فهرست مطالب

مهندسی سازه و ساخت - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 40، خرداد 1400)

نشریه مهندسی سازه و ساخت
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 40، خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/30
  • تعداد عناوین: 18
|
  • احمد دالوند*، امیرمحمد امیری، بهناز جهانگیری صفحات 5-22

    استفاده از کامپوزیت های توانمند خود تراکم به دلیل ویژگی های منحصر به فرد آن، مورد توجه محققین قرار گرفته است. مقاومت فشاری و کششی بالا، مقاومت خمشی بالا موجب توجه بیش از پیش محققین، به این نوع از کامپوزیت های سیمانی شده است. در این تحقیق در قالب یک کار جامع آزمایشگاهی با استفاده از 6 طرح اختلاط پایه، 24 دال کامپوزیتی مستطیلی به ابعاد 300 در 400 میلیمتر با دو ضخامت 30 و 50 میلیمترساخته و تحت بار ضربه ای تست گردید. بر روی هر شش طرح اختلاط ساخته شده آزمایش های مقاومت فشاری، کششی و خمشی انجام گردید. همچنین به منظور تعیین کارایی کامپوزیت های توانمند، آزمایش های اسلامپ روانی، قیف Vشکل، جعبه L شکل و قیف U شکل بر روی طرح اختلاط ها انجام گردید. از الیاف فولادی با درصد های 0، 5/0 و 1 درصد حجمی و با طول های 25 و 50 میلی متر به منظور ساخت کامپوزیت های سیمانی استفاده شد. دستگاه آزمایش ضربه از یک گوی فولادی به وزن 6/5 کیلوگرم و یک سیستم نگه دارنده ساخته شد. گوی فولادی تا ارتفاع 5/1 متر بالا برده شده و بصورت مکرر تا ایجاد گسیختگی در نمونه ها، رها گردید. مطابق با نتایج حاصل از آزمایش، ملاحظه گردید که حداکثرجذب انرژی در دال با ضخامت 30 میلی متر 22/34 کیلوژول و در دال با ضخامت 50 میلی متر79/47 کیلوژول می باشد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان دهنده تاثیر بالای الیاف فولادی در افزایش مقاومت ضربه ای و انرژی جذب شده دال ها می باشد.

    کلیدواژگان: کامپوزیت سیمانی، مقاومت ضربه ای، مقاومت خمشی، الیاف فولادی، مقاومت کششی
  • محمود نادری*، علی صابری ورزنه، علیرضا اسماعیلی صفحات 23-41

    نظر به اینکه روش های آزمایشگاهی تعیین مقاومت بتن، عمدتا کیفیت مصالح مورد استفاده در تهیه بتن را کنترل می نمایند و ارزیابی مناسبی از روند کسب مقاومت بتن در سازه ارایه نمی نمایند، انجام آزمون هایی جهت ارزیابی مقاومت بتن سازه از اهمیت خاصی برخوردار است. از جمله آزمون های با خرابی جزیی، روش "پیچش" می باشد که دارای کاربری وسیع در تعیین مقاومت انواع بتن هم در آزمایشگاه و هم در محل سازه می باشد. در این مقاله، تاثیر نوع الیاف (فولادی، شیشه ای و پلی پروپیلن) بر نتایج به دست آمده از روش "پیچش" برای تعیین مقاومت درجای بتن با به کارگیری 234 نمونه، مطالعه و نتایج حاصله ارایه گردیده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که یک همبستگی قوی خطی میان مقاومت فشاری و مدول گسیختگی با نتایج حاصل از انجام آزمون "پیچش" برقرار می باشد. همچنین به منظور بررسی الگوی تنش های ایجاد شده در بتن، چسب و استوانه آزمون "پیچش" و الگوی ایجاد و گسترش ترک ها در نمونه بتنی به هنگام انجام آزمون، مدل سازی و تحلیل غیر خطی با استفاده از نرم افزار اجزا محدود Abaqus/CAE ارایه گردیده است. انجام آنالیز اجزا محدود با لحاظ توابع شکل غیر خطی برای المان ها در کشش و فشار بر روی نمونه بتنی با مقاومت 40 مگاپاسکال نشان می دهد که با رعایت فاصله حداقل به اندازه 20 میلی متر تاثیری بر نتایج آزمون "پیچش" و پراکندگی آن ها ندارد.

    کلیدواژگان: مقاومت، پیچش، الیاف، مدول گسیختگی، تحلیل غیر خطی
  • مجید قلهکی*، امید رضایی فر، محمدصادق رحیمی خواه صفحات 42-55

    دیوار برشی فولادی مرکب معمولا از یک ورق فولادی و نیز پوششی از بتن مسلح که در یک سو یا هر دو سوی ورق فولادی به کمک برشگیر متصل می شود، تشکیل می شود. در سیستم نوین دیوار برشی فولادی مرکب فاصله ای بین دیوار بتنی و تیرها و ستون های مرزی وجود دارد. وجود این فاصله در زلزله های کوچک باعث عدم درگیرشدن بتن با قاب و در نتیجه جلوگیری از خرابی آن می گردد. در زلزله های نسبتا بزرگ این فاصله بین دیوار بتنی و اعضای مرزی بسته شده و به مقاومت مجموعه اضافه می گردد. در این مقاله به منظور محاسبه مقاومت دیوار برشی فولادی مرکب یک طبقه تک دهانه، ورق فولادی، قاب و پوشش بتنی از یکدیگر تفکیک شده و با در نظر گرفتن اندرکنش بین آنها، مقاومت دیوار برشی فولادی مرکب محاسبه شده است. برای در نظر گرفتن اثر مقاومت بتن در مقاومت دیوار برشی فولادی مرکب، فاصله بین پوشش بتنی و اعضای مرزی مورد بررسی قرار گرفته و به دنبال آن، دو رابطه برای محاسبه مقاومت دیوار برشی فولادی مرکب یک طبقه تک دهانه به کمک نرم افزار اجزای محدود ABAQUS پیشنهاد شده است. همچنین مشاهده گردید که تغییر شکل خارج از صفحه ورق فولادی در نمونه های دارای پوشش بتنی محدود می شود که این محدودیت در نمونه های بدون درز افزایش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: دیوار برشی فولادی مرکب، مقاومت، قاب، پوشش بتنی، ورق فولادی
  • فرزاد بحری، محمدعلی کافی*، علی خیرالدین صفحات 56-74

    ساختمان هایی که در طبقات آن ها نوع مصالح سازه تغییر کند، ساختمان های ترکیبی در ارتفاع نام دارند. معمولا در این ساختمان ها طبقات پایین از نوع اسکلت بتنی و طبقات بالا از نوع اسکلت فولادی می باشند. به دلیل تغییر سختی آنی در طبقه انتقال و نامنظمی جرمی تحقیقاتی در مورد این ساختمان ها درباره ضریب رفتار، زمان تناوب نوسان تحلیلی سازه های ترکیبی انجام شده است، اما در مورد نحوه اتصال سازه فولادی و بتنی در ارتفاع تحقیقات چندانی وجود ندارد. همانند ستون های فولادی بر روی فونداسیون بتنی صفحه ستون و اتصال هر ابعادی نمی تواند داشته باشد و محدود به ابعاد ستون بتن تحتانی می باشد. ازاین روی ضوابط آیین نامه ها برای جزییات اتصال صحیح و انتقال بار مناسب از سازه فولادی به بتنی پیشنهادی ارایه نکرده اند که به دلیل تغییر ناگهانی سختی و مکانیزم انتقال نیرو از ستون های سازه فولادی به بتنی این اتصال بسیار حایز اهمیت می باشد. ازاین روی در این تحقیق به بررسی آزمایشگاهی 1 نمونه آزمایشگاهی تمام مقیاس تحت بار محوری و جانبی چرخه ای و بررسی عددی اجزاء محدود آن در طبقه انتقالی انجام شده است. همچنین پس از صحت سنجی مدل عددی با نمونه آزمایشگاهی، پارامترهای بار محوری، درصد نسبی آرماتور به سطح بتن نمودار نیرو- تغییر مکان ارایه شده است. این تحلیل نشان داد خرابی در اتصال ستون رخ نداده و ستون و اتصال آن نیرو کنترل عمل نموده است.

    کلیدواژگان: ساختمان ترکیبی در ارتفاع، اتصال ستون، ستون طبقه انتقالی، تحلیل اجزا محدود، مطالعه آزمایشگاهی
  • الهام مودب*، حسین تیزهوش صفحات 75-95

    در این مطالعه به بررسی عددی و آزمایشگاهی میراگر لوله ای جدید تشکیل شده از سه حلقه پرداخته شده است. میراگر مورد بررسی از ترکیب سه حلقه ی فولادی تو در تو تشکیل شده است که قادر به اتلاف انرژی در دوسطح مختلف تحریک متفاوت می باشد. فیوز اول (حلقه ی بیرونی) در تحریکهای با دامنه ی کم و فیوز دوم (حلقه های داخلی) در تحریکهای با دامنه ی زیاد انرژی ورودی را جذب می نماید. به این منظور مدلهای عددی با ساختار پیشنهادی برای میراگر لوله ای دوسطحی با تغییرات قطر و ضخامت در فیوز اول تحت بارگذاری چرخه ای قرار گرفت و منحنی نیرو تغییرمکان برای مدل ها به دست آمد. نتایج نشان داد پیکربندی پیشنهادی به خوبی عملکرد دو سطحی میراگر را تامین می کند. افزایش سختی و نیروی قابل تحمل بعد از تاخیر تغییرمکانی باعث افزایش میزان جذب انرژی در سیکل های بالاتر شد. بررسی میرایی معادل محاسبه شده در مدلها نشان داد استفاده از فیوز دوم در تغییرمکان های زیاد موجب شده است که میرایی در بازه ی تغییرمکانی لازم بهبود یابد.دو نمونه ی آزمایشگاهی منطبق بر مدل های عددی، ساخته شد و تحت بارگذاری چرخه ای با دامنه ی ثابت قرار گرفت. نتایج ثبت شده از آزمایش نشان داد هر دو نمونه بدون افت مقاومت توانستند تا تغییرمکان 10 برابر تغییرمکان تسلیم در 20 چرخه ی متوالی را تحمل کنند. همچنین تطابق مناسبی بین نتایج مدل های عددی آزمایشگاهی به دست آمد

    کلیدواژگان: میراگر لوله ای ترکیبی، دو سطح عملکرد، اتلاف انرژی، میرایی، ازمایشگاهی
  • دلارام استاد، جلیل شفائی* صفحات 96-113

    در نظرگرفتن اندرکنش قاب و میان قاب یکی از چالش های مهم در زمینه ی تحقیقات مهندسی سازه می باشد. مشاهده آسیب های زلزله های گذشته نشان می دهد که، آسیب دیدگی و خسارت میان قاب ها در داخل صفحه و کاهش سطح تماس میان قاب و قاب پیرامونی منجر به افزایش آسیب پذیری در خارج از صفحه میان قاب می شود. تجربیات زلزله های گذشته نشان می دهد که اگر میان قاب ها به درستی توسط قاب پیرامونی مهار شوند، ظرفیت قابل ملاحظه ای، به لحاظ نیرویی و تغییرشکلی در برابر تقاضاهای خارج از صفحه میان قاب را دارا می باشند. پیش بینی اند رکنش و تاثیر رفتار داخل صفحه میان قاب، برروی رفتار خارج از صفحه میان قاب ها، یکی از موضوعات جدید، در زمینه ی ارزیابی رفتار لرزه ای میان قاب های بنایی می باشد. در این مقاله ضمن بررسی روش های مدل سازی رفتار میان قاب ها در خارج از صفحه، مدل های رفتاری و ظرفیتی مختلف در برآورد پاسخ خارج از صفحه میانقاب ها مقایسه شده اند. همچنین، مدل هایی که تاثیرخسارت داخل صفحه میان قاب را، برروی ظرفیت خارج از صفحه میان قاب در نظر می گیرند، نیز مورد بررسی قرار گرفته است. مروری بر مدل های مختلف در برآورد ظرفیت خارج از صفحه میان قاب های بنایی نشان می دهد، که اندرکنش رفتار داخل صفحه و خارج از صفحه میان قاب، تاثیر قابل ملاحظه ای در کاهش ظرفیت خارج از صفحه میان قاب دارد. مدل ارایه شده در نشریه 360 برای ظرفیت خارج از صفحه میان قاب های بنایی به دلیل عدم در نظر گرفتن اندرکنش رفتار داخل و خارج از صفحه میان قاب، نتایج محافظه کارانه ای دارد.

    کلیدواژگان: قاب و میان قاب، رفتار داخل صفحه، رفتار خارج از صفحه، عملکرد قوسی، پاسخ لرزه ای
  • سید محمد مهدی میرمعزی، محمدحسین صبحیه* صفحات 114-134

    با مطرح شدن تیوری های توسعه، بخش عمومی همواره مترصد جذب بخش خصوصی برای مشارکت در احداث پروژه های زیربنایی است. فرآیند مشارکت در کشورهای توسعه یافته از مشکلات کمتر، و در کشورهای در حال توسعه، با موانع و مشکلات عمیق تری مواجه است. در این کشورها و ازجمله ایران، به رغم استقبال مناسب اولیه، پیچیدگی ها و چالش های متعدد، عملکرد پروژه و در نتیجه ادامه مشارکت را تحت تاثیر قرار داده است. پژوهش حاضر به منظور شناسایی و تبیین عوامل پیچیدگی محیط پروژه های مشارکت بخش های عمومی و خصوصی در قراردادهای ساخت، بهره برداری و انتقال (BOT) انجام شد. در این پژوهش از استراتژی مطالعه موردی چندگانه برای مطالعه عمیق و میدانی پروژه های مشارکت آزادراهی استفاده شد. هر مورد به طور تفصیلی مورد مطالعه قرار گرفت و سپس داده-های پژوهش توسط استراتژی نظریه داده بنیاد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. محصول اصلی این پژوهش، مدل پارادایمی آسیب-شناسی پروژه های مشارکت آزادراهی است. در این مدل، پدیده محوری، نارضایتی بخش خصوصی از عدم قطعیت های هزینه، زمان و درآمد آزادراه منبعث از محیط پیچیده پروژه شناسایی شد. مهم ترین عوامل علی و محرک پیچیدگی محیطی، تاثیر ناپایداری های اقتصادی، سیاسی و حقوقی، همراه با چالش های فرهنگی و اجتماعی که فضایی با ابهام زیاد و پرریسک را بوجود آورده اند، به دست آمد. عوامل بسترساز مانند ناهمسویی در قوانین، ضعف های قراردادی، سیستم بانکی ضد توسعه و در نهایت نابالغی طرفین مشارکت، شناسایی شدند. عوامل مداخله گر در انتخاب راهکارهای تعاملی، همچون عدم وجود بازار مناسب طرح های سرمایه گذاری، نفوذ نهادهای قدرتمند، پای بند نبودن به تعهدات و عدم وجود طرح جامع حمل و نقل، مورد تاکید کنشگران بود. بر اساس این پژوهش، مهم ترین پیامدهای پیچیدگی در محیط پروژه، ابتدا افزایش بی اعتمادی و سپس ابهام در تحقق بازگشت سرمایه شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: مشارکت عمومی خصوصی، قراردادهای ساخت، بهره برداری و انتقال، پیچیدگی، ریسک، عدم قطعیت، آزادراه، نظریه داده-بنیاد
  • امیرحسین جعفریه*، محمدعلی قناد صفحات 135-153

    در این مطالعه اثر همزمان بلندشدگی فونداسیون و رفتار غیرخطی در سازه و خاک بر روی عملکرد سیستم های خاک و سازه بررسی شده است. مطالعات گذشته نشان داده است که تاثیر اندرکنش خاک و سازه بر عملکرد لرزه ای سازه ها از طریق معرفی تعدادی پارامتر بدون بعد قابل بررسی می باشد. به طور کلی اکثر مطالعات انجام شده در این زمینه با این پیش فرض انجام شده است که فونداسیون اجازه بلندشدگی نداشته و عمدتا رفتار خاک خطی و یا خطی معادل فرض شده است. در این تحقیق نشان داده شده است که این مفهوم با معرفی تعدادی پارامتر بدون بعد جدید، قابل بسط برای سیستم های غیر خطی خاک و سازه می باشد. محور اصلی این تحقیق بر مطالعه تغییرات نسبت تغییرمکان غیرارتجاعی و شکل پذیری سازه، به عنوان بخشی از سیستم خاک و سازه، برای این نوع سیستم ها قرار داده شده است. بدین منظور سازه به صورت یک مدل تکدرجه آزادی با رفتار غیرارتجاعی دوخطی در نظر گرفته شده است که بر روی فونداسیون صلب واقع بر فنرهای غیرارتجاعی و میراگرهای گسترده وینکلر قرار دارد. تاثیر رفتار غیرخطی خاک بر روی پاسخ سیستم های خاک و سازه به صورت پارامتریک از طریق انجام تحلیل های تاریخچه زمانی برای محدوده وسیعی از سیستم ها با مشخصات مختلف بررسی شده است. مشاهده شد که اگر چه تغییرمکان کل سیستم خاک و سازه به دلیل رفتار غیرخطی خاک افزایش می یابد، اما به طور کلی شکل پذیری سازه به عنوان بخشی از سیستم خاک و سازه نسبت به حالتی که رفتار خاک الاستیک فرض می شود،کاهش می یابد. از آنجا که نشست ماندگار در زیر فونداسیون از نظر عملکرد سیستم خاک و سازه دارای اهمیت می باشد لذا این شاخص مورد بررسی قرار گرفت. نشان داده شد گرچه با کاهش ضریب اطمینان خاک نشست ماندگار افزایش می یابد اما برای مدلهایی با مشخصات کاربردی مقدار آن در محدوده قابل قبول می باشد.

    کلیدواژگان: اندرکنش غیر خطی خاک و سازه، نسبت تغییرمکان غیرخطی، شکل پذیری، ضریب اطمینان، نشست ماندگار
  • سعیده امینی مقدم، محمدایمان خداکرمی* صفحات 154-168

    از آنجایی که عموما در مناطق با جمعیت بالا و شهرهای بزرگ جهت استفاده حداکثری از زمین، ساختمان ها بدون فاصله و یا با فاصله ناکافی از یکدیگر ساخته می شوند، لذا طی زلزله های شدید، بر اثر ارتعاش غیر هم فاز سازه های مجاور (که دارای فاصله کافی از یکدیگر نمی باشند) و در نظر نگرفتن اثرات خاک، پدیده ضربه اتفاق می افتد. طبیعی ترین راه برای جلوگیری از ضربه، تامین فاصله کافی بین سازه های مجاور می باشد. در مقاله ی حاضر، مقدار فاصله پیشنهادی استاندارد 2800 ایران بین دو سازه ی مجاور هم برای مقابله با پدیده ضربه با استفاده از آنالیز تاریخچه زمانی مدل های سازه-خاک-سازه مورد ارزیابی قرار گرفته است. به این منظور، ارزیابی رفتار لرزه ای سازه های 3، 6 و 12 طبقه ی 3 و 5 دهانه، واقع بر خاک های نوع I و III انجام شده و برای تحلیل از 6 رکورد زمین لرزه با سطوح خطر زلزله متفاوت استفاده شده است. این سازه ها در نرم افزار OpenSees مدلسازی شدند سپس برای به دست آوردن فاصله ی بهینه ی بین سازه ها از الگوریتم PSO استفاده شد که کد این الگوریتم در نرم افزار MATLAB نوشته شد و با نرم افزار OpenSees مرتبط شد و پس از رسیدن به شرط همگرایی، مقدار فاصله ی بهینه ارایه شد و با مقدار فاصله ی پیشنهاد شده در استاندارد 2800 مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که مقدار فاصله پیشنهاد شده در استاندارد 2800 برای زلزله های با سطح خطر بالا کفایت لازم را ندارد و مناسب نمی باشد و با توجه به شرایط خاک، سازه ها و زلزله امکان برخورد وجود دارد.

    کلیدواژگان: اندرکنش سازه-خاک-سازه (SSSI)، فاصله ی بین سازه های مجاور، آنالیز تاریخچه زمانی، الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO)، قاب خمشی فولادی ویژه
  • محمدحسن میرابی مقدم* صفحات 169-176

    در این مقاله، تاثیر یک نوع الیاف گیاه موسوم به "سیس نخل خرما" که در منطقه بلوچستان ایران (جنوب شرق کشور) به وفور یافت می شود، در بهبود خواص مکانیکی بتن ساد (مقاومت فشاری و مقاومت کششی) مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور و به کمک روش های آزمایشگاهی، نمونه هایی بتنی با سه شکل شکسته، برشی و ضایعاتی و درصدهای مختلف سیس نخل خرما ساخته شده و برروی این نمونه ها که به دو شکل مکعبی و استوانه ای و بر اساس استانداردهای ASTM انتخاب شده اند، خواص مکانیکی بتن معمولی اعم از مقاومت فشاری و کششی ارزیابی شده است. نتایج نشان داد که نمونه های بتنی با 2 درصد الیاف شکسته، 2 درصد الیاف برشی و 1 درصد الیاف ضایعاتی، مقاومت فشاری بیشتری نسبت به نمونه های شاهد داشته و مقاومت کششی نمونه های ساخته شده با 2 درصد الیاف شکسته از نمونه های شاهد بیشتر است. همچنین، بهترین شکل استفاده از الیاف، استفاده از آن در حالت شکسته بوده، میزان شکل پذیری بتن با افزایش درصد الیاف بیشتر شده و رفتار نمونه های بتنی با شکل و درصدهای مختلف، رفتار متفاوتی از خود نشان می دهند. کلمات کلیدی: بتن ساده، سیس نخل خرما، الیاف گیاهی، مقاومت فشاری، مقاومت کششی

    کلیدواژگان: بتن ساده، سیس نخل خرما، الیاف گیاهی، مقاومت فشاری، مقاومت کششی
  • محمدرسول کفاش بازاری، عباس کرم الدین* صفحات 177-190

    درک رفتار سازه های فولادی تحت بارگذاری آتش بسیار مهم است زیرا بسیاری از حوادث اخیر نشان دهنده آسیب پذیری سازه های فولادی در برابر چنین خطری است. مطالعات عددی و تجربی گسترده برای بررسی رفتار انواع مختلفی از المان های سازه فولادی به صورت مجزا، اتصالات سازه فولادی و همچنین قاب های خمشی فولادی در شرایط آتش سوزی انجام شده است. بااین حال، پاسخ قاب های مهاربندی فولادی هم محور در شرایط آتش سوزی قبلا موردمطالعه قرار نگرفته است. این مقاله پاسخ کلی و رفتار موضعی قاب های مهاربندی هم محور بلندمرتبه را تحت یک سری سناریو آتش سوزی یکنواخت با در نظر گرفتن فازهای گرم شونده و خنک شونده در سطوح تراز مختلف طبقات به کمک تحلیل عددی به روش اجزای محدود بررسی می کند. تحلیل ها نشان می دهد کمانش تیرها و مهاربندهای در معرض درجه حرارت بالا به دلیل نیروی محوری فشاری بزرگ در اثر محدودیت های انتهایی در برابر انبساط رخ می دهد. همچنین مقاومت در برابر آتش قاب های مهاربندی تحت تاثیر موقعیت آتش قرار می گیرد چنانکه با افزایش بار ثقلی در ترازهای پایین تر، اثر P-Δ که عامل موثر در تخریب سازه است، افزایش یافته و بنابراین رخ داد سناریو حریق در طبقات پایینی می تواند پتانسیل خطر تخریب زودهنگام سازه را افزایش دهد. نتایج تجزیه وتحلیل ها می تواند به مهندسان در درک پاسخ های موضعی و کلی از قاب های مهاربندی فولادی تحت بارگذاری آتش کمک کند.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، تحلیل های متوالی، مقاومت آتش، قاب های مهاربندی، رفتار کلی
  • نادر هویدایی*، نوید احمدی صفحات 191-204

    یکی از معایب اصلی قابهای مهاربندی کمانش تاب متداول امکان تشکیل طبقه نرم و تمرکز تسلیم و تغییر شکلهای پلاستیک جانبی بزرگ در برخی از طبقات قاب مهاربندی در زلزله های متوسط تا شدید میباشد. در این مقاله برای جلوگیری از تشکیل طبقه نرم در طبقات پایین ساختمان و تمرکز تسلیم و پلاستیسیته در چند طبقه، از ستون همبند (زیپر) در قاب مهاربندی شورون استفاده شده است. ستون همبند نیروی نامتوازن تولید شده در محل اتصال تیر و مهاربند را به طبقات بالاتر سازه انتقال داده و باعث تسلیم تمامی مهاربندها در ارتفاع سازه و جلوگیری از تمرکز تغییر شکلهای پلاستیک بزرگ در یک یا چند طبقه خاص از سازه می شود. بدین منظور مقایسه رفتار لرزه ای قاب های مهاربندی کمانش تاب نامتقارن با آرایش شورون دارای المان زیپر و مهاربندی کمانش تاب متقارن (مرسوم) در 4، 10 و 14 طبقه از طریق انجام تحلیل های تاریخچه زمانی در نرم افزار Opensees انجام گرفته است. نتایج تحلیلها نشان داد سیستم مهاربندی کمانش تاب نامتقارن دارای المان زیپر، توزیع دریفت و دریفت پسماند یکنواخت تری نسبت به سیستم مهاربندی کمانش تاب مرسوم دارد و احتمال تشکیل طبقه نرم در این سیستم به مراتب کمتر از سیستم مهاربندی کمانش تاب مرسوم بدون ستون همبند میباشد.

    کلیدواژگان: مهاربند کمانش تاب، المان همبند، تحلیل تاریخچه زمانی، دریفت حداکثر، دریفت پسماند
  • علی ترکی، فضل الله ساغروانی، جلیل شفائی* صفحات 205-217

    یکی از جدیدترین نوآوری های فناوری نانو استفاده از میکرو نانو حباب ها (میناب) به عنوان جایگزین آب در بتن می باشد. استفاده از میناب به عنوان جایگزین آب مصرفی در بتن می تواند در جهت بهبود یا تضعیف خصوصیات بتن سخت شده و بتن در حالت خمیری تاثیرگذار باشد. استفاده از فوق روان کننده ها می تواند نقش موثری در کاهش اثرات بعضا منفی میناب در خصوصیات بتن داشته باشد. در این پژوهش به منظور بررسی اثرات جایگزین میناب با آب در بتن در حضور درصدهای مختلف فوق روان کننده، تاثیر میناب بر زمان گیرش، جریان ملات سیمان و مقاومت فشاری ملات سیمان بررسی می گردد. بدین منظور تعداد 16 نمونه آزمایشگاهی سوزن ویکات، 48 نمونه آزمایشگاهی ملات فشاری سیمان و 16 نمونه جریان ملات سیمان به ترتیب به منظور بررسی زمان گیرش، مقاومت فشاری و جریان سیمان با درصد های مختلف فوق روان کننده بر پایه پلی کربوکسیلات اتر (0.5، 0.9 و 1.4) در حضور و عدم حضور میناب آزمایش شد. نتایج نشان داد که مقاومت فشاری ملات سیمان با میناب نسبت به آب در سنین 7 و 28 روز به ترتیب 16 و 7 درصد افزایش داشت. مقاومت فشاری ملات سیمان با میناب در حضور فوق روان کننده نسبت به ملات سیمان با آب در حضور فوق روان کننده در سنین 7 و 28 روز افزایش داشته است که بیشترین مقاومت در 0.5 درصد فوق روان کننده رخ داد که در سن 7 روز 21 درصد افزایش و در سن 28 روز 10 درصد افزایش داشته است.

    کلیدواژگان: ملات سیمان، میکرو- نانوحباب (میناب)، فوق روان کننده، مقاومت فشاری ملات، زمان گیرش
  • فریدون امیدی نسب*، محمد افروزنیا صفحات 218-233

    بتن توانمند الیافی به دلیل ماهیت شکل پذیری و جذب انرژی بیشتر نسبت بتن معمولی، کاربردهای زیادی در زمینه ی پدافند غیرعامل دارد. این مصالح توانمند می توانند در بسیاری موارد نظیر بهسازی لرزه ای اعضای ساختمانی به کار رود. مقاوم سازی می تواند با افزایش سختی و یا افرایش مقاومت انجام شود. در این بررسی کاربرد ضد انفجاری بتن توانمند الیافی در جهت حفاظت از اجزای سازه به صورت خاص دال، موردبررسی قرار داده شده است. در این مقاله چهار نمونه دال ضعیف یک طرفه که در نواحی مختلف مقاوم سازی شده اند، موردمطالعه قرارگرفته اند. بررسی به صورت مدل سازی عددی در نرم افزار ABAQUS/Explicit صورت گرفته است. برای تعریف رفتار غیرخطی بتن در این نرم افزار از مدل ترکیبی پلاستیک-خسارت بتن (CDPM) که پیچیده ترین و پرکاربردترین مدل رفتاری است، استفاده شده است.. نتایج این بررسی نشان می دهد که مقاوم سازی در ناحیه کششی تا میزان 7 برابر جذب انرژی را نسبت به سایر روش های مطرح شده جهت مقاوم سازی، افزایش یافته است. استفاده از بتن توانمند الیافی تاثیر بسزایی در افزایش میزان ظرفیت باربری، شکل پذیری دال یک طرفه دارد. به عبارت دیگر، استفاده از بتن توانمند الیافی به عنوان یک روش در مقاوم سازی اجرای سازه ای ازجمله دال ها، در بهبود رفتار سازه ای دال های یک طرفه بخصوص در زمینه پدافند غیرعامل موثر خواهد بود. همچنین حداکثر بار انفجار قابل تحمل در نمونه های مقاوم سازی در ناحیه فشاری، کششی و فشاری-کششی به ترتیب 3/1، 85/0 و 12/1 برابر نمونه مرجع بوده است. نتایج این بررسی نشان می دهد، استفاده از ورقه های بتن توانمند الیافی به صورت هم زمان در تمامی نواحی دال موجب افزایش چشم گیر سختی آن و کاهش خیز نمونه می شود.

    کلیدواژگان: مقاوم سازی دال یک طرفه، بتن توانمند الیافی، مقاوم سازی، پدافند غیرعامل، بار انفجار
  • سودابه والی زاده، علی پروری* صفحات 234-250

    هدف از این پژوهش شناسایی و ارزیابی عوامل برتری طراحی براساس مدل سازی اطلاعات ساختمان نسبت به روش سنتی در بناهای امدادی شامل مراکز آتش نشانی و بیمارستان ها با تاکید بر کاهش بحران می باشد. به این منظور با بررسی مطالعات پیشین، شبیه سازی و مدلسازی مطالعه موردی ساختمان های آتش نشانی و بیمارستان حضرت آیت الله بروجردی شهرستان بروجرد با بهره گیری از نرم افزار رویت و با استفاده از نظر خبرگان ، مهم ترین معیارها و عوامل تاثیرگذار شناسایی و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اولویت بندی شدند. نتایج حاصل نشان داد که معیارهای منتخب به ترتیب اولویت شامل: جانی، بهره برداری، زمانی و مالی هستند. همچنین به ترتیب عوامل برتری؛ 1) دسترسی به اطلاعات فضاهای ساختمان برای یافتن سریع محل های حادثه دیده تر، 2) مطالعه و عیب یابی کوچک ترین جزییات آسیب های سازه ای، 3) گردش دقیق و هوشمند در ساختمان به منظور پیدا کردن افراد آسیب دیده 4) طراحی سقف های هوشمند متحرک (جمع شونده)  5) ساخت سریع ساختمان (از طراحی تا بهره برداری) به هنگام بحران هایی مانند جنگ 6) قابلیت استفاده از انرژی خورشید و باد در مواقع قطع شدن برق و گاز و...، با لحاظ شدن عوامل فوق در طراحی ساختمان های آتش نشانی و بیمارستان به روش مدل سازی اطلاعات ساختمان می توان جان افراد بیشتری را به هنگام بحران هایی مانند زلزله نجات داد.

    کلیدواژگان: مدل سازی اطلاعات ساختمان، مدیریت بحران، ساختمان های امدادی، رویت، تحلیل سلسله مراتبی
  • امین حواران، موسی محمودی صاحبی* صفحات 251-265

    در حال حاضر برای به دست آوردن خصوصیات دینامیکی سازه ها در مهندسی سازه عمدتا از روابط تجربی و یا مدل های ریاضی و نرم افزارهای کامپیوتری استفاده می شود. این خصوصیات دینامیکی به بسیاری از جزییات رفتار مصالح و ترکیب سازه بستگی دارد که تمام این جزییات را نمی توان در مدل های تحلیلی دخالت داد؛ بنابراین همیشه بین مدل های تحلیلی و سازه واقعی اختلافاتی وجود دارد. لذا انجام آزمایش های لرزه ای بر روی سازه ها مطمین ترین روش برای به دست آوردن خصوصیات مذکور بوده و تاکنون روش های مختلفی در دنیا برای انجام این آزمایش های لرزه ای بر روی یک سازه آزمایشگاهی به وسیله پردازش تصویر انجام شده است. در این مقاله سعی شده محل تغییر جرم در سازه از طریق خصوصیات دینامیکی سازه ها با استفاده از پردازش تصویر به دست آید. بدین منظور از سازه فیلم برداری شده و تغییر مکان های ثبت شده به عنوان سیگنال های ورودی سیستم در نظر گرفته می شود، با دو بار مشتق گرفتن از این تغییر مکان ها، شتاب سازه به دست می آید و با پردازش این شتاب ها، زمان تناوب های طبیعی و شکل مود سازه استخراج شده و با نتایج حاصل از حسگرهای شتاب تعبیه شده روی سازه مقایسه گردیده است، درنهایت با استفاده از روش منحنی شکل مود، سازه به همراه حسگر و بدون حسگر، مقایسه شده است و به راحتی توانست وجود افزایش جرم در سازه را تشخیص دهد.

    کلیدواژگان: پردازش تصویر، دینامیک سازه ها، انحنای شکل مود، خصوصیات دینامیکی سازه ها، شناسایی خرابی سازه ها
  • مونا قلعه نوی، مصطفی مسعودی* صفحات 266-280

    در سازه های جداسازی شده لرزه ای اگرچه ضوابط محافظه کارانه ای برای درز لرزه ای در نظر گرفته شده است و برخورد سازه های جداسازی شده لرزه ای با مانع یا دیوار بازدارنده عموما پدیده ای نامطلوب تلقی می شود ولی تمام جنبه های رفتار این سازه ها هنگام برخورد به طور کافی بررسی نشده است و نیاز به پژوهش های بیشتری دارد. آثار ناشی از برخورد این سازه ها وابسته به مقاومت و سختی جانبی، میرایی، درز لرزه ای موجود و همچنین مشخصات جنبش زمین است. هدف این پژوهش بررسی عملکرد ناکشسان قاب های خمشی فولادی جداسازی شده با در نظر داشتن امکان برخورد در جنبش های پالسی حوزه ی نزدیک و مقادیر مختلف درز لرزه ای می باشد. برای این منظور دو قاب خمشی ویژه فولادی دارای جداگر الاستومری به صورت غیرخطی مدلسازی شد و جابجایی جداگر، شکل پذیری نیاز کلی و طبقه ای، ضریب کاهش مقاومت تسلیم و رانش میان طبقه ای تحت شتابنگاشت های مختلف بررسی گردید. نتایج نشان می دهد که پاسخ دینامیکی سازه ی جداسازی شده تحت برخورد در سطوح خطر لرزه ای بالا وابستگی زیادی به درز لرزه ای موجود، ارتفاع سازه (دوره تناوب) و الگوی بارگذاری دارد. با افزایش ارتفاع سازه پاسخ ها بویژه برای مقادیر بزرگ تر درز لرزه ای اختلاف کم تری با سازه بدون برخورد خواهد داشت. همچنین پاسخ های روسازه برای همه مقادیر درز لرزه ای در حدود معیارهای قابل پذیرش برای سازه های پایه گیردار است.

    کلیدواژگان: جداسازی لرزه ای، برخورد، جنبش حوزه نزدیک، قاب خمشی فولادی، درز لرزه ای، عملکرد لرزه ای
  • سید فتح الله ساجدی*، حمیدرضا هلاکویی صفحات 281-299

    آب مغناطیسی موجب تغییر در آرایش الکترونی یون ها و به دنبال آن تغییرات محسوسی در سختی، هدایت الکتریکی، کشش سطحی و سایر خواص فیزیکی و شیمیایی آب می گردد. این تغییرات در واکنش با سیمان شرایطی را ایجاد می کند که خواص بتن های تازه و سخت شده را بهبود می بخشد. یکی از مشخصات اساسی آب مغناطیسی که اهمیت زیادی در ساخت بتن دارد، وابستگی آن به ذرات و محلول های کلوییدی است. وقتی که آب با سیمان مخلوط می شود، محلول کلوییدی سیمان به وجود می آید. در صورت استفاده از آب مغناطیسی ذرات سیمان به وسیله یک لایه تک مولکولی آب با چگالی کم تر احاطه می شوند، این پدیده موجب کاهش مصرف آب و به دنبال آن بهبود خواص مکانیکی بتن خواهد شد. مغناطیس کردن آب باعث افزایش هیدراتاسیون یون های منفی شده و به ساختار بلوری آب صدمه می زند. در این مقاله پژوهش های انجام شده در مورد تاثیر آب مغناطیسی بر خواص ریولوژی و مکانیکی بتن های سبک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. آنچه از مجموع بررسی ها حاصل شد، بیانگر آن است که استفاده از آب مغناطیسی باعث بهبود خواص مکانیکی بتن های سبک خواهد شد. بیش ترین کارایی خمیر سیمان در نمونه های ساخته شده با آب مغناطیسی با چرخش 65 دقیقه ای آب در میدان مغناطیسی با شدت 1 تسلا، حاصل گردید. بیش ترین تاثیر آب مغناطیسی بر خواص مکانیکی بتن سبک در شدت میدان مغناطیسی 1 تسلا، نتیجه شد.

    کلیدواژگان: آب مغناطیسی، بتن سبک، خواص رئولوژی، خواص مکانیکی، پوزولان
|
  • Ahmad Dalvand *, AmirMohammad Amiri, Behnaz Jahangiri Pages 5-22

    The use of self-compacting high performance composites due to its unique properties has attracted the attention of researchers.The high compressive strength and tensile strength, high flexural strength, have attracted the attention of researchers to this type of cement composites.In this research, in the form of a comprehensive experimental work, using six basic mixing designs, 24 rectangular composite slabs 300 to 400 mm, with two thicknesses of 30 and 50 mm, were built and tested under impact load. Compressive,tensile and flexural strength tests were made on each of the six mixing designs. Also, to determine the efficacy of high performance composite, slump flow, L-box, U-box and V-funnel on mix designs have been done. Steel fibers with percentages of 0, 0.5 and 1% by volume fraction, with lengths of 25 and 50 mm, were used for the construction of cementitious composites. The impact test apparatus was made from a 5.6 kilogram steel ball and a retaining system. The steel ball was raised to a height of 1.5 meters and was freed repeatedly until failure cracking in the samples have been Developed. According to the results of the experiment, It was noted that the maximum energy absorption in a slab with a thickness of 30 mm was 34.22 kJ, and in a slab with a thickness of 50 mm was 47.49 kJ. The results of this experiment shows the high effect of steel fibers on increasing the impact resistance and absorbed energy of the composite slabs.

    Keywords: cementitious composite, impact strength, Flexural Strength, Steel Fibers, tensile strength
  • Mahmood Naderi *, Ali Saberi Varzaneh, Alireza Esmaeli Pages 23-41

    Since the batching, transportation, pouring, compaction and curing of the specimens used in laboratory testing of concrete, either from these employed in real structures, the in-situ methods are needed for assessing the quality of existing concrete in structures. Among the tests with partial failure, the "twist-off" method is used for determining the strength of concrete both in the laboratory and in-situ. In this paper the use of “twist-off” method for determining the strength of three types of fibre concrete is presented. In total 234 concrete samples were prepared, using three types of fibre (steel, glass and polypropylene) and their strength were measured using both “twist-off” and “compression” testing. The results show that a strong linear correlation exists between the compressive strength and the failure modulus with the results of the "twist-off" test. Also, to study the pattern of stresses in concrete, glue and cylinder of the "twist-off" test and the pattern of the formation and expansion of the cracks in concrete samples during the test, nonlinear modeling and finite elements were carried out using Abaqus/CAE. The finite element analysis with consideration of the nonlinear shape functions for the elements in tension and pressure on concrete specimens with a strength of 40 MPa shows that, with the distance of at least 20 mm, the results of the "twist-off" test and dispersion are not affected.

    Keywords: Concrete, Twist-off, Fibre, Failure Modulus, Nonlinear
  • Majid Gholhaki *, Omid Rezayfar, MohammadSadegh Rahimikhah Pages 42-55

    Composite steel plate shear wall is usually made up of a steel plate and also a reinforced concrete cover, which is attached to one side or both sides of the plate by means of a shearing device. In innovative composite steel plate shear wall system, a gap is created between concrete cover and boundary beams and columns. The presence of this gap in small earthquakes does not cause the concrete to interfere with the frame and thus prevent its failure. In relatively large quakes, this distance between the concrete wall and the boundary members is closed and added to the resistance of the system. In this paper, steel plate, concrete cover and frame were separated to calculate the strength of composite steel plate shear wall by their interaction. To evaluate the effect of concrete strength on composite steel plate shear wall strength, the gap between concrete cover and boundary members has been discussed, and then two relationships have been proposed to calculate the strength of composite steel plate shear wall. For this purpose, this paper has been used for analyzing pushover. In order to verify the numerical modeling, the characteristics of a steel plate shear wall model, composed of a laboratory study by Arabzadeh and colleagues at Tarbiat Modares University in 2011On the behavior of composite steel plate shear walls, it has been selected.

    Keywords: Composite Steel Plate Shear Wall, Strength, frame, Concrete Cover, Steel Plate
  • Farzad Bahri, MohammadAli Kafi *, Ali Kheyroddin Pages 56-74

    Vertically-mixed structures are buildings constructed with different materials progressing in the vertical direction. These buildings feature a concrete frame on the lower stories but a steel one on top. Reinforced Concrete (RC) column connected to steel column in story that called transition story. The sudden change of stiffness in the transition story in these structures and the mass irregularity prompted research attempts concerning the response modification factor and the analytical period of the structures. There isn’t much research on this issue. Due to below concrete column dimensions upper steel column dimension is limited. To accurately study the transfer of loads, the stiffness of the transition story column, and its failure and seismic behavior, this study investigates full-scale experimental a test specimen under axial and lateral cyclic load. Proposed connection in this study that called trough bolt lap connection had good behavior in seismic load up to 4% drift ratio. No sign of failure and stiffness reduction observed in test results. Analytical finite element study is done for verification and parametric study in transition story column in variable axial load and longitudinal bars ratio to grass section of concrete. Studies have shown no failure in the column connection. Column had force-control behavior in lateral loads.

    Keywords: Vertically mixed structures, Column Connection, Transition Story, experimental study, Finite Element
  • Elham Moaddab *, Hossein Tizhoosh Pages 75-95

    In this paper, a new kind of ring damper composed of three rings is introduced and investigated numerically and experimentally. The proposed damper combined three steel ring damper in order to dissipate energy of two different level of predefined excitation such as moderate and severe one. first fuse (outer pipe) and second fuse (inner pipes) can absorb energy in moderate and severe earthquakes respectively. To evaluate the introduced damper, numerical finite element models are developed to clarify the effect of thickness and diameter variation of main fuse. Results of force- displacement curves obtained from cyclic loading confirmed the two level performance of models. Stiffness and fore increase have been observed after gap displacement and improved the energy dissipation capacity after the predefined displacement gap. Also, damping ratio are calculated for all samples and results showed that equivalent damping ratio have been improved when main fuse was engaged. Two experimental samples have been constructed based on numerical models details and examined under cyclic loading with constant displacement amplitudes. Defined force-displacement results of experiments showed that samples could tolerate more than 20 cycles of 10 times of yield displacement amplitude. Good agreement between numerical model and experimental samples results have been achieved.

    Keywords: Hybrid Pipe damper, two level performance, Energy dissipation, damping, experimental
  • Delaram Ostad, Jalil Shafaei * Pages 96-113

    Masonry infilled reinforced concrete frame buildings built prior to the introduction of modern seismic provisions have been observed to undergo damage in and around the masonry infill walls during most recent moderate to severe earthquakes. Considering interaction between masonary infill and frame is one of the challenges in the field of engineering research. Observation of past earthquake indicates that in the pre-damaged infill wall in the in-plane mode, the probability of out-of-plane failure of infill walls will increase. However various studies have shown that if the infill wall correctly restrained by the frame, there is a significant capacity, in terms of force and displacement against the out-of-plane demands. The prediction of interaction and effect of in-plane behavior on the out-of-plane beahaviour of infill, is one of the new issues in the field of seismic evaluation of masonary infills. This paper present comparative parametric review of the strength and displacement capacity models that predict the infills out-of-plane responses. Also, models that consider influence of in-plane damage on the out-of-plane capacity, it has also been investigated. The parametric comparison of different models in the capacity estimation of masonary infills in out-of-plane mode is shown that interaction of in-plane and out-of-plane beahviour of infills has a significant effect on capacity reduction of infills in out-of-plane mode and the model presented in FEMA360 for out-of-plane capacity of infills has a conservative results.

    Keywords: Infilled frames, In-plane, Out-of-plane, Arching action, Seismic response
  • Seyed MohammadMahdi Mirmoezzi, MohammadHossein Sobhiyah * Pages 114-134

    The public sector has always sought to attract the private sector to partnership in the construction of infrastructure projects. The process of partnering in developed countries have less problems, while in developing countries, it faces with more serious barriers and problems. In these countries, including Iran, in spite of the proper initial reception, numerous complexities and challenges have affected project performance and also continuity partnership. This research was performed to identify the factors of environmental complexity of the projects involved public and private sectors in build, operate and transfer contracts (BOT). Multiple case study strategy was used for deep study of freeway projects. Each case was studied in detail and then the research data were analyzed by grounded theory strategy. The main product of this research is the paradigmatic model of the pathology of freeway partnership projects. In this model, the axial phenomenon was identified the private sector's dissatisfaction duo to uncertainties in cost, time and revenue of the freeway. The causal conditions were found the economical, political, and legal instabilities along with the cultural and social challenges in project environment. Context conditions were identified such as mismatches in the rules, contractual weaknesses, banking system, and finally, immaturity. Intervening conditions were obtained such as the lack of suitable market for investment projects, the influence of powerful institutions, lack of commitment and lack of a national transportation plan. According to this research, the most important outcomes of complexity were obtained increased distrust and increased ambiguity of return on investment.

    Keywords: Public private partnership, Built Operate Transfer Contract, complexity, risk, Uncertainty, Freeway, Grounded theory
  • AmirHossein Jafarieh *, MohammadAli Ghannad Pages 135-153

    In this research the simultaneously effects of foundation uplift and nolinear behavior of soil were investigated. Previous studies have showed that the effects of soil-structure interaction on seismic performance can be described through introducing a limited number of nondimensional parameters. In most studies it was assumed that the foundation is bonded to the soil and the behavior of the soil is considered to be linear or equivalent linear. In study it is showed that this concept can be extended to the nonlinear soil-structure systems by introducing number of new nondimensional parameters. The main goal of this investigation is to study the variations of nonlinear displacement and ductility of nonlinear soil-structure systems. To achieve this goal, the structure was considered as an nonlinear single degree of freedom with concentrated mass which mounted on rigid foundation rested on distributed dampers and springs. Then the variations of the response of nonlinear soil-structure systems are assessed by conducting nonlinear time history analyses for a wide range of nondimensional parameters. It was shown that the total displacement of soil-structure systems increases because of nonlinear soil behavior but the ductility of the structure as a part of soil-structure system decreases in comparison to the systems with linear soil behavior. So in this study, it was proposed to decrease the safety factor for the design of foundation. Since the permanent settlement of foundation is an important index in performance of soil-structure systems therefore it was calculated for some applicable systems and it is shown that although the permanent settlement of the foundation increases by decreasing safety factor of foundation but the value of permanent settlement is acceptable for ordinary systems.

    Keywords: Nonlinear Soil-structure Interaction, Nonlinear Displacement Ratio, Ductility, Safety factor, Permanent Settlement
  • Saeideh Amini Moghaddam, MohammadIman Khodakarami * Pages 154-168

    Since, generally, in high population areas and large cities for maximum use of land, buildings are constructed without distances or with insufficient distance, thus, during severe earthquakes, due to unbalanced vibration of the structure Adjacent bodies (which do not have enough distance from one another) and without considering the effects of the soil, the impact phenomenon occurs. The most natural way to avoid impact is to provide sufficient distance between adjacent structures. In the present article, the proposed distance between the standard 2800 Iran between two adjacent structures is also evaluated for the impact of impact phenomena using time histories analysis of structural-soil-structural models. To this end, evaluation of seismic behavior of structures 3, 6, and 12 of 3rd and 5th craters on type I and III soils was performed and for analysis of 6 earthquake records with different earthquake hazard levels Has been used. These structures were modeled in the OpenSees software. Then, to obtain an optimum distance between the structures, the PSO algorithm was used, the code of this algorithm was written in MATLAB software and connected with the OpenSees software. After reaching the convergence condition, the optimum interval was presented and compared with the proposed interval in the standard 2800. The results indicate that the proposed distance in standard 2800 for high-risk earthquakes is not adequate and is not suitable and, given the soil conditions, structures and earthquakes, there is a possibility of collision.

    Keywords: Structure-Soil-Structure-Interaction (SSSI), Separation gap between two adjacent structure, time history analysis, Particle Swarm Optimization (PSO), Special moment resistance frame
  • MohammadHassan Mirabimoghaddam * Pages 169-176

    The use of fibers in concrete in order to improve concrete properties and mechanical behavior has started four decades ago and is growing. Fibers in concrete reduce the brittleness and provids ductile behavior of concrete. Fiber may be of plant species, artificial and metral which can improve mechanical properties of concrete under compressive load, tensile, flexural,shear, dynamic and hit, as well shrinkage and creep, resistance to freezing and thaw, abrasion and erosion and can create a uniformmaterial. In this research we have studied the impact of palm fiber so – called Cis which is abundant in Balouchistan on mechanical properties of concrete. For this purpose, we used ac laboratory method in which samples with varoous shapes and different percentages of palm fiber (CIS) have been made and different properties of concrete have been tested. The result showed that concrete made with broken fibers 2%, shear fiber 2%, waste fiber 1% has a comperssive strength greater than control sample and concrete with broken fiber 2% has higher tensile stergth than the control sample. Keywords: Fiber concrete, Plant concrete, Tensile strength, Compressive strength. Noorsaidi, M., (Corresponding author) .Comparison Study on Oil Palm Trunk and Oil Palm Fruit Bunch Fiber Reinforced Laterite Bricks. Department of Building, Faculty of Architecture, Planning and Surveying Kota Samarahan, Sarawak, Malaysia University, Technology, MARA. Ramli, M., and Dawood, E, Th. Properties of High Strength Flowable Mortar Reinforced With Different Fibers. Department of Construction and Building, Technical College of Mosul, IRAQ School of Housing, Building and Planning, University Sains Malaysia

    Keywords: Fiber concrete, Plant concrete, Tensile strength, compressive strength, Cis
  • Rasul Kaffash, Abbas Karamodin * Pages 177-190

    Understanding the behavior of steel structures under fire loading is very important because many recent events indicate the vulnerability of steel structures to such a hazard. Extensive numerical and experimental studies have been conducted to investigate the behavior of different types of structural steel elements individually, steel structure connection, and steel moment frames in fire conditions. However, the response of concentrically braced frames in fire conditions has not yet been investigated. This paper examines the global response and the local behavior of the concentrically braced frames under a series of uniform fire scenarios considering the heating and cooling phases at different levels of floors by numerical analysis of finite element method. The analyzes show that the buckling of the beams and braces is exposed to high temperatures due to the large compressive axial force due to lateral constraints to expansion. Also, the fire resistance of the braced frames is affected by the position of the fire. As with increasing gravity load at lower levels, the effect of P-Δ, which is an effective factor in the destruction of the structure, has increased and thus the fire scenario in the lower levels could potentially risk the early destruction of the structure Increase. The results of analyzes can help engineers understand the local and global responses of steel bracing frames under fire loading.

    Keywords: Fire, Sequential Analysis, Fire resistance, Braced Frames, Overall Behavior
  • Nader Hoveidae *, Navid Ahmadi Pages 191-204

    One of the most important deficiency of buckling restrained braced frames is the concentration of lateral drifts in some specific stories and the soft story mechanism, under moderate to severe earthquakes. In this paper, in order to prevent the development of soft story mechanism in buckling restrained braced frames, asymmetric configuration along with a zipper strut is proposed for chevron type ordinary buckling restrained braced frame.The zipper strut connects the midpoints of beams at the brace intersections in all stories and carry the unbalanced axial force developed at the intersection. In addition, it causes the BRBs to uniformly yield over the height of structure. For this purpose, 4, 10, and 14 story buckling restrained braced frames were designed according to Iranian seismic code, and the nonlinear time history analyses were performed in Opensees, subsequently. The analysis results showed that the asymmetric buckling restrained braced frames possess more uniform lateral drift demands in comparison to ordinary symmetric buckling restrained braced frames, is less prone to the formation of soft story mechanism. The zipper elements were found to carry a significant axial forces during analyses, and were responsible for distribution of unbalanced forces among BRBs over the height of braced frames.

    Keywords: Buckling Restrained Brace, zipper strut, time history analysis, peak drift, peak residual drift
  • Ali Torki, Seyed Fazlolah Saghravanib, Jalil Shafaei * Pages 205-217

    One of the latest innovations in nano-technology is the use of Micro-Nano Air Bubbles (MINAB) as a substitute for water in concrete. Using MINAB as a substitute for water used in concrete can be used to improve the properties of concrete. The use of super- Plasticizer can have an effective role in reducing negative effects MINAB on concrete properties. In this study, to investigate the effects of MINAB with water in concrete in the presence of different super- Plasticizer percentages, the effect of MINAB on the setting time, cement mortar flow and compressive strength of cement mortar is investigated. For this purpose, 16 samples of VICT needles, 48 samples of cement mortar and 16 samples of cement mortar flow were used to check the curing time, compressive strength and cement flow with different percentages of super- Plasticizer (0.5, 0.9 and 1.4) were tested in the presence and absence of MINAB. The results showed that the compressive strength of cement mortar with MINAB increased by 16 and 7%, relative to water at 7 and 28 days respectively. The compressive strength of cement mortar with MINAB has increased in presence of super- Plasticizer in comparison to cement mortar with water in presence of super- Plasticizer at the age of 7 and 28 days, with the highest resistance in 0.5% super- Plasticizer, which increased by 21% at 7 days and increased by 10% at the age of 28.

    Keywords: Mortar Cement, Micro-Nano Air Bubble (MINAB), Super-Plasticizer, Mortar Compressive Strength, setting time
  • Fereydoon Omidinasab *, Mohammad Afrooznia Pages 218-233

    High-performance reinforcement concrete due to its ductility and higher energy absorption has many applications in the field of passive defence than the normal concrete. These high-performance materials can be used in many cases, such as seismic improvement of building members. In some cases the structural capacity is increased, which is called strengthening. Strengthening can be carried out by increasing the toughness and increase of resistance. In this study, the use of Explosion Proof concrete in order to protect the structural components (in this study: Weak-one Slabs). In this paper, four weak-one way slab that were strangled in various zones have been studied. The numerical modelling is proceeding in Abaqus / explicit. For modelling the behaviour of concrete, CDMP method has been used. The results of this study show that the energy absorption in the strengthened slab in the tense region has increased to seven times compare to other zone of strengthening. The use of fiber reinforced concrete has a significant effect on the increase of bearing capacity and the ductility of a one-way slab. In other words, the use of high-performance fiber reinforced concrete as a method for the strengthening of structural elements such as slabs will be effective in improving the behaviour of them, especially in the field of passive defence. Also, the maximum tolerable explosive load in compression, tensile and compression-tensile strengthed zone specimens was 1.3, 0.85 and 1.21 times compare with the reference specimen. The results of this study show that the use of high-performance fiber concrete laminates in all zones of the slab simultaneously, increase stiffness and reduce the deflection of the specimen.

    Keywords: One-Way Slab Strengthening, High-Performance-Fiber Concrete, Strengthening with HSC, Passive Defense, Blast load
  • Soodabeh Valizadeh, Ali Parvari * Pages 234-250

    The goal of this research is to identify and evaluate the factors of design excellence based on building information modeling (BIM) compared to the traditional method in relief structures including fire station centers and hospitals with an emphasis on crisis reduction. For this purpose, by studying the previous studies, simulation and modeling of the case study of firefighting buildings and Ayatollah Borujerdi Hospital in city of Boroujerd, the most important criteria and effective factors were identified using the Autodesk Revit software as well as experts’ comments. Then, they were prioritized using analytical hierarchy process (AHP). The results obtained indicated that the selected criteria in the order of preference included life, exploitation, time and finance. Also, the factors of excellence were as follows: 1) Access to information of building spaces for quick detection of more incidental and damaged sites; 2) Investigating and troubleshooting the most detailed information of the structural damages; 3) Accurate and smart travel in the building to locate the injured; and 4) Designing the smart movable ceilings (convertible), 5)Build fast buildings (from design to operation) during crises like warfare 6) The ability to use sun and wind energy in the event of power and gas interruptions, ... Considering the above factors in the design of fire fighting buildings and hospitals, building information modeling can save lives in times of earthquake crises.

    Keywords: (BIM), crisis management, relief buildings, Rrvit, (AHP)
  • Amin Havaran, Mussa Mahmoudi Sahebi * Pages 251-265

    Currently, to obtain the dynamic properties of structures in structural engineering, experimental relationships, mathematical models and computer software aids are mainly used. These dynamic properties depend on many details about material behavior and the compound of the structures, which could not all be taken into account in analytical models. Therefore, there are always differences between the analytical models and the actual structures. So, seismic tests on structures is the most reliable method for obtaining these properties, so far, various methods have been developed in the world to preform these seismic experiments on the experimental structures such as image processing method. In this paper, the image processing method utilized through the dynamic properties of structures for mass change detection in the structure. For this purpose, a cantilever beam oscillated and the recorded displacements are considered as the inputs of the system identification. By deriving these displacements twice, the acceleration of the structure obtained and by processing these accelerations, natural frequency and shape mode of structure have been extracted and compared with the results of the accelerometer sensors embedded on the structure. Finally, mode shape curvature method utilized and the location of the sensors on the structure has been detected with good accuracy.

    Keywords: image processing, structural dynamic, Mode shape curvature method, Dynamic properties of structures, Damage detection
  • Mona Ghalehnoy, Mostafa Masoudi * Pages 266-280

    Despite conservative requirements of existing building code regarding clear seismic gap distance of base-isolated (BI) structures to surrounding moat walls, seismic performance of these structures is still ambiguous under severe earthquake ground motions that may push the base slab of the isolation system to collide to the surrounding moat walls. Moreover, the temptation of reducing seismic gaps in congested urban areas exacerbates the risk of pounding. Excessive horizontal displacement response of these long-period structures subjected to a rare near-field ground motion may lead to pounding to adjacent structures and subsequently, severe and uncontrolled damage or even total collapse of the superstructure.Pounding of BI structures to moat walls is usually considered as an unwanted response that may inflict critical damage to a high importance structure designed for high performance levels. Pounding effects to the moat walls depend on several parameters including superstructure and isolated periods, damping, seismic gap as well as characteristics of the earthquake ground motion. This study aims to evaluate seismic response of base-isolated moment resisting steel frames subjected to pounding effects under near-field earthquake ground motions with different clear gap distances to surrounding moat walls. A seven story and a three story buildings isolated with elastomeric bearings have been modeled. Base slab displacement, global displacement ductility demands, yield strength reduction factors, and maximum inter-story drifts have been computed under recorded severe near-field earthquake ground motions. Results showed that for most of the seismic gaps lower than those of prescribed by codes, seismic demands remain in acceptable ranges corresponding to low performance levels, i.e., life safety or collapse prevention of fixed-base structures. This implies that performance of BI buildings with codified seismic gaps or insufficient seismic gaps is not much different than that of fixed-base buildings when they are pushed to their displacement limits under maximum considered earthquakes.

    Keywords: seismic isolation, pounding, Near-field ground motion, Steel Moment Resisting Frame, Seismic gap, Seismic Performance
  • Seyed Fathollah Sajedi *, HamidReza Holakuei Pages 281-299

    Magnetic water changes the electron configuration of the ions, followed by significant changes in hardness, electrical conductivity of surface tension and other physical and chemical properties of water. These changes in the cement reaction create a situation that has a significant impact on the improvement of the properties of concrete in fresh and hardened states and is therefore of concern to the researchers. One of the basic characteristics of magnetic water, which is very important in the production of concrete, is the dependence of water on particles and colloidal solutions. When water is mixed with cement, a colloidal solution of cement is obtained, which if the water magnetic is used, the particles of the cement are surrounded by a single molecular layer of water with a lower density. This phenomenon makes it possible to reduce the amount of water used in the mixing of concrete, which will have a lot of benefits in concrete. Magnetization of water increases the hydration of negative ions, which damages the crystalline structure of the water. This paper studies the researches on magnetic water and its effect on the mechanical properties of lightweight concrete has been analyzed. The most influence of magnetic water on the mechanical properties of lightweight concrete has been obtained at the intensity of the magnetic field of 1 Tesla. The highest workability of cement paste made with magnetic water was obtained by rotation of 65 minutes of water in a magnetic field with intensity of 1 Tesla. The most effective magnetic field intensity is achieved in 1 Tesla for magnetic field.

    Keywords: Magnetic water, Lightweight concrete (LWC), Rheological properties, Mechanical properties, Pozzolan