فهرست مطالب

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 60 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حاجیه رجبی فرجاد*، احمدرضا اسماعیلی، مهدی فرجامی صفحات 1-26

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی بین سازگاری شغلی و فلات زدگی شغلی با نقش تعدیل گر خودکارآمدی شغلی انجام شده است. جامعه ی آماری کلیه ی کارکنان معاونت نیروی انسانی ناجا به تعداد 475 نفر بود که براساس فرمول کوکران 212 نفر به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های سازگاری شغلی از پرسش نامه ی استاندارد دیویس و لافکوایست (1984)، فلات زدگی از پرسش نامه ی استاندارد میلیمان (1992)، خودکارآمدی شغلی از پرسش نامه ی استاندارد شرر و مادوکس (1982) استفاده شده است. روایی این پژوهش از طریق روایی محتوا و پایایی از طریق آلفای کرونباخ برای هریک از پرسش نامه ها به ترتیب 859/0، 865/0 و 815/0 مورد تایید قرار گرفته است. اطلاعات به دست آمده با الگوسازی استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS و Smart PLS تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که خودکارآمدی شغلی به عنوان تعدیل گر رابطه ی بین سازگاری شغلی و فلات زدگی شغلی مطرح است. هم چنین نتایج نشان داد که سازگاری شغلی و ابعاد مختلف آن با فلات زدگی شغلی رابطه ی مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی شغلی، سازگاری شغلی، فلات زدگی شغلی، معادلات ساختاری
  • جعفر بیک زاد*، مریم رزمجو، مریم رحمتی صفحات 27-54
    پژوهش حاضر با هدف الگوسازی تاثیر مدیریت جهادی و رفتار سیاسی بر بهره وری نیروی انسانی با نقش واسطه ای فضیلت سازمانی انجام گرفته است؛ روش این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش، هم بستگی و از نظر راهبرد، پیمایشی مبتنی بر الگوسازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان شرکت تخصصی تولید نیروی برق حرارتی تهران است که مشتمل بر 580 نفر هستند که با توجه به فرمول کوکران، تعداد 231 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه است. برای تحلیل الگو و آزمون فرضیه ها از الگوسازی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل 8/8 استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد، مدیریت جهادی بر بهره وری نیروی انسانی و فضیلت سازمانی تاثیر مستقیم و معنادار دارد، ضمن این که فضیلت سازمانی بر بهره وری نیروی انسانی نیز تاثیر مستقیم دارد، تاثیر غیرمستقیم مدیریت جهادی بر بهره وری نیروی انسانی با نقش میانجی فضیلت سازمانی نیز از دیگر نتایج این پژوهش بود؛ ولی تاثیر مستقیم رفتار سیاسی بر فضیلت سازمانی، تاثیر مستقیم رفتار سیاسی بر بهره وری نیروی انسانی و تاثیر غیرمستقیم رفتار سیاسی بر بهره وری نیروی انسانی با نقش میانجی فضیلت سازمانی تایید نشد.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، رفتار سیاسی، بهره وری نیروی انسانی، فضیلت سازمانی
  • حسین دامغانیان*، محمد کشاورز، حسن اسماعیلیان، زهره زاده محمد صفحات 55-82
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین عدم اطمینان تقاضا، مشارکت راهبردی منابع انسانی و برون سپاری منابع انسانی با مزیت رقابتی ضمن بررسی اثر تعدیل کننده سرمایه انسانی راهبردی انجام شده است. این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی، توصیفی و با روش پیمایشی انجام شده است. نمونه آماری 115 نفر از کارکنان شرکت ورزشی کراس به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. منظور تحلیل داده ها، روش حداقل مربعات جزیی مورد استفاده قرار گرفت. برای سنجش روایی از روایی همگرا بهره گرفته شد و به منظور برازش پایایی، آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفت و ضریب آن برای تمام سازه های پژوهش بیش تر از 7/0 است. نتایج به دست آمده، حاکی از آن است که عدم اطمینان تقاضا بر برون سپاری منابع انسانی تاثیر مثبت و معناداری دارد و مشارکت راهبردی منابع انسانی نیز تاثیر مثبت و معناداری بر برون سپاری منابع انسانی می گذارد. نتایج پژوهش اثر مثبت و معنادار برون سپاری منابع انسانی بر مزیت رقابتی را تایید کرد. برون سپاری منابع انسانی ارتباط میان عدم اطمینان تقاضا و مزیت رقابتی را از یک سو و ارتباط میان مشارکت راهبردی منابع انسانی و مزیت رقابتی را از سوی دیگر میانجی گری می کند. با این وجود، سرمایه انسانی راهبردی ارتباط میان برون سپاری منابع انسانی و مزیت رقابتی را در شرکت کراس تعدیل می کند. در صورتی که مدیران شرکت های ورزشی به دنبال دست یابی به مزیت رقابتی هستند، باید عدم اطمینان ها در تقاضا را مدیریت کنند و منابع انسانی را در برنامه ها مشارکت دهند.
    کلیدواژگان: برون سپاری منابع انسانی، سرمایه انسانی راهبردی، عدم اطمینان تقاضا، مزیت رقابتی، مشارکت راهبردی منابع انسانی
  • محمد حکاک، فریبرز فتحی چگنی*، مسعود سپه وند صفحات 83-106

    هدف از این پژوهش بررسی اثر شایستگی های مسیر شغلی بر قابلیت استخدام پذیری با در نظر گرفتن متغیر میانجی موفقیت مسیر شغلی و متغیر تعدیل گر شوک های مسیر شغلی در انجمن حساب رسان خبره ایران است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش در زمره پژوهش های توصیفی- پیمایشی قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش 396 نفر از اعضای مجمع عمومی انجمن حساب رسان خبره ایران است که بر اساس جدول مورگان از میان آن ها نمونه ای به حجم 195 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شد. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسش نامه های استاندارد استفاده شده است که پایایی آن ها به وسیله روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان دهنده اثر مثبت و معنی دار شایستگی های مسیر شغلی هم به صورت مستقیم و هم از طریق موفقیت مسیر شغلی بر قابلیت استخدام پذیری کارکنان است. هم چنین نتایج حاکی از این بود که شوک های مسیر شغلی موجب تعدیل اثر شایستگی های مسیر شغلی بر قابلیت استخدام پذیری کارکنان می شود.

    کلیدواژگان: شایستگی های مسیر شغلی، قابلیت استخدام پذیری، موفقیت مسیر شغلی، شوک های مسیر شغلی
  • حجت وحدتی*، زهرا سلگی، افشین بازگیر صفحات 107-134

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل آنومی سازمانی انجام گرفت که از نظر هدف کاربردی و از حیث روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش تمامی مدیران دستگاه های اجرایی شهر خرم آباد هستند که در فاز کیفی 21 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و در فاز کمی 55 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. تحلیل داده های کیفی با استفاده از روش داده بنیاد انجام شد که در نتیجه آن 9 عامل اصلی در شکل گیری آنومی سازمانی شناسایی شد. در بخش کمی، مدل آنومی سازمانی در چهار سطح با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری فازی طراحی شد که در آن سوء مدیریت به عنوان عامل اصلی موثر در شکل گیری آنومی سازمان در سطح چهارم مدل جای گرفت. ابهام هنجاری و ناتوانی در انگیزش کارکنان در سطح سوم، عدم ثبات مدیریت، ضعف در مدیریت عملکرد، ناکارآمدی سیستم ارتباطات و عدم برخورداری سازمان از ظرفیت تغییر در سطح دوم و ناکارآمدی های سیستم مدیریت دولتی و امنیت شغلی بالا در سطح یک مدل جای گرفتند که این امر ضرورت توجه به شایسته سالاری در انتصاب مدیران سطوح مختلف سازمانی را آشکار می سازد که پیرو آن از طریق طراحی سیستم مدیریت منابع انسانی کارآمد و اثربخش می توان مقابله هر چه بیش تر با عوامل ایجاد کننده آنومی در سازمان را متصور بود.

    کلیدواژگان: آنومی سازمان، نظریه داده بنیاد، مدل سازی ساختاری تفسیری فازی
  • شهرام حافظی، عبدالخالق غلامی، حمیدرضا یزدانی* صفحات 135-164

    هدف از این پژوهش، طراحی و تبیین الگوی اثربخش سازمان های فضیلت گرا با بانک توسعه تعاون ایران است. این پژوهش از نظر روش، مبتنی بر روش ترکیبی (کیفی- کمی) و از انواع مطالعات توصیفی- تحلیلی با تاکید بر روش دلفی بوده و به لحاظ هدف، بنیادی- کاربردی است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 39 نفر از خبرگان و اعضای هییت علمی و در بخش کمی دربرگیرنده 160 نفر از کارکنان و کارشناسان بانک توسعه تعاون استان اصفهان است که به روش های نمونه گیری هدفمند و طبقه ای مورد ارزیابی و با ابزار پرسش نامه مورد سنجش قرار گرفته اند. روایی ابزار پژوهش در بخش کیفی با استفاده از فنون کنترل اعضاء و جست وجوی داده های موازی، فرایندهای ساختاریافته جمع آوری، حفظ و تبیین داده ها و استفاده از کارگروه متخصص و در بخش کمی با بهره گیری از فن اعتبار صوری و محتوایی و ارزیابی برازش مدل های معادلات ساختاری ارزیابی شده و پایایی پژوهش با به کارگیری روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. هم چنین، به منظور تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس پی اس اس و آموس بهره گرفته شده است. یافته های نشان دادند که الگوی سازمان های فضیلت گرا در بانک توسعه تعاون دارای سه بعد ساختاری، رفتاری و محیطی، 20 مولفه و 167 شاخص است. پایش وضعیتی بانک توسعه تعاون نیز نشان داد که میانگین نمره شاخص فضیلت گرایی سازمانی در این موسسه بانکی 6/13 بوده و تمامی مولفه های اندازه گیری شده آن وضعیت نسبتا مطلوبی دارند.

    کلیدواژگان: سازمان فضیلت گرا، بعد ساختاری، بعد رفتاری، بعد محیطی، بانک توسعه تعاون
  • عباس درجانی*، محسن اکبری صفحات 165-190
    دست یابی به نتایج شغلی هم چون تعهد، درگیری و تاب آوری در گرو همکاری سازنده کارکنان با سرپرست و همکاران خود در محیط پویا و متغیر امروزی است. این پژوهش به بررسی نقش میانجی گری دورکاری بر تاثیر تعامل کاری بر نتایج شغلی پرداخته است. پژوهش حاضر از نظر هدف، توصیفی و از لحاظ نوع کاربردی است. جامعه آماری شامل کارکنان ستادی شاغل در یکی از بانک های خصوصی کشور به تعداد 670 نفر است که از میان آن ها 142 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده با کمک پرسش نامه به روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای اس پی اس اس و پی ال اس تجزیه و تحلیل شده اند.تمامی فرضیه های مستقیم و غیرمستقیم پژوهش به جز فرضیه شش و هفت که به تعدیل گری متغیر «پویایی محیط» بر رابطه «تعامل با همکاران و تعامل با سرپرست» با «نتایج کاری» اشاره دارد، در نمونه مورد بررسی در سطح معناداری 95 درصد تایید شدند.رابطه مطلوب و مثبت کارکنان با سرپرست خود می تواند در زمان دورکاری کارکنان سبب بهبود سطح تاب آوری شغلی، تعهد شغلی و درگیری شغلی در میان آن ها شود.
    کلیدواژگان: تعامل کاری، دورکاری، پویایی محیط، نتایج کاری
  • سجاد احدزاده، کرم الله دانش فرد*، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 191-222

    با توجه به ماهیت و گستره فعالیت سازمان های دولتی در کشور ما، نیروی انسانی نقش بسیار موثری در دست یابی به اهداف این سازمان ها دارد. از این رو، ضرورت دارد که نظام سیاست گذاری جبران خدمات کارکنان دارای اثربخشی و کارآمدی مناسبی باشد. مجموعه ای از عوامل بر سیاست گذاری در نظام جبران خدمات کارکنان دولت، از جمله سیاست های کلی نظام تاثیرگذار هستند. هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی و تبیین الگوی سیاست گذاری در نظام جبران خدمات کارکنان دولت براساس نظریه هم شکلی نهادی است. پژوهش از نوع پژوهش های توسعه ای- کاربردی و دارای الگواره ی تفسیرگرایی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های تحلیل مضمون و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نمونه آماری در مرحله تحلیل مضمون، 23 نفر از خبرگان دانشگاهی و خبرگان منابع انسانی و امور اداری در سازمان های دولتی هستند که با آن ها مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. جامعه آماری در مرحله تحلیل عاملی تاییدی، شامل مدیران و کارشناسان منابع انسانی در سازمان های دولتی هستند. حجم نمونه براساس جدول مورگان 384 نفر محاسبه شد و روش نمونه گیری از نوع نمونه در دسترس بود. براساس یافته های تحلیل مضمون، 7 بعد و 27 مولفه موثر بر سیاست گذاری در نظام جبران خدمات شناسایی شدند. در مرحله اعتبارسنجی مدل با تحلیل عاملی تاییدی، مولفه «ویژگی های ملی و قومی» از مولفه های مدل حذف شد. نتایج پژوهش نشان داد که الگوی سیاست گذاری طراحی شده با سه نوع فشار نهادی اجباری، تقلیدی و هنجاری که در محیط نهادی سازمان بر سازمان های دولتی تحمیل می شود، سازگاری دارد.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، نظام جبران خدمات، بخش دولتی، تئوری همشکلی نهادی
  • بررسی تاثیر مرشدیت بر یادگیری سازمانی با میانجی گری قابلیت های
    سید علی بنی هاشمی *، علی عسگری، ناصر شهلی بر صفحات 223-246

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مرشدیت بر یادگیری سازمانی با میانجی‌گری قابلیت‌های کارکنان اداره آموزش‌و‌پرورش شهرستان خاش انجام گرفته است. این پژوهش کاربردی از نوع توصیفی- پیمایشی به روش هم‌بستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان و دبیران هر سه مقطع اداره آموزش‌و‌پرورش شهرستان خاش هستند. با توجه به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده در دسترس تعداد 300 نفر از کارکنان و معلمان انتخاب شدند. تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون‌های ضریب هم‌بستگی اسپیرمن و پیرسون، رگرسیون خطی هم‌زمان و چندگانه و به‌وسیله نرم‌افزار آماری اس‌پی‌اس‌اس تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین مرشدیت و یادگیری سازمانی، یادگیری سازمانی و قابلیت‌های کارکنان و هم‌چنین مرشدیت و قابلیت‌های کارکنان رابطه مثبت و معناداری در سطح خطای 01/0 وجود دارد. با توجه به تحلیل داده‌ها بین متغیرهای مرشدیت با یادگیری سازمانی و قابلیت‌های کارکنان، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم‌چنین مشخص شد که متغیر مرشدیت با میانجی‌گری قابلیت‌های کارکنان بر یادگیری سازمانی کارکنان تاثیر مثبت و به‌سزایی دارد. از عوامل مهم در مرشدیت ارایه خودباوری، نگرش، انگیزش، اعتماد سازمانی، و مسئولیت‌پذیری کارکنان، توانایی و مهارت مدیران در شنیدن ایده‌ها و نظرات جدید کارکنان است که از عوامل مهم در بهتر انجام دادن وظایف فردی، تیمی و سازمانی است.

    کلیدواژگان: مرشدیت، یادگیری سازمانی، قابلیت های کارکنان، رهبری
  • به کار گیری مدلی ریاضی برای تعیین و مدل سازی شاخص های کلیدی انتخاب تامین کننده در صنعت خودرو سازی ایران
    میلاد آقائی *، صفر فضلی، نیلوفر صفری صفحات 247-270

    در محیط‌های کسب‌وکار امروزی، تولیدکنندگان با فشار فزاینده، الزامات مشتریان در شخصی‌سازی محصول، بهبود کیفیت و پاسخ‌گویی به تقاضا رو‌به‌رو هستند. از این‌رو، برای حفظ کسب‌وکار در این فشارها، بیش‌تر شرکت‌ها درصدد توسعه شراکت راهبردی بلندمدت با چند تامین‌کننده معدود و همکاری با آن‌ها هستند، به‌طوری‌که برای مشتریان ایجاد ارزش کنند. در این راستا، مفهوم انتخاب تامین‌کننده شکل گرفته است. این پژوهش بر آن است تا با بررسی ادبیات مربوط به بیست‌سال گذشته در حوزه انتخاب تامین‌کنندگان، شاخص‌های کلیدی و اثربخش انتخاب تامین‌کنندگان را در محیط صنعت خودرو‌سازی ایران با استفاده از روش دلفی فازی شناسایی و با استفاده از روش دیمتل فازی، الگویی نظام‌مند را برای مدل‌سازی و تاثیر‌گذاری شاخص‌ها ارایه کند. نتایج حاصل از پژوهش، بیان‌گر آن است که شاخص‌های کلیدی موثر بر انتخاب تامین‌کننده در صنعت خودرو‌سازی ایران عبارتند از: یکپارچگی راهبردی با تامین‌کننده، قیمت، هزینه کل، صداقت و اعتماد و قابلیت اطمینان تامین‌کننده، دوره‌های پرداخت به تامین‌کننده و نزدیکی روابط با تامین‌کننده. یکپارچگی راهبرد با تامین‌کننده موثرترین و نزدیکی روابط با تامین‌کنندگان تاثیرپذیرترین عوامل هستند.

    کلیدواژگان: تامین کننده، شاخص های کلیدی انتخاب تامین کننده، روش دلفی فازی، روش دیمتل فازی، صنعت خودرو سازی ایران
|
  • Hajieh Rajabi Farjad *, AhmadReza Esmaieli, Mahdi Farjami Pages 1-26

    The aim of this study was to determine the relationship between job adjustment and career plateauing with the moderating role of job self-efficacy. The statistical population of all employees of the Deputy of Human Resources staff of Iran Police was 475 people and 212 people were selected as a statistical sample based on Cochran's formula. The Davis and Lafkauette (1984) Standard Questionnaire, the Milliman Standard Questionnaire (1992), and the Scherer-Maddox (1982) Standard Self-Efficacy Questionnaire were used to collect job adjustment data. The validity of this study was confirmed by content validity and reliability by Cronbach's alpha for each of the questionnaires were 0.859, 0.865, and 0.815, respectively. The obtained data were analyzed by modeling using the structural equation method and SPSS and Smart PLS software. Findings indicate that job self-efficacy is considered as a modulator of the relationship between job adjustment and job burnout. The results also showed that job adjustment and its various dimensions have a positive and significant relationship with career plateauing.
    [1].daevis&lafcovist [2].miliman

    Keywords: Job self-efficacy, job adjustment, Career plateauing, Structural equations
  • Jafar Beikzad *, Maryam Razmjou, Maryam Rahmati Pages 27-54
    The present study aims to model the effect of jihadi management and political behavior on the productivity of human resources with the mediating role of organizational virtue; The method of this research is applied in terms of purpose and in terms of method, correlation, and in terms of strategy, it is a survey based on structural equation modeling. The statistical population of this study is the employees of Tehran Thermal Power Generation Company, which consists of 580 people. According to Cochran's formula, 231 people were selected by stratified random sampling. The data collection tool is a questionnaire. Structural equation modeling with LISREL 8.8 software was used to analyze the model and test the hypotheses. The results of this study showed that jihadi management has a direct and significant effect on manpower productivity and organizational virtue, while organizational virtue also has a direct effect on manpower productivity; indirect effect of jihadi management on manpower productivity with a mediating role Organizational virtue was another result of this research; however, the direct effect of political behavior on organizational virtue, the direct effect of political behavior on human resource productivity and the indirect effect of political behavior on human resource productivity with the mediating role of organizational virtue were not confirmed.
    Keywords: Jihadi management, Political Behavior, productivity of human resources, Organizational virtue
  • Hossein Damghanian *, Mohammad Keshavarz, Hasan Esmaielian, Zohreh Zadeh Mohammad Pages 55-82
    The present study aimed to investigate the relationship between demand uncertainty, the strategic partnership of human resources, and outsourcing of human resources with a competitive advantage while examining the moderating effect of strategic human capital. This study has been done in terms of applied purpose, descriptive and survey method. A statistical sample of 115 employees of Cross Sports Company was selected by the available sampling method. In order to analyze the data, the partial least squares method was used. Convergent validity was used to assess the validity and Cronbach's alpha was used to measure the reliability and its coefficient is more than 0.7 for all research structures. The results show that demand uncertainty has a positive and significant effect on human resource outsourcing and strategic human resource partnership has a positive and significant effect on human resource outsourcing. The results confirmed the positive and significant effect of human resource outsourcing on competitive advantage. Outsourcing of human resources mediates the relationship between demand uncertainty and competitive advantage on the one hand and the relationship between strategic human resource partnership and competitive advantage on the other. Nevertheless, strategic human capital modulates the relationship between human resource outsourcing and competitive advantage in Cross. If managers of sports companies are looking to gain a competitive advantage, they must manage the uncertainties in demand and involve human resources in the programs.
    Keywords: Outsourcing of human resources, strategic human capital, demand uncertainty, competitive advantage, strategic participation of human resources
  • Mohammad Hakak, Fariborz Fathi Chegeni *, Masood Sepahvand Pages 83-106

    The purpose of this study was to investigate the effect of career path competencies on employability by considering the mediating variable of career path success and the variable of career path shock adjustment in the Iranian Association of Certified Public Accountants. The present research is applied in terms of purpose and descriptive survey research in terms of method. The statistical population of the study is 396 members of the General Assembly of the Iranian Association of Certified Public Accountants, from which a sample of 195 people was selected by simple random sampling based on Morgan's table. Standard questionnaires were used to collect research data, the reliability of which was confirmed by Cronbach's alpha method. Structural equation modeling has been used to analyze the data. The results of data analysis show a positive and significant effect of career path competencies both directly and through career success on the employability of employees. The results also showed that career path shocks moderate the effect of career path competencies on the employability of employees.

    Keywords: Career Qualifications, Employability, career success, Career Shocks
  • Shahram Hafezi, Abdolkhalegh Golami, Hamidreza Yazdani * Pages 135-164

    The purpose of this study is to design and explain the effective model of virtuous organizations with the Cooperative Development Bank of Iran. In terms of method, this research is based on a combined method (qualitative-quantitative) and is one of the types of descriptive-analytical studies with emphasis on the Delphi method and is fundamental-applied in terms of purpose. The statistical population in the qualitative part includes 39 experts and faculty members and the quantitative part includes 160 employees and experts of the Bank Tose'e Ta'avon of Isfahan Province who have been evaluated by purposeful and stratified sampling methods and measured by a questionnaire. Validity of research tools in the qualitative part using member control techniques and parallel data retrieval, structured processes of collecting, preserving and explaining data and using expert working groups and in the quantitative part formal and content validation techniques were used and the reliability of the study was confirmed using Cronbach's alpha method. Also, SPSS and Amos software have been used to analyze the data. Findings showed that the model of virtuous organizations in the Bank Tose'e Ta'avon has three dimensions: structural, behavioral, and environmental, with 20 components and 167 indicators. The status monitoring of the Cooperative Development Bank also showed that the average score of the organizational virtue index in this banking institution is 13.6 and all the measured components are in a relatively good condition.

    Keywords: Virtuous Organization, structural dimension, behavioral dimension, Environmental dimension, Bank Tose'e Ta'avon
  • Abbas Darjani *, Mohsen Akbari Pages 165-190
    Achieving job results such as commitment, engagement and resilience depends on the constructive cooperation of employees with their supervisor and colleagues in today's dynamic and changing environment. This study investigates the role of telecommuting mediation on the effect of work interaction on job results. The present study is descriptive in terms of purpose and applied in terms of type. The statistical population includes 670 staff members working in one of the private banks in the country, of which 142 people were randomly selected as the statistical sample. Analysis of the collected data was done using a questionnaire by structural equation modeling method using SPSS and PILAS software. All direct and indirect hypotheses of the research, except hypotheses six and seven, which refer to the adjustment of the variable "environmental dynamics" on the relationship between "interaction with colleagues and interaction with the supervisor" with "work results", were confirmed at a significance level of 95%. A positive relationship between employees and their supervisor can improve the level of job resilience, job commitment, and job conflict among employees during telecommuting.
    Keywords: work interaction, telework, environment dynamics, work results
  • Sajad Ahadzadeh, KaramAllah Daneshfard *, GholamReza MeMar Zadeh Tehran Pages 191-222

    Due to the nature and scope of activities of government organizations in our country, human resources have a very effective role in achieving the goals of these organizations. Therefore, it is necessary that the policy system of compensation for employee services be effective and efficient. A set of factors influence policy-making in the government employee compensation system, including the system's general policies. The purpose of this study is to design and explain the policy model in the system of compensation for government employees based on the theory of institutional uniformity. The research is a type of development-applied research and has an interpretive paradigm. In order to analyze the data, content analysis and confirmatory factor analysis were used. The statistical sample in the content analysis phase was 23 academic experts and human resources and administrative experts in government organizations who were interviewed in a semi-structured manner. The statistical population in the confirmatory factor analysis stage included managers and human resources experts in government organizations. The sample size was calculated based on Morgan table 384 people and sampling method was available. Based on the findings of content analysis, 7 dimensions and 27 components affecting policy in the service compensation system were identified. In the validation stage of the model, with the confirmatory factor analysis, the "national and ethnic characteristics" component was removed from the components of the model. The results showed that the designed policy model is compatible with the three types of coercive, imitative, and normative institutional pressure that is imposed on government organizations in the institutional environment of the organization.

    Keywords: policymaking, Service compensation system, Public Sector, theory of institutional uniformity
  • Investigating the Effect of Mentoring on Organizational Learning Mediated by Employees' Capabilities
    Sayyed Ali Bani Hashemi *, Ali Asgari, Naser Shohlibor Pages 223-246

    The aim of this study was to investigate the effect of mentoring on organizational learning through the mediation of the capabilities of the employees of the Education Department of Khash city. This is an applied descriptive survey research using the correlation method. The statistical population included all staff and teachers of all three levels of the education department of Khash city. According to the available simple random sampling method, 300 staff and teachers were selected. Data were analyzed using Spearman and Pearson correlation coefficient tests, simultaneous and multiple linear regression, and SPSS statistical software. The results showed that there is a positive and significant relationship between mentoring and organizational learning, organizational learning and employee capabilities as well as mentoring and employee capabilities at the error level of 0.01. According to data analysis, there is a positive and significant relationship between mentality variables with organizational learning and employee capabilities. It was also found that the mentality variable has a positive and improving effect on staff organizational learning through the mediation of staff capabilities. One of the important factors in mentoring the presentation of self-confidence, attitude, motivation, organizational trust, and responsibility of employees is the ability and skill of managers to hear new ideas and opinions of employees, which is an important factor in better performance of individual, team and organizational tasks. By changing the view of managers in order to involve employees in decision-making and having a systemic view, giving importance to the abilities of individuals and clarifying goals by them is one of the suggestions that can be effective in promoting organizational learning and employee capabilities.

    Keywords: Mentoring, organizational learning, staff capabilities, Leadership
  • Applying a Mathematical Model to Determine and Model the Key Indicators of Supplier Selection in the Iranian Automotive Industry
    Milad Aghaie *, Safar Fazli, Niloufar Safari Pages 247-270

    In modern business environments, manufacturers are facing increasing pressure, customer requirements in product personalization, quality improvement, and demand response. Therefore, in order to keep the business under these pressures, most companies are looking to develop a long-term strategic partnership with a few suppliers and work with them in order to create value for customers. In this regard, the concept of supplier selection has been formed. This study intends to review the literature related to the last twenty years in the field of supplier selection, identify key indicators and effectiveness of supplier selection in the Iranian automotive industry using the fuzzy Delphi method and using the fuzzy Demetel technique, Provide a systematic model for modeling and influencing indicators. The results of the research indicate that the key indicators affecting the choice of supplier in the Iranian automotive industry are: strategic integration with the supplier, price, total cost, honesty and trust and reliability of the supplier, payment periods to the supplier, and close relationships with suppliers. Strategic integration with suppliers is the most effective and proximity to suppliers are the most influential factors.

    Keywords: Supplier, Key Indicators of Supplier Selection, fuzzy Delphi method, fuzzy DEMATEL method, Iranian Automotive Industry