فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 86، بهار 1400)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 86، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود غریب*، ناهید رحمانی صفحات 2-9
  • سید محمد موسوی ندوشن، علیرضا طاهری* صفحات 10-27
    هدف

     هر فرد در طول فعالیت های روزمره وخصوصا موقعیت شغلی ملزم به راه رفتن و ایستادن های طولانی است که در نتیجه آن نیروی عکس العمل زمین به اجزا و مفاصل بسیار بالاست و این نیروها که گاهی اوقات به چندین برابر وزن بدن می رسند در ناحیه پا و مچ پا می تواند اثرات تخریبی بر جا بگذارد. تحقیقات مختلف روش ها و عوامل متفاوتی را برای کاهش نیروهای عکس العمل زمین در هنگام راه رفتن بیان کرده اند . هدف ما از این مطالعه مشخص کردن علت های متفاوت عوامل و روش های تاثیر گذار بر نیروهای عکس العمل زمین با توجه به تحقیقات موجود است.

    روش بررسی

    این مطالعه مروری با جست وجو در پایگاه های داده پرو کویست، پابمد، وب آو ساینس و ام بیس از سال1995 الی 2019 انجام شد. کلمات کلیدی ground reaction force ،foot orthosis walking ،long term standing Impact force بودند. پس از بررسی چکیده و عنوان هرمطالعه توسط نویسندگان، معیار های انتخاب مقاله مورد توجه قرار گرفت. به سطح شاهد هر مقاله بر اساس طرح اصلی جست وجو از 1 تا 5 به صورت randomized control trial, prospective controlled trial (cohort), case-control, pre/post, observational consensus clinical and به ترتیب امتیاز داده شد. کیفیت مقاله ها با استفاده از ابزار Down and Black ارزیابی و امتیاز دهی شد.

    یافته ها

    از 82 مقاله به دست آمده بر اساس معیارهای مد نظر، 21 مقاله نهایی برای آنالیز انتخاب شدند. امتیاز گزارش دهی، روایی خارجی و روایی خارجی ، روایی داخلی (بایاس) و روایی داخلی (مخدوش کننده) به ترتیب بین 8-4، 1-3، 2-5، 3-6 و 4-7 متغیر بودند. در بررسی های انجام شده روی کفی های قالب گیری و تغییر نرخ بارگذاری حداکثر نیروی عمودی عکس العمل زمین، در میزان تاثیر گذاری روی نیروی عکس العمل زمین تناقض وجود دارد. ارتزهای پایی از نظر جنس متریال ممکن است منجر به کاهش بیشتر فشارکف پا شوند.

    نتیجه گیری

    تعیین تاثیر مولفه های مختلف بر GRF در کف پا ما را در شناخت هر چه بهتر عوامل دخیل در کیفیت زندگی کمک خواهد کرد. چهار حوزه جنسیت فرد، پست، متریال و قالب گیری تاثیرات مختلفی از خود نشان دادند. با توجه به کمبود مقالات مرتبط با بررسی تاثیر جنسیت و ایجاد پست در کفی روی GRF تاثیر نوع جنسیت فرد و و وجود پست در کفی در مورد تغییر نرخ بارگزاری روی نیروی عکس العمل زمین قطعی نیست.

    کلیدواژگان: نیروی عکس العمل زمین، ارتز، راه رفتن
  • فرشته پورسعید، ناهید طحان*، فریده دهقان منشادی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 28-47
    هدف

     اسپاستیسیتی یکی از نشانه های آسیب نورون محرکه فوقانی است که به طور معمول پس از یک دوره شلی عضلانی به صورت افزایش مقاومت وابسته به سرعت در حین حرکت پاسیو به همراه تشدید رفلکس های تاندونی ظاهر می شود. اسپاستیسیتی یکی از علل ایجاد محدودیت حرکتی و ناتوانی در بیماران نورولوژیک است. درمان های متعددی برای کاهش اسپاسیتی وجود دارد. اخیرا برخی مطالعات ادعا می کنند که شاک ویو می تواند به عنوان روشی جدید، ایمن و غیرتهاجمی برای کاهش اسپاستیسیتی در ضایعات نورون محرکه فوقانی استفاده شود. هدف ما از انجام این متا آنالیز، ارزیابی اثربخشی شاک ویودرمانی بر کاهش اسپاستیسیتی در ضایعات نورون محرکه فوقانی بود.

    روش بررسی

    جست وجوی الکترونیکی در پایگاه های اطلاعاتی ساینس دایرکت، مدلاین، وب آو ساینس و اسکوپوس و موتور جست وجوی گوگل اسکالر از ژانویه 2005 تا ژانویه 2020 انجام شد. مطالعاتی انتخاب شد که اسپاستیسیتی را با مقیاس اصلاح شده آشورت و یا شاخص های نوروفیزیولوژیک در بیماران سکته مغزی، فلج مغزی و مولتیپل اسکلروز بررسی کردند. از کلمات کلیدی هیپرتونیسیتی عضلانی یا اسپاستیسیتی، فلج مغزی، سکته مغزی، مولتیپل اسکلروز و شاک ویودرمانی برای جست وجو استفاده شد. دو محقق مستقل، عمل جست وجو و بررسی مطالعات از نظر معیار های ورود و همچنین ارزیابی کیفیت متدولوژیک مطالعات را انجام دادند. کیفیت متدولوژیک مطالعات با استفاده از ابزار داون و بلک ارزیابی شد. تفاوت میانگین ها به عنوان اندازه اثر در نمرات مقیاس آشورث و نسبت H/M قبل و بعد از مداخله در نظر گرفته شد. بررسی وجود یا عدم وجود همگنی بین مطالعات به کمک شاخص I2 با 95 CI درصد با استفاده از مدل اثرات تصادفی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار STATA نسخه 11 انجام شد.

    یافته ها

    با استفاده از کلمات کلیدی در مجموع 98مقاله یافت شد. از میان آن ها متن کامل 24 مقاله بررسی شد و 14 مقاله وارد فرایند متا آنالیز شدند. تمامی 14 مداخله درمانی ، اثرات شاک ویو بر نمرات مقیاس اصلاح شده آشورت را مورد بررسی قرار دادند. چهار مطالعه با 120 بیمار اثرات شاک ویودرمانی را بر نسبت رفلکس H به پاسخ M بررسی کردند. نتایج نشان دهنده کاهش معنی دار مقیاس اصلاح یافته آشورت بلافاصله [I2= 100%, P<0/001, SMD=1/38 with 95%CI: (0/80, 1/87)] و سه ماه پس از درمان [I2 = 100%, P<0/001, SMD=1.13 with 95%CI: (0.50, 1/76)] بود. قبل و بعد از مداخله هیچ تغییر معنی داری در نسبت H/M مشاهده نشد [I2 = 97/5%, P<0/001, SMD=1/09 with 95%CI: (-0/54, 2/73)].

    نتیجه گیری

    شاک ویو درمانی اثرات مفیدی بر نمره مقیاس اصلاح شده آشورت دارد. فقدان اثرات شاک ویودرمانی بر بهبود شاخص های نوروفیزیولوژیکی اسپاستیسیتی می تواند تاییدی بر این نظریه باشد که شاک ویو روی اجزای غیر نورال اسپاستیسیتی اثر گذار است. تفاوت های مشاهده شده در مطالعات از نظر تعداد جلسات درمانی، فواصل جلسات درمان، چگالی انرژی و تعداد شاک های اعمال شده و مدت زمان پیگیری نیاز به بررسی دقیق تر دارد. در آینده مطالعات بالینی تصادفی بیشتری برای تجزیه و تحلیل تاثیر عوامل موثر بر شاک ویودرمانی برای بیماران اسپاستیک مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: اسپاستیسیتی، فلج مغزی، سکته مغزی، مولتیپل اسکلروز، شاک ویودرمانی
  • شهرزاد پاکجویی، آیدین آرین خصال*، محمد کمالی، سید حسام سیدین، محمد حیدری صفحات 48-65
    هدف

     افراد دارای معلولیت در بلایا به شدت آسیب پذیرند و مرگ و میر آنان در مقایسه با جمعیت عادی بیشتر است. کاستی در دانش این افراد در مواجهه با بلایا، علاوه بر مشکلات فیزیکی و محدودیت های حرکتی، را می توان یکی از دلایل این آسیب پذیری محسوب کرد. این کاستی می تواند در آمادگی آنان برای حفظ جان در شرایط بحرانی تاثیر منفی بگذارد و موجب پیامدهای ناگوار شود. از این رو، این مطالعه با هدف تبیین نیازهای آموزشی افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی و گروه های ذی ربط با در نظر گرفتن دیدگاه های خود این افراد انجام گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به روش کیفی انجام گرفت. مشارکت کنندگان از میان افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی دارای تجربه مواجهه با زلزله، باسواد و در رده سنی 18 تا 60 سال، از طریق نمونه گیری هدفمند به دو روش نمونه گیری با حداکثر تنوع و گلوله برفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد و اشباع داده ها با ورود هجده فرد واجد شرایط به مطالعه صورت پذیرفت. برای تحلیل داده ها، روش تحلیل مضمون و برای سازمان دهی داده ها نرم افزار MAXQDA نسخه 10، به کار گرفته شد.

    یافته ها

    مشارکت کنندگان در پژوهش، آموزش را امری ضروری جهت ارتقای آمادگی در مواجهه با زلزله می دانستند و نیازهای آموزشی آنان در دو مقوله اصلی نیازهای آموزشی افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی و نیازهای آموزشی گروه های ذی ربط دسته بندی شد. مقوله اصلی اول، متشکل از دو مقوله فرعی بود: 1. نیازهای آموزشی پایه شامل حفظ جان و پیشگیری از معلولیت های ثانویه، حفظ خونسردی، کنترل استرس و تصمیم گیری؛ 2. نیازهای آموزشی توانمندسازی مشتمل بر کنار آمدن با معلولیت در شرایط بحرانی، امدادرسانی به سایر افراد در صورت توانایی و آموزش سایر افراد دارای معلولیت.مقوله اصلی دوم نیز در قالب دو مقوله فرعی مطرح گردید: 1. نیازهای آموزشی عمومی مربوط به خانواد ه ها و مردم شامل، نجات افراد دارای معلولیت، حفظ جان و پیشگیری از معلولیت، امدادرسانی صحیح به افراد جامعه جهت پیشگیری از معلولیت، همراهی و حمایت روانی افراد دارای معلولیت2. نیازهای آموزشی تخصصی مربوط به امدادگران و مدیران بلایا مشتمل بر امدادرسانی به افراد دارای معلولیت، پیشگیری از معلولیت و آسیب در حین نجات افراد، آشنایی با گروه های مختلف معلولین و نیازهایشان و در نظر گرفتن نیازهای افراد دارای معلولیت در اقدامات پاسخ.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، نیازهای آموزشی افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی و گروه های ذی ربط، در قالب حفظ جان، سلامتی و پیشگیری از معلولیت، توانمندسازی و ارتقای کیفیت خدمات در زلزله، دسته بندی شد. تحقق این نیازهای آموزشی موجب افزایش آمادگی این افراد در مواجهه با زلزله شد و مستلزم تدوین برنامه های آموزشی استاندارد و کاربردی با اخذ نظرات آنان و پیاده کردن آن در شرایط قبل از وقوع بلایاست. از سوی دیگر با توجه به اینکه تاکنون اقدامی جدی و اصولی در زمینه آموزش افراد دارای معلولیت انجام نشده است، لازم است برنامه ریزان و سیاست گذاران، با تدوین سیاست های تخصصی و متناسب با شرایط کشور، بستر آموزش این افراد را فراهم کنند. این اقدام می تواند در کاهش مرگ و میر و ارتقای سلامت این افراد در شرایط بلایا موثر باشد.

    کلیدواژگان: افراد دارای معلولیت، آموزش، نیازها، بلایا، زلزله
  • سعید قانع عزآبادی، لیلا نظام آبادی فراهانی، کیانوش عبدی*، مارال سعادت، سید ابوالفضل ذاکریان صفحات 66-85
    هدف

     افراد دارای معلولیت از نظر استرس، سلامت و شاخص های جمعیت شناختی اجتماعی، در مقایسه با افراد عادی، در وضعیت بدتری به سر می برند. دانش کمی در رابطه با چگونگی تاثیر وضعیت استخدام و نوع شغل بر این شرایط وجود دارد، به ویژه در مورد شاغلین دارای معلولیت جسمی حرکتی. مطالعات معدودی به بررسی تاثیر بالقوه وضعیت استخدام و نوع شغل بر سلامت عمومی و استرس شغلی شاغلین دارای معلولیت جسمی حرکتی پرداخته اند. این مطالعه به بررسی نقش وضعیت استخدام و نوع شغل و عوامل جمعیت شناختی در پیش بینی سلامت عمومی پرداخته و نیز روابط بین استرس شغلی و سلامت عمومی با توجه به عوامل جمعیت شناختی در میان افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی شاغل در مراکز حرفه آموزی متعلق به بهزیستی شهر تهران را مورد ارزیابی قرار داده است.

    روش بررسی

    پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بوده و داده ها به شکل مقطعی گردآوری شدند. این مطالعه روی 273 نفر از افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی شاغل در کارگاه های تولیدی مراکز توان بخشی شغلی تهران که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه محقق ساخته جمعیت شناختی، شاخص استرس شغلی بلکیک (1991) و پرسش نامه سلامت عمومی 28سوالی گلدبرگ (1979) بود. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی چندمتغیره انجام شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سنی شاغلین دارای معلولیت جسمی حرکتی شرکت کننده در مطالعه 33/65 (3/763) بود. اکثر آن ها در محدوده سنی 30 تا 39 سال (55/2 درصد) بودند. از میان نمونه های مورد مطالعه مردها، 60/4 درصد مرد، 60/4 درصد متاهل، 67 درصد استخدام پاره وقت و 30 درصد در کارهای تولیدی بودند. ارتباط بین سلامت عمومی و استرس شغلی با جنسیت و وضعیت تاهل معنادار بود (0/005>P). زنان و افراد متاهل استرس شغلی بیشتری داشتند. به علاوه، بین استرس شغلی و سلامت عمومی شاغلین دارای معلولیت با وضعیت استخدام آن ها نیز ارتباط معناداری وجود داشت (0/005>P). شاغلین پاره وقت در مقایسه با سایرین، با شرایط فیزیکی استرس زا و حوادث بیشتری در محل کار مواجه بودند که منجر به استرس شغلی بالاتری در آن ها می شد. به علاوه افراد دارای معلولیت شاغل در امور هنری، فشار زمانی، مشکلات و موقعیت های تصمیم گیری بیشتری داشتند و درنتیجه، استرس شغلی بیشتری را تجربه می کردند. به منظور شناسایی متغیرهای پیش بینی کننده سلامت عمومی ضمن تعدیل اثر متغیرهای جمعیت شناختی، از آنالیز رگرسیون خطی چندمتغیره روی داده ها استفاده شد. سن اثر مستقیم معناداری بر افزایش علایم جسمانی داشت (0/β=16). زنان دارای معلولیت در مقایسه با مردان، علایم جسمانی بیشتری داشتند (1/β=97). به علاوه، استخدام پاره وقت مستقیما با علایم جسمانی و افسردگی مرتبط بود (1/51 و 1/β=26). کارهای تولیدی به طور معناداری با افزایش علایم جسمانی، اضطراب، بی خوابی و افسردگی ارتباط داشتند (به ترتیب، 1/95 و 1/53 ،1/β=28). بنابراین، زن بودن، اشتغال به صورت پاره وقت و کار در امور تولیدی، پیش بینی کننده های معنادار علایم جسمانی و افسردگی در شاغلین دارای معلولیت جسمی حرکتی بودند. به علاوه، شرایط فیزیکی محیط کار، مشکلات و موقعیت های تصمیم گیری در محل کار، با علایم جسمانی ارتباطی مستقیم داشتند (به ترتیب، 0/14 و 0/13 ،0/β=7). به طور کلی، 49 درصد از واریانس علایم جسمانی (بهترین تناسب مدل) را می توان از طریق متغیرهای مستقل تبیین کرد. 

    نتیجه گیری

    وضعیت استخدام و نوع شغل به طور معناداری با استرس شغلی مرتبط هستند که به نوبه خود، منجر به تفاوت در وضعیت سلامت عمومی افراد شاغل دارای معلولیت جسمی حرکتی می شود. با توجه به بیشتر بودن علایم جسمانی و افسردگی در شاغلین پاره وقت، به نظر می رسد می توان با تبدیل وضعیت استخدام این افراد به تمام وقت، بار استرسی وارد بر آن ها را کمتر کرد و به تبع آن، سلامت آن ها را بهبود بخشید. به علاوه، زنان و افراد متاهل، استرس شغلی بیشتری را تجربه می کنند و علایم جسمانی در آن ها بیشتر است. این امر نشان دهنده لزوم ایجاد تطابق بین بار کاری ذهنی و فیزیکی وارد بر این افراد و توانمندی های آن هاست. شناسایی این نوع ریسک فاکتورها و فهم نحوه ارتباط این عوامل، متخصصین ارگونومی و توان بخشی شغلی را قادر می کند تا با به کارگیری اصول مربوطه از طریق طراحی مداخلات مناسب، اقدام به اصلاح شرایط محیط کار این گروه خاص و نیز بهینه سازی سلامت و بهزیستی آن ها کنند.

    کلیدواژگان: معلولیت جسمی حرکتی، وضعیت استخدام، نوع شغل، سلامت عمومی، استرس شغلی
  • محمدحسن مزیدی، نازیلا اکبرفهیمی*، سید علی حسینی، محسن واحدی، نسیبه امیرزرگر صفحات 86-101
    هدف

     اختلال حرکتی اندام فوقانی به عنوان یکی از شایع ترین پیامدهای سکته مغزی است که به عنوان بخشی از کارکردهای حرکتی، پایه لازم برای اجرای آکیوپیشن های مختلف و به دنبال آن مشارکت است، از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین عملکرد اندام فوقانی با سطح مشارکت و استقلال در فعالیت های روزمره زندگی افراد با سابقه سکته مغزی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع همبستگی مقطعی بود و نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد.83 نفر ازافراد با سابقه سکته مغزی مراجعه کننده به بخش های کاردرمانی دانشگاه علوم بهزیستی وتوان بخشی که کمتر از دو سال از سکته آن ها گذشته بود انتخاب شدند. عملکرد اندام فوقانی توسط فوگل مایر و استقلال در فعالیت های روزمره زندگی به وسیله مقیاس اندازه گیری استقلال عملکردی (FIM) و مشارکت به وسیله پرسش نامه ایرانی مشارکت (IPQ) ارزیابی شد. آنالیز داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده همبستگی متوسط، همسو و معنا داری بین عملکرد اندام فوقانی و مشارکت(0/315= P<0/003 ، r) و همبستگی قوی، همسو و معناداری بین عملکرد اندام فوقانی و استقلال در فعالیت های روزمره زندگی (0/625= P<00/001 ، r) بود.

    نتیجه گیری

    ارتباط میان عملکرد اندام فوقانی و استقلال در فعالیت های روزمره زندگی معنادار قوی است بنابرین با بهبود و کارایی بیشتر اندام فوقانی استقلال درفعالیت های روزمره زندگی افراد با سابقه سکته مغزی نیز افزایش می یابد. ارتباط میان عملکرد اندام فوقانی و مشارکت معنادار متوسط است پس برای افزایش و بهبود مشارکت افراد با سابقه سکته مغزی در کنار توانمندی حرکتی اندام فوقانی دیگر عوامل را نیز باید در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، مشارکت، عملکرد اندام فوقانی، استقلال در فعالیت های روزمره زندگی
  • ریحانه کاویانی بروجنی، مهدی رضایی*، زهرا پاشازاده، سید مهدی طباطبایی، حسین گریوانی صفحات 102-117
    هدف

     خدمات خانواده محور، مجموعه ای است از خدمات برای کودکان با نیازهای خاص و خانواده آن ها که در این خدمات، والدین به عنوان افرادی با بیشترین آگاهی نسبت به نیازهای کودکان خود در نظرگرفته می شوند. جوهره اصلی در این رویکرد، دخیل کردن خانواده در تصمیم گیری ها، همکاری و ارتباط دوجانبه خانوادهو درمانگر، احترام متقابل، حمایت عاطفی و اجتماعی از خانواده ها، سهیم کردن خانواده در اطلاعات بیمار، اختصاصی و منعطف بودن خدمات ارایه شده نسبت به مشکلات آن ها و تلاش در جهت توانمند کردن خانواده هاست. این خدمات به پایه ای مهم برای بسیاری از برنامه های مداخلات اولیه تبدیل شده اند و در خدمات توان بخشی نیز کاربرد ویژه ای دارند. یکی از پرسش نامه هایی که برای ارزیابی این خدمات مورد استفاده قرار می گیرد، پرسش نامه MPOC-20 است. این پرسش نامه دارای بیست سوال است که در پنج حیطه فعالیت و مشارکت خانواده، ارایه اطلاعات عمومی، ارایه اطلاعات خاص ، مراقبت جامع و هماهنگ برای خانواده و کودک، مراقبت حمایتی و احترام آمیز تقسیم بندی می شود. تا کنون این ابزار به زبان های مختلفی ترجمه شده و روایی و پایایی آن در رابطه با چندین بیماری مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به اهمیت روزافزون خدمات خانواده محور و نقش آن در تسریع روند درمان، خلا وجود ابزاری مناسب به منظور ارزیابی این خدمات در ایران احساس می شود. از این رو این مطالعه با هدف تعیین ویژگی های روان سنجی «پرسش نامه فرایند مراقبت» شامل روایی محتوایی، همسانی درونی و پایایی آزمون بازآزمون در کودکان ناتوان صفر تا 18 سال انجام شد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر یک مطالعه روان سنجی است که درآن ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس فرایند مراقبت بررسی شده است. نمونه پژوهش شامل 340 کودک ناتوان (با میانگین و انحراف معیار سنی 6 سال و سه ماه،142 دختر و 198 پسر) با تشخیص های متفاوت در حیطه توان بخشی و به خصوص کاردرمانی بود که بر اساس نمونه گیری در دسترس و با حداکثر تنوع ممکن، در شهر تهران بررسی شدند. مادران نقش مهمی در پاسخ گویی به سوالات پرسش نامه داشتند. پرسش نامه بین والدین این کودکان توزیع شد. به منظور تعیین روایی محتوایی از چهارده نفر از متخصصین کاردرمانی نظرسنجی شد و نتیجه بوسیله روش لاوشه و سنجش نسبت و شاخص روایی محتوایی محاسبه شد. پایایی همسانی درونی با محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و آلفای کروبناخ و پایایی آزمون بازآزمون با استفاده از ضرایب ICC روی سی شرکت کننده با فاصله زمانی چهارده روز محاسبه شد. 

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان دهنده قابل قبول بودن شاخص روایی محتوایی (CVI) و نسبت روایی محتوایی (CVR) برای همه آیتم ها بود که در نتیجه آن، هیچ آیتمی از پرسش نامه حذف نشد . ضریب همبستگی درونی نیز عدد 0/81 را نشان می داد (0/81=α) که نشان دهنده همبستگی بالا بین آیتم های پرسش نامه است. بیشترین میزان ضریب آلفای کرونباخ هم مربوط به حیطه ارایه اطلاعات عمومی در مورد کودک است (0/77=α) که در این قسمت مقدار p-value نیز برای همه حیطه ها در سطح 0/001 و معنی دار بود. درقسمت پایایی آزمون بازآزمون نمرات ضریب همبستگی درون رده ای همه حیطه ها بزرگ تر از 0/6 بود که حاکی از پایایی متوسط تا خوب پرسش نامه است. پایایی در حیطه مراقبت حمایتی از ضریب بالا و پایایی مطلوبی برخوردار بود و در بقیه حیطه ها، پایایی متوسط بود.

    نتیجه گیری

    امروزه خدمات خانواده محور به منظور ارتقای سطح کیفی خدمات درمانی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است که به منظور بهبود ارایه این خدمات، ارزیابی و بررسی آن اجتناب ناپذیر به نظر می رسد که این مهم، نیازمند ابزاری در این راستاست. بررسی یافته های روایی و پایایی نشان داد که نسخه فارسی پرسش نامه MPOC-20 در کودکان ناتوان زیر 18 سال از روایی و محتوایی مناسبی برخوردار است و می توان از آن، جهت سنجش خدمات خانواده محور در درمان این کودکان و همچنین در مطالعات تحقیقاتی، به عنوان ابزار بالینی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پایایی، روایی، خدمات خانواده محور، پرسش نامه، MPOC-20
  • میلاد ابوالحسنی، اشرف کربلایی نوری*، عنایت الله بخشی، مجتبی خیر خواه صفحات 118-131
    هدف

     هدف این مطالعه ترجمه ابزار ارزیابی حل مسئله ی بین فردی و بررسی روایی و پایایی نسخه ی فارسی این آزمون بر روی بیماران اسکیزوفرنی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی روش شناختی فرآیند ترجمه و معادل سازی بر اساس پروتکل پروژه بین المللی ابزار کیفیت زندگی انجام شد. روایی ظاهری توسط نظر متخصصین بررسی و به منظور سنجش روایی محتوایی، شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا محاسبه شد سپس آزمون بر روی 52 بیمار اسکیزوفرنی بستری در بیمارستان رازی که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند صورت گرفت. برای محاسبه ی همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. جهت محاسبه پایایی بین ارزیاب، 2 آزمونگر روی 22 نفر از نمونه ها به صورت همزمان به نمره دهی پرداختند سپس ضریب همبستگی درون رده ای مورد محاسبه قرار گرفت. در نهایت برای سنجش پایایی آزمون باز آزمون به فاصله 2 هفته آزمون روی 15 نفر از نمونه ها تکرار شد و ضریب همبستگی درون رده ای برای محاسبه پایایی آزمون باز آزمون به کار گرفته شد.

    یافته ها

    روایی ظاهری مناسب نسخه فارسی آزمون با توجه به نظر متخصصین حاصل شد. شاخص روایی محتوایی(Content Validity Ratio (CVR)) و نسبت روایی محتوایی(Content Validity Index (CVI)) برای همه ی صحنه ها برابر با 1 به دست آمد. ضریب آلفای کرونباخ برای محاسبه ی همسانی درونی در مقیاس های مختلف آزمون بین 0/511 تا 0/821 محاسبه شد. ضریب همبستگی درون رده ای برای پایایی بین ارزیاب در همه ی حیطه ها بالای 0/98بود. در بررسی پایایی آزمون باز آزمون ضریب همبستگی درون رده ای برای حیطه های مختلف بین 0/733 تا 0/893 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که نسخه ی فارسی ابزار ارزیابی حل مسئله بین فردی از روایی ظاهری، روایی محتوایی، همسانی درونی، پایایی آزمون باز آزمون و پایایی بین ارزیاب مناسبی برخوردار است. بنابراین این ابزار قابلیت استفاده در پژوهش ها و کارهای بالینی برای افراد مبتلا به اسکیزوفرنی در ایران را دارا است.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، مهارت های اجتماعی، روایی، پایایی، ترجمه
|
  • Masoud Gharib*, Nahid Rahmani Pages 2-9
  • Seyed Mohammad Mousavi Nodoshan, Ali Reza Taheri* Pages 10-27
    Objective

    Everyone is required to walk and stand for long time in daily activities, especially in the workplace. As a result, the Ground Reaction Force (GRF) on the components and joints is so great that they sometimes reach several times the weight of the body. These forces can have devastating effects on the feet and ankles. Various studies have suggested different methods and factors for reducing the GRF while walking. The purpose of this study was to identify the different causes of factors and methods affecting the GRF according to the current study. 

    Materials & Methods 

    This review study was conducted by searching the databases of ProQuest, PabMed, Web of Science, and MBS from 1995 to 2019. The keywords included chr('39')Ground Reaction Forcechr('39'), foot orthosischr('39'), chr('39')walkingchr('39'), chr('39')long term standing impact forcechr('39'). After reviewing the abstract and title of each study by the authors, the criteria for selecting the article were considered. At the control level of each article, based on the main design of the search, from 1 to 5 were scored as randomized control trial, prospective controlled trial (Cohort), case-control, pre/post, observational clinical consensus, respectively. The quality of the articles was evaluated and scored using the Down and Black tool.

    Results 

    Out of 82 articles, 21 articles were selected for analysis based on the criteria. Reporting scores, external validity, and internal validity varied between 4-8, 3-1, 5-2, 6-3, 7-4, respectively. From the studies performed on the molding insoles and the change in the loading rate of the maximum vertical GRF, there is a contradiction in proving it. Investigating the effect of foot orthoses in terms of material may lead to a further reduction in plantar.  

    Conclusion

    Determining the effect of different components on GRF in the sole of the foot will help us better understand the factors involved in quality of life. The four domains of gender, post, material, and molding had different effects. Due to the lack of articles related to the study of the effect of gender and the creation of posts in the insole on the GRF can not be decisive.

    Keywords: Ground reaction force, Orthotics, Walking
  • Fereshteh Poursaeed, Nahid Tahan*, Farideh Dehghan Manshadi, Ali Reza Akbarzade Bagheban Pages 28-47
    Objective

     Spasticity is one of the components of an Upper Motor Neuron (UMN) lesion that occurs usually after a period of flaccidity in the form of velocity-dependent resistance to passive stretch. Spasticity is a significant cause of limited mobility and disability in neurological diseases. There are several clinical approaches to control spasticity. Recently, Shock Wave Therapy (SWT) has been reported to be a new, safe, and effective method for reducing spasticity for people with upper motor neuron lesions. We conducted a meta-analysis of relevant clinical trials to assess the effect of applying SWT on spasticity in UMN lesions. 

    Materials & Methods

    An electronic search was performed in PubMed, ISI Web of Science, Scopus, Science Direct, MEDLINE, and Google scholar from January 2005 to January 2020. Studies were included if they measured spasticity with the Modified Ashworth Scale (MAS) or/and neurophysiological indices in patients with stroke, multiple sclerosis, and cerebral palsy. The keywords of muscle hypertonia or spasticity, extracorporeal shock wave therapy, stroke, multiple sclerosis, and cerebral palsy were used. Two independent researchers searched articles, screened eligible studies against the inclusion criteria, and assessed the methodological quality of included studies. The methodological quality of studies was evaluated using the Downs and Black tool. The difference between the means was considered as the effect size in the MAS and Hoffman reflex/motor response (H/M) ratio before and after the intervention with 95% CI in random-effects models. Analyzes were performed using STATA software version 11.

    Results

     The initial search led to the retrieval of 98 studies based on the inclusion and exclusion criteria, of which 24 full-text articles were reviewed and 14 articles were included in the meta-analysis process. All 14 articles had examined the effects of shockwave on the MAS. Four studies with 120 patients had examined the effects of shockwave therapy on the H/M ratio. Significant reduction in MAS grade was observed immediately [I2 = 100%, P<0.001, SMD=1.38 with 95%CI: (0.80, 1.87)] and three months after SWT [I2 = 100%, P<0.001, SMD=1.13 with 95%CI: (0.50, 1.76)] in comparison with the baseline values. ESWT had no significant effects on the H/M ratio [I2 = 97.5%, P<0.001, SMD=1.09 with 95%CI: (-0.54, 2.73)].

    Conclusion

     SWT can improve spasticity based on the MAS. The lack of SWT effects on the neurophysiological parameter of spasticity supports this opinion that SWT acts on the non-neural component of spasticity. Differences observed in studies in terms of treatment sessions, intervals of treatment sessions, energy density, number of shocks, and follow-up duration need to be examined more closely. More randomized clinical trials are needed in the future to analyze the impact of these factors on the efficacy of SWT for spastic patients.

    Keywords: Spasticity, Cerebral palsy, Stroke, Multiple sclerosis, Extracorporeal shock wave therapy
  • Shahrzad Pakjouei, Aidin Aryankhesal*, Mohammad Kamali, Hesam Seyedin, Mohammad Heidari Pages 48-65
    Objective

    People with disabilities are highly vulnerable during disasters and their mortality is higher than normal population. The causes of this vulnerability, in addition to the physical problems and movement limitations, can be lack of their knowledge in facing with disasters. Such deficiencies can adversely affect their preparedness surviving in the disastrous situations and cause adverse consequences. Hence, this study aimed to identify the educational needs of people with physical disabilities and related groups in earthquakes, through understanding their views.

    Materials & Methods

    The study was done in a qualitative method. Participants were selected from people with physical disability who had an experience of earthquake, literate, and in the age range of 18-60 years, through purposive sampling in two methods of maximum variation and snowballing. Semi-structured interviews were used for data collection and data saturation was reached with the entry of 18 eligible individuals. Thematic analysis was applied for data analysis assisted by MAXQDA software V. 10.

    Results

    According to the participants, education was an essential factor for improving their preparedness for earthquake. The educational needs were categorized as two main themes. The first main theme included two subthemes: 1. Basic educational needs such as saving life and prevention of secondary disabilities, keeping calm, stress management, and decision making; and 2. Empowerment educational needs such as coping with disabilities in critical situations, providing relief to other people in case of having enough ability, and educating other people with disabilities. The second theme included two subthemes: 1. General educational needs related to families and public, such as rescue of people with disabilities, saving self-life and prevention of disabilities, proper relief to public for prevention of disabilities, accompanying and psychological support of people with disabilities; and 2. The specialized educational needs for relief workers and disaster managers, including relief to people with disabilities, prevention of disability and injury while rescuing public, familiarity with different groups of people with disabilities and their needs, and considering the needs of people with disabilities in the response measures.. 

    Conclusion 

    Based on the findings, the educational needs of people with physical disabilities and related groups, emerged in the form of preserving life, health and disability prevention, empowerment and improving the quality of services in the earthquake. Fulfilling the educational needs can increase the preparedness of these people in facing with earthquakes, although it requires the development of standard and practical educational programs by obtaining their opinions and implementing it in the situations before the disasters. On the other hand, considering that no serious and principled action has been taken so far in the field of education of people with disabilities, it is necessary for the planners and policymakers to formulate specialized policies in accordance with the countrychr('39')s conditions. This measures can be effective in reducing mortality and improving the health of these people in disaster situations.

    Keywords: People with disabilities, Education, Needs, Disasters, Earthquake
  • Saeed Ghaneh-Ezabadi, Leila Nezamabadi-Farahani, Kianoush Abdi*, Maral Saadat, Seyed Abolfazl Zakerian Pages 66-85
    Objective

     Disabled people experience worse situation in respect of the stress, health, and socio-demographic indicators than healthy people. Little knowledge is available about the way in which this disadvantage is patterned by employment status and occupation type, especially in employees with physical disabilities. Few studies have investigated the potential effect of employment status and occupation type on general health and occupational stress in physically disabled employees. This study investigated the role of employment status and occupation type and demographic factors in predicting general health and also, examined the relations between occupational stress and general health while adjusting for demographic factors among employees with physical disabilities in vocational centers of the State Welfare Organization in Tehran City, Iran.

    Materials & Methods

    This was a descriptive-analytical study with a cross-sectional design. The study was performed among 273 people with physical disabilities employed in the productive workrooms of vocational rehabilitation centers of Tehran, which were selected via convenience sampling. Data collection tools were Occupational Stress Index (OSI) developed by Belkic (1991) based upon cognitive ergonomics concept to measure the five key potential work-related stressors, Goldberg’s 28-item General Health Questionnaires (GHQ-28) (1979) to detect psychiatric illness as well as current psychological state in the past month and self-administered demographic form. Data analysis was conducted in SPSS software, using the independent t-test, one-way ANOVA and multiple linear regression.

    Results

     The Mean±SD age of the physically disabled employees was 33.65 (3.76) years. Most of them were aged 30 to 39 years. (55.2%), men (60.4%), married (60.4%), with part-time employment (67%) and engaged in productive affairs (30%). The relationship between general health and occupational stress with gender and marital status was found to be significant (P<0.05). Women and married subjects had more occupational stress. Moreover, there were significant differences in general health and occupational stress subscales regarding employment status (P<0.05). Part-time employees were exposed to more stressful physical conditions and accidents at work than others, causing a higher level of occupational stress. In addition, employees who were engaged in art-related jobs had higher rate of time pressure, problems and decision-making situations in their workplace, hence, overall more occupational stress. Multiple linear regression analyses were then performed on data to identify general health predictors while adjusting for demographic variables. Age had a significant independent direct effect on enhanced somatic symptoms (β=0.16). Disabled women had a higher score of somatic symptoms than men (β=1.97). Furthermore, part-time employment was directly related to somatic and depression symptoms (β=1.26 and 1.51). Productive works were significantly associated with a higher level of somatic symptoms, anxiety, insomnia and depression symptoms (β=1.28, 1.53 and 1.95, respectively). Therefore, being female, employing as a part-time worker and working in productive affairs were significant predictors of somatic and depressive symptoms in physically disabled employees. Moreover, the physical condition of the workplace, workplace problems and decision-making situations were positively related to somatic symptoms (β=0.7, 0.13 and 0.14, respectively). In overall, 49% of the variance in somatic symptoms (the best model fit) could be explained by independent variables.

    Conclusion

     Employment status and occupation type are significantly related to occupational stress, which in turn, causes general health disparities among people with physical disabilities. With respect to the higher level of somatic symptoms and depression in part-time employees, it seems that changing their employment status to full-time, can reduce their stress load and improve their health. In addition, women and married subjects experience more occupational stress and have more somatic symptoms.

    Keywords: Physically disabled, Employment status, Occupation type, general health, Occupational stress
  • Mohammad Hassan Mazidi, Nazila Akbarfahimi*, Seyed Ali Hosseini, Mohsen Vahedi, Nasibeh Amirzargar Pages 86-101
    Objective

     Upperlimb function impairment is one of the most common consequences of stroke and a part of the motor functions, that has been considered as a necessary basis for the implementation of various of occupation and participation. The purpose of the present study is to investigate the relationship between upper extremity function and level of participation and independence in the activities of daily living in people with history of stroke in less than two years ago.

    Materials & Methods

    This study is non-experimental and cross-sectional. Among those referring to University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences with a history of stroke in less than two years ago, the patients were selected by easy accessible sampling method. Upper limb performance was measured by Fogel-Meier and independency in daily living activities by the Functional Independence Scale (FIM) and participation by the Iranian Participation Questionnaire (IPQ).Data analysis was performed in SPSS V. 23 softwarebyusing Spearman correlation test.

    Results

     The results showed that the correlation between upper limb performance and participation was a moderate direct relation (P=0.003, r=0.315) and there was a strong direct (r=0.625, P=0.00)correlation between upper limb performance and independence in activities of daily living.

    Conclusion

     The relationship between upper limb function and independence in daily living activities is strong, so with further improvement and efficiency of the upper limbleadtoincreasesindependence in patientschr('39') activities of daily life. The relationship between upper limb function and participation is moderate, so to increase and improve the participation of stroke patients, in addition to upper limb mobility, other factors must be considered.

    Keywords: Stroke, Participation, Upper limb function, Activity of Daily Living (ADL)
  • Reyhane Kaviani Broujeni, Mehdi Rezaee*, Zahra Pashazadeh Azar, Mehdi Tabatabae, Hossein Gerivani Pages 102-117
    Objective

     Family-centered services are collections for children with special needs and their families. These services consider families as expert about childrenchr('39')s needs. The essence of this approach is involvement of family in decision making, cooperation, and mutual communication (family and therapist), mutual respect, acceptance of family choice, family support, flexibility of service, and effort to empower families. These services have become a basic foundation of many early intervention programs and are especially useful in rehabilitation services. MPOC-20 is one of the questionnaires used to evaluate these services. This questionnaire consists 20 questions divided into 5 areas, the areas include the following: 1) enabling and partnership, 2) providing general information, 3) providing specific information about the child, 4) coordinated and comprehensive care for child and family, and 5) respectful and supportive care. This tool has been translated and validated in several countries and specifically in several diseases. In this study, the validity and reliability of this tool have been investigated.

    Materials & Methods

     This study was a descriptive-analytical and in order to measure the validity and reliability of MPOC-20, content validity, correlation coefficient and reliability of the test-retest were done. To determine the content validity, 14 occupational therapists were asked and the result was calculated by measuring the content validity index and content validity Ratio. Then, an MPOC-20 questionnaire along with a form of demographic information and a consent form were given to 340 parents of children (children under 18 years and with different diagnosis) in clinics of Tehran. The articipants consisted of 142 girls patients (42%) and 198 boys (58%) randomly selected from public and private rehabilitation centers in different regions of Tehran. A large percentage of respondents were mothers (314 people were 92.4%). After 2 weeks, the questionnaire was again distributed among 30 of them, and the ICC coefficients were calculated. In order to determine the internal consistency, Cronbachchr('39')s alpha was calculated.

    Results

     The content validity index and content validity Ratio for all items were acceptable and no items were deleted. Cronbachchr('39')s alpha was 0.81 which indicates a high correlation between items in the questionnaire. The highest Cronbachchr('39')s alpha coefficient is related to the field of providing general information about the child (α=0.77). Also, in this section, the p-value was significant for all fields at the level of 0.001. In the reliability of the test-retest, the scores of the Intra-class correlation coefficient of all domains were higher than 0/6 which indicates a medium to good reliability of the questionnaire. Reliability in the field of supportive care had a high coefficient and good reliability. In other areas, the reliability was moderate.

    Conclusion

     Considering the importance of evaluation in improvement of family-centered services provision, a strong tool is needed and MPOC-20 is well known in this regard. The results of this study showed that the Persian version of "MPOC-20" questionnaire has a good validity and reliability in children under the age of 18, and it can be used to assess family-centered services in both research studies and as clinical tool.

    Keywords: Validity, Reliability, Family-center service, MPOC-20, Questionnaire
  • Milad Abolhasani, Ashraf Karbalaee Nouri*, Enayatollah Bakhshi, Mojtaba Kheirkhah Pages 118-131
    Objective

     This study aimed to translate the Assessment of Interpersonal Problem-Solving Skills (AIPSS) into Persian and to evaluate the validity and reliability of the Persian version of AIPSS to use for adults with schizophrenia.

    Materials & Methods

    In this methodological study, the translation process was performed according to the International Quality of Life Assessment (IQOLA) protocol. The face validity of the translated AIPSS was determined based on the opinions of experts and The Content Validity Index (CVI) and Content Validity Ratio (CVR) were also calculated for each item. The Persian version of the test was performed on 52 patients with schizophrenia disorders at Tehran’s Razi Mental Hospital; they were selected using a convenience sampling method. Cronbach’s alpha coefficient was used to evaluate internal consistency. Inter-rater reliability was determined by the Intraclass Correlation Coefficient (ICC). A retest was complete on 15 patients with 2 weeks interval and ICC was used to determine the test-retest reliability.

    Results

     Face validity was confirmed by the experts’ opinions. The Content Validity Ratio (CVR) and the Content Validity Index (CVI) were equal to one for all scenes. Cronbachchr('39')s alpha coefficient for all scales was ranged between 0.511 and 0.821. The ICC in all scales were more than 0.98 for inter-rater reliability. In calculating test-retest reliability, the ICC for all scales ranged 0.733-0.893.

    Conclusion

     Results show that the Persian version of AIPSS has acceptable face validity, content validity, internal consistency, inter-rater reliability test-retest reliability. Therefore, this instrument can be used in clinical fields and research studies to assess the social skills of Iranian patients with schizophrenia.

    Keywords: Schizophrenia, Social skills, Validity, Reliability, Translation