فهرست مطالب

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال هفتاد و چهارم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فراز استعلاجی*، علیرضا عباسی سمنانی، احسان علیپوری صفحات 1-11
    ارزیابی و برنامه ریزی مدیریت بحران با رویکرد سوانح طبیعی سیل مولفه های زیادی را در بر می گیرد. در این راستا یکی از ارکان اساسی مدیریت ساخت بر اساس تاب آوری می باشد. با این دیدگاه توجه به اولویت های برنامه ریزی و پژوهشی حال و آینده کشورمان نشان می دهد که مدیریت ساخت در نواحی سیل خیز یکی از مهم ترین اولویت های مطالعات و برنامه ریزی توسعه پایدار در کشور مطرح می باشد. با توجه به بررسی های انجام شده منطقه مورد مطالعه جزء مناطق سیل خیز می باشد و با توجه به سیل های اتفاق افتاده خسارت های جانی و زیر بنایی زیادی را در این منطقه شاهد بوده ایم. بررسی ساخت و ساز های سکونتگاه ها در منطقه مورد مطالعه نشان می دهد که با رویکرد مدیریت ساخت بسیاری از ساخت و سازهای انجام گرفته و در حال انجام این منطقه دارای چالش های زیادی از رویکرد مدیریت بحران می باشد. نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی واز نظر روش و ماهیت پیمایشی و اکتشافی می باشد. در این راستا در این مقاله پهنه بندی سیل لرستان درسیستم GIS انجام و راهبردهای افزایش تاب آوری ارایه شده است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی سیل، لرستان، تاب آوری
  • فرهاد آژیر* صفحات 13-22
    حفظ و نگهداری از مراتع نیازمند فنون مدیریت علمی است. شناخت واکنش های گیاهان به چرا و رفتار دام ها هنگام چرا از عوامل مدیریت بهینه و پایدار مراتع است. برای مدیریت بهینه مراتع کوهستانی، پژوهشی در چراگاه گردنه لاوش انجام شد. این مرتع در منطقه حفاظت شده البرز مرکزی، واقع شده است، و توسط گاو دورگ بومی تعلیف می شود. شاخص های پوشش گیاهی در طی سال های 1397تا 1398 با 30 پلات 1 در 1 متر، در 3 نوار ترانسکت موازی با طول 100 متر و فاصله 50 متر از یکدیگر، در عرصه قرق و عرصه تحت تعلیف دام اندازه گیری شد. نتایج نشان داد مقدار مصرف علوفه گاوها، تقریبا دو برابر ظرفیت مرتع بود. ارزش رجحانی اکثر گونه های مورد مطالعه به روش مصرف علوفه ای، بین32 تا 35 درصد ارزیابی شد. طبقه خوشخوراکی و درصد زمان چرای گونه ها به روش زمان سنجی با استفاده از دوربین فیلم برداری تعیین شد. پراکنش و درصد پوشش در ماه آخر فصل چرا بر مدت زمان تعلیف از گونه موثر بود. گاوهای دورگ این مرتع اشتیاق یکسان برای تعلیف اغلب گونه ها داشتند. به جز سه گونه از گندمیان، Bromus tomentellus، Alopecurus textilis و Hordeum brevisubulatum که در مرحله رشد رویشی خوشخوراک تر بودند. مدیر مرتع برای محاسبه میانگین وزنی درصد ارزش رجحانی هر تیپ گیاهی، دامنه ای از انتخاب تصمیم گیری درباره هر یک از شاخص های تولید گونه های گیاهی، درصد پوشش و تراکم را با توجه به نوع تیپ پوشش گیاهی، اهمیت نقش هر گونه گیاهی و سایر شرایط محیطی را دارد.
    کلیدواژگان: علوفه، ارزش رجحانی، گاو، مراتع کوهستانی، لاوش، مازندران
  • مینا پوراسمعیل، علی سلاجقه*، آرش ملکیان، امیررضا کشتکار صفحات 23-36

    پیچیدگی های محیط شهری پرداختن به تمامی مولفه های آسیب پذیر شهری را امری دشوار نموده است. از این رو، تصمیم گیری در محیط های شهری یکی از مسایل بسیار مهم در مدیریت نوین به شمار می رود. لذا، هدف از این پژوهش بررسی آسیب پذیری منطقه عظیمیه در شهر کرج در برابر سیل بر اساس روش تصمیم گیری چند معیاره می باشد. جامعه آماری کارشناسان و متخصصانی بودندکه در زمینه مدیریت آسیب پذیری حوزه های شهری دارای دانش وتجربه کافی بودند. برای انجام این پژوهش نخست با استفاده از مطالعات کتابخانه ای شناخت جامعی از عوامل تاثیرگذار در آسیب پذیری شهرها در برابر سیل به دست آمد سپس با استفاده از نتایجفندلفیاز بین شاخص های اولیه، مجموعا 11 شاخص موثر انتخاب و نقشه مربوط به هر یک از آن ها به کمک نرم افزار ArcGIS تهیه شد. سپس آسیب پذیری شهر در برابر سیل با استفاده از روش تاپسیس محاسبه گردید. محدوده مورد مطالعه بر اساس الگوی هدایت رواناب و بازدیدهای میدانی به 13 زیرحوزه تفکیک، و سپس ماتریس تصمیم گیری با توجه به 13 زیرحوزه و 11 شاخص تشکیل گردید. نتایج نشان دهنده آسیب پذیری این منطقه در برابر سیل بود، که در بین زیر حوزه های مورد بررسی، زیر حوزه های شماره 1 و 2 بیشترین و زیر حوزه شماره 13 کمترین آسیب پذیری را در برابر سیل داشتند. از علل آسیب پذیری منطقه در برابر سیل می توان به ارتباط مستقیم با حوزه های آبخیز بالادست که از نظر سنگ شناسی ناتراوا و از نظر خاک شناسی نفوذ ناپذیر هستند، تراکم ساختمان و تراکم جمعیت بالا و نبود فضاهای باز به میزان متناسب اشاره نمود.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تصمیم گیری چند معیاره، سیلاب شهری، روش تاپسیس، کرج
  • اسفندیار جهانتاب*، علی نجم الدین صفحات 37-51

    آلودگی فلزات سنگین یکی از جدی ترین مشکلات زیست محیطی است که در سراسر دنیا در حال گسترش می باشد. هدف از این پژوهش تعیین میزان آلودگی و غنی شدگی فلزات سنگین در داخل و اراضی اطراف شهرک صنعتی شیراز است. برای رسیدن به این هدف، تعداد 20 نمونه خاک سطحی از عمق 0 تا 15 سانتی متر از داخل و اطراف شهرک صنعتی شیراز برداشت شده و غلظت فلزات سرب، کروم، آلومینیم، منگنز، مس، روی، استرانسیم، وانادیم، نیکل، کبالت، اسکاندیم، آهن و آرسنیک در آن ها با استفاده از روش ICP-MS بررسی شد. نتایج نشان داد غلظت میانگین عناصر مس، سرب، منگنز، کروم، آلومینیم، روی، استرانسیم، وانادیم، نیکل، کبالت، آهن، آرسنیک و اسکاندیم به ترتیب 75، 9/87، 6/541، 3/143، 8/21804، 4/275، 9/439، 3/173، 4/55، 0/12، 3/50579، 8/4 و 7/4 میلی گرم و بر کیلوگرم می باشد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت همه عناصر به جز آلومینیم (8/21804 میلی گرم بر کیلوگرم) و اسکاندیم (7/4 میلی گرم بر کیلوگرم) بسیار بیشتر از مقادیر غلظت این عناصر در خاک های جهانی است. علاوه بر این، در مقایسه با استانداردهای کشورهای چین و کانادا نیز عناصر مس، سرب، روی، وانادیم و کروم غلظت های بسیار بیشتری از مقادیر استاندارد را نشان می دهند. محاسبه ضریب غنی شدگی عناصر مذکور در نمونه های خاک نشان دهنده غنی شدگی زیاد عناصر مس (32/8)، سرب (42/5)، روی (04/7)، استرانسیم (15/5)، وانادیم (04/5) و کروم (34/5) است. نتایج تحقیق حاضر گویای آن است که خاک های منطقه آلوده به فلزات مس، سرب، وانادیم، منگنز و روی هستند، لذا پیشنهاد می شود بایستی با روش های مختلف سعی در کاهش فلزات در محیط داشت.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آلودگی خاک، فعالیت های صنعتی، شاخص غنی شدگی، شاخص زمین انباشت
  • سروه داروند، حسن خسروی*، حمیدرضا کشتکار، غلامرضا زهتابیان، امید رحمتی صفحات 53-68

    مد ل سازی یکی از ابزارهای مناسب برای تصمیم گیری پدیده های محیط زیستی می باشد که به صورت مدل های مفهومی یا روابط ریاضی بیان می شوند. هدف از این تحقیق مقایسه مدل های یادگیری ماشینی شامل ماشین بردار پشتیبان، درخت طبقه بندی و رگرسیون، جنگل تصادفی و مدل آنالیز تشخیص ترکیبی جهت اولویت بندی مناطق مستعد گرد و غبار است. جهت تعیین روز های گرد و غبار از داده های ساعتی هواشناسی استان های البرز و قزوین و تصاویر ماهواره ای مربوط به همان روزها برای دوره 2000 تا 2019 استفاده شد. 420 نقطه برداشت گرد و غبار در منطقه شناسایی و نقشه پراکنش آ ن ها تهیه گردید. سپس نقشه های عوامل تاثیرگذار بر وقوع گرد و غبار شامل نقشه های کاربری اراضی، خاک شناسی، شیب، جهت، ارتفاع، پوشش گیاهی، رطوبت سطح توپوگرافیکی، نسبت سطح توپوگرافیکی و زمین شناسی تهیه گردید. با استفاده ازمدل های ذکر شده تاثیر هر یک از عوامل موثر گرد و غبار مشخص و نقشه های اولویت بندی مناطق برداشت گرد و غبار تهیه شد. ارزیابی مدل ها با استفاده از منحنی راک صورت گرفت. طبق نتایج حاصل شده عامل ارتفاع در تمامی مدل ها نسبت به سایر پارامترهای مورد استفاده در مدل از اهمیت بیشتری برخوردار است. نتایج مدل سازی نیز نشان داد مدل های جنگل تصادفی (RF) و مدل آنالیز تشخیص ترکیبی (MDA) دارای بیشترین مقادیر صحت (96/0)، دقت (94/0)، احتمال آشکارسازی (98/0) و کمترین نرخ هشدار اشتباه (051/0) نسبت به بقیه مدل ها است. عملکرد مدل های RF و MDA نسبت به سایر مدل ها بهتر بوده و پس از آن ها به ترتیب مدل های ماشین بردار پشتیبان ((SVM و درخت طبقه بندی و رگرسیون (CART) قرار دارند. همچنین در ارزیابی مدل ها با استفاده از منحنی مشخصه عملکرد (ROC)، مدل RF به عنوان بهترین مدل انتخاب شد.

    کلیدواژگان: البرز و قزوین، تصاویر ماهواره ای، گرد و غبار، مدل های یادگیری ماشینی، منحنی راک
  • غلامرضا راهی، علی اکبر نظری سامانی*، عطالله کاویان، کریم سلیمانی، حمیدرضا پورقاسمی صفحات 69-81
    فرسایش خندقی در مناطق مختلف جهان به ویژه مناطق خشک و نیمه خشک مسیول و علت تخریب اراضی و خاک می باشد. ایجادخندق ها واکنشی است به تغییر شرایط ژیومورفولوژی محیط که تحت دامنه وسیعی از شرایط محیط با آستانه های مختلف ارتباط دارد. رابطه مساحت-شیب (S=aA-b) به عنوان آستانه ژیومرفیک پیش بینی فرسایش خندقی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این پژوهش تعیین نقش کاربری اراضی بر شرایط آستانه فعالیت خندق ها به منظور ارایه مدل کاربری پیش بینی فعالیت آن ها است. تعداد140خندق در حوزه آبخیز دره کره انتخاب و پس از برداشت های میدانی و تهیه پایگاه داده در GIS رابطه آستانه ای در کاربری های اراضی مختلف به دست آورده شد. نتایج نشان داد که مقدار توان (b) رابطه 233 /0- تا205/0- است و برای کاربری کشاورزی رابطه مذکور برابر باS=5.74A-0.205 و برای کاربری مرتعی برابر با S=10.65A-0.233 است. در این دو معادله توان ها به هم نزدیک ولی ضریب آستانه متفاوت است. مقادیر توان مبین این است که فرآیندهای مربوط به رواناب و کنش ناشی از هرزاب مسیول توسعه خندق ها است. به طوری که با افزایش مساحت و رواناب ناشی از آن افزایش می یابد و رخ داد خندق ها در شیب کمتری قابل اتفاق خواهد بود. همچنین کم تر بودن مقدار آستانه در کاربری اراضی کشاورزی مبین این است که با تغییر کاربری رخ داد خندق ها با مقدار دو برابر بیشتر اتفاق خواهد افتاد. این مسئله از یک سو به افزایش رواناب در اراضی کشاورزی و از سوی دیگر کاهش مقاومت خاک ناشی از عملیات خاکورزی و کاهش پوشش ناشی از دوره آیش و بایر ماندن این اراضی در برخی سال ها می باشد. در نهایت بر اساس رابطه آستانه ای اراضی حساس به فرسایش خندق تعیین و مورد ارزیابی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: خندق، آستانه توپوگرافی، کاربری اراضی، شیب- مساحت
  • مجید رحیمی، آرش ملکیان، امیر علم بیگی صفحات 81-102

    آب، مایه حیات است، حتی در زمانی که به وفور یافت می شود. در سال های گذشته، اطمینان واهی از دایمی بودن خدمات آب در کشور ایران، باعث شده است تا ساختار های نهادی مربوط به آب به صورت نامناسب و ناسازگار با تغییرات محیطی ایجاد شده و هنگام بروز بحران های مربوط به آب مانند خشکسالی، وقوع سیلاب و در مقیاس بزرگتر، تغییر اقلیم، توانایی انعطاف و تاب آوری در مقابل این تغییرات را نداشته باشند. بدین منظور، شناخت نظام حکمرانی کنونی در کشور، از نیاز های ضروری تلقی می شود. به همین دلیل در این مطالعه به بررسی شیوه و رژیم نظام حکمرانی آب در یکی از مناطق دچار چالش کم آبی پرداخته شد. برای تعیین شیوه حکمرانی در دو سطح نهاد و ذینفعان محلی از پرسشنامه با روایی قابل قبول توسط اساتید مربوطه و ضریب آلفای کرونباخ 71/0 در سطح نهاد و 69/0 در سطح ذینفع استفاده شد. در دو سطح نهاد و ذینفع، به ترتیب روش نمونه گیری گلوله برفی و تصادفی به کار گرفته شد. همچنین، به منظور تعیین رژیم حکمرانی در چهار شهرستان ارسنجان، نی ریز، خرامه و استهبان از روش تحلیل شبکه نهادی رسمی و غیر رسمی با روش نمونه گیری شبکه کامل استفاده شد. نتایج نشان داد که در ده کارکرد فرعی حکمرانی مورد بررسی، شیوه سلسله مراتبی بیشتر مشاهده شده است. به علاوه نتایج تحلیل شبکه نهادی نیز نشان داد که رژیم حکمرانی کنونی در هر چهار شهرستان، رژیم رانت خواه متمرکز می باشد؛ که از ویژگی های شیوه حکمرانی سلسله مراتبی تلقی می شود. در نهایت بر اساس نتایج ترکیب شیوه های حکمرانی و رسیدن به فراحکمرانی پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: سازگاری نهادی، فراحکمرانی، تحلیل شبکه اجتماعی، نظام های اجتماعی-اکولوژیک (SES)، حوزه آبخیز دریاچه طشک-بختگان
  • هادی اسکندری دامنه، حمید غلامی*، رسول مهدوی، اسدالله خورانی، جونران لی صفحات 103-120

    در این مطالعه برای بررسی تخریب اراضی در استان فارس از تاثیر شاخص خشکسالی SPI بر شاخص کارایی مصرف آب (WUE) استفاده گردید. برای محاسبه WUE از محصولات تولید ناخالص اولیه (GPP) و تبخیر و تعرق (ET) حاصل از سنجنده مودیس استفاده شد و از داده های بارندگی ایستگاه های هواشناسی، شاخص خشکسالی SPI محاسبه گردید. سپس روند تغییرات شاخص GPP، ET، WUE و SPI در بازه زمانی 2017-2001 با استفاده از رگرسیون خطی محاسبه و به دنبال آن، از عکس العمل شاخص WUE به خشکسالی، تخریب اراضی و بیابان زایی در کاربری های مختلف، با استفاده از آنالیز همبستگی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شاخص های ET، GPP، WUE و خشکسالی در این بازه زمانی 17 ساله به ترتیب 25/75 ،9/29، 51/78 و 23/67 درصد افزایش یافته اند. بررسی تاثیر خشکسالی بر WUE در کاربری های اراضی کشاورزی و گراسلند نشان داد که رابطه مثبت بین این دو شاخص به ترتیب در 9/75 و 87 درصد از این کاربری ها دیده می شود که از این مقادیر به ترتیب 7/4 و 6/7 درصد رابطه معنی داری را نشان می دهد، این درحالی است که در مابقی مساحت این کاربری ها این اثرگذاری منفی می باشد. اثرپذیری WUE از خشکسالی در بوته زار نشان دهنده رابطه مثبت در 9/40 درصد از مساحت این کاربری است که تنها 9/0 درصد آن، رابطه معنی دار است. رابطه منفی این کاربری در حدود 1/59 درصد از مساحت آن دیده شد، که از این مقدار تنها 6/1 درصد معنی دار می باشد. بررسی این رابطه در کاربری ساوانا نشان داد که 75 درصد از این کاربری رابطه منفی با خشکسالی داشته و مساحت باقی مانده رابطه مثبت با خشکسالی نشان داده است. شرایط اقلیمی خاص اکوسیستم های خشک و نیمه خشک باعث واکنش سریع تولید گیاهان به خشکسالی می شوند. بنابراین با بررسی و تجزیه و تحلیل واکنش تولید گیاهان به خشکسالی در این اکوسیستم ها، می توان تخریب اراضی و بیابان زایی را به خوبی مورد بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: تخریب اراضی، استان فارس، سنجنده مودیس، تولید ناخالص اولیه، تبخیر و تعرق
  • محمدعلی صارمی نایینی* صفحات 121-135

    رشد فزآینده جمعیت و نیاز به تامین ضروریات زندگی، سبب گردیده تا بشر به صورت گسترده به تغییر بی رویه کاربری و پوشش اراضی، مبادرت ورزد. در بسیاری از موارد، این تغییرات با برهم زدن تعادل در طبیعت و فراهم نمودن زمینه فرسایش و تخریب خاک همراه بوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تغییر کاربری و پوشش اراضی بر افزایش شدت فرسایش بادی انجام شد. بدین منظور، از تصاویر ماهواره ای لندست و طبقه بندی نظارت شده با الگوریتم ماشین بردار پشتیبان برای تهیه نقشه کاربری اراضی بهره گرفته شد. همچنین، دمای سطح زمین به عنوان یکی از عوامل موثر در شکل گیری باد با الگوریتم های تک کانالی و پنجره مجزا در کاربری های مختلف برآورد گردید. به منظور ایجاد ارتباط بین تغییر کاربری و شدت فرسایش بادی، پارامترهای اقلیمی موثر شامل دما، رطوبت نسبی و بیشینه سرعت باد بررسی شدند. در مراتع فقیر و اراضی بدون پوشش، بیشترین دما و در ارتفاعات و اراضی دارای پوشش گیاهی کمترین میزان دمای سطحی مشاهده شد. روند تغییرات اقلیمی در یک دوره 30 ساله، افزایش میانگین، بیشینه و کمینه مطلق دما و کاهش رطوبت نسبی را نشان داد. در طی یک دهه گذشته، بیشینه سرعت باد افزایش قابل ملاحظه ای را نشان داد به طوری که از مقدار هشت متر بر ثانیه در سال 1990، به بیش از 20 متر بر ثانیه در ده سال اخیر رسیده است. این موضوع نشان می دهد که تغییر کاربری اراضی و از بین بردن پوشش گیاهی و همچنین افزایش بی رویه ساخت و سازهای انسانی و ایجاد جزایر حرارتی در 30 سال گذشته، تاثیر قابل توجهی در پیدایش نوسانات اقلیمی و افزایش سرعت باد داشته است.

    کلیدواژگان: طبقه بندی نظارت شده، ماشین بردار پشتیبان، دمای سطح زمین، پنجره مجزا، دشت یزد - اردکان
  • زهرا کامیاب، امیر علم بیگی*، عبدالمطلب رضایی، سید محمود حسینی صفحات 137-155
    سیاستگذاری های حفاظت از منابع طبیعی در رویکرد مدیریت سنتی، بر سازگارسازی نظام اکولوژیک با اهداف افزایش تولید و رشد اقتصادی متمرکز گردیده اند که موجب افزایش تخریب منابع طبیعی شده اند. بهره گیری پایدار از منابع طبیعی، در گرو شناخت وابستگی های متقابل و درونی نظام های اجتماعی و اکولوژیکی و ظرفیت آن ها برای تامین خدمات مورد نیاز می باشد. بنابراین، نیاز به بازاندیشی و تغییر به رویکرد مدیریت سیستمی نظام اجتماعی - اکولوژیک می باشد که به نقش ذینفعان مختلف در طرح ریزی و اجرای اهداف و برنامه های حفاظت منابع طبیعی تاکید می کند تا از این طریق علاوه بر حفظ منافع انسانی، زمینه حفاظت پایدار منابع طبیعی نیز فراهم شود. از این رو، این مقاله بر آن است که با اتخاذ رویکرد نظام اجتماعی- اکولوژیک، به بررسی و تحلیل واقع بینانه از تعاملات کشاورزان با سیستم منابع مشترک آب زیرزمینی یک آبخوان، بپردازد. قدم اول، انتخاب بهترین چارچوب تحلیل نظام اجتماعی - اکولوژیک (SES) از میان چارچوب های متعدد تحلیل SES در مطالعات تجربی مختلف است. بنابراین، هدف این تحقیق انتخاب بهترین چارچوب تحلیل SES به منظور بررسی و تحلیل ابعاد انسانی در سازگاری با سیستم منابع مشترک آب زیرزمینی یک آبخوان بود. جامعه آماری پژوهش، مشتمل بر متخصصان و اعضای هیات علمی دارای تجربه و تخصص در زمینه نظام های اجتماعی - اکولوژیک (SES) بود که به طور هدفمند 11 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای در دو بخش مقایسات زوجی معیارهای تصمیم گیری و تعیین اهمیت چارچوب های تحلیل SES بر اساس هر یک از معیارهای مورد مطالعه بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تکنیک کوپراس (ارزیابی تناسب جامع گزینه ها) استفاده شد. نتایج نشان داد که از میان معیارهای تصمیم گیری شامل معیار قابلیت شناسایی عامل ناپایدارکننده سیستم، میزان پی‍‍چیدگی مولفه های نظری، برابری توجه به دو نظام انسان و محیط زیست، توانایی پیش بینی آینده بر مبنای روابط فعلی، قابلیت عملیاتی شدن برای مدیریت منابع مشترک، عینیت پذیری در شرایط محلی (قابلیت شبیه سازی) و شناسایی تصمیم گیران کلیدی، معیار قابلیت شناسایی عامل ناپایدارکننده سیستم با وزن نسبی 217/0 دارای ارجحیت بیشتری از سایر معیارهای مورد مطالعه است. به علاوه، چارچوب نظام اجتماعی - اکولوژیک استروم (SESF) از نگاه صاحبنظران به عنوان بهترین چارچوب تحلیل ابعاد انسانی در سازگاری با سیستم هیدرولوژیکی یک آبخوان در میان چارچوب های موجود است. این چارچوب می تواند در جهت شناخت، پیش بینی و مدلسازی کمی تعاملات میان فعالیت های انسانی با منابع آب زیرزمینی و اتخاذ استراتژی های مدیریتی کارآمد با هدف پایداری منابع آب زیرزمینی یک آبخوان به کار رود.
    کلیدواژگان: چارچوب های تحلیل SES، نظام اجتماعی- اکولوژیک استروم، روش تصمیم گیری کوپراس، آبخوان
  • مریم لاریجانی، مصطفی نادری*، سید محمد شبیری، لعبت زبردست صفحات 157-175
    این مقاله سعی دارد در قالب پژوهشی معیارهای مهم در بررسی عملکرد برنامه های محیط زیستی شبکه یک سیما را با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی با ابزار پرسشنامه که توسط 70 نفر از خبرگان سیما تکمیل شده است، بررسی و اولویت بندی نماید و در نهایت پیشنهادهایی برای ارتقاء سطح برنامه های محیط زیستی ارایه دهد. در این راستا معیارهای در نظر گرفته شده عبارتند از: اجزای اصلی محیط زیست که شامل آب، خاک، هوا و تنوع زیستی می باشد. عامل های استخراج شده از مدل توسعه پایدار با تحلیل عاملی اکتشافی که شامل شش بعد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، تکنولوژی، قانونی و زیست محیطی هستند، به منزله متغیر مستقل و اجزاء اصلی محیط زیست به منزله متغیر وابسته در مدل رگرسیون چندمتغیره خطی به کمک نرم افزار  SPSS22به کار گرفته شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در بعد آب، معیار محیط زیست با امتیاز 539/0 بیشترین و معیار تکنولوژی با امتیاز 036/0 کمترین تاثیر را در ارزیابی میزان کیفیت شبکه یک سیما با توجه به معیارهای توسعه پایدار دارد. همچنین در بعد خاک معیار اجتماعی با امتیاز 309/0 بیشترین و معیار سیاسی با امتیاز 203/0 کمترین، در بعد هوا معیار قانونی با امتیاز 310/0 بیشترین و معیار اقتصادی با امتیاز 175/0 کمترین، در بعد تنوع زیستی معیار زیست محیطی با امتیاز 714/0 بیشترین و معیار سیاسی با امتیاز 006/0 کمترین تاثیر را در ارزیابی میزان کیفیت شبکه یک سیما با توجه به معیارهای توسعه پایدار دارد. در نهایت با اطمینان 95 درصد میتوان گفت که از نظر کارشناسان، کیفیت کلی برنامه های شبکه یک سیما در حوزه محیط زیست پایین بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، توسعه پایدار، روش تحلیل عاملی، شبکه های تلویزیون، شبکه یک سیما
  • سعیده ناطقی*، رستم خلیفه زاده، مهشید سوری، مرتضی خداقلی صفحات 177-188

    کربن آلی خاک یکی از مهم ترین شاخص های کیفیت خاک است. هدف از انجام این پژوهش مطالعه رفتارهای طیفی و غیرطیفی خاک به منظور برآورد کربن آلی خاک سطحی با استفاده از روش های تحلیل عاملی و رگرسیون چندگانه در مراتع نیمه استپی آسوران استان سمنان است. نمونه برداری از خاک، با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی طبقه بندی شده صورت گرفت. پس از ایجاد نقشه واحدهای همگن منطقه، در هر واحد همگن متناسب با مساحت آن، چندین نقطه نمونه برداری به صورت کاملا تصادفی انتخاب شد. در مجموع تعداد 145 نقطه نمونه برداری برداشت شد. در هر یک از نقاط نمونه برداری، یک نمونه خاک ترکیبی (مخلوطی از 9 مشاهده) برداشت شد. کربن آلی خاک با استفاده از روش تیتراسیون والکلی - بلاک اندازه گیری شد. اطلاعات 114 نمونه برای واسنجی مدل و اطلاعات 31 نمونه برای اعتبارسنجی آن به کار گرفته شد. نتایج نشان داد میزان همبستگی متغیرهای طیفی حاصل از سنجنده OLI لندست 8 با کربن آلی خاک سطحی نسبت به متغیرهای غیرطیفی حاصل از نقشه های توپوگرافی 1:25000 بیشتر است. همچنین نتایج تحلیل عاملی به روش تجزیه مولفه های اصلی با مقادیر ویژه بزرگتر از یک نشان داد کل واریانس تجمعی تبیین شده به وسیله 14 متغیر، برابر 2/90 درصد بود که این میزان واریانس به وسیله سه عامل توضیح داده شد. معادله رگرسیون تولید شده با 3 عامل استخراج شده، از پتانسیل مناسبی برای پیش بینی کربن آلی خاک سطحی برخوردار بود (59/0 = R2). ریشه متوسط مربعات خطا (RMSE) مدل پیشنهادی برابر 3/0 محاسبه شد. با توجه به ارتباط مستقیم کربن آلی خاک با عوامل حاصلخیزی و مقاومت خاک در مقابل فرسایش، مدل توزیع مکانی کربن آلی خاک می تواند به عنوان یک زیرمدل مهم به منظور طراحی سایر مدل های پیچیده همچون تولید (بایومس) اکوسیستم های خشکی و مدل های فرسایش خاک مورد استفاده واقع شود.

    کلیدواژگان: کربن آلی، خاک سطحی، لندست 8، تحلیل عاملی، رگرسیون خطی چندگانه
  • مصطفی ناهید، محمدرضا زند مقدم*، زینب کرکه آبادی صفحات 189-205

    با رشد سریع ساخت و ساز شهری و شهرسازی و همچنین ایجاد و توسعه زیرساخت ها، سیلاب در نواحی شهری بیشتر و شدیدتر شده است. وقوع مخاطرات سیلاب شهری در سکونتگاه های انسانی خسارات و تخریب های روانی و اجتماعی جبران ناپذیری به شهروندان وارد می کند. از این رو در زمینه کاهش تاثیرات روانی و اجتماعی سیلاب شهری، توجه به رویکرد تاب آوری سیلاب شهری مطرح می گردد. بررسی پیشینه مطالعات نشان می دهد که ارتقاء تاب آوری در برابر بلایای طبیعی، تحت تاثیر عوامل اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و مدیریتی قرار دارد. بر همین اساس هدف اصلی این پژوهش بررسی ساختارهای یاد شده بر تاب آوری منطقه 4 تهران در برابر سیلاب شهری است. روش شناسی مطالعه حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش پیمایشی و توصیفی- تحلیلی می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که از لحاظ شاخص اجتماعی- فرهنگی نواحی 5، 3 و 8 به ترتیب مطلوب ترین مناطق می باشد. از لحاظ شاخص اقتصادی بر اساس 8 مولفه مربوطه، منطقه 5، 6 و 3 به ترتیب مطلوب ترین نواحی از لحاظ تاب آوری اقتصادی هستند. از نظر تاب آوری مدیریتی- نهادی نیز نواحی 5 و 6 با میانگین مطلوب ترین نواحی از لحاظ تاب آوری مدیریتی - نهادی بوده اند. در تاب آوری کالبدی نیز با توجه به ساختار منطقه و با استفاده از روش های WLC و AHP مشخص گردید که نواحی 9 و 7 دارای وضعیت تاب آوری کالبدی خوبی هستند ولی نواحی 8 ، 1 و 2 از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند.

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، سکونتگاه های شهری، سیل، تاب آوری، منطقه 4 تهران
  • مجتبی نساجی زواره*، باقر قرمزچشمه، مسلم محمدپور صفحات 207-221
    تغییرات اقلیمی و کاربری اراضی می تواند باعث تغییر در روند آبدهی فصلی و سالانه رودخانه شود. تغییرات آبدهی سالانه و فصلی رودخانه بایستی در مدیریت و برنامه ریزی منابع آب در حوزه آبخیز مد نظر قرار گیرد. برای این منظور در این تحقیق حوضه کرخه مورد بررسی قرار گرفت. در  تحلیل روند آبدهی این حوزه، سری های زمانی روزانه 15 زیر حوزه منتخب در دوره زمانی 48-1347 الی 91-1390  استفاده گردید. پس از بازسازی سری های زمانی زیر حوزه های منتخب، 5 شاخص آبدهی شامل دبی با احتمال 5، 95 و 50 درصد (Q5,Q10,Q50,Q90,Q95) فصلی و سالانه برای مراحل بعدی پژوهش آماده شد. روند آبدهی فصلی و سالانه با استفاده از روش تایل-سن محاسبه و سپس درصد تغییرات آبدهی در دوره زمانی 48-1347 الی 91-1390 برای زیر حوزه های منتخب تعیین و نقشه آبدهی سالانه و فصلی برای هر شاخص تهیه شد. نتایج نشان داد که آبدهی فصلی و سالانه در اغلب زیر حوزه های منتخب، روند کاهشی و منفی داشت. زیر حوزه های منتخب جنوب شرق حوزه دارای روند کاهشی کمتری نسبت به دیگر زیر حوزه ها را دارا بود. دبی کم آبی (Q90,Q95) نسبت به دبی پرآبی (Q5,Q10) روند کاهشی شدیدتری را نشان داد. شاخص پرآبی فصل بهار در زیر حوضه کاکارضا و آفرینه روند افزایشی داشتند. این دو زیر حوزه مستقل بوده و تحت تاثیر رواناب زیرحوزه های دیگر نمی باشد. افزایش روند شاخص پرآبی در این دو زیر حوزه را می توان به افزایش دمای ناشی از تغییر اقلیم و ذوب زود هنگام برف نسبت داد.
    کلیدواژگان: آنالیز آبدهی، شاخص آبدهی، روش تایل-سن، حوضه کرخه
  • شهرام یوسفی خانقاه، حسین آذرنیوند*، محمدعلی زارع چاهوکی، محمد جعفری، حمید رضا ناصری صفحات 223-232
    استقرار پوشش گیاهی بهترین راه کنترل اراضی تخریب شده و در معرض خطر تخریب می باشد. با توجه به این که نهال کاری در مناطق خشک به دلیل محدویت های اکولوژیکی بسیار پرهزینه می باشد کارشناسان به دنبال روش هایی هستند که درصد استقرار نهال ها را افزایش داده و هزینه های نهال کاری را کاهش دهند. در این راستا استفاده صحیح از اصلاح کننده ها بسیار اهمیت دارد. منطقه مورد مطالعه در شهرستان نظرآباد در جنوب غربی استان البرز واقع شده است. در این تحقیق از اصلاح کننده های بیوچار معدنی، قارچ های میکوریزی آربسکولار و پلیمر رزین اکریلیک هر کدام در چهار سطح در پای نهال های قره داغ استفاده شد. ویژگی های خاک منطقه هنگام کشت اندازه گیری شد. بعد از گذشت یک سال با شمارش تعداد نهال های زنده مانده، درصد استقرار برای هر تیمار محاسبه گردید. برآورد اقتصادی براساس هزینه-فایده محاسبه گردیده و برای هر تیمار به طور جداگانه محاسبه شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در سطح 5 % بین اصلاح کننده ها و شاهد از نظر استقرار وجود دارد و میکوریز دارای بیشترین (70 %) و تیمارهای شاهد دارای کمترین (40 %) درصد استقرار بودند. از نظر اقتصادی تیمارهای میکوریز 100گرم، پلیمر 50گرم و بیوچار 250گرم به ترتیب بهینه ترین تیمارهای هر اصلاح کننده بودند. با افزایش سطح استفاده از میکوریز درصد استقرار نهال ها افزایش یافت ولی با افزایش سطح استفاده از پلیمر و بیوچار اثرات منفی آنها نمایان شد و درصد استقرار نهال ها کاهش یافت. هر تیماری که استقرار نهال ها را حداقل 10 درصد افزایش داد توجیه اقتصادی داشت یعنی فایده های آن تیمار بیشتر از هزینه های آن برآورد شد.
    کلیدواژگان: شوری، اصلاح کننده، هزینه، اقتصاد، اراضی خشک
|
  • Faraz Estelaji *, Alireza Abasi Semnani, Ehsan Alipouri Pages 1-11
    Evaluation and planning of crisis management with natural disaster approach includes many components. In this regard, one of the basic pillars of construction management is based on resilience. With this view, attention to planning and research priorities of our country shows the present and future. Construction management in flood-prone areas is one of the most important priorities for studies and planning for sustainable development in the country. According to the studies conducted, the study area is one of the flood-prone areas and according to the floods, damages have occurred. We have witnessed a lot of lives and infrastructure in this area. A review of the construction of settlements in the study area shows that with the approach of construction management, many constructions have been carried out and are being carried out in this area. There are many challenges from the crisis management approach. The opinion is the method and nature of survey and exploration. In this regard, in this article, Lorestan flood zoning has been done in GIS system and strategies to increase productivity have been presented
    Keywords: 45, 5000 Flood zoning, Lorestan, resilience, Crisis Management
  • Farhad Azhir * Pages 13-22
    Knowledge of livestock grazing behavior is one of factors of optimal and sustainable rangeland management. For optimal management of mountain rangelands, a study was conducted in the rangelands of Lavash. This is located in the Central Alborz Protected Area, and grazed by native hybrid cows. Measuring the vegetation characteristics of the rangelands those areas with 30 plots of 1 × 1 square meter, in three survey strips parallel transects with a distance of 50 meters from each other's, and a length of 100 meters in 2018 and 2019. According to the obtained results, the amount of forage consumption was almost twice of what was range capacity. The preference value of most of the studied species was estimated between 32 and 35% by weighing usage forage method. Palatability category and grazed time percent of each plant species was determined by using camera recording. Plant distribution on rangeland and plant cover percent effected on grazed time percent in the last month during grazing season. Hybrid cattle had unique desire to breed most of the species except for three species belong to Poaceae, Bromus tomentellus, Alopecurus textilis and Hordeum brevisubulantum which were considered more palatable. To calculate the weighted average percentage of preference value of each plant type, rangeland manager could be choose a range of decisions about each of the plant species indices include: range production, plant coverage percentage, and plant density, according to the type of vegetation type, the importance of the role of each plant species and other environmental conditions.
    Keywords: Forage, preference value, Cattle, Mountain rangelands, Lavash, Mazandaran
  • Mina Pouresmaeel, Ali Salajegheh *, Arash Malekian, Amirreza Keshtkar Pages 23-36

    The complexity of the urban environment makes it difficult to consider all the vulnerable components of the urban. Hence, decision-making in urban environments is one of the most important issues in modern management. As a result, the purpose of this study is to investigate the urban vulnerability of Azimiyeh in Karaj to flood based on multi-criteria decision-making method. The statistical population includes specialists who had sufficient knowledge and experience in the field of vulnerability management in urban areas. To this research, first, comprehensive knowledge of the factors affecting the urban vulnerability to floods was obtained using library studies, and then, the results of the Delphi technique, , was shown that among the primary indices, a total of 11 effective indicators were selected and a map of each of them was prepared using ArcGIS software. Then, the urban vulnerability to floods was calculated using the TOPSIS method. The study area was divided into 13 sub-areas based on runoff directional pattern and field observations, and then the decision matrix was made according to 13 sub-areas and 11 indicators. The results showed the vulnerability of this region to floods, which among the studied sub-areas, in sub-areas No. 1 and 2 observed the highest of flood vulnerability and the lowest of it observed in sub-area No. 13. Causes of flood vulnerability in the region include a direct connection to the upstream catchment that has lithology impermeable and geologically impermeable, high-density of building and population, and lack of proportionate open spaces.

    Keywords: MCDM, Vulnerability, Urban Runoff, TOPSIS method, Karaj
  • Esfandiar Jahantab *, Ali Najmeddin Pages 37-51

    Heavy metal pollution is one of the most serious environmental problems that is spreading around the world. The purpose of this study was to determine the rate of pollution and enrichment of heavy metals inside and around the industrial town of Shiraz. For this aim, 20 surface soil samples were gathered from a depth of 0 to 15 cm from inside and around Shiraz industrial town, and the concentrations of Pb, Cr, Al, Mn, Cu, Zn, St, V, N, Co, Sc, Fe As was evaluated using the ICP-method MS. The results showed that the average concentrations of Cu, Pb, Mn, Cr, Al, Zn, St, V, Ni, Co, Fe, As and Sc are 75, 87.9, 541.6, 143.3, 21804.8, 275.4, 439.9, 173.3, 55.4, 12.0, 50579.3, 4.8, and 4.7 mg / kg, respectively. The results showed that the average concentration of all elements except Al (21804.8 mg/kg) and Sc (4.7 mg/kg) is much higher than the concentration of these elements in global soils. In addition, Cu, Pb, Zn, V and Cr show much higher concentrations than standard Chinese and Canadian standards. Calculation of the enrichment coefficient of the mentioned elements in soil samples indicates high enrichment of Cu (8.32), Pb (5.42), Zn (7.04), St (5.15), V (5.04), and Cr (5.34). The results of the present study indicate that the soils of the region are contaminated with Cu, Pb, V, Mn and Zn. Therefore, it is suggested to reduce metals in the environment by different methods.

    Keywords: Heavy metals, soil pollution, Industrial activities, Enrichment index, geoaccumulation index
  • Serveh Darvand, Hassan Khosravi *, Hamidreza Keshtkar, Gholamreza Zehtabian, Omid Rahmati Pages 53-68

    The purpose of this study was to compare machine learning models including Support Vector Machine, Classification and Regression Tree, Random Forest, and Multivariate Discriminate Analysis to prioritize susceptible areas to dust production. To determine the dust days, hourly meteorological data of Alborz and Qazvin provinces and satellite images of the same days for the period 2000 to 2019 were used. 420 dust collection points were identified and the map of their distribution was prepared. The maps of factors affecting the occurrence of dust, including landuse map, soil orders map, slope map, slope aspect map, elevation map, vegetation map, topographic surface moisture, topographic surface ratio, and geology mam were prepared. Using the mentioned models, the impact of each of the effective factors of dust was determined and prioritization maps of dust harvesting areas were prepared. Models were evaluated using the ROC curve. According to the results, the elevation factor is more important in all models than the other parameters used in the model. The modeling results also showed that the Random Forest )RF( and Multivariate Discriminate Analysis (MDA) models had the highest values of accuracy (0.96), precision (0.94), Probability of Detection (POD) (0.98), and False Alarm Ratio (FAR) (0.051) compared to the others. The performance of the RF and MDA models is better than the other models, followed by the Support Vector Machine (SVM) and Classification and Regression Tree (CART) models, respectively. Also, in evaluating the models using Receiver Operating Characteristic (ROC), the RF model was selected as the best model.

    Keywords: Alborz, qazvin, Satellite images, Dust, Machine learning, ROC Curve
  • Gholm Reaza Rahi, Aliakbar Nazari Samani *, A Kaviyan, K Soleimani, H Pourghasemi Pages 69-81
    Creating a gully is a reaction to the geomorphologic conditions, this type of erosion extends over a wide range of environments, and the threshold of topography is related to the slope and drainage level and Controls the position and expansion of gullies in different uses. The slop-area equation as a relationship between the slope and the upstream area of the watershed in any area will in part help predict gully erosion. The above relationship has been influenced by several factors including environmental conditions (climate, lithology, soil type), the type of land use, and the type of effective mechanisms for the creation and expansion of the gully (surface flow, sub-surface flow, dissolation, and piping), and the type of method used for extraction of slope - area is located. And this is the simplest formula used by two parameters to predict gully erosion. The results show that the value of the relationship between -0.233 and -0.205 was obtained. The equation for agricultural use was equal to Y = 5.7426X-0.205and for the pasture use equal to Y = 10.653X-0.233. In this equation, the power can be close but the coefficient of the equation is different. Gully erosion of the whole hinterland (farmland, agriculture) is expanding. The threshold of topography indicates a negative relationship between land area and slop in different kind of agricultural and rangeland. By reducing the slope, more area is needed for the development and expansion of the gully, and most of the gully is due to surface runoff.
    Keywords: Gully erosion, threshold, topography, Land use, Area-Slop
  • Majid Rahimi, Arash Malekian, Amir Alambeigi Pages 81-102

    Water is a source of life, even when it is abundant. In the last few years, the unreal certainty of water services in Iran has caused institutional structures of water to be unsuitable and incompatible with environmental changes, and when water-related crises such as drought, flood occurrence and in the larger scale, climate change, are capable of flexibility and resilient in the face of these changes. In this regard, the recognition of the present governance system in the country is considered essential. Therefore, in this study, mode and regime of water governance were studied in one of the problem areas of water scarcity. In order to determine the mode of governance, questionnaires were used in two levels of the institution and local stakeholders. In order to determine the regime of governance, formal and informal institutional network analysis method was used in the Arsanjan, Neyriz, Kherameh and Estahban counties. The results of the governance mode showed that in ten sub-functions of governance under consideration, the more hierarchical mode has been observed. In addition, the results of the analysis of the institutional network also showed that the current governance regime in all four counties is a centralized (Rent-seeking) regime, which is considered a hierarchical governance mode feature. Finally, the combination of methods of governance and arrival to meta-governance is proposed.

    Keywords: institutional adaptation, meta-governance, Social network analysis, social-ecological systems (SES), Tashk-Bakhtegan lake basin
  • Hadi Eskandari Damaneh, Hamid Gholami *, Rasool Mahdavi, Asad Khoorani, Junran Li Pages 103-120

    In this study, water use efficiency index (WUE) was used to assessing the effect of drought on the carbon and water cycle. To calculate this index, we used the gross primary product (GPP) and evapotranspiration (ET) products obtained from the MODIS sensor, and the trend of their changes and reaction of this index to drought were calculated for the period 2017-2001 in Fars province. Finally, we assessed the land degradation and desertification in different land uses for study area. The results showed that the indices of evapotranspiration, GPP, water use efficiency, and drought increased by 75.25%, 29.9%, 78.51%, and 67.23%, respectively. The effects of drought on evapotranspiration in agricultural lands and grasslands showed more than 67% positive relationship and also, in these land uses, we observed a significant positive relationship (33.4% and 12.5% for the agricultural lands and grassland, respectively). However, in shrubs lands, and savannas, it is more than 66.6% and 87.5%. The effect of drought on water use efficiency in grassland showed that more than 87% of these areas have a positive relationship. The effectiveness of water use efficiency in plants shows a positive relationship in 40.9% in this area, of which only 0.9% has a significant positive relationship. The negative relationship of this land use is about 59.1% of it. Of this negative amount, only 1.6% of the area had a significant negative relationship. The study of this relationship in the use of savannas shows 75% of this area, which includes 1.5 square kilometers.

    Keywords: Land degradation, Fars province, MODIS Sensor, Gross primary production, Evapotranspiration
  • MohammadAli Saremi Naeini * Pages 121-135

    Rapid population growth and the need to provide the necessities of life has caused human beings to change land use widely. In many cases these changes have been accompanied by disruption of balance in nature and providing the possibility of soil erosion. This study was carried out to investigate the effect of land use changes on increasing the intensity of wind erosion. Landsat satellite imagery and implementation of supervised classification by using SVMs were used to prepare land use map. Ground surface temperature was calculated, as one of the effective factors in wind formation, with single channel and split window algorithms in different land uses. In order to make connections between land use changes and wind erosion, effective climatic parameters such as temperature, relative humidity and maximum wind speed were investigated. The highest surface temperature was observed in poor and non-vegetation areas, and the lowest temperature was estimated in highlands and rangelands. Results showed an increase in average temperature as well as maximum and minimum absolute temperature and decrease in relative humidity. Over the past decade, the maximum wind speed in the study area showed a significant increase, and it has increased from eight m/s in 1990 to more than 20 m/s in the last decade. This shows that land use change by removing vegetation cover, as well as the uncontrolled increase of human constructions and creating thermal islands in the last 30 years, has a significant impact on the emergence of climate change and increasing wind speed.

    Keywords: Supervised classification, Support Vector Machines, Ground surface temperature, Split Window, Yazd-Ardakan Plain
  • Zahra Kamyab, Amir Alambeigi *, Abdolmotalleb Rezaei, Seyed Mahmood Hosseini Pages 137-155
    sustainable exploitation of natural resources depends on recognizing the interdependencies, internal social and ecological systems and their capacity to provide the required services. Therefore, there is a need to rethink and change the approach to systemic management of the social-ecological system, which emphasizes the role of various stakeholders in planning and implementing natural resource conservation goals and programs, so that preserving human interests, in addition, sustainable natural resource conservation also be provided. Different frameworks for analyzing social-ecological systems (SES) have been employed in empirical studies. This study was aimed to select the most related frameworks for analyzing social-ecological systems (SES) to investigate and analyze the human dimension in consistency with groundwater as a common-pool resource system in aquifer. The study population consisted of experts and faculty members with experience and expertise in the field of social-ecological systems (SES) which selected 11 cases by purposive sampling technique. Research tool was a questionnaire consisting of two parts: pairwise comparisons of decision criteria and determining the relative importance of Frameworks for analyzing social-ecological systems (SES) based on each of the studied criteria. COPRAS (Complex Proportional Assessment of alternatives) technique was used to analyze the data. The results of this study indicate that, among the decision criteria, capability to detect unsustainable making factor of the system with a relative weighting 0.217 has highest-priority than the other criteria studied. Furthermore, the Social-Ecological System framework (SESF) is the most related framework for analyzing the human dimension in adapting to the hydrological system of aquifer.
    Keywords: Frameworks for Analyzing social-ecological systems (SES), Social-ecological system framework (SESF), COPRAS decision model, and Aquifer
  • Maryam Larijani, Mostafa Naderi *, Seyed Mohamad Shobeiri, Lobat Zebardast Pages 157-175
    This article tries to prioritize important criteria in the study the performance of environmental programs of the channel One by using exploratory factor analysis method with a questionnaire that was completed by 70 IRIB's experts. Finally, offer suggestions for improving the level of environmental programs. In this regard, the considered criteria are the main components of the environment, which include water, soil, air and biodiversity. Factors derived from the Sustainable Development Model with Exploratory Factor Analysis, which include six political, economic, social, technological, legal, and environmental dimensions, are independent variables and key components of the environment as dependent variables in the multivariate regression model. Linear was used using SPSS22 software. The results of this study show that in terms of water, environment Criterion with a score of 0/539 is the highest and technology criterion with a score of 0/036 is the lowest in evaluating the quality of the channel one according to sustainable development criteria. Also, in the soil dimension, the social criterion is the highest and the political criterion is the lowest, in the air dimension, the legal criterion is the highest and the economic criterion is the lowest. In the biodiversity dimension, environment criterion, it has the highest and the political criterion has the lowest score in evaluating the quality of the channel One according to criteria of sustainable development. Finally with a Confidence of 95% according to experts opinion, the overall quality of the programs of the channel One in the field of environment has been low.
    Keywords: Environmental education, TV channels, channel One, Sustainable Development, Factor analysis method
  • Saeedeh Nateghi *, Rostam Khalifehzadeh, Mahshid Souri, Morteza Khodagholi Pages 177-188

    Soil organic carbon is one of the most important indicators of soil quality. The purpose of this study is to study the spectral and non-spectral behaviors of soil in order to estimate the organic carbon of topsoil using factor analysis and multiple regression methods in the semi-steppe rangelands of Asuran, Semnan province. Soil sampling was performed using stratified random sampling method. After creating a map of homogeneous units in the area, in each homogeneous unit according to its area, several sampling points were selected completely randomly. A total of 145 sampling points were collected. At each sampling point, a composite soil sample (a mixture of 9 observations) was taken. Soil organic carbon was measured using Valkyli-Block titration method. Data of 114 samples were used to calibrate the model and data of 31 samples were used to validate it. The results showed that the correlation of spectral variables obtained from Landsat OLI sensor with surface soil organic carbon is higher than non-spectral variables obtained from 1: 25000 topographic maps. Also, the results of factor analysis by principal component analysis with eigenvalues greater than one showed that the total cumulative variance explained by 14 variables was equal to 90.2%, which was explained by three factors. The regression equation generated by the three extracted factors had suitable potential for predicting surface soil organic carbon (R2 = 0.59). The root mean square error (RMSE) of the proposed model was calculated to be 0.3.

    Keywords: Organic carbon, Topsoil, Landsat 8, factor analysis, multiple linear regressions
  • Mostafa Nahid, Mohammadreza Zandmoghadam *, Zeynab Karkehabadi Pages 189-205

    With rapid growth of urban construction and urbanism as well as creation and development of infrastructure, flooding in urban areas has become more controversial. Occurrence of urban flood hazards in human settlements causes irreparable damages to the citizens. Therefore, in order to decrease the psychological and social impacts of urban flooding, attention to resilience approach of urban flood is discussed. The study of literature shows that enhanced resiliency against natural disasters is affected by social, economic, physical and managerial factors. Accordingly, the main objective of this study is to investigate the mentioned structures on resiliency of Tehran metropolitan area against urban flood. The methodology of this study is practical and in terms of survey and descriptive - analytical. The results of the study showed that in terms of socio - cultural index, the most favorable areas were identified. In terms of economic index, according to the components of the relevant component, the study area is the most desirable areas in terms of economic resilience. Also, managerial - institutional resiliency has been the most suitable areas in terms of managerial - institutional resiliency. In the physical resilience, according to the structure of the region and using wlc and ahp methods, it was found that the strengths and weaknesses of the region have a good physical resilience.

    Keywords: Natural hazards, urban residential, Flood, resilience, District 4 of Tehran
  • Mojtaba Nassaji Zavareh *, Bagher Ghermezcheshmeh, Moslem Mohammadpour Pages 207-221
    Land use and climate change can alter the seasonal and annual discharge of rivers. Annual and seasonal river discharge changes should be considered in the management and planning of water resources in basins. For this propose, Karkheh basin was selected for study. For trend analysis of this basin daily discharge time series in 15 sub-basins during the 1969-2012 period. After reconstruction of time series of selected sub-basin, five discharge indicators including seasonal and annual Q5, Q10, Q50, Q90 and Q95 were prepared for future analyses. The seasonal an annual discharge trends were calculated using Thiel-Sen method, then discharge percent changes in the 1969-2012 for selected sub-basins were determined and seasonal and annual discharge map for each indicator was prepared. The result showed that seasonal and annual discharge in most selected sub-basin had decreasing and negative trend. The selected sub-basin in the southeast had less decreasing trend relative to other ones. Low flow (Q5, Q10) relative to high flow (Q90, Q95) had steeper decreasing trend. The spring high flow indicator related to Kakareza and Afrineh sub-basins had increasing trend. These two sub-basins were independent and are not influence by any other runoff. The increase in high flow in these two sub-basins can be caused by increase in temperature due to climate change and early snow melting in recent years
    Keywords: Discharge analysis, Discharge indicator, Thiel-Sen method, Karkheh basin
  • Shahram Yousefi Khanghah, Hossein Azarnivand *, Mohammad Ali Zare Chahouki, Mohammad Jafari, Hamidreza Naseri Pages 223-232
    The establishment of vegetation is the best way to manage degraded and at risk of degradation lands. Considering that the planting in arid lands is very costly because of ecological restrictions, so experts are looking for methods that increase the percentage of the seedlings establishment and reduce the cost of planting, in this regard the correct use of amendments is very important. The study area is located in Nazarabad City in southwest of Alborz province. In this study, the amendments including mineral biochar, arbuscular mycorrhiza fungi and acrylic resin polymer each in four levels were used at the base of Nitraria schoberi seedlings. The soil characteristics of the area was determined at the start of planting. After one year with counting the number of live seedlings, the percentage of establishment for each treatment was calculated. Economical estimates were calculated based on cost-benefit and calculated separately for each treatment. The results showed that there was a significant difference at the 5% level between the amendments and the control. Mycorrhizae had the highest (70%) and the control and biochar 4 treatments had the least (40%) percent of establishment. Economically, mycorrhizal 2, polymer 2 and biochar 1 treatments were the most optimal treatments for each amendment, respectively. The used amendments had different effects on the establishment of seedlings, so that the percentage of establishment increased with increasing level of mycorrhiza use, but with increasing level of polymer and biochar use, negative effects were observed and the percentage of seedling establishment decreased.
    Keywords: salinity, Amendment, Cost, Economy, Arid-land