فهرست مطالب

مطالعات اسلامی زنان و خانواده - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات اسلامی زنان و خانواده
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب سنچولی، محمدرضا کیخا*، نادر مختاری، امیرحمزه سالارزایی صفحات 7-28

    اگرچه نظریه قانون مدنی و نظر مشهور فقهاء، بر حصری بودن عیوب موجب فسخ نکاح است؛ اما امروزه با بروز امراض جدید، بسیاری از فقهای معاصر، قایل به تمثیلی بودن عیوب هستند؛ به ویژه این که مبنای فسخ نکاح در عیوب مصرحه در قانون، نفی ضرر است و این ملاک در امراض نوظهور، به طریق اولی وجود دارد؛ زیرا بسیاری از این بیماری ها، مهلک، مسری و صعب العلاج هستند و تحمل چنین شرایطی از سوی فرد سالم، علاوه بر ورود ضرر، با مشقت بسیاری همراه است. لذا با عنایت به این مطلب که برخی از عیوبی که در قانون مدنی به عنوان عیوب موجب فسخ نکاح شمرده شده، امروزه با پیشرفت های علمی و پزشکی قابل درمان هستند با این حال، باز هم برخی از فقها و حقوقدانان، قایل به فسخ نکاح هستند. در این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته، این نتیجه حاصل شد که به طریق قیاس اولویت، که مورد قبول همه فقها است، در عیوب جدیدی که امروزه حادث شده از قبیل ایدز، هپاتیت، سارس، سیفلیس و... که به مراتب، بسیار خطرناک تر و صعب العلاج تر از عیوب مصرحه در قانون مدنی هستند و در عین حال، تاکنون راه قطعی نیز برای درمان آنها نیافته اند، برای جلوگیری از ضرر همسر دیگر، باید قایل به فسخ نکاح شویم.

    کلیدواژگان: فسخ نکاح، عیب، امراض نوظهور، صعب العلاج و قاعده لاضرر
  • فرج الله هدایت نیا* صفحات 29-52

    مطالبه مهریه از سوی زن و عجز یا اعسار شوهر از تسلیم آن، در شمار دعاوی پرتکرار محاکم خانواده قرار دارد. در این قبیل دعاوی، زن به منظور استیفای مهر، از ایفای وظایف زناشویی خودداری می کند و اثبات اعسار شوهر نیز حق وی را ساقط نمی سازد. این قبیل دعاوی، بنیان خانواده را سست می گرداند و راه حل آن نیز در مسئولیت پذیری دولت (حکومت) است. حمایت مالی دولت از بدهکاران، یک تکلیف شرعی در فقه اسلامی است. به صراحت قرآن کریم و روایات معتبر، دولت باید از بدهکاران واجد شرایط، دستگیری و از بیت المال به آنان کمک کند. اطلاق ادله لزوم ادای دین بدهکار، شامل بدهکاران مهریه نیز می شود و دلیل معتبری برای استثنای مهریه از این اصل کلی وجود ندارد. از سوی دیگر، اصل استحکام خانواده در نظام حقوقی اسلام و ایران اقتضا دارد که بدهکاران مهریه مورد حمایت قرار گیرند. با وجود اهمیت این موضوع، در نظام حقوقی ایران، سازوکار حمایتی موثری برای حمایت از اشخاص ناتوان از پرداخت مهریه پیش بینی نشده است. بررسی های این پژوهش نشان می دهد که در نظام حقوقی ایران، از مسئولیت شرعی دولت در حمایت از بدهکاران مهریه تغافل شده است.

    کلیدواژگان: مهریه، عجز و اعسار، مسئولیت دولت، حمایت حقوقی
  • خدیجه اسکندری نژاد*، علی فتحی آشتیانی صفحات 53-86

    نرخ طلاق در سال های گذشته به طور چشمگیری افزایش یافته است. مقاله حاضر با توجه به دستاوردهای پژوهش های انجام گرفته طی دهه اخیر، به دنبال یافتن مهم ترین عوامل موثر بر طلاق در ایران است. نوع مطالعه، مروری سیستماتیک بر مطالعات ثبت شده در دهه اخیر (از سال 90 تا 98) درباره علل و عوامل طلاق است. بدین منظور، در پایگاه های اطلاعاتی مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، پایگاه مجلات تخصصی نور (Noormags)، بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran) و پرتال جامع علوم انسانی (Ensani)، با کلیدواژه های علل و عوامل طلاق، جستجو صورت گرفت که حاصل آن 90 مقاله بود. با کنار گذاشتن مقالات تکراری و کمتر مرتبط در دوره زمانی مشخص، 41 مقاله، شرایط حضور در این تحقیق را دارا بودند. یافته ها نشان داد که عوامل فردی (شخصی، شخصیتی، جمعیت شناختی و جسمی) و عوامل فرهنگی- اجتماعی، اقتصادی، قانونی و موقعیتی در ایجاد طلاق نقش دارند. به علاوه، توجه به آمادگی های درونی و تغییرات فرهنگی و اجتماعی در سطح گسترده نیز مزید علت شده و باعث افزایش روزافزون طلاق گردیده است. افزون بر آن، فرهنگ و عوامل شخصی و شخصیتی نشات گرفته از فرهنگ را می توان به عنوان عامل مستعدساز، در راس عوامل پدیدآورنده طلاق به شمار آورد.براساس نتایج به دست آمده، عوامل زمینه ساز(فرهنگ و فاکتورهای شخصی و شخصیتی ناشی از فرهنگ)، از مهم ترین عواملی است که می توان با اصلاح آنها، سیر پیشرفت طلاق را کاهش داد و امید به پایداری و ثبات در زندگی زناشویی را بالا برد. عواملی مثل روابط نادرست بین زوجینی و اقتصاد، از نوع آشکارساز بوده و در نهایت، قوانین و عوامل موقعیتی را تداوم بخش آن دانسته که در به نتیجه رساندن زوجین به طلاق موثر است.

    کلیدواژگان: طلاق، عوامل فرهنگی، عوامل بین زوجینی، عوامل مستعدکننده، عوامل آشکارسازنده، عوامل تداوم بخش، مرور سیستماتیک
  • محمد شجاعی، محمد اسدی*، عبدالله امیدی فرد صفحات 87-110

    از دیرباز میان فقها و دانشمندان اختلاف است که آیا در عقد نکاح، زوجه از حق حبس، متمکن است؟ یا قایل شدن به آن، مبنای شرعی و وجاهت علمی ندارد؟ دلیل اختلاف علما، شباهت برخی از احکام نکاح به معاوضات است. ازاین رو، عده کثیری از فقها، عقد نکاح را معاوضه و یا در حکم معاوضه دانسته و مهر و بضع را با عوض و معوض در عقد بیع مقایسه کرده اند. یافتن پاسخ به این اختلاف ریشه دار، می تواند گره گشای بخشی از اختلافات امروزی زوجین باشد. حاصل پژوهش نشان می دهد، حق حبس در عقد نکاح برخلاف حق حبس در معاملات، پشتوانه شرعی و قابل قبول ندارد و با تشیید و تحکیم مبانی خانواده و استواری روابط خانوادگی، مغایر است. اجماع فقها در اعصار مختلف نیز به دلیل وجود مستندات روایی، اجماع مدرکی بوده و محرز نمی باشد. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: حق حبس، زوج، زوجه، نکاح، مشروع بودن
  • صغری حیدری، عصمت سوادی*، خدیجه ذوالقدر صفحات 111-132

    در دنیای نوین، جنبش های گوناگونی به نام زنان و برای زنان، در گوشه و کنار جهان فعالند که اندیشمندان و نهادهای بین المللی را در راستای حمایت و بازسازی موقعیت زنان در زندگی اجتماعی برانگیخته است. برون داد و محصول این حرکت ها، اسناد و تعهدات بین المللی در باب زنان است که الزاماتی را فراروی دولت ها و ملت ها قرار داده است. از مهم ترین این اسناد «کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان» است که ارزیابی و بازاندیشی آن، اهمیتی بنیادی و راهبردی داشته و رسالتی را بر دوش افراد و نهادها قرار می دهد. بر این اساس، توجه به منع و تحریم، راهگشا نبوده و لازم است که در این موضوع، راهکارها و الگوهای جایگزین ارایه شود. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، به تبیین جامعه شناختی علل امساک و انصراف جمهوری اسلامی ایران از پذیرش مفاد کنوانسیون زنان پرداخته است. بر اساس نتایج تحقیق، نظر به این که قوانین و مقررات هر کشور، تجلی و مصداق مبانی و اصول حاکم بر آن جامعه بوده و مبانی فکری حاکم بر کشورهای غربی و سازمان های بین الملل، مبتنی بر اعلامیه حقوق بشر و تشابه و یکنواختی کامل در حقوق زن و مرد است، مقدمه و مواد کنوانسیون زنان نیز مبتنی بر این طرز تفکر است و با مبانی فکری و اصول حاکم بر کشورهای اسلامی، تفاوتی چشمگیر دارد. همچنین شاخصه های توسعه زنان در عرصه های مختلف تحصیلی، آموزشی، اقتصادی و اجتماعی نشان از این دارد که جمهوری اسلامی ایران به الگویی بومی و بدون نیاز به شاخصه های توسعه غربی برای پیشرفت زنان در عرصه های مختلف دست پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: کنوانسیون، حق شرط، کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان (CEDAW)، حقوق بین الملل، فمینیسم
  • سمیه میرزایی، ایلناز سجادیان*، مهرداد حاجی حسنی، غلامرضا منشئ صفحات 133-159

    طلاق پدیده ای است که آرامش روانی زنان مطلقه را متاثر ساخته و می تواند آسیب های روان شناختی سهمگینی را ایجاد کند. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر استیگما، علایم اضطراب اجتماعی و ترس از صمیمیت در زنان مطلقه شهرستان شهرکرد بود. این پژوهش، از نوع تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل و جامعه آماری آن، دربرگیرنده زنان مطلقه ای است که در سه ماهه زمستان سال 1398 به مراکز مشاوره شهرکرد مراجعه کرده و دارای پرونده بودند. از بین این افراد، 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 15 نفر) جایگزین شدند. در این پژوهش، از پرسشنامه استیگما (میرزایی و همکاران، 1398)، اضطراب اجتماعی کانور و همکاران (2000) و ترس از صمیمیت دسکاتنر و تلن (1991) در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل اندازه گیری مکرر، تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که گروه درمانی شناختی- رفتاری بر کاهش استیگما (001/ p< 45/27f=)، کاهش علایم اضطراب اجتماعی (001/p< 25/4f=) و کاهش ترس از صمیمیت (001/p< 422/14f=) در زنان مطلقه موثر است. با توجه به برآیندهای به دست آمده می توان نتیجه گیری کرد که مداخله شناختی- رفتاری، یکی از روش های موثر در بهبود ویژگی های روان شناختی زنان مطلقه قلمداد می شود.

    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی- رفتاری، استیگما، علائم اضطراب اجتماعی، ترس از صمیمیت، زنان مطلقه
  • صفحات 160-165
|
  • Zeynab Sanchouli, MohammadReza Keykha*, Nader Mokhtari, AmirHamzeh Salarzaei Pages 7-28

    Although the theory of civil law and the generally accepted view among jurisprudents is the exclusivity of the defects leading to termination of marriage. Today, however, with the advent of new diseases, many of the contemporary jurisprudents believe in the allegoricalness of defects, especially given that the basis for termination of marriage in the defects specified by law is the negation of harm, and this criterion exists in emerging diseases a fortiori, since many of these diseases are pernicious, contagious and refractory, and tolerating such conditions by a healthy person, in addition to causing harm, is associated with great affliction. Yet, notwithstanding the fact that some of the defects regarded in the civil law as causes for termination of marriage can be treated today with scientific and medical advances, some jurists and jurisprudents still adhere to termination of marriage. In this descriptive-analytical article, through the comparison of priority, which is accepted by all jurisprudents, it was concluded that in the new defects that have appeared today, such as AIDS, hepatitis, SARS, syphilis, etc., which are far more perilous and refractory than the defects specified in the civil law, and for which no definitive treatments have been found so far, we must abide by termination of marriage in order to prevent harm to the spouse.

    Keywords: termination of marriage, defect, emerging diseases, refractory, the No-Harm rule
  • Farajollah Hedayatniya Pages 29-52

    Demanding dowry by the wife and the husband’s inability or insolvency to pay it is among the most frequent lawsuits in family courts. In such lawsuits, the wife refuses to perform marital duties in order to enforce the dowry, and even proving the husband’s insolvency does not invalidate her right. Such lawsuits undermine the foundation of the family, and the solution lies in the accountability of the state (government). State’s financial support for debtors is a religious obligation in Islamic jurisprudence. According to the Holy Qur’an and authentic narratives, the state should assist eligible debtors and help them with money from the treasury. The application of the reasons for the necessity of paying off debtors’ debts also includes dowry debtors, and there is no valid reason for excluding dowry from this general principle. Besides, the principle of family strength in the Islamic and Iranian legal systems requires that dowry debtors be supported. Despite the significance of this issue, in the Iranian legal system, no efficacious protection mechanism has been devised to support those who are unable to pay the dowry. The investigations of this study indicates that in the Iranian legal system, the religious responsibility of the state in supporting dowry debtors has been neglected.

    Keywords: dowry, inability, insolvency, state’s responsibility, legal protection
  • Khadijeh Eskandari Nejad*, Ali Fathi Ashtiani Pages 53-86

    Divorce rates have risen considerably in recent years. The present article, based on the achievements of the researches conducted during the last decade, seeks to find the most important factors affecting divorce in Iran. The type of the study is a systematic review of the studies recorded during the last decade (from 1390 to 1398) on the causes and factors of divorce. For this purpose, a search was carried out in databases including the Scientific Information Database of Jahad Daneshgahi (SID), Noor Specialized Magazines Website (Noormags), the Database of the Iranian Press (MagIran), and the Comprehensive Humanities Portal (Ensani), with the keywords, causes and factors of divorce, which resulted in 90 articles. Excluding duplicate and less relevant articles over that certain period of time, 41 articles were eligible to be included in this study. The findings revealed that individual (personal, personality, demographic and physical) factors and socio-cultural, economic, legal and situational factors play roles in divorce. Moreover, attention to internal preparations and cultural and social changes on a large scale has become a further cause of divorce and led to a growing increase in it. In addition, culture and the personal and personality factors originated from culture may be regarded as a predisposing factor, at the top of the factors causing divorce. Based on the obtained results, the underlying factors (culture and the personal and personality factors derived from culture) are among the most significant factors that can be modified to reduce the growth rate of divorce and raise the hope for stability and constancy in married life. Such factors as the improper intracouple relationship and the economy are of the revealing type, and finally, the laws and situational factors are considered to be perpetuating it, which are effective in leading the couple to divorce.

    Keywords: divorce, cultural factors, intra-couple factors, predisposing factors, revealingfactors, perpetuating factors, systematic review
  • Seyyed Mohammad Shojaei, Mohammad Asadi*, Abdollah Omidifard Pages 87-110

    There has long been a dispute between jurisprudents and scholars as to whether a wife is entitled to the right of lien in the marriage contract or maintaining it lacks Sharia basis or scientific acceptability. The reason for the discord among the scholars is the resemblance of some of the rules of marriage to those of exchange. Thus, a great number of jurisprudents have considered the marriage contract an exchange or as an exchange and have compared dowry and woman’s body with objects of exchange in a sale contract. Finding a solution to this deep-rooted discord may be the key to resolving part of the couples’ current dissensions. The result of the research indicates that the right of lien in the marriage contract, unlike the right of lien in transactions, has no acceptable Sharia backing and is repugnant to consolidating the foundations of family and the stability of family relations. The consensus of jurisprudents in different eras, due to the existence of narrative documentations, has been a document-based consensus and is not established. The present research has been conducted implementing a descriptive-analytical method with reference to library resources.

    Keywords: right of lien, husband, wife, marriage, legitimacy
  • Soghra Heydari, Esmat Savadi*, Khadijeh Zolqadr Pages 111-132

    In the modern world, various movements under the name of women and for women are active all around the world, which have motivated international institutions and intellectuals to support and rebuild women’s status in social life. The output and product of these movements are international documents and commitments on women that have imposed requirements on governments and nations. One of the most crucial of these documents is the “Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women”, the evaluation and rethinking of which is of fundamental and strategic significance and places a responsibility on individuals and institutions. Therefore, focusing on prohibitions and sanctions is not a way forward and it is essential to provide alternative solutions and models in this regard. The present research, using the descriptive-analytical method, has provided a sociological explication of the reasons for the Islamic Republic of Iran’s forbearance and refusal to accept the provisions of the Women’ s Convention. According to the results of the research, considering that the laws and regulations of each country are the manifestation and application of the fundamentals and principles governing that society and that the intellectual fundamentals governing Western countries and international organizations are based on the Universal Declaration of Human Rights and the full similarity and equality between men and women’s rights, the introduction and provisions of the Women’s Convention are also founded upon this attitude and remarkably different from the intellectual fundamentals and principles governing Islamic countries. Furthermore, the indicators of women’s development in various areas, such as educational, instructional, economic, and social ones reveal that the Islamic Republic of Iran has achieved a local model without the need for Western development indicators for women’s advancement in various fields.

    Keywords: convention, right to stipulation, Convention on the Elimination of All Formsof Discrimination against Women (CEDAW), international law, feminism
  • Somayyeh Mirzaei Suraki, Ilnaz Sajjadian*, Mehrdad Haji Hasani, Gholamreza Manshaei Pages 133-159

    Divorce is a phenomenon that affects divorced women’s peace of mind and can cause severe psychological damages. The aim of the present research is to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on stigma, symptoms of social phobia and fear of intimacy in divorced women in the city of Shahrekord. This study is of the experimental type with a pre-test, post-test, follow-up design and a control group. Its population consists of divorced women who went to counseling centers in Shahrekord during the three months of winter in the year 1398 and had a record there. From among these individuals, 30 were selected through purposive sampling method and were randomly placed into experimental and control groups (15 individuals each). In this research, the Stigma Questionnaire (Mirzaei et al., 1398), Social Phobia Inventory (Connor et al., 2000), and Fear of Intimacy Scale (Descutner & Thelen, 1991) were implemented in the three stages of pre-test, post-test and follow-up. The data were analyzed using repeated measures analysis. The findings indicated that cognitivebehavioral group therapy is effective on reducing stigma (f = 27.45 p <0.001), reducing symptoms of social phobia (f = 4.25 p <0.001), and reducing fear of intimacy (f = 14.422 p <0.001) in divorced women. According to the obtained results, it can be concluded that cognitive-behavioral intervention is one of the effective methods in improving divorced women’s psychological characteristics.

    Keywords: cognitive-behavioral group therapy, stigma, symptoms of social phobia, fearof intimacy, divorced women