فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال هفتم شماره 1 (بهار 1400)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال هفتم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • زهره سعیدی، داوود آزادفر*، خسرو ثاقب طالبی، مسعود توحیدفر صفحات 1-13
    هدف از انجام این پژوهش، سنجش مقدار تحت تنش کم آبی بودن درختان مادری در رویشگاه اصلی در وسط تابستان با مقایسه مقدار سه آنزیم مهم پاسخ به این تنش و رنگیزه های فتوسنتزی در رویشگاه های مورد بررسی است. برای انجام این پژوهش با توجه به پراکنش راش شرقی چهار رویشگاه با مقدار بارندگی و اقلیم متفاوت در استان های گیلان، مازندران و گلستان برای نمونه برداری انتخاب شدند. نمونه برداری در هر منطقه از برگ 15 درخت مادری انجام شد و سپس آنزیم های پراکسیداز، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز و رنگیزه های کلروفیلی شامل کلروفیل a، b، کل و کارتنویید مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که جمعیت های درختان مادری راش در کلیه مناطق مورد بررسی، دارای فعالیت آنتی اکسیدانی متفاوتی بوده و در این بین منطقه شصت کلاته که کمترین مقدار بارندگی را نسبت به دیگر مناطق داشت دارای سطوح بالاتر آنزیم های پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز بود. همچنین تمام مناطق مورد بررسی دارای مقدار کلروفیل a متفاوت بودند به طوری که جمعیت های شصت کلاته و سپس خیرود بالابند دارای کمترین مقدار کلروفیل هستند. نتایج همبستگی نیز حاکی از ارتباط معنی دار مثبت بین مقدار کلروفیل a و مقدار بارندگی مناطق مورد بررسی است. مقدار کلروفیل a و آنزیم های پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز به عنوان صفات موثر در پاسخ به خشکی درختان مناطق مورد بررسی معرفی شدند.
    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز، راش شرقی، رنگیزه های کلروفیلی، کاتالاز
  • آیدین پارساخو، ایوب رضایی مطلق*، بنیامین متین نیا صفحات 15-26
    هدف از این پژوهش بررسی اثر انواع خاک پوش مایع بر نرخ رواناب و هدررفت خاک دامنه ها و سطوح شیب دار است. بدین منظور 13 نوع تیمار خاک پوش مایع متشکل از پلی اکریل آمید، ملاس نیشکر، خرده چوب، بذر فستوکا و لاشه کاه همراه با آب و تیمار خاک لخت به عنوان شاهد در قطعه نمونه های چوبی به ابعاد 6/0 متر عرض، 2/1 متر طول و 1/0 متر عمق با شیب 3:1 مستقر شدند. 60 روز بعد از انجام تیمارها، شبیه سازی باران با شدت 50 میلی متر در ساعت به مدت 15 دقیقه از ارتفاع سه متری روی قطعه نمونه ها اجرا و رواناب خارج شده از قطعه نمونه ها در هر پنج دقیقه برداشت شد. نرخ رواناب بر حسب درصد، غلظت رسوب یا گل آلودگی بر حسب گرم در لیتر و نرخ هدر رفت خاک بر حسب گرم در مترمربع محاسبه شد. بررسی جریان رواناب در بازه زمانی 15 دقیقه نشان داد که پیک رواناب در 5 دقیقه اول شبیه سازی باران به وقوع پیوست. همچنین نتایج نشان داد که تیمارهای خرده چوب با بذر (WM+S) و خاک پوش خرده چوب با بذر و پلی اکریل آمید (WM+S+P) به ترتیب نرخ رواناب را 4/77 و 7/73 درصد کاهش دادند. کمترین مقدار هدر رفت خاک نیز با 82/89، 46/87 و 90/83 درصد کاهش به ترتیب برای تیمار WM+S+P، خاک پوش خرده چوب با بذر و ملاس نیشکر (WM+S+M) و خاک پوش لاشه کاه با پلی اکریل آمید و بذر (SM+S+P) به ثبت رسید. بدین ترتیب پلی اکریل آمید، ملاس و بذر فستوکا به عنوان مکمل خاک پوش ها توانستند عملکرد آن ها را به طور قابل ملاحظه ای افزایش دهند.
    کلیدواژگان: پلی اکریل آمید، رواناب، شبیه ساز باران، غلظت رسوب، ملاس نیشکر
  • داود مافی غلامی*، ابوالفضل جعفری صفحات 27-43
    در پژوهش پیش رو درجه حساسیت رویشگاه های مانگرو استان هرمزگان بر مبنای بررسی درصد تاج پوشش (به عنوان شاخصی از مشخصه های ساختاری جنگل) طبقه بندی شد. بدین منظور با آماربرداری میدانی و ثبت قطر تاج مانگروها در قطعه های نمونه، درصد تاج پوشش در هر یک از قطعه های نمونه محاسبه شد. سپس، با تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای و تهیه نقشه NDVI رویشگاه های خمیر، تیاب و جاسک، بین درصد تاج پوشش در قطعه های نمونه و NDVI متناظر هر قطعه در سطح رویشگاه ها رابطه رگرسیونی برقرار شد و با اجرای رابطه رگرسیونی روی نقشه NDVI هر رویشگاه، نقشه تغییرات مکانی درصد تاج پوشش در سطح رویشگاه ها تهیه شد. در آخر، با استفاده از نقشه درصد تاج پوشش مانگروها و با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی، نقشه درجه حساسیت رویشگاه ها در سه طبقه تاج پوشش کم، متوسط و زیاد تهیه شد. نتایج نشان داد که میانگین درصد تاج پوشش در رویشگاه های خمیر، تیاب و جاسک به ترتیب 62، 43 و 71 درصد است و بر این اساس، رویشگاه های جاسک و تیاب به ترتیب کمترین و بیشترین درجه حساسیت را نسبت به وقوع تنش ها و آشفتگی های محیطی دارند. ویژگی های ژیومورفولوژیک محلی، مقدار رسوب گذاری، تاسیسات و سازه های ساحلی، شرایط اقتصادی و اجتماعی منطقه، آلاینده های زیست محیطی و بالا آمدن سطح آب دریا با تاثیر بر ساختار و رویش مانگروها می توانند از عوامل تفاوت در درجه حساسیت بین رویشگاه های مورد بررسی باشد. این پژوهش با تولید اطلاعات دقیق از درجه حساسیت رویشگاه های مانگرو هرمزگان توانسته است پیش نیازهای اولیه برای اجرای برنامه های سازگاری با تغییر اقلیم و اولویت بندی اقدامات حفاظتی و احیاء رویشگاه های مانگرو را فراهم کند.
    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات جغرافیایی، سنجش از دور، مدل سازی، ‏NDVI
  • سجاد قنبری* صفحات 45-62
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی مقدار تولید قره قات (Ribes biberistentii Berl. & DC) و نقش آن در اقتصاد خانوارهای روستایی ارسباران است. این پژوهش با استفاده از پژوهش های کتابخانه ای و بررسی های میدانی در تابستان 1396 در جنگل های ارسباران انجام شد. با استفاده از پرسشنامه، اطلاعات اقتصادی اجتماعی از 32 بهره بردار این گونه در روستای کلاسور واقع در حوزه آبخیز ایلگنه چای ارسباران جمع آوری شد. از تحلیل همبستگی پیرسون بین مشخصه های مختلف درخت با مقدار میوه تولیدی برای تحلیل رگرسیون انجام شد. با استفاده از مصاحبه با افراد محلی، مشخصه هایی از قبیل قیمت میوه خام و فرآوری شده، نوع و روش فرآوری، مقدار برداشت و مصرف میوه خام و فرآوری شده، نحوه فروش و بازاررسانی و کاربردهای دارویی این گونه بررسی شد. نتایج اندازه گیری میوه های برداشت شده قره قات نشان داد که وزن 1000 میوه قره قات، 240 گرم بود. مقدار میوه تولیدی هر پایه با مشخصه میانگین قطر تاج، بالاترین مقدار همبستگی (767/0) در سطح یک درصد معنی داری را داشت. نتایج نشان داد که مهم ترین مصرف دارویی قره قات، مربوط به میوه آن بوده که برای درمان فشارخون توسط مردم محلی استفاده می شود. با توجه به قیمت میوه خام و مقدار برداشت، ارزش اقتصادی برداشت قره قات برای 32 خانوار بهره بردار در سال 1396، 2/19 میلیون تومان بود. میانگین ارزش اقتصادی سالانه برداشت و فروش سالانه قره قات برای هر خانوار به طور متوسط 6078 هزار ریال بود.
    کلیدواژگان: ارسباران، اهمیت اقتصادی، فرآوری، قره قات
  • آفاق تابنده ساروی*، فاطمه صالح پور، بهمن کیانی، آناهیتا رشتیان صفحات 63-76
    این پژوهش با هدف بررسی اثر عصاره جوانه نخود و لوبیا چشم بلبلی بر صفات جوانه زنی و رشد نونهال های دو گونه جنگلی کاج الدار و سرو زربین در شرایط آزمایشگاهی و در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. اثر غلظت های مختلف عصاره ها بر صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، بنیه بذر، ضریب آلومتریک، طول ساقه چه، طول ریشه چه، وزن تر و خشک ساقه چه و ریشه چه بررسی شد. نتایج تجزیه و تحلیل واریانس و مقایسه میانگین ها نشان داد که اثر استفاده از عصاره ها بر برخی از صفات رشد و جوانه زنی دو گونه معنی دار بود. به طوری که بیشترین درصد جوانه زنی در گونه کاج الدار در غلظت 20 درصد عصاره جوانه لوبیا چشم بلبلی مشاهده شد. بیشترین مقدار بنیه بذر این گونه نیز با به کارگیری عصاره 20 درصد جوانه لوبیا چشم بلبلی و 10 درصد جوانه نخود به دست آمد. همچنین بیشترین وزن خشک ریشه چه در غلظت 40 درصد عصاره جوانه لوبیا چشم بلبلی و غلظت 10 درصد عصاره جوانه نخود مشاهده شد. در گونه سرو زربین نیز کاربرد عصاره 20 درصد جوانه لوبیا چشم بلبلی و عصاره 10 درصد جوانه نخود بیشترین درصد جوانه زنی و بنیه بذر را ایجاد کرد. بیشترین طول ریشه چه در این گونه تحت تیمار عصاره 30 درصد جوانه لوبیا چشم بلبلی مشاهده شد. همچنین عصاره 10 درصد جوانه نخود بیشترین وزن خشک ریشه چه را نشان داد. در مجموع می توان گفت که عصاره جوانه لوبیا چشم بلبلی در هر دو گونه در مقایسه با عصاره جوانه نخود، نتیجه بهتری داشت.
    کلیدواژگان: جوانه نخود و لوبیا، صفات مورفولوژیک، محرک های زیستی، درصد جوانه زنی
  • شیرین ورکوهی*، منوچهر نمیرانیان، پدرام عطارد، محمود امید صفحات 77-92

    بررسی ها و شبیه سازی های حاصل از مدل های اقلیمی جهانی نشان می دهند که الگوهای دما و بارندگی در 50 الی 100 سال آینده، متحمل تغییراتی خواهند شد که به نوبه خود می توانند الگوهای رویشی توده های جنگلی را تحت تاثیر قرار دهند. به دلیل عدم توانایی مدل های موجود در شبیه سازی توده های جنگلی تحت تاثیر تغییر اقلیم، مدل هیبرید JABOWA-4 برای کشف پویایی آینده تحت سناریوهای اقلیمی مختلف، و همچنین به دلیل عدم قطعیت روند تغییر اقلیم در آینده، سه سناریوی اقلیمی به منظور کشف توسعه جهانی تحت تاثیر انتشار گازهای گلخانه ای در این پژوهش استفاده شدند. پس از مقایسه نتایج شبیه سازی و ارزش های واقعی رویش قطری، R2 و RMSE به ترتیب 98/0و 734/1 (cm2) محاسبه شد، که نشان گر همبستگی بالای دو ارزش است. پاسخ گونه ها به تغییر اقلیم جداگانه ارزیابی شد که راش و افرا با کاهش 31 و 25 درصدی رویش قطری، رابطه منفی قوی به تغییر اقلیم از خود نشان دادند. گونه بلوط ابتدا روندی افزایشی، سپس کاهشی 17 درصدی پیش گرفته و ممرز روندی افزایشی با مقدار کمتر از رویش واقعی را به تصویر کشید. نتایج این پژوهش نشان داد که مدل های گپ عملکرد به نسبت خوبی در فراهم آوردن پیش بینی های محصول جنگل تحت تاثیر تغییر اقلیم از خود نشان می دهند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، مدل های رشد و محصول، شبیه سازی
  • لیلا وطنی*، سید محسن حسینی، سید جلیل علوی، محمود رایینی سرجاز، سید سعید شمسی صفحات 93-105

    این پژوهش در پنج توده دست کاشت با گونه های بلوط، توسکا، افراپلت، صنوبر و زربین در جنگل های حوزه آبخیز تجن در استان مازندران انجام شد. به منظور بررسی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک، 10 نمونه خاک در هر توده درختی برداشت و مشخصه های خاک شامل بافت، اسیدیته خاک، جرم مخصوص ظاهری، هدایت الکتریکی، عناصری چون فسفر، پتاسیم، کلسیم، نیتروژن و کربن خاک اندازه گیری شد. نتایج پژوهش نشان داد که نوع گونه درختی بر ویژگی های فیزیکی وشیمیایی خاک اثر گذار است. آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که ویژگی های خاک در توده های مختلف تفاوت معنی داری دارند. در این منطقه بیشترین مقدار ذخیره کربن خاک در توده توسکا (ton ha-161/64) و کمترین مقدار آن در خاک توده صنوبر (ton ha-176/26) مشاهده شد. مقدار ذخیره نیتروژن نیز در خاک توده توسکا دارای بیشترین مقدار (ton ha-168/2) و در توده زربین دارای کمترین مقدار (ton ha-1 17/1) بود. در مجموع می توان گفت که ذخیره کربن و نیتروژن خاک به عنوان یک ارزش افزوده در کنار دیگر ارزش ها و فواید بوم سامانه های جنگلی و به عنوان شاخصی برای سنجش پایداری بوم سامانه است.

    کلیدواژگان: احیای جنگل، عناصرخاک، بوم سامانه، جنگل طبیعی، تغییر اقلیم
  • بهار عبداللهی، الیاس رمضانی کاکرودی*، هانس یوستن صفحات 107-121

    بررسی گرده شناختی و سن سنجی رادیوکربن یک مغزه رسوبی از توربزاری در ارتفاع 1314 متر از سطح دریا در کوه های البرز، امکان بازسازی تاریخچه 1400 ساله پوشش گیاهی جنگل های هیرکانی مرکزی را فراهم ساخت. این رکورد دیرین گرده شناختی نشان داد که راش و ممرز فراوان ترین درختان در ترکیب توده های جنگلی پیرامون توربزار و دامنه های مجاور آن بوده و بلندمازو، ملج و پلت گونه های همراه را تشکیل می دادند. توسکای ییلاقی همواره فراوان ترین درخت در مقیاس محلی (سطح و حاشیه توربزار) بوده؛ هرچند در بازه های زمانی 1350-1400، 1050-1250 و 300-450 سال پیش، به دلیل تغییرات هیدرولوژیک سطح و حاشیه توربزار، به طور چشمگیری کاهش یافته است. همچنین، لرگ که در گذشته از درختان اصلی در سطح و حاشیه توربزار بود، در چند صد سال اخیر احتمالا در پی کاهش دما و خشکی اقلیمی به شدت کاهش یافت. در بازه های زمانی با چیرگی راش (1100-1250 و 750-900  سال پیش و 450 سال اخیر)، توده های پیرامونی توربزار دارای تاج پوشش بسته و ترکیب گونه ای غنی بودند. در این دوره ها، گیاهان علفی نورپسند و مهاجم، فراوانی کمی در ترکیب گونه ای کف جنگل داشتند. در 1400 سال گذشته، تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی تاثیر تعیین کننده ای بر ساختار و ترکیب توده های جنگلی منطقه داشته اند. در این دوره ها (به ویژه 1250-1350 و 550-700 سال پیش)، کاهش چیرگی راش و بازشدن نسبی تاج پوشش در توده های جنگلی مجاور توربزار، موجب گسترش گیاهان مهاجم و نورپسند، به ویژه سرخس ها، درمنه و اسفناجیان، و تاحدی بارهنگ برگ نیزه ای شد.

    کلیدواژگان: گرده شناسی، تاریخچه پوشش گیاهی، تغییرات اقلیمی، فعالیت های انسانی، هولوسن
  • جواد جعفری، مسعود طبری کوچکسرائی*، وحید حسینی، سید احسان ساداتی صفحات 123-135

    در این پژوهش، خواص فیزیکی، شیمیایی و شاخص های میکروبی خاک توده های دست کاشت 21 ساله خالص توسکا ییلاقی، صنوبر دلتوییدس، سرو زربین و نیز آمیخته توسکا ییلاقی-سفیدپلت در زاغمرز نکا بررسی شد. در هر توده، 10 قطعه 400 متر مربعی انتخاب شد و در داخل هر یک، پنج نمونه خاک در عمق صفر تا 10 سانتی متری تهیه شد. بیشترین مقادیر محتوی رطوبت خاک، واکنش خاک، نیتروژن کل، فسفر، پتاسیم و منیزیم دردسترس، تنفس میکروبی پایه، زی توده میکروبی نیتروژن خاک در توده های توسکا-سفیدپلت، و توسکا ییلاقی و بیشترین مقادیر کربن آلی، نسبت کربن به نیتروژن کل، زی توده میکروبی کربن و نسبت زی توده میکروبی کربن به نیتروژن خاک در توده زربین مشاهده شد. توده زربین همبستگی مثبت با مقادیر کربن آلی، نسبت کربن به نیتروژن، سیلت، رس، زی توده میکروبی کربن و نسبت زی توده میکروبی کربن به نیتروژن خاک داشت. اما توده های خالص و آمیخته توسکا بالاترین همبستگی را با مقادیر نیتروژن کل، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و فسفر دردسترس، محتوی رطوبت خاک، تنفس میکروبی پایه و زی توده میکروبی نیتروژن داشتند که مبین حاصلخیزی خاک این توده هاست و می تواند ترغیب کاربران را برای احیای اراضی بایر و رهاشده در قالب جنگلکاری و یا کشت تلفیقی فراهم کند.

    کلیدواژگان: توسکا ییلاقی، تنفس میکروبی، جنگلکاری، سفیدپلت، عناصر تغذیه ای خاک
  • محسن کاظمی* صفحات 137-154

    این پژوهش با هدف مقایسه و تعیین ارزش غذایی برگ های جمع آوری شده از پنج گونه درخت جنگلی شامل زبان گنجشک (Fraxinus excelsior)، کاج تهران (Pinus eldarica)، زالزالک زرد (Crataegus azarolus)، توت سفید (Morus alba) و بید سفید (Salix alba) انجام شد. برخی ترکیبات شیمیایی-معدنی، فراسنجه های تولید گاز، ظرفیت بافری و نیز برخی فراسنجه های تخمیری بر اساس روش های استاندارد آزمایشگاهی تعیین شدند. داده های این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی آنالیز آماری شدند. تفاوت آماری معنی داری در بین تمام فراسنجه های اندازه گیری شده، مشاهده شد (05/0>P). پروتئین خام برگ ها از 30/8 درصد برای کاج تا 50/18 درصد برای توت سفید متغیر بود. مقدار NDF (03/53 درصد)، ADF (48/38 درصد)، ADL (67/16 درصد) و CF (01/35 درصد) در کاج از بیشترین مقدار برخوردار بود (05/0>P). گونه توت سفید از بیشترین مقدار خاکستر، نیتروژن، کلسیم، منیزیم و سدیم برخوردار بوده، در حالی که گونه بید از بیشترین مقدار روی برخوردار بود (05/0>P). بالاترین فراسنجه های مربوط به تولید گاز (به جز ثابت نرخ تولید گاز)، قابلیت هضم حقیقی ماده خشک و ماده آلی، DMI، انرژی قابل متابولیسم، اسیدهای چرب فرار کوتاه زنجیر، اسیدیته قابل تیتر و pH مربوط به هر برگ، در توت سفید مشاهده شد (05/0>P). کاج نیز از بالاترین ظرفیت بافری اسید-باز (23/206 میلی اکی والان گرم×3-10) برخوردار بود (05/0>P). نتایج نشان داد که هر یک از برگ های مورد پژوهش، حاوی مقادیر متناسبی از مواد مغذی بوده و در صورت گنجاندن آن ها در جیره نشخوارکنندگان کوچک، می توانند بخش قابل توجهی از نیاز روزانه به مواد مغذی مختلف را برآورده سازند.

    کلیدواژگان: برگ، جنگل، درخت، فراسنجه های تخمیری، مواد مغذی
  • آیدین پارساخو، مجید لطفعلیان، ایوب رضایی مطلق* صفحات 155-167

    هدف از انجام این پژوهش انتخاب کم هزینه ترین گراف از طریق مکان یابی کم هزینه ترین دپوهای چوب (گره ها) و مسیر عبور شبکه جاده (پیوندها) برای تکمیل شبکه جاده های سری دو طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا در استان گلستان بود. بدین منظور در سال 1396 ارزش هر گره و پیوند برای 36 گراف پیشنهادی در واحدهای بهره برداری محاسبه شد. هزینه کل چوب کشی برای هر گره با بهره گیری از مدلی با متغیرهای زمان کل صرف شده برای یک نوبت چوب کشی، نرخ اجاره اسکیدر، تعداد کل نوبت های چوب کشی، فاصله چوب کشی، تعداد گرده بینه ها (بر اساس سیاهه لیست نشانه گذاری)، متوسط فاصله وینچینگ و طول گرده بینه (8/2 متر برای گرده بینه های صنعتی) به دست آمد. بعد از شناسایی کم هزینه ترین گره ها، اتصالات بین آن ها از طریق پیوند ها برقرار شد. هزینه ساخت هر پیوند با بهره گیری از مدلی با متغیرهای طول پیوند، شیب طولی پیوند، شیب عرضی دامنه و هزینه واحد جاده سازی برآورد شد. هزینه کل بهره برداری از مجموع هزینه گره ها و پیوند ها به دست آمد. یافته های پژوهش نشان داد که به کمک تیوری گراف و کمینه سازی هزینه ها، بهترین گره ها در فاصله ای نزدیک به درختان نشانه گذاری شده و بهترین پیوندها در شیب های ملایم واقع شدند. گراف پیشنهادی 2 به عنوان بهترین گزینه انتخاب شد. هزینه کل چوب کشی برای گره ها و هزینه ساخت پیوند های این گراف به ترتیب 9697700 و 349095000 ریال بود. طول کل و هزینه کل بهره برداری گراف برگزیده به ترتیب 532 متر و 358792700 ریال بود.

    کلیدواژگان: جاده جنگلی، دپو چوب، پیوند، کم هزینه ترین گراف، گره
|
  • Zohre Saeedi, Davood Azadfar *, Khosro Sagheb Talebi, Masoud Tohidfar Pages 1-13
    The aim of this study was to measure the amount of dehydration stress in native trees in the middle of summer by comparing the three important enzymes response to this stress and photosynthetic pigments in the studied habitats. In order to carry out this research, four habitats in Guilan, Mazandaran and Golestan provinces were selected for sampling. From each region, 15 mother trees were selected. Peroxidase enzymes, catalase and ascorbate peroxidase and chlorophyll pigments including chlorophyll a, b, total and carotenoids were measured. The results of this study showed that Fagus populations in all regions had different antioxidant activity at the peak of drought stress in the middle of summer, so that the population of Shastkalateh with the least rainfall compared to other areas, had higher levels of peroxidase and ascorbate peroxidase enzymes. Also, all regions of the study had a different chlorophyll a content, so that the populations of Shastkalateh and then Up land kheyrood had the lowest chlorophyll content. The correlation results indicate a significant positive correlation between chlorophyll a and rainfall in the studied areas. Chlorophyll a, peroxidase enzymes and ascorbate peroxidase were also identified as effective and significant traits in response to drought stress in the studied areas.
    Keywords: Ascorbate peroxidase, Peroxidase, Fagus orientalis, Chlorophyll pigments, Catalase.‎
  • Aidin Parsakhoo, Aiub Rezaee Motlagh *, Benjamin Matin Nia Pages 15-26
    The objective of this study was to investigate the effect of hydro-mulches on runoff and soil loss from steep slopes. So, 13 treatments consist of polyacrylamide, sugar cane molasses, wood mulch, Festuca, straw mulch and bare soil (control) were established in wooden plots with dimensions of 0.6 m in width, 1.2 m in length and 0.1 m in depth with slope gradient of 1:3. 60 days after the implementation of the treatments, rainfall simulation with intensity of 50 mm hr-1 and duration of 15 minute was done on each plot and then runoff volume was collected every 5 minutes. Runoff rate was in % and sediment concentration were in g l-1, beside soil loss rate was calculated in g m-2. Investigation of the runoff behavior in 15 minutes showed that the peak of Runoff was occurred during first 5 minutes. In addition, results indicated that,runoff rates decreased 77.4% and 73.7% in wood mulch and seed (WM+S) and wood mulch, seed and polyacrylamide (WM+S+P) treatments, respectively. Minimum amount of soil loss with reduction of 89.82%, 87.46% and 83.90% was observed for treatments of WM+S+P, wood mulch, seed and molasses (WM+S+M) and straw mulch, seed and polyacrylamide (SM+S+P). In rainfall intensity of 80 mm h-1, minimum runoff and soil loss was recorded for treatments of WM+S+P, WM+S+M and SM+S+P. It was concluded that polyacrylamide, molasses and Festuca seed as supplementary of mulch increased the efficiency of treatment.
    Keywords: Polyacrylamide, Rainfall simulation, Runoff, Sediment concentration, Sugar cane molasses
  • Davood Mafi-Gholami *, Abolfazl Jaafari Pages 27-43
    The present study was conducted to classify the sensitivity degree of mangrove habitats of the Hormozgan province based on canopy percentage (as an indicator of the structural characteristics of forest). For this purpose, by field survey and recording of mangrove crown diameter in the sample plots, the percentage of canopy cover in each sample plot was calculated. Then, by analyzing satellite images and mapping NDVI of habitats, a regression relation was fitted between the percentage of canopy cover in the sample plots and the corresponding NDVI values ​​at each vegetation level and by applying the regression relation on the NDVI map, canopy cover percentage spatial changes were mapped at each habitat. Finally, the map of the susceptibility of the Khamir, Tiab, and Jask habitats to three classes of low, medium and high was prepared using the mangrove canopy cover map and GIS techniques. The results showed that the average percentages of the canopy cover in the Khamir, Tiab, and Jask were 62, 43, and 71%, respectively, that indicate that Jask and Tiab have the lowest and highest sensitivity to environmental stresses and disturbances, respectively. Local geomorphologic features, sediment yield, coastal installations, economic and social conditions of the area, environmental pollutants, and sea level rise are among the influencing factors that cause differences in the degree of susceptibility between habitats. Producing accurate information on the sensitivity of mangrove habitats of Iran, this study has provided preliminary prerequisites for implementing climate change adaptation programs and prioritize conservation and restoration activities of mangroves.
    Keywords: Crown, Geographic Information System, Remote sensing, modeling, NDVI‎.‎
  • Sajad Ghanbari * Pages 45-62
    The main objective of this research is to study the production of Ribes biberistentii (reddish blackberry) and its role in rural household`s economies of the Arasbaran region. This research was carried out using library references and field surveys in the summer of 2018 in the Arasbaran forests. A questionnaire was used to collect data on socio-economic from 32 harvesters of Kalasur village in Ilgeneh chay watershed of Arasbaran. The collected data were about fruit price, type and method of processing, amount of harvest and consumption of raw and processed fruit, sales and marketing, and medicinal uses. Pearson correlation analysis was performed between different tree characteristics and fruit production. The results showed that the weight of 1000 fruit of reddish blackberry was 240 grams. Fruit production of this species had the highest and positive correlation with the average crown diameter (0.767) at 0.01 significant level. The results showed that its fruit had medicinal uses to treat high blood pressure by local peoples. Concerning the price of raw fruit and the amount of harvest, the economic value of fruit harvested for the entire households was 192 million rials at 2017. The average annual economic value of harvesting and selling of reddish blackberry for each household was about 6078 thousand rials.
    Keywords: Arasbaran, economic importance, Processing, Ribes biberistentii (reddish blackberry)‎.‎
  • Afagh Tabandeh Saravi *, Bahman Kiani, Anahita Rashtian Pages 63-76
    The aim of this study was to investigate the effect of pea and cowpea sprout extract on germination traits and growth of Pinus eldarica medw. and Cupressus sempervirens L. var horizontalis in laboratory conditions base on a completely randomized design with four replications. The effect of different concentrations of the extracts on germination percentage, germination rate, seed vigor index, allometric index, shoot length, radicle length, fresh and dry weigh of shoot and radicle were investigated. The results of analysis of variance and mean comparisons showed that the effect of extracts on some growth trait and germination of tow species was significant. The highest germination percentage was observed in Pinus eldarica at 20% concentration of cowpea extract. The highest seed vigor of this species was obtained by using 20% extract of cowpea and 10% pea. The highest root dry weight was observed in 40% concentration of cowpea and 10% pea extract. In Cupressus sempervirens L. var horizontalis, 20% of cowpea sprouts and 10% of pea seed produced the highest germination and seed vigor. The highest root length was observed in 30% cowpea sprouts extract. Also, 10% pea extract showed the highest root dry weight. Totally, we can have said cowpea extract lead to better result than pea extract.
    Keywords: Biostimulative, germ extract, Germination‏ ‏rate, Morphological traits
  • Shirin Varkouhi *, Manoochehr Namiranian, Pedram Attarod, Mahmoud Omid Pages 77-92

    Climate change studies and simulations conducted by GCM models show that patterns of temperature and rainfall will change over the next 50 to 100 years can affect patterns of forest stands increment. Growth and yield models do not have the ability to simulation forest stands under the effect of climate change. Due to lack of efficient models, JABOWA-4 as a hybrid model that can evaluate the population dynamic under climate change scenarios, and can explore the long-term aspects of forest composition, was applied in this study. In order to uncertainty of climate change trend in future, three greenhouse emission scenarios were formulated to explore future global developments with special emphasis on greenhouse gases. After comparison of modeled and real values of diameter growth, R2 and RMSE were calculated to be 0.98 and 1.734 (cm2), respectively, indicating a good correlation between two mentioned values. The response of species to climate change were assessed separately for Beech and Maple with 31 and 25 percent reduction in DBH increment, respectively, wich showed a negative response to climate change. Oak projected to increase slightly and after that decreased by17 percent under climate change and Hornbeam showed positive response to climate change but less than real values. The results of this study indicated that gap models are good at providing forest yield prediction affected by climate change.

    Keywords: Climate change, Growth, yield model, Simulation
  • Leila Vatani *, Seyed Mohsen Hosseini, Seyed Jalil Alavi, Mahmoud Raeini Sarjaz, Seyed Saeed Shamsi Pages 93-105

    This study was conducted to determine carbon and soil nitrogen stocks in five plantations with broadleaved stands including oak, alder, maple and poplar species and a cypress conifer stand in Tajan watershed in Mazandaran province (Sari city). In order to study soil physico-chemical properties, soil samples were taken at a depth of 10 cm in each stand. Soil characteristics including texture, soil acidity, bulk density, electrical conductivity, total nitrogen, organic carbon was measured. The results showed that tree species affect the physicochemical properties of the soil. The highest carbon storage was observed in alder (64/61 ton/ha) and the lowest carbon storage in poplar (26/76 ton/ha). Nitrogen stock had the highest (2/68 ton/ha) and the lowest (1/17 ton/ha) in alder stand. Overall, the results showed that carbon and soil nitrogen storage are as an added value with other values ​​and benefits of forest ecosystems and as an indicator for assessing ecosystem sustainability. Based on plantation and reforestation must be done with broadleaf species that have high potential for atmospheric carbon storage.

    Keywords: Forest regeneration, soil elements, ecosystem, natural forest, Climate change
  • Bahar Abdollahi, Elias Ramezani Kakroudi *, Hans Joosten Pages 107-121

    Palynological analysis and radiocarbon dating of a peat core from a mire on 1314 m a.s.l altitude in the Alborz Mountains enabled the reconstruction of the vegetation history of the central Hyrcanian forests over the past 1400 years. This palaeopalynological record indicates that Fagus orientalis and Carpinus betulus were the most abundant tree species in the surrounding forest stands and were accompanied by Quercus castaneifolia, Ulmus glabra and Acer velutinum. Alnus subcordata must have persistently been the most abundant tree species at local scale, i.e., on and in the immediate vicinity of the mire. However, this species substantially declined during the periods 1400-1350, 1250-1050 and 450-300 BP, most likely as a consequence of local hydrological changes. Also, Pterocarya fraxinifolia, which was a main local element until a few centuries ago, decimated probably following a climatic cooling and/or drying. In periods where beech was dominant, i.e., 1250-1100 BP, 900-750 BP and in the last 450 years, the stands surrounding the mire were closed canopy and rich in (tree) species. These time spans were also characterized by the sporadic occurrence of shade-intolerant invasive species in the forest floor. Climatic changes and anthropogenic activities must have decisively influenced the structure and composition of the forest stands over the last 1400 years. This was particularly the case during the periods 1350-1250 and 700-550 BP, when a substantial decrease of beech and canopy cover led to the expansion of opportunistic invasive species, such as upland ferns, Artemisia and chenopods, and to a lesser extent Plantago lanceolata.

    Keywords: Climate change, Holocene, human activity, palynology, vegetation history
  • Javad Jafari, Masoud Tabari *, Vahid Hosseini, Seyed Ehsan Sadati Pages 123-135

    In the present study, physical, chemical, and biological soil properties in pure plantation stands (21 years old) of Alnus subcordata, Populus deltoides, Cupressus sempervirens, and a mixed stand of Alnus subcordata-Populus caspica at Zaghmarz area, Neka city (north of Iran), were studied. In each stand, 10 plots of 400 m2 were selected and in each plot five samples were taken from 10 cm-depth of soil. The highest values of soil water content, pH, total nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K) and magnesium available (Mg), basal microbial respiration (BMR), soil microbial biomass nitrogen (MBN) allocated to stands of A. subcordata–P. caspica and A. subcordata, while the highest amounts of organic carbon (C), C:N ratio, microbial biomass carbon (MBC), and MBC/MBN ratio was observed in Cupressus stand. Analysis of PCA showed that Cupressus plantation has a positive correlation with the amount of C, CN, silt, clay, MBC, and MBC/MBN. But the pure and mixed stands of Alnus are positively correlated with total N, K, Ca, Mg, P available, water content, BMR, and MBN, showing the soil fertility of these stands and encouraging users to cultivate this species in the form of afforestation or agroforestry.

    Keywords: Caspian poplar, Afforestation, Microbial respiration, Caucasian alder, Soil nutrient
  • Mohsen Kazemi * Pages 137-154

    This study aimed to compare and determine the nutritional value of leaves collected from five forest tree species including Fraxinus excelsior, Pinus eldarica, Crataegus azarolus, Morus alba, and Salix alba. Some chemical-mineral compounds, gas production parameters, buffering capacity as well as some fermentation parameters were determined according to the standard laboratory methods. Data were analyzed using a completely randomized design. A significant difference was observed among all measured parameters (p < 0.05). The crude protein contents of leaves ranged from 8.30% for P. eldarica to 18.50% for M. alba. The contents of NDF (53.03%), ADF (38.48%), ADL (16.67%), and CF (35.01%) were highest in P. eldarica (p < 0.05). M. alba had the highest ash, nitrogen, calcium, magnesium, and sodium, while S. alba had the highest Zinc (p < 0.05). The gas production parameters (exception constant rate of gas production), true organic matter and dry matter digestibility, DMI, metabolism energy, short-chain fatty acids, titrable acidity, and pH belonged to each leaf, were highest in M. alba (p < 0.05). P. eldarica also had the highest (p < 0.05) acid-base buffering capacity (206.23 meq×10-3). The each of leaves has been revealed to contain an appreciable amount of nutrients which can be included in the diets of small ruminants to meet their daily nutrient requirements.

    Keywords: Fermentation parameters, Jungle, Leaf, nutrient, Tree‎
  • Aidin Parsakhoo, Majid Lotfalian, Aiub Rezaee Motlagh * Pages 155-167

    This study aimed to select the lowest cost graph through locating cost-benefit depots (nodes) and road segments (links) to complete the road network in the second district in the Bahramnia forestry plan in Golestan province. In 2017, the value of each link and node was calculated for 36 candidate roads in cutting areas. The total cost of skidding for each node was estimated using a model with variables of consumed time for each skidding cycle, rate of skidder rent, number of skidding cycle, number of logs (trees marking list), skidding and winching distances as well as the length of logs (2.8 meters for industrial logs). After determining the cost-benefit nodes, their connections were provided by links. The cost of construction for each link was calculated using a model with various variables includes the length and longitudinal gradient of links, the side slope of terrain and unit cost of link construction. However, the total harvesting cost was obtained based on the total cost of links and nodes. Our findings indicated that by using the graph theory and the cost minimization approach, the most appropriate nodes and links were located close to marked trees and low slopes. Therefore, the proposed second graph was chosen as the optimal variant. The total skidding cost of depots and construction cost of optimal graph were 262.14 Rial and 17.73 Rial m-1, respectively. The total length and harvesting cost of the optimal graph were estimated at 532 m and 9697.14 Rial, respectively.

    Keywords: Forest road, Log depot, Lowest-cost graph, Link, Node