فهرست مطالب

سالمند - پیاپی 62 (تابستان 1400)

فصلنامه سالمند
پیاپی 62 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ملیحه خلوتی*، مسعوده باباخانیان، محبوبه خلوتی، ایوب نافعی، منیره خلوتی، روناک غفوری صفحات 152-170
    مقدمه

    سالمندی یکی از مراحل حساس رشد انسان است که دارای ویژگیها و شرایط خاص خود می باشد، سلامت سالمندان از مهمترین این  مسایل است که دستابی به ان نیازمند توجه ویژه هم از طرف سیاستگذارن نظام سلامت و هم ارایه دهندگان خدمات به سالمندان می باشد، در این میان اضطراب مرگ از شایع ترین موضوعات سلامت روان سالمندان می باشد. زیرا این دوره مملو از انواع احساس کمبودها و ناتوانی هاست. از آنجایی که اضطراب مرگ سازه ای چند بعدی است میتوان انتظار داشت که بر بسیاری از جنبه های زندگی سالمندان تاثیرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف مرور نظامند و متاانالیز مطالعات منتشر شده در حوزه اضطراب مرگ سالمندان ایرانی صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    مطالعه از نوع توصیفی و روش اجرا مطالعه مرور سیستماتیک است. پژوهش حاضر به بررسی مطالعات فارسی زبان منتشر شده مرتبط با اضطراب مرگ در سالمندان ایرانی بین سال های 1390 تا 1398 پرداخته است. پس از جستجو در 4 بانک اطلاعاتی داخلی شامل پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران (Irandoc)، و بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran)، سامانه بانک مقالات پزشکی ایران (IDML) و بانک چکیده مقالات همایشها (سیویلیکا) با استفاده از کلید واژه های اضطراب مرگ، سالمند، سالمندان، تعداد 61 عنوان شناسایی شد. پس از غربالگری تعداد 33مطالعه که منطبق با معیارهای ورود و خروج بودند مورد بررسی نهایی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده نرم افزار SPSS نسخه 22 و نرم افزار STATA ورژن 14 بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 35/40 درصد مشارکت کنندگان زن و مابقی مرد بودند. میانگین و انحراف معیار سن مشارکت کنندگان 44/6±80/67 گزارش شد. میانگین و انحراف معیار اضطراب مرگ در سالمندان ایرانی با استفاده از پرسشنامه تمپلر41/2 ± 40/8 سال بود. نتایج نشان داد که میانگین نمره اضطراب مرگ در مردان بیشتر از زنان است. و سالمندان ساکن در سرای سالمندان بیشترین میانگین نمره اضطراب مرگ8/11 را به خود اختصاص دادند. مطالعات در سه بخش مقایسه (سه مطالعه) ، مداخله (یازده مطالعه)  وعوامل موثر بر اضطراب مرگ در سالمندان ایرانی (هجده مطالعه)  دسته بندی شدند . نتایج متاانالیز نشان داد که بین معنویت درمانی و کاهش اضطراب مرگ در سالمندان، ارتباط مثبت و معناداری وجود ندارد (P>0.05). در مطالعات با درمانهای معنوی و رفتاری،  میزان هتروژنیته معنادار بود و بدین ترتیب ارتباط مثبت و معناداری بین کاهش میزان اضطراب مرگ با درمانهای فوق مشاهده شد. 

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده میانگین پایین اضطراب مرگ سالمندان ایرانی می باشد. به نظر می رسد اعتقادات مذهبی، امیدواری به شفاعت ایمه و بزرگان دینی، امید به رهایی از سختی های زندگی دنیوی می تواند بر پایین بودن اضطراب مرگ گزارش شده توسط سالمندان ایرانی تاثیر گذار بوده باشد. نتایج متفاوتی از میانگین نمره اضطراب مردان و زنان گزارش شده است.   تفاوت یافته های مطالعات گوناگون ممکن است بر اثر نقش  فرهنگ و مذهب و آداب ورسوم حاکم بر جامعه و تفاوت نقش های زن و مرد و حتی میزان بیان ترس و اضطراب از جانب مردان  جامعه ما باشد. اغلب مردان تمایل کمتری برای بیان  احساسات شان، از جمله بیان ترس دارند. در مقابل، زنان تمایل بیشتری برای  بیان احساساتی  از قبیلترس دارند.  درمانها و مداخلات رفتاری و معنوی با تاثیری که بر معنایابی در زندگی سالمندان دارد منجر به کاهش اضطراب مرگ سالمندان گردید.

    کلیدواژگان: سالمند، اضطراب مرگ، مرور نظام مند، متاآنالیز
  • راضیه امینی، فرحناز محمدی شاهبلاغی*، کیان نوروزی تبریزی، آمنه ستاره فروزان صفحات 172-186
    مقدمه

    مشارکت اجتماعی در سالمندان یکی از عوامل کلیدی در مباحث سالمندی فعال است. مشارکت اجتماعی سالمندان تحت تاثیر مجموعه ای از عوامل زمینه ای قرار می گیرد.مطالعه حاضر با هدف تبیین عوامل تسهیلگر و موانع مشارکت اجتماعی سالمندان مقیم جامعه انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد گراندد تیوری می باشد. جامعه مورد مطالعه را، سالمندان مقیم جامعه  تشکیل دادند که توانایی برقراری ارتباط موثر و تمایل به مشارکت در تحقیق را دارا بودند. جمع آوری اطلاعات با روش مصاحبه ی عمیق نیمه ساختارمند انجام شد. نمونه گیری در شروع به صورت هدفمند و در ادامه به صورت نظری تا اشباع اطلاعات ادامه یافت. در مجموع با 15مشارکت کننده مصاحبه شد. مصاحبه با هر مشارکت کننده در مجموع 45 تا 60 دقیقه به طول انجامید (هر جلسه 20 الی 30 دقیقه). جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تجزیه و تحلیل اشتراوس و کوربین 2015 استفاده گردید.

    یافته ها

    سه مقوله اصلی مستخرج از این مطالعه عبارتند از : سالمند مشارکت طلب، خانواده مشارکت پرور و ظرفیت جامعه برای مشارکت اجتماعی سالمند . هر یک از طبقات اصلی دارای زیر مقوله هایی هستند که در مجموع برای سه مقوله یازده زیر مقوله پدیدار گردید.

    نتیجه گیری

    تسهیل مشارکت اجتماعی در سالمندان  ،متاثر از عملکرد فرد، خانواده و جامعه به صورت همزمان می باشد.و لازم است که در این زمینه ها برنامه ریزی مناسب انجام پذیرد. فراهم نمودن عوامل تسهیل کننده جهت توسعه مشارکت اجتماعی در  سالمندان می تواند حرکت به سمت سالمندی فعال را تسهیل نماید.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، سالمند، عوامل تسهیلگر، موانع
  • الهه تقوایی، سیده آمنه مطلبی، مریم مافی، محمدعلی سلیمانی* صفحات 188-201
    مقدمه

    انزوای اجتماعی در سالمندان تبعاتی چون افسردگی، کاهش امید زندگی، افزایش اضطراب مرگ را در پی دارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل پیش بینی کننده انزوای اجتماعی سالمندان شهر قزوین انجام شد .

    روش

    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی  301 سالمند ساکن شهر قزوین در سال 1398 انجام شد. از نمونه گیری  خوشه ای برای انتخاب سالمندان واجد شرایط استفاده شد. از چک لیست مشخصات جمعیت شناسی و بیماری های جسمانی و روانی، پرسش نامه های سنجش انزوای اجتماعی سالمندان لوبن، حمایت اجتماعی درک شده، پرسشنامه ناتوانی سازمان بهداشت جهانی، شاخص بهزیستی روانشناختی و پرسشنامه مقابله مذهبی پارگامنت جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از مدل رگرسیون خطی چند متغیره مورد تجزیه و تجلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سنی سالمندان  شرکت کننده در این مطالع ه31/7  ±   63/68 بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد، متغیرهای حمایت اجتماعی (β:0.333,p<0.001) ، ناتوانی (β:-0.137,p=0.018) و زندگی کردن با همسر (β=0.154,p=0.010) تاثیر معنی داری بر میزان انزوای اجتماعی سالمندان داشته است. به طوری که با افزایش میزان حمایت اجتماعی و کاهش میزان ناتوانی با کم شدن میزان انزوای اجتماعی سالمندان می‏باشد. همچنین، سالمندانی که با همسر زندگی می کردند نسبت به سایر سالمندان، انزوای کمتری را گزارش نمودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش پشگویی کننده حمایت اجتماعی و ناتوانی در انزوای اجتماعی، به نظر می رسد یکی از محورهای موثر بر کاهش انزوای اجتماعی مخصوصا در سالمندان ناتوان، راه اندازی اندازی یا تقویت شبکه های اجتماعی حمایتی باشد.

    کلیدواژگان: سالمند، انزوای اجتماعی، حمایت اجتماعی، ناتوانی
  • سعید سعیدی مهر، احمد دلبری*، نسیبه زنجری، رضا فدایی وطن صفحات 202-216
    مقدمه

    "سندرم آسیب‏پذیری" یکی از مهم‏ترین سندرم‏های دوران سالمندی است که هزینه روانی و مالی فراوانی را برای سالمندان، خانواده‏ها و سیستم درمانی برجای می‏گذارد. از این رو هدف مطالعه حاضر تعیین عوامل مرتبط با آسیب پذیری در سالمندان استان خوزستان است.

    مواد و روش ها

    روش مطالعه حاضر مقطعی است که در سال 1398 بر روی 540 نفر از سالمندان 60 ساله و بیشتر استان خوزستان به روش نمونه‏گیری تصادفی چند مرحله‏ای انجام شده است. داده ها براساس شاخص آسیب پذیری  با رویکرد تجمیع کمبودها، مقیاس حمایت اجتماعی، افسردگی سالمندان و چک لیست جمعیت شناختی جمع ‏آوری گردید. داده‏ها با روش‏های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن، کای دو و رگرسیون لجستیک ترتیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی سالمندان مشارکت‏کننده برابر با 72/8 +_ 61/72 سال و 56 درصد آنان زنان بودند. شیوع آسیب‏پذیری در این مطالعه 3/14 درصد و افراد در معرض آسیب پذیری 7/25 درصد بود. بر اساس یافته ‏ها، در تحلیل دو متغیره آسیب‏پذیری در میان زنان سالمند، کهنسالان، با تحصیلات پایین‏تر، بدون حمایت اجتماعی، دارای افسردگی، سالمندان تنها، سالمندان با سابقه مصرف داروی بالا و با سابقه بستری بیشترگزارش شده است (p<0/001). براساس رگرسیون لجستیک ترتیبی، با کنترل اثر همزمان متغیرها، در سالمندان مرد، سالمندان جوان، با سابقه مصرف کمتر از 5 دارو، بدون افسردگی و سالمندانی با حمایت اجتماعی بالا، میزان آسیب‏پذیری  بطور معناداری کمتراست (p<0/005).

    نتیجه گیری

    با شناسایی به موقع سالمندان در معرض آسیب‏پذیری و مداخله مناسب بر اساس عوامل‏خطر مانند پلی‏فارمسی و فقدان حمایت‏اجتماعی می‏توان پیامدهای سندرم آسیب‏پذیری را کاهش داد.

    کلیدواژگان: سالمندان، آسیب پذیری، افسردگی، حمایت اجتماعی، خوزستان
  • سیما عالمی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، سعید ملیحی الذاکرینی، محمد خبیری صفحات 218-232
    اهداف

    سالمندی از پدیده های مطرح در حوزه بهداشت و سلامت جهانی است و توجه به این گروه سنی از نظر روانی و جسمانی از اهمیت به سزایی برخوردار است. این مسئله ضرورت انجام مداخلات کارآمدتر و چندگانه را بیش از پیش آشکار می سازد. هدف اصلی پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی ذهن آگاهی و ماساژ آروماتراپی بر عملکرد روانشناختی زنان سالمند مبتلا به درد مزمن  بود.

    مواد و روش ها:

     مطالعه حاضر نیمه آزمایشی که با روش پیش- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه پژوهش زنان سالمند مبتلا به درد مزمن  مراجعه کننده به بیمارستان ها، کلینیک های درد، توانبخشی، ارتوپدی، فیزیوتراپی و سالمندان منطقه غرب تهران در سال 1396 است. با روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از ملاک های ورود و خروج 30  نفر انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه مساوی قرار گرفتند. گروه آزمایش، در 10 جلسه 120 دقیقه ای تحت مداخله گروهی درمان ذهن آگاهی- ماساژ آروماتراپی قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند.  گروه ها از نظر عملکرد روانشناختی در حیطه های کیفیت خواب، کیفیت زندگی و ادراک درد در مراحل پیش آزمون و پس آزمون ارزیابی شدند.  پس از اتمام مداخله، پرسشنامه ها مجددا در مورد هر دو گروه اجرا شد و پس از 45 روز مجددا آزمون پیگیری گرفته و داده های حاصل از پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری از طریق تحلیل کواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS-19  تحلیل شد.

    یافته ها: 

    تحلیل داده ها نشان داد که مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی-ماساژ آروماتراپی، ادراک درد و مولفه های آن و همچنین، کیفیت زندگی، کیفیت خواب سالمندان را در شرکت کنندگان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری بهبود داده است (05/0>P) و این اثرات به میزان زیادی در متغیر ادراک درد در مرحله پیگیری در بیماران باقی ماند.

    نتیجه گیری: 

    یافته های این مطالعه، روش درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی- ماساژ آروماتراپی، سبب افزایش کیفیت زندگی و کیفیت خواب و کاهش ادراک درد سالمندان می شود و نمایانگر افق های تازه ای در مداخلات بالینی است و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر در بهبود سلامت عمومی و کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به درد مزمن سود جست.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، ماساژ آروماتراپی، عملکرد روان شناختی، زنان سالمند، درد مزمن، کیفیت زندگی، ادراک درد
  • بهمن حسنوند*، علیرضا فرهادی صفحات 234-246
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف تاثیر هشت هفته تمرینات ترکیبی و مکمل جینکوبیلوبا بر عامل نروتروفیک مشتق از مغز سالمندان مرد افسرده انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    40 سالمند مرد افسرده به صورت مشارکت داوطلبانه در چهار گروه 10 نفری تمرینات ترکیبی، مکمل جینکوبیلوبا، تمرین ترکیبی همراه با مکمل جینکوبیلوبا و کنترل قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون خونگیری از آزمودنی ها در آزمایشگاه تخصصی نور انجام گرفت سپس در گروه تمرین ترکیبی، شرکت کنندگان به مدت هشت هفته و هر هفته 3 جلسه به تمرین مورد نظر در سالن شهید چاغروند شهر خرم آباد  پرداختند. در گروه مصرف عصاره جینکوبیلوبا، آزمودنی ها به مدت هشت هفته و هر روز به مقدار 80 میلی گرم به مصرف عصاره مورد نظر پرداختند. در گروه تمرین ترکیبی همراه با مصرف عصاره جینکوبیلوبا، آزمودنی ها به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه به انجام تمرینات ترکیبی پرداختند و همچنین در طول این مدت هر روز به مقدار 80 میلی گرم به مصرف عصاره مورد نظر پرداختند. 24 ساعت پس از اخرین جلسه تمرینی مجددا از آزمودنی ها خونگیری انجام شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های تی وابسته و تحلیل کوواریانس تک متغیری و آزمون تعقیبی بنفرونی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هشت هفته تمرین ترکیبی، مصرف مکمل جینکوبیلوبا و ترکیبی از تمرین مکمل جینکوبیلوبا باعث افزایش معنی دار عامل نروتروفیک مشتق از مغز مردان سالمند افسرده گردید (05/0 <p). دیگر نتایج حاکی از افزایش بیشتر مقدار عامل نروتروفیک مشتق از مغز گروه تمرین ترکیبی همراه با مصرف مکمل جینکوبیلوبا (78/84) در مقایسه با تمرین ترکیبی (37/74) و مصرف جینکوبیلوبا (20/72) به تنهایی بود (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج حاکی از این می باشد که متخصصانی که با سالمندان کار می کنند احتمالا می توانند از تعامل تمرین ترکیبی همراه با مصرف عصاره جینکوبیلوبا در بهبود ظرفیت عملکردی مغز استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: عامل نروتروفیک مشتق از مغز، تمرینات ترکیبی، مکمل جینکوبیلوبا، سالمندان افسرده
  • مریم قربانی، رها صالح آبادی، ندا مهدوی فر، مصطفی راد* صفحات 248-259
    زمینه و هدف

    نگرش پرستاران در ترجیح کار با سالمندان و همچنین کیفیت مراقبت تاثیر می گذارد. هدف این مطالعه بررسی عوامل مرتبط با نگرش پرستاران نسبت به مراقبت از سالمندان و نقش پیشگویی کنندگی نوع دوستی، هوش اخلاقی، رضایت از زندگی و سلامت عمومی   در بیمارستان های شهر سبزوار در سال 1398-1399 بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی بوده که در سال 98-99در بیمارستان های شهر سبزوار بر روی 265 پرستارکه به طور تصادفی انتخاب شده بودند،انجام شد. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسش نامه های اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه های مقیاس نگرش به سالمندی کوگان، هوش اخلاقی لنیک وکیل، نوع دوستی کارلو، رضایت از زندگی داینر و سلامت عمومی GHQ28 بود. داده ها از طریق آماره های توصیفی (میانگین، انحراف معیار، و فراوانی) و استنباطی (ضریب همبستگی، رگرسیون خطی، و تی مستقل) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری 0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 17/7±10/33 سال بود. پرستاران نگرش مثبتی نسبت به مراقبت سالمندان داشتند نمره نگرش پرستاران به طور میانگین 39/155 وانحراف معیار 47/17 بود بین نگرش پرستاران و متغیر هایی سن، جنس، وضعیت تاهل، تحصیلات، سابقه خدمت، بخش محل خدمت و سلامت عمومی پرستاران ارتباط معنی داری وجود نداشت (P Value>0/05) . نتایج مدل رگرسیون چند متغیره نشان داد عوامل هوش اخلاقی (0/01=P)، نوع دوستی (0/008=P) و رضایت از زندگی (0/03=P) با نگرش پرستاران به مراقبت از سالمندان ارتباط معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    از آنجا که نگرش پرستاران به مراقبت از سالمندان با هوش اخلاقی، نوع دوستی و رضایت از زندگی قابل پیش بینی می باشد. به نظر می رسد ارزیابی این خصایص در پرستارانی که به ارایه خدمات به سالمندان مشغول هستند می تواند نگرش آنا ن را مثبت کند و از پدیده هایی مانند تبعیض سنی جلوگیری به عمل آورد.

    کلیدواژگان: نگرش پرستاران، هوش اخلاقی، نوع دوستی، سلامت، رضایت، مراقبت، سالمندان
  • اعظم شریفی، نرگس ارسلانی*، مسعود فلاحی خشکناب، فرحناز محمدی شاهبلاغی، عباس عبادی صفحات 260-272
    اهداف

    یکی از مهمترین مسئولیت های پرستاران در امر مراقبت، پیشگیری از آسیب به بیمار و سایرین است و بسیاری از پرستاران برای تامین این هدف از مهار فیزیکی استفاده می نمایند. نظر به اینکه، استفاده از مهار فیزیکی در بیماران سالمند با عوارض جسمی-روانی و مسایل اخلاقی همراه است؛ شناسایی ادراک پرستاران از بکارگیری مهار فیزیکی در سالمندان بستری در بیمارستان از اهمیت خاصی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگی های روانسنجی پرسشنامه ادراک پرستاران از بکارگیری مهار فیزیکی در سالمندان بستری در بیمارستان انجام شد.

    مواد و روش ها

      روش شناسی این مطالعه، توصیفی و از نوع اعتبار سنجی بود که در سال 1398در بیمارستان های آموزشی شهر کرمانشاه (غرب ایران) انجام شد. پس از کسب مجوز از طراحان پرسشنامه ادراک استفاده از مهار فیزیکی (PRUQ)، ترجمه آن مطابق با پروتکل استاندارد سازمان بهداشت جهانی انجام شد. سپس نسخه فارسی این پرسشنامه توسط 330 نفر از پرستارانی که به روش نمونه گیری در دسترس با توجه به معیارهای ورود انتخاب شده بودند، تکیمل شد. روایی پرسشنامه از طریق روایی صوری (کیفی و کمی)، روایی محتوا (کیفی و کمی) و روایی سازه (تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی) مورد بررسی قرار گرفت. پایایی پرسشنامه به روش آزمون-بازآزمون و ثبات درونی ارزیابی شد. تحلیل های آماری توسط نرم افزارهای  SPSS23 و AMOS5 انجام پذیرفت.

    یافته ها

    شاخص های روایی محتوا برای کل پرسشنامه 78/0= CVRو 88/0=  S-CVIبدست آمد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، سه عامل "پیشگیری از سقوط"، "پیشگیری از قطع یا تزاحم در درمان" و "تامین محیط ایمن" را استخراج کرد. برازش مدل سه عاملی ابزار ادراک استفاده از مهار فیزیکی بر اساس شاخص های استاندارد (68/2= χ2/df، 83/0=GFI، 91/0=CFI، 92/0=NFI، 08/0=RMSEA) مناسب بود. همچنین پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (82/0) و همبستگی درون خوشه ای (86/0) تایید شد.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی پرسشنامه ادراک استفاده از مهار فیزیکی از روایی و پایایی مناسبی در میان در میان پرستاران شاغل در بخش های بیمارستانی برخوردار است. با توجه به ویژگی های روانسنجی مناسب، این پرسشنامه می تواند در مطالعات بعدی در این جمعیت بکار رود.

    کلیدواژگان: مهار فیزیکی، تحلیل عاملی، سالمند، پرستار
  • طاهره اعتراف اسکوئی، الهه وطن خواه، مسلم نجفی* صفحات 274-287
    اهداف

    تجویز دارو برای سالمندان یک موضوع مهم بهداشتی است. در این مطالعه، وضعیت تجویز داروهای نامناسب برای سالمندان در نسخ پزشکان عمومی مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها: 

    تعداد 16842 نسخه از نسخ تجویز شده توسط پزشکان عمومی شهرستان تبریز در سال 1398-1397 مربوط به بیمه تامین اجتماعی و بیمه سلامت انتخاب شده و 1500 نسخه متعلق به سالمندان 65 سال و بالاتر مورد بررسی گرفت. نامناسب بودن تجویز داروها با استفاده از معیار Beers ویرایش 2019 تعیین شده و در صورت وجود داروهای مناسب، جایگزین آنها پیشنهاد گردید.

    یافته ها

    میانگین تعداد اقلام دارویی در هر نسخه 5/1±93/3 قلم و میانگین تعداد داروی نامناسب در هر نسخه 0/8±0/74 بود. فراوانی بیش دارویی (پلی فارماسی) در 32/6 درصد نسخ مورد مطالعه مشاهده شد و 53/9 درصد نسخ نیز حاوی حداقل یک داروی نامناسب برای سالمندان بودند. داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی، ضددردها و آنتی هیستامین ها به ترتیب با 24/2، 21/4 و 10/9 درصد بیشترین گروه های دارویی تجویزی نامناسب برای سالمندان بودند. شایع ترین داروهای نامناسب تجویزی نیز به ترتیب شامل Adult cold، Diclofenac، Glibenclamide، Ketorolac و Diphenhydramine بودند.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که حدود 54 درصد نسخ حاوی داروی نامناسب برای سالمندان بوده و پلی فارماسی نیز در حدود یک سوم نسخ وجود داشت. برای بهبود این شرایط ضرورت دارد شیوه های آموزشی دانشجویان پزشکی اصلاح شده و دوره های آموزشی و بازآموزی متناسب طب سالمندی برای آنان و پزشکان عمومی به صورت مستمر برگزار گردد. نظارت های وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی نیز می تواند نقش مهمی در اصلاح وضع موجود ایفا نماید.

    کلیدواژگان: داروهای نامناسب، سالمندان، پزشکان عمومی، معیار Beers، تبریز
  • الهام سادات میرلوحی، ماهرخ کشوری*، عیسی محمدی صفحات 288-303
    اهداف

    تعیین تاثیربکارگیری مدل مراقبت مشارکتی برشدت ترس ازسقوط، دفعات وقوع آن در سالمندان است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه پژوهشی،نیمه تجربی می باشد.نمونه ها 72 سالمندبامیانگین سن 7.47±71.34 مراجعه کننده به مراکزجامع خدمات سلامت شهراصفهان درسال98بودند،باروش نمونه گیری آسان انتخاب شدند.شرکت کنندگان به صورت تصادفی دردوگروه آزمون،مدت 12هفته دربرنامه مراقبت مشارکتی شرکت کردند،گروه کنترل دردوجلسه آموزشی60دقیقه ای شرکت کردند.جمع آوری داده هاباتکمیل پرسش نامه های اطلاعات دموگرافیک،استانداردسنجش نمره ترس ازسقوط، توسط سالمندان درسه مرحله قبل،بلافاصله وسه ماه بعدانجام شد.ازمعیارهای ورودسن 60 به بالا،نداشتن مشکل روان شناختی،عدم مشارکت درمطالعات قبلی،داشتن سابقه سقوط ومعیارهای خروج کاهش هوشیاری بعدازورودبه مطالعه،عدم تمایل جهت ادامه وفوت بود.تجزیه وتحلیل داده هاازنرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون های کای اسکویر،من ویتنی،tمستقل وآنالیزواریانس باتکرارمشاهدات انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان دادکه میانگین نمرات ترس از سقوط،در گروه آزمون بین سه زمان اختلاف معنادار داشت (05/0  <P). آزمون تعقیبی LSD نشان داد که درگروه آزمون میانگین نمره ترس ازسقوط بلافاصله بعد ازمداخله به طورمعناداری کمتر از قبل ازمداخله وسه ماه بعدازمداخله کمترازبلافاصله بعدازمداخله بود (001/0  <p).

    نتیجه گیری

    مطابق نتایج اجرای مدل مراقبت مشارکتی باعث کاهش ترس وپیشگیری از سقوط سالمندان شد، لذاتوصیه می شود از این الگوجهت آموزش بیماران و خانواده های آنها استفاده شود.

    کلیدواژگان: مراقبت مشارکتی، ترس از سقوط، سقوط، سالمند
|
  • Maliheh Khalvati*, Masoudeh Babakhanian, Mahboube Khalvati, Ayub Nafei, Monireh Khalvati, Ronak Ghafuri Pages 152-170
    Introduction

     Aging is one of the most critical stages of human development that has its own characteristics and conditions. The most common issues are the mental health of the elderly. Because this period is full of all kinds of feelings of shortcomings and disabilities. Since anxiety is a multidimensional structure, it can be expected to affect many aspects of the elderly. The present study was conducted with the aim of systematic review and meta-analysis of published studies in the field of anxiety in Iranian elderly death.

    Method

     This study reviews the studies related to the death anxiety of the Iranian elderly which were published in Persian between 1390 and 1398 (2012 to 2020). Using the keywords, death anxiety, elderly, the aged, searches were conducted in four internal databases, including Jihad Daneshgahi Scientific Database (SID), Iran Scientific Information and Documentation Research Institute (Irandoc), the countrychr('39')s Magazine Database (Magiran), the Iranian Medical Articles Bank (IDML), and CIVILICA, 61 titles were identified. After screening, 33 studies that met the entry and exit criteria were selected for the final review. We used Stata.14 and SPSS.22 software to perform a meta-analysis and descriptive data.

    Findings

    The results showed that 40.35% of the participants were women and the rest were men. The mean and standard deviation of participantschr('39') age was reported to be 67.80±6.44. The results proved that the mean of death anxiety is higher in men than women. And the elderly living in nursing homes had the highest average death anxiety score of 11.8. Studies were categorized into three sections: comparison (three studies), intervention (eleven studies), and factors affecting the Iranian elderly’s death anxiety (eighteen studies). The results of the meta-analysis showed that there is no positive and significant relationship between spiritual therapy and reduction of death anxiety in the elderly (P > 0.05). In studies with spiritual and behavioral therapies, the amount of heterogeneity was significant and thus a positive and significant relationship was observed between the reductions of death anxiety by these treatments.

    Discussion

     The results of the present study show that the average Iranian elderly’s death anxiety is low. The mean and standard deviation of death anxiety in Iranian elderly using the Templer questionnaire was 67.80±6.44 years. Religious beliefs, hopes for the intercession of imams and religious leaders, and hopes for deliverance from the hardships of this life seem to have contributed to the low death anxiety reported by Iranian seniors. Different results have been reported of the average death anxiety score of men and women. The difference in the findings of various studies might have resulted from the role of culture, religion, and dominant traditions of the society, the difference between the roles of men and women, and even the extent of the expression of fear and anxiety by men in the Iranian society. Most of the men show less tendency to express their emotions, including fear. Treatments and behavioral and spiritual interventions lead to a decrease in the elderly’s death anxiety through its influence on finding meaning in the elderly’s lives.

    Keywords: Elderly, Death anxiety, Systematic review, Meta-analysis
  • Raziyeh Amini, Farahnaz Mohammadi Shahboulaghi*, Kian Norouzi Tabrizi, Amene Setarehh Setareh Forouzan Pages 172-186
    Introduction

     Social participation among older adult is one of the key factors in active aging. Social participation is influenced by multiple contextual factors. The present study was conducted to explore the facilitators and barriers of social participation in community dwelling older adult.

    Materials and method

     This is a qualitative study with a grounded theory approach. The study population consisted of community dwelling older adult that accepted participant in this study and able to communicate effetely. Data were collected through semi structured in-depth interviews. at first, we used purposeful sampling and then continued by theoretical sampling until data saturation achieved. in total fifteen interview were done in this study. each interview lasted forty-five to sixty minutes (each section 20 to 30 minutes). analysis was done using Strauss and Corbin approach (2015)

    Results

     Three main categories were emerged from data analysis: participating older adult, participatory family and community capacity in older adult social participation. Each of the main category has subcategories. Participating older adult had five sub categories. Participatory family two category and community capacity in older adult social participation had four categories.  in total eleven subcategories were emerged.

    Conclusion

     Facilitating social participation in community dwelling older adult is associated by individual, family and society. It is necessary for older adult planners to planning in these areas. Providing facilitators for the development of social participation in the older adult social participation can facilitate move towards active aging.

    Keywords: Social participation, Older adult, Facilitators, Barriers
  • Elaheh Taghvaei, Seyedeh Ameneh Motalebi, Maryam Mafi, MohammadAli Soleimani* Pages 188-201
    Introduction and objective

    Social isolation can lead to depression, decline in life expectancy, and increased death anxiety among older adults. Therefore, the present study was conducted to determine the predictors of social isolation in community-dwelling older adults residing in Qazvin, Iran.

    Materials and Methods

    This descriptive and cross sectional study was conducted on 301 older adults in 2020.  Cluster sampling method was used for selecting the eligible older people. Data were collected using the Demographic and chronic diseases checklists, Lubben Social Network Scale, Perceived Social Support Questionnaire, WHODAS, psychological well-Being scale, religious coping questionnaire. Questionnaires were completed by the researcher through face to face interview. The collected data were analyzed using multivariable regression model.  

    Results

    The mean age of 301 older adults participated in the study was 68.63 ± 7.31 years. Following multivariate analyses, significant predictors of social isolation were identified as being: perceived social support (β:0.333,p<0.001), disability (β:-0.137,p=0.018), and living with spouse (β=0.154,p=0.010). As, the social isolation was decreased by increasing the social support and decreasing the rate of disability. Furthermore, the older adults who lived with their spouse reported lower social isolation compare with their counterparts.

    Conclusions

    Given the predictive role of perceived social support and the rate of disability in social isolation, establishing or strengthening supportive social networks, particularly in disable older adults seems to be one of the effective factors in reduction of social isolation.

    Keywords: Aged, Social isolation, Social support, Disability
  • Saeid Saeidimehr, Ahmad Delbari*, Nasibeh Zanjari, Reza Fadaye Vatan Pages 202-216
    Objectives

    Frailty syndrome is one of the most important aging syndromes that has a high psychological and financial cost for the elderly, families and health system. Therefore, the aim of this study was to determine the factors associated with Frailty in the older adult in Khuzestan province.

    Materials and Methods

    This is a cross-sectional study that was performed in 2019 on 540 older adult in Khuzestan province that selected by multistage random sampling. Data include demographic information, accumulated deficits frailty Index, Social Support Scale and the geriatric depression Scale. Data were analyzed by Spearman correlation, chi-square and sequential logistic regression statistical methods.

    Results

    The mean age of the participating was 72.61 ± 8.72 years. In this study, 56% of the participants were women. Around 14/3% of the sample were frail elderly and 25.7 were pre-frail. Based on the findings in the bivariate analysis of frailty among older women, the elderly, people with lower education, people without social support, people with depression, the elderly alone, single, the elderly with a history of taking more than 5 drugs, with History of hospitalization and malnutrition and lack of social participation are more common (p< /001).Based on ordinal logistic regression, by controlling the simultaneous effect of variables, the level of frailty is significantly lower among male elderly, young elderly, elderly who take less than 5 items of medication, without hospitalization history, no depression and have higher social support had less frailty(p< /05).

    Conclusion

    The consequences of frailty syndrome can be reduced by early identification of young elderly at risk and appropriate intervention based on risk factors such as polypharmacy and low social support.

    Keywords: Older adult, Frailty, Related factors, Khuzestan
  • Sima Alemi, Khadijeh Abolmaali Alhosseini*, Saied Malihialzackerini, Mohammad Khabiri Pages 218-232
    Objectives

    Elderly is one of the phenomena in the field of global health and it is very important to pay attention to this age group psychologically and physically.The main purpose of this study was to compare the effectiveness of the effect of mindfulness and aromatherapy massage on the psychological function of elderly women with chronic pain.

    Materials and Methods

    The present study was a semi-experimental, pre-post-test and follow-up study with control group. The research population of the elderly women with chronic pain referring to hospitals, pain clinics, rehabilitation, orthopedics, physiotherapy and elderly in the west of Tehran in 2017 is. By using sampling method, 30 persons were selected using entrance and exit criteria and randomly divided into two equal groups. The experimental group participated in 10 sessions of 120 minutes undergoing a group intervention in the treatment of mindfulness-aromatherapy massage and the control group remained on the waiting list. The groups were evaluated for quality of sleep, quality of life and chronic pain in psychological performance in pre and posttest stages. At the end of the treatment period, the questionnaires were repeated in both groups and after 45 days were retried and pre-test, post-test and follow-up data were analyzed using covariance analysis and analyzed using SPSS-19 software.

    Results

    Data analysis showed that interventions based on the interaction of mindfullness- aromatherapy massage, the pain and its components, as well as quality of life, sleep quality of elderly people in the experimental group compared with the control group Has significantly improved (P <0.05). And these effects remain high in the follow up phase.

    Conclusion

    The findings of this study suggest that the mindfullness-aromatherapy massages improves the quality of life and quality of sleep and reduces chronic pain in the elderly, and represents new horizons in clinical interventions. It has been used as an effective intervention in improving general health and quality of life for elderly patients with chronic pain.

    Keywords: Mindfulness, Aromatherapy massage, Psychological function, Elderly women, Chronic pain, Quality of life, Pain perception
  • Bahman Hasanvand*, Alireza Farhadi Pages 234-246
    Introduction

    The purpose of the current study was to examine the effect of concurrent training weeks eight and Gingkobiloba supplement on BDNF in depressed men elderly.

    Materials and Methods

    Forty depressed men elderly were randomly divided into four groups (n = 10) in concurrent training, Gingkobiloba supplemental, concurrent training with Gingkobiloba supplemental and control. In the pre-test phase, blood samples were taken from the subjects in Noor laboratory, and then in the concurrent training group, the participants were trained for eight weeks and 3 sessions per week. In the Ginkgobiloba supplement group, the subjects were given 80 mg daily for eight weeks. In the concurrent training group with the Ginkgobiloba supplment, the subjects performed the concurrent training for 8 weeks, 3 times a week, and during the same period, they received 80 mg daily. Blood samples were taken again 24 hours after the last training session. The data analyzed with paired t-test, univariate analysis of covariance, and Bonferroni post hoc test.

    Results

    The results showed that eight weeks of concurrent training, Ginkgobiloba supplement and combination of concurrent training with Ginkgobiloba supplement significantly increased BDNF in depressed older men (P <0.05). Other results showed an increase in the brain-derived neurotrophic factor of the concurrent training group with Ginkgobiloba supplement (84.78) compared with concurrent training (74.37) and Ginkgobiloba consumption (72.20) alone.

    Conclusion

    Overall, the results suggest that professionals working with the elderly may be able to use a combination of concurrent training with Ginkgobiloba supplement to improve brain function.

    Keywords: BDNF, Concurrent training, Ginkgobiloba supplement, Depressed elderly
  • Maryam Ghorbani, Raha Salehabadi, Neda Mahdavifar, Mostafa Rad* Pages 248-259
    Background and Aim

    Nurseschr('39') attitudes affect their preference for working with the elderly as well as the quality of care. The aim of this study was to investigate the factors related to nurseschr('39') attitudes toward caring of elders and the predictive role of altruism, moral intelligence, life satisfaction and general health in Sabzevar hospitals in 2019..

    Materials and Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was performed on 265 randomly selected nurses in Sabzevar hospitals in 2019. Data were collected using demographic information questionnaire, Kogan Attitudes Toward Old People Scale , lennick and kiel moral intelligence questionnaire, Carlochr('39')s altruism questionnaire, Dinerchr('39')s Satisfaction With Life Scale , and General Health Questionnaire-28 (GHQ-28). Data were analyzed via descriptive statistics (mean, standard deviation and frequency) and inferential statistics (correlation coefficient, linear regression, and independent t-test) using SPSS software version 16. A significance level of 0.05 was considered.

    Results

    The mean age of participants was 33.10±7.17. Nurses had a positive attitude toward the care of the elderlies. The mean score of nurseschr('39') attitudes was 155.39 ± 17.74. There was no significant relationship between nurseschr('39') attitudes and variables such as age, sex, marital status, education, work experience, place of work, and general health of nurses (P Value> 0/05). The results of multivariate regression model showed that the factors of moral intelligence (P = 0.01), altruism (P = 0.008) and life satisfaction (P = 0.03) had a significant relationship with nurseschr('39') attitudes toward caring for the elderly.

    Conclusion

    Since the attitude of nurses to elders care is predictable with moral intelligence, altruism and life satisfaction. It seems that the evaluation of these characteristics in nurses who provide services to the elderly can positively affect to their attitudes and prevent phenomena such as age discrimination.

    Keywords: Nurses' attitude, Moral intelligence, Altruism, Health, Satisfaction, Care, Elderly
  • Azam Sharifi, Narges Arsalani*, Masoud Fallahi Khoshknab, Farahnaz Mohammadi Shahboulaghi, Abbas Ebadi Pages 260-272
    Objectives

    One of the fundamental responsibilities of nurses is to prevent patients from harming themselves and others in the care process, and many nurses use physical restraint to achieve this goal. Whereas the use of physical restraint in elderly patients is associated with physical-psychological complications and ethical issues; it is important to identifcation of nurses, perceptions about the use of physical restraint in hospitalized elderly. The aim of this study was to evaluate the psychometric properties of the nurseschr('39') Perception of Physical Restraint Use Questionnaire(PRUQ) in hospitalized elderly.

    Methods & Materials: 

    Methodology of this study was descriptive and validation that was carried out in university hospitals in Kermanshah(western Iran) in 2019. After obtaining permission from the designers of the Perception of Physical Restraint Use Questionnaire(PRUQ), translation was performed  by using WHO standard protocol. Then, the Persian version of the questionnaire was completed by 330 nurses who were selected by available sampling according to the inclusion criteria. Validity of the questionnaire was assessed through face validity(qualitative and quantitative), content validity(qualitative and quantitative) and construct validity(exploratory and confirmatory factor analysis). The reliability of the questionnaire was assessed by test-retest and internal consistency. Statistical analysis was performed by SPSS23 and AMOS5 software.

    Results

    Content validity indices for the whole questionnaire were CVR = 0.78 and S-CVI = 0.88. Results of exploratory and confirmatory factor analyses extracted three factors including “prevention of falls”, “prevention interference or disruption with treatment” and “providing safe environment”. The fitness of the three factor model of the PRUQ construct was approved based on standard indices (χ2/df=2.27, GFI=0.83, CFI=0.91, NFI=0.92, RMSEA=0.08). The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha coefficient(0.82) and intra-class correlation (0.86).

    Conclusion

    The Persian version of the Perception of Physical Restraint Use Questionnaire(PRUQ) has suitable validity and reliability among nurses working in hospital wards. Given the proper psychometric properties, this questionnaire can be used in future studies in this population.

    Keywords: Physicalrestraint, Factor analysis, Older People, Nurse
  • Tahereh Eteraf Oskouei, Elaheh Vatankhah, Moslem Najafi* Pages 274-287
    Objectives

    Prescribing medication for the elderly is an important health issue. In this study, the status of prescribing inappropriate drugs for the elderly in general practitioners prescriptions was investigated.

    Methods & Materials: 

    The sample size consisted of 16842 prescriptions of general practitioners belongs to two insurance systems (Social Insurance and Health Insurance Organizations) in Tabriz city during 2019. Among the sample, 1500 prescriptions were evaluated for adults 65 years and older. The Beers criterion (version 2019) was used to assess inappropriate medications and suggestion of their alternatives if needed.

    Results

    The mean number of drugs in each prescription was 3.93±1.5 and the average of inappropriate drugs in each prescription was 0.74±0.8. Polypharmacy was 32.6%, and 53.9% of the prescriptions had at least one inappropriate medication. Non-steroidal anti-inflammatory drugs, analgesics and antihistamines were the most inappropriate prescribed drug groups for the elderly (24.2, 21.4 and 10.9%, respectively). The most common inappropriate prescription medications were Adult cold, Diclofenac, Glibenclamide, Ketorolac and Diphenhydramine, respectively.

    Conclusion

    The results showed that about 54% of the prescriptions by general practitioners for elderly people contained inappropriate medications and polypharmacy was present in about one third of the prescriptions. In order to improve this condition, it is necessary to modify the educational methods of medical students and appropriate training and continuous retraining courses in the elderly medicine field will be provided for the students and general practitioners. Moreover, supervisions by Ministry of Health and Medical Council of Iran can play an important role in improving the current situation.

    Keywords: Inappropriate drugs, Elderly, General practitioners, Beers criterion, Tabriz
  • Elham Sadat Mirlohi, Mahrokh Keshvari*, Eesa Mohammadi Pages 288-303
    Objectives

    To determine the effect of applying collaborative care model on the intensity of fear of falling, the frequency of falls of the elderly.

    Materials and Methodology

    This is a clinical trial study with a sample of 72 elderly people averagely aged at 71.34 ± 7.47 who went to the comprehensive health service centers of Isfahan in 1398, and were selected through easy sampling. Sample units were randomly divided into two test groups and participated in a collaborative care program for 12 weeks. Moreover, the control group attended two sixty-minute training sessions. The data were collected through the completion of questionnaires by the sample units in three phases, namely before, immediately, and after three months. The entry criteria included: the age of 60 and above, no psychological problems, non-participation in previous studies, having experienced fall. On the other hand, exit criteria included decreased consciousness after entering the study, unwillingness to continue, and death. SPSS software 21 was applied to carry out data analysis through χ2 test, Mann–Whitney test, independent t test, and ANOVA with repeated observations.

    Results

    The results showed that in the test group, the average scores of fear of falling, were significantly different between the three times (P <0.05). The results of LSD post hoc test showed that in the test group, the mean score of fear of falling immediately after entering was significantly less than that of before entering. Furthermore, it showed that three months after entering, the mean score of fear of falling was less than that of immediately after the intervention (P <0.001).

    Conclusion

    According to the results, the implementation of collaborative care model reduced fear of falling, prevented falls, of the elderly. Therefore, it is recommended to apply this model in order to educate patients and their families.

    Keywords: Collaborative care, Fear of falling, Fall, Elderly