فهرست مطالب

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 52 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • امیر هامونی، امیرعباس صاحبقرانی* صفحات 5-35

    آیین رفتار حرفه ای به عنوان یکی از اسناد بالادستی حوزه سلامت رفتاری یک حرفه، نقش بسزایی را در انتظام بخشی به رفتار اعضای شاغل در آن حرفه و وظایف آنها در قبال ذی نفعان گوناگون علی الخصوص جامعه ایفا می نماید که بسته به میزان استقلال آن حرفه، تدوین این سند راهبردی ضرورت بیشتری خواهد داشت. از سوی دیگر یکی از نهادهای مهم در حال شکل گیری در بازار مالی کشور را می توان حرفه ی رتبه بندی اعتباری دانست که به دلیل نقش آن در جامعه و مسئولیت خطیر اعتبار بخشی به اوراق بهادار در بازار پول و سرمایه، تدوین آیین رفتار حرفه ای را می توان از ضروریات آن حرفه برشمرد. پژوهش حاضر اقدام به تدوین الگوی تدوین آیین رفتار حرفه ای موسسات رتبه بندی نموده و سپس الگوی استخراج شده را به منظور انطباق آن با شرایط محیطی کشور در معرض نظرخواهی از خبرگان در قالب روش پیمایش دلفی قرار داده و بر همین اساس الگوی نهایی آیین رفتار حرفه ای موسسات رتبه بندی اعتباری در کشور را در قالب دو بعد و پنج مولفه و هفتاد و پنج شاخص ارایه نموده است، لازم به ذکر است روش پیمایش دلفی به منظور حذف سوگیری های کلامی به صورت فازی مورد استفاده قرار گرفته است. الگوی تدوین شده می تواند توسط نهاد ناظر بازار سرمایه به منظور تدوین آیین رفتار حرفه ای مصوب موسسات رتبه بندی اعتباری در کشور مورد استفاده قرار گرفته و با رعایت مفاد آن توسط اعضای موسسات رتبه بندی اعتباری شاغل در کشور، گام مهمی در خصوص ارتقای سلامت رفتاری و تضمین استقلال حرفه ای این موسسات در کشور برداشته شود.

    کلیدواژگان: آیین رفتار حرفه ای، موسسات رتبه بندی اعتباری، سلامت رفتاری، استقلال حرفه ای
  • مسعود شاهمرادی، عطاالله محمدی ملقرنی*، فرزاد معیری صفحات 36-70
    یکی از موضوعات تاثیرگذار بر رشد اقتصادی، توسعه مالی می باشد. به نظر تعدادی از اقتصاددانان، توسعه مالی از طریق افزایش سطح پس انداز و افزایش سطح سرمایه گذاری می تواند باعث افزایش رشد اقتصادی گردد. و گروهی دیگر معتقد به انتقال توسعه مالی از طریق تاثیرات آن بر تخصیص منابع و کارایی سرمایه بر رشد اقتصادی می باشند. در این پژوهش، بر اساس داده های جمع آوری شده از سایت بانک جهانی، تاثیر توسعه مالی بر تولید ناخالص داخلی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه درطی دوره زمانی 2008 تا 2016 و در چارچوب حسابداری رشد با استفاده از روش داده های تابلویی مورد بررسی قرار گرفته است. و همچنین ازنسبت ارزش بازار سهام به اعتبارات اعطایی بانکها به بخش خصوصی به عنوان شاخص توسعه بازار مالی استفاده شده است.طبق نتایج حاصل از پژوهش، مشخص گردید که در کشورهای توسعه یافته، بین توسعه بازار مالی و رشد اقتصادی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. اما در کشورهای در حال توسعه بین توسعه بازار مالی و رشد اقتصادی رابطه منفی و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: پانل دیتا، توسعه مالی، تولید ناخالص داخلی، رشد اقتصادی
  • سید مجتبی میرلوحی*، رضا تهرانی، عزت الله عباسیان، علی جابری زاده صفحات 71-95

    بازده دارایی ها با عدم اطمینان همراه است و همواره در طی زمان نوسانات غیرمنتظره ای به لحاظ شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و... در بازدهی دارایی ها از جمله سهام روی می دهد. منطق فازی می تواند یکی از گزینه های مناسب برای مدل کردن بازده دارایی ها باشد. همین منظور یک سیستم خبره فازی مبتنی بر قاعده برای حمایت از مدیران سرمایه گذاری در تصمیمات سرمایه گذاری میان مدتشان ساخته شده است. با توجه به غیرخطی بودن مسئله انتخاب پرتفوی و همچنین، NP-Hard بودن آن، در پژوهش حاضر، انتخاب و بهینه سازی سبد سهام بر اساس منطق فازی با استفاده از دو الگوریتم فراابتکاری شامل الگوریتم ژنتیک فازی و جست جوی شکار فازی مورد بررسی قرار گرفته است. کارایی سیستم فازی پیشنهادی توسط اطلاعات 157 شرکت که در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1387 تا 1397 فعالیت داشته اند، ارزیابی شده است. کارایی این سیستم بر حسب ریسک پذیری و مدت سرمایه گذاری، در مقایسه با متوسط بازده بازار بوده است. به علاوه کارایی سیستم فازی پیشنهادی برای سرمایه گذار ریسک گریز در کوتاه مدت نتایج بسیار خوبی به همراه دارد.

    کلیدواژگان: مدل مارکویتز، منطق فازی، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم جست و جوی شکار
  • نوشین حمصیان اتفاق، سعید علی احمدی* صفحات 96-114
    افشای اطلاعات در بازار سرمایه بر قیمت سهام تاثیر دارد. واکنش سرمایه گذاران به افشای تدریجی و پیوسته اطلاعات یا افشای آنی و گسسته اطلاعات می تواند اثرات متفاوتی بر قیمت سهم داشته باشد. علاوه بر این، وجود استراتژی مومنتوم در بازار سرمایه و ترکیب آن با افشای گسسته اطلاعات  می تواند این اثرات را تشدید نماید. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مومنتوم و گسستگی اطلاعات بر بازده مازاد بر ریسک است. روش نمونه گیری در این پژوهش حذف سیتماتیک و دوره پژوهش 1388 تا 1396 است. تعداد شرکت های نمونه پژوهش 131 شرکت و برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از این است که مومنتوم بر بازده مازاد بر ریسک تاثیر معنی دار دارد. بنابراین، سرمایه گذارن با اجرای استراتژی موننتوم می توانند در بازار سرمایه ایران کسب بازدهی نمایند. همچنین، نتایج پژوهش نشان داد که گسستگی اطلاعات بر بازده مازاد بر ریسک تاثیر دارد. بنابراین، سرمایه گذاران می توانند با انتخاب شرکت هایی که اطلاعات آنها به صورت آنی و گسسته افشا می گردد، بازده بالاتری کسب نمایند.  علاوه بر این، نتایج پژوهش حاکی از این است که ترکیب مومنتوم و گسستگی اطلاعات بر بازده مازاد بر ریسک تاثیر دارد. از این رو، سرمایه گذاران می توانند با انتخاب شرکت ها بر اساس ترکیب استراتژی مومنتوم و گسستگی اطلاعات، بازده بالاتری بدست آورند. در کل، نتایج نشان داد که گسستگی اطلاعات علاوه بر متغیر های مدل سه عاملی فاما و فرنچ، به مدل های قیمت گذاری دارایی اضافه گردد.
    کلیدواژگان: استراتژی مومنتوم، گسستگی اطلاعات، بازده مازاد بر ریسک
  • کوروش امانی، هاشم نیکومرام، بهمن بنی مهد*، قدرت الله طالب نیا صفحات 115-139

    تحقیق حاضر ارتباط میان خودکارآمدی ، خودکنترلی ، جو اخلاقی سازمان ، رضایت شغلی و تعهد سازمانی حسابرسان بر تردید حرفه ای را بر اساس نظریه شناخت اجتماعی مورد مطالعه قرار می دهد. طبق این نظریه، قضاوت و تصمیم گیری افراد تحت تاثیر عوامل شخصی نظیر رفتارهای اخلاقی و خلقیات فردی و نیز عوامل محیطی مثل عوامل مرتبط با سازمان و محیط کار می باشد. در این نظریه ، خودکارآمدی و منبع کنترل دو ویژگی هستند که می تواند بر جو اخلاقی سازمان و نیز بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی تاثیر گذار باشند. نمونه آماری تحقیق شامل حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی و سازمان حسابرسی در سال 1397 می باشد. مبانی نظری تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای و داده های آماری تحقیق نیز از طریق تحقیق پیمایشی و با استفاده از پرسش نامه جمع آوری و آزمون فرضیه ها نیز بر اساس معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که تعهد سازمانی بیشترین تاثیر را بر تردید حرفه ای دارد. بعد از آن نیز به ترتیب رضایت شغلی ، جو اخلاقی و خود کنترلی تاثیر غیر مستقیم بر تردید حرفه ای دارند. هم چنین خودکارآمدی تاثیری بر تردید حرفه ای ندارد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که ویژگی های روانشناختی و رفتار سازمانی حسابرسان می تواند بر سطح تردید حرفه ای آن ها تاثیرات مختلفی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تردید حرفه ای، خودکارآمدی، خود کنترلی، رضایت شغلی و تعهد سازمانی
  • مهدی صفری گرایلی*، یاسر رضایی پیته نوئی صفحات 140-161
    در سال های اخیر، دینداری به عنوان بخش مهمی از فرهنگ بشر، توجه بسیاری از محققین را به خود جلب نموده است. لذا، پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری به بررسی رابطه بین باورهای دینی مدیران و هزینه سرمایه شرکت می پردازد. بدین منظور، برای سنجش هزینه سرمایه از سه روش اوهانلون و استیل، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای و نسبت سود به قیمت تعدیل شده صنعت و برای اندازه گیری باورهای دینی از پرسشنامه خدایاری فرد و همکاران (1392) استفاده شده است. پرسشنامه مذکور برای مدیران 141 شرکت ارسال گردیدکه در نهایت تعداد 92 شرکت به پرسشنامه ها پاسخ دادند و در تحلیل های آماری لحاظ شدند. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول مدل های اندازهگیری و ساختاری پژوهش، یافته های پژوهش حاکی از آن است که باورهای دینی مدیران ضمن افزایش میزان اعتماد سرمایه گذاران و مشارکت آنان در بازار، موجب کاهش هزینه سرمایه شرکت ها می گردد. یافته های پژوهش ضمن پر کردن خلاء تحقیقاتی در حوزه مالی اسلامی، می تواند برای سرمایه گذاران، قانون گذاران بازار سرمایه و سایر ذینفعان در امر تصمیم گیری راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: دینداری، باورهای دینی مدیران، هزینه سرمایه، رویکرد مالی اسلامی، معادلات ساختاری
  • سعید جبارزاده کنگرلویی*، یونس حیدری، مصطفی عبدی، مهدی کاظمی علوم صفحات 162-187
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ضعف در کنترل های داخلی و احتمال تقلب در گزارشگری مالی است. در زمینه اثربخشی کنترل های داخلی به عنوان بخش مهمی از نظام راهبری بر عدم وقوع تقلب، دو دیدگاه وجود دارد. بر اساس دیدگاه اول تقویت کنترل های داخلی موجب کاهش وقوع تقلب می شود و بر اساس دیدگاه دوم به دلیل آن که مدیران توانایی نادیده گرفتن کنترل های داخلی را دارند، کنترل های داخلی، اثربخشی لازم را در زمینه بروز تقلب ندارند. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، با استفاده از داده های نمونه ای متشکل از 152 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1391 تا 1396 و رویکرد رگرسیون لاجیت به آزمون فرضیه های پژوهش پرداخته شد. برای سنجش احتمال تقلب در گزارشگری مالی از مدل بنیش (1999) استفاده گردید. یافته ها حاکی از آن است که با وجود ضعف در کنترل داخلی و تعداد ضعف در کنترل داخلی، احتمال تقلب در گزارشگری مالی افزایش می یابد. این یافته ها در راستای دیدگاه اول است.
    کلیدواژگان: تقلب در گزارشگری مالی، ضعف کنترل های داخلی، بورس اوراق بهادار
  • سید کمال صادقی، مصطفی رئیسی سرکندیز*، ربابه بهلولی صفحات 188-219
    در این پژوهش به بررسی رفتار و روند قیمت ها در بورس اوراق بهادار تهران بر اساس دیدگاه اقتصاد رفتاری پرداخته شده است. در این راستا فرضیه بازار تطبیقی به عنوان جانشین فرضیه کلاسیک بازار کارا مورد تحلیل واقع شده است. برای این منظور از داده های شاخص 50 شرکت برتر بورس به عنوان نماینده ای از کل بازار در دوره زمانی دی ماه 1387 تا تیرماه 1397 بر اساس قیمت های پایانی روز بهره گرفته شده است. در راستای آزمودن فرضیه بازار تطبیقی، ابتدا به بررسی کارایی بازار با بهره گیری از آزمون های BDS، شکست ساختاری و ریشه واحد مبادرت ورزیده شده است. افزون بر آن از آزمون نسبت واریانس چندگانه برای آزمون نمودن فرضیه بازار تطبیقی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در دوره موردمطالعه، نه تنها بازار رفتاری کارا از خود نشان نداده است، بلکه نتایج آزمون BDS نیز رفتار غیرخطی سری زمانی را تایید نموده است. مضاف بر این آزمون نسبت واریانس چندگانه فرضیه بازار تطبیقی را مورد تایید قرار داده است. این امر نشان می دهد که حداقل در برخی بازه های زمانی امکان پیش بینی روند قیمت ها و کسب بازدهی بیش از بازدهی بازار محقق بوده است. همچنین تصور فعالان بازار به عنوان یک مجموعه همگن، که از اصول فرضیه بازار کارا است، برداشتی غیر صحیح می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار قیمت ها در بازار، فرضیه بازار کارا، فرضیه بازار تطبیقی، بورس اوراق بهادار تهران
  • محسن عرب زاده، ناصر ایزدی نیا*، سعید صمدی صفحات 220-244
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش تعیین اثر محافظه کاری شرطی بر سود تجمعی حسابداری و شاخص-های اقتصاد کلان از جمله بخش سرمایه گذاری از حساب های ملی، تولید ناخالص داخلی و نرخ بهره است، همچنین اثر ارزش ریالی (پولی) محافظه کاری شرطی بر نرخ بهره با لحاظ کردن اثر محافظه-کاری شرطی بر سود شرکت ها و خالص سرمایه گذاری از حساب های ملی بررسی شده است به عبارت دیگر اینکه آیا واکنش سود شرکت ها، خالص سرمایه گذاری از حساب های ملی به اخبار بد (منفی) بهنگام تر از واکنش نسبت به اخبار خوب (مثبت) است یا خیر؟ و آیا محافظه کاری شرطی با تغییر خالص سرمایه گذاری از حساب های ملی بر نرخ بهره تاثیر دارد؟

    روش

    در این پژوهش فرضیات به کمک رگرسیون چند متغیره سری زمانی آزمون شده اند و برای اندازه گیری اخبار از مدل کمبل با استفاده از چهار متغیر ماهانه در VAR استفاده شده است. همچنین داده های فصلی (سه ماهه) از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1380 تا 1396 انتخاب شده است.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های پژوهش، واکنش سود شرکت ها و خالص سرمایه گذاری از حساب های ملی به اخبار بد (منفی) بهنگام تر از واکنش نسبت به اخبار خوب (مثبت) است به بیان دیگر شاخص های اقتصاد کلان و سود شرکت ها به صورت شرطی محافظه کارانه اند. همچنین ارزش ریالی (پولی) محافظه کاری شرطی با تاثیر بر سود شرکت ها و خالص سرمایه گذاری از حساب های ملی بر نرخ بهره تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، شاخص های اقتصادکلان، تولید ناخالص داخلی، خالص سرمایه گذاری، سود تجمعی حسابداری
  • محسن ارچین لیسار، مهدی مرادزاده فرد*، بهرام همتی صفحات 245-268
    حسابداری ذهنی به تفکیک روانشناختی افراد در منابع و چگونگی ردیابی افراد در استفاده از منابع اشاره دارد.به عبارتی مجموعه ای از اقدامات شناختی که توسط افراد و خانواده ها برای سازماندهی ، ارزیابی و پیگیری فعالیت های مالی تعریف می شود .هدف این تحقیق بررسی رابطه نحوه ارایه اطلاعات مالی وسبک های تصمیم گیری با قضاوت استفاده کنندگان مالی می باشد. به منظور دستیابی به این هدف نمونه ای به تعداد 200 نفر از حسابداران و مدیران مالی و تحلیل گران مالی که در بازارهای مالی فعالیت داشتند، به صورت تصادفی انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات ، توصیفی - پیمایشی است. داده ها از دو روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است .جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است.پایایی ابزار جمع آوری داده ها با استفاده از پایایی ترکیبی ارزیابی شد و روایی آن با استفاده از تکنیک های تحلیل عاملی ،مورد تایید قرار گرفت. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهد که در حالت های مختلف اعلام سود وزیان، سبک های تاثیرگذار بر قضاوت وتصمیم گیری استفاده کنندگان، متفاوت است. باتوجه به این نتایج می توان گفت که نحوه ارایه اطلاعات بر قضاوت استفاده کنندگان بر اساس سبک های تصمیم گیری استفاده کنندگان تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: سبک های تصمیم گیری، قضاوت و تصمیم گیری، نحوه ارائه اطلاعات مالی
  • مهرداد عاصی، ابراهیم چیرانی *، فرزین فرحبد صفحات 269-307

    باتوجه به تغییرات پویا درمحیط ‌های اقتصادی،خصوصا در حوزه بازارهای مالی که از پیچیدگی‌ خاصی برخوردار است، بهبود دانش مالی سرمایه‌گذاران بعنوان یکی از زیر مجموعه های سوادمالی،یک ضرورت به نظرمی‌ رسد تا سرمایه‌ گذاران بتوانند تصمیمات آگاهانه ‌تری اخذ نمایند. این امر به خوبی ضرورت تحلیل وپژوهش دراین زمینه و وا کاوی موضوع سواد مالی را روشن می‌نماید. بنابراین مساله اصلی دراین پژوهش به این صورت است که، سواد مالی سرمایه گذاران خرد در ایران چگونه باید اندازه گیری شود و الگوی بومی توسعه سواد مالی سرمایه گذاران خرد در ایران چگونه است؟ برای این منظور، مدل جامعی برای ادغام و یکپارچه‌سازی دانش، رفتار و نگرش مالی طراحی می‌ شود‌‌. دراینراستادر پژوهش حاضر از رویکرد پژوهش کیفی استفاده شده که در روش کیفی ازروش نظریه داده بنیادی گراندد تیوری استفاده شده است. جهت تحلیل داده‌های کیفی از روش مقایسه مداوم درطی سه مرحله کدگذاری باز،محوری وانتخابی استفاده شده است. یافته‌های کیفی تحلیل شده ودرپایان پس از نتایج فوق؛ الگوی سنجش سواد مالی بر اساس سنجه‌های 1) نگرش؛ 2) دانش و فهم مالی؛ 3) مهارت؛ 4) آموزش، اطلاعات و اطمینان؛ 5) اطلاعات عمومی فردی تعیین شد. همچنین در ادامه رویکرد گراندد تیوری، کدگذاری انتخابی صورت گرفت و فرضیات مطالعه بر اساس مدل پارادایمی سواد مالی تدوین گردید تا عوامل تاثیر‌گذار بر سواد مالی سرمایه‌گذران خرد بازار سرمایه ایران مشخص گردد.

    کلیدواژگان: سواد مالی، مدل مفهومی سواد مالی، سرمایه گذاران خرد
|
  • Amir Hamooni, AmirAbbas Sahebgharani * Pages 5-35

    The code of ethic as one of the upstream documents in the field of behavioral health of a profession plays a significant role in regulating the behavior of members of a profession and their duties towards the various stakeholders, especially the society, depending on the degree Independence of that profession will make it necessary to draft this strategic document. On the other hand, one of the most important professions in the formation of the financial market of the country can be considered a rating professional, due to its role in society and the responsibility of crediting securities to money markets and Capital, the formulation of a professional conduct can be considered as one of the requirements of the credit rating agency. Accordingly, the present study attempted to formulate a model for the development of the professional conduct of the institutions, and then the extracted model was subjected to an opinion poll for its adaptation to the environmental conditions of the country.Accordingly, the final model of the professional conduct of credit rating agencies in the country is presented in the form of 2 dimensions and 5 components and 75 indicators. The model can be used by the capital market to formulate a code of professional conduct approved by credit rating agencies in the country and, with the observance of its provisions by the members of credit rating agencies operating in the country, is an important step in Particularly promoting behavioral health and ensuring the professional independence of these institutions.

    Keywords: code of ethic, Credit Rating Agencies, behavioral health, professional independence
  • MASUD SHAHMORADI, Ata Mohamadi Molqarani *, Farzad Moayri Pages 36-70
    An issue which affects the economic growth is financial development. According to some economists, financial development can increase economic growth by raising the level of savings and investment. Others believe in the effects of transfer of financial development on the economic growth through its on resource allocation and capital efficiency. In this paper, based on the data collected from the World Bank website, it is studied the effect of financial development on GDP in developed and developing countries during the period of 2008–2016, and within the framework of growth accounting by using the panel data. Moreover, the ratio of the value of the stock market to the banks’ credits to the private sector has been used as the index of financial market development. Results show that there is a positive significant relationship between the financial market development and economic growth in developed countries. But there is a negative significant relationship between the financial market development and economic growth in developing countries.
    Keywords: data panel, Financial development, gross domestic product, economic growth
  • Seyyed Mojtaba Mirlohi *, Reza Tehrani, Ezatolah Abbasian, Ali Jaberizadeh Pages 71-95

    Asset return is associated with uncertainty and always occurs during unexpected fluctuations in economic, social and political conditions, and so forth. In return on assets such as stocks. Fuzzy logic can be one of the best options for modelling asset returns. For this purpose, a rule based fuzzy expert system has been developed to support investment managers in their mid term investment decisions. Considering the non linearity of the portfolio selection problem and its NP Hard, the performance of the proposed fuzzy system is evaluated by the information of 157 companies that have been active in Tehran Stock Exchange between 2008 to 2018 using of Fuzzy Genetic and Fuzzy Hunting Search Algorithms. The system's performance in terms of risk taking and duration of investment was comparable to average market returns. Besides, the performance of the proposed fuzzy system for the risk averse investor in the short run yields good results.

    Keywords: Markowitz Model, Fuzzy logic, Genetic Algorithm, Hunting search algorithm
  • Nooshin Hemmasian Etefagh, Saeid Aliahmadi * Pages 96-114
    Disclosure of information in the capital market affects stock prices. The reaction of investors to the gradual and continuous disclosure of information or to the immediate and discrete disclosure of information can have a different effect on the stock price. In addition, the existence of a momentum strategy in the capital market and its combination with discrete disclosure of information can increase these effects. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of momentum and information discreteness on the excess stock return. The sampling method in this research is the systematic method of elimination and research period from 2010 to 2018. We select of 104 the companies and the method used to estimate the model of multivariate regression method. The results of the research showed that the momentum is effect the on the excess stock return. Therefore, investors can gain returns in the Iranian capital market by implementing a momentum strategy. Also, the results showed that the information discreteness is effect on the excess stock return. Therefore, investors can make higher returns by choosing companies whose information is disclosed immediately and discretely. In addition, the results showed that the combine of momentum and information discreteness have effect on the excess stock return. investors can achieve higher returns by choosing companies based on a combination of momentum strategy and information discreteness. Overall, the results showed that the information discreteness was added to the asset pricing models in addition to the variables of the Fama and French three-factor model.
    Keywords: Momentum Strategy, Information Discreteness, Excess Stock Return
  • Koroush Amani, Hashem Nikoomaram, Bahman Banimahd *, Ghodratollah Talebnia Pages 115-139

    This study investigate the relationship between self-efficacy, locus of control , organizational ethical climate , Job satisfaction and organizational commitment on auditor's professional skepticism on the basis of social cognition theory. According to this theory, judgment and decision making is influenced by personal factors such as ethical behaviors, individual moods and environmental factors . In this theory , self-efficacy and locus of control are two characteristics could impact on organizational ethical climate as well as Job satisfaction and organizational commitment. The statistical sample is comprised auditors who work in audit organization and private audit firms in 2018. Research theoretical foundation is collected by archival study, also, research data is obtained by survey study with using of questionnaire. Hypothesis testing has conducted by structural equation modeling. The results of this study show that organizational commitment has greatest impact on auditor's professional skepticism and then respectively job satisfaction , organizational ethical climate and locus of control have indirect impact on professional skepticism. Also, self-efficacy has no any significant effect on professional skepticism. The findings of this study show that auditor's psychological traits and organizational behavior could have different effects on their professional skepticism

    Keywords: Professional Skepticism, Self-Efficacy, Locus of Control, Job Satisfaction, Organizational Commitment
  • Mehdi Safarigerayli *, Yasser Rezaei Pitenoei Pages 140-161
    In recent years, religiosity as an important part of human culture has attracted the attention of many researchers. The present study thus employs structural equation modeling approach with the aim of investigating the relationship between managers’ religious beliefs and corporate cost of capital. In doing so, three various methods including OSM, capital asset pricing model and earnings-to-adjusted industry price were employed to measure the cost of capital. To compute the religious beliefs, the questionnaire designed by Khodayarifard et al (2013) was used. The questionnaire of interest is sent to 141 managers, among which 92 ones were answered back. Having ensured the good-fitness of the structural and measurement models, the research found that manager’ religious beliefs increases investors’ trust and market participation, which, in turn, mitigates cost of capital. The research findings not only fill research gap within the domain of Islamic finance, but also help investors, capital market regulators and other stakeholders make informed decisions.
    Keywords: Religiosity, Managers’ religious beliefs, Cost of capital, Islamic finance approach, Structural equation
  • Saeed Jabarzadeh *, Younes Heydari, Mostafa Abdi, Mehdi Kazemi Olum Pages 162-187
    The purpose of this study was to investigate the relationship between weaknesses in internal controls and the risk of fraud in financial reporting. There are two perspectives on the effectiveness of internal controls as an important part of the governance system for non-fraudulent conduct. According to the first view, the strengthening of internal controls reduces the occurrence of fraud, and according to the second view, because of the ability of managers to override internal controls, internal controls do not have the necessary effectiveness in terms of fraud. In order to achieve the research purpose, using sample data from 152 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 2012 to 2017 and Logit regression approach to test the research hypotheses were studied. Benish's (1999) model was used to measure the risk of fraud in financial reporting. The findings suggest that, despite weaknesses in internal control and weaknesses in internal control, the risk of fraud in financial reporting increases. These findings are in line with the first view.
    Keywords: Financial Reporting Fraud, Internal Controls Weakness, Stock Exchange
  • Seyed Kamal Sadeghi, Mostafa Raeisi Sarkandiz *, Robabeh Bahlouli Pages 188-219
    This study investigates the behavior and trend of prices in the Tehran Stock Exchange based on the behavioral economics perspective. In this regard, the Adaptive market hypothesis has examined as a substitute for the classical efficient market hypothesis. For this purpose, the index data of the top 50-companies were used as a representative of the total market from January 2008 to July 2018 based on the daily closing prices. To test the Adaptive Market Hypothesis, in the first step, the market performance evaluated using BDS, structural breaks, and unit root tests. Besides, the multiple variance ratio tests used to test the Adaptive market hypothesis. The results have shown that not only the market did not perform efficiently during the study period, but the BDS test results also confirmed the nonlinearity of the time series. The addition, the multiple variance ratio tests confirm the adaptive market hypothesis. This indicates that at least in some periods, it has been possible to predict price trends and gain exceed returns. It is also incorrect to conceive of market actors as a homogeneous set which is the principle of the efficient market hypothesis.
    Keywords: Price behavior in the market, Efficient market hypothesis, Adaptive market hypothesis, Tehran Stock Exchange
  • Mohsen Arabzadeh, Naser Izadinia *, Saeed Samadi Pages 220-244
    Objective

    The main objective of this study is to explain the effect of conditional conservatism on cumulative accounting and gross domestic product (GDP). The effect of the conditional conservative monetary value on interest rates with consideration of conditional conservatism has also been studied on corporate profits and gross domestic product. In other words, is the reaction of corporate profits and gross domestic product (GDP) to bad (negative) news better than responding to good news (positive)? And does conditional conservatism affect interest rate by changing gross domestic product (GDP)?

    Methods

    In this Research, to test hypotheses have been developed, a time series multi-variable regression model has been used. The Campbell model is used by four monthly variables in VAR to measure news. Also, seasonal data from companies listed in the Tehran stock exchange selected in 1380-1396.

    Conclusions

    According to the research findings, the company's corporate profits and gross domestic product respond to bad (negative) news more than respond to good news (positive). In other words, macroeconomic indicators and corporate profits are conditionally conservative. Also, the rial value (monetary) of conditional conservatism affects interest rate by affecting the corporate profits and gross domestic product (GDP).

  • Mohsen Archin Lisar, Mahdi Moradzadeh Fard *, Bahram Hemati Pages 245-268
    Mental accounting refers to the psychological segregation of individuals in resources and how individuals are tracked in the use of resources. In other words, a set of cognitive measures defined by individuals and families to organize, evaluate and track financial activities. The purpose of this study was to investigate the relationship to present financial information and decision-making styles with judjment of financial users. In order to achieve this goal, a sample of 200 accountants and financial managers who were active in financial markets were randomly selected. The method of data collection is descriptive-survey. Data were collected from both library and field methods. A questionnaire was used to collect information. The reliability of the data collection tool was evaluated using combined reliability and its validity was confirmed using factor analysis techniques. To test the research hypotheses, the structural modeling-equation method has been used. The results of hypothesis testing show that in different cases of profit and loss announcement, the styles affecting the judgment and decision-making of users are different. Based on these results, it can be said that the way information is presented influences users 'judgments based on users' decision-making styles.
    Keywords: Decision Making Styles, Judgment, Decision-Making, Presentation Financial Information
  • Mehrdad Asi, Ebrahim Chirani*, Farzin Farahbod Pages 269-307

    Given the dynamic changes in economic environments, especially in the area of financial markets, which are particularly complex, improving the financial knowledge of investors as a subset of financial literacy, seems a necessity so that investors can make decisions that are more informed. This clearly highlights the need for analysis and research in this area and analysis of the issue of financial literacy. Therefore, the main issue in this study is how to measure the financial literacy of micro-investors in Iran and what is the local pattern of development of financial literacy of micro-investors in Iran? To this end, a comprehensive model is designed to integrate knowledge, behavior, and financial attitudes. In this regard, in the present study, the qualitative research approach has been used, which in the qualitative method has used the data theory method or grounded theory. In order to analyze the qualitative data, the continuous comparison method has been used during the three stages of open, axial and selective coding. Qualitative findings are analyzed and finally after the above results; Financial literacy assessment model based on criteria 1) attitude; 2) financial knowledge and understanding; 3) skills; 4) training, information and security; 5) Individual general information was determined. Also, following the grounded theory approach, selective coding was done and the study hypotheses were developed based on the financial literacy paradigm model to test the factors affecting financial literacy that have been developed from a qualitative stage.

    Keywords: Financial literacy, financial literacy model, retail investors