فهرست مطالب

مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز - پیاپی 113 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 113 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا سیمبر *، هادی غلام نیا صفحات 1-20

    روابط اقتصادی ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال‎های اخیر تحت تاثیر عواملی چون تحریم‎های بین المللی، عدم وجود رابطه هم تکمیلی اقتصادی، وابستگی ایران و اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا به فروش مواد خام و انرژی و رقابت های ژیواکونومیک قرار داشته است. اعمال مجدد تحریم ‎های ایالات متحده پس از خروج دولت ترامپ از برجام و ایجاد  محدودیت های اقتصادی به ویژه در زمینه تجارت بین المللی سبب شد، نگاه ایران به توسعه ارتباطات اقتصادی با همسایگان خود، گسترش یابد. در این چارچوب، اتحادیه اقتصادی اوراسیا به دلیل حجم پایین روابط اقتصادی با امریکا و تسلط نهادهای روسی بر این اتحادیه از ظرفیت مناسبی برای گسترش دیپلماسی اقتصادی به ویژه در شرایط تحریم برخوردار است. جمهوری اسلامی ایران با انعقاد قرارداد تجارت ترجیحی با اتحادیه اقتصادی اوراسیا درصدد است، محدودیت ‎های تحریمی ایالات متحده را جبران نماید. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا چه فرصت ‎هایی را فراروی اقتصاد ایران در شرایط تحریم قرار می دهد؟ در این ارتباط این فرضیه به آزمون گذاشته می شود که دیپلماسی اقتصادی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به جهت گشایش فضای نوین تجاری از طریق کاهش تعرفه‎ ها، استفاده از ظرفیت‎های موجود در اتحادیه و شرایط دور زدن تحریم های اقتصادی، بسترهای همکاری راهبردی ایران و اتحادیه در بلندمدت را فراهم می کند. روش مورد استفاده در این مقاله، تبیین علی است و گردآوری اطلاعات نیز با استفاده از منابع دسته اول و تحلیل مصاحبه های مقامات رسمی کشور صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: ایران، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، دیپلماسی اقتصادی، همکاری تعرفه ای و تجارت ترجیحی
  • مهدی سنایی*، رقیه کرامتی نیا صفحات 21-59

    اصلاحات قانون اساسی روسیه در سال 2020 نمایانگر بیشترین و مهم ترین تغییرات قانون اساسی از زمان ظهور نظام سیاسی جدید در روسیه در سال 1993 است. این مقاله ضمن روشن کردن ابعاد اصلی این اصلاحات بر نوع خاصی از دموکراسی بومی در روسیه با عنوان «دموکراسی حاکمیتی» یا «دموکراسی هدایت شده» تاکید می کند و سعی دارد به این سوال پاسخ دهد آیا اصلاحات قانون اساسی 2020 نشانه تحولاتی بنیادین در ساختار سیاسی و اقتصادی روسیه است؟ در پاسخ به این پرسش این فرضیه طرح می شود که جهات اصلی و تغییرات شاخص اصلاحات قانون اساسی 2020 در مجموع گویای تداوم سیر تحول نظام سیاسی روسیه از دموکراسی به اقتدارگرایی است که هم ریشه در فرهنگ سیاسی روسیه دارد و هم با مولفه های نظام سیاسی «پوتینیسم» منطبق است. این نوشتار سعی دارد به شیوه توصیفی تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای اعم از مجازی و واقعی به اثبات ایده طرح شده بپردازد.

    کلیدواژگان: فدراسیون روسیه، اصلاحات قانون اساسی، پوتینیسم، فرهنگ سیاسی و اقتدارگرایی
  • خسرو کارخیران خوزانی*، سعید وثوقی، شهروز ابراهیمی صفحات 61-84

    کسب استقلال سیاسی و حاکمیتی در پایان فرایند اتحاد، آلمان را در برابر چالش های جدیدی در سیاست خارجی روبه رو ساخت. از طرف دیگر، فدراسیون روسیه به عنوان وارث امپراتوری فروپاشیده اتحاد جماهیر شوروی در تکاپو برای محدود ساختن خسارات ناشی از این فروپاشی به دنبال ایجاد ساختارهای جدیدی در راهبردهای سیاست خارجی خود در سطوح منطقه ای و جهانی می باشد. در این میان، آسیای مرکزیبه واسطه موقعیت سیاسی و جغرافیایی ایجاد شده پس از پایان نظام دوقطبی و نیز غنی از منابع عظیم هیدروکربنیبه حوزه ای مهم جهت کنشگری قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای تبدیل گردیده است. از این رو، دو کشور آلمان و روسیه به دلایلی نظیر قرار داشتن پنج جمهوری آسیای مرکزی در اتحاد جماهیر شوروی سابق و همچنین وجود اقلیت های آلمانی وروس تبار در این منطقه برای خود منافع گسترده ای تعریف کرده اند که ماهیت روابط و مناسبات دو کشور را در این منطقهبعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و اتحاد آلمان دست خوش تغییر کرده است. بنابراین این مقاله درصدد است تا با روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس چارچوب نظری سازه انگاری به این سوال دهد که آیا روابط آلمان و فدراسیون روسیه در آسیای مرکزی ماهیتی همکاری جویانه دارد و یا رقابت جویانه؟ نتایج حاصل از این مقاله حاکی از آن است که روابط دو کشور به رغم تاریخ پرفراز و نشیب خود و فقدان اطمینان میان دو طرف از ماهیتی همکاری جویانه و پایدار در سطح منطقه آسیای مرکزی برخوردار بوده و اولویت های تجاری، اقتصادی و انرژی هسته اصلی این روابط را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، جمهوری فدرال آلمان، روابط متقابل، سازه انگاری، فدراسیون روسیه
  • جهانگیر کرمی، زهره خواجوی* صفحات 85-104

    جمهوری اسلامی ایران از دهه 80 شمسی تاکنون بر یک سیاست شرقی تاکید کرده که روابط با روسیه بخش مهمی از آن بوده و این موضوع به ویژه در سال های 1384 تا 1392 با جدیت بیشتری در سیاست های اعلامی و عملیاتی دنبال شده است. اما مساله اصلی در این روابط آن است که با وجود نگرش شرقی در سیاست خارجی ایران در آن دوره در عمل روابط سیاسی محدود شده و سپس مبادلات اقتصادی دو طرف کاهش یافت و در این رابطه تاثیر تحریم های بین المللی، تحریم های مصوب شورای امنیت سازمان ملل متحد با مشارکت کشورهای غربی و شرقی از اهمیت زیادی برخوردار بوده است و لذا این پرسش مطرح می شود که تحریم های بین المللی چگونه و تا چه میزان بر کاهش روابط تهران و مسکو در عصر سیاست شرقی تاثیر داشته اند؟ ایده محوری در این مقاله آن است که « کاهش روابط دو کشور بیشتر متاثر از تحریم های بین المللی بوده و این تحریم ها به خاطر پایبندی روسیه به رژیم های امنیتی و هنجاری بین المللی برخاسته از توافقات بین المللی و نیز رای مثبت به قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد در تحریم ایران از یک سو و ماهیت الزام آور آنها از سوی دیگر، روابط دو طرف را به شدت کاهش داده و سیاست شرقی ایران را با چالش روبه رو کرده اند». در این نوشته برای نشان دادن رابطه تحریم ها و روابط دو کشور از روش همبستگی متغیر ها بهره جسته و برای تحلیل دلایل پیوستن روسیه به قطعنامه های تحریمی سازمان ملل متحد علیه ایران از روش تحلیل کیفی داده های موجود در کتابخانه ها، تارنما ها و نیز دیدگاه های برخی صاحبنظران پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: تحریم، ایران، روسیه، روابط اقتصادی و شورای امنیت
  • غلامعلی چگنی زاده*، سید محمدکاظم سجادپور، محمدتقی جهانبخش صفحات 107-130

    داعش به عنوان موجودیتی جدید، تحت لوای اسلام خشونت بارترین کنش ها را انجام داده و در چشم انداز حکومتی خود ایده تشکیل «ولایت خراسان» را دنبال نموده است. با توجه به این چشم انداز و نیز اقدامات بعدی ازجمله اعلام موجودیت داعش در افغانستان این پرسش مطرح می شود که تقویت حضور داعش در افغانستان، چه پیامدهایی برای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران خواهد داشت؟مقاله حاضر با تکیه بر روش دلفی به عنوان یکی از فنون شناخته شده در آینده پژوهی، تلاش کرده است تا با بهره گیری از نظرات نخبگان و کارشناسان برجسته مسایل افغانستان، ابعاد مختلف این مسیله را مورد کنکاش و بررسی قرار دهد. در راستا پاسخ به پرسش فوق، هفده نفر از کارشناسان مسایل افغانستان که از طریق روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند، طی چهار دور دلفی به پرسش های مطرح شده پیرامون ابعاد مختلف این مسیله پاسخ دادند که از میان 19 پرسش در 14 مورد اجماع حاصل گردید. یافته های مقاله حکایت از آن دارند که تقویت حضور داعش امنیت ملی ایران را در ابعاد داخلی و بین المللی مورد تهدید قرار می دهد. فرصت هایی مانند گسترش همکاری های فنی و اطلاعاتی یا ایجاد ترتیبات منطقه ای و بین المللی نیز در این میان متصور است، اما در قیاس با تهدیدهای مطرح شده قابل توجه نیستند. همچنین با توجه به تفاوت موجود در شکل و ماهیت حضور داعش در سوریه و افغانستان به نظر می رسد، نحوه مواجهه ایران نمی تواند و نمی بایست مشابه مورد سوریه باشد.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، افغانستان، ایران، داعش، روش دلفی
  • اکبر ولی زاده، کاظم شریف کاظمی* صفحات 131-164

    سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا در قبال روسیه بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و به ویژه در دو دهه اخیر به علل مختلف نوسان ناخواسته، جدی و متعدد داشته است. اگرچه در شرایط بعد از فروپاشی، امیدها برای همگرایی روسیه با اروپا قوت گرفته بود. برخی گزاره های علی در این رابطه مهم تر هستند ازجمله پیچیدگی روابط از حیث تاریخی، تاثیر منابع هنجاری- ارزشی متناقض بر تصمیم سازی اتحادیه اروپا در قبال روسیه، بدون ضمانت اجرا بودن مصوبات اتحادیه اروپا در حوزه سیاست خارجی و امنیتی، اولویت یافتن سیاست ملی و عدم انسجام میان اعضا در اجرای تصمیمات، شرایط سیاسی، نظامی و امنیتی چندوجهی و متعارض و در نهایت، وابستگی متقابل به ویژه در حوزه انرژی است. نظر به مفاهیم مذکور پرسش مقاله این است که «چرا سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا در قبال روسیه بعد از سال 2000 دارای تغییر و نوسان جدی بوده است؟»پاسخ اولیه این است که سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا از یک سو، تحت فشار ملاحظات ژیوپلیتیک و امنیت انرژی برای همکاری با روسیه و از سوی دیگر، تحت تاثیر عدم انسجام عملی در این حوزه میان اعضای اتحادیه و ضرورت اتخاذ سیاست های مقابله جویانه در برابر سلطه روسیه به منظور رفع نگرانی های منطقه ای خود قرار دارد و این امر موجب نوسان در سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا در قبال روسیه گردیده است. روش مورد استفاده در این مقاله از نوع  تحلیلی-کیفی است.

    کلیدواژگان: قدرت هنجاری، اتحادیه اروپا، روسیه، سیاست خارجی و امنیتی مشترک
|
  • Reza Simbar *, Hadi Gholamnia Pages 1-20

    The economic relations of Iran and the member states of the Eurasian Economic Union have been in recent years influenced by factors such as the international sanctions, lack of a complementary economic relation, Iran and the Eurasian Economic Union’s members’ dependence on sales of raw materials and energy and geo-economic competition. The US re-imposition of sanctions following Trump administration’s withdrawal from the JCPOA and imposition of economic restrictions, especially in the international trade area, made Iran’s look pivot toward broadening economic ties with its neighbors. Within this framework, the Eurasian Economic Union, due to its low volume of economic relations with the US and the Russian foundations’ dominance over the union, has an appropriate capacity for expanding economic diplomacy, especially under sanctions. The Islamic Republic of Iran, with concluding preferential trade contracts, is trying to compensate for the restrictions created by the US sanctions. The main question of this paper is that, what opportunities does the economic diplomacy of Iran put ahead of the Iranian economy under the sanctions conditions? In this regard, this presumption is put to test that Iran and the Eurasian Economic Union’s economic diplomacy provides grounds for strategic cooperation between Iran and the Eurasian Economic Union in the long term by opening a new trade space through reducing tariffs, using the existing capacities of the union and by circumventing  the economic sanctions. The method used in this paper is based on causal explanation as well as collecting information by use of first-hand sources and analysis of the country’s officials’ interviews.

    Keywords: Iran, the Eurasian Economic Union, Economic Diplomacy, Tariffs Cooperation, Preferential Trade
  • Mehdi Sanaei *, Roghe keramatinia Pages 21-59

    The reforms of the Russian Constitution in 2020 represent the largest and most important constitutional changes since the advent of Russia's new political system in 1993 until now. While clarifying the main dimensions of these reforms, this article emphasizes a special type of indigenous democracy in Russia called "sovereign democracy" or "guided democracy" and tries to answer the question of whether the 2020 constitutional reforms are a sign of

    Keywords: Russian Federation, Constitutional Reform, Putinism, Political Culture, Authoritarianism
  • Khosro Karkhiran *, Saeeid Vosoughi, Shahroz Ebrahimi Pages 61-84

    Gaining political independence and sovereignty, at the end of the unification process, confronted Germany with new foreign policy challenges. On the other hand, The Russian Federation, as the successor to the collapsed empire of the Soviet Union, seeks to limit the damages caused by this collapse by creating new structures in its foreign policy strategies at the regional and global levels. Meanwhile, Central Asia has become an important area for the activation of regional and trans-regional powers , due to the political and geographical situation created after the demise of the bipolar system, because it is rich in huge hydrocarbon resources. Thus, Germany and Russia have defined broad interests for themselves due to reasons such as the membership of the Central Asian republics in the former Soviet Union, as well as the presence of German and Russian minorities in the region that has changed the nature of relations between the two countries in the region after the collapse of the Soviet Union and Germany. Therefore, this article intends to ask the question, with a descriptive-analytical method and based on the theoretical framework of constructivism, whether the relationship between Germany and the Russian Federation in Central Asia is cooperative or competitive in nature? The results of this article indicate that the relations between the two countries, despite their ups and downs and the lack of trust between the two sides, had a cooperative and stable nature in the Central Asian region and commercial, economic, and energy priorities are at the core of these relationships.

    Keywords: Central Asia, Constructivism, Federal Republic of Germany, Mutual Relations, Russian Federation
  • Jahangir Karami, Zogreh Khajavi * Pages 85-104

    The Islamic Republic of Iran has, since the 2000s, stressed an eastward policy and the relations with Russia have been a major part of this policy, and this issue, especially in the years 2005 to 2014, has been more seriously pursued in the stated and practical policies. But the main matter in these relations is that, despite an eastward look in the Iranian foreign policy during those years, in practice the political ties were limited during that era followed by reduction of economic exchanges, and in this regard, the impact of the international sanctions, the sanctions approved by the UNSC which were supported by western and eastern countries, has been of great importance, and therefore, this question arises that how far and to what extent have the international sanctions impacted the reduction of Tehran-Moscow relations in the era of eastward policy? The pivotal idea of this paper is that “ the reduction of the two countries’ relations is more influenced by the international sanctions and these sanctions, due to Russia’s compliance with the international normative and security regimes resulted from international agreements and Russia’s approval of the UNSC resolutions  in sanctioning Iran, on one side, and the binding nature of these sanctions, on the other side, have severely reduced the relations of the two sides and made Iran’s eastward policy faced with challenges.” In this paper, for showing the relation of sanctions to the two countries’ ties, the method of codependence of variables has been used and for analyzing the reasons why Russia joined the sanctions resolutions of the UN against Iran, the method of Qualitative Analysis of the existing data in libraries, websites, and the views of some experts has been employed.

    Keywords: Sanctions, Iran, Russia, Economic Ties, the Security Council
  • Gholam Ali Chegnizadeh *, Seyed Mohammad Kazem Sajjadpour, Mohammad Taghi Jahanbakhsh Pages 107-130

    As a new entity, ISIL has carried out the most violent actions under the flag of Islam and pursued the idea of forming “Welayat-i-Khorasan” in its governmental vision. According to this perspective and subsequent steps such as the announcement of the existence of ISIL raises the question of what implications the strengthening of ISIL's presence in Afghanistan will have for the national security of the Islamic Republic of Iran. Based on the Delphi method as one of the well- known techniques in futures studies, the paper has tried to explore different aspects of the issue by taking advantage of the opinions of elites and prominent experts of Afghanistan affairs. In order to answer the above question, seventeen experts on Afghanistan issues who were selected through the Snowball sampling method answered questions about the various aspects of this issue during four Delphi rounds and out of 19 questions, 14 of them came to a consensus. The findings indicate that the strengthening of the presence of ISIL threatens the national security of the Islamic Republic of Iran both domestically and internationally. Opportunities such as expansion of technical and intelligence cooperation or establishing regional and international arrangements are likely subject to do so, but are not significant in comparison to the threats posed. Also, regarding the current differences in the form and nature of ISIL's presence in Syria and Afghanistan, it seems that not only Iran cannot choose the exposure method of Syria but also must not do so.

    Keywords: National Security, Afghanistan, Iran, ISIL, Delphi method
  • Akbar Valizadeh, Kazem shrif kazemi * Pages 131-164

    The European Union’s joint security and foreign policy towards Russia has gone through numerous unwanted ups and downs after the collapse of the Soviet Union, especially over the last two decades, due to various reasons although during the post-collapse conditions hopes for integration of Russia with Europe had been strengthened. Some causal premises are more important in this regard such as complexity of relations from a historical standpoint, the impact of contradictory norm-value sources on the EU’s decision-making  towards Russia, lack of sanctions  of the enactments of the EU in the security and foreign policy area, priority of a national policy  and lack of consistency among the members in implementing the decisions, conflicting multifaceted political, military and security conditions and in the end, mutual dependence, especially in the energy sector. Considering the above-mentioned concepts, the question of this paper is that “why the European Union’s joint security and foreign policy towards Russia has had serious changes and vacillations  after 2000?” the primary response is that the European Union’s joint security and foreign policy has been, on one hand, under pressure from geo-political considerations and energy security for cooperation with Russia, on the other hand, has been under the impact of practical inconsistency in this sector among the EU members and necessity of adopting  a confrontational policy against the Russian dominance to remove the regional worries, and this has made the European Union’s joint security and foreign policy towards Russia vacillate. The method used in this paper is of Analytical-Qualitative type.

    Keywords: Normative Power, the European Union, Russia, Joint Security, Foreign Policy