فهرست مطالب

راهبرد دفاعی - پیاپی 73 (بهار 1400)

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 73 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی رشمه ء*، ناصر شهلائی، افشار بازیار صفحات 13-36

    اطمینان از میزان تحقق هدف های بهره وری سازمان های صنعتی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، نیازمند سنجش واقع بینانه بهره وری برمبنای عوامل و معیارهای موثر در این زمینه می باشد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل و معیارهای موثر بر بهره وری سازمان های صنعتی وزارت دفاع انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق، نخبگان و متخصصین سازمان های صنعتی وزارت دفاع می باشند که به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی است و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و میدانی و مصاحبه با خبرگان و متخصصین صنعت دفاعی می باشد و از پرسش محقق ساخته، جهت گرد آوری داده ها استفاده گردیده است. همچنین، به منظور بررسی پایایی پرسشنامه از «آلفای کرونباخ» و برای سنجش روایی سازه از فنون (تکنیک های) تحلیل عاملی استفاده شده است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، روش های آماری از جمله آزمون «تی استیودنت» و تحلیل واریانس و برای تعیین اوزان عوامل از رویکرد تحلیل سلسله مراتبی و به منظور اولویت بندی نیز از فن (تکنیک) تصمیم گیری چندمعیاره استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بهره وری سازمان های صنعتی وزارت دفاع، شش عامل قابلیت سازی، مشتری مداری، تامین به موقع منابع، واپایش (کنترل) خطر عملیات، سرعت تبدیل و تثبیت قیمت نقش دارند. همچنین عوامل قابلیت سازی، مشتری مداری و سرعت تبدیل، موثرترین و عوامل تامین منابع، واپایش (کنترل) خطر عملیات و تثبیت قیمت به ترتیب در اولویت های بعدی، نقش مهمی در بهره وری سازمان های صنعتی وزارت دفاع دارند.

    کلیدواژگان: اثربخشی، اولویت بندی، بهره وری، سازمان های صنعتی وزارت دفاع، کارآیی
  • وحید ریاضی*، علی اکبری، صفدر باجلانی، حسن رضا اکبری صفحات 37-67
    جنگ یک پدیده فراگیر جهانی است؛ ابهام، پیچیدگی و چندبعدی بودن؛ مهم ترین ویژگی جدید ترین شیوه جنگی است. جنگ ترکیبی طیف گسترده ای از ابزارها به شیوه همگون یا ناهمگون است که در این نوع جنگ ها که نبردی غیرخطی به شمار می رود، مورد استفاده قرار می گیرد. به همین دلیل یک هوشیاری همیشگی در مقابل دشمن، جزو بایدهای یک نظام مستقل و دارای دشمنان بسیار است. با پیروزی انقلاب اسلامی، آمریکا به صورت های مختلف و با ایجاد تنوع در ابزارهای نوین، به دشمنی و کینه ورزی علیه نظام مقدس ج.ا.ایران پرداخته است. بر این اساس، هدف اصلی مقاله پاسخ به این سیوال است که «مولفه ها و ابزارهای جنگ ترکیبی آمریکا علیه ج.ا.ایران چیست؟» با بهره گیری از روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی با ابزارهای تعیینی این دو روش و همچنین با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی سعی در تعیین مولفه ها و ابزارهای جنگ ترکیبی آمریکا، علیه ج.ا.ایران گردید. در همین رابطه با طراحی دو پرسشنامه (یکی مشخص نمودن مولفه ها و ابزارهای جنگ ترکیبی و تایید آن از سوی جامعه خبرگی و دیگری طراحی و توزیع پرسشنامه در میان جامعه حجم نمونه 30 نفره به صورت هدفمند و با روش گلوله برفی) اقدام به تعیین میزان تاثیر آنها علیه ج.ا.ایران گردید. سپس با استفاده از روش های آماری اقدام به تجزیه و تحلیل شد. یافته ها و نتایج تحقیق در پاسخ به سوال های فرعی و اصلی، بیانگر این مطلب است که؛ 8 مولفه روانی، اطلاعاتی، اقتصادی، دیپلماسی- سیاسی، سایبری، نیروهای نظامی منظم و نیروهای ویژه و حمایت از درگیری های داخلی به عنوان مهم ترین مولفه های جنگ ترکیبی به شمار می رود. در همین رابطه تعداد 53 ابزار از مولفه های یادشده تعیین گردید که جهت بهره برداری مسیولین و متولیان امر و به منظور تقابل هدفمند معرفی شد.
    کلیدواژگان: جنگ، جنگ ترکیبی، مولفه ها، ابزارها، آمریکا، ج.ا.ایران
  • رضا شاملو* صفحات 69-98
    امروزه کشورهای دنیا تلاش می کنند با بهره گیری از عوامل ژیوپلیتیکی نسبت به اتخاذ راهبردهای مناسب در راستای منافع ملی خود اقدام نمایند. منطقه خلیج فارس و کشورهای پیرامونی آن یکی از مناطق حساس و راهبردی دنیا است که به دلیل ارزش های ارتباطی، ژیواکونومیکی، ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیکی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این تحقیق با عنوان «عوامل ژیوپلیتیک طبیعی موثر بر راهبردهای دفاعی ج.ا.ایران در حوزه خلیج فارس» سعی شده است این عوامل، از دریچه عامل طبیعی ژیوپلیتیک مورد بررسی قرار گیرد. نوع این تحقیق، توسعه ای و شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز کتابخانه ای و اسنادی است و با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی پس از انجام مطالعات نظری و محیط شناسی ژیوپلیتیک تلاش گردیده تا این عوامل طبیعی شناسایی و نسبت به تایید و تعیین نقش عوامل آنها (در قالب بسترهای فرصت آفرین، تهدید زا، قوت و ضعف) اقدام گردد. در همین رابطه پرسش نامه های مربوطه طراحی گردیده و بین جامعه آماری 40 نفری به صورت تمام شمار توزیع و با استفاده روش های تجزیه وتحلیل آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS به جمع بندی و ارزیابی سوالات تحقیق پرداخته شده است. در نهایت با بهره گیری از آزمون فریدمن، تعداد 20 عامل احصاء که « موقعیت ژیوپلیتیک و ژیواستراتژیک جمهوری اسلامی ایران» و « عمق راهبردی مناسب جمهوری اسلامی ایران » و « طول و نوع سواحل کشورهای حوزه خلیج فارس» به عنوان مهم ترین عوامل طبیعی ژیوپلیتیک موثر بر راهبردهای فاعی ج.ا.ایران در حوزه خلیج-فارس رتبه بندی گردیدند.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، عوامل ژئوپلیتیکی طبیعی، راهبرد دفاعی، خلیج فارس، ج.ا.ایران
  • حسین فتح آبادی*، جهانیار بامداد صوفی صفحات 99-127
    بدون شک به کارگیری مفاهیم دانش در فرایندهای سازمانی در قرن حاضر موجب رشد و بالندگی سازمان ها گردیده و در این عصر دانش محوری، سازمان های دفاعی دانش بنیان به عنوان نهادهای حیاتی ایجاد ثبات و امنیت مطرح می باشند. در این سازمان ها، کارکنان دانشی مهم ترین عامل تحقق هدف های سازمانی می باشند. اما مدیریت این کارکنان خود چالش های فراوانی به همراه دارد. در این تحقیق به شناسایی مولفه های مدیریت کارکنان دانشی در سازمان های دانش بنیان ارتش به عنوان هدف اصلی تحقیق پرداخته شده است. در این تحقیق کاربردی، پس از انجام مطالعات اکتشافی، تعداد 22 مولفه استخراج و با استفاده از روش دلفی و سه دور پیمایش، موردبررسی قرار گرفت. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه های نیمه ساختاریافته و ساختاریافته می باشد که تجزیه و تحلیل آنها از طریق نرم افزار SPSS انجام گردیده است. نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر نشان می دهد که درمجموع، چهار بعد (جذب و استخدام، بهسازی، نگهداری و به کارگیری) و هشت مولفه شامل (جذب نیروی کیفی (متعهد و متخصص)، اجرای فرایند جامعه پذیری، توسعه توانایی های علمی و تخصصی، توسعه توانایی های شناختی، مدیریت عملکرد، نظام جبران خدمات، رهبری اثربخش و گروه های خودگردان) به عنوان مهم ترین ابعاد و مولفه های مدیریت کارکنان دانشی در سازمان های دانش بنیان ارتش ج.ا.ایران شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سازمان دانش بنیان، کارکنان دانشی، مدیریت راهبردی، منابع انسانی، ارتش ج.ا.ایران
  • اسماعیل احمدی مقدم، علی محمد احمدوند، عبدالله مبینی دهکردی، بهروز تسلیمی کار* صفحات 129-151
    ارتقای قدرت منطقه‎ ای ج.ا.ایران که در یکی از مناطق راهبردی ژیوپلیتیکی جهان قرار گرفته، امری لازم و ضروری می‎ باشد تا زمینه تحقق هدف های عالی نظام و انقلاب اسلامی فراهم گردد. عوامل ژیوپلیتیک همان عوامل قدرت هستند که از مولفه های مهم در کسب و ارتقای قدرت کشورها به شمار رفته و باتوجه به وسعت این مولفه ‎ها، نگارندگان در این پژوهش مولفه ژیوپلیتیک نظامی قدرت را موردتوجه قرار داده تا به هدف تحقیق یعنی «ارایه راهبردهای ارتقای قدرت منطقه‎ ای ج.ا.ایران مبتنی بر نقش عوامل ژیوپلیتیک نظامی یمن» دست پیدا کنند. نوع تحقیق کاربردی و رویکرد آن آمیخته با روش توصیفی - تحلیلی است. داده ها به دو روش کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه و پرسشنامه) گرد‎آوری که اطلاعات به‎ دست آمده کیفی به‎ روش تحلیل محتوا و با کمک نرم افزار «مکس کیودی ای» و اطلاعات به‎ دست آمده کمی با استفاده از نرم ‎افزار تحلیل داده‎ های کمی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. روایی پرسشنامه به وسیله روایی محتوا و پایایی با «آلفای کرونباخ» محاسبه گردیده است. تعداد اعضای جامعه آماری 45 نفر و نمونه‎ گیری به روش غیرتصادفی و معادل 40 نفر می ‎باشد. در نهایت، از یافته های تحقیق راهبردهایی چون توسعه دیپلماسی نظامی و ارتقای سطح همکاری ‎های مشترک نظامی با یمن، توسعه و تقویت حمایت و پشتیبانی نظامی از انصارالله یمن متناسب با شرایط محیطی، تقویت تاب‎ آوری و قدرت بازدارندگی دفاعی مردم ‎نهاد، نمایش نقش قدرت نظامی در تحصیل دستاوردهای راهبردی ج.ا.ایران در محیط داخلی، منطقه ای و بین‎ المللی و اشراف اطلاعاتی درمورد پیامدهای ناشی از اقدام ها استخراج گردیده است.
    کلیدواژگان: راهبرد، قدرت، قدرت منطقه‎ ای، ژئوپلیتیک، عوامل ژئوپلیتیک نظامی ج.ا.ایران و یمن
  • بهزاد غفاری* صفحات 153-184
    بررسی ماهیت تهدیدهای نظامی، نتایج جنگ های اخیر در منطقه غرب آسیا، پیشرفت روزافزون فناوری های نظامی به ویژه ویژگی های تهدیدهای هوایی آینده از جمله طرح های نیروی هوایی 2025 و 2035 آمریکا، لزوم توجه علمی و دقیق به مقوله پدافند هوایی را اجتناب ناپذیر نموده است. در این میان ارتقای توان رزمی پدافند هوایی جهت مقابله با تهدیدهای موصوف از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. توان رزمی دارای سه بعد فیزیکی، غیرفیزیکی و برترساز بوده که افزون بر نقش انکارناپذیر ابعاد غیرفیزیکی و برترساز در توان رزمی، از نظر محقق بعد فیزیکی نیز نقش مهمی در توان رزمی نیروهای مسلح از جمله پدافند هوایی دارد. هدف تحقیق شناسایی و تبیین مهم ترین مولفه ها و شاخص های اثرگذار بعد فیزیکی ارتقای توان رزمی پدافند هوایی جهت مقابله با تهدیدهای هوایی آینده است. تحقیق از نوع کاربردی- توسعه‎ای بوده و رویکرد آن آمیخته و از روش موردی- زمینه ای استفاده شده است. در این تحقیق ابتدا تهدیدهای هوایی آینده که بر ماموریت پدافند هوایی موثر هستند، مورد مطالعه قرار گرفته و سپس نظریه های توان رزمی بررسی شدند. در مطالعات تطبیقی مهم ترین مولفه های پدافند هوایی شش کشور خارجی مورد بررسی قرار گرفت. برای غنای بیشتر تحقیق با تعدادی از خبرگان حوزه پدافند هوایی مصاحبه گردید. نتیجه تحقیق، تبیین و شناسایی 6 مولفه با 40 شاخص اثرگذار بعد فیزیکی بر ارتقای توان رزمی پدافند هوایی می باشد.
    کلیدواژگان: پدافند هوایی، توان رزمی، بعد فیزیکی، بعد برترساز، تهدیدهای هوایی آینده
|
  • Mojtaba Rashme *, Nasser Shahlaee, Afshar Bazyar Pages 13-36

    Guaranteeing the accomplishment of the goals of productivity of the industrial organizations of the Ministry of Defense and Logistics of the Armed Forces requires a realistic measurement of productivity based on effective factors and criteria in this field. This study aimed to identify and prioritize the factors and criteria which influence the productivity of industrial organizations of the Defense Ministry. The statistical population in this study included the elites and specialists of the industrial organizations of the Defense Ministry who were selected through the stratified random sampling method. This study employed a descriptive-survey method and its data collection was done through desk and field studies using interviews with experts and specialists in the defense industry through the researcher-made questionnaire. Also, Cronbach's alpha and factor analysis techniques (techniques) were used to assess the reliability and construct validity of the questionnaire, respectively. In order to analyze the data, statistical methods such as "T Student" test and analysis of variance were used and Multi-criteria decision making was employed to determine and prioritize the weights of factors from the hierarchical analysis approach. The results showed that regarding the productivity of industrial organizations of the Defense Ministry, there were six affective factors: Capability building, focus on customer, timely provision of resources, monitoring (control) of the operation risk, conversion speed and price stabilization. Also, the three factors of capability building, focus on customer and conversion speed are the most effective ones and the other three factors, i.e. providing resources, monitoring (controlling) the risk of operations and stabilization of price, respectively, are the next priorities that play an significant role in the productivity of industrial organizations of the Defense Ministry.

    Keywords: Effectiveness, Prioritization, Productivity, industrial organizations of the Defense Ministry, Efficiency
  • Vahid Riyazi *, Ali Akbari, Safdar Bajlani, Hassan Reza Akbari Pages 37-67
    War is a persistent global phenomenon. Obscurity, complexity and multidimensionality are the most important characteristics of the newest methods of warfare. Hybrid warfare refers to a wide range of tools in a homogeneous or heterogeneous manner that is used in this type of warfare, i.e. a non-linear battle. Therefore, a relentless alertness in front of the enemy is one of the necessities of an autonomous system which has numerous enemies. After the victory of the Islamic Revolution, the United States in a number of ways and through constructing a range of new apparatuses has embarked on hostility and hatred towards the holy system of the I.R. of Iran. Consequently, the main purpose of this paper was to answer the following question: "What are the components and tools of the US hybrid war against the I.R. of Iran?" Using the desk and fields methods of data collection with the determining means of these two methods and also using the descriptive-analytical method, this study tried to determine the components and tools of the US hybrid war against the I. R. of Iran. In this respect, two questionnaires were designed to determine their effectiveness (one for identifying the components and tools of hybrid warfare and its endorsement by the expert community and the other for designing and distributing the questionnaire among the sample population of 30 individuals who were selected purposefully by snowball method). Then, the statistical methods were used to analyze the data. Regarding the main and secondary questions of this study, the findings and results showed that 8 factors of psychological, informational, economic, diplomatic-political, cyber, regular military and Special Forces, and supporting the internal conflicts are considered as the most important components of hybrid warfare. In this respect, 53 tools of the mentioned components were determined, which were introduced to be used by the officials and those in charge and also for the purpose of resolute confrontation.
    Keywords: War, hybrid war, components, Tools, USA, Iran
  • Reza Shamloo * Pages 69-98
    Nowadays, the countries around the globe are trying to take advantage of geopolitical factors to implement appropriate strategies according to their national interests. The Persian Gulf region and its neighboring countries is one of the most sensitive and strategic realms in the world, and it is of great importance due to its communication, geo-economic, geopolitical and geostrategic tenets. In this study, it had been tried to examine these factors through the lens of a natural geopolitical factor. This study was a developmental one and employed desk, documentary and field methods to collect data. Using descriptive-analytical and case-based methods after conducting theoretical and geopolitical environmental studies, attempts were made to identify these natural factors and to confirm and determine the role of their factors (in the form of opportunities, threats, strengths and weaknesses). In this respect, the related questionnaires were designed and distributed among a statistical population of 40 participants and then the research questions were summarized and evaluated using descriptive and inferential statistics analysis and SPSS software. Finally, 20 factors were extracted and introduced among which the factors of "Geographical and strategic location of the I.R. of Iran", "Dominance and control (control) of the Strait of Hormuz by the I.R. of Iran through the islands of Hormoz and Lark" and "Appropriate strategic depth of the I.R. of Iran" were categorized as the most significant natural geopolitical ones that influence the defense strategies of the I.R. of Iran in the region of Persian Gulf.
    Keywords: geopolitics, Natural geopolitical factors, Defense Strategy, Persian Gulf, the I.R. of Iran
  • Hossein Fatehabadi *, Jahanyar Bamdad Sufi Pages 99-127
    Indubitably, the application of knowledge concepts in organizational processes in this century has led to the growth and improvement of organizations and in this age of knowledge, knowledge-based defense organizations are regarded as the vital institutions to create stability and security. In these organizations, knowledge personnel are the most important factor in accomplishment of the organizational objectives. But the management of these employees per se has numerous challenges. The main purpose of this study was the identification of constituents of knowledge personnel management in knowledge-based organizations of the Armed Forces. In this applied research, after performing exploratory studies, using the Delphi method and three rounds of survey 22 constituents were extracted and examined. Data collection in this study was conducted using the semi-structured and structured questionnaires and they were analyzed using SPSS software. The results of study showed that, in general, four dimensions (recruitment and employment, improvement, maintenance and application) and eight components (recruitment of quality staff (committed and expert), implementation of the socialization process, development of scientific and professional abilities, expansion of cognitive abilities, performance management, service compensation system, effective leadership and self-governing groups) have been identified as the most important dimensions and components of knowledge management in knowledge-based organizations of the Army of the I. R. of Iran.
    Keywords: Knowledge management, Knowledge-based Organization, knowledge staff, Strategic Management, Human Resources, Army of the I. R. of Iran
  • Esmail Ahmadi Moghaddam, Ali Mohammad Ahmadvand, Abdullah Mobini Dehkordi, Behrooz Taslimi Kar * Pages 129-151
    Promoting the regional power of the I. R. of Iran, located in one of the strategic geopolitical regions of the globe, is a necessity in order to pave the ground for the realization of the supreme goals of the system and the Islamic Revolution. Geopolitical factors are those elements of power that are regarded as important constituents in the acquisition and promotion of the power of countries. Regarding the scope of these components, the element of the military geopolitics of the power was studied to reach the aim of this study, i.e. "providing strategies to promote the regional power of the I. R. of Iran based on the role of Yemen's military geopolitical factors. This study was an applied one which employed a descriptive-analytical method. Data collection was performed using desk and field methods (interview and questionnaire). The qualitative and quantitative data were analyzed through content analysis method with the help of "Maxqda" software and quantitative data analysis software, respectively. The validity and reliability of this instrument was calculated by content validity and "Cronbach's alpha", respectively. The statistical population included 45 participants and the sampling was a non-random method. Finally, regarding the research findings, strategies such as the development of military diplomacy and the promotion of joint military cooperation with Yemen, the development and strengthening of military support from Houthi Movement according to the environmental conditions, strengthening resilience and defense deterrence of the people, demonstration of the role of military power in acquiring the strategic achievements of the I. R. of Iran in the domestic, regional and international environments and realization of the consequences of the actions have been extracted.
    Keywords: strategy, Power, Regional Power, geopolitics, military geopolitical factors of I.R. of Iran, Yemen
  • Behzad Ghaffari * Pages 153-184
    Considering the nature of military threats, the results of recent wars in the West Asia, the growing improvement of military technologies, particularly the features of future air threats, including the US Air Force 2025 and 2035 plans, the necessity of paying scientific and careful attention to the air defense has been made inevitable. Meanwhile, advancement of the air defense combat capability in order to deal with these threats is of prime importance. Combat power is composed three physical, non-physical and superiority dimensions. Besides the undeniable role of non-physical and superiority dimensions in combat power, according to the researcher, the physical dimension also plays a significant role in the combat power of the Armed Forces, including air defense. The aim of this study was to identify and explain the most significant constituents and effective indicators of the physical dimension of promoting the combat capability of air defense to deal with future air threats. This applied-developmental study employed a mixed and case-contextual methodology to gather the data. At first, the future air threats affecting the air defense mission were considered and then the theories of combat power were taken into account. In comparative studies, the most significant components of air defense of six foreign countries were studied. In order to enrich the study further, a number of professionals in the field of air defense were interviewed. The result of this study is the explanation and identification of 6 components with 40 influential indicators regarding the physical dimension of promoting the combat power of air defense.
    Keywords: Air defense, combat capability, physical dimension, superiority dimension, future air threats