فهرست مطالب

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 56 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سنجش اثر بخشی دوره سراسری تربیت و تعالی خانوادگی کارکنان ناجا
    صادق رضایی صفحات 9-33
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف آگاهی از اثر بخشی دوره سراسری تربیت و تعالی خانوادگی کارکنان ناجا انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی از نظر روش ، توصیفی و از نظر نوع مطالعه پیمایشی مقطعی است.جامعه آماری تحقیق شامل کلیه فرماندهان و روسا، کارکنان شرکت کننده در دوره و همکاران ایشان در سراسر کشور بوده که حجم نمونه مورد نظر با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 2811 نفر محاسبه گردید. به منظور گردآوری داده ها از سه پرسشنامه محقق ساخته 17 سیوالی پس از تعیین ضرایب روایی و پایایی ویژه فرماندهان و روسا، همکاران و کارکنان شرکت کننده استفاده گردید. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون زمونآ t تک نمونه ای و زوجی ، تحلیل واریانس [1] و آزمون فریدمن برای رتبه بندی مولفه های تحقیق توسط نرم افزار  Spss بهره برداری شده است.

    یافته ها و نتایج

    یافته ها حاکی از آن بود در بررسی تحقق اهداف  نه گانه تحقیق (استمرار و پایبندی، حسن خلق خانوادگی، حسن خلق سازمانی، ارتقاء برخورد حکیمانه،تقویت نگاه مسیولانه، فرهنگ سازی سبک زندگی اسلامی- ایرانی در بین کارکنان،رضایتمندی از اساتید، رضایتمندی از محتوا و تاثیر مکان برگزاری بر افزایش معنویت کارکنان) از منظر سه گروه فرماندهان و روسا،همکاران و کارکنان شرکت کننده، دوره سراسری تربیت و تعالی با اطمینان 95 درصد از اثر بخشی بالایی برخوردار بوده است. 

    کلیدواژگان: کارکنان، تعالی، تربیت، سراسری، خانوادگی، مشهد مقدس
  • حیدر سهرابی*، فریبا شایگان صفحات 35-64
    زمینه وهدف

    اتحاد وانسجام امت اسلامی از زمان بعثت پیامبر اعظم (ص) تاکنون از اولویت واهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. ایشان با بهره گیری از آموزه های قرآن کریم در مواضع متعدد بر اهمیت وحدت میان مسلمانان تاکید نموده است. سوال اصلی این تحقیق درباره «راهبرد پیامبر اعظم (ص) در نهادینه کردن وحدت در داخل وخارج از جامعه اسلامی با تاکید بر آموزه های قرآن کریم» است.

    روش

    این تحقیق با رویکرد کیفی، وبه روش تحلیل گفتمان با رویکرد تفسیرگرا انجام شد. ابزارهای استفاده شده شامل نرم افزارهای قرآنی وحدیثی، تفاسیر معتبر قرآنی وکتاب های تاریخی می باشد. برای کدگذاری وتحلیل محتوای گردآوری شده وتبیین رابطه میان مفاهیم از نرم افزار مکس کیودی ای استفاده کردیم. 

    یافته ها:

    یافته های تحقیق نشان داد که وحدت یکی از مولفه های اساسی استقرار واستحکام امت اسلامی است. آموزه های قرآن کریم وسیره پیامبر اعظم (ص) برای ایجاد وحدت بر نقاط مشترک میان مسلمانان ودیگر ادیان تاکید دارد. تمرکز روی اصول مشترک وایجاد همگرایی فکری، فرهنگی وسیاسی بین مسلمانان وپیروان دیگر ادیان آسمانی، راهبرد اصلی قرآن کریم وپیامبر اعظم (ص) در ایجاد اتحاد بین مسلمانان است.

    نتیجه گیری:

     مهم ترین رهنمود این پژوهش ناظر به لزوم اتخاذ تدابیر لازم در راستای نهادینه کردن وحدت با الهام از آموزه های قرآن کریم وسیره پیامبر اعظم است. در این راستا توجه به اموری از قبیل ایجاد همگرایی فکری بین ادیان، مذاهب واقوام مختلف، استفاده بهینه وهدفمند از اماکن عبادی وظرفیت ایمه جماعات، تاکید بر مشترکات دینی شیعه واهل سنت واستفاده از قرآن وسنت به عنوان حلقه اتصال امت اسلامی، وضع قوانین ومحدودیت های تبری، وآینده پژوهی در زمینه شرایط آتی جامعه اسلامی ضروری است.

    کلیدواژگان: پیامبر اعظم(ص)، قرآن کریم، وحدت، امت اسلامی
  • هادی ابراهیمی کیاپی*، یحیی بوذری نژاد صفحات 91-112

    بیانیه گام دوم انقلاب که توسط مقام معظم رهبری تنظیم و ابلاغ شده است، به عنوان سندی راهبردی جهت تداوم مسیر انقلاب اسلامی در راستای نیل به آرمان های اسلام و انقلاب است. آنچه که در این بیانیه دارای اهمیت است ، آن است که به صورت شفاف آرمان بزرگی را برای انقلاب اسلامی با عنوان «ایجاد تمدن نوین اسلامی» بیان می کند. به عبارتی هدف غایی انقلاب اسلامی ایران را ایجاد تمدن نوین اسلامی بیان می کند. تمدن نوین اسلامی در جمله رهبر انقلاب با این تعبیر آمده است: «انقلاب اسلامی اینک وارد دومین مرحله خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی شده است. عزیزان از انقلاب خود حراست و آن را هرچه بیشتر به آرمان بزرگش که ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی است، نزدیک کنید» . احیای تمدن اسلامی امری است که توجه تمام ملت های اسلامی را می طلبد. در این بین انقلاب اسلامی به عنوان الگویی برای بازشکوفایی تمدن اسلامی می تواند راهنما و راه گشاه باشد. از آنجا که تمدن نوین اسلام به معنای پیشرفت همه جانبه است بنابراین باید در عرصه های مختلف پیشرفت صورت بگیرد تا هر چه زودتر به مقصد برسیم. در این مقاله بر آنیم تا چگونگی احیای تمدن نوین اسلامی و بسترهای لازم برای تحقق این امر را با توجه به دیدگاه های شاخص مقام معظم رهبری در بیانیه بسیار مهم گام دوم انقلاب مورد ارزیابی و مداقه قرار دهیم و مولفه هایی را که در کشور ما وجود دارد و میتواند بستری برای تمدن سازی باشد مورد بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: تمدن، انقلاب اسلامی، تمدن نوین اسلامی، مقام معظم رهبری، بیانیه گام دوم انقلاب
  • لیلا ذوقی*، حمیدرضا وطن خواه، زهرا جودکی، بیتا آجیل چی صفحات 113-138
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت آموزه های تعالیم دینی برخواسته از قرآن در سلامت روان افراد جامعه اسلامی و تکریم حافظان قرآن در آیات و روایات اسلامی افراد هدف پژوهش حاضر پیش بینی سلامت روانی براساس سازگاری اجتماعی و شادکامی در حافظان قرآن بود.

    روش

    مطالعه حاضر، یک پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی است . جامعه آماری شامل کلیه حافظان 35-20 ساله ی شهر تهران در سال  1399 که حافظ یک تا سی جزء از قرآن بودند، بود. از این تعداد، 375 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و از طریق شبکه های اجتماعی (تلگرام و واتس آپ) به پرسش نامه های شادکامی آکسفورد، سلامت روانی SCL-25 و سازگاری اجتماعی بل پاسخ دادند. یافته ها با استفاده از رگرسیون گام به گام نشان داد، سازگاری اجتماعی و شادکامی قادر به پیش بینی سلامت روانی حافظان قرآن بوده  و در مجموع حدود 36 درصد از واریانس سلامت روانی آنها را در سطح (01/0 <p)  پیش بینی می نمایند. در این میان شادکامی سهم بیشتری را بر عهده دارد.

    نتیجه گیری

    از نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت، علاوه بر اینکه حفظ و انس با قرآن کریم باعث بهبود سلامت روان می گردد، می توان  با استفاده از رویکردهای درمانی در جهت افزایش شادکامی مانند رویکرد مثبت نگر منطبق و یا معنویت درمانی منطبق با معیارهای اسلامی در جهت افزایش سازگاری اجتماعی از مشکلات سلامت روان افراد جامعه کاست.

    کلیدواژگان: حافظان قرآن، سازگاری اجتماعی، سلامت روانی، شادکامی
  • محمد نادری*، حسن علی رودباری، محمد فاکر میبدی، مهدی عبداللهی پور صفحات 139-155
    زمینه و هدف

     ازآنجایی‌که انسان دارای دو ساحت مادی و معنوی است، برای رسیدن به کمال در هرکدام از این ابعاد به ابزارهایی دقیق و متناسب نیاز است. یکی از مهم‌ترین ابزارهای رشد معنوی در انسان بی‌تردید تعالیم الهی هستند که در قرآن به‌صورت تمام و کمال در اختیار انسان‌ها قرار گرفته است. در این مقاله تلاش شده است به‌دور از پیش‌داوری‌های ارزشی، صرفا بر اساس داده‌های علمی به نقش تعالی در ارتقای کارایی کارکنان نیروی انتظامی در تعامل با مردم پرداخته شود. چارچوب ارایه و تحلیل داده‌ها نیز به این صورت است که ابتدا یک موضوع انتخاب شده و سپس با استناد به آیات و برخی روایات به تبیین آن پرداخته شده است.

    روش

     این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای و مطالعات میدانی در دانشگاه علوم انتظامی انجام شده  است.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری:

     ازجمله آثار تعالی معنوی عبارت‌اند از: افزایش اعتماد عمومی نسبت به نیروی انتظامی، افاضه برکات مادی و معنوی در سایه نعمت امنیت، کسب عزت و کرامت، بسترسازی برای تحقق مدینه فاضله، مشروعیت‌آفرینی برای نظام اسلامی، گسترش عدالت در شیون مختلف اجتماعی. تعالی سطح معنویت در انسان با رشد معرفتی، اخلاقی و اجتماعی همراه است؛ ازاین‌رو تعالی معنوی کارکنان ناجا ضرورتی برای دستیابی به سازمانی متعالی و جامعه‌ای اسلامی است.

    کلیدواژگان: قرآن، تعالی معنوی، نیروی انتظامی، امنیت اجتماعی، حکومت اسلامی
  • داود ابراهیم پور، اصحاب حبیب زاده صفحات 147-177

    رسانه های جمعی در ایجاد یکپارچگی و هماهنگی نظرات افراد نسبت به نظام سیاسی اهمیت زیادی داشته و در شکل دادن به سمت گیری های اصلی و افکار مردم، نقش مستقیم دارند. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین سواد رسانه ای با جامعه پذیری سیاسی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بود. پژوهش به روش پیمایشی انجام شده و از پرسشنامه های جامعه پذیری سیاسی و سواد رسانه ای به عنوان ابزار گرد آوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز می باشد. براساس نتایج پژوهش بین میزان سواد رسانه ای و ابعاد سه گانه آن (میزان آگاهی یا رژیم رسانه ای و میزان تحلیل پیام های رسانه ای و میزان برخورداری از دیدگاه انتقادی) با میزان جامعه پذیری سیاسی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز رابطه معنی داری وجود دارد. دانشجویان مرد از مصرف رسانه ای و سواد رسانه ای بالاتری نسبت دانشجویان زن برخوردارند. دانشجویان مرد از جامعه پذیری سیاسی بالاتری نسبت دانشجویان زن برخوردارند. دانشجویان مقاطع کاردانی از سواد رسانه ای بالاتری نسبت دانشجویان و کارشناسی و تحصیلات تکمیلی برخوردارند. دانشجویان دکتری از جامعه پذیری سیاسی بالاتری نسبت دانشجویان سایر مقاطع تحصیلی برخوردارند.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری سیاسی، سواد رسانه ای، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز
|
  • Measuring the Effectiveness of the Nationwide Family Education and Excellence Course for I. R. I. Police Staff Members
    Sadegh Rezaie Pages 9-33
    Background and objectives

    In order to reach the peaks of excellence, organizations must have a superior and outstanding manpower. One of the issues that must be considered in any organization is the education and excellence of its employees. Therefore, the present study was conducted with the aim of knowing the effectiveness of the nationwide family education and excellence of I. R. I. Police Staff members.

    Methodology

    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is considered as a descriptive-survey. The statistical population of the study included all commanders and managers, staff members participating in the course and their colleagues across the country. The sample size was calculated as 2811 individuals using Morgan table and stratified random sampling method. In order to collect data, three 17-item researcher-made questionnaires were employed. The validity and reliability coefficients of the questionnaires specific to commanders, managers, colleagues and employees were also obtained. In order to analyze the data, one-way and paired t-test, analysis of variance and Friedman test were used to rank the research components.
    Findings and

    results

    The results show that in the study of the realization of the nine objectives of the research (continuity and commitment, family well-being, organizational well-being, promotion of wise attitude, strengthening a responsible look, cultivating an Islamic-Iranian lifestyle among employees, satisfaction with professors, satisfaction with content, and the effect of venue on increasing staff members' spirituality) from the perspective of the three groups of commanders and managers, colleagues and participating employees, the nationwide education and excellence course has been highly effective with 95% confidence.

    Keywords: Staff members, Excellence, Education, Nationwide, Family, Holy Mashhad
  • Heydar Sohrabi *, Fariba Shaygan Pages 35-64
    Background and objectives

    The unity and solidity of the Islamic Ummah has been of special priority and importance since the revelation of the Holy Prophet Mohammad (PBUH). Using the teachings of the Holy Quran in various situations, he has emphasized the importance of unity among Muslims. The main purpose of this research is to find the strategy of the Holy Prophet (PBUH) in institutionalizing unity inside and outside the Islamic society.

    Methodology

    This research was conducted with a qualitative approach and discourse analysis with an interpretive approach. The tools used include Quranic and hadith software, authentic Quranic commentaries and historical books. We used MAXQDA software to encode and analyze the collected content and explain the relationship between the concepts.

    Findings

    The findings showed that unity has been one of the basic components of the establishment and strength of the Islamic Ummah. The teachings of the Holy Quran and the sira of the Holy Prophet (PBUH) emphasize the commonalities between Muslims and other religions in order to create unity. Focusing on common principles and creating intellectual, cultural and political convergence between Muslims and followers of other divine religions is the main strategy of the Holy Quran and the Holy Prophet (PBUH) in creating unity.

    Results

    The most important guideline of this research is the need to take the necessary measures in order to institutionalize unity inspired by the teachings of the Holy Quran and the sira of the Holy Prophet. In this regard, attention to issues such as creating intellectual convergence between different religions, sects and ethnicities, optimal and purposeful use of places of worship and the capacity of Imams of the congregation, emphasizing the religious commonalities of Shiites and Sunnis and using the Qur'an and Sunnah as a link between the Islamic Ummah, establishing the laws and restrictions of Tabra, and future research on the future conditions of the Islamic society are necessary.

    Keywords: The Holy Prophet (PBUH), the Holy Quran, unity, the Islamic Ummah
  • Hadi Ebrahimi Kiapi *, Yahya Boozari Nejad Pages 91-112
    Background and objectives

    The statement of the second step of the revolution, regulating and communicated by the Supreme Leader, is as a strategic document for the continuation of the Islamic Revolution in order to achieve the aspirations of Islam and the revolution. What is important in this statement is that the ultimate goal of the Islamic Revolution of Iran expresses the creation of a new Islamic civilization. The new Islamic civilization in the sentence of the revolution leader with this interpretation has been interpreted as: "The Islamic Revolution has entered the second stage of self-regulation, sociology and civilization. Dears! Protect your revolution and make it closer to its great ideal, which is the creation of a new Islamic civilization and readiness for the sunrise of the Great Leader." The revival of Islamic civilization requires the attention of all Islamic nations. In this vein, the Islamic Revolution, as a model for the advisory of Islamic civilization, can be a guide and solution. Since the new civilization of Islam means a comprehensive progress, therefore, it should take place in the various fields of advancement, so that we can achieve the goals as soon as possible.

    Methodology

    This research was carried out using descriptive-analytical method. Note-taking tool was employed for collecting data.

    Findings and results

    In this paper, we attempt to evaluate how to revive the new Islamic civilization and the necessary platform for the realization of this issue, according to the viewpoints of the Supreme Leader in the very important statement of the second step, and also study the components that exist in our country that can be a ground for civilization.

    Keywords: Islamic revolution, New Islamic Civilization, Supreme Leader, Statement of the Second Step of Revolution
  • Leila Zoghi *, Hamid Reza Vatankhah, Zahra Jodaki, Bita Ajilchi Pages 113-138
    Background and objectives

    Considering the importance of mental health in the Islamic society and honoring the memorizers of the Qur'an in Islamic verses and hadiths, the aim of this study is to predict mental health based on social adjustment and happiness in the memorizers of the Qur'an.

    Methodology

    The present study is a descriptive correlational study. The statistical population included all memorizers aged 20-35 years in Tehran in 2020 who had memorized one to thirty parts of the Quran. Of these, 375 individuals were selected using multi-stage cluster random sampling method and responded to the Oxford Happiness, SCL-25 Mental Health and Bell Social Adjustment Questionnaires via social media (Telegram and WhatsApp).

    Findings

    Using stepwise regression showed that social adjustment and happiness were able to predict the mental health of Quran memorizers and in total predicted about 36% of their mental health variance at the level

    Results

    From the results of the present study, it can be concluded that in addition to improving mental health, by memorizing the Holy Quran it is possible to use therapeutic approaches to increase happiness such as a positive attitude or spiritual therapy in accordance with Islamic standards to increase social adjustment and reduce the mental health problems of people in the community.

    Keywords: Quran memorizers, social adjustment, mental health, happiness
  • Mohammad Naderi *, Hassan Ali Rudbari, Mohammad Faker Meybodi, Mehdi Abdollahipour Pages 139-155
    Background and objectives

    Since man has two material and spiritual realms, in order to achieve perfection in each of these dimensions, precise and appropriate tools are needed. Undoubtedly, one of the most important tools for spiritual growth in human beings is the divine teachings that have been fully provided to human beings in the Qur'an. In this article, an attempt has been made to address the role of spiritual excellence in improving the efficiency of law enforcement personnel, based on scientific data only, away from value prejudices. The framework for presenting and analyzing the data is such that first a topic is selected and then it is explained by quoting verses and some narrations.

    Methodology

    This research has been done by descriptive-analytical method and using library documents and field studies in Amin Police University.

    Findings and results

    The findings of this study show that among the effects of spiritual excellence are: increasing public trust in the police force, bestowing material and spiritual blessings in the light of security, gaining dignity and honor, laying the groundwork for the realization of the utopia, the legitimacy of Islamic justice and the expansion of justice in various social matters. The excellence of the level of spirituality in man is associated with epistemological, moral and social growth. Based on this, it can be concluded that the spiritual excellence of I. R. I. Police employees is a necessity to achieve an excellent organization and Islamic society.

    Keywords: Quran, Spiritual excellence, Law enforcement, Social security, Islamic government