فهرست مطالب

فصلنامه جامعه پژوهی فرهنگی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رحمان باقری*، اسفندیار غفاری نسب صفحات 1-25

    هدف تحقیق حاضر، مطالعه وضعیت هویت فرهنگی مهاجران لک ساکن محله ی نامجو تهران با تاکید بر مولفه ی زبان است. لذا، از رویکرد کیفی، روش نمونه گیری گلوله برفی، مصاحبه های نیمه ساخت یافته و عمیق با 17 نفر استفاده شد. مصاحبه ها با روش تحلیل تماتیک، تحلیل گردیدند. براساس یافته ها، تعلق و پایبندی، بازاندیشی و بازتعریف زبان (لکی)، در بین نسل اول و دوم و نیز بین زنان و مردان مهاجر یکسان نیست که شرایط متفاوت جامعه پذیری، نقش مهمی در آن دارد؛ برخلاف جامعه مبدا، جامعه ی میزبان بخش مهمی از هویت یابی و فرهنگ پذیری را به عهده ی فرد گذاشته که علاوه بر تفاوت های فردی، تفاوت نسلی را در شکل دهی به هویت برجسته می کند. بدین ترتیب با گذشت زمان و جایگزینی نسل ها، هویت فرهنگی تازه ای شکل گرفته که از مسیر زبان می گذرد. اکنون نوعی راهبرد یکپارچه سازی (هویت پیوندی) اساس فرایند فرهنگ پذیری مهاجرین است و با توجه به ویژگی سیال هویت، ممکن است در آینده جای خود را به مفهوم راهبردی همگونی فرهنگی بدهد.

    کلیدواژگان: زبان، مهاجران لک، هویت فرهنگی، بازاندیشی، مشارکت کنندگان
  • سعید تیموری*، اسماعیل کاوسی، عباسعلی قیومی صفحات 27-72

    امروزه، فرهنگ شهروندی به عنوان مولفه ی کلیدی توسعه اجتماعی و فرهنگی مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته است. از سویی تحقق مفهوم و شکل گیری ایده شهروندی، نیازمند وجود بستری مناسب می باشد که از آن به عنوان جامعه مدنی یاد می شود. کیفیت مشارکت شهروندان در امور جامعه، از شاخص های اساسی توسعه یافتگی و از الزامات اساسی سرمایه اجتماعی در هر جامعه مدنی است. عناصر کلیدی فرهنگ شهروندی، همواره از طرف محققان و صاحب نظران، از گذشته تا کنون مورد بحث قرار گرفته است. از ضروریات دستیابی به شاخص های توسعه، تعیین میزان نهادینه شدن فرهنگ شهروندی می باشد. در این پژوهش به منظور ارایه مدل توسعه فرهنگ شهروندی در کلان شهر تهران، با استفاده از تحلیل محتوای قیاسی؛ با شناسایی 787  کد مفهوم، کدگذاری و دسته بندی آنها در سه مرحله نهایتا 173 شاخص اصلی؛ در شش بعد و 23 مولفه، تبیین و با استفاده از تکنیک دلفی سه مرحله ای در بین 18 نفر از خبرگان علمی و اجرایی، این شاخص ها مورد جرح و تعدیل قرار گرفت. نهایتا مدل توسعه فرهنگ شهروندی در کلان شهر تهران در شش بعد مفهوم فرهنگ و شهروندی، مدیریت شهری و شهرداری، تربیت و آموزش شهروندی، اخلاق شهروندی، حقوق شهروندی، مشارکت شهروندی ارایه شد.

    کلیدواژگان: فرهنگ و شهروندی، مدیریت شهری و شهرداری، تربیت و آموزش شهروندی، اخلاق شهروندی، حقوق شهروندی، مشارکت شهروندی
  • مجتبی جهانگردی، علی ساعی* صفحات 73-97

    موضوع این مقاله مطالعه جامعه شناختی رویکردهای جهان گرایانه و جهان وطنانه و جایگاه آنها در جامعه ایرانی است. پژوهش حاضر تلاش دارد تا علاوه بر بررسی مفهومی این دو رویکرد، به شناسایی نگرش های کنونی مردم درباره آنها و عوامل اجتماعی مرتبط با آن بپردازد. دستگاه نظری پژوهش بر تیوری های الریش بک، رونالد رابرتسون، مالکوم واترز و جان تاملینسون درخصوص این دو رویکرد و عوامل گسترش آنها استوار است. نوع تحقیق به سبب بررسی مفهومی، اسنادی و به سبب بررسی نگرش های موجود در جامعه ایرانی، کمی و بر مبنای پیمایش اجتماعی است. حجم نمونه 811 نفر و شیوه نمونه گیری، نمونه گیری طبقه بندی شده تناسبی(برحسب جنس) و در مراحل نهایی نمونه گیری تصادفی ساده و سیستماتیک است. یافته های پژوهش دلالت براین دارند که، معیار اصلی در شناحت مفهوم جهان وطنی سه اصل زمین دوستی، نوع دوستی و مسئولیت پذیری در قبال جهان است، در حالی که معیار و نقطه ثقل مفهوم جهان گرایی، مصرف و روی آرودن به آخرین ذایقه های جهانی است. همچنین شواهده تجربی پژوهش دلالت بر بالابودن میزان گرایش به جهان وطنی و جهان گرایی در جامعه نمونه دارد. به استناد یافته های تجربی پژوهش می توان داوری کرد که گزاره های مشاهده ای، صدق راه حل های بیان شده در پژوهش مبنی بر رابطه میزان مصرف رسانه های نوین با میزان گرایش به جهان وطنی و جهان گرایی را تایید می کند.

    کلیدواژگان: جهان وطنی، جهان گرایی، نگرش جهانی، تجربه آموزشهای نوین، مصرف رسانه های نوین، پیمایش اجتماعی، تحلیل رگرسیون
  • حمید سجادی* صفحات 99-129

    نظریه های امنیت اجتماعی بر هویت، ارزش ها و باورهای جامعه به عنوان اساس جامعه بودگی که انسجام و بقاء جامعه درگرو آن است، تاکید دارند. امنیت اجتماعی، مفهومی زمینه مند است که درهر جامعه ای با ابتنای بر دغدغه های اساسی و انسجام بخش آن جامعه صورت بندی می شود. بنابه این مهم امنیت اجتماعی موضوع پژوهش های بسیاری در جامعه ایران بوده است. بااین حال تنوع و تفرق یافته های پژوهش ها که هر یک وجهی از این مفهوم را موضوع تحقیق خود قرار داده اند، دستیابی به تعریفی فراگیر از امنیت اجتماعی را ناکام گذاشته است. با این وصف مقاله پیش رو با رویکردی توصیفی و تحلیلی و بکارگیری روش فراترکیب، تلاش دارد تا گستره متنوع پژوهش های این حوزه را احصاء و نتایج را بصورت نظام مند تجزیه و تحلیل کرده و با ترجمه آنها به-یکدیگر، تفسیری جامع از این مفهوم در جامعه ایران را ارایه کند. داده ها به شیوه اسنادی جمع آوری شد. براساس یافته های پژوهش؛ مطالعات امنیت اجتماعی در هشت محور احساس امنیت، ارزشهای اسلامی، نیروی انتظامی، فضای شهری، خانواده، زنان، رسانه های جمعی و هویت طبقه بندی شدند. ارایه تفسیری جامع از امنیت اجتماعی با جایابی گستره دغدغه های اساسی جامعه در ذیل مفهوم بسط یافته هویت-مدرن، اسلامی و ایرانی- پی گیری شد. نتیجه این که توازن عناصر هویت ساز جامعه ایرانی مبنای امنیت اجتماعی و عدم تعادل آنها ناامنی اجتماعی است.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، هویت، ارزش های اسلامی، مدرنیته، سوژه گی-ابژه گی
  • ناهید موید حکمت *، آیدین باقری صفحات 131-150

    پژوهش حاضر به چرایی پیدایش وگونه شناسی گرافیتی یا دیوارنگاری غیر رسمی در فضای شهرهای ایران می‌پردازد. در این پژوهش گرافیتی به تمامی تصاویر یا حروف به کاربرده شده در اماکن عمومی بر روی سطوحی نظیر دیوارها یا پل‌ها و... که برای عموم قابل رویت (گاهی نیز غیر قابل رویت) است گفته می‌شود. البته باید به این نکته توجه داشت که این نگارندگان هیچ مجوزی برای عرضه هنرخود درفضای عمومی از هیچ نهادی دریافت نمیکنند و به صورت خود جوش و با صرف هزینه‌های شخصی به آن می‌پردازند. این پژوهش برای نخستین بار به روش نظریه زمینه‌ای انجام شده وبدین منظور در مدت زمان5 سال(از سال 1392 الی 1397) با 31 نفر از دیوارنگاران غیر رسمی در شهرهای تهران، شیراز ، مشهد، تبریز، مصاحبه‌های عمیق انجام شده است. یافته‌های این تحقیق حاکی از آن است که پدیده دیوارنگاری غیر رسمی را می توان به دو گونه تفکیک کرد. اول : دیوارنگاران خودبیانگر انگیزه اصلی این گروه از ترسیم دیوارنگاری غیر رسمی یا گرافیتی تولید هیجان، خودبیانگری ، دست یازیدن به یک کنش اجتماعی است و دوم : دیوارنگاران معترض .منظور گروه دیگری از جوانان ونوجوانان دیوارنگار است که آشکارا طالب حق خود بر شهرهستند و علاوه بر خود بیانگری، دیوارنگاری برایشان ابزاری است برای نقد وضع موجود جامعه ای که در آن زندگی می کنند.

    کلیدواژگان: گرافیتی، خودبیانگری، مقاومت، حق بر شهر، خیابان
  • سودابه یوسفی فضل، مصطفی مهرآیین*، منصور وثوقی صفحات 151-177

    هدف اصلی این مقاله ارایه الگویی از سیر تحول سوژه مدرن (با تاکید بر نظریات دکارت و کانت)به سوژه پساساختارگرا و پسامدرن با توجه به دو بعد یکپارچگی و خود بنیادی سوژه در معنای کلاسیک آن و همچنین بررسی نسبت سوژه با امر اجتماعی در رویکرد نظری ژولیا کریستوا می باشد.سویه های اجتماعی نظریه کریستوا، او را از دیگر پساساختارگرایان و پیشگامان نظری خود جدا می سازد.در این بررسی نظری به این مسئله می پردازیم که چگونه کریستوا به کشف ساختارهای ناهمگون در عرصه زبان، سوژه و جامعه در یک کلیت نظری می پردازد وچگونه از طریق مرکزیت زدایی در هر یک این عرصه ها به بازیابی ابعاد اجتماعی، روانی و زبانی سوژه نایل می شود. نهایتا این مقاله به لزوم پیوند امر نشانه ای و نمادین درهر یک از سطوح اجتماعی، روانی و زبانی و دررابطه پویای ذهن و زبان و جامعه پرداخته و شرح می دهد که چگونه مباحث نظری مرتبط با جایگشت نظام های نشانه ای و نمادین می تواند راهگشای تبیین گفتمان هویتی و اجتماعی باشد.

    کلیدواژگان: سوژه خودبنیاد، سوژه یکدست، سوژه چند پاره، امر نشانه ای، امر نمادین، امر اجتماعی، هویت پیوندی
|
  • Rahman Bagheri *, Esfandiar Ghafarinasab Pages 1-25

    The present research aims to study the of Cultural Identity of migrant Lak living in Namjoo Neighborhood of Tehran with emphasis on the language component. Thus, a qualitative approach, snowball sampling, semi-structured and in-depth interviews with 17 informants  were used. The interviews were analyzed using a thematic analysis. According to the findings, the belonging and adhering, reflexivity and redefining of the Lak language, are not the same among the first and second generations and also between migrants men and women. Different socialization conditions play an important role; Unlike, the community of origin, the host community leaves an important part of identification and acculturation to the individual, which, in addition to individual differences, highlights generational differences in the formation of identity. Thus, over time and the replacement of generations, a new cultural identity shaped Which passes through the language. a kind of integration strategy (Hybrid identity) is now the basis of the immigrant culturalization process and Due to the fluid nature of identity, the strategic concept cultural integration, may apply in the future.

    Keywords: Language, Lak immigrants, cultural identity, Reflexivity, participants
  • Saeid Teimouri *, Esmaeil Kavousy, Abbasagi Ghayoomi Pages 27-72

    Today, scholars consider citizenship culture as a key component of social and cultural development. On the other hand, Realization of the concept and idea of the formation of citizenship, requiring hospitalization, there is appropriate and that the underlying civil society as it is mentioned. Citizenship culture and its key elements have been challenged through out the history of this concept by thinkers and the clear – sighted people who take interest in social problems and believe that civilization and progress of human societies are related to the establishment of that culture and have been discussed and argued from the ancient era until now. This study discussed the Design and delivery a model for development of Cultural Citizenship in the in Tehran Metropolis. This research was an applied study of the purpose and methodologically as a qualitative methods. . After analyzing the data, 23 components  of  787 concept codes were obtained  and then classified at six dimensions including Concept of Culture & Citizenship (with 3 components), urban management (with 4 factors), Citizenship   Training & Instruction (with 2 components), Citizenship Ethics (with 3 factors), Citizenship Rights (with 3 components) and Citizenship Participation (with 8 components). In the second study, the sample size was estimated as 242 people based on  Cochran formula and after data collection,  the statistical analysis of survey data was performed  in two descriptive levels using statistical parameters (such as frequency, percentage, elongation , mean) and inferential statistics (Levin test, t-test), confirmatory factor analysis using Spss 22 , Lisrel8.54 and Excel. Significant coefficients and parameters of government factors, Concept of Culture & Citizenship, urban management, Citizenship Training & Instruction, Citizenship Ethics, Citizenship Rights, Citizenship Participation .showed that all of the coefficients obtained are significant. The results of principal component analysis showed that among the dimensions of the Cultural Citizenship in the in Tehran Metropolis, the Citizenship Ethics has the greatest impact in the development of development of Cultural Citizenship in the in Tehran Metropolis (0/91) the Citizenship Rights has the latest impact in the development of Cultural Citizenship in the in Tehran Metropolis (0/86)  and the respondents are not satisfied with all other components of  questions and they express  negative opinions and all components in the development of development of Cultural Citizenship in the in Tehran Metropolis are enjoyed of high functionality.

    Keywords: Concept of Culture & Citizenship, urban management, Citizenship Training & Instruction, Citizenship Ethics, citizenship rights, Citizenship Participation
  • Mojtaba Jahangardi, Ali Saei * Pages 73-97

    This article is a sociological study of cosmopolitan and universalism approaches in Iranian society. The theoretical model of the research is based on Alrich Beck, Ronald Robertson, Malcolm Waters and John Tomlinson theories. Methodologically, this research is both documentary and quantitative study, based on a social survey. The samples were  811 people, selected on a (by gender) proportional classified sampling, while on the final stages, samples were selected on the basis of a simple and systematic random sampling. The empirical evidence of the research indicates that the tendency towards cosmopolitanism and universalism is high in the sample society. Based on the empirical findings of the research, it can be judged that the observational propositions confirm n towards cosmopolitanism and universalism.

    Keywords: cosmopolitan, Universalism, Consumption of new media, Social Survey, Regression analysis
  • Hamid Sajadi * Pages 99-129

    Societal security theories emphasize the identity and values of society as the basis of the social existence on which the cohesion and survival of society depend. Societal security is a contextual concept that has been the subject of many studies in Iran. However, with a diversity of research, each investigating various aspects of the concept, a comprehensive definition of societal security has never been achieved. Adopting a descriptive-analytical approach and using the meta-analysis method, the present article tries to collect the diverse range of researches in this field and systematically analyze the results and provide a comprehensive interpretation of this concept in Iran. Data were collected by a documentary method. According to the findings, societal security studies are categorized into eight themes: the feeling of security, Islamic values, police, urban space, mass media, women, family, and national and ethnic identity. The presentation of a comprehensive interpretation of societal security was followed by placing the scope of the basic concerns of society under the expanded concept of identity - modern, Islamic and Iranian. The result is that the identity elements of Iranian society is the basis of societal security and the imbalance between the layers of identity causes societal insecurity.

    Keywords: Societal Security, identity, Islamic Values, Modern, Subjective-Objective
  • nahid moayed hekmat *, Aydin Bagheri Pages 131-150

    The present study deals with the origin and typology of graffiti or informal murals in Iranian cities. In this research, graffiti refers to all the images or letters used in public places on surfaces such as walls or stairs, which are visible to the public (sometimes invisible). This research has been conducted for the first time by the method of contextual theory and for this purpose in a period of 5 years (from 1392 to 1397) with 31 unofficial murals in the cities of Tehran, Shiraz, Mashhad, Tabriz, in-depth interviews have been conducted. The findings of this study indicate that the phenomenon of informal graffiti can be divided into two types.

    Keywords: Graffiti, self-expression, Resistance, the right to the city, street
  • Soudabeh Yousefi Fazl, Mostafa Mehraeen *, Mansoor Voosooqi Pages 151-177

    The main purpose of this article is to provide a model of transformation process from modern subject (with emphasis on Descartes and Kant theories) to post structural and postmodern subject considering the integration and autonomy dimensions of the subject in its classical meaning and also to study the relationship between subject and social in theoretical approach of Julia Kirsteva .Social aspects of Kirsteva’s theory set her apart from the other post structuralists and theoretical pioneers. In this theoretical study, we discuss how Kristeva discovers heterogeneous structures in fields of language, subject, and society in a theoretical pattern, and how she restores, the social, psychological, and linguistic dimensions of the subject via decentralization in each of these areas. This decentralization is understood by emphasis on concepts such as "semiotic" at the linguistic and philosophical levels, "revolt" and "other" at the social level,and "unconscious" at the psychological level. This article finally discusses the necessity of accompanying the semiotic and the symbolic at each level of the social, psychological, and linguistic and in the dynamic relationship of mind, language, and society. It also explains how theoretical issues related to transposition of semiotic and symbolic systems can pave the way of explanation of social and identical discourses.

    Keywords: autonomic subject, integrated subject, subject in process, “semiotic, symbolic, social, hybrid identity