فهرست مطالب

ابن سینا - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 74، بهار 1400)

فصلنامه ابن سینا
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 74، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا شرفی، مریم اکبری*، حمزه احمدیان، رفیق حسنی صفحات 4-14
    مقدمه

    فرسودگی شغلی یکی از مهمترین عواقب اجتناب ناپذیر استرس کاری است که به نوبه خود منجر به فرسودگی جسمی، تغییر رفتار و عملکرد شغلی می شود. هدف مطالعه حاضر نقش واسطه ای سخت رویی و خودکارآمدی شغلی بر اساس حمایت اجتماعی در پیش بینی فرسودگی است.

    روش بررسی

    این تحقیق توصیفی همبستگی از نوع کاربردی بود که در سال 1398 بر روی 275 نفر از کارکنان یک بیمارستان نظامی انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های حمایت اجتماعی، سخت رویی، خودکارآمدی و فرسودگی شغلی استفاده شد. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری از طریق نرم افزار لیزرل و از آزمون آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    نتایج پژوهش نشان داد که دو متغیر خودکارآمدی و سخت رویی به شکل مستقیم بر فرسودگی شغلی تاثیر منفی معنادار دارند. همچنین این دو متغیر به طور غیرمستقیم از طریق حمایت اجتماعی بر فرسودگی شغلی تاثیر معنادار دارند.

    بحث و نتیجه گیری:

    بر اساس این تحقیق می توان استنباط کرد که بین حمایت اجتماعی و خودکارآمدی شغلی رابطه معنی داری وجود دارد. بنابراین به صورت تلویحی می توان استنباط کرد که خودکارآمدی شغلی بالا در پیش بینی فرسودگی شغلی موثر واقع می شود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، حمایت اجتماعی، فرسودگی شغلی
  • مهناز جیلانچی، محمود برجعلی*، حمیدرضا وطن خواه، مریم مشایخ، علیرضا زالی صفحات 15-24
    مقدمه

    جنگ به عنوان یک عامل رویداد آسیب زا، می تواند منجر به آسیب های روانی همسران جانبازان شود. لذا هدف پژوهش حاضر شناسایی و اعتباریابی شاخص های موثر در الگوی سلامت روان وابسته به فرهنگ ایرانی برای همسران جانبازان جنگ تحمیلی است.

    روش بررسی :

    در فرآیند انجام این پژوهش از روش کیفی و کمی استفاده شده است. در چارچوب روش کیفی و تحلیل مضمون، تعدادی از صاحب نظران و اساتید حوزه سلامت روان شناسایی و پس از انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با آنان و تحلیل نظریه های پیرامون سلامت روان، برخی از مهمترین مضامین سلامت روان شناسایی گردید. پس از استخراج شاخص های مختلف، فرآیند کمی در قالب روش پیمایشی آغاز گردید. جامعه آماری پژوهش، کلیه همسران جانبازان جنگ تحمیلی تعیین شدند و 300 نفر از آنان به صورت تصادفی در دسترس انتخاب گردیدند.

    یافته ها:

    با توجه به نتایج بخش کیفی، 90 مضمون پایه، 23 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر شناسایی و استخراج شد. نتایج مدل عاملی تاییدی نشان داد که در الگوی مناسب سلامت روان وابسته به فرهنگ ایرانی برای همسران جانبازان جنگ تحمیلی، بعد تعادل در شخصیت در اولویت اول، تلاش برای ارضاء نیازها اولویت دوم و خلق محیط مثبت دارای اولویت سوم است.

    بحث و نتیجه گیری:

    الگوی تدوین یافته حاوی شاخص های سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی است که اجرای برنامه های پیشگیرانه و درمان برای همسران جانبازان، می تواند تعادل در شخصیت، تلاش برای ارضای نیازها و خلق محیط مثبت را فراهم کند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، جانبازان، نظامیان، همسران
  • رزیتا کلباسی، محمد حاتمی*، محمدرضا صیرفی، منیرالسادات حاکمی، مهرداد ثابت صفحات 25-34
    مقدمه

    بیماران تحت همودیالیز، مشکلات مختلفی را در ارتباط با عوارض بیماری مانند مشکلات جسمی، اقتصادی، اجتماعی و روانشناختی تجربه می کنند. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی درمان پذیرش/تعهد بر کیفیت زندگی و فشارخون بیماران همودیالیز انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری 3 ماهه بود. در این پژوهش 30 نفر از بیماران همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان لقمان شهر تهران در سال 1398 با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت درمان پذیرش/تعهد (8 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفت؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله‏ای دریافت نکردند و در لیست انتظار باقی ماندند. از پرسش نامه کیفیت زندگی بیماران کلیوی و ارزیابی نوسانات شاخص فشارخون به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج بیانگر این بود که درمان پذیرش/تعهد می تواند کیفیت زندگی و فشارخون بیماران همودیالیز را به طور معناداری بهبود بخشیده و نتایج در دوره پیگیری نیز از ثبات لازم برخوردار بوده است (05/0>p).

    بحث و نتیجه‏ گیری:

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش/تعهد بر افزایش کیفیت زندگی و کاهش میزان فشارخون بیماران همودیالیزی تاثیر دارد؛ بنابراین پیشنهاد می گردد علاوه بر تجویز دارو، مداخلات روانشناختی همچون درمان مبتنی بر پذیرش/تعهد برای این بیماران انجام شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، فشار خون، کیفیت زندگی، همودیالیز
  • فاطمه امانی، شادمهر میردار* صفحات 35-44
    مقدمه

    برای تشدید اثرات تمرینی در ورزشکاران از روش های مکمل مختلف استفاده می شود. از جمله مسیرهای سیگنالی شناخته شده مرتبط با هایپرتروفی عضلانی، ERK1/2 است. هدف پژوهش حاضر بررسی پاسخ دهی پروتئین ERK1/2 و سازگاری های مورفولوژیک عضلانی به یک دوره تمرین مقاومتی همراه با محدودیت جریان خون موضعی بود.

    روش بررسی

    20 سر رت نر نژاد ویستار سالم و بدون سابقه بیماری (سن 5 هفته و میانگین وزنی 7±120 گرم) به چهار گروه مساوی کنترل، کنترل با محدودیت جریان خون، تمرین قدرتی و تمرین قدرتی با محدودیت جریان خون تقسیم شدند. گروه قدرتی به مدت 8 هفته با تواتر 3 جلسه در هفته به تمرین اسکوات پرداختند. محدودیت جریان خون با استفاده از کاف با عرض mm16 و طول mm90 انجام گرفت. جهت انجام آزمایش های ایمونوهیستوشیمی ERK1/2 و مطالعات بافتی، عضله چهارسر رانی پای چپ برداشته شد. تحلیل داده ها با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه در سطح 05/0≥α انجام شد.

    یافته ها:

    در گروه تمرین قدرتی، بیان ERK1/2 عضله چهارسر رانی افزایش یافت که این تغییر در گروه های دارای محدودیت جریان خون کاهشی بود (05/0>p). در دو گروه تمرین قدرتی (با و بدون محدودیت جریان خون) قطر عضله چهارسر رانی افزایش یافت (05/0>p) و همچنین تعداد تار عضله به طور معنادار افزایش یافت (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری:

    به نظر می رسد تمرین قدرتی موجب بیان ERK1/2 می شود که همسو با افزایش رشد عضله اسکلتی است. احتمالا تمرین های قدرتی همراه با محدودیت جریان خون، هایپرتروفی عضلانی بیشتری را رقم می زنند. با وجود این چنین تاثیراتی از تعامل تمرین و محدودیت جریان خون بر بیان ERK1/2 مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تمرینات قدرتی، سلول عضلانی، رت
  • عباس کتانچی* صفحات 45-54
    مقدمه

    عفونت ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) با استرس اکسیداتیو بالا در بیماران HIV همراه بوده است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر 12 هفته تمرین ترکیبی بر شاخص های آنتی اکسیدان/اکسیدان در بیماران مبتلا به نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) بود.

    روش بررسی

    در این تحقیق نیمه تجربی، تعداد 30 نفر از بیماران مبتلا به ایدز به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه تمرین ترکیبی و کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرین ترکیبی به مدت 12هفته و 3 جلسه در هفته اجرا شد. تمرین هوازی شامل راه رفتن یا دویدن بر روی تردمیل با افزایش فزاینده شدت از 40% تا 65% ضربان قلب بیشینه و مدت 30 تا 60دقیقه بود. تمرین قدرتی نیز شامل 2 تا 4ست و 12 تا 20تکرار در هر دستگاه ایزوتونیک بود که در دامنه بار40% تا60% 1RM افزایش یافت. سطح سوپراکسیددیسموتاز (SOD) و مالون دی آلدیید (MDA) سرم به روش الایزا اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و وابسته در سطح معنی داری 05/0p< تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد 12 هفته تمرین ترکیبی موجب افزایش معنی دار سطح SOD (009/0p=) شد. همچنین تمرین ترکیبی و شرایط کنترل سبب کاهش معنی دار MDA (001/0p=) شد و بین سطح MDA دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (195/0p=).

    بحث و نتیجه گیری:

    به نظر می رسد تمرینات ترکیبی منظم می تواند به کاهش آسیب اکسایشی در بیماران مبتلا به HIV کمک کند.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، سوپراکسیددیسموتاز، مالون دی آلدئید، نقص ایمنی اکتسابی (ایدز)
  • مهری شمس قهفرخی*، فریده شمس قهفرخی صفحات 55-64
    مقدمه

    از ابتدای همه گیری ویروس کرونا، قرنطینه، منع رفت وآمد، محدودیت در ارایه برخی خدمات و راه اندازی کمپین های اطلاع رسانی در جهت مواجهه با این ویروس انجام شد. موفقیت در این اقدامات به شدت تحت تاثیر پیروی افراد است. این تبعیت از دستورات وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا تحت تاثیر دانش، نگرش و عملکرد افراد نسبت به این بیماری است. هدف مطالعه حاضر، سنجش دانش، نگرش و رفتار نسبت به کووید 19 بود.

    روش بررسی:

    در این مطالعه مقطعی که از اواخر مهر ماه تا ابتدای آبان ماه 1399 انجام شد، با استفاده از یک پیمایش آنلاین از 471 نفر از شهروندان 15 سال و بالاتر شهر اصفهان سوالات مرتبط با دانش، نگرش و عملکردشان نسبت به این بیماری پرسیده شد. آماره های توصیفی و همچنین مقایسه میانگین ها در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها:

    یافته ها نشان داد که اکثر افراد دانش بالایی نسبت به کووید 19، راه های انتقال، مراقبت ها، درمان و... داشته اند. در زمینه نگرش، اکثر افراد نگرش مثبتی نسبت به اقدامات پیشگیرانه و دغدغه های مرتبط به کرونا داشته اند. اما نگرش پاسخگویان نسبت به اقدامات دولت و در واقع اعتماد به اقدامات و سختگیرانه بودن روش های کنترلی و در نهایت کنترل این همه گیری چندان مثبت نبوده است.

    بحث و نتیجه گیری:

    این مطالعه نشان داد که داشتن آگاهی نسبت به کووید 19 منجر به داشتن نگرش بالا و عملکرد بهتر در بین شهروندان شده است. یافته های این مطالعه برای آگاه ساختن سیاست گذاران و متخصصان سلامت جامعه برای مداخلات بهداشتی آتی و افزایش آگاهی افراد می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: کووید 19، دانش، نگرش، عملکرد
  • سمیه آزرمی، فائضه بنی یعقوبی*، سیدجواد حسینی شکوه، سیمین تاج شریفی فر صفحات 65-75
    مقدمه

    ایران یکی از مستعدترین کشورهای لرزه خیز جهان است. هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع بیماری های عفونی و واگیر و چگونگی مدیریت و کنترل آن پس از بحران است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است. پژوهشگران جهت انجام آن با کلیدواژه های بحران، بلایا، بیماری واگیر، بیماری عفونی، زلزله، ایران و نظام سلامت اقدام به جستجو در داده پایگاه های داخلی و بین المللی در سال های2000 تا 2018 نمودند.

    یافته ها:

    پتانسیل بیماری های واگیردار به دنبال بلایای طبیعی به علت بی نظمی و هرج و مرج بسیار بالا است. حوادث و بلایای طبیعی می توانند موجب پیدایش عوامل بیماری زای جدید یا افزایش بیماری زایی عوامل موجود شوند. در بحران زلزله میزان متوسطی از بروز بیماری های عفونی منتقله از فرد به فرد و انتقال از آب و غذا گزارش شده است. در صورت بروز بلایای طبیعی، چنانچه اقدامات کافی برای بهداشت محیط زیست، حفاظت از منابع آب و غذا، تامین خدمات بهداشتی اولیه و پایش شرایط بهداشتی جمعیت حادثه دیده انجام نشود، بیماری های عفونی واگیر به سرعت گسترش خواهند یافت.

    بحث و نتیجه گیری:

    لازم است تدابیر پیشگیرانه از عفونت، نحوه درمان بیماران آلوده و ایزولاسیون بیماران در مواقع بحرانی و دقت در تجویز آنتی بیوتیک ها مورد توجه بیشتری قرار گیرد. لذا ضروری است، نظام سلامت برنامه هایی جهت آمادگی کارکنان و تامین وسایل و تجهیزات و برنامه پاسخ فوری تدوین نماید.

    کلیدواژگان: بلایا، بیماری های عفونی، زلزله، ایران
  • نیک بخش حبیبی*، محمد اسماعیلی، امیر خمیه گرد صفحات 76-84
    مقدمه

    فرسودگی شغلی می تواند منجر به از دست دادن کیفیت فرد و کاهش کارایی او شود که این امر در سازمانها موجب از دست رفتن بهره وری و افزایش هزینه خواهد شد، بنابراین شناسایی اثرات ناشی از تنیدگی شغلی می تواند باعث جلوگیری از بروز حوادث غیرقابل پیش بینی گردد. هدف از این مطالعه بررسی مولفه ها و شاخص های موثر بر فرسودگی شغلی کارکنان هوانوردی ایران، تبیین میزان اثرگذاری این عامل در این قبیل کارکنان و ارایه راه کار مناسب جهت کاهش آن بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - همبستگی بر اساس مدل سنجش فرسودگی شغلی مازلاک - جکسون (1996) انجام شد. جمعیت پژوهش به صورت تصادفی طبقه ای از بین هوانوردان ایران انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش نشان داد که عوامل فردی در ایجاد تنیدگی و فرسودگی موثر است. میزان تنیدگی شغلی در بعدهای خستگی هیجانی به میزان 75% و مسخ شخصیت به میزان 76% در حد «متوسط و زیاد» بود. ولی در بعد کاهش موفقیت فردی به میزان 32% «متوسط» و 68% «کم» بود. همچنین نتایج آمار استنباطی نشان داد که رابطه معنی داری بین عوامل فردی و سازمانی و فرسودگی شغلی وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری:

    در آسیب های سازمانی «پیچیدگی و مبهم بودن شغل هوانوردی» به عنوان اولین اولویت توسط پاسخ دهندگان مطرح شده است. پیشنهاد می شود تلاش گردد تا با ساده سازی کار از طریق شرح شغل مشخص و مسیر شغلی مناسب رفع ابهام انجام گیرد و نیز به رفع مسایل و مشکلات اقتصادی کارکنان هوانوردی توجه ویژه ای شود.

    کلیدواژگان: تنیدگی شغلی، فرسودگی شغلی، هوانوردی
  • فریدون خاوریان، یاسر کاظم زاده*، مسعود حاجی رسولی، ساناز میرزایان شانجانی، سعید صداقتی صفحات 85-91
    مقدمه

    دیابت نوع 2 شایع ترین بیماری غدد درون ریز در جهان شناخته می شود. اخیرا نشان داده شده، اسید آمینه تایورین می تواند بر بیماری دیابت موثر باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثر 8 هفته مکمل گیری تایورین بر میزان میوستاتین، گلوکز ناشتا و مقاومت به انسولین در بافت عضله نعلی رت های نر مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 24 سر رت نر ویستار با دامنه وزنی 215 الی 230 گرم به صورت تصادفی در 3 گروه 8 تایی شامل کنترل سالم، کنترل دیابتی و دیابتی تایورین تقسیم شدند. جهت القاء دیابت نوع2 از روش رژیم پرچرب-استرپتوزوتوسین استفاده شد. 250 میلی گرم تایورین به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن در گروه دیابتی تایورین استفاده شد. از آزمون تحلیل واریانس یک راهه در تحقیق استفاده شد.

    یافته ها:

    میزان میوستاتین، گلوکز ناشتا و مقاومت به انسولین تفاوت معنی داری بین گروه کنترل سالم و کنترل دیابتی داشت (001/0p=)، اما در گروه دیابتی تایورین نسبت به گروه کنترل سالم تفاوت معناداری مشاهده نشد، ولی با گروه کنترل دیابتی تفاوت معناداری در میزان متغیرهای تحقیق داشت (001/0p=).

    بحث و نتیجه گیری:

    مکمل گیری تایورین می تواند در کاهش عوارض در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 موثر باشد.



    موثر باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، مقاومت به انسولین، میوستاتین، تائورین
  • بشری هاتف، فهیمه قهوه چی الحسینی، ژیلا پیرزاد جهرمی* صفحات 92-95
|
  • Sharafi, Akbari *, Hamzeh Ahmadian, Rafigh Hasani Pages 4-14
    Background

    Burnout is one of the most important unavoidable consequences of work stress, which causes physical fatigue, changes in peoplechr('39')s behavior, and their job performance. The aim of this study was the mediating role of hardiness and job self-efficacy based on the social support in predicting burnout.

    Materials and methods

    This descriptive correlational study was an applied one that was performed on 275 employees of a military hospital in 2019. Data was collected from questionnaires including social
    support, job independence, and job self-efficacy. Data were analyzed using Structural Equation Modeling (LISREL software) and multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The results showed that the two variables of self-efficacy and hardiness have a direct negative effect on burnout. Also, these two variables have a significant indirect effect on burnout through social support.

    Conclusion

    Based on the present study, it can be inferred that there is a significant relationship between social support and job self-efficacy. Therefore, it can be implicitly concluded that high job self-efficacy is effective in predicting burnout.

    Keywords: Self Efficacy, Social Support, Burnout
  • Mahnaz Jilanchi, Mahmoud Borjali*, Hamidreza Vatankhah, Maryam Mashayekh, Alireza Zali Pages 15-24
    Background

    Dialysis patients are prone to various complications of trhe disease such as physical, economic, social, and psychological problems. The current study aimed to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on quality of life and blood pressure in hemodialysis patients.

    Materials and methods

    This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest design with control group and a 3-month follow-up. The statistical population of this study included 30 hemodialysis patients referred to Loghman Hospital in Tehran in 2019. They were selected using purposive sampling and divided into experimental (15 people) and control (15 people) groups. The experimental group underwent acceptance and commitment therapy (eight sessions of 90 minutes), but the control group received no intervention and remained on the waiting list. Kidney Disease Quality of Life Short Form (KDQOL-SF™ 1.3) and blood pressure index were used to collect information.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment has a significant impact on the quality of life and blood pressure index of hemodialysis patients and the results were stable in the follow-up period (p<0.05).

    Conclusion

    In summary, the results showed that acceptance  commitment therapy has an effect on increasing the quality of life and reducing blood pressure in hemodialysis patients. Therefore, in addition to prescribing medicines, psychological interventions such as acceptance and commitment therapy are recommended for these patients.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Blood Pressure, Quality of Life, Hemodialysis
  • Rozita Kalbasi, Mohamad Hatami*, Mohammadreza Seyrafi, Monir Alsadat Hakemi, Mehrdad Sabet Pages 25-34
    Background

    Dialysis patients are prone to various complications of trhe disease such as physical, economic, social, and psychological problems. The current study aimed to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on quality of life and blood pressure in hemodialysis patients.

    Materials and methods

    This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest design with control group and a 3-month follow-up. The statistical population of this study included 30 hemodialysis patients referred to Loghman Hospital in Tehran in 2019. They were selected using purposive sampling and divided into experimental (15 people) and control (15 people) groups. The experimental group underwent acceptance and commitment therapy (eight sessions of 90 minutes), but the control group received no intervention and remained on the waiting list. Kidney Disease Quality of Life Short Form (KDQOL-SF™ 1.3) and blood pressure index were used to collect information.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment has a significant impact on the quality of life and blood pressure index of hemodialysis patients and the results were stable in the follow-up period (p<0.05).

    Conclusion

    In summary, the results showed that acceptance  commitment therapy has an effect on increasing the quality of life and reducing blood pressure in hemodialysis patients. Therefore, in addition to prescribing medicines, psychological interventions such as acceptance and commitment therapy are recommended for these patients.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Blood Pressure, Quality of Life, Hemodialysis
  • Fatemeh Amani, Shadmehr Mirdar* Pages 35-44
    Background

    The aim of this study was to investigate the response of ERK1/2 protein and muscular morphological adaptations to a period of resistance training with local blood flow restriction.

    Materials and methods

    Twenty healthy male Wistar rats without clinically evident disease (5 weeks old, 120±7 g weight) were divided into four equal groups: control, control with limited blood flow, resistance training and, resistance training with limited blood flow. The resistance group practiced squats for eight weeks with a frequency of three sessions per week. Blood flow restriction was performed using a cuff with a width of 16 mm and a length of 90 mm. For Immunohistochemical test of ERK1/2 and histological studies, the left quadriceps muscle of the left leg was removed. Data analysis was performed by one-way analysis of variance at a level of α≤0.05.

    Results

    In the resistance training group, the ERK1/2 expression in the quadriceps muscle increased, while decreased in the groups with limited blood flow  (p<0.05). In both groups of the resistance training (with and without blood flow restriction), quadriceps muscle diameter increased (p<0.05). Also, the number of muscle fibers increased significantly (p<0.05).

    Conclusion

    resistance training seems to induce ERK1/2, which is consistent with increased skeletal muscle growth. Resistance exercises with limited blood flow may result in more muscle hypertrophy. However, such effects of the interaction between resistance training and blood flow restriction on the expression of ERK1/2 was not observed.

    Keywords: Resistance Training, Muscle Cells, Rats
  • Abbass Katanchi* Pages 45-54
    Background

    Human immunodeficiency virus (HIV) infection have been associated with high oxidative stress in HIV patients. The aim of this study was to investigate the effect of 12 weeks combined training on the antioxidant/oxidative indexes in HIV-infected patients.

    Materials and methods

    In this semi-experimental study, 30 AIDS patients were selected in a targeted and accessible way and were randomly divided into two groups; combined training and control. The combined training program was run for 12 weeks and three sessions per week. Aerobic training involves walking or jogging on a treadmill with a rising intensity from 40% to 65% of maximum heart rate for 30 to 60 minutes. Also, Strength training includes two to four sets and 12 to 20 repetitions per isotonic device, which increased in the range from 40% to 60% 1RM. Serum Superoxide dismutase (SOD) and Malondialdehyde (MDA) levels were calculated using the ELISA method. Data were analyzed by independent and dependent t-test at the p <0.05.

    Results

    The results showed that 12 weeks of combined training caused a significant increase in SOD level (p=0.009). Also, combined training and control conditions caused a significant decrease in MDA (p=0.001), and no significant difference was observed between the MDA levels of the two groups (p = 0.195).

    Conclusion

    it seems that regular combined training can help to reduce oxidative damage in HIV patients.

    Keywords: Exercise Training, Superoxide Dismutase, Malondialdehyde, Acquired Immune Deficiency Syndrome
  • Mehri Shams Ghahfarokhi*, Farideh Shams Ghahfarokhi Pages 55-64
    Background

    Since the beginning of the coronavirus pandemic, several control measures were taken, such as quarantine, curfews, restrictions on the provision of certain services, and the launch of information campaigns. Success in these actions is strongly influenced by peoplechr('39')s obedience to the instructions of the Ministry of Health and the National Corona Headquarters and this is influenced by their knowledge, attitude and practice. The aim of the present study was to assess the knowledge, attitude, and behavior of people towards COVID-19.

    Materials and methods

    This study is a cross-sectional that was conducted from late October to early November 2020, using an online survey, from 471 citizens aged 15 years and older in Isfahan were asked questions related to the knowledge, attitude,  and practice toward this disease. Descriptive statistics as well as comparison of means were used in the study.

    Results

    The findings showed that most people had a high level of knowledge about COVID-19, modes of transmission, care, treatment, etc. In terms of attitude, most people had a positive attitude towards preventive measures and COVID-19-related concerns. However, the attitude of the respondents towards the actions of the government,  the strictness of the control methods, and finally the control of this epidemic has not been very positive.

    Conclusion

    In summary, this study showed that being aware of COVID 19 has led to a high attitude and a better performance among citizens. The findings of this study can be useful for informing policy makers and community health professionals about future health interventions and raising peoplechr('39')s awareness.

    Keywords: COVID-19, Knowledge, Attitudes, Practice
  • Somayeh Azarmi, Faeze Baniyaghoobi*, Seyyed-Javad Hosseini-Shokouh, Simintaj Sharififar Pages 65-75
    Background

    Iran is one of the most earthquake-prone countries in the world. The aim of this study was to investigate the prevalence of infectious and contagious diseases and to manage and control them after the crisis.

    Materials and methods

    This was a review study. To do this, researchers used keywords: the crisis, the disaster, infectious diseases, contagious disease, the earthquake, Iran, and the health system to search the data of national and international databases from 2000 to 2018.

    Results

    The potential for contagious diseases following natural disasters is very high due to disorder and chaos. Natural disasters can cause new pathogens or increase the pathogenicity of existing factors. In the earthquake crisis, an average number of infectious diseases transmitted from person to person and from water as well as food have been reported. In the event of natural disasters, infectious diseases will spread rapidly if adequate measures are not taken for environmental health, protection of water and food resources, provision of primary health services, and monitoring the health conditions of the affected population.

    Conclusion

    It is necessary to pay more attention to preventive measures against infection, treatment of infected patients and isolation of patients in critical situations and accuracy in prescribing antibiotics. Therefore, the health system should develop programs to prepare employees, to provide tools and equipment, as well as to plan an immediate response. So, it is essential that the health system develop programs to prepare staff and provide equipment and supplies and an immediate response plan.

    Keywords: Disasters, Infectious Diseases, Earthquakes, Iran
  • Nickbakhsh Habibi*, Mohammad Esmaeili, Amir Kheimigard Pages 76-84
    Background

    Job burnout can lead to a loss of quality and efficiency of a person, which will cause the lack of productivity and increased costs in organizations. Therefore, identifying the effects of occupational stress can prevent unpredictable events. The purpose of this study was to investigate the components and indicators affecting the burnout of Iranian aviation employees, to explain the effectiveness of this factor in them and to provide a suitable solution to reduce it.

    Materials and methods

    This descriptive-correlational study was based on Maslach-Jackson (1996) Burnout Inventory. The study population was randomly selected from among Iranian aviators

    Results

    . Findings showed that individual factors are affective in stress and burnout. The rate of occupational stress  in emotional fatigue was 75% and in the personality change was76%that were moderate and high, respectively, but the dimension ofreduced personal success was 32% ,moderate, and 68%, low. In addition, the results of inferential statistics indicated that there is a significant relationship between individual and organizational factors as well as job burnout.



    Conclusion

    In summary, in organizational injuries, “complexity and ambiguity of aviation work” has been identified as a first priority by respondents. It is recommended that efforts be made to simplify the work through a specific job description and a suitable career path to remove ambiguity and also to pay special attention to solving the economic problems of aviation employees

    Keywords: Occupational Stress, Occupational Burnout, Aviation
  • Fereydoun Khavarian, Yaser Kazemzadeh*, Masoud Hajirasouli, Sanaz Mirzayan Shanjani, Saeed Sedaghati Pages 85-91
    Background

    Type 2 diabetes is the most common endocrine disease in the world. Recently, it has been shown that the amino acid taurine can be effective in diabetes. The aim of this study was to evaluate the effect of eight weeks of taurine supplementation on myostatin, fasting glucose, and insulin resistance in soleus muscle tissue of male rats with type 2 diabetes.

    Materials and methods

    In this experimental study, 24 male Wistar rats weighing 215 to 230 g were randomly divided into three groups: healthy control, diabetic control, and diabetic taurine. High Fat Diet- Streptozotocin (HFD-STZ) method was used to induce type 2 diabetes. A dosage of 250 mg of taurine per kg of body weight was used in the diabetic taurine group. One-way analysis of variance was used in the research.

    Results

    The results showed that the amount of myostatin, fasting glucose, and insulin resistance were significantly different between healthy control and diabetic control (p=0.001), but in the diabetic group, taurine was not significantly different from the healthy control group. However, there was a significant difference in the amount of research variables with the diabetic control group (p=0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that the taurine supplementation can be effective in reducing complications in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Type 2 Diabetes, Insulin Resistance, Myostatin, Taurine ine
  • Boshra Hatef, Fahimeh Ghahvehchi-Hosseini, Gila Pirzad Jahromi* Pages 92-95