فهرست مطالب

پژوهش نامه تاویلات قرآنی - پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1398)

پژوهش نامه تاویلات قرآنی
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین خاکپور*، فاطمه اثنی عشری صفحات 1-24
    تفسیر متون دینی و کشف لایه های پنهان آن، امری ضروری است. این امر شامل کشف چند معنایی در عبارت های قرآن کریم و کتاب مقدس ، نیز می شود از جمله عباراتی که با این دید می توان آن را بررسی نمود، "ذبح عطیم" است که می تواند مصادیق تاویلی - در ادیان توحیدی- به خود اختصاص دهد. اما کدام تاویل به واقع نزدیکتراست.مقاله ی حاضر به روش توصیفی تحلیلی با تامل و تدبر در روایات اهل بیت (ع) و متن کتاب عهدین (تورات و انجیل) بیان می کند: امروزه می توان نمونه هایی از رویکرد تیپولوژی را در کتاب مقدس و قرآن مشاهده کرد مانند: آیه ی «ذبح عظیم» که کتاب مقدس در ظاهر مراد از آن را حضرت اسحاق (ع) معرفی می کند و مسیحیت آن را نشانه و علامتی برای حضرت عیسی (ع) می دانند که ذبیح حقیقی حضرت مسیح است. اما در روایات اهل بیت (ع) مراد واقعی از ذبح عظیم، حضرت سیدالشهداء (ع)، سبط پیامبر اسلام (ص)، امام حسین (ع) است که در روز عاشورا به کمال رسیده و معنای واقعی خویش را یافته است.
    کلیدواژگان: تاویل، :، قرآن کریم، کتاب عهدین، رویکرد تیپولوژی
  • زهره اخوان مقدم* صفحات 25-45

    در روایات اهل بیت(ع) مباحثی پیرامون تاویل و تنزیل و بطن قرآن وجود دارد که پرداختن آن بسیار اهمیت دارد و در مواردی میان معانی آن خلط شده است. این پژوهش به دنبال این است که وجوه معنایی تاویل و تنزیل را مشخص کند و مسئله بطن قرآن و مرز آن با تاویلات غلط و تفسیر به رای را روشن کند.و ضرورت دارد که در حوزه تاویل و بطن، این مسایل روشن گردد.جمع آوری مطالب در این تحقیق به صورت کتابخانه ای بوده و روش تحقیق توصیفی تحلیلی می باشد.پس از بررسی ها مشخص شد که تاویل به معانی مختلفی از جمله مخالف متن ظاهر قرآن، تفسیر قرآن، مصداق و تطبیق و غیره آمده است همچنین بطن قرآن مسئله مهمی است که فرق آن با تاویلات غلط و تفسیر به رای این است که بطن با نصوص قرآن و اهل بیت و عقل مخالفت ندارد اما تفسیر به رای با آیات و روایات یا عقل در تضاد است.

    کلیدواژگان: تاویل، بطن، تنزیل، وجوه
  • زینب براتی، سهیلا پیروزفر* صفحات 46-67

    آیه71 سوره مریم «إن منکم الا واردها... » است که مفسران در باره آن دیدگاه های مختلفی را بیان کرده اند، چالش اصلی این آیه تعیین مخاطبان در "منکم" است. بسیاری از مفسران، همه جن و انس و برخی دیگر با تکیه بر روایاتی همه انسانها را مخاطب آیه دانسته اند. در نتیجه ورود همه اعم از مومنان و خطاکاران به جهنم را حتمی می دانند، اما این نظر با آیات دیگر متعارض است؛ برخی فقط منکران معاد و کفار را مخاطب دانسته اند که با دیدگاه بسیاری از مفسران و روایاتی که اشاره به ورود همه انسانها به جهنم دارند ناسازگار است. به نظر می رسد بی توجهی به آیات هم مضمون و ناتوانی در درک سیاق آیات باعث بروز دیدگاه های متفاوت شده است . این نوشتار پس از بررسی دیدگاه ها در تفاسیر فریقین؛ با استناد به دیگر آیات قرآن و بهره گیری از سیاق نشان داده است که آیات مردم را در قیامت به دو دسته تقسیم و سرنوشت هر دسته را بیان کرده است: نخست کفار و پیروان آنان و سپس مومنان. بنابراین مقصود از ضمیر«کم» در آیه همه انسانها و یا همه جن و انس نیست بلکه مراد مشرکان و منکران معاد است.

    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، آیه 71سوره مریم، جهنم، ورود، ان منکم الا واردها
  • محمدهادی قهاری کرمانی* صفحات 68-96

    مفسران و دانشمندان علوم قرآنی درباره ماهیت تاویل قرآن دیدگاه های متفاوتی ارایه نموده اند. علت این اختلاف نظرها آن است که ماهیت تاویل قرآن به صراحت در آیات و روایات تعریف نشده است؛ لذا بهترین راه برای معناشناسی تاویل قرآن رجوع به آیات و روایات است تا بر اساس کاربردهای قرآنی و روایی این اصطلاح، ماهیت تاویل قرآن کشف شده و تعریفی جامع برای آن ارایه گردد. از این رو در این پژوهش برآنیم تا با روش توصیفی - تحلیلی، ضمن بررسی آیات و روایاتی که در مورد «تاویل قرآن» وارد شده است، ماهیت تاویل قرآن را کشف نموده و سپس بر اساس آن به بررسی و نقد دیدگاه های مشهور درباره چیستی تاویل قرآن بپردازیم. مهم ترین نتیجه این تحقیق آن است که طبق آیات و روایات، تاویل قرآن در معنای خاص به شش معنا می باشد که عبارتند از: معنای باطنی آیه، مصداق باطنی آیه، مصداق آیه در گذر زمان (جری و تطبیق)، مصداق عموم یا اطلاق آیه، تحقق مفاد آیه (مصداق خبرهای غیبی و پیش گویی های قرآن) و معنای آیه متشابه . همچنین تاویل قرآن در معنای عام علاوه بر شش معنای یادشده دو معنای دیگر را نیز در بر می گیرد که عبارتند از: معنای ظاهری و مصداق ظاهری آیه. بر این اساس، دیدگاه های ابن تیمیه، علامه طباطبایی و آیت الله معرفت در مورد ماهیت تاویل قرآن قابل نقد خواهد بود.

    کلیدواژگان: معنای تاویل، تاویل قرآن، روایات تاویلی، ابن تیمیه، علامه طباطبایی، آیت الله معرفت
  • احمد قرائی سلطان ابادی* صفحات 97-116

    تاویل، مهمترین مفهوم درحوزه فهم و شناخت قرآن خواهد بود، وقتی روشن شودکه این لفظ دو سویه معنایی دارد؛ یکی ابتدا و دیگری انتهای یک امرکه همه امور و پدیده های هستی را شامل می شود. تقریبا در همه منابع لغوی و تفسیری به معنای بازگرداندن یک چیزی به اصل خود معنا شده است. اما همچنان در اینکه مثلا آیات قرآن باید به چه چیزی بازگردانده شوند تا تاویل آنها روشن شود یا اینکه توسط چه کسانی این کار باید صورت گیرد، اتفاق نظری وجود ندارد. در این گفتار سعی شده است تا با تمرکز بر دیدگاه های موجود و تطبیق وتحلیل داده های پیش رو و با توجه به همان دو معنای لغوی ابتدا و انتهای امور، برداشتی متفاوت و جهان شمول از تاویل به دست داده شود تا روشن شود که اولا مراد از تاویل احاطه یافتن به حقیقت ابتدا و انتهای هر آیه یا هر امر دیگری است؛ ثانیا وجه تشابه یافتگی آیات و امور را باید در ناحیه عدم اشراف انسانها به بواطن و معانی آیات وعلت این احاطه نایافتگی را هم می بایست در زبانی ولایه ای بودن معانی ومدالیل قرآنی دنبال کرد. ثالثا رسوخ در علم صفت کسانی خواهد بود که به سبب آشنایی با سطوح زبانی قرآن، بیشترین اطلاعات ومعلومات را درباره ابتدا و انتهای آیات دارند، مثلا می دانندکه ابتداءا قصد ومراد خدای سبحان از تشریع احکام و وضع سنن چه بوده است و در نهایت بر عمل وپذیرش آن احکام و سنن چه مصالح ومنافعی مترتب است. آن گونه که حضرت خضر و حضرت یوسف در تاویل حوادث و احادیث به واسطه تفضل الهی از خود بروز دادند.

    کلیدواژگان: تاویل، قرآن، معنا، اصل لغوی، باطن
  • رسول ظرافت*، علی الله بداشتی صفحات 117-141

    ‏ تاویل یکی از مباحث مهم علوم قرآن و علم کلام است که در فهم قرآن و روایات به ویژه برخی ‏آیات مربوط به اسما و ‏صفات، نقش کلیدی و کاربردی دارد. ‏یکی از محورهای اصلی تاویل، مرتبط با صفات خبریه خدواند در آیات متشابه است که ‏معنای ظاهری این صفات با تنزیه خداوند سازگار نیست و تاویل آن با ارجاع به آیات محکم امری ضروری است و عدم ‏پذیرش آن افتادن در دام تشبیه و تجسیم است. از صدر اسلام، مذاهب ‏اسلامی و دانشمندان مسلمان، در رابطه با تاویل متون ‏مقدس، ‏آرای مختلف داشته اند. ‏اولین اختلاف در مورد ماهیت و چیستی تاویل است. نوشتار پیش رو به روش توصیفی ‏تحلیلی ‏سه نظریه اصلی پیرامون ماهیت تاویل یعنی «مفاهیم»، «عینیت مصداقی» و «عینیت تکوینی» را، مورد واکاوی و ارزیابی ‏قرار می دهد و «حقیقت مشککه» بودن ماهیت تاویل را به عنوان نظری جدید نتیجه می گیرد. «حقیقت مشککه» در قالب سه ‏مرحله که جامع همه ی نظرات است، تبیین می شود. مرحله اول آن حدوسط ظاهر و باطن است، مرحله دوم با باطن قرآن ‏مترادف است و مرحله نهایی، تاویل واقعی و حقیقی است که مطابق با نظر علامه است. این پژوهش پس از مقدمه و پیشینه ‏تاریخی تاویل، به معنای لغوی و اصطلاحی تاویل، و قلمروی تاویل می پردازد؛ و در ادامه ماهیت تاویل را موردبررسی قرار ‏داده و نتیجه گیری می نماید.

    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، تاویل، ماهیت تاویل، حقیقت مشککه، علامه طباطبایی.&rlm
|
  • Hosain Khakpour *, Fateme Esnaashari Pages 1-24
    Interpreting religious texts and discovering their hidden layers is essential. This includes the discovery of polysemy in the phrases of the Holy Qur'an and the Bible. Among the phrases that can be examined with this view is "the great slaughter", which can be interpreted examples - in monotheistic religions. Allocate. But which interpretation is actually closer.The present article describes in a descriptive-analytical manner by reflecting on the narrations of the Ahl al-Bayt (AS) and the text of the Book of the Covenants (Torah and Bible): Today, examples of the typological approach can be seen in the Bible and the Qur'an. Kurdish, such as: The verse "The Great Sacrifice" which the Bible apparently refers to as Isaac (AS) and Christianity considers it as a sign and symbol for Jesus (AS) that the true sacrifice is Jesus Christ . But in the narrations of the Ahl al-Bayt (AS), the real meaning of the great slaughter is Hazrat Seyyed al-Shuhada (AS), the lineage of the Prophet of Islam (AS), Imam Hussein (AS), who reached perfection on the day of Ashura and found his true meaning.
    Keywords: Interpretation, Holy Quran, Book of Covenants
  • Zohreh Akhavan * Pages 25-45

    In hadiths of Ahl al-Bayt (a), there are discussions about tawil, tanzil, and the ventricle of the Qur'an, which is very important to address and in some cases has been sputum among its meanings. This research seeks to determine the semantic aspects of Tawil and Tanzil and clarify the issue of the ventricle of the Qur'an and its boundaries with false interpretations and interpretations to votes, and it is necessary to clarify these issues in the area of tawil and ventricle. Collecting materials in this research is library and the research method is descriptive-analytical. After reviews, it was found that Tawil has come to different meanings such as opposing the text of the appearance of the Qur'an, exegesis of the Qur'an, examples and adaptations, and so on, and also the heart of the Qur'an is an important issue that its difference with false interpretations and interpretation of the verdict is that the ventricle does not disagree with the advice of the Qur'an and the Ahl al-Bayt (a) and reason, but the interpretation of the verdict contradicts verses, hadiths or intellect.

    Keywords: Tawil, ventricle, Tenziel, Funds
  • Zeynab Barati, Sohyla Pirouzfar * Pages 46-67

    In the verse 71st of Surah Maryam “…there’s none of you, but will come to it…”; that the interpreters due to one main challenge which is determination of the audience in the phrase of “none of you”, have been divided in different views. Mostly have regarded all jinn and men, while others according to the narrations regarded all human beings as the audience of the verse. Consequently, they believe that all including faithful and sinful will undoubtedly be entered into the Hell, but this view is on the opposite side of other verses. Some others have only considered deniers of the Resurrection and the infidels as the audience of this verse; which is incompatible with the most of the interpreters’ view and those narrations noted that all human beings would be entered into the Hell. it’s necessary to dissect the verse again. It seems that in respect of disregarding for the verses in the same meaning and being disable of understanding the context of the verses, the different viewpoints have been raised. In this article by the comparative-analytical method, after doing a study on the exegeses of two major Islamic denominations; based on the verses of Quran and making use of their forms, this fact is pointed that people are divided into two groups by verses describing their destiny; at first infidels along with their followers and then faithful ones.“you” is referred to the polytheists and deniers of the Resurrection, not all human beings or all jinn and men..

    Keywords: Quran, The exegesis, The verse 71st of Surah Maryam, hell, entrance, &ldquo, There is none of you, but will come to it&rdquo
  • Mohammad Hadi Ghahari Kermani * Pages 68-96

    Qur'anic commentators and scholars have presented different perspectives on the nature of Qur'anic interpretation. The reason for this disagreement is that the nature of the Quran's interpretation is not explicitly defined in verses and narrations. Therefore, in this research, we are going to study the verses and narrations related to the interpretation of the Qur'an, discover the nature of the Qur'anic interpretation, and then examine and critique the famous views on the Quranic interpretation. The most important result of this research is that according to the verses and narratives, the interpretation of the Quran in the general sense is the meaning and the existential meaning of the verses and meanings of the verses, and the interpretation of the Quran in the special sense is the inward meaning of the verses and meanings of the verses. Accordingly, the views of Abbateimahi, Allameh Tabatabai and Ayatollah Murafat will be readable on the nature of the Quran's interpretation. The research method in this research is descriptive-analytic.

    Keywords: Meaning of interpretation, Interpretation of Quran, interpretive narrations, Ibn Taymiyyah, Allameh Tabatabai, Ayatollah Maaref
  • Ahmad Gharaei * Pages 97-116

    Interpretation will be the most important concept in the field of understanding the Qur'an, when it becomes clear that its lexical principle has two meanings; One is the beginning and the other is the end of a matter that includes all the affairs and phenomena of existence. In almost all lexical and interpretive sources, it means to return something to its original meaning. in order to clarify their interpretation, or by whom. In this discourse, an attempt has been made to give a different and universal interpretation of interpretation by applying and analyzing different views based on two lexical meanings, ie the beginning and the end of things, in order to clarify that one means interpretation surrounded by the truth of the beginning and Is the end of any verse or anything else; Second, the similarity of verses and matters should be pursued in the area of ​​lack of human aristocracy to the content and meanings of verses, and the reason for this lack of surroundings should also be pursued in the language of the provincial meanings and meanings of the Qur'an. Third, penetration into the science of adjectives will be those who, due to familiarity with the linguistic levels of the Qur'an, have the most information about the beginning and end of the meaning of the verses, for example, know what the intention of God Almighty was to legislate the rules and Sunnah. And finally, what are the interests and benefits of practicing and accepting those rules and traditions...

    Keywords: interpretation, Quran, Meaning, Lexical principle, The essence
  • Rasool Zerafat *, Ali Alahbedashti Pages 117-141

    AbstractInterpretation is a subject of great significance in Quranic sciences‏ ‏which plays a crucial role in ‎understanding the Quran and Islamic narrations. One of the main axes of interpretation is related ‎to the news attributes of God in similar verses that the apparent meaning of these attributes is not ‎compatible with God's purification and its interpretation is necessary by referring to strong verses ‎Avoiding this concept is tantamount to misleading analogy and imagination (of the incarnation of ‎God). From the beginning of Islam, Islamic religions and Muslim scholars have had different ‎opinions regarding the interpretation of sacred texts. The first difference is in the nature and ‎nature of the interpretation‏.‏‎ The present article descriptively-analytically analyzes and evaluates ‎the three main theories about the nature of interpretation, namely "concepts", "instance ‎objectivity" and "formative objectivity", and the "doubtful truth" of the nature of interpretation ‎as new theories He gets the result‏.‏‎ The theory of "doubtful truth" is explained in the form of three ‎stages that are comprehensive of all opinions‏.‏‎ The first stage is between the appearance and the ‎interior, the second stage is synonymous with the interior of the Qur'an, and the final stage is the ‎real and true interpretation that is in accordance with Allameh's opinion. After the introduction ‎and historical background of interpretation, this research deals with the lexical and idiomatic ‎meaning of interpretation and the realm of interpretation; And then examines the nature of ‎interpretation and concludes‏.‏

    Keywords: Quran, exegesis, interpretation, Nature of Interpretation, Doubtful Truth&lrm, Allamah &lrm, Tabatabai.&lrm