فهرست مطالب

پژوهش های ادبی و بلاغی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1399)

نشریه پژوهش های ادبی و بلاغی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رویکردی جدید درباره اطناب و بسط کلام، شاخصه سبکی مولانا در حکایات عرفانی دفتر سوم
    سرور خان بیگی، سید محمود سید صادقی*، شمش الحاجیه اردلانی صفحه 1

    اطناب در کنار ایجاز و مساوات، یکی از سه شیوه بیانی است که در علم معانی از آن سخن به میان آمده است. چنان که میدانیم این شیوه از بیان، خود دارای دو گونه هنری و ممل می باشد. اطناب هنری برخلاف اطناب ممل که از ارزش اثر ادبی می کاهد در واقع از مهم ترین و موثرترین شگردهای سخن-پردازی است که شاعران از رهگذر آن به آثار خویش جلوه ای ادبی و شاعرانه می بخشند. اطناب مانند شگردهای دیگر بلاغی، دارای معنی ضمنی است. مساله اصلی مقاله این است که علی رغم آنچه در کتاب های معانی آمده است «معنی ضمنی اطناب» با «شیوه های اطناب» متفاوت است و آنچه باعث زیبایی و تاثیرگذاری اطناب بر خواننده می شود، شیوه بیان آن نیست؛ بلکه معنای ضمنی آن است. نگارنده که اعتقاد دارد، اصول علم معانی را باید از شاهکارهای ادبیات استنباط کرد، برای توضیح این مساله، سبک اطناب و معنی ضمنی آن را در دفتر سوم با استفاده از شیوه توصیفی- تحلیلی بررسی نموده و به این نتیجه رسیده است که همه موارد اطناب در این دفتر، دارای معنی ضمنی هستند و این معنی ضمنی که دلیل هنری بودن اطناب مولانا است، در اثرگذاری داستان های بسیار کارساز بوده است و بسامد این شگرد بلاغی به میزانی است که از ویژگی های سبکی مولانا در نیز به شمار می آید.

    کلیدواژگان: علم معانی، بلاغت، انواع اطناب، معنوی، معنی ضمنی
  • واکاوی جلوه های نوستالژی در شعر محمد قیسی
    مرتضی زارع برمی، فاطمه کاظمی* صفحه 2

    غم و اندوه ناشی از علاقه به سرزمینی خاص که انسان، آرزوی رسیدن به آن را دارد، از مظاهر بارز نوستالژی است، با این توصیف، غم غربت، تجربه ای کلی است که فلسطینیان در آن زندگی کردند و درد و رنج آن را لمس نمودند، محمد قیسی نیز به عنوان شاعر نوپرداز فلسطینی، علاقه فراوانی به وطن و سرزمین مادری اش داشت و در آرزوی بازگشت به سرزمینش بود. اسلوب شعری قیسی مملو از عشق و علاقه وافر به وطن است. پژوهش حاضر به بررسی غم غربت در شعر قیسی پرداخته و جلوه های نوستالژی و غم غربت را در اشعار او مورد بررسی قرار می دهد. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی به این نتیجه می رسد که اشغال فلسطین و آواره شدن فلسطینی ها، دوری از زادگاه، دوران کودکی و یادآوری آن و... از جمله عواملی است که زمینه ساز ایجاد غم غربت در زندگی خصوصی قیسی شد. از طرفی دیگر محورهای اصلی غم غربت و نوستالژی در اشعار او، غم غربت و گرایش مفرط به بازگشت به وطن و زادگاه، مرگ در غربت و تبعیدگاه، احساس بیگانگی، پناه بردن به آرمان شهر و اسطوره پردازی است.

    کلیدواژگان: نوستالژی، درد دوری، عشق به وطن، تبعیدگاه، محمد قیسی
  • بررسی سیر تلخ اندیشی در شعر مهدی اخوان ثالث
    حامد صافی* صفحه 3

    در مفهوم تلخ اندیشی با اندیشه روبرو هستیم؛ اندیشه ای که به نگرش ختم می شود؛ نگرشی که از اندیشه تلخ سرچشمه می گیرد تلخ و سیاه خواهد بود. این نگرش به منزله عینکی است تیره و تار که همه چیز را تلخ و منفی می بیند و قاعدتا سیاهی ها را تیره تر و بدی ها را بدتر از آن چه هست، معرفی می کند. تلخ اندیشی می تواند زمینه فردی یا اجتماعی داشته باشد. بنابراین. مهدی اخوان ثالث از جمله شاعران تلخ اندیش دوره معاصر است که به عنوان شاعری تلخ اندیش شناخته می شود. تا جایی که برخی او را حماسه سرای شکست نامیده اند. در این پژوهش، اشعار مهدی اخوان ثالث در شش دوره، بررسی شده است. بر اساس این بررسی، اخوان را نمی توان یک شاعر سراسر تلخ اندیش به حساب آورد؛ چرا که فضای اشعار او در دوره پیش از کودتای 28 مرداد امیدوارانه بوده است. تلخ اندیشی اخوان، نخست از زمینه فردی و زندگی شخصی او سرچشمه گرفته است. اخوان ثالث پس از کودتا تحت تاثیر این شکست اجتماعی و سیاسی، دچار تلخ اندیشی اجتماعی شده که در نهایت به یاس فلسفی ختم شده است. احساس تنهایی، احساس غربت و نوستالوژی، مرگ اندیشی و پوچ انگاری مهم ترین مضامین تلخ اندیشانه در شعر مهدی اخوان ثالث است.

    کلیدواژگان: تلخ اندیشی، اخوان ثالث، شعر معاصر
  • بررسی توازن آوایی در غزلیات سنایی
    مصطفی سالاری*، ام البنین نیکخواه نوری، بهروز رومیانی صفحه 4

    موسیقی شعر، عامل جذابیت متون نظم است که در غزل های «سنایی» جلو ه ای بارز دارد و با عنوان توازن آوایی نمود چشمگیری یافته است. سنایی به کمک توازن کمی و استفاده از وزن های مختلف، چاشنی ضرب و آهنگین غزل های خود را افزایش داده است. وی به کمک اوزان مختلف، جذبه و شور خاصی را به غزل می بخشد، تا جایی که بیشترین بسامد را در اوزان متفق الارکان می توان مشاهده کرد . سنایی در کاربرد توازن آوایی کیفی، به انواع تکرار دست می زند و با تکرار انواع صامت و مصوت های زبان فارسی، سعی در زیباسازی غزل هایش نموده است که استفاده وی از مصوت بلند «آ» از بسامد بالایی برخوردار است به طوری که همخوان مصوت«آ» را در آغاز، وسط و پایان واژگان به صورت مکرر به کار برده است و در مقابل کمترین میزان استفاده از واکه را در مصوت کوتاه« - » برده است. وی با استفاده از تکرار واکه و همخوان ها در آغاز و پایان واژگان، جلو ه ای آهنگین به اشعارش می بخشد که این بهره گیری شاعر از انواع تکرار در اواسط ابیات از نمود بیشتری برخوردار است. بنابراین می توان گفت که سنایی با بهره گیری از انواع توازن با رعایت انواع همخوان ها، موسیقی خاصی را به غزل هایش بخشیده است که در زمینه های مختلف قابل بررسی است. این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی صورت گرفته، که ابتدا مباحث توازن آوایی را در غزل های سنایی شناسایی کرده، سپس ضمن تحلیل هر یک از آنها، بسامد هر کدام را در قالب نمودارها مشخص نموده ایم.

    کلیدواژگان: سنایی، غزل، توازن آوایی، شعر کلاسیک، متون نظم
  • بررسی صور بلاغی در لالایی بختیاری (با تاکید بر کتاب فرهنگ و ادبیات کودکان بختیاری)
    معصومه قاسمی* صفحه 5

    لالایی ها بخشی از ترانه های عامیانه و ماندگار و کهن ایرانی هستند که ریشه در گذشته های دور دارند. با وجود گستردگی حوزه فرهنگ و ادبیات مردم بختیاری به عنوان یکی از اقوام ایرانی که در واقع بازتابی از سنتهای نیکوی گذشته و حال آنان است، توجه و اهمیت دادن به آن و بررسی گونه های مختلف قلمرو این فرهنگ مساله مهمی است که تا کنون کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. به دلیل کهن بودن مضمون لالایی ها و نزدیکی سراینده به طبیعت بیشتر از طبیعت پیرامون مناطق بختیاری بهره گرفته و عناصر مشبه به، طبیعت پیرامون از قبیل کوه،دشت،رودخانه، درختان،گلها و گیاهان که عناصری ملموس و طبیعی هستند، می باشد.در پژوهش حاضر به بررسی تشبیه، استعاره و کنایه به عنوان مهمترین عناصر خیال در حدود پانصد بیت از لالایی های بختیاری پرداخته شده است. بررسی های به عمل آمده حاکی از آن است که 69 درصد استعاره، 19 درصد تشبیه و12درصد کنایه هستند، که از رابطه ی میان اقلیم،نوع معیشت،شیوه ی زندگی مردم با عناصر اصلی به کار رفته در لالایی های بختیاری حکایت دارد.

    کلیدواژگان: بختیاری، لالایی، استعاره، تشبیه، کنایه
  • زبان بلاغی و ادبی حروف الفبا در اندیشه های عطار نیشابوری
    غلامرضا حیدری* صفحه 6

    جایگاه و ویژگی حروف الفبای پارسی از منظر شکل ظاهری و ادبی و نقش آنها در آفرینش ترکیبات، تعابیر و مضامین دینی، عرفانی و ادبی، شعرا و نویسندگان تمام ادوار شعر فارسی را بر آن داشته است تا به مضمون آفرینی با آنها بپردازند. براین اساس، مضامین بکر، فضاهای شاعرانه، ترکیبات و تعابیر نغز و ظریف برساخته از حروف الفبای پارسی در کنار دیگر مضامین ادبی و هنری، از دیرباز تاکنون در پهنه ادب فارسی، جایگاه خاصی پیدا کرده است. عطارتوجه خاصی به حروف الفبا و ساختارهای هنری و ادبی آنها برای تبیین اندیشه های دینی، عرفانی خود داشته است. در این مقاله، ضمن بررسی جایگاه و ویژگی حروف الفبای پارسی از منظر شکل ظاهری و ادبی، به نقش آنها در آفرینش ترکیبات، تعابیر و مضامین دینی، عرفانی و ادبی در آثار عطار(دیوان اشعار، منطق الطیر و تذکره الاولیاء) پرداخته ایم. با تحلیل و بررسی شواهد شعری از کاربرد حروفی که در آفرینش مضامین عرفانی، دینی و ادبی نقش داشتند، به این نتیجه رسیدیم که عطار، ضمن توجه خاص به جایگاه و ویژگی های حروف الفبا، مباحث دینی و عرفانی خاص خود را با مضامین و تعابیر ظریف ادبی بیان داشته است. عطار تقریبا از همه حروف الفبا در این زمینه بهره برده است، اما دامنه کاربرد حرف الف در مقایسه با دیگر حروف الفبا، بیشتر است. شاعر بعد از حرف الف، به حروفی چون عین، کاف و نون به واسطه ویژگی منحصربه فرد آنها، در آفرینش مضامین عرفانی، دینی و ادبی بیشتر از دیگر حروف الفبا توجه داشته است.

    کلیدواژگان: حروف الفبا، شعر، نثر، عطار نیشابوری، مضمون
|
  • A New Approach to Rhetoric and Expansion of the Word, a Characteristic of Rumi's Stylistics in Mystical Tales of the three Book
    Soror Kan Beigi, Seyyed Mahmoud Seyed Sadeghi *, Shams Al Hajiyeh Ardalani Page 1

    In addition to brevity and equality, etiquette is one of the three methods of expression that has been discussed in semantics. As we know, this method of expression has two types of art and melody. Artistic rhetoric, unlike national rhetoric, which reduces the value of literary work, is in fact one of the most important and effective rhetoric techniques through which poets give literary and poetic effects to their works. Rhetoric, like other rhetorical tricks, has an implicit meaning. The main point of the article is that despite what is stated in the books of meanings, the "implicit meaning of the word" is different from the "methods of the word" and what makes the word beautiful and effective on the reader is not the way of expressing it; Rather, it has an implicit meaning. The author, who believes that the principles of semantics should be inferred from the masterpieces of literature, to explain this issue, has studied its style and implicit meaning in the third book of Masnavi using a descriptive-analytical method and has come to the conclusion that all cases Atanab in this book have an implicit meaning and this implicit meaning, which is the reason for the artistic nature of Rumi's Atnab, has been very effective in influencing the stories of Masnavi, and the frequency of this rhetorical technique is such that it is one of Rumi's stylistic features in Masnavi.

    Keywords: rhetoric, types of etiquette, spiritual Masnavi, implicit meaning
  • An analysis of the elements of nostalgia in the poetry of Mohammed Al-qaysi
    Morteza Zare Beromi, Fatemeh Kazemi * Page 2

    The sadness caused by the desire for a particular land that man longs to reach is a manifestation of nostalgia, by this description, sadness is a general experience in which the Palestinians lived and touched its suffering. Mohammed Qaisi, too, as a Palestinian modern poet, was deeply interested in his homeland and wished to return to his land. His poetic style is full of love and passion for the home. This study examines the nostalgia in Al-Qaysi’s poetry and examines the elements of nostalgia and sadness on his poetry. This descriptive-analytical study concludes that the occupation of Palestine and the displacement of Palestinians, remoteness from childhood and its remembrance, etc. are among the factors that caused sadness in Al-Qassi’s personal life. On the other hand, the main axioms of nostalgia in his poems are: sadness of homage and excessive tendency to return home, death in exile, seeking refuge in the city, and mythmaking.

    Keywords: Nostalgia, separation, Patriotism, Exile, and Mohammed Al-qaysi
  • Pessimism in the poem of Akhavan Sales
    Hamed Safi * Page 3

    Bitter Thinking is a word that means thinking bitterly. In this sense, we are confronted with thought; an idea that ends with an attitude. An attitude that stems from bitter thinking is bitter and black. This attitude is a gloomy speck that sees everything bitter and negative. And it's likely that darkness is darker and worse than what it is. Predictability is likely to have a personal or social background. Mehdi Akhavan Sales is one of the pessimistic poets of the contemporary era. In this research, while investigating the darkness in the poet's poetry, the poignant themes in his poems were analyzed. Based on this review, The cynicism of the Brotherhood originated primarily from his personal background and his personal life. Akhavan Sales after 1332, Influenced by this social and political failure, Has become socially pessimistic Which ultimately ends up in philosophical disappointment. Feeling loneliness, feeling alert and nostalgic, moradity and humor Loneliness is the most important pessimism in the poetry of the Brotherhood.

    Keywords: Pessimistic, Akhavan sales, contemporary poetry
  • Investigation of phonetic balance in Sana'i's sonnets
    Mostafa Salari *, Omolbanin Nickhah Noori, Behrouz Romiani Page 4

    The music of the poem is a fascinating element of the orderly texts, which are prominent in Sana'i's sonnets and have become remarkably phonetic. Sana'i has increased his sonnets through the use of quantitative equilibrium and the use of different weights, multipliers, and rhythms. With the help of various weights, he gives a special attraction to the sonnet, so that the most frequencies can be found in the all-weights. In the application of qualitative phonetic balance, Sanai repeats a variety of repetitions and, by repeating different types of vowels and vowels in Persian, has attempted to beautify his sonnets so that his use of the long vowel "A" is of high frequency, so that it corresponds to the vowel "A". Has used vocabulary at the beginning, middle and end of the vocabulary, and has used the least amount of vowels in the short vowel "e". By using vowel repetition and consonants at the beginning and end of the vocabulary, he gives a poetic tone to his poetry that this poet's use of repetition in mid-verses is more evident. Thus, it can be said that Sana'i has used certain kinds of balance with respect to different consonants and has given certain music to his sonnets which can be studied in different contexts. This research is a descriptive-analytic one which first identifies the phonetic equilibrium topics in the Sana'i sonnets, then analyzing each one and determining the frequency of each in the form of graphs.

    Keywords: Sana'i, Sonnet, phonetic balance, classical poetry, poetry texts
  • A Study of Rhetorical Forms in Bakhtiari Lullaby (Emphasizing on Bakhtiari Children's Culture and Literature Book)
    Maassome Ghassemi * Page 5

    Lullabies are part of the popular, enduring, ancient Iranian folk songs that have their roots in the distant past. Despite the breadth of culture and literature of the Bakhtaran people as one of the Iranian tribes, which is in fact a reflection of their past and present good traditions, it is important to pay attention to it and study different species of this culture, which is less important so far. Has been reviewed. Due to the antiquity of the theme of lullabies and the proximity of the poet to nature, the nature around Bakhtaran region is more used and similar elements, nature around such as mountains, plains, rivers, trees, flowers and plants, which are tangible and natural elements, are.In the present study, simile, metaphor and irony have been studied as the most important elements of imagination in Bakhtaran lullabies. Studies have shown that 69 percent of metaphors are 19 percent metaphorical and 12 percent metaphorical. Has it.

    Keywords: : Lullaby, simile, Metaphor
  • The Rhetorical and literary language of alphabetical letters in thoughts of Attar Neyshabouri
    gholamreza heidary * Page 6

    The position and trait of Persian alphabetical letters in terms of shape, superficial and literary attitude, and their role in creating religious, literary, and theosophical syntaxes, interpretations, and themes has motivated the poets and writers of all ages to create the themes with them. According to this, original themes, poetic areas, fine and delicate syntaxes and interpretations made from Persian alphabetical letters beside other literary and artistic themes have found a special position in the field of Persian literature from a long time ago. Like mystical poets such as Sanaie and Molavi, Attar Neyshabouri payed a special attention to alphabetical letters and their literary and artistic structures for explaining their religious and theosophical thoughts. In this article, we not only have studied the position and trait of Persian alphabetical letters in terms of shape and superficial and literary attitude, but also we have examined their role in creating the religious, theosophical, and literary syntaxes, interpretations, and themes of Attar Neyshabouri's works (Divan Ashar (the complete works of poems), Manteghotteir, Tazkeratololiya)., Attar Neyshabouri has expressed his special theosophical and religious issues with delicate literary interpretations and themes. Attar Neyshabpuri has used almost all of the alphabetical letters in this context, but the range of the application of letter "Alef" is more than other letters. After letter "Alef", the poet has payed attention to some letters like "Ein", "Kaf" and "Noon" due to their unique trait in creating the literary, religious, and theosophical themes more than other alphabetical letters.

    Keywords: Alphabetical Letters, Poem, Prose, Attar Neyshabouri, Theme