فهرست مطالب

خانواده و پژوهش - سال هجدهم شماره 1 (بهار 1400)

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال هجدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهیلا فرتاش* صفحات 7-26

    این پژوهش، روابط ساختاری میان تحصیلات و جهت گیری هدف والدین را با انگیزش، خودپنداره و خودکارآمدی تحصیلی فرزندان دختر نوجوان مورد آزمون قرار داده است. 601 دانش آموز دختر سال دوم دبیرستان به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ادراک فرزندان از جهت گیری هدف والدین(هرودا و میگلی، 1997)، راهبردهای انگیزشی برای یادگیری(پینتریچ و گارسیا، 1991) و پرسشنامه یادگیری خودتنظیمی(آرتلت و همکاران، 2003) پاسخ دادند. همچنین دانش آموزان، سطح تحصیلات والدین خود را گزارش کردند. آزمون روابط ساختاری متغیرهای پژوهش نشان داد که تحصیلات والدین بر انگیزش درونی فرزندان اثر منفی می گذارد، ولی نقشی معنادار در شکل گیری انگیزش بیرونی دانش آموزان ندارد. تحصیلات والدین اثر مستقیم و مثبت در خودکارآمدی تحصیلی، انتظارات کنترل و خودپنداره کلامی فرزندان دارد. جهت گیری عملکردی والدین، اثر مثبت و مستقیم در انگیزش بیرونی دانش آموزان دارد، اما نقشی معنادار در انگیزش درونی آنان ندارد. جهت گیری عملکردی والدین با میانجیگری انگیزش بیرونی اثر مثبت بر خودکارآمدی تحصیلی و خودپنداره تحصیلی فرزندان می گذارد. جهت گیری تبحری والدین، اثر مثبت و مستقیم بر شکل گیری انگیزش درونی فرزندان دارد، ولی با انگیزش بیرونی آنان رابطه منفی نشان می دهد. همچنین جهت گیری تبحری والدین، بر خودکارآمدی تحصیلی و انتظارات کنترل دانش آموزان اثر منفی می گذارد. جهت گیری تبحری والدین با میانجیگری انگیزش درونی، نقش مثبتی را بر همه متغیرهای وابسته نشان می دهد و در نتیجه، برآیندی سازگارانه تر در محیط تحصیلی به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تحصیلات والدین، جهت گیری هدف تبحری و عملکردی، انگیزش درونی و بیرونی، خودپنداره تحصیلی کلی و کلامی، خودکارآمدی تحصیلی، انتظارات کنترل
  • علیرضا عصاره*، نسرین اوضاعی، احسان عظیم پور صفحات 27-46

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه اشتیاق شغلی و خوش بینی تحصیلی با عملکرد شغلی معلمان است. برای دستیابی به این هدف، از روش پژوهش توصیفی- همبستگی بهره گرفته شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 4830 نفر از معلمان ابتدایی شهرستان کرج در سال تحصیلی 97-1396 بوده است. نمونه پژوهش شامل 350 نفر بود که طبق جدول کرجسی و مورگان (1970) و به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه اشتیاق شغلی شاوفلی، مارتینز، پینتو، سالانوا و باکر (2002)، پرسشنامه عملکرد شغلی پاترسون (1990) و پرسشنامه خوش بینی تحصیلی معلمان بیرد، هوی و وولفولک هوی (2010) استفاده شده است. برای بررسی روایی پرسشنامه های پژوهش از نظرات متخصصان موضوعی و برای بررسی پایایی از آزمون آلفای کرونباخ بهره گیری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش همزمان استفاده شده است. نتایج نشان داد که میان اشتیاق شغلی و مولفه های جذب، نیرومندی و وقف رابطه ای مستقیم و معنادار با عملکرد شغلی معلمان وجود دارد که اشتیاق شغلی 0/28، مولفه جذب 0/22، نیرومندی 0/26 و وقف 0/32 قدرت پیش ‏بینی عملکرد شغلی معلمان را داشتند. همچنین میان خوش بینی تحصیلی و مولفه های کارآمدی جمعی معلم، اعتماد به والدین و دانش آموزان و تاکید تحصیلی رابطه ای مستقیم و معنادار با عملکرد شغلی معلمان وجود دارد که خوش بینی تحصیلی معلم 0/26، کارآمدی جمعی معلم 0/25، اعتماد به والدین و دانش آموزان 0/29 و تاکید تحصیلی 0/18 قدرت پیش ‏بینی عملکرد شغلی معلمان را داشتند.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، خوش بینی تحصیلی، عملکرد شغلی، معلمان
  • بهاره سلیمانی، مجید علی عسگری*، علی حسینی خواه، محمد عطاران صفحات 47-68

    در نظام آموزشی ایران، «مدرسه در خانه» مراحل ابتدایی خود را پشت سر می گذارد. در حال حاضر ابعاد استفاده از این رویکرد ابهامات بسیار دارد، از این رو در این مقاله، مفهوم و جایگاه مدرسه در خانه و ضرورت آن در نظام آموزشی ایران بررسی شده است. در این پژوهش موضوعات فوق طی سالهای 2018- 1976 در اسناد خارجی و 1396-1370 در آثار داخلی بررسی شده است. برای دستیابی به این تبیین، با استفاده از روش سنتزپژوهی، تعداد 98 پژوهش با روشی نظام مند انتخاب، واکاوی محتوایی و دسته بندی شدند. پس از آن ترکیبی از یافته ها، طبق اصول تلفیق، بازاندیشی و بازآرایی داده ها ارایه شده است. در پایان هر بخش، تجمیع یافته ها و نتیجه گیری کلی، در صورت ضرورت ارایه شده است. نتایج نشان داد که آموزش وپرورش کودکان با نظارت مستقیم والدین و برنامه های درسی منعطف از مفاهیم مهم مدرسه درخانه است. رشد و پیشرفت این رویکرد در خارج از کشور، به دلایل آموزشی و ارزشی قابل توجه است، اما جایگاه آن در ایران، در هاله ای از ابهام قرار دارد. در حالی که به کارگیری و توجه به آن، به سبب نارساییهای بسیاری که در نظام آموزشی ایران وجود دارد، ضروری است. این نارساییها عبارت اند از: 1) ناکارآمدی نظام آموزش و پرورش؛ 2) نابرابری آموزشی؛ 3) نظام آموزشی متمرکز و دیوانسالار؛ 4) روش های تدریس سنتی؛ 5) کتاب - محوری در برنامه درسی و 6) دوگانگی ارزشی خانه و مدرسه.

    کلیدواژگان: مدرسه درخانه، مفهوم، جایگاه، ضرورت، نظام آموزشی ایران
  • مهری سید موسوی، معصومه گرجی، نیره سادات روحانی *، زبیر صمیمی صفحات 69-86

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و طرحواره های ناسازگار اولیه در میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در دانش آموزان دختر انجام گرفته است. در یک پژوهش همبستگی تعداد 398 نفر از دانش آموزان دختر مقطع متوسطه و هنرستان شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 با استفاده از جدول مورگان و کرجسی و با روش طبقه ای نسبتی، به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه های میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی (عیدی زاده و احمدی بلوطکی، 1396)، فرم کوتاه طرحواره های ناسازگار اولیه (یانگ و براون، 2003) و فرم کوتاه پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی، 1999) را تکمیل کردند. داده های به دست آمده با نرم افزار آماری SPSS-18 و ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به شیوه گام به گام تحلیل شدند. نتایج نشان داد رابطه ای مثبت میان مولفه های تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، طرد و بریدگی، محدودیتهای مختل و جهت مندی با میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی برقرار بود و روابط ملامت خویشتن، ملامت دیگران و نشخوارگری با میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی مثبت بود. علاوه بر این نتایج نشان داد که مولفه های نشخوارگری، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی و محدودیتهای مختل به ترتیب با 0/53، 0/10- و 08/0 قادر به پیش بینی میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در دانش آموزان دختر بودند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و طرحواره های ناسازگار اولیه نقشی موثر در میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در دانش آموزان دختر دارند و باید در برنامه های آموزشی و تربیتی مورد توجه بیشتری قرار گیرند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، تنظیم شناختی هیجان، طرحواره های ناسازگار اولیه
  • مریم رستم نژاد، افشین طیبی*، شهنام ابوالقاسمی، رضا ابراهیمی راد صفحات 87-104

    شناسایی عوامل فردی و اجتماعی موثر در کیفیت زندگی بیماران ام اس، نقشی موثر در برنامه ریزی، فرایند درمانگری و تغییر سبک زندگی آنها دارد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی ساختاری تبیین کننده کیفیت زندگی افراد مبتلا به ام اس بر اساس سبک زندگی ارتقادهنده با میانجیگری سرمایه روانشناختی انجام شده است. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه افراد مبتلا به ام اس عضو انجمنهای ام اس استان مازندران (شامل ساری، آمل، نوشهر و چالوس، تنکابن و رامسر) به تعداد تقریبی 1600 نفر بود که به شیوه هدفمند 305 نفر به عنوان نمونه آماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار پژوهش عبارت بود از پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ام اس  (2001)،پرسشنامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت واکر و همکاران (1987) و پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز(2007). تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار 26Amos انجام شده است. یافته ها نشان دادند که ضریب مسیر مستقیم میان سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و کیفیت زندگی ((0/001=P، -0/809 =β) و ضریب مسیر مستقیم میان سرمایه روانشناختی و کیفیت زندگی(0/001=P،-0/839 =β) منفی و در سطح 0/01 معنادار است. همچنین یافته ها نشان دادند که ضریب غیر مستقیم میان سبک زندگی ارتقادهنده و کیفیت زندگی منفی و در سطح 0/01 معنادار است (0/001=P، -0/498 =β). در نتیجه برخورداری از یک سبک زندگی سالم در تعامل با منابع روانشناختی مثبت مانند امیدواری، خوش بینی، خودکارآمدی و تاب آوری می تواند سبب سازگاری فرد مبتلا به بیماری در شرایط سخت زندگی و بهبود کیفیت زندگی شود.

    کلیدواژگان: افراد مبتلا به ام اس، سبک زندگی، سرمایه روانشناختی، کیفیت زندگی
  • بهزاد شالچی، صبا کلاهی حامد، علیرضا شفیعی کندجانی* صفحات 105-120

    هدف پژوهش حاضر تحلیل عاملی تاییدی مقیاس استفاده مشکل ساز از اینترنت نوجوانان (PIEUSA) در جامعه ایرانی بود. این پژوهش در چارچوب روش توصیفی و از نوع پیمایشی انجام شد. جامعه آماری، دانش آموزان مقطع متوسطه تبریز(دوره اول و دوم) در سال تحصیلی 96-1395 بودند که 596 نفر(265 نفر پسر و 331 نفر دختر) به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده و مقیاس استفاده مشکل ساز از اینترنت نوجوانان(PIEUSA) را تکمیل کردند. نسخه اصلی  PIEUSAدارای هشت خرده مقیاس 1) اشتغال ذهنی 2. ترک کردن 3. تحمل 4. فقدان کنترل 5. مقاومت علی رغم درک مشکلات  6. تعارض 7. گریز از واقعیتها و 8. انگیزه ها است. در پژوهش حاضر ضریب همسانی درونی مقیاس با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 0/95 به دست آمد. وارسی روایی سازه مقیاس PIEUSA از طریق تحلیل عاملی تاییدی انجام شد. به منظور بررسی برازش مدل پیشنهادی با داده های گردآوری شده شاخصهای RMR, RMSEA, CFI, AGFI, GFI, X2, X2/df محاسبه شدند. به منظور افزایش مطلوبیت مقیاس در نمونه ایرانی، از میان هشت خرده مقیاس اصلی، دو خرده مقیاس اشتغال ذهنی و ترک حذف شدند. نتایج نشان داد ساختار عاملی در فرهنگ و نمونه ایرانی از مطلوبیت و برازشی مناسب برخوردار است. با توجه به نتایج پژوهش مقیاس استفاده مشکل ساز از اینترنت برای نوجوانان آزمونی پایا و معتبر در نمونه ایرانی است. با توجه به مختصات مطلوب PIEUSA می توان از آن برای اندازه گیری شدت استفاده آسیب زای از اینترنت در میان نوجوانان استفاده کرده و از نتایج آن در طرح ریزی مداخلات روانشناختی کمک گرفت.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تاییدی، مقیاس استفاده مشکل ساز از اینترنت نوجوانان
  • زهرا منصورنژاد*، مختار ملک پور، امیر قمرانی صفحات 121-136

    این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر آموزش مهارتهای خودتعیین گری و آموزش مدیریت والدین بر مشکلات رفتاری برونی شده دانش آموزان انجام شده است. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی، طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. بدین منظور،  45 نفر از دانش آموزانی که با استفاده از فهرست رفتاری کودک (CBCL) مشکلات رفتاری برونی شده داشتند، با روش نمونه گیری چند مرحله ای خوشه ای انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل قرار گرفتند. برنامه مهارتهای خودتعیین گری و مدیریت والدین طی ده جلسه به هر دو گروه آزمایشی(یک گروه دانش آموزان و گروه دیگر مادران) آموزش داده شد. فهرست رفتاری کودک(CBCL) را والدین پیش و پس از مداخله تکمیل کردند. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داده که هر دو مداخله آموزش خودتعیین گری و مدیریت والدین در کاهش  مشکلات رفتاری برونی شده، رفتار پرخاشگرانه و رفتار قانون شکنی تاثیر مثبت داشته است. در مقایسه اثربخشی آموزش خودتعیین گری و مدیریت والدین نتایج نشان داده که آموزش خودتعیین گری در مقایسه با آموزش مدیریت والدین در کاهش مشکلات برونی شده و رفتار قانون شکنی تاثیر بیشتری داشته است. در رفتار پرخاشگرانه تفاوتی میان آموزش خودتعیین گری و مدیریت والدین وجود نداشت. براساس یافته های این مطالعه، آموزش خودتعیین گری و مدیریت والدین تاثیر مثبت در کاهش مشکلات برونی شده دانش آموزان دارد. همچنین آموزش خودتعیین گری نسبت به آموزش مدیریت والدین تاثیر بیشتری در کاهش مشکلات برونی شده دانش آموزان دارد. یافته های این پژوهش برای درمانگران و مشاوران در زمینه انتخاب نوع مداخله مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: آموزش مهارتهای خودتعیین گری، آموزش مدیریت والدین، مشکلات رفتاری برونی سازی شده
  • فاطمه کریمی، بهنام طالبی* صفحات 137-150

    افزایش خودپنداره و تصور مثبت بانوان نسبت به حجاب از اولویت دارترین راهکارهایی هستند که برای درونی شدن ارزش حجاب استفاده می شوند. تقویت روحیه دینی برای پایبندی به ارزشهای اجتماعی، ارتقای سطح شناخت و آگاهی بانوان نسبت به ارزشهای اصیل اسلامی و برخورد علمی با مقوله عفاف و حجاب در جامعه در ترویج فرهنگ عفاف موثر است. پژوهش حاضر می کوشد، ضمن واکاوی تجربه زیسته دانش آموزان، ادراک آنان را از حدود حجاب مورد بررسی قرار دهد. این پژوهش مبتنی بر رویکرد کیفی است که به روش پدیدارشناسی، با مطالعه ده نفر مشارکت کننده از میان دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر تبریز، با به کارگیری روش نمونه گیری هدفمند و از طریق دوازده مصاحبه فردی و یک مصاحبه گروهی نیمه ساختاریافته انجام شده است. برای بررسی تجربه دانش آموزان از مقوله حجاب، دانش آموزان پایه سوم دوره دوم متوسطه مورد توجه قرار گرفته اند. مصاحبه ها خارج از محیط مدرسه انجام گرفته است تا جو مدرسه درک آنان را درباره حجاب تحت تاثیر قرار ندهد. تحلیل داده ها بر اساس راهبرد هفت مرحله ای کلایزی صورت پذیرفته است. یافته ها نشان می دهند که در تجربه زیسته دانش آموزان حدود حجاب فقط در پوشش خلاصه نمی شود؛ عفاف و حجاب در نگاه،گفتار، رفتار و پوشش مطرح است. همچنین از تجربه دانش آموزان مضامینی به دست آمد که عبارت اند از: برداشتهای متفاوت از حدود حجاب، تاثیر تجربه گذشته فرد در حدود حجاب، وابستگی حدود حجاب به محیط، حدود حجاب تابعی از زمان، تاثیر دنیای مجازی بر کم رنگ شدن حجاب، ضعف اعتقادی عامل نگاه مقطعی به حجاب.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته دانش آموزان، حدودحجاب اسلامی، ادراک
|
  • S. Fartash* Pages 7-26

    This study sought to examine the structural relationships of parentschr('39') level of education and their goal orientation with motivation, self-concept and academic self-efficacy of adolescent female students. A number of 601 female 10th graders responded to the research instruments, including the Students Perception of Parents Goal Orientation Questionnaire (Hruda & Midgley, 1997), Motivated Strategies for Learning Questionnaire (Pintrich & Garcia, 1991) and Self-Regulated Learning Questionnaire (Artelt et al., 2003). Students also reported their parentschr('39') level of education. Structural relationships of research variables showed that parentschr('39') education has a negative impact on childrenchr('39')s intrinsic motivation, however, it does not play a significant role in shaping studentschr('39') extrinsic motivation. Parentschr('39') education has a direct and positive role in childrenchr('39')s academic self-efficacy, control expectations and verbal self-concept. Parentschr('39') performance orientation showed a positive and direct effect on studentschr('39') extrinsic motivation, but it does not play a significant role in their intrinsic motivation. Parentschr('39') performance orientation mediated by extrinsic motivation positively affects childrenchr('39')s academic self-efficacy and academic self-concept. Parentschr('39') mastery orientation has a positive and direct effect on forming childrenchr('39')s intrinsic motivation; nevertheless, it shows a negative relationship with their extrinsic motivation. Parentschr('39') mastery orientation also has a negative effect on studentschr('39') academic self-efficacy and control expectations. Parentschr('39') mastery orientation mediated by intrinsic motivation has a positive impact on all dependent variables and hence, will bring about more adaptive results in the educational environment.

    Keywords: parents' education, mastery, performance goal orientation, intrinsic, extrinsic motivation, general, verbal academic self-concept, academic self-efficacy, control expectations
  • A. R. Assareh*, N. Oza’Ee, E. Azimpour Pages 27-46

    The purpose of this study was to investigate the relationship between work engagement, academic optimism, and teacherschr('39') job performance. To achieve this goal, the descriptive-correlational research method was used. The statistical population of the study consisted of 4830 elementary teachers in Karaj in the 2017-18 school year. The sample consisted of 350 individuals who were selected according to Krejcie & Morgan table (1970) via random stratified cluster sampling. The instruments included Work Engagement Scale (Schaufeli, Martinez, Pinto, Salanova & Bakker, 2002), the Job Performance Questionnaire (Paterson, 1990), and Teacherschr('39') Academic Optimism Questionnaire (Beard, Hoy, & Woolfolk Hoy, 2010). The validity of the questionnaires was assessed by seeking experts’ opinions, and their reliability was examined via Cronbachchr('39')s alpha test. For data analysis, descriptive and inferential statistics, including Pearson correlation coefficient and simultaneous multiple regression analysis were used. The results demonstrated that there was a direct and significant relationship between the job performance of teachers and work engagement and components of absorption, vigor and dedication. It is worth mentioning that work engagement and components of absorption, vigor and dedication could account for 28, 22, 26, and 32 percent of the variance in teachers’ job performance, respectively. Furthermore, there was a direct and significant relationship between teacherschr('39') job performance and their optimism, and the components of collective productivity, trust in parents and students, and academic emphasis.  It is noteworthy that optimism and the components of collective productivity, trust in parents and students, and academic emphasis had the potential to predict 26, 25, 25, and 29 percent of the variance in teacherschr('39') job performance.

    Keywords: work engagement, academic optimism, job performance, teachers
  • B. Soleimani, M. Aliasgari *, A. Hosseinikhah, M. Attaran Pages 47-68

    Homeschooling is going through its early stages in the Iranian education system. There are many ambiguities in the application of this approach at present. Hence, in this article, the concept, status, and necessity of homeschooling in the Iranian education system were scrutinized. To this end, foreign documents belonging to the years 1976-2018 and domestic works belonging to the years 1991-2017 were probed. More specifically, 98 studies were systematically selected, content analyzed and categorized using the synthetic method. Then a combination of findings was presented according to the principles of data integration, reconsideration, and rearrangement. At the end of each section, aggregation of findings and overall conclusions, if necessary, were provided. The results showed that parent-supervised education of children and flexible curricula were essential concepts in homeschooling. This approach has developed abroad significantly due to educational reasons and its outstanding values. However, its position in Iran is in a state of uncertainty. Nonetheless, special attention should be paid to its use because of the following disadvantages of the Iranian education system: 1) inefficiency of the education system; 2) educational inequality; 3) centralized and bureaucratic education system; 4) traditional teaching methods; 5) subject-centered curriculum 6) contradictory values in homes and schools.

    Keywords: homeschooling, concept, status, necessity, Iranian educational system
  • M. Seyedmousavi, M. Gorji, N. S. Rouhani*, Z. Samimi Pages 69-86

    This study was undertaken to determine the role of cognitive emotion regulation strategies and early maladaptive schemas in the use of virtual social networks among female students. In this correlational study, 398 Tehrani high school girls were selected during 2018-19 school year via Krejcie & Morgan table and stratified sampling method. The instruments included the Virtual Social Networks Use Questionnaire (Eidizadeh & Ahmadi Baloutaki, 2017), Young Schema Questionnaire–Short Form (2003), and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire–Short Form (Garnefski, 1999). Data were analyzed using SPSS-18 software through Pearson correlation coefficient and regression analysis step-wise method. The results showed a positive relationship between the use of virtual social networks and the components of re-focusing on planning, disconnection and rejection, impaired limits, and other-directedness. The relationship between self-blame, other-blame, and rumination and use of virtual social networks was positive. Moreover, the results revealed that the components of rumination, re-focusing on planning and impaired limits could account for 0.53, -0.10, and 0.08 percent of the variance in the use of the virtual social network in girl students, respectively. Based on the findings of this study, cognitive emotion regulation strategies and early maladaptive schemas play an essential role in the use of virtual social networks in girl students and need to be considered in educational programs.

    Keywords: virtual social networks, cognitive emotion regulation, early maladaptive schemas
  • M. Rostamnezhad, A. Tayyeb*, S. Abolghasemi, R. Ebrahimirad Pages 87-104

    Identifying individual and social factors affecting MS patients’ quality of life can play a significant role in planning, treatment process and modifying their lifestyle. Thus, this study proposed a structural model explaining MS patients’ quality of life based on health-promoting lifestyle with the mediating role of psychological capital. The study had a correlational design.  The population of the study was comprised of all MS patients who were members of Mazandaran Province MS Associations (including Sari, Amol, Nowshahr & Chalus, Tonekabon, and Ramsar) from among whom 305 patients were selected and studied via purposeful sampling. The instruments included the Multiple Sclerosis Impact Scale (MSIS-29) (Hobart et al., 2001), the Health-Promoting Lifestyle Profile (Walker et al., 1987), and Psychological Capital Questionnaire (Luthans, 2007). The data were analyzed using structural equation modeling and via AMOS26 software. The results indicated that the direct path quotients between health-promoting lifestyle and quality of life (P=0.001, β=-0.809), also, between psychological capital and quality of life (P=0.001, β=-0.839) were negative and significant at 0.01 level of significance. Furthermore, the indirect quotient between promoting lifestyle and quality of life was negative and significant at 0.01 level of significance (P=0.001, β=-0.498). In conclusion, a healthy lifestyle interacting with positive psychological resources such as hopefulness, optimism, self-efficacy, and resilience can cause adaptability of the patients to the disease during hard times of their lives and improve their quality of life.

    Keywords: MS patients, lifestyle, psychological capital, quality of life
  • B. Shalchi, S. Kolahi Hamed, A. R. Shafiee Kandjani* Pages 105-120

    This study aimed to perform a confirmatory factor analysis of the Problematic Internet Entertainment Use Scale for Adolescents (PIEUSA) on an Iranian sample. The research method was descriptive and of survey type. The population of the study was comprised of junior and senior high-school students in Tabriz in 2016-17 school year from among whom 596 students (331 girls and 265 boys) were selected based on multi-stage cluster sampling method and completed the Problematic Internet Entertainment Use Scale for Adolescents (PIEUSA). The original version of the scale had eight subscales, including 1) mental occupation, 2) abandonment, 3) tolerance, 4) lack of control, 5) resistance despite understanding the problem, 6) conflict, 7), avoiding facts, and 8) motives. The internal consistency of the whole scale was obtained through Cronbachchr('39')s alpha (0.95). The construct validity of the PIEUSA scale was gained via confirmatory factor analysis. To assess model fit, X2, X2/df, GFI, AGFI, CFI, RMR, and RMSEA indices were computed. It is worth mentioning that in order to increase the desirability of the scale in the Iranian sample, the two subscales of mental occupation and abandonment were deleted.  The results showed that it was a good-fitting model in the Iranian culture and sample. According to the findings, the Problematic Internet Entertainment Use Scale for Adolescents (PIEUSA) is a reliable and valid test in the Iranian sample and can be used for designing psychological interventions.

    Keywords: confirmatory factor analysis, Problematic Internet Entertainment Use Scale for Adolescents (PIEUSA)
  • Z. Mansournejad*, M. Malekpour, A. Ghamarani Pages 121-136

    This study was carried out to compare the effects of self-determination skills training and parent management training on the externalizing behavior problems of students. This quasi-experimental research had a pretest-posttest, control group design. To achieve research goals, 45 students with externalizing behavior problems who were identified through Child Behavior Checklist (CBCL) and via random multi-stage cluster sampling method were selected and randomly assigned to two experimental and one control group. The self-determination skills and parent management training programs were administered to both experimental groups (one group of students and another group of mothers) in 10 sessions. Child Behavior Checklist (CBCL) was completed by participant parents before and after the intervention. Results of multivariate covariance analysis showed that both self-determination training and parent management training had positive effects on reducing externalizing behavior problems, aggressive and rule-breaking behaviors. Comparing the effect of self-determination skills and parent management training, the results showed that self-determination training was more effective in reducing externalizing behavioral problems and rule-breaking behaviors. The results demonstrated that there was no difference between the effectiveness of the two interventions regarding aggressive behavior. The studychr('39')s findings can be fruitful for therapists and counselors concerning the selection of the appropriate type of interventions.

    Keywords: self-determination skills training, parent management training, externalizing behavior problems
  • F. Karimi, B. Talebi* Pages 137-150

    Increasing women’s self-concept and positive perception of hijab are among the most priority strategies used to internalize the value of hijab. Strengthening the religious spirit to adhere to social values, broadening women’s knowledge about genuine Islamic values, and taking the subject of chastity and hijab scientifically into account are helpful in enhancing the culture of chastity. The present research is an endeavor to examine students’ perception of the limits of the hijab in Islam while examining their lived experiences. This study is based on a qualitative and phenomenological approach. Purposeful sampling method was utilized and ten respondents were selected from among female eleventh graders in Tabriz. Twelve individual interviews and a semi-structured group interview were carried out. The students were interviewed outside schools so that the school climate would not affect their perception of hijab. Data analysis was undertaken based on the seven-stage Colaizzichr('39')s method. The findings showed that according to the students’ lived experiences, hijab is not only limited to clothing but it also includes chastity and hijab in look, speech, behavior, and clothing. The extracted themes based on students’ lived experiences were as follows: different interpretations of limitations of hijab, the impact of individuals’ past experiences on limitations of hijab, the dependence of limitations of hijab on the environment, limitations of hijab as a function of time, the impact of the virtual world on hijab’s fading away, weak faith as the reason for having intermittent perspective on hijab.

    Keywords: lived experiences, students, hijab limitations in Islam, perception