فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1400)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهسا قاسمی تودشکچویی، ترانه فرخ نیا*، هومن ابراهیمی، مهدی گودرزی صفحات 90-98
    سابقه و هدف

    با توجه به نقش سلوباکتریوم موری در بروز عفونتهای دهانی، هالیتوزیس (Halitosis)، بیماریهای پریودنتال و ایجاد سپتیسمی و همچنین نظر به نقش مهم لیزر در مقایسه با موارد کاربرد عوامل ضد میکروبی ، مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر لیزر دایود 810 نانومتر  و 940 نانومتر  بر سلوباکتریوم موری در محیط آزمایشگاه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به روش تجربی-آزمایشگاهی انجام گرفت. سویه استاندارد باکتری سلو باکتریوم موری در محیط مایع (Brain Heart infusion)  کشت و به مدت 48ساعت ، در دمای 37درجه سانتی گراد و CO2   10درصد انکوبه و سپس تعداد باکتری های موجود در محیط مایع تا غلظت استاندارد 1مک فارلند رقیق شدند. بعد از48 ساعت کلنی ها شمارش و به طور تصادفی به 5گروه تخصیص یافتند. در گروه اول (کنترل)،   sterile absorbent paper points در 50 میکرولیتر سوسپانسیون باکتری تهیه شده و در ابتدای کار به مدت 2دقیقه غوطه ور و سپس در پلیت خالی استریل قرار داده و در سرم فیزیولوژی استریل غوطه ور و پس از 30 دقیقه تمام paper points از پلیت برداشته شده و در 7میلی لیتر محیطBroth  letheen  غوطه ور و به مدت 1ساعت در 37درجه سانتی گراد انکوبه شدند. در گروه تجربی دوم لیزر دایود 810 نانومتر    ساخت شرکت Thor,Uk و در گروه تجربی سوم لیزر دایود 940 نانومتر  ساخت کارخانه Biolase, USA به این دو گروه  مدت 10ثانیه با توان 200mv  و ED =2.5 j/cm2 تابانده شد و در گروه چهارم و پنجم به ترتیب دو نوع آنتی میکروبیال کلرهگزیدین 0/2 % و هیپوکلریت سدیم 5/2 % استفاده شد و در نهایت میزان CFU به روش استاندارد  با شمارش باکتری تعیین شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار spss-20 و آزمون های کروسکال والیس و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در تمام گروه های مداخله، میزان CFU سلوباکتریوم موری بعد از مداخله بطور معناداری کاهش یافت (0/05>p). میزان کاهش سلو باکتریوم موری در گروه هیپوکلریت سدیم 93 % ، در گروه کلرهگزیدین 92 %، در گروه لیزر دایود 810  نانومتر میزان 80 % و در گروه لیزر دایود 940 نانومتر میزان 60 % بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش در بین مداخلات مختلف، هیپوکلریت سدیم بیشترین و لیزر دایود 940 نانومتر  کمترین تاثیر را بر کاهش سلوباکتریوم موری داشت.

    کلیدواژگان: سلو باکتریوم موری، کلرهگزیدین، هیپوکلریت سدیم
  • پویا جمال پور، سیمین لسان*، مهدی گودرزی صفحات 99-108
    سابقه وهدف

    کاندیدا آلبیکنس اصلی ترین قارچ در غشاهای مخاطی انسان است که درافرادباضعف ایمنی به عنوان یک پاتوژن فرصت طلب سبب عفونتهای سطحی و تهدید کننده حیات می شود. عسل شهدی است که برای درمان بسیاری از بیماری های سیستمیک مانند آسم، بیماری های گوارشی و بیماری های پوستی مثل زخم ها، جراحات و اگزما مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از انجام این تحقیق  تعیین اثر ضد قارچی عسل بر قارچ کاندیدا آلبیکنس در محیط آزمایشگاهی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی و آزمایشگاهی  47 پلیت حاوی قارچ کاندیدا آلبیکنس مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های عسل طبیعی از شهرهای خوی،سلمانشهر از زنبورداران محلی و نمونه تجاری از شرکت مهرام تهیه شد. از تمامی نمونه های عسل درصدهای حجمی 20،40،60،80،95 تهیه  شد. برای بررسی  مهار رشد و قطر هاله عدم رشد از تکنیک چاهک-پلیت (Cup-Plate)، روش Agar diffusion  و محیط کشت  سابورود دکستروز آگار (SDA) استفاده شد. یافته های به دست آمده (قطر هاله عدم رشد) پس از سه بار کشت با  آزمون  SPSS 24 و روش آماری One-way ANOVA مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین برای مقایسه دو به دو از تست Tukey استفاده شد و (0/05>P)  معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

      تمام انواع عسل در غلظت های حداکثری (95%) مانع رشد کاندیدا شدند و فقط عسل سلمانشهر در غلظت 80% نیز مانع رشد کاندیدا آلبیکنس شد. در مهار کاندیدا آلبیکانس بین گروه ها  با (0/03=P) اختلاف معناداری وجود داشت. در مقایسه عسل سلمانشهرو عسل مهرام  با (0/02=P)   اختلاف معناداری به دست آمد و عسل سلمانشهر به طور معناداری باعث مهار  کاندیدا شد. در مقایسه عسل خوی  وعسل مهرام با  (0/27=P)  اختلاف معناداری دیده نشد.

    نتیجه گیری:

     یافته های این مطالعه نشان داد که عسل در غلظت های بالا می تواند اثر مهاری بر رشد قارچ کاندیدا آلبیکنس داشته باشد و می توان از آن جهت درمان ضد قارچ ایمن در بیماران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: عسل، کاندیدا آلبیکنس، فعالیت ضد قارچی
  • شیرین لواف*، الهه رحمت زاده، آرش عزیزی صفحات 109-118
    سابقه و هدف

    آموزش الکترونیکی در بسیاری از کشورها از جمله ایران به عنوان یک نظام آموزشی نوین شناخته شده است و به منظور بهبود، توسعه و تضمین کیفیت چنین نظامی به ارزشیابی مداوم نیاز می باشد. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت آموزش الکترونیک در دانشجویان دانشکده دندانپزشکی آزاد تهران در سال 1399 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی در سال تحصیلی  1400 - 1399 انجام  گرفت. ابزار گرد اوری داده ها،  پرسشنامه ای براساس مطالعات پیشین بود. این پرسشنامه حاوی دو بخش اطلاعات دموگرافیک دانشجویان مقطع تحصیلی (علوم پایه و بالینی)، سن، جنسیت، میزان مهارت کامپیوتر، و بخش ارزیابی کیفیت دوره های مجازی (حاوی 33 سیوال) بود. این پرسشنامه 33 سیوالی شامل 6 حیطه: تعامل (5 سیوال:)، محتوا (6 سیوال)، یادگیری فردی (5سیوال) اطلاع رسانی و حضورغیاب (3سوال)، فناوری (7سوال) و ارزشیابی (7 سیوال) بود. نحوه نمره دهی به سیوالات براساس طیف لیکرت شش درجه ای از (1) نامطلوب تا مطلوبیت بالا (6) است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ورژن 26 و مدل رگرسیون چند گانه خطی استفاده شد. مقادیر کمتر از 05/0 به عنوان سطح معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 272 دانشجو، 56/6 % زن و 34/4% مرد بودند. 80/1 % زیر 25 سال سن داشتند. 65/1 % در مقطع بالینی و 34/9 % در مقطع علوم پایه مشغول به تحصیل بودند. کیفیت آموزش الکترونیک در حیطه های محتوا، یادگیری فردی، تعامل و اطلاع رسانی و حضورغیاب دوره در سطح مطلوب و در حیطه های ارزشیابی دوره و فناوری در سطح نسبتا مطلوب قرار داشت. بطور کلی، متغیرهای علوم پایه و بالینی (0/35=p)، میزان اشنایی با کامپیوتر (0/83=p)، جنسیت (0/71=p)، ترم تحصیلی (0/23=p)، معدل (0/29=p) و سن (0/15=p) بر نمره ی کل تاثیرگذار نبودند.

    نتیجه گیری

      کیفیت دوره یادگیری الکترونیکی دانشجویان دانشکده دندانپزشکی آزاد تهران در سال تحصیلی 1400-1399  براساس میانگین شش حیطه مورد ارزیابی در سطح مطلوب قرار داشت.

    کلیدواژگان: مطالعات ارزیابی، یادگیری، کوریکولوم، آموزش دندانپزشکی
  • امیرطاهر میرمرتضوی، اعظم السادات مدنی، آلا قاضی*، نیلوفر پورنظری صفحات 119-127
    سابقه و هدف

    اجزا سیستم جونده از جمله مفصل گیجگاهی - فکی ارتباط دقیق و تنگاتنگی با هم دارند. نقص در هر یک از اجزا یا عوامل مانع از فعالیت هماهنگ آن ها و منجر به اختلال در مفصل گیجگاهی - فکی (TMD) می گردد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین عمق قوس اسپی و علایم اختلال مفصل گیجگاهی-فکی در بیماران مراجعه کننده به واحد اکلوژن بخش پروتزهای دندانی دانشکده دندانپزشکی مشهد بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی  55 بیمار از بیماران مراجعه کننده به واحد اکلوژن بخش پروتزهای دندانی دانشکده دندانپزشکی مشهد مورد بررسی قرار گرفتند. علایم TMD شامل شدت درد، حداکثر باز شدن دهان (MMO) (میلی متر) و وجود صدای مفصلی مورد بررسی قرار گرفت. شدت درد بر اساس شاخص (VAS (Visual Analogue Scale ارزیابی شد. کست بیماران پس از گرفتن قالب آلژینات و ریختن آن با گچ استون تایپ IV تریم شد. به وسیله یک خط کش دیجیتال عمق قوس اسپی در فک پایین اندازه گیری شد وداده ها با آزمون های تی مستقل، من  یو ویتنی و ضریب همبستگی اسپیرمن مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    38 زن (69/1 درصد) و 17 مرد (9/ 30درصد) با میانگین سنی7/2±28/1 سال و دامنه سنی 15 تا 52 سال مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین عمق قوس اسپی دو طرف در زنان،  78/0±08/2 میلیمتر و در مردان، 0/67±1/72 میلیمتر بود که از نظر آماری اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند (0/86=P) میانگین عمق قوس اسپی دو طرف در بیماران بدون صدای مفصلی،0/09 ± 2/09میلیمتر و در بیماران با صدای مفصلی ، 0/52±1/82 میلیمتر بود که این اختلاف از نظر آماری معنی داری نبود. (0/18=P)  همچنین بین حداکثر باز شدن دهان و شدت درد با میانگین قوس اسپی دو طرف ارتباط آماری معناداری مشاهده نشد. (0/05<P)  

    نتیجه گیری

    در این مطالعه گرچه میانگین عمق قوس اسپی در بیماران با صدای مفصلی، کمتر از بیماران بدون صدای مفصلی بود ولی این اختلاف نیز از نظر آماری معنی داری نبود. همچنین بین سایر علایم بیماران مبتلا به اختلالات مفصل گیجگاهی-فکی شامل شدت درد، حداکثر باز شدن دهان (Maximum Mouth Opening: MMO) و عمق قوس اسپی در فک پایین نیز ارتباط مشخصی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: اختلالات گیجگاهی-فکی، قوس اسپی، درد، حداکثر باز شدن دهان، صدای مفصل
  • فروز کشانی، ندا کارگهی*، نیلوفر شکری، فاطمه عابدی صفحات 128-135
    سابقه و هدف

    کیست رادیکولار، دنتی ژروس و ادنتوژنیک کراتوسیست به ترتیب شایع ترین کیست های ادنتوژنیک هستند. اطلاع از خصوصیات کلینیکی و هیستوپاتولوژی این ضایعات در درمان های دندانپزشکی بسیار مهم است و ارتشاح سلول های التهابی و پوشش کیست،  می توانند نقش مهمی در بیماری زایی این کیستها بازی کنند.

    مواد  و روش ها

    در مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر، تعداد 396 اسلاید هیستوپاتولوژی(216کیست پری اپیکال و 90کیست دنتی ژروس التهابی و 90 ادنتوژنیک کراتوسیست التهابی) از لحاظ اپیتلیوم و درجه ارتشاح سلول های التهابی و نوع آنها مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های آماری اسپیرمن ، من ویتنی، کروسکال والیس و کای اسکویر تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    درکیست دنتی ژروس التهابی اپیتلیوم پوششی با ضخامت نرمال و درکیست پری اپیکال و ادنتوژنیک کراتوسیست التهابی اپیتلیوم پوششی با ضخامت آتروفیک بیشترین فراوانی را داشتند.در هر سه کیست شیوع التهاب شدید بیشتر بوده اما در کیست پری اپیکال بین  اپی تلیوم آتروفیک و میزان ارتشاح سلولهای التهابی رابطه آماری معنادار مشاهده شد (0/004=P) در کیست پری اپیکال التهاب مخلوط با غلبه پلاسماسل و در دو کیست دیگر  التهاب مزمن با غلبه لنفوسیت شایع تر بود.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد در انواع التهابی کیست پری اپیکال و ادونتوژنیک کراتوسیست ضخامت اپی تلیوم بیشتر آتروفیک و در کیست دنتی ژروس التهابی ضخامت اپی تلیوم به صورت نرمال دیده می شود میزان ضخامت اپی تلیوم با مقدار آماس در کیست پری اپیکال نسبت معکوس دارد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: التهاب، اپیتلیوم، کیست دنتی ژروس، ادنتوژنیک کراتوسیست
  • نادیا الیاسی گرجی، معصومه باقری نسامی، اعظم نحوی* صفحات 136-142
    سابقه و هدف

    در جامعه ی پزشکی، بحث اخلاق حرفه ای بسیار حایز اهمیت است و تحت عنوان medical ethics مباحث بسیار گسترده ای را به خود اختصاص داده است. لذا با توجه به اهمیت حقوق بیماران و اعتلای آن که تنها با اطلاع رسانی مردم و آموزش دندانپزشکان، میسر می شود، مطالعه ای با هدف بررسی نگرش دانشجویان دندانپزشکی ساری به اخلاق حرفه ای انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی، جامعه ی پژوهش کلیه ی دانشجویان 3 سال آخر دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران را شامل میشد که با سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار بررسی پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته بر اساس مطالعات مرتبط با این زمینه بود که میزان روایی و پایایی آن در مطالعه ی کرمپوریان و همکاران مورد ارزیابی قرار گرفت.پس از تکمیل پرسشنامه ها ، نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS 16 آنالیز شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها 106 دانشجو در این مطالعه شرکت کردند .میانگین سنی شرکت کنندگان23.84  ± 2.51 بود. پس از آنالیز داده های حاصل از مجموع امتیازات پرسشنامه ها، میانگین نگرش دانشجویان 104.97 ± 9.87 بود که در بازه ی نگرش خوب قرار میگیرد. فراوانی نگرش متوسط، خوب و بسیار خوب دانشجویان به ترتیب 4.7% ، 79.2% و 16% بوده است

    نتیجه گیری

    دانشکده به عنوان تاثیرگذار ترین نیرو بر شکل دهی اخلاق دانشجویان می باشد؛ بنابراین بهتر است با در نظر گرفتن تفاوت های حرفه ای دندانپزشکی، برنامه آموزشی درس اخلاق بازنگری و بر اساس این رشته تدوین گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، دانشجویان، دندانپزشکی، نگرش
  • هاله حالی، آناهیتا قربانی، محمود موسی زاده، پگاه بیگ محمدی* صفحات 144-149
    سابقه و هدف

    انکیلوگلوسیا یک آنومالی تکاملی زبان است که باعث محدودیت در حرکت زبان می شود. بروز انکیلوگلوسیا در جوامع مختلف بین 02/0% تا  4/4% گزارش شده است. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین شیوع انکیلوگلوسیا در کودکان 5-3 ساله شهر ساری در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها

      در این مطالعه شیوع انکیلوگلوسیا در 975 کودک 3 تا 5 ساله بررسی شد. روش معاینه به صورت معاینه ی ساده و تشخیص انکیلوگلوسیا بر اساس مشاهده فرنوم کوتاه و طبقه بندی طبق معیار Kotlow بود. همچنین طول زبان آزاد فرد توسط خط کش اندازه گیری شد و براساس اندازه گیری ها مقادیر 16 میلی متر به بالا نرمال و مقادیر کمتر از 3 میلی متر انکیلوگلوسیا شدید در نظر گرفته شد. مقایسه شیوع و شدت انکیلوگلوسیا بر حسب جنسیت با آزمون chi-square یا fisher exact test انجام شد و توزیع نرمال داده ها با آزمون Shapiro-Wilk بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که شیوع انکیلوگلوسیا در کودکان 3 تا 5 ساله شهر ساری  6/3 درصد بوده که از این بین شیوع در دختران 2 درصد  و پسران 6/1 درصد بوده است و تنها 0/7% از آن ها، فرم شدید این انومالی مبتلا بودند. جنسیت و سن کودکان ارتباط معنی داری با شدت و شیوع انکیلوگلوسیا نداشت. (0/73 =P)   هم چنین سن مادر کودکان هنگام زایمان نیز تاثیر معنی داری بر شیوع انکیلوگلوسیا نداشت. (0/8=P)

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد شیوع انکیلوگلوسیا در کودکان 3 تا 5 ساله شهر ساری در محدوده استانداردهای اعلام شده و شیوع کشوری می باشد و فراوانی آن در دختران بیش از پسران است.

    کلیدواژگان: انکیلوگلوسیا، فرنوم لینگوآل
  • کیمیا قدس، بابک معتمد، آرزو علایی*، ترانه فرخ نیا صفحات 150-160
    سابقه و هدف

    در حال حاضر، روش های متنوعی برای انجام تست های تشخیصی وجود دارد. با توجه به اینکه بزاق در مقایسه با سایر مایعات بدن، به راحتی قابل دسترس است، می تواند به روش غیر تهاجمی از بیماران جمع آوری شود و خطر ابتلا به عفونت متقاطع در اثر آن وجود ندارد، لذا استفاده از آن کاربرد بیشتری پیدا کرده است. همچنین، تجزیه و تحلیل مواد موجود در بزاق می تواند بازتابی از شرایط دهانی و سیستمیک فرد باشد. علیرغم مزایای آن به عنوان یک مایع تشخیصی، عدم وجود اطلاعات کافی در مورد روش های جمع آوری و ذخیره نمونه ها، مانع استفاده مکرر از بزاق می شود. در این مقاله سعی شده است، روش های استاندارد جمع آوری بزاق، شرایط و لوازم مورد نیاز و نحوه نگهداری نمونه ها جمع آوری و در اختیار کاربران قرارگیرد.

    مواد و روش ها

     در این مقاله مروری، جمع آوری اطلاعات از طریق  جستجوی مقالات موجود در ژورنال های داخلی و خارجی، با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی چون: PubMed، PubMed Central، Medline، EBSCO، Google Scholar و Embase با واژه های کلیدی Saliva، Dry Mouth، Xerostomia،  Salivary Determination و  Saliva Estimation Test در فاصله بین سالهای 2000 تا 2020 صورت گرفت. در بین مراجع مرتبط، تعداد 32 مقاله معتبر که بارها مورد استناد قرار گرفته بودند و به روزتر بودند، انتخاب گردیدند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که با استفاده از بزاق در تست های نوین آزمایشگاهی، تشخیص بسیاری از بیماریها راحت تر، سریع تر و دقیق تر می شود. روش های استاندارد جمع آوری بزاق در این مقاله، می تواند به عنوان راهنمای تحقیقات آزمایشگاهی-بالینی توسط محققان قرار گیرد.

|
  • Mahsa Ghasemi Toudeshkchouei, Taraneh Farrokhnia*, Hooman Ebrahimi, Mehdi Goodarzi Pages 90-98
    Background and aim

    Given the role of Solobacterium moorei in bacteremia, septicemia, oral infections, halitosis, and periodontal diseases and previous research defects considering the important role of laser in comparison with the application of antimicrobial agents, the purpose of this research was to compare the effect of 810nm and 940nm lasers on Solobacterium moorei in vitro situation.

    Material and Method

    The research has employed an experimental method. The standard strain of solobacterium moorei bacteria was cultured in a liquid medium (BHI), incubated for 48 hours at 37°C and 10% CO2, and then, the number of bacteria in the liquid medium was diluted to a standard concentration of 1McFarland. The colonies randomly assigned to five groups. In the first group, the control of sterile absorbent paper points was prepared in 50μl bacterial suspension. Initially, it was immersed for 2 minutes, placed on an empty sterile plate, and immersed in sterile physiologic serum. After 30 minutes, all paper points were removed from the plate, immersed in 7ml of Broth letheen medium, and incubated at 37°C for 1 hour. The 810nm diode laser was expose to the second experimental group and the 940nm diode laser was expose to the third experimental group for 10 seconds with 200mv power. Two types of antimicrobials including Chlorhexidine 0.2% and sodium hypochlorite 2.5% were used in the fourth and fifth groups, respectively. Finally, CFU rates were set through standard and bacterial counting methods. The collected data were analyzed by SPSS-20 software and Kruskal-Wallis and Wilcoxon tests.

    Results

    The CFU of solobacterium moorei was significantly reduced in all the interventional groups (p> 0.05). The reduction of solobacterium moorei in the sodium hypochlorite group, chlorhexidine group, 810nm diode laser group, and 940nm diode laser group were 93%, 92%, 80%, and 60% respectively. 

    Conclusion

    According to the research results among different interventions, sodium hypochlorite had the highest effect and 940nm diode laser had the least effect on reducing of Solobacterium moorei

    Keywords: Solobacterium moorei, diode laser 810 nm, diode laser 940 nm
  • Pouya Jamalpour, Simin Lesan*, Mehdi Goudarzi Pages 99-108
    Background and aim

    Candida albicans is the main fungus in human mucous membranes that causes superficial and life-threatening infections in immunocompromised individuals as an opportunistic pathogen. Honey has been used to treat many systemic diseases such as asthma, gastrointestinal diseases and skin diseases such as wounds, injuries and eczema. The aim of this in vitro study was to investigate the antifungal effect of honey on Candida albicans.

    Materials and Methods

    In this experimental and in-vitro study, 47 plates containing Candida albicans were examined. Samples of natural honey were prepared from Khoy, Salmanshahr from local beekeepers and commercial samples from Mahram company. Volume percentages of 20,40,60,80,95 were prepared from all honey samples. Cup-plate technique and Agar diffusion method and Sabourod dextrose agar (SDA) culture medium were used to investigate the growth inhibition and diameter of growth inhibition zone. The obtained results (diameter of growth inhibition zone) were analyzed after three cultures by SPSS 24 and one-way ANOVA statistical method. Tukey test was also used for pairwise comparison, P<0/05 was considered significant .

    Results

    All types of honey in maximum concentrations (95%) inhibited the growth of Candida and only Salmanshahr honey  in a concentration of 80% inhibited the growth of Candida albicans. There was a significant difference in inhibited of Candida albicans between groups with P = 0.03. Comparing Salmanshahr honey with Mahram honey with P = 0.022, a significant difference was obtained and Salmanshahr honey significantly inhibited Candida. There was no significant difference between Khoy honey and Mehram honey with P = 0.27.

    Conclusion

    The findings of this study showed that honey in high concentrations can have an inhibitory effect on the growth of Candida albicans and can be used as a safe antifungal treatment in patients.

    Keywords: Honey, Candida albicans, antifungal activity
  • Shirin Lawaf*, Elahe Rahmat Zade, Arash Azizi Pages 109-118
    Background and Aim

    E-learning is recognized as a new educational system in many countries, including Iran, and continuous evaluation is needed to improve, develop and guarantee the quality of such a system.
    This study was aimed to evaluate the quality of e-learning in students of Tehran Azad School of Dentistry in 2020.

    Materials and methods

    This cross-sectional descriptive study was performed on all dental students of Islamic Azad University in 2020. The data collection tool was a questionnaire based on previous studies. This questionnaire contained two sections of studentschr('39') demographic information (educational level (basic and clinical sciences), age, gender, computer skills, grade point average, etc.) and the quality assessment section of e-learning courses (containing 33 questions). The 33-item questionnaire included 6 domins: interaction (5 questions :), content (6 questions), individual learning (5 questions), information and attendance (3 questions), technology (7 questions) and evaluation (7 questions). The questions were scored on a six-point Likert scale from (1) undesirable to high (6). SPSS software version 26 and linear multiple regression model were used to analyze the data. Values less than 0.05 were considered as significant levels.

    Results

    Of 272 students, 56.6% were female and 34.4% were male. 80.1% were under 25 years old. 65.1% were studying in clinical level and 34.9% were studying in basic sciences. The quality of e-learning in the domins of content, individual learning, interaction and information and attendance of the course was at a optimum level and in the domins of course evaluation and technology was relatively good. In general, the variables of basic and clinical sciences (p = 0.35), computer familiarity (p = 0.83), gender (p = 0.71), semester (p = 0.23), grade point average
    (P =0.29) and age (p = 0.15) did not affect the total score.

    Conclusion

    The quality of e-learning courses for students of  Terhan Medical Sciences, Islamic Azad University is evaluated at the desired level based on the average of six domains.
    .

    Keywords: Evaluation Studies, Learning, Curriculum, Dental Education
  • Amirtaher Mirmortazavi, Azam Sadat Madani, Ala Ghazi*, Niloofar Poornazari Pages 119-127
    Background & Aim

    Thetemporomandibular joint works in conjunction with other neuromuscular components. Defects in any of these components or factors prevent their coordinated activity and lead to temporomandibular disorders (TMD). The aim of this study was evaluation of relationship between depth of curve of spee and symptoms of temporomandibular disorders in patients referred to Occlusion section of Prosthodontics department of Mashhad Dental School during 2018-2019.

    Material and methods

    55 patients were studied in Mashhad Dental School. TMD symptoms included pain severity, maximum mouth opening (MMO), and the joint click was examined. Pain severity was assessed using the Visual Analogue Scale. Then, the alginate impression was prepared from the mandible and casts made and trimmed with type IV stone. Finally, a digital ruler used to measure the depth of the curve of Spee in the mandible and the relationship between the symptoms and the depth of curve of Spee measured by independent t-test.

    Results

    Thirty-eight women (69.1%) and 17 men (30.9%) with a mean age of 28.1 ± 7.2 years and age range of 15 to 52 years were studied. The mean total depth of curve of Spee in females was 2.08 ±0.78 mm and in males was 1.72 ± 0.67 mm, which was not statistically significant (p = 0.86). Also, the mean total depth of curve of Spee in patients with and without TMJ click was 1.82 ± 0.52 mm and 2.09 ± 0.90 mm, respectively which was not statistically significant (p = 0.18).Also, there is no siginificant difference between  MMO and severity of pain with curve of space. (P>0.05)

    Conclusions

    In this study, although the mean depth of Curve of Spee in the patients with joint click was lower than the patients without joint click, this difference was not statistically significant. There was also no significant relationship between other symptoms of patients with TMD including pain intensity, maximal mouth opening (MMO) and Curve of Spee in the mandible.

    Keywords: Temporomandibular disorders, Curve of Spee, Pain, Maximum Mouth Opening, Joint Click
  • Forooz Keshani, Neda Kargahi*, Niloofar Shokri, Fateme Abedi Pages 128-135
    Background and Aims

    radicular cyct(RC), dentigerus cyct(DC) and odontogenic keratocyct(OKC) are the most common odontogenic cycts, respectively. Awareness of the clinical and histopathological characteristics of these lesions is very important in dental treatments, that inflammatory cell infiltration can play an important role in DC and OKCthese odontogenic cysts’ clinical presentationspathogenesis.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytic study, 396 patient’s files (216 RC, 90 inflammatory DC and 90 inflammatory OKC) histopathologicaly were examined by two oral and maxillofacial pathologists simultaneously for evaluation the epithelium thickness, type and degree of inflammatory infiltration. The data were analysed using spss software using Spearman and Mann-Whitney tests.

    Results

    Histopathologicaly the cyst linings were mainly normal in DC and RC and atrophic in OKC and RC. In all three cycts, sever inflammation were more common. There were a significant relation with epithelial thickness and degree of inflammation in RC (Pvalue=0.004). In RC, mixed inflammation with plasma cell predominance was seen while, chronic inflammation with dominance of lymphocyte were presented in 2 other cysts.

    Conclusion

    it seems, thickness of epithelium has been atrophic in periapical cyst and inflammatory odontogenic cyct and it would be normal in inflamed Dentigerous cyst. There was a reverse relationship between epithelial thickness and degree of inflammation in periapical cyct.

    Keywords: inflammation, dentigerus cyct, odontogenic keratocyct
  • Nadia Elyassi Gorji, Masoumeh Bagheri Nesami, Azam Nahvi* Pages 136-142
    Background and Aim

    In the medical community, professional ethics is very important, and has a wide range of topics under the title of “Medical Ethics”. Therefore, due to the importance of patientschr(chr('39')39chr('39')) rights and its promotion that can only be achieved by informing the public and educating dentists, a study was conducted to investigate the attitude of dentistry students of Sari toward professional ethics.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, the research population included all the last 3 years-of-course students of the Faculty of Dentistry of Mazandaran University of Medical Sciences who were entered into the study by taking a census. The means of research was a researcher-made questionnaire based on studies related to this field for which the validity and reliability were evaluated in Karampourian et al study. After completing the questionnaires, the results were statistically analyzed using SPSS 16 software.

    Results

    106 students participated in this study. The mean age of participants was 23.84 ± 2.51 . After analyzing the data obtained from the total scores of the questionnaires, the mean attitude of the students was 104.97 ± 9.87 which is in the Good attitude range. The frequency of moderate, good and very good attitude of students was 4.7%, 79.2%, and 16%, respectively.

    Conclusion

    Since the faculty is the most influential force in shaping studentschr(chr('39')39chr('39')) ethics, therefore it is best to revise the ethics curriculum according to this major/discipline to achieve high goals in this field while considering the professional differences in dentistry.

    Keywords: professional ethics, students, dentistry, attitude
  • Haleh Hali, Anahita Ghorbani, Mahmood Moosazadeh, Pegah Beigmohammadi* Pages 144-149
    Background and Aim

    Ankyloglossia is a developmental anomaly of the tongue that restricts the movement of the tongue. The incidence of ankyloglossia ranging from 0.02% to 4.4% in different communities. The present study was performed to determine the prevalence of ankyloglossia in children aged 3-5 years in Sari.

    Material and Methods

    In this study the prevalence of ankyloglossia in 975 children aged 3 to 5 years was investigated. A simple examination was done and the diagnosis of ankyloglossia was based on the presence of a short lingual frenum and Kotlow criteria. Also, the length of the free tongue was measured by a ruler, and based on the measurements, values of 16 mm and above were considered normal and values less than 3 mm were considered severe. The prevalence and severity of ankyloglossia were compared by sex with chi-square or Fisher exact test and normal distribution of quantitative variables was analyzed by the Shapiro-Wilk test.

    Result

    The results showed that the prevalence of ankyloglossia in children aged 3 to 5 years in Sari was 3.6%, of which the prevalence was 2% in girls and 1.6% in boys, and only 0.7% of them had a severe form of this anomaly. Gender and age of children and also the age of the mother at delivery had no significant relationship with the prevalence of ankyloglossia.(P=0.73) and there is no significant different between mother age and ankyloglossia .(P=0.8)

    Conclusion

    As a result of this study, the prevalence of ankyloglossia in children aged 3 to 5 years in Sari was 3.6%, which was higher among girls than boys.

    Keywords: Ankylog lossia, lingual frenum
  • Kimia Ghods, Babak Motamed, Arezoo Alaee*, Taraneh Farrokhnia Pages 150-160
    Background and Aim

    At present, there are various methods for performing diagnostic tests. Due to the fact that saliva is easily available compared to other body fluids, it can be collected from patients in a non-invasive way and there is no risk of cross-infection because of it, so its use has become more common. Also, the analysis of substances in saliva can be a reflection of a personchr('39')s oral and systemic conditions. Despite its advantages as a diagnostic fluid, the lack of sufficient information about the methods of collecting and storing samples prevents the repeated use of saliva. In this article, it has been tried to collect the most standard methods of saliva collection, required conditions and supplies, and how to maintain, and provide them to users.

    Material and Methods

    In this review article, data were collected by searching articles which were published between year 2000 and 2020 in domestic and foreign journals, using databases such as: PubMed, PubMed Central, Medline, EBSCO, Google Scholar and Embase with keywords: Saliva, Dry Mouth, Xerostomia, Salivary Determination and Saliva Estimation. Among the relevant authorities, the articles that were cited many times and were more up-to-date, were selected.

    Conclusion

    It seems like using saliva in modern diagnostic tests, makes the diagnosis of many diseases easier, faster and more accurate. The standard methods of saliva collection in this article can be used as a guide for laboratory-clinical researchs by researchers.

    Keywords: Saliva, Dry Mouth, Xerostomia, Salivary Determination, Saliva Estimation Test