فهرست مطالب

مجله پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران)
سال سی و سوم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/05
  • تعداد عناوین: 20
|
  • رحمت زرکامی*، مرتضی سحرخیز صفحات 749-761

    سرخس آبی آزولا (Azolla filiculoides, Lam.) یکی ازخطرناک ترین گونه های گیاهی مهاجم در مناطق معتدله و گرمسیری جهان می باشد. برای بررسی مطلوبیت زیستگاهی آزولا، 4 ایستگاه مختلف در استان های گیلان و مازندران انتخاب گردید. 15 متغیر فیزیکی - شیمیایی و ساختاری در هر ایستگاه هم زمان با داده های زیستی (بر اساس 24 نمونه حضور و 24 نمونه عدم حضور آزولا) به صورت ماهانه در طول یک سال (1397-1396) نمونه برداری گردید. نتایج آزمون من- ویتنی نشان داد که به غیر از درجه حرارت آب و هوا، آمونیوم و کدورت (0.01 > p برای همه متغیر ها)، در بقیه متغیر ها اختلاف معنی داری بین حضور و عدم حضور گیاه آزولا با سایر متغیرها مشاهده شده است برای همه متغیر ها (p < 0.01). نتایج آزمون تحلیل مولفه اصلی نشان داد که عمق آب، فسفات و هدایت الکتریکی به ترتیب تاثیر گذارترین متغیر ها در مولفه های اول تا سوم بوده به طوری که بیشترین تاثیر را در ارتباط با مطلوبیت زیستگاهی آزولا در اکوسیستم ها داشتند. نتایج مدل خطی تعمیم یافته نشان داد که اختلاف معنی داری بین حضور و عدم حضور ازولا در ایستگاه ها با تمام متغیرهای مورد استفاده در آنالیز مولفه اصلی وجود داشته است (p < 0.01).

    کلیدواژگان: آزولا، مطلوبیت زیستگاهی، حضور و عدم حضور، آنالیز مولفه اصلی، مدل خطی تعمیم یافته
  • علیرضا میرزاجانی*، جواد دقیق روحی، رضا محمدی دوست صفحات 762-773

    گیاهان آبزی در محیط هایی که مواد مغذی افزایش یافته اند به شدت رشد کرده و در بسیاری موارد به صورت معضل خود نمایی می کنند. تالاب انزلی تحت تاثیر رشد سریع گیاهان آبزی قرار گرفته است. در این مطالعه شناسایی و تعیین زی توده گیاهان آبزی غالب در بخش غربی تالاب انزلی انجام گرفت. نتایج نشان دادکه از چهار گونه گیاه غوطه ور شناسایی شده Ceratophyllum demersum و Myriophyllum spicatum در اکثر مناطق از پراکنش و تراکم بالایی برخوردار بودند. میانگین زی توده در تابستان در حد 5/536 ± 8/743 و در زمستان در حد 311 ± 292 گرم در متر مربع وزن خشک بوده که تفاوت آنها در ابتدای بخش غربی بسیار بیشتر از منتهی الیه آن بود. در تابستان Azolla filiculoides از تراکم بالایی در مناطق حاشیه ای تالاب برخوردار بود ولی در زمستان در هیچیک از مناطق مورد بررسی رویت نشد. دو گونه Nelumbo nucifera و Hydrocotyle vulgaris از گیاهان برگ شناور غالب به ویژه در نواحی حاشیه ای بوده که در مناطق پراکنش، زی توده ای معادل 4/70 ± 6/240 و /142 ± 8/338 گرم در متر مربع وزن خشک داشتند. مقدار شاخص ماکروفیتی تالاب (WMI) در تمام بخش های تالاب در حد 1 بود. سالانه با مرگ گیاهان مقدار بالایی از مواد آلی وارد اکوسیستم تالاب انزلی می گردد که یوتروف تر شدن بیشتر تالاب را در پی خواهد داشت. لزوم برداشت گیاهان آبزی برای حفظ و احیاء ارزش های اکولوژیک و اقتصادی تالاب انزلی بیش از پیش احساس می گردد.

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، گیاهان غوطه ور، گیاهان شناور، زی توده
  • طاهره السادات آقاجانزاده*، آناهیتا حافظ الکتب صفحات 774-786
    نیتروژن به دو فرم آمونیوم و نیترات جذب گیاه شده و دارای اهمیت بالایی در رشد، متابولیسم و فرایندهای حیاتی گیاهان می باشد. به منظور بررسی ارتباط این دو منبع نیتروژنی با متابولیسم سولفور، گیاهان کلزا (Brassica napus) و بروکلی (Brassica oleracea) در محیط هیدروپونیک تحت تیمار متفاوت نیترات و آمونیوم به مدت 14 روز کشت شدند. نتایج نشان داد وزن تر و خشک اندام هوایی در هر دو گیاهچه و همچنین نسبت وزن اندام هوایی به ریشه در گیاهچه کلزای رشد یافته در محیط حاوی نیترات آمونیوم افزایش معنی داری نسبت به پارامترهای رشد گیاه تحت تیمار نیترات داشت. محتوای سولفور کل در اندام هوایی گیاهچه بروکلی تغذیه شده با نیترات آمونیوم نسبت به نیترات بیشتر شد. درحالیکه میزان سولفات در گیاهچه کلزای تغذیه شده با نیترات آمونیوم نسبت به گیاهچه تغذیه شده با نیترات کاهش معنی داری پیدا کرد که با افزایش بیان ژن ناقل سولفات 4:2 همراه بود. علاوه بر این، بیان ژن آدنوزین '5-فسفو سولفات ردوکتاز و به دنبال آن سنتز تیولها و سیستیین در هر دو گیاهچه تحت تیمار نیترات آمونیوم افزایش معنی داری نسبت به پارامترهای ذکر شده در گیاه رشد یافته با نیترات داشت. بنابراین تغذیه نیتروژنی در نسبت مساوی از نیترات و آمونیوم اهمیت بالایی در رشد و سنتز ترکیبات آلی سولفوردار در هر دو گیاهچه دارد. اگرچه اثر مثبت نیترات آمونیوم بر رشد و متابولیسم سولفور در کلزا با نیازمندی بالاتر به جذب سولفور و سنتز ترکیبات آلی سولفوردار، بیشتر از بروکلی بود.
    کلیدواژگان: بیان ژن، کلم، متابولیسم سولفور، نیترات، نیترات آمونیوم
  • محمدعلی زارعی*، مرتضی صادقی صفحات 787-802
    مقدمه

    بیماری دیابت تاثیر عمده ای بر سلامت انسانها دارد. یکی از راه های مفید برای جلوگیری از افزایش قند خون، کاهش جذب روده‏ای گلوکز از طریق مهار آنزیم های هیدرولیز کننده ی کربوهیدرات ها مانند آلفاگلوکوزیداز است.

    هدف

    یافتن مهار کننده قوی با منشاء گیاهی برای آنزیم آلفاگلوکوزیداز.

    روش بررسی

    عصاره هگزانی اندام های هوایی (گل، برگ، ساقه) در دو گیاه خاکشیر و شاه تره در هفت غلظت مختلف، از نظر فعالیت مهاری آن ها بر آنزیم آلفاگلوکوزیداز مورد بررسی قرار گرفتند. فعالیت آنزیم به روش میکروپلیت اسپکتروفتومتری در طول موج 405 نانومتر بررسی شد. هم چنین ترکیبات موجود در عصاره هگزانی گل خاکشیر و برگ شاه تره که بیش ترین اثر مهاری را روی آنزیم آلفاگلوکوزیداز داشتند، توسط دستگاه GC/MS شناسایی شدند.

    نتایج

    از میان اندام های هوایی دو گیاه، عصاره هگزانی در غلظت 200 میلی گرم بر میلی لیتر برای اندام گل خاکشیر و 300 میلی گرم بر میلی لیتر برای اندام برگ شاه تره، فعالیت مهارکنندگی قابل توجهی بر آنزیم آلفاگلوکوزیداز نشان دادند. میزان IC50 این عصاره ها به ترتیب برابر 88/0 و 04/1 میلی گرم بر میلی لیتر بود. الگوی مهار برای عصاره گل خاکشیر مهار مختلط (رقابتی- غیررقابتی) و برای عصاره برگ گیاه شاه تره از نوع مهار نارقابتی بود. آنالیز GC/MS نشان داد که این عصاره ها حاوی ترکیبات فنیل پروپانویید و فنل هستند که می‏توانند مسیول بخشی از اثر مهاری آنها بر روی فعالیت آلفاگلوکوزیداز باشد. نتیجه گیری: عصاره هگزانی این دو اندام، دارای ظرفیت مهارکنندگی موثری هستند و جداسازی عوامل این ظرفیت، با هدف دسترسی به مهارکننده های دارای کاربرد دارویی، می‏تواند موضوع مناسبی برای پزوهش های آینده باشد.

    کلیدواژگان: آلفاگلوکوزیداز، خاکشیر، شاه تره، عصاره هگزانی، مهار آنزیمی
  • سیده معصومه زمانی*، شیده موجرلو صفحات 803-816
    شمشاد خزری از معدود درختان پهن برگ همیشه سبز جنگل های شمال البرز است که متاسفانه در فهرست گونه های در معرض خطر قرار دارد. همچنین، اخیرا اغلب رویشگاه های شمشاد در شمال کشور به بیماری بلایت و خشکیدگی ناشی از قارچ Cylindrocladium buxicola مبتلا شده اند که خطر جدی برای بقا و تولید درختان شمشاد است. شناسایی ویژگی های جمعیت های این قارچ می تواند در گزینش استراتژی های مدیریت آن ارزشمند باشد. در این تحقیق با هدف افزایش اطلاعات درخصوص جمعیت های ایرانی قارچ عامل بیماری، خصوصیات فنوتیپی جدایه های C. buxicola بدست آمده طی نمونه برداری تصادفی از رویشگاه های شمشاد شمال کشور، ارزیابی و تنوع ژنتیکی این جدایه ها براساس نشانگر ژنومی rep، بررسی شد. با ارزیابی ویژگی های مورفولوژیکی (شامل شکل و میزان رشد پرگنه، اندازه و شکل کنیدیوم، طول پایه، شکل و اندازه وزیکول انتهایی) در 52 جدایه بدست آمده، تطابق ریخت شناسی تمام جدایه ها با گونه توصیف شده Calonecteria pseudonaviculata تایید گردید. بررسی شدت بیماری زایی 21 جدایه منتخب قارچی نشان داد این جدایه ها در گروه های بیماری زایی متفاوتی قرار دارند. آنالیز الگوهای باندی آغازگرهای ژنومی rep، نشان داد 21 جدایه های منتخب بیش از 95 درصد تشابه ژنتیکی داشته و در این سطح از تشابه به چهار گروه تقسیم شدند. جدایه های گروه های مختلف ژنتیکی در هر سه استان وجود داشتند. تمام جدایه های مورد مطالعه با قبول میزان تغییرات طبیعی درون گونه ای، متعلق به گونه اصلی C. pseudonaviculta بوده و خصوصیات اصلی و پایدار مورفو-فیزیولوژیک این گونه را داشتند. نظر به نرخ پایین تنوع میان جدایه ها، بنظر می رسد در کنترل این بیماری، استفاده از ارقام مقاوم مهمترین راهکار است.
    کلیدواژگان: بیماری زایی، ریخت شناسی، ژنتیک جمعیت و Cylindrocladium buxicola
  • عارفه ذاکری، رضا نادری*، وحید پوزش صفحات 817-827

    مطالعه پوشش گیاهی مناطق مختلف ایران مقدمه ای برای بسیاری از طرح های پژوهشی و اجرایی محسوب می شود. هرباریوم ها گنجینه های دایمی نمونه های گیاهی یک منطقه و بهترین منبع اطلاعاتی در مورد رستنی های آن منطقه را دارا می باشند. در تحقیق حاضر نمونه های استان سمنان در هرباریوم دانشگاه دامغان مطالعه شدند. بر اساس نتایج حاصل از شناسایی نمونه های هرباریومی درمجموع 311 گونه گیاهی متعلق به 237 جنس و 68 تیره شناسایی شد. تیره گندم (Poaceae) با 23 جنس و 32 گونه، تیره کاسنی (Asteraceae) با 23 جنس و 30 گونه و تیره نعناع (Lamiaceae) با 16 جنس و 24 گونه تیره های بزرگ موجود در هرباریوم هستند. همچنین جنس های جاروعلفی (Bromus) با 6 گونه، شور (Salsola)، سنبله ای (Stachys) و آلو (Prunus) با 5 گونه و سلمک (Chenopodium) با 4 گونه بیشترین غنای گونه ای را دارا می باشند. در این مطالعه 122 گونه دارویی و 8 گونه مقاوم به شوری معرفی شدند و 25 گونه در فهرست گونه های در معرض خطر اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، نمونه های هرباریومی، مطالعه فلوریستیک، پوشش گیاهی
  • هنگامه میرهاشمی*، حسن پوربابائی، آرش مزبانی صفحات 828-842
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر ارتفاع از سطح دریا بر تنوع و اهمیت نسبی (SIV) گونه های علفی در جنگل های کبیرکوه استان ایلام انجام گرفت. برای این منظور، منطقه ای به مساحت 300 هکتار از این جنگل ها انتخاب شد. منطقه مورد مطالعه به سه طبقه ارتفاعی (1000-700، 1300-1000 و 1600-1300 متر از سطح دریا) تقسیم شد، سپس تعداد 63 قطعه نمونه به روش تصادفی- سیستماتیک در منطقه برداشت شد. به منظور ثبت پوشش علفی، سطح پلات ها به روش حداقل مساحت تعیین گردید، سپس گونه های علفی و درصد پوشش آن ها براساس معیار وان درمال ثبت شدند. برای محاسبه تنوع گونه ای از شاخص تنوع شانون- وینر و شاخص یکنواختی اسمیت- ویلسون و برای محاسبه غنای گونه ای از شاخص غنای گونه ای (R=S) استفاده شد. تعیین همبستگی بین شاخص-های تنوع زیستی و عامل ارتفاع از سطح دریا با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون صورت گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که عامل ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنی داری بر تنوع و غنای گونه های علفی دارد و بین این شاخص ها با ارتفاع از سطح دریا همبستگی منفی وجود دارد. بیشترین مقدار شاخص های تنوع و غنای گونه ای در طبقه ارتفاعی میانی به دست آمد. نتایج همچنین نشان داد که ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنی داری بر یکنواختی گونه های علفی ندارد. همچنین شکل منحنی اهمیت نسبی گونه ها در هر سه طبقه ارتفاعی به صورت نرمال لگاریتمی حاصل شد.
    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، اهمیت نسبی (SIV)، تنوع گونه های علفی، کبیرکوه
  • یاسمن یحیی آبادی، آرمان محمودی اطاقوری، احسان نظیفی* صفحات 843-853
    جنس نعنا (Mentha L.) از مهمترین و پر مصرف ترین گیاهان خانواده Lamiaceae در صنایع غذایی و دارویی می باشد. طبقه بندی تاکسونومیکی این جنس به دلیل تنوع زیاد در خصوصیات ریخت شناسی و هیبریداسیون مکرر، پیچیده می باشد. مطالعات فیتوشیمیایی و گرده شناسی به همراه ویژگی های ریخت شناسی می تواند کمک شایانی به سیستماتیک گیاهی و طبقه بندی آنها کند. در این پژوهش، متابولیت های گیاهی جمعیت های گونه های M. aquatica، M. pulegium و M. longifolia در استان های گیلان، مازندران و گلستان، با روش های کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی و اسپکتروفوتومتری، و ریخت شناسی دانه گرده آنها با میکروسکوپ الکترونی نگاره بررسی شد. نتایج نشان داد که در گونه M. aquatica، بتا-کاریوفیلن و ژرماکرن-دی، در گونه M. pulegium، پولگون و منتون، در گونه M. longifolia، دی-کارون و پیپریتنون اکساید، عمده ترین ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس بودند. همچنین، میزان فنل، فلاونویید، فلاونول، ساپونین، کاروتنویید کل و میزان کلروفیل a و b دارای تفاوت معنی داری در بین گونه ها بوده و گونه M. aquatica بیشترین میزان از این متابولیت های ثانویه را نشان داد. دانه های گرده در جمعیت های مختلف این گونه ها به صورت منفرد، اغلب کروی کشیده، 6 شیاری، با تزیینات سطح اگزین شبکه ای بودند. طول قطبی (P)، عرض استوایی (E)، نسبت P به E، عرض شیار و فاصله دو شیار دانه های گرده در این گونه ها تفاوت معنی داری داشته و گونه های M. aquatica و M. pulegium به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر را نشان دادند. نتایج اشاره دارد به اینکه متابولیت های ثانویه و ریخت شناسی دانه گرده می تواند در شناسایی و تاکسونومی این گونه ها موثر بوده و به رده بندی آنها کمک نماید.
    کلیدواژگان: گرده شناسی، تاکسونومی، فیتوشیمی، Mentha
  • مسعود حیدری زاده*، شهناز زارعی، مراحم آشنگرف، حسین معروفی صفحات 854-866
    امروزه توجه به ترکیبات طبیعی دارای خاصیت آنتی بیوتیکی و دگرآسیبی بیشتر شده است زیرا عموما اثرات جانبی کمتری دارند. مطالعاتی روی ترکیبات و اثرات زیستی گونه هایی از جنس فرولا صورت گرفته است از گونه فرولا اوپودا در ایران، گزارشی مشاهده نگردید. در این مطالعه ترکیبات شیمیایی برگ Ferula oopoda شناسایی و اندازه گیری شد. اثرات دگرآسیبی این گیاه بر شاخصهای جوانه زنی کل ،سرعت جوانه زنی ، ضریب نسبی جوانه زنی دانه رستهای گندم و چاودار بررسی گردید. ویژگی آنتی اکسیدانی و اثرات ضد میکروبی عصاره برگ و ریشه گونه فرولا اوپودا نیز اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد عصاره آبی برگ فرولا اوپودا جوانه زنی کل، سرعت جوانه زنی، ضریب نسبی جوانه زنی گندم و چاودار را به طور معنی دار کاهش می دهد. مهارکنندگی رادیکالهای آزاد و پتانسیل آنتی اکسیدانی عصاره برگ و ریشه فرولا اوپودا قابل مقایسه با ویتامین C است. درصد قطر نسبی ناحیه مهار رشد باکتری استافیلوکوکوس اوریوس و اشیرشیا کلی در اثر غلظت های مختلف عصاره برگ و ریشه فرولا اوپودا به طور معنی دار تایید کننده اثرات ضد باکتریایی آن است. آنالیز ترکیبات شیمیایی عصاره برگ فرولا اوپودا وجود ترکیبات فراری چون آلفا پینن، بتامیرسین و کاریوفیلین را نشان داد. بسیاری از اثرات بیولوژیک را میتوان به این ترکیبات ارتباط داد. بنابراین گیاه فرولا اوپودا می تواند منبع خوبی برای تهیه مواد انتی بیوتیک و علف کشهای طبیعی باشد. ترکیبات متعدد و متنوع موجود در اندامهای گیاه ظرفیت استفاده از آن برای تهیه داروهای جدید با منشا گیاهی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: دگرآسیبی، ضد باکتریایی، آنتی اکسیدانی، شاخصهای جوانه زنی
  • الهام رضایی*، حجت الله سعیدی، محمدرضا رحیمی نژاد صفحات 867-878

    این مطالعه به بررسی تاکسونومی جنسDactylis در ایران می پردازد. این جنس چندساله، باد گرده افشان، برون زادگیر و متعلق به قبیله poeae ، زیرخانواده pooidea و خانواده poaceae است تا به امروز مطالعات دقیقی در ایران در مورد Dactylis صورت نگرفته است. بنابراین مطالعه و ارزیابی وضعیت مورفولوژیک، زیستگاهی، کاریوتیپی و تنوع ژنتیکی این جنس مهم است. در مجموع تعداد 58 جمعیت با استفاده از 62 صفت کیفی و کمی تجزیه و تحلیل شد. این جنس در ایران از تنوع ریخت شناسی بالایی برخوردار است. به منظور تعیین روابط درون گونه ای، از تحلیل خوشه ای با استفاده از ضریب Simple matching بهره گرفته شد. نتایج حاصل از تحلیل خوشه ای، حاکی از وجود تنوع در بین جمعیت های این جنس است, تغییرپذیری ریخت شناسی وسیع در این گونه ناشی از دورگ گیری های فراوان بین زیرگونه ها و وقوع برون زاد گیری و جریان ژنی بین جمعیت ها، سازگاری های زیست محیطی و تاثیر عوامل محیطی باشد . به طور کلی براساس مشاهدات حاصل از بررسی های صفات ریخت شناسی و بررسی سیتولوژی جنس Dactylis با یک گونهD. glomerata و دو زیرگونه D.glomerata subsp glomerata. و D.glomerata subsp.hispanica. واجد سطح تتراپلویید و عدد کروموزومی 2n=4x=28در ایران حضور دارد.

    کلیدواژگان: ایران، تاکسونومی، سیتوتاکسونومی، داکتیلیس
  • قادر حبیبی*، عذرا حسینی نژاد صفحات 879-893
    در این پژوهش، اثر پرایمینگ اسید سالیسیلیک، پراکسید هیدروژن و پرایمینگ توام اسید سالیسیلیک و پراکسید هیدروژن بر بهبود تحمل به شوری دانهرستهای گندم (Triticum aestivum L. cv Mihan) بررسی شد. بذرها به مدت 24 ساعت داخل آب مقطر (شاهد)، غلظتهای مختلف اسید سالیسیلیک (1/0، 5/0 و 1 میلی مولار) و پراکسیدهیدروژن (1، 20 و 200 میلی مولار) خیسانده شدند. پس از گذشت یک هفته، دانهرستها به محیط کشت هیدروپونیک حاوی محلول غذایی هوگلند منتقل شدند. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. شوری 200 میلیمولار وزن خشک اندام هوایی دانهرستهای گندم را 25 درصد کاهش داد. پرایمینگ بذرو با پراکسید هیدروژن 20 میلیمولار باعث کاهش تولید مالون دی آلدیید در شرایط تنش شوری گردید. با کاهش مالون دی آلدیید در دانهرستهای حاصل از پرایمینگ پراکسید هیدروژن، آسیب شوری بر ظرفیت فتوسنتزی و وزن خشک تخفیف یافت. با اینکه تیمار پرایمینگ اسید سالیسیلیک نتوانست باعث تخفیف اثرات تنش شوری بر رشد و فتوسنتز گندم شود، دانهرستهای رشد یافته از پرایمینگ توام اسید سالیسیلیک و پراکسید هیدروژن مقاومت بیشتری به تنش شوری نشان دادند. این افزایش مقاومت با افزایش 45 درصدی (نسبت به شاهد) مقدار فنل کل و ارتقاء 37 درصدی میزان فعالیت آنزیم کاتالاز همراه بود. در نتیجه شاخص پراکسیداسیون لیپیدها در تیمار توام اسید سالیسیلیک و پراکسید هیدروژن کاهش معنی دار نشان داد. همچنین پرایمینگ توام اسید سالیسیلیک و پراکسید هیدروژن باعث تخفیف اثرات تنش شوری بر ظرفیت فتوشیمیایی فتوسیستم II گردید.
    کلیدواژگان: پراکسیداسیون لیپید، ظرفیت فتوشیمیایی فتوسیستم II، پرایمینگ، تنش شوری، گندم
  • فهیمه اسکندری، رضا بصیری*، مصطفی مرادی صفحات 894-906
    در این تحقیق دو توده ی زربین، بلوط ایرانی و منطقه ی شاهد در منطقه ی تنگ سولک بهمیی به گونه ای انتخاب گردید که از نظر شرایط توپوگرافی تشابه نسبتا زیادی داشته باشند. نمونه خاک از هر دو توده ی مورد بررسی و منطقه ی شاهد جمع آوری شد. 10 نمونه در هر توده از عمق صفر تا 20 سانتیمتری خاک در زیر بخش سایه انداز تاج پوشش گونه های درختی مورد نمونه برداری قرار گرفت. از طریق تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون مقایسات چندگانه دانکن اقدام به مقایسه بین متغیرهای خاک های دو توده ی مورد بررسی و منطقه ی شاهد شد. نتایج نشانگر افزایش معنی داری در وزن مخصوص ظاهری خاک و کاهش معنی داری در میزان ازت، ماده آلی، Ec و شن در توده بلوط ایرانی در مقایسه با توده زربین می باشد. این دو توده در میزان فسفر، پتاسیم، کربنات کلسیم، pH، رس و سیلت عدم تفاوت معنی داری را نشان دادند. در مقایسه ی توده ی بلوط ایرانی با منطقه ی شاهد افزایش معنی داری در میزان ازت، ماده آلی، فسفر و پتاسیم و کاهش معنی داری در کربنات کلسیم، pH و رس مشاهده شد. در مقایسه ی توده ی زربین با منطقه ی شاهد افزایش معنی داری را در میزان ازت، ماده آلی، پتاسیم، EC و سیلت نشان دادند و در میزان کربنات کلسیم، pH و شن کاهش معنی داری را نشان دادند. گونه های درختی با لاشه ریزی باعث تغییرات در برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک شدند و در مجموع آثار مثبتی را بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک داشته و از این رو از بین رفتن آنها در نتیجه عوامل مختلف منجر به کاهش خصوصیات کیفی خاک می شود.
    کلیدواژگان: ماده آلی، اسیدیته، کربنات کلسیم، بافت خاک
  • محمد مهدی دهشیری* صفحات 907-918

    در دهه های اخیر، استفاده از طب گیاهی به عنوان یک روش کارآمد و استراتژیک، در دستور کار اکثر کشورهای دنیا از جمله ایران قرار گرفته است. در پزشکی سنتی ایران، شیوه های بسیار گوناگونی در استفاده از گیاهان برای درمان بیماری ها مشاهده می شود که با توجه به وسعت جغرافیایی و گوناگونی پوشش گیاهی کشور ما، این همسویی دارای توجیه کاملا منطقی است. هدف از این مطالعه، مروری به بررسی تحقیقات انجام شده در ایران در مورد گیاهان دارویی تیره شب بو است. اطلاعات مربوط به این تحقیق حاصل جست و جو در کتب و مقالات منتشر شده در دهه اخیر می باشد. 44 گونه گیاهی شناسایی شده به 19 جنس تعلق دارد. جنس های Alyssum با 8 گونه، Brassica با 5 گونه و Sisymbrium با 4 گونه بیشترین تعداد گونه را دارا می باشند. تروفیت ها با 32 گونه (72/72 درصد) مهم ترین شکل زیستی هستند. بیشترین پراکنش جغرافیایی با 25 درصد به ناحیه ایرانی-تورانی تعلق دارد. دو گونه های انحصاری Alyssum bracteatum و A. persicum در وضعیت کم خطر قرار دارند. گونه های Descurainia sophia، Lepidium draba وCapsella bursa-pastoris به ترتیب دارای بیشترین مصرف دارویی در ایران می باشند. دانه بیشترین قسمت مورد استفاده گیاهان این تیره بوده و بیشترین موارد مصرف سنتی آن ها عبارتند از: مدر و ضد اسکوربوت (هر کدام 13 گونه)، اشتها آور (8 گونه)، ضد یبوست، ملین، کرم کش، خلط آور، ضد روماتیسم، دافع سنگ کلیه و مقوی بدن (هر کدام 7 گونه). در مجموع، نتایج نشان دارد که کاربرد محلی عمده این گیاهان در زمینه درمان ناراحتی های گوارشی و تنفسی است.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، تیره شب بو، اتنوبوتانی، ایران
  • حمیده حیدری، وحید نیکنام*، حسن ابراهیم زاده معبود صفحات 919-931

    در پژوهش حاضر، اثر پنکونازول بر برخی پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه کنجد تحت تنش شوری مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور، گیاهچه ها به مدت 30 روز در محیط کشت هوگلند رشد کردند و با غلظت های مختلف نمک NaCl (0، 50، 100، 200 میلی مولار) و پنکونازول (15 میلی گرم بر لیتر) به مدت 30 روز تیمار شدند. نتایج نشان داد که شوری باعث کاهش رشد، کاهش محتوی کل پروتئین تحت تیمارهای 50،100 میلی مولار، افزایش محتوای پرولین در غلظت 200 میلی مولار و افزایش فعالیت زیمایه های سوپراکسیددیسموتاز (SOD) و پلی فنول اکسیداز (PPO) تحت تیمارهای 50 و 100 میلی مولار شد. کاربرد پنکونازول باعث افزایش رشد، افزایش فعالیت زیمایه های SOD و PPO درغلظت 200 میلی مولار شوری و افزایش محتوی کل پروتئین درتیمار 100 میلی مولار سدیم کلرید و گیاهان شاهد شد. در مجموع به نظر می رسد که کاربرد پنکونازول باعث سازگاری گیاه کنجد با تنش شوری شود. با توجه به ارزان و قابل دسترس بودن می تواند برای افزایش مقاومت گیاه کنجد به تنش شوری مورد توجه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: تنش شوری، کنجد، پنکونازول، مقاومت
  • زهرا پشنگه، منصوره شمیلی*، فرزین عبدالهی، مصطفی قاسمی صفحات 932-942
    میوه گواوا منبع بسیار غنی از ویتامین ث، با امکان دوبار میوه دهی در سال و عملکرد بالا، درآمد قابل توجهی را برای تولید کنندگان به ارمغان می آورد. اما ازآنجا که عمده مناطق گرمسیر کشور با معضل شوری آبی مواجه هستند، کشت این گیاه در مناطق مذکور می تواند عملکرد و کیفیت محصول را تحت تاثیر قرار دهد. لذا در این تحقیق میزان ریزش برگ، ماده خشک، آنزیم های آنتی اکسیدان و محتوای عناصر در نهال-های بذری گواوا، تحت تاثیر سطوح مختلف کلرید سدیم (7/1، 3 و 6 دسی زیمنس بر متر) و جیبرلیک-اسید (0، 250 و 500 پی پی ام) مورد مطالعه قرار گرفت. بنا به نتایج با افزایش سطوح شوری از 3 تا 6 دسی زیمنس بر متر، بر میزان کلر و نسبت کلسیم به مجموع سدیم و پتاسیم، نسبت سدیم به پتاسیم، نسبت کلسیم به منیزیم و نسبت سدیم به کلسیم در برگ و ریشه افزوده و از تعداد برگ و ماده خشک کاسته شد. همچنین شوری باعث کاهش در میزان فعالیت آنزیم های پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز و افزایش در فعالیت کاتالاز گردید. بیشترین میزان سدیم و کمترین میزان پتاسیم در تیمار شوری 6 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. محلول پاشی شاخساره با جیبرلیک اسید (500 پی پی ام) تحت تنش شوری، با افزایش میزان پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم، توزیع بهتر کلسیم و کاهش ریزش برگ همراه بود و به عنوان راهکاری موثر در تخفیف خسارت وارده از تنش شوری بر نهال گواوا معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پتاسیم، ریزش برگ، سدیم، شوری
  • سمیه باقری، حسن زارع مایوان*، مهدی حیدری صفحات 943-957
    منطقه حفاظت شده دینار کوه در جنوب شهرستان آبدانان استان ایلام واقع است و تاکنون از لحاظ پوشش گیاهی مورد بررسی قرار نگرفته است. تاثیر تغییر اقلیم در منطقه حفاظت شده دینار کوه، در سال های اخیر و به ویژه در سال 1396با افزایش دما و کاهش بارندگی به شدت محسوس بوده است. ترکیب گونه ای پوشش گیاهی منطقه می تواند نقش مهمی در مقدار تاثیرپذیری جامعه گیاهی از نوسانات بارندگی داشته باشد. در این تحقیق، فلور، شکل زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان این منطقه در ارتفاع 1300 تا 1900 متر بررسی گردید. شکل زیستی گیاهان با استفاده از روش رانکایر مشخص شد. در این مطالعه در مجموع 142 گونه متعلق به 105 جنس و 29 خانواده شناسایی شد. Asteraceae (30 گونه)، Papilionaceae (21 گونه)، Poaceae (14 گونه) و Lamiaceae و Caryophyllaceae (هرکدام 8 گونه) به ترتیب 12/21، 79/14، 85/9 و 63/5 درصد از فلور این منطقه را تشکیل می دهند. 87 درصد گونه ها به ناحیه رویشی ایران-تورانی تعلق دارند. تروفیت ها (45 %) و همی کریپتوفیت ها (34 %) رایج ترین اشکال زیستی گیاهان این منطقه هستند.
    کلیدواژگان: شکل زیستی، دینارکوه، تروفیت، همی کریپتوفیت
  • سارا خسروی نیا، عبدالرضا باقری*، سعید ملکزاده شفارودی، نسرین مشتاقی صفحات 958-972
    ریزجلبک‏ها به عنوان یک منبع بالقوه پایدار برای مواد اولیه سوخت‏، غذا‏، مواد شیمیایی‏، تغذیه دام و حتی برای صنعت داروسازی شناخته می‏شوند. در این مطالعه، اثرات نوع محیط کشت شامل محیط‏های F2، Walne، BG11، BBM و TAP در pH‏های 6، 5/6، 7، 5/7، 8 و 9 و شدت‏های نور در پنج سطح شامل 2000، 2700، 3300، 4500 و 7800 لوکس بر روی رشد ریزجلبک‏های خالص‏سازی شده از دریاچه بزنگان مطالعه شد. رشد ریزجلبک‏ها با تعیین وزن خشک و نرخ رشد ویژه آن‏ها تعیین شد. همچنین مقدار کلروفیل و کاروتنویید با کمک روش‏های بیوشیمیایی استاندارد در شرایط بهینه رشدی تعیین گردید. نتایج نشان داد که در ریزجلبک‏های Nodularia sp.، Tetraselmis sp.، Chlamydomonas sp. و Chlorella sp. بیشترین رشد به ترتیب در محیط کشت‏های والن (83/0 گرم در لیتر)،F2 (76/1 گرم در لیتر)،TAP (28/1 گرم در لیتر) وBG11 (72/1 گرم در لیتر) مشاهده شد. همچنین بهترین pH و شدت نور برای رشد ریزجلبک‏ها به ترتیب برابر با 5/7 و 4500 لوکس بود. بیشترین مقدار کلروفیل و کاروتنویید به ترتیب در ریزجلبک Chlorella sp. (92/21 میکروگرم در میلی لیتر) و Tetraselmis sp. (78/6 میکروگرم در میلی لیتر) بدست آمد.
    کلیدواژگان: دریاچه بزنگان، ریزجلبک‏، بهینه‏ سازی رشد، کلروفیل، کاروتنوئید
  • سارا فرسرایی، محمد مقدم* صفحات 973-984
    به منظور بررسی پاسخ بیوشیمیایی ریحان رقم کشکنی لولو به تنش شوری و کاربرد پلیمرهای سوپرجاذب آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 4 سطح شوری آب آبیاری (صفر، 40، 80 و 120میلی‏مولار کلریدسدیم) و 4 سطح پلیمرسوپرجاذب (عدم کاربرد، آکوازورب، تراکوتم، استاکوزورب) بود. نتایج نشان داد که بیشترین میزان بیوماس تر و خشک در هر دو چین برداشت در تیمار بدون شوری و کاربرد تراکوتم مشاهده شد. در چین اول برداشت در شوری 120 میلی‏مولار محتوای نسبی آب برگ، کلروفیلa، کلروفیلb، کارتنویید و کلروفیل کل به ترتیب با کاربرد تراکوتم 97/12، 48/29، 20/25، 24/17 و33/13 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت و در همین غلظت شوری با کاربرد استاکوزورب فعالیت آنتی‏اکسیدانتی 45/18 درصد، با کاربرد تراکوتم فنل کل 31/26 درصد و با کاربرد آکوازورب پرولین 50 درصد نسبت به شاهد کاهش یافت و در چین دوم برداشت در شوری 80 میلی‏مولار نشان داد که کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنویید و کلروفیل کل با کاربرد تراکوتم و محتوای نسبی آب برگ با کاربرد آکوازورب به ترتیب 58/22، 78/34، 24، 66/26 و 06/22 درصد نسبت به شاهد افزایش و فعالیت آنتی‏اکسیدانتی، فنل کل و پرولین با کاربرد تراکوتم، کربوهیدرات محلول با کاربرد استاکوزورب و نشت الکترولیت با کاربرد آکوازورب به ترتیب 93/19، 81/7، 13/39، 77/44 و02/26 درصد نسبت به شاهد کاهش نشان دادند. نتایج این تحقیق نشان داد در شرایط تنش شوری کاربرد سوپرجاذب‏ها به خصوص تراکوتم توانست صفات مورد مطالعه در این تحقیق را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: ریحان، رنگیزه های فتوسنتزی، فعالیت آنتی اکسیدانتی، کلرید سدیم
  • علی اصغر علیلو*، زهرا شیری آذر، شهریار دشتی، صالح شهابی وند، علیرضا پورمحمد صفحات 985-997
    شوری تنش غیر زیستی موثر بر تولید گیاهان است که با کاربرد مناسب مواد آلی می توان از تبعات آن کاست. به همین منظور در این آزمایش، اثر تعدیلی تیمار اسید هیومیک (شاهد، 500 و 1000 میلی گرم در لیتر) بر تنش شوری (شاهد، 4، 8 و 12 دسی زیمنس) روی صفات جوانه زنی بذر و برخی از خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه کلزا در دو مرحله جوانه زنی و رشد رویشی بررسی شد. با توجه به نتایج، اثر بازدارندگی تنش شوری روی صفات جوانه زنی معنی دار بود. همچنین تیمار شوری، محتوی کلروفیل برگ و پایداری غشا آن را به شدت کاهش داد. تیمار اسید هیومیک باعث افزایش نسبی محتوی کلروفیل a، کلروفیل کل و کارتنویید برگ گیاه در غلظت 1000 میلی گرم در لیتر شد. معنی دار شدن اثر متقابل تیمار شوری و اسید هیومیک روی صفات پایداری غشا، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و طول ریشه چه، حاکی از تعدیل تنش شوری توسط تیمار اسید هیومیک در این صفات بود، بطوری که تیمار 1000 میلی گرم بر لیتر اسید هیومیک توانست در سطح 4 دسی زیمنس تنش شوری، درصد جوانه زنی را بهبود دهد. همچنین این تیمار سرعت جوانه زنی را در سطح 8 دسی زیمنس بر متر افزایش داد. اثرات تعدیلی تیمار اسید هیومیک بر پایداری غشاء در سطوح 8 و 12 دسی زیمنس نیز قابل توجه بود. به این ترتیب، پیشنهاد می گردد جهت تعدیل سطوح متوسط شوری، اسید هیومیک بصورت تیمار بذری بکار رود.
    کلیدواژگان: شوری، هیومیک، کلروفیل، جوانه زنی
  • یوبرت قوستا*، رازمیگ عزیزی، علیرضا پورصفر صفحات 998-1009
    قارچ ها به عنوان تجزیه کنندگان اصلی اجزا ء پیچیده ی بقایای گیاهی و حیوانی، در بازچرخه ی مواد غذایی در تمام زیست بوم ها نقش اساسی دارند. آن ها همچنین به دلیل ایجاد بیماری های خسارت زا در گیاهان و حیوانات، تشکیل ارتباطات همزیستی با طیف وسیعی از موجودات، استفاده ی گسترده در صنایع غذایی، دارویی و زیست فن آوری و نیز تهیه ی سوخت های زیستی و زیست پالایی نواحی آلوده دارای اهمیت بسیار زیادی هستند. استفاده از توانایی های قارچ ها برای بهبود زندگی انسان ها نیازمند جداسازی و شناسایی درست گونه های قارچی است. در این مطالعه، تنوع گونه ای قارچ ها از بستره های متنوع شامل غده های پوسیده ی سیب زمینی، شاخه های خشکیده ی درختان سیب، بقایای برگ های درختان چنار، زبان گنجشک و سیب و نیز بقایای ساقه های نی که از مناطق مختلفی در شهرستان ارومیه جمع آوری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 25 جدایه از قارچ های تولید کننده ی اندام باردهی غیرجنسی از نوع سینماتا جداسازی و خالص سازی شدند. مطالعات شناسایی این جدایه ها بر مبنای ویژگی های ریخت شناختی اندام های باردهی غیر جنسی و نیز توالی های بدست آمده از نواحی ژنومی ITS-rDNA و β-tubulin برای جدایه های جنس Cephalotrichum و ITS-rDNA و rpb2 برای جدایه های جنس Volutella انجام گرفت. سه گونه شامل Volutella citrinella (Cooke & Massee) Seifert، Cephalotrichum asperulum (J.E. Wright & S. Marchand) Sandoval-Denis, Guarro & Gené و Cephalotrichum nanum (Ehrenb.) S. Hughes شناسایی شدند. جدایه های گونه Volutella citrinella از غده های سیب زمینی دارای نشانه های پوسیدگی و جدایه های گونه های جنس Cephalotrichum از شاخه های خشکیده و یا بقایای گیاهان مورد مطالعه جداسازی شدند. بر اساس اطلاعات نگارندگان، مشخص شد که این سه گونه برای بیوتای قارچی ایران جدید بوده و توصیف کامل آن ها ارایه می شود
    کلیدواژگان: تاکسونومی، ریخت شناسی، تجزیه و تحلیل تبارشناختی، سینماتا، قارچ
|
  • Rahmat Zarkami *, Mortaza Saharkhiz Pages 749-761

    Water fern (Azolla filiculoides) is one of the most dangerous invasive aquatic plant species in the temperate and tropical regions of the world. 4 different sites were selected in Guilan and Mazandaran provinces to examine the habitat suitability of Azolla. 15 physical, chemical and structural variables at each site were monthly sampled simultaneously with biological data (based on 24 presence instances and 24 absence instances of Azolla) during one year (2017-2018). The results of the Mann-Whitney test showed that except water and air temperature, ammonium and turbidity (p > 0.01 for all), a significant difference was observed between the presence and absence of Azolla and the remaining variables (p < 0.01 for all). The obtained results of the principal component analysis showed that water depth, phosphate and electric conductivity were the most influential factors in the first to third components, respectively so that they had the major effect on the habitat suitability of Azolla in the sampling sites. The results of generalized linear model showed that there was a significant difference between the presence and absence of Azolla in the sampling sites and all variables used in the principal component analysis (p < 0.01).

    Keywords: Azolla, Habitat suitability, presence, absence, Principal Component Analysis, generalized linear model
  • Alireza Mirzajani *, Javad Daghigh Roohi, Reza Mohammadidost Pages 762-773

    Aquatic plants are severely increased in eutrophic ecosystem and sometime be caused problem as different aspects. The high abundance of aquatic plants and sedimentation are the main problems in Anzali Wetland. In this study the identification and biomass of dominated aquatic plants was investigated in western part of Anzali Wetland. Among four submerged macrophytes, the Ceratophyllum demersum and Myriophyllum spicatum had the highest distribution and abundance. The biomass average were 743.8 ± 536.5 and 292 ± 311 gr dry weight m-2 in summer 2017 and winter 2018, respectively. The biomass seasonal change was more in eastern rather than western of studied area. Azolla filiculoides had a high abundant and distributed in marginal area during summer while it was completely and incredibly disappeared until winter around Anzali Wetland. Among marginal floating macrophytes, Nelumbo nucifera and Hydrocotyle vulgaris were highly distributed with 240.6 ± 70.4 and 338.8 ± 142 gr dry weight m-2 respectively. The Wetland Macropphyte Index value was nearly similar around study area and was about 1. The annually dead of macrophytes in winter can increase the eutrophication trend in Anzali Wetland. Then, it's necessary to remove the aquatic plants in Anzali Wetland to preserve of its ecological and economical values.

    Keywords: Anzali wetland, submerged plants, floating plants, Biomass
  • Tahereh A. Aghajanzadeh *, Anahita Hafez Alkotob Pages 774-786
    Nitrogen is taken up by plants in two forms - ammonium and nitrate and plays an important role in growth, metabolism and vital processes of plants. To investigate the relationship between these two nitrogen sources with sulfur metabolism, the rapeseed (Brassica napus) and broccoli (Brassica oleracea) plants were cultured in a hydroponic medium under nitrate and ammonium treatments for 14 days. The results showed fresh and dry weight of the shoot in both seedlings and also shoot to root ratio in canola seedlings exposed to ammonium nitrate were significantly increased compared to those of the plants grown in nitrate medium. The content of total sulfur in the shoot of the broccoli seedlings exposed to ammonium nitrate was higher than that of plant grown in nitrate medium. While the amount of sulfate in canola seedlings fed with ammonium nitrate was significantly decreased compared to nitrate-fed seedlings which it was accompanied by an increase in the gene expression of sulfate transporter 4:2. In addition, the expression of adenosine 5-phosphosulfate reductase and subsequently the synthesis of thiols and cysteine was increased in both seedlings exposed to ammonium nitrate compared to seedlings grown with nitrate. Therefore, nitrogen fertilizers in an equal proportion of ammonium and nitrate are of great importance in growth and synthesis of organic sulfur compounds in both seedlings. Although the positive effect of ammonium nitrate on growth and sulfur metabolism of canola with higher need for sulfur uptake and synthesis of organic sulfur compounds, was greater than those of broccoli plant.
    Keywords: Ammonium nitrate, Brassica, Gene expression, Nitrate, Sulfur metabolism
  • MohammadAli Zarei *, Morteza Sadeghi Pages 787-802
    Background

    Diabetes is a progressive metabolic disorder that affects many people in the world. One way to prevent any after meal upsurge in blood glucose levels is to inhibit intestinal carbohydrate hydrolyzing enzymes such as α-glucosidase.

    Objective

    To investigate the inhibitory effect of hexane extract obtained from separated aerial parts of Descurainia sophia L.schuar and Fumaria vaillantii Loisel on α-glucosidase activity.

    Methods

    After preparation of hexane extracts from aerial parts of the plants, their effect on α-glucosidase activity was investigated in seven different concentrations. Enzyme activity was assayed in triplicate using pNPG as substrate. The amount of produced pNP was determined at 405 nm wavelength. Acarbose was used as the positive control.

    Results

    Among the aerial parts of two plants, Descurainia sophia's flower hexane extract at 200 mg/ml concentration, and Fumaria vaillantii's leaf hexane extract at 300 mg/ml concentration, significantly inhibited activity of the enzyme. IC50 values of the above mentioned extracts were 0.88 and 1.04 mg/ml respectively. The type of inhibition for the Descurainia sophia flower was mixed inhibition (Competitive-noncompetitive) and for the Fumaria vaillantii leaf was uncompetitive inhibition. The results of GC-MS analysis of active extracts, revealed the presence of phenylpropanoid and phenol which could be responsible for the observed inhibitory effects on the α-glucosidase activity.

    Conclusion

    Hexane extracts from Descurainia sophia's flower and Fumaria vaillantii's leaf have an effective α-glucosidase inhibitory capacity for future research, with the goal of achieving pharmacologically categorized inhibitors.

    Keywords: α-glucosidase, Descurainia Sophia, Fumaria vaillantii, Hexane extract, Inhibitor
  • Seyedeh Masoomeh Zamani *, Shideh Mojerlou Pages 803-816
    Caspian boxwood (Buxus hyrcana Pojark.) is one of the ever green hardwoods of Caspian sea forestes which, unfortunately; is endanger of overthrow. Furthermore, several hectares of its habitats in Gilan and west of Mazandaran are exposed to Blight and excessive wilt caused by Cylindrocladium buxicola, recently. This fungus is serious peril for survival and generation of these trees. Certainly, identification of this fungus characteristic can be benefit in election and development of management strategies. So this research with the aim of information increment about this fungus and its population features in Iran was carried out. Firstly, phenotype properties of C. buxicola isolates (including morphology and disease severity),which randomly have collected from different sites of boxwood habitats, were evaluated. Then genetic variety of the isolates was evaluated by rep-PCR markers. Based on morphological assessments including shape and growth of mycelium, length, shape and the number of septates of conidia, also length and vesicle characterization of stips, 52 obtained Iranian isolates identified as Calonectria pseudonaviculta. 21 representative isolates were selected based on pathogenicity.These isolateds showed different levels of pathogenicity. The results of banding patterns of rep markers were analyzed together and the 21 representative isolates categorized into 4 groups at 95% similarity, and they were scattered in three provinces. This investigation furthermore revealed that all examined isolates, belonged to the authentic Calonectria pseudonaviculta group having main and stable morpho-physiological characteristics, so it seems that in the disease control, the use of resistant cultivars is one.
    Keywords: Morphology, Population genetics, Pathogenicity, Cylindrocladium buxicola
  • Arefe Zakeri, Reza Naderi *, Vahid Poozesh Pages 817-827

    Studying of plant vegetation is a prelude to many researches and executive projects. Herbaria are permanent treasures of plant specimens for a region and the best source of information about the flora of the region. The present study is concerned with the identification of plant species of herbarium of Damghan University (DU, Semnan province). Based on the results obtained from the plant identification of herbarium specimens, a total of 311 species belonging to 237 genera and 68 families from Semnan province were identified. The most species richness families were Poaceae (23 genera, 32 species), Asteraceae (23 genera, 30 species), Lamiaceae (16 genera, 24 species), respectively. Also, the genus Bromus with 6 species, Salsola, Stachys and Prunus each with 5 species and Chenopodium with 4 species are the largest genera in the region. This study documents 122 medicinal and 8 halophytic plant species in the region. Moreover, 25 plant species were listed as threatened species based on the criteria of the International Union for Conservation of Nature.

    Keywords: medicinal plants, herbarium specimens, floristic study, vegetation
  • Hengameh Mirhashemi *, Hassan Pourbabaei, Arash Mezbani Pages 828-842
    This study aimed to investigate the effect of altitude on diversity and Species Importance Value (SIV) of herbaceous species in forests of Kabirkouh, Ilam province. For this purpose, an area of 300 ha was chosen from these forests. The area was divided in to three altitudinal classes (700-1000, 1000-1300, 1300-1600 m a.s.l.). 63 sampling plots were taken in the studied area using the minimal area method. In order to estimate herbaceous cover, the percentage of herbaceous species were recorded according to Van der Marel criterion. Species richness index (R=S), the Shannon- Wiener’s diversity and the Smith- Wilson’s evenness indices were used to calculate the herbaceous species diversity. Determination of correlation between biodiversity indices and altitude was done using Pearson’s correlation coefficient. The results of this study showed that the altitude had a significant effect on the diversity and richness of herbaceous species, and there was a negative correlation between these indices and altitude. The highest species diversity and richness index were in the middle altitudinal class. The results also indicated that altitude had no significant effect on the evenness of herbaceous species. In addition, the shape of the curve of Species Importance Value of herbaceous species in all three altitudinal classes was a lognormal distribution.
    Keywords: Altitude, Diversity, Herbaceous species, Species Importance Value (SIV), Kabirkouh
  • Yasaman Yahyaabadi, Arman Mahmoudi Otaghvari, Ehsan Nazifi * Pages 843-853
    The genus Mentha L. is one of the most important taxa of the Lamiaceae family which is widely used in the food and pharmaceutical industries. Because of wide variety in morphological characteristics and frequent hybridization, the taxonomic classification of this genus is complex. Phytochemical and palynological studies, along with morphological characteristics, can be helpful in plant systematic and taxonomy. In this study, plant metabolites of various populations of M. aquatica, M. pulegium and M. longifolia species in Gilan, Mazandaran and Golestan provinces, by gas chromatography-mass spectrometry and spectrophotometeric methods, as well as their pollen morphology with scanning electron microscope were studied. The results showed that β-caryophylline and germacrene-D in M. aquatica, pulegone and menthone in M. pulegium and D-carvon and piperitenone oxide in M. Longifolia were the major chemical compounds in the essential oil. Moreover, the total amount of phenols, flavonoids, flavonols, saponins, carotenoids and chlorophyll a and b were significantly different among species and M. aquatica showed the highest amount of these secondary metabolites. The pollen grains in different populations of these species were monad, hexacolpate and often prolate-spheroidal with reticulate tectum surface. The polar length (P), equatorial width (E), P to E ratio, colpus width and the distance between two colpi in the pollen grains of these species showed significant differences; M. aquatica and M. pulegium species had the highest and lowest values. The results suggest that the secondary metabolites and the morphology of pollen grains can be effective in identification and taxonomic classification of these species.
    Keywords: Palynology, taxonomy, Phytochemistry, Mentha
  • Masoud Haidarizadeh *, Shahnaz Zareie, Morahem Ashengroph, Hosein Maroofi Pages 854-866
    Consideration to Natural compounds that have antibiotic and allelopatic effects increased because generally have fewer side effects. Studies on secondary metabolites and biological effects of compounds of other species of the Ferula have been carried out but there was no report about the Ferula oopoda in Iran. In this study, the chemical compounds found in the leaves of Ferula oopoda were identified and measured. Allelopathic effects on total germination, Speed of germination, Coefficient of the rate of germination indices, of wheat and rye seeds were investigated. Antioxidant properties and antimicrobial effects of leaf and root extract of Ferula oopoda were also measured. the aqueous leaf extract of Ferula Opuda significantly reduces total germination, Speed of germination, Coefficient of the rate of germination in wheat and rye seeds. the radical inhibitory potency and the antioxidant potential of the extract of Leaf and Root of Ferula oopoda are comparable to vitamin C. the Relative inhibitory zone diameter of Staphylococcus aureus and Escherichia coli due to different concentrations of Leaf and Root of Ferula oopoda extract significantly confirms its antimicrobial effects. chemical composition of the Ferula oopoda leaf extract showed the presence of compounds such as alpha pinin betamircin and caryophylline. Many of the biological effects can be attributed to these compounds. Thus, Ferula oopoda can be a good source for production of natural antibiotics and herbicides the numerous and varied compounds in the organs of this plant also show the capacity to use it for the preparation of new herbal remedies.
    Keywords: allelopati, antimicrobial effects, antioxidant potential, germination indices
  • Elham Rezaei *, Hojjatollah Saeidi, MohammadReza Rahiminejad Pages 867-878

    In this research, the taxonomic status of the genus dactylis in Iran has been briefly reviewed. the genus is a perennial , pollinator , retriever and belongs to the family poacea , subfamily pooidea and tribe poeae. To date , there has not been a deteailed taxonomic study of dactylis in iran Therefor, studing and evaluating, morphological , habitat, karyotypic and genetic variation of this genus is important. In total, 58 acceasaation of dactyis by using 62 qualitative and quantitative traits were analyzed. In order to determine the intra specefic relationship, cluster analysis was used with the simple matching method. The results of cluster analysis indicate diversity among the population of this genus. The variability of the wide morphology in this species is due to the larg number of inbreed between the subspecies , the occurrence of extravasation and the gene flow between population, compatibility and impact of ecological factors. In general , based on results of morphological and cytological characters suggested that the genus dactylis with a species D. glomerata L. and two subspecies D.glomerata subsp glomerata L. , D.glomerata subsp hispanica (Roth.) Nym. and tetraploid level a chromosomal number 2n=4x= 28 was present in iran.

    Keywords: Iran, taxonomy, Ctyotaxonomy, Dactylis
  • Ghader Habibi *, Ozra Hosseini Nejad Pages 879-893
    In this study, we investigated the role of salicylic acid (SA) and hydrogen peroxide (H2O2) priming in ameliorating salinity stress on wheat (Triticum aestivum L. cv Mihan) grown under hydroponic culture. Seeds of wheat were primed in distilled water (control), as well as different solutions of salicylic acid (0.1, 0.5 and 1 mM) and/or H2O2 (1, 20 and 200 mM) for 24 h at 25°C. Seven-day-old seedlings were transferred to Hoagland nutrient solution. Experiments were undertaken in complete randomized block design using 4 independent replications. Salinity stress drastically affected the plants as indicated by decreased biomass of shoots (about 25%). However, H2O2 priming at 20 mM raised free radical scavenging activities of wheat leaf, as evaluated by decrease in malondialdehyde (MDA) levels. These results indicated that H2O2 priming could prevent negative effects of salinity stress on the biomass and photosystem performance. While SA priming could not ameliorate the negative effect of salt on wheat seedlings, the use of both SA and H2O2 as priming agents had the most significant alleviating effect against NaCl stress. This ameliorative effect was achieved through stimulation of catalase activity (about 37%) and non-enzymatic (phenols) antioxidants (about 45%) and lowering tissue MDA contents. These results further confirm that the use of both SA and H2O2 as priming agents participated in the protection of membranes against the destabilizing effect of salt stress. Additionally, the use of both SA and H2O2 as priming agents mitigated the negative effects of salinity on the photochemical efficiency of PSII.
    Keywords: lipid peroxidation, photochemical efficiency of PSII, Priming, Salt stress, Triticum aestivum L
  • Fahime Skandari, Reza Basiri *, Mostafa Moradi Pages 894-906
    In this study, two stands including Cupresss sempervirens L. var.horizontahis, Quercus brantii Lindl trees (with similarity in topographic condition) and one control area were selected in the Tang-e-Sulak forest of Bahmei. We collected 10 soil samples for each stands and the control area. Soils samples were collected in the depth of 0 to 20 cm under the crown of tree species. One-way analysis of variance and Duncan's multiple comparisons test were used to compare the variables of soil under Cupresss sempervirens L. and Q. brantii trees and the control area. The results show significant increase in soil bulk density and significant deacrease in nitrogen, organic material, EC and sand under Q. brantii trees comparing to Cupresss sempervirens. These two stands showed no significant difference in amounts of phosphorus, potassium, calcium carbonate, pH, clay and silt. Q. brantii stand compared to control area showed a significant increase in nitrogen, organic matter, phosphorus and potassium and a significant decrease in calcium carbonate, pH and clay. These tree species with littering caused changes in some physical and chemical characteristics of the soil and in general have had a positive effect on the physical and chemical properties of the soil. Therefore, their destruction will lead to a decrease in soil quality characteristics.
    Keywords: Organic materials, pH, Calcium carbonate, soil texture
  • M.M.Dehshiri* Pages 907-918

    In recent decades, the use of herbal medicine, as an effective method, has been progressing in most countries including Iran. In the traditional medicine of Iran various methods of using plants for the treatment of diseases are common. This is actually justifiable due to the geographical extent and diversity of vegetation in Iran. This study aimed at evaluating researches conducted in Iran about the medicinal plants of Brassicaceae. Information about this search was conducted in information books and articles published in the last decade. 44 identified plant species belong to 19 genera. The most important medicinal genera are Alyssum (with 8 species), Brassica (with 5 species) and Sisymbrium (4 species). Therophytes (32 species, 72.72%) are the most important life form. The highest geographical distribution belongs to Irano-Turanian region (25%). Two endemic species (Alyssum bracteatum and A. persicum) are in low-risk status. Descurainia sophia, Lepidium draba and Capsella bursa-pastoris were more harvested by Iranians for medicinal purposes, respectively. The most used part of plants in this family is seed, and most local application of them includes: diuretic and anti-scorbutic (13 species), appetizer (8 species), anti-constipation, laxative, vermicide, expectorant, anti-rheumatism, anti-kidney stones, tonic (each one with 7 species). Altogether, the results show that major local application of these plants is in the treatment for digestive and respiratory problems.

    Keywords: medicinal plants, Brassicaceae, Ethnobotany, Iran
  • Hamideh Heydari, Vahid Niknam *, Hasan Ebrahimzadeh Maboud Pages 919-931

    In this experiment, the effect of Penconazol was studied on some physiological and biochemical responses of Sesamum indicom L. under salinity. In this research some physiological and biochemical responses were investigated. Seedlings were grown for 30 days in Hogland solution and after 30 days treated with different NaCl (0, 50, 100 and 200 mM) with or without PEN (15 mg l-1). The results showed that salinity reduced growth, decreased total protein content under treatment of 50.100 mM, increased proline content under 200 mM treatment, and increased activity of superoxide dismutase and polyphenol oxidase under treatments of 50 and 100 mM. Simultaneous application of Penconazole increased growth, increased the activity of SOD and POD under 200 mM treatment and increased total protein content under 100 mM treatment Sodium chloride and control plants. Overall, it seems that the exogenous application of penconazole can cause the adaptability of Sesam to salinity. Due to the low price and availability, the use of this component can be considered in order to increase the resistance of Sesam to salinity.

    Keywords: Salt stress, Sesamum indicom L, penconazole, Resistance
  • Zahra Pashangeh, Frazin Abdolahi, Mostafa Ghasemi Pages 932-942
    Guava is a rich source of vitamin C, with double-fruiting thorough a year and high yield, has considerable income to have delivered for the producer. But since the major tropical regions faced with the saline water, cultivating of this plant in such areas can affect the yield and the quality of the product. Therefore, in this research leaf abscission, dry matter, antioxidant enzymes activity and elemental content in Guava seedlings, under sodium chloride concentrations (1.7, 3 and 6 dSm-1) and gibberellic acid application (0, 250 and 500 ppm) was studied. According to results salt rising from 3 to 6 dSm-1, increased the chlorine, Ca/(Na+K), Na/K, Ca/Mg and Na/Ca in leaves and roots and reduced leave number and dry matter. salinity reduced the peroxidase and polyphenol oxidase activity, wherease it increased the catalase activity. The most sodium and the least potassium was observed under 6 dSm-1 salinity. Foliar gibberellic acid (500 ppm) application under salt condition, decreased leaf abscission and increased K, and K/Na as well as Ca content, which can be introduced as an effective approach to reduce the damages which caused by salinity stress on guava seedlings.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Leaf abscission, Potassium, Salinity, Sodium
  • Somayeh Bagheri, Mehdi Heydari Pages 943-957
    Dinarkooh Protected Area (DPA), which is located south of the city of Abdanan, Ilam Province, Iran, has not been investigated in terms of vegetation. The impact of climate change with increasing temperature and decreasing rainfall in DPA has been extremely sensible in recent years, especially in 2017. Plant species composition can play an important role in influencing the vegetation community from rainfall changes. This research investigates flora, life forms and chorology of DPA at 1300-1900m above sea level. Life forms were determined by Raunkiaer method. Overall, 142 plant Species belonging to 105 genera and 29 families were identified. Asteraceae (30 Species), Papilionaceae (21 Species), Poaceae (14 Species) and Lamiacea and Caryophyllacea (each 8 Species) constituted 21.12, 14.79, 9.85 and 5.63 percent of the flora, respectively. Totally, 87 % of the species belonged to Irano-Tourani region. Therophytes (45%) and hemicryptophytes (34 %) were more dominant life forms in the study area.
    Keywords: Life form, Dinarkooh, Therophyte, hemicryptophyte
  • Sara Khosravinia, Abdolreza Bagheri *, Saeid Malekzadeh, Nasrin Moshtaghi Pages 958-972
    Microalgae are known as a potentially sustainable source of feedstock for fuel, food, chemicals, feeding animals and even for the pharmaceutical industries. In this project, the effects of mediums including (F2, Walne, BG11, BBM and TAP), pH (6.0, 6.5, 7.0, 7.5, 8.0 and 9.0) and light intensity (at five levels: 2000, 2700, 3300, 4500 and 7800 Lux) on growth of microalgae purified from Bazangan lake were studied. The Microalgae growth was determined by measuring dry weight and specific growth rate. Also, chlorophyll and carotenoid content were estimated using the standard biochemical methods in optimal codition. The results showed that in Tetraselmis sp., Nodularia sp., Chlamydomonas sp. and Chlorella sp. microalgae, the highest growth rate was observed in F2 (1.76 gL−1), Waln (0.83 gL−1), TAP (1.28 gL−1) and BG11 (1.72 gL−1) medium, respectively. Also, the optimum pH and light intensity for growth of the microalgae was 7.5 and 4500 Lux respectively. The highest chlorophyll and carotenoid content was obtained in Chlorella sp. with 21.92 μg/ml and Tetraselmis sp. with 6.78 μg/ml respectively.
    Keywords: Bazangan Lake, microalgae, Growth optimization, Chlorophyll, Carotenoid
  • Sara Farsari Pages 973-984
    In order to study the effect of three types of superabsorbent polymers on biochemical characteristics of basil cultivar Keshkeni luveluo under salinity stress, an pot experiment was conducted at the research greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad as factorial based on completely randomized design with four levels of salinity (0, 40, 80 and 120 mM NaCl in irrigation water) and four levels of superabsorbent polymers included (control, Ackoasorb, Stockosorb and Terracottem) in three replications in 2017. In first harvesting time chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoid and total chlorophyll increased by using Terracottem 29.48, 25.20, 17.24 and 10.84 percent, respectively. At the same salinity, antioxidant activity decreased 18.25 percent with the use Stockosorb and total phenol decreased 26.31 percent by using Terracottem; proline decreased 50 percent by Ackoasorb and RWC increased 13 percent by Ackoasorb superabsorbent polymers application. In second harvesting time chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoid and total chlorophyll increased by using Terracottem 22.58, 34.78, 10.71 and 26.66 percent, respectively. RWC increased 22.06 percent by Ackoasorb superabsorbent polymers application. Antioxidant activity, total phenolic and proline content by using Terracottem and soluble carbohydrate with the use Stockosorb and electrolyte leakage by using Ackoasorb decreased 19.93, 7.81, 44.77, 39.13 and 26.02 percent, respevtively. The results of this study showed that Terracottem was more effective than the other supearabsorbents. So that the use of this super absorbent is recommended in salt stress condition.
    Keywords: Antioxidant activity, Basil, photosynthetic pigments, Super absorbent polymers, sodium chloride
  • Ali Asghar Aliloo *, Zahra Shiriazar, Sharyar Dashti, Saleh Shahabivand, Alireza Pourmohammad Pages 985-997
    Salinity is an effective abiotic stress on plants production that the application of suitable organic materials reduces its consequences. Thus, in this experiment, the mitigating effects of humic acid (0, 500 and 1000 mg.l-l) on salinity (EC; 0, 4, 8 and 12 dS.m-1) was evaluated at germination and vegetative stages of canola. According to the results, inhibitory effects of salinity on seed germination, germination rate, radicle and shoot length, and dry weights of radicle and shoot were significant. Also, salinity decreased the leaves chlorophylls contents and their membrane stabilities. Humic acid treatment increased chlorophyll (chl) a, total chl and carotenoid contents at 1000 mg l-1 concentration. Regarding to significant interaction effects of humic acid and salinity on membrane stability, seed gemination, germination rate and radicle length traits, results represent a mitigating effect of humic acid on mentioned traits under salinity condition. The humic acid at 1000 mg.l-1 level alleviates seed germination percentage at EC 4 dS.m-1, as well as improved germination rate under EC 8 dS m-1. Likewise, mitigating effect of humic acid on membrane stability at EC 8 and 12 dS.m-1 was noticeable. It was concluded that, under moderate levels of salinity, application of humic acid as seed treatments is recommended to alleviate the stress effects.
    Keywords: Chlorophyll, humic, seed germination, Salinity
  • Youbert Ghosta *, Razmig Azizi, Alireza Poursafar Pages 998-1009
    Fungi, as the dominant decomposers of plant and animal debris have vital roles in recycling of nutrients in all ecosystems. They, because of causing economically important diseases in plants and animals, formation of symbiotic interactions with a wide array of organisms, their widespread uses in food and pharmaceutical industries, biotechnology, production of biofuels and bioremediation in polluted areas, are of great importance. Using fungal potential for improvement of human life needs their isolation and correctly identification at species level. In this study, the species diversity of fungi from diverse substrates including rotted potato tubers, dried shoots of apple trees, leaf debris of apple, ash and sycamore and stem debris of reed plants collected from different locations of Urmia, West Azarbaijan province were evaluated. 25 isolates with synnematous asexual fruiting bodies were isolated and purified. Identification of the isolates was done based on the combination of morphological characteristics of asexual fruiting bodies as well as sequences obtained from ITS-rDNA and β-tubulin genomic regions for Cephalotrichum isolates and ITS-rDNA and rpb2 genomic regions for Volutella isolates. Three species Viz.: Cephalotrichum asperulum (J.E. Wright & S. Marchand) Sandoval-Dennis, Guarro & Gené, Cephalotrichum nanum (Ehrenb.) S. Hughes and Volutella citrinella (Cooke & Massee) Seifert were identified. Volutella citronella isolates were isolated from potato tubers with decaying symptoms, while those of Cephalotrichum species were isolated from different plant debris. These species, to the best of our knowledge, are new records to Iran mycobiota and complete description of them is provided here
    Keywords: taxonomy, Morphology, Phylogenetic analysis, Synnemata, Fungus