فهرست مطالب

فصلنامه نقد ادبی
پیاپی 54 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه اکبری راد، منا علی مددی*، مراد اسماعیلی صفحه 1

    با نگاهی به شعر شاعران پیشامدرن ایرانی، از نخستین سده تاریخ ادبیات فارسی تا دوره بازگشت ادبی، می توان دریافت که صور خیال به کار رفته در شعر شاعران قرن سوم تا پنجم هجری، ابداعی، اصیل و محصول تجربه شعری خود آنها است؛ اما با گذشت زمان از اواخر قرن پنجم به بعد، شاعران به جای آنکه ایماژهای محصول تجربه شخصی خود و عناصر تازه ای از طبیعت و زندگی را در شعر وارد کنند، همواره در همان محدوده صور خیال شاعران گذشته مانده اند و همان تصویرها را با دست کاری های جزیی وارد شعر خود کرده اند. پرسشی که این پژوهش در صدد پاسخ به آن است، این است که: چرا از اواخر قرن پنجم به بعد (تا دوره بازگشت)، صور خیال به کار رفته در شعر شاعران ایرانی غالبا تقلیدی و تکراری است و هرگونه ابداعی نیز از قلمرو دید قدما خارج نمی شود؟

    کلیدواژگان: صور خیال، تقلید و تکرار، اصالت گذشته، پارادایم پیشامدرن، توماس کوهن
  • فرزانه قاسمی، اسماعیل بنی اردلان* صفحه 37

    زبان خیرالنساء از طریق وحدت حسی ناشی از انسجام ذاتی فرم واژه ها در ساختار جملات و طرح آن مبتنی بر منطق روایی، تجربه ای یکه برای خواننده ی فارسی زبان است. چنین ادراکی به مدد کاربرد واژه ها، به خصوص افعال، مطابق با سرشت ترکیبی آن ها و در جهت یگانگی با نظم وترتیب منطقی رخدادها از طریق زبان، عامل اصلی وجود چنین دستاوردی در نثر فارسی شده است. این روش کاربرد زبان، خود کیفیات دیگری از زبان مانند تصویری بودن و موضع نگاری را به همراه می آورد. اتخاذ چنین رویکردی از جانب نویسنده، موجب همراهی مخاطب با داستان از طریق به کارگیری قدرت تخیل اوست. به این طریق خیرالنساء امکان آزادی در فهم و خلق داستان است. این گونه است که زبان می تواند در کنار توجه به زبان گفتار و سنت ادبی پیش از خود، حاصل سبک منحصربه فردی باشد و طرحی نو درافکند؛ مفاهیم را انتقال دهد و مهم تر، برآمده از سبک زندگی روزمره ی افراد جامعه باشد. بر این اساس می توان اثبات کرد زبان فارسی در دوره ی معاصر با احیای ویژگی ذاتی فراموش شده اش در حوزه ی ترکیبات فعلی، جایگاه آن ها در جمله ها و نیز نقش این افعال در شکل گیری نظام ترتیب وتوالی منطقی موقعیت ها توسط اهل فن و ذوق، این قابلیت را دارد که در پیوند با محمل اجتماعی- فرهنگی خود، ادبیات متمایزی بیافریند که نشان گر هویت این سرزمین باشد.

    کلیدواژگان: زبان فارسی، خیرالنساء، منطق روایت
  • سعید مهری*، مهری مساعد صفحه 67

    منظومه هفت پیکر نظامی، اثری است بسیار منسجم که  ارتباطات معنایی و تناسبات نشانه شناختی گسترده ای در آن مشاهده می شود. مطالعه روایت های نظامی در هفت پیکر، نگارندگان را متوجه ساخت که میان خرده روایت پادشاه سیاه پوشان و کلان روایت بهرام گور در کل منظومه هفت پیکر تشابه ساختاری و معناداری وجود دارد. ازین رو در این پژوهش، گفتمان کنشی این دو شخصیت، بررسی، تحلیل و با هم مقایسه شد. بررسی ها حاکی از آن است که هم بهرام گور و هم پادشاه سیاه پوشان متاثر از یک استعاره مفهومی کلان بوده اند که آن را می توان نوعی از زیاده خواهی دانست؛ هر دو شخصیت برای رسیدن به خواسته های خود کنشی عظیم را آغاز می کنند. همچنین این دو کنشگر در مسیر کنش خود  جهت رسیدن به خواسته هایشان، طی فرآیندی ناخواسته و غیرارادی تحولاتی درونی را تجربه می کنند؛ البته پادشاه سیاهپوشان و بهرام گور در بهره گیری از تجارب و رهنمودهایی که در طول مسیر نصیبشان می شود رفتار مشابهی ندارند، بنابراین سرنوشتی متفاوت برایشان رقم می خورد ؛ پادشاه سیاه پوشان پس از عروج به سرزمین برتر یا سرزمین خدابانو، به واسطه برخی تابوشکنی ها و خروج از هنجارها، محکوم به هبوط می شود و در عوض بهرام گور با بهره گیری از رهنمودها و کسب آگاهی، سعادت یک سفر معنوی و عروج به عالم معنا نصیبش می شود.

    کلیدواژگان: پادشاه سیاه پوشان، بهرام گور، هفت پیکر، تحلیل گفتمان، نظام کنشی
  • وجیهه مصباح*، فرزانه فرخ فر صفحه 105

    این مقاله بر آن است تا با استخراج، طبقه بندی و تحلیل کارکردهای توصیف بناهای موجود در رمان سال بلوا از عباس معروفی به واکاوی این کارکردها در شکل گیری ساختار، در نتیجه تاثیرات آن بر متن و رابطه آن با مخاطب بپردازد. نتایج محصل از این پژوهش، نقش معماری و حضور ابنیه را به عنوان عناصری فعال در ابعاد مختلف این رمان نشان می دهد. این کارکردها را می توان بدین شکل دسته بندی کرد: 1-کارکرد حقیقت نمایانه ابنیه در داستان2-تاثیر ابنیه بر پیرنگ داستان 3- نقش ابنیه در فضاسازی و صحنه پردازی 4- تاثیر سمپاتیک و نوستالوژیک توصیف بنا 5- تاثیر در پرورش شخصیت ها و شخصیت پردازی 6- معماری عنصر نظام بخش رویداد و رویداد عنصر هویت بخش معماری. این مطالعه موردی در عین حال که به استنطاق شیوه روایت گری نویسنده ای چون معروفی و نقش معماری در آثار او می پردازد، می تواند واگشاینده پیوند معماری با ادبیات باشد که در یک اثر داستانی فارسی، به شکل گسترده ای نمود یافته است.

    کلیدواژگان: معماری، ادبیات، عناصر داستان، عباس معروفی، سال بلوا
  • سولماز معینی*، احمد رضی، رضا چراغی صفحه 145

    نقد زیست محیطی که در واکنش به بحران زیست محیطی به وجود آمد، منشا بسیاری از معضلات زیست محیطی را در ریشه های فرهنگی آن جستجو می کند و با پل زدن بین علم و فرهنگ سعی دارد روند روبه رشد بحران زیست محیطی را متوقف یا کند کند. این نقد در دهه اخیر مورد توجه پژوهشگران ایرانی قرار گرفته است، اما به نظر می رسد که هنوز این نوع تحقیقات در ایران با استانداردهای جهانی فاصله دارد. این نقد به علت ارتباط با مسایل سیاسی و اقتصادی و بسیاری از پیچیدگی های دیگر ظرفیت های خاص خود را دارد، اما از آنجا که در ایران به بسترها و مسایل اساسی آن کمتر توجه می شود بیشتر حالت تزیینی پیدا کرده و چندان به اصول و ابعاد مختلف آن توجه نشده است. در پژوهش حاضر به منظور نزدیک کردن اصول این نقد در ایران به مفاهیم جهانی آن، با مرور آراء نظریه پردازان برجسته جهانی و ارزیابی تعدادی از مقالات منتشرشده در ایران در زمینه نقد بوم گرا تلاش می شود مشکلات و نواقص این نقد و نقاط قوت و ضعف آن واکاوی شود. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که عدم شناخت صحیح مفهوم بوم نقد و محیط زیست، بی توجهی به ارزش وجایگاه ذاتی جهان غیرانسانی فارغ از نگاه انسان مدارانه، نادیده گرفتن جنبه های میان رشته ای نقد بوم گرا، کمرنگ بودن بعد عمل گرایانه و کاربردی نقدها و انتخاب نادرست آثار برای این نقد، بخشی از مشکلاتی است که در ایران متوجه نقد زیست محیطی است.

    کلیدواژگان: نقد بوم گرا، محیط زیست، میان رشتگی، نقد ادبی
  • عباس واعظ زاده* صفحه 189

    یکصد منظومه عاشقانه فارسی نوشته حسن ذوالفقاری، یکی از جامع ترین و مقبول ترین کتاب ها در حوزه داستان های عاشقانه فارسی است که پس از گذشت حدود هفت سال از اولین چاپ خود، اکنون به چاپ سوم رسیده است. هدف مقاله حاضر نقد و بررسی این کتاب است. برای این منظور، ضمن معرفی مختصری از کتاب، در سه بخش نقد ساختاری، نقد محتوایی و نقد منابع، با ذکر شواهد و مستندات، به بررسی اشکالات و نواقص آن پرداخته شده است. عدم انطباق کامل عنوان با محتوای کتاب، اشکال در تبویب کتاب، نداشتن رویه واحد در انتخاب عناوین مداخل، مدخل قراردادن بعضی از نظیره ها و منظومه هایی که اطلاعات کافی از آنها موجود نیست، عدم پایبندی به ساختار پیش بینی شده برای هر مدخل، اشکالات نگارشی و ضعف تالیف در بعضی مواضع (اشکالات ساختاری)، قرار دادن منظومه های عاشقانه ذیل نوع غنایی و نمایشی، اشکال در ریخت شناسی داستان های عاشقانه، بعضی اظهارنظرهای غیردقیق و نیازمند تامل، گزارش ناقص/ اشتباه بعضی داستان ها، بعضی داده های نادرست (اشکالات محتوایی)، ندیدن بعضی از منابع و بعضی آشفتگی ها در فهرست منابع و ناهماهنگی آن با ارجاعات، ایراداتی است که برطرف شدن آنها در ویراست دوم، اعتبار و مقبولیت کتاب را افزون تر خواهدکرد.

    کلیدواژگان: داستان های عاشقانه، یکصد منظومه عاشقانه فارسی، حسن ذوالفقاری، نقد ساختاری، نقد محتوایی، نقد منابع
|
  • Fateme Akbari Rad, Mona Alimadadi*, Morad Esmaeeli Page 1

    In a research on premodern Iranian poetries, from the first century of the history of Persian literature to the period of literary return, it can be seen that the imaginary forms used in the poetry of the poets of the third to fifth centuries AH are innovative, original and the product of their own poetic experience. But with the passage of time from the end of the fifth century onwards, poets, instead of incorporating images of the product of their personal experience and new elements of nature and life into poetry, have always remained within the same range of imaginary poets of the past and the same images. They have entered their poetry with minor manipulations. The question that this research seeks to answer is: why from the end of the fifth century onwards (until the return period), the forms of imagination used in the poetry of Iranian poets are often imitative and repetitive, and any innovation from the perspective of the ancients canchrt get out?

    Keywords: Imagination, Imitation, repetition, The originality of the past, The premodern paradigm, Thomas Kuhn
  • Farzane Ghasemi, Esmaeil Baniardalan* Page 37

    narrative logic, lead to a unique experience for persian-speaking readers. Such a perception accompanied by using words according to their compound inherent and directed to logical order and regularity of occurrences and episodes. Writer’s approach in narration of Kheyronnesa lead to reader’s friendship. In this way Kheyronnesa is a possibility of freedom in understanding and creating story. In this article, consequently, it can be prove that if we use Persian language regarding to its compound verbs; it could present unique literature which has an intimate connection with its social-cultural context, Therefore it could be the indication of Iranian identity.

    Keywords: persian language, Kheyronnesa, narrative logic
  • Saeed Mehri*, Mehri Mossaed Page 67

    The Haftikar Nezami body system is a very coherent work in which extensive semantic connections and semiotic proportions are observed. The study of Nezami narratives in the Haftikar made the authors realize that there is a structural and significant similarity between the micro-narrative of the black-clad king and the macro-narrative of Bahramgur throughout the Haftikar system. Therefore, in this study, the action discourse of these two characters was examined, analyzed and compared. Studies show that both Bahram-Gour and the black-clad king were influenced by a grand conceptual metaphor that could be considered a form of extravagance; Both characters take great action to achieve their desires. Both characters take great action to achieve their desires. Also, these two actors experience internal changes in their course of action to achieve their desires, through an unwanted and involuntary process; Of course, the king in black and Bahram Gore use the experiences and guidelines that they gain along the way. They do not behave in the same way, so a different fate befalls them; After ascending to the land of the supreme or the land of the goddess, the black-clad king is condemned to fall due to some taboos and deviations from the norms, and instead Bahram Gour, using the guidelines and gaining awareness, the happiness of a spiritual journey and ascension. It is given to the world of meaning.

    Keywords: The King in Black, Bahram Goor, Discourse Analysis, Action System., Haftpeykar
  • Vajiheh Mesbah*, Farzaneh Farrokhfar Page 105

    This article intends to extract, classify and analyze the functions of describing the buildings in the novel  "Sal-e- Balva" by Abbas Maroufi. The aim of this analysis is to  explore these functions in the formation of structure and as a result of its effects on the text and its relationship with the audience.  The results of this study show the role of architecture and the presence of buildings as active elements in various dimensions of this novel. These functions can be categorized as follows: 1- The realistic function of buildings in the story  2- The effect of buildings on the plot 3- The role of buildings in space and staging  4- The sympathetic and nostalgic effect of building description 5- The effect in developing characters and characterization 6- The architecture of the system element Event and event element of architecture identity.  At the same time, this case study, which deals with the narrative style of such famous writers and the role of architecture in his works, can open the connection between architecture and literature, which has been widely appeared  in a Persian fiction work.

    Keywords: Abbas Maruofi, Sal-e- Balva, Architecture, Literature, Elements of a story
  • Soolmaz Moeini*, Ahmad Razi, Reza Cheraghi Page 145

    The Ecocriticism that emerged in response to the environmental crisis traces the origins of lots of environmental problems to its cultural roots and, by bridging the gap between science and culture, seeks to stem or slow down the growing trend of the environmental crisis. This critique has attracted the attention of Iranian researchers in the last decade, but it seems that this type of research in Iran is still far from international standards. This critique has its own capacities due to its connection with political and economic issues and many other complexities, but since less attention is paid to its contexts and basic issues in Iran, it has become more decorative and its various principles and dimensions have not been considered. In the present study, in order to bring the principles of this critique closer to its global meanings in Iran, by reviewing the views of prominent global theorists and evaluating a number of Ecocritical articles published in Iran, the problems, shortcomings, strengths and weakness will be investigated. The results of this study show that the lack of proper understanding of the concept of eco-criticism and the environment, ignoring the value and intrinsic position of the inhuman world regardless of the humanistic view, ignoring the interdisciplinary aspects of ecological critique, lack of a pragmatic and practical dimension to criticism and the wrong choice of works for this criticism are some of the problems facing environmental criticism in Iran.

    Keywords: Ecocriticism, environment, Interdisciplinary, Literary Criticism
  • Abbas Vaezzadeh* Page 189

    One Hundred Persian Love Verses by Hassan Zolfaghari is one of the most comprehensive and popular books in the field of Persian love stories, which has now reached its third edition, about seven years after its first publication. The purpose of this article is to review this book. For this purpose, while briefly introducing the book, in three sections of structural critique, content critique and critique of sources, by mentioning the evidence and documents, have examined its flaws and shortcomings. Incomplete compliance of the title with the content of the book, problems in book chapters, lack of a single procedure in selecting titles of entries, inclusion of some imitations and stories from which there is not enough information, non-adherence to the structure provided for each entry, writing flaws and poor writing (structural flaws), putting love stories under lyrical and dramatic genre, problems in the morphology of love stories, some inaccurate and thought-provoking comments, incomplete/ wrong reporting of some stories, some incorrect data (content problems), the absence of some sources and some confusions in the list of sources and its inconsistency with references are the problems that will be solved in the second edition, will increase the credibility and acceptability of the book.

    Keywords: Love stories, One Hundred Persian Love Verses, Hassan Zolfaghari, structural critique, content critique, critique of sources