فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران - سال پنجاه و دوم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال پنجاه و دوم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/23
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حلیمه جهانگرد، ناصر شاهنوشی*، حبیب الله سلامی، مهدی کاظم نژاد، محمود صبوحی صفحات 201-213

    یونجه مهمترین محصول علوفه ای ایران است که تقریبا در تمام استانهای کشور کشت می شود. با توجه به اهمیت اقتصادی یونجه و حساسیت آن به تنش خشکی و ویژگی های خاص فیزیولوژی آن در مقاومت به خشکی، این مطالعه به بررسی ریسک وقوع خشکسالی در مناطق مختلف از یکسو و ارتباط تولید یونجه با پارامترهای تعیین کننده خشکسالی از سوی دیگر پرداخته است. به این منظور ابتدا احتمال وقوع خشکسالی در مناطق مختلف ایران بر اساس شاخص RDI محاسبه شد که نتایج نشان داد، احتمال وقوع خشکسالی در برخی مناطق شرقی کشور بیشتر از سایر مناطق می باشد. سپس با برآورد تابع واکنش اقلیمی عملکرد یونجه بر اساس اطلاعات سری زمانی 95-1371 و با استفاده از روش پانل فضایی، آثار تغییرات بارش و دما به عنوان دو بازروی موثره اصلی خشکسالی بر عملکرد یونجه مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج این مطالعه و با در نظرداشتن پیش بینی های اقلیمی و وضعیت منابع آب در دسترس در آینده، توسعه کشت یونجه در مناطق شمال غرب و غرب کشور و محدود کردن کشت این محصول در مناطق شرقی، آثار مثبت اقتصادی را در پی خواهد داشت. همچنین استفاده از ویژگی فیزیولوژی یونجه در به خواب رفتگی با قطع موقت آبیاری و تخصیص آب به کشت تناوب یونجه می تواند به عنوان یک استراتژی در مدیریت مصرف آب در شرایط استرس خشکی بکارگرفته شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد، خشکسالی، یونجه، عملکرد
  • امین دلاور*، غلام رضا یاوری، سعید یزدانی، افشین امجدی، ابوالفضل محمودی صفحات 215-228
    وجود جدایی پذیری در تابع مطلوبیت مصرف کنندگان شرط لازم و کافی برای بودجه بندی چند مرحله ای و جمعی سازی سازگار کالاهاست که در آن مخارج با استفاده از شاخص های قیمت بین گروه های خوراکی تخصیص داده می شود و تخصیص درون گروهی هم به طور مستقل از سایر گروه ها صورت می گیرد. با توجه به بالا بودن سهم انواع گوشت (23درصد مخارج خوراکی و آشامیدنی خانوار) در بودجه خانوار و نقش مهم تغذیه ای گوشت در سلامتی افراد، در این مطالعه از تابع تقاضای روتردام برای تعیین الگوی مصرف کالاهای گوشتی در ایران استفاده شده است. در مطالعات تجربی تقاضا، از مفهوم تفکیک پذیری جهت برآورد صحیح تابع تقاضا و محدود نمودن تعداد پارامترها استفاده می شود. برای این منظور از داده های مربوط به شاخص قیمت و هزینه انواع گوشت ها (دام- طیور- ماهی) بانک مرکزی طی سال های 1396-1374 استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون های جدایی پذیری این فرضیه را که مصرف کنندگان ابتدا درآمد خود را بین 13 کالای گوشت به صورت سه گروه (دام، طیور، ماهی) تخصیص داده و سپس عمل تخصیص درآمد بین انواع زیر رده های گوشت که بر اساس گروه بندی صورت گرفته را تایید می نماید. همچنین نتایج تخمین سیستم تقاضا نشان داد همه گروه-های کالایی، دارای کشش قیمتی خودی منفی هستند. در این میان کشش قیمتی گروه های گوشت دام، طیور و گوشت ماهی به ترتیب برابر 89/0-، 59/0-، 77/0- می باشند. پیشنهاد اساسی پژوهش حاضر این است که پیش از هر گونه اقدامی در رویکرد سیستم تقاضا، باید آزمون های تفکیک پذیری ضعیف صورت گیرد.
    کلیدواژگان: الگوی روتردام، جدایی پذیری ضعیف، تابع تقاضای گوشت
  • حامد رفیعی*، نرگس شاه نباتی، زهرا کیانی فیض اباد صفحات 229-246

    کمیابی آب چالش اساسی برای توسعه اقتصادی کشور ایران بشمار می رود. در این راستا به منظور مدیریت آب، کاهش صادرات محصولات کشاورزی آب بر به عنوان راه کار موثر پیشنهاد شده است. این درحالی است که ضایعات محصولات کشاورزی در بخش های مختلف تولید، توزیع و مصرف سبب هدررفت آب مصرفی در جریان تولید این محصولات می گردد. با وجود این واقعیت، بیش از آنکه در کشور، آب مجازی ناشی از این هدر رفت محاسبه و تحلیل شود، صادرات آب مجازی و آسیب های آن نقد و بررسی شده است. هدف این پژوهش بررسی میزان ضایعات محصولات پرتقال، نارنگی، لیموترش، گریپ فروت، کیوی، انار، هندوانه، سیب، به، انگور، خیار، گوجه فرنگی، بادمجان، کدو، پیاز، سیب زمینی، لوبیاسبز، چغندر، کاهو، کلم، کرفس و سبزیجات و محاسبه هدررفت آب ناشی از آن در سطح میدان تره بار مرکزی و 18 تره بار اصلی شهر تهران در سال 1395 است. ضایعات آب مجازی محصولات مذکور از ضرب درصد ضایعات این محصولات در آب مجازی محاسبه شده و با آب مجازی صادراتی مقایسه شده است. با توجه به نتایج به دست آمده، میزان ضایعات آب مجازی محصولات فوق در بخش توزیع تره-بارهای اصلی شهر تهران 296270 مترمکعب محاسبه شد که 16 درصد آب مجازی صادراتی این محصولات است. با توجه به درصد بالای ضایعات آب مجازی در بخش توزیع، پیشنهاد می شود سیاست گزاری ها در این بخش به جای توجه اغراق آمیز به زیان های ناشی از صادرات آب مجازی، به اقدامات عملیاتی جهت کاهش ضایعات تولیدات کشاورزی بویژه در بخش توزیع تغییر یابد.

    کلیدواژگان: آب مجازی، صادرات، ضایعات، محصولات کشاورزی، شهر تهران
  • سمانه ایروانی، محمود دانشور کاخکی*، محمد قربانی، علیرضا کرباسی صفحات 247-262

    امروزه درآمدهای بخش غیرکشاورزی روستایی منبع مهمی برای کشاورزان و سایر خانوارهای روستایی از جمله خانوارهای فاقد زمین کشاورزی است. بدین منظور مطالعه حاضر ساختار درآمدی خانوارهای روستایی شهرستان نیشابور و عوامل موثر بر آن را مورد توجه قرار داده است. داده های از طریق تکمیل پرسشنامه از 380 خانوار روستایی این شهرستان طی ماه های شهریور تا بهمن 1396 بدست آمده و از الگوی توبیت دوسطحی برای تحلیل عوامل موثر بر درآمد استفاده شده است. نتایج حاصل از پرسشنامه نشان می دهد 16/51 درصد از میانگین درآمد سالانه (19/21 میلیون تومان) یک خانوار روستایی شهرستان نیشابور در سال 96-1395 از بخش کشاورزی (زراعت، باغ و دام) و 83/48 درصد نیز از بخش غیرکشاورزی (خود اشتغالی، مزدبگیری، مستمری- سود سپرده- اجاره و یارانه) بدست آمده است. نتایج برآورد الگوی توبیت دو سطحی برای هر یک از منابع درآمدی نشان می دهد عامل روستا بر نوسان درآمد از بخش زراعت، باغ، دام و خود اشتغالی غیرکشاورزی اثر گذار و بر درآمد از مزدبگیری غیرکشاورزی موثر نبوده است. نتایج همچنین نشان داد که تحصیلات بالاتر سرپرست خانوار تنها بر درآمد از مزدبگیری غیرکشاورزی و دسترسی به اعتبارات تنها بر درآمد از خود اشتغالی غیرکشاورزی اثر گذار بوده است. نکته قابل توجه اینکه افزایش تعداد شاغلان خانوار اگر چنانچه در بخش خود اشتغالی غیرکشاورزی مشغول شده باشند درآمد سالانه بیشتری نسبت به همه گروه های درآمد نصیب خانوار روستایی کرده است. با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهاد سیاستی این مطالعه تسهیل ایجاد کسب و کارهای غیرکشاورزی از طریق بهبود شرایط دسترسی به اعتبارات و افزایش آموزش های فنی و حرفه ای و دوره های مهارت آمورزی در مناطق روستایی است.

    کلیدواژگان: درآمد غیرکشاورزی، الگوی توبیت چند سطحی، خانوار روستایی، نیشابور
  • اسماعیل پیش بهار*، محسن صالحی کمرودی صفحات 263-274

    رشد ارزش افزوده بخش کشاورزی برای کاهش فقر، بهبود امنیت غذایی و رشد سایر بخش های یک اقتصاد بسیار مهم است. جهت دستیابی به رشد سریع در بخش کشاورزی بایستی عوامل موثر بر رشد را شناخت. در سال های اخیر، اقتصاددانان بر اهمیت تجارت خارجی برای رشد تاکید کرده اند. این مطالعه تاثیر تجارت خارجی را بر رشد بخش کشاورزی کشورهای گروه D-8 بررسی می نماید. نتایج این پژوهش می تواند برای برقراری سیاست های مشترک درون گروه مورد استفاده قرار گیرد. داده های مورد استفاده این مطالعه برای بخش کشاورزی کشورهای D-8 در دوره 1983-2007 عمدتا از فایو و بانک جهانی اخذ شدند. نتایج بر تاثیر مثبت و معنادار مثبت سرمایه فیزیکی و انسانی بر رشد ارزش افزوده بخش کشاورزی کشورهای دی هشت تاکید می کند. همچنین مشخص می شود که واردات باعث بهبود معنادار ارزش افزوده می گردد. علی رغم انتظار، صادرات تاثیر معناداری بر رشد کشاورزی ندارد. با توجه به نتایج مطالعه پیشنهاد می گردد که کشورهای گروه D-8 از واردات به عنوان کانالی برای انتقال فناوری، افزایش رقابت پذیری، تامین کالاهای مکمل و دستیابی به نهاده ها استفاده نمایند. در بلندمدت بهتر است که این کشورها وابستگی به واردات را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: داده های پانلی، تجارت خارجی، رشد کشاورزی، روش PCSE، گروه D-8
  • مجید دهقانی زاده، صادق بختیاری*، سعید دایی کریم زاده صفحات 275-285

    اهمیت نقش اقتصادی و زیست محیطی بخش کشاورزی و محدودیت منابع آبی، برنامه ریزی جهت تحقق حداکثری اهداف بخش را ضروری می نماید. در این تحقیق به منظور ارزیابی تحقق هم زمان اهداف چندگانه اقتصادی در بخش کشاورزی استان یزد شامل حداکثرسازی تولید، اشتغال و بهره وری و حداقل سازی مصرف آب در چارچوب اهداف برنامه ششم توسعه، از مدل تلفیقی برنامه ریزی آرمانی و داده-ستانده استفاده گردید. تحقیق حاضر از حیث ارزیابی تحقق هم زمان اهداف چندگانه در بخش و مدل سازی مرتبط، با تاکید بر عامل آب نوآورانه است. در این راستا مبتنی بر وضعیت بهره وری مصرف آب و نیروی کار، مدل سازی در سه سناریو انجام شد. بر اساس یافته ها، تحقق هم زمان اهداف اقتصادی بخش در چارچوب اهداف برنامه خاصه محدودیت آب در دسترس، ممکن نیست. اهداف تولید و اشتغال در بخش نیز الزاما هم راستا نیستند. همچنین دسترسی به مقدار آرمانی سطح تولید با وضعیت فعلی بهره وری مصرف آب امکان پذیر نیست. بر این اساس لازم است ضمن توجه به عنصر کلیدی آب، در نحوه تعریف و تدوین اهداف توسعه بخش کشاورزی، مدل پیشنهادی این تحقیق و خروجی های آن مدنظر باشد. عملیاتی نمودن فعالیت های بهره ورانه با تاکید بر تهیه و اجرای الگوی کشت مناسب هر منطقه نیز شرط اساسی جهت تحقق حداکثری اهداف بخش می باشد.

    کلیدواژگان: داده -ستانده، برنامه ریزی آرمانی، اهداف اقتصادی، استان یزد
  • مریم تاجری مقدم، حسین راحلی*، شاپور ظریفیان، مسعود یزدان پناه صفحات 287-308

    هدف کلی پژوهش حاضر، کشف موانع رفتار حفاظت آب کشاورزی و عوامل مرتبط با استفاده از روش نظریه داده بنیان بود. مشارکت کنندگان کشاورزان پیشرو دشت نیشابور بودند که از طریق روش نمونه گیری هدفمند (30 نفر) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مشاهده، مصاحبه نیمه ساختاریافته، یادداشت های عرصه و بررسی اسناد و مدارک استفاده شد. داده های گردآوری شده در قالب 74 مفهوم و 22 مقوله کدگذاری و تحلیل شدند. در مرحله کدگذاری محوری، مدل پارادایمی با لحاظ کردن عدم رفتار حفاظت آب (پدیده اصلی)، باورها و عادات غلط، تقدیرگرایی و عدم درک و مسئولیت پذیری نسبت به کمبود آب به عنوان شرایط علی این پدیده؛ پراکندگی زمین های زراعی، محدودیت های مالی-اقتصادی، برنامه ریزی و مدیریت ضعیف دولت، نبود مشارکت و توافق جمعی، عدم فرهنگ سازی و آموزش و عدم اعتماد به کارشناسان و مسیولین دولتی از بسترهای اصلی این پدیده و عدم خودباوری کشاورزان، برنامه های حمایتی ضعیف دولت، نبود ارتباطات لازم بین کارشناسان و کشاورزان، و عدم تامین معاش و منافع کشاورزان از جمله شرایط مداخله گر بودند. توسعه ی زیرساخت-های آبیاری، ایجاد امنیت شغلی، تغییر الگوی کشت، ارایه برنامه های آموزشی و حمایت های مالی دولت به عنوان راهبردهای این پدیده شناسایی شدند. پیامدهای این پدیده مهاجرت از روستاها به شهرها و نهادینه نشدن رفتار حفاظت آب در میان کشاورزان بود. نتایج این پژوهش می تواند سازوکار و استراتژی هایی را در جهت رفع این موانع و انجام هرچه بیشتر رفتار حفاظت آب ارایه دهد.

    کلیدواژگان: حفاظت آب، رفتار حفاظتی، موانع رفتاری، رفتار کشاورزان
  • سعید کریمی*، احمد سلمان مکریت صفحات 309-326
    هدف پژوهش حاضر بررسی ساز و کار هایی است که از طریق آن ارزش های فرهنگی با انگیزش و قصد کارآفرینانه در دو کشور فارسی زبان، یعنی ایران و افغانستان رابطه دارند. بدین منظور، دو نوع ارزش فرهنگی، یعنی خودتفسیری مستقل و وابسته در مدل رفتار برنامه ریزی شده ادغام و بررسی شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه از 452 دانشجوی کشاورزی (231 نفر از دانشگاه بوعلی سینا و 221 نفر از دانشگاه سمنگان) گردآوری شدند. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که خودتفسیری مستقل و وابسته به طور غیرمستقیم و از طریق نگرش نسبت به کارآفرینی و کنترل رفتاری درک شده با قصد کارآفرینانه رابطه داشتند. نتایج همچنین نشان دادند که اهمیت نسبی عوامل انگیزشی (یعنی نگرش، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری درک شده) و پیشایند آنها (یعنی ارزش های فرهنگی) در دو کشور تفاوت معنی داری ندارند. نتایج این مطالعه می تواند به سیاست گذاران و آموزشگران در تدوین و توسعه راهبردهای اثربخش برای ارتقای کارآفرینی کمک کند.
    کلیدواژگان: ارزش های فرهنگی، قصد کارآفرینانه، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، ایران، افغانستان
  • سونیا سوری، سید محمود حسینی*، یوسف حجازی، سید حمید موحد محمدی صفحات 327-341

    هدف کلی تحقیق حاضر، تدوین الگوی ارزش‏ها در آموزش عالی کشاورزی ایران بود. این پژوهش به لحاظ ماهیت ترکیبی و از نوع طرح اکتشافی متوالی می‏باشد. جامعه آماری در بخش کیفی این پژوهش اعضای هیات علمی دانشکده‏های کشاورزی بودند ابزار پژوهش سوالات باز بودند که روایی آن توسط متخصصان مرتبط تایید و برای گردآوری داده از مصاحبه عمیق با 23 از اعضای هیات علمی استفاده شد، و جامعه آماری در بخش کمی شامل دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده‏های کشاورزی دولتی ایران است که تعداد آن‏ها برابر با 12925 نفر می‏باشند. که 288 نفر از آن ها با استفاده از فرمول کوکران و نمونه گیری تصادفی طبقه‏ای (با انتساب متناسب) از پنج دانشکده کشاورزی (تهران، همدان، شیراز، خوزستان و زابل) انتخاب شدند. ابزارجمع آوری داده (در بخش کمی)، پرسشنامه‏ای بود که روایی صوری و محتوایی آن توسط اساتید و متخصصان ذیربط مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (93/0) تایید شد. بر اساس نتایج بخش کیفی: الگوی ارزش‏ها در چهار مقوله ارزش‏های اخلاقی (صداقت، جوانمردی، امانتداری، بردباری و تواضع)، ارزش‏های اجتماعی (اعتماد، بلند نظری، همکاری و کارگروهی، احترام متقابل، قدردانی و مسئولیت پذیری)، ارزش‏های فردی (اعتدال، نظم، دقت، پشتکار، ضابطه مداری و یادگیری مادام العمر) و ارزش‏های آکادمیک و تخصصی (کارآفرینی، خلاقیت، امنیت غذایی، احترام به فرهنگ روستا-کشاورز، عدالت جنسیتی و ارزش‏های پژوهشی کشاورزی) تقسیم بندی شد ند نتایج بخش کمی حاکی ازآن بود که بر اساس شاخص‏های برازش، ساختار کلی مدل پژوهش مورد تایید بوده و مدل حاصل از نتایج بخش کیفی پژوهش با واقعیت هم‏خوانی داشت. 

    کلیدواژگان: ارزش‏ها، آموزش عالی کشاورزی، روش تحقیق آمیخته
  • رمضان علیزاده، غلامحسین حسینی نیا*، محمدجواد تقی پوریان صفحات 343-352

    هدف تحقیق حاضر مفهوم پردازی شبکه سازی در کسب و کارهای خانگی مبتنی بر محصولات کشاورزی با رویکرد کیفی است.بدین منظور با 31 نفر از خبرگان شامل؛استادان دانشگاه،کارشناسان جهاد کشاورزی،کارشناسان کسب و کار و صاحبان کسب و کار در اصناف، تا رسیدن به اشباع مصاحبه به عمل آمد که با استفاده از نرم افزار MAXQDA تحلیل و تعداد 195 کد باز از متون مصاحبه استخراج و در 23 کد محوری دسته بندی گردید. نتایج تحقیق نشان داد که شبکه سازی در کسب و کارهای خانگی در 8 مولفه شامل فعالیت های کلیدی، فرآوری محصولات سالم،رقیب شناسی،مجاری تبلیغ و فروش محصول،حامیان مادی و معنوی، مشتری گرایی، مشارکت کلیدی و ارزش پیشنهادی مفهوم پردازی و شاخص های هر مولفه شناسایی شد.از این رو انتظار می رود مفهوم پردازی شبکه سازی به عنوان ارزش های محوری در بخش علمی به توسعه مبانی نظری و ارایه مسیر جدید کمک شایان توجهی کرده و در بخش عملی در بهره برداری از بازار هدف در حیطه کسب و کارهای خانگی به صورت عام و در بخش فرآوری محصولات کشاورزی در ایران به صورت خاص موثر باشد و کمک قابل توجهی به صاحبان کسب و کار در این حیطه نماید.

    کلیدواژگان: شبکه سازی، کسب و کارهای خانگی، مشارکت کلیدی، محصولات کشاورزی، مشتری گرائی
  • مهدی قربانی*، لیلا عوض پور صفحات 355-370
    مقدمه

    یکی از راهکارهای مهم در جهت توسعه پایدار روستایی، توسعه خوداشتغالی در بین روستاییان است. توان افزایی با تقویت شرایط و عوامل، فرآیند راه اندازی کسب و کار را برای روستاییان تسهیل و روند توسعه روستایی را تسریع می نماید. پژوهش حاضر، با هدف کلی واکاوی اثرات توان افزایی از طریق تامین مالی خرد بر راه اندازی کسب و کار پایدار روستایی در استان کرمان، شهرستان قلعه گنج و در دهستان سرخ قلعه مورد بررسی قرار گرفت.

    روش تحقیق: 

    این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، از نوع توصیفی است. حجم نمونه با استفاده فرمول دنیل و روش نمونه گیری تصادفی 518 نفر تخمین زده شد. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن براساس نظر کارشناسان و متخصصان امر اصلاح و تایید شد و پایایی آن هم به وسیله ضریب آلفای کرونباخ در بخش ابعاد توانمندسازی (75/0=α) و در بخش راه اندازی کسب و کار (92/0= α درصد) بدست آمد که نشان دهنده ی قابلیت بالای ابزار برای جمع آوری اطلاعات بود. برای انجام تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS25 و LISREL8.8 استفاده شده است.

    یافته ها: 

    نتایج برازش عالی و مناسب مدل ساختاری تحقیق را تایید کرد. نتایج نشان داد ابعاد توانمندسازی بر تمایل به راه اندازی کسب و کار با ضریب مسیر 72/0درصد تاثیر مثبت و معنی داری 64/8 t= داشت.

    نتیجه گیری:

     ابعاد توانمندسازی دارای تاثیر مثبت، مستقیمی و معنی داری بر راه اندازی کسب و کار است. در واقع نتایج نشان داد که ایجاد کسب و کارهای یاد شده می تواند بخش مهمی از سیاست های اشتغال زایی را به خود اختصاص دهد و پاسخگوی مشکل بیکاری اجتماعات محلی مورد مطالعه باشد.

    کلیدواژگان: تمایل به کارآفرینی، صندوق اعتبارات خرد، دهستان سرخ قلعه
  • مرجان گلکارفرد، کورش رضایی مقدم*، مهسا فاطمی صفحات 371-388

    گسترش کسب وکارهای کوچک و کارآفرینی روستایی سهم عمده ای در بهبود وضعیت زندگی مردم روستا به ویژه زنان روستایی دارد. امروزه مشارکت زنان از ابزارهای اساسی توسعه بوده و یکی از اصلی ترین زمینه های مشارکت زنان در جامعه روستایی ایجاد کسب وکارهای کوچک و ورود به کارآفرینی یا خوداشتغالی است. این تحقیق با هدف کلی عوامل موثر بر توسعه ی فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی اعضای شرکت حمایت از توسعه فعالیت های کشاورزی استان فارس انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه ی زنان روستایی عضو (3033 نفر) شرکت های صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی زنان در استان فارس در قالب سه شرکت پیشگام در شهرستان های مرودشت، شیراز و استهبان در حیطه ی فعالیت های کشاورزی بوده که نمونه موردمطالعه با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی چندمرحله ای و طبق جدول کرجسی و مورگان 393 نفر برآورد شد. اطلاعات موردنیاز با بکارگیری فن پیمایش و از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. روایی صوری پرسشنامه توسط متخصصان موضوعی دانشگاه شیراز موردتایید قرار گرفت و سپس مطالعه ی راهنما برای بررسی پایایی پرسشنامه با استفاده از یک نمونه ی 30تایی از زنان کارآفرین روستایی خارج از نمونه اصلی در روستای سیاخ دارنگون شهرستان شیراز انجام گرفت. ضرایب آلفای کرونباخ بین 68/0 تا 98/0 بود. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS19 موردتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که متغیرهای توان مدیریتی مدیرعامل، برخورداری از آموزش های کارآفرینی، انگیزه کارآفرینی، سیاست های پیش برنده، فعالیت های بازاریابی، خلاقیت، آگاهی و توانایی در تدوین طرح تجاری و سودمندی اطلاعات توانایی پیش بینی 54 درصد تغییرات توسعه فعالیت های کارآفرینی را داشته اند. متغیر توان مدیریتی مدیر عامل بیشترین قدرت پیش بینی متغیر توسعه فعالیت های کارآفرینی را داشته است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، زنان روستایی، دانش، بازاریابی
  • حامد سیف اللهی انار، حمید ابریشمی* صفحات 389-404

    صنعت بانکداری در ایران به جهت عدم توسعه کافی بازار سرمایه و ناکارایی های موجود در این بازار وظیفه اصلی تامین مالی بلندمدت و کوتاه مدت بنگاه ها را از طریق اعطای تسهیلات بر عهده دارد. در سال های اخیر صنعت بانکداری با چالش های متعددی روبرو شده است که مهم ترین آن ها مطالبات غیر جاری می باشد. در این پژوهش به بررسی تاثیر ریسک نرخ ارز و نرخ رشد اقتصادی بر عملکرد بانک ها در بعد مطالبات غیر جاری در محدوده زمانی 1397-1387 پرداخته شده است. جامعه آماری پژوهش تمام بانک های کشور می باشد که 15 بانک به عنوان نمونه بر اساس در دسترس بودن داده های آن ها انتخاب شده اند. پس از اطمینان از مانا بودن متغیرهای پژوهش برآورد مدل اقتصادسنجی به وسیله مدل های حداقل مربعات معمولی و اثرات ثابت و همچنین با تکنیک داده های تابلویی با استفاده از الگوی گشتاور تعمیم یافته انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که متغیر ریسک نرخ ارز، تاثیر مثبت و معنادار بر مطالبات غیر جاری بانک های مورد مطالعه داشتند و همچنین متغیرهای نرخ رشد اقتصادی و نرخ سود تسهیلات نیز تاثیر منفی و معنادار بر مطالبات غیر جاری داشته اند. در بین متغیرها، سه متغیر مانده نسبت مطالبات یک دوره قبل، متغیر ریسک نرخ ارز و نرخ سود تسهیلات دارای بیشترین تاثیر بر متغیر وابسته بودند. یافته های این پژوهش می تواند در حرکت بانک ها به سمت توجه بیشتر به متغیرهای اثرگذار بر مطالبات و بهبود عملکردشان موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: : رشد اقتصادی، ریسک نرخ ارز، نرخ سود بانکی، مطالبات غیر جاری، عملکرد بانک ها
  • راضیه نامدار*، فاطمه بادغن صفحات 405-421

    تحولات جدید علمی و برنامه های کاربردی زیست فناوری مانند محصولات تراریخته، به دلیل تاثیرات مهم در زمینه های کلیدی مانند تولید غذا، از اهمیت ویژه برخوردارند. اگر محصولات تراریخته یک راهکار بالقوه برای چالش های دنیا باشد، درک مسیولان از محور های اصلی پاسخ های جامعه نسبت به این نوآوری و محصولات آن ها بسیار حایز اهمیت است. بنابراین، این مطالعه با هدف تحلیل عوامل موثر بر مصرف محصولات تراریخته و جامعیت مواد غذایی انجام شده است. برای دستیابی به این هدف، جامعه ی مورد مطالعه از بین همه ی 15575 دانشجوی دانشگاه شیراز که در تمامی مقاطع مشغول به تحصیل بودند؛ انتخاب شد. که یک نمونه 385 نفری با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب بر اساس فرمول کوکران انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظرات متخصصان دانشگاه شیراز مورد تایید قرار گرفت و پایایی ابزار پژوهش با برآورد مدل اندازه گیری و پس از انجام اصلاحات لازم به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد. شاخص های نیکویی برازش در معادلات ساختاری نشان داد که مدل در ابتدا مطلوب نبوده است و بعد از انجام اصلاحات شاخص-هایی مثل RMSE = 0.06 است که این مدل را در حد خوب برآورد می کند. جامعیت مواد غذایی به عنوان متغیر میانجی با ضریب استاندارد 62/0- بر مصرف محصولات تراریخته تاثیر منفی و نسبتا قوی داشته است. سایر متغیر ها به ترتیب بیشترین تا کمترین تاثیر عبارت اند از: نگرانی زیست محیطی، نگرش به محصولات تراریخته، نگرانی سلامتی، عوامل فرهنگی، نگرش نسبت به علم ژنتیک، دانش درباره تراریخته. در بررسی میزان اثر متغیرهای مستقل وارد شده بر نگرانی جامعیت مواد غذایی، نگرانی سلامتی، نگرانی زیست محیطی، هنجارهای اخلاقی، بیشترین و نگرش نسبت به علم ژنتیک، عوامل فرهنگی کمترین تاثیر را نشان دادند.

    کلیدواژگان: زیست فناوری، مصرف محصولات تراریخته، جامعیت مواد غذایی، دانشجویان، دانشگاه شیراز
  • مهرداد زرع نژاد دیوکلایی، شهریار زروکی*، محمدباقر گرجی صفحات 423-440

    با توجه به اهمیت اشتغال و اثرپذیری آن از بهبود فضای کسب‌وکار، در پژوهش حاضر تلاش شده است تا تاثیر بهبود فضای کسب‌وکار بر اشتغال مورد تحلیل و واکاوی قرار گیرد. برای این منظور‌ در برآورد الگو در قالب الگوی پایه در سه سطح (کشاورزی، صنعت و خدمات) و دو سناریو در هر سطح از روش داده‌های تابلویی و داده‌های فصلی (1397:2-1395:3) 31 استان استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد الگو در هر یک از بخش‌ها حاکی از آن است که در استان‌هایی که نرخ اشتغال بخش کشاورزی و یا صنعت و یا خدمات در آن‌ها بیش از سایر استان‌هاست؛ اثر سهولت کسب‌وکار بر نرخ اشتغال آن بخش مثبت می‌باشد. البته از نظر حساسیت، اشتغال بخش کشاورزی نسبت به بهبود فضای کسب‌وکار، دارای کشش پایین و برابر با 34/0 است. یافته دیگر آن‌که، بر خلاف استان‌های توسعه‌یافته و درحال‌توسعه که بهبود فضای کسب‌وکار تاثیری بر نرخ اشتغال بخش کشاورزی ندارد؛ در استان‌های محروم این اثر مثبت و برابر با 1/0 است. همچنین اثرپذیری مثبت نرخ اشتغال بخش صنعت از بهبود فضای کسب‌وکار تنها برای استان‌های توسعه‌یافته با ضریب 87/0 مشاهده شده است. این در حالی است که در این گروه از استان‌ها بهبود فضای کسب‌وکار با اثری معکوس و برابر با منفی 03/0 بر نرخ اشتغال خدمات همراه بوده و در استان‌های درحال-توسعه و محروم اثر معنی‌دار نیست.

    کلیدواژگان: بهبود فضای کسب و کار، اشتغال، بخش های اقتصادی، استان های ایران
|
  • Halimeh Jahangard, Naser Shahnoushi *, Habibolloh Salami, Mehdi Kazemnejad, Mahmoud Sabuhi Pages 201-213

    Alfalfa is the most important forage crop in Iran, which is cultivated in almost all provinces of the country. Considering the economic importance of alfalfa and its sensitivity to drought stress and its special physiological characteristics in drought resistance, this study investigates the risk of drought in different regions on the one hand and the relationship between alfalfa production and drought-determining parameters on the other hand. For this purpose, first the probability of drought in different regions of Iran was calculated based on RDI index, which showed that the probability of drought in some eastern regions of the country is higher than other regions. Then, by estimating the climatic response function of alfalfa yield based on the time series data of 1992-2016 and using the spatial panel method, the effects of precipitation and temperature changes as the two main effective drought reversals on alfalfa yield were investigated. Based on the results of this study and taking into account climate forecasts and the status of available water resources in the future, the development of alfalfa cultivation in the northwestern and western regions of the country and limiting the cultivation of this crop in the eastern regions, will have positive economic effects. Also, using the physiological characteristics of alfalfa in dormancy with temporary cessation of irrigation and allocation of water to alfalfa rotation can be used as a strategy in managing water consumption in drought stress conditions.

    Keywords: Economy, Drought, Alfalfa, yield
  • Amin Delavar *, Gholamreza Yavari, Saeid Yazdani, Afshin Amjadi, Abolfazl Mahmoodi Pages 215-228
    The separability of consumer desires is a necessary and sufficient condition for multi-stage budgeting and Collectivization is consistent of commodity where costs are allocated between edible groups using price indices and intergroup allocations are made independently of other groups. Given the high share of meat types (23 percent of household food and beverage expenditure) in the household budget and the important nutritional role of meat in people's health, in this study, to determine the consumption pattern of meat products in Iran used to Rotterdam demand function. In empirical studies of demand, the concept of separation is used to correctly estimate demand function and limit the number of parameters. For this purpose, data related to price index and cost of meat types (livestock, birds, fish) central Bank over the years 1995-2016 were used. The results of the separability tests support the hypothesis that consumers first divide their income between 13 meat products in three groups (livestock, birds, fish) assigns and then approves the allocation action between the types of meat subgroups that are grouped. Also results of system estimation showed that the groups had a negative intrinsic price elasticity.In the meantime, the price elasticity of groups livestock meat, birds and fish meat are respectively equal to -0.89, -0.59 and -0.77. The basic suggestion of the present study is that prior to any action on the demand system approach there should be weak separability tests.
    Keywords: Rotterdam Model, Weak Separation, Meat Demand Function
  • Hamed Rafiee *, Narges Shahnabati, Zahra Kiani Feyzabad Pages 229-246

    the results of the present study showed that, the highest percentage of wastage of crops in Tehran's central wholesale fruit and vegetable is for vegetables, celery and tomatoes with 30, 30 and 15 percent. Kiwi, grapefruit and sour lemon have almost no wastage. At the level of Tehran's wholesale fruit and vegetable, the highest amount of wastage is related to lettuce, oranges, vegetables and grapes, with 50, 43, 40 and 40 percent, respectively. The lowest amount of wastage is for watermelon and kiwi with 10%. Also, most of the virtual water wastage is for tomato, potato, watermelon, onion and apple with the amounts of 55824, 39345, 34927, 30432 and 29684 thousand cubic meters. The lowest amount of virtual water losses is for kiwi, beet and cabbage with 109, 144 and 151 thousand cubic meters.

    Keywords: Virtual water, Export, waste, Agricultural Crops, Tehran city
  • Samaneh Iravani, Mahmoud Daneshvar Kakhki *, Mohammad Ghorbani, Alireza Karbasi Pages 247-262

    Today the incomes of the rural non-farm sector (ie the income from wage and self-employment activities in trade, production and services) are an important source of income for farmers and other rural households, including those without land. This has led policymakers to develop these activities in rural areas. For this purpose, the present study has considered the income structure of rural households in Neyshabur county and its related factors. The data is gathered through a questionnaire survey carried out on 380 rural households from four districts (Zabarkhan, Markazi, Sarvelayat and Mianjolgeh) in the Neyshabour county. The survey is conducted between September 2017 to February 2018. The household was chosen through a multi-stage stratified random sampling. In this study, according to various studies such as Davis et al (2017), rural household income is divided into two groups: farm income (crop, orchard and livestock) and non-farm income (non-farm self-employment, wage employment, pension- profit -rent and cash subsidy) have been divided and multilevel Tobit models have been used to investigate the determinants of rural household income in each of these groups. The results of the questionnaire show that 51.16% of the average income (21.19 million Tomans) of a rural household in Neyshabur in 2016-2017 from farm and 48.83% from the non-farm sector .The results showed that household head characteristics such as age, sex and education did not affect the farm income and the income of this sector was dependent on variables such as farmland size, farmland ownership, number of livestock and number of employees in the sector. In addition, the results revealed that higher education of the household head only affected non-farm wage income and access to credit only on non-farm self-employment income. It is noteworthy that the increase in the number of households employed if they were engaged in non-farm self-employment has generated more annual household income than all five groups of rural households.

    Keywords: Non-Farm Income, Multilevel Tobit Model, Rural Household, Neyshabur
  • Esmaeil Pishbahar * Pages 263-274

    Agricultural value-added growth is important for alleviation of poverty, improvement of food security and growth the other sectors of an economy. To achieve rapid growth in agriculture sector, the effective factors on growth must be identified. In recent years, economists have emphasized on the impact of foreign trade on growth. This study examines the effect of international trade on agricultural growth of D8 countries. The results of this research can be used to establish common trade and agricultural policies within the group. The used data of this study for D8’s agriculture sector in the period 1983-2007 mainly obtained from the FAO and the World Bank. The results emphasize on the positive and significant impact of human and physical capital on D8’s agricultural added-value growth. Also, it is found that import significantly improves added value. Despite the expected, export has not significant impact on agricultural growth. Given the results if this study, it is recommended that agricultural import is used as a channel for transferring technology, increasing competitiveness, providing complementary goods and achieving inputs by the D8 countries. It is better to reduce dependence on import in long term.

    Keywords: agriculture sector, Added value, D-8 Group, Growth, Panel data
  • Majid Dehghanizadeh, Sadegh Bakhtiari *, Saeed Daekarimzadeh Pages 275-285

    The importance of the economic and environmental role of the agricultural sector and limitation of water resources, planning is a necessary tool for achieving the maximum objectives of the agricultural sector. In this study, in order to evaluate the simultaneous fulfillment of multiple economic goals in the agricultural sector of Yazd province including increasing production, employment, productivity and minimizing water consumption based on the objectives of the Sixth Development Plan, a combination of Goal Programming and Input-Output models were used. The present study is important and innovative in terms of evaluating the simultaneous fulfillment of sector objectives and related modeling with emphasis on the water factor. based on the productivity, modeling was done in three scenarios. Based on the findings, it is impossible to achieve the goals of the sector simultaneously within the goals of the particular plan due to limited available water. The objectives of production and employment in the sector are not necessarily the same. Also, it is not possible to achieve the ideal amount of production level with the current state of water consumption efficiency. Accordingly, while paying attention to the key element of water, it is necessary to consider the proposed model of this research and its outputs in the definition of agricultural sector development goals. Operation of productive activities with emphasis on preparing and implementing a suitable cultivation pattern in each region is also a basic condition for achieving the maximum goals of the sector.

    Keywords: Input-Output, Goal Programming, Economic Goals, Yazd Province
  • Maryam Tajeri Moghadam, Hossein Raheli *, Shapour Zariffian, Masoud Yazdanpanah Pages 287-308

    The main purpose of this study was to discover the obstacles to the water conservation behavior of farmers through Grounded Theory in Neyshabur plain. The participants consist of the leading farmers in Neyshabur plain, which were selected by purposeful sampling (30 participants). The data were collected through observation, semi-structured interviews, field notes, and documents. Data were coded and analyzed in 74 concepts and 22 categories. In the coding step, the paradigm model considers the lack of water conservation behavior (the main phenomenon), beliefs and misconceptions, fatalism, lack of understanding and responsibility for water scarcity as causal conditions of this phenomenon; dispersal of agricultural lands, financial-economic constraints, planning and government's poor management, lack of partnership and collective agreement, lack of education, lack of trust in experts and government officials from the main contexts of this phenomenon and lack of self-esteem farmers, weak supportive policies of the government, lack of communication between experts and farmers, and lack of livelihoods and benefits for farmers as interfering conditions. Irrigation infrastructure development, creating job security, changing the cultivation pattern, providing educational programs and government banking, and financial support were identified as strategies for this phenomenon. The consequences of this phenomenon were migration from rural to urban areas and institutionalization of water conservation behavior among farmers. The results of this study can provide mechanisms and strategies to remove barriers to agricultural water conservation behavior and perform more water conservation behavior.

    Keywords: Water conservation, protective behavior, Behavioral barriers, Farmers' behavior
  • Saeid Karimi *, Ahmad Salman Makreet Pages 309-326
    The purpose of this study was to examine the mechanisms through which cultural values are associated with entrepreneurial motivations and intentions in in two Persian-speaking countries, namely, Iran and Afghanistan. To do so, two cultural values, namely independent and interdependent self-construal, were integrated into the theory of planned behavior. Data were collected using a questionnaire from a sample of 452 agricultural students who were selected from the two public universities in the two countries. The results of structural equation modeling showed that the independent and interdependent self-construal were indirectly related to entrepreneurial intentions via attitude towards entrepreneurship and perceived behavioral control. The results also showed that there was not a significant difference between the two countries according to the relationship between the cultural values and the motivational variables of the theory of planned behavior (i.e., attitudes toward entrepreneurship, subjective norms, perceived behavioral control) and the relationship between the motivational variables and entrepreneurial intentions. The present results and their implications can help both policy makers and educators develop effective strategies for promoting entrepreneurship.
    Keywords: Cultural Values, Entrepreneurial intentions, theory of planned behavior, Iran, Afghanistan
  • Sonia Souri, Seyed Mahmood Hosseini *, Yousef Hejazi, Seyyed Hamid Movahed Mohammadi Pages 327-341

    The main purpose of the present study was to design a model of values in higher agricultural education in Iran. This research uses a mixed paradigm and applies a exploratory sequential design. The statistical population of the research in the qualitative part consists of faculty members of agricultural colleges. The research tools were open-ended questions the validity of which was confirmed by relevant experts. Data collection method included in-depth interviews with 23 faculty members. The statistical population of the research in the quantitative section consists of graduate students of the public agricultural colleges in Iran, whose number equals to 12925, of which 288 were selected from five agricultural colleges (Tehran, Hamedan, Shiraz, Khuzestan and Zabol) using Cochran's formula and stratified random sampling (with proportional assignment). The data collection tool (quantitative part) was a questionnaire the face and content validity of which was confirmed by relevant professors and experts and its reliability was achieved using Cronbach's alpha coefficient (93/0) . The results (of the qualitative part) showed that the model of values can be divided into four categories: moral values (honesty, magnanimity, trustworthiness, tolerance and humility), social values (trust, generosity, cooperation and teamwork, mutual respect, appreciation and responsibility), individual values (moderation, discipline, precision, perseverance, commitment to the rules and lifelong learning) and academic and professional values (entrepreneurship, creativity, food security, respect for rural-agricultural culture, gender justice and agricultural research values).Furthermore, the results of the research (quantitative part) indicates that based on the fit indices, the general structure of the research model is approved and the model obtained from the results of the qualitative part of the research is consistent with reality.

    Keywords: Values, Agricultural Higher Education, mixed method
  • Ramezan Alizadeh, Gholamhossein Hosseininia *, Mohamadjavad Taghipourian Pages 343-352

    The aim of this study is to conceptualize networking in home-based businesses based on agricultural products with a qualitative approach. For this purpose, 31 experts were interviewed, including university professors, agricultural jihad experts, business experts and business owners in guilds, until saturation was achieved,which was analyzed using MAXQDA software and 195 open codes from Interview texts were extracted and categorized into 23 main codes. The results showed that networking in home-based businesses in 8 components including key activities, healthy product processing, Recognize the competitor , product advertising and sales channels, material and spiritual supporters, customerism, Key participation and Suggested values of conceptualization and indicators of each component were identified Therefore, it is expected that the conceptualization of networking as core values in the scientific part has made a significant contribution to the development of theoretical foundations and provide a new path, and in the practical part in exploiting the target market in the field of home-based businesses in general and To be particularly effective in the processing of agricultural products part in Iran and to provide a significant contribution to business owners in this field.

    Keywords: Networking, home‐based business, Key participation, Agricultural products, Customer Oriented
  • Mehdi Ghorbani *, Leila Avazpour Pages 355-370
    Objectives

    One of the important strategies for sustainable rural development is developing self_employment among villagers. Empowerment facilitates the process of starting up business by villagers and accelerates rural development. Present study investigated the impact of empowerment through micro-cresit funding upon establishing sustainable rural business in Kerman province, Ghale Ganj County, Sorkh Ghale rural district Research

    method

    The statistical population includes members of micro-credit funds members, out of which 518 persons were chosen as research sample through simple random sampling and based on Daniel formula. Research methodology was structural equation modeling and data was analysed applying Liserel8.8 and SPSS25. The research tool is questionnaire which its validity was corrected and confirmed by experts and experts and its reliability was confirmed by Cronbach 's alpha coefficient in the empowerment dimension ( α = 0.75) and in the business perspective part (α = 0.92) which indicates the high capability for gathering information. Data was analysed applying Liserel8.8 and SPSS25.

    Results

    Findings showed that the dimensions of empowerment have a positive and significant effect, t= 8.64 on inclination to start business with a path coefficient of 0.72.

    Conclusion

    The results showed, empowerment dimensions have a positive and direct impact on businesses. In other hand, starting businesses makes a major part of job creation policies and can solve unemployment problems in of local communities.

    Keywords: inclination to entrepreneurship, micro credit fund, Sorkh Galeh rural district
  • Marjan Golkarfard, Kurosh Rezaei Moghaddam *, Mahsa Fatemi Pages 371-388

    Small-sized businesses and rural entrepreneurship play a major role in improving the life situation of villagers especially the rural women. Today, women`s participation is regarded as a fundamental tool for development, which the formation of small-sized businesses and entrance into entrepreneurship or self-employment are considered as one of its main fields in rural community. The main aim of the study was to analyze factors affecting the development of rural women`s entrepreneurial activities who are the members of Agricultural Development Specialized Holding Companies in Fars Province. The statistical population was 3033 individuals as all of the companies` members of the three main pioneer companies in Shiraz, Marvdasht and Estahban counties. A sample of 393 rural women was selected through multi-stage stratified random sampling using Krejcie and Morgan table. The required data was collected by survey technique using questionnaire. The face validity and reliability of the questionnaire was confirmed by a panel of specialist at Shiraz Unicersity as well as a pilot study among 30 rural women out of the main sample in Siakh-Darenjan. The range of Cronbach`s alpha was between 0.68 and 0.98. Data analysis was done through SPSS19. The findings of research showed that variables such as directors' managerial power, entrepreneurial training, entrepreneurial motivation, promoting policies, marketing activities, creativity, skills in compiling a business plan and the effectiveness of information have been able of predicting 54% of developmental changes in entrepreneurial activities. The variable of directors' managerial power depicted the highest power of predicting the variable of developing entrepreneurial activities.

    Keywords: Entrepreneurship, rural women, Knowledge, Marketing
  • Hamed Seifollahi Onar, Hamid Abrishmi * Pages 389-404

    Due to the insufficient development of the capital market and the inefficiencies in this market, the banking industry in Iran is responsible for the long-term and short-term financing of enterprises through the provision of facilities. In recent years, the banking industry has faced several challenges, the most important of which is non-current receivables. In this study, the effect of exchange rate risk and economic growth rate on the performance of banks in the dimension of non-current receivables in the period 2008-2018 has been investigated. The statistical population of the study is all banks in the country, of which 15 banks have been selected as a sample based on the availability of their data. After ensuring the significance of the research variables, the estimation of the econometric model was performed by ordinary least squares models and fixed effects, as well as by panel data technique using the generalized torque model. Findings showed that the exchange rate risk variable had a positive and significant effect on non-current receivables of the studied banks and also the variables of economic growth rate and facility interest rate had a negative and significant effect on non-current receivables. Among the variables, the remaining three variables, the ratio of receivables of a previous period, the exchange rate risk variable and the facility interest rate, had the most impact on the dependent variable. The findings of this study can be effective in moving banks to pay more attention to variables affecting receivables and improve their performance.

    Keywords: economic growth, Exchange Rate Risk, Bank Interest Rates, Non-Current Receivables, Banks' Performance
  • Razieh Namdar *, Fatemeh Badghan Pages 405-421

    Rising demand for food production is a serious threat to global food security and future generations face food shortages and poverty. Today, common ways to increase food production are in responding to food security threats, including population growth, limited production resources, climate change, and political instability, does not meet the world's needs. Scientific developments and biotechnological applications such as transgenic products are of importance. Transgenic products, are a new scientific development that is of particular importance because of their significant impact on key areas such as food production. If transgenic products are a solution to the world's food challenges, it is important for officials to know and understand the core of society's responses to scientific innovations and their products.Therefore, this study was conducted to analyze the factors affecting the consumption of transgenic products and food integrity.This research has been conducted using survey technique. The measurement tool in this study was the researcher-made questionnaire with closed-ended questions. The validity of questionnaire was confirmed using the opinions of faculty members in Shiraz University and the reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha tests for variables measured using the Likert spectrum among students outside the study community. The statistical population of the present study includes 15575 students of Shiraz University. The sample size was estimated at 385 according to Morgan's table. The study samples were selected by stratified random sampling method with appropriate proportions for participation in the study. Data were analyzed using SPSS and AMOS. Statistical tests showed that the alpha coefficients of the scales for measuring variables in the questionnaire were in acceptable position. Based on the findings, some variables include trust, moral norms, environmental concerns and attitudes towards genetics and transgenic products showed high correlations with the consumption of transgenic products. Structural equation modeling showed that the food integrity variables, as a mediating variable, showed a good prediction of transgenic products consumption. The food integrity variable coefficient has affected (0.62) the consumption of transgenic products. Then, among the variables explaining the consumption of transgenic products, the variables of environmental and environmental concerns (0.43) and attitude towards transgenic products with path coefficient (0.28) and health concern (0.22), respectively had the greatest effects. Cultural factors (0.12) attitudes toward genetic science (0.11), and the variable of knowledge about transgenes with a path coefficient (0.04) showed the least impact on the consumption of transgenic crops. In addition to the information provided, some important relationships in the model and the indirect effects of variables in relation to the consumption of transgenic products are mentioned. The findings of this study indicate the importance of sensitivity to determinants of food integrity, as well as factors including environmental concerns, health and ethical norms as important factors predicting the consumption of transgenic products. This results in the fact that the consumption of transgenic substances is not only affected by the specific conditions of production of these products, but also by several factors in the various processes of processing and distribution of products and consumer conditions affecting consumption.

    Keywords: biotechnology, Consumption of Transgenic Products, Food integrity, students, Shiraz university
  • Mehrdad Zarenejad divkolaee, Shahryar Zaroki *, MohamadBagher Gorji Pages 423-440

    This study aimed to investigate the impact of improving business environment on employment with considering the importance of employment and its impact on improving the business environment. For this purpose, in estimating the model in the form of a basic model at three levels (agriculture, industry and services) and two scenarios at each level, the method of panel data and seasonal data (2017:3 -2019:2) of 31 provinces has been used. The results of the estimations in each sector show that in the provinces where the employment rate of agriculture or industry or services is higher than other provinces, the effect of EBD on employment rate is positive. Of course, the sensitivity of the employment of the agricultural sector to the EDB that has a low elasticity and is equal to 0.34. Another finding is that, unlike in developed and developing provinces, where the EDB has no effect on the employment rate of the agricultural sector; In less development provinces, this effect is positive and equal to 0.1. Also, the positive effect of EDB on industrial employment rate has been observed only for developed provinces with a coefficient of 0.87. However, in this group of provinces, improving the business environment has an inverse effect equal to -0.03 on the employment rate of services and does not have a significant effect in developing and less development provinces.

    Keywords: Ease of Doing Business, Employment, Economic Sectors, Iranian Provinces