فهرست مطالب

فصلنامه ایده های نوین روانشناسی
سال ششم شماره 13 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 22
|
  • فاطمه طالبی* صفحه 1

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر بهبود کیفیت زندگی و خودکارآمدی دانشجویان خانم دانشگاه آزاد اسلامی بود. پژوهش حاضر یک تحقیق آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان خانم دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس در نیمسال دوم تحصیلی 1398-1399 که تعداد آن ها حدود 500 نفر بود. برای نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسش نامه خودکارآمدی و پرسش نامه کیفیت زندگی 36 SF استفاده شد و داده ها بر اساس تجزیه و تحلیل کواریانس مورد بررسی قرار گرفت.  نتایج به دست آمده نشان داد  آموزش مهارت های زندگی موجب بهبود کیفیت زندگی خواهد شد و در مولفه سلامت جسمانی  14% و در سلامت روانی 18% از تغییرات واریانس ها ناشی از آموزش های مهارت های زندگی بوده است بنابراین آموزش مهارت های زندگی بر کیفیت زندگی دانشجویان تاثیر مثبت و معناداری دارد.  همچنین پس از کنترل تفاوت های موجود در دو گروه کنترل و آزمایش، آموزش مهارت های زندگی توانسته است افزایش معناداری در میانگین این منغیر ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، بهبود کیفیت زندگی، خودکارآمدی
  • صدیقه طلایی، مرجان جعفری روشن* صفحه 2
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس نگرش ناکارامد ویسمن و بک (DAS-40) و رابطه آن با مقیاس کمالگرایی هیل در افراد ساکن شهر تهران انجام گردیده است.

    هدف

    این پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس انجام شده است. نمونه آماری مشتمل بر500  نفر (250 نفر مرد و 250 نفر زن) از افراد ساکن در چهار منطقه(شمال،شرق، غرب و جنوب)شهر تهران می باشند که به دو پرسشنامه نگرش های ناکارامد(DAS-40)ویسمن و بک و کمال گرایی هیل پاسخ دادند.

    یافته ها

    آزمون مقیاس نگرش های ناکارامد(DAS-40) برای سنجش نگرش ها و باورهای غیر منطقی افراد مناسب بوده است. هفت عامل از راه تحلیل عاملی شناسایی شد: کمال گرایی در زمینه نگاه دیگران، ارزشمندی خود در نگاه دیگران، کمال گرایی در زمینه معیارهای شخصی ، وابستگی به نظر دیگران، وابستگی افراطی به دیگران و عدم کمال گرایی می باشد. اعتبار پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ برآورد گردید، اعتبار کل پرسشنامه (839/0 =)  بدست آمد و اعتبار زیر مقیاس های پرسشنامه به ترتیب، کمال گرایی در زمینه نگاه دیگران (809/0 =) ، ارزشمندی خود از نگاه دیگران (700/0=)، کمال گرایی در زمینه معیارهای شخصی (665/0=)، وابستگی به نظر دیگران (631/0=)، وابستگی افراطی به دیگران (607/0=)، تلاش برای عالی بودن در نگاه دیگران (528/0=) و عدم کمال گرایی (336/0=) بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که نسخه 40 عبارتی مقیاس نگرش های ناکارامد ویسمن و بک (DAS-40) واجد شرایط لازم برای تشخیص نگرش های ناکارامد افراد به طور کمی و کیفی می باشد.

    کلیدواژگان: نگرش ناکارامد(DA)، کمالگرایی هیل، ساختارعاملی
  • زهرا رشید، مصطفی رشید* صفحه 3
    زمینه و هدف

    اعتیاد یک بیماری روانی اجتماعی است که باعث وابستگی روانی و فیزیولوژیک فرد مبتلا به این مواد می شود و عملکرد جسمی، روانی و اجتماعی تاثیرات نامطلوبی بر جای می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر علایم اختصاصی افسردگی اساسی، رفتارهای پرخطر و اضطراب افراد وابسته به متادون بوده است .

    روش پژوهش:

     مطالعه حاضر از نوع پژوهش نیمه تجربی با گروه مداخله و کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه افراد مراجعه کننده به کلینیک ترک اعتیاد اندیشه نو مشهد در سال 1398 بود که در دامنه سنی بین 18 تا 40 سال قرار داشتند، که به شیوه هدفمند، در هرگروه تعداد 15 بیمار انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه افسردگی همیلتون ، تنظیم هیجان گراس و جان، رفتارهای پرخطر زاده محمدی و مصاحبه بالینی ساختاریافته و اضطراب همیلتون بود. گروه مداخله طی 12جلسه90 دقیقه ای تحت درمان فراتشخیصی یکپارچه قرار گرفتند، در حالی که در این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. و پس از اتمام درمان پس آزمون به عمل آمد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان دادکه درمان فراتشخیصی یکپارچه بر نشانه های بالینی افسردگی ، تنظیم هیجان، رفتارهای پرخطر و اضطراب افراد وابسته به متادون معنادار است (p<0.05).

    نتیجه گیری

    درمان فراتشخیصی یکپارچه بر کاهش نشانه های بالینی افسردگی، رفتارهای پرخطر و اضطراب و افزایش تنظیم هیجان افراد وابسته به متادون موثر است.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی یکپارچه، افسردگی اساسی، رفتارهای پرخطر، تنظیم هیجان، اضطراب
  • اشرف عسکری باغمیانی، نسرین بابائیان* صفحه 4
    پیش زمینه و هدف

    پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تقویت اعتماد به نفس بر نگرش به ازدواج مجدد زنان مطلقه تحت پوشش کمیته امداد می باشد.

    مواد و روش کار:

     روش پژوهش شبه آزمایشی ازنوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. از جامعه آماری کلیه زنان مطلقه 20 تا 40سال تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی شهرستان یزد 24 نفر نمونه در قالب دو گروه آزمایش و کنترل انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه نگرش به ازدواج بارتین و روزن استفاده شد.

    یافته ها:

     پس از تحلیل کواریانس چنین حاصل شد که باکنترل اثر پیش آزمون، آموزش اعتماد به نفس در زنان مطلقه بر نگرش آنها به ازدواج مجدد و مولفه های آن موثر بوده است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش نشان می دهد که آموزش اعتماد به نفس سبب شده نگرش ایده آل گرایانه زنان مطلقه نسبت به ازدواج مجدد کمتر شود، سپس نگرش واقع گرایانه به ازدواج مجدد پیدا و در نتیجه نگرش بدبینانه آنها نسبت به ازدواج مجدد کمتر شود و در کل نگرش به ازدواج مجدد را بهبود بخشیده است. پیشنهاد می گردد سازمان هایی که با زنان مطلقه سر و کار دارند کارگاه هایی در زمینه افزایش اعتماد به نفس برای ایشان برگزار نمایند، که این امر سبب تغییر نگرش زنان مطلقه نسبت به ازدواج مجدد شده و علاوه بر افزایش تمایل به ازدواج، کیفیت زندگی مجدد را نیز بالاتر می برد.

    کلیدواژگان: اعتماد به نفس، زنان مطلقه، نگرش به ازدواج مجدد
  • نجف طهماسبی پور*، فریده حمیدی، لیلا امیدیان صفحه 5

    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیرآموزش گروهی امید بر روی تعلل ورزی و بهزیستی تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر قدس استان تهران بود. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی، پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود و جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم، دبیرستان مولود کعبه شهرستان قدس که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بوده اندکه از بین آن ها 47 نفر دارای انحراف معیار نمره تعلل ورزی تحصیلی و بهزیستی تحصیلی، پایین تر از میانگین بوده و از بین آنان، تعداد 30 نفر به صورت تصادفی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند، این تعداد در دو گروه آزمایش (n=15) و گروه کنترل (n=15) گمارش شدند. ابزار جمع آوری داده های پژوهش، پرسشنامه تعلل ورزی سلومون و راثبلوم (1984) و پرسشنامه بهزیستی تحصیلی تومینین-سوینی و همکاران (2012) بود. گروه آزمایشی در 8 جلسه و هر جلسه به مدت 90 دقیقه تحت آموزش گروهی امید برمبنای نظریه اسنایدر قرار گرفتند، اما در این مدت گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. در پایان، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS و روش آماری توصیفی و تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش گروهی امید باعث کاهش میزان تعلل ورزی و افزایش بهزیستی دردانش آموزان در سطح معناداری شد (001/0 > P). می توان نتیجه گرفت که آموزش گروهی امید باعث کاهش تعلل ورزی و افزایش بهزیستی تحصیلی در دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: آموزش امید، تعلل ورزی تحصیلی، بهزیستی تحصیلی
  • مهدی دهستانی*، سروه شمسی، عاطفه مهدوی صفحه 6
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه کمال گرایی و اضطراب اجتماعی با میانجی گری بینش شناختی در کارکنان سازمان بهزیستی استان کردستان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف بنیادی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان سازمان بهزیستی استان کردستان بود، که 220 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه های مقیاس چند بعدی کمال گرایی تهران (TMBS)(1386)، اضطراب اجتماعی جرابک (1996) و مقیاس بینش شناختی بک (BCIS) (2004) را تکمیل نمودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار ایموس استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد که کمال گرایی با اضطراب اجتماعی رابطه مثبت و معناداری دارد و با بینش شناختی رابطه منفی و معناداری دارد. همچنین هنگامی که بینش شناختی به عنوان متغیر میانجی وارد معادلات شد اثر غیرمستقیم کمال گرایی به واسطه بینش شناختی بر اضطراب اجتماعی به طور معناداری منفی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت که کمال گرایی و بینش شناختی از عوامل تعیین کننده در تبیین و پیش بینی اضطراب اجتماعی محسوب می گردند که انجام مطالعات آتی جهت تایید نتایج پژوهش حاضر ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، اضطراب اجتماعی، بینش شناختی
  • سید مصطفی ضرابی حسینی*، مریم رزاق نیا صفحه 7

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه مهارت زندگی و سازگاری زناشویی بر احساس تنهایی از طریق روش کمی و از نوع همبستگی انجام شد. برای انجام آن حجم نمونه 107 نفری به صورت در دسترس انتخاب شد. برای ابزار این پژوهش از پرسشنامه های احساس تنهایی راسل و همکاران، مهارت های زندگی ساعتچی و همکاران و سازگاری زناشویی اسپانیر استفاده شده است. از روش آماری تحلیل واریانس (ANOVA) برای فرضیه اصلی و روش آماری همبستگی پیرسون برای فرضیه های فرعی مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به مقادیر به دست آمده نمره Sig های حاصل برای فرضیه اصلی، که برابر با 024/0 و 003/0 بود، نشان داده شد با احتساب احتمال 95% بین هر سه متغیر رابطه معناداری وجود دارد. همچنین مقادیر Sig برای فرضیه های فرعی برابر 00/0 است که هر سه فرضیه فرعی با احتمال 95%  معنادار شده اند.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، احساس تنهایی، سازگاری زناشویی
  • نیلوفر حاجی ستاری ممقانی* صفحه 8

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان رفتاری شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی والد محور بر سازگاری شخصی-اجتماعی و تمایزیافتگی خود در مادران کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی شهر تهران در سال 1399 است. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه مادران دارای کودکان بیش فعال 3 تا 7 ساله شهر تهران بودند نمونه مورد مطالعه با روش نمونه گیری در دسترس در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) انتخاب شدند. گروه آزمایش 8 جلسه تحت آموزش رفتاری شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی والدمحور قرار گرفتند و گروه کنترل در طول این مدت در انتظار درمان ماندند. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه استاندارد سازگاری فردی-اجتماعی کالیفرنیا (کلارک و همکاران، 1953) و تمایزیافتگی خود (اسکورن و فریدلندر، 1998) انجام گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار SPSS23 در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون t گروه مستقل، تحلیل واریانس چند متغیری) انجام پذیرفت. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین سازگاری فردی و اجتماعی مادرانی که دارای کودک بیش فعالی-نقص توجه بودند و تحت "آموزش رفتاری شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی والدمحور" قرار گرفته اند، به طور معنی داری افزایش داشته است. همچنین نتایج نشان داد که درمان رفتاری شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی والدمحور باعث افزایش تمایزیافتگی در مادران کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی شده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که درمان رفتاری شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی والد محور بر سازگاری اجتماعی فردی و اجتماعی مادران و تمایزیافتگی مادران دارای کودکان بیش فعالی-نقص توجه موثر است.

    کلیدواژگان: سازگاری شخصی-اجتماعی، تمایزیافتگی، درمان رفتاری شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی والدمحور، بیش فعالی
  • مهناز الله دینی حصاروئیه*، پرنیان مولایی، نزارعلی مولایی صفحه 10

    پژوهش حاضر با هدف بررسی آموزش روانشناسی مثبت نگر بربهبودخودکارآمدی وتنظیم هیجان میان فردی بیماران روانی مزمن انجام شد.روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون وپس آزمون باگروه کنترل بود.جامعه این پژوهش را کلیه بیماران روانی مزمن در مرکز شبانه روزی روزبه زاهدان درسال 1400-99 13 تشکیل دادند.30 بیمار به شیوه دردسترس وبه صورت تصادفی در دوگروه آزمایش (15نفر) وگروه کنترل (15نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش برنامه ی آموزشی روانشناسی مثبت نگر رادر هشت جلسه 90 دقیقه ای (هرهفته دوجلسه) دریافت کرد.وگروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد.بیماران به پرسشنامه خودکارآمدی چسنی وپرسشنامه تنظیم هیجان میان فردی هافمن پاسخ دادند.داده ها با استفاده ازروش آماری تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.یافته ها نشان داد با کنترل اثرپیش آزمون بین میانگین نمرات پس آزمون گروه آزمایش وکنترل درمتغیرهای خودکارآمدی  درمقابله با مشکلات وتنظیم هیجان میان فردی تفاوت معناداری وجوددارد.درمجموع نتایج نشان دادآموزش روانشناسی مثبت نگر بربهبودخودکارآمدی درمقابله بامشکلات وتنظیم هیجان میان فردی بیماران روانی مزمن تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: اختلال روانی مزمن، روانشناسی مثبت نگر، خودکارآمدی، تنظیم هیجان میان فردی
  • محمدرضا صفاریان طوسی، مرجان رزاز زاده*، فاطمه حاجی اربابی صفحه 11

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین فشار روانی ادراک شده و کودک آزاری والدین با سازگاری اجتماعی و لجبازی - نافرمانی مقابله ای در دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی مشهد بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان ابتدایی پسرانه سیدی شهر مشهد در سال 1399-1400 تشکیل داده و مطابق با جدول کرجسی مورگان تعداد 180 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه کودک آزاری و ضربه (CTQ)، سازگاری اجتماعی، فشار روانی ادراک شده، درجه بندی لجبازی - نافرمانی مقابله ای (ODDRS) استفاده شد. یافته ها به روش همبستگی پیرسون و رگرسیون، تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین بعد لجبازی - نافرمانی و فشار روانی ادراک شده والدین؛ بین تمامی ابعاد کودک آزاری و لجبازی - نافرمانی مقابله ای؛ بین فشار روانی ادراک شده والدین با سازگاری اجتماعی؛ بین سازگاری اجتماعی و ابعاد کودک آزاری ارتباط معنادار وجود دارد(p<0.05).

    کلیدواژگان: کودک آزاری، فشار روانی ادراک شده، سازگاری اجتماعی، لجبازی - نافرمانی مقابله ای
  • مهری یعقوبی، محمود جمالی فیروز آبادی* صفحه 12

    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین کیفیت زندگی و سرسختی والدین با خودکارآمدی فرزندان بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و شیوه جمع آوری اطلاعات بررسی پیمایشی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دوره سوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 95-1394 بود که با استفاده از فرمول کوکران 350 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی از بین مناطق تهران، منطقه 13 از شرق، منطقه 5 از غرب و منطقه 1 از شمال، منطقه 20 از جنوب تهران انتخاب شدند. بمنظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مقیاس خودکارآمدی شرر و مادوکس (1982)، پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و پرسشنامه سرسختی والدین کیامرثی و همکاران (1377) تنظیم شده است، استفاده شد. به منظور تجزیه تحلیل داده ها از شاخصهای مرکزی و پراکندگی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام با کمک نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین متغیرهای کیفیت زندگی والدین و سرسختی روان شناختی با خودکارآمدی فرزندان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (05/0 <p). همچنین بین دو متغیر سرسختی روان شناختی و کیفیت زندگی والدین رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (05/0 <p). نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که کیفیت زندگی و سرسختی والدین به میزان 9 درصد خودکارآمدی فرزندان را تبیین می کنند، که البته درصد کمی می باشد. به طور کلی، آموزش سرسختی روان شناختی و بهبود کیفیت زندگی والدین می تواند در خودکارآمدی و موفقیت فرزندان موثر بوده باشد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، کیفیت زندگی، سرسختی، والدین، فرزندان
  • سارا السادات گلچوبیان، سید علی حسینی المدنی* صفحه 13

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر استرس ادراک شده، کیفیت زندگی و باورهای فراشناختی بیماران مولتیپل اسکلروسیس بوده است. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل و جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به ام اس مراجعه کننده به انجمن ام اس در شهر تهران در سال 1398 بوده است. به منظور نمونه گیری از این افراد تعداد 20 نفر در هر گروه (20 نفر آزمایش و 20 نفر کنترل) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و جلسات آموزش برای گروه آزمایش در 8 جلسه 2 ساعته با استفاده از برنامه 8 هفته ای ذهن آگاهی تیزدل و سگال و ویلیامز انجام شد و همه افراد به پرسشنامه های استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983)، کیفیت زندگی ویر و شربور (1992)  و باورهای فراشناختی ولز و هاتون(2004) پاسخ دادند.  یافته ها بر اساس روش تحلیل کوواریانس نشان داد که بین مولفه های استرس ادراک شده شامل ادراک منفی از استرس و ادراک مثبت از استرس پس از تعدیل اثرات پیش آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت وجود دارد. همچنین بین مولفه های کیفیت زندگی شامل عملکرد جسمی؛ عملکرد اجتماعی؛ ایفای نقش هیجانی؛ سلامت روانی؛ سرزندگی  و سلامت عمومی پس از تعدیل اثرات پیش آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت وجود دارد که این مقدار تفاوت ازنظر آماری معنادار می باشد و بین مولفه های باورهای فراشناختی شامل باورهای مثبت نگرانی؛ باورهای منفی کنترل پذیری؛ عدم اطمینان شناختی؛ نیاز به کنترل افکار و خودآگاهی شناختی پس از تعدیل اثرات پیش آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت وجود دارد که این مقدار تفاوت نیز ازنظر آماری معنادار می باشد به این معنا که پس از تعدیل اثرات پیش آزمون، آموزش ذهن آگاهی بر استرس ادراک شده، کیفیت زندگی و باورهای فراشناختی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروسیس و مولفه های آنها تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، استرس ادراک شده، کیفیت زندگی، باورهای فراشناختی، بیماری مولتیپل اسکلروسیس(ام اس)
  • اعظم جودکی* صفحه 14

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان هیجان مدار به شیوه گروهی بر کاهش علایم افسردگی و استرس ادراک شده در زنان مواجه شده با خیانت همسر شهر تهران در سال 1399 انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی است و برای جمع آوری داده ها از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مواجه شده با خیانت همسر که به مراکز مشاوره منطقه 3 شهر تهران مراجعه نمودند تشکیل دادند که از بین آن ها، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش درمان هیجان مدار 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل افسردگی بک (1961) و استرس ادراک شده کوهن (1983) بودند که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام گرفت. یافته ها نشان داد که درمان هیجان مدار باعث کاهش افسردگی در زنان مواجه شده با خیانت همسر شده است. همچنین نتایج نشان داد که درمان هیجان مدار باعث کاهش استرس ادراک شده در زنان مواجه شده با خیانت همسر شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، درمان هیجان مدار، مداخله موثری در کاهش افسردگی و استرس ادراک شده در زنان مواجه شده با خیانت همسر است.

    کلیدواژگان: افسردگی، استرس ادراک شده، درمان هیجان مدار، خیانت
  • حسین عابدی پریجا*، الهه صادقی، لیلا پاشائی، ساجده شریفی، گلی مهرعلیان صفحه 15
    هدف

    پژوهش حاضر به بررسی نقش تعدیل گری و واسطه ای هم کلاسی ها در الگوی ساختاری پیشگیری از مصرف مواد بر اساس عوامل مخاطره آمیز و محافظتی در دانش آموزان می پردازد.

    روش

    پژوهش حاضر همبستگی از نوع پیش بینی، تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1398-99منطقه 6 شهر تهران هستند که تعداد400 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه های عوامل خطر ساز و محافظت کننده رفتار مشکل ساز جیسر مورد برسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان دهنده رابطه معنی دار بین متغیر های محدودیت اعمال شده توسط والدین و کنترل گری هم کلاسی ها با سومصرف مواد است. همچنین نتایج آزمون سوبل بیانگر معنی دار بودن مدل واسطه ای است.

    نتیجه گیری

    فاکتورهای خانوادگی و هم کلاسی ها می توانند در چارچوب یک مدل، سومصرف مواد را در دانش آموزان پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: : مصرف مواد، عوامل محافظ و خطر ساز، هم کلاسی ها، دانش آموزان
  • نازنین بنکدار مازندرانی*، فریبرز باقری صفحه 16

    هدف پژوهش حاضر، "بررسی رابطه سلامت روان، خودپنداره جنسی و نقش الگوهای ارتباطی با بی ثباتی در ازدواج " بود. روش این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره و تحکیم خانواده در شهر تهران بود. بدین منظور 260 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه های بی ثباتی ازدواج ادواردز، الگوهای ارتباطی کریستنسن و سالاوی (CPQ)، سلامت روان گلدنبرگ (GHQ) و خودپنداره جنسی اسنل (MSSCQ) بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و از مدل معادلات ساختاری (تحلیل عاملی و تحلیل مسیر) استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش، سلامت روان، خودپنداره جنسی و نقش میانجی الگوهای ارتباطی پیش بینی کننده بی ثباتی ازدواج می باشند. و سلامت روان بصورت غیر مستقیم از طریق الگوی ارتباطی سازنده، پیش بینی کننده ی معناداری برای بی ثباتی در ازدواج می باشد و از بین مولفه های آن، اضطراب و بی خوابی همبستگی مثبت و معناداری با متغیر ملاک دارد. و همچنین الگوهای ارتباطی متوقع / کناره گیر و اجتنابی (ناکارآمد) همبستگی مثبت و معنادار دارند و الگوی ارتباطی سازنده همبستگی منفی با بی ثباتی ازدواج داشته اند. متغیر خودپنداره جنسی از طریق  ضریب کل مسیرمی تواند پیش بینی کننده بی ثباتی ازدواج باشد و مولفه های آن با بی ثباتی ازدواج همبستگی منفی دارند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، خودپنداره جنسی، الگوهای ارتباطی، بی ثباتی ازدواج
  • اکبر محمدی، بهزاد شوقی* صفحه 17

    مفهوم خردمندی در متون فلسفی و دینی دارای قدمتی دیرینه است، اما از حدود دو سه دهه اخیر این موضوع وارد مباحث و پژوهش های تجربی در عرصه های مختلف روان شناسی شده است. نظریه پردازان مختلف با توجه به جهت گیری فلسفی خود و حیطه ای که در روان شناسی بر آن متمرکزند، به تعریف این مفهوم پرداخته اند، ولی تاکنون تعریف مورد توافقی پدید نیامده است. روان شناسی تربیتی نیز با بهره گیری از این مفهوم، نظریه ها و شیوه هایی کاربردی برای آموزش این توانمندی یا فضیلت ارایه کرده است. این مقاله به طور خلاصه، به معرفی اجمالی نظریه های جامع و جدید در این زمینه، نظریه تعادلی خردمندی، پارادایم خردمندی برلین، و مدل سه بعدی خردمندی پرداخته و به برخی نظرها و یافته ها در زمینه آموزش خردمندی اشاره کرده است.

    کلیدواژگان: خردمندی، پارادایم خرد برلین، نظریه های خردمندی، آموزش
  • نساء کرمی مزین*، برزو امیرپور، سعیده محسنی نژاد صفحه 18
    هدف

    درخواست افراد جامعه ایران برای انجام جراحی زیبایی رو به فزونی است. مطالعات زیادی نشان می دهند که جراحی زیبایی ابعاد روانشناختی زیادی دارد. این پژوهش، به هدف واکاوی ریشه های این رفتار در جامعه ایران انجام شده است.

    روش شناسی: 

    به منظور پژوهش، 21 نفر از زنان جوان کمتر از 40 سال مورد مصاحبه نیمه‎ ساختاریافته با 15 سوال قرار گرفته و داده های حاصل از مصاحبه ها، پس از مکتوب شدن، به روش پدیدارشناسانه ون منن تحلیل و 464 جزء کدگذاری شدند و مجموعا 678 کد گذاشته شد.

    یافته ها:

     حاصل کدگذاری، 26 مقوله و 7 کد محوری و 4 کد گزینشی بود. کدهای گزینشی با توجه به تیوری روانکاوی استخراج شدند. در نهایت، مدلی مبتنی بر کدهای گزینشی در تبیین رفتار درخواست جراحی زیبایی ارایه شده است.

    بحث و نتیجه گیری:

     تصویر بدنی منفی در همه مصاحبه شوندگان به چشم می خورد که با بیرونی شدن شفقت به خود به معنای «شفقت به خود مبتنی بر ظاهر» همراه است. حساسیت فرد به قضاوت اجتماع بیشترین فراوانی را در میان مقوله ها داشت و فرافکنی دیدگاه خود به جامعه، مکانیسمی دفاعی است که بیشترین تکرار را در نمونه مورد مطالعه نشان می دهد. مدل ارایه شده در این پژوهش بیان می کند که وقتی تصویر خود منفی در کنار حساسیت به قضاوت اجتماع قرار می گیرد، شفقت به خود مشروط به ظاهر شده، و درخواست برای انجام جراحی زیبایی افزایش می یابد. این مدل به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: جراحی زیبایی، تصویر خود، تصویر بدن، شفقت به خود
  • فریبا درستکار، فاطمه رضایی* صفحه 19

    پژوهش حاضر با هدف ارتباط بین خوش بینی سازمانی با کیفیت زندگی کاری با توجه به نقش میانجی مسئولیت اجتماعی  انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر نحوه گرداوری داده ها توصیفی- پیمایشی می باشد و به لحاظ بررسی رابطه بین متغیرها از نوع همبستگی است. معلمان تمامی مقاطع تحصیلی مدارس دخترانه و پسرانه شهرستان بهبهان به عنوان جامعه آماری و روش نمونه گیری تصادفی ساده در نظر گرفته شد. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه آماری محاسبه و تعداد 336 نفر انتخاب گردید. در این پژوهش جهت جمع آوری اطلاعات از  پرسشنامه های خوش بینی سازمانی کامرون و همکاران (2004)، پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) و پرسشنامه مسئولیت اجتماعی کارول (1999) استفاده شده است. ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه ها، به ترتیب 89/0، 85/0 و 86/0 بدست آمد. مجموعه داده ها به کمک نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و جهت آزمون فرضیه ها از آزمون  پیرسون و آزمون رگرسیون چندگانه ساده و تعدیل شده استفاده گردید و نتایج زیر حاصل شد: خوش بینی سازمانی با کیفیت زندگی کاری معلمان ارتباط مثبت و معنا داری دارد و همچنین  نقش میانجی مسئولیت اجتماعی در رابطه بین خوش بینی سازمانی و کیفیت زندگی کاری تایید گردیده است.

    کلیدواژگان: خوش بینی سازمانی، کیفیت زندگی کاری، مسئولیت اجتماعی
  • مجید عزیزی*، سجاد سالاری پاک صفحه 20
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی کیفیت زندگی براساس ویژگی های شخصیتی (پنج عامل بزرگ) در افراد با سابقه خودزنی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود .جامعه حاضرکلیه مردان مراجعه کنندگان به کلینیک های روانشناختی شهر بندرعباس که آثار خودزنی  با استفاده از وسایل تیز بر روی بدن در سال 1399 داشتند بود. روش نمونه به صورت نمونه گیری در دسترس و حجم نونه نیز 50 نفر تعیین گردید. پس از اخذ رضایت آگاهانه هر دو پرسشنامه (مقیاس ویژگی های شخصیتی نیو و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی) را تکمیل کردند.داده ها به روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره و با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته

    نتایج نشان داد که روانرنجورخویی بر روی کیفیت زندگی افراد با سابقه خودزنی همبستگی منفی و معنی داری دارد و افزایش روانرنجور خویی باعث کاهش کیفیت زندگی و از طرفی کاهش روانرنجور خویی باعث افزایش کیفیت زندگی می گردد  ، این در حالی است که ویژگی صفات شخصیتی گشودگی، برون گرایی، باوجدان بودن و موافق بودن بر کیفیت زندگی در افراد با سابقه خودآسیب رسانی همبستگی مثبت و معنی داری دارد.

    نتیجه گیری: 

    ویژگی های شخصیتی به عنوان عاملی در کیفیت زندگی افراد با سابقه خودزنی محسوب می شوند توجه به آن برای درک رفتارهای خودآسیب رسان و پیشگیری از آن ضروری به نظر می رسد .

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، کیفیت زندگی، خودزنی
  • مرضیه زارعی* صفحه 21

    هدف این پژوهش، بررسی رابطهی تابآوری با افکار خودکشی در دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های شهر تهران بود. روش مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجراء،  توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های دولتی شهر تهران میباشد که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودهاند. از میان آنها به کمک روش نمونه گیری خوشهای از بین چهار دانشگاه، تعداد 397 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش توسط پرسشنامه های افکار خودکشی بک و پرسشنامه تابآوری کونر و دیویدسون، جمع آوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. نتایج نشان دادند که تاب آوری، قوی ترین پیش بین خطر خودکشی به شمار می رود؛ لذا شایسته است روان شناسان، مشاورین  در مواجهه با مراجعینی که در معرض خطر خودکشی قرار دارند، توجه بیشتری را به آموزش تاب آوری مبذول کنند. از سوی دیگر شناخت عوامل مرتبط با خودکشی همچون تاب آوری به عنوان متغیر های مهم در فهم خودکشی و افکار مربوط به آن نقش مهمی را ایفا میکنند.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، خودکشی، تابآوری
|
  • Fatemeh Talebi* Page 1

    The aim of this study was to investigate the effect of life skills training on improving the quality of life and self-efficacy of female students of Islamic Azad University. The present study is an experimental study of pre-test-post-test with a control group. The statistical population of this study includes female students of the Islamic Azad University of Ghods in the second semester of the academic year 1399-1399, whose number is about 500 people. Available sampling method was used for the sample. In order to collect research data, self-efficacy questionnaire and SF 36 quality of life questionnaire were used and the data were analyzed based on analysis of covariance. The results showed that life skills training will improve the quality of life and in the component of physical health 14% and in mental health 18% of the variance changes were due to life skills training, so life skills training on studentschr('39') quality of life It has a positive and significant effect. Also, after controlling for the differences between the control and experimental groups, life skills training has been able to significantly increase the mean of this variable.

    Keywords: Life skills training, quality of life improvement, self-efficacy of female students of Islamic Azad University
  • Sedigheh Talaei, Marjan Jafari Roushan* Page 2
    Introduction

    The aim of this study was to investigat the psychometric properties of the weisman and beck dysfunctional attiudes scale(DAS-40) and its relationship with Hill perfectionism in Tehran.

    Aim

    This research is with the method of sampling available was used. The statistical sample consisted of 500 patients (250 males and 250 females) some habitants in four regions (North, East, West and South) in Tehran that responded the two sets of questionnaires Dysfunctional Attitudes and perfectionism Hill.

    Results

    Dysfunctional Attitudes scale To assess attitudes and beliefs are irrational right people. Seven factors were identified through factor analysis: Perfectionism In the field of The look others, self-worth in the look others, Perfectionism In the field of personal criteria, dependence to idea on others, extreme dependency on others, Attempts to being awesome At others, and is lack of perfectionism.The validity was assessed using Cronbachchr('39')s alpha, the validity of the questionnaire was obtained (0.839 = α) and the validity of the subscales of the questionnaire respectively, Perfectionism In the field of The look others (0.809=α),self-worth in the look others(0.700=α), Perfectionism In the field of personal criteria(0.665 = α), dependence to idea on others(0.631 = α), extreme dependency on others(0.607 = α), Attempts to being awesome At others(0.528 =α), and lack of perfectionism(0.336= α).

    Discussion

    The results showed that Dysfunctional Attitude Scale Version 40 words qualify for the diagnosis of dysfunctional attitudes people are quantitatively and qualitatively.

    Keywords: dysfunctional attitude, perfectionism Hill, the factor structure
  • Zahra Rashid, Mostafa Rashid* Page 3
    Background and Aims

    Addiction is a psychosocial disease that causes psychological and physiological dependence of a person with these substances and has adverse physical, psychological and social functions. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of integrated ultrasound treatment on the specific symptoms of major depression, high risk behaviors and anxiety of methadone-dependent individuals.

    Method

    This study is a quasi-experimental study with intervention and control group. The statistical population of the study was all those who referred to addiction withdrawal clinic of Andisheh-e-Noah in Mashhad in the year 1398, ranging in age from 18 to 40 years, who were purposefully selected 15 patients in each group. Measurement tools included Hamilton Depression Inventory, Grass and John Emotion Regulation Scale, Mohammadi Risky Behaviors, and Structured Clinical Interview and Hamilton Anxiety Scale. The intervention group received 12 months of integrated ultrasound treatment for 12 sessions, while the control group did not receive any intervention. Post-test was completed after treatment.

    Results

     The results of analysis of covariance showed that the integrated metacognitive therapy on the clinical symptoms of depression, emotion regulation, high risk behaviors and anxiety of methadone dependent persons was significant (p <0.05).

    Conclusion

    Integrated metacognitive therapy is effective on reducing clinical symptoms of depression, emotion regulation, risky behaviors and anxiety of methadone-dependent individuals.

    Keywords: Integrated metacognitive therapy, major depression, high risk behaviors, emotion regulation, anxiety
  • Ashraf Askari Baghmiani, Nasrin Babaeian* Page 4
    Background &  Aims

    The aim of the present study is to investigate the effectiveness of reinforcing self-esteem on the attitude of divorced woman covered by E.C towards the subject of remarriage

    Materials & Methods

    This has been a semi-trial study method through the use of pretest-posttest and group control. From the population of all woman between the ages of 20 and 40 who were covered by C.E in Yazd 24 samples were selected in the form of two groups of trial and control by purposive sampling after collecting data, The Braaten and Rosén questioner on attitude towards marriage was used.

    Results

    Based on the findings of this study, it can be concluded that training for self-esteem has caused to decrease the degree of idealistic attitude towards marriage in divorced women and to develop a realistic attitude towards remarriage

    Conclusion

    Consequently, this training has resulted in lower pessimism in remarriage and generally improved their attitude towards remarriage. Therefore, it is suggested that the organization dealing with divorced women establish workshops to reinforce self-esteem in them. this will hopefully cause a change in divorced women`s attitude towards remarriage and furthermore it can improve their willingness to remarry.

    Keywords: attitude towards remarriage, self-confidence, divorced woman
  • Najaf Tahmasebipour*, Farideh Hamidi, Lila Omidian Page 5

    The purpose of the research already done was the effect of the degree of hope on delay and study of secondary education of secondary school girls in Qods city of tehran province. The type of experimental research was pretest-posttest with a control group. The statistical community in this study is all students of the second - middle school in the molud kabe secondary school in Qods County, where they were studying 2019 - 2020 in the academic year. Among them were 47 students whose standard deviation were lower than the average for their education and their academic well - being. 30 were randomly selected and replaced in two test groups (n = 15) and control group (n = 15). the collection instrument used in the research data is (1984) and the Tuominen-Soini t al. (2012) academic well - being questionnaire. The pilot group was organized for eight sessions, each meeting for 90 minutes, based on Sniderchr('39')s theory. Solomon-RothblumButd uring this time the control group has not received any intervention And At the end, post-test was taken from both groups and spss software for data analysis has been used. it has been used for descriptive statistical method and multivariate statistical analysis (MANCOVA)has been used. Findings show that it is the education program of hope that reduces procrastination and increases welfare in students.

    Keywords: Hope, procrastination, well-being
  • Mehdi Dehestani*, Serveh Shamsi, Atefeh Mahdavi Page 6
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the relationship between perfectionism and social anxiety with mediation by cognitive insight in the staff welfare Kurdistan Province.

    Method

    The present study is fundamental in terms of purpose and is descriptive in terms of data collection method. The statistical population of this study was all welfare Kurdistan Province, 220 people were selected by simple random sampling method and completed Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS)(1386), Jorabak social anxiety (1996) and Becks Cognitive Insight Scale (BCIS)(2004).

    findings

    the findings showed that perfectionism has a positive and significant relationship with social anxiety and has a negative and significant relationship with cognitive insight. Also when cognitive insight entered the equations as a mediating variable, the indirect effect of perfectionism through cognitive insight on social anxiety was significantly negative.

    Conclusion

    according to the results, perfectionism and cognitive insight are one of the determining factors in explaining and predict of social anxiety. Future studies are necessary to confirm the results of this study.

    Keywords: perfectionism, social anxiety, cognitive insight
  • Seyed Mostafa Zarrabi Hosseini*, Maryam Razaghnia Page 7

    The aim of this study was to investigate the relationship between life skills and marital adjustment on loneliness through quantitative and correlational methods. To do that, a sample size of 107 people was selected as available. Russell et al.chr('39')s Loneliness Questionnaire, Saatchi et al.chr('39')s Life Skills, and Spanierchr('39')s Marital Adjustment Questionnaire were used for the study. Analysis of variance (ANOVA) was used for the main hypothesis and Pearson correlation was used for the sub-hypotheses. According to the obtained Sig scores for the main hypothesis, which were equal to 0.024 and 0.003, it was shown that there is a significant relationship between all three variables with 95% probability. Also, the Sig values ​​for the sub-hypotheses are 0.00, and all three sub-hypotheses are 95% significant.

    Keywords: life skills, marital adjustment, Loneliness
  • Niloufar Haji Sattari Mamqani* Page 8

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive behavioral therapy based on parent-centered mindfulness on personal-social adjustment and self-differentiation in mothers of children with ADHD in Tehran in 1399. The present study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all mothers with hyperactive children aged 3 to 7 years in Tehran. The sample was selected by available sampling method in two groups of experimental (n = 15) and control (n = 15). The experimental group underwent 8 sessions of cognitive-behavioral training based on parent-centered mindfulness and the control group waited for treatment during this period. Data collection method was based on the California Standard Individual-Social Adjustment Questionnaire (Clark et al., 1953) and its differentiation (Skorn and Friedlander, 1998). Analysis of information obtained from the questionnaire was performed through SPSS23 software in two descriptive and inferential sections (independent t-test, multivariate analysis of variance). The results showed that the mean individual and social adjustment of mothers who had a child with ADHD and underwent "parent-centered mindfulness-based cognitive behavioral training" increased significantly. The results also showed that cognitive-behavioral therapy based on parent-centered mindfulness has increased differentiation in mothers of children with ADHD. Therefore, it can be concluded that cognitive behavioral therapy based on parent-centered mindfulness is effective on individual and social social adjustment of mothers and differentiation of mothers with attention-deficit hyperactivity disorder children.

    Keywords: personal-social adjustment, differentiation, parent-centered mindfulness-based cognitive behavioral therapy, hyperactivity
  • Diana Khalili*, Nadia Khalili, Mahmoud Zivari Page 9

    Few studies have examined the influence of cognitive therapy on schemas in women with psychological disorders. This study explores the effect of mindfulness therapy on early maladaptive schemas of behavioural mistrust and the abandonment instability of 60 women with depression who had been referred to a psychological clinic. The methodology of this study was quasi-experimental with pre-test and post-test design. All participants were randomly placed into experimental (30 individuals) and control (30 individuals) groups and answered Youngchr('39')s Early maladaptive schema questionnaire before and after the treatments. The experimental group received a cognitive intervention program based on mindfulness therapy during eight sessions (90 minutes). Covariance analysis was conducted, and the result indicated the positive effect of mindfulness therapy on the experimental group, not the control group. The result suggested that mindfulness treatment positively affects the early maladaptive schemas of behavioural mistrust and abandonment instability in women with depression

    Keywords: Mindfulness, Maladaptive Schemas, Mistrust, Abandonment Instability, Depression, Women
  • Mahnaz Alahdini Hesaroieuh*, Parniyan Molayi, Nezarali Molayi Page 10

    The aim of this study was to evaluate positive psychology education on improving self-efficacy and interpersonal emotion regulation in chronic mental patients. The method of this research was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The population of this study was all chronic mental patients in Roozbeh boarding center in 1300-1400. 30 patients were randomly assigned to the experimental group (members = 15) and the control group (members = 15).The experimental group received a positive psychology training program in eight 90-minute sessions (two sessions per week) The control group did not receive any intervention. Patients answered the Chesney self-efficacy questionnaire and the Hoffman interpersonal emotion regulation questionnaire. Data were analyzed using analysis of covariance Findings showed that by controlling the effect with test problems between the mean post-test scores of the experimental and control groups in self-efficacy variables and regulation of interpersonal excitement There is a significant difference Overall, the results showed that positive psychology training has an effect on improving self-efficacy in dealing with problems and regulating interpersonal emotion in chronic mental patients.

    Keywords: Chronic mental disorder, Positive Psychology, Coping Self-Efficacy, Interpersonal emotion regulation
  • Mohammadreza Saffariantoosi, Marjan Razazzadeh*, Fatemeh Hajiarbabi Page 11

    The aim of the present study was to investigate the relationship between perceived stress and child abuse of parents with social adjustment and stubbornness - confrontational disobedience in male primary school students in Mashhad. The statistical population of this study consisted of all primary school students in Sidi in Mashhad in 2020-2021 and according to Krejcie Morgan table, 180 people were randomly selected. In this study, Child Abuse and Trauma Questionnaire (CTQ), Social Adjustment, Perceived Stress, Stubbornness-Coping Disobedience Scale (ODDRS) were used. Findings were analyzed by Pearson correlation and regression methods. The results showed that between the dimension of stubbornness - disobedience and perceived psychological stress of parents; Between all dimensions of child abuse and stubbornness - confrontational disobedience; Between perceived parental stress and social adjustment; There is a significant relationship between social adjustment and dimensions of child abuse.

    Keywords: perceived stress, child abuse parental, social adjustment, stubbornness - confrontational disobedience
  • Mehri Yaghoubi, Mahmoud Jamali Firoozabadi* Page 12

    The purpose of this study was to investigate the relationship between quality of life and parentschr('39') hardiness with childrenchr('39')s self-efficacy. This research is correlational in terms of practical purpose and in terms of the nature and method of collecting survey survey information. The statistical population included all high school students in Tehran in the academic year 1394-95, which using Cochranchr('39')s formula, 350 people were randomly selected from Tehran, District 13 from the east, District 5 from the west and District 1 from the north, District 20 were selected from the south of Tehran. In order to collect data, Scherer and Maddox self-efficacy scale questionnaires (1982), the World Health Organization quality of life questionnaire and the hardiness questionnaire of Kiamarsi et al. (1998) were used. In order to analyze the data, central indices and dispersion, Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis were used with the help of SPSS software version 19. The results showed that there is a positive and significant relationship between parentschr('39') quality of life variables and psychological hardiness with childrenchr('39')s self-efficacy (P <0.05). There is also a positive and significant relationship between the two variables of psychological hardiness and quality of life of parents (P <0.05). The results of stepwise regression showed that the quality of life and stubbornness of parents explain 9% of their childrenchr('39')s self-efficacy, which is a small percentage. In general, psychological resilience training and improving the quality of life of parents can be effective in childrenchr('39')s self-efficacy and success.

    Keywords: self-efficacy, quality of life, hardiness, parents, children
  • Sara Sadat Golchoubian, Seyed Ali Hosini Almadani* Page 13

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness training on perceived stress, quality of life and metacognitive beliefs in multiple sclerosis patients. The research method was semi-experimental study with pre-test, post-test with the control group and the statistical population included all patients with MS referring to MS Society in Tehran in 1398. The sample size of this study was 40 patients with ms between 20 and 50 years, which were selected by convenience sampling method and randomly assigned to two groups  (n=20). And all subjects responded to the Cohen et al. (1983), Weir & Sherbourchr('39')s (1992), and Wells & Huttonchr('39')s (2004) metacognitive beliefs questionnaires. The experimental group underwent for 8 sessions mindfulness-based cognitive therapy in 2-hours sessions by using Segal and etal. But the control group did not receive any training. The results from using post tests in each group showed that there were significant differences between the components of perceived stress including negative perception of stress and positive perception of stress after adjusting for pretest effects in the experimental and control groups. There were also differences between the components of quality of life including physical function, social function, emotional role playing, mental health, vitality, and general health after adjusting for pretest effects in the experimental and control groups, which was statistically significant. Meta-cognitive beliefs including positive worry beliefs; negative controllability beliefs; cognitive uncertainty; need to control thoughts and cognitive self-awareness after adjusting for pre-test effects. From moderating pre-test effects Mindfulness training on perceived stress, quality of life and beliefs of multiple sclerosis patients and their components had an impact. The collected data has been by multivariate analysis of covariance.

    Keywords: Mindfulness, Perceived Stress, Quality of Life, Metacognitive Beliefs, Multiple sclerosis
  • Azam Joudaki* Page 14

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of group-based emotion-focused therapy on reducing depressive symptoms and perceived stress in women experiencing infidelity in Tehran in 1399. The method of the present study is quasi-experimental and a pre-test-post-test design with a control group was used to collect data. The statistical population of the study consisted of all women experiencing infidelity who referred to counseling centers in District 3 of Tehran, from which 30 people were selected by available sampling method and randomly in the experimental group (15 people in each group) and control. (15 people) were appointed. The experimental treatment group underwent 8 sessions of 90 minutes emotion-focused therapy and the control group remained on the waiting list. The instruments used in the present study were Beck Depression (1961) and Cohen Perceived Stress (1983), which were used in two stages: pre-test and post-test. Analysis of information obtained from the questionnaire was performed through spss24 software in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance). The findings showed that emotion-focused therapy reduced depression in women experiencing infidelity. The results also showed that emotion-focused therapy reduced perceived stress in women experiencing infidelity. According to the results of this study, emotion-focused therapy is an effective intervention in reducing depression and perceived stress in women experiencing infidelity.

  • Hossein Abedi Parija*, Elahe Sadeghi, Leila Pashaei, Sajedeh Sharifi, Goli Mehralian Page 15
    Objectives

    The present study investigates the role of moderators and intermediaries of the classrooms in the structural model of prevention of drug abuse based on risk and protective factors in students.

    Method

    This research is a correlation between prediction type, path analysis, and structural equation model. The population of the present study included second-grade secondary school students studying in the 6th district of Tehran during the academic year of 1398-99. a total of 400 people were selected using available sampling method and were evaluated by questionnaires of hazardous and protective factors of problematic Behavioral Behavior.

    Results

    The results showed a significant relationship between the parentschr('39') limitation variables and the control of the classroom by the use of materials. also, the results of sable test indicate the significance of the intermediate model.

    Conclusion

    Family factors and classrooms can predict the use of materials in the framework of a model.

    Keywords: : drug use, protective, risk factors, both classmates, students
  • Nazanin Bonakdar Mazandarani*, Fariborz Bagheri Page 16

    The purpose of this study was to "investigate the relationship between mental health, sexual self-concept and the role of patterns of communication with instability in marriage." The method of this research was correlation. The statistical population of this study was couples referring to counseling and family counseling centers in Tehran. To this end, 260 people were selected as available. The instruments used in this study included Edwards Marriage Instability Questionnaire, Christensen & Salavian Communication Patterns (CPQ), Goldenberg Mental Health (GHQ), and Snellchr('39')s Sexual Self-Concept (MSSCQ). Structural equation modeling (factor analysis and path analysis) was used to analyze the data using AMOS18 and SPSS22 software. According to research findings, mental health, sexual self-concept and intermediary role of communication patterns predict the instability of marriage. Mental health indirectly through constructive communication pattern is a significant predictor of instability in marriage. Among its components, anxiety and insomnia have a positive and significant correlation with the criterion variable. As well as expected / discarded and avoidable patterns (inefficient) have a positive and significant correlation, and the constructive coupling pattern has had a negative correlation with the instability of marriage. The gender variable through the total path coefficient can predict the instability of marriage and its components are negatively correlated with the instability of marriage.

    Keywords: mental health, sexual self-concept, communication patterns, marital instability
  • Akbar Mohammadi, Behzad Shoghi* Page 17

    The concept of wisdom in philosophical and religious texts has a long history, but for the last two or three decades, this issue has entered the discussions and experimental research in various fields of psychology. Various theorists have defined this concept according to their philosophical orientation and the field they focus on in psychology, but so far no agreed definition has emerged. Educational psychology has also used this concept to provide theories and practical methods for teaching this ability or virtue. This article briefly introduces comprehensive and new theories in this field, the equilibrium theory of wisdom, the Berlin Wisdom paradigm, and the three-dimensional model of wisdom, and points out some ideas and findings in the field of wisdom education.

    Keywords: Wisdom, Berlin Wisdom Paradigm, Wisdom Theories, Education
  • Nesa Karami Mozayan*, Borzoo Amirpour, Saeideh Mohseni Nezhad Page 18
    Background and Aim

    The demand for Iranian society for cosmetic surgery is increasing. Many studies show that cosmetic surgery has many psychological dimensions. This study aims to investigate the roots of this behavior in Iranian society.

    Methods

    21 young women under 40 years of age were interviewed in a semi-structured interview and the data obtained from the interviews, after being written, were analyzed by the Van-Manen phenomenological method. 464 segments were coded.

    Results

    The result of coding was 26 categories, 7 core codes, and 4 selective codes. Selective codes were extracted according to psychoanalytic theory. Finally, a model based on selective codes is presented to explain the behavior of requesting cosmetic surgery.

    Conclusion

    The negative body image is seen in all interviewees, which is accompanied by the expression of self-compassion, meaning "self-compassion based on appearance." The sensitivity of the individual to the judgment of society was the most common among the categories and the projection of his view of society is a defense mechanism that shows the most frequency in the sample. The model presented in this study states that when negative self-image is placed next to sensitivity to community judgment, compassion appears to be conditional, and the demand for cosmetic surgery increases. This model has been discussed in detail.

    Keywords: cosmetic surgery, self-image, body image, self-compassion
  • Fariba Dorostkar, Fatemeh Rezaiy* Page 19

    The purpose of this study was to investigate the relationship between organizational optimism and quality of work life with respect to the mediating role of social responsibility. This research is descriptive-survey in terms of practical purpose, in terms of how to collect data and is correlational in terms of examining the relationship between variables. Teachers of all educational levels of girls chr('39')and boyschr('39') schools in Behbahan were considered as a statistical population and a simple random sampling method. Using Cochranchr('39')s formula, the statistical sample size was calculated and 336 people were selected. In this study, the organizational optimism questionnaire of Cameron et al. (2004), Walton Quality of Work Life Questionnaire (1973) and Carroll Social Responsibility Questionnaire (1999) were used to collect information. Cronbachchr('39')s alpha coefficient for the questionnaires was 0.89, 0.85 and 0.86, respectively. The data set was analyzed using SPSS software version 24 and to test the hypotheses, Pearson test and simple and modified multiple regression test were used and the following results were obtained: Organizational optimism with quality of working life Teachers have a positive and significant relationship and also the mediating role of social responsibility in the relationship between organizational optimism and quality of work life has been confirmed.

    Keywords: organizational optimism, quality of work life, social responsibility
  • Majid Azizi*, Sajjad Salari Pak Page 20
    Introduction

    The aim of this study was to predict quality of life based on personality traits (five major factors) in people with a history of self-harm.

    Method

    The method of the present study was descriptive and correlational. The study population was all men referred to psychological clinics in Bandar Abbas who had the effects of self-harm using sharp tools on the body in 1399.  The sampling method was sampling method available and the number of samples was 50.  After obtaining informed consent, they completed both questionnaires (Neo Personality Traits Scale and World Health Organization Quality of Life Scale). Data were analyzed by Pearson correlation and multivariate regression and were analyzed by using SPSS software .

    Results

    The results showed that neuroticism has a negative and significant correlation on the quality of life of people with a history of self-harm and increased neuroticism reduces quality of life and decreased neuroticism increases quality of life, while personality traits of openness  Extroversion, conscientiousness and agreement have a positive and significant correlation between quality of life in people with a history of self-harm

    Conclusion

    Personality traits are considered as a factor in the quality of life of people with a history of self-harm. Paying attention to these traits is necessary to understand self-harming behaviors and prevent it.

    Keywords: personality traits, quality of life, self-harm
  • Marzieh Zarei* Page 21

    The aim of this study was to investigate the relationship between resilience and suicidal ideation in male and female students of Tehran universities. The method of the present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of implementation. The statistical population of this study includes all male and female students of public universities in Tehran who were studying in the academic year 1397-98. Among them, 397 people were selected as the sample through cluster sampling method from four universities. Research data were collected by Beck Suicide Thought Questionnaire and Conner and Davidson Resilience Questionnaire. SPSS statistical software was used to analyze the research data. The results showed that resilience is the strongest predictor of suicide risk; Therefore, it is worthwhile for psychologists and counselors to pay more attention to resilience training in the face of clients who are at risk of suicide. On the other hand, recognizing suicide-related factors such as resilience as important variables in understanding suicide and related thoughts play an important role.

    Keywords: Suicidal ideation, suicide, resilience
  • Critical Comparison of Two qualitative study with hermeneutic phenomenology Method Qualitative Studies
    Nadia Khalili*, Diana Khalili Page 22

    Current educational psychology scholarship lacks critical comparisons of empirical studies using the methodology of hermeneutic phenomenology, which has been increasingly applied in psychology, education, and sociology. Unclarity and confusion in applying this methodology has negatively affected both theoretical and empirical studies that employ this method. To help fill this gap, the present paper critically compares two culturally different hermeneutic phenomenological studies by scholars from different fields: a psychological study from Iran and an educational study from Indonesia. We analyze the similarities and differences of the authors’ philosophical assumptions, including ontological, epistemological, axiological, and methodological assumptions as well as the interpretative and/or conceptual frame and rigors of the two studies. Our comparison and analysis reveal that the Iranian psychological study was stronger in applying the method but weaker in explaining the theory, while the Indonesian educational study comprehensively explained the theory without providing strong empirical evidence.

    Keywords: Hermeneutic phenomenology, ontology, epistemology, methodology, axiology, interpretive frame, conceptual frame