فهرست مطالب

شهر ایمن - پیاپی 12 (زمستان 1399)

نشریه شهر ایمن
پیاپی 12 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدتقی نظرپور *، علی خاک، پیمان بهرامی دوست، احمد حیدری صفحه 1

    کشور ایران به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی که دارد، همواره در معرض سوانح طبیعی به خصوص زلزله قرار دارد. به همین علت، حفظ و مراقبت از ساختمانهای مهم و حیاتی در شهرها مورد توجه مدیران شهری هستند. در پژوهش حاضر، مراکز حیاتی منطقه 5 شهر تهران از لحاظ اولویتبندی کاهش آسیبپذیری، مورد ارزیابی قرارگرفتند و معیارهای موردبررسی شامل: بعد مکانی و بعد ساختار فیزیکی است. روش تحقیق پژوهش حاضر پیمایشی بوده و اطلاعات جمعآوری شده در ابتدا به صورت کتابخانه ای اسنادی و تهیه لایه های – اطلاعاتی از سازمان نقشهبرداری و بازدیدهای میدانی صورت پذیرفت. سپس با بهرهگیری از تکنیک دلفی متغیرها به صورت زوجی باهم مقایسه و امتیازدهی شدند، جامعه آماری این تحقیق را 20 نفر از خبرگان حوزه معماری، شهرسازی، برنامه ریزی شهری و مدیریت بحران تشکیل داده و افراد نمونه به صورت هدفمند انتخاب گردیدهاند، روایی محتوایی مدل و مولفه ها حاصل نظرات خبرگان است. در ادامه، با استفاده از روش تحلیل شبکهای (ANP) و برای وزندهی به شاخصها از نرم افزار SUPER DECISION بهره گرفتهشد. سپس با بهرهگیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و اعمال وزن به لایه های بعد مکانی منطقه، محدوده هایی که در معرض خطر قراردارند شناسایی، و مراکز با اهمیت حیاتی در این محدوده مشخص و از نظر آسیبپذیری پس از اعمال وزن، اولویتبندی شده و مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق بیانگر اقدامات پیشگیرانه، قبل از وقوع مخاطرات طبیعی، برای کاهش خسارات مالی و جانی در ساختمانهای حیاتی منطقه بوده، و از طرفی بیانگر استفاده از اصول معماری، شهرسازی و برنامه ریزی متناسب با مخاطرات به منظور کاهش آسیبهای سوانح طبیعی در ساختمانهای حیاتی منطقه در جهت رسیدن به مدیریت مطلوب شهری است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تحلیل شبکه ای (ANP)، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، مراکز حیاتی
  • نرگس درویش طالخونچه، سید غلامرضا اسلامی*، حسین سلطانزاده صفحه 2

    تاریخ معماری ایران اسلامی گویای ارزشمندیهایی است که می تواند سبب شود الگوهای مطلوب معماری و شهرسازی برمبنای پایداری و تداوم استخراج شود. یکی از نمونه های موفق در شهرسازی ایران، پدیده شهرهای زیرزمینی است. شهرهایی که چه باهدف امنیتی و چه مذهبی پدید آمده و گویای آن است که ملاحظات دفاعی و استراتژیک از مهم ترین عوامل در شکل گیری این گونه از معماری بوده است. مقاله حاضر با تاکید بر معماری شهر زیرزمینی کرد علیا و تحلیل الگوهای ساختاری معماری آن در راستای تطبیق با اصول معماری پدافند غیرعامل برآمده و نسبت به تحلیل این الگوها اقدام نموده است. مقاله با ماهیت کیفی و شیوه توصیفی تحلیلی و با تاکید بر روش کتابخانه ای و تحقیقات میدانی در خصوص معماری شهرهای زیرزمینی پرداخته شده است. پس از بررسی اصول معماری پدافند غیرعامل و تطبیق و تحلیل در حوزه معماری زیرزمینی و دستکند نسبت به استخراج الگوهای پایدار این گونه از معماری اقدام شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که معماری شهر زیرزمینی کردعلیا که در رده معماری دستکند قرار می گیرد، ضرورتا بر اساس مبانی امنیت شکل یافته و در خصوص الگوهای مکانیابی، استقرار، ساختار فرم، فضاهای ارتباطی و فضاهای زیستی و هندسه فضاهای حرکتی ماهیتی پایدار داشته است و قابلیت تطبیق پذیری بر اساس اصول و معیارهای پدافند غیر عامل را دارد. و در مقام مقایسه با سایر معماریهای دستکند می تواند الگویی مطلوب و پایدار جهت استمرار در ساختارهای جدید شهری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، امنیت، شهر زیرزمینی، کرد علیا
  • سن ذوالفقارزاده، پدرام حصاری*، فرهاد چگنی صفحه 3

    امنیت در سکونتگاه های سنتی و قدیمی به خاطر شرایط ویژهی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی که دارند از جایگاه منحصر به فردی برخوردار است به طوری که کمبود و یا عدم امنیت در سکونتگاه های سنتی و قدیمی سبب وجود مشکلات جبرانناپذیری در بافت و محلات شهری میشود. یکی از مهمترین عوامل بهبود و ارتقای امنیت محیطی شناخت ساختار و درکفضایی محیط است. یکی از اصلیترین روش ها برای شناخت ساختار فضایی محیط، نظریه ی پیکره بندی فضایی و روش آن یعنی نحو فضاست. هدف اصلی این پژوهش شناخت امنیت در سکونتگاه های سنتی و قدیمی دزفول و بروجرد و مشخص شدن تفاوتهای آنهاست. روش انجام این پژوهش تحلیلی-تفسیری است که در آن تلاش شده تا با استفاده از پارامترهای پیکرهبندی فضایی که عبارتند از: همپیوندی کلان، همپیوندیمحلی، عمق، اتصال و کنترل و تهیهی نقشه های آنها به وسیلهی نرم افزار اسپیسسینتکس که نرم افزار تخصصی نحو فضاست، امنیت محیطی در سکونتگاه های سنتی در دزفول و بروجرد را مورد سنجش و ارزیابی قرار دهد. پس از آنالیز پیکرهبندی فضایی محلات به وسیله ی نرم افزار اسپیسسینتکس نتایج این پژوهش نشان میدهد که امنیت محیطی در سکونتگاه های سنتی و قدیمی بروجرد به دلیل وجود خوانایی، انسجامفضایی و نفوذپذیری به مراتب بیشتر از سکونتگاه های سنتی دزفول میباشد.

    کلیدواژگان: امنیت محیطی، پیکره بندی فضایی نحو فضا، سکونتگاه های سنتی دزفول و بروجرد
  • رضا مطهر *، سمانه جلیلی صدرآباد صفحه 4

    شیوع بیماری کرونا تاثیر بسیاری بر اقتصاد استان لرستان از جمله صنعت گردشگری شهر خرمآباد داشته است. بنابر آمار، مجموع خسارت وارده به گردشگری این شهر از اسفند 1398 تاکنون 1،218،517،000،000 ریال برآورد شده است. در شرایطی که دولت با افزایش هزینه های بهداشتی و درمانی ناشی از کرونا مواجه است، منابع مالی برای سیاستهای حمایتی صنعت گردشگری محدود است. توسعه پایدار گردشگری باید با سیاست مشخصی به اجرا درآید تا بتواند حرکت امید بخشی را در توسعه همهجانبه فضاهای جغرافیایی تضمین کند. همچنین بسیار مهم است که مجموعهای از سیاستها و راهکارهای عملی بهینه جهت مدیریت و بهبود تابآوری این صنعت اتخاذ و در دستور کار نهادهای مختلف قرار بگیرد. این مقاله درصدد شناسایی عوامل کلیدی در صنعت گردشگری پایدار شهر خرم آباد با تاکید بر اثرات شیوع کووید- 19 میباشد. بدین منظور از منابع و مطالعات صورت گرفته معتبر داخلی و خارجی ابتدا تعداد 36 متغیرهای موثر بر ارزیابی پایداری گردشگری شهر خرمآباد شناسایی شد که به ورودی ماتریس تاثیرات تبدیل شده است. سپس برای ماتریس مذکور با روش دلفی از تعداد 25 نفر از مدیران، خبرگان، متخصصان و کارشناسان که به مسایل گردشگری شهر خرمآباد احاطه دارند، خواسته شد که پرسشنامه امتیازدهی تاثیرات شاخص ها بر یکدیگر را با توجه به تاثیرات بیماری همه گیر کویید 19 پر نمایند. بر اساس جمعبندی موارد متغیرهای پژوهش در 4 بعد و 36 متغیر تقسیمبندی شدند. پرسشنامه های پر شده در نرم افزار میکمک وارد شده است. یافته های پژوهش نشان میدهد که متغیرهای امکانات فرهنگی، رفاهی و تفریحی، میزان سرمایهگذاری بخش خصوصی، جرم و جنایت و تنوع اقتصادی تاثیرگذار و متغیرهای امنیت، مراکز اقامتی، معیشت و زیستپذیری و رضایتمندی تاثیرپذیر میباشند. نتایج از لزوم تداوم فعالیتها و کسب و کارهای گردشگری به عنوان یکی از اهرم توسعه اقتصادی شهر خرمآباد و نیز توجه به سیاستهای اقتصاد در شهر خرمآباد جهت افزایش تابآوری فعالیتهای حوزه گردشگری دارد که یکی از مهم- ترین راهکاری گردشگری پایدار میباشد. در ادامه نیز راهکارهایی برای ارتقای تاب آوری گردشگری پایدار شهر خرمآباد در دوران همه گیری کووید- 19 نیز ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، گردشگری شهری، تاب آوری، شهر خرم آباد، بیماری همه گیر کووید 19، آینده نگاری
  • کتایون علیزاده، حمید جعفری، حمید مکارم صفحه 5

    در جنگهای اخیر، دارایی های حیاتی و حساس که در شبکه فعالیتهای کشور نقش کلیدی ایفا میکنند، در زمره اولین اهداف مهاجمان هستند. بنابراین باید جان انسانهای مجاور و پیرامون این دارایی ها حفظ شوند، یکی از راه های تامین این هدف، احداث پناهگاه هایی امن جهت حفظ جان مردم در زمان بحرانها میباشدد. اما پناهگاه درصورتیکه به شکل تک منظوره احداث شود، و صرفا در زمان صلح مورد اسدتفاده قدرار گیدرد، صرفه اقتصادی چندانی نداشته و پایداری این کاربری را به مخاطره میاندازد. برطرف کردن این مشدکل بدا احداث پناهگاه های چندمنظوره میسر میگردد. در این پژوهش، ابتدا لایه های اطلاعاتی مربوط به داراییها، بر یکدیگر برهم نهاده منطبق شده و پتانسیلهای لازم برای GIS حریمها و شاخصها شناسایی گردید. لایه داراییها و حریمها در نرم افزار بر پتانسیلهای حاصدل شدده اعمدا AHP استقرار پناهگاه بدست آمدند. در مرحله بعد میزان ضرایب اهمیت شاخصها با استفاده از روش گردید و اولویتبندی از مکانها ارایه گردید. نتایج پژوهش نشان میدهد که 16 مکان به عنوان پناهگاه مناسب در نظر گرفته شده اند و پناهگاه ها در مجاورت دارایی ها با کاربری های آموزشی، مدههبی و یدا پارکیندگ (بدا مسداحت حدداقل 300 مترمربد) به صدورت چنددمنظوره در نظدر گرفته شده اند.

    کلیدواژگان: مکانیابی، پناهگاه چندمنظوره، پدافند غیرعامل، سبزوار، مدل AHP
  • علی بیطرفان*، سید عباس یزدان فر صفحه 6

    مساجد به عنوان مکانی برای عبادت و تقدس آن همواره دارای نقش های مهم و پر رنگی در جوامع اسلامی بوده و معمولا دارای کاربری ها و کارکردهای دیگری نیز بوده اند. در این مقاله ابتدا شاخصهای امکان سنجی کاربری دوم برای مساجد مراکز حیاتی و حساس از منظر پدافند غیر عامل با استفاده از نظرات خبرگانی در حوزه معماری، عمران و تهدیدات تعیین شده و در مرحله بعد وزن هر یک از گزینه های در نظر گرفته شده برای کاربری دوم، در هر یک از این گزینه ها بررسی شده است. جامعه خبرگان متشکل از 22 نفر بود که به ها و وزن گزینه ها پاسخ دادند. در ادامه با استفاده از روش شاخص ای جهت تعیین اولویت پرسشنامه SWARA های بدست آورده شد و سپس با استفاده از روش میزان وزن هر یک از شاخص VIKOR وزن هر یک از گزینه های موجود در ها محاسبه شد. معیار کاهش میزان جذابیت هدف برای دشمن به عنوان اولویت اول شناخته شد و شاخص های کاهش آسیب پذیری، شاخص استمرار خدمات ضروری و هزینه به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند. در نهایت گزینه تک منظوره به عنوان بهترین گزینه از منظر پدافند غیر عامل شناخته شد.

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، روش vikor، روش swara، مساجد، مراکز حیاتی و حساس
|
  • Page 1

    Due to its specific geographical location, Iran is always exposed to natural hazards, especially floods and earthquakes. For this reason, the preservation and maintenance of vital buildings in cities are of special interest to city managers and planners. In the current study, with the help of a study sample, vital centers in the fifth district of Tehran were analyzed and evaluated in terms of prioritization based on reducing vulnerability The criteria examined include: the spatial dimension of the region (physical, physiographic, texture) and the physical structure dimension (upgrade, infrastructure, structure, materials and orientation in the region. The research method of the current study is descriptive-survey. The collected information was first done in the form of documentary-libraries And information layers were prepared from the field visits and surveying organization, then the variables were  compared and scored in pairs using Delphi technique.
    20 reporters in the field of architecture, urban development, urban planning and crisis management have formed Statistical Society of this research And sample individuals were purposefully selected. The content validity of the model and its components was obtained by using the opinions of experts and due to the existence of internal relationships of some  variables, the network analysis method (ANP) and to weight the indicators  SUPER DECISION software was used.
    In the following with using  the Geographic Information System (GIS) and applying  weight to the spatial dimensions of the region, Regions at risk were identified and Critical centers located in this region were specified then prioritized and analyzed in terms of  vulnerability after weight application.
    On the other hand The results of the research, indicate preventive measures, before the occurrence of natural hazards, to reduce financial and human losses in vital buildings in the region, also indicates places where these losses are higher than elsewhere. The results also indicate the use of the principles of architecture, urban development and urban planning proportional to the hazards in order to reduce the damage of natural hazards in the vital buildings of the region in order to achieve optimal urban management.

    Keywords: Vulnerability, Natural hazardsNetwork Analysis (ANP), Geographic Information System (GIS), Vital centers
  • Narges Darvish Talkhooncheh, Seyyed Gholamreza Eslami, Hossein Soltanzadeh Page 2

    The architectural heritage of the Islamic Iran is a demonstration of the values, according to those, the appropriate prototypes of architecture, heeding sustainability and continuity could be discerned. One of the successful examples of the kind could be enumerated as the phenomenon underground cities. Cities shaped in response to security, religion Evidently defensive and strategic constrains could be enumerated as the most crucial issues in shaping these cities. According to religious courses, security has been the most important factor in establishing civilization. The current paper, with emphasizing the architecture of the underground city of KordOlia, and analyzing the architectural structure of its prototypes, aimed to adjust the aforementioned structure with the principles of passive defense and set for to analyze its categories. This paper, deals with the qualitative nature and descriptive analytical method and with emphasis on the method of library and field research on the architecture of underground cities. After reviewing the principles of passive defense architecture and adaptation and analysis in the field of underground and Man Made cave architecture, sustainable patterns of this type of architecture have been extracted. The result of this paper demonstrate that the architecture of underground city of KordOlia, ranked among the Man Made cave, have necessarily been formed according to the principles of non-defensive architecture, propagating to location finding, establishment, form, circulation spaces, residence spaces and their respected geometry had a sustainable entity and in comparison with other Man Made cave architectures, it can be a desirable and sustainable model for continuity in new urban structures.

    Keywords: Passive defense, Security, Underground City, KordOlia
  • Reza Motahar, Samaneh Jalilisadrabad Page 4

    The outbreak of coronavirus in Iran has had a great impact on the domestic economy and the tourism industry is not immune to these harms. This disease has caused heavy damages to the tourism sector of Lorestan province and according to the statistics of the General Directorate of Cultural Heritage, Tourism and Handicrafts of the province; the total damage to tourism facilities and institutions of this city from the beginning of March 2017 to the beginning of autumn 2016 is estimated at 1,218,517,000,000 Rials. At a time when the government is facing a financial crisis, in addition to declining revenues from sanctions and falling prices, it is also facing rising health costs from the corona. Therefore, financial resources for supportive policies of the tourism industry are very limited. Sustainable tourism development has two aspects of environmental protection and cultural heritage of communities that must be implemented with a clear and codified policy in order to ensure a promising move in the comprehensive development of geographical spaces. It is also very important that a set of optimal policies and practical solutions to manage and improve the resilience of this industry be adopted and put on the agenda of various institutions. This article seeks to identify the key factors in the sustainable tourism industry of Khorramabad by emphasizing the effects of Quid-19 outbreak. Therefore, 25 tourism experts in this city have been asked to fill out a questionnaire on scoring the effects of indicators on each other. Completed questionnaires are entered in Mick Mac software. Findings show that the variables of cultural facilities, welfare and recreation, the amount of private sector investment, crime and economic diversity are effective and the variables of security, accommodation centers, livelihood and livelihood and satisfaction are affected. Also, solutions to promote the sustainability of sustainable tourism in the city of Khorramabad are presented

    Keywords: Sustainable Tourism, Urban Tourism, Covid 19, Resilience, Khorramabad
  • Katayoun Alizadeh, Hamid Jafari, Hamid Makaram Page 5

    In recent wars, vital and critical assets play a key role in the network of national activities are among the first targets of the invaders. Therefore, the lives of adjacent people around these assets should be preserved. One of the ways to achieve this goal is to build safe havens to protect people's lives during times of crisis. if shelter as a single-purpose used in peacetime, these has little economic cost and endangers the sustainability of this user. Solving this problem is possible by the construction of multipurpose havens. In this research, information layers of assets, privacys and indicators were identified. The assets and privacy layers are Matched each other in the GIS software and the potential for Establishment of the shelter were obtained. In the next stage, the coefficients of significance of the indicators were applied to the obtained potentials using the AHP method and the prioritization of the locations was presented. The results of the study indicate that 16 sites are considered suitable shelters and shelters in the vicinity of assets with educational, religious or parking facilities (with an area of at least 300 square meters) are considered multipurpose.

    Keywords: Multipurpose shelter, passive defenses, Locations, Assets., Sabzevar