فهرست مطالب

تحقیقات نظام سلامت - سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1400)

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهسا شیرانی، آزاده زارعی، محمدرضا مرآثی، غلامرضا عسگری* صفحات 80-86
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط فعالیت فیزیکی و شاخص های کیفیت اسپرم در مردان نابارور مراجعه کننده به مرکز ناباروری شهر اصفهان در سال 1398 انجام شد.

    روش ها:

    در این مطالعه مقطعی، 175 مرد نابارور (55-18 ساله) مراجعه کننده به کلینیک ناباروری رویان اصفهان، پس از تکمیل کردن رضایت نامه کتبی، وارد تحقیق شدند. داده های دموگرافیک نمونه ها به وسیله پرسش نامه و اطلاعات فعالیت فیزیکی آن ها (شدت، نوع و مدت زمان) با کمک پرسش نامه بین المللی فعالیت فیزیکی (International Physical Activity Questionnaires یا IPAQ) جمع آوری گردید. شاخص های کیفیت اسپرم (غلظت- حرکت- مورفولوژی و حجم) نیز با استفاده از تست اسپرماتوگرام بررسی شد. داده ها در نرم افزار SPSS و سطح معنی داری 05/0 > P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    به سبب عدم پراکندگی داده های فعالیت فیزیکی، کل افراد مورد بررسی در گروه فعالیت بدنی با شدت متوسط طبقه بندی شدند. برای ارزیابی دقیق تر رابطه بین فعالیت فیزیکی با شاخص های غیر نرمال اسپرم، از آزمون رگرسیون لجستیک چند متغیره (نسبت شانس) با فاصله اطمینان (95 درصد) استفاده شد. جهت بررسی آنالیزها، به سبب عدم پراکندگی داده های فعالیت فیزیکی، از مقادیر میانه METs استفاده گردید و هیچ گونه ارتباط معنی داری بین شاخص های کیفیت اسپرم و سطوح بیشتر از میانه در مقایسه با سطح رفرنس (سطوح کمتر از میانه فعالیت فیزیکی) در شرکت کنندگان مشاهده نشد.

    نتیجه گیری:

    در پژوهش حاضر، رابطه معنی داری بین شاخص های کیفیت اسپرم و الگوی فعالیت فیزیکی مردان نابارور یافت نشد. همچنین، بین نمایه توده بدنی و شاخص های کیفیت اسپرمی ارتباطی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: ناباروری، فعالیت فیزیکی، اسپرماتوگرام، کیفیت اسپرم
  • کاظم رنگزن*، مصطفی کابلی زاده، شاهین محمدی صفحات 87-96
    مقدمه

    استان خوزستان یکی از بزرگ ترین استان های صنعتی ایران با آلاینده های زیاد در هوا می باشد. یکی از آلاینده های اصلی هوا، دی اکسید نیتروژن (Nitrogen dioxide یا NO2) است که بررسی آن در سطح استان برای مدیران و برنامه ریزان، می تواند بسیار حایز اهمیت باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مکانی- زمانی آلاینده NO2 در استان خوزستان با استفاده از ماهواره سنتینل 5 [سنجنده TROPOspheric Monitoring Instrument (TROPOMI)] انجام شد.

    روش ها:

    ابتدا مقدار غلظت آلودگی NO2 تروپوسفری در هر ماه برآورد گردید. در مرحله بعد با استفاده از نرم افزار ArcMap، میانگین ماهانه از غلظت این آلاینده برای استان خوزستان به دست آمد. از طرف دیگر، موقعیت 100 صنعت مهم آلاینده هوا در استان خوزستان با استفاده از نقشه های Google Earth تهیه شد. در نهایت، شهرها و صنایع استان خوزستان به ترتیب میزان غلظت آلودگی NO2 تروپوسفری اولویت بندی گردید.

    یافته ها:

    مقادیر بیشینه غلظت NO2 به ترتیب در شهرهای باوی، اهواز، آبادان و ماهشهر مشاهده گردید. تراکم این گاز در شهرهای ایذه، لالی و باغ ملک کمترین مقادیر را به خود اختصاص داد. در ماه های سرد سال، غلظت این آلاینده در شهرهای خرمشهر و بندر ماهشهر بیشتر از ماه های گرم سال بود. همچنین، نتایج تجزیه و تحلیل آلودگی این آلاینده در صنایع نشان داد که بیشترین غلظت آن در صنایع پتروشیمی فارابی مشاهده گردید و در اولویت های بعدی، می توان به صنایع فولاد خوزستان و پتروشیمی غدیر و رازی اشاره نمود.

    نتیجه گیری:

    با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش، چنین می توان استنباط نمود که مناطق با غلظت بالای NO2 در استان خوزستان، مربوط به شهرهایی با تراکم جمعیت زیاد و فعالیت های صنعتی است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ذرات معلق، سری های زمانی، سنتینل 5، ایران
  • محمد مطلبی، عبدالجواد خواجوی، صدیقه نیازی، رقیه رحمانی، علی اکرامی نوقابی، مریم صابری* صفحات 97-103
    مقدمه

    از جمله راه های موثر در تشخیص زودرس سرطان پستان، خودآزمایی پستان است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت خودآزمایی پستان و مداخلات پیگیری در زنان شهر گناباد انجام شد.

    روش ها:

    این مطالعه از نوع کارآزمایی در عرصه بود و در آن، 140 خانم متاهل 20 تا 49 ساله شهر گناباد، به صورت تصادفی انتخاب شدند و به دو گروه مداخله و شاهد تخصیص یافتند. مهارت خودآزمایی پستان قبل، بلافاصله و سه ماه پس از مداخله آموزشی در دوگروه ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از آزمون های Repeated measures ANOVA، t و MANOVA در نرم افزار SPSS و سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    میانگین سنی زنان مشارکت کننده، 69/6 ± 27/37 سال بود. قبل از مداخله آموزشی، نزدیک به نیمی از زنان دو گروه، رفتار خودآزمایی پستان را انجام نداده بودند یا با تکنیک درست آن آشنا نبودند. افزایش معنی داری در نمرات ارزیابی مهارت خودآزمایی گروه مداخله نسبت به گروه شاهد وجود داشت (050/0 > P). تداوم اثر مداخله آموزشی سه ماه بعد از مداخله نیز قابل مشاهده بود (001/0 > P)؛ در حالی که تغییرات در گروه شاهد معنی دار نبود.

    نتیجه گیری:

    مداخله آموزشی متمرکز بر آموزش مهارت خودآزمایی پستان در زنان، می تواند در ارتقای مراقبت فردی و تشخیص زودرس سرطان پستان موثر باشد. بر این اساس، طراحی برنامه آموزشی جامع خودآزمایی پستان و ادغام آن در برنامه ملی سلامت زنان، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، خودآزمایی پستان، آموزش، پایگاه سلامت
  • سولماز سید رجبی زاده*، رضا توکلی، داوود شجاعی زاده صفحات 104-110
    مقدمه

    با توجه به اهمیت دوران بارداری و ارتقای سلامت مادر و جنین، نقش برنامه های آموزشی انکارناپذیر است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر ارتقای رفتارهای پیشگیرانه از عفونت ادراری در زنان باردار انجام شد.

    روش ها:

    این مطالعه از نوع مداخله ای نیمه تجربی بود و بر روی 94 زن باردار مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهرستان دزفول در سال 98-1397 انجام گردید. نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بود که در دو نوبت قبل و دو ماه پس از آموزش از سوی زنان باردار تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های 2c و Independent t در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک و ابعاد مختلف مدل اعتقاد بهداشتی در مرحله قبل از مداخله وجود نداشت. پس از دریافت برنامه آموزشی توسط گروه مداخله، تفاوت معنی داری در میانگین اثر آموزش نمره آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، موانع درک شده، منافع درک شده، راهنما برای عمل، خودکارامدی و رفتار در گروه مداخله مشاهده شد (001/0 > P).

    نتیجه گیری:

    طراحی برنامه های آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی، می تواند بر رفتارهای پیشگیرانه عفونت ادراری دوران بارداری موثر باشد؛ چرا که از طریق افزایش آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده و خودکارامدی، تاثیر مثبتی بر رفتار زنان باردار می گذارد و منجر به کاهش موانع درک شده سر راه اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از عفونت ادراری دوران بارداری شود.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، ارتقای رفتارهای پیشگیرانه، عفونت ادراری، زنان باردار
  • حمید محمدی، احمدرضا عسکری*، حمید زاهدی، حسین شهنازی صفحات 111-118
    مقدمه

    سلامت عمومی از جمله نیازهای ضروری روحی و روانی انسان محسوب می‎گردد. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارایه مدل مشارکت در فعالیت‎های ورزشی با سطح سلامت عمومی و نقش تعدیل‎گر آگاهی بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود.

    روش ها:

    این مطالعه از نوع همبستگی و از نظر شیوه جمع آوری اطلاعات، پیمایشی بود و به روش توصیفی انجام گردید. جامعه تحقیق متشکل از 120 هزار نفر از شرکت کنندگان زن و مرد در فعالیت‏های ورزشی گروهی و انفرادی عمومی ارایه شده توسط شهرداری اصفهان بود که از بین آن ها، 384 نفر نمونه (247 زن با میانگین سنی 1/14 ± 0/42 سال و 137 مرد با میانگین سنی 7/10 ± 0/46 سال) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه‎ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسش نامه‎های سلامت عمومی Goldberg (General Health Questionnaire یا GHQ) و رفتار برنامه ریزی شده کریمی و همکاران استفاده گردید. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی، آزمون رگرسیون و معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS و Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    ارتباط مثبت و معنی داری بین تمایل به انجام کار و رفتار برنامه ریزی ‎شده مشارکت در فعالیت‎های ورزشی و همچنین، سلامت عمومی و رفتار برنامه‎ریزی شده مشارکت در فعالیت های ورزشی، وجود داشت (05/0 ≥ P).

    نتیجه گیری:

    با آگاهی بخشی به مردم در خصوص اثرات مفید ورزش، می‎توان به منظور تثبیت رفتار مشارکتی آن ها در فعالیت‏های ورزشی، جهت ارتقا و حفظ سلامت عمومی مردم‎ برنامه‎ریزی نمود.

    کلیدواژگان: رفتار، فعالیت‎ بدنی، سلامت عمومی
  • فرناز نوابی فر، سید حمید آتش پور*، محسن گل پرور صفحات 119-126
    مقدمه

    ویژگی های شخصیتی، نقش برجسته ای در نحوه تعاملات بین فردی به ویژه ازدواج دارد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف تبیین ارتباط ویژگی های شخصیتی با یکی از مهم ترین ویژگی های فردی یعنی خودکنترلی در چارچوب مدل انیاگرام انجام گردید. انیاگرام نظریه ای است که 9 تیپ اصلی شخصیت و الگوهای احساسی، ادراکی و رفتاری خاص آن را توصیف می کند. تحلیل ارتباط خودکنترلی با صفات شخصیتی زوجین، می تواند منجر به تصمیم گیری آگاهانه تر و پیشگیری از جدایی ناشی از انتخاب های سطحی شود.

    روش ها:

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه شاهد بود. جامعه آماری را کلیه زوجین در مرحله پیش از ازدواج مراجعه کننده به 5 مرکز مشاوره شهر اصفهان تشکیل داد که از میان آن ها، 30 زوج به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفره قرار گرفتند. گروه آزمایش، آموزش انیاگرام را به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمود. پرسش نامه خودکنترلی Tangney در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون (با فاصله 45 روز) تکمیل گردید. داده ها در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش انیاگرام بر خودکنترلی اولیه (01/0 > P، 36/0 = F)، خودکنترلی بازدارنده (01/0 > P، 70/73 = F) و خودکنترلی کل (01/0 > P، 51/21 = F) متقاضیان موثر بوده است.

    نتیجه گیری:

    نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر می تواند جهت توانمندسازی متقاضیان ازدواج که شناختی از ویژگی های شخصیتی خود ندارند، موثر واقع شود. همچنین، آگاهی از روش ابراز هیجانات هر تیپ شخصیتی بر خودکنترلی زوجین تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: پیش از ازدواج، انیاگرام، خودکنترلی
  • حسن مردانی* صفحات 127-132
    مقدمه

    فاضلاب در صنایع دارویی به دلیل دارا بودن آلودگی های مختلف میکروبی و شیمیایی، حساسیت بالایی دارد و مدیریت مناسب آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی، ارزیابی، طبقه بندی و تعیین معیار خطر به منظور طراحی و ارایه فرایند و نحوه مدیریت فاضلاب در مراکز صنعتی- دارویی انجام شد.

    روش ها:

    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. بررسی و ارزیابی از طریق اندازه گیری، مطالعه فرایندها، تعیین مقدار و نوع مواد اولیه مصرفی و خطر آن ها، ارزیابی خطر و مصاحبه حضوری انجام گرفت. سپس بر اساس یافته های کمی و کیفی به دست آمده و با استفاده از رهنمود ها، برنامه و فرایند نحوه مدیریت فاضلاب شیمیایی و بیولوژیک تهیه و ارایه گردید.

    یافته ها:

    از کل فاضلاب شیمیایی، 0/60 درصد قابل تخلیه به شبکه فاضلاب شهری، 4/2 درصد قابل خنثی سازی، 1/5 درصد قابل ترقیق و 4/29 درصد غیر قابل تخلیه به شبکه بود. از مجموع فاضلاب میکروبی نیز 0/49 درصد نیاز به بی خطرسازی داشت و 0/51 درصد بدون نیاز به بی خطرسازی، قابل تخلیه به شبکه بود.

    نتیجه گیری:

    بخش عمده فاضلاب در مراکز صنعتی- دارویی، از نوع بی خطر است و با طراحی یک فرایند مدیریت فاضلاب و تدوین دستورالعمل های اجرایی، می توان از گزینه تخلیه به شبکه فاضلاب و یا استفاده از سیستم تصفیه متعارف برای بخش بی خطر و کم خطر فاضلاب و توانمندی شرکت های امحای ذی صلاح به منظور دفع بخش خطرناک فاضلاب این مراکز استفاده نمود.

    کلیدواژگان: صنایع دارویی، فاضلاب میکروبی، فاضلاب شیمیایی
  • زهرا صدیقی، الهه عرب عامری*، کیوان ملانوروزی، عبدالله قاسمی، سید کاظم موسوی ساداتی صفحات 133-141
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف اثر دستکاری طول دوره تمرینات چشم ساکن بر یادگیری یک مهارت مهاری در کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی انجام گردید.

    روش ها:

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و دوره پیگیری 14 روزه بود. جامعه آماری متشکل از دختران 6 ساله دارای اختلال هماهنگی رشدی مهدکودک دانشگاه اصفهان بود که به روش هدفمند و با استفاده از نسخه دوم مجموعه آزمون ارزیابی مهارت حرکتی کودکان (Movement Assessment Battery for Children-2 یا MABC-2)، 45 کودک دارای اختلال هماهنگی رشدی انتخاب شدند. شرکت کنندگان بر اساس نمرات پیش آزمون (عملکرد)، در سه گروه 15 نفره تمرینات چشم ساکن پایه، چشم ساکن کوتاه مدت و چشم ساکن بلندمدت قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون، نمونه ها اقدام به دریافت 10 کوشش کیسه لوبیا نمودند. مرحله اکتساب در 18 جلسه و هر جلسه 10 کوشش انجام گرفت. پس از اتمام آخرین جلسه تمرینی، در مرحله پس آزمون و در دو هفته بی تمرینی در مرحله پیگیری، شرکت کنندگان اقدام به دریافت 10 کوشش کیسه لوبیا کردند. در هر یک از مراحل، اطلاعات بینایی به وسیله دستگاه ردیابی چشم و دقت پرتاب نیز توسط محقق ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون Repeated measures ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    هر سه نوع تمرین چشم ساکن پایه، چشم ساکن کوتاه مدت و چشم ساکن بلندمدت، تاثیر معنی داری بر مهارت دریافت کردن و طول دوره چشم ساکن داشت (05/0 > P). همچنین، تمرینات چشم ساکن بلندمدت، دارای اندازه اثر بالاتری در مقایسه با تمرینات چشم ساکن کوتاه مدت و پایه بود.

    نتیجه گیری:

    به طور کلی، نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر، بر اهمیت دوره طولانی تر چشم ساکن بر یادگیری مهارت های مهاری تاکید دارد که تاییدی بر فرضیه پیش برنامه ریزی می باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات خیرگی، دوره چشم ساکن، مهارت دریافت کردن، هماهنگی حرکتی
  • فاطمه مکی زاده*، اسماعیل بیگدلو صفحات 142-149
    مقدمه

    کووید 19 به دلیل بیماری زایی و شیوع گسترده آن در سراسر جهان، به یک نگرانی عمده بهداشت جهانی تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف ترسیم و تحلیل شبکه مفهومی تولیدات علمی حوزه موضوعی کووید 19 در پایگاه PubMed جهت شناخت هرچه بیشتر این حوزه انجام گردید.

    روش ها:

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به تحلیل محتوای متون با رویکرد علم سنجی پرداخت. جامعه تحقیق را 9999 مقاله حوزه بیماری کووید 19 تشکیل داد که در محدوده زمانی سال های 2021-2020 در پایگاه PubMed نمایه شده بود. تحلیل داده ها و ترسیم شبکه مفهومی با استفاده از نرم افزارهای Ravar PreMap، UCINET، NetDraw و VOSviewer انجام گرفت.

    یافته ها:

    با توجه به شاخص های مرکزیت، مفاهیمی مانند SARS-CoV-2 و Pandemics، از جمله پرکاربردترین موضوعات این حوزه به شمار می رود. ساختار فکری این حوزه در چهار خوشه موضوعی شامل «پاندمی و کنترل بیماری های واگیردار»، «درمان کووید 19»، «عوامل مرتبط با شدت بیماری» و «قرنطینه و تشخیص کووید 19» قرار گرفت.

    نتیجه گیری:

    با تحلیل موضوعات منتسب به مدارک، خوشه های موضوعی شکل گرفته دارای ارتباط ساختاری با یکدیگر هستند. بیشتر پژوهشگران به جنبه های پاندمی، کنترل بیماری های واگیردار و درمان کووید 19 توجه داشتند. نیاز به انجام مطالعات چند بخشی (بررسی از زوایای متفاوت) در حوزه هایی همچون عوامل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی یا فرهنگی که کمتر به آن توجه شده است، احساس می گردد.

    کلیدواژگان: کووید 19، پایگاه PubMed، علم سنجی، شبکه مفهومی
  • علی حلبی ساز اصفهانی، اکبر حسن زاده، بهزاد مهکی، عاطفه میرمعینی، زهرا حیدری* صفحات 150-158
    مقدمه

    در مطالعات مورد منفرد، بین مشاهدات خودهمبستگی وجود دارد که باعث نقض فرض استقلال مشاهدات می‏گردد. در رگرسیون ناپیوستگی، همبستگی بین مشاهدات در طول زمان و در مراحل مختلف درمانی (خط پایه، مداخله و...) مد نظر قرار می گیرد. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه روش های دیداری و روش رگرسیون ناپیوستگی در بررسی اثربخشی روش درمانی Lidcombe بر کاهش میزان شدت لکنت کودکان دبستانی شهر اصفهان بود.

    روش ها:

    این مطالعه به روش مورد منفرد (طرح A-B-A) بر روی 4 کودک 9-7 ساله دارای لکنت انجام شد. روش درمانی Lidcombe به مدت 22 هفته اجرا گردید و اثربخشی آن بر ویژگی های گفتاری کودکان مورد ارزیابی قرار گرفت. شدت لکنت زبان توسط یک مقیاس عددی ارزیابی شد. به منظور تحلیل داده ها، از روش تحلیل دیداری، اندازه اثر و رگرسیون ناپیوستگی استفاده گردید.

    یافته ها:

    تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس تحلیل های دیداری و رگرسیون ناپیوستگی نشان داد که به دنبال مداخله، تغییرات معنی داری به صورت کاهش شدت هجاهای لکنت شده در اغلب شرکت کنندگان به وجود آمد. ضرایب رگرسیونی در تغییر فاز از مرحله درمانی به پیگیری معنی دار شد؛ به این معنی که برنامه درمانی Lidcombe در گذشت زمان و در تغییر فاز از مرحله درمانی به پیگیری موثر واقع شده است.

    نتیجه گیری:

    نتایج به دست آمده نشان دهنده تاثیر مثبت روش درمانی Lidcombe بر کاهش شدت لکنت کودکان می باشد و شواهد اولیه را جهت به کارگیری این روش برای درمان کودکان مبتلا به لکنت زبان فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: لکنت، Lidcombe، ویژگی های گفتاری، مورد منفرد، رگرسیون ناپیوستگی
|
  • Mahsa Shirani, Azadeh Zareie, Mohammadreza Meraci, Gholamreza Askari * Pages 80-86
    Background

    Infertility is described as inability of a couple to bring a child within 12 months or more of regular unprotected intercourse. Studies have suggested associations between semen quality and lifestyle factors, including physical activity and dietary intakes. This cross-sectional study aimed to assess the relationship between physical activity and sperm quality parameters in infertile men who referred to infertility clinic of Isfahan City, Iran, in 2019.

    Methods

    In this cross-sectional study, 175 infertile men (18-55 years old) who referred to Royan infertility clinic in Isfahan, entered the study after completing the written consent form. Demographic data were collected using a questionnaire and physical activity information was collected by International Physical Activity Questionnaire (IPAQ). Sperm quality parameters including sperm concentration (SC), total sperm motility (TSM), normal sperm morphology (NSM), and sperm volume were investigated by spermogram test. For all analyses, SPSS software was used and P ˂ 0.05 was considered as significance level.

    Findings

    Due to the lack of dissemination of physical activity data, all subjects were classified in the group of physical activity with moderate intensity. Multivariate logistic regression [odds ratio (OR)] with 95% confidence interval (CI) was used to assess more accurately the relationship between physical activity and abnormal sperm parameters. Median values of metabolic equivalent of task (METs) were used to analyze the data due to lack of dissemination of physical activity data and no significant relationship was observed between sperm quality parameters and levels above median compared to the reference level (levels below median) in participants.

    Conclusion

    No significant relationship was found between sperm quality parameters and physical activity pattern in infertile men. Furthermore, no relationship was found between body mass index (BMI) and sperm quality parameters.

    Keywords: Infertility, Physical activity, Spermogram, Sperm quality
  • Kazem Rangzan *, Mostafa Kabolizadeh, Shahin Mohammadi Pages 87-96
    Background

    Khuzestan province is one of the largest industrial provinces in Iran, with high air pollution. One of the main air pollutants is nitrogen dioxide (NO2) in the atmosphere, which is linked to several epidemiological and environmental effects. Thus, spatial and temporal monitoring of NO2 is crucial for land managers. So, the aim of this study was the spatiotemporal evaluation of NO2 in Khuzestan Province, Iran, using Sentinel 5 (TROPOMI).

    Methods

    Initially, the amount of tropospheric NO2 concentration was estimated in each month. In the next step, using ArcMap software, the monthly average of tropospheric NO2 was extracted from 12 months. Moreover, the location of 100 important air pollutant industries in the Khuzestan Province was extracted using Google Earth image. Thus, using the monthly average NO2 concentrations and the location of the cities and industries, the monthly average pollution of this pollutant was extracted for the cities and industries. Finally, the cities and industries of air pollution in Khuzestan Province were prioritized based on of tropospheric NO2 concentration.

    Findings

    The maximum concentrations of this gas was in Bavi, Ahvaz, Abadan, and Mahshahr cities; and respectively, this gas had the lowest values of NO2 in Izeh, Lali, and Baghmalek cities. Moreover, in the cold months of the year, Khorramshahr and Mahshahr had higher concentrations of NO2 in comparison to the warm months of the year. The results of the spatial analysis revealed that the highest concentration of NO2 was in the Farabi Petrochemical Company, Khuzestan Steel Company, Ghadir, and Razi Petrochemicals, respectively.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be deduced the influence of local emission sources of NO2 in Khuzestan Province is related to population density, high traffic of motor vehicles, and industrial activities.

    Keywords: Air pollutions, Particulate matters, Time series, Sentinel 5, Iran
  • Mohammad Matlabi, Abdaldjvad Khajavi, Sedegeh Niazi, Roghaieh Rahmani, Ali Ekrami Noghabi, Maryam Saberi * Pages 97-103
    Background

    Breast Self-examination (BSE) is one of the effective ways of early diagnosis of breast cancer. This study surveyed the effect of a BSE training program and intervention on women referred to health centers in Gonabad, Iran.

    Methods

    In this field trial study, 140 married women aged 20-49 from Gonabad were chosen randomly and divided into two groups of control and experiment. The BSE skill was examined in both groups before, immediately after, and three months after the intervention. Data was analyzed by SPSS software and statistical tests like analysis of variance (ANOVA), student t-test, and multivariate ANOVA in significant level of α = 0.05.

    Findings

    The mean age of the participants was 37.27 ± 6.69 years. Before the the intervention, nearly half of the women in both groups had not performed BSE or they were not familiar with its proper technique. After the intervention, the evaluation score of the BSE skill increased significantly in the experiment group (P < 0.050). The follow up controls after three months showed statistically significant effect of the intervention (P < 0.001), but changes in the control group were not significant.

    Conclusion

    Training interventions based on the BSE technique was effective in promoting self-care and early diagnosis of breast cancer among women. Thus, it is essential to design a BSE training program and integrate it into the National Women's Health Program.

    Keywords: Breast cancer, Breast self-examination, Education, Community health center
  • Solmaz Seyed Rajabizadeh *, Davood Shojaizadeh Pages 104-110
    Background

    Considering the importance of improving the health of the mother and fetus during pregnancy, the role of training programs is undeniable. This study was performed aiming to examine the effect of education based on Health Belief Model (HBM) on promoting urinary tract infection preventive behaviors in pregnant women.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 94 pregnant women referring to comprehensive health centers in the city of Dezful, Iran, in 2019-2020. The sample was randomly divided into two intervention and control groups. The data collection tool was a questionnaire based on the HMB which was completed in two stages of before and two months after the training by pregnant women. The study hypotheses were tested using chi-square and independent t-tests at a significance level of 0.05.

    Findings

    There was no significant difference in terms of demographic variables and different dimensions of the HBM in the two study groups in the pre-intervention stage. But after receiving training by the experimental group, a significant difference was observed in the mean and standard deviation (SD) of education knowledge, perceived susceptibility, perceived severity, perceived barriers, perceived benefits, cues to action, efficacy, and behavior in the intervention group (P < 0.001).

    Conclusion

    Designing educational programs based on health belief model can be effective on preventive behaviors of gestational urinary tract infections. Because by increasing awareness, perceived sensitivity, perceived severity, perceived benefits, and self-efficacy have a positive effect on their behavior and reduce perceived barriers to adopting behaviors that prevent urinary tract infections during pregnancy.

    Keywords: Health belief model, Promotion of preventive behaviors, Urinary Tract infection, Pregnant women
  • Hamid Mohammadi, Ahmadreza Askari, Hamid Zahedi, Hossein Shahnazi Pages 111-118
    Background

    Public health is one of the essential mental and psychological needs of human beings. The main purpose of this study was to present a model of participation in sports activities with the general health level and the moderating role of awareness based on the theory of planned behavior.

    Methods

    This was a descriptive-correlational study and survey in terms of data collection method. The study population consisted of 120000 participants in group and individual sports activities of Isfahan Municipality, Iran. A total of 384 samples (247 women and 137 men with an age average of 42 ± 14.1 and 46 ± 10.66 years old, respectively) were selected by stratified random sampling. In order to collect data, Goldberg General Health Questionnaire (GHQ) and Planned Behavior of Karimi et al. were used for data analysis. The data obtained were analyzed using correlation coefficient, regression, and structural equations in SPSS software version 22 and AMOS software.

    Findings

    The results showed that there was a significantly positive relationship between willingness to do work and planned behavior of participation in sports activities, planned behavior of participation in sports activities, and general health (P ≤ 0.05).

    Conclusion

    As a result, it can be acknowledged that by informing people about the beneficial effects of sports, we can plan to stabilize their participatory behavior in sports activities in order to promote and maintain public health.

    Keywords: Behavior, Physical activities, Public health
  • Farnaz Navabifar, Seyed Hamid Atashpour, Mohsen Golparvar Pages 119-126
    Background

    Marriage is a voluntary and conscious relationship that is currently understood as a spouse’s conscious choice. Researches indicate a positive relationship between marital satisfaction and similarity in areas related to personality. Research results indicate that couples who live a normal life together have a higher ability to control themselves and their anger than couples who are about to divorce, leading to living a less stressful life and reducing the number of divorces among them .On that basis, the present study seeks to explain the relationship between personality traits and one of the most important individual characteristics, namely self-control within the Enneagram framework, a theory that defines nine principle personality types and their emotional, perceptual, and behavioral patterns. Analyzing the relationship between self-control and couples' personality traits may ultimately lead to more informed decisions before marriage and prevent divorces resulting from uninformed choices.

    Methods

    The research method was conducted as semi-experimental study with a pre-test-post-test design using a control group. Initially, 40 couples were selected through purposive sampling method from the statistical population, based on entry and exit criteria considering the possible statistical decline and the researchers' recommendation to sample at least 15 people in each group for experimental studies. The statistical population was later declined to 30 couples as predicted, who were randomly placed in two groups of 15 couples each, an experimental group and a control group. The sample consisted of applicants at premarital stage who had visited any of five counseling centers in Isfahan. The experimental group was subjected to 10 Enneagram educational sessions of 90 minutes. Tangney self-control questionnaire (2004) was completed in pre-test and post-test stages with an interval of 45 days. Findings were analyzed using SPSS.

    Findings

    The results of covariance analysis showed that training the nine concepts of personality (Enneagram) was effective on the self-control of premarital applicants on the initial self-control (F = 21.51, P > 0.01), Preventive self- control (F = 73.517, P > 0.01), and Total self-control (F = 21.51, P > 0.01).

    Conclusion

    The results of the present study can be effective for empowering marriage applicants who do not have knowledge of their personality traits. Also, knowledge of the ways of expressing emotions of each personality type is effective on couples' self-control.

    Keywords: Enneagram, Premarital, Self-Control
  • Hassan Mardani * Pages 127-132
    Background

    Wastewater is highly sensitive in pharmaceutical industries due to its various microbial and chemical pollutions, and its proper management is of special importance. Identification, evaluation, classification, and determination of risk criteria in order to design and present the process and method of wastewater management in these centers is one of the objectives of this study.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, evaluation was performed through measurement, study of processes, determination of the amount and type of raw materials used and their danger, risk assessment, and face-to-face interview. Then, according to quantitative and qualitative findings and by using guidelines, program and process of chemical and biological wastewater management was presented.

    Findings

    Of all chemical wastewater, 60% could be drained to the sewer system, 2.4% could be neutralized, 5.1% could be diluted, and 29.4% could not be drained, and of the whole microbial wastewater, 49% needed to be decontaminated and 51% could be drained to the sewer system without decontamination.

    Conclusion

    The major part of wastewater in pharmaceutical-industrial centers is safe and by designing a wastewater management process and compiling executive instructions, it can be drained to the sewer system or a conventional treatment system can be used for safe and low-risk wastewater. For the hazardous part, it can be sent to competent disposal companies.

    Keywords: Drug industry, Medical waste, Chemical waste
  • Zahra Sedighi, Elaheh Arab Ameri *, Keyvan Molanorouzi, Abdollah Ghasemi, Seyed Kazem Mosavi-Sadati Pages 133-141
    Background

    This study aimed at examining the effect of manipulating the length of static eye training on learning an inhibitory skill in children with developmental coordination disorder.

    Methods

    A quasi-experimental method with a pre-test and a post-test design was utilized during a 14-day follow-up period. The statistical population of the study were the 6-year-old girls with developmental coordination disorder in the kindergarten of Isfahan University. Using tests for assessing children's motor skills - the second version, 45 children with developmental coordination disorders were selected. Based on the pre-test scores (performance), participants were divided into three groups of 15: basic resident eye training, short-term resident eye training, and long-term resident eye training. In the pre-test, participants received 10 attempts at bean bags. The acquisition phase was performed in 18 sessions, with 10 attempts per session. At the end of the last training session, in the post-test and in two weeks of non-training in the memorial phase, the participants received 10 attempts at bean bags. At each stage, visual information was recorded by an eye tracking device and the accuracy of the throw was recorded by the researcher. Data were analyzed using analysis of variance with repeated measures.

    Findings

    The results indicated that basic resident eye exercises, short-term resident eye exercises, and long-term resident eye exercises had a significant effect on receiving skills and duration of resident eye period (P < 0.05). Also, long-term resident eye exercises had a higher effect size compared to short-term and basic resident eye exercises.

    Conclusion

    In general, the results of the study emphasized the importance of a longer resident eye period on learning inhibitory skills, which confirms.

    Keywords: Drug eye exercises, Developmental coordination disorder, Motor skills
  • Fatemeh Makkizadeh *, Esmaeil Bigdeloo Pages 142-149
    Background

    Covid-19 is a major global health concern due to its pathogenicity and widespread distribution around the worldThe purpose of the present study is to draw and analyze the conceptual network of scientific products in the subject field of Covid-19 in PubMed website in order to know more about this field.

    Methods

    The research method is descriptive-analytical which analyzes the content of the texts with scientometrics approach. The research population includes 9999 articles in the field of Covid disease - 19 humans, which are indexed in the PubMed database in the period 2020 (March 5) 2021. Data analysis and scientific mapping were done using Ravar PreMap, UCInet, Netdraw and VOSviewer software.

    Findings

    According to the centrality indexes, concepts such as SARS-CoV-2, PANDEMICS are the most used topics in this field. The intellectual structure of the field is divided into four thematic clusters including "Pandemic and control of infectious diseases", "Covid-19 treatment", " Influencing factors and Hospitalization" and " Quarantine and detection of Covid-19".

    Conclusion

    By analyzing the topics attributed to the documents, the formed subject clusters have a structural relationship with each other. The majority of researchers focused on the pandemic, infectious disease control, and treatment of Covid-19. Multi-sectoral research (check out the different angles) is needed in areas such as social, economic, political or cultural factors that have received less attention.

    Keywords: COVID-19, PubMed, Scientometrics, Conceptual network
  • Ali Halabisaz Esfahani, Akbar Hassanzadeh, Behzad Mahaki, Atefeh Mirmoeini, Zahra Heidari * Pages 150-158
    Background

    In single-subject research, there is autocorrelation between observations, that violates the assumption of observational independence. The discontinuity regression considers the correlation between observations over time and in different treatment stages (baseline, intervention, etc.). The aim of the current study was to compare the visual and discontinuous regression methods in evaluating the effectiveness of the Lidcombe program on decreasing of severity of stuttering in primary school children.

    Methods

    This study with single subject design conducted on four children (7-9 years) who stutter. These children participated in a Lidcombe program, was scheduled in 22 weeks, with a ABA model. Stuttering severity was measured with a rating scale. In order to analyze the data of the study, visual analysis, effect size and regression discontinuity were used.

    Findings

    Data analysis based on visual analysis as well as discontinuity regression indicated that most participants recorded a significant change, as a decline in severity of syllables stuttered, following the intervention. Regression coefficients on phase change from treatment to follow-up were significant, meaning that the Lidcombe program was effective over time.

    Conclusion

    The results of this study based on visual analysis as well as discontinuity regression indicated Lidcombe program eventuated in decreases of severity of stuttering in children participated in this study, and provide the preliminary evidence for the use of this treatment method for the children with stuttering.

    Keywords: Stuttering, Speech, Single-case studies as topic, Regression analysis