فهرست مطالب

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی و چهارم شماره 2 (پیاپی 131، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/16
  • تعداد عناوین: 16
|
  • جواد امامی، سعید بکایی*، یوسف محمد زاده، صمد لطف الله زاده صفحات 2-13

    بیش از 85% جمعیت نشخوارکنندگان آذربایجان غربی در خانه های روستایی بصورت دامداری سنتی نگهداری می شوند. هرساله بخشی از این دامداری ها به علت تب برفکی متحمل خسارات سنگین اقتصادی می شوند. میزان این خسارات تاکنون بررسی نشده است. یکی از خسارات مهم مستقیم و قابل مشاهده تب برفکی، کاهش تولید شیر است. در ایران تنها یک مطالعه در یک گله شیری در جنوب ایران در این مورد انجام شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی کاهش کوتاه مدت تولید شیر در دامداری های سنتی روستایی به روش مطالعه پیمایش پرسشنامه ای است. 111 دامداری دارای گاو و 24 دامداری دارای گوسفند و بز که به علت تب برفکی کاهش تولید شیر داشتند بررسی شدند. میانگین تولید شیر از هفته اول تا چهارم بعد از بیماری در گاوها به ترتیب 3/42، 7/50، 8/44 و 5/35 % و در گوسفندها و بزها به ترتیب 49، 41، 36 و 26% کاهش یافت. میانگین خسارت کاهش تولید شیر هر گاو شیری مبتلا 4,471,902 ریال، هر دامداری مبتلا 18,330,771ریال و کل خسارت کاهش تولید شیر گاوها 2,034,715,600 ریال برآورد شد. میانگین خسارت کاهش تولید شیر هر گوسفند و بز مبتلا 723,636 ریال، هر دامداری مبتلا 27,136,346 ریال، کل خسارت کاهش تولید شیر گوسفندها و بزها 651,272,300 ریال و کل خسارت کاهش کوتاه مدت تولید شیر دامداری های سنتی مورد مطالعه 2,685,987,900 ریال برآورد شد که معادل 3/43% کاهش از کل تولید شیر جمعیت گاوی و 38% تولید شیر جمعیت گوسفند و بز دامداری های سنتی مورد بررسی بود و خسارت سنگینی به حساب می آید.

    کلیدواژگان: تب برفکی، خسارت شیر، آذربایجان غربی، گاو، گوسفند و بز
  • منصور میاحی*، زهرا برومند، فروغ طلازاده، فرید یگانه صفحات 14-19
    آستروویروس های بوقلمون (TAstV)، به عنوان یکی از عوامل ایجاد سندرم التهاب روده در جوجه بوقلمون ها مطرح هستند. هدف از  این مطالعه، بررسی آلودگی تعدادی از گله های صنعتی بوقلمون مبتلا به اسهال به آستروویروس ها با روش  RT-PCR و به دنبال آن  تعیین توالی ژنوم ویروس های ردیابی شده می باشد. برای این منظور 30 گله بوقلمون زیر سه هفته با نشانه های اسهال و یا چسبندگی مدفوع در اطراف مقعد ازگله های بوقلمون استان زنجان انتخاب شدند. از هر گله 10 بوقلمون انتخاب و از روده کوچک آن ها نمونه گیری انجام گرفت. RT-PCR و سکانس محصول PCR صورت گرفت و ژن پلیمراز نمونه مثبت تعیین توالی نوکلیوتیدی شد. ویروس در 8 گله مثبت ارزیابی شد. توالی های به دست آمده در این مطالعه با توالی های موجود در بانک ژن مقایسه شدند و درخت فیلوژنی بر اساس توالی نوکلیوتیدی بخشی از ژن پلیمراز رسم شد و همه ی 8 جدایه به دست آمده در این تحقیق در شاخه آستروویروس بوقلمون 2 (TAstv) قرار گرفتند. سویه های بدست آمده بیشترین شباهت را به آستروویروس بوقلمون تیپ 2 سویه های لهستانی داشتند. بررسی خصوصیات مولکولی آستروویروس های ردیابی شده کمک به شناخت تنوع ژنتیکی این ویروس ها نموده و در پیشگیری و کنترل بیماری های روده ای جوجه بوقلمون ها موثر است.
    کلیدواژگان: آستروویروس، بوقلمون، RT-PCR، ایران
  • مهدی احمدی*، محمدمجید ابراهیمی، شهلا شاهسوندی، سعیده ابراهیمی، عادل حمیدی، شمس الدین قائم مقامی صفحات 20-31
    بیماری نیوکاسل از مسری ترین بیماری های ویروسی ماکیان با انتشار سریع در سراسر جهان است که با علایم تنفسی، اختلالات عصبی و گوارشی، و تلفات زیاد مشخص می شود. ابتلا به این بیماری تاثیر منفی در تجارت صنعت طیور، فرآورده های آن ها در کشورهای درحال توسعه و کشورهای توسعه یافته می گذارد. عامل جزء خانواده پارامیکسوویریده، جنس Avulavirus بوده ویروس های مسبب نیوکاسل متعلق به avian paramyxovirus type 1 (APMV-1)  می باشند. هدف از این مطالعه شناسایی، آنالیز فیلوژنی جدایه های ویروس نیوکاسل در مرغداری های استان مرکزی با استفاده از روش RT- PCR بود. در این تحقیق که با هدف شناسایی و آنالیز فیلوژنی بر اساس ژن F صورت پذیرفت، 30 نمونه شامل مغز،نای، ریه و طحال از مرغ های مبتلا در مزارع مشکوک به بیماری اخذ گردید. نمونه ها پس از آماده سازی در تخم مرغ SPF  جنین دار 9 تا 11 روزه تلقیح گردیدند.پس از 2 تا 5 روز مایع آلانتوییک تخم مرغ های مورد آزمایش برداشت شد وجود ویروس به روش HA مورد ارزیابی قرار گرفت. مرحله بعد نمونه ها با استفاده از پرایمر اختصاصی ژن F (1350bp) تحت عملیات RT-PCR قرار گرفت. در این مطالعه تعداد 13 جدایه نیوکاسل مورد تایید قرارگرفت. آنالیز فیلوژنتیکی و رسم درخت  فیلوژنی با استفاده از نرم افزار MEGA صورت پذیرفت. نتایج نشان داد کلیه جدایه ها متعلق به ژنوتیپ VII و زیرژنوتیپ VII j می باشند. داده های بدست آمده جهت گسترش کارآیی برنامه واکسیناسیون و پیشگیری از بیماری و همچنین بکارگیری آن در مسیر ساخت واکسن برعلیه ویروس عامل بیماری نیوکاسل بنیادی می باشد.
    کلیدواژگان: بیمارینیوکاسل، RT-PCR، فیلوژنی، تلقیح، جداسازی، هماگلوتیناسیون
  • آیدین عزیزپور* صفحات 32-39
    سالمونلوز یکی از مهم ترین بیماری های زیونوز در دنیا است که توسط سروتیپ های مختلف سالمونلا ایجاد می شود. در طی سال های اخیر، میزان شیوع گروه سرمی C سالمونلا به ویژه سروتیپ اینفنتیس در گله های طیور افزایش یافته است. بنابراین هدف از این تحقیق جستجوی سروتیپ اینفنتیس سالمونلا آنتریکا در گله های طیور گوشتی استان اردبیل و تعیین الگوی مقاومت دارویی آن نسبت به 30 آنتی بیوتیک رایج درمراکز پزشکی و دامپزشکی ایران می باشد. از 23 گله مرغ گوشتی کشتاری به طور تصادفی تعداد پنچ لاشه انتخاب و از کبد، پوست، سکوم و قلب با استفاده از سواب  استریل نمونه برداری صورت گرفت. پس از کشت و جداسازی سالمونلا، پرگنه های آن با روش های بیوشیمیایی و سرولوژی شناسایی شدند. حساسیت و مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها بر اساس روش استاندارد انتشار از دیسک (Disc diffusion) تعیین گردید. از مجموع 445 نمونه مورد بررسی، تعداد 13 جدایه سالمونلا آنتریکا (92/2 %) متعلق به 3 گله طیور گوشتی به دست آمد که از 13 جدایه سالمونلا، 11 جدایه (62/84 %) به گروه سرمی C و دو جدایه (38/15 %) به گروه سرمی D تعلق داشتند. در آزمایشات سروتایپینگ صورت گرفته روی 11 جدایه گروه سرمی C، 10 جدایه (9/90 %) به عنوان سالمونلا اینفنتیس تشخیص داده شدند. آنتی بیوگرام انجام شده بر جدایه های سالمونلا اینفنتیس نشان داد که جدایه ها نسبت به تتراسایکلین، کلر تتراسایکلین، فلومکویین و نالیدیکسیک اسید مقاومت کامل (100 %) و به سفتریاکسون و سفالوزلین حساسیت کامل (100 %) داشتند. در بین 10 جدایه سالمونلا اینفنتیس، وقوع مقاومت چند گانه دارویی بسیار شایع بود، بطوری که 100 % آنها بطور همزمان حداقل به چهار دارو و حداکثر به 15 دارو مقاوم بودند. نتایج این بررسی حاکی از آلودگی گله های طیور گوشتی استان اردبیل به سروتیپ اینفنتیس سالمونلا و همچنین وجود مقاومت دارویی نسبت به آنتی بیوتیک های رایج در حوزه دامپزشکی است که از نقطه نظر بهداشت عمومی مورد توجه می باشد.
    کلیدواژگان: سالمونلا اینفنتیس، جوجه گوشتی، مقاومت آنتی بیوتیکی، اردبیل
  • رضا راه چمنی*، سامان ضرونی، فرزاد قنبری صفحات 40-49

    برای درمان بیماری های باکتریایی با توجه به عوارض مصرف آنتی بیوتیک ها نیاز به مواد ضد باکتریایی جدید و طبیعی است و یکی از این مواد روغن های اسانسی گیاهان دارویی هستند لذا این مطالعه به منظور بررسی فعالیت ضد باکتریایی اسانس های مرزه و مریم گلی و مقایسه آن ها با آنتی بیوتیک های جنتامایسین و آموکسی سیلین علیه باکتری های استافیلوکوک آریوس، استرپتوکوک آگالاکتیه و اشرشیاکلی انجام شد. شناسایی ترکیبات شیمایی اسانس با آنالیز به روش GC/MS انجام شد. حداقل غلظت بازدارنده رشد (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) اسانس ها به روش رقیق سازی لوله ای و حساسیت باکتری به اسانس ها و آنتی بیوتیک ها با استفاده از دیسک دیفیوژن تعیین گردید و تاثیر اسانس ها بر منحنی رشد باکتری ها در ساعت های 0، 6، 10 و 24 مطالعه شد. مهم ترین ترکیبات مریم گلی کارواکرول (01/61%) و تیمول (41/20%) و مرزه اکالیپتول (45/32%) و کارواکرول (24/28%) بود. از نظر MIC و MBC اسانس مریم گلی بیشترین تاثیر را علیه باکتری استافیلوکوک آریوس (به ترتیب  009/0 % و 019/0%) و اسانس مرزه بیشترین تاثیر را علیه باکتری استرپتوکوک آگالاکتیه (به ترتیب 078/0% و 156/0%) داشت. در دیسک دیفیوژن نیز اثر ضد باکتریایی اسانس ها تفاوت معنی داری با جنتامایسین و آموکسی سیلین/کلاولانات نداشت و تاثیر مریم گلی قوی تر از مرزه بود. در منحنی رشد، غلظت MIC اسانس ها ساعت 24 باعث کاهش معنی دار تعداد باکتری ها شدند. به طور کلی اسانس مریم گلی با دارا بودن ترکیبات ضد باکتریایی قوی (کارواکرول و تیمول) بیشتر، اثر قوی تری از مرزه علیه باکتری ها داشت و اثر ضد باکتریایی هر دو اسانس تفاوت معنی داری با دو آنتی بیوتیک جنتامایسین و آموکسی سیلین/کلاولانات نداشت که نشان دهنده اثر قابل قبول اسانس هاست.

    کلیدواژگان: ضد باکتریایی، مقاومت آنتی بیوتیکی، گیاهان دارویی، بیماری های باکتریایی، ورم پستان
  • زهره دیور، هانیه رضایی، مهدی نام آوری* صفحات 50-60

    توکسوپلاسما گوندیی تک یاخته بیماری زا با گسترش جهانی می باشد. از آنجا که این انگل قادر به ایجاد تغییرات هورمون تستوسترون است و از طرفی این تغییرات نقش مهمی در سلامتی دارد در این مطالعه به مقایسه سویه حاد و تخفیف حدت یافته توکسوپلاسما گوندیی در ایجاد تغییرات هورمون تستوسترون و پاسخ ایمنی در موش صحرایی خواهیم پرداخت. بدین منظور 21 سر موش صحرایی به سه گروه هفت تایی تقسیم شدند. گروه اول سویه حاد، گروه دوم سویه تخفیف حدت یافته و گروه سوم محیط کشت دریافت کردند. خون گیری برای بررسی تغییرات هورمون تستوسترون و آنتی بادی انجام گرفت و یک ماه پس از چالنچ  نمونه های بافت مغز و کبد برای بررسی پاتولوژیکی گرفته شد. نتایج نشان داد که پاسخ آنتی بادی گروه تزریق شده با سویه تخفیف حدت یافته در مقایسه با گروه کنترل بطور معناداری افزایش یافته است (05/0≥P). همچنین این سویه قادر به جلوگیری ازتغییرات هورمون تستوسترون پس از چالنج بود که در مقایسه با گروه کنترل از تفاوت معناداری برخوردار بود (05/0≥P). در بررسی های پاتولوژی سویه تخفیف حدت یافته توکسوپلاسما گوندیی ضایعات التهابی کمتری نسبت به گروه حاد در بافت کبد نشان داد. علایم در این بافت شامل خونریزی خفیف و نفوذ کم سلول های آماسی تک هسته ای چند کانونی در بافت بود. نتایج نشان داد که سویه تخفیف حدت یافته تا حدود زیادی موش ها را  در مقابل بیماری زایی و تغییرات هورمون تستوسترون ناشی از چالنج با توسکوپلاسما گوندیی محافظت نموده است. از این رو این سویه می تواند برای تحقیقات تکمیلی در راستای تهیه واکسن در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندئی، تستوسترون، موش صحرایی، واکسن
  • رضا نیکزاد، محمدرضا یوسفی*، محدثه ابوحسینی طبری صفحات 61-67

    سوسری آلمانی از شایع ترین آفات خانگی است که می تواند در انتقال عوامل بیماری زای ویروسی، باکتریایی، و انگلی به انسان نقش داشته باشد. استفاده بی رویه از سموم پیرتروییدی منجر به بروز مقاومت در سوسری ها شده است. مطالعات نشان داده اند ترکیبات فعال زیستی گیاهی می توانند جایگزین مناسبی برای سموم شیمیایی باشند. هدف از این مطالعه تعیین اثرکشندگی کارواکرول، تیمول، سموم پرمترین و سایپرمترین بر سوسری های آلمانی در شرایط آزمایشگاهی بوده است. در این بررسی اثر کشندگی کارواکرول، تیمول، پرمترین و سایپرمترین توسط تست تماسی و بخور در رقت های 125/0 ، 25/0 ، 5/0 و 1 میکروگرم بر سانتی متر مکعب بر روی این حشره در شرایط آزمایشگاه مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از 24 ساعت تیمار در تست سمیت تماسی، تیمول در تمامی دوزها موجب بروز اثر کشندگی معنی دار در مقایسه با کنترل گردید (004/0=p). تیمول در تمامی رقت های مورد استفاده منجر به بروز سمیت بخور معنی دار در مقایسه با گروه کنترل شد (001/0 =p). در مطالعه حاضر ترکیب تیمول در مقایسه با سایر مواد مورد آزمایش اثر کشندگی بیشتری را بر سوسری آلمانی نشان داد.

    کلیدواژگان: سوسری آلمانی، کارواکرول، تیمول، پرمترین، سایپرمترین
  • فرشته میرشکار، غلامرضا هاشمی تبار، غلامرضا رزمی* صفحات 68-76
    کیست هیداتید یکی از بیماری های مهم زیونوز در ایران است. کرم اکینوکوکوس گرانولوزوس عامل این بیماری واجد سویه های متعددی است. هر یک از سویه ها واجد بیولوژی متفاوتی بوده که شناسایی آنها در کنترل بیماری در هر منطقه از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف این مطالعه شناسایی سویه های اکینوکوکوس گرانولوزوس مولد کیست هیداتید گوسفندان کشتاری با استفاده از روش های میکروسکوپی و ملکولی بود. در این مطالعه، کبدها و ریه ها آلوده به کیست هیداتید گوسفندان جمع آوری و به آزمایشگاه انگل شناسی منتقل گردید. ابتدا پرتواسکلولکس های کیست جدا سازی گردید و سپس شاخص های مورفولوژیک قلاب های روستلوم پروتواسکولکس ها با استفاده با عدسی چشمی مدرج اندازه گیری شدند.  همچنین DNA پروتواسکولکس هر نمونه  استخراج  شده و آزمایش PCR بر روی ژن ITS-1 انجام شد. سپس محصول PCR توسط آنزیم Bsh1236I مورد هضم آنزیمی قرار گرفت. در این بررسی شاخص های مورفولوژیکی قلاب های پروتواسکولکس ها به ترتیب، طول کلی قلاب بزرگ13/1±48/24 میکرون و طول تیغه ی قلاب بزرگ 5/0±27/12 میکرون و طول کلی قلاب کوچک 8/0±4/19 میکرون و طول تیغه ی قلاب کوچک 1/1±07/9 میکرون اندازه گیری شدند. همچنین الگوی بدست آمده در آزمایش RLFP-PCR امکان وجود هریک از سویه های G1,G2,G3 اکینوکوکوس گرانولوزوس را نشان داد. برای تمایز سه سویه از یکدیگر، محصول PCR واجد واکنش، تعیین توالی شدند. آنالیز همردیفی توالی های بدست آمده وجود سویه G1 را دراین مطالعه را تایید نمود. بر اساس نتایج بدست آمده، وجود سویه گوسفندی G1 در گوسفندان کشتاری مشهد تایید گردید.
    کلیدواژگان: کیست هیداتید، مورفولوژی، بررسی ملکولی، سویه و گوسفند
  • اکبر پورمند، فرناز ملکی فرد*، محمد یخچالی صفحات 77-84

    کنه ها یکی از مهم ترین انگل های خارجی می باشند که می توانند بر صنعت پرورش تک سمی ها در ایران وجهان از نظر اقتصادی تاثیرگذار باشند. هدف از این مطالعه، تعیین گونه های کنه های سخت تک سمی ها در منطقه سردشت در استان اذربایجان غربی بود. این مطالعه در طی چهار فصل از سال 1397 تا سال 1398 در شهرستان سردشت صورت گرفت. در مجموع تعداد 524 کنه سخت از 240 راس تک سمی (123 راس اسب، 105 راس قاطر و 12 راس الاغ) جدا شد. کنه های سخت از سطح بدن تک سمیان جدا شده و مورد شناسایی قرار گرفت. فراوانی آلودگی در این مطالعه، 99 راس تک سمی (25/41 درصد) بود که شامل 67 راس اسب (92/27 درصد)، 27 راس قاطر (25/11درصد) و 5 راس الاغ (1/2 درصد) بود. شاخص تعداد کنه به تک سمی ها 18/2 بود. بیشترین فراوانی آلودگی کنه های سخت در تک سمی های سه سال و بیشتر بود. ارتباط معنی داری بین فراوانی آلودگی کنه های سخت با گروه های سنی مختلف تک سمی ها وجود داشت (05/0>P). کنه های سخت شناسایی شده شامل چهار گونه از سه جنس هیالوما، رپی سفالوس و درماسنتور بودند. گونه های کنه شامل هیالوما آناتولیکوم آناتولیکوم (74/67 درصد)، رپی سفالوس بورسا (94/21 درصد)، هیالوما مارژیناتوم (01/8 درصد) و درماسنتور مارژیناتوس (29/2 درصد) بودند. آلودگی کنه ای در تمام فصول سال مطرح بود و بیشترین میزان شیوع کنه ها در فصل بهار (42/74درصد) بود. بین فصول اختلاف آماری معنی دار وجود داشت (05/0>P). بر اساس نتایج این مطالعه، آلودگی به کنه های سخت در تک سمی های منطقه شایع بود که نیاز به مطالعات تکمیلی جهت تعیین کنه های ناقل انگل های خونی در تک سمی های منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: کنه سخت، تک سمی، سردشت
  • رضا وکیلی*، فاطمه اشرفی صفحات 85-93
    این آزمایش با هدف بررسی تولک بری اجباری با رژیم های حاوی روی بعنوان روش جایگزین قطع خوراک بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و وضعیت اندام های داخلی مرغان تخم گذار در سن 80 هفتگی انجام شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار شامل جیره پایه به علاوه 1% اکسید روی، 1% استات روی، 5/1% اکسید روی و 5/1% استات روی و چهار تکرار و پنج مشاهده در هر تکرار اجرا گردید. تیمارها به منظور القای تولک، به مدت 10 روز اعمال شدند. وزن مرغ ها پیش و پس از تولک بری، مصرف خوراک، تولید تخم مرغ، کیفیت تخم مرغ، وزن اندام های تولید مثلی و غیر تولید مثلی پرنده و میزان انباشت روی در کبد و کلیه اندازه گیری شد. داده ها تجزیه واریانس و میانگین ها به روش دانکن مقایسه  شدند. کاهش وزن بدن و مصرف خوراک در همه تیمارها مشاهده شد. تولید تخم مرغ در هفته سوم به طور کامل در همه تیمارها قطع شد. پس از پایان تولک بری، در تیمار 1% اکسید روی بازگشت به تولید زودتر از سایر تیمارها بود. بعد از تولک بری مقاومت پوسته با اعمال 5/1% استات روی افزایش یافت (05/0>P). وزن تخمدان در رژیم غذایی 5/1%  اکسید روی نسبت به سایر تیمارها کاهش یافت (05/0>P). تولک بری با مکمل روی، سبب افزایش انباشت روی در کبد و کلیه شد. رژیم های غذایی حاوی روی سبب تولک بری کامل و بهبود کیفیت پوسته تخم مرغ شد.1% اکسید روی سبب بازگشت سریع تر به تولید و انباشت کمتر روی در بدن گردید.
    کلیدواژگان: تولک بری، مصرف خوراک، کیقیت تخم مرغ، وزن تخمدان، انباشت روی
  • اقبال جهانگیری اصل، علی سلیمان زاده*، شهرام جوادی، سیامک عصری رضایی صفحات 94-103
    این مطالعه به منظور بررسی تغییرات هورمونی (LH، FSH و تستوسترون) پس از تزریق داخل بیضه ای نانواکسیدروی در رت ها مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه 60 سر رت نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند:  گروه کنترل (گلوکونات روی mg/ml 25)، گروه شم (آب مقطر به عنوان حلال) و گروه های نانواکسیدروی (mg/ml 5،10،25). رت ها در روز 30 (5 سر رت از هر گروه) و روز 60 (بقیه رت ها) جهت اندازه گیری هورمون ها، خون گیری انجام شد. نمونه های سرم تا زمان اندازه گیری هورمون ها در 20- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. غلظت سرمی LH در گروه نانوذرات روی به طور معنی داری بالاتر از گروه های اکسید روی و آب مقطر بود (05/0>P). از طرف دیگر، غلظت سرم تستوسترون در گروه نانوذرات روی به طور قابل توجهی پایین تر از گروه های اکسیدروی و آب مقطر بود (05/0>P). تغییرات هورمون های FSH و کورتیزول در بین گروه های مختلف رت ها معنی دار نبود. افزایش قابل توجه در غلظت LH سرم را می توان با افزایش میزان ترشح LHRH به دلیل بازخورد منفی هیپوتالاموس در پاسخ به کاهش غلظت تستوسترون دانست. بر اساس نتایج این مطالعه نشان داده شد که تزریق داخل بیضه ای نانوذرات اکسید روی در رت، ممکن است با القای تغییرات هورمونی ، عملکرد سیستم تولید مثل و میزان باروری را تحت تاثیر قرار دهد، که می تواند برای عقیم سازی شیمیایی پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: نانوذرات اکسید روی، تزریق LH، FSH، تستوسترون، کورتیزول
  • عیسی دیرنده*، زربخت انصاری پیرسرائی صفحات 104-109

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین بیان نسبی ژن های پروتئین های شوک حرارتی (HSPs) و مرگ ومیر رویانی و از دست رفتن آبستنی در گاوهای شیری هلشتاین طی فصل تابستان بود. برای انجام این پژوهش 32 راس گاو هلشتاین (با تولید بیشتر از 30 کیلوگرم در روز و نوبت زایش 7/1±3/3) انتخاب شدند. تمام گاوها با استفاده از پروتکل همزمانی فحلی G7G تلقیح شدند. در روز 16 پس از تلقیح از تمام گاوها خونگیری و بیان ژن ISG15 اندازه گیری شد. بر مبنای نتایج ISG15 گاوهایی که مرگ و میر رویانی در آن ها اتفاق افتاده شناسایی شدند (14 راس). سپس با استفاده از دستگاه Real-Time PCR بیان نسبی ژن های مرتبط با پروتئین های شوک حرارتی (HSP27، HSP40، HSP60، HSP70 و HSP90) بین گاوهای سالم و گاوهای دارای مرگ و میر اولیه رویانی مورد بررسی قرار گرفتند. از ژن بتا اکتین به عنوان ژن استاندارد در این پژوهش استفاده شد. مقایسه بین دو گروه با استفاده از آزمون t انجام شد. نتایج نشان داد بیان نسبی ژن ISG15 در گاوهای آبستن به طور معنی داری بیشتر از گاوهای دارای مرگ و میر اولیه رویانی بود (6/6 برابر). در بین پروتئین های شوک حرارتی بیان نسبی ژن های HSP27 وHSP60 تفاوتی بین گاوهای آبستن و گاوهای دارای مرگ و میر اولیه رویانی نداشت (05/0<P). بیان نسبی ژن های HSP40،HSP70 و HSP90 در گاوهای آبستن به طور معنی داری کمتر از گاوهای دارای مرگ و میر اولیه رویانی بود (به ترتیب7/4، 6/3 و 2/5 برابر). به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد در بین اعضای خانواده HSP، تنها HSP40، HSP70 و HSP90 با مرگ و اولیه رویانی در گاوهای شیری در ارتباط بودند.

    کلیدواژگان: بیان ژن، پروتئین شوک حرارتی، گاو شیری، مرگ و میر اولیه رویانی
  • محمدمعین سبزه ای، علی سلیمان زاده*، اسماعیل آین صفحات 110-120

    سرد کردن و ذوب کردن منجر به آسیب های اکسیداتیو و تغییرات فیزیکی و شیمیایی در اسپرم می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره هیدروالکلی Ceratonia siliqua (خرنوب) بر روی کیفیت منی سگ در طول نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد است. در این بررسی از 3 قلاده سگ نر سن 7-3 ساله برای جمع آوری منی استفاده شد. نحوه اخذ منی بصورت دستی می باشد. در این بررسی از قسمت دوم انزال که بخش غنی از اسپرم می باشد استفاده شد. نمونه های بالای 106 × 200 برای انجام آزمایش استفاده شد. نمونه گیری در هفته دو مرتبه انجام پذیرفت و برای از بین بردن تنوع بین نمونه ها اسپرم، هر بار همه اسپرم انزالی سگ ها با یکدیگر ادغام می شوند. اسپرم، توسط سانتریوفوژ با دور 700 g به مدت 5 دقیقه سانتریوفوژ شد و پلاسمای منی دورانداخته شد. پس از رقیق سازی، اسپرم ها به 5 گروه : 1- کنترل، 2-کنترل شم، 3-10 µg/mL عصاره خرنوب، 4- 20 µg/mL عصاره خرنوب و 5- 40 µg/mL عصاره خرنوب، تقسیم شدند. عصاره هیدرو الکلی خرنوب در بین گروه های درمانی درگروه 20 میکروگرم توانست نسبت به سایر گروه های درمانی بیشترین اثر در بهبود پارامترهای اسپرم را داشته باشد و همچنین تفاوت معنی داری با گروه های کنترل و کنترل شم داشت (05/0>P). این مطالعه نشان می دهد که عصاره هیدروالکلی خرنوب به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی می تواند اسپرم را در برابر آسیب های اکسیداتیو ناشی از نگهداری در دمای یخچال محافظت کند.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پارامترهای اسپرم، عصاره هیدروالکلی خرنوب، سگ
  • شبنم پری چهره*، غلامحسین طهماسبی، پژواک خاکی، محمد بابایی صفحات 121-135
    عسل، فراورده اصلی صنعت زنبورداری است و فرم تغلیظ شده ای از قند است که نه تنها به عنوان یک شیرین کننده یا منبع غذایی استفاده می شود، بلکه با توجه به خواص دارویی و درمانی، مصارف پزشکی متعددی نیز دارد. زنبورعسل کوچک یکی از دو گونه اصلی زنبورعسل موجود در ایران می باشد که سهم بسیاری در تولید عسل ایران دارد. با این حال مطالعه ای تا کنون در رابطه با بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی عسل تولید شده توسط  این زنبور در ایران انجام نشده است.  در این پژوهش کیفیت تعدادی از نمونه های عسل تولید شده در نواحی مختلف کشور شامل بوشهر، چابهار، دزفول، ایرانشهر، جهرم، جیرفت و رودان از نقطه نظر اسیدیته، pH، رطوبت، درصد ساکارز، گلوکز، فروکتوز، پرولین، دیاستاز، خاکستر و هیدروکسی متیل فورفورال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که متوسط میزان اسیدیته، pH، رطوبت، ساکارز، فروکتوز، گلوکز، پرولین، دیاستاز، خاکستر و هیدروکسی متیل فورفورال عسل زنبورعسل کوچک به ترتیب 5/18-15 (mEq/kg)، % 52/4-13/4 ، % 89/14-23/12 ، % 8/3-صفر ، % 19/39-28/29 ، % 89/36-73/30 ، 347027-208048 mg/kg، 36- 99/30 ºG ، 16/0 - 09/0 و 46/19-صفر mg/kg می باشد. بر اساس نتایج بدست آمده  میزان پارامترهای مورد محاسبه با استانداردهای کدکس برای عسل مطابقت دارد. به طور کلی علاوه بر کیفیت بالای عسل، زنبورعسل کوچک  نقش موثری در گرده افشانی گیاهان مناطق جنوبی کشور داشته و امید است محافظت بیشتری از از این ذخیره ژنتیکی با ارزش کشورمان در برابر خطراتی که این گونه را به دلیل عدم شناخت کشاورزان تهدید می کند، انجام گیرد.
    کلیدواژگان: عسل زنبورعسل کوچک، ساکارز، رطوبت، pH، دیاستاز، ایران
  • محمدرضا محمدی، نرگس جوادزاده*، حدیده معبودی صفحات 136-143
    تحقیق حاضر با هدف بررسی و مقایسه پروفیل اسید چرب و املاح کلسیم، فسفر و آهن در ماهی تیلاپیا (Oreochromis niloticus)، شیربت (Arabibarbus grypus) و قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) انجام شد. بدین منظور تعداد 3 قطعه از هر گونه ماهی (در مجموع 9 قطعه ماهی) مورد آزمایش و آنالیز قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که بالاترین مقدار عناصر آهن و کلسیم به ترتیب با میزان 73/3 و 19/26 میلی گرم در کیلوگرم وزن تر متعلق به ماهی شیربت و قزل آلا بود. از سوی دیگر در ماهی قزل آلا بیشترین مقدار فسفر با میزان 94/2 گرم در کیلوگرم بدست آمد. افزایش درصد خاکستر می تواند سبب کاهش کیفیت گوشت در آبزیان شود از این رو نتایج بدست آمده از درصد خاکستر نشان داد که کمترین مقدار خاکستر با 04/1 درصد متعلق به ماهی شیربت و بیشترین مقدار متعلق به تیلاپیا و قزل آلا با 13/1 درصد بود. بیشترین مقدار ماده خشک به میزان 26/28 درصد در ماهی شیربت بدست آمد. همچنین ماهی شیربت با 97/70 درصد بیشترین مقدار اسید چرب غیر اشباع را نیز دارا بود. ماهیان قزل آلا و تیلاپیا به ترتیب حاوی 71/65 و 14/57 درصد اسید چرب غیراشباع بودند. بنابراین می توان اعلام کرد ماهی شیربت با دارا بودن بیشترین مقدار اسید چرب غیر اشباع از نظر کیفیت و کالری مورد نیاز بدن انسان، در مقایسه با دو ماهی دیگر ارجحیت دارد، همچنین ماهی تیلاپیا با دارا بودن بیشترین مقدار پالمتیک اسید در بین سه گونه ماهی مورد آزمایش بطور واضحی نمایان ساخت که کیفیت خوراکی این ماهی در قیاس با دو ماهی دیگر از سطح بسیار پایینی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اسید چرب، املاح، قزل آلا، شیربت و تیلاپیا
  • مهدی سلیمی* صفحات 144-149

    آسپرومازین در حیوانات کاربرد آرام بخشی داشته و بدون هیچ گونه اثرات قابل توجهی در دام های اهلی استفاده می شود. در حیات وحش آسپرومازین برای خزندگان، دوزیستان و پستانداران کوچک توصیه شده است ولی برای جربیل ها منع مصرف دارد. هدف از این مقاله بررسی علل احتمالی مرگ در یک راس کل بود. یک راس کل حدودا 5 ساله بدون هیچ گونه سابقه ای از بیماری و بدون رعایت استانداردهای حمل و نقل مختص این گونه، به پست قرنطینه سفید کوه خرم آباد انتقال داده شد. در بدو امر حیوان علایم شدید اضطراب و بی قراری، افزایش تعداد و عمق تنفس داشت. به منظور آرام کردن حیوان 2 میلی گرم آسپرومازین تجویز شد. بعد از حدود 15 دقیقه حیوان تلف شد. در کالبد گشایی حیوان عوارضی از ضربه در ناحیه فک و چشم، ادم و پرخونی ریوی، پرخونی و خونریزی در نای، خونریزی در اندوکارد قلب و پرخونی مننژ مشاهده شد. ارزیابی های هیستوپاتولوژیکی پرخونی و خونریزی شدید ریوی، افزایش قطر دیواره ی آلویول ها،  نفوذ شدید سلول های آماسی تک هسته ای به همراه نشت خفیف فیبرین در آلویول ها را نشان داد. نتایج استفاده از آسپرومایزین در بز کوهی پیرنه نشان داد این ترکیب عوارض زیان بار استرس زنده گیری را کاهش می دهد. اگرچه فرصت نا کافی از شروع روند بیماری تا مرگ بروز کامل ضایعات را محدود کرد اما به نظر می رسد علت مرگ  فرم فوق حاد یا سندرم شوک ناشی از زنده گیری باشد.

    کلیدواژگان: مایوپاتی، زنده گیری، کل و بز، آسپرومازین
|
  • J. Emami, S. Bokaie *, Y. Mohammadzadeh, S. Lotfolahzadeh Pages 2-13

    More than 85% of the West Azerbaijan ruminant population are kept in households in villages. Every year some of these livestock suffer severe economic losses due to Foot and Mouth Disease (FMD). The extent of these losses has not yet been investigated. One of the major direct and visible losses of FMD is the decline in milk yield, which has so far only been studied in a dairy herd in southern Iran. The present survey investigated the short-term reduction of milk production in households in villages using a questionnaire survey method. 111 cattle and 24 sheep and goats keeping  households that had reduced milk production due to FMD were studied. The mean milk production in cows from the first to fourth week after disease decreased by 42.3%, 50.7%, 44.8% and 35.5% respectively, and in sheep and goats, 49%, 41%, 36% and 26%, respectively. Mean loss of milk production per affected cow was 4,471,902 Rials, per affected household was 18,330,771 Rials and the total milk loss of affected cows of survey in disease period was 2,034,715,600 Rials. Mean milk loss per affected sheep and goats was 723,635.9 Rials, per affected households was 27,136,345.8 Rials and total milk loss of affected sheep and goats in disease period was 651,272,300 Rials, which was 43.3% of the total cow milk production and 38% of sheep and goats milk production in households, which is considered to be a serious loss.

    Keywords: Foot, Mouth disease, West Azerbaijan Province, Milk loss, Cattle, Sheep, Goat
  • M. Mayahi *, Z. Boroomand, F. Talazade, F. Yagane Pages 14-19
    Turkey Astroviruses (TAstV) is one of the key factors in the emergence of the enteritis syndromes in poults. The aim of this study was to investigate the astrovirus contamination of some industrial turkey flocks with diarrhea in Zanjan province of Iran by RT-PCR and then to determine the genome sequence of the detected viruses. For this purpose, Samples were collected from 30 suspected turkeys' flocks less than 3 weeks ages with clinical signs, diarrhea or fecal pest around vent during 2018-2019. From each suspected flock, randomly ten turkeys were collected and after euthanized, post mortem performed and probable gross lesions were noted in special work sheet. The RT- PCR was performed. The analysis of the nucleotide sequences and their related amino acids was performed. The virus was detected in eight (66/26%) out of 30 flocks.The nucleotid sequences obtained in this study were compared with the sequences in the gene bank and the phylogenetic tree was drawn, ased on the polymerase genes and amino acid sequences obtained from GenBank all eight isolates obtained in this study were in the branch of Astrovirus turkey 2 ( TAstv). These strains most closely resembled the Polish Astrovirus turkey 2 strains.It was concluded that astrovirus play roles in turkeys flock enteritis and farmer should consider prevention and control of turkey's intestinal diseases.
    Keywords: Astrovirus, Turkey, RT-PCR, Iran
  • M. Ahmadi *, M. M. Ebrahimi, Sh. Shahsavandi, S. Ebrahimi, A. Hamidi, Sh. Ghaemmaghami Pages 20-31
    Newcastle Disease Virus (NDV)is one of the most contagious viral diseases of poultry with rapid spread around the world. It identified by respiratory symptoms, nervous and digestive disorders, and high mortality. NDv causes significant economic losses in poultry industry throughout the world. Avian paramixovirus serotype 1(APMV-1) is a member of family paramyxoviridae, the genus Avulavirus, Newcastle disease virus belongs to APMV-1. The aim of this study to recognize and phylogenic analysis of Newcastle disease Virus isolated from poultry farms in Markazi Province by RT-PCR. In this research, recognition and phylogenic analysis was performed based on F gene of Newcastle disease virus. About 30 samples including brain, trachea, lung and spleen were obtained from suspected farms. Then, They were inoculated to 9 - 11 days age SPF embryonic eggs. After that 2-5 days, The Allantoic fluid harvested, the HA test was performed and genetically analysis using specific primer for F gene was done by RT PCR. In this study, Among the samples 13 of them was confirmed as Newcastle disease virus. Phylogeny tree was constructed for F gene using MEGA 6 software. The results showed that all isolates NDV belonged to genotype VII and subgenotype VII-j. These obtained data can use to improve the efficacy of the vaccine and disease prevention program, as well as its use for vaccine production against the Newcastle-disease causative agents.
    Keywords: Newcastle disease, HA, phylogeny, Isolation, Inoculation, RT-PCR
  • A. Azizpour * Pages 32-39
    Salmonellosis is one of the most important zoonotic diseases in the world which caused by different Salmonella serotypes. In recent years, the prevalence of Salmonella serogroup C, especially S. Infentis has increased in poultry flocks. Therefore, The aim of this study was to detect S. Infentis in broiler flocks in Ardabil province and to determine their antibiotic resistance patterns to thirty the common antibiotics in Iranian Medical and Veterinary Centers. Five carcasses were randomly selected from 23 slaughtered broiler flocks and sampled from liver, skin, cecum and heart using sterile swabs. After culture and isolation of Salmonella, colonies were identified by biochemical and serological methods. Antibiotic susceptibility and resistance of the isolates were determined according to the standard method of disc diffusion. Out of 445 samples. 13 Salmonella isolates (2.92%) were recovered which belonged to three broiler flocks. From 13 Salmonella isolates, 11 isolates (84.62%) belonged to serogroup C and two isolates (15.38%) belonged to serogroup D. In serotyping tests of 11 serogroup C isolates, 10 isolates (90.9%) were identified as S. Infentis. Antibiograms test performed on S. Infentis isolates showed that the isolates were resistant to tetracycline, chlortetracycline, flomequine and nalidixic acid and were susceptible to ceftriaxone and cephaloselin. Multi-resistance was observed among S. Infentis isolates. Resistance at least to 4 drugs and up to 15 drugs. The results of this study showed that the presnce infection of S. Infentis in broiler flocks of Ardebil province, and also existence of drug resistance to common antibiotics in veterinary medicine field. These findings are important for public health concerns.
    Keywords: S. Infentis, Broiler flocks, Antibiotic resistance, Ardabil
  • R. Rahchamani *, S. Zarooni, F. Ghanbari Pages 40-49

    There is need to investigate new and natural antibacterial agents because of various side effects of antibiotics. Essential oil of medicinal plants is one of these agents. The aim of this study was to determine the antibacterial activity of Salvia officinalis (sage) and Satureja hortensis (savory) essential oils in comparison with Gentamicin and Amoxicillin / Clavulanate antibiotics on Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae and Escherichia coli. Chemical compositions of essential oils were determined by GC/MS. Minimum inhibitory concentration (MIC), minimum bactericidal concentration (MBC) of oils and the inhibition zones of oils and antibiotics were determined using serial broth dilution and disk diffusion method, respectively. The effect of MIC concentrations of oils on growth curve of bacteria were obtained at 0, 6, 10 and 24 hour. Major compositions of sage and savory oils were carvacrol (61.01%), thymol (20.41%) and eucalyptol (32.45%), thymol (28.24%), respectively. According to MIC and MBC results, the most antibacterial activity of sage was against Staphylococcus aureus (0.009% and 0.019%, respectively) and those of savory were against Streptococcus agalactiae (0.078%, 0.156%, respectively). The inhibition zone of oils had no significant difference with antibiotics and antibacterial effect of sage was more than savory. MIC concentrations of oils decreased bacterial count at 24 h. Generally, the essential oil of sage had a stronger antibacterial effect than savory because of more strong antibacterial components (carvacrol and thymol) and Antibacterial effects of two oils had no significant difference with gentamycin and amoxicillin/ clavulanate that show satisfactory antibacterial effect of oils.

    Keywords: Antibacterial, Antibiotic resistance, medicinal plant, Bacterial disease, mastitis
  • Z. Divar, H. Rezaei, M. Namavari * Pages 50-60

    Toxoplasma gondii is a pathogenic protozoan with a worldwide spread. Since this parasite is capable of producing testosterone hormone changes and has an important role in health, in this study we will investigate the immune response and testosterone changes in rats after immunization with Toxoplasma gondii attenuated strain. For this purpose, 21 rats were divided into three groups (each n=7). The first group received the acute strain with low dose and the second group received the attenuated strain and the third group was considered as the control. One month after the immunization, mice were challenged. Blood samples were collected to investigate changes in testosterone and antibodies. One month after challenge, brain and liver tissue samples were taken for pathological examination. The results showed that the antibody response was significantly different in the group injected with the attenuated strain compared to the control group. The attenuated strain was also able to prevent changes in testosterone after challenge, which was significantly different (P≤0.05) from the control group. In pathological findings the least pathogenic changes were observed in the tissues of the group injected with the attenuated strain. Symptoms in this tissue included mild bleeding and low infiltration of multifocal inflammatory mononuclear cells. The results showed that the attenuated strain protected the mice against the pathogenicity and alterations of testosterone induced by challenge with Toxoplasma gondii. The results of this study confirm that the attenuated strain can be considered for further vaccine researches.

    Keywords: Toxoplasma gondii, testosterone, rat, vaccine
  • R. Nikzad, M. R. Youssefi *, M. Abouhosseini Tabari Pages 61-67

    German cockroaches are one of the most common indoor pests which could be effective in the transmission of viral, bacterial, and parasitic pathogens. Extensive use of pyrethroid pesticides resulted in resistance in the cockroaches. Studies have showed that bioactive herbal compounds can serve as alternative to chemical pesticides. Aim of the present study was to evaluate lethal effect of carvacrol, thymol, permethrin and cypermethrin on German cockroaches in vitro. In this study, toxic effects of carvacrol, thymol, permethrin and cypermethrin by contact and fumigation tests in dilutions of 0.125, 0.25, 0.5 and 1 µg/cm3 were tested. After 24 h treatment in the contact toxicity test, thymol at all tested doses led to significant lethal effects in comparison to the control (p= 0.004). Thymol at all tested dilutions resulted in significant fumigation toxicity in comparison to the control (p= 0.001). In the present study, thymol in comparison to all other tested compounds exhibited more lethal activity on the German cockroaches.

    Keywords: German cockroach, Carvacrol, Thymol, Permethrin, Cypermethrin
  • F. Mirshekar, Gh. Hashemitabar, Gh. Razmi * Pages 68-76
    Hydatid cyst is an important zoonotic diseases the agent of disease is Echinococcus granolusus that have many strains. Each strain has different biology that identification of them is critical for control of hydatid cyst in every region. The aim of study was to identify Echinococcus granolusus strains in slaughtered sheep using morphological and molecular methods in Mashhad area. Many infected liver and lung with hydatid cysts were collected and transferred to laboratory. First, protosclocies of hydatid fluid were isolated, then the morphological characters of rostellar hook protosclocies were examined using light microscope. Thus, DNA of protosclocies in each sample was extracted with commercial Kit. The ITS1 fragments of extracted DNA were amplified by PCR. The PCR product was digested with Bsh1236I enzyme. The size of total length large hooks, length blade of large hooks ,total length small hooks and length blade of small hooks were measured 24.47± 1.13μm, 12.27±0.5 μm, 19.4±0.8 μm and 9.07±0.7 μm, respectively. Based on pattern of PCR-RLFP results, the existence of G1- G3 strains of Echinococcus granolusus were possible. Differentiation of three strains was done using sequencing analysis. The Blast analysis showed the presence of G1 strain in slaughtered sheep. The results was confirmed the presence of G1 strain of Echinoccocus in the slaughtered sheep of Mashhad area.
    Keywords: Hydrated Cyst, Morphology, Molecular study, strain, Sheep
  • A. Pourmand, F. Malekifard *, M. Yakhvhali Pages 77-84

    Ticks are important ectoparasites in equids which causes economic losses in animal husbandry of Iran and worldwide. This study was aimed to determine frequency and species diversity of hard ticks in equids in Sardasht suburb, West Azerbaijan Province, Iran. A total of 240 equids (123 horses, 105 Mules, 12 donkeys) were randomly selected and examined from winter 2017 to winter 2018. The ixodid ticks were collected from body surface of examined animals and identified. Of all examined equids, 27.92% horses, 11.25% Mules and 2.1% donkeys were infested with a total number of 524 ixodid ticks. The highest prevalence of hard ticks was found in ≥3 years-old equids in the region. There was significant difference between prevalence and different age groups of infested animals. Of 524 collected ixodid ticks, tick indices (tick number per animal) were 2.18. Of all examined ticks (524), three genera including Hyalomma spp., Rhipicephalus spp .and Dermacentor spp. with four species. i.e. Hyalomma anatolicum (67.74%), H. marginatum (8.01%), Rhipicephalus bursa (21.94%) and Dermacentor marginatus (2.29%) were identified. Ixodid ticks’ infestations occured throughout the year with the highest prevalence in spring (74.42%). There was significant difference between prevalence of hard ticks and seasons in this study. The results revealed that species diversity and ixodid ticks’ infestations were prevalent in the equids, which further studies to investigate the potential tick vectors involved in the transmission of heamoparasites in equids in the region.

    Keywords: Ixodid tick, equine, Sardasht suburb
  • R. Vakili *, F. Ashrafi Pages 85-93
    The objective of this experiment was to investigation the effects of zinc-containing molting diets as alternative to the conventional feed withdrawal method, on performance,egg quality and the status of the internal organs of laying hens at 80 weeks of age. Experiment was carried out as a complete randomized design with 5 treatments, four replication and five samples in each replication. Treatments were include: molting diet+ 1% zinc oxide, molting diet+ 1.5 % zinc, molting diet+ 1% zinc acetate, molting diet+ 1.5 % zinc acetate, molting diet. Treatments were applied for 10 days to induce molting. Hens were weighted before and after molting, feed intake, egg production rate, egg production,egg quality, reproductive and non-eproductive organs weight and zinc accumulation in kidney and liver were measured. Data analyzed with ANOVA and the means were compared with Duncan multiple range test. Body weight loss and decline in feed intake were observed in all treatments. Egg production stopped after three weeks, in all treatments. After molting, egg production of birds on 1% ZnO egg production sooner than the other treatments. After molting, Egg shell breaking strength increased applying 1.5% zinc acetate. Ovary weight (as % of body weight) decreased using 1.5 % zinc acetate. Zinc bioaccumulation increased in liver and kidney applying zinc treatments. Force Molting with a diet containing 1% zinc oxide is recommended. Zinc-containing diets resulted to complete egg molting and improved egg shell quality. 1% zinc oxide resulted to faster return to egg production and less zinc bioaccumulation in the body.
    Keywords: Force Molting, feed intake, Egg quality, Ovary weight, Zinc Bioaccumulation
  • E. Jahangiri Asl, A. Soleimanzadeh *, Sh. Javadi, S. Asri Rezaei Pages 94-103
    This study was designed to evaluate the hormonal (LH, FSH, and Testosterone) changes after the intratesticular injection of Zinc Oxide Nanoparticles in rats. In this study 60 adult male Wistar rats were randomly divided into 6 groups: control group (25 mg/ml zinc gluconate), sham group (distilled water as solvent) and Zinc Oxide Nanoparticles groups (5,10, 25 mg/ml). Rats were sampled on day 30 (5 rats from each group) and day 60 (other rats) to measure hormones. Serum samples were stored at -20 ° C until hormone measurement. Plasma serum concentrations of LH in the Zinc Oxide Nanoparticle group were significantly higher than zinc oxide and distilled water groups (p < 0.05). On the other hand, serum plasma concentrations of testosterone in the zinc nanoparticle group were significantly lower than zinc oxide and distilled water groups (p < 0.05). There were no significant differences in serum plasma concentrations of FSH and corticosterone between different groups of rats. A significant increase in serum LH concentration could be explained by the increase of LHRH release due to negative feedback of the hypothalamus in response to the reduction of testosterone concentration. In conclusion, our results showed that the intratesticular injection of zinc oxide nanoparticles in rats may be affected the reproductive system performance and fertility rate by inducing hormonal changes, which can be suggested for chemical sterilization.
    Keywords: Zinc oxide nanoparticles, LH, FSH, testosterone, Corticosterone
  • E. Dirandeh *, Z. Ansari-Pirsaraei Pages 104-109

    The objective of this was to consider relationship between heat shock proteins (HSP) with early embryo loss and pregnancy loss in Holstein dairy cows during summer season. Thirsty-two Holstein cows (with milk production> 30 Kg/d and 3.3±1.7 in parity) were selected. All cows were synchronized by G7G heat synchronization protocol. Blood samples were collected from all cows at d 16 after timed artificial insemination (TAI) to measure ISG15 gene expression. According to ISG15 results, 16 cows showed early embryo loss, then HSP gene family (HSP27, HSP40, HSP60, HSP70 and HSP 90) were compared between healthy cows and those with early embryo loss using t-test. Beta-actin gene was used as a housekeeping gene to compare results. Results showed ISG15 gene expression were greater in pregnant cows compared to early embryo loss (6.6 fold). Among HSP family gene considered in present study, HSP27 and HSP60 gene expression were similar between groups (p < 0.05). HSP40, HSP70 and HSP 90 genes expression were lower in pregnant cows compared to early embryo loss (4.7, 3.6 and 5.2 fold, respectively). In conclusion present study results showed among HSP family, there was an association among HSP40, HSP70 and HSP 90 genes expression and early embryo loss.

    Keywords: Gene expression, Heat shock protein, Dairy cow, early embryo loss
  • M. M. Sabzeie, A. Soleimanzadeh *, E. Ayen Pages 110-120

    Cooling and thawing result in oxidative damage, physical and chemical changes in the sperm. The aim of the present study was to evaluate the effect of hydroalcoholic extract of Ceratonia siliqua (carob) on semen quality during storage at 4 ° C. In this study, three male dogs aged 3-7 years were used for semen collection. The method of collection semen is manual. In this study, the second part of the ejaculate, which is rich in sperm, was used. Samples above 200 × 106 were used for the experiments. Sampling was performed twice a week, and to eliminate the diversity of sperm samples, all ejaculate dogs were pooled each time. The pooled sperm was centrifuged by centrifugation at 700 g for 5 minutes and the seminal plasma was discarded. After dilution, spermatozoa were divided into 5 groups: 1) Control, 2) control Sham, 3) 10 µg/ml of carob extract, 4) 20 µg/ml of carob extract, 5) 40 µg/ml of carob extract.Hydroalcoholic extract of carob had the highest effect on sperm parameters improvement in the 20 µg/ml group compared to the other treatment groups and also had a significant difference with the control and control sham groups (P <0.05). This study demonstrates that Ceratonia siliqua hydroalcoholic extract, due to its antioxidant properties, can protect sperm against oxidative damage caused by refrigerated storage.

    Keywords: Antioxidant, sperm parameters, carob hydroalcoholic, canine
  • Sh. Parichehreh *, Gh. Tahmasbi, P. Khaki, M. Babaei Pages 121-135
    Honey is not only considered as a fabulous food product, but also it has healing properties. It is clear that quality of honey can be affected by various factors. In this study, the quality of several honey samples which are produced in different parts of Iran including: Bushehr, Chabahar, Dezful, Iranshahr, Jahrom, Jiroft and Ruan.These products were analyzed in terms of acidity, pH, moisture content, sucrose percentage, fructose, glucose, proline, diastase, Ash and hydroxyl-methyl furfural. The results showed that the calculated parameters correspond to the standard provided by the Codex. The results showed that the mean values of acidity, pH, moisture content, sucrose percentage, fructose, glucose, proline, diastase, ash and hydroxymethyl furfural (HMF) of dwarf honeybee honey were 15-18.5, 4.13-4.52, 12.23-14.89, 0-3.8, 29.28-39.19, 30.73-36.89, 208.48-347.27, 30-36.99, 0.09-0.16, 0-19.46, respectively. Based on the results, the calculated parameters correspond to the codex standards of honey. It is hoped that due to effective role of this species in pollination of plants and the favorable quality of produced honey, therefore, as result of low information among farmers, it would be better to protect this species against the dangers that threaten.
    Keywords: Apis florea honey, sucrose, Moisture, pH, Diastase, Iran
  • M. R. Mohammadi, N. Javadzadeh *, H. Mabudi Pages 136-143
    The aim of this study was to compare the fatty acid profile and calcium, phosphorus and iron in Oreochromis niloticus, Arabibarbus grypus and Oncorhynchus mykiss. For this purpose, 3 fish (9 fish in total) were analyzed. The results showed that the highest amounts of iron and calcium were obtained in A. grypus and O. mykiss with 3.73 and 26.19 mg/kg, respectively. O. mykiss, on the other hand, had the highest phosphorus content of 2.94 g/kg. Increasing the amount of ash can decrease the quality of meat in aquatic life, so the results showed that the lowest amount of ash belonged to A. grypus with 1.04% and O. niloticus and O. mykiss with 1.13%. The highest dry matter content was 28.26% in A. grypus. Also, A. grypus had the highest amount of unsaturated fatty acid (70.97%). O. mykiss and O. niloticus had 65.71% and 57.14% unsaturated fatty acids, respectively. Therefore, it can be stated that A. grypus has the highest amount of unsaturated fatty acids in terms of quality and calories needed by the human body compared to the other two fish. O. niloticus, with the highest palmitic acid content among the three species tested, clearly showed that the quality of this fish was very low compared to the other two fishes.
    Keywords: Fatty acid, Minerals, Oreochromis niloticus, Arabibarbus grypus, Oncorhynchus mykiss
  • M. Salimi * Pages 144-149

    Aspromazine has a sedative effect in animals and is used without any significant effects on domestic animals. Aspromazine in the wildlife has been recommended for reptiles, amphibians and small mammals but is contraindicated for gerbils. The aim of this article was to investigate the possible cause of death in wild gout. Wild gout, about 5 years old, without complying with species-specific transportation standards was transferred to Khorramabad quarantine post (Kaldar-Sefid kooh) without any history of illness. At first the animal has severe symptoms of restlessness, increased number and depth of breathing. In order to sedate the animal 2 mg Aspromazine was administered. After about 15 minutes the animal was died. At the necropsy, complications of trauma in the jaw and eye area, edema and congestion in lung, congestion and hemorrhage in trachea, endocardial hemorrhage, and meningeal hemorrhage were observed. Histopathological evaluations show hyperemia and severe pulmonary hemorrhage, severe infiltration of mononuclear inflammatory cells with mild fibrin leakage in the alveoli. However, the inadequate time from the onset of the disease process to the death has restricted the full incidence of lesions; it seems that the cause of death is hyper acute or capture shock syndrome.

    Keywords: Myopathy, Capture, Wild gout, Aspromazine