فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد حسن زاده صفحات 7-20

    به دنبال طرح لزوم مدیریت دانش در ساختارهای سازمانی و گذشت بیش از 50 سال از آغاز گفتمان مدیریت دانش در سازمان‌های بخش دولتی و خصوصی جهان و حدود 20 سال از اولین زمزمه‌های مدیریت دانش در ادبیات علمی کشور، با ابلاغ مصوبه مدیریت دانش در دستگاه‌های اجرایی در دی ماه 1399، سازمان‌های دولتی با یک تکلیف جدید و سپهری دیر آشنا، قدم به عرصه سال 1400 گذاشتند. این مصوبه برای مدت زمان طولانی سپهر دستگاه‌های اجرایی را با مفاهیم مرتبط با مدیریت دانش عجین خواهد کرد. جنبه‌های مثبت بالقوه فراوانی در این مصوبه از منظر توجه به دارایی‌های دانشی و انتقال تجربیات و درس‌آموخته‌ها در طول و عرض فرایندهای سازمانی و ارتباطات بیناسازمانی وجود دارد. تبدیل این نکات قوت بالقوه به مزیت‌های بالفعل به بالندگی محیط‌های سازمانی دستگاه‌های اجرایی، ارتقای بهره‌وری و رضایت ارباب رجوع و کاهش خطاهای تکراری و توسعه نوآوری کمک می‌کند. تحقق این مزیت‌ها نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، بهره‌گیری از خرد جمعی، توانمندی‌های مراکز علمی و مشارکت کارکنان و ذی‌نفعان دستگاه‌ها است. قلب تپنده این فرایند، تبدیل از بالقوه به بالفعل، توجه و بهره‌مندی از شایستگی‌های متخصصان مدیریت دانش است که سالیان سال توسط دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی تراز اول کشور تربیت شده و آماده به کارگیری هستند. در این نوشتار، ضمن تبیین مصوبه، چالش‌های پیش روی دستگاه‌ها نیز تدقیق و راهکارهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دستگاه های اجرایی، سازمان اداری و استخدامی کشور، مدیران دانش
  • نصرت گودرزی، یعقوب نوروزی*، ملوک السادات حسینی بهشتی، مهدی علیپور حافظی، بهروز بیات صفحات 21-54

    هدف :

    هدف پژوهش حاضر ایجاد تصویری روشن از پژوهش های توسعه هستی شناسی ها با استفاده از فولکسونومی به عنوان ابزار معنایی در راستای مدیریت اطلاعات در محیط های الکترونیکی است.

    روش شناسی

    این مطالعه به روش مرور نظام مند انجام گرفته است. به همین منظور پس از تعیین سوالات و معیارهای ورود و خروج منابع، با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی 87 مقاله بین سال های 2019-2003 به دست آمد. در نهایت پس از غربال در مراحل مختلف، 29 مقاله (27 مقاله به زبان انگلیسی و دو مقاله به زبان فارسی) مورد مطالعه عمیق قرار گرفته و تحلیل شدند. برای استخراج داده ها، ابتدا فرم استخراج داده ها در اکسل به صورت دستی طراحی شد و داده های استخراج شده با استفاده از نرم افزار اکسل آنالیز و نمودارهای مربوطه رسم شدند.

    یافته ها

    برآیند مطالعه حاضر نشان دهنده ی آثار مثبت هستی شناسی مبتنی بر فولکسونومی در محورهای موضوعی مهم شامل سازماندهی و بازیابی اطلاعات و یادگیری خودکار است. افزایش محبوبیت این ابزار معنایی در فضای مجازی در بین کاربران می باشد. همچنین برای تعیین روابط معنایی غنی و دقیق برچسب ها به بهره مندی از مجموعه داده های بزرگ تر تاکید شده است. استفاده از معنای پنهان در فولکسونومی برای بهبود هستی شناسی ها و کشف مکمل همزیستی هستی شناسی ها و فولکسونومی و بهره مندی از تفاوت های بین آنها نیز می تواند برای تکامل وب معنایی مفید باشد. عامل مهم بر تاکید استفاده از معنای پنهان فولکسونومی، پتانسیل بالای فولکسونومی در افزایش ایجاد روابط معنایی است.

    نتیجه گیری

    هرچند مطالعات کاربرد فولکسونومی در توسعه هستی شناسی ها از سال 2003 آغاز شده است، اما با گذشت زمان بسیار طولانی، همچنان محدویت معنایی در فولکسونومی، موضوع چالش برانگیزی است. با توجه به اهمیت تلفیق فولکسونومی و هستی شناسی در بهبود روابط معنایی در نظام های اطلاعاتی و کسب داده های مفید از این برچسب ها، برای درک بهتر نیازهای اطلاعاتی کاربران، کماکان نیاز به مطالعات بیشتر در دستیابی به راهکارهای های موثر در رفع ابهامات معنایی برچسب ها و ساختارمند نمودن آن ها است. نتایج این مطالعه می تواند چشم اندازهای پژوهشی تازه ای را برای متخصصان در عرصه ی مدیریت اطلاعات و وب معنایی ترسیم نماید.

    کلیدواژگان: سازماندهی اطلاعات، بازیابی اطلاعات، یادگیری خودکار، هستی شناسی، فولکسونومی، مرور نظام مند
  • امیرحسین عبدالمجید*، نصرت ریاحی نیا صفحات 55-80

    هدف :

    پژوهش حاضر جهت بررسی تولیدات علمی حوزه ربط در بازیابی اطلاعات به شناسایی مهم ترین نویسندگان، کشورها و خوشه های موضوعی این حوزه پرداخته و از فنون تحلیل هم نویسندگی و هم واژگانی به منظور ترسیم نقشه علمی با بهره گیری از نرم افزارهای دیداری سازی علم استفاده نموده است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش های علم سنجی و با فن تحلیل هم نویسندگی و هم واژگانی انجام شده است. جامعه آماری شامل 2530 مقاله نمایه شده در وبگاه علوم در حوزه ربط در بازیابی اطلاعات در بازه زمانی 2009 تا 2018 می باشد که با استفاده از روش های آمار توصیفی در نرم افزارهای VOSviewer، Premap و Bibexcel بررسی شده اند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بیشترین سهم مقالات تولیده شده با 293 عنوان مربوط به سال 2015 می باشد. نقشه همکاری نویسندگان نمایانگر 6 خوشه است که «هوآنگ»[1]، «خوزه»[2]، «دی ریک»[3]، «زاکون»[4]، «سانگ»[5]، و «شولر»[6] در مرکزیت این خوشه ها قرار دارند و بیشترین مشارکت را در شبکه علمی همکاری نویسندگان داشته اند. همچنین مشخص شد کشورهای آمریکا، چین، انگلستان، کانادا، هندوستان و فرانسه از بیشترین مشارکت در شبکه علمی همکاری بین کشورها برخوردار بوده اند. یافته های مربوط به تحلیل هم واژگانی نیز منجر به شکل گیری شش خوشه در این حوزه شد که از مهم ترین خوشه ها می توان به بازیابی اطلاعات، موتورهای جستجو و بازخورد ربط اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    افزایش تولیدات علمی در حوزه ربط در بازیابی اطلاعات بیانگر اهمیت روزافزون این حوزه در علم اطلاعات و دانش شناسی می باشد. نتایج تحلیل خوشه های موضوعی به دست آمده در این پژوهش حاکی از آن است که محققان این حوزه همچنان که اصول کلی و سنتی این حوزه را مورد بررسی قرار می دهند، از تحولات جدید در این حوزه نیز غافل نبوده اند و به طور همزمان همه موارد را مورد مطالعه قرار می دهند.

    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، ربط، نقشه علمی، علم سنجی، تحلیل هم واژگانی، تحلیل هم نویسندگی
  • زهرا رضایی، زهره میرحسینی*، فرشته سپهر صفحات 81-110

    هدف:

     هدف این مطالعه، آینده پژوهی مدیریت کلان داده ها در کتابخانه های عمومی، وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور در قرن 21 و ارایه مدل راهبردی است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نوع آینده پژوهی بوده و با استفاده از روش دلفی در سه دور انجام شده است. جامعه آماری پنل دلفی، متشکل از 20 نفر از متخصصان حوزه فناوری اطلاعات و علم اطلاعات و دانش شناسی می باشند. براساس پرسشنامه مورد اجماع پنل دلفی از 77 نفر کارشناسان در مراکز استانی که براساس جدول مورگان انتخاب شدند، در خصوص اولویت های کاربرد کلان داده و قطعیت و عدم قطعیت آنها با مقایسه وضعیت فعلی و آینده سوال شد. سپس با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، مدل راهبردی مطلوب پیشنهاد شده است. 30 گویه پرسشنامه از لحاظ دو ضریب نسبی روایی محتوی (CVR) و شاخص روایی محتوی (CVI) مورد تایید قرار گرفتند و پایایی پرسشنامه نیز براساس ضریب آلفای کرونباخ 86% محاسبه شد.

    یافته ها

    کتابخانه های عمومی کشور در حال حاضر به مقدار بسیار اندکی از کلان داده استفاده می کنند. طبق نظر خبرگان، کاربرد کلان داده موجب ایجاد امکان دسترسی سریع به داده های روزآمد و تامین و تولید داده ها با فرمت های گوناگون از محل های مختلف خواهد شد. تامین ابزارهای تجزیه و تحلیل داده، تامین زیرساخت یکپارچه سازی اطلاعات و اتصال کتابخانه های عمومی، تامین هزینه مربوط به تجهیزات و سرورهای قدرتمند و روزآمدسازی دانش و مهارت های کتابداران از ضرورت های بهره گیری از کلان داده است.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر آینده پژوهی وضعیت کلان داده در کتابخانه های عمومی را پیش بینی کرده و بر این اساس، مدل راهبردی برای مدیریت کلان داده در کتابخانه های عمومی کشور را پیشنهاد داده است.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی ایران، کلان داده، آینده پژوهی، مدل راهبردی کلان داده، نهاد کتابخانه های عمومی کشور
  • عباس قائدامینی هارونی*، میثم بابائی فارسانی، مهرداد صادقی ده چشمه صفحات 111-140
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای فرآیندهای مدیریت دانش در ارتباط بین نوآوری باز و اجرای مدیریت دانش انجام شده است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه مدیران و کارکنان صنایع مواد غذایی شهرک صنعتی شهرکرد به تعداد 651 نفر تشکیل دادند که از طریق فرمول نمونه گیری کوکران، تعداد 253 نفر به عنوان نمونه، از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مدل تحقیق، از پرسشنامه های استاندارد نوآوری باز چسبرو و اپلایرد (2007)، فرآیندهای مدیریت دانش ایدریس و همکاران (2015) و نهایتا اجرای مدیریت دانش گاریکانو و روسی هانسبرگ (2015) استفاده شد. روایی پرسشنامه ها، با روش های روایی منطقی (ظاهری و محتوایی لاوشه) و سازه (تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی، واگرا و هم گرا)، مورد بررسی قرار گرفت و پس از اصلاحات لازم، مورد تایید قرار گرفت و پایایی نیز با روش های کلاسیک (آلفای کرونباخ، مقدار 91/0 و پایایی ترکیبی، مقدار 93/0) و همچنین روش نوین (دایسترا، مقدار 90/0) برآورد شد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، در دو سطح توصیفی و استنباطی (مدل معادلات ساختاری) انجام گرفت که از طریق نرم افزارهای SPSS، Warppls و Lisrel، اجرا شد.

    نتایج

    این تحقیق شامل شش فرضیه اصلی و نه فرضیه فرعی بود. نتایج نشان داد که فرآیندهای داخلی)با شمول واریانس 73/0) رابطه بین نوآوری باز خارج شونده و اجرای مدیریت دانش (Z=2.47) و نیز فرآیندهای خارجی)با شمول واریانس 59/0) رابطه بین نوآوری باز وارد شونده و اجرای مدیریت دانش را میانجی گری نموده است (Z=2.30).

    نتیجه گیری: 

    فرآیندهای داخلی رابطه بین نوآوری باز خارج شونده و اجرای مدیریت دانش را تقویت می کند. همچنین فرآیندهای خارجی رابطه بین نوآوری باز وارد شونده و اجرای مدیریت دانش را میانجی گری می نماید. بر همین اساس پیشنهاد می شود ابتدا دانش مورد نظر شناسایی شود و شرکت ها باید به دنبال سازوکارهایی برای انتقال و تطابق این دانش با شرایط داخل شرکت باشند.

    کلیدواژگان: نوآوری باز، مدیریت دانش، مدل معادلات ساختاری، صنایع مواد غذایی شهرک صنعتی شهرکرد
  • حمید گلحسنی*، طاهره حسینی، محمد حسن زاده صفحات 141-174

    هدف:

     هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی چالش های دستیابی تحقیقات علوم انسانی و اجتماعی به اثربخشی در کشور است. به همین منظور، چالش ها نه تنها از دیدگاه افراد دخیل در حوزه پژوهش، بلکه از دیدگاه کاربران بالقوه نتایج تحقیقات مورد بررسی قرار گرفتند.

    روش شناسی:

     این پژوهش کیفی و دارای رویکردی تفسیرگرایانه است. مشارکت کنندگان شامل محققان حوزه های علوم انسانی و اجتماعی، مدیران حوزه پژوهش و نمایندگان سازمان هایی بودند که نقش اصلی را در تولید علم و یا به کارگیری نتایج تحقیقات به عهده داشتند. انتخاب مشارکت کنندگان بر مبنای نمونه گیری زنجیره ای بود و مصاحبه ها با 16 مشارکت کننده انجام شد. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری گردید. تحلیل داده ها نیز از طریق روش داده بنیاد انجام و سپس نظریه نهایی پژوهش ارایه شد.

    نتایج :

    با تحلیل داده های جمع آوری شده، در مرحله کدگذاری باز، تعداد 59 کد از محتوای مصاحبه ها استخراج گردید و در ادامه فرآیند تحلیل داده ها از طریق کدگذاری محوری، دسته ها در قالب هشت مفهوم انتزاعی تر طبقه بندی شدند. در نهایت، این مفاهیم در شش دسته مقوله هسته، شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها دسته بندی گردیدند.

    نتیجه گیری

    مدل ارایه شده در این پژوهش مشخص می کند که مانع بنیادین در دستیابی پژوهش های علوم انسانی و اجتماعی به اثربخشی در جامعه، عدم به کارگیری تعریفی مناسب از انتقال دانش برای نتایج علوم انسانی و اجتماعی می باشد. تعاریف و ساختارهای انتقال دانش در حال حاضر در دانشگاه ها با ویژگی های نتایج تحقیقات در این حوزه ها هماهنگ نبوده و همچنین مشوق ها و حمایت های معناداری را ارایه نمی دهند.

    کلیدواژگان: اثربخشی تحقیقات، انتقال دانش، تحقیقات علوم انسانی و علوم اجتماعی، کاربران بالقوه
  • احمد اسدزاده*، روح الله مهدیون، پیمان یارمحمدزاده صفحات 175-198
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی موانع استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در فعالیت های آموزشی دانشجویان دانشگاه ارومیه می باشد.

    روش شناسی:

     این پژوهش به روش ترکیبی از نوع راهبرد اکتشافی متوالی انجام شده است. در مرحله کیفی از روش تحلیل محتوای عرفی و در مرحله کمی از روش تحقیق پیمایشی (اکتشاف ترکیبی) از نوع توصیفی استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش نیز کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه در سال تحصیلی 99-1398بودند (13209 نفر). در مرحله کیفی40 نفر به صورت هدفمند جهت انجام مصاحبه عمیق انتخاب شدند و مصاحبه ها تا مرحله اشباع ادامه یافت. در بخش کمی، از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد، و با استفاده از جدول مورگان 375 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی، کدگذاری باز و محوری با استفاده از نرم افزار MAXQDA و در بخش کمی آزمون تی تک نمونه ای و آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS 25 انجام شد. روایی صوری و محتوایی پرسش نامه مورد تایید محققان و متخصصان قرار گرفت. پایایی پرسش نامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ 90/0 برآورد گردید.

    نتایج

    در بخش کیفی 55 مفهوم اولیه، هجده مقوله فرعی و چهار مقوله کلی استخراج گردید که عبارتند از: 1) موانع فردی (مهارت و دانش- انگیزش و نگرش)، 2) موانع اقتصادی (منابع مالی- هزینه مهارت آموزی- تهیه سخت افزار و نرم افزار)، 3) موانع فرهنگی و آموزشی (نگرش جامعه به فناوری- نیروی متخصص- ضعف و دانش نظری اساتید- دیدگاه اساتید نسبت به فناوری اطلاعات و ارتباطات) و 4) موانع زیرساختی- فنی (دسترسی محدود به فناوری- فضای کلاس و دانشگاه - امکانات و تجهیزات فناوری). در بخش کمی موانع فردی، موانع اقتصادی، موانع فرهنگی- آموزشی و موانع زیرساختی- فنی، موانع اصلی در استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در فعالیت های آموزشی دانشجویان دانشگاه ارومیه هستند. در این میان موانع فنی و زیرساختی مهم ترین و موانع اقتصادی کم اهمیت ترین موانعی بودند که از سوی مصاحبه شوندگان مطرح شد.

     نتیجه گیری:

    با توجه به نتایج بدست آمده، موانع فنی و زیرساختی مهم ترین، با اهمیت ترین و پرتکرارترین موانع استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در فعالیت های آموزشی دانشجویان دانشگاه ارومیه هستند، بنابراین، ضروری است مسیولین دانشگاه به دنبال حل این موانع باشند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، فعالیت های آموزشی، دانشجویان، دانشگاه ارومیه
  • مرتضی مسرور علی نودهی*، مونا اسالم نژاد گیلوایی صفحات 199-226

    هدف:

     این پژوهش با هدف ارزیابی کیفیت خدمات ارایه شده توسط کتابخانه های عمومی مناطق سیستانی استان سیستان و بلوچستان و مشخص کردن اختلاف بین خدمات اریه شده و خدمات مورد انتظار کاربران انجام شده است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر به شیوه کمی و به روش پیمایشی اجرا شده است. جامعه آماری تحقیق را کاربران کتابخانه های عمومی شهرهای زابل، هیرمند، زهک، هامون و نیمروز تشکیل می دهند که 5442 نفر هستند. طبق جدول مورگان، حجم نمونه حداقل 361 نفر تعیین شد. 365 پرسشنامه تهیه و به شیوه نمونه گیری طبقه ای توزیع گردید که از این میان 362 پرسشنامه قابل استفاده بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون تی وابسته استفاده شده است.

    نتایج :

    در هر سه بعد خدمات (کتابخانه به عنوان مکان، تاثیر خدمت و کنترل اطلاعات) میانگین خدمات ادراک شده به شکل معناداری بالاتر از حداقل انتظار و در عین حال پایین تر از حداکثر انتظارکاربران است. بعد کتابخانه به عنوان مکان، بالاترین امتیاز، تاثیر خدمت دومین جایگاه و کنترل اطلاعات، پایین ترین میانگین را دارند.

    نتیجه گیری

    به رغم پایین بودن فضای فیزیکی، بیشترین مشکل کاربران مربوط به بعد کنترل اطلاعات است. بیشترین ضعف و شکاف مربوط به محتوای منابع و شیوه دسترسی به آن ها می باشد. از این جهت به نظر می رسد بزرگ ترین چالش کتابخانه های این منطقه، تجهیز و تقویت مدارک و منابع و نیز استفاده از ابزارهای الکترونیک و سازگار با امکانات موجود در جامعه است. همچنین، با توجه به ارتقاء جایگاه کتابخانه ها در مراودات و فعالیت های اجتماعی، لزوم توجه بیشتر به بهبود وضعیت فیزیکی ساحتمان و تجهیزات کتابخانه احساس می شود.

    کلیدواژگان: خدمات کتابخانه ای، کتابخانه های عمومی، سیستان و بلوچستان، نهاد کتابخانه های عمومی کشور
|
  • Mohammad Hassanzadeh Pages 7-20

    Following the need for knowledge management in organizational structures, more than 50 years since the beginning of the knowledge management discourse in public and private sector organizations in the world, about 20 years since the first whispers of knowledge management in the country's scientific literature, and also with the announcement of knowledge management in the government organizations in January 2021, these organizations entered the new year with a new agenda but an old conceptual sphere. For a long time, this decree will integrate the spheres of the sector with the concepts related to knowledge management. There are many potential positive aspects in the decree in terms of paying attention to knowledge assets and transferring experiences and lessons learned and best practices along the length and breadth of organizational processes and inter-organizational communication. Translating these potential strengths into actual benefits will help to enhance the organizational environments of the government sector organizations, improve productivity and client satisfaction, and reduce repetitive errors and develop innovation. Achieving these benefits requires careful planning, the use of collective wisdom, the capabilities of scientific centers and the participation of staff and stakeholders. The heart of this process is the transformation from potential to actual, the attention and benefit of the competencies of knowledge management experts who have been trained for many years and are ready to be employed by universities and higher education centers of the country . In this paper, while explaining the decree, the challenges facing the organizations are also examined and solutions are provided.

    Keywords: Knowledge Management, Government Sector, Instructions, Administrative, Employment Organization
  • Nosrat Goodarzi, Yaghoub Norouzi *, Molouk Sadat Hosseini Beheshti, Mehdi Alipoor-Hafezi, Behrooz Bayat Pages 21-54
    Objective

    This paper aims to provide a comprehensive and systematic review of published studies on the topic of developing ontologies based on folksonomies as a means of information management in electronic environments.

    Method

    This study is conducted using the systematic review method. After designating the questions, input, and output criteria, 87 papers published during 2003-2019 were obtained through querying domestic and international research databases. After screening the results, 29 papers (27 papers in English and 2 papers in Farsi) were closely studied and systematically analyzed. The data was entered into Excel for further statistical analysis and visualization.

    Findings

    This study verifies the positive results of using folksonomized ontologies in central areas, including information management, and recovery and machine learning. The purpose of organizing knowledge is the quick transfer and retrieval of information. The inefficiency of traditional information organizing tools has always made it difficult to access information quickly and easily. The growth and development of information organization over time indicates a two-way relationship between knowledge growth and organizational evolution. This mutual influence between human knowledge and its organization has been accepted as a principle and its importance has increased over time. It seems that along with the increasing development of the world of knowledge, continuous review and improvement of organizational systems are inevitable. Moreover, this study shows the increasing popularity of folksonomized ontologies among users for determining semantic relationships between tags benefiting from more extensive sets of data. Furthermore, this study demonstrates that the synthesis between ontologies and folksonomies can facilitate semantic web development by leveraging their differences. An important factor in emphasizing the use of the tacit meanings of folksonomy is the high potential of folksonomy in facilitating the creation of semantic relationships.

    Conclusion

    Although studies of the application of folksonomy in the development of ontologies have been conducted since 2003, semantic limitations in folksonomy have remained a challenging issue over last decades. However, the vast majority of user-generated folksonomies offer a promising future for semantic web development. Considering the significance of synthesizing folksonomies and ontologies in improving the semantic relationships in information systems and attending to users’ needs by obtaining useful data from tags, further studies are required to find effective solutions to the semantic ambiguities tags and to structure them. This study offers new perspectives to assist experts in the fields of information management and the semantic web.

    Keywords: information organization, information retrieval, Machine Learning, ontology, Folksonomy, systematic review
  • AmirHossein Abdolmajid *, Nosrat Riahinia Pages 55-80
    Aim

    This research attempts to reveal the intellectual structure of “Relevance” articles in order to identify the top authors, countries and topical clusters, via co-word, co-author, and science visualization tools.

    Methodology

    This is application research which is conducted by scientometric methodology. Population comprises 2530 records in the field of Relevance during 2009-2018, which had been retrieved from Web of Science. PreMap software is used for homogenization of words, and VOSviewer, and Bibexcel are used for science visualization.

    Finding

    Findings indicate that the most articles were published in 2015 with 293 titles. The scientific map of co-authorship led to creation of 6 clusters. The top authors in scientific co-authorship were Huang, Jose, De rijke, Zuccon, Song, and Scholer. The top countries in scientific co-authorship were USA, China, England, Canada, India, and France. Use of co-word analysis led to the creation of 6 topical clusters in the field of Relevance, including among others: Information retrieval, Search engines, and Relevance feedback.

    Conclusion

    The upward trend of scientific outputs in the field of Relevance during recent years indicates the increasing importance of this field in Library and Information Science. The results indicate that the researchers as well as studying the general and traditional principles of Relevance field have not been unaware of new developments in this field and studied both of them at the same time.

    Keywords: information retrieval, Relevance, Scientometrics, Co-word analysis, Co-author analysis, science visualization
  • Zahra Rezaei, Zohreh Mirhosseini *, Fereshteh Sepehr Pages 81-110
    Purpose

    The purpose of this study is the futurology of big data management in public libraries affiliated with the Iran Public Libraries Foundation in the 21st century. It has also presented a strategic model. Research

    Method

    This is a futurology study using a mixed-method that includes the Delphi technique in three rounds and the Survey method. The statistical population of the Delphi panel consists of 20 managers and experts of information science and information technology, employed in the Iran Public Libraries Foundation. Based on the Delphi Panel Consensus Questionnaire, 77 experts in provincial centers were selected based on Morgan's table. They were asked about the priorities of big data usage and their certainty and uncertainty by comparing the current and future situations. Then, the optimal strategic model is proposed using confirmatory factor analysis. 30 questionnaire items were confirmed in terms of two relative content validity coefficients (CVR) and content validity index (CVI) and the reliability of the questionnaire was calculated based on Cronbach's alpha coefficient of 86%.

    Findings

    Currently, the Iran Public Libraries Foundation uses few amounts of big data. Using big data enables quick access to updated data and providing and producing data in different formats and from different sources. The necessities of using big data according to the experts’ views are providing data analysis tools, information integration infrastructures, and connecting public libraries, providing the costs associated with powerful servers and equipment, and updating the knowledge and skills of librarians.

    Originality:

     This study uses futurology to examine the big data in public libraries and present a strategic model for big data management in foundation public libraries.

    Keywords: Iranian public libraries, big data, futurology, big data strategic model, Foundation of Iranian Public Libraries
  • Abbas Ghaedamini Harouni *, Meysam Babaeefarsani, Mehrdad Sadeghi De Cheshmeh Pages 111-140
    Aim

    This study aims to examine the mediatory role of knowledge management processes in open innovation and knowledge management implementation.

    Methodology

    In terms of purpose, the research method was applied and is descriptive correlational regarding the method of data collection. The population of this study consisted of 408 managers and staff of the Food industry of Shahrekord industrial town. Using the Cochran sampling formula and stratified random sampling, the researchers selected 198 participants. We administered the following questionnaires: the standard open innovation (Chesbro and Apple, 2007), knowledge management processes (Idris et al., 2015), and the implementation of knowledge management (Garciano and Rossenberg, 2015). The validity of questionnaires were evaluated by logical (content and content validity) and construct validity (exploratory, confirmatory, divergent, and convergent) methods and confirmed after necessary modifications. Reliability was also estimated using classical methods (i.e., Cronbach's alpha, 0.91 and composite reliability, 0.93) and modern methods (Dystera, 0.90). Data analysis was performed at two levels of descriptive and inferential (Structural Equation Modeling) implemented by SPSS, Warppls, and Lisrel software packages.

    Findings

    The findings of the study revealed that internal processes (with the variance of 0.73) mediates the relationship between open innovation and knowledge management implementation (Z=2.47), and external methods (including variance 0.59) mediates the relationship between open innovation Mediator input and implementation of knowledge management (Z=2.30). Implications and recommendations based on the findings are discussed.

    Conclusion

    Internal processes reinforce the relationship between outbound open innovation and knowledge management implementation, and external processes also mediate the relationship between inbound innovation and knowledge management implementation. Accordingly, it is suggested that the desired knowledge be identified first, and companies should look for mechanisms to transfer and adapt this knowledge to the company's conditions.

    Keywords: Open innovation, Knowledge management processes, Knowledge management implementation, Structural equation modeling, Methodological triangulation
  • Hamid Golhasany *, Tahere Hosseini, Mohammad Hassanzadeh Pages 141-174
    Aim

    Increasingly, researchers and universities are demanded to demonstrate the relevance of their publicly funded research projects to societal challenges and development. This societal contribution is referred to as research impact in Iran. The primary purpose of the present study was to evaluate the challenges of creating research impact in Social Sciences and Humanities (SSH) in Iran’s context. To do so, we investigated participants' viewpoints from the research community and potential research users.

    Methodology

    This was a qualitative study with an explanatory orientation to address the study aim. Participants were SSH researchers and research managers at Iranian national universities as well as representatives of governmental organizations that had direct roles in the production or the use of research results. We used purposeful snowball sampling to identify participants with relevant knowledge and experience. Accordingly, we carried out semi-structured interviews with 16 participants. For analyzing the data, the grounded theory method was used, and then a final theory was formed.

    Findings

    Data from the interviews represented broad challenges in the process of research to impact. Specifically, these challenges were classified into six categories, namely, the core phenomenon, causal, contextual, and intervening conditions, strategies, and consequences. Each of these categories relates to a different aspect of challenges that researchers or potential users face in knowledge mobilization and uptake of research evidence.

    Conclusions

    The study revealed that the main obstacle to creating research impact in SSH in Iran is the lack of a definition for knowledge mobilization that is appropriate to SSH research. The current definitions and structures in universities are not consistent with the characteristics of SSH research and its audience. Furthermore, since this definition is not consistent with the nature of SSH research, researchers do not receive the necessary incentives and support for this purpose and are not able to integrate knowledge mobilization activities with their current academic activities and responsibilities. These findings emphasize the role of universities in facilitating the impact creation process by employing appropriate definitions and structures for knowledge mobilization.

    Keywords: research impact, knowledge mobilization, Social sciences, Humanities, research users
  • Ahmad Asadzadeh *, Rohollah Mahdioun, Peyman Yarmohamadzadeh Pages 175-198
    Objective

    Identifying barriers to the use of information and communication technology in the educational activities of  Urmia University students.

    Methodology

    This study is a sequential-exploratory mixed research . In the qualitative stage, the conventional content analysis method has been used and in the quantitative stage, descriptive survey research (mixed exploration) has been used. The statistical population includes all undergraduate and graduate students of Urmia University in the academic year 2019-2020 (13209 people). In the qualitative stage, 40 people are purposefully selected for in-depth interviews and the interviews are continued until the saturation stage. In the quantitative stage, simple random sampling method used, and 375 people are selected using Morgan table. The data collection tool is interview in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in the quantitative part, open and axial coding using MAXQDA software is used for data analysis in the qualitative part, one-sample t-test and Friedman test using SPSS 25 software are used in the quantitative part. The face and content validities of the questionnaire is confirmed by researchers and experts. The reliability of the questionnaire is estimated to be 0.90 through Cronbach's alpha coefficient.

    Results

    In the qualitative section, 55 basic concepts, of eighteen sub-categories, and four general categories are extracted, The four general categories are: 1) individual barriers (skills and knowledge - motivation and attitude); 2) economic barriers (financial resources - cost of skills training - provision of hardware and software); 3) cultural and educational barriers (society's attitude to technology- expert force professors’- weakness and theoretical knowledge - professors' views on information and communication technology) and; 4) infrastructural-technical barriers (limited access to technology - classroom and university space - technology facilities and equipment). In the quantitative part, individual barriers, economic barriers, cultural-educational barriers and infrastructure-technical barriers are the main barriers to the use of information and communication technology in the educational activities of Urmia University students.Among these, technical and infrastructural barriers are the most important and economic barriers are the least important barriers from the viewpoint of interviewees.

    Conclusion

    According to the results, technical and infrastructural barriers are the most important and most frequent barriers to information technology, so university officials should seek ways to solve these barriers.

    Keywords: Information, Communication Technology Barriers, Educational Activities, Students, Urmia University
  • Morteza Masroor Alinoudehi *, Mona Asalemnejad Gilevayi Pages 199-226
    Aim

    The services of public libraries are divided into three dimensions. Being aware of the level of satisfaction of users about any of these dimensions can help the libraries to improve their functions. This study aims to assess library services served by public libraries located in Sistan region of Sistan and Baluchestan province and the difference between expected and perceived services by users.

    Methodology

    This study is an applied, field study research. This is a quantitative research conducted in survey mode and includes public library users of Zabol, Zahak, Hirmand, Hamoon and Nimrooz cities. Total members are 5442 and according to the Morgan table, the sample size was at least 361. The data gathering tool was a LibQual standard questionnaire. 365 questionnaires were distributed among users which 362 were filled correctly. The analysis was performed via SPSS software and paired sample T-test.

    Findings

    The first aspect is the effect of service which is constructed of 7 items. In all items the difference between the minimum and maximum expected services and the perceived services were significant. In the expected services, the highest scores were given to the personnel's politeness and the lowest was for the encouraging the sense of trust among members. In the second dimension, library as place, there were 4 items used to estimate the dimension. Besides, the difference between the minimum and maximum expected services and the perceived services was significant. The highest score was for being in a comfortable place and the lowest was given to being suitable for social activity. The third dimension, control of the information was evaluated by 9 items. In this aspect, we saw that perceived services for access to electronic resources were lower than the minimum expected level. The highest score was achieved by Library as a place, and the second was the effect of service and the lowest position belongs to Information control.

    Conclusion

    Despite the problem of shortage of space in the whole province, respondents show the most problems in the dimension of Information control. In fact, the deepest gap was seen between desired expectations and perceived services in Information control dimension. So, it seems that the most important challenge for the library of this region is the enrichment of resources and to improve equipment of libraries using electronic and high-tech tools. As the function of library as a place for social activities rises, there must be more attention to physical aspects and equipment of it.

    Keywords: library services, public libraries, Sistan, Baluchestan, Public Libraries Institution