فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات تعلیمی - پیاپی 49 (بهار 1400)

پژوهشنامه ادبیات تعلیمی
پیاپی 49 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آسیه ذبیح نیا عمران * صفحات 1-28

    قانعی طوسی در قرن هفتم هجری کلیله‏ودمنه بهرامشاهی با انشای نصرالله منشی را در 10548 بیت در بحر متقارب به نظم کشید. کلیله‏ودمنه اثری اخلاقی است که می‏توان آن را براساس نظریات اخلاقی بررسی کرد. یکی از این مکتب‌ها، سودگرایی اخلاقی است. دیدگاه سودگرایی نظام اخلاقی هنجاری است که ملاک اخلاقی‏بودن فعل را اصالت لذت می‏داند. از دیدگاه این مکتب، ارزش‏ها تا جایی سزاوار حفظ و ارتقاء هستند که تفسیرشدنی و تاویل‏پذیر به منافع رفاهی فردی و لذت جمعی باشند؛ اما هموراه سود فرد بر جمع ترجیح دارد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی می‏کوشد تا به این پرسش پاسخ دهد: کدام یک از اقسام سودگرایی اخلاقی در کلیله‏ودمنه منظوم قانعی طوسی بسامد بسیاری دارد؟ براساس دستاورد این پژوهش، با اینکه کلیله‏ودمنه اثری اخلاقی است، بیشترین سود اخلاقی مدنظر در این متن ادبی، سود فردی است. باید سود فردی را بر منافع جمعی ترجیح داد؛ تا‏جایی‏که کلیله و دمنه به پادشاه امر می‏کنند، اگر زیردستی هم‏رتبه او شده است، باید آن را از میان بردارد.

    کلیدواژگان: کلیله ‏ودمنه منظوم، قانعی طوسی، سودگرایی، لذت گرایی، اخلاق
  • رسول حیدری*، سمانه امیری صفحات 29-59

    شعر دوره مشروطه از حیث نگاهی نو به مبانی تعلیم و تربیت، جایگاهی ویژه دارد. یکی از شاعران سخنور و اندیشه ورز این دوره که نام او کمتر برده شده و قدر او کمتر شناخته شده،  میرزا قهرمان پاک بین ملایری است که اولین بار توسط ادیب شهیر، وحید دستگردی به جامعه ادبی معرفی شد. میرجلال الدین کزازی در مقدمه ای بر دیوان اشعارش، او را «یکی از چند قهرمان سخن پارسی در اوان مشروطیت» دانسته و روانی و پختگی اشعارش را به سروده های ایرج میرزا و بهار مانند کرده است. در این پژوهش به روشی توصیفی تحلیلی، مهم ترین موضوعات تربیتی مرتبط با مسایل عصر مشروطه که در اشعار قهرمان نمود یافته، بررسی و تحلیل شده است. توصیه به فراگیری دانش جدید، لزوم کاربست دین برای مهار مدنیت، توجه به حقوق رنجبران، توجه به تعلیم و تربیت زنان و مسایلی از این دست، از موضوعات تربیتی مهم در شعر قهرمان است. تحلیل آماری اشعار تعلیمی قهرمان نشان می دهد که در بین تعالیم مشروطه، دو موضوع «توصیه به فراگیری دانش جدید» و « دعوت به کار و نکوهش کاهلی» بیشترین بسامد را دارند. همچنین در یک برآورد کلی، آموزه های نوین برخاسته از فضای فکری مشروطه، به طور تقریبی 65 درصد اشعار تعلیمی قهرمان را شامل می شود. بر این اساس، اندیشه قهرمان در مسایل مرتبط با تعلیم و تربیت، اندیشه ای پیشرو، هوشمند و مطالبه گر است.

    کلیدواژگان: تعلیم، تربیت، شعر مشروطه، شعر تعلیمی، میرزا قهرمان ملایری
  • فاطمه سلطانی* صفحات 60-88

    به دلیل اهمیت فراوان مسئله تعلیم و تربیت، آثار تعلیمی فراوانی برای کودکان و نوجوانان نوشته شده است. اصولا آثار ادبی کودکان ماهیتی آموزشی دارند و هسته مرکزی ادبیات کودک را در نزد همه ملل، تعلیم تشکیل می دهد. یکی از مهم ترین کارکردهای فانتزی در داستان های کودکان و نوجوانان، کارکرد تعلیمی و تربیتی آن است؛ با وجود این، تاثیر داستان های فانتزی در تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان از نظر آموزش و پرورش و مولفان مغفول مانده است. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی در پی آن است بعد از تبیین نقش تعلیمی و تربیتی داستان های فانتزی به این پرسش پاسخ دهد که مهم ترین مفاهیم تعلیمات اجتماعی و اخلاقی داستان های فانتزی مدرن در داستان های حوزه کودکان و نوجوانان کدام است. بدین منظور کارکردهای اجتماعی و اخلاقی داستان های فانتزی در هیجده داستان فانتزی که درون مایه هایی اجتماعی، محیط زیستی و عشق و دوستی دارند، بررسی شد. تنهایی، سنت ها و باورهای خرافی، جدایی والدین و پیامدهای آن ها، آموزش مهارت های حل مشکلات، دوست یابی، نحوه استفاده از تکنولوژی های جدید، پیدا کردن خود واقعی، عشق به همه موجودات هستی و تاکید بر خرد جمعی مهم ترین آموزه های اجتماعی و مفاهیمی چون لزوم اعتماد به بزرگ ترهای خانواده، توجه به امدادهای خداوند، مبارزه با پلیدی و زشتی و ایثار و فداکاری در راه رسیدن به هدف والا مهم ترین آموزه های اخلاقی و تربیتی است که فانتزی نویسان معاصر بر آن تاکید دارند.

    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، ادبیات کودک و نوجوان، داستان های فانتزی
  • علی اخلاقی، مریم محمودی*، احمدرضا یلمه ها صفحات 89-129

    مثنوی المعنویه الخفیه اثر شیخ ابراهیم بن محمد گلشنی بردعی (830940ق) به تقلید از مثنوی معنوی مولانا سروده شده و حاوی نکات عرفانی، اخلاقی، حکمی و تعبیرات و تاویلات فراوان است. در این مقاله کوشش می شود تا تاثیر رذایل اخلاقی بر اختلالات نظام معرفتی، با استفاده از سه داستان معروف بلعم باعورا، برصیصا و هاروت و ماروت در این مثنوی بررسی شود. اگرچه این سه داستان حدود هفت هزار بیت از این مثنوی سی وپنج هزار بیتی را شامل می شود، گلشنی بردعی عصاره اندیشه و جهان بینی خود را در این سه داستان و حکایات و تمثیلات در خلال آن بیان داشته است. هدف این پژوهش بررسی موانع سیروسلوک، پرتگاه های پیش روی عارف، چگونگی پیروی از نفس و نحوه رسوخ رذایل اخلاقی در درون انسان است که سبب می شود نفس حقایق الهی را وارونه جلوه دهد و نتیجه آن چیزی نیست جز آلودگی و ارتکاب به گناهان و جرایم نابخشودنی عرفایی بزرگ و در نهایت مسخ آنان. نگارندگان با ذکر شواهد متن، دیدگاه گلشنی بردعی درباره چگونگی غفلت و پیروی از هوای نفس را بیان داشته و مسیر کشیده شدن پرده گمراهی بر بصیرت عارف و اختلال واقع نگری سالک در عمل را با شواهد متن و جدول تبین کرده ا ند. در این مقاله، درباره تاثیر مستقیم نفس، هوا، زن بارگی، شهرت طلبی، غفلت، حماقت، عقلانیت و بصیرت، زبان درازی و بی ادبی نسبت به خداوند و قضا و قدر سخن به میان آمده و زن پرستی و شهرت طلبی، بزرگ ترین آفت وارونه سازی حقیقت و مصداق عینی پیروی از نفس اماره بیان شده است.

    کلیدواژگان: المعنویه الخفیه، گلشنی بردعی، رذایل اخلاقی، نفس، موانع معرفت
  • سمیه بهرامیان، محمدعلی نادی*، فریبا کریمی، عبدالرضا مدرس زاده صفحات 130-154

    مطالعه حاضر با هدف ارایه الگوی مدرسه شاد از طریق واکاوی مضامین شادی در ادبیات و فرهنگ ایرانی به انجام رسید. روش پژوهش، تحلیل مضمون به عنوان یکی از روش های رویکرد کیفی است. داده های پژوهش شامل منابع و متون مرتبط با فرهنگ و ادبیات ایرانی است که از طریق تکنیک تحلیل متن و با توجه به فرایند تحلیل داده در روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش بیانگر این است که شادی در فرهنگ و ادبیات ایرانی درباره دو مضمون فراگیر اصلی شادی بیرونی (آفاقی) و شادی درونی (انفسی) قابلیت صورت بندی دارد. شادی بیرونی شامل زیست جهان شاد و به زیستن و شادی درونی دربرگیرنده ایستار، منش و پویش معطوف به شادی است. ارایه الگوی مدرسه شاد بر مبنای مضامین شادی در فرهنگ و ادبیات ایرانی مستلزم توجه به ابعاد و مولفه های شادی بیرونی و شادی درونی و لحاظ نمودن این ابعاد در رابطه با ارکان و مولفه های اصلی مدرسه است که در قالب برنامه درسی معطوف به شادی، کارکنان آموزشی و اجرایی مدارس به مثابه آموزشگران شادی، محیط مدرسه با نشاط و دانش آموزان شاد زیست نمود پیدا می کند.

    کلیدواژگان: شادی، مدرسه شاد، ادبیات ایرانی، فرهنگ ایرانی
  • طیبه رحمانی، سهیلا موسوی سیرجانی*، عبدالحسین فرزاد صفحات 155-175

    ادبیات تعلیمی پیشینه درازمدتی در ادبیات ایران دارد. هدف از نگارش آثار تعلیمی، آموزش و تعلیم مسایل و نکات اخلاقی برای ارتقای اخلاق مخاطب است. یکی از متونی که در دسته ادبیات تعلیمی قرار می گیرد و این ویژگی بارز در آن به صورت روایی بروز یافته است، کتاب سیاست نامه اثر خواجه نظام الملک طوسی است. نویسنده در این کتاب، ضمن بررسی حکومت و مسایل سیاسی جامعه، پندها و نصایح اجتماعی، اخلاقی و نظامی را به دو صورت آشکار و پنهان با چیرگی مطرح می کند. از ویژگی های آشکار معنایی در سیاست نامه «هم زمانی» بودن آن است؛ به این معنا که گذشت زمان موجب کهنگی آن نشده و در تمام دوران کاربرد دارد؛ بر این اساس، این پژوهش که به شیوه توصیفی تحلیلی و روش کتابخانه ای تنظیم شده، درصدد آن است تا به بررسی کاربست اندیشه های اجتماعی و اندرزهای خواجه نظام الملک در کتاب سیاست نامه، در عصر کنونی بپردازد و به این پرسش ها پاسخ دهد که محورهای تعلیمی اندرزهای سیاست نامه کدام اند و بهره وری آن ها در جامعه امروزی به چه صورت است؟ نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که در جامعه امروزی، بهره وری از پندهای این کتاب می تواند در مسایل اخلاقی، اجتماعی، سیاسی و نظامی مفید باشد و به ارتقای سطح فرهنگی جامعه کمک نماید.

    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، جامعه امروزی، سیاست نامه، هم زمانی
  • الهه صادقی، قربانعلی ابراهیمی*، مهرداد چترایی عزیزآبادی صفحات 176-200

    متون و اشعار تعلیمی یکی از گسترده ترین و رایج ترین ژانرهای ادب فارسی است که گاه به صورت اثری کاملا مستقل است. رساله انیس الطالبین محمد بن محمود فارس، از جمله آثار مشحون از آموزه های تعلیمی است. این رساله که یکی از آثار نفیس متعلق به سده یازدهم هجری است و در شمار متون ارزشمند اخلاقی حکمی فارسی جای دارد، تاکنون گمنام مانده است. این رساله مشحون از مضامین و معانی تعلیمی و حکمی فراوانی است که نویسنده، آن را به اقتضای زمینه انفعالی و ذوقی به کار برده است. نگارندگان در این پژوهش بر آن اند تا ضمن معرفی اجمالی رساله انیس الطالبین، تاثیر آموزه های اخلاقی به کاررفته در این رساله را در ذهن و درون مخاطب بررسی کنند. نتایج پژوهش حاکی از این است که نویسنده فردی آگاه بوده که با اصول روان شناختی آشنایی داشته و به اقتضای موقعیت از شگردهای مختلف تشویق، ترغیب، حکایت و تمثیل و استدلال و... بهره گرفته است.

    کلیدواژگان: مضامین تعلیمی، رساله عرفانی، انیس الطالبین، محمد بن محمود فارس، سده یازدهم
|
  • asieh zabihnia Pages 1-28

    Kalila wa Dimna of Nasrullah Munshi was rendered in to Persian verse by Qan‘i Tusi in the seventh century AD. It contains 10548 couplets and composed in poetic meter namely bahr-e motaqarib. Kalila wa Dimna deals with ethical and moral teachings and it must be studied on the basis of moral theories. One of the schools is utilitarianism. The utilitarianism theory believes in normative moral system that considers the originality of pleasure as the criterion for the morality of an action. Therefore in the view of this school, values deserve to be preserved and advanced to the extent that they can be interpreted in the interests of individual well-being and collective pleasure as well. But at the same time the benefit of the individual takes precedence over the collective. The present article tries to answer the question with a descriptive and analytical method that which of the types of utilitarianism has a high frequency in the Persian versification of Kalila wa Dimna of Qan‘i Tusi? According to the existing researches, the base of Kalila wa Dimna is moral and ethical teachings. However, these literary texts mainly vouch for personal benefit. The individual benefit must take precedence over collective interest to the extent that it orders the king. Regardless, if the subordinate has become his or her equal, must be eliminated.

    Keywords: Kalila wa Dimna Manzoom, Qan‘i Tusi, Utilitarianism, hedonism, Ethics
  • Rasul heydari*, samaneh amiri Pages 29-59

    The poetry of Constitutional period has a special status in terms of a new view at the basics of education. As one of the eloquent and thoughtful poets of this period whose name and value is less known, is Mirza Ghahraman Pakbin Malayeri. He was introduced to the literary community by the famous literary figure, Vahid Dastgerdi. In an introduction to his collection of the poems, Mir Jalaluddin Kazazi called Malayeri as "one of the few heroes of Persian language in the early days of Constitutionalism". He compared the eloquence and maturity of Malayeri's poems to those of Iraj Mirzā and Bahār. Using a descriptive-analytical research method, the present study aims at analyzing the most important educational subjects related to the issues of the Constitutional era, reflected in the Ghahraman’s poems. Advising to learn new knowledge, believing in the need to use religion to control civilization, paying attention to the rights of the sufferings, paying attention to the women’s education, etc. are some of the important educational topics in his poetry. Statistical analysis shows that among the Constitutional teachings reflected in Ghahraman educational poems, two topics of "recommending to learn new knowledge" and "inviting to work and condemning laziness" have a higher frequency. Moreover, in a general estimation, approximately 65% of the Ghahraman's educational poems contain the new didactic trainings arising from the Constitutional intellectual situation. Based upon this, Ghahraman’s thoughts in the matters relevant to education and training were progressive, intelligent, and demanding.

    Keywords: education, Training, constitutional poetry, didactic poetry, Mirza Ghahraman Malayeri
  • fateme soltani Pages 60-88

    Due to the importance of educational issues, many works have been written for children and teenagers. Basically, children's literary works have an educational nature and the core of children's literature in all nations is education. One of the most important functions of fantasy in children and teenagers' stories is its educational function. This research uses a descriptive-analytical method in order to explain the educational role of fantasy stories. It also examines the social and moral functions of fantasy stories in eighteen fantasy stories containing social, environmental, love, and friendship themes. In addition to the mentioned themes, loneliness, superstitions and beliefs, parental separation and their consequences, problem solving skills training, making friends, how to use new technologies, finding one's true self, having compassion for all the beings in the universe, emphasizing the collective wisdom, the need to trust on the elders of the family, pay attention to God's help, fight against abomination, and self-sacrifice on the way to reach the lofty goal are among the most important moral and educational teachings that contemporary fantasy writers emphasize one.

    Keywords: education, Social, moral, Children, Teenagers, Fantasy Stories
  • ali akhlaghi, Maryam Mahmodi *, Ahmadreza Yalameha Pages 89-129

    Masnavi Almaanavieh Alkhafieh written by Sheikh Ibrahim Ibne Mohammad Golshani Bardaii (830-940 HL), has been composed as an imitation of Matsnavi Molana. It contains plenty of mystical, ethical, incorporeal matters, explications and interpretations. In this paper, it is attempted to analyze the effect of ethical Vices on the disorders of wisdom system by using the three stories Balaam-Baaura, Barsissa, Hāroot and Māroot in this literary work. Although these three stories constitute about seven thousand line of this thirty-six-thousand-line work, Golshani Bardaii has expressed the essence of his thoughts and wisdom through these stories and examples. The aim of this research is to study the obstacles of the spiritual journey, the slippage the gnostic might confronted with, the temptation of the flesh, and ethical vices penetrating the human being's soul that results in the inverse reflection of the truth, impurity of the soul, committing guilt, enormous mystical unforgiveable crimes, and finally metamorphosis. Through mentioning the text evidences and by using textual extracts and tables, the authors have expressed the viewpoint of Golshani Bardaii on how one may follow negligence, pursuing whim-wham passions, the way gnostic might be led to aberration, and the practical realism of devotee. In this paper, direct effect of passion, desire, adultery, fame seeking, ignorance, stupidity, rationality and insight have been illustrated. Seeking for fame and whoremongery have been mentioned to be the biggest calamity which lead to inversion of reality and are considered as the objective evidence of pursuing sensuality and carnality

    Keywords: Almaanavieh Alkhalifeh, Golshani Bardaii, Ethical Vices, Carnality, Obstacles of Wisdom
  • somayyeh Bahramian, Mohammadalli Nadi *, fariba karimi Pages 130-154

    The present study was conducted to develop a happy school model by exploring happiness themes in Iranian culture and literature. The method used in this research is thematic analysis as a way of analyzing in the qualitative approach. The research data included sources and texts related to Iranian culture and literature, getting studied through techniques of text analysis and based on data analysis process in thematic analysis method. Findings of the study indicate that happiness in Iranian culture and literature is configured around two main themes of external happiness (objective) and internal happiness (subjective). External happiness includes living in a happy world and well-being, and internal happiness encompasses attitudes, nature, and the pursuit of happiness. Developing a happy school model based on happiness themes in Iranian culture and literature requires attention to both external and internal happiness. These two dimensions could be accompanied the elements and components of the school and be performed in the form of developing a curriculum focused on happiness, having educational staff and school administrators as happiness instructors, considering lively school environment, and working on the happiness of the students.

    Keywords: happiness, Happy School, Persian literature, Iranian culture
  • Tayebeh Rahmani, Soheila Mousavi Sirjani *, Abdolhossein Farzad Pages 155-175

    Didactic literature has a long history in Iranian literature. The purpose of writing didactic works is to teach and train moral issues and points to promote the ethics of the audience. Siāsatnāmeh by Khājeh Nizām-ol-Molk Tusi is one of the texts fall into the category of didactic literature which didacticism has been reflected in the narrative form in it. In this book, while examining the government and the political issues of the society, the author exposes the social, moral and military advice both in the overt and covert forms. One of the obvious semantic features in Siāsatnāmeh is its "simultaneity"; hence, the passage of time does not lead to its obsolescence and it is applicable in different eras. throughout the era. Accordingly, this research, which uses a descriptive-analytical and library method, seeks to examine the application of social ideas and advice of Khājeh Nizām-ol-Molk in Siyāsnāmeh, in the current era to answer the following questions: what are the pivots of didacticism in giving advice in Siāsatnāmeh? and how is their productivity in today's society? The specific results of the research indicate that in today's society, utilizing the trainings of this book can be useful in moral, social, political and military issues and help promote the cultural level of society.

    Keywords: teaching, training, Today's Society, Siyāsnāmeh, Simultaneity
  • Elahe Sadeghi, ghorbonali ebrahimi *, mehrdad Chatraei Azizabadi Pages 176-200

    Didactic prose and poetry are the most widespread and common genre of Persian literature. The treatise of Anis al-Tālibin by Muhammad ibn Mahmud Fars is a literary work replete with the didactic lessons. Being written in the eleventh century AH, this treatise is among the valuable Persian moral-doctrinal texts. Nevertheless, it has remained anonymous so far. The treatise contains many didactic and doctrinal themes and meanings that the author has used based upon the context. The authors of this study intend to introduce the treatise of Anis al-Talebin briefly and examine the effect of the moral trainings used in this treatise on the minds of the audience. The results of the research indicate that the author is a knowledgeable person who is familiar with psychological principles and therefore, depending on the situation has used various techniques such as encouragement, persuasion, anecdote and allegory, reasoning, etc.

    Keywords: Didactic Subjects, Mystical Treatise, Anisa al-Tālibeen, Mohammad Ibn Mahmoud Fars, eleventh century