فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 52 (بهار 1400)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 52 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریال احمدی*، علیرضا اسکندری نژاد صفحات 1-18

    پژوهش حاضر با هدف سنجش سطح آسیب پذیری بافت های مسکونی به عنوان مهم ترین بخش از سامانه های شهری در کلان شهر ساری در برابر مخاطره طبیعی زلزله شکل گرفته است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی در بستر پیمایشی می باشد. ابتدا با بررسی های میدانی و ارزیابی طرح جامع شهر ساری، اطلاعات مربوط به به قدمت، نوع سازه و تعداد طبقات بناهای مسکونی در مناطق چهارگانه شهر ساری استخراج گردیده است. سپس کلاس بندی ساختمان های مسکونی و گزینش منحنی های آسیب پذیری متناسب هر کلاس ساختمانی به همراه نتایج حاصل از تحلیل خطر لرزه ای برای تعیین درصد و درجه خرابی ساختمان های مسکونی شهر ساری مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که در مناطق 1، 2، 3 و4 شهر ساری به ترتیب، 63%، 66%، 72% و 67% ساختمان های مسکونی که از نوع کلاس خشتی و مصالح بنایی از نوع بلوک سیمانی می باشند، به هنگام وقوع زلزله کاملا تخریب می گردند. از سوی دیگر، کمترین میزان خرابی در کلیه ساختمان های فولادی و همچنین ساختمان های بتنی دارای 6 طبقه و بالاتر پیش بینی شده است.

    کلیدواژگان: مخاطره طبیعی، زلزله، آسیب پذیری بافت مسکونی، شهر ساری
  • فریبا سلیمانی، عباس ملک حسینی* صفحات 19-44
    آلودگی هوا، به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات زیست محیطی شهرها نمودی از باز خورد فعالیت های ناپایدار انسانی در سیستم های شهری محسوب می شود. تشخیص مشکلات ناشی از اثرات آلودگی در شهرها، ناکارآمدی برنامه های شهری مبتنی بر رهیافت های سنتی در مواجهه با اثرات آن و پیش بینی دقیق مناطق آلوده به عنوان بخشی از گام های مناسب می تواند اطلاعات مفیدی را برای برنامه ریزان جهت مقابله با این مسئله ارایه نماید. در این مقاله، با توجه به معضل آلودگی هوا برای شناسایی دقیق تر وضعیت مناطق 22 گانه شهر تهران و روند آلودگی، اقدام به ارایه نقشه های پهنه بندی مناسب درطی سال های (1390-1395) شده است. هدف حرکت از تصورات ذهنی و خیالی به واقع گرایی است. روش تحقیق مطالعه "توصیفی- مقطعی" بوده و در آن به تحلیل فضایی میانگین (AQI) سالانه، ارایه شده توسط ایستگاه های سنجش آلودگی هوا در شهر تهران پرداخته شده است. ابتدااز آمارهای روزانه آلودگی هوا بر اساس شاخص (AQI) طی سال های مزبور در شهر تهران میانگین گرفته و سپس در محیط (GIS) با استفاده از روش درون یابی (IDW) نقشه های پهنه بندی آلودگی هوا بدست آمد. همچنین با مدل آماری ضریب همبستگی اسپیرمن رابطه میان دو متغیر تصادفی ارتفاعات و آلودگی هوا بررسی شد. سپس با تحلیل نقشه های مزبور آلوده ترین مناطق شهری و دلایل آن بیان گردید. نتایج نشان داد که بیشترین پهنه آلودگی هوای تهران طی سال های مزبور"مناطق مرکزی و جنوب غربی" شهر تهران می باشد، رابطه معنی دار بین عامل ارتفاع و آلودگی هوای تهران وجود ندارد. بدین ترتیب با استفاده از شناسایی و تعمیم پذیری نظریه این پژوهش در خصوص آلودگی میسر شد و در نهایت با توجه به مناطق بیشتر آلوده شهر تهران، راه حل های سیستماتیک کارا ارایه گردید.
    کلیدواژگان: تهران، آلودگی هوا، شاخص AQI، درون یابی(IDW)
  • سحر گلچینی*، اسکندر مرادی، پخشان خضرنژاد صفحات 45-64

    حکمروایی شهری به عنوان رویکردی از نظام تصمیم گیری و اداره امور شهری است و فرایندی است که بر اساس کنش متقابل میان سازمانها و نهادهای رسمی اداره شهر از یک سو و سازمانهای غیردولتی و تشکلهای جامعه ی مدنی، از طرف دیگر شکل می گیرد. جایگاه نظام اداره خوب شامل اصول (مشارکت، پاسخگویی، شهروندی، شفافیت، مسئولیت پذیری، کارآمدی، قانونمندی) و نظایر اینهاست که در جهت بررسی نقش مردم در فرآیند اداره امور شهری و میزان تعامل اضلاع حاکمیت (مسیولین، مردم و بخش خصوصی) بررسی شده است. در این مطالعه، به منظور ارزیابی عملکرد مدیریت شهری سنندج، 4 شاخص از اصول حکمروایی خوب شهری مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و به لحاظ هدف کاربردی می باشد. ابزار سنجش، پرسشنامه بوده و طراحی مولفه ها برای هر شاخص با استفاده از طیف لیکرت می باشد. جامعه آماری، شامل مراجعین به شهرداری و شهروندان عادی محله مبارک آباد در ناحیه 8 محدوده شهرداری منطقه 3 سنندج بوده که به کمک فرمول کوکران، در حجم نمونه برابر 110 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده است. به منظور تحلیل داده ها از آزمون آماری پارامتریک T-Test در فضای نرم افزار  Spssبهره گرفته شده است. ارزش گذاری متغیرها با بهره گیری از طیف لیکرت، مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است. نتایج حاصل از آزمون نشان می دهد که شاخص های مشارکت با اختلاف میانگین 527.-، در فرضیه دوم در خصوص پاسخگویی با اختلاف میانگین 1.027-، کارایی در فرضیه سوم در رابطه با عدم اثربخشی شهرداری و شورا با اختلاف میانگین 509.-، و عدم شفافیت شهرداری در فرضیه چهارم با اختلاف میانگین 600.- تایید شده است و ادعای عملکرد ضعیف مدیریت شهری سنندج پذیرفته می شود.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، شفافیت، اثربخشی، پاسخگویی، مشارکتی، سنندج
  • عسکری مجتهدزاده، عباس ارغان* صفحات 65-82

    رشد صنعت به طور مجتمع، منطقه، ناحیه یا شهرک صنعتی پدیده است که از لحاظ اهمیت، از آغاز قرن بیستم میلادی در توسعه صنعتی کشورهای جهان و بهره گیری از امکانات و قابلیت های هر منطقه به آن توجه شده است. در پژوهش حاضر ضمن گرد آوری داده های کتابخانه ای و اطلاعات موجود در شرکت شهرک های صنعتی استان سمنان و تهران، لایه های اطلاعاتی در محیط نرم افزاریGIS بر مبنای اطلاعات موجود در سامانه اطلاعات مکانی شهرک ها و نواحی صنعتی تهیه شده است. همچنین به منظور تحلیل شهرک های صنعتی عباس آباد، ایوانکی، گرمسار و سمنان با تاکید بر میزان جذب متقاضیان، اشتغال و سرمایه گذاری لایه های مورد نیاز در قالب نرم افزار GIS تهیه شده است. با تحلیل خروجی داده ها به صورت نقشه مشخص شد که تعداد قطعات تحویل شده در شهرک صنعتی عباس آباد حدود 1.39برابر مجموع سه شهرک ایوانکی، گرمسار و سمنان می باشد و علی رغم فاصله 12، 40 و 150 کیلومتری شهرک صنعتی عباس آباد با شهرک های صنعتی ایوانکی، گرمسار و سمنان تعداد واحد به بهره برداری رسیده در شهرک صنعتی عباس آباد 1.82 برابر، میزان اشتغال ایجاد شده 1.37برابر و میزان سرمایه گذاری انجام شده 1.11برابر مجموع سه شهرک صنعتی مذکور می باشد. واقع بودن شهرک صنعتی عباس آباد را در تهران به عنوان پایتخت کشور که بیش از 50درصد از منابع مالی و 45درصد از صنایع و 17/5درصد جمعیت کل کشور را به خود اختصاص داده است، می توان یکی از عوامل اصلی این اختلاف دانست.

    کلیدواژگان: شهرک صنعتی، اشتغال، سرمایه گذاری، گرمسار، سمنان
  • رقیه فتحی*، سیروس شفقی، حسن بیک محمدی صفحات 83-100

    در پی تحول در شیوه زندگی، نیاز به خدمات گوناگون نیز افزایش یافته و جهت مطابقت با شرایط جدید و دست یابی به توسعه ای پایدار، ساماندهی بافت های فرسوده اهمیت بیشتری می یابد. هدف پژوهش حاضر نیز ساماندهی کالبدی، فرهنگی- اجتماعی بافت فرسوده شهری با رویکرد توسعه پایدار شهری در شهر آمل می باشد. از نظر قلمرو زمانی، مطالعه در این محدوده در سال های1393و 1394 است. در این پژوهش کاربردی و توسعه ای از روش های توصیفی، اسنادی و همبستگی استفاده شده است. حجم نمونه در این پژوهش نیز 304 نفر روسای خانوار در بافت فرسوده و 30 نفر کارشناسان مربوطه می باشد. به منظور گردآوری اطلاعات، از پرسشنامه ها، نقشه محلات، منابع کتابخانه ای و همچنین بازدید میدانی استفاده شده است. نتایج جمع آوری شده از پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار SPSSو آزمون های آماری مورد ارزیابی قرار گرفته و  از نتایج پرسشنامه کارشناسی در تکنیک SWOT بهره برده شده است. بنابراین با توجه به نتایج حاصله از تحقیق، الگوی پیشنهادی مداخله با تکیه بر توسعه پایدار شهری ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، توسعه پایدار شهری، ساماندهی، SPSS، SWOT
  • عباس دمرچلی، نوید سعیدی رضوانی*، سید محمدرضا خطیبی صفحات 101-123

    زیباشناسی در شهرسازی و معماری از جمله موضوعاتی است که اندیشه شهرسازان و معماران را به خود مشغول نموده است. برداشت های متفاوت در زمینه زیباسازی فضاهای شهری، علاوه بر بالا بردن هزینه های شهر، سبب بروز یک سردرگمی در این حوزه شده است. اینکه زیباشناسی در شهرسازی از کدامین منابع می تواند بهره مند گردد، این سیوال اصلی را مطرح می کند، که "چگونه می توان بین اندیشه های زیباشناختی و ساخت فضاهای شهری در دوره ای خاص تاریخی مشترکاتی را کشف نمود"؟ و فرضیه پژوهش نیز بر اساس سیوال اصلی مطرح می شود: "بین اندیشه های زیباشناسی با ساخت فضاهای شهری ارتباط وجود دارد". برای مطالعه موردی در این مقاله، گرایش های نظریه پردازان در امر زیباشناسی در یک دوره (دوران صفویه و رنسانس اروپا) با تکیه بر تحلیل میدان نقش جهان اصفهان و میدان سنت پیتر رم انتخاب و مورد بررسی قرارگرفته اند و سپس انطباق ویژگی های زیباشناسانه آن نظریه ها نسبت به کالبد دو میدان یادشده، با روش تحلیل کیفی-تاریخی وکمی و با استفاده از پرسشنامه و مطالعات کتابخانه ای ارزیابی شده است. با نتایج حاصل از پرسشنامه ها و یافته ها، ارتباط ملموسی بین اندیشه های زیباشناسی و ساخت فضاهای شهری طراحی شده در هر دو میدان به عنوان نمونه مشاهده شده است و مهمتر اینکه زیباسازی فضاهای شهری، مستلزم برخورداری از پشتوانه اندیشه های فلسفی و زیباشناسی، همچنین یک جنبش عمومی هنرمدارانه در ساخت فضاهای شهری می باشد.

    کلیدواژگان: زیباسازی شهری، صفویه، رنسانس، میدان نقش جهان، میدان سنت پیتر
  • بهروز صالحی*، عبدالحمید قنبران، قاسم مطلبی، سیما فردوسیان صفحات 123-146

     توجه به ترجیح رنگی شهروندان در فضاهای شهری یکی از عواملی است که میتواند تاثیر زیادی بر رضایت از فضای شهری داشته باشد. در بررسی های مربوط به ترجیح رنگی شهروندان عوامل مختلفی مانند سن، فرهنگ، جنسیت و غیره مورد بررسی قرار گرفته ، اما تاثیر پارامترهای اقیلمی بر ترجیح رنگی افراد کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش بر آن است تا به تاثیر پارامترهای آسایش حرارتی (دما، رطوبت، سرعت باد و احساس آسایش حرارتی) بر ترجیح رنگی افراد با انتخاب کارنهای رنگی و نیمکت های شهری با رنگهای گرم و سرد بپردازد. بدین منظور پس از مطالعه ادبیات موضوع و استخراج متغیر های مربوطه، به روش میدانی پارامترهای اقلیمی با دستگاه-های دماسنج، رطوبت سنج و باد سنج اندازه گیری و احساس آسایش حرارتی و ترجیح رنگی افراد با ابزار پرسشنامه مورد پرسش قرار گرفت. برای سنجش ترجیح رنگی افراد از دو نیمکت رنگی محقق ساخته و کارتهای رنگی با رنگهای گرم و سرد استفاده گردید. با بهره گیری از روش همبستگی پیرسون مشخص شد در شرایط p

    کلیدواژگان: ترجیح رنگی، عوامل اقلیمی، مبلمان شهری، احساس حرارتی
  • مریم امجدی، خلیل علی محمدزاده*، شقایق وحدت، ایروان مسعودی اصل صفحات 147-170

    یکی از مهم ترین نهادهای شهری که شهروندان با آن در ارتباط می باشند، شهرداری است. این نهاد با مدیریت و برنامه ریزی های بلند مدت خود می تواند نیازهای اولیه و ثانویه شهروندان را شناسایی و شهر را به مکانی امن برای آنها بدل نماید. با توجه به اثرگذاری 75 درصد عوامل اقتصادی و اجتماعی و محیطی بر سلامت، شهرداری ها می توانند نقش مهمی را ایفا نمایند. این پژوهش با هدف ارایه مدلی جهت مشارکت شهرداری ها در ارتقاء سلامت جامعه شهری در ایران انجام شده است.  این پژوهش از منظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی کمی و از نظر ماهیت توصیفی است؛ ابتدا با مطالعات کتابخانه ای و نظرخواهی از اعضای گروه خبرگان و اجرای تکنیک دلفی طی سه مرحله، ابعاد، مولفه ها و شاخص های پرسشنامه تحلیل و شناسایی و تدوین و پس از تعیین پایایی و روایی آن با شیوه نمونه گیری تصادفی با طبقه بندی در بین 316 نفر از کارشناسان شهرداری 5 کلانشهر (تهران، مشهد، اصفهان، شیراز و تبریز) توزیع و سپس گردآوری گردید. پس از تحلیل داده ها بر اساس نتایج معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی در مدل اندازه گیری مرتبه دوم در مجموع 6 بعد اصلی با 21 مولفه از 29 مولفه تایید شد شامل: ارتقای برنامه ریزی شهری، بهبود شرایط زندگی شهری، حکمرانی مشارکتی، افزایش تاب آوری مناطق در بحران و بلایا، شهرهای دوستدار سالمند، قانون سلامت عمومی. این مطالعه نشان داد؛ شهرداری های کلانشهر در ایران از راهبردهای پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت در سال 2015 جهت ارتقای سلامت شهری فاصله زیادی دارند و به دلیل تمرکزگرایی ساختاری، مشارکت آنها در اجرای خدمات سلامت عمومی پایین و پیشنهاد می گردد؛ شهرداری ها مشارکت خود را در سلامت به ویژه بهبود شرایط زندگی شهری افزایش دهند.

    کلیدواژگان: مشارکت، سلامت جامعه شهری، شهرداری، ایران
  • وحید بارانی پسیان، مصطفی توکلی نغمه*، محمدرضا پورغلامی سروندانی صفحات 171-196

    امنیت به عنوان اساسی ترین الزامات توسعه در جوامع شهری مطرح می باشد. احساس عدم ترس و تهدید در فضای جامعه به عنوان یکی از شاخص های کیفیت زندگی مطرح می باشد. در این ارتباط در شهر های بزرگ و در اصطلاح کلان شهرها این عامل از اهمیت مضاعف برخوردار می باشد. در این پژوهش هدف اساسی بررسی و تحلیل مجموعه عواملی است که به کاهش امنیت شهروندان منجر می گردد. برای این منظور در این پژوهش که با هدف کاربری و با روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است، پرسشنامه ای تنظیم و در میان حجم نمونه بالغ بر 212 نفر از شهروندان منطقه دو توزیع شد. در تحلیل نتایج آن از آزمون هایی نظیرخی دو، T تک نمونه ای و تحلیل عاملی استفاده شده است که در نرم افزار SPSS پس از وارد نمودن مقادیر، گویه ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. البته در پیش از انجام تحلیل با استفاده از آزمون kmo تناسب گویه ها برای این منظور ارزیابی شده است که مقدار 0.73 به دست آمده که بیانگر تناسب گویه ها برای انجام آزمون است. در پایان این نتیجه حاصل گردیده است که عواملی نظیر فضاهای دارای دید حداقلی عدم مدیریت مناسب شهری، فضا های کم نور، عدم برنامه ریزی شهری مناسب، حمل و نقل نامناسب و نارسایی های دستگاه انتظامی منجر به بروز این نابهنجاری ها و کاهش دهنده امنیت در منطقه دو شده است.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، شهر، تحلیل عاملی، شهر قم
  • شفیقه علی اصل ممقانی، حمیدرضا صارمی*، محمدرضا بمانیان صفحات 197-216

    خانه نمونه ای از معماری سنتی ایران است که بیشترین تاثیر را از الگوهای زیستی مردم گرفته و در کنار عوامل دیگر به طور مستقیم برخاسته از نیازها، اعتقادات و تفکرات آنها بوده است. انسان ایرانی در جریان تغییرات سریع مدرنیته بسیاری از داشته های خود را از دست داده است. از مهمترین آنها هویت کالبدی فضاهای داخلی است که با حذف الگوهای داخلی بسیار کمرنگ شده است. پژوهش به دنبال آن است تا با بهره گیری از الگوهای موثر در طراحی مسکن سنتی مناطق سردسیر نظیر تبریز به الگویی مناسب در جهت طراحی مسکن معاصر شهر تبریز دست یاید. در مسکن سنتی تبریز ساخت خانه ها از روی الگوهای شناخته شده منطقه باعث ایجاد هویت کالبدی در بناهای آن زمان می شدند؛ لذا می توان با بروز کردن این الگوها از آنها در بناهای معاصر استفاده کرد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از جهت ماهیت و روش تحلیلی- توصیفی است. جهت انجام ابتدا مطالعات اکتشافی به صورت کتابخانه ای و اسنادی انجام شده و سپس به صورت پیمایشی ادامه یافته است که از طریق تکمیل پرسشنامه توسط 10 نفر از خبرگان معماری انجام شده است. چهار خانه از دوره قاجار و چهار مورد از آپارتمان های تبریز انتخاب شده اند. در گام بعدی با روش دلفی به غربالگری مولفه های جمع آوری شده، پرداخته شد تا موثرترین مولفه ها شناسایی گردد. در ادامه برای تعیین ارزش هر یک از مولفه ها از روش AHP استفاده شد. در خانه های سنتی تبریز به ترتیب مولفه های مردمی، اقلیمی، کالبدی، معنایی و فعالیتی در ایجاد هویت کالبدی موثرند در حالی که در خانه های معاصر تبریز به ترتیب مولفه های کالبدی، مردمی، فعالیتی، معنایی و اقلیمی در ایجاد هویت کالبدی موثرند. نتایج وزن دهی مولفه ها نشان می دهد که در خانه های معاصر به دلیل تاکید زیاد در کالبد مولفه های معنایی فراموش شده اند و نیاز به تقویت بیشتر دارند.

    کلیدواژگان: هویت کالبدی، فضای داخلی، خانه سنتی، خانه های تبریز
|
  • Ferial Ahmadi *, Alireza Eskandarinejad Pages 1-18

    Earthquake damage assessment of residential buildings of Sari is the main goal of the present research. Through a descriptive-analytic method, first, building information such as structure type, year of construction, and number of stories are taken from the Urban Comprehensive Plan of Sari. Using these data, damage degree of each building class is computed for all zones of Sari’s regions using results obtained by the seismic hazard analysis of Sari along with taking into account the proper vulnerability curves. The obtained results showed that the percentages of the adobe and cinder block types of Sari residential buildings were 63, 66, 72, and 67 percent for Sari districts 1, 2, 3, and 4, respectively, which would be totally destroyed.  Moreover, the least damage degrees were predicted for steel structures along with concrete ones with more than five stories.

    Keywords: natural disaster, Earthquake, physical vulnerability, Sari
  • Fariba Soleimani, Abbas Malekhoseini * Pages 19-44
    Air pollution, as one of the most important environmental problems in cities, is a reflection of the reversal of unsustainable human activities in urban systems. Recognizing the problems caused by pollution in cities, the inefficiency of urban programs based on traditional approaches in dealing with its effects and accurate prediction of contaminated areas as part of the appropriate steps can provide useful information for planners to address this issue. In this paper, due to the air pollution problems, in order to accurately identify the status of the 22 districts of Tehran and the pollution process, appropriate zoning maps during the years 1395-1959 are presented. The goal is to move from not-real results to realism. The research method is a "descriptive-cross sectional" study, in which the annual average spatial analysis (AQI) presented by the air pollution sensing stations in Tehran is studied. At first, daily average air pollution was calculated based on the AQI index in Tehran during the aforementioned years, and then in the GIS software, the IDW methodology is used to obtain air pollution zoning maps. Also, the Spearman correlation coefficient model was used to analyze the relationship between two random variables and elevation. Then, by analyzing these maps, the most polluted urban areas and its causes were stated. The results showed that the highest air pollution in Tehran during these years were the central and southwestern parts of Tehran; moreover, there is no significant relationship between height factor and air pollution in Tehran. Thus, using the identification and generalizability of the theory of this research on contamination, finally, with regard to the more polluted districts of Tehran, effective systematic solutions were presented.
    Keywords: Tehran, air pollution, AQI Index, Interpolation (IDW)
  • Sahar Golchini *, Eskandar Moradi, Pakhshan Khezrnejad Pages 45-64

    Urban governance refers to a system of decision-making and management of urban affairs that is formed through the interaction of organizations and official city administration institutions on one hand and non-governmental organizations and civil society organizations on the other. The system of good governance encompasses the principles of participation, accountability, citizenship, transparency, responsibility, efficiency, conformity to the laws, and the like, which seeks to investigate the role of people in the process of managing urban affairs, as well as the degree of interaction between officials, citizens, and the private sector. In this study, four indicators of good urban governance were examined to assess the performance of urban management in Sanandaj, Iran. This descriptive-analytical study was an applied research. In this study, a questionnaire was used for assessment and the Likert Scale was used to design components for each index. The statistical population consisted of the clients of the municipality and ordinary citizens of Mobarakabad Neighborhood, District 3 Municipality of Sanandaj. Cochran's formula was used to select the sample consisting of 110 individuals who were selected through random sampling. The obtained data were analyzed using T-Test in the SPSS software. The Likert Scale was used to evaluate the variables. The test results revealed that the participation indicators with an average difference of -0.527, accountability in the second hypothesis with an average difference of -1.027, efficiency in the third hypothesis regarding the ineffectiveness of the municipality and the city council with an average difference of -0.509, and lack of municipality transparency in the fourth hypothesis with an average difference of -0.509, and the lack of municipality transparency in the fourth hypothesis were confirmed with an average difference of -0.600. As a result, the claim that Sanandaj's urban management was underperforming was confirmed.

    Keywords: Good governance, Transparency, accountability effectiveness, Participation
  • Askari Mojtahedzadeh, Abbas Arghan * Pages 65-82

    The growth of industry in a complex, region, zone or industrial town is a phenomenon that has been considered important since the beginning of the 20th century in the industrial development of the countries of the world and the utilization of the capabilities and capabilities of each region. In the present study, while gathering the library data and using the existing information in the industrial companies of Semnan and Tehran provinces the informational layers were prepared using GIS software. Also, in order to analyze the industrial towns of Abbas Abad, Eyvanekey, Garmsar and Semnan with emphasis on the attraction of applicants and investment, the layers required in the form of GIS software were prepared. By analyzing the output of the data in the form of a map, it was determined that the number of parts delivered in Abbas Abad industrial town was about  1.39 times the total of the three settlements, i. e., Eyvanekey, Garmsar and Semnan. However, in spite of the distance of 12, 40 and 150  km of Abbas industrial town in the industrial towns of  Eyvanekey, Garmsar and Semnan, the number of units in operation in the industrial town of Abbas Abad was 1.82  times, the employment rate is 1.37  times and the amount of investments made is 1.11  times the total of the three industrial towns.The fact that Abbas Abad industrial town in Tehran as the capital of the country accounts for more than 50 percent of the financial resources and 45  percent of the industries and 17.5  percent of the total population of the country, can be considered as one of the main factors for this difference.

    Keywords: Industrial Town, Employment, investment, Garmsar, Semnan
  • Roghayeh Fathi *, Sirous Shafaghi, Hassan Beykmohammadi Pages 83-100

    Following the change in lifestyle, the need for various services also increased, and to comply with the new requirements and to achieve sustainable development, organizing the worn-out textures has becomes more important. The purpose of this study was organizing the physical, social, and cultural development worn-out texture using sustainable urban development approach in Amol. Considering the time of conducting this study the research was fulfilled during the years 1393 and 1394. In this applied research descriptive and documentation methods as well as correlation analysis were used. The sample size of this study consisted of 304 heads of households living in worn-out textures and 30 relevant experts. To collect the data, questionnaires, the neighborhood map, library resources as well as field visits were used. The obtained results were analyzed using SPSS software and statistical tests and the results of the questionnaire, were used in the SWOT. Thus, according to the results of research it was concluded that the proposed intervention model has been presented based on sustainable urban development.

    Keywords: worn-out texture, Sustainable Urban Development, organizing, SPSS, SWOT
  • Abbas Damercheli, Navid Saeidi Rezvani *, Seyyed MohammadReza Khatibi Pages 101-123

    Aesthetics is somehow engaged in the thoughts of urban planners and architects. Aesthetics is a complex subject that adheres to individual and group tastes complied with a coherent and theoretical framework. The impressions of the various and contrasting aspects of the beautification of urban spaces, in addition to raising the costs of the city, have caused confusion in the aesthetic field of urban planning and architecture. This article deals with what aesthetics in urban planning necessarily involves, which factors one has to deal with, or what kind of sources are used. In this article, the tendencies of theorists in aesthetics in the period of the Safavid and Renaissance in Europe based on the analysis of  Naqsh-e-Jahan Square of Isfahan and  St. Peter's Square in Italy in Rome were selected and studied. Then the adaptation and proximity of the features of the aesthetics have been evaluated applying the methodology of using qualitative and quantitative analysis. Based on the results of the questionnaires and findings, a tangible relationship between the aesthetic thoughts and ideas and the urban spaces designed in both Squares were observed. So, it was concluded that the beautification of urban spaces requires the backing of philosophical and aesthetic ideas, as well as a public art movement in the creation of urban spaces.

    Keywords: urban aesthetics, the Safavid era, the Renaissance era, Naghsh-e- Jahan Square, St. Peter's Square
  • Behrouz Salehi *, Abdulhamid Ghanbaran, Ghasem Motalebi, Sima Ferdosian Pages 123-146

    The consideration of citizens' color preferences in urban spaces is one of the factors that can lead to satisfaction with urban space. Various factors such as age, culture, and gender have been investigated in studies on the color references of citizens, but the impact of climate change on the color preferences of individuals has less been investigated. The aim of this study is to determine the effect of thermal comfort parameters (temperature, humidity, wind speed, and thermal comfort) on the color preferences of individuals by choosing cards and urban couches based on warm and cold colors. For this purpose, after studying the literature and extracting the relevant variables and based on the field method, the climate parameters were measured using thermometer, humidity meter and wind tunnel, and the thermal comfort and color preferences were assessed using questionnaire. To measure the color preferences of people, two colored couches were made and colored cards were used in warm and cold colors. Using Pearson correlation method, it was found that in conditions of p<0.005 there is a significant relationship between temperature, relative humidity, wind speed, heat sensation and warm or cold colors preferences in the colored cards and couches. The thermal sensitivity variable with correlation coefficient r = 0.139 had the highest correlation with the warm and cold colors in urban couches and relative humidity with a correlation coefficient r =0.302. The highest correlation was obtained with warm and cold colors in the colored cards. The results of this study, along with other studies, can be a good guide to choosing colors in different climates.

    Keywords: color preferences, Climatic factors, urban furniture, thermal sensation
  • Maryam Amjadi, Khalil Alimohammadzadeh *, Shaghayegh Vahdat, Iravan Masoudi Asl Pages 147-170

    Municipality is one of the most important urban institutions with which citizens necessarily communicate. Municipality, with it is long-term management and planning, can identify the primary and secondary needs of citizen whereby the security of urban life can be guaranteed. In the realm of health and its enhancement, municipalities can potentially play an important role. The main goal of this study is to propose a model for municipalities’ participation in health promotion projects in urban settings in Iran. In this study both qualitative and quantitative approaches are utilized. In the first step, dimensions, components, and indices of a questionnaire are identified by interviewing members of the expert group and implementing Delphi technique in three stages. Subsequently, using the survey method, research toolkits were distributed among the members of the sample group. Finally, a model for municipalities’ participation in health promotion projects in urban settings was proposed and was compared to other models exercised in other countries.The results of structural equations indicated that the municipal participation model in health promotion projects in Iran has six main dimensions: urban planning improvement, living conditions improvement, democratic and collaborative governance, safety in face of disastrous and emergency events, creating age-friendly cities, and public health improvement. The improvement of living conditions with a coefficient of 0.96 is the most significant dimension. According to the findings of this study, the role of municipalities in public health promotion in Iran is quite negligible. Overall, this study suggests that municipalities should enhance their involvement in public health promotion particularly in terms of improving living conditions.

    Keywords: Participation, urban life health, Municipality, Iran
  • Vahid Barani Pesyan, MohammadReza Pour Ghlami *, MohammadReza Pourgholami Sarvandani Pages 171-196

    There are different opinions on the reasons why urban communities have been created. One of these views is the city's rise based on defense. In this research using a descriptive-analytical method, the factors of crime and social anomalies in the two regions of the holy city of Qom have been investigated. For this purpose, a questionnaire was developed and distributed among the 212 citizens of district 2 in Qom. Using Chi-square, one-sample t-test, and factorial analysis the results of the study were analyzed in the SPSS software. Before the analysis the KMO test was used to ensure the researchers of the suitability of data for analysis. The KMO which was estimated to be 0.73 indicated the existence of suitable data in the study. The result of the study was that factors like spaces with minimal visibility, lack of proper urban management, low light spaces, lack of proper urban planning, inappropriate transportation, and inadequacies of the security forces have caused abnormalities and as a result have decreased the security in the district two of Qom.

    Keywords: Social Security, factor analysis, city of Qom
  • Shafigeh Aliasl Mamaghani, Hamidreza Saremi *, MohammadReza Bemanian Pages 197-216

    A house is a sample of Iranian traditional architecture which has taken its utmost effect from people's living patterns. The main question of the research is that how we can strengthen the physical identity in internal spaces of Tabriz contemporary houses. This research seeks to achieve an appropriate pattern in designing contemporary houses in Tabriz by exploiting contemporary houses in Tabriz and the effective factors in designing traditional houses in cold regions like this city. The methodology of the research is descriptive analytical in which four case studies from Gagarin  period houses and four case studies  from Tabriz contemporary houses have been surveyed. Data-gathering was done using a library method in which traditional and contemporary houses of Tabriz were observed. For this purpose, the AHP method was used for measuring the components and the final results were obtained by analyzing and evaluating the opinions. The order of weighting in traditional houses was: humanizing, territorial, mold, professional-functional, functional-semantic. In the contemporary houses the order is: mold, humanizing, functional-semantic, professional-functional and territorial. Weighing results of the components indicated that these components have been forging in contemporary houses due to much emphasis on the mold of semantic components, and they need to be strengthened. The humanizing and much participation of people components can help strengthening physical identity of Tabriz contemporary houses with respect to the post experiences of Iranians. Traditional patterns of Iran, semantic and functional derivatives are the best patterns for preserving the house identity and cities particularly functional identity. Semantic patterns also need strengthening too.

    Keywords: physical identity, interior spaces, traditional house, Tabriz contemporary houses