فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 61 (بهار 1400)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 61 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/16
  • تعداد عناوین: 15
|
  • منصور بیرامی، تورج هاشمی، زینب خانجانی، فاطمه نعمتی، حمیده رسولزاده* صفحات 1-18

    هدف مطالعه حاضر، تعیین اثر بخشی توانبخشی شناختی مبتنی بر کنترل حرکتی بر ارتقای کارکردهای اجرایی در دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی بود. در قالب پژوهش نیمه آزمایشی و طرح کارآزمایی بالینی با پیش آزمون و پس آزمون تعداد 15کودک 6 تا 12 ساله مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی در جلسات مداخلات توانبخشی شرکت کردند. برای اندازه گیریمتغیرها از آزمون عملکرد پیوسته، کارت های ویسکانسین، چند محرک پیشین، استروپ تغییر یافته و زمان واکنش ساده استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس اندازه گیری های مکرر نشان داد که توانبخشی شناختی مبتنی بر کنترل حرکتی بر ارتقای کارکردهای اجرایی موثر است. این یافته ها تلویحات عملی در مداخلات بالینی دارند که به تفصیل مورد بحث واقع شده اند.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، انعطاف پذیری شناختی، حافظه فعال، زمان واکنش، بازداری پاسخ، توجه پایدار
  • شهروز نعمتی* صفحات 19-28

    هدف پژوهش حاضرتعیین نقش سخت کوشی روان شناختی و راهبردهای مقابله ای مذهبی در پیش بینی رضایت از زندگی مادران دارای کودکان دچار نارسایی های ذهنی و تحولی بود. طرح پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود و جامعه آماری آن شامل مادران دارای کودکان با نارسایی های ذهنی تحولی در سال 1397-1396 شهر تبریز بود. در این راستا به روش نمونه گیری دردسترس تعداد 196 از این گروه از مادران انتخاب شدند و ابزارهای رضایت از زندگی داینر، راهبردهای مقابله ای مذهبی پارگامنت و سخت کوشی روان شناختی کوباسا برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل رگرسیون همزمان نشانداد که سخت کوشی توان پیش بینی رضایت از زندگی را دارد، اما مقابله مذهبی توان پیش بینی رضایت از زندگی را ندارد. سخت رویی در غالب موارد به عنوان عامل مهم یا روش مقابله ای فردی در نظر گرفته می شود که باعث تاب آوری افراد در مواجهه با مشکلات  می شود. در مادران دارای کودکان با نارسایی های ذهنی و تحولی این شرایط منجر به رضایت از زندگی می شود.طراحی و اجرای برنامه های آموزشی سخت کوشی برای کمک به این گروه از مادران ضروری است.

    کلیدواژگان: مادران دارای نارسایی های ذهنی و تحولی، رضایت از زندگی، سخت کوشی روان شناختی، راهبردهای مقابله ای مذهبی
  • جلیل باباپور خیرالدین، نسرین گنجه ای* صفحات 29-38

    هدف از این پژوهش پیش بینی اضطراب اجتماعی بر اساس باورهای فراشناختی و مهارت اجتماعی نوجوانان مقطع دبیرستان بود. روش آن توصیفی از نوع همبستگی بود. از دو ناحیه شهر تبریز، 5 مدرسه مقطع دبیرستان به صورت خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و 217 نفر دانش آموز دختر به عنوان نمونه در پژوهش شرکت کردند. پرسشنامه های باورهای فراشناختی، اضطراب اجتماعی نوجوانان(SAS_A) و مهارت های اجتماعی نوجوانان(TISS) بر روی دانش آموزان اجراو جهت تحلیل داده ها ازروش تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.نتایج نشان داد از میان مولفه های باورهای فراشناختی، باورهای منفی درباره نگرانی و اطمینان شناختی ضعیف نقش معنی داری در پیش بینی اضطراب اجتماعی نوجوانان دارند همچنین مهارت اجتماعی بطور معنی دار می تواند اضطراب اجتماعی نوجوانان را پیش بینی کند.ینابراین، نشان داد باورهای فراشناختی از عوامل موثر در بروز اضطراب اجتماعی افراد است. لذا پیشنهاد می شود درمانگران باورهای فراشناختی دانش آموزان دارای  اختلال اضطراب اجتماعی را شناسایی و اصلاح کنند تا سبب بهبود وضعیت سلامتی شود.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، باورهای منفی درباره نگرانی، اطمینان شناختی ضعیف، مهارت اجتماعی
  • مریم صدقی، عذرا غفاری*، رضا کاظمی صفحات 39-51

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روش های زوج درمانی تیوری انتخاب و پذیرش و تعهد (ACT) در تعاملات زناشویی زوج ها اجراشد. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه مورد مطالعه کلیه زوجین شهر اردبیل در سال 1396 بودند. روش نمونه گیری به شیوه در دسترس بود و تعداد 90 زوجی که به مراکز مشاوره و روان درمانی شهر اردبیل مراجعه کردند انتخاب و از بین آنها تعداد 45 زوج که نمرات آنها در پرسشنامه تعاملات زناشویی پایین تر از میانگین بودند، به طور تصادفی در سه گروه، گروه آزمایش 1 (15 زوج)، گروه آزمایش 2(15 زوج) و گروه کنترل (15 زوج) جایگزین شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه سازگاری زناشویی گراهام بی اسپنیر استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که روش های زوج درمانی تیوری انتخاب و پذیرش و تعهد (ACT) در تعاملات زناشویی زوج ها موثر بود و در این میان،روش زوج درمانی متمرکز بر پذیرش و تعهد (ACT) نسبت به روش زوج درمانی متمرکز بر تیوری انتخاب در بهبود تعاملات زناشویی اثربخش تر است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی تئوری انتخاب، پذیرش و تعهد (ACT)، تعاملات زناشویی
  • نیر دشتی، امیر پناه علی*، معصومه آزموده صفحات 52-64

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش حل مسئله به روش شناختی اجتماعی بر خود توانمندسازی اجتماعی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان بود. این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه مورد مطالعه شامل دانش آموزان دختر مقطع متوسطه (دوره دوم) شهرستان تبریز در سال تحصیلی 97-96 بود. از جامعه مورد نظر، تعداد 60 نفر دانش آموز به شیوه تصادفی خوشه ای انتخاب و در دو گروه آزمایش(30 نفر)  و کنترل(30 نفر)   قرار داده و پرسشنامه های خود توانمندسازی اجتماعی و سازگاری اجتماعی بعنوان پیش آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. سپس گروه آزمایش به مدت ده جلسه تحت آموزش مهارت حل مسئله قرار گرفتند. در طی این مدت بر روی گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. در نهایت همان مقیاس ها بعنوان پس آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان خود توانمندسازی اجتماعی و سازگاری اجتماعی گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل است. لذا، آموزش مهارت حل مساله کارایی بالایی در افزایش خود توانمندسازی اجتماعی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان دارد.

    کلیدواژگان: آموزش حل مسئله، خود توانمندسازی اجتماعی، سازگاری اجتماعی
  • آذین نریمانی، رضا کاظمی، محمد نریمانی* صفحات 65-74

    هدف این مطالعه، تعیین رابطه تنظیم شناختی هیجان و هوش شخصی با فرسودگی تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی بوده است.برای دسترسی به این هدف 120 نفر از دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل در سال تحصیلی 97-96 به سه پرسشنامه فرسودگی تحصیلی، تنظیم شناختی هیجان و هوش شخصی  پاسخ  دادند. در ضمن روش مطالعه همبستگی بوده و برای تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج مطالعه  نشان داد که بین هوش شخصی با تنظیم شناختی هیجان همبستگی 27/0 معنی دار وجود دارد. همچنین بین هوش شخصی با فرسودگی تحصیلی همبستگی24/0- که معنی دار است وجود دارد. در ضمن همبستگی تنظیم شناختی هیجان با فرسودگی تحصیلی نیز معنی دار است(27/0-). همچنین نتایج نشان داد که  هر دو متغیر تنظیم شناختی هیجان و هوش شخصی توانایی پیش بینی فرسودگی تحصیلی دانشجویان پزشکی و پیرا پزشکی را دارند. اما سهم تنظیم شناختی هیجان بیشتر از متغیر هوش شخصی است. این نتایج تلویحات مهمی در زمینه پیش گیری، سبب شناسی و تامین سلامت روانی دانشجویان علوم پزشکی دارد.

    کلیدواژگان: : فرسودگی تحصیلی، تنظیم شناختی هیجان، هوش شخصی، علوم پزشکی
  • نجمه حمید*، عطیه پورصالح، ایران داودی صفحات 75-94

    هدف این پژوهش تعیین  اثربخشی آموزش ذهن شفقت ورز را بر علایم اختلال اضطراب اجتماعی و راهبردهای تنظیم هیجان شناختی، بود. در این پژوهش از طرح آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه استفاده شده است. طی یک فراخوان به کلیه دانشجویان داوطلب دختر ساکن در خوابگاه دانشگاه شهید چمران اهواز که در سال تحصیلی 95-96 مشغول به تحصیل بودند، پرسشنامه اضطراب اجتماعی کانور (2000) داده شد و از بین دانشجویان داوطلبی که بالاترین نمره از نقطه برش را آورده بودند، پس از یک جلسه مصاحبه تشخیصی بر اساس معیارهای DSM-5، تعداد چهار نفر از افراد داوطلبی که تشخیص اختلال اضطراب اجتماعی دریافت می کردند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به مدت 8 هفته و هر هفته یک جلسه تحت آموزش قرار گرفتند. آزمودنی ها توسط مقیاس اضطراب اجتماعی کانور و مقیاس تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی (2001)، پیش از شروع درمان، طی درمان، پس از درمان در مرحله پیگیری دو، چهار و شش هفته ای، مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش ذهن شفقت ورز منجر به کاهش علایم اختلال اضطراب اجتماعی، افزایش راهبردهای انطباقی تنظیم هیجان و کاهش راهبردهای غبرانطباقی تنظیم هیجان در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی می شود. پیگیری دو، چهار و شش هفته ای حاکی از پایداری نسبی تغییرات بود.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن شفقت ورز، اضطراب اجتماعی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان
  • رحیم یوسفی*، عزت الله احمدی، افسانه میرزازاده صفحات 95-110

    چکیده هدف پژوهش حاضر اعتباریابی متقاطع مدل پنج گانه صفات تاریک در نمونه ایرانی بود. مدل صفات پنج گانه تاریک شخصیت، مدل گسترش یافته صفات چهارگانه تاریک شخصیت است که مولفه کینه توزی را به مجموعه صفات خودشیفتگی، ماکیاولیسم، جامعه ستیزی و دیگرآزاری افزوده است. پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 96-97 و تعداد نمونه 400 نفر از این جامعه بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل نسخه فارسی مقیاس دوجین کثیف ، مقیاس کوتاه تکانش دیگرآزاری و مقیاس کینه توزی بود. داده ها در دو مرحله مورد تحلیل قرار گرفت. ابتدا تحلیل عاملی اکتشافی حاکی از استخراج پنج مولفه ماکیاولیسم، جامعه ستیزی، خودشیفتگی، دیگرآزاری و کینه توزی بود که توانست در نهایت 12/59 درصد از واریانس را تبیین نماید. همچنین تحلیل عاملی تاییدی نشانگر تایید ساختار پنج عاملی و برازش مطلوب مدل بود؛ همه شاخص های برازش بالاتر از مقدار بحرانی 9/0 بودند. ضرایب همسانی درونی گویه ها از طریق آلفای کرونباخ برای مولفه ها بین 74/0 تا 86/0 و برای کل مقیاس 77/0 بود. ضرایب باز آزمایی برای کل مقیاس 75/0 و برای و مولفه ها بین 70/0 تا 79/0 بود. مدل پنج گانه صفات تاریک شخصیت در نمونه ایرانی مورد تایید قرار گرفت و می تواند در موقعیت های بالینی و پژوهشی مورد ارزیابی قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: ماکیاولیسم، خودشیفتگی، جامعه ستیزی، دیگرآزاری، کینه توزی
  • جهانگیر کاشفی نیشابوری، زهرا افتخار صعادی*، غلامرضا پاشا، علیرضا حیدرئی، بهنام مکوندی صفحات 111-126

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با تنظیم هیجان بر هیجان خواهی و خودآسیب رسانی در نوجوانان مستعد اعتیاد انجام شد. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری بود. تعداد 45 نفر از نوجوانان ساکن در مراکز شبه خانواده اداره بهزیستی شهر تهران با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در قالب دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارش شدند. هر یک از گروه های آزمایش به مدت 8 جلسه آموزش داده شد و گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفت. داده ها با پرسشنامه های آمادگی به اعتیاد وید و بوچر، هیجان خواهی آرنت و خود-آسیب رسانی کلونسکی و گلن جمع آوری شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش تنظیم هیجان در مقایسه با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیر بیشتری بر کاهش هیجان خواهی و خود آسیب رسانی دارد و این تاثیر در دوره پیگیری ماندگار است (05/0>p). بر اساس یافته ها، جهت کاهش مشکلات روان شناختی نوجوانان مستعد اعتیاد از روش های شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش تنظیم هیجان در قالب کارگاه های آموزشی و درمانی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، تنظیم هیجان، هیجان خواهی، خودآسیب رسانی، نوجوان
  • مرضیه صادق زاده*، لیلا شاملی صفحات 127-142

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ترس از شفقت ورزی (گیلبرت، مک ایوان، ماتوس و ریویس، 2011) در جامعه ایرانی بود. به این منظور نمونه ای شامل 872 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب گردیدند. داده های پژوهشی نیز علاوه بر پرسشنامه ترس از شفقت ورزی، از چهار ابزار دیگر یعنی پرسشنامه های اضطراب، افسردگی و استرس (لووی بوند و لووی بوند، 1995)، سطوح خودانتقادی (تامسون و زروف، 2004)، اجتناب تجربه ای (هایز و همکاران، 2004) و خود-شفقت ورزی (ریس، پومیر، نف و ون گاچ، 2011) جمع آوری شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی به شیوه مولفه های اصلی و تحلیل عاملی تاییدی موید یک ساختار سه عاملی در نسخه فارسی پرسشنامه ترس از شفقت بوده است. همبستگی نمرات حاصل از خرده مقیاس های پرسشنامه با نمرات سایر ابزارهای پژوهش، روایی همگرا و واگرای آن را نیز مورد تایید قرار داده است. به علاوه، مقادیر مربوط به ضریب آلفای کرونباخ برای هر سه خرده مقیاس و همین طور ضرایب بازآزمایی با فاصله زمانی دو هفته در بازه مطلوب قرار داشته است. نتایج تحلیل آماری ضمن تایید ساختار سه عاملی مولفه ترس از شفقت ورزی دیگران، ترس از شفقت ورزی برای خود و ترس از شفقت ورزی برای دیگران، کاربرد نسخه فارسی پرسشنامه را در دانشجویان ایرانی پیشنهاد می نماید.

    کلیدواژگان: اعتبار، روایی، روان سنجی، ترس از شفقت
  • کریم سواری*، فاطمه فرزادی صفحات 143-160
    هدف تحقیق حاضر، بررسی نقش واسطه ای اهداف آموزشی در رابطه بین احساس طردشدگی و خودکارآمدی تحصیلی با عملکرد تحصیلیبود. روش پژوهش همبستگی از نوع تحلیل مسیر است. جامعه آماری تحقیق، کلیهدانش آموزان دختر و پسر متوسطه دوم شهر اهواز(تقریبا 23000 نفر) بود که در سال تحصیلی 98-99 به تحصیل اشتغال داشتند که از بین آنها 200 نفر (100 دختر و 100 پسر) با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با کمک پرسش نامه احساس طردشدگی (1993)، پرسش نامه خودکارآمدی تحصیلی (1395)، پرسش نامه اهداف آموزشی(1395) و عملکرد تحصیلی جمع آوری شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد که بعد از حذف رابطه غیرمعنادار مسیر خودکارآمدی تحصیلی با عملکرد تحصیلی از مدل پیشنهادی، برازندگی مدل نهایی تحقیق اصلاح و تایید گردید. یافته های روابط مستقیم مسیرهای بین متغیرها، نشان داد که احساس طردشدگی با عملکرد تحصیلی واهداف آموزشی رابطه منفی معنادار؛ و خودکارآمدی تحصیلی با اهداف آموزشی و به همین ترتیب اهداف آموزشی با عملکرد تحصیلی رابطه مثبت معناداری دارد. یافته ها، همچنین نشان داد که اهداف آموزشی در ارتباط بین احساس طردشدگی و عملکرد تحصیلی نقش واسطه ای را بازی می کند. تحقیق حاضر پیشنهاد می دهد که جهت اصلاح عملکرد تحصیلی به صورت مطلوب، احساس طرد شدگی را در دانش آموزان درگیر به حداقل رساند. همچنین با ارتقاء خودکارآمدی تحصیلی می توان زمینه توسعه اهداف آموزشی را هموار نمود و با اهتمام جدی به اهداف آموزشی، می توان انتظار عملکرد تحصیلی بهتری را داشت.
    کلیدواژگان: احساس طردشدگی، خودکارآمدی تحصیلی، عملکرد تحصیلی، اهداف آموزشی
  • نیلوفر میکائیلی، مریم پرنیان خوی* صفحات 161-176
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه آزار دیدگی دوران کودکی، سبک های دلبستگی و آسیب پذیری نسبت به اعتیاد با نقش واسطه ای سرکوبگری عاطفی در نوجوانان صورت گرفته است. پژوهش حاضر، از نوع مطالعات توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری، شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع دهم و یازدهم (دوره متوسطه) شهرستان اسکو بود که در سال تحصیلی 99-98 (1400 نفر) مشغول به تحصیل بوده اند، که از این تعداد، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، 300 نفر انتخاب گردید. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه شناسایی افراد در معرض خطر اعتیاد، پرسشنامه ضربه کودکی، پرسشنامه سبک های دلبستگی و پرسشنامه سازگاری وینبرگر بودند. داده ها توسط نرم افزار های SPSS 21 و PLS 3 و روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین آسیب پذیری نسبت به اعتیاد با سبک های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا / اضطرابی، آزار دیدگی دوران کودکی و سطح بالای سرکوبگری عاطفی، رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی با داده ها برخوردار بوده است و آزاردیدگی دوران کودکی و سبک های دلبستگی ناایمن با نقش واسطه ای سرکوبگری عاطفی می توانند آسیب پذیری به اعتیاد را تبیین کنند (01/0> p). در نتیجه، سرکوبگری عاطفی از یک سو تحت تاثیر تجارب آزار دیدگی دوران کودکی و از سویی دیگر نشات گرفته از سبک های دلبستگی ناایمن می باشد. مشکل در تنظیم عواطف و سرکوب هیجانات می تواند باعث آسیب پذیری نوجوانان در مقابل اعتیاد شود. توجه به این امر می تواند پیشنهادهایی در زمینه ی پیشگیری و مداخله در حوزه اعتیاد داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرکوبگری عاطفی، آزار دیدگی دوران کودکی، سبک های دلبستگی، آسیب پذیری نسبت به اعتیاد، نوجوانان
  • میکائیل حسین زاده* صفحات 177-190

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی بازی درمانی شناختی بر علایم اختلال  نقص توجه / بیش فعالی و تکانش گری دانش آموزان دبستان دوره اول (اول تا سوم ابتدایی) بود. روش تحقیق این پژوهش شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. پس از غربالگری دانش آموزان پسر دوره اول ابتدایی ارجاعی به مراکز مشاوره نواحی 3 و 5 تبریز که دارای اختلال یادگیری و بیش فعالی بودند، 30 دانش آموز انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند و پس از اجرای پیش آزمون (آزمون کانرز فرم معلم) برای هر دو گروه، بسته آموزشی بازی درمانی در طی 10 جلسه یک ساعته به گروه آزمایش ارایه گردید و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. سپس پس آزمون برای هر دو گروه اجرا و داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نمرات گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مقیاس فرم معلم کانرز (در سطح 001/0>p) در پس آزمون تغییر معنی داری داشت. با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که بازی درمانی شناختی موجب کاهش علایم نقص توجه / بیش فعالی و تکانش گری شده و این رویکرد به درمانگران و متخصصان روان شناسی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کمبود توجه، بیش فعالی و تکانش گری، بازی درمانی شناختی- رفتاری
  • هوشنگ گراوند* صفحات 191-210

    پژوهش حاضر با هدف ارایه ی مدل علی تاثیر اهداف و آرزوهای سالم و ناسالم بر سلامت روانی با توجه به نقش واسطه ای باورهای غیرمنطقی انجام گرفت. برای این منظور، تعداد 250 نفر (116 مرد، 134 زن) از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی به روش نمونه‎گیری در دسترس انتخاب، و به پرسشنامه های خودگزارشی متشکل از مقیاس های باورهای غیر منطقی اهواز (IBT - A؛ عبادی و معتمدین،1384)، سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ - 28؛ گلدبرگ و هیلر، 1979) و شاخص آرزو (AI؛ گروزت و همکاران، 2005) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار AMOS انجام گرفت. نتایج نشان داد که اهداف و آرزوهای ناسالم، باورهای غیرمنطقی را به صورت مثبت و اهداف و آرزوهای سالم، باورهای غیرمنطقی را به صورت منفی پیش بینی می کنند؛ اهداف و آرزوهای سالم بر سلامت روانی به طور مستقیم و غیرمستقیم موثر بودند؛ اما اهداف و آرزوهای ناسالم بر سلامت روانی به طور مستقیم تاثیری نداشت؛ بلکه با واسطه گری باورهای غیرمنطقی می تواند از میزان سلامت روانی دانشجویان بکاهد. همچنین باورهای غیرمنطقی تاثیر علی و مستقیمی بر سلامت روانی داشت.

    کلیدواژگان: اهداف و آرزوها، باورهای غیرمنطقی، سلامت روانی
  • الهام موسویان، چنگیز رحیمی*، نورالله محمدی، عبدالعزیز افلاک سیر صفحات 211-228

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان التقاطی تنظیم هیجان پویشی تجربه ای  و شفقت خود بهوشیارانه بر کاهش شرم نهادینه، افزایش شفقت خود و کاهش شدت افسردگی در بیماران مبتلا به افسردگی درون فکنی شده بود. این پژوهش در چهارچوب یک طرح تک موردی و با طرح پیش آزمون-پس ازمون با پیگیری 45 روزه انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه افرادی بود در سال 98 تشخیص اختلال افسردگی را در مرکز مشاوره و کلینیک روان درمانی دانشگاه شیراز دریافت کرده و در پرسشنامه اختلال افسردگی بک 2 نمره  بالاتر از 20 گرفتند و در نهایت با توجه ملاک های رد و شمول، 3 نفر بعنوان نمونه  با روش نمونه گیری  هدفمند انتخاب شدند. مقیاس شرم درونی شده و مقیاس شفقت خود و افسردگی بک برای هر فرد در محله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری ، اجرا شد و در نهایت  هر یک از افراد به مدت 8 جلسه 45 دقیقه ای تحت درمان التقاطی قرار گرفت. داده ها به روش نموداری و تعیین اندازه اثر مورد تحلیل قرار گرفتند. اندازه اثر تغییرات حاصل از مداخلات درمانی در تمامی متغیرهای پژوهش در مرحله پس آزمون و پیگیری در مقایسه با پیش ازمون بزرگ (بیشتر از 5/.) بوده است. بر اساس یافته ها درمان التقاطی تنظیم هیجان پویشی تجربه ای  و شفقت خود بهوشیارانه می تواند به عنوان یک روش مداخله ای نوین در کاهش شدت افسردگی درون فکنی شده بکار رود.

    کلیدواژگان: افسردگی درون فکنی شده، شفقت خود بهوشیارانه، تنظیم هیجان پویشی تجربه ای
|
  • Mansour Beirami, Turaj Hashemi, Zeynab Khanjaani, Fatemeh Nemati, Hamideh Rasoulzadeh * Pages 1-18

    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of motor-based cognitive rehabilitation on improvement of executive functions of children with ADHD. The research method was semi-experimental with pre-test and post-test design which was done on 15 ADHD children with age of 6-12 years old in Tabriz city using a purposeful sampling method. N-Back test was used to assess the working memory. Wisconsin Card Sorting Test was used to assess the cognitive flexibility. Continuous performance test was used to assess sustained attention. Stroop test was used to assess response inhibition. Simple Reaction time test was used to assess Reaction time. Data were analyzed with repeated mixing covariance analysis and using SPSS.ver20.The result of the study showed that motor control cognitive rehabilitation was effective in improving executive functions (p < 0.01). These findings have further implications in the clinical interventions which have been thoroughly discussed.

    Keywords: Cognitive rehabilitation, cognitive flexibility, Working memory, reaction time, response inhibition, sustained attention
  • Shahrooz Nemati * Pages 19-28

    The aim of current study was to determine the role of psychological hardness and religious coping strategiesin predicting life satisfaction among the mothers of children with intellectual and developmental disabilities. It was conducted with a correlational design. The study population included mothers of children with intellectual and developmental disabilities in Tabriz City in 2017-2018. Using convenience sampling, 196 of the proposed mothers were selected and completed the Dienner's life satisfaction, Pargament's religious coping and Kobasa's psychological hardness inventories. Data were analyzed using Standard regression method. Findings showed that psychological hardness could predict the satisfaction of life, however, religious coping could not predict life satisfaction in mothers of children with intellectual and developmental disabilities. Hardiness is often considered an important factor in psychological resilience or an individual-level pathway leading to resilient outcomes, in hardy mothers of children with intellectual and developmental disabilities these condition led to life satisfaction. Developing and implementing of psychological hardness training program are needed.

    Keywords: Mothers of children with Intellectual, Developmental Disabilities, Life satisfaction, psychological hardness, Religious Coping
  • Jalil Babapour Kheiroddin, Nasrin Ganjei * Pages 29-38

    The aim of this study was to predict social anxiety based on metacognitive beliefs and social skills of high school adolescents. Its method is descriptive-correlational. Using multi-stage cluster sampling, from two areas of Tabriz city, 5 high school schools were selected and 217 female students participated in the study as a sample. Subjects completed questionnaires of metacognitive beliefs, social anxiety adolescents (SAS_A) and social skills adolescents (TISS). Data were analyzed by multiple regression method. Results showed that among the components of metacognitive beliefs, negative beliefs about anxiety and Poor cognitive confidence have a significant role in predicting social anxiety adolescents. Also, social skills can significantly predict social anxiety adolescents. Findings showed that metacognitive beliefs are one of the effective factors in the development of social anxiety in individuals. Therefore, it is suggested that therapists identify and correct the metacognitive beliefs of students with social anxiety disorder to improve their health status.

    Keywords: Social anxiety, Negative beliefs about worry, Poor cognitive confidence, social skill
  • Maryam Sedghi, Ozra Ghaffari *, Reza Kazemi Pages 39-51

    This study was conducted in order to compare the effectiveness of couple therapy based on choice theory and acceptance and commitment therapy (ACT) in marital interactions of the couples. This study was a semi-experimental study with pretest and posttest design and control group. The study population included married couples in Ardabil in 2017. Therefore, through convenience sampling method, 45 couples who had admitted by the counseling and psychotherapy centers in Ardabil were selected and divided into three groups of Experimental Group 1 (15 couples), Experimental Group 2 (15 couples) and Control Group (15 couples). They were assessed by Dyadic Adjustment Scale (DAS) of Graham B. Spanier. Data were analyzed by MANOVA. Results showed that couple therapy based on choice theory and acceptance and commitment therapy (ACT) were effective in the improvement of marital interactions. So that, compared to couple therapy based on choice theory, acceptance and commitment therapy (ACT) was more effective (p < 0.05).

    Keywords: Couple Therapy, Choice Theory, Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Marital Interactions
  • Nayer Dashti, Amir Panahali *, Masoomeh Azemoudeh Pages 52-64

    The aim of present research was to study the effectiveness of problem solving skills training in social self–empowerment and social adjustment. In this quasi-experimental research with pre-test, post-test design and control group, the study population included female second-year high school students in Tabriz in academic year 2017-2018. Therefore, using multistage random sampling, 60 subjects were selected and divided into experimental and control groups (30 subjects in each group). In pretest stage, they were assessed by and self–empowerment questionnaire of Felner (1990) and social adjustment of Sinha & Sing. Then the experimental group participated in 10 sessions of problem solving training, however the control group did not receive any intervention. Subsequently, posttest was conducted. Data were analyzed by univariate analysis of covariance. Results showed the experimental group had a higher social self–empowerment and social adjustment than the control group. So, problem solving skills training was effective in the improvement of social self–empowerment and social adjustment.

    Keywords: Problem solving skills training, Self–Empowerment, Social Adjustment
  • Azin Narimanj, Reza Kazemi, Mohammad Narimani * Pages 65-74

    The aim of this study was to determine the relationship between cognitive emotion regulation, personal intelligence and academic burnout. Therefore, 120 medical students of Islamic Azad University of Ardabil completed academic burnout, cognitive emotion regulation and personal intelligence questionnaires during 2017-2018 academic year. Data were analyzed by multiple regression method. Results showed that there was a correlation between personal intelligence and cognitive emotion regulation (r=0.27). There was also a significant correlation between personal intelligence and academic burnout (r=-0.24). In addition, the correlation between cognitive emotion regulation and academic burnout was significant (r=-0.27). Also, the results showed that both cognitive emotion regulation and personal intelligence could predict academic burnout of medical and paramedical students. But the contribution of cognitive regulation was more than personal intelligence. These findings have important implications in the prevention, etiology, and provision of mental health conditions for students.

    Keywords: Academic burnout, Cognitive regulation of emotion, personal intelligence, medical sciences
  • Najmeh Hamid *, Atie Poursaleh, Iran Davoudi Pages 75-94

    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of compassion mindfulness training (CMT) in symptoms of social anxiety disorder and cognitive emotion regulationstrategies of female students with social anxiety disorder (SAD) of Shahid Chamran University of Ahwaz. In this research, a single case experimental design of multiple baseline type has been used. All female volunteer students living in the dormitory of Shahid Chamran University of Ahvaz who were studying in the academic year of 2016-2017 completed Connor Social Anxiety Questionnaire (2000).Among the students who had the highest score from the cut-off point, four subjects who received a diagnosis of social anxiety disorder according to DSM-5, were selected by purposive sampling. The subjects were trained for 8 weeks and one session per week. They were assessed by Connor Social Anxiety Scale and Garnfsky Emotion Cognitive Regulation Scale (2001), before treatment, during treatment, and after treatment at the two-, four-, and six-week follow-up stages. Data were collected through clinical interview, Special anxiety inventory (SPI) and Cognitive Emotional Regulation Questionnaire (CERQ). Visual analyze, percent of improvement and reliable change index were used to analyze of data. Results showed that compassion mindfulness training (CMT) lead to reducing the symptoms of social anxiety disorder, increasing adaptive cognitive-emotion regulation strategies and decreasing adaptive cognitive-emotion regulation strategies in subjects with social anxiety disorder. Two-, four-, and six-week follow-up indicated relative stability of the changes.

    Keywords: Compassion mind training, cognitive emotion regulation, Social anxiety
  • Rahim Yousefi *, Ezzatollah Ahmadi, Afsaneh Mirzazadeh Pages 95-110

    Abstract This study aimed at cross-validation of Dark pentad personality traits model among Iranian sample. Being socially maladaptive and irritating, Dark personality model is of traits that are associated with a range of negative consequences. The Dark Pentad Personality Traits Model expands upon the dark tetrad model, adding the component of spitefulness to the personality constellation of the narcissism, Machiavellianism, psychopathy and sadism. The present correlational research studies the research population from Azarbaijan Shahid Madani University in the academic year 2017-2018 and the sample size consisted of 400 people who were selected by using cluster sampling methods. The instruments used in this study included the Persian version of Dirty Dozen Scale, the Persian version of Short Sadistic Impulse Scale, and the Persian version of Spitefulness scale. The data were analyzed in two stages. First, Exploratory factor analysis revealed five components of Machiavellianism, psychopathy, narcissism, sadism, and spitefulness, which could finally explain 59.12% of the total variance. Also Confirmatory factor analysis confirmed the Five-Factor Model and showed good fitness of the model; all fitness indices were higher than the critical value of 0.9. The internal consistency coefficients of the items through Cronbach’s alpha for the components ranged from 0.74 to 0.86 and for total items was 0.77. Test-retest reliability coefficients were 0.75 for total items, and between 0.70 and 0.79 for the components. Dark pentad personality traits model was confirmed in the Iranian sample and can be evaluated in clinical and research settings.

    Keywords: Machiavellianism, narcissism, psychopathy, Sadism, spitefulness
  • Jahangir Kashefinishabouri, Zahra Eftekhar Saadi *, Gholamreza Pasha, Alireza Heidari, Behnam Makvandi Pages 111-126

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy training with emotion regulation on sensation seeking and self-injury in susceptible to addiction adolescents. The research method was experimental with pretest-posttest-follow-up design. A total of 45 adolescents residing in pseudo-family centers of the Welfare Office of Tehran were selected by purposeful sampling and were randomly assigned to two experimental and one control groups. Each of the experimental groups was trained for 8 sessions and the control group was placed on the waiting list. Data were collected using the Weed & Butcher addiction potential scale, Arnet Inventory of Sensation Seeking, and Klonsky and Glenn Self-Injury Questionnaire. Analysis of variance and Bonferroni post hoc tests were used to analyze the data. The results showed that emotion regulation training had a greater effect on reducing sensation seeking and self-harm than the mindfulness-based cognitive therapy, and this effect persisted during the follow-up period (p < 0.05). According to the findings, to reduce the psychological problems of adolescents susceptible to addiction, mindfulness-based cognitive therapy and emotion regulation training should be used in educational workshops.

    Keywords: Mindfulness-Based Cognition Therapy, Emotion Regulation, Sensation seeking, self-harm behavior, Adolescence
  • Marziyeh Sadeghzadeh *, Leila Shameli Pages 127-142

    The purpose of this study was to study the psychometrics characteristics of Fear of Compassion Scale (Gilbert, McEwan, Matos, & Rivis, 2011) in Iranian society. Therefore, using random cluster method, 872 students of Shiraz University were selected. They were assessed by Compassion Fear Questionnaire, DASS-21 (Lovibond & Lovibond, 1995), Self-Criticism Scale (Thompson & Zuroff, 2004), Acceptance and Action Questionnaire-II (Hayes et al., 2004) and Self-Compassion Scale (Raes, Pommier, Neff& Van Gucht, 2011). Results of factor analysis by principal components method and confirmatory factor analysis confirmed a three-factor structure in the Persian version of the Fear of Compassion Questionnaire. The correlation of the scores obtained from the subscales of the questionnaire with the scores of other research instruments has also confirmed its convergent and divergent validity. In addition, Cronbach's alpha coefficients for all three subscales, as well as retest coefficients with two weeks interval, were in the desired range. The results of statistical analysis confirmed three components of fear of compassion from others, fear of compassion for self, and fear of compassion for others, suggesting the use of the Persian version of the questionnaire in Iranian students.

    Keywords: reliability, Validity, Psychometric, Fear of Compassion
  • Karim Sevari *, Fatemeh Farzadi Pages 143-160
    The aim of this study was to study the mediating role of educational goals in relation to the feeling of rejection, academic self-efficacy and academic performance.The research method was conducted with a  correlational method and path analysis.The study population included male and female students of the 11th grade in the first & third district of Ahvaz,(About 23,000 people) from whom 200 people were selected through multi-stage sampling. Data were collected through feelings of rejection (2019),academic self-efficacy questionnaire (2016), educational goals questionnaire (2016) and academic performance. In Data were analyzed by structural equation modeling. Findings showed after removing the non-significant relationship between academic self-efficacy and academic performance from the proposed model, the fit of the final research model was corrected and confirmed. Findings of the direct relationship between the variables showed that the feeling of rejection has a significant negative relationship with academic performance and educational goals; and academic self-efficacy has a significant positive relationship with educational goals and thus educational goals with academic performance. Findings also showed that educational goals could play a mediating role in the relationship between feelings of rejection and academic performance. The present study suggests that in order to improve academic performance, feeling of rejection in the students should be reduced. Also, by promoting academic self-efficacy, and it could set the stage for the development of educational goals, and with serious attention to educational goals, better academic performance can be expected.
    Keywords: Feeling of rejection, academic self-efficacy, academic performance, educational goals
  • Niloofar Mikaeili, Maryam Parnian Khooy * Pages 161-176
    The purpose of this study was investigating the relationship between childhood maltreatment, attachment styles and vulnerability to addiction through the mediating role of emotional suppression in adolescents. The present study was conducted with a correlational method. The study population included male students of the tenth and eleventh grades (secondary school) in the city of Osku in  the academic year of 2019-2020 (N=1400). Using multi-stage cluster sampling method, 300 student were selected. The research instruments included an identifying people in risk of addiction questionnaire, childhood trauma questionnaire, attachment style scale and Weinberger adjustment inventory. Data were analyzed by SPSS 21 and PLS 3 software using structural equation modeling. Results showed that there was a positive and significant relationship between vulnerability to addiction and avoidant and ambivalent attachment styles, childhood maltreatment and high level of emotional suppression. The proposed model had a good fitness and childhood maltreatment and insecure attachment styles could explain vulnerability to addiction with the mediating role of emotional suppression (p < 0/01). As a result, emotional suppression, on the one hand, is influenced by the experiences of childhood abuse and, on the other hand, results from insecure attachment styles. Problems in regulating emotions and suppressing of emotions can make adolescents vulnerable to addiction. This issue have suggestions for prevention and intervention regarding addiction.
    Keywords: emotional suppression, childhood maltreatment, Attachment styles, vulnerability to addiction, Adolescents
  • Mekaeil Hosseinzadeh * Pages 177-190

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive therapy games on attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and the prevalence of primary school students (first to third grade).The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive therapy games in attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) among primary school students (first to third grade). This quasi-experimental study was performed with pre-test and post-test with control group. After screening for elementary school students referred to the counseling centers of Tabriz 3 and 5 districts with learning disabilities and hyperactivity, 30 students were selected and randomly divided into two experimental groups (15 subjects) and control (n = 15). After performing the pre-test (Converse Teacher's Form Test) for both groups, a therapeutic gameinstruction was provided to the experimental group during 10 sessions and the control group did not receive any training.Then, the post-test was performed for both groups and the data were analyzed by MANCOVA.The test group scores were significantly different in the post test after the test group compared to the control group at the Converge Teacher's Scale (p <0.001). Hence, it can be concluded that the of cognitive therapy games reduced symptoms of attention-deficit / hyperactivity and impulsivity and this approach is recommended to therapists and psychologists.

    Keywords: Deficit of attention, hyperactivity, Impulsivity, cognitive-behavioral therapy games
  • Houshang Garavand * Pages 191-210

    The present study was conducted with the aim of presenting the causal model of the effect healthy and unhealthy goals and aspirations on mental health with regard to the mediating role of irrational beliefs. Therefore, 250 studentsfrom Allameh Tabatabaei University were selected through convenience sampling. They were assessed by self-report questionnaire consisted of Satisfaction with four Factors of Irrational Beliefs Test-Ahvaz (4IBT-A; Ebadi and Motamedin, 2005), General Health Questionnaire (28- GHQ; Goldberg & Hiller, 1979), and Aspiration Index (AI; Grouzet et al, 2005). Data analysis was administered in two parts of latent and observed variables via structural equation modeling using AMOS software. Results showed that unhealthy goals and aspirations could predict irrational beliefs positively and healthy goals and aspirations negatively predicted irrational beliefs; healthy goals and aspirations directly and indirectly affected mental health; but unhealthy goals and aspirations had no direct effect on mental health; rather, it can reduce students' mental health by mediating irrational beliefs.Also, irrational beliefs had a causal and direct effect on mental health.

    Keywords: goals, aspirations, Irrational beliefs, Mental Health
  • Elham Moosavian, Changiz Rahimi *, Norroallah Mohammadi, Abdolaziz Aflakseir Pages 211-228

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of experiential-dynamic emotion regulation and mindful self-compassionate Eclectic Therapy in reducing core shame, increasing self-compassion and reducing depression severity in patients with introjective depression.  This was a single subject study with pretest-posttest design with a 45-day follow-up. The study participants included individuals diagnosed with depression in 2019 at Shiraz University Counseling and Psychotherapy Clinic. The individuals scored above 20 in Beck’s Depression Inventory II and finally, 3 individuals were selected as sample group with purposive sampling method given the inclusion and exclusion criteria. Internalized Shame Scale (ISS), Self-Compassion Scale (SCS) and BDI-2 were used for each individual in the pretest-posttest phase, and finally integrative therapy for 8 sessions of 45 minutes was administered. Data were analyzed using charting and effect size method. The effect size changes in treatment interventions were larger than 0.5. Hence, Experiential-Dynamic Emotion Regulation and Mindful Self-Compassionate Eclectic Therapycan be used as a novel intervention to reduce the severity of introjective depression.

    Keywords: introjective depression, mindful self-compassion, experiential dynamic emotion regulation