فهرست مطالب

فصلنامه دولت پژوهی
پیاپی 25 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا سمیعی اصفهانی* صفحات 1-32

    درپی جنگ جهانی دوم با پیشر وی شوروی برای ایجاد حریم امنیت نظامی بین مناطق نفوذ خود و کشورهای سرمایه داری و واکنش ایالات متحده به این تحرکات، نظام دوقطبی جنگ سرد شکل گرفت و امنیت بسیاری از کشورها بویژه ایران در معرض مخاطره قرار گرفت. از این رو پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که ساختار نظام بین الملل در عصر جنگ سرد چه تاثیری بر فرآیند دولت سازی در ایران دوره پهلوی دوم برجای گذاشت؟ فرضیه مورد آزمون پژوهش این است که ویژگی های ساختار نظام بین المللی در عصر جنگ سرد موجب شد پهلوی دوم در راستای حفظ موجودیت کشور و بقای رژیم خود، امنیت جویی را در قالب جهت گیری اتحاد و ایتلاف، در دستور کار سیاست خارجی ایران قرار دهد؛ به عبارت روشن تر، به دلیل پررنگ بودن وجه نظامی امنیت در دوره جنگ سرد از یکسو و کسری مشروعیت و وابستگی رژیم پس از کودتای 1953 به ایالات متحده از سوی دیگر، امنیت ملی عمدتا در قالب تنگ امنیت دولت یا امنیت رژیم تعریف شد و در نتیجه پروژه دولت سازی در عصر پهلوی دوم از مسیر اصلی خود منحرف و سمت و سوی نظامی امنیتی به خود گرفت. برای تبیین این موضوع، ترکیبی از نظریه نوواقع گرایی ساختاری و نظریه دولت سازی به کارگرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می‏دهد که موقعیت حساس ژیوپلتیکی ایران و الزامات و ضرورت های ساختاری ایفای نقش بازیگر فعال منطقه ای در راهبرد دفاع جهانی ایالات متحده آمریکا در نظم دوقطبی جنگ سرد، ترس از کمونیسم شوروی و ناسیونالیسم رادیکال عربی از مهمترین و بارزترین عوامل تاثیرگذار ساختار نظام بین الملل بر امنیتی نظامی شدن سیاست های دولت سازی رژیم پهلوی دوم به شمار می آید. روش پژوهش، کیفی از نوع تبیین علی و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای اسنادی است.

    کلیدواژگان: ساختار نظام بین الملل، نظم دوقطبی، جنگ سرد، پهلوی دوم، دولت سازی
  • رکسانا نیکنامی* صفحات 33-71
    از سال 2017 نشانه های تشدید بحران مشروعیت دولت در فرانسه آغاز شد. این موضوع در جنبش جلیقه زردها نمود پیدا کرد. به نظر می رسد گسست هژمونیک مطرح شده در نظریه گرامشی، بتواند توضیح دهنده شرایط کنونی دولت فرانسه باشد. مراد از هژمونی، چیرگی مادی و معنوی یک طبقه بر طبقات دیگر است. این چیرگی باید ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را دربرگیرد؛ به گونه ای که تبدیل به عقل سلیم شود. اما به نظر می رسد در فرانسه، این کارویژه دولت مختل شده است و عقل سلیم زیر سوال رفته است. وجهه همت این نوشتار پاسخ به این پرسش است که چگونه این گسست شکل گرفته و به بحران مشروعیت دولت انجامیده است؟ فرضیه پژوهش بر این مبنا است که تضعیف رابطه دولت و جامعه مدنی، سبب زیر سوال رفتن عقل سلیم و بدکارکردی بلوک تاریخی و در نتیجه شکل گیری بحران ارگانیک در فرانسه دوره مکرون شده است. برای آزمون این فرضیه، موضوع در بستر مفهومی نظریه گرامشی مورد بررسی قرار گرفته است. روش گردآوری داده ها  به طور توامان کتابخانه ای و مشاهده میدانی بوده است. روش پژوهش، کیفی و مبتنی بر دیالکتیک انتقادی و پراکسیس شناختی است که با متدولوژی گرامشی در یک راستا قرار دارد. برمبنای  آزمون فرضیه، یافته های این پژوهش مبین این امر است که بلوک تاریخی نیولیبرالیسم در فرانسه دچار گسست شده است و این مسئله به توانایی هژمون در بهره برداری از جامعه مدنی لطمه زده است. نتیجه این وضعیت بحران ارگانیکی است که از فقدان ابزار روشنفکری برای محقق کردن آگاهی سیاسی رنج می برد. به همین دلیل هژمون با دست زدن به جنگ موقعیت، وارد روند نوسازی خود شده است و شرایط کنونی گرچه سبب تضعیف هژمون شده است؛ اما درعین حال شرایط برای جنگ مانوری و ایجاد هژمونی جدید نیز فراهم نیست.
    کلیدواژگان: بحران مشروعیت، جلیقه زردها، گرامشی، هژمونی
  • نورمحمد نوروزی* صفحات 73-107
    از آغاز دهه 1990 میلادی به این سو در  محافل و نهادهای ملی و بین المللی توسعه‏ای و ادبیات جهانی توسعه،  گفتمان حکمرانی خوب به گفتمانی کانونی مبدل شده است،  به گونه‏ای که هیچ تامل جدی درباره توسعه  نمی تواند آن را نادیده انگارد. با این حال،  همه کسانی که در کسوت هواخواه یا در جایگاه منتقد  به  بیان دیدگاه پیرامون مبانی  و مولفه‏ها و شاخص‏های این اندیشه اهتمام ورزیده‏اند  برداشتی یکسان و یگانه از آن عرضه نمی دارند؛  بلکه هر یک به اعتبار بنیان‏های اندیشگی، پیش ا نگاره‏های فکری و یا تجربه‏های عملی و  سیاستی خود سیمایی متفاوت از حکمرانی خوب ترسیم می‏نمایند. درنگ در نظام دلالت معنایی گفتمان حکمرانی خوب بیانگر ترکیب چندگانه‏ای از لایه‏های معنایی نا همسان است که دست کم سه خوانش یا رویکرد متمایز را بازتاب می‏دهند:خوانش سیاستگذارانه تکنوکراتیک، خوانش معطوف به سیاست ورزی دموکراتیک و خوانش انتقادی شالوده شکنانه. در حالی که خوانش‏های دوگانه تکنوکراتیک و دموکراتیک به عنوان مولفه‏های اصلی سازنده جریان اصلی اندیشه ورزی درباره حکمرانی خوب برآنند تا این اندیشه را در کسوت گونه‏ای چارچوب مرجع فکری و سیاستی جهانشمول کاربردپذیر در همه جوامع عرضه نمایند، خوانش انتقادی مترصد است تا پیش فرض‏ها و دلالت‏های خاص ایدیولوژیک آن  را افشا نماید.  در نوشتار پیش رو کوشش خواهد شد تا با بهره گیری از تمهیدات برگرفته از روش‏های کیفی پژوهش  به ویژه روش تحلیل گفتمان انتقادی مفروضات،  سازمایه‏ها و نشانگرهای همبسته با خوانش‏های سه گانه حکمرانی خوب مورد واکاوی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، خوانش تکنو کراتیک، خوانش دموکراتیک، خوانش انتقادی، توسعه پایدار انسانی
  • حمید احمدی*، برهان سلیمی صفحات 109-138

    رسمیت زدایی از دین و تضمین آزادی مذهبی از طریق گنجاندن بندهایی در قانون اساسی و متمم اول، نبود آموزش دینی در مدارس عمومی، آزادی آموزش مذهبی خصوصی، عدم کمک مالی به مدارس مذهبی خصوصی، بی طرفی دولت نسبت به پیروان ادیان و مذاهب مختلف، عدم مخالفت با حضور و بیان نمادهای دینی در حوزه عمومی از جمله سیاست های دینی در مدل سکولاریسم آمریکایی است. تحقق عملی برخی از این سیاست ها، نتیجه یک پروسه تاریخی بوده است. مقاله حاضر نه تنها فراز و فرودهای سکولاریسم در آمریکا را از سال 1776 تا 1980 مورد بررسی قرار می دهد؛ بلکه در راستای پاسخ به پرسش اصلی مقاله، به بحث از نقش عوامل تکثر و رقابت مذهبی، محاسبات عقلایی و گرایشات لیبرالی رهبران سیاسی آمریکا می پردازد که در شکل گیری و تقویت سکولاریسم، مهمترین نقش را داشته اند. شبه رسمی بودن پروتستانیسم در اثر بیداری بزرگ دوم و هژمونی آن در حوزه عمومی، از چالش های جدی فرآیند تحکیم سکولاریسم آمریکایی در قرن نوزدهم بود؛ اما با افزایش جمعیت اقلیت های کاتولیک و یهودی، رقابت های مذهبی بین آنها و فعالیت سازمان ها و جنبش های سکولار، نفوذ فزاینده سیاسی و نهادی اوانجلیست های پروتستان و محافظه کاران مذهبی کاهش یافت و راه برای گسترش روند سکولاریزاسیون در قرن بیستم هموار گردید.

    کلیدواژگان: سکولاریسم آمریکایی، پروتستانیسم، اقلیت کاتولیک، سکولاریزاسیون، سیاست دینی، لیبرالیسم
  • محبوبه کریم دوست بلالمی، هادی نوری* صفحات 139-178
    پژوهش پیش روحول محور این مساله قرار دارد که «چارچوب ساخت و ماهیت حکومت های بومی فلات ایران از منظر میزان قدرت و نفوذ بنیادهای اجتماعی آن در ساختار قدرت چگونه است و چه نسبتی با حکومت های میان رودان دارد؟». هدف، توصیف ساختار قدرت سیاسی و ارتباط آن با گروه های اجتماعی در تمدن های پیشا آریایی و بین النهرین است. چارچوب تحلیل بر مبنای معیار نحوه اعمال قدرت دولت بر جامعه است که شامل دو نوع ساخت قدرت یک جانبه (یا افقی) و ساختار قدرت دوجانبه (یا افقی) می باشد. روش تحقیق از نوع تطبیقی است که با مقایسه واحدهای اجتماعی کلان به کشف تفاوت ها و شباهت های بین جوامع می پردازد و برای گردآوری داده ها از روش اسنادی دست اول و دست دوم استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از این است که تمام تمدن های بومی فلات ایران از ساختار سیاسی افقی برخوردار بودند و تنها در جیرفت است که می توان با وضوح کم از احتمال یک دولت متمرکز سخن گفت. در حوزه بین النهرین، تمدن های اکد و آشور از ساختار سیاسی عمودی برخوردار بودند و تمدن های سومر و بابل در دوره نخست ساختار افقی داشتند که به ساختار عمودی در دوره دوم تغییر ماهیت دادند. نتیجه پژوهش این است که می توان از وجود دو سنت سیاسی متفاوت در دو حوزه تمدنی فلات ایران و بین النهرین سخن گفت که اولی مبتنی بر تقسیم قدرت و دومی مبتنی بر تمرکز قدرت بود.
    کلیدواژگان: ساختار سیاسی، فلات ایران، بین النهرین، تمدن، دولت
  • علیرضا علی صوفی*، محمدرضا صادقی صفحات 179-203

    سیاست های حکومت رضاشاه در رابطه با دستگاه قضایی و عدلیه را می توان در راستای تحقق دولت مطلقه مدرن که به نوعی بازآفرینی و بازتعریف نظم سنتی قبل از مشروطه بود، مورد سنجش و ارزیابی قرار داد. بنابراین، دخالت آمرانه قوه مجریه در امور عدلیه و بی توجهی به اصول 81 و 82 را می بایست تداوم مناقشات بین استبداد سنتی و نظم دموکراتیک و مشروطه خواهی به شمار آورد. اصول 81 و 82 متمم قانون اساسی در جریان انحلال و بازگشایی عدلیه در اوایل این دوره به طور گسترده نقض شد و در سال های بعدی نیز ادامه یافت و منجر به ارایه بازتفسیری از اصل 82 گردید. این تفسیر که دو اصل 81 و 82 را به طور یکجا بی اثر می کرد راهکاری به ظاهر قانونی در اختیار وزیر عدلیه قرار می داد تا استقلال و انفکاک عدلیه از دولت را نادیده گرفته و اقدام به تغییر و تبدیل مداخله جویانه قضات نماید. این پژوهش با بهره گیری از منابع اسنادی و کتابخانه ای معتبر و با هدف بررسی و تحلیل عوامل موثر در قانونی کردن تسلط دولت بر محاکم صورت گرفته و در صدد یافتن پاسخ به این پرسش اساسی است که عمده ترین عوامل در تفسیر اصل 82 از سوی رژیم کدامند؟ یافته های تحقیق نشان می دهند که ماهیت اقتدارگرایانه حکومت، باعث تحت فشار قرار گرفتن محاکم جهت صدور رای فرمایشی بود و از آنجا که برخی از قضات حاضر به همکاری در چارچوب تمرکز قدرت نبودند؛ لذا برای رفع موانع قانونی جهت کنار زدن آنها، قانون تفسیر اصل 82 تدوین و تصویب گردید.

    کلیدواژگان: قانون اساسی مشروطه، حکومت رضاشاه، عدلیه، تفسیر اصل 82، استقلال قضات
|
  • Alireza Samiee Esfahani* Pages 1-32

    The main question of the present article is that what effect did the structure of the international system in the Cold War era have on the state-building process in Iran during the second Pahlavi period? The hypothesis of the research is that the characteristics of the structure of the international system in the Cold War era, caused the second Pahlavi in order to maintain the existence of the country and the survival of his regime, seeking security in the form of alliance and coalition on the agenda. Iran's foreign policy, in other words, because of the strong military aspect of security during the Cold War on the one hand and the regime's lack of legitimacy and dependence on the United States after the 1953 coup, on the other hand, "national security" is mostly narrow. "Government security" or "regime security" was defined, and as a result, the state-building project in the second Pahlavi era deviated from its original path and took a military-security direction. To explain this issue, a combination of structural neo-realist theory and state-building theory has been used. Findings show that Iran's sensitive geopolitical position and structural requirements for playing an active regional player in the US global defense strategy in the Cold War bipolar order, fear of Soviet communism and radical Arab nationalism, the most important and obvious factors influencing the structure of the international system are the security-militarization of the state-building policies of the second Pahlavi regime

    Keywords: International system structure, Bipolar system, Cold war, Second Pahlavi, State Building
  • Roxana Niknami * Pages 33-71
    Since 2017, there have been signs of an escalating crisis of government legitimacy in France. The dehegemonization in Gramsci's theory seems to explain the current state of the French government. Hegemony refers to the material and spiritual domination of one class over another. This domination must include political, economic, and social dimensions; In such a way that it becomes common sense. But in France, this feature of the government seems to have been disrupted and common sense questioned. The purpose of this article is to answer the question of how this rupture was formed and led to the crisis of government legitimacy? This article hypothesizes the weakening of the relationship between government and civil society led to the misfunctioning of common sense, the historical bloc, and the onset of the organic crisis in the form of the yellow vest movement. The method of data collection was both library and observation. Gramsci's theory of hegemony was used to test the hypothesis. Based on the qualitative research method of critical dialectics and cognitive praxis, it was found that the historical bloc of neoliberalism in France has interrupted, and this has damaged the hegemon's ability to use civil society. The result is an organic crisis that suffers from a lack of intellectual tools for political awareness. Consequently, the hegemon has entered the process of modernization by waging a position war, and the current situation, although it has weakened the hegemony; But there are no conditions for maneuvering war and creating a new hegemony.
    Keywords: Legitimacy Crisis, The Yellow Vests Movements, Gramsci, hegemony, France
  • Noormohammad Nowruzi * Pages 73-107
    At the outset of 1990 decade and onward, Good Governance Discourse has become a so pivotal discourse in the pervasive domain of national and international developmental circles and institutions and in global development literature as well, that no significant study or investigation can ignore it. However, neither adherents nor critics offer the same understanding of the foundations, assumptions, constituents and indicators of such an idea; rather, each, on the basis of their intellectual presuppositions or practical policy-oriented experiences and normative attitude, paint a different picture of Good Governance Discourse. Scrutinize on the semantic implications system of Good Governance Discourse reveals multiple combination of different semantic layers that reflect at least, three distinct readings or approaches: Technocratic or Policy-Oriented reading, Democratic Politics reading, Critical-Deconstructive reading. Whereas both technocratic and democratic approaches as chief constituents of intellectual mainstream about good governance endeavor to represent this idea as a universal thinking and policymaking framework that applicable to all societies, critical reading attempts to reveal specific ideological presuppositions and implications of good governance discourse. In this article we will attempted to explicate the constituents and indexes associated with the three readings of Good Governance Discourse through the use of a critical discourse analysis method, especially with genealogical approach.
    Keywords: Good Governance, Technocratic Reading, Democratic Reading, Critical Reading, Sustainable Human Development
  • Hamid Ahmadi *, Borhan Salimi Pages 109-138

    The US model of secularism policies include disestablishment of religion and guaranteeing religious freedom through adding related articles in the constitution and the first amendment, the lack of religious education in public schools, the freedom of religious private education, the lack of funding for religious private schools, the neutrality of the state towards the followers of different religions, and non-opposition to the presence and expression of religious symbols in the public domain. The realization of some of these policies has been the result of a historical process. The current study not only examines the rise and fall in US secularism from 1776 to 1980, but also addresses the impact of plurality and religious rivalry, rational calculations and liberal tendencies of US political leaders on constructing strengthening the secularism. The Protestant Semi-establishment through the Second Great Awakening and its hegemony in the public sphere were among serious challenges to the process of consolidating the US secularism in the nineteenth century. But with the increase in the population of Catholic and Jewish minorities, religious rivalries among them and the activities of secular organizations and movements, the increasing political and institutional influence of Evangelical Protestants and religious conservatives diminished, and the way forward was to expand the process of secularization in the twentieth century.

    Keywords: The US Secularism, Protestantism, Catholic Minority, secularization, Religious Politics, liberalism
  • Mahboubeh Karim Doost Balalami, Hadi Noori * Pages 139-178
    The present study focuses on the issue of "What is the framework for the construction and nature of the native governments of the Iranian plateau in terms of power and the influence of its social foundations on the power structure and what is its relationship with Mesopotamian governments?" The aim is to describe the structure of political power and its relationship to social groups in pre-Aryan and Mesopotamian civilizations. The framework of analysis is based on two types of unilateral (vertical) power structure and bilateral (horizontal) power structure. The research method is a comparative type that compares macro social units to discover differences and similarities between communities, and first and second hand documentary methods have been used to collect data. The results show that all the indigenous civilizations of the Iranian plateau had a horizontal political structure, and it is only in Jiroft that the possibility of a centralized state can be stated. In the Mesopotamian realm, the Akkadian and Assyrian civilizations had a vertical political structure, and the Sumerian and Babylonian civilizations had a horizontal structure in the first period, which changed the nature of the vertical structure in the second period. The result of the research is that we can talk about the existence of two different political traditions in the two civilizations of the Iranian plateau and Mesopotamia, the first of which was based on the division of power and the second based on the concentration of power.
    Keywords: Political Structure, Iranian Plateau, Mesopotamia, Civilization, State
  • Alireza Ali Soufi *, MohammadReza Sadeghi Pages 179-203

    Reza Shah's policies regarding the judiciary system can be evaluated in the direction of The Realization of Modern Absolute Government which was as a kind of reconstruction and redefinition of the traditional order at pre-constitutional period. Therefore, the direct intervention of the executive branch in matters of justice and the neglect of principles 81 and 82 should be considered as the continuation of the controversy between traditional tyranny and the democratic order and constitutionalism. This Principles were widely violated at the earlier of this year. and continued and led to the presentation of an interpretation of principle 82. This interpretation, which disaffected the two principles in the same time, provided an apparently legal solution to the Minister of Justice in order to ignore the independence and defection of the justice and attempt to change the intervention of the judges. This research is done with the goal of considering the effective factors in Legitimize Government Domination in Courts, it has been conducted by descriptive- analytical approach, by documentary and library method and seeking to answer this fundamental question that, which are the main factors in the interpretation of principle 82 by the regime. The findings of the research presents that the authoritarian nature of the government was a source of pressure on the courts to issue voter sentences, and since some of the judges were not willing to cooperate within the framework of power, so to eliminate the legal barriers to their removal, the rule of interpretation of Article 82 Was drafted and approved.

    Keywords: Persian Constitution of 1906, Reza Shah, justice, Interpretation of Article 82, Independence of Judges