فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1399)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب حلاج، مسعود بیژنی*، نگین فلاح حقیقی صفحات 1-16

    ضرورت توجه به کارآفرینی برای حفظ امنیت اقتصادی روستا در برنامه های توسعه روستایی بسیار حایز اهمیت می باشد. این درحالی است که توسعه کارآفرینی می تواند از طریق درک عمیق زیست بوم کارآفرینی شتاب گیرد. هدف از این پژوهش، تحلیل اهمیت زیست بوم کارآفرینی و شناسایی جایگاه آن در توسعه روستایی بود. روش این پژوهش بر اساس مرور مطالعات بود. نتایج حاکی از آن بود که توسعه و ایجاد زیست بوم کارآفرینی متشکل از فضاهای اجتماعی، اقتصادی و جغرافیایی است که در آن کارآفرینان در زیرساخت های پشتیبانی سخت و نرم با هم کار می کنند تا ضمن تولید و توسعه مشاغل جدید، بومی سازی کارآفرینی روستایی براساس ویژگی های جمعیت شناختی و شرایط محیطی حاکم بر روستاها محقق شود. در واقع، با درک زیست بوم کارآفرینی، امکان آموزش کارآفرینان، فراهم نمودن زیرساخت های کارآفرینی و نیز سرمایه گذاری بر روی آنان، تسهیل می گردد. این امر، مستلزم مشارکت جامعه روستایی است که رابطه معنی داری با افزایش فعالیت های کارآفرینی و توسعه اقتصادی و اجتماعی محیط های روستایی دارد. بی شک، هرمنطقه ای باید بر پایه شرایط اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و موقعیت جغرافیایی خود، زیست بوم کارآفرینی متفاوت و متناسب با خودش را داشته باشد تا فعالیت های کارآفرینانه بتوانند بهترین عملکرد را از خود نشان دهند. در این راستا، سیاست گذاری باید بر اساس مزیت های خاص هر منطقه روستایی با تسهیل گری دولت و جلب مشارکت حداکثری سرمایه های مالی، انسانی، حمایت ها و ظرفیت ها با تمرکز بر شرایط محلی و اصلاح و توسعه قوانین و مقررات حقوقی مطلوب صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، رهیافت زیست بوم، تغییر کارآفرینانه، سیاست گذاری
  • بیتا طباطبایی عمید، محمدرضا شهرکی* صفحات 17-34

    امروزه زنان نقش مهمی در زمینه کسب وکار و رشد اقتصادی کشورها داشته و ضروری است که شرایط مناسب برای خوداشتغالی و توسعه کسب وکار آنان در روستاها فراهم گردد. تحقیق حاضر نیز با هدف شناسایی موانع فرآروی کسب وکارهای زنان روستایی در حوزه آبخیز تیل آباد در استان گلستان انجام شد. این تحقیق بر مبنای راهبرد پیمایش به انجام رسید. کلیه زنان دارای کسب وکار به عنوان جامعه آماری انتخاب شد (90=N) و به دلیل محدود بودن، همه آن ها به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که بر اساس نرم افزار SPSS21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی هشت عامل به عنوان موانع کسب وکار زنان روستایی شناسایی و نتایج نشان داد، موانع «اقتصادی» با میانگین 87/7 و «حمایتی- مدیریتی» با میانگین 78/6، مهم ترین موانع کسب وکار زنان روستایی در منطقه مورد مطالعه بوده است. یافته ها حاکی از آن بود، موانع کسب وکار زنان روستایی در گروه های تحصیلی و شرکت در دوه آموزشی در سطح 99 درصد و در گروه های نوع کسب وکار و داشتن تجربه قبلی کسب وکار در سطح 95 درصد اطمینان تفاوت معنی داری داشت. از این رو، افزایش ارتباطات محلی در راستای مطلوب نمودن محیط کسب وکار در روستاهای مورد مطالعه، تجدید در سیاست های حمایتی دولت از زنان کارآفرین جهت تامین سرمایه های مالی جهت راه اندازی کسب وکارهای نوپای زنان از طریق اختصاص وام هایی با بهره کم و بلندمدت با تسهیل شرایط دریافت و بازپرداخت آن ها، از مهم ترین پیشنهادات تحقیق می باشند.

    کلیدواژگان: زنان، روستا، اشتغال، مانع، تیل آباد
  • ندا عزتی*، مریم امیدی نجف آبادی، سید مهدی میردامادی صفحات 35-49

    زیست بوم کارآفرینی نقش کلیدی در توسعه ی اقتصادی و ظهور اقتصادهای مبتنی بر نوآوری داشته است. برای توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی، شناسایی عناصر تشکیل دهنده این زیست بوم ضروری به نظر می رسد. هدف این پژوهش بررسی ابعاد موثر بر توسعه زیست بوم کارآفرینی کشاورزی بر اساس دیدگاه کارشناسان ترویجی شهرستان کرمانشاه بود. تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات غیرآزمایشی و همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر 255 شامل نفر کارشناس ترویجی می باشد و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر با 153 نفر محاسبه گردیده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای شامل 49 گویه برای سنجش عوامل موثر بر توسعه زیست بوم کارآفرینی است. روایی و پایایی پرسشنامه از طریق بررسی متخصصان و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. متغیر وابسته تحقیق حاضر توسعه زیست بوم کارآفرینی است که بوسیله گویه های تعداد شرکت های با رشد بالا، تعداد مشارکت شرکتهای جوان در حوزه کشاورزی، عملکرد صادراتی شرکت های کوچک، تعداد کسب و کارهای جدید و رشد خالص جمعیت کسب و کار در حوزه کشاورزی در شهرستان کرمانشاه سنجیده شد. نتایج رگرسیون بیانگر آن بود که عامل قوانین و سیاست‏ها (ضریب‏‏ بتا 426/0)، عامل شناختی-فرهنگی (ضریب بتا 298/0) و عامل آموزشی-ترویجی (ضریب بتا 138/0) بیشترین تاثیر را در توسعه زیست بوم کارآفرینی کشاورزی دارا بودند. وضع قوانین و سیاست های حمایتی جهت توسعه واحد های تحقیق و توسعه دولتی و غیر دولتی می تواند زمینه ساز شکل گیری زیست بوم های موفق در حوزه کشاورزی گردد.

    کلیدواژگان: زیست بوم کارآفرینی، شهرستان کرمانشاه، قوانین و سیاست‏ها، کارآفرینی
  • فاطمه فاطمی مقدم، پرویز سعیدی*، روح الله سمیعی صفحات 51-64
    امروزه کسب وکارها برای ماندن در صحنه رقابت و برای حفظ مزیت رقابتی در بین رقباء باید درک عمیقی از عملکرد خود داشته باشند. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر گرایش به کارآفرینی و بازاریابی کارآفرینانه بر عملکرد کسب وکار با تبیین نقش میانجی مشارکت کارکنان است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی است که به صورت توصیفی- پیمایشی اجرا شده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه کارکنان بانک ملت استان گلستان به تعداد 462 نفر بودند که حجم نمونه مطابق جدول کرجسی و مورگان 212 نفر تعیین و برای نمونه گیری از روش تصادفی ساده استفاده شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای 55 سوالی که برگرفته از تحقیقات پیشین درباره گرایش به کارآفرینی (آنتونیک و هیسریچ، 2003)، بازاریابی کارآفرینانه (بچرر و همکاران، 2012)، عملکرد کسب و کار (هووانگ و همکاران، 2015)، مشارکت کارکنان (ماروان و همکاران، 2018) استفاده شد. تحلیل داده ها با روش معادلات ساختاری با نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد گرایش به کارآفرینی و بازاریابی کارآفرینانه بر مشارکت کارکنان تاثیر مثبت و معنی داری دارند. مشارکت کارکنان بر عملکرد کسب وکار تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین یافته ها، نقش میانجی مشارکت کارکنان در رابطه بین گرایش به کارآفرینی و بازاریابی کارآفرینانه بر عملکرد کسب وکار را تایید کرد.
    کلیدواژگان: گرایش به کارآفرینی، بازاریابی کارآفرینانه، عملکرد کسب وکار، مشارکت کارکنان
  • محمدرضا شهرکی*، احمد عابدی سروستانی، معصومه امیری صفحات 65-78
    امروزه با توجه به معضل بیکاری، دانشجویان نه تنها باید با کارآفرینی آشنا شوند، بلکه باید با کسب دانش، نگرش آنان نیز در تحصیل نسبت به رفتار کارآفرینان تقویت شود. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه انگیزه تحصیلی دانشجویان با قابلیت های کارآفرینی آنان اجرا شده است. روش تحقیق از نوع توصیفی-کاربردی بوده و به صورت پیمایش پرسشنامه ای انجام گردید. روایی صوری و پایایی پرسشنامه به ترتیب با استفاده از دیدگاه کارشناسان و آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری این تحقیق را دانشجویان رشته های علوم انسانی در دانشگاه های آزاد اسلامی دو استان گلستان و خراسان شمالی تشکیل دادند (3095=N) که با استفاده از جدول کرجسی- مورگان، 350 نفر به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که دانشجویان مقطع کارشناسی انگیزه تحصیلی بیشتری نسبت به سایر مقاطع تحصیلی دارند و دانشجویان کارشناسی ارشد از قابلیت های کارآفرینی بیشتری نسبت به سایر مقاطع تحصیلی برخوردارند. همچنین، در بین ابعاد پنج گانه قابلیت های کارآفرینی، دانشجویان در بعد «عزم و اراده» نمرات بالاتری کسب کردند. تحقیق حاضر نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین انگیزه تحصیلی و قابلیت های کارآفرینی وجود دارد که بیانگر موفقیت بیشتر دانشجویان باانگیزه تحصیلی بالاتر در بهبود قابلیت های کارآفرینی است. ارتقاء انگیزه تحصیلی در بین دانشجویان و همسو نمودن برنامه های درسی با قابلیت های کارآفرینی از پیشنهادهای این تحقیق است.
    کلیدواژگان: انگیزه، کارآفرینی، استقلال طلبی، خلاقیت
  • محمد پناهی، نیما رنجی جفرودی*، مجید نصیری صفحات 79-92
    امروزه بسیاری از سازمان های بزرگ، کارآفرینی را به عنوان روشی برای کسب مزیت رقابتی در بلندمدت استفاده می کنند. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل توسعه کارآفرینی با رویکرد استراتژی اقیانوس آبی یعنی رویکرد گریز از رقابت بود. این استراتژی معتقد است، لازم است بنگاه های اقتصادی فضایی سالم از رقابت ایجاد کنند که بر این اساس بتوانند رشد و شکوفایی بهتر و بیشتری داشته باشند. به این منظور از روش تحقیق مبتنی بر ترکیب روش دلفی و مدل سازی ساختاری تفسیری با نظرسنجی از 28 نفر خبره استفاده شد. غربال گری مولفه ها با روش دلفی انجام شد که 27 مولفه در قالب 6 بعد شناسایی شدند. برای سطح بندی ابعاد از مدل سازی ساختاری- تفسیری استفاده شد. پس از تحلیل داده ها، ابعاد در سه سطح دسته بندی شد. نتایج نشان داد زیربنای توسعه کارآفرینی با رویکرد اقیانوس آبی، در درجه اول عوامل سازمانی و دوم عوامل مدیریتی، فرصت و سوم محیطی- نهادی، اقیانوس آبی، عوامل انسانی هستند. برای خوشه بندی ابعاد از تحلیل MICMAC استفاده شد. ابعاد سازمانی، فرصت و عوامل مدیریتی در خوشه مستقل و ابعاد محیطی- نهادی، اقیانوس آبی و عوامل انسانی در خوشه وابسته قرار گرفتند. در نهایت می توان گفت مدیران با استفاده از استراتژی اقیانوس آبی قادر خواهند شد حتی در بازارهای به حد کافی بالغ نیز فرصت های کارآفرینی را کشف و یا خلق کنند.
    کلیدواژگان: توسعه کارآفرینی، استراتژی اقیانوس آبی، دلفی، ساختاری تفسیری
|
  • Zeynab Hallaj, Masoud Bijani *, Negin Fallah Haghighi Pages 1-16

    The need to pay attention to entrepreneurship to maintain economic security of rural areas in rural development programs is very important. Entrepreneurship development can be accelerated through a deep understanding of the entrepreneurial ecosystem. The purpose of this study was to analyze the importance of entrepreneurial ecosystem and identify its role in rural development. The method of this research was based on literature review. The results showed that the development and creation of entrepreneurial ecosystem consists of social, economic and geographical spaces in which entrepreneurs work together in hard and soft support infrastructures to produce and develop new jobs, localization of rural entrepreneurship based on demographic characteristics and environmental conditions prevailing in the rural areas to be achieved. In fact, understanding the entrepreneurial ecosystem facilitates the possibility of educating entrepreneurs, providing entrepreneurial infrastructure, and investing in them. This requires the participation of the rural community, which has a significant relationship with the increase of entrepreneurial activities and economic and social development of rural areas. Undoubtedly, each region should have a different and appropriate entrepreneurial ecosystem based on its social, cultural, economic, political and geographical location, so that entrepreneurial activities can show the best performance. In this regard, policy-making should be based on the specific advantages of each rural area with government facilitation and maximum participation of financial and human capital, support and capacity with a focus on local conditions and reform and development of desirable legal laws and regulations.

    Keywords: Rural entrepreneurship, Ecosystem approach, Entrepreneurial change, Policy making
  • Bita Tabatabaee Amid, Mohammad Reza Shahraki * Pages 17-34

    Today, women have an important role in the field of business and economic growth of countries and it is necessary to provide suitable conditions for self-employment and business development in rural areas. The present study was conducted to investigate the barriers to the processing of rural women's businesses in the Tilabad watershed in Golestan province. This research was conducted based on the survey strategy and a 49-item questionnaire was used to collect the required data. All women in business were selected as the statistical population (N = 90) and due to their limitations, all of them were considered as the sample size. Based on the results of factor analysis, eight factors were identified as barriers to rural women's business. The results showed that "economic" barriers with an average of 7.87 and "supportive-managerial" barriers with an average of 6.78 were the most important barriers to rural women's business in the study area. The findings showed that the barriers to rural women 's business in the educational groups and participation in the training course were at a level of 99% and in the business type groups and having previous business experience at the level of 95% confidence. Therefore, increase local communication in order to improve the business environment in Dosta, renew government support policies for women entrepreneurs to provide financial capital to start women's start-up businesses by allocating low-interest and long-term loans with facilitation The conditions of receiving and repaying them are one of the most important research suggestions.

    Keywords: Women, village, Employment, barrier, Tilabad
  • Neda Ezati *, Maryam Omidi Najafabadi, Seyed Mahdi Mirdamadi Pages 35-49

    The entrepreneurial ecosystem has played a key role in economic development and the emergence of innovation-based economies. To develop entrepreneurship in the agricultural sector, it seems necessary to identify the constituent elements of this ecosystem. The purpose of this study was to investigate the dimensions affecting the agricultural entrepreneurship ecosystem development based on the views of extension experts in Kermanshah. The research is of applied research type and the data collection method is non-experimental research. The statistical population of the present study is 255 extension experts in Kermanshah and the sample size has been calculated using Cochran's formula equal to 153 people. The data collection tool is a questionnaire containing 49 items to assess the factors affecting the development of the entrepreneurial ecosystem. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed by expert review and Cronbach's alpha coefficient. The dependent variable is entrepreneurial ecosystem development, which is measured by the number of high-growth companies, the number of new companies participating, the export performance of small companies, the number of new businesses and the net growth of the business population in agriculture in Kermanshah city. The regression results showed that the factor of laws and policies (beta coefficient 0.426), cognitive-cultural factor (beta coefficient 0.298) and educational-extension factor (beta coefficient 0.138) had the greatest impact on entrepreneurial ecosystem development. Establishing supportive laws and policies for the governmental and non-governmental can develop successful ecosystems in the field of agriculture.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Ecosystem, Kermanshah city, laws, policies
  • Fatemh Fatemi, Parviz Saeidi *, Ruhollah Samiei Pages 51-64
    Todays, businesses need to have a deep understanding of their performance in order to stay competitive and maintain their competitive advantage over competitors. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of entrepreneurship orientation and entrepreneurial marketing on business performance by explaining the mediating role of employee participation. This research has been applied in terms of purpose and descriptive-survey. The target population of the study was 462 employees of Mellat Bank in Golestan province. The sample size was 212 according to Krejcie and Morgan table and simple random sampling method was used to sampling. Data were collected through a 55-item questionnaire which formulated from previous researches about entrepreneurship orientation (Antonik and Hisrich, 2003), entrepreneurial marketing (Becherr et al., 2012), business performance (Huang et al., 2015), employee participation (Marwan et al., 2018). Data analysis was performed by structural equation method with Smart PLS software. The results showed that the entrepreneurship orientation and entrepreneurial marketing have a positive and significant effect on employee participation. Employee participation has a positive and significant effect on business performance. The findings also confirmed the mediating role of employee participation in the relationship between entrepreneurial orientation and entrepreneurial marketing on business performance.
    Keywords: Entrepreneurship orientation, Entrepreneurial Marketing, Business performance, Employee participation
  • Ahmad Abedi Sarvestani, Masoumeh Amiri Pages 65-78
    Today, due to the problem of unemployment, students should not only be familiar with entrepreneurship, but also with the acquisition of knowledge, their attitude towards education should be strengthened towards the behavior of entrepreneurs. In this regard, the present study was conducted to investigate the relationship between students' academic motivation and their entrepreneurial abilities. The research method was descriptive-applied and was conducted as a questionnaire. The face validity and reliability of the questionnaire were confirmed using experts' views and Cronbach's alpha test, respectively. The statistical population of this study consisted of humanities students in Islamic Azad universities of Golestan and North Khorasan provinces (N= 3095) that using Krejcie-Morgan table, 350 people were studied as a sample size. The results showed that undergraduate students have more academic motivation than other graduates and graduate students have more entrepreneurial abilities than other students. Also, among the five dimensions of entrepreneurial capabilities, students scored higher in the "determination" dimension. The present study showed that there is a positive and significant correlation between academic motivation and entrepreneurial capabilities, which indicates the greater success of students with higher academic motivation in improving entrepreneurial capabilities. Promoting academic motivation among students and aligning curricula with entrepreneurial capabilities are some of the suggestions of this research.
    Keywords: Motivation, Entrepreneurship, Independence, Creativity
  • Mohammad Panahi, Nima Ranjijafroodi *, Majid Nasiri Pages 79-92
    Today, many large organizations use entrepreneurship as a way to gain competitive advantage in the long term. The purpose of this study was to design an entrepreneurship development model with a blue ocean strategy approach, ie a non-competitive approach. This strategy believes that it is necessary for enterprises to create a well environment of competition so that they can better grow and more prosper. For this purpose, a research method based on a combination of Delphi method and interpretive structural modeling with a survey of 28 experts was used. Screening of components was performed by Delphi method and 27 components were identified in 6 dimensions. Structural-interpretive modeling was used to classify the dimensions. After analyzing the data, the dimensions were classified at three levels. The results showed the foundation of entrepreneurship development with the blue ocean approach, firstly are organizational factors, secondly are managerial and opportunity factors thirdly are environmental-institutional, blue ocean and human factors. MICMAC analysis was used for dimension clustering. Dimensions such as organizational factors, opportunity and management factors were in independent clusters and the dimensions such as environmental-institutional, blue ocean and human factors were in dependent clusters. Finally, it can be stated that managers by using the blue ocean strategy will be able to discover or create entrepreneurial opportunities even in sufficiently mature markets.
    Keywords: Entrepreneurship Development, Blue Ocean Strategy, Delphi, Interpretive Structure