فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و ششم شماره 4 (پیاپی 106، تابستان 1400)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و ششم شماره 4 (پیاپی 106، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهسا صفرنژاد، آزاده شاهچراغی*، حسین ذبیحی صفحات 923-943

    دانش عامل آگاهی و معنای امروز جهان است و این منبع ارزشمند و راهبردی تنها دارایی ماندگار بشر بوده و ارایه هرگونه محصولات، خدمات و فناوری با کیفیت مناسب و در زمان کوتاه بدون حفظ و مدیریت این منبع باارزش ممکن نخواهد بود. با توجه به رشد بسیار سریع دانش، مدیریت دانش، هم در بعد معنایی و هم در بعد حجمی یک ضرورت بوده و عدم انجام آن منجر به تنزل بهره وری می شود. این مسئله برای تمام دانش ها از جمله دانش معماری نیز مطرح است. یکی از نشانه های رشد سریع دانش معماری، افزایش نرم افزارها در یک دهه اخیر با کارکردهای مختلف در جهت حل مسایل معماری است که نشان دهنده فزونی حجم داده ها و چند عاملی بودن فرایندهای طراحی است. از این رو، هدف این پژوهش رسیدن به یک مدل نظری و ارایه پیشنهاد برای اجرای مدیریت دانش با استفاده از هوش مصنوعی در فرایند طراحی معماری است. در این مقاله از روش کیفی که بر پایه مدل های مفهومی از فرایند داده های کشف دانش بهره گرفته شده است که یک تحقیق اکتشافی برای برجسته کردن عملکردهای مربوط به اعمال روند مدیریت دانش در معماری است. نتیجه این پژوهش ارایه مدل شبیه سازی شده مدیریت دانش در معماری و مدل سازی فرایند ساخت هوش طراحی خودکار نماست. طبق نتایج به دست آمده، ورود هوش مصنوعی در عرصه معماری به صورت هوش طراحی خودکار برای طراحی نمای ساختمان ها می تواند فرایند مدیریت داده ها، اطلاعات و دانش در معماری را برای رسیدن به طراحی چندعاملی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، داده، اطلاعات، معماری، طراحی نما
  • داوود حیدرپور، الهام سبط، محمود بیجن خان، مصطفی صالحی*، هادی ویسی صفحات 945-969

    در سال های اخیر، کاربرد گونه نوشتاری غیررسمی زبان فارسی به دلیل گسترش روزافزون فضای مجازی و شبکه های اجتماعی و تمایل کاربران به نزدیک کردن زبان نوشتار به گفتار رشد چشمگیری داشته است. با وجود این، ابزارهای پردازش این گونه زبانی به میزان لازم توسعه داده نشده است. تحلیلگرهای تصریفی از جمله ابزارهایی است که در پردازش زبانی کاربرد وسیعی دارد و تاکنون برای گونه غیررسمی طراحی و پیاده سازی نشده است. با توجه به این که گونه نوشتاری غیررسمی در کنار واژگان و قواعد صرفی و نحوی مختص به خود، در بخشی از واژه ها و ساختارها با گونه رسمی مشترک است، در این پژوهش با پوشش فارسی رسمی و غیررسمی اولین ابزار تحلیل تصریفی فارسی معاصر برای همه اقسام واژه توسعه داده شده و تلاش شده همه ساختارهای تصریفی واژه های فارسی غیررسمی پوشش داده شود. این ابزار به صورت قاعده مند و مستقل از بافت و با بهره گیری از مبدل حالت محدود، پی بست ها و وندهای تصریفی رسمی و غیر رسمی را در واژه های زبان شناسایی و تحلیل کرده، ستاک های رسمی و غیررسمی را نیز استخراج می کند. به منظور پوشش دادن تمام ساخت ها و حالت های تصریفی، با توجه به رویکرد مستقل از بافت، الگوریتم برای هر واژه، تمام خوانش ها و معانی گوناگونی را که می تواند بسته به قرارگیری در بافت های گوناگون داشته باشد، تحلیل و ارایه می کند. به منظور استخراج و بررسی واژگان و قواعد تصریفی و نگارشی گونه غیر رسمی، پیکره فارسی معاصر از سیاق ها و زیرسیاق های گوناگون این گونه زبانی تهیه شده و در طراحی و آزمون تحلیلگر مورد استفاده قرار گرفت. آزمون تحلیلگر با استفاده از 1786 واژه یکتای استخراج شده از پیکره، نتیجه 67/96 درصد را در معیار اف به دست داده است. از این ابزار می توان در انواع تحلیل ها و کاربردهای پردازش رایانه ای زبان فارسی و همچنین در آموزش فارسی، به ویژه محاوره فارسی به غیر فارسی زبانان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پردازش زبانی، تحلیلگر تصریفی، گونه غیررسمی فارسی، فارسی معاصر، مبدل حالت محدود، آموزش فارسی
  • فرانک حسین پولی ممقانی، غلامعلی منتظر* صفحات 971-993

    وبگاه های دانشگاهی از مهم ترین معیارهای وب سنجی دانشگاه ها در سطح جهانی هستند. در این مقاله مدلی بر پایه تصمیم گیری چندمعیاره برای اندازه گیری شاخص های ارزیابی وبگاه دانشگاه معرفی شده است. مدل پیشنهادی دارای شش بعد اصلی شامل «کاربردپذیری»، «محتوا»، «عملکرد»، «خدمات دانشجویان»، «کارایی» و «قابلیت اطمینان» به همراه چهارده سنجه شامل «قابلیت فهم»، «پوشش»، »صحت»، «وضوح»، «هویت دانشگاه»، «اطلاعات آموزشی»، «ناوش پذیری»، «دانشجومحوری»، «کنترل»، «پشتیبانی مبتنی بر وب دانشجویان»، «نگهداری»، «دسترس پذیری»، «سرعت»، و «وقوع خطا در پیوند» است. در گام بعد، به دلیل ابهام ذاتی موجود در مفاهیم این شاخص ها از ترکیب روش مجموعه های فازی همراه با روش رتبه بندی «ویکور» برای وزن دهی و رتبه بندی شاخص ها و سنجه ها استفاده شده است. در روش «ویکور» سعی بر این است که نزدیک ترین جواب به گزینه ایده آل انتخاب شود. در نهایت، مدل ارزیابی دقیقی برای سنجش کیفیت وبگاه های دانشگاهی تدوین شده و سپس، نتایج حاصل از آن با اعمال مدل پیشنهادی بر وبگاه 10 دانشگاه برتر ایران بررسی شده است. با توجه به این نتایج از میان تمامی شاخص ها، شاخص «صحت» بیشترین اهمیت و شاخص «وقوع خطا در پیوند» کمترین اهمیت را داراست. همچنین، این نتایج نشان می دهد که بین روش های «ویکور فازی»، روش «وب سنجی» و روش «شاخص ارزیابی وب» همبستگی معناداری وجود ندارد. نتایج حاصل از این پژوهش به طراحان وبگاه های دانشگاهی کمک می کند تا از ضعف های طراحی خودآگاهی یافته و به کمک آن به تقویت وبگاه های دانشگاهی بپردازند.

    کلیدواژگان: وبگاه دانشگاهی، رتبهبندی وبگاه، نظریه مجموعه های فازی، روش ویکور، وبسنجی، شاخص ارزیابی وب
  • امیرحسین صدیقی* صفحات 991-1030

    در عصر حاضر که حجم اطلاعات به صورت نمایی در حال افزایش است و کاربران گزینه های زیادی برای دسترسی به اطلاعات مورد نیاز خود دارند، نشر و اشاعه اطلاعات در محیط وب باید با دقت بیشتر و مبتنی بر اصولی مشخص صورت گیرد. از این رو، اگر سازمان ها به دنبال جلب رضایت کاربران خود در استفاده از وبگاه هایشان هستند باید ضمن شناخت نیازها و رفتار کاربران، درک روشنی از اهداف کسب وکار خود و نوع محتوایی داشته باشند که قصد ارایه آن را در بستر وب دارند. بدین منظور عناصر اطلاعاتی باید به نحوی مناسب سازماندهی و برچسب زنی شوند تا بتوانند به راحتی در دسترس کاربران قرار گرفته و قابل فهم باشند. چنین چالش هایی موضوع معماری اطلاعات، به عنوان یک حوزه عملی و یک زمینه پژوهشی است.نقش معماری اطلاعات در کاربردپذیری محیط های اطلاعاتی از یک سو و نیاز سازمان ها و کسب وکارها به ایجاد بستری اطلاعاتی برای تعامل هدفمند و سازنده با مخاطبان و کاربران خود و ارایه خدمت به آن ها از سوی دیگر، اهمیت به کارگیری اصول معماری اطلاعات در سازمان ها را برجسته می سازد. با توجه به آنچه گفته شد، در این پژوهش قصد داریم که ضمن تبیین سیستم معماری اطلاعات، به بررسی و معرفی اجزای مختلف آن بپردازیم. سپس، با بهره گیری از مطالعات اسنادی و پنل خبرگی، چارچوبی برای ارزیابی معماری اطلاعات در وبگاه به عنوان بستر اصلی تعامل با کاربران سازمان پیشنهاد خواهیم داد.چارچوب پیشنهادی، سیستم معماری اطلاعات را در یک فضای بزرگ تر با نام محیط اطلاعاتی در نظر می گیرد. محیط اطلاعاتی از سه مولفه بافت، محتوا و کاربر تشکیل می شود. کاربر به دنبال بهره برداری از محتواست و این محتوا برای بافت محیط اطلاعاتی که معرف سازمان و کسب وکار آن است، تولید ارزش می کند. از سوی دیگر، بافت به دنبال بهبود محتواست و محتوا نیز در جذب کاربر موثر است. با شناخت هر یک از این مولفه ها و توجه به روابط بین آن ها، نیازهای محیط اطلاعاتی مشخص شده و به سیستم معماری اطلاعات وارد می شود. سیستم معماری اطلاعات خود از چهار زیرسیستم به نام های سازماندهی، برچسب زنی، پیمایش، و جست وجو تشکیل یافته که بر یکدیگر تاثیرات متقابلی داشته و در بهبود هم نقش دارند. سیستم سازماندهی ساختار و دسته بندی اطلاعات یک وبگاه را مشخص می کند، سیستم برچسب زنی اطلاعات مرتب شده توسط سیستم سازماندهی را با کمک برچسب هایی توصیف می کند، سیستم پیمایش به کاربر کمک می کند که در وبگاه حرکت کرده و به محتوا و اطلاعات مورد نظر دسترسی پیدا کند، و سیستم جست وجو به نوار جست وجو و امکانات آن در یک وبگاه اشاره دارد. برای ارزیابی هر یک از زیرسیستم های معماری اطلاعات در چارچوب پیشنهادی، یک سیاهه وارسی ارایه شده که از اجماع نظر خبرگان به دست آمده است. در نهایت، ارزیاب می تواند با شناسایی مولفه های محیط اطلاعاتی و با کمک این سیاهه های وارسی نسبت به ارزیابی معماری اطلاعات وبگاه اقدام کند.

    کلیدواژگان: معماری اطلاعات، محیط اطلاعاتی، ارزیابی وبگاه، سیاهه وارسی، فناوری اطلاعات
  • فریبا جلیلی، فریبرز درودی*، سید علی اکبر فامیل روحانی صفحات 1031-1048

    هدف پژوهش حاضر مطالعه ابعاد پیاده سازی راهبردهای حاکمیت داده در برنامه ریزی به منظور ارایه خدمات اطلاعاتی کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی است. روش پژوهش پیمایشی-تحلیلی است. جامعه آماری عبارت است از کتابخانه های مرکزی واحدهای مراکز استانی دانشگاه آزاد اسلامی (35 واحد)، و مدیران و کتابداران این کتابخانه ها (155 نفر). یافته های پژوهش حاکی از آن است که نگرش کتابداران در خصوص مولفه های هفت گانه کیفیت داده، کاربرد داده، فرایند داده، استاندارد داده، یکپارچگی داده، امنیت داده، و مدل سازی داده درباره ارایه خدمات اطلاعاتی در کتابخانه های مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی فاقد ارتباط معنادار است. همچنین، به جز عنصر کاربرد و استاندارد داده در بخش سطح تحصیلات، بقیه مولفه ها در ارتباط با سطح تحصیلات، رشته تحصیلی و سابقه کاری ارتباط معناداری ندارد. نتایج پژوهش نشان می دهد که میانگین امکان اجرای راهبردهای حاکمیت داده در سازماندهی اطلاعات بالاتر از حد متوسط جامعه بوده و کتابداران امکان اجرای راهبردهای حاکمیت داده در ارایه خدمات اطلاعاتی را در کتابخانه های مرکزی دانشگاهی بالاتر از حد متوسط، یعنی مطلوب ارزیابی می کنند. بر این اساس، بیشترین تا کمترین امتیاز برای مولفه ها شامل کاربرد داده، فرایند داده ، کیفیت داده، یکپارچگی داده، امنیت داده ، مدل سازی داده و استاندارد در ارایه خدمات تعیین شده است. همچنین، نتایج نشان می دهد که کتابخانه ها می توانند تا حد زیادی این راهبردها را اجرایی سازند. اصالت اثر و تاثیرگذاری حاکمیت داده در موضوع سازماندهی منابع اطلاعاتی به برنامه ریزی مناسب در کتابخانه های دانشگاهی منجر می شود.

    کلیدواژگان: حاکمیت داده، خدمات اطلاعاتی، متخصصان علم اطلاعات، کتابخانه های دانشگاهی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • میرحمید تقوی، پیمان اخوان، روح الله احمدی*، علی بنیادی نائینی صفحات 1049-1080

    افزایش روزافزون تقاضا برای انرژی، آلودگی ناشی از مصرف انرژی فسیلی و گرمایش زمین عمده ترین عواملی هستند که مدیریت بهینه انرژی را ضروری ساخته اند. به مدد پیشرفت فناوری اطلاعات، پارادایم جدیدی به نام اینترنت انرژی پدید آمده که ابزارهای لازم برای مدیریت بهینه انرژی را فراهم کرده است. اینترنت انرژی با ظهور اینترنت اشیا گسترش چشمگیری داشته است، به طوری که اینترنت انرژی با تلفیق ویژگی های شبکه های هوشمند و اینترنت اشیا در جهت مدیریت انرژی حرکت می کند. مطالعه حاضر، پژوهشی کاربردی است که با هدف ارایه مدل اینترنت انرژی برای مدیریت بهینه انرژی صورت گرفته است. برای دستیابی به اهداف پژوهش، نخست با توجه به مطالعات پیشین و مصاحبه با خبرگان، مجموعه ای از شاخص های کاربردی مفهوم اینترنت انرژی شناسایی شد، الگوی روابط علی این شاخص ها با تکنیک «دیمتل» فازی مشخص گردید، و سپس، این عوامل با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری-تفسیری، تجزیه و تحلیل و سرانجام، ارتباط و توالی شاخص ها به دست آمد. از میان شاخص ها، وجود سرورهای اینترنتی قدرتمند در کشور، تجهیز لوازم مصرفی به اینترنت، و نظارت برخط بر میزان مصرف انرژی هر فرد در سطح نخست مدل پژوهش قرار گرفته و پایه ای ترین شاخص ها جهت پیاده سازی مفهوم اینترنت انرژی هستند. وجود کلیه این شاخص ها در نهایت، منوط به وجود منابع مالی لازم برای استفاده از اینترنت انرژی و عزم و اراده لازم برای به کارگیری اینترنت انرژی در سطح کلان هستند. بینشی که این مدل به مدیریت کلان انرژی در کشور ارایه می دهد، می تواند به آن ها در برنامه ریزی راهبردی انرژی جهت تولید، تبدیل، انتقال، توزیع و مصرف انرژی کمک کند.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، اینترنت انرژی، شبکه هوشمند، پایداری، مدلسازی ساختاری-تفسیری
  • محدثه محجوب*، فائزه انسان، ساناز کشوری، پرستو جعفرزاده، محمدامین کیوان زاد صفحات 1081-1112

    با ظهور وب معنایی، تعریف و استفاده از ویژگی های معنایی در الگوریتم های یادگیری رتبه بندی هم مطرح شده است. یک چالش مهم در این زمینه عدم استفاده از ویژگی های جامع و همچنین، عدم ترکیب کامل از ویژگی های متنی و معنایی است. در این مقاله، با تعریف ویژگی های معنایی جدید در چهار دسته ویژگی های مبتنی بر گراف و پایگاه دانش، ویژگی های مبتنی بر تکرار موجودیت، ویژگی های مبتنی بر فیلدهای متنی، و ویژگی های مبتنی بر نمایش برداری کلمات و متون به این چالش پاسخ داده شده است. جهت ارزیابی از مجموعه داده MQ-2007 متعلق به LETOR4، که حاوی ویژگی های متنی آماده است، و شش الگوریتم یادگیری رتبه بندی استاندارد استفاده شده است. نتایج تجربی نشان می دهد که ویژگی های معنایی و نیز ترکیب آن ها با ویژگی های متنی باعث بهبود 50 درصدی نسبت به استفاده از تنها ویژگی های متنی می شوند. در انتها، از یک الگوریتم انتخاب ویژگی برای انتخاب بهترین ویژگی های معنایی استفاده شده که منجر به بهبود 7 درصدی نسبت به الگوریتم های رتبه بندی بدون انتخاب ویژگی شده است.

    کلیدواژگان: یادگیری رتبه بندی، ویژگی های معنایی، بازیابی اسناد وب، داده های پیوندی
  • مازیار امیرحسینی* صفحات 1113-1136

    ارزیابی های ساختاری به شیوه سامان دادن و نمایش روابط بین مفاهیم در بدنه یک حوزه علمی یا دانش می پردازد که در واقع، مبنای شکل گیری هستی شناسی است. به این ترتیب، تحلیل سطح ترکیب در ساختار مدخل های مفاهیم و تاثیر آن بر میزان روابط بین آن ها می تواند در ساخت، حفظ و نگهداری هستی شناسی ها با تکیه بر ارزیابی های ساختاری حایز اهمیت فراوان باشد. این پژوهش با هدف تبیین ارتباط بین سطح ترکیب در ساختار مفاهیم با شمار روابط معنایی با استفاده از روش ارزیابی کمی صورت گرفته است. این هدف بر این فرضیه تکیه دارد که بین سطح ترکیب در ساختار مفاهیم و تعداد روابط معنایی آن ها رابطه ای معنادار وجود دارد. نتایج پیشینه پژوهی نشان می دهد که در ارتباط بین سطح ترکیب در ساختار مفهوم با روابط معنایی اختصاص یافته به آن ها در راستای افزایش عملکرد بازیابی اطلاعات، پژوهشی انجام نشده است. داده های این پژوهش از هستی شناسی معتبر کشاورزی «سازمان خواروبار کشاورزی سازمان ملل متحد (VocBench)» اخذ شده است. حجم جامعه پژوهش 40000 مفهوم کشاورزی است که حدود 1500 مفهوم از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. به منظور تحلیل سطح ترکیب در ساختار مفاهیم با استفاده از نرم افزار «اکسل» و «اس پی اس اس» تحلیل های نسبی و تحلیل بسامد صورت گرفت. در بررسی ارتباط بین ساختار مفهوم و روابط معنایی از آمار استنباطی، به ویژه از مقایسه تحلیل میانگین و روش همبستگی «پیرسون» با استفاده از گزارش های نرم افزار «اس پی اس اس» مدد گرفته شده. نتایج نشان می دهد که نسبت عامل بندی مفاهیم یک کلمه ای برابر با 58/0 است؛ به این مفهوم که از هر 100 مفهوم یک و دو-کلمه ای، 58 مفهوم یک کلمه ای در هستی شناسی کشاورزی وجود دارد. مفاهیم مرکب دو-کلمه ای 7/38 درصد از کل مفاهیم را به خود اختصاص داده است. دلیل کاهش نسبت سادگی در ساختار مفاهیم، شمار قابل توجه مفاهیم مرکب دوکلمه ای است. متوسط روابط معنایی ورودی به مفاهیم یک-کلمه ای و خروجی از آن ها برابر با 70/6 یا 7 رابطه معنایی است. بر اساس آنالیز همبستگی «پیرسون» بین شمار روابط تاکسونومیک (000/0 = p -value و 1500 = N و 98/0 - = r) و نیز شمار روابط غیر تاکسونومیک (035/0 =p-value و 1500 = N و 54/0 - =r) با سطح ترکیب در مفاهیم، ارتباط معنادار معکوس وجود دارد. این بدان معناست که افزایش سطح ترکیب در ساختار مفاهیم، عامل کاهش شمار روابط معنایی آن ها می شود. بنابراین، کاهش سطح ترکیب در ساختار مفاهیم، عامل افزایش روابط معنایی در هستی شناسی است که در افزایش جامعیت و مانعیت در نظام بازیابی اطلاعات و ایجاد انسجام در شبکه روابط معنایی در هستی شناسی موثر است. نتایج این پژوهش می تواند به طور مستقیم در تدوین و ارزیابی ساختار سایر نظام های سازمان دانش مانند اصطلاحنامه ها، به منظور افزایش عملکرد در بازیابی اطلاعات و نیز در تدوین هستی شناسی کشاورزی ایران مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ساختار مفاهیم، روابط معنایی، روابط تاکسونومیک، روابط غیر تاکسونومیک، ارزیابیهای ساختاری، ارزیابی کمی، هستیشناسی کشاورزی (VocBench)
  • فرامرز سهیلی، رضا روستایی، علی اکبر خاصه، مهری شهبازی* صفحات 1137-1157

    ارزیابی رفتار تجربی کاربران هنگام استفاده از ابزارهای الکترونیکی سیار (موبایل، لپ تاپ، تبلت) بر اساس نظریه انگیزه محافظت از نقض داده ها هدف اصلی پژوهش حاضر است. این پژوهش از نوع کاربردی-پیمایشی است و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه ایلام در سال 1398 جامعه آماری پژوهش را تشکیل می دهند. ابزار گردآوری داده ها بر اساس پرسشنامه های استاندارد «باس» و همکاران، «وون، جک وود و لو»، «کلار و جانسون»، «جانسون و وارکنتین»، و «پوزی، ربرتس و لوری» ساخته شد و در تجزیه و تحلیل داده ها جهت برازش مدل و آزمون فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری با به کارگیری روش حداقل مربعات جزیی در نرم افزار «آموس» استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین حساسیت تهدید درک شده، اثربخشی پاسخ، خودکارآمدی و احتمال استفاده از امنیت ابزارهای الکترونیکی سیار با انگیزه محافظت رابطه مثبت، و بین هزینه پاسخگویی درک شده و انگیزه محافظت رابطه منفی وجود دارد. اما بین شدت تهدید درک شده و انگیزه محافظت از ابزارهای الکترونیکی سیار رابطه معنا داری وجود ندارد. نتایج پژوهش همچنین نشان داد که ارزیابی کاربران از حساسیت های خود در برابر تهدیدات و میزان اعتماد به توانایی های خود در جهت استفاده مناسب از امکانات امنیتی ابزارهای الکترونیکی سیار و خودکارآمدی دستگاه ها و اثربخشی پاسخ تعیین کننده میزان انگیزه آنان در انجام اقدامات محافظتی است و افزایش یا کاهش انگیزه محافظت، تعیین کننده میزان استفاده از امنیت ابزارهای الکترونیکی سیار است. در کل، این پژوهش بر این نکته تاکید دارد که فرایند ارزیابی مقابله ای نسبت به فرایند ارزیابی تهدید عامل مهم تری در افزایش انگیزه محافظت کاربران است.

    کلیدواژگان: ابزارهای الکترونیک سیار، نظریه انگیزه حفاظت، نقض
  • محدثه رهنما، سید محمدحسین هاشمی نژاد*، جلال الدین نصیری صفحات 1159-1179

    استخراج فراداده باعث تسهیل در فرایند نمایه سازی و بهبود در بازیابی اطلاعات است. از سوی دیگر، خودکارسازی این فرایند سبب افزایش کارایی نسبت به استخراج دستی فراداده هاست. نام دانشجو، نام اساتید، عنوان، رشته و مقطع تحصیلی، چکیده، و کلمات کلیدی نمونه ای از فراداده های پایان نامه است. هدف در این مقاله شناسایی خودکار مرز فراداده و بدنه اصلی در پایان نامه های فارسی است. بدین منظور، 250 پایان نامه ثبت شده در سامانه «ایرانداک» جمع آوری شده است. ویژگی های مد نظر از هر پاراگراف استخراج شده و سپس، پاراگراف های پایان نامه با روش ماشین بردار پشتیبان به دو کلاس فراداده و بدنه طبقه بندی شد. در این پژوهش برای تنظیم پارامترهای الگوریتم ماشین بردار پشتیبان، الگوریتم فرامکاشفه ای خفاش به کار گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که روش پیشنهادی با دقت 6/96 درصد نوع پاراگراف را تشخیص می دهد.

    کلیدواژگان: استخراج فراداده، استخراج اطلاعات، ماشین بردار پشتیبان، الگوریتم فرامکاشفهای، الگوریتم خفاش
  • مهرناز خراسانچی، طیبه شهمیرزادی* صفحات 1181-1201

    با توجه به اهمیت و ضرورت استفاده از نویسه خوان های نوری در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی، هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی نرم افزارهای نویسه خوان نوری فارسی «صخر» و «گوگل» است. پژوهش انجام شده از نوع کاربردی و ابزار گردآوری داده ها سیاهه وارسی است. برای گردآوری معیارها و سیاهه وارسی پژوهش از روش کتابخانه ای و برای انجام پژوهش از شیوه پیمایشی-اکتشافی از طریق مشاهده هدفمند نتایج در نرم افزارهای مورد بررسی استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که هر یک از نرم افزارهای مورد بررسی دارای معایب و مزایایی است. در خروجی های مربوط به متن، نرم افزار «گوگل» با درصد خطای کمتر، مناسب تر است؛ ولی در سایر موارد تشخیصی و خروجی، نرم افزار «صخر» بهتر عمل می کند. به دلیل دسترسی به نرم افزار «گوگل» تنها از طریق اینترنت و امکان آپلود هر بار تنها 20 صفحه، محدودیت هایی در استفاده برای کاربر وجود دارد.

    کلیدواژگان: نویسه خوان نوری صخر، نویسه خوان نوری گوگل، نویسه خوان نوری فارسی، سند، ارزیابی
  • تقی رجبی*، حسین غریبی، محمد ابویی اردکان صفحات 1203-1221

    ارایه محتوای آموزشی در قالب اصطلاح نامه تصویری به منظور افزایش یادگیری فراگیران فرضیه ای است که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد. نشان می دهیم که: 1) می توان محتوای آموزشی را در قالب ساختار اصطلاح نامه ای ارایه کرد، و 2) این الگوی ساختاری به عنوان یک ابزار موثر آموزشی، در آموزش علوم کاربرد دارد و موجب افزایش یادگیری فراگیران می شود. نخست، به عنوان مطالعه موردی، کتاب شیمی سال اول دبیرستان انتخاب شد و تمام مفاهیم و موضوعاتی که در این کتاب مطرح شده ، در قالب یک اصطلاح نامه تصویری ارایه شد. سپس، با استفاده از دو روش آزمون و پیمایش به سنجش نمرات و نظرات گروه های آزمون و واپایش در چند دبیرستان تهران اقدام شد. نتایج فعالیت های میدانی انجام شده بر روی گروه های دانش آموزان، فرضیه افزایش یادگیری به دلیل استفاده از اصطلاح نامه تصویری را تایید می کند. استفاده از الگوی اصطلاح نامه ای برای تنظیم محتوای آموزشی ایده جدیدی است که برای اولین بار مطرح می شود. از مزایای اصطلاح نامه آموزشی می توان حشو زدایی، نگاه کلی به موضوع، یادآوری مطالب پیش آموخته، طبقه بندی و سازماندهی محتوای آموزشی، سهولت در انتقال مفاهیم، دسترسی سریع به مطالب مورد نظر، استفاده در شبکه اینترنت، و آموزش مجازی را بر شمرد.

    کلیدواژگان: اصطلاحنامه، آموزش، محتوای آموزشی، یادگیری
|
  • Mahsa Safarnezhad Samarin, Azadeh Shahcheraghi*, Hossein Zabihi Pages 923-943

    Because of the very rapid growth of knowledge in both meaning and volume, knowledge management is a necessity, and not doing it reduces usefulness. This applies to all sciences, including architecture. One of the signs of the rapid growth of architectural knowledge in the last decade is the increase of software with various functions to solve architectural problems which shows the increase in data volume and the multi-factor nature of design processes. Therefore, the purpose of this study is to achieve a theoretical model and provide a proposal for the implementation of knowledge management using artificial intelligence in the architectural design process. This paper uses a qualitative method that is the basis of conceptual models of the knowledge discovery data (KDD) process and is an exploratory study to highlight the functions associated with applying the knowgedge management (KM) process in architecture. The result of this research is to present a simulated model of knowledge management in architecture and modeling of the process of building an automated design intelligence. According to the obtained results, the introduction of artificial intelligence to design the facade of buildings, can provide the process of data management, information and knowledge in architecture to achieve multifactorial design.

    Keywords: Knowledge Management, Data, Information, Architecture, Facade Design
  • Davood Heidarpour, Elham S.Sebt, Mahmoud Bi Jen Khan, Mostafa Salehi*, Hadi Veisi Pages 945-969

    In recent years, the use of informal writing in Persian has grown significantly due to the increasing expansion of cyberspace and social media and platforms, and the tendency of users to bring the written language closer to colloquial speech. But on the other hand, proper tools to process this language register are not developed very much. One of the tools for low level processing of textual data is an inflectional analyzer. However, such tools are not developed for this register yet. Informal words have their own structures, stems, morphemes and clitics and they also make use of formal structures and units. Moreover, this register also consists of formal words so any analyzer for informal words should have the potential to analyze formal words, too. In this paper, it is tried to cover all inflectional structures of informal Persian language to build an inflectional analyzer. A corpus of most of its known sub-registers is constructed to extract words, morphemes and inflectional rules and morphotactics. A part of this corpus is used for testing the analyzer. After extracting 1786 unique words of the test part, inflectional analyzer f-measure is equal to 97.67%. This tool can be used in computational processing of Persian language and it can also be used in teaching Persian, specifically colloquial Persian to non-Persian learners.

    Keywords: Computational Linguistics, Inflectional Analyzer, Informal Persian Register, Contemporary Persian, FST, Persian Teaching
  • Faranak Hosseinpouli Mamaghani, GholamAli Montazer* Pages 971-993

    Academic websites are one of the most important criteria to measure university websites worldwide. In this paper a model based on multi-criteria decision-making for measuring university website’s evaluation indicators is introduced. The proposed model has six main dimensions including “usability”, “content”, “functionality”, “student services”, “efficiency” and “reliability” along with fourteen indicators including “understandability”, “coverage”, “accuracy”, “clarity”, “university identity”, “educational information”, “navigability”, “student-centeredness”, “control”, “student web-based support”, “maintenance”, “accessibility”, “speed” and “link error”. In the next step, due to the inherent ambiguity in these concepts of indicators, a combination of fuzzy set method with the VIKOR ranking method has been used to weigh and rank indicators and metrics. In VIKOR method, an attempt is made to select the closest answer to the ideal option. Finally, a detailed evaluation model has been developed to measure academic websites’ quality. Then, by applying the proposed model on the website of top ten universities in Iran, the results are reviewed. According to these results, the “accuracy” index is the most important, and the “link error” indicator is the least important among all indicators. These results also show that there is no significant correlation between “fuzzy-VIKOR” method, “webometrics” method, and “web assessment index” method. The results of this study help university website designers become aware of weaknesses of web designs and use it to strengthen academic websites.

    Keywords: Academic Website, Website Ranking, Fuzzy Set Theory, VIKOR Approach, Webometrics, Web Assessment Index
  • AmirHossein Seddighi* Pages 991-1030

    Nowadays the volume of information is exponentially increasing, and users have many options to access the information they need. Thus, the dissemination of information on the web needs to be done more carefully and based on specific principles. If organizations want to satisfy their websites’ users, they have to understand the needs and behaviors of users, and have a clear understanding of their business goals and the type of content they intend to present on the web. To this end, information elements must be properly organized and labeled so that they can be easily accessible and understandable by users. Such challenges are the subject of information architecture as a field of practice and research.The role of information architecture in the applicability of information environments on the one hand and the organizations’ and businesses’ needs to create information platforms for purposeful and productive interaction with their audiences and users and to serve them on the other hand, highlight the importance of applying the information architecture principles in organizations. In this regard, we first introduce and explain the different components of the information architecture system. Then, we propose a framework for evaluating information architecture for websites as the main platform for interacting with users using library research and expert panel.The proposed framework considers the information architecture system in a larger space called the information environment. The information environment consists of three components: context, content, and user. The user seeks to exploit the content, and the content generates value for the context of the information environment that represents the organization and its business. On the other hand, the context seeks to improve the content, and the content is also effective in attracting users. By recognizing each of these components and paying attention to their relationships, the needs of the information environment are identified and integrated into the information architecture system. The information architecture system consists of four subsystems namely, organization, labeling, navigation, and search systems that interact and contribute to each other. The organization system defines the information structure and classification in a website. The labeling system describes the information sorted by the organization system with the help of labels. The navigation system helps the user navigate the site and access the content and information they need. The search system refers to the search bar and its features on a web site. To evaluate each of the information architecture subsystems within the proposed framework, a checklist is provided, which is obtained by consensus of experts. Finally, the assessor can evaluate the information architecture of the website by identifying the components of the information environment and using these checklists.

    Keywords: Information Architecture, Information Environment, Website Evaluation, Checklist, Information Technology
  • Fariba Jalili, Fariborz Doroudi*, AliAkbar Famil Rouhani Pages 1031-1048

    This research aims to study the dimensions of implementation of data governance strategies in planning in order to provide information services of libraries of Islamic Azad University.The research is an analytical-survey study. The statistical population includes central libraries of Islamic Azad University’s branches in provincial centers (35 branches), their managers and librarians (155 individuals).The research findings revealed that librarians’ attitude toward seven components of providing information services in central libraries of Islamic Azad University including data quality, data usage, data standard, data security and data modeling do not have significant relationship with their educational level, academic major, and work experience while the component of data usage and data standard in educational level showed a significant relationship. Results of the study also showed that average feasibility for implementation of data governance strategies in providing information services was higher than that of average population. In addition, librarians evaluate feasibility for implementation of data governance strategies in data organization in central libraries of Islamic Azad University to be desirable which is higher than average level. Accordingly, the highest to lowest scores for the components include data usage, data process, data quality, data integrity, data security, data modeling and standard in service delivery. The results also show that libraries can largely implement these strategies.The impact of data governance on the organization of information resources leads to proper planning in academic libraries.

    Keywords: Academic Libraries, Data Governance, Information Science Specialists, Islamic Azad University, Information Services
  • MirHamid Taghavi, Peyman Akhavan, Rohollah Ahmadi*, Ali Bonyadi Naeini Pages 1049-1080

    Increasing demand for energy, pollution from fossil energy consumption and global warming are the key factors that have made optimal energy management necessary. The advent of information technology has led to the emergence of a new paradigm called the Internet of Energy (IOE). IOE is a new concept that provides the tools needed for optimal energy management. IOE has expanded dramatically with the advent of the Internet of Things (IOTs). So that the Internet of Energy moves towards energy management by integrating the features of smart grids and the Internet of Things. The present study is an applied research that aimed at conceptualizing of the Internet of Energy. In order to achieve the research objectives, a series of indicators of IOE were identified according to the previous studies and interviews with experts. The pattern of causal relations of these indices has been identified by the FUZZY DEMATEL technique. Then, these factors have been analyzed by Interpretive Structural Modeling (ISM) technique, and finally, the relationship and sequence of the indices have been obtained. Among the indicators, existence of powerful internet servers in the country, equipping consumable equipment with internet and online monitoring of each person’s energy consumption are at the first level of the research model and the most basic variables in applying the concept of IOE. All of these elements ultimately depend on the availability of financial resources and the determination to apply IOE at the macro level. The insight that this model provides to the energy management at the macro level can be helpful in strategic planning for energy production, conversion, transmission, distribution and consumption in the country.

    Keywords: Internet of Things (IOTs), Internet of Energy (IOE), Smart Grid, Sustainability, Interpretive Structural Modeling (ISM)
  • Mohaddeseh Mahjoob*, Faezeh Ensan, Sanaz Keshvari, Parastoo Jafarzadeh, Mohammadamin Keyvanzad Pages 1081-1112

    Ranking algorithms, as the core of web search systems, are responsible for finding and ranking the most relevant documents to user information needs from the crawled and indexed corpus. With the ever-increasing amount of available training data, ranking technologies are moving towards using Machine Learning methods, described as Learning to Rank algorithms. The basic Learning to Rank systems mainly have used textual features while ignoring semantic features. With the advent of Semantic Web, there is an emerging interest in developing and using semantic features for Learning to Rank systems. An important challenge is that there is currently no comprehensive study on the combined usage of textual and semantic features for Learning to Rank systems. In this paper, first, we define and implement four new sets of semantic features based on Knowledge Graph, Entity Repetition, Textual Fields and Vector Representation of Words and Texts. For experimental analysis, we used the MQ-2007 dataset from LETOR 4, which includes a set of textual features. The results of running six standard Learning to Rank Algorithms show that by using semantic features, either in isolation or in combination with textual features, significantly increases the performance. The increase in performance is even more significant when we limit the tests to hard queries. We also implemented an existing Feature Selection algorithm to test whether it can improve the results even further. The results showed improvements for some Learning to Rank algorithms, yet failed to improve on others.

    Keywords: Learning to Rank, Semantic Features, Web Document Retrieval, Linked Data, Feature Selection
  • Maziar Amirhosseini* Pages 1113-1136

    This research aims to identify the relations between the combination levels in concepts structure with the amount of semantic relations through applying quantitative evaluation. Research hypotheses emphasize that there is a significant relations between the level of combination in the structure of concepts and the number of their semantic relationships. The results of the research background showed that there is no investigation on the relations between structure of concepts with different number of words in their structure and the semantic relations to increase IR performance. Research data are extracted from VocBench as an authoritative agricultural ontology, produced by Food and Agriculture Organization (FAO), United Nations. The size of the research population is 40,000 agricultural concepts. The sample size is 1,500 concepts selected through stratified random sampling. The analysis of the combination levels of concepts structure has been applied using Excel and SPSS software to operate Proportional Analysis and Frequency Analysis. The relations between concepts structure and semantic relations have been adapted inferential statistics, especially Compare Mean Analysis and Pearson Correlation method using SPSS software reports. The research results show that the results of Factoring Ratio is equal 0.58 between one and two-word concepts, meaning that simple concepts comprise of the dominant domain in ontology. The amount of two-word concepts includes 38.7% of the total concepts. The number of two-word concepts causes decrease of simplicity in concept structure. The average of semantic relations input and output in simple concepts is equal to 6.70 or 7. There is a significant inverse relations between the combination level in concepts structure and the number of taxonomic relations (p-value = 0.000, N = 1500 and r = -0.98) and the number of non-taxonomic relations (p-value = 0.035, N = 1500 and r= -0.54) based on Pearson correlation. It means that an increase in the number of words in concepts structure results in decreasing the number of semantic relations. The results showed that reducing the level of composition in the structure of concepts increases the semantic relations which results in increasing recall and precision in IR performance as well as increasing the integration of the conceptual relations network in ontology. The research results can be used in developing and evaluating the structure of knowledge organization systems (KOSs) such as thesauri regarding structural analysis in IR performance as well as in constructing agricultural ontology of Iran.

    Keywords: : Concept Structure, Semantic Relations, Taxonomic Relations, Non-Taxonomic Relations, Structural Analysis, Quantitative Evaluations, Agricultural Ontology (VocBench)
  • Faramarz Soheili, Reza Rostaei, AliAkbar Khasseh, Mehri Shahbazi* Pages 1137-1157

    This study tries to evaluate the experimental behavior of graduate students of Ilam University when using mobile electronic devices (mobile phones, tablets and laptops) based on the protection motivation theory of data breach. This research is of applied-survey type. The statistical population of research includes graduate students of Ilam University. Data collection tool was based on the questionnaires introduced by Boss et al., Woon et al., Claar and Johnson, Johnson and Warkentin, and Posey et al. For data analysis, structural equation modeling was used to fit the model and test the hypotheses of research in AMOS software using partial least squares method. Results indicated that there is a positive relationship between the perceived threat sensitivity, response effectiveness, self-efficacy and the possibility of using the security of mobile electronic devices with the protection motivation. In addition, the findings showed that there is not a meaningful relationship between the perceived threat intensity and the motivation of protecting the mobile electronic devices. There is a negative (indirect) relationship between the perceived response cost and the protection motivation. Generally, this study emphasized that the confrontational assessment process is a more important factor than the threat assessment process in increasing users’ protection motivation.

    Keywords: Mobile Rlectronic Devices, Protection Motivation Theory, Data Breach
  • Mohadese Rahnama, Seyed MohammadHossein Hasheminejad*, Jalal A Nasiri Pages 1159-1179

    Metadata extraction facilitates the process of indexing and improves information retrieval. Also automation of this process increases efficiency more than manual extraction. The example of the thesis metadata are names of students, professors, title, field, degree, abstract, keywords, etc. In this paper the aim is automatic boundary detection of metadata from the main body in Persian theses. Therefore, 250 theses collected from IRANDOC system. Features were extracted from paragraphs of each thesis then paragraphs were classified using support vector machine into 2 classes: metadata and body. In this study, Bat algorithm is used to set the parameter of SVM. The result reveals that the proposed method predicts type of paragraphs with 96.6 percent accuracy.

    Keywords: Metadata Extraction, Information Extraction, Support Vector Machine (SVM), Metaheuristic Algorithm, Bat Algorithm (BA)
  • Mehrnaz Khorasanchi, Tayebeh Shahmirzadi* Pages 1181-1201

    Concerning the importance & necessity of using OCR programs in library and information centers, this research aims at evaluating the new Persian OCR programs (Sakhr and Google). Analytical exploratory research method is used and data are gathered in a practical way through purposive observing the cases. Checklist is used as the gathering tools. Results of the study show some good and bad specifications in both programs. The outcome part of the Google program is acceptable with fewer errors but in other outcome module characteristics such as word recognition, Sakhr program did better. Due to the availability of “Google” software only through the Internet and the possibility of uploading only 20 pages at a time, there are usage restrictions for the user.

    Keywords: Sakhr OCR, Google OCR, Farsi OCR, Document, Evaluation
  • Taghi Rajabi*, Hossein Gharibi, Mohammad Abooyee Ardakan Pages 1203-1221

    Provide learning content in a pictorial thesaurus format to increase learning in students is the hypothesis that in this article was studied. This study showed that: 1) we can provide learning content in a thesaurus format, and 2) This format can be effective as an educational media in science education that leads to increase learning in students.  In this study, as a case study, the first year of high school chemistry book was selected. Then all the concepts and issues in this book was presented in the form of a pictorial thesaurus. Then by two statistical methods (test and survey), comments and scores of the test and control groups in some of Tehran schools were measured. The results of field activities confirm the hypothesis of increased learning due to the pictorial thesaurus. Thesaurus format benefits include concision, looking from above to the subject, reminded subjects taught before, classification and organization of educational content, ease of intuition of concepts, quick access to desired content, virtual education and distance learning.

    Keywords: Thesaurus, Education, Learning Content, Learning