فهرست مطالب

نشریه کارآگاه
پیاپی 54 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عوامل موثر بر ارتقای کیفیت گزارش های ضابطان دادگستری
    ابراهیم رجبی صفحه 2
    زمینه و هدف

    بخش قابل توجهی از مشکلات ارتباطی ضابطان با مراجع قضایی، ریشه در فرایند نامناسب گزارش‌نویسی دارد، این پژوهش قصد دارد تا با تمرکز بر ضابطان دادگستری، فرایند گزارش‌نویسی را بررسی و پاسخی علمی و عملی برای این پرسش که عوامل موثر بر ارتقای کیفیت گزارش‌های ضابطان دادگستری کدام است؟، ارایه نماید.

    روش

    مطالعه حاضر به لحاظ نوع روش توصیفی- پیمایشی و به لحاظ ماهیت پژوهشی کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش بر اساس محاسبات آماری و استفاده از جدول مورگان، 108 نفر از ضابطان دادگستری و مقامات قضایی است. که با استفاده از پرسشنامه های طراحی شده براساس طیف پنج گزینه ای لیکرت (خیلی مهم، مهم، نسبتا مهم، کم اهمیت، و بی اهمیت) توسط پژوهشگر انجام شده است. به جهت آزمون پایایی ابزار اندازه گیری پرسشنامه ها از "آماره آلفای کرونباخ" و به منظور آزمون روایی محتوایی، نظر نخبگان مرتبط مبنا قرار گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که ارایه آموزش کافی به ضابطان، وجود امکانات و تجهیزات، وجود تعامل‌های درون و برون سازمانی موثر، وجود قوانین و مقررات به عنوان یک نتیجه مثبت و معناداری بر متغیر پاسخ (کیفیت گزارش‌های ضابطان دادگستری) موثر هستند.

    نتیجه‌ گیری

     ارتقای کیفیت گزارش های ضابطان دادگستری باعث کاهش عودت پی در پی پرونده‌های ارسالی به پلیس، جلوگیری از سرگردانی و نارضایتی ارباب رجوع، جلوگیری از انباشته شدن بیش از حد پرونده‌های قضایی، کاهش نارضایتی قضات، کاهش اطاله دادرسی می گردد.

    کلیدواژگان: عوامل موثر، ارتقای کیفیت، گزارش قضایی، تشکیل پرونده، ضابطان دادگستری
  • غلام رضا چولکی*، امیر حسین یاوری، فریبا شایگان، احمد کرمی صفحات 7-39

    یکی از مهم ترین مسایل و مشکلات پیش روی واحد های جرم یابی در ماموریت ها که اغلب، کارکنان این واحدها را با تهدیدات و آسیب های جدی مواجه می سازد، عدم اشراف اطلاعاتی این واحدها در رابطه با جرم یابی وکشف جرایم فراروی آنان است که به منظور شناسایی این مشکل و به کارگیری راهکارها و اقدامات امنیتی و پیشگیرانه، ضرورت انجام پژوهشی در این زمینه مشهود است. لذا هدف کلی از انجام این پژوهش،بررسی نقش اشراف اطلاعاتی در جرم یابی و کشف جرم در واحد های جرم یابی ناجا و ارایه راهکارهای پیشگیرانه می باشد. پژوهش حاضر از نظر نوع و هدف، کاربردی و با رویکرد کیفی انجام گرفت. جامعه موردمطالعه این پژوهش، کارکنان پلیس های تخصصی به عنوان ضابطین دستگاه قضایی در واحدهای جرم یابی ناجا در زمینه موضوع موردپژوهش بود. با استفاده از نمونه گیری هدف مند و نظری20 نفر به عنوان نمونه انتخاب و نمونه گیری تا دستیابی به اشباع نظری ادامه داشت. ابزار مورداستفاده برای جمع آوری داده ها با تکنیک مصاحبه عمیق با افراد فوق که در رابطه با شناسایی، کشف و اثبات جرایم و در نهایت دستگیری مجرمین فعالیت داشتند، تدوین شده است. یافته ها نشان دادند که اشراف اطلاعاتی به عنوان یکی از نیازهای اساسی و بنیادین موفقیت واحد های جرم یابی در ناجا در زمینه جرم یابی و کشف جرایم می باشد و می تواند این واحد ها را درجهت را درجهت جرم یابی جرایم شامل؛ شناسایی، کشف و اثبات جرم و درنهایت دستگیری مجرمین و تبهکاران حرفه ای در حوزه ماموریتی یاری نماید. استفاده از نیروی انسانی متعهد و متخصص، دراختیار داشتن تجهیزات و فناوری های مناسب، منابع و مخبرین درنشانگاه های خبری، کسب اخبار واطلاعات از وضعیت جرم و مجرمین، در اختیار داشتن بانک های اطلاعاتی و در نهایت تهیه نیازمندی های ماموریتی در ایجاد اشرافیت اطلاعاتی موثر می باشند. با توجه نقش موثراشراف اطلاعاتی درشناسایی، کشف، اثبات و دستگیری مجرمین، احصاء عوامل تاثیرگذار و رفع مشکلات واحدهای جرم یابی دراین زمینه جهت موفقت هرچه بیشتر پلیس مورد تاکید است.

    کلیدواژگان: اشراف، اطلاعات، اشراف اطلاعاتی، جرم، جرم یابی
  • تورج بهرامی*، سامان غنی زاده، صادق شکری صفحات 40-57

    امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را می توان به عنوان ابزاری نیرومند برای ارتقای کیفیت و کارایی کارکنان سازمان ها مورد استفاده قرارداد. توسعه روز افزون ابزارهای مبتنی بر این فناوری ها و سرعت فراوان تطبیق آن با نیازمندی های انسان، موجب شده تا شکل جدیدی از محیط یادگیری و تعاملی خلاق، فعال و فراگیر در اکثر سازمان ها ایجاد شود. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر فناوری اطلاعات بر بهره وری منابع انسانی جامعه هدف می باشد. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی، از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی و از لحاظ زمان مقطعی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل 2000 نفر از کارکنان انتظامی شهرستان ارومیه می باشد که از این میان 250 نفر به عنوان نمونه به صورت خوشه ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز این تحقیق، از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن نیز مورد سنجش قرار گرفت و الگوی انکتاد به عنوان چارچوب مفهومی تحقیق تعیین و از آزمون همبستگی اسپیرمن جهت سنجش همبستگی میان متغیرها استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد بهره وری کارکنان از متغیر مستقل آی تی با مولفه های سخت افزار، نرم افزار، اینترنت تاثیر می پذیرد و سخت افزار بیشترین سهم در تبیین متغیر بهره وری کارکنان را دارد.

    کلیدواژگان: بهره وری نیروی انسانی، فناوری اطلاعات، سخت افزار، نرم افزار، اینترنت
  • سید محمد حسینی دره صوفی صفحات 58-72

    ویژگیهای شخصیتی منفی، رابطه عمیقیی با ارتکاب جرم و جنایت دارد. شخصیت هر شخصی، بر اساس ویژگیهای شخصیتی او شکل می گیرد و اگر ویژگی شخصیتی منفی رشد کند، شخص را به سمت کارهای ناپسند سوق می دهد. هدف ا ین تحقیق بررسی ویژگیهای شخصیتی مجرمین یقه سفید است تا ضمن شناخت دقیق آن، به پیشگیری و اصلاح مجرمین اقدام شود.از این رو در این تحقیق به بررسی ویژگیهای شخصیتی مجرمین یقه سفید پرداخته شده است. این تحقیق توصیفی تحلیلی با تکنیک پیمایشی است و ابزار گرد آوری آن کتابخانه و داده های دیجیتالی می باشد. جامعه هدف آن کلیه مجرمین یقه سفید است. باتوجه به اهمیت انجام این پژوهش، سوالی که در این پژوهش پاسخ داده شده است، این است که مجرمین یقه سفید چه ویژگی های شخصیتی دارند؟. یافته های تحقیق عبارتند از اینکه: برخی از ویژگی های شخصیتی، در ارتکاب جرم و زمینه سازی آن موثر است. برخی دیگر از ویژگیهای که در تحقیقات قبل به عنوان ویژگی مجرم یقه سفید بیان شده، ویژگی انحصاری او نیست و دسته دیگر از این ویژگی ها، با شخصیت مجرم یقه سفید در تضاد است و نمی تواند، ویژگی شخصیتی او باشد.مثل وظیفه شناسی که با مجرم بودن نمی سازد. در نتیجه ویژگیهای شخصیتی به صورت نسبی با ارتکاب جرم و جنایت در بزهکاران یقه سفید، رابطه دارد.

    کلیدواژگان: مجرم یقه سفید، رقابت پذیری، پایداری عاطفی
  • محمدرضا سلیمی سبحان*، هدایت سیاح البرزی، مصطفی بالی چلندر صفحات 73-86

    یکی از مسایل و مشکلاتی که امنیت اجتماعی، اقتصادی شهروندان را تهدید می کند و به نوعی با نظم وامنیت کشور در ارتباط است جرم سرقت است. از جمله سرقتهای رایج در دهه های اخیر می توان به سرقت موتورسیکلت اشاره کرد که سارقان به انگیزه های مختلف و برای استفاده های متنوع آن را انجام می دهند. .  برای کاهش و مقابله با وقوع جرایم آگاهی از روند جرایم در سال های متوالی و مکان ها، اهمیت بالایی دارد از این رو پژوهش حاضر باهدف الگویابی مکانی فضایی جرم سرقت موتور سیکلت تدوین شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام، توصیفی- تحلیلی است. در این تحقیق نمونه آماری، 14 شهرستان در محدوده فرماندهی های شرق، غرب و تهران بزرگ است. در این مطالعه برای تجزیه و تحلیل داده ها از جرم سرقت موتور سیکلت یر سال 1398 بهره گرفته شد. در تحلیل های فضایی با استفاده از مرکز متوسط و بیضی انحراف معیار، خودهمبستگی  فضایی و درون یابی و هموارسازی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که اول، تحلیل فضایی  و جغرافیایی جرم سرقت موتورسیکلت که اکثریت و حجم زیادی از آن در مناطق تهران رخ می دهد و این امر در تحلیل های بیضی انحراف معیار و مراکز متوسط جرم نیز به خوبی نشان داده شد که مرکزیت جرم سرقت موتور سیکلت در پهنه شهرستان تهران در حاشیه غربی قرار گرفته و جهت حرکت  شرقی - غربی بوده. دوم، خوشه بندی جرم در سه خوشه(دسته) در محدوده مورد نشان داد که حجم و تراکم جرم سرقت موتورسیکلت در پهنه  فرماندهی انتظامی شرق تهران سطح پایین، فرماندهی انتظامی غرب تهران در سطح متوسط و فرماندهی انتظامی تهران بزرگ در سطح خیلی زیاد قرار گرفته است .

    کلیدواژگان: جرم، تح لیل فضایی، سرقت موتورسیکلت، خوشه بندی فضایی، تهران بزرگ
  • ندا پرنیان، عبدالمحمد کاشیان صفحات 87-109

    بناشدن رمز های ارزپایه بر فناوری های نظیر به نظیر و خارج کردن عامل کنترلی و نظارتی از سیستم معاملاتی سبب شده است که امکان بهره گیری از این ارز ها در فعالیت های مجرمانه و غیرقانونی به وجود آید و لذا استفاده از آن ها در این نوع فعالیت ها شتاب گیرد. لذا این موضوع نگرانی هایی را در خصوص آینده این ارزها ایجاد کرد است. گستره وسیع سرمایه گذاری در رمز های ارزپایه در ایران همراه با امکان استفاده از آن در مبادلات تجاری این سوال را به وجود آورد است که آیا ویژگی های خاص رمز پایه ها سبب افزایش پولشویی و سطح اقتصاد سایه در ایران شده است؟ در صورتی که پاسخ به این سوال مثبت باشد، می توان نگرانی های موجود را پر اهمیت تلقی کرد. این مقاله با استفاده از روش خودرگرسیون برداری با وقفه توزیعی (ARDL) و با بهره گیری از داده های مورد نیاز طی دوره زمانی 1368-1398 به ارزیابی تاثیر ارز های رمزپایه بر گسترش پولشویی در ایران پرداخته است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که همزمان با ورود این نوع ارز ها به اقتصاد ایران، جرایمی مانند پولشویی و اقتصاد سایه در کشور گسترش یافته است؛ لذا نگرانی های موجود در خصوص این رمزارزها قابل اعتنا است.

    کلیدواژگان: ارزهای دیجیتال، پولشویی، بانکداری الکترونیک، اقتصاد سایه
  • امید آزادی صفحات 110-126

    امروزه سرقت سازمان یافته الوار، تجارتی کلان و مهم در سراسر جهان است. عملیات مجرمانه قطع درختان و فرایند فروش آنها در تمام مراحل آن متضمن همکاری مجرمانه سازمان یافته است و در مراحل مختلف ارتکاب آن متضمن نوعی فساد و اقدامات مجرمانه ی تسهیل کننده از قبیل پرداخت رشوه است. مقاله ی حاضر در صدد است تا با روش توصیفی-تحلیلی و ابزار کتابخانه ای، ضمن مطالعه ی روش های پیشگیرانه ی وضعی در کاهش سرقت سازمان یافته ی چوب درختان، به شکلی اقدام به آسیب شناسی رویکرد موجود در ایران برآید. در این مقاله به بررسی چند مورد از تدابیر پیشگیرانه وضعی از جرم که بتوان با استفاده از آنها از تدابیر سازمان یافته ی گروه های مختلف در قطع، انتقال و تجارت درختان پیشگیری نمود. اتخاذ تدابیری در راستای پیشگیری از نمونه هایی چون توسعه موارد ارتکاب تجارت غیرقانونی الوار مسروقه و نیز ایجاد فساد اداری در سایر روندها ایده هایی را به همراه داشته اند که باید برای ایده ها و نتایج آن اهمیت و جایگاهی ویژه قایل شد. با نظر به رهیافت های جرم شناختی پیشگیری، می توان دریافت که از جمله تدابیر موثر بر پیشگیری و کاهش جرایم سازمان یافته بویژه موارد سرقت و قاچاق چوب درختان، همانا پیشگیری وضعی است، چراکه با رویکردی مرحله مدار باعث خواهد شد تا در هرکدام از جزییات عملکرد گروه های سازمان یافته مانع ایجاد گردد.

    کلیدواژگان: چوب درختان، سرقت سازما ن یافته، پیشگیری وضعی
  • هوتن طاهری، میثم حسین پور، محمد شهریاری صفحات 127-142

    بررسی صحنه جرم به دلیل اصالت طبع و عدم مداخله عوامل مختلف از نظر قضایی و فنی از اهمیت خاصی برخوردار بوده و نقش تعیین کننده ای بر ادامه تحقیقات مقدماتی و حتی صدور رای در دادگاه دارد. و جهت نظم دهی به صحنه جرم  صرف نظر از مواد مربوطه در قانون آیین دادرسی کیفری ، آیین نامه اجرایی حدود اختیارات، شرح وظایف و چگونگی بررسی صحنه جرم در سال 1396 توسط رییس قوه قضاییه ابلاغ گردید. با توجه به اطلاق واژه علم به صحنه جرم، می طلبد اولا تیم بررسی صحنه جنایت، کامل در صحنه حضور داشته باشند ثانیا به صحنه های جنایات که به شیوه های نو یا پیچیده رخ می دهد نیز آگاهی داشته تا ارزیابی سریع از صحنه صورت پذیرد. امروزه مجرمان با اقدامات تروریستی سعی در ناامنی و کشتار افراد دارند که بررسی صحنه چنین جنایت هایی به دلیل وجود مواد خطرناک و شرایط دشوار نیاز به یک رویکرد آموزش دیده و حرفه ای بازپرس، ضابطین و پزشکی قانونی می باشد. لذا تیم صحنه جرایم تروریستی  بایستی با نحوه بررسی، ثبت و بازیابی صحنه های جنایات تروریستی آشنا باشد زیرا باعث تسریع در شناخت مجرم و شناسایی قربانیان و تمامی ابعاد  موضوع و روش های ارتکابی مشخص می شود. این تحقیق از نوع توسعه ای بوده و در پژوهش حاضر به منظور شناخت صحنه های جرایم تروریستی از روش تحقیق توصیفی، تحلیلی و نظری استفاده شد و هدف از آن به روز رسانی علمی  تیم صحنه بررسی جنایات تروریستی جهت ثبت و بازیابی آن می باشد.

    کلیدواژگان: صحنه جرم، جرائم تروریستی، تیم بررسی صحنه جرم، کشف جرم، کارآگاهان
  • عیسی روشن قلب دیلمی *، عبدالله هندیانی، میررحیم فخرز، حسین طالبیان صفحات 143-162

    همزمان با پیشرفت علم و تکنولوژی، شیوه و شگردهای مجرمان نیز پیچیده تر میشود و پلیس برای برون رفت از این چالش باید خود را به فن آوریهای روز دنیا مجهزکند. یکی از این فن آوریها؛ علم بیومتریک یا همان علم زیست سنجی است که به پلیس این امکان را میدهد تا در جمع آوری ادله جرم گام های بلندی بردارد. پژوهش حاضر از نظر نوع و هدف، کاربردی با رویکرد کیفی است جامعه مورد مطالعه این تحقیق نخبگان وخبرگان با حجم نمونه 18نفر تا حد اشباع با روش نمونه گیری هدفمند و ابزار گردآوری مصاحبه نیمه ساختار یافته که نتایج مصاحبه پیاده سازی و کدگذاری باز و محوری قرار گرفت. یافته های این تحقیق نشان داد جمع آوری ادله جرم مبتنی بر بیومتریک در چهاربعد (آزمایشگاه ها، تحقیقات میدانی، وب و سایبر و مدیریت) امکان پذیر است که این ابعاد نیز به هم مرتبط می باشند برابر یافته های این تحقیق بیومتریک توان آزمایشگاه های پلیس را افزایش می دهد به خصوص آزمایشگاه تشخیص هویت که با اصلی ترین کارکرد بیومتریک همسو می باشد و همچنین در جریان تحقیقات میدانی پلیس؛ فن آوری بیومتریک دامنه تحقیقات را افزایش می دهد تا پلیس را قادر سازد در تحقیقات خود به ادله متقن دست یابد و بتواند در محیط نت و سایبر نیز به کمک بیومتریک تعقیب و مراقبت الکترونیکی و رد زنی سایبری را دنبال کند و ادله جرم را جمع آوری نماید.

    کلیدواژگان: جمع آوری، ادله، جرم، بیومتریک
  • مبارزه با قاچاق کالا و تاثیر آن بر امنیت اقتصادی و اجتماعی جامعه با تاکید بر نقش تعاونی های مرزی
    امیر کندری، سید حسین صادقی* صفحات 165-190
    زمینه و هدف

    قاچاق کالا یکی از مهم ترین عواملی است که امنیت اقتصادی و اجتماعی جامعه را به مخاطره می‌اندازد و خسارت‌های مادی و معنوی فراوانی را به جامعه وارد می‌سازد. باتوجه به تاثیرات شدیدی از جمله رکود اقتصادی، تورم، عدم اشتغال زایی و تولید داخلی و... و عدم امنیت سیاسی و اجتماعی که قاچاق کالا به بار می‌آورد باعث فساد و تخریب بنیادین ریشه‌های اقتصادی کشور می‌شود.

    روش

    روش انجام این پژوهش کتابخانه‌ای و بر پایه تحلیل منابع موجود و پیشینه‌ها با تکنیک توصیفی است.

    یافته‌ ها و نتایج

    در این پژوهش به بررسی نقش بازارچه‌های (تعاونی) مرزنشین پرداخته شده و نقش این بازارچه‌ها بر قاچاق کالا مشخص شده است و بنابراین بازارچه‌ها در کاهش قاچاق کالا و زمینه‌های ارتکاب آن نقش موثر و تعیین کننده داشته‌اند؛ چرا که بازارچه با ایجاد شغل‌های زیادی چه بصورت مستقیم و غیر مستقیم می‌توانند پدیده شوم قاچاق کالا را کنترل کنند.

    کلیدواژگان: مرز، قاچاق کالا، مبارزه، بازارچه مرزی
|
  • Gholamreza choulaki, Amir Hosein Yavari, Fariba shayegan, ahmad karami Pages 7-39

    One of the most important problems and issues facing crime detection units in their missions which sometimes put the staff of these units in harma’s way is lack of information superiority of these units in terms of crime tracing and detection facing them. To identify this problem and utilize solutions and take preventive security measures, it is necessary to conduct such research in ths regard. Therefore; the general objective of this research is to investigate the role of information superiority in crime tracing and detection in NAJA crime tracing units and to present preventive solutions. The present research is of applied type from type and objective perspectives and it with a qualitative approach. The study society includes specialized police staff as law enforcement agents in NAJA crime tracing units regarding the research subject. Using purposeful and hypothetical sampling, 20 persons were selected as samples and the process of sampling conitued till achieving hypothetical saturation. The tools used to collect data were presented with deep interview technique with the said people regarding identification, discovery and proving of crimes and finally arresting criminals. The findings show that information superiority is considered as one of the fundamental and necessary requirements of success in NAJA crime tracing units in the fields of crime detection and tracing and it can help these units in crime tracing measures such as identification, discovery, proving of crime and finally arresting professional criminals and gangs in police missions. Using committed and skilled human resources, having appropriate equipment and technology, informatns and sources at information spots, obtaining information about crimes and criminals, having data banks and finally preparing mission requirements in establishing information superiority are all very effective. In regards to the effective role of information superiority in identification, discovery and proving of crimes and arresting criminals, obtaining effective factors, eliminating the problems of crime tracing units are all emphasized for the success of police.

    Keywords: Superiority, Information, Information Superiority, Crime, Crime Tracing
  • touraj bahrami, Saman Ghanizadeh, Sadegh Shokri Pages 40-57

    Today, information and communications technology can be used as a powerful tool to improve the quality and efficiency of employees in organizations. The increasing development of tools based on these technologies and its rapid adaptation to human needs, has led to a new form of creative, active and inclusive learning and interactive environment in most organizations. The main purpose of this study is to investigate the impact of information technology on the human resource productivity of the target community. In terms of purpose, this research is of applied type and in terms of data collection method, it is of descriptive-survey type and in terms of time, it is of cross-sectional type. The statistical population of the research includes 2000 law enforcement officers in Urmia, of which 250 were chosen as a cluster sample. To collect the information required for this research, a researcher-made questionnaire was developed, the validity and reliability of which were also assessed. The results showed that employee productivity is affected by the independent IT variable with components of hardware, software, Internet and hardware has the largest share in explaining the employee productivity variable.

    Keywords: Manpower Productivity, Information Technology, Hardware, Software, Internet
  • seyed mohammad Hosseini Daraisufi Pages 58-72

    Negative personality characteristics have deep relationships with crime and wrongdoing. Personality of each person is formed based on their personality characteristics and if these negative personality characteristics grow, they will lead towards wrongdoings. This study intends to investigate white-collar criminals’ personality characteristics, not only to identify them precisely but also to prevent and correct them. Therefore; this study deals with white-collar criminals’ personality characteristics.  This descriptive-analytical study uses survey techniques and its data collection tool is based on library and digital data methods. The target society includes all white-collar criminals. With regards to this study, the question which was answered is that what characteristics do these white-collar criminals have? The findings include: certain personality characteristics are effective in perpetrating and setting the stage for crimes. Some others which were expressed as white-collar criminals’ personality characteristics in the past studies, are not their unique ones and other category of characteristics are in conflict with white-collar criminals’ personality characteristics and can not be considered as their personality characteristics , like having duties that do not corresponds to criminality. As a result, personality characteristics have relative relationships with perpetrating crimes.

    Keywords: White-collar criminal, Competitiveness, emotional stability, moral conscience, indifference
  • mohammad reza salimi sobhan, hedayat sayah alborzi, mostafa bali chalandar Pages 73-86

    One of the social and economic security problems and issues that threatens citizens and is somehow related to the State order and security is the crime of theft. Motorcycle theft is the common theft in the recent decades in which thieves commit them with different motives and various uses. To mitigate and counter perpetration of crimes, it is very important to be aware of the crime trends in consecutive years and locations. Therefore; the present research has been prepared with the intention of spatial-locational modeling of the crime of motorcycle theft. This research is of applied typre in terms of objective and of descriptive-analytical type in terms of method. In this research, the statistical sample includes 14 townships in the vicinity of Metropolitan Tehran, East and West Police Commands. This research uses data analysis on the crime of motorcycle thefts within 1398. The spatial analyses used average center and ellipsoid of the criteria deviation, spatial self-correlation and smoothing and interpolation were utilized. The results of the research showed that firstly, the spatial and geographical analyses of the crimes of motorcycle theft, a high number of which, occur in Tehran, indicated this crime well in ellipsoid of the criteria deviation and average center analyses well enough and it proved that the centeredness of the crimes of motorcycle theft is located in the expanse of Tehran West Suburb and its movement direction is east to west. Secondly, crime clustering in three clusters (category) in the area showed that density and mass of the crimes of motorcycle theft are located in lower East Tehran Police Command, high West Tehran Police Command and the Metropolitan Tehran Police Command is located at a very high level.

    Keywords: Crime, Spatial Analysis, motorcycle theft, Spatial Clustering, Metropolitan Tehran
  • neda parnian, AbdolMohammad Kashian Pages 87-109

    Currency-based crypto currencies based on peer-to-peer technologies and removing control and surveillance agents from the trading system have made it possible to use these currencies in criminal and illegal activities and therefore accelerate their use in such activities. Therefore, this issue has raised concerns about the future of these currencies. The wide range of investments in crypto currencies in Iran, along with the possibility of using them in commercial exchanges, has raised the question of whether the special features of crypto currencies have increased  money laundering and the level of the shadow economy in Iran. If the answer to this question is yes, the existing concerns can then be considered significant. This paper evaluates the effect of crypto currencies on the spread of money laundering in Iran using distributed interrupt vector auto regression (ARDL) method and using the required data during the period 1368-1388. The findings of this study show that with the introduction of this type of currency into the Iranian economy, crimes such as money laundering and the shadow economy have spread in the country. Therefore, the existing concerns about these crypto currencies are significant.</span>

    Keywords: Digital currencies, Money laundering, Electronic banking, shadow economy
  • Omid Azado Pages 110-126

    Today the organized theft of lumber is a big and important trade throughout the world. The criminal theft of cutting trees and process of selling them require organized criminal cooperation in all its stages and it shows kind of corruption and criminal acts which facilitate bribery in their different phases. The present article intends to bring up an existing pathological approach in Iran using descriptive - analytical and library method while studying situational prevention method in reducing the organized theft of lumbers. This article deals with certain situational crime preventive measures by which we can stop organized criminal groups’ actions in cutting, transporting and trading lumbers. Taking measures in line with preventing certain examples such as developing cases of perpetrating the illegal business of stolen lumbers and causing administrative corruption in other processes carry ideas which require a special stance and importance. With regards to the criminological approaches of prevention, it can be concluded that effective crime prevention measures and actions to reduce organized crimes, particularly theft and smuggling of lumbers would include situational prevention because using a step-based approach it will cause to create obstacles in each of the details of the performance of organized groups.

    Keywords: Tree lumbers, Organized theft, Situational Prevention
  • Hutan Taheri, meysam Hosseinpour, mohammad Shahriari Pages 127-142

    Investigating a crime scene is of special importance from a judicial and technical point of view due to the originality of nature and lack of interference of various factors and plays a decisive role in continuing the preliminary investigation and even issuing a verdict in court. To systematize crime scenes, regardless of articles related to criminal proceedings law, executive bylaws on the limits of authority, description of duties and methods of investigating crime scenes in 1396 were announced by the head of the judiciary. Considering the application of the word science to the crime scene, it requires firstly that crime scenes investigation team be present at the scene, and secondly they should be aware of crime scenes that occur in new or complex ways in order to assess the scenes quickly. Today, criminals are trying to destabilize and kill people through terrorist acts. Investigating the scene of such murders due to the presence of dangerous substances and difficult conditions requires a trained and professional approach of investigators, officers and medical examiners. Therefore, the terrorist crime scene team should be familiar with how to investigate, to record and to recover terrorist crime scenes, because it accelerates the identification of perpetrators and the identification of the victims and all the dimensions of the issue and the methods of perpetration. The research is of developmental type and in the present study, in order to identify the scenes of terrorist crimes, descriptive, analytical and theoretical research methods are used and the purpose of the scientific update is to investigate and recover the terrorist crimes scene team.

    Keywords: Crime scene, Terrorist Crimes, Crime Scene Investigation Team, Crime Detection, Detectives
  • isa roshanqalb, Abdolah hendi, Mir rhim Fakhrz, Hossein Talebian Pages 143-162

    Silmultaneous with the advancement of science and technology, criminals’ methods and tactics get more complicated, too and police should equip itself with the world’s latest technology to extricate from this challenge. One of these technologies is biometrics which enables police to take giant steps in collecting crime evidence. The present research is of applied type in terms of kind and objective with a qualitative approach. The study society includes elite and experts with a sample mass of eighteen people to the saturation level using targeted sampling method and the collection tool includes semi-structured interviews in which the results of the interview were transcribed and encoded. The findings of this research indicated thatcollecting biometric-based crime evidence is possible in foiur deminsions (laboratories, field investigations, Web and cyber- management) where these dimensions are interrelated. According to the findings of this research, biometrics will augment police crime laboratories capabilities, particularly identity recognition laboratories which are in line with the most important function of biometrics and during course of police field investigations, the biometric technology will increase the police investigations domain in order to enable the police to obtain reliable evidence and be able to track in cyber domain and to provide  electronic surveillance with the help of biometrics and to collect crime evidence.

    Keywords: collection, Evidence, Crime, Biometrics