فضای شهری معاصر، پیوند مفاهیم اصلی نظریه روایت با الگوی راهبردی آرشیپلاگو نشان داده شود و سپس فرایند طراحی آرشیپلاگو در نه گام پیشنهاد گردد. در نهایت با بهره گیری از داستان شکل گیری اصفهان نو در دوره صفوی و پیوند این داستان با دوره معاصر در بافت شهری اصفهان تلاش شده است تا قابلیت های الگوی روایی آرشیپلاگو برای شکل دهی به یک گفتمان روایی شهری به عنوان الگویی راهبردی نشان داده شود و مصادیق گام های نه گانه ارایه گردد.

    کلیدواژگان: آرشیپلاگو، گفتمان روایی، فضای شهری، شبکه روایی، منظر ارزشی، اصفهان نو
  • احمدرضا توجهی فینی* صفحات 91-104

    نشانه-معناشناسی بعضا در پی آن است تا ارتباط بین نشانه های دلالت مند یک اثر را دستورمند کند و از این طریق گزارشی از روایتی که در پیش رو دارد ارایه دهد و معنا را از عمق متن با مدد از نشانه های ظاهری استخراج کند. مربع معنایی که به کمک تضاد های عناصر اصلی و معناساز یک اثر هنری - چه در قالب یک متن ادبی چه در قالب یک فیلم یا نقاشی - ترسیم می شود ابزار بسیار خوبی برای بررسی شکل گیری فرایند معنا می باشد. آنچه در آثار جواد بیاد بسیار به چشم می خورد، وجود سیر زمانی در آثار اوستو به نظر می رسد همواره با کمک گرفتن از این سیر زمانی سعی کرده است مفاهیمی را گسترش دهد که در ذهن می پروراند. آثاری که برای تحلیل در این مقاله استفاده شده اند علاوه بر این که از آثار فروخته شده این هنرمند است، به نظر می رسد از مهم ترین تابلو های این نقاش می باشد که دارای «ویژگی های شکل گیری معنا با مدد از سیر در زمان» است. در سیر پژوهش به چگونگی تولید معنا از تضاد های میان جنگ در سیر زمان و صلح در زمان معاصر پرداخته شده است و همچنین در قالب مربع معنایی استفاده کردن از رنگ ها برای شکل گیری مفهوم مد نظر هنرمند توجیه نشانه -معناشناسیک شده است. در پایان می توان به این نتیجه گیری رسید: تفکر خالق این آثار، مبنی بر حرکت از جنگ اندیشه های قومی و مذهبی به سمت آرامش درونی انسان است که با مدد از عناصری نظیر امنیت، مطالعه، عشق و از همه مهم تر دین به دست خواهد آمد. در واقع، این آثار به کمک نشانه-معناشناسی به صورت روش مند به یک روایت داستانی تبدیل شده است که معنایش در سیر زمانی شکل می گیرد و به کمک مربع معنایی می توان به ابعادی از کلام آن پی برد.

    کلیدواژگان: نشانه-معناشناسی، مربع معنایی، سیر زمانی، جنگ، آرامش، صلح
  • بهمن نامور مطلق* صفحات 105-119

    نوشتار حاضر به موضوعی پرداخته است که با وجود عنوان تازه اش، یعنی «تراروایت و یا بیش روایت» همواره به شکل های گوناگون مورد بحث بوده است. روابط میان روایت ها و چگونگی بهره بردن از روایت های گذشته در خلق روایت های تازه، چه به صورت مبادلات درون نشانه ای و چه به صورت مبادلات بینانشانه ای، از موضوعات مهم در ادبیات و هنر تلقی می گردد؛ هم در مبادلات درون نشانه ای مانند سینما-سینما و هم در مبادلات بینانشانه ای مانند ادبیات-موسیقی. مقاله پیش رو کوشیده است تا موضوع نسبت میان روایت ها را با رویکرد ترامتنی مطالعه نماید؛ رویکردی که نگرش، روش، ملزومات و شرایط خاص خود را دارد. چنانچه ملاحظه می شود برای مطالعه و تحلیل مورد نیاز، این مقاله از رویکردهای روایت شناسی و ترامتنیت به عنوان دو رویکرد اصلی بهره برده است.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، تراروایت، بیش روایت، آرایه های هنری، ژرار ژنت، اقتباس
  • نشانه شناسی وجودی و کاربرد آن در موسیقی: نظریه زمیک و تولد آن از روح موسیقی
    ارو تاراستی* صفحه 121

    نشانه شناسی وجودی نظریه جدیدی است که از تلفیق نشانه شناسی کلاسیک (مکتب پاریس) و فلسفه قاره ای بر آمده است، و ما را به دونظریه «تصعید» و «زمیک» هدایت می کند. ما از طریق زمیک چهار حالت وجودی (هگل) را که از طریق مقولات «من» و «خویشتن» تفسیر می گردد درمی یابیم، که اول در یک مربع نشانه شناسی قرار گرفته و سپس توسط دو حرکت «والایش» و «تجسد» به حرکت درمی آیند. الگویی جدید برای تحلیل موسیقایی از این نقطه آغازین شکل می گیرد. در پس زمینه، دو راه والایش وجود دارد: فراصعود و فرافرود، که به عنوان اطوار گفتمان موسیقایی ظاهر می شوند. در نهایت، این امر به «نفس کشیدن دست» در پیانو نوازی ژول ژانتی، معلم پاریسی، نزدیک است. افزون بر این، در تاریخ، این ایده در برخی از یادداشت هایکتاب قهوه ای ریچارد واگنر وجود دارد که به فلسفه هندویی اشاره می کند. این امر پیامدهای خود را در تمام نظریه نشانه شناسی وجودی به منزله یک نظام متافیزیکی داشته است.

    کلیدواژگان: موجودیت، من و خویشتن، اطوار، تصعید، نشانه شناسی، اجرا
|
  • Mohsen Esmaili*, Ali Abbassi Pages 7-39

    The present paper aims to answer the following key questions: Why the script ofSeparation cannot be reduced to a full abstract? Why are Nader, Simin, Termeh, the divorce judge, and to some extent Nader’s father are personages, but Razieh, Mr Samadi, Somaieh, Mr Samadi’s sister, nor the judge in Razieh’s case against Nader are not? Why Razieh and anyone else from her family have no activist role? Why the narrative hasmultiple plots? How is a narrative with multiple plots conceivable? Is it possible at all? To answer these questions, it is assumed here that despite its many features, the script is possibly defective, and hence the above questions. To prove this, the authors begin with the movie’s strengths, and then move on to focus on one of one of deep, main elements of narration, namely the plot, to show that each sequence of the film is beautiful on its own but weaknesses emerge in the array. It is exactly at this stage that the plot shows these incorrect arrays.

    Keywords: Plot, Angle of view, Narration, Sequence, Personage
  • Hooman Zandi Zadeh* Pages 41-66

    Despite a history of numerous dramatic adaptations in Iran, they have often failed to attract critics’ and audiences’ attention. Achieving a localised theoretical framework for adaptation is one way out of this impasse. The present paper begins with a pathology of adaptation in Iran, followed by a comparison between adaptation and translation in order toshow ways to borrow ideas from translation theories. Of special importance here is Shahnameh, because of its stance in our theatre. To conclude, the obstacles and conditions of adapting legends and ancient texts, posing a ‘theory of suicide’ according to which, a successful adaptation is more dependent on the adapter than the original source. Adaptation is not imitation, multiplication, change of medium, or respect the original, but is the creation of a work which, whilst keeping ties with the original, maximally distances from it. The suicide theory suggests the critical-aggressive seizing approach instead of adaptation. Seizing can aim at overthrowing every foundation of that which has granted a work some false, hollow identity; or further, a demythification of reference texts. Even if it does not achieve its goals, the suicide has a character and opens up new doors. This theory is an attempt to pose an applied approach for adapting ancient texts in the Iranina drama.

    Keywords: Adaptation, Appropriation, The suicide theory, Classic literature, Iranian theatre, Shahnameh
  • Saeedeh Sarrami*, Ehsan Vahidtari Pages 67-89

    In the last decade, urban planning, urban studies and architecture have witnessed an increasing interest in explanatory theories and methods such asDiscourse theory, Narration theory and Semiotics. This has gone so far that some have even seen a ‘narrative turn’ or paradigm shift in urban planning practices.These approaches were initially of analytic-theoretical nature. But since architecture and urbanism is first and foremost about improving the quality of life, it is necessary for these theories to be able to guide design and change. Here is where models and strategies are posed.On this basis, the present paper introduces a new model in narrating (urban/ natural) landscapesof value called: ‘Archipelago’. This model proposes a specific formal strategy and structure, whilst emphasising on a supportive narrative system to achieve strategic goals.Despite several projects being based on this model, its theorists do not propose any theories linking the narrative theory with the Archipelago model, which is why this paper attempts to explain the necessity of narration in contemporary urban space, whilst demonstrating links between key concepts of the narration theory and the Archipelago strategic model, followed by the introduction of a nine-step process to design the Archipelago. To conclude, the story of the formation of the new Isfahan in Safavid era and its links with that of contemporary Isfahan an attempt is made to demonstrate the capabilities of the Archipelago model to form an urban narrative discourse as a strategic model, through the nine steps.

    Keywords: Archipelago, Narrative Discourse, Urban Space, Narrative Network, Valuable Landscape, New Isfahan
  • Ahmadreza Tavajjohifini* Pages 91-104

    Sign-semantics sometimes seeks to instruct the connection between the signifiers of a work, and thus provide an account of the narrative that lies ahead, extracting the meaning from the depths of the text with the help of outward signs. The semantic square, which is drawn with the help of the contradictions of the main and semantic elements of a work of art, whether in the form of a literary text or in the form of a film and painting, is a great tool for examining the formation of the meaning process. What can be seen in the works of JavadBayad is a time course, and it seems that with the help of this time course, he has always tried to expand the concepts that he cultivates in his mind. The works used for this analysis are those sold by this artist, which are also among his most important paintings, with‘the characteristics of the formation of meaning with the help of time’. The research focuses on how the artist produces meaning from the contradictions between war in the course of time, and peace at present.Also, semantic squares have been used as a framework to study the use of colours to form his intended concept justified by sign-semantics. The conclusion is that the thinking of the artist is to move on from ethnic and religious fights towards the inner peace, achieved with the help of elements such as security, study, love, and most importantly religion. In fact, with the help of semiotics, these works have methodically turned into a narratives whose meaning is formed in the course of time, and whose words can be explored with the help of a semantic square.

    Keywords: Sign-semantics, Semantic square, Time course, War, Peace
  • Bahman Namvarmotlagh* Pages 105-119

    The present text pays attention to a topic which, despite its fresh title, namely, ‘trans-narrative’or ‘’hyper-narrative’ has always been discussed in a variety of forms. The relationship between narratives and how to make use of previous narratives in creating new ones – be it intra-sign or inter-sign exchanges – has always been important in literature and arts; both in intra-exchanges such as cinema-cinema, and in inter-exchanges such as literature-music. The present paper attempts to study the relationship between narratives with a tans-narrative approach; an approach with its own view, method, requirements and conditions. As will be seen, the paper has made use of narratology and trans-textuality as the two main approaches.

    Keywords: Narratology, Trans-narrative, Hyper-narrative, Artistic arrays, Gérard Genette, Adoption
  • Existential Semiotics and its Application to Music: The Zemic Theory and its Birth from the Spirit of Music
    Eero Tarasti* Page 121

    Existential semiotics, a new theory stemming from combination of classical semiotics (Paris school) and continental philosophy, has led us to two notions of transcendence and – zemic. By zemic we understand four modes of being (Hegel) interpreted via the categories of Moi and Soi, inserted first to a semiotic square and then dynamized by two movements of sublimation and embodiment. A new model for music analysis grows from this starting point. In the background loom the two ways of transcending: transascendence and transdescendence (Jean Wahl), which appear as gestures of musical discourse. Ultimately this is close to the ’breathing of the hand’ at the piano playing method by the Parisian teacher Jules Gentil. Moreover, historically, the idea occurs also in some notes in the Brown Book by Richard Wagner referring to Indian Hindu philosophy. This has its consequences in the whole of theory of existential semiotics as a metaphysical system.

    Keywords: existentiality, Moi, Soi, gestures, transcendence, semiotics, performance