فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راضیه زاهدی، کرامت الله رحمانیان، وحید رحمانیان* صفحات 1-6
    مقدمه

    کارآزمایی های بالینی (Clinical Trials) از انواع رایج پژوهش در پزشکی محسوب می ‎ شوند که شمار آنها در دهه گذشته رو به افزایش بوده است. مطالعات مداخله ای انسانی یا کارآزمایی ها معتبرترین نوع مطالعات اپیدمیولوژیک بوده و قویترین شواهد درخصوص روابط علت و معلولی بین پدیده ها را فراهم می کند. علی رغم سودمندی بسیاری از این مطالعات، سوگیری (Bias) احتمالی می تواند، نتایج حاصله از مطالعه را خدشه دار نماید. از این رو در این مطالعه به بیان خلاصه ای از انواع مطالعات کارآزمایی، روش اجرای آن ها و بیان سوگیری های احتمالی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: مطالعات مداخله ای، کارآزمایی، طراحی
  • علیرضا هاشمی، نوید کلانی، محمد مظاهر بوجانی، معصومه پورمختاری* صفحات 8-13
    مقدمه

    ترمیم و مراقبت از زخمها که به دلیل سوختگی، دیابت، آسیب تروماتیک و همچنین جراحی ایجاد میشود.

    معرفی بیمار

    بیمار آقایی 18 ساله با شکایت از جراحت بند آخر انگشت رینگ دست چپ و خونریزی فعال (active bleeding) از موضع جراحت بدنبال کار در کارگاه نجاری، به اورژانس بیمارستان مرودشت مراجعه نموده است. این بیمار پس از مراجعه به متخصص ارتوپدی و پیشنهاد ترمیم بافت در اتاق عمل از جانب پزشک، از ادامه درمان صرف نظر کرده و به روش های سنتی سعی در ترمیم بافت آسیب دیده می کند. ترکیبات استفاده شده توسط شخص مسلط به قواعد طب سنتی ایران، مشهور به اکسیر جامع و شامل ترکیب زعفران و عسل جهت کاهش عفونت، و ترکیب هل، خربق سفید و بنج جهت التیام و ترکیب فلفل سفید به عنوان مسکن است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که ترکیب گیاهان داروی اکسیر جامع توانست باعث بهبودی جراحت مذکور شود. این چنین زخم هایی  به علت خطر ابتلا به استیومیلیت نیاز به مصرف آنتی بیوتیک دارد. بنابراین استفاده موضعی این ترکیب گیاهی هم خاصیت آنتی بیوتیکی و هم خاصیت ترمیمی را نشان داده است.

    کلیدواژگان: جراحات انگشتی، Zone1، مکمل گیاهی اکسیر جامع، زعفران، خربق، هل، سنبل طیب، فلفل سفید، بنج، عاقرقرحا، عسل
  • مهرداد ملک شعار، محید وطن خواه* صفحات 14-18
    مقدمه

    درد بعد از اعمال جراحی یک تجربه ی ناخوشایند است. این فرایند باعث می شود اختلالات فیزیولوژیک در تمام سیستم های بدن بوجود آید.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سویه کور 60 بیمار با کلاس بیهوشی I و  II تحت عمل جراحی ارتوپدی اندام فوقانی قرار گرفتند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه ایبوبروفن وریدی و کنترل تقسیم شدند. فشار خون سیستول و دیاستول، فشار متوسط شریانی و ضربان قلب قبل از عمل، 1، 10 و 20 دقیقه بعد از عمل ثبت شد. میزان درد قبل از عمل، 6، 12 و 24 ساعت پس از عمل انداره گیری شد.

    نتایج

    گروه های ایبوبروفن و کنترل از لحاظ جنسیت، سنی، BMI ، ASA همسان بودند. نتایج ازمون کای اسکویر نشان داد که در ریکاوری و 6 و 12 ساعت بعد از عمل، درد در بیماران گروه ایبوپروفن به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بوده است (P<0.05). همچنین روند درون گروهی درد در گروه های ایبوپروفن وکنترل معنی دار بود (P<0.05). میانگین درد در گروه ایبوپروفن نسبت به کنترل کاهش بیشتری داشت (P<0.001).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ایبوبروفن وریدی اثر بخشی بهتری در کنترل شدت درد و میزان مصرف مخدر نسبت به گروه کنترل دارد. بنظر می رسد در اعمال جراحی ارتوپدی اندام فوقانی ایبوبروفن اثربخشی خوبی در کنترل درد و میزان مصرف مخدر پس از عمل داشته باشد.

    کلیدواژگان: ایبوبروفن وریدی، درد، ارتوپدی، اندام فوقانی، مصرف مخدر
  • زهرا حق شناس، نوشا ضیاء جهرمی* صفحات 23-32
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده گیاه کرفس باعث کاهش سطح لیپوپروتیین با چگالی کم می شود. با توجه به آمار فزاینده مبتلا به کبد چرب در این مطالعه برآن شدیم تا به بررسی اثر عصاره کرفس کوهی بر بیان ژن SREBP-1C در موش های چاق مبتلا به کبد چرب بپردازیم.

    مواد و روش کار

    در تحقیق حاضر 24  سر رت به چهار گروه کنترل، کنترل منفی، تیمار و تیمار دوم تقسیم شدند. به دو گروه تیمار به ترتیب عصاره کرفس 400 و 800 میلی لیتر بر کیلوگرم را به صورت گاواژ دریافت کردند. رت ها با کلروفرم بیهوش شدند و پس از تشریح، بافت کبد رت ها جمع آوری شد. سپس استخراج RNA و سنتز cDNA انجام شد. در نهایت بیان ژن SREBP-1C با استفاده از تکنیکRT- PCR   Real timeانجام شد و آنالیزهای مربوطه صورت گرفت.

    نتایج

    در تحقیق حاضر نتایج حاکی از آن بود که عصاره کرفس کوهی با دوز 800 میلی گرم/کیلوگرم می تواند باعث کاهش بیشتر بیان ژن SREBP-1C نسبت به دوز400 میلی گرم/کیلوگرم در رت های مبتلا به کبد چرب شود، این کاهش بیان از نظر آماری نسبت به گروه بیمار معنادار است (05/0p<). نتایج تست های بیوشیمیایی بهبود کبد را در رت های تیمار شده با دوز 800 میلی گرم/کیلوگرم تایید می کند.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد عصاره کرفس کوهی به دلیل داشتن فلانویید نارینجین سبب کاهش بیان ژن SREBP-1C می شود که این ژن نقش مهمی در بیوژنز کلسترول، اسیدهای چرب و تری گلیسیریدها دارد. در صورت تایید در مطالعات وسیع تر می تواند به عنوان یک هدف درمانی در بیماری کبد چرب مطرح باشد.

    کلیدواژگان: کرفس کوهی، ژن SREBP-1C، کبد چرب
  • شیوا صالح، شکوفه آتش پور، مرضیه رحیمی پور، حسنعلی عابدی، مهسا سادات سرورزاده، حسین کارگر جهرمی* صفحات 33-37
    مقدمه

    داروها و مکمل های حاوی عصاره افدرا به عنوان یک گیاه شناخته شده جهت کاهش و کنترل وزن همواره مورد توجه محققان بوده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر عصاره هیدروالکلی افدرا بر سطح سرمی هورمون آدیپونکتین و وزن بدن در موش های صحرایی نر می باشد.

    روش کار

    در این تحقیق تجربی 40 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار انتخاب و به طور تصادفی به 5 گروه مساوی شامل: کنترل (بدون دریافت هیچ ماده ای)، شاهد (دریافت کننده 1 میلی لیتر آب مقطر)، گروه تجربی 1 (دریافت کننده 250 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی افدرا)، گروه تجربی 2 (دریافت کننده 500 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی افدرا) و گروه تجربی 3 (دریافت کننده 1000 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی افدرا) تقسیم شدند. در گروه های تجربی عصاره به مدت 28 روز و به صورت گاواژ تجویز شد. در روز بیست و نهم از موش ها جهت بررسی سطح سرمی هورمون آدیپونکتین خونگیری به عمل آمد. وزن موش ها نیز در طول دوره آزمایش به صورت روزانه اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با آنالیز واریانس یک طرفه ANOVA توسط نرم افزازSPSS و تست دانکن انجام شد.

    یافته ها

    دوزهای 500 و 1000 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی افدرا باعث افزایش معنادار سطح سرمی هورمون آدیپونکتین و همچنین کاهش وزن بدن نسبت به گروه کنترل شد (05/0≤p).

    نتیجه گیری

    عصاره هیدروالکلی افدرا از طریق افزایش سطح سرمی هورمون آدیپونکتین سبب کاهش وزن بدن می شود. واژگان کلیدی: افدرا، آدیپونکتین، وزن بدن، موش صحرایی

    کلیدواژگان: افدرا، آدیپونکتین، وزن بدن، موش صحرایی
  • معصومه ربیعی پور، امین بشارت، شبنم وظیفه خواه* صفحات 38-44
    مقدمه

    هدف از مطالعه کنونی، تعیین علل دیس پنه ناگهانی در زنان باردار مراجعه کنندهبه بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1398-1397 بوده و بررسی ارتباط این علل با تغییرات دی دایمر در این بیماران می باشد.

    روش

    در این مطالعه ی توصیفی – تحلیلی 50 نفر از زنان باردار با شکایت دیس پنه ناگهانی که طی سال های 1397-1398 به بخش داخلی بیمارستان امام خمینی ارومیه و بخش کوثر بیمارستان مطهری ارومیه مراجعه کردند وارد مطالعه شدند. اطلاعات مربوط به تغییراتD-dimer و سایر یافته های پاراکلینیک وارد فرم های ویژه ای شده و نتایج پس از وارد شدن به نرم افزار SPSS آنالیز گردیدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 50 نفر از زنان باردار ، بیست نفر دارای دی دایمر مثبت بودند که از این بیست نفر، 16 نفر دی دایمر مثبت با علت پاتولوژیک شناخته شده داشتند و فقط 4 نفر دی دایمر بالا بدون هیچ یافته ی بالینی و پاراکلنیکی داشتند و از سی نفر دارای دی دایمر منفی ،هیچ یک از انها، بیماری پاتولوژیک قابل تشخیصی نداشتند.)آزمون Chi-Squar (یک ارتباط مثبت و معنی دار بین افزایش دی دایمر و حوادث پاتولوژیک دوران حاملگی نشان داد)p<0.0001(

    نتیجه گیری

    نتایج بدست امده در روند درمان بیماران در این مطالعه حاکی از این نکته است که افزایش دی دایمر در طول حاملگی به علت حوادث ترومبوآمبولیک یا دیگر تغییرات و اختلالات پاتولوژیک می باشد.

    کلیدواژگان: دیس پنه، ترومبوآمبولی، حاملگی، D-dimer
  • حجت الله خسروانی پور، مجید میر محمد خانی*، لیلا نجفی، محمدعلی داورپناه صفحات 45-54
    زمینه و هدف

    عفونت HIV طی 30 سال گذشته گسترش یافته و بی شک یک چالش مهم بهداشت عمومی در سطح جهان می باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین وضعیت اپیدمیولوژیک مبتلایان به HIV/AIDS تحت پوشش مرکز مشاوره بیماری های رفتاری دانشگاه علوم پزشکی شیراز طی سال های 1373 تا 1399 بوده است.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی، به روش سرشماری 3710 نفر از مبتلایان به HIV/AIDS تحت پوشش مرکز مشاوره بیماری های رفتاری دانشگاه علوم پزشکی شیراز به عنوان نمونه انتخاب شدند. منبع جمع آوری داده ها نرم افزار کشوری ثبت مشاوره بیماری های رفتاری بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های فیشر، کای مربع و آنووا استفاده شد.

    یافته ها

    32/78 درصد مبتلایان را مردان تشکیل می دادند. میانگین سن مبتلایان 10/369±44/61 و بالاترین گروه سنی44 -35 ساله، 1488 نفر (1/40 درصد) بود. از نظر وضعیت تاهل، افراد مجرد 1338 نفر(06/36 درصد) بیشترین و افراد همسر مرده 229 نفر(48/6 درصد) کمترین بودند. بیشترین راه انتقال آلودگی، اعتیاد تزریقی 2383 مورد (2/64 درصد) و کمترین، مادر به کودک 71 مورد (9/1 درصد) بود. در مقایسه اولین و آخرین رفتارهای پرخطر، رابطه جنسی غیرهمجنس از 50/41 به 82/43 درصد افزایش یافته و فقط 37/5 درصد به صورت مستمر از کاندوم استفاده می کردند.

    نتایج

    بر اساس یافته ها، انتقال بیماری از راه تماس جنسی در حال افزایش است. لذا طراحی و تدوین برنامه های کنترلی موثر در زمینه رفتارهای جنسی بیش از پیش احساس می شود.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژیک، HIV، AIDS، بیماری های رفتاری
  • سیما راستی*، طیبه تقی پور، مهدی دلاوری، حسین هوشیار، غلامعباس موسوی، محسن اربابی صفحات 55-62
    سابقه و هدف

    آمیب های آزادزی میکروارگانیسم هایی که به وفور در طبیعت وجود دارند. برخی جنس های این تک یاخته ها، فرصت طلب بوده ودر افراد نقص سیستم ایمنی مانند بیماران سرطانی، انسفالیت گراتولوماتوز وعفونت های ریوی ایجاد می کند. با توجه به اطلاعات اندک آلودگی بیماران فوق به این انگل ها ، مطالعه حاضر به منظور شناسایی شیوع آمیب های آزادزی در مبتلایان سرطان بیمارستانهای کاشان انجام شده است.

    روش کار

    در مطالعه توصیفی100 نمونه مخاط حفره دهان بیماران سرطانی مراجعه کننده به بیمارستان های شهید بهشتی و آیت اله یثربی کاشان طی 1399-1398جمع آوری گردید و در محیط آگار غیر مغذی 5/1 درصد غنی شده با اشرشیا کلی کشته شده ، آنکوبه واز نظر آمیب آزادزی بررسی گردید. میزان آلودگی به آمیب های آزادزی و ارتباط آن با اطلاعات دموگرافیگ بیماران با آمار توصیفی در SPss. 16 تحلیل شد.

    یافته ها

    میزان آلودگی به آمیب های ازادزی در نمونه های حفره دهان 89 درصد تعیین گردید. همچنین 6/92 درصد بیماران سرطان سینه و 9/90 درصد سرطان روده از نظر آمیب آزادزی مثبت بودند. بیشترین آلودگی به آمیب های آزادزی درخانم های گروه سنی بالاتر از 66 سال مشاهده شد. بیشترین آلودگی در افراد بیسواد 9/90 درصد و کمترین در افراد دانشگاهی 9/76 درصد مشاهده شد. ولی تفاوت آن معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    میزان آلودگی به آمیب های آزادزی در دهان بیماران سرطانی کاشان بیشتر از نتایج گزارش شده از ایران و جهان بود. از این رو آموزش بهداشت جهت افزایش آگاهی مردم در زمینه انتقال و اقدامات بهداشتی جهت پیشگیری از بروز بیماری توصیه می ‌شود.

    کلیدواژگان: آمیب های آزادزی، بیماران سرطانی، شیوع، حفره دهان
|
  • Razieh Zahedi, Karamatollah Rahmanian, Vahid Rahmanian* Pages 1-6
    Introduction

    Clinical trials are a common type of medical research that has grown in number over the past decade. Intervention studies or trials are the most authoritative type of epidemiological studies and provide the strongest evidence of causation and effect relationships between phenomena. Despite the usefulness of many of these studies, potential bias can distort the results of the study. Therefore, in this study, we investigated a summary of the types of clinical trials studies, design and possible biases.

    Keywords: Experimental studies, Trial, Random allocation
  • Alireza Hashemi, Navid Kalani, Mohammad Mazaher Bojani, Masomeh Pourmokhtari* Pages 8-13
    Introduction

    Wound healing and care caused by burns, diabetes, traumatic injury as well as surgery.

    Case Report

    The patient is an 18-year-old man with a complaint of injury to the last finger ring of the left hand and active bleeding from the site of the injury following work in a carpentry workshop, referred to the emergency department of Marvdasht Hospital. After referring to an orthopedic specialist and suggesting tissue repair in the operating room by the doctor, this patient refuses to continue treatment and tries to repair the damaged tissue by traditional methods. The compounds used by a person who masters the rules of traditional Iranian medicine are known as a comprehensive elixir and include a combination of saffron and honey to reduce infection, and a combination of cardamom, white fennel and ginger for healing and a combination of white pepper as a painkiller.

    Conclusion

    The results of this study showed that the combination of herbs with a comprehensive elixir could heal the injury. Such wounds require the use of antibiotics due to the risk of osteomyelitis. Therefore, topical application of this herbal compound has shown both antibiotic and restorative properties.

    Keywords: Finger Injuries, Zone1, Comprehensive Elixir Herbal Supplement, Saffron, Fenugreek, Cardamom, Lavender, White Pepper, Banj, Aqr Qarha, Honey
  • Mehrdad Malekshoar, Majid Vatankhah* Pages 14-18
    Introduction

    Pain after surgery is an unpleasant experience. This process causes physiological disorders in all systems of the body.

    Methods

    In this randomized double-blind clinical trial study, 60 patients with anesthesia class I and II underwent upper limb orthopedic surgery. Patients were randomly divided into intravenous and control ibuprofen. Systolic and diastolic blood pressure, mean arterial pressure and heart rate before surgery, 1, 10 and 20 minutes after surgery were recorded. Pain was measured before, 6, 12 and 24 hours after surgery.

    Results

    Ibuprofen and control groups were similar in terms of gender, age, BMI and ASA. The results of Chi-square test showed that in recovery and 6 and 12 hours after surgery, pain in patients in the ibuprofen group was significantly less than the control group (P <0.05). Also, the intragroup pain trend was significant in ibuprofen and control groups (P <0.05). Mean pain in ibuprofen group decreased more than control (P <0.001).

    Conclusion

    The results of the present study showed that intravenous ibuprofen is better in controlling pain intensity and drug use than the control group. Ibuprofen seems to be very effective in controlling pain and postoperative drug use in orthopedic surgeries.

    Keywords: Intravenous ibuprofen, Pain, Orthopedics, Upper limb, Drug use
  • Zahra Haghshenas, Noosha Zia-Jahromi* Pages 23-32
    Background and Aim

    Studies have shown that Kelussia lowers low-density lipoprotein levels. Due to the increasing number of patients with fatty liver in this study, we aimed to investigate the effect of Kelussia extract on the expression of SREBP-1C gene in obese mice with fatty liver.

    Materials & Methods

    In the present study, 24 rats were divided into four groups: control, negative control, treatment and the second treatment. The two treatment groups received 400 and 800 ml/kg Kelussia extract by gavage, respectively. Rats were anesthetized with chloroform and after dissection, rat liver tissue was collected. Then RNA extraction and cDNA synthesis were performed. Finally, SREBP-1C gene expression was performed using RT-PCR Real time technique and relevant analyzes were performed.

    Results

    In the present study, the results showed that Kelussia extract at a dose of 800 mg/kg could further reduce the expression of SREBP-1C gene than a dose of 400 mg/kg in rats with fatty liver. It is statistically significant compared to the patient group (p <0.05). The results of biochemical tests confirm liver improvement in treated rats at a dose of 800 mg/kg.
    Discussion and

    Conclusion

    It seems that Kelussia extract reduces the expression of SREBP-1C gene due to its orange flavonoid, which plays an important role in the biogenesis of cholesterol, fatty acids and triglycerides. If approved in larger studies, it can be considered as a therapeutic target in fatty liver disease.

    Keywords: Kelussia odoratissima Mozaff, SREBP-1C gene, Fatty liver
  • Shiva Sakeh, Shekoufeh Atashpour, Marzieh Rahimipour, Hassanali Abedi, Mahsasadat Sarvarzadeh, Hossein Kargar Jahromi* Pages 33-37
    Introduction

    Drugs and supplements containing ephedra extract have been always noticed by researchers as a plant known for weight loss and control. The aim of the present study was to evaluate the effect of ephedra hydroalcoholic extract on serum adiponectin level and body weight in male rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 40 adult male Wistar rats were selected and randomly divided into 5 equal groups including: control (without receiving any substances), sham (receiving 1 mL of distilled water), experimental group 1 (recipient of 250 mg/kg ephedra hydroalcoholic extract), experimental group 2 (recipient of 500 mg/kg ephedra hydroalcoholic extract) and experimental group 3 (recipient of 1000 mg/kg ephedra hydroalcoholic extract). In the experimental groups, the extract was administered by gavage for 28 days. On the 29th day, blood samples were taken from the rats to check the serum levels of the hormone adiponectin. Body weight of rats was also measured daily during the experimental period. Data were analyzed by one-way ANOVA using SPSS software and Duncan test.

    Results

    Doses of 500 and 1000 mg/kg of ephedra hydroalcoholic extract caused a significant increase in serum levels of adiponectin and also a decrease in body weight compared to the control and sham groups (p≤0.05).

    Conclusion

    Ephedra hydroalcoholic extract reduces body weight by increasing serum levels of the hormone adiponectin.
    Keywords: Ephedra, adiponectin, body weight, rat

    Keywords: Ephedra, adiponectin, body weight, rat
  • Masoumeh Rabiepour, Amin Besharat, Shabnam Vazifekhah * Pages 38-44
    Background

    This study aimed to determine the causes of sudden dyspnea in pregnant women referred to the hospitals of Urmia University of Medical Sciences in 2018-2019 and to investigate the relationship between these causes and dimer changes in these patients.

    Method

    In this descriptive-analytical study, 50 pregnant women with sudden dyspnea complaints were referred to the internal ward of Imam Khomeini Hospital in the Urmia and Kosar ward of Motahhari Hospital in Urmia 2018-2019 were included in the study. Information about D-dimer changes and other paraclinical findings were entered into unique forms, and the results were analyzed after entering SPSS software.

    Results

    In this study, between 50 pregnant women, 20 women had positive D-dimer, of which 16 had positive D-dimer with a known pathological cause, and only 4 had high D-dimer without any clinical or paraclinical findings. Of the thirty patients with negative D- dimer, none had a detectable pathological disease. Chi-Square test (showed a positive and significant relationship between D-dimer and pathological events during pregnancy) p <0.0001 (

    Conclusion

    The results obtained in patientschr(chr('39')39chr('39')) treatment process in this study indicate that the increase in D-dimer during pregnancy is due to thromboembolic events or other pathological changes and disorders.

    Keywords: Dyspnea, Thromboembolism, Pregnancy, D-dimer
  • Hojjatollah Khosravani Poor, Majid Mirmohammadkhani *, Leila Najafi, Mohammad Ali Davar Panah Pages 45-54
    Introduction

    HIV infection has spread over the last 30 years and is undoubtedly the major public health challenge in worldwide. The aim of this study was to determine the epidemiological status of HIV/AIDS infected under the Covered of the Behavioral Diseases Counseling Center of Shiraz University of Medical Sciences during 1994 to 2020.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, 3710 people living with HIV/AIDS in Fars province, covered by the Behavioral Diseases Counseling Center of Shiraz University of Medical Sciences, were selected as a sample by census method. The source of data collection was the national behavioral disease counseling software. Data analyzed by Fisher test, Chi square test and ANOVA test using SPSS19 statistic software.

    Results

    78.32% of the infected were men. The mean and standard deviation age of infected was 44.61± 10.36 and the highest age group was 35-44 years old, 1488 people (40.1%). In terms of marital status, 1338 single people (36.06%) were the most and dead spouses were 229 (6.48%) were the lowest. The highest route of transmission injected drug abuse 2383 cases (64.2%) and the lowest was 71 cases (1.9%) from mother to child. Compared to the first and last high-risk behaviors, Heterosexual contact increased from 41.50 to 43.82% and only 5.37% used condoms continuously.

    Conclusions

    According to the findings, the transmission of the disease sexual contact is increasing. Therefore, designing and formulating effective control programs in the field of sexual behaviors is felt more than before.

    Keywords: Epidemiological, HIV, AIDS, Behavioral Diseases
  • Sima Rasti *, Tayebeh Taghipour, Mahdi Delavari, Hossein Hooshyar, Gholam Abbas Mousavi, Mohsen Arbabi Pages 55-62
    Introduction

    Free –living Amoeba (FLA) are microorganisms that are abundant in the nature. Some genus of these protozoa are opportunistic and cause granulomatous encephalitis and lung infections in immunocompromised people such as cancer patients. Due to the little information about the status of infection of these parasites in the above patients, the present study was performed to determine the prevalence of FLA in cancer patients in Kashan hospitals.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on hundred oral cavity mucosal samples of cancer patients referred to Shahid Beheshti and Yathribi hospitals in Kashan during 2019 to 2020. The samples were cultured onto 1.5% Non-nutrient agar enriched with killed Escherichia coli and examined for the presence of FLA. The rate of contamination with free living amoebae and its relationship with demographic information of patients were analyzed by SPss. 16

    Results

    Overall, the prevalence of free-living amoeba in oral cavity of cancer patients was 89%. Also, 92.6% of breast cancer and 90.9% of bowel cancer patients were positive for FLA, respectively. The highest rate of FLA contamination was observed in women over the age of 66 years. In addition, the highest rate was observed in 90.9% of illiterate people and the lowest in 76.9% of academics, but the difference was not significant.

    Conclusion

    The rate of free-living amoeba in oral cavity of cancer patients in Kashan were more than the study results of Iran and world. Therefore, health education about transmission and sanitation is recommended for prevention of infection.

    Keywords: Free- living amoeba, cancer patients, prevalence, oral cavity