فهرست مطالب

بازیابی دانش و نظام های معنایی - پیاپی 27 (تابستان 1400)

نشریه بازیابی دانش و نظام های معنایی
پیاپی 27 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا محمودی*، محمد حسن زاده، فاطمه زندیان صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    با وجود وسعت و غنای موضوعی و تنوع مباحثی که در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی پیش روی محققان است، نظریه پردازی در این رشته با کمبودهایی روبروست. با توجه به جایگاه اعضای هیات علمی در توسعه نظریه پردازی در این رشته، این پژوهش به دنبال شناسایی موانع نظریه پردازی در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی از دیدگاه اعضای هیات علمی است.

    روش

    این پژوهش، پژوهشی کیفی است. به منظور گردآوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. اعضای هیات علمی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه های ایران، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. در مجموع با 18 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های بیرجند، تربیت مدرس، تبریز، شهید باهنر کرمان و شهید چمران اهواز مصاحبه صورت گرفت. داده های گردآوری شده بر مبنای نظریه زمینه ای طی سه مرحله کدگذاری شد.

    یافته ها

    بعد از انجام کدگذاری، 10 طبقه محوری بدست آمد. از میان 10 طبقه محوری، طبقات «شخصیت متزلزل» و «ایراد نظام باور» به عنوان متغیرهای مرکزی انتخاب شدند. به توصیه گلیزر از طبقه ایراد نظام باور به طبقه شخصیت متزلزل ارجاع داده شد و این طبقه به عنوان متغیر مرکزی شناخته شد.

    اصالت/ارزش

    بررسی موانع نظریه پردازی حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی با رویکرد کیفی نشان دهنده اصالت این پژوهش است. یافته ها و پیشنهادات این پژوهش می تواند به رفع موانع و ایجاد بسترهای مناسب برای توسعه نظریه پردازی در رشته علم اطلاعات کمک می کند.

    کلیدواژگان: موانع نظریه پردازی، علم اطلاعات و دانش شناسی، نظریه زمینه ای
  • زویا آبام*، المیرا سفیان صفحات 39-73

    هدف پژوهش شناسایی عناصر توصیفی و مدیریتی مهر در شناسنامه های موزه ها است. پژوهش از نوع کاربردی است که در مرحله اول، با روش مطالعه سندی انجام شد و داده های آن از طریق تحلیل محتوای 9 منبع معتبر در حوزه مهر و بررسی شناسنامه‏های 7 موزه د اخلی و 45 موزه خارجی به دست آمد. در مرحله دوم، که با روش توصیفی-پیمایشی انجام گرفت، داده های گردآوری شده در قالب سیاهه‏وارسی طی اجرای دو مرحله تکنیک دلفی ارزیابی و میزان اهمیت هریک از عناصرتعیین شد. طبق نتایج، الگویی جهت سازماندهی و مستندنگاری مهر و تدوین شناسنامه‏های مهر در موزه ها ارایه شد. سپس عناصر پیشنهادی با عناصر استانداردهای کتابشناختی مارک 21و دابلین کور تطبیق داده شد. ر اساس یافته ها، 102 عنصر در 18 گروه فرعی و دو گروه اصلی توصیفی، مدیریتی برای سازماندهی و مستندنگاری اطلاعات مهر موزه‏ای ارایه شد. تطبیق 102عنصر پیشنهادی با عناصر کتابشناختی مارک 21 نشان داد برای 33 عنصر پیشنهادی در مارک 21 ، فیلدی و برای 46 عنصر پیشنهادی در استاندارد دابلین‏کور معادلی وجود ندارد. مشخص شد که این استانداردها به به اندازه کافی برای سازماندهی و مستندنگاری سازی اشیای موزه ‏ای (مهر) مناسب بنظر نمی‏رسند. یافته های پژوهش حاضر میتواند به یکپارچه سازی و تسهیل سازماندهی و مستندنگاری اطلاعات مربوط به مهر در موزه ها کمک کند. الگوی پیشنهادی می‏تواند در تدوین شناسنامه های مهر در موزه‏ها به کار گرفته شود. عناصر پیشنهادی می‏تواند در بازیابی گسترده و دقیق اطلاعات و فراهم کردن شرایط مناسب برای انجام پژوهشهایی در ارتباط با مهر موزه ای و مانند آن مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهر، سازماندهی اطلاعات، شناسنامه اشیا موزه ای، مستندنگاری، فراداده
  • مهرداد ناصرپور، محسن عارف نژاد*، هادی تقوی، میترا زارع نعمتی صفحات 75-107

    هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین مدیریت دانش و کیفیت خدمات انتظامی پلیس با نقش میانجی یادگیری زدایی سازمانی می باشد. از این رو این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی از نوع خاص مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری مورد نظر را کارکنان کادر رسمی نیروی انتظامی در 7 کلانتری شهرستان خرم اباد که به تعداد 245 نفر بودند، تشکیل دادند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که در سطح خطای 05/0 نمونه ای به حجم 150 نفر تعیین شد. پرسشنامه استاندارد که به صورت طبقه ای نسبی در بین پاسخ دهندگان توزیع گردید. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوا تایید گردید و پایایی آن از روش آلفای کرونباخ برابر با 78/0 بود که نشان از پایایی قابل قبول می باشد. همچنین در این پژوهش برای بررسی و آزمون فرضیه ها از رویکرد معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در سطح اطمینان 95/0 مدیریت دانش با کیفیت خدمات انتظامی پلیس و یادگیری زدایی، و از سوی دیگر یادگیری زدایی با کیفیت خدمات انتظامی پلیس رابطه مستقیم و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، مدیریت دانش، یادگیری زدایی سازمانی، نیروی انتظامی
  • نجمه سیددخت*، فاطمه امامی رودی صفحات 109-130
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی میزان رشد، کاهش یا ثبات تولیدات علمی حوزه بازیابی اطلاعات در پایگاه استنادی وب علوم در بازه زمانی 2010 تا 2017 می باشد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از شاخص های علم سنجی به ارزیابی تولیدات علمی حوزه بازیابی اطلاعات پرداخته است. جامعه آماری شامل کلیه رکوردهای مربوط به پایگاه استنادی وب علوم است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مولر اچ. با 36 رکورد برترین نویسنده حوزه بازیابی اطلاعات و ایالات متحده آمریکا با 1984 رکورد، کشور برتر شناخته شد. موسسه ملی تحقیقات علمی دلا با تولید 235 رکورد برترین موسسه و نشریه یادداشت برداری در علوم کامپیوتر با 915 رکورد برترین نشریه این حوزه شناخته شدند. علوم کامپیوتر با 8241 رکورد، برترین زمینه موضوعی معرفی گردید. مقاله ای با عنوان نمودار فاکتورسازی ماتریس غیر منفی منظم برای نمایش داده ها با دریافت بیشترین استناد (شامل 585 استناد) به عنوان برترین مقاله حوزه بازیابی اطلاعات شناخته شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که رشد تولیدات علمی در حوزه بازیابی اطلاعات سیر ثابتی را طی نمی کند و در طی سال های 2011- 2012 و سال 2017 با کاهش و در طی سال های 2013 تا 2016 با رشد در این حوزه همراه است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، بازیابی اطلاعات، پایگاه استنادی وب علوم، تولیدات علمی، علم سنجی
  • مهدی صالحیان، میثم بابائی فارسانی*، مهرداد صادقی، عباس قائدامینی هارونی صفحات 131-154

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر نوآوری باز واردشونده بر عملکرد نوآوری از طریق تحلیل نقش میانجی استراتژی نوآوری و تسهیم دانش در در شرکت فولاد مبارکه اصفهان بوده است. تحقیق حاضر از لحاظ روش تحقیق، همبستگی و از لحاظ هدف، از نوع کاربردی بوده است. ابزار تحقیق بر اساس پرسش نامه های استاندارد عملکرد نوآوری قاسمی (1396)، نوآوری باز واردشونده لیشتنتالر (2009)، استراتژی نوآوری رجب زاده (1396) و تسهیم دانش خسروجردی (1395) بوده است که پس از سنجش روایی (همگرا، واگرا، اکتشافی و تاییدی) و پایایی (آلفای کرونباخ و ترکیبی)، از طریق مشارکت 98 نفر از مدیران شرکت فولاد مبارکه اصفهان که با روش نمونه-گیری تصادفی و از طریق فرمول کوکران، انتخاب شدند، اجرا گردید. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، در دو سطح توصیفی و استنباطی و از طریق نرم افزارهای «SPSS25» و «SmartPLS3» اجرا شد. یافته هایی تحقیق نشان داد، بیشترین ضریب بتا (β=0.736) مربوط به مسیر نوآوری باز واردشونده به تسهیم دانش بوده است، همچنین تسهیم دانش و استراتژی نوآوری به طور کامل، رابطه بین نوآوری باز واردشونده و عملکرد نوآوری را به صورت مستقیم (با مقدار 367/0)، به صورت غیرمستقیم (با مقدار 381/0) و به صورت کلی (با مقدار 748/0) میانجی گری نموده است.

    کلیدواژگان: نوآوری باز واردشونده، عملکرد نوآوری، استراتژی نوآوری، تسهیم دانش
  • محمود صفری* صفحات 155-176

    نتایج تحقیقات پیشین حاکی از آن است که فرهنگ تاکید علمی در مدارس، پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و اثربخشی مدرسه را تسهیل می کند. هدف از این مطالعه شناسایی عوامل توسعه دهنده فرهنگ تاکید علمی در مدارس شهر تهران در سال تحصیلی 1397-1398 بود. این مطالعه به روش کیفی از نوع پدیدارشناختی انجام شد. حجم نمونه شامل 24 نفر از صاحب نظران حوزه تعلیم وتربیت بودند که با آنها مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت، بطوری که داده های لازم براساس اشباع نظری جمع آوری گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از نرم افزار NVivo 10 استفاده گردید. یافته های این تحقیق حاکی از آن است که چهار عامل بیش ترین نقش را در رشد و توسعه فرهنگ تاکید علمی در مدارس ایفا می نمایند. این عوامل عبارتند از: «کیفیت فعالیت های آموزشی و پرورشی» دارای بیش ترین امتیاز و در جایگاه اول، «بازخورد سازنده» در جایگاه دوم، «کیفیت محیط آموزشی» در جایگاه سوم، «امنیت روانی و شغلی» در جایگاه چهارم قرار گرفتند. بنابراین، برای این که فرهنگ تاکید علمی در مدارس رشد و توسعه پیدا کند، باید تمام عوامل مطروحه در مدارس بطور هماهنگ مورد توجه قرار گیرند؛ زیرا دستیابی به رشد و توسعه فرهنگ تاکید علمی مستلزم آن است که نظام آموزش وپرورش از برنامه ریزی دقیق و متناسب با نیاز مدارس برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: تاکید علمی، فرهنگ تاکید علمی، فرهنگ مدرسه، پدیدارشناسی
  • حامد محمدی* صفحات 177-203

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل ادراک کارکنان از اثربخشی دوره های آموزشی ضمن خدمت در شرکت آب منطقه ای استان مازندران صورت گرفته است. به منظور سنجش اثربخشی دوره های آموزشی در شرکت مورد مطالعه از الگوی چهار سطحی کرک پاتریک استفاده شده و سیوالات تحقیق نیز بر مبنای همین الگو، تبیین گردیده است. ابزار گردآوری داده ها در پژوهش حاضر شامل انجام مصاحبه با برخی از مدیران و کارشناسان شرکت و سپس تدوین پرسشنامه محقق ساخته بوده است. جهت تحلیل داده ها از روش های آماری و معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ادراک کارکنان از اثربخشی دوره های آموزشی در سه بعد واکنش(45/3)، یادگیری(38/3) و رفتار(25/3) در شرکت مورد مطالعه، امتیازی بیش از حد متوسط داشته، و در بعد نتایج میانگین محاسبه شده کمتر از حد متوسط(75/2) می باشد. به عبارتی دیگر، می توان اذعان داشت که ادراک کارکنان از اثربخشی دوره های آموزش برگزار شده به طور معنی دار از میانگین بالاتر بوده است، ولی یافته های مربوط به نتایج از سوی مدیران، اثربخشی مناسبی را نشان نداده است.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش ضمن خدمت، اثربخشی، الگوی کرک پاتریک، مدل ساختاری
|
  • Hamidreza Mahmoodi *, Mohammad Hassanzadeh, Fatemeh Zandian Pages 1-10
    Purpose

    Despite the breadth and richness of the subject and the variety of topics in the field of knowledge and information science facing researchers, the field suffers from theoretical poverty. The purpose of this study is to identify the theoretical barriers in information science and knowledge.

    Design/methodology/approach

    This is a qualitative research. Semi-structured interviews were used to collect data. Members of the faculty of knowledge and information science at Iranian universities formed the statistical population of this study. Theoretical sampling method was used for sample selection. In total, 18 faculty members of Birjand, Tarbiat Modarres, Tabriz, Shahid Bahona and Shahid Chamran universities interviewed. The data were coded based on the grounded theory in three steps. MAX QDA software was used for data encoding

    Findings

    Finally 10 core categories were obtained. Among the 10 core categories, the categories of "shaky personality" and "belief system failure" were selected as the central classes. According to Glazer’s recommendation, the belief system failure was referred to the shaky personality class. In other words, the shaky personality class was identified as the central class.

    Originality/value 

    For the first time in Iran and outside Iran, the barriers of theorizing in knowledge and information science have been examined with a qualitative approach. Therefore, on the one hand, the subject under study and adopting a qualitative approach on the other hand, demonstrate its value and authenticity.

    Keywords: Barriers of Theorizing, Knowledge, Information Science, Grounded Theory
  • Zoya Abam *, Elmira Safyan Pages 39-73

    The research was to study the attributes of seals in identity documents and to present a suggested pattern for information organization of seals. This was an applied study performed by using documentary study and descriptive survey.Data were gathered by analyzing 8 main works related to seals and identify documents of seals in 7 museums inside and 45 ones outside of Iran. The importance of each element was evaluated through implementation of Delphi technique. Based on the findings, a pattern was suggested for organization and documentation of seals and for preparing identity documents in museums. The proposed elements and standard bibliographic elements (MARC & DC) were studied comparatively. Findings showed there was no suitable pattern for organizing information of seals in the museums. Based on findings, 102 elements in 18 sub-groups and 2 main groups of “descriptive” and “management” were identified for organization and documentation of information of museum Seals .Comparison of 102 suggested elements with elements of MARC21 showed there were no definite fields for 33 proposed elements in MARC21 and no equivalents for 46 proposed elements in Dublin Core(DC). Therefore, the standards werenot suitable enough for organization and documentation of information of museum seals, The results can help in integrating and facilitating the organization of information and documentation of museum seal. Suggested pattern can be applied for codifying identity documents of seals. Elements can be used in extensive and accurate information retrieval, information validation, management and providing appropriate context for research in the fields of seals and information organization.

    Keywords: Seal, information organization, identity document of museum objects, documentation
  • Mehrdad Naserpur, Mohsen Arefnezhad *, Hadi Taghavi, Mitra Zarea Nemati Pages 75-107

    The present study aims to examine the effect of knowledge management on service quality of police office with mediation of organizational unlearning. Therefore, this study is practical in purpose and it is a survey research in collecting data. Participants are 245 staff of police force working in 7 police stations of Khorramabad. Cochran's test was used to determine the volume of sample as a 150-person sample regarding the population volume at the level %5 was assigned. the standard questionnaire were applied. This questionnaire regarding the population volume was distributed among participants. Questionnaire validity was confirmed by content validity while its reliability which was done by Cronbach alpha was 0.786 that it shows an acceptable reliability. Moreover, structural modelling was used to test hypotheses. Results indicated that at the level %95 there is significantly positive effect of knowledge management on service quality and unlearning, as well as unlearning on service quality.

    Keywords: Service Quality, Knowledge Management, organizational unlearning, Police
  • Najmeh Seyyeddokht *, Fatemeh Emami Roody Pages 109-130
    Objective

    The purpose of the study is to evaluate the growth or decrease of scientific output in the field of information retrieval in the Web of Science Citation Database from 2010 to 2017.

    Methodology

    The research is applied and uses scientific indices to evaluate the scientific outputs of the field of information retrieval and the statistical population includes all records of the Web of Science Citation Database.

    Findings

    The findings showed that molar, H. was the top author in this field with 36 records, and the United States was the top country with 1984 records. The NATIONAL DELA RECHERCHE SCIENTIFIQUE CNRS Institute was recognized by producing 235 records best Institute and LECTURE NOTES IN COMPUTER SCIENCE with 915 records best Journal. Computer science was introduced as the top subject area with 8241 records. An article entitled Graph Regularized Nonnegative Matrix Factorization for Data Representation received the highest citation (including 585 citations) as the top information retrieval article.

    Conclusion

    The results showed that the growth of scientific productions in the field of information retrieval did not follow a steady trend and declined during 2011-2012 as well as in 2017 and during the period of 2013 to 2016 with a growing trend in this field.

    Keywords: Evaluation, Scientometric, Scientific products, Information Retrieval, Web of Science Citation Database
  • Mehdi Salehian, Meysam Babaeefarsani *, Mehrdad Sadeghi, Abbas Ghaedamini Harouni Pages 131-154

    The purpose of this study was to investigate the impact of open import innovation on innovation performance by analyzing the mediating role of innovation strategy and knowledge sharing in in Mobarakeh Steel Company of Isfahan. The present research was descriptive-survey in terms of research method and applied in terms of purpose. The research instruments were based on standard questionnaires of Ghasemi (1396) innovation performance, Lichtentaller's re-entry innovation (2009), Rajabzadeh (1396) innovation strategy and Khosrojerdi (2015) knowledge sharing, which after measuring validity (convergent, divergent, CFA, EFA) and reliability (Cronbach's alpha and Composite), was performed with the participation of 98 managers of in Mobarakeh Steel Company of Isfahan, who were selected by random sampling method and Cochran's formula. Data analysis method was performed in two descriptive and inferential levels through "SPSS25" and "SmartPLS3" software. Findings showed that the highest beta coefficient (β = 0.736) was related to the path of open import innovation to knowledge sharing, also knowledge sharing and innovation strategy as a whole, the relationship between open import innovation and innovation performance directly (with (367), mediated indirectly (with a value of 0.381) and in general (with a value of 0.748); Therefore, the greater the amount of knowledge sharing and innovation strategy in the steel company, the more innovative innovation will have an impact on innovation performance

    Keywords: inbound Open Innovation, Innovation Performance, Innovation Strategy, Knowledge Sharing
  • Mahmood Safari * Pages 155-176

    The culture of academic emphasis is one of the cultures at school, where teachers put collaborative methods on the agenda. The purpose of this study was to identify the factors that make and develop the culture of academic emphasis culture in Tehran schools in school year of 2017-2018. This study was carried out in a qualitative method of phenomenological type. The sample for this study consisted of 24 experts and educators who were interviewed with semi-structured interviews, so that the data gathered based on theoretical saturation. In order to analyze the data, the “NVivo 10” software has been used. Findings of this study indicated that the four factors play the most role in academic emphasis culture in schools. These factors were: "the quality of educational activities" had the highest score, and in the first place, "constructive feedback" in the second place, "the quality of educational environment" in the third place, "mental and job security" was in the fourth place. Therefore, in order to grow the culture of academic emphasis in schools, all identified factors in schools must be developed in a coordinated way, since achieving a teacher's academic emphasis culture requires the development of a system that needs to be carefully planned and should be compatible with the needs of the community.

    Keywords: Academic Emphasis, Academic Emphasis Culture, School Culture, phenomenological study
  • Hamed Mohammadi * Pages 177-203

    The purpose of this study was to Employee perception analysis of the effectiveness of on-the-job training courses in Mazandaran Regional Water Company. To assess the educational courses’ effectiveness at the study company, Kirkpatrick's four-level model has been applied and the study questions have been formulated based on the very model. The tool to collect data has been interviewing some company managers and employees and the researcher built questionnaire which has been developed. The results show that Employee perceptions of the effectiveness of training courses in the three dimensions of reaction(3.45), learning(3.38) and behavior(3.25) in the company under study have a higher than average score, and then the calculated average results(2.75) are below average. In other words, it can be acknowledged that Employee perceptions of the effectiveness of the training courses were significantly higher than the average, but the findings regarding the results from the managers did not show a good effect.

    Keywords: training, On-the-job training, Effectiveness, Kirkpatrick's model, Structural model