فهرست مطالب

پژوهش نامه تاویلات قرآنی - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1399)

پژوهش نامه تاویلات قرآنی
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه امینی کهریزسنگی* صفحات 1-16

    از جمله نقدهای مهم منتقدان مکتب ابن عربی، تاویلات غریبی است که ابن عربی و برخی تابعان ایشان نسبت به برخی آیات قرآن ارایه داده اند و در شمار آنها، مساله خلود در جهنم، عذاب دایم و جاودان خالدان در دوزخ است.این دسته که نظریه انقطاع عذاب اهل دوزخ را مطرح می کنند برای مدعای خویش ادله و مبانی را مطرح کرده اند که برخی خلاف ظاهر و نص است. از جمله این افراد ابن عربی است که در مواضع مختلف آثارخود به این موضوع پرداخته است. به باور ابن عربی و برخی شارحان، غایت خلقت برخی انسان ها، دوزخ است و براساس همین مبنا چنین استدلال کرده اند که مزاج و ساختار وجودی این دسته افراد ملایم با دوزخ و عذاب است، لذا از بودن در دوزخ در عذاب نیستند.. در این نوشتار برآنیم تا ضمن بیان مدعا، باتوجه به آموزه ها و اندیشه امام خمینی به بررسی آن بپردازیم. از منظری کلان، غایت انسان سعادت است که تحقق و نزدیک شدن به این غایت به نسبت درجات و کمالات وجودی است که آن دردوزخ نخواهد بود.

    کلیدواژگان: ابن عربی، امام خمینی، خلود، انقطاع عذاب، غایت، تاویل
  • سیده راضیه پورمحمدی*، سهراب مروتی، ابراهیم ابراهیمی صفحات 17-31

    آیه 7 سوره آل عمران که از آیات کلیدی به شمار می آید؛ قرآن را به محکم و متشابه تقسیم می کند و فهم متشابهات بر همگان آشکار نیست مگر کسانی که «تاویل» آن را می دانند. مفسرین بسیاری از قرون نخستین نزول قرآن تا کنون معنای «تاویل» را مورد بررسی قرار داده اند. ضروری است که در تحلیل و بررسی هر تفسیری ابتدا مباحث ادبی آن، مورد توجه قرار گیرد و هدف از پژوهش حاضر، آن است که با گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و پردازش آن ها با روش توصیفی _تحلیلی، ابتدا مفهوم «تاویل» از دیدگاه سید مرتضی را تبیین کند و سپس به تحلیل و بررسی آیه فوق با رویکرد ادبی و کلامی از منظر وی بپردازد. نتایج حاصل از این نوشتار حاکی از آن است که: «تاویل» از دیدگاه سید مرتضی(ره) معنایی خلاف ظاهر آیه می باشد و تبیین مفهوم «تاویل» ارتباط مستقیمی با نقش «واو»، «الا» و ضمیر«ه» در جمله«و ما یعلم تاویله إلا الله» دارد. سید مرتضی(ره) دیدگاه سومی که ارایه می کند، با توجه به اعتقادات کلامی که دارد با نظر نهایی ایشان سازگار تر است و در نتیجه از نظر او «واو» در آیه استیناف است نه عاطفه و تاویل متشابهات که قیامت و اوصاف آن را شامل می شود مفصل و معین آن را جز خداوند متعال کسی نمی داند.

    کلیدواژگان: تاویل، محکم و متشابه، سید مرتضی(ره)، تفسیر
  • فاطمه دسترنج* صفحات 32-55

    تحلیل معنایی واژگان و شناخت روابط مفهومی بین آنها، یکی از راه های دست یابی به دقایق معناست، این امر در رابطه با قرآن کریم که از سطوح معنایی متعددی برخوردار است و چینش واژگان آن در نهایت انسجام بوده ضرورتی ویژه می یابد. در این پژوهش، معنای واژه تاویل برحسب روابط معنایی میان آیات قرآن، با روش تحلیلی و توصیفی بررسی گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در پرتو شناخت روابط مفهومی این واژه و بسامد بالای همنشینی « تاویل» و «علم» نظامی تصویری، نمایان می شود که موجی از تفکر را می آفریند. محورهای چندگانه ای که واژه « تاویل » در آن استعمال شده تصویرگر نظامی که ناظر به تحقق حقایق عینی است. این واژه علاوه بر داشتن رابطه همنشینی با إتیان و علم، نوعی هم معنایی نیز با واژگان مذکور دارد. تقابل معنایی این واژه نیز حاکی از وجود نوعی بار عاطفی در آن است که ضرورت علم لدنی جهت درک حقیقت تاویل را به نوعی تاکید می کند.

    کلیدواژگان: تاویل، روابط مفهومی، معناشناسی
  • زینب سادات حسینی*، زهرا اکبری، صدیقه افتاده صفحات 56-78

    اصطلاح تاویل که برگرفته از آیات قرآن و روایات پرشمار فریقین است، بر وجود معنایی فراتر از ظاهر الفاظ قرآن دلالت دارد. درباره معنا و ماهیت، چگونگی تاویل و گستره آن در قرآن، پیوسته گفتگوهایی در بین محققان وجود دارد و آثار گوناگونی نیز در این زمینه پدید آمده است. کتاب تاویل الآیات الظاهره، نوشته علامه سید شرف الدین حسینی استرآبادی از علمای قرن دهم هجری با رویکرد متفاوتی به معنای تاویل به نگارش درآمده است. بررسی های اولیه نشان می دهد که مولف گستره وسیعی از آیات قرآن را با روایات پیشوایان معصوم دین (ع) و با پیش فرض های ویژه ای، تاویل کرده است. این نوشتار که به شیوه توصیفی- تحلیلی نگاشته شده، کتاب تاویل الآیات الظاهره، را از لحاظ ماهیت تاویل، مبانی تاویل و گونه شناسی روایات تاویلی مورد بررسی قرار می دهد. نتایج تحقیق بیانگر آن است که تاویل در این کتاب معنایی عام دارد که شامل معنای ظاهری و باطنی می شود و با این رویکرد، بسیاری از آیات قرآن کریم -که از نگاه مولف به نوعی به اهل بیت (ع) ارتباط دارد- با استفاده از روایات این بزرگواران تاویل شده است.

    کلیدواژگان: استرآبادی، تاویل الآیات الظاهره، تاویل، باطن قرآن
  • هادی ابراهیمی*، احمد زرنگار، حدیثه زارعی صفحات 79-103

    عالمی که در آن زندگی می کنیم در تمامی ساحت ها دارای قوانین و اصولی است، همان طور که در عرصه علوم تجربی قوانینی بر بعد مادی اشیاء حاکم است در عرصه مادی و معنوی زندگی بشر نیز قوانینی وجود دارند. این قوانین که در عرف دینی به آن سنت گفته می شود بر تمامی زندگی بشر سایه انداخته است. بدیهی است شناخت این قوانین که سرنوشت دنیوی و اخروی بشر در گرو آن قرار دارد، بسیار ضروری است. این مقاله با تاکید بر تفسیر شریف المیزان، نمونه و نور به روش کتابخانه ای تهیه شده است. در این مقاله کوشش شده است با تحلیل مفهوم سنت و معرفی اجمالی انواع سنت های الهی، سنت هایی که بر سرنگونی و نابودی حکومت ها و گروه هایی ضد دینی، اجتماعی و مدنی اشاره دارند، معرفی گردند. سعی شده است تا افق های جدیدی از مباحث آزمایش و امتحان خداوند سبحان گشوده شود؛ باشد که به فضل پروردگار، نسل نواندیش در راه مبارزه با تهاجم فرهنگی و سلطه فکری بیگانگان که یکی از برجسته ترین عرصه های آزمایش الهی است، به ابزار لازم مجهز شوند و تبلیغات آنان در انحراف فکری و اخلاقی جوانان بی نتیجه ماند؛ زیرا هرگز نمی توان این حقیقت را انکار کرد که موفقیت در آزمون ها و امتحانات در گرو شناخت زمینه های امتحان و ابتلا، آگاهی از راز و رمز پیروزی در آزمایش های الهی، آگاهی از عوامل گمراه کننده و چگونگی برخورد و رویارویی با عوامل ایجاد انحراف است.

    کلیدواژگان: قرآن، تاویل، سنت های الهی
  • رمضان مهدوی آزادبنی* صفحات 104-128

    در مرکز نزاع علم و دین نظریه تکامل انواع قرار دارد. با شروع این قبیل نزاع ها عده ای در برقراری سازش و آشتی بین نظریات علمی و باورهای دینی تلاش نمودند. در جهان اسلام نیز بعد از پی بردن به خطرات فکری نظریه تکامل گروهی در آشتی دادن آن با آیات قرآن کریم تلاش نمودند که نتیجه چنین تلاش هایی تبدیل نظریه تکامل به تکامل گرایی الهی است. با توجه به ارتباط مستقیم این نظریه در مورد آفرینش انسان که از آموزه های مهم قرآنی است مفسران و اندیشمندان قرآنی همواره در مورد نظریه تکامل تلاش های در خور توجه انجام داده اند. در این میان عده ای با نظریه تکامل با تکیه برآیات قرآنی به شدت مخالفت نمودند. در این مقاله نظریه هارون یحیی به عنوان یکی از مخالفان سر سخت نظریه تکامل که در کتاب "دلایل تعارض داروینیسم با قرآن" طرح نموده است مورد بررسی و تحلیل قرار خواهد گرفت. هارون یحیی به شدت به تعارض نظریه تکامل انواع با آیات قرآن اعتقاد دارد. نویسنده تلاش می-کند تا دیدگاه هارون یحیی را با تکیه بر کتاب مذکور و مراجعه به منابع تفسیری مورد دفاع و تبیین قرار دهد. نتیجه پژوهش بیان می کند که متکلمان در دفاع و تبیین از مقام خالقیت خداوند نسبت به انسان با مشاهده نظریه های علمی همانند نظریه تکامل ضروری نیست تا به دنبال هماهنگ سازی اصول عقاید دینی با نظریه علمی مفروض نمایند چرا که با تامل در مبانی نظری آن نظریه چه بسا ناسازگاری های ذاتی در اصل آن نظریه علمی بتوان نشان داد.

    کلیدواژگان: تکامل داروین، هارون یحیی، قرآن، تکامل گرا، آفرینش
|
  • Somsye Amini * Pages 1-16

    One of the most important criticisms of the critics of Ibn Arabi's school is the strange interpretations that Ibn Arabi and some of his followers have given to some verses of the Qur'an, and among them is the issue of being in hell, the eternal torment of the perpetrators in hell. They call for the cessation of the torment of the people of Hell. Among these people is Ibn Arabi who has dealt with this issue in different positions of his works. According to Ibn Arabi and some commentators, the end of the creation of some human beings is hell, and based on this, they have argued that the temperament and existential structure of this group of people are mild with hell and torment, so they are not tormented by being in hell. In this article, we intend to examine the claim, according to the teachings and thought of Imam Khomeini. From a macro perspective, the goal of man is happiness, which is the realization and approach to this goal in relation to the degrees and perfections of existence, which will not be in hell.

    Keywords: Ibn Arabi, Imam Khomeini, immortality, Interruption of torment, End, Interpretation
  • Seyedeh Razieh Pourmohammadi *, Sohrab Morovati, Ebrahim Ebrahimi Pages 17-31

    The verse 7 of Ale-Emran sura, that regard as key verses, divides Quran to precine and similarity and the realization of similarities is not manifest for everyone except for whom that know the explicate. Many commentators of the first centuries of revelation of Quran have examined the meaning the of explicate. It is neccessary to first examin its literary topics in analyzing and surveying ang interpretation and the aim of this research is that at first the concept of explicate to be examined from sexed Morteza's viewpoint by gathering The data with liberary method and processing Them with descriptive_analytical method and Then analyzes the above verse with a literary and Theological approach from its perspective. The results of this artical indicate that explicate from The Seged Morteza viewpoint is a meaning contrary to the apperance of the verse and explaing The concept of explicate is directly related to the role of «الا، واو» and «ه» in the sentence «و ما یعلم تاویله إلا الله» The third viewpoint that seged Morteza presents is more consistent with his final opinion according to his theological beliefs and as a result, he believes that el, is in The verse of appeal, not the affection and the tiwit of similarities, which includes the resurrection and its details no one knows it in detail except The Almightly.

    Keywords: precise, unciear, Seyyed Morteza (RA), exegetic
  • Fatemeh Dastranj * Pages 32-55

    Semantic analysis of words and recognizing the conceptual relations between them is one of the ways to achieve the depth of meaning. This is very important in relation to the Holy Quran, which has several levels of meaning and its word order is ultimately coherent. In this study, the meaning of the word interpretation in terms of intertextual relations between language units was investigated by analytical and descriptive methods. Understanding the conceptual relationships of this word and the high frequency of the combination of "interpretation" and "science" leads to a deep understanding of the subject. The verses in which the word "interpretation" is used illustrate a system that oversees the realization of objective facts. This word, in addition to having a companionship relationship with coming and science, also has a kind of synonymy with the mentioned words. The semantic contrast of this word also indicates a kind of emotional burden in it that emphasizes physical science.

    Keywords: interpretation, Conceptual Relationships, semantics
  • Zahra Akbari, Sedigheh Oftadeh Pages 56-78

    A study of the nature of interpretation, principles and typology of interpretive narrations in the book of Tawil al-Ayat al-ZahirahThe term Tawil (interpretation), which is derived from the verses of the Qur'an and the numerous narrations of the two sects, implies the existence of a meaning beyond the apparent words of the Qur'an. There have been constant discussions among scholars about the meaning and nature of Tawil, how it is performed and its scope in the Qur'an; and various works have emerged in this field. The book Tawil al-Ayat al-Zahirah, written by Allama Hosseini Astarabadi, one of the scholars of the tenth century AH, has been written with a different approach to the meaning of Tawil. Preliminary studies show that the author has interpreted a wide range of verses of the Qur'an with the narrations of the infallible leaders of the religion(AS) and with special presuppositions. This article, which is written in a descriptive-analytical manner, examines this book in terms of the nature of Tawil, the basics of Tawil and the typology of interpretive narrations. The results of the research indicate that the word Tawil in this book has a general meaning that includes apparent and esoteric meanings, and with this approach, many verses of the Holy Quran - which from the author's point of view are somehow related to the Ahl al-Bayt (AS) - using the narrations of these nobles have been interpreted.Astarabadi, book of Tawil al-Ayat al-Zahirah, Tawil (nterpretation), esoteric meanings of the Quran.

    Keywords: Astarabadi, interpretation of the apparent verses, interpretation, the interior of the Quran
  • Hadi Ebrahimi *, Ahmad Zarnegar, Hadise Zareei Pages 79-103

    The world in which we live has laws and principles in all areas, just as in the field of experimental sciences there are laws that govern the material dimension of objects, in the material and spiritual realm of human life there are laws. These laws, which are called traditions in religious tradition, have overshadowed the whole of human life. It is obviously necessary to know these laws on which the worldly and otherworldly destiny of man depends. This article has been prepared by library method with emphasis on Sharif Al-Mizan interpretation, sample and light. In this article, an attempt has been made to analyze the concept of tradition and briefly introduce the types of divine traditions, traditions that refer to the overthrow and destruction of governments and anti-religious, social and civil groups. An attempt has been made to open new horizons for the subject of God Almighty's trial and examination; May, by the grace of God, the modern-day generation be equipped with the necessary tools to fight against the cultural invasion and intellectual domination of foreigners, which is one of the most prominent areas of divine testing, and their propaganda be ineffective in the intellectual and moral deviation of the youth; Because there is no denying the fact that success in tests and examinations depends on knowing the areas of examination and suffering, knowledge of the secret and secret of success in divine tests, knowledge of misleading factors and how to deal with them. With the causes of deviation.

    Keywords: Quran, interpretation, Divine Traditions
  • Ramezan Mahdavi Azadboni * Pages 104-128

    The issue of science and religion is a central topic of religious studies since seventeen century after the occurrence of scientific revolution. The theory of evolution put forward by Charles Darwin is seen at the center of this dispute. Religious scholars and theologians attempted since then to find a way out from the challenge put forward by Darwinian theory of evolution. Considering the direct relation between the theory of evolution and the issue of human creation in Quranic verses Quranic scholars and interpretations displayed attempts to solve the problem regarding Darwinism. Some scholars try to reconcile between religious beliefs and theory of evolution. In Islamic traditions a group of scholar attempted to make agreement between Quranic verses regarding man`s creation and the theory of evolution. This view has been criticized by many thinkers among which Haroon Yahya is seen well known thinker. He denies the theory of evolution and believes that on the basis of Quranic verses a Muslim could not and should not approve it.

    Keywords: Haroon yahya, Quran, evolution, Darwin