فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1400)

مجله سلامت و بهداشت
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی غایب زاده، حسن اصلانی، حسن تقی پور ** صفحات 153-166
    زمینه و هدف

    افزایش روز افزون پسماند جامد، مدیریت پسماند در کشورهای در حال توسعه را به یک چالش مهم تبدیل کرده است. هدف این تحقیق ارزیابی مقایسه ای کاربرد زباله سوز و سایر روش های دفع پسماند در ایران با استفاده ار روش تحلیل سلسله مراتبی در سال 1397 بود.

    روش کار

    در این تحقیق که از نوع توصیفی- کاربردی بود، پس از تشکیل سلسله مراتب، ابتدا معیارها و گزینه های تصمیم (1- روش دفن بهداشتی؛ 2- کاهش از مبدا، بازیافت+ کمپوست+ دفن بهداشتی؛ 3- کاهش از مبدا، بازیافت+ زباله سوز+ دفن بهداشتی) انتخاب شد. سپس با استفاده از نرم افزار Expert Choice-11 و روش تحلیل سلسله مراتبی مقایسه و آنالیز صورت گرفت.

    یافته ها

    ضریب اهمیت سه سناریو 1- دفن بهداشتی؛ 2- کاهش از مبدا، بازیافت+ کمپوست+ دفن بهداشتی؛ 3- کاهش از مبدا، بازیافت+ زباله سوز+ دفن بهداشتی، برای مدیریت پسماند در ایران به ترتیب 26/0، 486/0 و 255/0 تعیین گردید و ضریب سازگاری تمامی ماتریس های زوجی گزینه ها کمتر از 1/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    سناریوی دوم با وزن 486/0 به عنوان برترین روش برای مدیریت پسماند جامد در ایران انتخاب شد. لذا پیشنهاد می گردد سرمایه‫گذاری و ایجاد زیرساخت های لازم در کشور در راستای اولویت فوق الذکر انجام گیرد. سناریوی سوم، با وزن 255/0 به عنوان اولویت آخر مدیریت پسماند در کشور انتخاب شد. بنابراین توصیه می گردد سازمان های ناظر و مسیول بدون انجام مطالعات زیست محیطی، بهداشتی و اقتصادی مجوز نصب زباله سوز برای مدیریت پسماندهای شهری را ندهند.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، روش های دفع، فناوری زباله سوز، AHP
  • علی کشاورز للکامی، امیر شاکریان ** صفحات 167-177
    زمینه و هدف

    چای محبوب‫ترین نوشیدنی در جهان است و حاوی مواد ضروری می‫باشد که برای سلامت انسان مفید است. آلودگی برگ چای با فلزات سنگین ممکن است یک تهدید جدی برای انسان باشد. هدف از این پژوهش تعیین میزان برخی فلزات سنگین در چای سیاه شکسته و همچنین ارزیابی خطر سلامت در استان البرز بود.

    روش کار

    در این مطالعه غلظت فلزات سنگین سرب، کادمیوم و جیوه از طریق طیف سنجی جذب اتمی با کوره مطابق دستورالعمل AOAC بر روی 15 نمونه انواع چای سیاه شکسته موجود در فروشگاه‫های استان البرز در سال 1397 بصورت تصادفی ساده انجام گرفت. حد مجاز فلزات سنگین سرب،کادمیوم و جیوه طبق استاندارد ملی ایران به ترتیب برابر 1، 1/0 و 02/0 میلی گرم بر کیلوگرم است.

    یافته ها

    نتایج این بررسی نشان داد میانگین غلظت سرب، کادمیوم و جیوه در نمونه ها به ترتیب ppm 060/0± 255/0، ppm 069/0±046/0 و ppm 002/0±014/0 می‫باشد.

    نتیجه گیری

    میزان فلزات سنگین سرب، کادمیوم و جیوه موجود در چای سیاه شکسته کمتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران بود. بنابراین خطری برای مصرف کننده چای سیاه شکسته ندارد.

    کلیدواژگان: نوشیدنی، فلزات سنگین، چای سیاه شکسته
  • سعید شجاعی برجوئی**، حمیدرضا عظیم زاده، وحید طالبی وراعون، محمد جواد عباسی سریزدی، حمید سودائی زاده صفحات 178-197
    زمینه و هدف

    آلودگی هوا به عنوان یک عنصر فراساختاری در سیستم حمل و نقل شهری به عنوان یک شاخص مهم در سلامت زندگی انسان ها در نظر گرفته می شود. بنابراین هدف از انجام این پژوهش، بررسی محدوده آلایندگی 10PM انتشار یافته از دو بزرگراه اصلی شهرستان اردکان و تعیین سهم این بزرگراه ها در ایجاد ریسک سلامت ساکنین اطراف آنان در اثر مواجهه با این آلاینده به روش مدلسازی است.

    روش کار

    این پژوهش به صورت توصیفی، تحلیلی و مقطعی برای دو بزرگراه میبد اردکان و اردکان نایین صورت گرفت. برای تخمین نرخ انتشار در چهار فصل سال، پراکندگی و مواجهه 24 ساعته و سالانه با 10PM از دو مدل IVE و AERMOD استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز برای اجرای مدل ها با آماربرداری از طریق مشاهده، اطلاعات مرکز تحقیقات نیروی انتظامی و مرکز تحقیقات هواشناسی استان یزد جمع آوری گردید. با تعیین شش گروه مواجهه با 10PM در محدوده آلایندگی این دو بزرگراه، ارزیابی ریسک سلامت با استفاده از روابط پیشنهادی USEPA انجام شد.

    یافته ها

    در چهار فصل سال، میانگین و حداکثر غلظت محیطی 10PM از بزرگراه میبد اردکان بیشتر از بزرگراه اردکان نایین پیش بینی شد. هرچند حداقل غلظت های 24 ساعته و سالانه پراکندگی 10PM  بزرگراه اردکان نایین کمتر از میبد اردکان بود اما محدوده آلایندگی این بزرگراه بیشتر پیش بینی شد. در بین شش گروه مواجهه با 10PM در کلیه بازده های زمانی، بیشترین مواجهه مربوط به پلیس راه اردکان نایین و کمترین مربوط  به ساکنین پارک شهید پایدار  بود. ریسک سرطانی و غیرسرطانی مواجهه با 10PM در کلیه گروه ها و رده های سنی قابل قبول تخمین زده شد.

    نتیجه گیری

    با روش مدلسازی مورد استفاده، سهم دو بزرگراه مورد بررسی در ایجاد ریسک سلامتی ساکنین اطراف در محدوده قابل قبول پیش ‫بینی شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، AERMOD، IVE، 10PM، بزرگراه
  • امین بابایی پویا، اصغر لطف الله زاده** صفحات 198-207
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش مخاطرات فناورزاد، ارزیابی ریسک و مقابله صحیح با مخاطرات و برنامه ریزی جهت کاهش آسیب پذیری در بیمارستان‫ها ضروری به نظر می‫رسد. این طرح با هدف بررسی رتبه مخاطرات فناورزاد در بیمارستان‫های شهر اردبیل در سال1397 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه بصورت توصیفی- مقطعی در بخش‫های منتخب بیمارستان‫های شهر اردبیل انجام گرفت. روش نمونه گیری سرشماری بوده و تمامی 10 بیمارستان موجود در شهر اردبیل مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت جمع آوری و ثبت اطلاعات از کاربرگ‫های FMEA استفاده شد.

    یافته ها

    مطالعه بیمارستان‫ها نشان داد بیشترین فراوانی ریسک به ترتیب مربوط به عوامل ارگونومیکی و روانی، فیزیکی (صدا) و بیولوژیکی می‫باشد. بالاترین عدد اولویت ریسک در بیمارستان‫ها به ترتیب مربوط به مخاطرات بیولوژیکی، فیزیکی (صدا و پرتو)، ارگونومیکی و روانی، مکانیکی و آتش سوزی بود.

    نتیجه گیری

    مخاطرات بیولوژیکی، عوامل فیزیکی (صدا و پرتو) و ارگونومیکی و روانی در راس مخاطرات شغلی برای کارکنان قرار دارند. شناخت بیشتر مدیران و شاغلین از خطرات بالقوه بهداشت و ایمنی شغلی بیمارستان در کاهش خطرات بهداشتی و جلوگیری از حوادث و به حداقل رساندن پیامدهای استرس زا شغلی موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: مخاطرات فناورزاد، بیمارستان، اردبیل
  • ولی نعمتی، یاور بابائی، سجاد فردوسی، محمدعلی آغنده، ناطق عباسقلی زاده ** صفحات 208-221
    زمینه و هدف

    یکی از گروه های تاثیرگذار در صنعت گردشگری ، جامعه میزبان است که ادراکات و نگرش آنها درباره اثرات گردشگری در مقصد برای توسعه گردشگری ، برنامه ریزی و مدیریت مقصد تعیین کننده است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر گردشگری سلامت بر ارتقاء رفاه اجتماعی جامعه میزبان انجام گرفت.

    روش کار

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی- پیمایشی مبتنی بر پرسشنامه بود که در تابستان 1398 انجام گرفت. جامعه آماری آن، ساکنان شهر سرعین با حجم نمونه 200 نفر بودند که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها از معادلات ساختاری و نرم افزار SMARTPLS-3 استفاده گردید.

    یافته ها:

    نتایج نشان دادند که توسعه گردشگری سلامت با ضریب مسیر 582/0 بر ارتقاء رفاه جامعه میزبان تاثیر مثبت و معناداری دارد. در بررسی تاثیر ابعاد گردشگری سلامت، نتایج نشان دادند که عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی گردشگری سلامت به ترتیب با ضرایب 496/0، 356/0 و 342/0 تاثیر مثبت و معناداری بر رفاه اجتماعی جامعه میزبان دارد.

    نتیجه گیری:

    صنعت گردشگری یکی از صنایعی است که بیشترین ارتباط را با افراد جامعه برقرار می کند. ساکنان مقصدهای گردشگری سلامت بر حسب منافع و هزینه های حاصل از گردشگری، دیدگاه های متفاوتی نسبت به گردشگری دارند. گردشگری سلامت یکی از عوامل ارتقاء رفاه اجتماعی جامعه میزبان در شهر سرعین است که نقش عوامل اقتصادی آن بیش از سایر عوامل است.

    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، رفاه اجتماعی، جامعه میزبان، معادلات ساختاری
  • زهره رهایی، محدثه زارع بیدکی ** صفحات 222-230
    زمینه و هدف

    رسانه‫های آموزشی نوشتاری اغلب جهت ارتقاء سطح سلامت جامعه و پیشگیری از بیماری‫های دهان و دندان مورد استفاده قرار می‫گیرند. با این حال مواد آموزشی با کیفیت پایین مانعی برای ارایه اطلاعات موثر است و معمولا این رسانه‫ها قبل از انتشار مورد ارزیابی واقع نمی‫شوند. لذا این پژوهش با هدف ارزیابی یک رسانه کمک آموزشی نوشتاری (پمفلت) برای مادران درباره وارنیش فلوراید انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی بود که در سال 1398 در شهر یزد انجام شد. پمفلت مورد استفاده در این مطالعه، محقق‫ساخته بود و بر اساس نیازسنجی از مادران در زمینه وارنیش فلوراید کودکان، بررسی متون و نظرات متخصصین آموزش بهداشت و دندانپزشکی تهیه گردید. محتوای پمفلت آموزشی در رابطه با بهداشت دهان و دندان، وارنیش فلوراید و ویژگی‫های آن، نحوه استفاده از وارنیش فلوراید بر روی دندان‫ها و مواد و وسایل مورد نیاز برای انجام این کار بود. به منظور ارزیابی پمفلت، از ابزار خوانایی (RAM) و مناسب بودن (SAM) و شاخص تعیین سطح آموزشی کلوز استفاده شد.

    یافته ها

    نمره ارزیابی دشواری خوانایی 4/14 بدست آمد و پمفلت از نظر تخصصی بودن مطالب و داشتن غلط‫های نگارشی و تایپی در سطح مناسبی قرار داشت. درصد حاصله از ارزیابی مناسب بودن 95/77 درصد بدست آمد و رسانه در محدوده رسانه عالی قرار گرفت. نتایج  ارزیابی کلوز نشان داد، درصد پاسخ صحیح 87 درصد و متن در سطح مستقل است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که با توجه به رعایت وضوح، سادگی و اعتبار و خلاصه نویسی مطالب و ترکیب مناسب تصاویر در پمفلت، رسانه مورد نظر بعد از ارزیابی با روش‫های مذکور در سطح مناسبی قرار گرفته و می‫تواند در جهت آموزش مادران در حیطه وارنیش فلوراید کودکان موثر واقع شود. استفاده از روش‫ها و نتایج بدست آمده در پژوهش حاضر به عنوان دستورالعملی برای ارزیابی رسانه های آموزشی نوشتاری در حیطه رفتارهای سلامت می‫تواند در جهت رفع نواقص احتمالی و افزایش تاثیر مداخلات آموزشی بسیار کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، آموزش سلامت، رسانه آموزشی، خوانایی، مواد چاپی، پمفلت
  • کامران پروانک**، افسانه خمیس آبادی صفحات 231-245
    زمینه و هدف

    پدیده گرد و غبار در کشور ما به ویژه منطقه کرمان بسیار بحران زا و حادثه ساز است. بخشی از دلایل خسارت به عدم شناخت کافی اولویت تاثیر این پدیده بر محیط زیست برمیگردد. به همین دلیل مطالعه حاضر با هدف ارزیابی و اولویت بندی اثرات گرد و غبار بر معیارهای آب، هوا، خاک، زیست بوم جانوری و گیاهی شهر کرمان جهت آگاهی‫دادن به شهروندان و مسیولین از خسارات ناشی از این پدیده و برنامه ریزی برای کنترل آن در سال 1398 انجام شد.

    روش کار

    نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بود. 5 معیار شامل اکوسیستم آبی، خاک، هوا، زیست بوم گیاهی و زیست بوم جانوری هر کدام با  4 زیر معیار به عنوان معیارهای سنجش تاثیرات زیست محیطی گرد و غبار در نظر گرفته شد. برای گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و بررسی های میدانی (به صورت پرسشنامه، مشاهده و مصاحبه) استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش کلیه متخصصین در امر محیط زیست در شهر کرمان بودند. به منظور رتبه بندی معیارهای سنجش از مدل VIKOR استفاده شد.

    یافته ها

    از میان معیارهای مورد بررسی، معیارهای هوا، آب و خاک با استفاده از مدل VIKOR با درجه کیفیت 0، 105/0 و 351/0 به ترتیب در رتبه اول، دوم و سوم تاثیرات منفی گرد و غبار قرار داشتند. معیارهای زیست بوم جانوری و گیاهی با درجه کیفیت 656/0 در رتبه چهارم قرار گرفتند. در بین شاخص های پژوهش، شاخص به خطر انداختن سلامت عمومی شهروندان با افزایش فلزات سنگین، تهدید منابع آب شرب شهر و افزایش بیماری‫های تنفسی به ترتیب با میانگین 07/4، 04/4 و 01/4  بالاترین میانگین اثرات زیانبار گرد و غبار را به خود اختصاص دادند.
     

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، از میان 5 معیار مورد بررسی، گرد و غبار بیشترین تاثیر منفی را بر روی هوای شهر کرمان و بعد از آن به ترتیب بر روی آب و خاک منطقه داشت. بنابراین مدیریت بحران شهری کرمان بر اساس اولویت به دست آمده و برنامه ریزی منسجم می تواند گام های موفقی در جهت کاهش و مقابله با پدیده گرد و غبار بردارد.

    کلیدواژگان: اولویت سنجی، مدیریت محیط زیست، ارزیابی اثرات، گرد و غبار، خاک، آب، هوا
  • فرهاد پورفرج، سید احمد مختاری** صفحات 246-264
    زمینه و هدف

    آب آشامیدنی یکی از راه‫های تامین املاح ضروری بدن انسان می‫باشد. اما مقدار بیش از حد مجاز این املاح، کیفیت آب را تغییر داده و در برخی موارد سلامتی انسان را به خطر می‫اندازد. بنابراین با توجه به نقش کیفیت آب در سلامتی ساکنین و بروز ضایعات غیر قابل جبران در اثر ناخالصی‫های شیمیایی موجود در آب آشامیدنی در مقادیر بیش از استاندارد و لزوم اندازه‫گیری دایمی پارامترهای مختلف در جهت آگاهی از وضعیت آب آشامیدنی مصرفی خانوارها و اعمال اقدامات کنترلی لازم، این تحقیق به مقایسه کیفیت فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی روستاهای شهرستان نیر با استاندارد ملی می‫پردازد.

    روش کار

    در این تحقیق توصیفی مقطعی که در جامعه آماری روستاهای تابعه شهرستان نیر صورت گرفت، برای سنجش پارامترهای مورد مطالعه از روش‫های کتاب استاندارد متد استفاده گردید. برای اندازه گیری پارامترهای نیترات، نیتریت، فسفات و فلوراید از اسپکتروفتومتر دو پرتوی، و برای اندازه گیری pH، هدایت الکتریکی و کدورت از دستگاه پرتابل مولتی پارامتر دو کاناله استفاده شد. کل جامدات محلول به روش وزن سنجی و در نهایت سختی کل، کلسیم، منیزیم، سولفات و کلرور به روش تیتراسیون مورد اندازه گیری قرار گرفتند. سپس داده های حاصل با استفاده از نرم افزارهای SPSS-20 و Microsoft Excel-2010 و آزمون آماری تی تک نمونه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین پارامترهای هدایت الکتریکی µS/cm 78/669، سختی کل mg/L.CaCO3 38/227، کل جامدات محلول، نیترات، نیتریت، سولفات، فسفات، کلرور، فلویور، کلسیم و منیزیم به ترتیب به میزان mg/L 316/346، 410/3، 023/0، 79/76، 117/0، 10/58، 45/0، 82/56 و40/20، کدورت NTU 93/0 و در نهایت pH برابر 77/7 بوده است.

    نتیجه گیری

    13 مورد پارامتر سنجش شده در منابع تامین آب آشامیدنی 26 روستا از روستاهای شهرستان پایین‫تر از استاندارد حداکثر مطلوب و در 82 روستا از روستاهای شهرستان پایین‫تر از استاندارد حداکثر مجاز توصیه شده توسط استاندارد ملی ایران می‫باشد. به‫عبارت دیگر 74 درصد و 18 درصد منابع تامین آب آشامیدنی روستاهای شهرستان به ترتیب استاندارد حداکثر مطلوب و حداکثر مجاز را تامین نمی نمایند. با توجه به نتایج به دست آمده ضروری است منابع آب مورد استفاده در روستاهای شهرستان تحت برنامه های پایش مرتب ایمنی آب و نیز بهداشت محیط قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آب شرب، کیفیت فیزیکی، کیفیت شیمیایی، شهرستان نیر
  • فرزاد غفوری، سارا قامتی، عبدالصالح زر، سلمان علوی ** صفحات 265-275
    سابقه و هدف

    ورزش همگانی شکلی از فعالیتهای جسمی است که موجب ارتقاء فیزیکی، روانی و اجتماعی فرد می‫شود. هدف از تحقیق حاضر شناسایی جایگاه آموزش در فرآیند گرایش مردم به ورزش همگانی بود.
     

    روش کار

    این تحقیق توصیفی و از لحاظ هدف کاربردی بود. جامعه آماری کلیه اساتید و متخصصان مدیریت ورزشی، روسای فدراسیون ها، مدیران کل ورزش و جوانان استان ها، کارشناسان عالی وزارت ورزش و جوانان بودند (343=N). به شیوه نمونه گیری تصادفی- طبقه ای و بر اساس جدول مورگان، تعداد 181 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند که تعداد 135 پرسشنامه قابلیت تحلیل داشت. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای بود که پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت (83/0=α). تحلیل داده ها به وسیله آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین) و آمار استنباطی (آزمون های آماری کلموگروف- اسمیرنوف (k-S)، تی تک نمونه ای و آزمون فریدمن) و با بهره گیری از نرم‫افزار آماری SPSS-23 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که متغیرهای آگاهی (01/0=p، 03/20=t)، جذابیت (01/0=p، 77/61=t)، تعلق (01/0=p، 21/17=t)، وفاداری (01/0=p، 36/22=t) و آموزش (01/0=p، 69/36=t) در گرایش افراد به ورزش همگانی نقش معنی داری دارند. همچنین مشخص شد که عوامل موثر بر گرایش افراد به ورزش همگانی به ترتیب شامل مولفه جذابیت (میانگین رتبه: 43/4)، آموزش (میانگین رتبه: 00/3)، وفاداری (میانگین رتبه: 91/2)، تعلق (میانگین رتبه: 41/2) و آگاهی (میانگین رتبه: 26/2) می باشد. علاوه بر این مشخص شد که با افزایش تحصیلات، جایگاه آموزش در گرایش مردم به ورزش همگانی کمرنگ‍تر می‍شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش آموزش در گرایش افراد به ورزش همگانی پیشنهاد می شود، متولیان ورزش همگانی کشور با تولید برنامه های آموزشی در صدا و سیما و نیز استخدام مربیان ورزش برای محلات، بستر آموزش ورزش همگانی را برای اقشار مختلف جامعه فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: آگاهی، آموزش، تعلق، جذابیت، ورزش همگانی، وفاداری
  • اکرم رستم زاده *، علیرضا محبوب اهری صفحات 276-284
    زمینه و هدف

    ترخیص با رضایت شخصی یکی از مشکلاتی است که نظام های سلامت با آن درگیر هستند. بیمارانی که با رضایت شخصی بیمارستان را ترک می کنند، ممکن است در معرض خطراتی مانند تشدید بیماری وبستری مجدد باشند. این مطالعه با هدف تعیین علل ترخیص با رضایت شخصی و انجام مداخلات مناسب جهت کاهش آن در بیمارستان موردمطالعه بود.

    روش کار

    این مطالعه، یک مطالعه مداخله ای قبل و بعد بود. ابتدا داده های استخراج شده از برگه های ترخیص با رضایت شخصی موجود در دفتر ایمنی بیمارستان آنالیز شدند، سپس مداخلاتی برای کاهش میزان ترخیص با رضایت شخصی طراحی شد و نتایج با قبل از اجرای مداخلات مقایسه گردید.

    یافته ها:

    ترخیص با رضایت شخصی قبل از مداخله 10 درصد بود که پس از مداخله به 8 درصد کاهش یافت. مهم ترین علل مربوط به ترخیص با رضایت شخصی به ترتیب گرفتاری های خانوادگی، عدم رضایت بستری و احساس بهبودی بودند.

    نتیجه گیری:

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر؛ عمده موارد ترخیص با رضایت شخصی به دلیل مسایل مرتبط با بیمار بوده است، افزایش آگاهی بیماران از عوارض احتمالی ترخیص با رضایت شخصی، طرح ریزی برنامه درمانی سرپایی و تعیین تکلیف به موقع بیمار و برقراری ارتباط موثر می تواند در کاهش موارد ترخیص با رضایت شخصی کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: ترخیص بیمار، رضایت شخصی، ممیزی بالینی، اورژانس
  • مینا باباشاهی **، سمیرا شکری صفحات 285-300
    زمینه و هدف

    از دیرباز یکی از واکنش های معمولی انسان به شرایط سخت زندگی، جابجایی مکان زندگی و مهاجرت بوده است. مهاجرت در حقیقت واکنش و تصمیم فرد یا خانواده برای تغییر شرایط است که غالبا یکی از بزرگترین تجارب و تصمیم گیری های زندگی است. مهاجرت، شرایط مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی زندگی و به تبع آن رفتار های غذایی فرد را تحت تاثیر قرار می دهند. هدف از این مقاله بررسی مروری عوامل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی موثر بر رفتارهای غذایی مهاجران بود.

    روش کار

    این مقاله از نوع مروری بود. جهت دستیابی به مطالعات مرتبط بانک های اطلاعاتی Google Scholar، PubMed، Science Direct با کلید واژه های Immigrant, Food Behavior, Dietary Acculturation, Eating Habits, Social, Economic and Environmental Factors مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

    به طور کلی به نظر می رسد تاثیراتی که مهاجرت بر روی عادات غذایی و سلامت افراد می گذارد و چگونگی تغییر، پذیرش و یا عدم پذیرش فرهنگ غذایی، بسیار متفاوت است و عوامل مختلفی همچون ویژگی های شخصیتی، سطح اجتماعی و اقتصادی، عوامل زمینه ای محیطی دو کشور، میزان تطابق مذهب غالب در دو کشور، میزان تسلط افراد به زبان جدید و سطح حمایت های اجتماعی که در کشور مقصد از فرد مهاجر می شود، بر آن اثرگذارند.

    نتیجه گیری

    عوامل مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بر رفتارهای غذایی مهاجران موثر است. بی شک بررسی جنبه‫های مختلف این اثرات، در برنامه ریزی برای بهبود وضعیت تغذیه مهاجران و سیاست گذاری در این حوزه ضروری است.

    کلیدواژگان: مهاجرت، عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، رفتار غذایی
  • شهرام حبیب زاده، فرهاد پورفرضی، سعید صادقیه اهری، محمدرضا رضایی بنا، بابک نخستین، حامد زندیان، الهام صفرزاده، اسلام مرادی اصل* صفحات 301-315
    زمینه و هدف

    در حال حاضر پاندمی کرونا یکی از مسایل مهم و اصلی بهداشت و درمان در ایران و تمام دنیا می‫باشد. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در طول اپیدمی کرونا در استان بود.

    روش کار

    این مطالعه شامل کلیه اقدامات و فعالیت‫هایی بود که از شروع اپیدمی کرونا توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سطح استان ارایه و اجرا شد. کلیه داده ها و اطلاعات از معاونت‫های تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش گردآوری شدند.

    یافته ها

    در مدت زمان شروع تا تهیه گزارش چهار پیک اتفاق افتاد. تعداد کل نمونه‫های PCR گرفته شده 76673 مورد، تعداد بیماران بستری 28792 نفر، تعداد موارد مثبت بستری 13716 مورد، تعداد بیماران سرپایی 47881 نفر، تعداد موارد مثبت بیماران سرپایی 19473 نفر و جمع موارد کل مثبت در استان 33189 مورد که معادل 3/43 درصد بیماران بود.

    نتیجه گیری

    دانشگاه علوم پزشکی اردبیل کلیه اقدامات لازم را بر اساس دستورالعمل‫های کشوری برای کنترل و پیشگیری از بیماری در استان انجام داده است.

    کلیدواژگان: کووید-19، اقدامات، اپیدمی، اردبیل
|
  • M Ghayebzadeh, H Aslani, H* Taghipour* Pages 153-166

    Background & objectives:

    Increasing solid waste has made waste management an important challenge in developing countries. The purpose of this study is to comparative evaluation of the application of incineration technologies and other waste disposal methods in Iran using the Analytical Hierarchy Process (AHP) in 2019.

    Methods

    In this descriptive-applied research, after making a hierarchy, the first criteria and decision alternatives (1-Sanitary landfill Method 2-Source Reduction, Recycling+ Compost+ Landfill 3-Source Reduction, Recycling+Incineration Technologies+ Landfill) were selected. Then, the comparison and analysis were performed using Expert Choice 11 software and Analytical Hierarchy Process.

    Results

    The weights of three scenarios (1- Sanitary landfill Method 2-Source Reduction, Recycling+ Compost+ Landfill 3- Source Reduction, Recycling+ Incineration Technology+ Landfill) for waste management in Iran were determined, 0.26, 0.486 and 0.255, respectively. The Consistency Ratio (CR) was obtained less than 0.1 for all paired matrices of alternatives.

    Conclusion

    The second scenario with the weight of 0.486 was selected as the best method for solid waste management in Iran. Therefore, it is recommended to invest on and create the necessary infrastructure in the country in line with the above-mentioned priority. The third scenario, with a weight of 0.255, was selected as the last priority of waste management in the country. Therefore, it is recommended that supervisory and responsible organizations do not have a permit to construct and commission of incineration technologies for municipal waste management without conducting environmental, health and economic studies.

    Keywords: Waste Management, Disposal Methods, Incineration Technology, AHP
  • A Keshavars Lelekami, A* Shakerian* Pages 167-177

    Background & objectives:

    Tea is one of the most popular beverages in the world and contains several important essential micro nutrients that are beneficial to human health. The contamination of tea leaves by heavy metals may pose serious problems to human health. The aim of this study was to determine the concentrations of some heavy metals in broken black tea and also evaluation of their health hazards in Alborz province, Iran.

    Methods

    In this study, the concentration of heavy metals of Pb, Cd and Hg were measured by atomic absorption spectrometry (GFAAS) according to AOAC method of analysis on 15 samples of broken black tea available in stores of Alborz province and selected by simple random sampling in 2019. Upper limits of these heavy metals were 1 ppm, 0.1 ppm and 0.02 ppm for Cd, Pb and Hg, respectively.

    Results

    The results of analysis showed that the mean levels of Pb, Cd and Hg were 0.255±0.06, 0.046±0.069 and 0.014±0.002 ppm, respectively.

    Conclusion

     Lead, cadmium and mercury concentrations in the sampled brands of broken black tea were lower in comparison with their upper limits. Therefore, it be concluded that there are not any health problems concerned with broken dark tea consumption for these elements.

    Keywords: Beverages, Heavy Metals, Broken Black Tea
  • S* Shojaee Barjoee*, H.R Azimzadeh, V Talebi Varaoon, M.J Abbasi, H Sodaiezadeh Pages 178-197

    Background & objectives:

    Air pollution is considered as an ultrastructural element in urban transportation systems and as an important indicator of human health. Therefore, the purpose of this study was to investigate the PM10 pollution range of two main highways of Ardakan city and determine the contribution of these highways in health risk of their surrounding residents due to exposure to these pollutants by modeling methods.

    Methods

    This descriptive-analytical, cross-sectional study was conducted on two highways of Meybod Ardakan and Ardakan Nain. IVE and AERMOD models were used for estimation of emission rate of PM10 in four seasons of the year, and also dispersion and exposure rates to PM10.The information required to run the models was collected by observational statistics, information from the police research center and the meteorological research center of Yazd province. By identifying six PM10 exposure groups in the pollution range of these two highways, health risk assessment was performed using the proposed USEPA relationships.

    Results

    In four seasons of the year, the mean and maximum concentration of PM10 of Meybod Ardakan highway were predicted more than Ardakan Nain highway. Although the minimum dispersion concentration of PM10 of Ardakan Nain Highway was lower than that of Meybod Ardakan, the pollutant limit of this highway (1, 24 hours and annually) was more predicted. Among the six groups exposed to PM10 in all time intervals, the highest exposure rate was belonged to Ardakan Nain road police station and the least to residents of Torkabad Village (1 hour) and Shahid Paydar Park (8, 24 hours and annually). Cancer and non-cancerous risk exposure to PM10 was estimated in acceptable range in all age groups and categories.

    Conclusion

    With the modeling method used, the contribution of the two investigated highways in predicting the health risk of surrounding residents was within the acceptable range.

    Keywords: Risk Assessment, AERMOD, IVE, PM10, Highway
  • A Babaei-Pouya, A* Lotfollahzadeh* Pages 198-207

    Background &objectives:

    Given the increasing technological hazards, risk assessment and proper risk management and planning to reduce the vulnerability in hospitals seems necessary. The purpose of this study was to evaluate the ranking of technological hazard in Ardabil hospitals in 2019.

    Methods

    This was a descriptive cross-sectional study of selected wards of Ardabil hospitals. The sampling method was census and all 10 hospitals in Ardabil were studied. FMEA worksheets were used to collect and record the information.

    Results

    The study of 10 hospitals (47 units) showed that the highest frequency risk was related to ergonomic, psychological, physical (noise) and biological factors, respectively. Also, the highest number of risk priorities in hospitals was related to biological, physical (noise and radiation), ergonomic and psychological, mechanical and fire hazards, respectively.

    Conclusion

    Biological hazards, physical (noise and radiation), ergonomic and psychological factors were at the top of the occupational hazards for employees. More awareness of managers and employees about the potential health risks and occupational safety of the hospital will be more effective in reducing health risks and preventing accidents and minimizing stressful job consequences.

    Keywords: Technological Hazards, Hospitals, Ardabil
  • V Nemati, Y Babaei, S Ferdowsi, M Aghandeh, N* Abbasgholizadeh* Pages 208-221

    Background & objectives:

    One of the dominant groups in the tourism industry is the host community, whose perceptions and attitudes about the effect of tourism on destination are decisive for the tourism development, and also for planning and management of destinations. Therefore, this study aimed to investigate the impact of health tourism on promoting social well-being of the host community.

    Methods

    This research, based on both the applied purpose and method of the study, was a descriptive survey with a questionnaire that was conducted in the summer of 2019. The statistical population of the study was residents of Sarein city with a sample size of 200 people who were selected by stratified sampling. To analyze the data, structural equations with SMARTPLS-3 software were used.

    Results

    The results showed that health tourism development with path coefficient of 0.582 had a positive and significant effect on the promotion of social well-being. In evaluation the impact of health tourism dimensions, the results showed that economic, social and cultural factors of health tourism with coefficients of 0.496, 0.356 and 0.342, respectively, had positive and significant effects on social welfare of the host community.

    Conclusion

    Tourism industry is one of the industries that have the most communication with the people in the community. Residents of health tourism destinations have different viewpoints on benefits and costs of tourism. Health tourism is one of the factors promoting the social well-being of the host community in the Sarein city and the role of economic factors is more than other factors.

    Keywords: Health Tourism, Social Well-being, Host Community, Structural Equation
  • Z Rahaei, M Zare-Bidoki* Pages 222-230

    Background & objectives:

    Written educational auxiliary media are often used to enhance societieschr('39') health level and prevention of oral diseases. However, low quality educational materials are an obstacle to present effective information and usually these media are not evaluated before publication. Therefore, the present study was carried out to assess a written educational media (pamphlet) about varnish fluoride for mothers.

    Methods

    This descriptive study was performed in 2019 in Yazd. The educational pamphlet was made by the researcher based on motherchr('39')s needs assessment about their pediatric varnish fluoride, literature review as well as comments of health education specialists and pediatric dentists. The content of educational pamphlets was related to oral health, varnish fluoride and its features, how to use fluoride varnish on teeth and the materials and tools needed to carry out this work. In order to assess the pamphlet, Readability (RAM) and Suitability (SAM) tools and Cloze Training Level Index were used.

    Findings

    The difficulty score for readability was 14.4 and the pamphlet was at the good level in terms of content specialization and typographical errors. The percentage obtained from the suitability was 77.95% and the media was as an excellent media. The result of the Cloze assessment shows that the percentage of correct answers was 87 and the text was on the independent level.

    Conclusion

    Considering the clarity, simplicity, credit and summarization of content and proper combination of images in the pamphlet, the written educational auxiliary media was appropriate and can be effective in educating mothers in the field of their childrenchr('39')s varnish fluoride. Using the methods and results obtained in the present study, as a guideline for assessment of written educational auxiliary media in the field of health behaviors, can be very helpful in eliminating possible deficiencies and increasing the impact of educational interventions.

    Keywords: Assessment, Health Education, Educational Media, Readability, Written Materials, Pamphlet
  • K* Parvanak*, A Khamisabadi Pages 231-245

    Background & objectives:

    The phenomenon of dust is very critical and catastrophic in our country, especially in Kerman region. Part of the damage caused by this phenomenon is due to lack of sufficient recognition of the impact of dust on the environment. Therefore, the present study conducted to evaluate and prioritize the effects of dust on water, air, soil and animal and plant ecosystems in Kerman city in 2019 in order to inform citizens and authorities about the damage caused by this phenomenon and to plan for controlling them.

    Methods

    The research method was applied descriptive-analytical study. Five criteria including aquatic, soil, air, plant and animal ecosystems, each with 4 sub-criteria, were considered for measuring the environmental effects of dust. Library and field studies (in the form of questionnaires, observations and interviews) were used to collect the information. The statistical population of the study was all environmental experts in Kerman. VIKOR model was used to rank the measurement criteria.

    Results

    Among the criteria studied using VIKOR model, air, water and soil criteria with quality level of 0, 0.105 and 0.351 were in the first, second and third ranks of negative dust effects, respectively. Animal and plant ecosystems with a quality level of 0.656 were ranked fourth. Among the research indices, the index of endangering the public health of citizens by increasing heavy metals, threatening the citychr('39')s drinking water resources and increasing respiratory diseases with an average of 4.07, 4.04 and 4.01were in the highest average of harmful effects of dust, respectively.

    Conclusion

    Based on the findings, among the 5 criteria studied, dust had the most negative effect on the air of Kerman and then on the water and soil of the region, respectively. Therefore, based on the priority obtained in this study and coherent planning, Kerman urban crisis management can take successful steps to reduce and deal with the dust phenomenon.

    Keywords: Prioritization, Environmental Management, Impact Assessment, Dust, Soil, Water, Air
  • F Pourfaraj, S.A* Mokhtari* Pages 246-264

    Background & objectives:

    Drinking Water is one of the ways to provide essential nutrients for the human body. However, excessive amounts of this minerals, changes the water quality and in some cases threatens human health. Therefore, considering the role of water quality in the human health, incidence of irreversible lesions due to chemical impurities in drinking water in values greater than standard, the need for continual measurement of various parameters in order to find out the drinking water conditions consumed with households and taking necessary control measures, this study aims to compare the physical and chemical quality of drinking water of the villages of Nir county by national standard.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study conducted in the statistical population of the affiliated villages to Nir county, the methods of standard method book were used to measure the studied parameters. A dual-beam spectrophotometer was used to measure the parameters of nitrate, nitrite, phosphate and fluoride, and a two-channel portable multi-parameter instrument was used to measure pH, electrical conductivity and turbidity. Total dissolved solids were measured by gravimetric method and the total hardness, calcium, magnesium, sulfate and chloride were measured by titration method. Then, the obtained data were analyzed using SPSS20 and Microsoft Excel 2010 software and One-Sample T Test.

    Results

    The averages of electrical conductivity and total hardness were 669.78 µS/cm, and 227.27 mg/L.CaCO3 respectively. The other parameters including TDS, Nitrate, Nitrite, Sulfate, Phosphate, Chlorine, Fluorine, Calcium and Magnesium had average levels of 346.316, 3.410, 0.023, 76.79, 0.117, 58.10, 0.45, 58.82 and 20.40 mg/L, respectively and finally the pH was 7.77.

    Conclusion

    Among 13 parameters measured in drinking water supplies in the county, 26 villages were under admissible limit (AL) and 82 villages were under maximum contaminant level recommended by Iranian national standards. In other words, 74% and 18% of drinking water in the villages of county did not meet AL and MCLs of national standards. According to the results, it is necessary that water supplies used in the villages of county must be subject to regular monitoring programs of water safety and environmental health.

    Keywords: Drinking Water, Physical Quality, Chemical Quality, Nir Country
  • F Ghafouri, S Ghamati, A Zar, S* Alavi* Pages 265-275

    Background & objectives:

    Sports for all is kind of physical activity which improve physical, mental and social abilities. The purpose of this study was to identify the place of education in the process of peoplechr('39')s tendency towards sport for all.

    Methods

    This research was descriptive and applied (in terms of purpose). The statistical population was all professors and specialists in sports management, managers of federations, general managers of sports and youth of the provinces and senior experts of the Ministry of Sports and Youth (N=343). By stratified random sampling method and based on Morgan table, 181 people were selected as sample, among them 135 sample had analyzable questionnaires. The research instrument was a researcher-made questionnaire that its reliability was confirmed using Cronbachchr('39')s alpha test (α=0.83). Data were analyzed by descriptive statistics (frequency, frequency percentage, mean) and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov tests, one-sample t-test and Friedman test) in SPSS software version 23.

    Results

    The results showed that the variables of awareness (p=0.01, t=20.03), attractiveness (p=0.01, t=61.77), belonging (p=0.01, t=17.21), loyalty (p=0.01, t=22.36) and education (p=0.01, t=36.69) had significant roles in peoplechr('39')s tendency to sports for all. It was found that the factors affecting peoplechr('39')s tendency to sports for all, included the component of attractiveness (average rank: 4.43), education (average rank: 3.00), loyalty (average rank: 2.91), belonging (average rank: 2.41) and awareness (average rating: 2.26), respectively. In addition, it was found that with the increased level of education, the position of education in the tendency of people to public sports decreased.

    Conclusion

    Due to the role of education in the tendency of people to sports for all, it is suggested that the countrychr('39')s sports for all authorities to provide a platform for sports for all education for different segments of society by producing educational programs in media and employing sports coaches for neighborhoods.

    Keywords: Attraction, Belonging, Education, Knowledge, Loyalty, Sports for All
  • A* Rostamzadeh*, A.R Mahboob Ahari Pages 276-284

    Background & objectives:

    Discharge against medical advice (DAMA) is one of the problems that health systems are involved in. Patients who leave hospital against medical advice may be at risk of adverse health outcomes and readmission. The aim of this study was to determine the causes of discharge with personal consent and to perform appropriate interventions to reduce it in the hospital under study.

    Methods

    This study was a pre- and post-interventional study. First, the data extracted from the discharge sheets were analyzed with personal consent in the hospital safety office, then interventions were designed to reduce the self-discharge rate with personal consent and the results were compared with the results with pre-intervention outcomes.

    Results

    The rate of DAMA before the intervention was 10% which decreased to 8% after the intervention. The most important reasons for discharge against medical advice were family obstacle, lack of satisfaction to be inpatient and feeling of recovery.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, the majority of discharges AMA were due to patient-related issues.  Increasing patientschr('39') awareness of the possible side effects of discharge with personal consent, planning an outpatient treatment program, timely assignment of the patient and establishing effective communication can be helpful in reducing the discharge AMA cases.

    Keywords: Patient Discharge, Personal Satisfaction, Clinical Audit, Emergency
  • M* Babashahi*, S Shokri Pages 285-300

    Background & objectives:

    From a long time ago, immigration has been one of the typical human reactions to the unfavorable conditions of life and a way of trying to improve conditions. In fact, immigration is a reaction of individual or family and decision to change the situation, which is often one of the greatest experiences and decisions of life. During immigration, various social, cultural and economic factors affect life and, consequently, individual eating behaviors. The aim of this study is reviewing the social, cultural and economic factors affecting the food behaviors of immigrants.

    Methods

    This is a review article in which Google scholar, PubMed, and Science Direct were searched to access relevant studies, by keywords including immigrant, food behavior, dietary acculturation, eating habits, social, economic and environmental factors.

    Results

    In general, it seems that the effects of immigration on peoplechr('39')s eating habits and health and how to change, accept or not accept the culture and food habits are very different and many factors influence it such as personality characteristics of immigrants, socio-economic level of the individual, underlying environmental factors, level of conformity of dominant religion in both countries, the fluency level of the new language and the level of social protection of migrants in the host country.

    Conclusion

    Different social, economic and cultural factors affect the migratory food behaviors. Undoubtedly, investigating of these effects are essential in planning for improving the nutritional status of immigrants and policy making in this issue.

    Keywords: Immigration, Social, Cultural, Economic Factors, Food Behavior
  • Sh Habibzadeh, F Pourfarzi, S Sadeghieh Ahari, M Rezaeei-Bana M, B Nakhostin, H Zandian, E Safarzadeh, E Moradi-Asl * Pages 301-315
    Background & objectives

    Currently, the coronavirus pandemic is one of the most important health problems all over the world. The aim of this study was to evaluate the performance of Ardabil University of Medical Sciences during the coronavirus epidemic in Ardabil province.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in Ardabil province in northwestern Iran. All patients admitted to hospitals in Ardabil province were recruited. All data were collected from the information registration portal, which was designed according to the instructions of Iranian Ministry of Health and Medical Education. In this portal, demographic characteristics, clinical and laboratory presentations and other data for patients in all hospitals were recorded in one format. SPSS-19 software was used for simple statistical analysis.

    Results

    During the period from the beginning to preparation of this report, four peaks of Covid-19 were observed in Ardabil. The total number of PCR samples was 76673, of which 33189 (43%) were positive. The number of hospitalized patients was 28792, of which 13716 were positive and the number of outpatients was 47881, of which 19473 were positive.

    Conclusion

    The results of this study indicate that despite the implementation of national guidelines by Ardabil University of Medical Sciences, the number of hospitalizations and death rates of COVID 19 are still relatively high.

    Keywords: Covid-19, Measures, Epidemic, Ardabil