فهرست مطالب

پژوهش حقوق کیفری - پیاپی 34 (بهار 1400)

فصلنامه پژوهش حقوق کیفری
پیاپی 34 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسنعلی موذن زادگان، حسین غلامی، سیروس ضرغامی* صفحات 9-30
    اهمیت و آثار قرار بازداشت موقت در ایران و آمریکا، لزوم توجه به دادرسی منصفانه را در این مورد از اهمیت زیادی برخوردار کرده است. در این مقاله برای بررسی منصفانه بودن قرار بازداشت موقت در این دو کشور، اصول برایت و تساوی سلاح ها به عنوان دو اصل مهم برای یک دادرسی منصفانه به عنوان مبنا در نظر گرفته شده است. بررسی اصل برایت نشان می دهد که بازداشت متهم با اصل برایت سازگار نیست، به همین علت در هر دو کشور، تمهیداتی از جمله محدود کردن موارد صدور قرار، حق جبران خسارت برای صدور قرار نادرست و حق تجدید نظر خواهی از آن پیش بینی شده است. بررسی اصل تساوی سلاح ها در این مورد نشان می دهد که بازداشت کردن متهم با تساوی سلاح ها نیز سازگار نیست، خصوصا در ایران که دادستان در مواردی می تواند راسا قرار بازداشت موقت صادر کند. در حقوق آمریکا دادرس دادگاه که بیطرف است می تواند این قرار را صادر کند. در هر دو کشور برای تقویت حقوق دفاعی متهم در زمان بازداشت، حق دسترسی به وکیل برای وی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تعقیب کیفری، قرار بازداشت موقت، دادرسی منصفانه، اصل برائت، اصل تساوی سلاح ها
  • عبدالملک وحیدی، مهدی شیداییان*، سید محمود میرخلیلی صفحات 31-61
    ناکامی پاسخ های صرفا دولتی در برابر پدیده های مجرمانه و افزایش تورم کیفری توجه به سیاست جنایی مشارکتی را ضروری ساخته است. سیاست جنایی مشارکتی امروزه از جدیدترین دستاوردهای جرم شناسی مورد استفاده در سیاست جنایی برخی کشورهاست. مبانی متعدد این نوع سیاست جنایی مانند نهادینه کردن مسئولیت اجتماعی، ضرورت همسویی حکومت با مردم، بهره وری از مشارکت جمعی در پیشگیری، وظیفه دولت در اتخاذ بهترین و موثرترین روش پیشگیری و ضرورت توسعه ولایت ایمانی را مطرح کرده است. در قران کریم جلوه هایی از این سیاست مانند امر به معروف و نهی از منکر ، اصلاح ذات البین، شوری و تعاون در نیکی مطرح شده که مورد بحث در این پژوهش خواهد بود. براساس آیات قرآن علاوه بر مشارکت آحاد مردم در مقابله با بزهکاری، سازمان دادن به مشارکت توسط دولت مطرح گردیده است. توجه به مبانی قرانی سیاست جنایی مشارکتی می تواند موجب تحول عظیم و نوین در سیاست جنایی کشورهای اسلامی گردد.
    کلیدواژگان: بزهکاری، پیشگیری، مشارکت، سیاست جنایی، مسئولیت اجتماعی
  • غلامرضا قلی پور*، نسرین مهرا صفحات 63-97
    چکیده بهره مندی از دادرسی منصفانه، یکی از مهم ترین حق های بنیادین بشر است که امروزه در ردیف هنجارهای اساسی قرار گرفته و در قانون های اساسی شماری از کشورها، به اساسی سازی این مفهوم یا موازین آن پرداخته شده است. آن چه از رویکرد تاریخی مهم است، جایگاه دادرسی منصفانه در قانون اساسی مشروطه، به عنوان نخستین قانون اساسی ایران است. پرسش اصلی این است که تدوین کنندگان این قانون چه رویکردی نسبت به دادرسی منصفانه داشته اند؟ پژوهش حاضر نشان می دهد که مسئله «امنیت قضایی» مورد توجه قوه بنیادگذار قرار گرفته و در همین راستا، پاره ای از موازین دادرسی منصفانه، مانند قانون مندی، قضاءمندی، حریم خصوصی، استقلال قضایی، دسترسی به عدالت، منع بازداشت غیرقانونی و... به عنوان هنجار برتر شناسایی و اساسی سازی شده است. با این حال، از موازین مهمی چون انگاره بی گناهی، دسترسی به وکیل، نفی شکنجه و... سخنی به میان نیامده است. از این رو، می توان گفت قانون اساسی مشروطه شکل ناقصی از دادرسی منصفانه را اساسی سازی کرده است.
    کلیدواژگان: دادرسی منصفانه، قانون اساسی مشروطه، اساسی سازی، امنیت قضایی، عدالت آیینی
  • هادی رستمی*، فرهاد میرزایی صفحات 99-131
    کیفردهی در تمام نظام های عدالت کیفری معیار ایستایی نداشته و با توجه به تحولات اجتماعی در نوسان می باشد. کیفردهی، جدای از خاستگاه و مبانی فلسفی و اعتقادی آن، یک رویداد اجتماعی و ناشی از دگرگونی های صنعتی و پیشرفت های تمدنی است. جرم از آنجایی که به طور معمول محصول خرد فردی است، یک انتخاب شخصی محسوب می شود، اما مجازات یک عمل جمعی و تابع خرد جمعی و حاصل یک فرآیند عقلانی است. هرچند خشونت در ارتکاب جرم هنوز در صحنه اجتماع انعکاس دارد، ولی انسان های متمدن شده مجاز به اعمال خشونت در قالب مجازات نبوده و شدت مجازات به سادگی پذیرفته نمی شود. اگر قرار است خشونتی انجام شود، باید در بستر قانون و توسط دولت و به صورت نامریی انجام گیرد. در این میان، اعمال خشونت توسط دولت در شکل مجازات با محدودیت های فراوانی روبه رو بوده و دولت ها دیگر گشاده دستی سابق را ندارند. نمایش خشونت و شدت مجازات ها به تدریج رو به افول می گذارد و نظام کیفردهی در پرتو تمدن متحول شده و نظم عقلانی بر آن حاکم می شود. با پیدایش مدرنیته، آشکار کردن خشونت عریان و کارنوال های مرگ از صحنه اجتماعی رخت بربسته و عقلانیت بر همه جنبه های زندگی بشر و به ویژه واکنش اجتماعی علیه جرم سایه می افکند.
    کلیدواژگان: نظام کیفردهی، تمدن، خشونت، زندان، اعدام
  • نادر دیوسالار، علی نجفی توانا* صفحات 133-163
    پیچیده‏تر شدن روابط اجتماعی و حقوق بشری در عصر کنونی حضور وکیل را برای ایجاد موازنه در امر قضا به یک ضرورت تبدیل کرده است. حضور وکیل مزایای فراوانی را به همراه دارد از جمله شفافیت دادرسی و اجتناب از اشتباه. یک وکیل در کنار مهارتهایی که برای دفاع از موکل نیاز دارد، می‏بایست از استقلال و امنیت برخوردار باشد. متاسفانه در حال حاضر وکلاء برای دفاع موثر با چالشهایی مواجه هستند که به استقلال و امنیت آنها خدشه وارد می‏کند و باعث می‏شود گاها حقوق دفاعی متهم به نحو شایسته‏ای تحقق نیابد. در این بین وضع قوانین فاقد معیاری چون تبصره اصلاحی ماده 48 قانون‏آیین‏دادرسی‏کیفری علاوه بر تبعیض صنفی، موجب محرومیت متهم از داشتن وکیلی متبحر نیز خواهد شد. یا صدور پروانه وکالت از جانب قوه قضاییه وضعیت موجود را نه‏تنها بهبود نداده بلکه حرکتی قهقرایی در جهت تضعیف نهاد مستقل وکالت و خدشه به اجرای عدالت است. بررسی وضعیت عملی نیز نشان می‏دهد که این رویکرد باعث انفکاک نهاد وکالت و قضاوت از یکدیگر گشته و شایسته است که نهاد قضا تمرکز بر امور قضایی و گسترش عدالت داشته باشد و در نهاد مدنی وکالت صرفا نظارت بدون دخالت، آنگونه که قوانین مقرر کرده اند داشته باشد.
    کلیدواژگان: حق دفاع، ضرورت حضور وکیل، استقلال نهاد وکالت، تبعیض صنفی وکلاء
  • حسن حاجی تبار فیروزجائی* صفحات 165-186
    در حقوق ایران ورشکستگی به تقصیر و تلقب از اقسام جرایم علیه اموال و مالکیت محسوب می شوند که به دلیل تجاوز به حقوق مالکانه اشخاص و ایجاد اخلال در نظام اقتصادی و نظم عمومی مورد جرم انگاری قرار گرفته است. اما با این وجود، از لحاظ قضایی چالش های قانونی گوناگونی پیرامون مقررات آیین دادرسی ناظر بر این جرایم به ویژه از حیث تشخیص مبدا مرور زمان تعقیب، نحوه شروع به تعقیب، لزوم و یا عدم لزوم صدور قرار اناطه و رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی نسبت به جنبه خصوصی آن وجود دارد که در این نوشتار بدان پرداخته و نتایج ذیل حاصل شده است: اولا، مبدا محاسبه مرور زمان تعقیب، باید تاریخ اولین عدم پرداخت تاجر بوده باشد. ثانیا، رسیدگی به جنبه جزایی جرایم مذکور در صورت فراهم بودن شرایط لازم مستلزم صدور قرار اناطه است. ثالثا، مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرایم فوق- به جز رد اموال و حقوق موضوع جرم- مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است.
    کلیدواژگان: تاجر، جرم، ورشکستگی به تقلب، ورشکستگی به تقصیر، دادرسی
  • حسین آقابابایی*، علی نظری صفحات 187-216
    جنایت بر نفس به عنوان یکی از جرایم مهم در همه نظام های حقوقی، در حقوق کیفری ایران نیز با پاسخ کیفری شدید مواجه است. در قانون مجازات اسلامی ایران، با توجه به آموزه های اسلامی، پیش بینی حق قصاص برای بزه دیده یا اولیای دم وی، که مستلزم تقاضای ایشان و واجد جنبه خصوصی است، به عنوان تنها پاسخ به این جرم تعیین گردیده بود. با توجه به وجود موارد عدم تقاضا یا عدم امکان اجرای قصاص، قانونگذار در جهت پاسخگویی به مطالبه افکار عمومی و انتظار مجازات مرتکبان، از باب بر هم زدن نظم و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران، مجازات تعزیری به عنوان جنبه عمومی مقرر نمود. تعیین این مجازات به صورت تدریجی و تکمیلی در قوانین مختلف صورت گرفته است. با وجود تلاش قانونگذار به توسعه جنبه عمومی در همه جنایات، چالشهای حقوقی و قضایی مهمی در این موضوع وجود دارد که نیازمند انسجام در سیاست کیفری و بازنگری مقررات در این زمینه است. در این مقاله علاوه بر بررسی تحولات قانونی، چالش های حقوقی و قضایی بررسی و پیشنهاد بازنگری در سیاست کیفری و اصلاح مقررات ارایه شده است.
    کلیدواژگان: جنبه عمومی، جنایات، قتل عمدی، جنبه خصوصی، جنایات عمدی
  • امیر اعتمادی*، مهران زالی پور مداب صفحات 217-244

    تحولات اجتماعی اقتضای به روزرسانی دیدگاه قانون گذار را متناسب با این دگرگونی ها دارد. جامعه درعین حال که تاب تحمل ارتکاب جرم را در خود نمی بیند و همیشه درصدد پاسخ گویی مناسب به ناهنجاری ها بوده است، اصلاح مجرم را نیز به منظور جامعه پذیری مراقبت می کند. مطالعه ی منابع کیفری اسلام و جایگاه توبه در این نظام حکایت از تاکید بر اصلاح انسان و رهبری او برای بازگشت به جامعه دارد. در این راستا، قانون گذار در تبصره ی (2) ماده ی 278 قانون مجازات اسلامی 1392 اختیار عفو یا تبدیل مجازات محکومان به حبس-های غیرتعزیری را به شرط توبه ی مرتکب و مصلحت سنجی، به مقام رهبری واگذار کرده است. این تفویض اختیار به مقام رهبری در تعزیرات غیرمنصوص مطلق است، اما در مجازات های منصوص، با توجه به جنبه ی حق اللهی صرف داشتن آن ها، تامل برانگیز است. از سوی دیگر، به رغم این که در قوانین کیفری به عبارت های «مصلحت» یا «تعزیرات منصوص شرعی» اشاره شده، ولی هیچ تلاشی از سوی قانون گذار برای شفاف سازی این عبارت ها صورت نگرفته است. دستاورد نوشتار حاضر حکایت از آن دارد که هرچند مصلحت گرایی در ارفاق نسبت به محکومان توجیه پذیر است، قانون گذار نتوانسته به روشنی و بدون ایجاد تعارض بین مقررات قانونی به تبیین موضوع بپردازد، لذا اصلاح و سازگارکردن تبصره ی مذکور با مقرره های دیگر ضروری است.

    کلیدواژگان: حبس غیرتعزیری، توبه، مصلحت گرایی، عفو
|
  • Hassanali Moazenzadegan, Hossein Gholami, Cyrus Zarghami * Pages 9-30
    Considering the importance and effects of pretrial detention in Iran and the United States, it is important to consider the need for fair trial in this regard. In this article, in order to examine the fairness of the pretrial detention in these two countries, the presumption of innocence and equality of arms are considered as two essential principles for a fair trial as a basis. The examination of the presumption of innocence shows that the defendant's detention is not consistent with this principle, therefore, in both countries, measures such as limiting the issuance of a proceeding, the right to compensation and the right of appeal are anticipated. The study of the principle of equality of arms in this case shows that the detention of the accused is not consistent with the principle, Especially in Iran, where prosecutors can sometimes order pretrial detention. In American law, the judge who is neutral can issue this order. In both countries, there is a right of access to a lawyer in order to strengthen the defense rights of the accused at the time of his detention.
    Keywords: Prosecution, pretrial detention, Fair Trial, Presumption of Innocence, Principle of Equality of Arms
  • Abdulmalek Vahidi, Mahdi Sheidaeian *, Mahmood Merkhalili Pages 31-61
    The failure of purely governmental responses to criminal phenomena and the increase in criminal inflation have necessitated a focus on participatory criminal policy. A policy that can provide organized responses to criminal phenomena with the participation of people and civil society organizations. In order to achieve these principles, the present study has raised issues such as the institutionalization of social responsibility, the necessity of government alignment with the people, the efficiency of collective participation in prevention, the duty of the government to adopt the best practices and the necessity of developing the province of faith. In order to understand the Qur'anic instances of this policy, he has spoken of the good and forbidding the evil, the correction of the essence, the salutation, and the co-operation in goodness, and has come to the conclusion that participatory criminal policy is not only fundamentally problematic, but also manifestations and instances. Much of it is found in Qur'anic verses related to the above concepts. According to the Qur'anic verses, not only is the participation of the people and the public institutions in the fight against criminal phenomena justified, but the government and government officials are also obliged to accept and foster such participation.
    Keywords: Participation, Criminal policy, Criminality, crime prevention, Social Responsibility
  • Gholamreza Gholipour *, Nasrin Mehra Pages 63-97
    Abstract The right to fair trial is one of the fundamental human rights of humankind. Hence, this right has been now among constitutional norms and in the constitution of some countries it has been subject to constitutionalization. From a historical viewpoint, What important is the Mashruteh Constitution approach to fair trial, as a first constitution of Iran. The main question is that the drafters of this Act, what approach have to fair trial? This paper shows that drafters of Mashruteh Constitution and its complement (Motammem) dealt with “judicial security” and therefore recognized and constitutionalized a set of principles of fair trial such as legality, judiciality, privacy, judicial independence, access to justice, prohibition of unlawful arrest, etc. However, some other important principles such as presumption of innocence, access to a lawyer, prohibition of torture and etc were neglected. As a result, it can be concluded that the Mashruteh Constitution constitutionalized an incomplete version of fair trial.
    Keywords: Fair Trial, Mashruteh Constitution, Constitutionalization, judicial security, Procedural Justice
  • Hadi Rostami *, Farhad Mirzaei Pages 99-131
    There are no fixed criteria for sentencing across all penal justice systems and they often vary as a result of social circumstances. Apart from having been rooted in its philosophical and ideological fundaments, punishment is a social event which is directly affected by industrial development and civilization progress. An offense is a personal choice since it is normally a consequence of an individual’s reason whereas punishment is an act of collective wisdom following common reasoning of a group. Even though violence is still prevalent in crime in all societies, civilized humans are not allowed to openly apply violence in punishment and no one simply accepts to use it as harsh punishment. At present, employment of violence by the government as part of punishment is subject to such a lot of restrictions that governments do not possess their former freedom in punishment anymore. Demonstration of severity of punishment has gradually disappeared and now punishment systems have been transformed and rationalized due to modern civilization. Along with modernity, apparent demonstration of violence in the form of death carnivals has left the social scene and logic and modern rationality have set in throughout all aspects of human life, especially social reaction to crime.
    Keywords: Sentencing system, Civilization, violence, imprisonment, execution
  • Nader Divsalar, Ali Najafi Tavana * Pages 133-163
    In the present age by Getting more complicated of human and social intercommunications the more needs to present of lawyers to make balance at justice, lawyers activities have so many benefits such as transparency in the proceeding and avoid mistakes. A lawyer should have competent skills beside of independency and safety in their profession. Unfortunately lawyers have confronted many obstacles which constrain their independency and safety during and after the defense and these issue changes the advocacy rights of accused person. These obstacles such as note of article 48 of the code of criminal procedure have caused guild discrimination in addition of deprivation of accused person from having a competent lawyer. Also issuing lawyer’s license by judiciary bar which is a dependent organization to the judiciary, not only didn’t make the situation better but the move was backward which caused weakening of independent bar association. Practical analysis also shows that these issues have caused separation between advocacy and judiciary organizations and the solution is the concentrate of judiciary on courts affairs not interference at advocacy affairs.
    Keywords: the right to defend, the need for a lawyer, independency of advocacy organization, discreminatuon between lawyes
  • Hasan Hajitabar Firozjaei * Pages 165-186
    In Iranian law, bankruptcy is considered a fault and a form of crime against property and possessions, which has been criminalized for violating the property rights of individuals and disrupting the economic system and public order. However, from a legal point of view, there are various legal challenges to the rules of procedure governing these crimes, especially in determining the origin of the prosecution, the manner in which the prosecution is initiated, the necessity or non-necessity of issuing a writ of execution, and the observance of civil procedure. Regarding the private aspect, it is discussed in this article and the following results have been obtained: First, the origin of the calculation of the pursuit time lapse must have been the date of the first non-payment of the merchant. Secondly, the criminal aspect of the mentioned crimes requires the issuance of a warrant if the necessary conditions are provided. Third, the claim for damages resulting from the above offenses - except for the rejection of property and rights subject to the offense - requires the observance of the procedures of civil procedure.
    Keywords: Businessman, Bankruptcy, Fraud, fault, Procedure
  • Ali Nazari Pages 187-216
    Murder, as one of the major crimes in all legal systems, also faces severe criminal penalties in Iranian criminal law. According to the Islamic Penal Code of Iran, according to Islamic teachings, the provision of retribution for a victim or his progeny, which requires their request and has a private aspect, was designated as the only response to the crime. Given the lack of demand or impossibility of retribution, the legislator responds to public opinion and expects the perpetrator to be punished for disrupting public order and security or for fear of embarrassing the perpetrator or others, as a general punishment. The punishment is gradual and supplemental in various laws. Despite the legislator's efforts to develop the public aspect of all murder cases, there are significant legal and judicial challenges in this area that require coherence in criminal policy and review of regulations. In addition to reviewing legal developments, this article discusses the legal and judicial challenges and proposes a review of criminal policy and regulatory reform.
    Keywords: Murder' Jenayat, general Aspects, private aspect
  • Amir ETemadi *, Mehran Zalipoor Pages 217-244

    Social developments require updating the legislator's perspective in line with these changes. While not tolerating commission of the crime and always seeking good response to anomalies, the community also cares about correcting the offender for socialization. The study of Islam's criminal resources and the place of repentance in this system indicates the emphasis on reforming man and his leadership to return to society. In this regard, the legislator, in note 2 of Article 278 of the Islamic Penal Code of 1392, has conferred on the Supreme Leader the power to pardon or convert the penalty of convicts to Nata’ziri imprisonments, on the condition of perpetrator’s repentance and expediency. This conferral of authority to the Supreme Leader is absolute in undesignated Ta'zir, but, in the designated penalties, with regard to their mere divine aspect, it is reflective. On the other hand, although the terms of the Penal Code refer to "expediency" or "religious designated Ta'zir", no attempt has been made by the legislator to clarify these terms. The achievement of the present article indicates that while expediency is justified in tolerance towards convicts, the legislator has not been able to clearly explain the matter without contradicting legal regulations ...

    Keywords: Convict, Nata’ziri imprisonments, Repentance, expediency, pardon