فهرست مطالب

نشریه گلجام
پیاپی 37 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیه صالحی*، حجت الله رشادی، حسین نوروزی قره قشلاق صفحات 5-18

    سلطان آباد نام یکی از مناطق مشهور قالیبافی ایران است که بعدها به اراک تغییر نام یافت و در گذشته فرش هایی به سبک روستایی در این منطقه تولید می شده است. در دوره قاجار با فراهم آمدن زمینه فعالیت شرکت های چندملیتی مانند زیگلر در این منطقه، سلطان آباد به یکی از قطب های تولید و صادرات فرش ایران تبدیل می شود. این روند موجب تغییر سبک قالی این منطقه از روستایی به شهری می شود و شیوه تولید از تولید برای خود(خودفرمایی) به تولید طبق سفارش (کارفرمایی)تغییر پیدا می کند. در این میان زنان که وظیفه بافت این قالی ها را به عهده داشته اند با رونق بازار فرش منطقه خود، نقش اقتصادی و اجتماعی جدیدی می یابند. اما برخلاف رشدی که باتوجه به رونق اقتصادی و اشتغال و درآمدزایی برای قالیبافان انتظار می رفت، این تحولات، تاثیراتی متفاوت بر قالیبافی این منطقه و در نتیجه جایگاه اقتصادی و اجتماعی زنان قالیباف سلطان آباد برجای می گذارد. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی به جستجوی آن تاثیرات پرداخته شده است نتایج نشان می دهد در مسیر گذار از خویش بافی(خودفرمایی) به سفارش بافی(کارفرمایی)، آزادی و احساس زن قالیباف را نسبت به رنگ پردازی و نقش اندازی قالی خود نادیده گرفته و اختیار وی در خلق و آفرینش قالی اش از وی سلب شده است میتوان اینگونه بیان کرد که تحولات اجتماعی و اقتصادی این دوره نهایتا منجر به عدم تحقق حقوق اقتصادی و اجتماعی زنان قالیباف این منطقه و تنزل شان اجتماعی حرفه قالیبافی شده است که کم و بیش تاکنون ادامه دارد.

    کلیدواژگان: قالی، سلطان آباد، زیگلر، زنان قالیباف
  • حمزه امین طهماسبی*، آرزو سلطونی صفحات 19-30

    فرش مهم ترین کالای صادراتی غیرنفتی کشور است؛ اما به دلیل وجود تحریم، شرایط جدیدی برای ایران حاصل شده و این صنعت دستخوش تغییراتی گشته است و برخی از بازارهای خود را از دست داده و امکان صادرات محدودتر شده است. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر انتخاب بازار صادراتی فرش دستباف ایران است. در این راستا پس از شناسایی معیارهای موثر بر انتخاب بازار هدف فرش دستباف ایران با استفاده از طیف لیکرت، معیارهای دارای اهمیت کمتر با بهره گیری از روش فریدمن حذف می شوند. سپس با استفاده از تکنیک دیمتل فازی، تاثیرگذاری و تاثیرپذیری متقابل معیارها بر یکدیگر محاسبه شده و درنهایت عوامل تاثیرگذار بر انتخاب بازار هدف صادراتی فرش دستباف تعیین می شود. نتایج این مطالعه نشان داد که عوامل محیط قانونی، ثبت قانونی اسامی و طرح های ایرانی، تولید ناخالص داخلی، سلایق بازار هدف، صادرات از طریق اعتبار اسنادی بانکی و کیفیت مورد انتظار، به ترتیب اثرگذارترین عناصر بر سایر عوامل می باشند.

    کلیدواژگان: صادرات، فرش دستباف، دیمتل فازی، بازار هدف، تصمیم گیری چندمعیاره
  • آیگین مردانی، صدرالدین طاهری* صفحات 41-58

    قوم کرمانج شمال خراسان، از اقوام فعال ایران در کار آفرینش گلیم هستند و این هنر یکی از مهم ترین تولیدات خانگی آنان به شمار می رود. این پژوهش توسعه ای، پس از بررسی صد و سی نمونه گلیم کرمانجی (40 نمونه از ساکنین روستاهای کرمانج نشین خراسان شمالی، 36 نمونه از بین عشایر کرمانج و 54 نمونه نیز در مجموعه های تاجران و فروشندگان فرش در بجنورد، قوچان و مشهد) و استخراج نقش مایه های برگرفته از طبیعت آنها، تلاش دارد به گونه شناسی این نقش ها و بررسی شیوه های ترکیب بندی آنها بپردازد. داده های کیفی واکاوی شده در این نوشتار به دو شیوه میدانی و اسنادی یافته اندوزی شده اند. نقش مایه های گلیم کرمانجی را از نظر موضوعی می توان در چهار گروه تقسیم بندی نمود: 1. نقش های طبیعی، 2. نقش های برگرفته از ابزار و وسایل زندگی، 3. نقش های انتزاعی، 4. ریزنقش های هندسی؛ که بیشترین شمار و گوناگونی را در این میان نقش مایه های طبیعی دارند. وابستگی زندگی کرمانج ها به عوامل جغرافیایی و شرایط زیست محیطی، طبیعت را در ذهن ایشان بدل به کنشگری قهار و سترگ ساخته و به نیروهای آن نقشی اسطوره ای بخشیده است. نقش مایه های طبیعی در گلیم کرمانجی خود در سه گروه جای می گیرند: 1. نقش های جانوری که به سه شیوه شمایلی، برساخته و نمادین بازنمایی می شوند (همچون: طاووس، مرغابی، دم جنبانک، مریشک، دیک، عقاب، هوپ هوپ، ده وه، جیران، به ران، گوجی، به زن نیری، منیگ، چووچک، گال، ری وی، چاکل و چاکلی نکل خار و چاگل شقه، و کاووک) 2. نقش های گیاهی (همچون: گل، دار، مه ره، و پرک) 3. نقش های برگرفته از پدیده های طبیعی (همچون: چیک، گانی و خارخارک). بافنده کرمانج در چیدمان نقش ها بر گستره گلیم نیز از ارتباط خود با طبیعت الگو گرفته. اکثر نقش های زمینه دارای موضوعاتی است که ارتباط مستقیم تری با زندگی روزمره او دارند، در حالی که نقش های تکرارشونده حاشیه، از طبیعت پیرامون زندگی ایلیاتی یا از انگاره های نمادین و ذهنی الهام گرفته شده است.

    کلیدواژگان: قوم کرمانج شمال خراسان، گلیم کرمانجی، نقش مایه های طبیعی، گونه شناسی
  • اکرم امیدوار پس حصار، امیرمحمد فکورثقیه*، علیرضا پویا صفحات 59-80

    امروزه افزایش رقابت در محیط کسب و کار بیش از پیش سازمان ها را به ارایه محصولاتی با کیفیت و مبتنی بر خواسته های مشتریان ترغیب می کند. در این میان صنعت فرش به عنوان یکی از با قدمت ترین صنایع ایران از این موضوع مستثنی نبوده و در سالیان اخیر توجه به خواسته های مشتریان و مشتری مداری را از اولویت های خود قرار داده است. یکی از روش های مناسب برای شناسایی دقیق انتظارات مشتریان، روش گسترش عملکرد کیفیت است. در همین راستا تحقیق حاضر در پی شناسایی و اعمال نظرات و خواسته های مشتریان در طراحی فرش دستباف است تا هر چه بیشتر با سلیقه و نیاز آن ها منطبق شود. برای تعیین انتظارات و خواسته های مشتریان و شناسایی الزامات طراحی و مهندسی از تیم تصمیم که شامل12 نفر از خبرگان و صاحبنظران فعال در زمینه بازاریابی و فروش، طراحی و مهندسی فرش با حداقل 15 سال سابقه کاری بهره گرفته شده است. سپس با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، ارجحیت معیارها تعیین شد. پس از تکمیل ماتریس های خانه کیفیت، نتایج بیانگر این است که نیاز و خواسته هایی مثل نبود سرکجی و هماهنگی رنگ های فرش، دارای بیشترین اهمیت است. همچنین خروجی ماتریس طراحی محصول نشان داد که نخ پرز استاندارد و نخ تار استاندارد اهمیت زیادی دارد. علاوه بر این، گره زنی و پرداخت فرش مهمترین عملیاتی هستند که شرکت ها در جهت افزایش رضایت مشتری از فرش دستباف باید توجه ویژه به آن داشته باشند.

    کلیدواژگان: طراحی محصول، گسترش عملکرد کیفیت فازی، خانه کیفیت، فرش دستباف
  • زهرا حسین آبادی*، وحیده صائبی صفحات 81-102

    در روستایی مرزی و دورافتاده به نام آقداش از توابع شهرستان کلات نادری در استان خراسان رضوی، گلیمی ذهنی بافته می شود که روستاییان این منطقه آن را "پلاس" یا "پالاس ترکی" می نامند. بافتن این پلاس توسط زنان روستا با وجود 170 دستگاه بافت فعال در روستایی با 167 خانوار جمعیت، نشان دهنده فرهنگ زنده رایج در روستا است. با توجه به شهرت جهانی دست بافته های ایران و سبک های متفاوت بافت در مناطق گوناگون، شناسایی طرح ، نقش و معرفی تکنیک بافت این نوع دست بافته از ضرورت های تحقیق در این زمینه است. نقوش ذهنی همواره ارتباط مستقیم با فرهنگ خاستگاه داشته و از بین رفتن تدریجی آن ها از آسیب های امروزی تولید گلیم است. به این ترتیب، گردآوری و ثبت این نقوش بسیار اهمیت دارد.اما نقوش پلاس های روستای آقداش کدام اند و در فرهنگ روستا چه معنا و مفهومی دارند؟ این تحقیق، با هدف یافتن ارتباط مفاهیم نقوش این گلیم با فرهنگ رایج در روستای آقداش صورت پذیرفته و با توجه به اهمیت تغییر سریع سبک زندگی و اهمیت بوم شناسی در سال های اخیر، مطالعات خرده فرهنگ ها و شناخت بوم های متفاوت در بستر فرهنگی مناطق، شناساندن گلیم آقداش از دیگر هدف های این پژوهش است. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است. اطلاعات پژوهش علاوه بر مطالعات اولیه کتابخانه ای از نتیجه گفت وگو با اهالی روستا و مشاهده فراهم شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بیشتر نقوش، از عناصر طبیعت روستا و حیوانات استفاده شده است که ارتباط مستقیم با زندگی مردم روستای آقداش دارد و شرایط اقلیمی و جغرافیایی منطقه و شکل گرفتن یک خرده فرهنگ در گذشته، از عوامل محیطی استمرار بافت گلیم آقداش بوده است.

    کلیدواژگان: گلیم، روستای آقداش، طرح و نقش گلیم، فرهنگ
  • مریم شیخ زاده، محمد اعظم زاده* صفحات 103-123

    گلیمچه های روستای متکازین علاوه بر فراوانی نقش، ذهنی باف بوده و دارای ساختاری ساده هستند. تنوع نقوش حیوانی و گیاهی و اشکال هندسی غیر قابل فهم و ایجاد طراحی خلاق به هنگام ترسیم نقوش در حاشیه و متن و شیوه اقتباس بافندگان از طبیعت و محیط زندگی و بازنمایی مجدد تصاویر، موجب تنوع طرح ها در شیوه ترسیم نقوش شده است ضمن آن که خطوط و کنش های بصری و درونی، به ارزش بصری آن افزوده است. هدف از تحقیق، دست یابی به شیوه های طراحی در روند بازآفرینی نقوش و ارزش های بصری است. در راستای پژوهش به این سولات پاسخ داده شده است که در روند بازآفرینی نقوش در گلیمچه های متکازین، انواع شیوه های طراحی چگونه انجام گرفته و ارزش های بصری نهفته در این نقوش چگونه است؟ برای مطالعه و بررسی، تعداد 8 نمونه اصیل از گلیمچه ها گزینش شده و به روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و به شیوه میدانی و مصاحبه مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که در راستای بازآفرینی تصاویر، دو شیوه واقع گرایانه و انتزاعی آشکار شده است. نقوش واقع گرایانه به دلیل اقتباس مستقیم از طبیعت، عاری از هرگونه بازآفرینی خلاق و ارزش بصری است در حالیکه در روش انتزاعی، نقوش به دو شیوه چکیده نگاری و انتزاع ناب ترسیم شده اند. در شیوه چکیده نگاری، ساده سازی نقوش مشاهده شده و با اندکی تامل و اندیشه برای مخاطب قابل فهم است و البته ارزش بصری موجود در کیفیت و ارتقاء طرح ها موثرند. در شیوه انتزاع محض (زبده گزینی)، نقشمایه ها در فرآیند بازآفرینی، به شیوه بنیادی و مبتنی بر جوهره درونی اشکال طرح شده اند و ارزش بصری نهفته در طرح ها مبتنی بر نوعی زیبایی شناسی بوده و به سادگی قابل مفهوم نیست.

    کلیدواژگان: گلیمچه، بازآفرینی، انتزاع، متکازین، نقوش
  • علیرضا شیخی*، مهری طاهری مقدم نوقابی صفحات 125-158

    پشتی ها، بافته های پرزدار کوچکی هستند که پس از بافت،  آماده شده (با الیافی مانند پنبه یا پرز قالی پر می شوند)و به عنوان تکیه گاه در پذیرایی ها مورداستفاده قرار می گیرند. به علت فقدان تحقیقات جامعی درباره آثار داری بافته شده در شهرستان گناباد این مقاله با شیوه پژوهشی-توصیفی باهدف رسیدن به دسته بندی و بازشناسی نقوش پشتی های گناباد و پژوهش در معنا و مفهوم آن ها به بررسی این آثار پرداخته و نقوش بکار رفته بر آثار این منطقه را مورد واکاوی قرار داده است. تلاش شده است پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و میدانی پاسخی برای این سوال یافت شود که چه طبقه بندی می توان برای آثار بافته شده در قالب نقوش محلی ارایه داد؟ نقش فرهنگ، آداب ورسوم و سنت های رایج بر روی این آثار چیست؟ یافته ها نشان می دهد علاوه بر نقوش بلوچ، عرب و ترکمن که ره آورد مهاجرت، تهاجم و یا کوچ بدین خطه از خراسان بوده، نقوش محلی برگرفته از آداب و باورها و اقلیم منطقه، نقش بسزایی در این بافته ها دارد. نقوش محلی را می توان در پوشش گیاهی اقلیم مانند گل های وحشی،  محمدی، زعفران و لاله و نیز گندم و جو جستجو نمود. از درختان به سرو، کاج و بید مجنون اشاره کرد که همگی نقوش گیاهی نمادی از استقامت، زیبایی و آرزوی برکت و روزی اند. نقوش جانوری در قالب بز، آهو و قوچ نشانه سرسختی و استواری و شیر نمادی از آیین مذهبی عاشوراست. در پرندگان می توان خروس و کبوتر را نشانه سحرخیزی و پیام رسان در مردم خطه کویر دانست اگرچه کبک، قرقاول، گنجشک و... نیز مشاهده شدند. نقوش انسانی در جایگاه پیشه و کار مردم، اعتقادات و آرزوی خوشبختی برای نوعروسان بر پشتی نقش زده شده اند.

    کلیدواژگان: قوش روایی، نقوش بومی و محلی، پشتی های شهرستان گناباد، استان خراسان
  • رضوان احمدی پیام، عفت سادات افضل طوسی*، مهدی کشاورزافشار صفحات 159-177

    حاشیه به عنوان یک مولفه اصلی در فرش های ایرانی، قابی مصور و تزیینی است که در دورتادور دستبافته تعبیه شده است. حضور و ضرورت استفاده از حاشیه در مفروشات ادوار مختلف تاریخی، نکته قابل تاملی است که می توان بواسطه آن استقلال عناصر ساختاری موجود در ابتدایی ترین نمونه ها را شناسایی نمود. به منظور بررسی حضور حاشیه و چگونگی آن در تولیدات متعلق به ادوار قبل از اسلام می توان پاسخ گویی به دو پرسش زیر را مدنظر قرار داد:اجزای نقوش، ابعاد و اندازه  آن در حاشیه ها با متن مفروشات بررسی شده از چه روابطی با یکدیگر برخوردارند؟جایگاه حاشیه در قدیمی ترین نمونه ها بالاخص فرش های گره خورده پرزدار چگونه است؟گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر بر پایه داده های کتابخانه ای بوده و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. با مطالعه منابع مختلف نظیر مکتوبات، تصویر فرش های منعکس شده در دیگر هنرها و بررسی معدودی از دستبافته های برجای مانده به نظر می رسد، وجود حاشیه در نمونه های (پرزدار و فاقد پرز) ادوار قبل از اسلام مسجل گردید. تناسبات میان حاشیه و زمینه فرش ها در نوع نقش مایه ها، اندازه و تناسبات موجود در آن نسبت به زمینه بررسی شد؛ جامعه آماری در این پژوهش دستبافته های متعلق به قبل از اسلام است که موارد قابل مطالعه 6 نمونه پرزدار و فاقد پرز هستند. فرش پازیریک به عنوان قدیمی ترین نمونه، از روابطی بصری و هماهنگی کامل نقش در حاشیه و زمینه برخوردار است و این نکته در تولیدات دوره ساسانی کاهش یافت. تناسبات ابعادی حاشیه و زمینه فرش پازیریک با اصول طراحی امروزین حاشیه در فرش فاصله دارد، اما در نمونه های ساسانی این اصول قرابت بیشتری با قواعد کنونی دارند. کیفیت های بصری در فرش پازیریک می تواند به حضور حاشیه در تولیدات هنری با بن مایه اعتقادی و  فرهنگی اشاره داشته باشد. اما در دوره ساسانی جایگاه حاشیه به میزان یک قاب تزیینی فاقد کیفیت های بصری تقلیل می یابد.

    کلیدواژگان: حاشیه، فرش ایران، نقش، ابعاد، تناسب
  • سجاد بشیری، فریبرز دولت آبادی* صفحات 179-195

    نشانه های تطبیق میان معماری و فرش ایرانی از منظر هندسه و تناسبات وجود دارد مبنی بر اینکه ابعاد فضای داخلی خانه و ابعاد فرش ارتباط تنگاتنگی با هم داشته اند. توجه به فرش در دو بعد طرح و ابعاد هندسی به عنوان عاملی مهم در شکل گیری ابعاد فضای داخلی خانه ایرانی بوده است. این پژوهش بر آن است با مطالعه رابطه میان نظام شکل گیری فضا های داخلی خانه (در دوران قاجار و اوایل پهلوی در تهران را)  و ابعاد و هندسه فرش ایرانی را رمز گشایی نماید. در این راستا از روش توصیفی تحلیلی با تکیه بر فن تحلیل داده ها و همینطور مطالعات میدانی-کتابحانه ای استفاده گردیده است. جامعه آماری تناسبات شاخص فرش در نواحی مختلف ایران شناسایی، سپس در تناسبات پلان خانه ها مورد ارزیابی قرار گرفته اند. با استفاده از فرمول کوکران 30 نمونه از خانه های تهران دوره قاجار و پهلوی در بافت تاریخی تهران به صورت تصادفی انتخاب گردیده اند که بتواند به درجه اطمینان یا دقت احتمالی مطلوب به سوالات پژوهش پاسخ دهند. دستور زبان های هندسی، سامانه های تولید کننده ای هستند که بر پایه مجموعه ای از قاعده های هندسی به طراحی منجر شده و بر مبنای قواعد هندسی کار می کنند. روش شناسی قوانین، تاویل پدیدار شناسی خانه های دوره قاجاری با روش ماکس ون منن است فلذا، کیفیت خانه های قاجاریه در این مقاله به عنوان یک پژوهش پدیدار شناسی بر مبنای تجربه زیسته در خانه استوار است. نتایج حاصل از تحلیل نمونه های موردی خانه های دوره قاجاریه و پهلوی شهر تهران نشان می دهد که در بیشتر خانه های تهران ابعاد اتاق خانه ها براساس (تناسبات طلایی ایرانی و یونانی)، (تناسبات بر اساس تزیینات سقف)، (تناسبات بر اساس ابعاد رایج فرش، با محاط شدن کف اتاق بر ابعاد فرش) غالب بوده، در اوایل دوران قاجار شکل گیری اتاق خانه ها بر اساس تناسبات طلایی ایرانی بوده سپس در اواخر دوران قاجار و دوران پهلوی تناسبات فرش به عنوان معیار اصلی شکل گیری خانه ها تاثیر گذار بوده است.

    کلیدواژگان: تناسبات فرش ایرانی، هندسه و تناسبات، خانه های تهران
  • هما موسی نژاد، محمد شاکر اردکانی* صفحات 197-215

    هنر-صنعت فرش دستباف یکی از پرکاربردترین صنایع دستی ایران محسوب می شود. فرش دستباف با وجود سابقه تاریخی و قدمت کهنی که دارد به لحاظ شناخت موضوعی و محتوایی به ویژه با نگاهی علمی، جای پژوهش گسترده ای دارد. توجه ویژه به عوامل ادراکی و نگرشی مشتریان فرش دستباف، می تواند کمک شایانی به تولید و بازاریابی این هنر اصیل کند؛ بنابراین هدف پژوهش، بررسی و تحلیل نقش عوامل سه گانه اعتماد، آگاهی از قیمت و قصد همرنگی بر ریسک ادراک شده در خرید فرش دستباف کرمان و تاثیر این ریسک بر نگرش و قصد خرید فرش دستباف کرمان است. جامعه آماری پژوهش، کلیه مشتریان فرش دستباف کرمان بوده است که به روش نمونه گیری در دسترس، 100 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شده اند. اطلاعات پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی در بخش نظری و پرسشنامه های استاندارد در بخش میدانی جمع آوری شده است. پایایی و روایی پرسشنامه ها بر مبنای مقادیر آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و AVE تایید گردیده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها در بخش توصیفی از نرم افزار SPSS و در بخش استنباطی جهت آزمون مدل و فرضیات به روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با رویکرد حداقل مربعات جزیی از نرم افزار Smart PLS2 استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد بر مبنای شاخص های برازش، مدل پژوهش برازش مناسب و نسبتا خوبی دارد. همچنین نتایج نشان داد ریسک ادراک شده بر نگرش و قصد خرید مشتریان به میزان 36/0 و 27/0 تاثیرگذار است. همچنین نگرش مشتریان نیز به میزان 43/0 بر قصد خرید موثر می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده از بین سه عامل موثر بر کاهش ریسک ادراک شده مشتریان، بیشترین تاثیر کاهشی را اعتماد به میزان 49/0 و سپس آگاهی از قیمت (27/0) داشته است و اثر کاهشی قصد همرنگی بر ریسک ادراک شده معنادار نبوده است.

    کلیدواژگان: ریسک، نگرش، قصد خرید، اعتماد، فرش دستباف
  • بهزاد وثیق* صفحات 217-233

    انسجام هندسی، میزان پیچیدگی نقوش و ارتباط عناصر و شکل در قالی به عنوان محصولی فرهنگی می تواند بیانگر دیدگاه های زیبایی شناسانه بافندگان باشد. در این تحقیق با تمرکز بر قالی بختیاری تلاش شده است تا روش های بیانی تصویر در آن بررسی شود. جهت بررسی تصاویر دو رو گشتالت و کاپلان هر کدام ظرفیت های تحلیلی داشته که با توجه به هدف تحقیق لازم است تا مدلی مشترک از این دو تیوری طرح گردد. روش تحقیق در این مقاله شامل تحلیل هندسی نقوش قالی بر مبنای مدلی حاصل از برهمکنش دو تیوری کاپلان و گشتالت است. براساس این مدل، تصویر قالی های مختلف از 10 شهر بافنده قالی بختیاری، بررسی شده است. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و مشاهده شخصی نگارنده است. نتایج نشان می دهد که انواع چهارگانه قالی بختیاری، یلمه، خشتی، گلدانی و لچک-ترنج، علی رغم تنوع در سازماندهی تصویری؛ در جزییات و کلیات تصویر از یک نظام بیانی مشخص پیروی می نماید. بر این اساس با وجود فقدان مولفه رمز و راز در مدل کاپلان، واجد تمامی مولفه های ادراکی است و از این رو نظام تصویر در قالی بختیاری دارای چارچوبی مدون و سطح خوانایی بالایی است.

    کلیدواژگان: قالی بختیاری، نظریه کاپلان، قوانین گشتالت، نقوش قالی
  • محمدعلی اسپنانی*، پیوند توفیفی صفحات 235-255

    طرح "بید مجنون" ازمشهور طرح های قالی ایرانی است که در گستره قالیهای روستایی جایگاهی ارزنده و درخور توجه دارد. با آنکه زادگاه دقیقی نمی توان برای طرح بیدمجنون معین نمود اما به واسطه نمونه های کهن موجود درحوزه شمال غرب ایران، خاصه حوزه بیجار را از اصلی ترین پایگاه های این طرح می دانند. بکارگیری خطوط شکسته ، نیمه گردان و بهره گیری از بافتی متوسط آن را در طیف شناسه های قالی های روستایی قرار می دهد. عناصر اصلی آن نقشمایه های درخت بیدمجنون ، سرو ، سپیدار ، تبریزی و درختان میوه است. این عناصر درهمنشینی هایی متعادل و در تناسب با یکدیگر الگویی واگیره یی پدید می آورند که از اقبال فراوانی در حوزه های چهارمحال و بختیاری و شمال غرب ایران و حتی فراتر از مرزهای میهنی برخوردار شده است. مقاله حاضر به بررسی عناصر و تنوع آن درطرح بید مجنون ازطریق تحلیل 20 نمونه از نواحی مهم روستایی آن و به انگیزه چگونگی ترکیب بندی و شکل گیری ساختار الگویی آنها می پردازد . ازاینرو هدف تحقیق جستجوی پاسخ به این سوال خواهد بود که : ساختار الگویی طرح بیدمجنون چگونه است و نحوه برخورد نواحی نفوذطرح با آن به چه صورت بوده است؟  طیف زمانی نمونه ها مربوط به اواخرقرن19 و20میلادی است و جغرافیای مورد مطالعه، شمال غرب ایران(بیجار، بخشایش، ساوجبلاغ و هریس) و استان چهارمحال و بختیاری (فرخشهر، سامان وحاجی آباد) است. نتایج تحقیق نشان می دهد که طرح بیدمجنون دارای ساختاری واحد بوده و در حوزه های مطالعه با اعمال انتزاع عناصر و اندک جابجایی آنها تنوع حاصل گردیده اما ترکیب کلی حفظ گردیده است. شناسایی شاخصه ها و ترکیبات منسجم از مولفه های مهم در طبقه بندی ،گونه شناسی و احراز هویت های نمونه های اصیل فرشبافی روستایی است. پژوهش حاضر از نوع تطبیقی با شیوه توصیفی- تحلیلی  است که در گردآوری اسناد به منابع  کتابخانه ای و میدانی اتکا شده است.

    کلیدواژگان: طرح بیدمجنون، واگیره، ساختارالگویی، فرشبافی ایران، قا لی های روستایی
|
  • Somayeh Salehi*, Hojat Reshadi, Hosein Norouzi Ghareh Gheshlagh Pages 5-18

    Sultanabad is the name of one of the famous Iranian carpet weavers, which was later renamed Arak, and in the past produced rural-style carpets.In the Qajar period, with the provision of activities of multinational corporations such as Ziegler in this region, Sultan Abad becomes one of the carpet export and export centers of Iran.  This process changes the carpet style of the region from rural to urban and changes the mode of production from home to the workshop.  Among the women who have been responsible for the textiles of these rugs, they will have a new economic and social role as the carpet market grows. But contrary to the growth that was expected due to economic prosperity and employment and income for carpet weavers, these developments have different effects on carpet weaving in this region and as a result of the economic and social status of women of weaver of Sultanabad. This paper is descriptive -Analysis has been looking for influences and finally it is concluded that these social and economic developments have led to the lack of realization of the economic and social rights of the women of weaver in this region and the degradation of the social status of the carpentry industry, which has continued more or less so far.

    Keywords: Carpet, Sultanabad, Ziegler, weavers women
  • Hamzeh Amin-Tahmasbi*, Arezou Saltooni Pages 19-30

    Carpets are the most important non-oil export goods in the country. However, due to the sanctions, new conditions have been created for Iran and the industry has undergone changes, losing some of its markets and the possibility of exporting has become more limited. The purpose of this study is to identify the factors affecting the choice of Iranchr('39')s export market for handwoven carpets. In this regard, after identifying the effective criteria for selecting the target market for Iranian handwoven carpets using the Likert range, the criteria of lesser importance are eliminated using Friedmanchr('39')s method. Then, using the fuzzy Dematel technique, the effectiveness and interaction of the criteria are calculated and finally the factors influencing the choice of the target market for the export of handwoven carpets are determined. The results of this study showed that the factors of legal environment, legal registration of Iranian names and plans, GDP, target market tastes, export through bank LC and expected quality are the most influential factors on others, respectively.

    Keywords: Exportation, Handwoven Carpet, Fuzzy Dematel, target Market, Multi-Criteria Decision Making
  • Aigin Mardani, Sadredin Taheri* Pages 41-58

    After a survey on one hundred and thirty samples of Kurmanji Kilims and extraction of their natural motifs, this study is trying to propose a typology of this motifs and characterize their methods of composition. The data reviewed in this article, have been gathered in a field and documentary research. The patterns of the Kurmanji Kilim can be categorized into four groups: 1. Natural motifs, 2. Motifs derived from tools of everyday life, 3. Abstract motifs, 4. Geometric motifs; which natural motifs are the most numerous and diverse group among them. Due to the Kormanjs dependency on geographic and environmental factors, nature has become a tremendous and mythical power in their minds. Natural motifs in Kurmanji Kilim are classified into three groups: 1. Animal motifs, represented in figurative, imaginary or symbolic styles (such as peacock, duck, chicken, cock, eagle, camel, deer, ram, dog, goat, butterfly, sparrow, fox, etc.); 2. Plant motifs (such as dandelion and different kinds of flowers, trees or herbs); 3. Motifs taken from natural phenomena (such as: star, spring and mountain). Relationship with nature is also obvious in the composition of these motifs on a Kilim. Most of the context patterns are more directly related to the weavers’ everyday life, while margin patterns are usually inspired by the nature around their tribal life or their symbolic and imaginary thoughts.

    Keywords: The Kurmanj Nomad of North Khorasan, Kurmanji Kilim, Natural Motifs, Typology
  • Akram Omidvar Pas Hesar, Amir Mohammad Fakoor Saghih*, Alireza Pooya Pages 59-80

    Today, increasing competition in the business environment is increasingly encouraging organizations to deliver quality products based on customer demands. In the meantime, the carpet industry is no exception to this one as one of the oldest Iranian industries. In recent years, the focus has been on meeting the demands of customers and more orbital ones. One of the methods for accurately identifying customers' expectations is the method of quality function deployment. In this regard, the present research seeks to identify and apply the views and wishes of customers in the design of handmade carpets in order to adapt to their interests and needs. To determine the expectations and demands of customers and identify the design and engineering requirements of the decision team which includes 12 experts and experts in the field of marketing and sales, design and carpet engineering with a minimum of 15 years of work experience. Then, by using the fuzzy hierarchy process analysis technique, the preference criteria were determined. After completing the matrices of the house of quality, the results indicate that the demand was not like sarkaji and coordination of carpet colors, is most important. Also, the product design matrix output showed that standard Warp fluff and standard Warp sleave great importance. In addition, operations of knotting and carpet payment are the most important operations that companies must pay special attention to in order to increase customer satisfaction from handmade carpets.

    Keywords: Product design, fuzzy quality function deployment, house of quality, the carpet industry
  • Zahra Hosseinabadi*, Vahideh Saebi Pages 81-102

    A subjective rug is weaved in a border and distant village named Aqdash, a subsidiary district of Kalat-e-Naderi County in Khorasan-e-Razavi Province and it is called “Pelas” or “Turkish Pelas” by the villagers of the region. The knitting of Pelas by the women of the village, even with the existence of 170 active knitting devices in a village accommodating 167 households, is illustrative of the common and live culture of the village. The global fame of the manually-woven Iranian carpets and the various knitting styles in the variegated regions make it necessary to do research regarding the identification of the design and image and introducing of techniques of knitting such manually woven carpets. Subjective images have always been directly associated with the original culture and their gradual destruction are enumerated amongst the today’s harms of rug production for which reason the collecting and registering of these images are of great importance. The question raised in the present study is that what are the contents of the images knitted in the Aqdash rugs and what meanings do they convey in the culture of the village? The primary goal of the present study is finding the relationship between the image concepts of these rugs and the customary culture of Aqdash village. According to the change in the lifestyle and the importance of ecology during the recent years, the study of the sub-cultures and the recognition of the different ecologies within the cultural ground of the region, popularization of Aqdash rug and, subsequently, booming of the economy and earning of income for the residents therein are amongst the other goals of the present research paper. The present study has been conducted based on a descriptive-analytical method. Besides through preliminary library researches, the information and data presented in the present study have been collected based interviews, observation and the author’s familiarity with the village culture. The study results indicated that the pictures of such natural elements as the village’s habitat and animals have been knitted in the images hence the rugs are found directly associated with the life of the people in Aqdash village. Climatic and geographical conditions of the region and the formation of a sub-culture in the past are amongst the environmental factors instigating the continuation of rug-weaving in Aqdash.

    Keywords: : rug, Aqdash village, design, image of the rugs, culture
  • Maryam Sheikhzade, Mohammad Azamzadeh* Pages 103-123

    Ghelimche Metkazin village in addition to the abundance of role, mentally woven and of a simple structure. The variety of animal and plant designs and understandable  geometric shapes and the creation of creative design during the drawing of motifs on the margin and the text and the way weavers adapted from the nature and environment of life and the re-imaging of images has led to a variety of designs in the pattern of drawing, while The visual and internal lines and actions add to its visual value. The purpose of the research is to achieve design methods in the process of recreating motifs and visual values.In the direction of research, the following questions have been answered: how is the process of  recreation of motifs in Metkazin Ghelimche, how have different design techniques been carried out, and what are the visual values of these motifs? To study and study, eight samples were selected from original Ghelimche and analyzed by descriptive-analytical method and field study and interview. The results of the research indicate that in the direction of recreation of motifs, two realistic and abstract methods have been revealed. Realistic motifs, due to the direct adaptation of nature, are free of any creative recreation and visual value, however in an abstract way, the designs have been drawn in two ways abstracting and pure abstraction. In the abstracting method, the simplification of the motifs is observed and with little reflection and thought for the audience is understandable, and of course the visual value of the quality and promotion of the designs are effective. In a pure abstraction (elaborate), the role of the objects in the process of recreation, in a fundamental way, is based on the inner essence of the forms, and the visual value lies in the designs based on a kind of aesthetics and is not simply conceivable.

    Keywords: Ghelimche, Recreation, Abstraction, Metkazin, Motifs
  • Alireza Sheikhi*, Mehri Taherei Moghaddam Noghabei Pages 125-158

    Pillows are small fluffy woven fabrics that are prepared (filled with fibers such as cotton or rug fluff) and after that the fabric is used for leaning in the parties. Due to lack of comprehensive research on woven works in Gonabad town, this article aims to investigate and classify the motifs of Gonabad pillows and their meaning and implications, in a descriptive way, in order to achieve the categorization and recognition of motifs. After conducting library and field research, it has been attempted to find an answer to these question that: what can be categorized for local woven works? What is the role of culture, customs and common traditions on these works? The findings show that in addition to Baluchi, Arab and Turkmen motifs that are the result of migration, invasion or immigration to this part of Khorasan, local motifs derived from the customs and beliefs of the region play an important role in these textures. Local motifs can be found in the vegetation of climate such as wild flowers, Mohammadi, saffron and tulip, wheat and barley. Among the trees Cedar, Pine and Majnoon (insane) Willow could be pointed out and all the plant motifs are a symbol of endurance, beauty and desire for blessing and ailment. The animal motifs in the form of goats, deer and rams symbolize hardiness and perseverance, and lion is a symbol of the Ashura religious ceremony. Among birds, roosters and pigeons can be seen as being an early bird, and a messenger in the desert for people, although quail, pheasants, sparrows, and others are also found. Human motifs have played a role in the position of the business and the work of people, beliefs and the desire for happiness are the motifs for newly wed brides.

    Keywords: Narrative motifs, indigenous, local motifs, pillows in Gonabad city, Khorasan province
  • Rezvan Ahmadi Payam, Effatolsadat Afzaltousi*, Mahdi Keshavarzafshar Pages 159-177

    The border in Iranian carpets is an embossed and decorative frame embedded around the weaving. The presence and necessity of using borders in the sales of different historical periods is a noteworthy point through which the independence of the structural elements in the most basic sales can be identified. By examining the existence of borders and their quality in the products belonging to the pre-Islamic periods, we can consider answering the following two questions:What are the relationships between the  motifs components, dimensions and size of the borders and the context of the studied carpets? What is the position of the borders in the oldest examples, especially the tied piled samples?The collection of information in the present study is based on library data and the research benefits from a descriptive-analytical method. By studying various resources such as written documents, image of carpets reflected in other arts, and examining a few of the surviving handwoven fragments, the existence of borders in examples (piled and flatwave) belonging to pre-Islamic periods was recorded. The proportions between the border and the context of the carpets (piled) was examined in terms of type of motifs, size and proportions in proportion with the context. The research population in this study is pre-Islamic weavings that can be studied are 6 samples piled and flatwave. Pazyryk carpet, as the oldest example, has a visual relationship and full coordination of the role in the borders and background, and this point was reduced in the products of the Sassanid period. The dimensional proportions of the border and the background of the Pazyryk carpet are far from the principles of modern border design in the carpet, but in the Sassanid examples, these principles are more closely related to the current rules.Visual qualities in the Pazyryk carpet can point to the presence of borders in artistic productions with a doctrinal and cultural theme. But in Sassanid examples, the border is reduced to the size of a decorative frame without visual qualities.

    Keywords: Border, Iranian Carpet, Motif, Dimensions, Proportion
  • Sajad Bashiri, Fariborz Dolatabadi* Pages 179-195

    There are signs of compatibility between Iranian architecture and carpet in terms of geometry and proportions that the dimensions of the interior of the house and the dimensions of the carpet are closely related. Attention to the carpet in two dimensions of design and geometric dimensions has been an important factor in shaping the dimensions of the interior of the Iranian house. This study aims to study the relationship between the system of formation of interior spaces of the house (during the Qajar and early Pahlavi in ​​Tehran) and the dimensions and geometry of the Iranian carpet to be deciphered. In this regard, descriptive-analytical method based on data analysis technique as well as field-library studies has been used. The statistical population identified the proportions of carpet indices in different parts of Iran, then they were evaluated in the proportions of house plans. Using Cochranchr('39')s formula, 30 samples of Qajar and Pahlavi houses in Tehran in the historical context of Tehran have been randomly selected that can answer the research questions with the desired degree of reliability or possible accuracy. Geometric grammars are generative systems that lead to a design based on a set of geometric rules and work on geometric rules. The methodology of the laws is the phenomenological interpretation of the houses of the Qajar period with the method of Max Wennemann. Therefore, the quality of Qajar houses in this article as a phenomenological research is based on the experience lived in the house. The results of the analysis of case studies of houses of the Qajar and Pahlavi periods in Tehran show that in most houses in Tehran, the dimensions of the rooms of the houses are based on (Iranian and Greek golden proportions), (proportions based on the roof decorations). (Proportions based on the common dimensions of the carpet, with the floor enclosing the dimensions of the carpet) was predominant. In the early Qajar period, the formation of rooms was based on the golden proportions of Iran, then in the late Qajar and Pahlavi periods The title of the main criterion for the formation of houses has been influential.

    Keywords: Persian carpet proportions, geometry, proportions, Tehran houses
  • Homa Mousanejad, Mohammad Shaker Ardakani* Pages 197-215

    Handmade carpet as an art-industry is one of the most widely used handicrafts in Iran. Despite its historical background and antiquity, handmade carpets need extensive research in terms of thematic and content knowledge, especially with a scientific perspective. Paying special attention to the perceptual and attitudinal factors of handmade carpet customers can be a great help in the production and marketing of this original art. Therefore, the purpose of study is to investigate and analyze the role of the three factors of trust, price awareness and homogeneity intention on the perceived risk in buying Kerman handmade carpets and the effect of this risk on the attitude and intention to buy. The statistical population of the study was all customers of Kerman handmade carpets that 100 of them were selected as the sample by in-access sampling method. The research data has been collected using library and internet resources in the theoretical section and standard questionnaires in the survey section. Reliability and validity of the questionnaires are confirmed based on Cronbach's alpha, Combined Reliability (CR) and AVE. To analyze the data in the descriptive part, SPSS software and in the inferential part to test the model and hypotheses by structural equation modeling (SEM) with a partial least squares approach, Smart PLS2 software has been used. The research findings showed that based on the fitting indices, the research model has a suitable and relatively good fitness. The results also showed that perceived risk affects the customers' attitude and intention to buy at 0.36 and 0.27, respectively. Also, the customers' attitude is 0.43 effective on the intention to buy. Based on the results, among the three factors affecting the reduction of customers' perceived risk, trust had the greatest decreasing effect at 0.49 and then price awareness (0.27), and the decreasing effect of the homogeneity intention on perceived risk was not significant.

    Keywords: Perceived risk, Attitude, Intention to buy, Trust, Handmade Carpet
  • Behzad Vasigh* Pages 217-233

    Carpet is one of the most important textiles man-made. The rug represents the aspirations and interests of the people who weave it. Therefore, recognizing the image in carpets can be a window into recognizing these ideals. In this research, Bakhtiari rug is investigated. Bakhtiari rugs (toranji, yalameh and cetral) are textiles produced by Bakhtiari people of choharmahal-o-bakhtiari province. The research method is based on the combined theory of grand theory and case study. A model was developed to investigate carpets by combining Kaplan and Gestalt methods. The Gestalt concept is based on perceiving reality in its simplest form. The various laws are called laws or principles, depending on the paper where they appear but for simplicitychr('39')s sake, this article uses the term laws. These laws took several forms, such as the grouping of similar, or proximate, objects together, within this global process. These laws deal with the sensory modality of vision. Attention restoration theory or kaplans model asserts that people can concentrate better after spending time in nature, or even looking at scenes of nature. Tasks that require mental effort draw upon "directed attention". People must expend effort to achieve focus, to delay expression of inappropriate emotions or actions, and to inhibit distractions. That is, they must concentrate on the higher task, avoiding distractions. Performing the actual task also requires other knowledge and skills. Based on this model, carpets are examined. The results show that Bakhtiari carpets do not use one method of expression and differ significantly. However, in cases such as symmetry, overlap and similarity, they have used the same approach.

    Keywords: Bakhtiari Carpet, Kaplan Theory, Gestalt Laws, Carpet Motifs
  • Mohammad Ali Espanani* Pages 235-255

    Bid Majnun( weeping willow) design is in the invaluable position because of being one of the most famous patterns among Persian rugs as well as their local varieties. Although it seems that there is not a particular region for the creation of this design , old samples have been observed in the north-west areas of Iran especially in Bidjar(Bijar). Such evidence may imply that Bidjar has been the source of this pattern. Using broken and semi-curvilinear lines and average weave cause to consider such rugs as local ones. Basic elements of these rugs are motifs such as weeping willow, cedar, poplar and fruit trees. These features in a balanced combination have made a common pattern which has been used in Chaharmahal & Bakhtiari province, the north-west areas of Iran and even in the other countries. This study attempts to reveal different varieties and the construction of the pattern of Bid Majnun through analysis of 20 samples from the main local areas in Iran. This research has been conducted by using descriptive statistics based on the comparison of the data. Data collection procedure has been accomplished by using field and library-based studies. As was briefly mentioned before, the results show that Bid Majnun design has a unique structure with a special design in different regions. Meanwhile, a little change in the construction of motifs has caused some variation in the pattern of Bid Majnun.

    Keywords: Bid Majnun Design, vagireh, construction of the patterns, rural rugs, Iranian carpet weaving