فهرست مطالب

علوم دامی (پژوهش و سازندگی) - پیاپی 130 (بهار 1400)

نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)
پیاپی 130 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/27
  • تعداد عناوین: 16
|
  • ایوب عزیزی*، افروز شریفی، حسن فضائلی، بهاره طاهری دزفولی صفحات 3-14

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثرات جایگزینی جیره غذایی علوفه ای (شامل یونجه و کاه گندم به ترتیب 65 و 35 درصد) با سطوح صفر، 8، 16 و 24 درصد کود مرغی عمل آوری شده با حرارت بر گوارش پذیری مواد مغذی، پارامترهای شکمبه ای و متابولیت های خونی در گوسفندان نر مغانی بود. کود مرغی مورد استفاده در دمای 85-75 درجه سانتی گراد و به مدت 20 دقیقه در دیگ های مخصوص پخت عمل آوری شد. از 16 راس گوسفند نر مغانی در قالب طرح کاملا تصادفی متعادل با 4 جیره آزمایشی و 4 تکرار در هر تیمار آزمایشی استفاده شد. نتایج نشان داد که افزودن کود مرغی تا سطح 16 درصد ماده خشک جیره به طور خطی سبب افزایش گوارش پذیری ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی فاقد خاکستر شد (05/0p <). با افزایش سطح کود مرغی در جیره میزان pH شکمبه تمایل به کاهش داشت (07/0=P)، اما غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه افزایش خطی نشان داد (05/0p <). غلظت نیتروژن اوره ای خون با افزایش میزان کود مرغی در جیره افزایش خطی نشان داد (05/0p <). در کل، نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن کود مرغی تا سطح 16 درصد ماده خشک جیره های علوفه ای در گوسفند، سبسبب افزایش گوارش پذیری مواد مغذی، نیتروژن آمونیاکی و نیتروژن اوره ای خون شد.

    کلیدواژگان: پارامترهای شکمبه ای، کود مرغی عمل آوری شده، گوارش پذیری، گوسفند، متابولیت های خون
  • محمدجواد اسکندری، فرهاد صمدیان*، مصطفی قادری زفره ای، رضا نقی ها صفحات 15-24

    هدف از این پژوهش، تعیین اثرات اخته‎سازی جوجه خروس‏های بومی ایرانی بر افزایش وزن بدن، خصوصیات لاشه،‏ کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی بود. جوجه‏ خروس‏ها در سن 12 هفتگی به روش جراحی اخته و یا جراحی شم (گروه شاهد) شدند. سپس 10 قطعه خروس اخته و 10 قطعه خروس غیراخته (گروه شاهد) سالم به آزمایش اختصاص داده شدند. پرندگان تا سن 24 هفتگی نگهداری و با جیره یکسانی تغذیه شدند. سامانه ایمنی همه پرنده‏ها بر اساس تیتر SRBC، ایمونوگلوبولین M و ایمونوگلوبولین G در طول دوره پرورش مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از کشتار، ارزیابی افت ناشی از پخت و ارزیابی حسی بر روی گوشت سینه انجام شد. نتایج نشان دادند که رشد تاج و ریش و وزن نسبی ران‏ها در اثر اخته‎سازی به طور معنی‏داری کاهش یافت (05/0>P). از نظر خصوصیات کشتاری‏، گروه اخته شده در مقایسه با گروه شاهد، نسبت بالاتری از وزن کل پا، کبد و گوشت سینه را نشان داد. هیچ اختلاف معنی‏داری از نظر وزن نهایی بدن، متوسط افزایش وزن روزانه، بازده لاشه، درصد چربی محوطه شکمی، پاسخ سامانه ایمنی و ویژگی‏های حسی گوشت سینه به استثنای بو، بین دو گروه وجود نداشت. با این حال، با توجه به ارزش بازارپسندی بیشتر گوشت پرندگان اخته‏، عمل اخته‎سازی خروس‎های بومی می‎تواند برای اهداف تجاری، سودمند باشد.

    کلیدواژگان: اخته‎، خروس بومی، خصوصیات حسی گوشت، پاسخ آنتی‎بادی هومورال
  • سیروس فراستی* صفحات 25-38

    هدف از انجام این آزمایش شناسایی چرخه سالانه فعالیت های تخمدانی و تعیین ارتباط بین اندازه تخمدان و میزان فعالیت تخمدانی درگوسفند بود. به این منظور در طول یک سال مطالعه هر هفته حداقل پنج جفت تخمدان میش های سنجابی در کشتارگاه جمع آوری وپس از توزین هر تخمدان، تعداد و قطر فولیکول های قابل مشاهده در سطح تخمدان، وزن و حجم اجسام زرد و نیز فراوانی تعداد تخمدان های حاوی جسم زرد محاسبه و ثبت شدند. مشاهدات به کمک آزمون مدل خطی عمومی تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد بین تخمدان های راست و چپ از نظر میانگین وزن (به ترتیب 51/0±93/0 و 55/0±96/0 گرم)، فراوانی نسبی تعداد فولیکول های با ابعاد بزرگ (05/1±83/0 و 11/1±99/0)، متوسط (75/1±70/1 و 74/1±85/1) و کوچک (42/4±73/6 و 56/4±43/6) و فراوانی نسبی تعداد تخمدان های حاوی جسم زرد (45/0±20/0 و 46/0±24/0)، تفاوت معنی داری وجود ندارد. همبستگی مثبت معنی داری بین وزن تخمدان میش با فعالیت های تخمدانی آن میش وجود داشت. بیش ترین فراوانی نسبی تعداد تخمک ریزی ها در تخمدان های راست در ماه آذر (48/0±33/0، 05/0p <) و در تخمدان های چپ در ماه های خرداد و آذر (به ترتیب، 50/0±41/0و 51/0±43/0، 05/0p <) مشاهده شد. کم ترین فراوانی نسبی تعداد تخمک ریزی ها در تخمدان های راست در ماه های فروردین، خرداد، مرداد و اسفند (به ترتیب، 27/0±07/0، 27/0±07/0، 27/0±03/0، 26/0±07/0، 05/0p <) و درتخمدان های چپ در ماه های فروردین، شهریور و اسفند (به ترتیب، 27/0±07/0، 27/0±07/0 و 26/0±07/0، 05/0p <) مشاهده شد. بر اساس نتایج، میش های سنجابی منطقه کرمانشاه در فصل بهار هم تا حدودی فعالیت تولیدمثلی دارندکه بیان گر بازگشت یک فعالیت موقت تخمدانی در این فصل است و می تواند منجر به آبستنی های خارج از فصل شود.

    کلیدواژگان: تخمکریزی، جسم زرد، فولیکول، گوسفند، مطالعه کشتارگاهی
  • کیانوش زرین کاویانی*، حشمت الله خسروی نیا، غلامرضا شهسواری، زهرا بیرانوند صفحات 39-52

    این تحقیق به منظور بررسی اثرات تزریق زیر جلدی سالین(5/0 پرنده/ میلی لیتر)، ملاتونین(500 پرنده/ میکروگرم)، متوکاربامول(10 پرنده/ میلیگرم) و گلوکز(200، 300 ، 400 پرنده/ میلیگرم) روی واکنش های رفتاری جوجه های تازه تفریخ شده تحت استرس حمل و نقل جاده ای در مسافت 300، 600، 900 و 1200 کیلومتر، با روش آزمون خی-دو ناپارامتری با استفاده از 700 جوجه ی گوشتی اجرا شد. نه خصوصیت رفتاری بالقوه ی جوجه ها در سه گروه شامل رفتارهای منفعلانه(خوابیدن به پهلو، خوابیدن روی سینه، نشستن و ایستادن)، رفتارهای فعالانه (پریدن، نوک زدن به خود، نوک زدن به اشیاء و نوک زدن به پرندگان دیگر) و رفتار جیک جیک کردن تقسیم بندی شد. نتایج نشان داد که تزریق ملاتونین و متوکاربامول رفتارهای منفعلانه ی جوجه ها را در مسافت 300 کیلومتر به طور معنی داری افزایش داد (05/0>P). به استثنای مسافت 600 کیلومتر، رفتار ایستادن در پرندگان تزریق شده با گلوکز و ملاتونین افزایش معنی داری نشان داد (05/0>P). دوزهای ملاتونین، متوکاربامول و گلوکز مورد استفاده در این مطالعه بر رفتارهای فعال جوجه ها در مسافت های مورد مطالعه تاثیر نداشت. رفتار جیک جیک کردن پرندگان نیز فقط در 300 کیلومتر اول به وسیله ی گلوکز کاهش معنی داری نشان داد (05/0>P)، در حالی که هیچ تزریق دیگری بالاتر از 300 کیلومتر روی این پارامتر رفتاری موثر نبود. بطور کلی در این پژوهش القاء اثرات آرامبخشی ملاتونین و متوکاربامول از طریق افزایش رفتارهای منفعلانه (خوابیدن و نشستن) و اثرات آرامبخشی گلوکز از طریق کاهش رفتار جیک جیک کردن در بخش اول مسافت پیمایش شده مشاهده شد. با این حال توصیف دقیق اثرات این ترکیبات نیازمند تحقیقات بیشتری است.

    کلیدواژگان: رفتار، جوجه های گوشتی، گلوکز، استرس، ملاتونین
  • رضا توحیدی*، محمدرضا نصیری، علی جوادمنش صفحات 53-62

    دمای بالا یکی از فاکتورهای اصلی محیطی موثر بر کاهش سود اقتصادی واحدهای پرورش طیور است، زیرا رشد و تولید پرنده را مختل می‎کند. پروتئین‎های شوک گرمایی (HSPs) نقش کلیدی در مکانیسم دفاعی سلولی علیه گرمای محیط دارند. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی میزان بیان ژن‎های HSPA2 و HSPB1 در کبد مرغان بومی خراسان تحت تنش گرمایی حاد بود. برای این هدف، تعداد 16 قطعه جوجه در سن 42 روزگی به دو گروه شاهد (دمای C 25 و رطوبت %50) و تیماری (دمای 40 و C 42 و رطوبت %50 به مدت 24 ساعت) تقسیم شده و پس از کشتار از کبد آن‎ها نمونه‎برداری به عمل آمد. سپس میزان بیان ژن‎های HSPA2 و HSPB1 با روش RT-qPCR مورد ارزیابی قرار گرفت. بیان ژن HSPA2 نسبت به گروه شاهد افزایش معنی‎داری داشت (05/0  P)، در حالی که برای ژن HSPB1 افزایش معنی‎داری مشاهده نشد. آنالیز شبکه پروتئینی وجود برهم‎کنش پروتئینی بین HSPA2 و HSPB1 نشان نداد ولی بر اساس آماره FDR در هستی‎شناسی ژن چهار مسیر فرایند پروتئینی در شبکه آندوپلاسمی، بلوغ اووسیت وابسته به پروژسترون، و مسیرهای علامت دهی MAPK و VEGF بیشترین معنی‎داری را داشتند. عدم وجود تلفات و همچنین نتایج آنالیز بیان ژن نشان می‎دهند که مرغان بومی خراسان توانایی مقاومت در برابر تنش گرمایی را دارند و نسبت به تنش گرمایی حاد واکنش ژنی نشان می‎دهند، و از طرفی ژن HSPA2 توانایی بیان در این شرایط محیطی را به جهت حفظ ساختار پروتئینی درون سلولی دارد.

    کلیدواژگان: تنش گرمایی، پروتئین شوک گرمایی، بیان ژن، مرغ بومی خراسان
  • موسی زرین*، فرهاد صمدیان، امیر احمدپور، میثم سنگین آبادی صفحات 63-74

    در جوامع عشایری دام ها برای دستیابی به علوفه و استفاده بهینه از مراتع، به مناطق دیگر کوچ داده می شوند. پیاده‎ روی طولانی‎ مدت و همچنین کاهش دسترسی به خوراک در طول مسیر ممکن است اثرات نامطلوبی در دام ایجاد نمایند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تغییرات فیزیولوژیک و پاسخ‎های متابولیسمی میش های دنبه ‎دار در طول روند کوچ عشایری آن‏ها بود. بدین منظور، 25 راس میش نژاد لری بختیاری با میانگین سنی 4/0±6/3 سال، از یک گله عشایری کوچ‎رو انتخاب شد. میش‏ها مسافت150 کیلومتری را در مدت زمان سه شبانه روز به صورت پیاده روی طی نمودند. تغذیه میش‎ها در طی کوچ، محدود به مراتع و علوفه های خشک در طول مسیر بود. وزن کشی و خون گیری در ساعات اولیه صبح قبل و بعد از کوچ انجام شد. فراسنجه‎های خونی مرتبط با متابولیسم انرژی با استفاده از کیت‎های تجاری و به روش فتومتری اندازه گیری شد. داده‏ها بر اساس رویه GLM نرم افزار SAS ارزیابی شد و به صورت Mean ± SE بیان شدند. نتایج حاکی از کاهش 5/4 درصدی میانگین وزن زنده دام ها بر اثر پیاده ‎روی بود (05/0>P). کلسترول کل تحت تاثیر پیاده ‎روی، کاهش معنی‏ داری نشان داد (05/0>P)، ولی میزان گلوکز خون تمایل به افزایش داشت (09/0 = P). کوچ بر سطح کراتینین خون تاثیر داشته و تمایل به کاهش داشت (07/0= P). بنابراین هرچند که پیاده ‎روی طولانی‎مدت باعث کاهش وزن زنده بدن میش‎ها شد، ولی تاثیر منفی محسوسی بر فراسنجه‎ های متابولیسمی آن‏ها نداشت. چنین استنباط می‎شود که گوسفندان دنبه ‎دار با این شرایط کوچ، نوعی سازگاری متابولیسمی پیدا کرده‎ اند و علت چنین سازگاری‎هایی را می توان به ذخایر چربی دنبه نسبت داد.

    کلیدواژگان: پیاده روی، تغییر وزن، گوسفند، متغیرهای خون
  • مهرداد نفیسی*، منصور رضایی، سید عبدالله حسینی، محمد کاظمی فرد، مهدی امیرصادقی، مجید افشار صفحات 75-88

    این تحقیق به منظور بررسی اثر منبع و سطح استفاده از عناصر منگنز، روی و مس بر عملکرد رشد سویه تجاری جوجه گوشتی کاب 500 با استفاده از طرح کاملا تصادفی با 7 تیمار، 4 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی انجام شد. جوجه ها در طول دوره پرورش در شرایط یکسان نگهداری شدند. جهت انتخاب بهترین تیمار و تصمیم گیری در مورد منبع و سطح عناصر منگنز، روی و مس از روش مدیریت تصمیم گیری چند شاخصی استفاده شد. بر اساس رتبه بندی بدست آمده، تیمار حاوی عناصر منگنز، روی و مس به شکل آلی با منشا داخلی و تامین 100 درصد نیاز، دارای بالاترین نمرات در مقایسه با سایر گروه ها بود. تیمار دارای عناصر منگنز، روی و مس به فرم آلی خارجی و 50 درصد نیاز و تیمار شاهد منفی، ضعیف ترین عملکرد را نشان دادند. بر اساس نتایج حاصل می توان استفاده از فرم آلی داخلی عناصر منگنز، روی و مس را به عنوان راه کاری جهت تامین نیاز جوجه‏ های گوشتی به منظور افزایش عملکرد رشد و کاهش نیاز به واردات این عناصر به شکل آلی خارجی، توصیه نمود.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند شاخصی، جوجه های گوشتی، عملکرد، مواد معدنی
  • امیر کوشنده، محمد چمنی*، اکبر یعقوبفر، علی اصغر صادقی، حسن بانه صفحات 89-107

    برای ارزیابی اثرات سطوح مختلف انرژی قابل سوخت و ساز و پروتئین جیره بر عملکرد رشد، بازده استفاده از انرژی و پروتئین و پاسخ سیستم ایمنی جوجه های گوشتی، 640 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب آزمایش فاکتوریل 2×2×2 با طرح پایه کاملا تصادفی شامل 8 تیمار، 4 تکرار 20 قطعه جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که افزایش سطح انرژی و پروتئین جیره تاثیر معنی داری بر ضریب تبدیل غذایی نداشت (0.05< p) ولی موجب کاهش بازده استفاده از پروتئین (0.01>P) در هفته دوم و ششم شد. افزایش انرژی با سطح کمتر پروتئین (22 درصد) تا سن 21 روزگی موجب کاهش مصرف انرژی و پروتئین گردید و سپس با افزایش سطح پروتئین (24 درصد) تا سن 42 روزگی منجر به افزایش مصرف انرژی و پروتئین شد. ضریب تبدیل غذایی در جوجه های نر با افزایش سطح انرژی جیره، بهبودی جزیی یافت ولی مصرف انرژی و پروتئین اندکی بیشتر بود و ماده ها در سن 35 روزگی بازده انرژی و پروتئین بالاتری داشتند. با افزایش سطح انرژی جیره، تیتر آنتی بادی بر علیه SRBC افزایش یافت. غلظت HDL و وزن قلب در نرها بیشتر بود. افزایش انرژی موجب دفع بیشتر نیتروژن شد و با سطح بالاتر پروتئین (24 درصد) موجب کاهش وزن روده گردید. بنابراین افزایش انرژی و پروتئین تا هفته سوم و سپس کاهش پروتئین تا انتهای دوره جهت مصرف بهینه انرژی و پروتئین و بهبود بازده استفاده از انرژی و پروتئین توصیه می شود.

    کلیدواژگان: انرژی، عملکرد، بازده انرژی و پروتئین، پاسخ ایمنی، جوجه گوشتی
  • نرجس رفیعی پور احمدی، امید دیانی*، رضا طهماسبی، محمد مهدی شریفی حسینی، زهره حاج علیزاده صفحات 109-122

    هدف از این مطالعه بررسی ترکیب شیمیایی علف خشک کنگر وحشی و تاثیر جایگزینی آن با علف خشک یونجه و کاه گندم بر قابلیت هضم مواد مغذی، سنتز پروتئین میکروبی، فراسنجه های شکمبه و خون بود. در این آزمایش از 4 راس گوسفند نر کرمانی با میانگین وزنی 5/2±55 کیلوگرم در قالب طرح مربع لاتین در چهار دوره 21 روزه استفاده شد. جیره ها شامل: 1) جیره شاهد (بدون علف خشک کنگر وحشی)، 2) جیره دارای 10 درصد علف خشک کنگر وحشی، 3) جیره دارای 20 درصد علف خشک کنگر وحشی و 4) جیره دارای 30 درصد علف خشک کنگر وحشی بود. ماده آلی، چربی خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی علف خشک کنگر وحشی از یونجه خشک بالاتر، و پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی علف خشک کنگر وحشی کمتر از یونجه خشک بود (05/0>p). نیتروژن مصرفی، دفعی و درصد نیتروژن ابقاء شده، نیتروژن آمونیاکی و pH مایع شکمبه تغییری نکرد. کمترین تعداد پروتوزآ و گونه های آن با مصرف جیره دارای 30 درصد علف خشک کنگر وحشی به دست آمد (05/0>p). غلظت گلوکز خون در گوسفندان تغذیه شده با جیره دارای 20 درصد علف خشک کنگر وحشی حداکثر بود (05/0>p). براساس نتایج این پژوهش، ترکیب شیمیایی علف کنگر وحشی و مقایسه آن با علوفه هایی نظیر کاه و یونجه، نشان می دهد که این گیاه از نظر مواد مغذی به خصوص انرژی قابل متابولیسم و مواد فیبری در سطح مناسبی بوده و به نظر می رسد می توان از آن به عنوان بخشی از علوفه در جیره گوسفندان بدون ایجاد مشکل در دام ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کنگر وحشی، شکمبه، قابلیت هضم، پروتئین میکروبی
  • حمید امانلو، شیوا ارشادی، بهنام رستمی، نجمه اسلامیان فارسونی*، طاهره امیرآبادی فراهانی، احمد یاری خسروشاهی صفحات 123-133

    ابتلا به مایکوباکتریوم پاراتوبرکلوزیس (عامل بیماری یون) یکی از عوامل موثر در کاهش تولید شیر در گله های شیری است. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر مخمر SCAY_3PLUS بر کاهش علایم و کنترل بیماری یون، توان تولیدی و متابولیت های خونی گاوهای مبتلا به یون بود. بیست راس گاو شیری چند شکم زایش مبتلا به بیماری یون با میانگین روز های شیردهی 24±129 به دو تیمار آزمایشی اختصاص یافتند. ده راس از گاو های تحت آزمون به مدت 20 روز مخمر را به صورت سرک دریافت کردند؛ در حالی که به گاو های گروه کنترل هیچ مخمری ارایه نشد. ماده خشک مصرفی، تولید شیر و ترکیبات آن و تغییرات امتیاز وضعیت بدنی تحت تاثیر تیمار آزمایشی قرار نگرفت (05/0P>). افزودن مخمر به جیره در طول دوره آزمایش منجر به بهبود قوام مدفوع شد (05/0p <). درجه حرارت راست روده، غلظت کلسترول، آلبومین، گلوبولین، تری گلیسیرید و β- هیدروکسی بوتیرات تحت تاثیر تیمار قرار نگرفت (05/0P>). تغییرات تیتر آنتی بادی برای گاوهای تغذیه شده با مخمر در مقایسه با تیمار کنترل تمایل به کاهش داشت (6/53- در مقابل 74/19- درصد؛ 08/0 = P). در مجموع خوراندن مخمر به گاوهای مبتلا به یون منجر به بهبود قوام مدفوع و کاهش تغییرات تیتر آنتی بادی شد.

    کلیدواژگان: تیتر آنتی بادی، پاراتوبرکلوزیس، گاوهای شیری، مخمر
  • سیده زهرا سروش، سید جواد حسینی واشان*، نظر افضلی، علی الله رسانی صفحات 135-150

    به منظور ارزیابی اثرات استفاده از کنجاله زیتون بر عملکرد، خصوصیات لاشه، ریخت شناسی ایلیوم، گوارش پذیری مواد مغذی، شاخص های خونی و وضعیت پاداکسندگی بلدرچین ژاپنی، تعداد 352 قطعه بلدرچین ژاپنی یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی به چهار تیمار، چهار تکرار و 22 قطعه بلدرچین (مخلوط نر و ماده) در هر تکرار اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد (صفر)، چهار، هشت و 12 درصد کنجاله زیتون بود. برای تعیین گوارش پذیری مواد مغذی، به مدت 3 روز (21-18روزگی)، فضولات پرنده ها جمع آوری شد. در پایان آزمایش (سن 35 روزگی)، بطور تصادفی دو پرنده توزین، خون گیری و کشتار شدند. نتایج نشان داد کنجاله زیتون بر شاخص های افزایش وزن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک و صفات وزن نسبی لاشه، سینه، ران، قلب و طحال اثر نداشت، بجز وزن نسبی کبد و سنگدان که در سطح 12 درصد کنجاله زیتون بالاترین بود(05/0 <p). ارتفاع پرز در پرنده های تغذیه شده با کنجاله زیتون در مقایسه با شاهد افزایش یافت (05/0 <p). گوارش پذیری پروتئین و چربی خام در سطح 12 درصد کنجاله زیتون و گوارش پذیری خاکستر و فسفر در سطح 8 درصد کنجاله زیتون نسبت به شاهد افزایش یافت (05/0 <p). کنجاله زیتون باعث کاهش غلظت مالون دی آلدیید خون در مقایسه با شاهد شد ولی بر سایر شاخص های خونی اثر نداشت. بیشترین میزان فعالیت آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز درتیمار شاهد و بالاترین میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دسموتاز در سطح 12 درصد کنجاله زیتون مشاهده شد(05/0 <p). یافته های حاضر پیشنهاد می کند که می توان کنجاله زیتون را تا سطح 12 درصد در جیره بلدرچین ژاپنی بدون داشتن اثر منفی بر عملکرد پرنده اضافه نمود.

    کلیدواژگان: ارتفاع پرز، بافت شناسی ایلئوم، کبد، مالون دی آلدئید، سوپراکسید دسموتاز
  • بابک عنایتی* صفحات 151-164

    هدف از این مطالعه طراحی یک شاخص انتخاب بهینه بدون استفاده از ضرایب اقتصادی بر مبنای بهبود ژنتیکی مورد انتظار در صفات اقتصادی مهم بود. برای بررسی نتایج شاخص های طراحی شده از شبیه سازی تصادفی با 5 تکرار استفاده شد. صفات شبیه سازی شده شامل اوزان بدن در تولد (BW1)، هشت هفتگی (BW8)، دوازده هفتگی (BW12)، بلوغ جنسی (BWM)، سن در زمان اولین تخم گذاری (AFE)، وزن اولین تخم مرغ (EWM)، میانگین وزن تخم مرغ در هفته های 28 تا 32 (EW) و تعداد تخم مرغ (EN) بود. سه شاخص انتخاب شامل صفات BW12، EN و EW در هدف انتخاب و تمام صفات شبیه سازی شده در معیار انتخاب بود. شاخص ها با هدف ایجاد تغییر ژنتیکی برای 5 گرم در صفت EW، 20 عدد در صفت EN و تفاوت سه شاخص انتخاب اول تا سوم مربوط به تغییر مقادیر مورد انتظار به میزان 100، 200 و 300 گرم در صفت BW12 بود. نتایج نشان داد هر سه شاخص انتخاب قادرند بهبود یکنواخت و مطلوبی را در صفات ایجاد نمایند. اما شاخص انتخاب دوم قادر است در تعداد نسل کمتر این نتایج قابل را حاصل نماید (بهبود 304 گرم، 3/25 عدد و 4/6 گرم به ترتیب برای صفات BW12، EN و EW). همخونی ایجاد شده بعد از 5 نسل اجرای شاخص های انتخاب اول تا سوم مطلوب (در حدود 02/0) و تفاوت همخونی بین شاخص های انتخاب معنی دار نبود (4/0p>). پیشنهاد می شود در اصلاح نژاد مرغ بومی استان یزد از شاخص انتخاب دوم برای 5 نسل بهره برداری شود.

    کلیدواژگان: بهبود ژنتیکی مورد انتظار، تعداد نسل، شبیه سازی، همخونی
  • سید محمدرضا صالحی ابری، محسن دانشیار*، پرویز فرهومند، مجید طغیانی صفحات 165-180

    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر سطوح مختلف اسید آمینه گلیسین در جیره های حاوی پروتئین رقیق شده بر عملکرد، خصوصیات لاشه، سیستم ایمنی، مواد مغذی لاشه، فراسنجه های خونی (هورمون رشد، تری یدوتیرونین، تیروکسین، اسید اوریک، اوره و گلوکز) و خصوصیات استخوان درشت نی (قطر، طول، وزن، کلسیم، فسفر و خاکستر) بود. در این آزمایش ازتعداد360 قطعه جوجه گوشتی نر سویه هوبارد در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 گروه آزمایشی و 6 تکرار (12 قطعه جوجه برای هر تکرار) استفاده گردید. گروه های آزمایشی شامل جیره های شاهد و رقیق شده حاوی سطوح صفر، 05/0، 08/0 و 1/0 درصد گلیسین در جیره های دوره های پایانی1 (24 تا 30 روزگی) و پایانی 2 (31 تا 42 روزگی) بودند. مصرف خوراک و افزایش وزن (روز مرغ) در دوره های پایانی1 و پایانی2 اندازه-گیری شد و برای محاسبه ضریب تبدیل خوراک استفاده شدند. رقیق سازی پروتئین تاثیری بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه های خونی، خصوصیات استخوان درشت نی و مواد مغذی لاشه جوجه های گوشتی نداشت، اما باعث کاهش پروتئین گوشت سینه گردید (05/0p <). رقیق سازی پروتئین جیره همچنین باعث کاهش غلظت کلسیم خون جوجه های گوشتی گردید (05/0p <). اضافه کردن 1/0 درصد گلیسین به جیره های رقیق شده باعث افزایش پروتئین گوشت سینه و خاکستر استخوان درشت نی گردید. ولی میزان چربی گوشت سینه، هورمون تیروکسین و اوره خون را کاهش داد (05/0p <). به طور کلی، افزودن گلیسین به جیره های دارای پروتئین رقیق شده تاثیری بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی نداشت اما سطح 1/0 درصد گلیسین با افزیش میزان پروتئین و کاهش چربی لاشه، باعث بهبود کیفیت گوشت گردید.

    کلیدواژگان: پاسخ ایمنی، جوجه گوشتی، رقیق سازی، کم پروتئین، گلیسین
  • مهدی نظری، حسین دقیق کیا*، مرضیه ابراهیمی، ابوذر نجفی، مهدیه مهدی پور صفحات 181-190

    میتوکندری بعنوان موتور تامین کننده انرژی اسپرم دارای خواص منحصربفردی از جمله عدم نفوذپذیری آنتی اکسیدانت است، به همین خاطر غلظتROS موجود در این اندامک 5 الی 10 برابر غشاء پلاسمایی است. بنابر این محققین آنتی اکسیدانی طراحی کردند که توانایی عبور از غشاء میتوکندری را داشته باشد و بتواند ROS موجود در این اندامک را مهار نماید تا آسیب های اکسیداتیو وارده بر این اندامک را به حداقل برساند. آنتی اکسیدان هدفمند 4،2-دی نیتروفنل توانایی عبور از غشاء میتوکندری را دارا است. هدف پژوهش حاضر افزودن سطوح مختلف آنتی اکسیدان هدفمند به مایع منی جهت پاک سازی میتوکندری از گونه های فعال اکسیژن، کاهش آسیب های ناشی اکسیداسیون جهت بهبود تحرک اسپرم و زنده مانی اسپرم است. در این مطالعه از 8 راس قوچ نژاد قزل با سن 2 سال، بوسیله واژن مصنوعی در اوایل فصل بهار اسپرم گیری شد، پس از ارزیابی اولیه نمونه ها در صورت نرمال بودن باهم مخلوط شده و پس از رقیق سازی سطوح0، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 نانومولار 4،2-دی نیتروفنل به نمونه ها افزوده شد. پس از 2 ساعت سردسازی، نمونه ها منجمد شدند. پس از یک ماه نمونه ها ذوب شده و از نظر پارامتر های حرکتی، زنده مانی، سلامت غشاء، اسپرم ناسالم و میزان لیپید پراکسیداسیون اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج بدست آمده افزودن 5/0نانومولار سبب افزایش معنی دار (05/0 >P) پارامترهای حرکتی و کاهش اسپرم های ناسالم و همچنین سطوح 5/0و75/0 نانومولار سبب افزایش معنی دار زنده مانی و افزایش معنی دار سلامت غشا و کاهش میزان لیپید پراکسیداسیون شد (05/0 >P).

    کلیدواژگان: اسپرم، میتوکندری، 2-دی نیتروفنل، تنش اکسیداتیو
  • یحیی محمدی*، جواد احمدپناه، حسن بانه صفحات 191-201

    انتخاب ژنومی از نشانگرهای SNP در کل سطح ژنوم برای برآورد اثرات نشانگر استفاده می کند. به کمک روش های متفاوت آماری، ارزش های اصلاحی ژنومی برای حیوانات تخمین زده می شود. در پژوهش کنونی مقایسه صحت ارزش های اصلاحی ژنومی مستقیم حیوان به کمک روش های Bayes-A، B-LASSO gamma، B-LASSO beta و BGLR برای برآورد اثرات نشانگر SNP در دو مقدار وراثت پذیری 3/0 و 05/0 بررسی شد. میزان پارامترهای پیش-تنظیمی π (نسبت نشانگرهای SNP که با واریانت های علی در عدم تعادل پیوستگی (LD) قرار دارند) برای سه راهبرد 1/0، 3/0 و 5/0 و s2 (پارامتر مقیاس میانگین پیشین) برای چهار راهبرد از 01/0، 1/0، 10 و 100 شبیه سازی و تاثیر آن ها بر صحت پیش بینی ژنومی بررسی گردید. بیشترین صحت ارزش اصلاحی ژنومی مستقیم توسط Bayes-A برای وراثت پذیری3/0 به مقدار 88/0و برای وراثت پذیری 05/0 به مقدار 69/0 برآورد شدند. در وراثت-پذیری 3/0 کمترین مقدار خطای آزمایشی مربوط به روش Bayes-A (2/121(و بیشترین مقدار مربوط به روش B-LASSO (2/165) بود. بیشترین مقدار صحت مربوط به Bayes-A در π برابر 5/0 (81/0) وکمترین مقدار صحت در π برابر 1/0 (45/0) برای روش BGLR دیده شد. میزان کاهش صحت پیش بینی ژنومی با تغییر پارامتر s2 از 1/0 به سمت 10 و 100 شدت بیشتری گرفت. نتایج پژوهش کنونی نشان داد که میزان بهینه پارامتر پیش تنظیمی π برای حداکثر نمودن صحت پیش بینی ژنومی برای صفات با وراثت پذیری متوسط به بالا (3/0) از 41/0 تا 56/0 و برای صفات با وراثت-پذیری پایین(05/0) از 56/0 تا 73/0 پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: پارامترهای پیش تنظیمی، توزیع اثرات نشانگر، صحت پیش بینی، شبیه سازی
  • مینا سلیم پور، محمدحسین بناءبازی* صفحات 203-214

    در مطالعه ی حاضر چندشکلی های تک نوکلیوتیدی بر روی توالی ژن های متفاوت بیان شده بین دو جمعیت گاو هلشتاین و کلیستانی بررسی شد. برای این منظور ترانسکریپتوم (توالی کل mRNA) از پایگاه SRA استخراج و سپس از طریق همردیفی و مکان یابی خوانش های RNA-seq بروی ژنوم مرجع گاو ،آنالیز بیان ژن افتراقی میان دو جمعیت انجام شد. در نهایت از میان 24616 ژن و 26716 ایزوفرم شناخته شده در گونه گاو، 41 ژن بین دو جمعیت مورد مطالعه بطور معنی داری متفاوت بیان داشتند (000015/0 (p < . آنالیز ماهیت شناسی ژن و مسیرهای بیولوژیکی نشان داد این ژن ها در 20 مسیر درگیر می باشند. اکثر این ژنها در مسیرهای پاسخ ایمنی، زنجیره انتقال الکترون، تحمل تنش حرارتی و مقاومت به بیماری درگیر هستند. کشف و فراخوانی چندشکلی-های تک نوکلیوتیدی بر روی توالی کل ترانسکریپتوم این دو جمعیت به فهرستی شامل به ترتیب 53478 و 145443 مورد SNP بر روی ترانسکریپتوم آنها انجامید. از این میان، تعداد 24 موردSNP در هلشتاین و 154 مورد درکلیستانی بر روی توالی 23 ژن از مجموع 41 ژن متفاوت بیان شده قرار داشتند . 157 مورد SNP جدید و 21 مورد دارای شماره rs در پایگاه های اطلاعاتی بودند . احتمالا تفاوت بیان ژنهای حامل SNP را می توان به SNP های واقع بر توالی آنها نسبت داد. تعیین ماهیت این SNPها و مشخص نمودن عامل یا غیرعامل بودن آنها، مطالعه بیان اختصاصی آللی و محاسبه پوشش ترانسکریپتومی هر یک از آنها به روشنتر شدن صحت و ساز و کار این موضوع کمک خواهد نمود.

    کلیدواژگان: کشف و فراخوانی SNP، گاو، ترانسکریپتوم، RNA-seq، بیان ژن افتراقی
|
  • Ayoub Azizi *, Afrooz Sharifi, Hasan Fazaeli, Bahareh Taheri Dezfuli Pages 3-14

    The aim of present study was to investigate the effects of processed broiler litter (PBL) levels at 0, 8, 16 and 24% at the expense of dietary forage (i.e., alfalfa and wheat straw at 65 and 35 percent, respectively) on apparent nutrients digestibility, ruminal parameters and blood metabolites in Moghani male sheep. The broiler litter was processed at 75-85 oC for 20 min in the special hot tanks. Sixteen Moghani male sheep were allocated into four experimental diet groups with four animals in each diet in a completely randomized design. Results showed that sheep fed diet containing 16% PBL linearly increased (p < 0.05) digestibility of dry matter (DM), organic matter (OM), CP and ash-free neutral detergent fiber (NDFom). Increasing the level of PBL in the diet linearly tended to decrease (P=0.07) ruminal pH, but increased (p < 0.05) ammonia nitrogen concentration. Blood urea nitrogen (BUN) increased with increasing PBL level in the diet (p < 0.05). Overall, results of this study indicated that substituting PBL up to 16% of forage diet improved nutrients digestibility, ammonia nitrogen concentration and BUN of Moghani male sheep.

    Keywords: Blood metabolites, Digestibility, Processed broiler litter, rumen parameters, Sheep
  • Mohammad Javad Eskandari, Farhad Samadian *, Mostafa Ghaderi Zefrehei, Reza Naghiha Pages 15-24

    The aim of this study was to determine the effects of caponization of Iranian native cockerels on body weight gain, carcass characteristics, meat quality and immune response. The chockerels were surgically caponized or sham- operated at 12 weeks of age. Then, 10 healthy capons and 10 sham-operated cockerels (control group) were assigned to the experiment. The birds were kept until 24 week of age and fed the same diet. The immune system of all birds was evaluated based on SRBC, IgM and IgG titers during the rearing period. The cooking loss and organoleptic evaluation was performed on breast meat postmortem. The results showed that comb and wattle growth and the relative weight of thighs was significantly (p < 0.05) reduced as a result of caponization. In the slaughter characteristics, the capon group showed higher proportion of whole leg, liver and breast meat weights than sham-operated group. There was no significant difference in final body weight, average daily gain, carcass yield, abdominal fat percentage, immune system response and sensory attributes of breast meat with the exception of odor between two groups. However, the caponization of native cockerels can be useful for commercial purposes due to the higher marketing value of meat from capons.

    Keywords: Capon, Native cockerel, Sensory meat quality, Humoral antibody response
  • Cyrus Ferasati * Pages 25-38

    This experiment was conducted to identify the annual cycle of ovarian activities and to determine the relationship between ovary size and ovarian activity in sheep. For this purpose, at least five pairs of Sanjabi ewes ovaries were collected each week during the one year of study and after weighing of each ovary, the number and diameter of visible follicles at the ovary surface, the weight and volume of the corpus luteum and the number of ovaries containing corpus luteum were recorded. Data were analyzed using general linear model test. The results showed that there was no significant difference between right and left ovaries of ewes in terms of mean weight, relative frequency of large, medium and small size follicles and the relative frequency of the number of ovaries containing the corpus luteum. There was a significant positive correlation between ovary weight of ewes and their ovarian activities. The highest relative frequency of ovulation in right ovaries were observed in December and in left ovaries were observed in June and December (p < 0.05). The lowest relative frequency of ovulation in the right ovarieswere observed in April, June, August and March and in the left ovaries were observed in April, September and March (p < 0.05). Based on the results, the Sanjabi ewes in Kermanshah region have some reproductive activity in spring which indicates the return of a temporary ovarian activity in this season and it can lead to out-of-season pregnancies.

    Keywords: Abattoir Study, Corpus Luteum, follicle, OVULATION, Sheep
  • Kianoosh Zarrinkavyani *, Heshmatolah Khosravinia, Gholamreza Shahsavari, Z. Biranvand Pages 39-52

    This study investigated the effects of subcutaneous injection of saline (0/5 ml/bird), melatonin(500 µg/bird), metocarbamol (10 mg/bird), and glucose (200, 300 and 400 mg/ bird) on behavioral responses of newly hatched chicks under road transport stress at such distances as 300, 600, 900 and 1200 kms, Using nonparametric Chi-square test with the use of 700 broilers being performed. Nine potential behavioral characteristics were categorized in three classes: Passive behaviors (sleeping on side, sleeping on breast, sitting and standing) active behaviors (jumping, pecking at their own body , pecking at objects ,Pecking at other birds) and vocalization behavior. The results showed that the injection of melatonin and metocarbamol significantly increased the passive behavior of chickens within 300 km (P <0.05). Except for the 600 km distance, standing behavior in birds injected with glucose and melatonin significantly increased (P <0.05). The doses of melatonin, metocarbamol, and glucose used in this study, did not affect the active behaviors of chicks along the distances studied. The birds' Vocalization behavior also showed a significant decrease only by glucose in the first 300 km (P <0.05), whereas no injections above 300 km had any effect on this behavioral parameter. In general, in this study, the sedative effects of melatonin and metocarbamol were induced by increasing passive behaviors (sleeping and sitting) and the glucose sedating effects by decreasing Vocalization behaviour in the first part of the distance traveled. However, a detailed description of the effects of these compounds needs further research.

    Keywords: Behavior, Broiler Chickens, Glucose, Stress, Melatonin
  • Reza Tohidi *, Mohammadreza Nassiri, Ali Javadmanesh Pages 53-62

    Heat stress is one of the main environmental factors causing economic losses to the poultry industry, as it reduces growth and production performance of chickens. The heat shock proteins (HSPs) involved in the key cellular defense mechanisms during exposure in hot environmental conditions. Elevated level of expression of HSPs helps to overcome the stress caused by high temperatures. The aim of this study was to evaluate the expression level of HSPA2 and HSPB1 transcripts in the liver of Khorasan native chickens under acute heat stress. Sixteen 42days old chickens were divided into two groups of control (25 C and 50% humidity) and heat treated (40 and 42 C, 50% humidity for 24h), and then the liver was sampled after killing. The transcription level of HSPA2 and HSPB1 was evaluated using RT-qPCR method. The HSPA2 expression was significantly induced (P0.05). However, the expression of HSPB1 did not show any change. The analysis of protein-protein interaction revealed that HSPA2 and HSPB1 had no interaction, however, four pathways in gene ontology including Protein processing in endoplasmic reticulum, Progesterone-mediated oocyte maturation, MAPK signaling pathway and VEGF signaling pathway had the highest significancy. The results indicated that Khorasan native chickens have suitable genetic reaction to acute heat stress and HSPA2 has the ability to express under high ambient temperature to protect the structure of cellular proteins.

    Keywords: Heat stress, Heat shock protein, Gene expression, Khorasan native chicken
  • Mousa Zarrin *, Farhad Samadian, Amir Ahmadpour, Meysam Sanginabadi Pages 63-74

    In nomadic societies, animals have been transported to obtain the new pastures and maximum use of such pastures. Long-distance walking and feed restriction during migration my cause adverse effects on animals. The present study aimed to investigate physiological changes and metabolic responses to long-distance walking in fat-tailed ewes. For this purpose twenty-five Lory-Bakhtiary ewes with the age of 3.6 ± 0.4 years have been selected randomely from a nomadic herd. The ewes walked the distance of 150 km in 3 days. The nutrition of ewes during this period had been limited to pasture forages. Animals were weighed and bleed before the morning grazing, pre and post transportation. The selected metabolic variables of blood plasma were assessed by commercial kits via the photometric method. Results were analyzed by the GLM procedure of SAS and are shown as Mean ± SE. The walking reduced the average body weight of the ewes by 4.5% (P < 0.05). Total cholesterol level showed a significant decrease (p < 0.05), but the levels of glucose in the blood tended to increase (P = 0.09). Creatinine concentration tended to decrease (P = 0.07). Although walking decreased weight, it had no adverse effects on blood metabolites related to metabolism. It can be speculating that fat-tailed ewes adapted to these conditions, and the reason of that could be linked to fat reserves in their large tails. Further studies of the related metabolic pathways and hormnal axes of energy mobilization of the fat-tail in the molecular and organ level might be required.

    Keywords: Walking, change weight, ewe, Blood metabolites
  • Mehrdad Nafisi *, Mansour Rezaei, Seied Abdollah Hosseini, Mohammad Kazemi-Fard, Mehdi Amirsadeghi, Majid Afshar Pages 75-88

    This research was conducted to investigate the effect of source and level of manganese, zinc and copper utilization on growth performance of Cobb 500 commercial broiler using completely randomized design with 7 treatments, 4 replications and 20 chicks per experimental unit. The chicks were reared in the same conditions during production period. The multiple attribute decision making management method was used to select the best treatment and to decide on the source and level of manganese, zinc and copper. Based on the obtained rankings, the treatment containing manganese, zinc and copper in the form of organic with internal origin and supply of 100 percent of the requirement had the highest score when compared with other groups. The treatment containing manganese, zinc and copper in the form of organic with external origin and supply of 50 percent of the requirement and negative control treatment showed the weakest performance. Based on the results, it is recommended to use the organic form of manganese, zinc and copper with internal origin as an approach to meet the broiler requirements for increasing growth performance and reducing the need for import of these elements into the external organic form.

    Keywords: multiple attribute decision making, broilers, performance, Minerals
  • Amir Koushandeh, Mohammad Chamani *, Akbar Yaghobfar, Aliasghar Sadeghi, Hasan Baneh Pages 89-107

    In order to investigate the effects of different levels of dietary metabolizable energy (ME) and protein (CP) on growth performance, energy efficiency ratio (EER), protein efficiency ratio (PER), and immunity system response of broilers, a total of 640 Ross 308 broilers were used in a 2×2×2 factorial arrangement with completely randomized design including 8 treatments, 4 replication and 20 chicks in each replication. The increasing of ME with lower level of CP (22%) decreased ME and CP intakes up to 21 day of age and then the rising of CP level (24%) increased ME and CP intakes up to 42 day of age. The FCR of males improved inconsiderably by increasing of dietary ME level but the ME and CP intakes were slightly higher and females had higher EER and PER at 35 day of age. The antibody titer against SRBC enhanced by increasing of dietary ME level. The concentration of HDL and heart weight were higher in males. Enhancing of ME led to an increase in nitrogen excretion and higher protein level (24%) caused decrease in intestine weight. Therefore, the increasing of ME and CP up to the 3rd week and then the decreasing of CP up to the end of production period is recommended to optimize ME and CP intakes and improving EER and PER.

    Keywords: energy, performance, protein efficiency ratios, immunity response, broilers
  • Narjes Rafiee Pour Ahmadi, Omid Dayani *, Reza Tahmasbi, Mohammad Mahdi Sharifi Hosseini, Zohreh Hajalizadeh Pages 109-122

    The aim of this study was to determine chemical composition of Gundelia Tournefortii (GT) hay and the effect of replacing GT hay with alfalfa hay and wheat straw on nutrients digestibility, microbial protein synthesis, ruminal and blood parameters. In this experiment, four Kermani mature ram (BW= 55±2.5 kg) were used in a 4×4 Latin Square design with four periods of 21 days. The experimental diets were: 1) control diet (without GT hay), 2) diet containing 10% GT hay, 3) diet containing 20% GT and 4) diet containing 30% GT hay. The organic matter, ether extract and neutral detergent fiber of GT hay were significantly (p < 0.05) higher, while crude protein and acid detergent fiber were lower than alfalfa hay (p < 0.05). The intake and excretion nitrogen, and percentage of retained nitrogen, ruminal ammonia- nitrogen and pH were not affected by experimental diets. The lowest number of total protozoa and its species were obtained with diet containing 30% GT hay (p < 0.05). The concentration of blood glucose in sheep fed diet containing 20% GT was maximum (p < 0.05). In conclusion, the chemical composition of GT hay compared to alfalfa hay and wheat straw showed that this can be used as a feed with the high amount of metabolizable energy and fiber in sheep diet without negative effects on animal performance.

    Keywords: Gundelia Tournefortii hay, Rumen, Digestibility, Microbial protein
  • Hamid Amanlou, Shiva Ershadi, Behnam Rostami, Najme Eslamian Farsuni *, Tahere Amirabadi Farahani, Ahmad Yari Khosroushahi Pages 123-133

    The effect yeast on performance and blood metabolites of cows with paratuberculosis (Johne’s disease) The purpose of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation of yeast SCAY-3PLUS on health and productivity of dairy cows infected by Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (Johne's disease). Multiparous Holstein dairy cows (129±24 DIM) with clinical Johne's disease assigned equally into control and yeast group. Cows in yeast group (n=10) received yeast in the diet for 20 days, while cows in the control group (n=10) did not receive the yeast. Dry matter intake and changes in BCS as well as milk production and composition were not affected by the experimental diets (P> 0.05). Rectal temperature and serum concentrations of cholesterol, triglycerides and β- Hydroxy butyrate were not affected by the treatment (P> 0.05). Dietary supplementation of the yeast increased significantly the manure score in infected cows (p < 0.05). The average antibody titer changes (ELISA) for the control and yeast group were -19/74 and - 53/6 respectively, and the yeast treatment reduced the antibody titer of Johne's disease in infected cows. In conclusion, dietary supplementation of the yeast, used as a probiotic, was therapeutic for adult paratuberculosis cows, and is useful to improve manure score and antibody titer changes in cows with paratuberculosis.

    Keywords: Antibody titer, dairy cows, Paratuberculosis, Yeast
  • Seyyedeh Zahra Soroush, Seyyed Javad Hosseini-Vashan *, Nazar Afzali, Ali Allahressani Pages 135-150

    To determine the effects of olive pulp(OP) on growth performance, nutrient digestibility, blood indices and intestinal morphology in Japanese quail, A total of 352 days-old quail were allocated to four treatments with four replicates (22 birds each). Excreta were quantitatively collected during 18-21 days of age for measurement digestibility of nutrient. The dietary treatments were included control (0%) and the levels of four, eight and 12 percent OP. At 35 days old, from each replicate, two quails were randomly selected and slaughtered. The dietary treatments did not influence weight gain, feed intake, and FCR. The OP did not influence the relative weight of carcass, breast, thigh, heart, and spleen, but the highest relative weight of liver and gizzard were observed in 12 percent OP (p < 0.05). The ileum villus height was higher in birds fed OP as compared to control(p < 0.05). Crude protein and crude fat digestibility in chickens fed 12% OP and was increased compared to control (p < 0.05). Ash and phosphorous digestibility increased in chickens received 8% OP compare to control (p < 0.05). The olive pulp decreased the plasma MDA concentration as compared to control (p < 0.05), however, treatments had no significant effects on other blood indices. The lowest enzyme activity of AST was observed in the control and the highest enzyme activity of GPx and SOD were observed in 12% OP (p < 0.05). The results were indicated that the inclusion of olive pulp up to 12% had no detrimental effects on growth performance and blood lipid profile but significantly decreased plasma malondialdehyde (p < 0.05).

    Keywords: Ileum Morphology, liver, malondialdehyde, Superoxide dismutase, Villus Height
  • Babak Enayati * Pages 151-164

    The aim of this study was to design optimal selection index without the use of economic coefficients based on the expected genetic gains in economic traits. Random simulation with 5 replications was used to evaluate the results of the designed indices. Simulated traits include body weight at birth (BW1), eight weeks (BW8), twelve weeks (BW12), maturation (BWM), age at first laying (AFE), weight of first egg (EWM), the mean egg weight from 28 to 32 weeks (EW) and the egg number (EN). In three indices, BW12, EN and EW traits were in the selection target and all simulated traits were in the selection criterion. Indices with the aim of genetic gain for 5 g in EW, 20 in EN and the difference between the three indices of the first to third selection were related to the change in the expected values of 100, 200 and 300 gr in BW12. The results showed that all three selection indicators are able to create a uniform and desirable genetic gain in traits. However, the second index is able to achieve acceptable results in a smaller number of generations (304 gr, 25.3 and 6.4 gr genetic gain for BW12, EN and EW, respectively). The inbreeding after 5 generations of the implementation of the first to third indices was not desirable (approximately 0.02) and the difference in inbreeding between the indices was not significant (P> 0.4). It is suggested that the second index for 5 generations be used for the Yazd province native fowls breeding.

    Keywords: Expected genetic gain, generation number, Inbreeding, simulation
  • Mohamdreza Salehiabri, Parviz Farhoomand, Majid Toghyani Pages 165-180

    The purpose of this study was to investigate the effects of different levels of glycine in diluted protein diets on performance, carcass characteristics, internal organs, immune system, carcass nutrients, blood parameters and bone characteristics. Three hundred and sixty 24 days old male broilers (Hubbard strain) were used in a completely randomized design with 5 experimental group and 6 replicates (12 chicks per replicate). Experimental groups were the control diet and diluted diets containing 0, 0.05, 0.08 and 0.1% glycine during the finisher 1 (24-30 days) and finisher 2 (31 to 42 days) periods. Feed intake and weight gain were determined during the finisher 1 and 2 periods and used to calculate the feed conversion ratio. At the end of experiment (d 42), one chick from each replicate pen was selected and slaughtered for carcass characteristics and internal organ weights. Protein dilution had no effect on performance, carcass characteristics, internal organs, blood parameters, bone characteristics and carcass nutrients in broiler chicken but decreased the meat protein content (P <0.05). Furthermore, dietary protein dilution reduced the blood calcium content in broilers (P <0.05). Addition of 0.1% glycine to diluted diet increased the meat protein content and bone ash, but decreased the meat fat content, blood thyroxin hormone and blood urea contents (P <0.05). In general, the addition of glycine to diluted protein diets has no effect on the performance, carcass characteristics, and blood parameters but improves the meat quality by increasing the protein and decreasing the fat contents of meat.

    Keywords: Chicken Broilers, Dilution, Glycine, Immune response, Low Protein
  • Mahdi Nazari, Hossein Daghigh Kia *, Marzieh Ebrahimi, Abozar Najafi, Mahdieh Mehdipour Pages 181-190

    Mitochondria as sperm energy supplier motors have unique properties including antioxidant non-permeability, so the ROS concentration in this organelle is 5 to 10 times more than that of the plasma membrane. Therefore, the researchers have designed an antioxidant which can cross the mitochondrial membrane and is able to inhibit ROS in this organelle to minimize the oxidative damage. Targeted antioxidant 4, 2-dinitrophenol has the ability to cross the mitochondrial membrane. The purpose of this study was to add different levels of targeted antioxidant to semen to purify mitochondria from reactive oxygen species to reduce oxidative damage and improve sperm motility and viability. In this study, 8 Ghezel rams (2 years old) were used for semen collection by artificial vagina in early spring. After initial evaluation, the samples with normal properties were pooled and after dilution process, 0, 0.25, 0.5, 0.75, and 1 nM 4, 2-dinitrophenol were added to the samples and frozen after 2 hours of cooling. After one month, samples were thawed and evaluated for motility parameters, viability, membrane health, sperm abnormality and lipid peroxidation. Results showed that addition of 0.5 nM of the antioxidant significantly increased motility parameters and decreased abnormal sperm (P <0.05). Also suplimentation of 0.5, 0.75 nM 4, 2-dinitrophenol significantly increased viability and membrane integrity and reduced the amount of lipid peroxidation (P <0.05).

    Keywords: Sperm, Mitochondria, 4 dinitrophenol, oxidative stress
  • Yahya Mohammadi *, Javad Ahmadpanah, Hasan Baneh Pages 191-201

    In the genomic selection, SNP markers across whole genome are used to estimate the marker effects. Genomic breeding value of animals can be predicted by different statistical methods. Genomic breeding value of animals can be predicted by different statistical methods. In the present study, accuracies of the predicted direct genomic breeding values were compared under several statistical models including Bayes A, B-LASSO gamma, B-LASSO beta and BGLR by considering two heritabilities of 0.3 and 0.05. Three values of π (0.1, 0.3, and 0.5) and four values of s2 (0.01, 0.1, 10, and 100) were simulated and correspondingly evaluated in terms of accuracy. The obtained results showed the highest accuracy of direct genomic breeding value was obtained under Bayes-A method, which were 0.88 and 0.69 for heritabilities of 0.3 and 0.05, respectively. Regression coefficients of methods for estimating the marker effects were more unbiased under heritability of 0.3 than 0.05. By considering the heritability of 0.3, the lowest and highest error were obtained under Bayes-A (121.2) and B-LASSO beta (165.2) methods, respectively. Under BGLR method, the highest and lowest accuracy of Bayes-A were obtained for π, 0.5 (0.81) and π, 0.1 (0.45). By increasing s2 parameter a decrease in the accuracy of genomic predictions was obtained. The obtained results suggested that to maximize the accuracy of the genetic prediction for traits with moderate to high heritability (0.3) optimal point of parameter π may ranged from 0.41 to 0.56 and while for traits with low heritability from 0.56 to 0.73.

    Keywords: Hyperparameters, Distribution of marker effects, Predicting genomic accuracy, simulation
  • Mina Salimpour, Mohammad Hossein Banabazi * Pages 203-214

    In the present study, the single-nucleotide polymorphisms and their transcriptome covereage on differential gene expressions were investigated between Holstein and cholistani population. Thus, the transcriptomes (mRNA Sequence) for a US Holstein and a Pakistanian Colistani cow population were assembled by aligning and mapping the RNA-Seq reads on bovine reference genome. Then differential gene expression analysis was performed. Finally 24616 genes and 26 716 isoforms on the transcriptome of these two populations were found among 41 genes that were showed significantly different expression. (P.value < 0,000015).Analysis of the gene ontology (GO) and routes indicated that they are involved in, 20 pathways A large number of genes in the pathways leading to immune response, leading to translate the electron transfer resistance to thermal stress and disease. A total of 53 478 and 145443 were SNP discovered in the genome of which 154 SNP in Cholistani population and 24 SNP in Holstein population were among 41 genes were significant In 18 genes, no SNP was observed. 23 genes had at least one SNP in each of the populations. The number of SNP in the cholistani breed was almost 5 times expresstion higher than the Holstein breed. These genes also had a high expression in the cholistani popularion breed. This can be one of the causes of differences in gene expression between two populations in this study.

    Keywords: SNP discovery, calling, Cattle, Transcriptome, RNA-seq, Differential Gene Expression