فهرست مطالب

نشریه مهندسی جغرافیایی سرزمین
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سارا الله قلی پور، عباس رجائی* صفحات 227-243

    مسکن به عنوان نیاز اصلی انسان ها، ویژگی هایی دارد که بر عملکرد آن و همچنین رضایت ساکنان تاثیر می گذارد. بحث کیفیت مسکن یکی از مباحث مهم و قابل توجه در میان کشورهای جهان به ویژه کشورهای درحال توسعه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی پیشینه، اقدامات انجام شده و فرآیند در پیش گرفته کشورهای منتخب جهان درباره موضوع کیفیت مسکن تدوین شده و برنامه ها، سیاست گذاری ها، معضلات و راهبردهای پیشروی نظام های اقتصادی مختلف را جهت ایجاد یک نظام مناسب سکونتی مورد بررسی قرار داده است. در ادامه شاخص های کیفیت مسکن در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته به تفکیک مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان می دهد که در کشورهای درحال توسعه؛ کنترل رشد بی رویه جمعیت کلان شهرها، گسترش ساختمان های پایدار، ایجاد سیاست های حمایتی، آموزش ساخت مساکن مناسب، و نظارت بر اجرای صنعت ساخت وساز و در کشورهای توسعه یافته؛ تدوین قوانین مناسب و سیاست های کلیدی، تغییر فرهنگ در مفهوم سازی سکونت، ایجاد مساکن ارزان قیمت عادلانه، بهبود پروژه های بازسازی و نوسازی شهری از طریق سرمایه گذاری خصوصی، از مهم ترین راهبردهای مطرح شده در زمینه سیاست های مسکن در نظام های مختلف می باشد.

    کلیدواژگان: مسکن، شاخص های کیفیت مسکن، کشورهای منتخب، سیاست های مسکن
  • لیلا مفاخری* صفحات 257-273

    با توجه به اینکه صنعت گردشگری ابزار قدرتمندی برای توسعه منطقه ای است، بحث در مورد خوشه های گردشگری بسیار ضروری است. یکی از راهبردهای مدیریت گردشگری در سطح جغرافیایی، تکمیل خوشه گردشگری است. پژوهش حاضر، مسایل موجود در فعالیت نهادها و روابط بین نهادی خوشه گردشگری بخش مرکزی شهرستان رفسنجان را شناسایی کرده و سپس راهبردهای مناسب در زمینه تکمیل خوشه گردشگری ارایه داده است. این پژوهش از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر ماهیت و روش، از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی است. داده های پژوهش از طریق مصاحبه با صاحبان سازمان ها و مدیریت نهادهای مرتبط با گردشگری محدوده مورد مطالعه جمع آوری شده است. برای تحلیل داده ها از روش های کمی و کیفی (آمیخته متوالی) و نرم افزارهای NodExcel و ExpertChoice استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که عناصر تشکیل خوشه گردشگری در بخش مرکزی رفسنجان وجود دارند اما بین نهادها و سازمان های ارتباط افقی و عمودی متناسب با ساختار خوشه کامل وجود ندارد و این وضعیت نیازمند ساماندهی است که در نهایت راهبردهای ارتقا زیرساخت های سخت، ساماندهی جاذبه ها و ارتقا زیرساخت های نرم، جهت توسعه خوشه گردشگری در بخش مرکزی رفنسجان پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: خوشه های کسب و کار، خوشه گردشگری، بخش مرکزی رفسنجان
  • انوشیروان ناصرمستوفی، راما قلمبر دزفولی* صفحات 258-280
    مقدمه

    امروزه توجه به ارزیابی طرح ها به عنوان جزیی ذاتی از فرآیند تصمیم سازی در روند برنامه ریزی شهری بوده و به عنوان یکی از مهم ترین گام ها برای بازنگری طرح های شهرسازی مد نظر قرار گرفته است. هدف این مقاله، نحوه ارزیابی و میزان تحقق طرح جامع شهر تهران است.

    روش شناسی

    روش تحقیق در این پژوهش اسنادی می باشد که با توجه به مرور سوابق و منابع موجود و با فیش برداری نظری، داده ها و اطلاعات جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. همچنین با استفاده از ابزار نظرسنجی نیمه ساخت یافته از نظرات متخصصان و مسیولان در خصوص روایی شاخص ها و نیز اوزان و ضرایب اهمیت آنها استفاده شده است.قلمرو جغرافیایی: شهر تهران و مناطق 22 گانه آن است.

    یافته ها

    تحلیل یافته ها نشان داد، توجه به عدم ارایه شاخص های تحقق پذیری در سند طرح جامع، سه عامل سرانه های خدماتی طرح تفصیلی، میزان تهیه و اجرای طرح های موضوعی و موضعی و همچنین میزان پیاده سازی شروط تحقق پذیری در سند طرح جامع تهران به عنوان عوامل اصلی اثر گذار بر تحقق، مدنظر قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی تحقق سرانه های خدماتی طرح با استفاده از آزمون ویلکاکسون نشان دهنده عدم تحقق معنادار سرانه های خدماتی بوده است. همچنین میزان موفقیت طرح های موضوعی و موضعی و شروط تحقق طرح جامع نیز شرایط مشابهی را نشان می دهد. بر اساس این پژوهش طرح جامع جدید تهران با گذشت از نیمه عمر خود در در دستیابی به اهداف، موفق نبوده و لزوم بازنگری این طرح بر اساس عوامل اثرگذار مشهود است.

    کلیدواژگان: ارزیابی و نظارت، تحقق طرح های توسعه شهری، طرح جامع تهران، سرانه های خدماتی
  • حسن پارسی پور*، احمد حسین زاده، حمیدرضا عاقلی مقدم صفحات 292-306

    توزیع نامتوازن امکانات و فعالیتها و همچنین وجود نابرابریها در بین استانها و درون هر استان همیشه مورد توجه سازمانها و نهادهای اجتماعی و اقتصادی کشور بوده است. تعیین و اندازه گیری سطح توسعه یافتگی می تواند موقعیت ها و کاستی های موجود را شناسایی کند و از طرف دیگر به مدیران و برنامه ریزان در برنامه ریزی برای آینده و انتخاب بهترین راه حل ها کمک کند. در این پژوهش که از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد به منظور تعیین و رتبه بندی استانها سه مرحله کار انجام شده است. ابتدا از طریق خبرگان اقدام به انتخاب و تعیین وزن شاخص ها صورت گرفته و در مرحله بعد با استفاده از روش آنتروپی شانون درجه اهمیت شاخص ها به دست آمده است. پس از تعیین درجه اهمیت در مدل تاپسیس رتبه بندی شاخص ها و به تبع آن رتبه بندی محرومیت در استان ها صورت گرفته است. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که استان تهران در شاخصهای زیربنایی و اقتصادی برخوردارترین استان می باشد. و پراکندگی استان های محروم بیشتر در نوار مرزی شرق و غرب کشور و استان های برخوردار در نواحی مرکزی کشور قرار دارند.

    کلیدواژگان: توسعه، رتبه بندی، مدل تاپسیس، مدل آنتروپی
  • محیا قوچانی، محمد تاجی* صفحات 307-323

    یکی از جنبه های موثر در جهت کاهش آسیب پذیری مناطق شهری در برابر خطر زلزله، برنامه-ریزی کاربری زمین شهری به عنوان هسته اصلی برنامه ریزی شهری است. تغییر در نحوه استفاده از زمین در شهرها با هدف کاستن آسیب های ناشی از زلزله، یکی از راهکارهایی است که نقش موثر آن در مقابله با آسیب های زلزله به اثبات رسیده است. بنابراین برنامه ریزی کاربری اراضی شهری با تدوین ضوایط و مقررات منطقه بندی (ارتفاعی، تراکمی و کارکردی) تفکیک اراضی، تخصیص فضاهای کافی برای انواع فعالیت، در نظر گرفتن سازگاری کاربری ها، تعیین حریم نواحی خطرناک، انتقال کاربری های ناسازگار، تدوین ضوابط و مقررات در زمینه تناسب توسعه و نهایتا پیش بینی شرایط بحران و نیازهای مطرح در آن، قادر به کاهش آسیب پذیری مناطق شهری می باشد. در این پژوهش براساس روش توصیفی- تحیلی، ابتدا به بررسی برنامه ریزی کاربری اراضی شهری برای مقابله با آسیب های ناشی از زلزله، طبق سه شاخص ارزیابی اختلاط کاربری ها که شامل دسترسی پذیری، کثرت (تراکم) و نحوه ی توزیع می باشند، پرداخته شده است. سپس با استفاده از نمودار رابطه فعالیت ها، درجه لزوم نزدیکی هر کاربری با کاربری دیگر براساس معیارهای سازگاری، مطلوبیت، ظرفیت و وابستگی تعریف و دیاگرام رابطه فعالیت ها پیشنهاد شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که هرگاه در تعیین کاربری اراضی شهری، همجواری ها رعایت گردد و کاربری های ناسازگار در کنار یکدیگر قرار داده نشوند، امکان تخلیه سریع افراد و امدادرسانی فراهم می گردد. همچنین اگر کاربری ها در شهر به گونه ای توزیع شوند که سبب عدم تمرکز گردند، می توان انتظار داشت آسیب پذیری شهر در برابر زلزله تا حد زیادی کاهش یابد.

    کلیدواژگان: نمودار رابطه فعالیت، کاهش آسیب پذیری، کاربری های شهری، بحران زلزله، برنامه ریزی شهری
  • حمید جلالیان*، باقر عالمی، فرهاد عزیزپور صفحات 333-346

    یکی از بسترهای توسعه در نواحی روستایی توجه به موضوع تقسیمات سیاسی فضا و ارتقای واحدهای سیاسی سرزمین است؛ چراکه تمامی امکانات و خدمات نواحی روستایی زیر تاثیر تقسیمات سیاسی فضا قرار دارند. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی ارتقاء واحد سیاسی بخش به شهرستان بر توسعه سکونتگاه‎های روستایی است که با نمونه موردی شهرستان سیروان در استان ایلام انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، تحلیلی- همبستگی است. جامعه آماری، 53 روستای شهرستان سیروان است. سطح تحلیل، روستاها و واحد تحلیل خانوارها هستند. تعداد نمونه با فرمول کوکران، 384 خانوار تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامهء محقق ساخته بود که روایی آن با نظر اعضای هییت علمی دانشگاه ها و پایایی آن نیز با ضریب آلفای کرونباخ (850/0) تایید گردید. پرسشنامه ها متناسب با سهم جمعیت روستاها و به روش تصادفی توزیع و تکمیل شد. همچنین، با 24 نفر دهیار و 11 نفر کارشناس مرتبط مصاحبه نیمه ساخت یافته انجام شد. تحلیل داده های پرسشنامه با آزمون های آماری T وابسته، رگرسیون و ظریب همبستگی انجام شد. نتایج نشان می دهد ارتقاء واحد سیاسی بخش به شهرستان بر توسعه سکونتگاه‎های روستایی منطقه در حد متوسط اثربخش بوده است. شاخص های بعد اقتصادی بر ابعاد اجتماعی- فرهنگی، کالبدی - محیط زیستی و همچنین سیاسی- اداری تاثیر معنادار داشته و باعث بهبودی وضعیت در این ابعاد (شاخص ها) شده است. عوامل موثر بر این تغییر و تحول ها را می توان در سه دسته عوامل اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و سیاسی- اداری خلاصه کرد. برای اثربخش تر نمودن ارتقاء سطوح سیاسی- اداری، تقویت عوامل اشاره شده و رفع و تضعیف موانع پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تقسیمات کشوری، ارتقاء بخش به شهرستان، توسعه روستایی، سیروان، ایلام
  • محمدصادق علیائی* صفحات 339-353

    میزان نفوذ آب به خاک، نقش مهمی در کنترل سیل ایفا می کند؛ اگر میزان نفوذپذیری خاک کاهش و ساختمان آن به دلایل تغییر کاربری اراضی، چرای بیش از حد و... تغییر یابد، این امر منجر به افزایش روان آب و تشدید سیل در اراضی کشاورزی نواحی روستایی شده، و خسارت های سنگینی برای روستاییان و کشاورزان به بار می آورد. هدف اصلی این مطالعه، بررسی پارامترهای موثر بر میزان نفوذپذیری خاک و عوامل تاثیرگزار بر ایجاد روان آب ها و تشدید سیل در اراضی کشاورزی , سکونت گاه های نواحی روستایی می باشد. روش تحقیق مورد استفاده در این مطالعه، استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش تحلیل لکه-های داغ (هات اسپات) است.قلمرو جغرافیایی پژوهش: در این پژوهش 88 نقطه از اراضی مورد مطالعه و نمونه برداری شده است. بر اساس نتایج تحقیق دو پارامتر درصد ماده آلی و تخلخل خاک، بر افزایش سرعت نفوذ آب در خاک ارزیابی شد و سایر پارامترها فاقد الگوی خود همبستگی فضایی مشخص به لحاظ آماری بود. این موضوع بیان گر این واقعیت است که خاک های سبک و غنی از مواد آلی و همچنین خاک هایی که دارای تخلخل (فضای خالی بین خاک) هستند، از نفوذپذیری بالایی برخوردار بوده، آب بیشتری را نسبت به سایر خاک ها جذب می کنند. نفوذپذیری آب در خاک نقش مهمی درجلوگیری از تشدید سیل داشته و موجب کاهش خسارت های ناشی از آن در اراضی کشاورزی و سکونت گاه های نواحی روستایی خواهند شد و در نهایت به توسعه پایدار کشاورزی و همچنین توسعه پایدار همه جانبه روستایی کمک موثری خواهند کرد.

    کلیدواژگان: سیل، نفوذ پذیری خاک، اراضی کشاورزی، ساختمان خاک، روان آب
  • اصغر پاشازاده*، محمدحسن یزدانی، فاطمه زادولی صفحات 346-358

    جهت کاهش آسیب پذیری سکونتگاه ها، شناسایی مهمترین مخاطرات منطقه از جمله مخاطرات محیطی ضرورت دارد تا با تاب آور نمودن شهرها و کاهش خطرات و پیش گیری از وقوع آنها اقدامات لازم انجام شود. از این رو، هدف این مقاله شناسایی مهمترین مخاطرات طبیعی تاثیرگذار بر آسیب پذیری شهر اردبیل است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی است. رویکرد پژوهش از نوع ترکیبی و مدل متوالی اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش، اساتید و کارشناسان متخصص در این زمینه است. داده های کیفی، به روش نمونه گیری هدفمند، توسط 10 نفر از اساتید دانشگاه محقق اردبیلی و داده های کمی، به روش نمونه گیری گلوله برفی، توسط 200 نفر از متخصصان مربوطه بدست آمد. برای تحلیل داده ها و بررسی اثرگذاری متغیرها از معادلات ساختاری مبتنی بر واریانس با روش حداقل مربعات جزیی (smart- pls) استفاده شد. یافته های تحقیق کیفی و کمی نشان داد که 9 متغیر تحقیق (مخاطرات طبیعی) آسیب پذیری شهر اردبیل را به میزان 824/0 تبیین می کنند. بیشترین آماره t و بیشترین ضریب مسیر برای متغیرهای مخاطرات سرمای شدید و یخبندان، زلزله و باد و طوفان مربوط می شود. نتایج تحقیق حکایت از این داد که از بین مخاطرات طبیعی، سرمای شدید و یخبندان، زلزله، باد و طوفان، برف شدید و گرمای شدید، مهمترین مخاطرات اردبیل هستند. در همین راستا این پژوهش برای مدیران این حقیقت را روشن می سازد که آنها با شناسایی و برنامه ریزی بر مخاطرات طبیعی و متغیرهای تبیین کننده آن علاوه بر کاهش آسیب-پذیری شهر، می توانند زمینه را برای تاب آوری شهری نیز فراهم سازند.

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، آسیب پذیری، روش تحقیق ترکیبی، مدل حداقل مجذورات جزئی، شهر اردبیل
  • سیروس حجت شمامی*، حمید جلالیان صفحات 355-366

    در کشورهای درحال توسعه رهیافت معیشت پایدار روستایی در تلاش برای کاهش فقر روستایی مطرح شده است. هدف این پژوهش، تحلیل بنیان‎های معیشتی سکونتگاه های روستایی با رویکرد فضایی است. این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است. گردآوری اطلاعات با روش های کتابخانه ای و میدانی (روش پیمایش مبتنی بر پرسشنامه) صورت گرفته است. جامعه آماری شامل روستاهای دهستان دشتویل است که از بین آن ها 12 روستا بر اساس نمونه گیری مکانی انتخاب شده است. حجم نمونه با فرمول کوکران و اعمال روش تصحیح آن، تعداد 133 خانوار تعیین شد. از آزمون تی تک نمونه ای برای مقایسه تفاوت ها و آزمون فریدمن برای رتبه بندی شاخص ها استفاده شد. همچنین از مدل تاپسیس برای تحلیل و رتبه بندی روستاها و در نهایت، از روش تحلیل فضایی کریجینگ برای نمایش الگوی فضایی بنیان های معیشتی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که پنج بعد سرمایه‎های معیشتی مورد بررسی به طور کلی در روستاهای مورد مطالعه دارای وضعیت نامطلوب هستند. از میان این پنج بعد، ابعاد سرمایه طبیعی و سرمایه اجتماعی در وضعیت مطلوبی هستند. نتایج حاصل از رتبه بندی براساس آزمون فریدمن نشان داد بعد سرمایه معیشی در جایگاه اول بوده و در رتبه بندی شاخص ها، پوشش گیاهی در رتبه اول قرار می گیرد. براساس نتایج مدل تاپسیس، روستای چلگاسر در رتبه نخست جای گرفت. نتایج حاصل از تحلیل فضایی کریجینگ حاکی از این است که اختلاف فضایی در روستاهای دهستان دشتویل وجود داشته به طوری که روستاهای واقع در پهنه فضایی شرق در وضعیت برخوردار و روستاهای واقع در پهنه فضایی غرب نابرخوردار (محروم) هستند.

    کلیدواژگان: روستا، سرمایه های معیشتی، مدل تاپسیس، روش کریجینگ
  • فاطمه باقری نوذری*، امیر بخشی، اسدالله دیوسالار صفحات 359-369

    این تحقیق با هدف ارزیابی نقش عامل فشردگی شهری در تحقق سرمایه فرهنگی در شهر نکا تدوین شده است. شیوه انجام تحقیق توصیفی- تحلیلی است. جامعه مورد مطالعه شهروندان ساکن در شهر نکا می باشد. بر اساس فرمول کوکران 381 نفر از افراد ساکن این شهر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای و تصادفی ساده است. روایی صوری پرسشنامه ها با نظر استاد راهنما مورد تایید قرار گرفت و به منظور بررسی پایایی سوالات پرسشنامه ها، از آزمون آلفای کرونباخ بهره برده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS با نسخه 20 استفاده گردید. در بخش استنباطی از آزمون K-S، آزمون همبستگی پیرسون، آزمون t تک نمونه ای و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد. نتایج نشان داد که ساکنین شهر نکا وضعیت پایداری فرهنگی در شهر و سطح سرمایه فرهنگی شهروندان را مطلوب ارزیابی نکردند اما تراکم شهری را عامل موثری بر افزایش سطح سرمایه فرهنگی می دانند. در واقع بین سرمایه فرهنگی و فشردگی شهری رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. از سوی دیگر سطح سرمایه فرهنگی در نواحی با تراکم بالا، متوسط و پایین مقایسه گردید. نتایج بیانگر این بوده است که سطح سرمایه فرهنگی در نواحی با تراکم بالا با نواحی با تراکم پایین اختلاف معنادار دارد به طوری که سطح این سرمایه در نواحی با تراکم بالا بیشتر است. بنابراین سطح سرمایه فرهنگی با میزان فشردگی شهری در ارتباط است و نواحی با تراکم بیشتر دارای سطح سرمایه فرهنگی بالاتری هستند.

    کلیدواژگان: فشردگی شهری، سرمایه فرهنگی، تراکم، بافت شهری، پایداری فرهنگی
  • سعید کامیابی* صفحات 367-379

    پژوهش حاضر با هدف سنجش سطح پایداری توسعه گردشگری و تبیین سطوح پایداری گردشگری در فرآیند چرخه حیات گردشگری در روستاهای هدف گردشگری شهرستان میامی در استان سمنان جهت برنامه ریزی گردشگری متناسب روستا انجام شد. این تحقیق از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی تحلیلی است. به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز از دو روش اسنادی و میدانی)پرسشنامه(و (مصاحبه) استفاده شد. سطح تحلیل پژوهش روستا و واحدتحلیل: دهیاران و شورای روستا مدیران و خبرگان محلی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از)روش بارومتر و باتلر(، استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که توسعه گردشگری در روستاهای مطالعه شده درمجموع در سطح یکسانی قرارندارند که در بعضی از روستاها همچون نردین و فرومد بین ابعادبررسی شده، بعد اجتماعی فرهنگی وضعیت پایداری بهتری داردو در روستاهای دیگر همچون نام نیک و دشت شاد بعد زیست محیطی وضعیت پایداری بهتری دارند همچنین راهکارهای کلی تکامل چرخه حیات گردشگری پایدار بر اساس رویکرد تلفیقی آلن باتلر و راهبردها، سیاست ها و پروژه های پیشنهادی جهت روستاهای هدف گردشگری ارایه شد .

    کلیدواژگان: بارومتر پایداری، رویکرد تلفیقی آلن باتلر، توسعه پایدار گردشگری روستایی، روستاهای هدف گردشگری، شهرستان میامی
  • رفعت شهماری اردجانی* صفحات 370-385

    روند شمالی - جنوبی ارتفاعات تالش در کنار دیگر ویژگی های طبیعی آن تاثیر عمده ای بر سیستم ژیومورفولوژی محدوده داشته است. و در راستای آن تحولات بزرگ و غیر قابل تصوری را در حوضه های همجوار به دنبال داشته است . این تحقیق با هدف شناسایی، معرفی و جانمایی نقاط آسیب پذیر از فرسایش قهقرایی در دامنه های شرقی و نیز اسارت رورخانه ای و همچنین انحراف بخشی از منابع آبی دامنه غربی ارتفاعات تالش که مشرف به دشت اردبیل می باشد. روش تحقیق با استفاده از نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی و ژیومورفولوژی(1:25000)و چند مرحله بازدید صحرایی و تحلیل داده ها بر پایه مدل فرم و فرآیند انجام پذیرفته است.ارتفاعات تالش در شمال غرب استان گیلان با مختصات جغرافیایی "21 '17 ◦38 تا "43 '26 ◦38 درجه عرض شمالی و "40 '39 ◦48 تا "29 '17 ◦48 درجه طول شرقی بین دو استان گیلان و اردبیل واقع شده است. دامنه های غربی مشرف به دشت اردبیل به ویژه در اطراف روستای آبی بیگلو، نه نه کران، نیارق آثار اسارت و انحراف رودخانه ای وجود دارد.دراین میان آسیب پذیرترین محل در شمال شرقی روستای نیارق در مختصات جغرافیای "52 '17 ◦38 عرض شمالی و "27 '37 ◦48 طول شرقی در ارتفاع حدود1348متری ثبت شده است. در صورت کاهش ارتفاعی در حدود33متر در این محدوده امکان اسارت و انحراف منابع آبی این بخش از دشت اردبیل به سمت جلگه گیلان وجود دارد. بروز این امر پیامدهای مخرب زیست محیطی به ویژه تامین منابع آب را برای ساکنین روستاهای محدوده به همراه خواهد آورد

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، فرسایش قهقرایی، اسارت و انحراف، تالش، آق چای
  • منوچهر امیری شیراز، علی اصغر عباسی اسفجیر *، علی رحمانی فیروزجاه صفحات 397-411
    مقدمه

    اعتماد اجتماعی حاصل تعامل و کنش اجتماعی در بین اعضای جامعه است که بطور مستقیم بر بافت جامعه تاثیر گذار بوده و تسهیل کننده فعالیت های اجتماعی و در نتیجه زمینه ساز پیشرفت و توسعه خواهد بود. بررسی در زمینه اعتماد اجتماعی به عنوان یکی از شاخصه های ارزشمند سرمایه اجتماعی و زمینه ساز مشارکت اجتماعی امری لازم و ضروری بنظر می رسد به همین دلیل در تحقیق حاضر سعی شده این مقوله مهم در بین مراجعین سازمان تامین اجتماعی بررسی شود.

    هدف پژوهش

    شامل بررسی عوامل موثر بر اعتماد اجتماعی مشتریان تامین اجتماعی در شهر رشت و تحلیل فضایی آن در سطح محلات مورد مطالعه می باشد.

    روش شناسی تحقیق

    روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و در محدوده مورد مطالعه به کمک ابزار پرسشنامه و نظرات 365 پاسخگو سنجش شده است. در این مسیر از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تکنیک تاپسیس استفاده شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش

    شهر رشت قلمرو مکانی بوده که هشت محله آن به عنوان جامعه نمونه انتخاب شده است.

    یافته ها و بحث

    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان می دهد بین احساس امنیت اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی،رضایت اجتماعی،انسجام اجتماعی،ارضای نیاز مشتریان،گرایش های دگرخواهانه(متغیرهای مستقل)و میزان اعتماد اجتماعی (متغیر وابسته) رابطه معناداری وجود دارد و در این میان تنها بیگانگی اجتماعی رابطه معناداری با میزان اعتماد اجتماعی ندارد و بر اساس تحلیل رگرسیون از بین متغیرهای مورد بررسی سه متغیر انسجام اجتماعی، رضایت اجتماعی و ارضای نیاز مشتریان بر میزان اعتماد مشتریان تامین اجتماعی موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، اعتماد اجتماعی، تامین اجتماعی، رشت
  • رضا پرویزی، نصرالله مولائی هشجین*، محمدباسط قریشی صفحات 413-430

    سکونتگاه های روستایی به عنوان یکی از فضاهای جغرافیایی موجود، در دهه های اخیر شاهد تحولات بسیاری بوده است. منشا این تحولات را می توان در ابعاد مختلف جست که در میان این ابعاد بعد کالبدی به دلیل ملموس بودن بیشتر از سایر ابعاد توسط ساکنان درک می شود. در حال حاضر تحول و تغییر در سکونتگاه های انسانی، یکی از موضوعات مورد بحث در علم جغرافیاست. این بحث دارای ابعاد متنوع و پیچیده ایست که به طور مستقیم و غیر مستقیم بر کیفیت زندگی ساکنان، سطح رفاه و ماندگاری در محیط روستا اثر گذار بوده که همان نتایج مطلوب زیست پذیری است. به همین علت تحقیق حاضر درصدد بررسی نقش تحولات کالبدی بر زیست پذیری سکونتگاه های روستایی می باشد. هدف تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی و محدوده مورد مطالعه سکونتگاه های روستایی در شهرستان لاهیجان(23 روستا)می باشد. اطلاعات مورد نیاز به شیوه اسنادی(سرشماری عمومی نفوس و مسکن، طرح هادی و بازنگری آن) و میدانی(دهیاران و سرپرستان خانوار) جمع آوری شده که پس از طی مراحل شاخص سازی تلفیق و تدقیق شده است. جهت سنجش تحولات کالبدی از 5 مولفه مسکن، تحولات حمل و نقل، تحولات خدمات عمومی، تحولات گردشگری، تحولات تغییر کاربری اراضی و 71 متغیر و جهت سنجش زیست پذیری از 141 متغیر و تکنیک تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد به ترتیب تحولات خدمات عمومی ، تحولات تغییر کاربری اراضی، تحولات گردشگری، تحولات حمل و نقل و تحولات مسکن موثرترین تا کم اثرترین عامل ها بر زیست پذیری در محدوده مورد مطالعه بوده اند.

    کلیدواژگان: تحولات کالبدی، زیست پذیری، سکونتگاه های روستایی، لاهیجان
  • بهزاد مجیدی شیل سر، محمدباسط قرشی میناباد*، تیمور آمار، نصرالله مولائی هشجین، پرویز رضایی صفحات 451-465

    شاخص تالاب ها عمدتا در مجاورت سکونتگاه ها قرار دارند و بین تالاب ها و پایداری سکونتگاه های روستایی حاشیه رابطه دوسوی ای وجود دارد.به همان اندازه که پایداری جوامع روستایی به پایداری تالاب ها وابسته است. همچنین تالاب انزلی از مراکز مهم جذب گردشگر گیلان محسوب می شود و معیشت ساکنان حاشیه تالاب به لحاظ کشاورزی، صیادی و تامین مواد اولیه صنایع دستی به حیات آن بستگی دارد. حوزه آبریز تالاب دارای مساحتی حدود 374 هزار هکتار است و حوزه مطالعاتی در این پژوهش 15 روستای حاشیه تالاب می باشد . تحلیل پایداری اقتصادی در جوامع روستایی حاشیه تالاب بر اساس الگوی بوم روستا و هدف این پژوهش بوده و فرضیه تاثیرگذاری بازسازی تالاب انزلی در پایداری روستاهای حاشه ای آن و فرضیه تاثیر تحولات محیطی تالاب بر تعلق خاطر بومیان به روستا مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و بر مبنای روش از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد وهایی جهت تعیین میزان پایداری روستاها تدوین شدند و در پایان، تجزیه و تحلیل داده ها به صورت تحلیلی و مقایسه ای صورت پذیرفته است. بر اساس مطالعات میدانی انجام شده در مورد روستاها مشخص شد که بخش عمده ای از جمعیت فعال این روستاها متاثر از زمین های کشاورزی به فعالیت های کشاورزی مشغول می باشند. با توجه به اینکه قسمت اعظم برنج کاری و کشاورزی و درختان غیرمثمر در قسمتی از جلگه گیلان قرار گرفته و اشتغال زایی را برای کشاوران فراهم آورده است و اولویت های اول کشاورزان ناحیه، کشت برنج بوده

    کلیدواژگان: تالاب، پایداری اقتصادی، حوزه آبریز، بندر انزلی
  • محمد اسکندری*، فرحناز افشین صفحات 724-732

    برخی مکانها و زمانها دارای شرایط و وضعیتی هستند که احتمال وقوع بزه در آنها زیاد است و بزه کاران در صدد یافتن این محلات هستند، لذا نیازمند برنامه ریزی مناسب برای مکان های مستعد جرم خیز هستیم.این پژوهش منطقه 4 شهر رشت را به صورت نمونه انتخاب کرده و به بررسی ویژگیهای کالبدی و جغرافیایی آن که می تواند زمینه ساز وقوع جرم باشد پرداخته است. این تحقیق از نظر ماهیت و نوع، کاربردی است و با روش توصیفی- تحلیلی به انجام رسیده است. در این نوع تحقیقات، مدل تحقیق براساس تعریف متغیرهای تحقیق و نوع ارتباط بین آنها طراحی می شود و سپس با جانمایی داده های واقعی در آن، نتایج لازم به دست می آید. مدل ریاضی مورد استفاده در این تحقیق مدل نزدیک ترین همسایه در نرم افزار Spss بوده و برای ترسیم پراکندگی وقوع جرم از GIS استفاده شده است. نقشه ها و مدل ریاضی ارایه شده گویای محل وقوع بیشتر بزه کاری ها در پهنه بندی شهر می باشد و لذا اقدامات لازم مدیریت شهری و امنیتی را برای کاهش و یا از بین بردن بزه می طلبد.

    کلیدواژگان: الگوهای مکانی جرم، شهر، مدل نزدیک ترین همسایه، منطقه 4 شهر رشت
|
  • Sara Allahgholipour, Abbas Rajaei * Pages 227-243

    Housing as a basic human need has characteristics that affect its performance as well as residents' satisfaction. The issue of housing quality is one of the most important and debated among the countries of the world, especially developing countries. The purpose of this study is to examine the background, actions taken, and the process taken by selected countries around the world on the topic of housing quality And It examines the plans, policies, dilemmas and strategies of different economic systems to create a proper residential system. Subsequently, indicators of housing quality in developing and developed countries were analyzed separately. The research shows that in developing countries - overseas metropolitan population growth, development of sustainable buildings, supportive policies, education of suitable housing construction, and supervision of the construction industry and development in developed countries; formulating appropriate laws and key policies, changing culture in conceptualizing housing, creating affordable affordable housing, improving urban reconstruction and renovation projects through Private investment is one of the most important strategies on earth Housing policies in different systems.

    Keywords: Housing, Housing Quality Indicators, Selected Countries, housing policies
  • Leila Mafakheri * Pages 257-273

    Given that the tourism industry is a powerful tool for regional development, it is very important to discuss tourism clusters. One of the tourism management strategies at the geographical level is to complete the tourism cluster. The present study has identified the existing problems in the activities of institutions and inter-institutional relations of the tourism cluster in the central part of Rafsanjan city and then presented appropriate strategies in completing the tourism cluster. This research is applied research in terms of purpose and descriptive-analytical research in terms of nature and method. Research data were collected through interviews with owners of organizations and management of tourism-related institutions in the study area. Quantitative and qualitative methods (sequential mixing) and NodExcel and ExpertChoice software were used to analyze the data. The results show that there are elements of tourism cluster formation in the central part of Rafsanjan, but there is no horizontal and vertical communication between institutions and organizations in proportion to the complete cluster structure, and this situation needs to be organized, which ultimately strategies to improve hard infrastructure. Organizing attractions and upgrading soft infrastructure were proposed for the development of tourism clusters in the central part of Rafsanjan.

    Keywords: industrial clusters, Tourism cluster, Central District of Rafsanjan
  • Anooshiravan Nassermostofi, Rama Ghalambordezfooly * Pages 258-280
    Introduction

    Today, attention to project evaluation is an intrinsic part of the decision-making process in the urban planning process and is considered as one of the most important steps for reviewing urban planning projects. The purpose of this article is how to evaluate and achieve the comprehensive plan of Tehran.

    Methodology

    The research method in this research is documents that were collected and analyzed according to the review of existing records and resources and with theoretical filing, data and information. Also, using the semi-structured survey tools, the opinions of experts and officials regarding the validity of the indicators as well as their weights and coefficients of importance have been used.Geographical territory: The city of Tehran and its 22 regions.

    Findings

    The analysis of the findings showed that due to the lack of feasibility indicators in the comprehensive plan document, the three factors of per capita detailed plan services, the amount of preparation and implementation of thematic and local plans and also the level of implementation of feasibility conditions in the plan document Tehran comprehensive was considered as the main factors affecting the realization.

    Conclusion

    The results of the study of the realization of service per capita of the project using Wilcoxon test showed that there was no significant realization of service per capita. According to this study, the new comprehensive plan of Tehran, after half its life, has not been successful in achieving its goals, and the need to revise this plan based on influential factors is evident.

    Keywords: evaluation, monitoring, Implementation of Urban Development Plans, Tehran master plan, service per capita
  • Hassan Parsipoor *, Ahmad Hoseinzadh, Hamidreza Agheli Moghaddam Pages 292-306

    The unbalanced distribution of facilities and activities as well as the existence of inequalities both among the provinces and within each province has always been the focus of social and economic organizations and institutions of the country. Determining and measuring the level of development can identify existing situations and shortcomings and on the other hand help managers and planners in planning for the future and choosing the best solutions. In this research, which is of descriptive and analytical type, three stages of work have been done in order to determine and rank the provinces. First, the experts selected and determined the weight of the indicators, and in the next step, using the Shannon entropy method, the degree of importance of the indicators was obtained. After determining the degree of importance, in TOPSIS model, the ranking of indicators and the degree of deprivation in the provinces has been done. The results of this study indicate that Tehran province is the most prosperous province in terms of infrastructure and economic indicators. Distribution of deprived provinces is mostly in the east and west border of the country and rich provinces are located in the central regions of the country.

    Keywords: Development, Ranking, Topsis Model, Entropy Model
  • Mahya Ghouchani, Mohammad Taji * Pages 307-323

    The change in land use in cities with the aim of reducing earthquake damage is one of the solutions that has been proven to be effective in coping with earthquake damage. Therefore, the planning of land use by urbanization by formulating the rules and regulations of zoning (altitude, congestion and functional), separation of land, allocation of sufficient spaces for types of activity, consideration of user compatibility, determining the privacy of hazardous areas, the transfer of incompatible uses , The formulation of rules and regulations regarding the appropriateness of development and, finally, the prediction of the conditions of the crisis and the requirements therein, can reduce the vulnerability of urban areas. In this research, based on the descriptive-analytical method, firstly, the urban land use planning for coping with earthquake-induced damage is firstly studied according to the three indicators of user integration, which include accessibility, plurality (density) and mode Are distributed. Then, using the activity relation diagram, the degree of necessity of the proximity of each user with another user is based on compatibility criteria, desirability, capacity and dependency of the definition, and the diagram of the relationship between the activities. The results of the research show that if urban neighborhoods are to be used in land use, incompatible uses are not to be placed together, quick discharge and assistance can be provided. Also, if users are distributed in a city that causes decentralization, it can be expected that the vulnerability of the city to earthquake will be greatly reduced.

    Keywords: Activity relationship diagram, reduced vulnerability, urban land use, Earthquake Crisis, Urban planning
  • Hamid Jalalian *, Bagher Alami, Farhad Azizpour Pages 333-346

    One of the contexts of development in rural areas is to pay attention to the issue of political divisions and promotion of political units of the land. All the facilities and services of rural areas are under the influence of political divisions of the country. The purpose of this study is to investigate the effectiveness of upgrading the political unit of the Sirvan district to the county on the development of rural settlements. The present study is of analytical-correlation type and has been done by survey method. The statistical population is the households of 53 villages. The level of analysis is villages and household analysis units. The number of samples was 384 households determined by Cochran's formula. Data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by experts from universities and its reliability was confirmed by Cochran's alpha coefficient (0.850). The questionnaire was completed by field survey alongwith interview. Questionnaires were distributed according to the share of population of each village and completed randomly. Moreover, a semi-structured interview was held with 24 Dehyar (village administrator) and 11 related experts. Questionnaire data were analyzed by dependent T-test, regression and correlation coefficient. The results show that Factors affecting these changes and developments can be summarized into three categories of factors: Economic, Socio-cultural and Political-administrative factors. In order to make the promotion of political-administrative levels more effective, it is suggested to strengthen the mentioned factors and to eliminate and weaken the existing obstacles.

    Keywords: Domestic Territory divisions, upgrading of District to County, Rural development, Sirvan, Ilam
  • Mohamad Sadegh Oliaei * Pages 339-353

    The amount of water infiltration into the soil plays an important role in flood control; If the permeability of soil decreases and its structure changes due to land use change, overgrazing, etc., this will lead to increased runoff and intensification of floods in agricultural lands of rural areas, and heavy losses for villagers and farmers. brings. The main purpose of this study is to investigate the effective parameters on soil permeability and factors affecting runoff and flood intensification in agricultural lands, rural settlements. The research method used in this study is the use of Geographic Information System (GIS) and hot spot analysis (hotspot). Geographical area of ​​the research: In this research, 88 points of the studied lands have been sampled. Based on the research results, two parameters of organic matter percentage and soil porosity were evaluated on increasing the rate of water infiltration in the soil and other parameters lacked a statistically clear spatial autocorrelation pattern. This indicates the fact that light soils rich in organic matter, as well as soils that have porosity (empty space between soils), have high permeability and absorb more water than other soils. Water permeability in the soil will play an important role in preventing the intensification of floods and will reduce the damage caused to agricultural lands and settlements in rural areas, and ultimately will contribute to the sustainable development of agriculture as well as sustainable comprehensive rural development.

    Keywords: flood, soil permeability, Agricultural Lands, soil structure, runoff
  • Asghar Pashazadeh *, Mohammad Hasan Yazdani, Fatemeh Zadvali Pages 346-358

    The city of Ardebil is not an exception in this regard and it always has been exposed to a variety of these natural hazards including: earthquakes, heavy snowfall, and extreme cold climate. Therefore, the purpose of this study is to identify the most important natural hazards effective in the city of Ardabil’s vulnerability. With regard to these issues, the purpose of this study is to identify the most important human hazards which are deciding factors in Ardabil's vulnerability.This study is an applied and experimental one in terms of its purpose. In addition, considering the combination of both qualitative and quantitative methods, it is mixed-method and exploratory in nature. The required data was collected through documentary and field methods (through both interviews and questionnaires). According to the rules of research models and the experts available in the city, 200 participants completed the questionnaire purposefully. The data was analyzed by applying parametric statistical methods. Moreover, in order to analyze the data and to test the hypotheses and the conceptual model, the variance-based structural equation was used (by using partial least squares). The extreme cold and frost, earthquake, wind, and storm allocated the highest values of t-statistic for themselves, i.e. 5.27, 5.583, and 6.04, respectively. Extreme cold and frost (0/798), earthquake (0/715), wind and storm (0/681) have the most path's coefficient Alpha, respectively. Therefore, his study makes it clear for the managers that they should have some programs to prevent such hazards so that they can make the city resilient.

    Keywords: Natural hazards, vulnerability, combined research method, partial least squares structural equation model, Ardabil City
  • Sirous Hojjatshamami *, Hamid Jalalian Pages 355-366

    This research is of applied type and its method is descriptive-analytical. Data collection was done by library and field methods (survey method based on a questionnaire). The statistical population includes the villages of Dashtvil district, of which 12 villages have been selected based on spatial sampling. The sample size was determined by Cochran's formula and applying its correction method to 133 households. A one-sample t-test was used to compare differences and the Friedman test was used to rank the indicators. Also, the TOPSIS model has been used to analyze and rank the villages, and finally, the Kriging spatial analysis method has been used to show the spatial pattern of the foundations of livelihood. The results showed that the five dimensions of livelihood capital, in general, are in an unfavorable situation in the studied rural. Of these five dimensions, the dimensions of natural capital and social capital are in good shape. The results of the ranking based on Friedman's test showed that the dimension of livelihood capital is in the first place and the ranking of indicators, vegetation is in the first place. According to the results of the TOPSIS model, Chelgasar village was ranked first. The results of Kriging spatial analysis indicate that there is a spatial difference in the villages of Dashtville district so that the villages located in the eastern space zone are in a good condition and the villages located in the western space zone are disadvantaged.

    Keywords: Rural, Livelihood capital, Topsis Model, Kriging method
  • Fateme Bagheri Nozari *, Amir Bakhshi, Asadollah Divsalar Pages 359-369

    The aim of this study is to evaluate the role of urban compression factor in the realization of cultural capital in Neka city. The research method is descriptive-analytical. The study population is citizens living in Neka. According to the Cochran's formula, 381 people were selected as the sample size. The sampling method in the present study is cluster and simple random. The formal validity of the questionnaires was confirmed by the supervisor, and the Cronbach's alpha test was used to assess the reliability of the questionnaire questions. SPSS software with version 20 was used to analyze the data, The results showed that the residents of Neka city did not evaluate the cultural stability in the city and the level of cultural capital of the citizens as desirable, but they consider urban density as an effective factor in increasing the level of cultural capital. In fact, there is a positive and significant relationship between cultural capital and urban density. On the other hand, the level of cultural capital was compared in high, medium and low density areas. The results showed that the level of cultural capital in high-density areas is significantly different from low-density areas, so that the level of this capital is higher in high-density areas. Therefore, the level of cultural capital is related to the level of urban compaction, and areas with higher density have a higher level of cultural capital.

    Keywords: Urban Compression, Cultural capital, Distribution, urban texture, Cultural Sustainability
  • Saeid Kamyabi * Pages 367-379

    The purposes of this study was to evaluate the sustainability level of tourism development and to determine the levels of tourism sustainability in tourism life cycle process in tourism target villages of Miami city in Semnan province for planning appropriate tourism in the village. This is an applied and descriptive analytical study. Questionnaire (and interview) were used to collect the required data (questionnaire and interview). Level of analysis of village research and unit of analysis: village leaders and village councils are managers and local experts. The results show that the tourism development in the villages studied is not uniform at all. In some villages, such as Nardin and Foroumd between the dimensions surveyed, the sociology-cultural dimension is better maintained and in the villages. Others, such as Nick's name and SHad Plain's environmental dimension, are also better sustainable The overviews of sustainable tourism life cycle evolution were presented based on Allen Butler's integrated approach and suggested strategies, policies and projects for tourism target villages.

    Keywords: Sustainability Barometer, Alain Butler Integrated Approach, Sustainable Development of Rural Tourism, Target tourism villages, Miami County
  • Rafat Shahmari * Pages 370-385

    The north-south trend of Talesh heights, along with its other natural features, has had a major impact on the region's geomorphological system, which can lead to large and unimaginable developments in neighboring basins. One of the most obvious of these developments is captivity and riverdiversion. The research method was performed using topographic, geological and geomorphological maps 1: 25000 based on field visits and data analysis based on form and process. Purpose, identification and introduction of vulnerable points of regression erosion in eastern slopes and captivity points. The results show that the difference in height (1480 m), high slope (50%) and high rainfall (1350 mm) had the greatest impact on the instability and instability of the eastern slopes of the Talesh heights and the effects of regressive erosion on the branches of "Aghchai and Degarman". Kash "is clearly visible. In contrast, the western slopes overlooking the Ardabil plain, especially around the village of Abi Biglou, not Neh Kran, Niaragh, there are traces of captivity and river diversion, so that the most vulnerable place in the northeast of Niaragh village is in coordinates. Geography 52-17-38 x = and 27- 37-48 = y is recorded at an altitude of about 1348 meters. If the height is reduced to about 33 meters for any reason, at this point it is possible to capture and divert the water resources of Ardabil plain to Gilan plain. If this happens, it will have devastating environmental consequences, especially for the residents of the villages in the area.

    Keywords: geomorphology, regressive erosion, captivity, deviation, Effort, Aghchai
  • manouchehr amiri shiraz, ali asghar abbasi asfajir *, ali rahmani Pages 397-411
    Introduction

    Social trust is the result of social interaction and action among members of society that directly affects the context of society and facilitates social activities and thus paves the way for progress and development. Study in the field of social trust as one of the valuable characteristics of social capital and the basis of social participation seems to be necessary. Therefore, in the present study, an attempt has been made to examine this important issue among the clients of the Social Security Organization.

    Research purpose

    Includes the study of factors affecting the social trust of social security customers in the city of Rasht and its spatial analysis at the level of the studied areas.

    Research methodology

    The research method is descriptive-analytical and has been assessed in the study area with the help of a questionnaire and the opinions of 365 respondents. Pearson correlation coefficient, regression analysis and TOPSIS technique have been used in this path. Geographical scope of research: The city of Rasht is a territory whose eight neighborhoods have been selected as a model community.

    Findings and Discussion

    The results of Pearson correlation coefficient show that there is a significant relationship between the feeling of social security, social responsibility, social satisfaction, social cohesion, customer satisfaction, altruistic tendencies (independent variables) and the level of social trust (dependent variable).

    Keywords: Spatial analysis, Social trust, Social security, Rasht
  • Reza Parvizi, Nasrollah Molaei Hashjin *, Mohammadbaset Ghoreshi Pages 413-430

    Rural settlements, as one of the existing geographical spaces, have witnessed many changes in recent decades. The source of these changes can be found in various dimensions, among which the physical dimension is perceived by residents due to being more tangible than other dimensions. Currently, the evolution of human settlements is one of the topics of discussion in geography. This discussion has various and complex dimensions that directly and indirectly affect on the quality of life of residents, the level of welfare and sustainability in the rural environment, which is the desired results of livability. Therefore, the present study seeks to investigate the role of physical changes on the livability of rural settlements. The purpose of the research is applied and its method is descriptive-analytical and the study area is the rural settlements in Lahijan city (23 villages). The required information was collected through documentary methods (general census, Hadi plan and its review) and field methods (rural assistants and heads of households), which was combined and verified after the indexing process. To measure physical changes, 5 components of housing, transportation changes, public service changes, tourism changes, land use changes and 71 variables have been used, and to measure livability, 141 variables and route analysis techniques have been used. The results show that public service changes, land use changes, tourism changes, transportation changes and housing changes have been the most effective to the least effective factors on livability in the study area, respectively.

    Keywords: Physical changes, livability, rural settlements, Lahijan
  • Behzad Majidi, Mohammadbaset Ghoreishi *, Taimor Amar, Nasrollah Molaeihashjin, Parviz Rezaei Pages 451-465

    Wetlands are mainly adjacent to settlements and there is a two-way relationship between wetlands and the stability of marginal rural settlements. As much as the stability of rural communities depends on the sustainability of wetlands. Anzali Wetland is also one of the important tourist attractions of Gilan and the livelihood of the inhabitants of the wetland in terms of agriculture, fishing and supply of raw materials for handicrafts depends on its life. The catchment area of the wetland has an area of about 374 thousand hectares and the study area in this study is 15 villages on the edge of the wetland. Also, Anzali Wetland is one of the important centers of tourist attraction in Gilan. Economic stability analysis in rural communities around the wetland is based on the model of the village ecosystem and the purpose of this study. The village has been examined. The analysis of economic stability in rural communities on the edge of the wetland is based on the model of the village ecosystem and the purpose of this study. The present study is applied in terms of purpose and based on a descriptive-analytical method. Indicators were developed to determine the degree of sustainability of the villages. Finally, the data were analyzed analytically and comparatively. Based on field studies conducted in the villages, it was found that the majority of the active population of these villages are engaged in agricultural activities affected by agricultural lands. Considering that most of the rice cultivation

    Keywords: Wetland, economic stability, basin, Anzali
  • Mohammad Eskandari Nodeh *, Farahnaz Afshin Pages 724-732

    In the resent years in and .this new view cause that law enforcement to combat crime based on this assumption. The result shows that countries have done this approach have more success in the fight against crime and increase safety and well-being of their people. Some spatial and temporal conditions and the situation which is very high risk of crime and offenders in the community are seeking, so we need to appropriated planning for high risk of crime position. This research has chosen district 4 in Rasht city as a sample for checking physical features and geographically condition that could be the underlying crime.The nature of this study is applied research and with descriptive - analytic method has been done. The mathematical model used in this research is nearest neighbor model in SPSS software and drawing software GIs have been used for showing the crime distribution. Maps and mathematical model presented are suggests more Crime scene in the city's zoning and urban management and security, so that the necessary measures to reduce or eliminate crime demands is need.

    Keywords: Spatial patterns of crime, City, Nearest neighbor model, District 4 in RASHT