فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 53 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا مسعودی نیا*، علی رشیدپور، رضا ابراهیم زاده صفحات 7-42

    اقتصاد فرهنگ، تخصیص بهینه منابع به تولید و توزیع کالا ها و خدمات فرهنگی، از طریق تحلیل های اقتصادی، متناسب با اهداف فرهنگی است. رونق اقتصاد فرهنگ درگرو شناخت جایگاه آن است. این پژوهش کیفی، از نوع نظریه برخاسته از داده هاست. افراد، با نمونه گیری هدفمند با تنوع حداکثری، از بین صاحب نظران و افرادی که حوزه های گوناگون اقتصاد فرهنگ را علمی یا عملی تجربه کرده بودند، از اصفهان، تهران و قم انتخاب شدند. اطلاعات با مصاحبه عمیق، جمع آوری و همزمان با رویه های تفضیلی در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی، به روش استروس و کوربن، تجزیه و تحلیل شد. مهم ترین یافته ها عبارت اند از:عوامل علی: تقویت دانش و ارایه نظام جامع فرهنگی، نگاه اقتصادی و فرهنگی به اقتصاد فرهنگ، هزینه پایین راه اندازی، مصرف ابداعی فرهنگ و قطع وابستگی دولت ها از اقتصاد نفتی. راهبرها: تدوین سیاست های کارآمد، گفتمان سازی، بهبود فضای کسب وکار فرهنگی، اصلاح قوانین حق مالکیت و تعهدات اجرایی، مداخله قاعده مند دولت و واگذاری به بخش خصوصی، قاعده مندشدن حمایت های کارشناسی شده، ایجاد پایگاه داده های دقیق، شریان سازی سالم اقتصادی و شکل گیری بازار، برندسازی شبکه ای، شبکه سازی سالم غیردولتی تولید و توزیع، راه اندازی کسب وکار های کوچک و ایجاد شهر های خلاق. شرایط مداخله گر: آشنایی عوامل فرهنگی با روابط اقتصادی و مهارت های فرهنگی، تبلیغات و آموزش. شرایط زمینه ای: نابسامانی واردات و صادرات، تضییع حقوق مادی و معنوی بخش خصوصی و نقش تعیین کننده سرمایه داران و واسطه ها. و پیامدها: تاثیرات اقتصادی، حفظ، پیشبرد و انتقال فرهنگ، تقویت اقتدار و امنیت و حفظ محیط زیست.

    کلیدواژگان: اقتصاد، فرهنگ، اقتصاد فرهنگ، کالا و خدمت فرهنگی
  • محمد امینی* صفحات 51-80

    رویکرد حاکم بر این پژوهش، کیفی است و با مشارکت 28 نفر از دانشجویان سال آخر (نیمسال هفتم و هشتم) رشته های علوم انسانی که از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، انجام گرفته است. شواهد و اطلاعات مورد نظر با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری و از طریق روش هفت مرحله ای کلایزی مورد تجزیه و تحلیل و تفسیر قرار گرفتند. یافته های حاصل از بررسی تجارب و ادراکات دانشجویان در مورد فرهنگ نقد نشان داد که مجموعا این حوزه فرهنگی مهم در دانشگاه ها با دو نوع مانع اصلی یعنی چالش های فرادانشگاهی و موانع درون دانشگاهی مواجه است. چالش های فرادانشگاهی، تاثیر واقعیات و شرایط کلان اجتماعی و فرهنگی جامعه بر فرهنگ نقد در دانشگاه و ادراک آن توسط دانشجویان را مورد توجه قرار می دهند و موانع درون دانشگاهی، شامل عوامل آموزشی و متغیر های مرتبط با محیط داخلی دانشگاه ها در این زمینه است. تلاش منسجم و برنامه ریزی شده جهت مقابله با موانع یادشده می تواند بستر های لازم برای نقش آفرینی دانشگاه ها در حوزه های مختلف به ویژه عرصه فرهنگی، فکری و اجتماعی را فراهم کند.

    کلیدواژگان: فرهنگ، نقد، فرهنگ نقد، دانشگاه
  • رحیم صفری فارفار*، محمود ابوالقاسمی، مقصود فراستخواه، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحات 81-111

    گروه های آموزشی بارزترین بخش در ساختار تشکیلاتی دانشگاه ها هستند که موفقیت، پیشرفت و کارایی دانشگاه ها به عملکرد آنها وابسته است و لذا ضروری است که رتبه بندی دانشگاه ها از گروه های آموزشی دانشگاه ها آغاز شود. در این پژوهش براساس یک رویکرد آمیخته و در بخش کیفی از طریق مطالعات کتابخانه ای، تحلیل محتوای اسناد، مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان، متخصصان، مدیران نظام آموزش عالی و اعضای هییت علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ابتدا مدل مفهومی رتبه بندی تدوین و سپس به روش گروه کانونی مدل طراحی شده مورد اعتباریابی قرار گرفت. گروه آموزشی در این پژوهش به مثابه یک سیستم در نظر گرفته شده که عناصر آن عبارت است از: درونداد، فرآیند، برونداد و پیامد. بدین ترتیب، با بررسی و جمع بندی نتایج، چهار عامل درونداد با چهار ملاک اعضای هییت علمی، پذیرفته شدگان، فضا های کالبدی، امکانات و تجهیزات و مدیریت و راهبری با مجموعا 29 نشانگر، عامل فرآیند با سه ملاک یاددهی یادگیری، به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات و ارزشیابی پیشرفت تحصیلی مجموعا با 16 نشانگر، عنصر برونداد با چهار مولفه انتشار مقاله و کتاب، انجام طرح های پژوهشی، ثبت اختراع، کسب جوایز و عضویت در مجامع علمی و زمان تحصیل و معدل دانش آموختگان با مجموعا 21 نشانگر و عامل پیامد با سه ملاک ادامه تحصیل دانش آموختگان، اشتغال و کارآفرینی دانش آموختگان و اثرگذاری علمی و تخصصی با 8 نشانگر برای رتبه بندی گروه های آموزشی حاصل و مدل مفهومی رتبه بندی گروه های آموزشی مشخص گردید. در انتهای این پژوهش با استفاده از جدول مقایسات زوجی، میزان اهمیت هر یک از عامل ها، ملاک ها و نشانگر ها به روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) تعیین و مدل عملیاتی رتبه بندی گروه های آموزشی حاصل شد.

    کلیدواژگان: دانشگاه، گروه آموزشی، رتبه بندی، سیستم، روش تحلیل سلسه مراتبی
  • علی نظرمنصوری، بهجت یزدخواستی، رضا همتی* صفحات 113-154

    با توجه به نقش اساسی دوره های آموزشی تحصیلات تکمیلی در پویایی فضای علمی کشور، مطالعه و ارزیابی روند جامعه پذیری دانشجویان تحصیلات تکمیلی و نقش پذیری آنها در دانشگاه از اهمیت زیادی برخوردار است. مطالعه حاضر باهدف بررسی وضعیت جامعه پذیری دانشگاهی دانشجویان تحصیلات تکمیلی و عوامل موثر بر آن در دانشگاه های کشور صورت گرفته و براساس رویکرد کمی و پیمایش از 482 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های تهران، تربیت مدرس، شهید بهشتی، شیراز و فردوسی، که به شیوه نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شده اند، سامان یافته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد وضعیت کلی جامعه پذیری دانشگاهی دانشجویان تحصیلات تکمیلی پنج دانشگاه مورد بررسی در ابعاد چهارگانه فراگیری نقش دانشجوی تحصیلات تکمیلی، درگیری در نقش، مشارکت، سرمایه گذاری و احساس هویت حرفه ای براساس طیف مطلوبیت در سطح متوسط قرار دارد. همچنین براساس مدل سازی معادله ساختاری صورت گرفته، سرمایه دانشگاهی و خود اثربخشی دانشگاهی بیشترین تاثیر را بر جامعه پذیری دانشگاهی دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی داشته اند.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری دانشگاهی، ارزش ها و هنجار های علمی، خود اثربخشی دانشگاهی، سرمایه دانشگاهی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • رضا جعفری هرندی*، زینت اسلامی هرندی صفحات 155-182

    هدف اصلی پژوهش، هنجاریابی، تعیین روایی و پایایی پرسش نامه عملکرد خانواده بلوم (FFS)، در میان زنان و مردان متاهل شهر اصفهان بوده است. روش پژوهش توصیفی از نوع روان سنجی است. بدین منظور تعداد 524 پرسش نامه در میان جامعه آماری به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای جمع آوری شد که 262 عدد مربوط به زنان و همین تعداد مربوط به مردان است. براساس نتایج، روایی مقیاس بلوم به چهار روش؛ مدل سازی معادله ساختاری، همبستگی، روایی ملاکی و روایی محتوایی تایید گردید. ضریب اعتبار (پایایی) خرده مقیاس ها به شیوه آلفای کرانباخ محاسبه و تایید گردید. در نهایت رتبه های درصدی و نمرات استاندارد T به عنوان هنجار های پرسش نامه محاسبه گردید. در مجموع می توان اذعان داشت که پرسش نامه عملکرد خانواده بلوم در جامعه مورد پژوهش دارای روایی و پایایی قابل قبولی بوده و می توان از آن به عنوان پرسش نامه عملکرد خانواده در کار های پژوهشی، راهنمایی و مشاوره استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هنجاریابی، روایی، پایایی، عملکرد خانواده بلوم
  • محمدشریف طاهرپور*، افسانه عبدلی صفحات 183-213

    بررسی رویکردهای مختلف درباره پیوند جهانی شدن و بومی گرایی و کارکردهای تربیتی آن، هدف اصلی مقاله حاضر است. برای نیل به این هدف از روش تحلیلی استفاده شد. بر این اساس، چهار رویکرد یکسان سازی، کثرت گرایی رادیکال، اختلاط و پیوند فرهنگی و جهانی محلی شدن و نیز کارکردهای تربیتی هر یکاز این رویکردها موردمطالعه قرار گرفت. در میان این رویکرد ها، رویکرد یکسان سازی، با توجه به تلاش آن برای حاکم کردن فرهنگ غربی، نسبت به بومی گرایی و تعلیم وتربیت بومی بی تفاوت است. رویکرد کثرت گرایی رادیکال نیز با دامن زدن به نسبیت گرایی رادیکال، نوعی بومی گرایی و تعلیم وتربیت بومی افراطی را تجویز می کند و باب هر نوع تعاملی را بین فرهنگ های مختلف و نظام های آموزشی می بندد. اما رویکرد جهان محلی شدن نسبت به بومی گرایی و تعلیم وتربیت بومی، رویکرد معتدل تری دارد و بر تعامل جنبه محلی و بومی با جنبه جهانی تاکید می کند.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، بومی گرایی، تعلیم و تربیت
  • مجید جعفریان*، ریحانه تمیزی فر، سمیه لبافی صفحات 215-243

    کارکرد اصلی محصولات قرآنی در حوزه کودکان، انتقال معارف و آموزه های قرآنی با سبکی نوآورانه و خلاقانه است. محصولات قرآنی نظیر دیگر محصولات فرهنگی، در بازار تولید و توزیع می شوند. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون به دنبال کشف و برساخته کردن آسیب های فرایند تولید و توزیع این محصولات است. از این رو، براساس روش نمونه گیری هدفمند، 20 نفر از کنشگران اصلی این حوزه انتخاب شد و داده های پژوهش از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید. براساس یافته های پژوهش، آسیب های فرایند تولید و توزیع محصولات قرآنی در هفت دسته و در سه بعد فرایندی، ساختاری و محیطی قرار دارد و در این عرصه ها قابل مشاهده است: تدوین اسناد بالادستی و آیین نامه های رسمی، سیاست گذاری و تعیین خط مشی های راهبردی، نظام سازی، سازوکار حمایت های مالی و بودجه ای، خلق دانش، خلاقیت و نوآوری، بازاریابی و نگرش های ناظر به محصول.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تولید، توزیع، محصول قرآنی، کودک، الگوی سه شاخگی
|
  • Zahra Masoudinia *, Ali Rashidpooralirashidpoor, Reza Ebrahimzadeh Pages 7-42

    the Economics of culture; the optimal allocation of resources to the production and distribution of goods and cultural services, through economic analysis, in accordance with cultural goals. "Investigating Factors Influencing the Economics of culture in Iran" is a step towards understanding the defective dimensions and promoting its knowledge.This qualitative research is a kind of theory based on data.The data were analyzed by deep interviewing, collecting, and simultaneously with detailed procedures in three stages of open, pivotal and selective coding, by Strauss and Corben method.The most important findings are: "Strengthening knowledge and providing a comprehensive cultural system", "recognizing the place", "the necessity of economic and cultural consideration to the culture of economics", "low cost of launch", "innovative use of culture" and "the disconnection of states from economics" As a causative agent,Leaders: "Developing Effective Policies", "Discourse", "Improving the Cultural Business Space", "Correcting the Laws of Ownership and Executive Commitments", "Governing Intervention of the Government and Transfer to the Private Sector", "Setting Up Bachelor Degrees", "Creating Databases Healthy economic transition and market formation "," branding "," healthy nongovernmental production and distribution networks "," setting up small businesses "," creating creative cities ".Intervener conditions: "The need for cultural factors to be familiarized with economic relations and cultural skills", "Advertising and education".Ground conditions: "the imbalance of imports and exports," "the violation of the private and material rights of the private sector", "the decisive role of capitalists and intermediaries"And the consequences: "economic effects", "preservation, promotion and transfer of culture", "strengthening authority and security", "environmental protection".

    Keywords: Economy, culture, culture of economy, goods, cultural service
  • Mohammad Amini * Pages 51-80

    The main aim of this study was to analyze the lived experiences of students about limitations and challenges of culture of criticism in universities and higher education institutions The dominant approach in this study was a qualitative approach that attended by 28 participants from among students of Kashan university. Purposive sampling and semi – structured deep interviews were conducted. Data analysis was performed based on the 7 step Colaizzi s technique. Depth analysis of experiences and narratives of participants showed that culture of critique in universities confronted with two challenges: extra university challenges and intra university limitations. Extra university challenges concerned with social and cultural conditions and context and its influence over conceptions and experiences of students and intra university obstacles refers to internal problems and educational limitations of higher education centers that prevents the culture of critique. Obviously, expanding and spreading the culture of criticism requires that a coherent and planned effort be made to solve these challenges in order to provide the necessary conditions for the implementation of different functions of the universities, especially its cultural, social and intellectual functions.

    Keywords: culture, Culture of Critic, criticism, university
  • Rahim Safari Farfar *, Mahmoud Abolghasemi, Maghsoud Farasatkhah, Abdul Rahim Nave Ibrahim Pages 81-111

    One of the most important institutions for education, human resource development and the main factor for the progress and development in each country is higher education. There are some indicators for ranking universities and academic departments around the world. University ranking is one of the most important tools for determining the strengths and weaknesses of them. Designing a ranking model of academic departments in Iranian state universities to enhance the efficiency and effectiveness of the higher education system is necessary for optimal allocation in human and financial resources. The approach of this research is qualitative and exploratory. The statistical population includes experts in higher education. Fourteen experts were selected through purposeful sampling. Data were collected by semi-structured interview. Obtianed data were analyzed by content analysis approach. The findings of the research show that the academic department ranking has been done by four main factors including: input with four indicator, the process with three indicator, output with four indicator and outcome with three indicator. In this research wights of every one of the factors and indicators has been determined by AHP method.

    Keywords: university, Academic Department, Ranking, System, AHP method
  • Ali Nazamansiuri, Behjat Yazdkhosti, Reza Hemmati * Pages 113-154

    Academic socialization as a process of creating and developing an internal commitment to the norms and values of the academic and academic arena is one of the basic pillars of the production and distribution of science. In other words, science is governed by norms, values and standards that cannot be realized and sustained if members of the scientific community fail to comply. The importance of addressing academic community, in addition to its role in the production of science and the promotion of knowledge, is also important in terms of assessing the quality of universities. In the issue of the quality of universities and higher education institutions, evaluating the mentality of stakeholders involved in education and research is one of the pillars of quality in higher education, without which it would not be possible to assess quality properly and comprehensively. The present study aimed to investigate the Academic Socialization of students and its effective factors in universities of the country. Based on the quantitative approach and internet survey, 482 graduate students from 5 universities of Tehran, Tarbiat Modares, Shahid Beheshti, Shiraz and Ferdowsi have been collected. The results of this study indicate that the general status of academic socialization of graduate students in the five universities studied in the quadruple dimensions of the role of graduate student, role conflict, participation, investment, and professional identity perceptions based on the desirability range. Also, based on structural equation modeling, academic capital and academic self-efficacy have the most impact on academic socialization of graduate students.

    Keywords: Academic socialization, academic values, norms, Academic self-efficacy, academic capital, Graduate students
  • Reza Jafari Harandi *, Zinat Eslamiharandi Pages 155-182

    The main purpose of this study is Standardization, validity and reliability of Bloom’s family functioning scale (FFS) among married men and women in Isfahan City. Methodology is descriptive in type of Psychometric. Therefore, number of 524 questionnaire were distributed among married women and men as clustering sampling in Isfahan City, and 524 questionnaires were collected that 262 were women and 262 were men.Then, obtaining of study purposes, reliability coefficient of subscales was calculated by alpha Koronbach method. Bloom scale reliability was specified by many ways: 1. Structural equation modeling method, 2. Correlation between subscales questions, 3. Criteria reliability method that correlation coefficients of bloom’s family functioning scale was calculated by family assessment scale (FAD). Finally, percentage rankings and T-standard scores was calculated as norms of Bloom’s family functioning scale. In sum, with regards to results of study, it claimed that Bloom’s family functioning scale have acceptable reliability and validity in this society and it can be used as family functioning scale in research, advising and consultation works.

    Keywords: Normality, Reliability, Validity, Bloom’s family functioning
  • Majid Jafarian *, Reyhane Tamizfar, Somayyeh Labbafi Pages 215-243

    The main function of the Quranic product in the field of children is the transfer of education and Qur'anic teachings with a mental and creative style. A product that can properly open up new Quranic religious and epistemic arenas to children, and impregnate their small and mysterious world with supernatural spirituality. It is natural that this product, like other products, is distributed by the manpower and distributed in the market, and the process of observing it is also exposed. This research is aimed at discovering and identifying these injuries with a qualitative approach. Therefore, based on a targeted qualitative sampling method, 20 of the main actors in this field have participated in this study and the method of analysis has been used for data analysis. The findings of the study consist of 8 main damage in three dimensions of process, structure and environment: weakness in the formulation of upstream documents and formal rules, policy making and strategic planning, systemization, mechanism of financial and budget support, creation of knowledge, creativity and innovation, marketing And weakness in product attitudes.

    Keywords: pathology, Quranic Product, Process, Structural, Environmental