فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 65 (تابستان 1401)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 65 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/02
  • تعداد عناوین: 24
|
  • زهرا حجازی زاده*، فرشاد پژوه، فردین قدمی، هانیه شکیبا صفحات 1-21

    هدف از این مطالعه واکاوی همدید تعداد روزهای یخبندان در سال استان خوزستان است. بدین منظور با استفاده از داده های دمای کمینه روزانه 12 ایستگاه همدید طی دوره آماری 1992 تا 2017 از سازمان هواشناسی کشور، 54 روز یخبندان فراگیر شناسایی گردید. داده های فشار تراز دریا، ارتفاع ژیوپتانسیل، باد مداری و نصف النهاری و دما با اندازه 5/2×5/2 درجه قوسی از مرکز ملی اقیانوس و جوشناسی ایالات متحده آمریکا استخراج شدند. بر روی ماتریس داده های فشار تراز دریا در 54 روز، تحلیل مولفه های مبنا انجام شد و 10 مولفه که 83 درصد از تغییرات فشار تراز دریا را تبیین می کردند، شناسایی شد. سپس با اعمال روش تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی با روش ادغام وارد بر روی نمرات 10 مولفه مذکور انجام و 5 الگوی فشار تراز دریا شناسایی شد. نتایج نشان داد که پدیده یخبندان در استان خوزستان از ماه نوامبر تا مارس روی می دهد و روند آن طی دوره آماری موردبررسی کاهشی می باشد. همچنین نواحی شمالی و غربی استان نیز بیشترین فراوانی یخبندان را به خود اختصاص داده اند. واکاوی شرایط همدید وردسپهر نیز نشان داد که 5 الگوی فشار تراز دریا با آرایش های متفاوت منجر به یخبندان های فراگیر استان خوزستان می شوند. یخبندان های ضعیف و متوسط با نفوذ سامانه های پرفشار سرد سیبری و اروپا شکل می گیرند. اما یخبندان های شدید با گسترش کم فشار ایسلند به سمت ایران همراه با پرفشارهای سرد قوی رخ می دهند. در این بین پرفشار قدرتمند سیبری در بیشتر الگوها حضور دارد که برهم کنش آن با کم فشارهای جنب قطبی و ایسلند، بیشترین نقش را در وقوع یخبندان های استان خوزستان ایفا می کنند. در تراز میانی جو نیز بیشترین نقش را نفوذ ناوه های عمیق از عرض های شمالی و بندال های عظیم شرق اروپا که هوای سرد را از جانب نیمه غربی ناوه ها بر روی کشور فرارفت و ضمن تشدید یخبندان بر تداوم آن نیز افزوده است.

    کلیدواژگان: یخبندان فراگیر، واکاوی همدید، تحلیل خوشه ای، پرفشار سیبری، خوزستان
  • حسن محمودزاده، موسی واعظی، رحیمه رستمی*، مائده باکویی صفحات 23-42

    با توجه به شرایط نامساعد محیطی شهرها، کمبود و نقایص فضاهای باز و سبز شهری در کلان شهرهای کشور، لزوم توجه به پارک ها و فضاهای سبز شهری را به لحاظ عملکردهای اکولوژیک و اجتماعی این فضاها بیش از گذشته مطرح نموده است بدین منظور این تحقیق به بررسی و تجزیه و تحلیل اکولوژیکی پارک های منطقه ای در شهر تبریز پرداخته است. پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت تحلیلی- توصیفی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. اطلاعات به دو صورت اسنادی و میدانی جمع آوری شده است و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جامعه ی آماری تحقیق کلیه پارک های تبریز و جامعه نمونه پارک های جنگلی تبریز شامل پارک های ایل گلی، باغمیشه، شمس تبریزی و پارک ارم است. روش ها و ابزار مورد استفاده برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه، نرم افزار ARC.GIS، روش تحلیل شبکه ای ANP و تابع MC-SDSS و روش SAW در سیستم اطلاعات جغرافیایی است. بررسی و ارزیابی شاخص های اکولوژیک در چهار محور عمده کالبدی و طراحی اکولوژیکی، زیست محیطی، فرهنگی- آموزشی و دسترسی می باشد. برای شاخص های مورد نظر معیارهایی در نظر گرفته شده و با استفاده از پرسشنامه میزان اهمیت این معیارها به دست آمد و وزن معیارها توسط روش ANP محاسبه شد. در پارک های مورد مطالعه با توجه به نتایج تحقیق جغرافیایی پارک ایل گلی از نظر اکولوژیکی در بهترین وضعیت قرار دارد و پارک های شمس، باغمیشه و ارم در رتبه های بعدی قرار دارند و نکته قابل توجه وضعیت نامناسب پارک ارم و باغمیشه خصوصا ارم نسبت به سایر پارک ها می باشد که نیازمند اتخاذ سیاست های مناسب در این زمینه برای بهبود وضعیت آن می باشد.

    کلیدواژگان: محیط زیست شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تابع MC-SDSS، پارک های جنگلی، تبریز
  • سارا دودانگه، بابک حاجی کریمی*، محمد مهدی مظفری، کامیار کاوش صفحات 43-60

    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی بر پاسخ های احساسی و رفتاری گردشگران بعد از شکست خدمات در هتل های چهارستاره و پنج ستاره  می باشد، روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی و تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق را گردشگرانی که به  هتل های چهارستاره و پنج ستاره مراجعه کرده بودند، تشکیل می دادند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران  384 نفربرآورد گردید. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت.به منظور بررسی و آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار pls استفاده شد نتایج پژوهش حاکی از آن بود که مسئولیت اجتماعی بر روی وفاداری، رضایت و اعتماد گردشگران تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که رضایت و اعتماد گردشگران بر روی وفاداری آنها تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، رضایت گردشگران، وفاداری گردشگران، اعتماد گردشگران
  • بهروز سبحانی*، فاطمه نصیری صفحات 61-78

    شناخت و تعیین نواحی مستعد اکولوژیکی برای بسترسازی مناسب در برنامه ریزی منطقه ای و به ویژه بخش کشاورزی امری حیاتی و مهم است. اقلیم و توپوگرافی از مهم ترین مولفه های محیطی هستند که استعداد و قابلیت تولید محصول زراعی در یک منطقه به آن ها وابسته است. لذا مطالعه ی عناصر و عوامل اقلیمی موثر بر کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق به منظور تعیین نواحی جغرافیایی همگن اکولوژی کشاورزی، تصاویر ماهواره ای و سامانه های اطلاعات جغرافیایی که تامین کننده افق و ابعاد جدیدی برای پایش موثر و مدیریت منابع اراضی می باشد به کار گرفته شد. و سعی می شود با تلفیق روش ها و ابزارهای جدید توسعه کاربری پهنه بندی اکولوژی کشت کلزا را در منطقه دشت اردبیل نشان داد. به همین منظور برای شناخت مناطق مستعد منطقه مورد مطالعه از آمار داده های اقلیمی سطح استان از قبیل: درجه حرارت، بارش، رطوبت نسبی، و داده های قابلیت محیطی از قبیل: شیب، ارتفاع و کاربری اراضی استفاده شده است. به منظور اولویت بندی و ارزیابی معیارها در ارتباط با کشت کلزا از روش تحلیل تصمیم گیری چند معیاره مبتنی بر فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شده است. سپس با وزن دهی به لایه های تهیه شده براساس معیارها ، تلفیق و همپوشانی لایه ها در محیط GIS صورت گرفته و لایه نهایی ارزیابی تناسب اراضی برای کشت کلزا تهیه شد. براساس تحلیل یافته ها، اراضی منطقه ی مورد مطالعه برای کشت کلزا 33/38 درصد اراضی بدون محدودیت، 02/10 درصد اراضی با محدودیت کم، 96/33 درصد اراضی با محدودیت متوسط، 71/17 درصد اراضی با محدودیت زیاد می باشد.

    کلیدواژگان: تناسب اراضی، تحلیل فرآیند شبکه ای (ANP)، سنجش ازدور، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • نازلی پاکرو، داریوش ستارزاده* صفحات 79-101

    هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های موثر در چالش های نهادی مشارکت شهروندی در بازآفرینی پایدار شهری در شهر تبریز است. روش تحقیق حاضر از نظر هدف توسعه ای - کاربردی و از لحاظ روش شناسی ترکیبی است که از دو روش کمی و کیفی در پژوهش استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شهروندان شهر تبریز انتخاب شد و حجم نمونه براساس فرمول کوکران 385 نفر بدست آمد، روش نمونه گیری پژوهش به لحاظ تعداد زیاد محلات ومناطق خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شد. همچنین در روش کیفی از ابزار مصاحبه استفاده شد. جامعه مورد مطالعه برای مصاحبه از میان مدیران و کارشناسان سازمان های مرتبط با موضوع پژوهش به صورت هدفمند انتخاب شد برای تجزیه تحلیل یافته های کمی از نرم افزار spss22 و از نرم افزار NVivo10 برای تجزیه تحلیل مصاحبه های میدانی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که شهر تبریز در در ارتباط با بازآفرینی پایدار شهری به صورت مشارکتی با چالش های نهادی زیادی روبه رو است که می توان با استفاده از مولفه های نهادی مشارکت شهروندی موثر در بازآفرینی شهری، تغییر نگاه مسیولان به ظرفیت ها و توانمندی های سازمان های مردم نهاد، ایجاد وتشکیل سازمان های مردم نهاد در ارتباط با نوسازی و بازآفرینی شهری و رفع موانع حقوقی مرتبط با سازمان های مردم نهاد ، مشارکت شهروندان در طرح های بازآفرینی شهری را افزایش داد و گامی در جهت رفع این چالش ها برداشت.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، مشارکت شهروندی، بازآفرینی پایدارشهری، چالش های نهادی، تبریز، NVivo
  • نبی مرادپور*، کرامت الله زیاری صفحات 103-117

    تحلیل فضایی جرایم در ساعات مختلف روز، روزهای هفته، ماه و فصل های مختلف راهکاری موثر برای کنترل و پیشگیری از جرایم شهری است. این تحلیل ها به مدریت شهری و سایر مسیولان ایمنی شهر از جمله مسیولان قضایی و انتظامی این امکان را می دهد که با اقدامات پیشگیرانه، تصمیمات لازم را برای از بین بردن و یا کاهش اثرات این عوامل در سطح شهر اتخاذ نمایند. هدف از این پژوهش بررسی تحلیل فضایی جرایم سرقت به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و فصلی در منطقه 12 کلانشهر تهران می باشد. روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی - تحلیلی است. جامع آماری پژوهش شامل اطلاعات بلوک های آماری سال 1390 در سطح محلات منطقه 12 شهر تهران و جرایم ارتکابی مرتبط با سرقت سال 1389 است. مهم ترین آزمون های آماری مورد استفاده آزمون مرکز متوسط و بیضی انحراف معیار بوده است و از بین آزمون های خوشه بندی، شاخص نزدیک ترین همسایه برای شناسایی کانون های جرم خیز به کار گرفته شده است. نتایج حاص از این تحقیق بیانگر آن است که از 446 فقره جرم مرتبط با سرقت، محلات فردوسی - لاله زار و بهارستان سعدی بیشترین جرایم و محلات کوثر و مختاری کمترین جرایم را به خود اختصاص داده اند. الگوی توزیع جرایم در منطقه 12 به صورت خوشه ای می باشد و مهم ترین کانون های جرم خیز در فواصل دروازه شمیران، ایران، بهارستان - سعدی، فردوسی -لاله زار، ارگ پامنار، امام زاده یحیی و آبشار شکل گرفته است. همچنین تحلیل فضایی جرایم سرقت بیانگر آن است که جهت و کشیدگی جرایم سرقت در ساعات مختلف روز، روزهای هفته و به صورت ماهانه متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، جرم، سرقت، محلات منطقه 12 کلانشهر تهران
  • زهرا مرادی، مریم ایلانلو* صفحات 119-135

    نواحی مرزی (پیرامونی) به دلایل دوری از مرکز، انزوای جغرافیایی، توسعه نیافتگی و... تفاوت های آشکاری از نظر برخورداری از رفاه و توسعه با نواحی مرکزی دارند و ایجاد و فعالیت بازارچه ی مرزی می تواند باعث تعدیل رابطه ی یک سویه مرکز- پیرامون و بهبود رفاه منطقه ای گردد. هدف از این پژوهش بررسی نقش بازارچه ی مرزی شهرهندیجان در استان خوزستان در توسعه اقتصادی - اجتماعی  منطقه است. بدین ترتیب پرسش نامه تهیه گردید که دارای پنج مولفه اقتصادی، اجتماعی، حمل و نقل، خدمات شهری و زیربنایی و 27 زیر معیار می باشد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل تحلیل شبکه فازی  (ANP) و آمار استنباطی کای اسکویر استفاده شده است. براساس مدل ANP فازی احداث بازارچه بیشترین تاثیر را در کاهش قاچاق،  افزایش فروشگاه و مغازه، احداث هتل و رستوران، جذب گردشگر، افزایش پایانه های مسافربری، افزایش مشاغل خدماتی، افزایش بانک و شرکت بیمه، درآمد، به کارگیری افراد بومی و کاهش مهاجرت داشته است. براساس نتایج به دست آمده بازارچه بیشترین تاثیر را برروی مولفه اقتصادی و کمترین را بر روی مولفه زیربنایی داشته است. همچنین مدل تحلیل شبکه فازی بیانگر آن است که بازارچه برروی بهبود شرایط کدامیک از مولفه ها و زیرمعیارها بیشترین تاثیر داشته است تا به کاربران و برنامه ریزان منطقه کمک تا با صرف هزینه در جهت بهبود سایر مولفه ها از آن بهره گیرند.

    کلیدواژگان: بازارچه مرزی، آزمون کای اسکوئر، تحلیل شبکه فازی، هندیجان
  • اسماعیل کمالی باغراهی، امید سمندری، صادق صیدبیگی*، مرتضی سرحدی صفحات 137-156

    ارزیابی توان اراضی جهت توسعه شهری به معنای عینیت بخشیدن به قابلیت بالقوه سرزمین در قالب کاربری های انجام پذیر و مورد انتظار است و از طرفی افزایش روزافزون جمعیت شهرنشین و در پی آن رشد شهرها، توجه به چگونگی گسترش توسعه شهرها و گام برداری در راستای اصول توسعه ی پایدار را الزامی می نماید. شهر کرمان نیز به عنوان یکی از شهرهای بزرگ و مهم ایران با محدودیت های طبیعی و انسانی جهت توسعه مواجه است که از این قاعده مستثنی نمی باشد؛ بنابراین توجه به چگونگی توسعه آن، ضرورت دارد. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی اراضی مستعد جهت توسعه آتی شهر کرمان می باشد. این پژوهش از نظر هدف تحقیقی کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی، تحلیلی می باشد. به منظور رسیدن به هدف پژوهش، از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی و منطق بولین استفاده شده و در نهایت با تلفیق نهایی نقشه ها، اراضی مناسب جهت توسعه آتی شهر کرمان شناسایی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که اراضی واقع در جنوب، جنوب غرب، شمال و شمال غرب شهر کرمان از موقعیت بهتری جهت گسترش آینده شهر نسبت به سایر بخش ها برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: توان اکولوژیک، توسعه شهری، تحلیل سلسله مراتبی فازی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر کرمان
  • معصومه محبتی، علیرضا استعلاجی* صفحات 157-171

    کاهش آسیب پذیری کاربری های شهری جهت تقلیل میزان خسارات با بهره گیری از رویکردهای پدافند غیر عامل که می تواند در ایجاد محیطی ایمن در شهرها موثر واقع شود.از مهم ترین اهدافی است که امروزه برنامه ریزان و مدیران شهری در صدد اجرای آن در شهرها می باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ایمنی فضاهای شهری در برابر زلزله با توجه به اصول پدافند غیر عامل وشناسایی عوامل کاهش دهنده ایمنی در ناحیه 5 شهرری انجام گرفته است.روش تحقیق برای تبیین وضع موجود و یافتن پاسخی برای سوالات تحقیق روش توصیفی - تحلیلی است. روش جمع آوری اطلاعات بر مبنای کتابخانه ای ونیز میدانی (پرسشنامه) بوده و تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش آزمون فراوانی و تحلیل عاملی انجام گرفته است. سپس متغیر های اساسی تاثیر گذار بوسیله آزمون همبستگی پیر سون جهت تاثیر یا رد فرضیات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.ودر نهایت یافته ها نشان می دهند که آنچه که به عنوان اساس کار باید مورد توجه قرار گیرد تعیین مراحل مختلف یک فرآیند برنامه ریزی مقابله با زلزله در در تهران به ویژه شهرری است که در هنگام تهیه هر گونه برنامه جامع و یا تفصیلی و موردی می بایست بکار رود.نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که عوامل کالبدی ،اقتصادی و محیطی (می توانند بر کاهش آسیب پذیری فضای شهری (در محدوده ناحیه 5 شهرری) تاثیر داشته باشند. در خاتمه پیشنهادات و راهکارهای لازم جهت رعایت پیشگیرانه اصول پدافند غیر عامل در شهرری ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: فضای شهری، پدافند غیر عامل، آسیب پذیری
  • حمیده آلیانی*، محدثه قنبری مطلق، منصور حلیمی صفحات 173-191

    در بسیاری از کشورهای جهان سوم از جمله ایران پدیده توسعه شهری یکی از مهمترین عوامل ایجاد تغییرات در کاربری اراضی می باشد. اغلب شهرها در مسیر گسترش خود موجبات نابودی زمین های کشاورزی را فراهم آورده و آنها را تحت پوشش گسترش شهری قرار داده اند. این مساله از نظر اقتصادی و فعالیت های کشاورزی به ویژه در استانی همانند گیلان  به دلیل آب و هوای معتدل و خاک حاصلخیز از مواردی ست که طلب می کند تا با برنامه ریزی مناسب از گسترش کنترل نشده این شهرها جلوگیری نمود. در این راستا ما برآن شدیم تا در این مطالعه بر اساس روش های ارزیابی چند معیاره (مدلهای WLC و TOPSIS) در محیط GIS و بر اساس پارامترهای مختلف از آنالیز تناسب اراضی به عنوان ابزاری جهت برنامه ریزی و پیش بینی الگوی بهینه توسعه شهری در شهرهای فومن و شفت در غرب گیلان  استفاده کنیم نتایج نشان داد که طبقه بندی خروجی دو مدل به کار رفته متفاوت بوده اما مناطق مناسب برای توسعه شهری در دو روش همپوشانی داشته اند. متناسب ترین مناطق برای توسعه شهری در قسمتهای شمالی و شرقی به دست آمده است. همچنین شاخص کاربری اراضی بالاترین اهمیت را در پهنه بندی منطقه داشته است. بر اساس نتایج، توسعه درونی شهرهای منطقه به عنوان اولویت اول پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: گسترش فیزیکی شهر، GIS، MCDM، فومن و شفت
  • وحیده نوری، افسون مهدوی*، فاطمه محمدنیا قرایی صفحات 193-205

    دلبستگی به مکان رابطه عاطفی فرد با مکان است که ریشه در خصوصیات و تجارب گذشته فرد دارد که مکان باید بتواند پاسخگو نیازها و انتظارات انسان باشد و همینطور مکان باید ظرفیت های پاسخگویی به این نیازها و انتظارات را داشته باشد. دلبستگی به مکان براساس تعامل شناختی، عاطفی و عملکردی بین افراد، گروه ها و مکان کالبدی- اجتماعی در طول زمان شکل می گیرد. پژوهش حاضر با هدف استفاده از روش آماری فراتحلیل در راستای تحلیل نتایج پژوهش های انجام شده در زمینه دلبستگی به مکان انجام شده است. به منظور انجام فراتحلیل، 75پژوهش انجام شده در رابطه موضوع بررسی شدند و از این میان 18 پژوهش انجام شده بین سالهای 1385-1398 در زمینه دلبستگی به مکان انتخاب شدند. در گام نخست ارزیابی پژوهش های منتخب، مفروضات همگنی و خطای انتشار مورد بررسی قرار گرفتند؛ بر این اساس یافته ها حکایت از ناهمگنی اندازه اثر و عدم سو گیری انتشار مطالعات مورد بررسی داشتند. در مرحله دوم، ضریب اندازه اثر با به کارگیری نسخه دوم نرم افزار CMA مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان دادند که اندازه اثر یا ضریب تاثیر عوامل شناسایی شده 376/0 است که بر حسب نظام تفسیری کوهن، در حدمتوسط ارزیابی می شود. در مجموع نتایج پژوهش نشان داده است که عوامل شناسایی شده تاثیری متوسط بر دلبستگی به مکان دارد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، مکان، دلبستگی به مکان، تکنیک متاآنالیز
  • ترانه میرقیداری، بهزاد رایگانی*، جواد بداق جمالی صفحات 207-226

    تحقیق حاضر، با هدف ارایه شاخص دورسنجی کیفیت آب به کمک فناوری سنجش از دور صورت گرفته است. در این پژوهش ابتدا با توجه به شرایط منطقه، مطالعه منابع علمی و دسترسی به داده های ماهواره ای پارامتر های فلزات سنگین، یون های محلول، دمای آب، کلروفیلa و pH انتخاب شد. سپس توسط بررسی منابع و مقایسه بین عملکرد سنجنده های مختلف، محصول کد 02 و 09 سنجنده مودیس و تصاویر سطح دوم یک کیلومتر کلروفیل aو دمای آب سنجنده مودیس تهیه و آماده سازی شد. همچنین اطلاعات میدانی آبهای بندرعسلویه همزمان با تصویربرداری ماهواره آکوا و ترا، در ماه اوت سال 2014 تهیه گردید. سپس رابطه میان مقادیر اندازه گیری شده و مقادیر بازتابش تصاویر ماهواره ای، به صورت مدلهای خطی بررسی شد و ضریب تعیین بین 59/0 تا 94/0 از مدلها به دست آمد. در ادامه تصاویر سنجنده مودیس بین سالهای 2015 تا 2017 تهیه و مدلهای به دست آمده بر روی آنها اعمال گردید. سپس لایه ها برای بیان میزان مطلوبیت هر ناحیه با استفاده از منطق فازی استانداردسازی شد. همچنین سری های زمانی داده های دمای آب از سال 2003 تا 2017 تهیه و برای هر ماه مقادیر میانگین پیکسلی محاسبه شد و برهمان اساس تغییرات این پارامتر استانداردسازی شد. در نهایت شاخصی کارآمد جهت بررسی کیفیت آبهای ساحلی به کمک سری های زمانی داده های دورسنجی ارایه گردید و آبهای بندرعسلویه پهنه بندی شد. نتایج نشان داد کیفیت آب از سالهای 2015 تا 2017 از وضعیت ضعیف به وضعیت بسیار ضعیف تغییر پیدا کرده است. براساس نتایج این پژوهش با توسعه شاخص پیشنهادی در مطالعات آتی بررسی مداوم پایش زیست محیطی امکان پذیر خواهد بود.

    کلیدواژگان: سنجنده مودیس، منطق فازی، پهنه بندی آبهای ساحلی، شاخص دورسنجی کیفیت آب، رگرسیون خطی چندگانه
  • احمد آفتاب*، علی مجنونی، اکبر هوشمند صفحات 227-246

    مولفه های ژیوپلیتیکی در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی- فرهنگی دارای اثرات غیرقابل انکاری بر آمایش مناطق مرزی هستند که ممکن است در نقاط مختلف مناطق مرزی دارای کارکردهای متفاوتی باشند. پژوهش حاضر با هدف کلی شناسایی مولفه های ژیوپلیتیکی تاثیرگذار بر آمایش مناطق مرزی در شهرستان های استان آذربایجان غربی صورت گرفته است. پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی بوده که با استفاده از آزمون های آماری، تحلیل مسیر و مدل تصمیم گیری پرومته اقدام انجام گرفته است. نتایج یافته های پژوهش نشان داد که متغیرهای اجتماعی با مقدار 811/0=r، اقتصادی 562/0r=، سیاسی با 851/0=r در رتبه های اول تا سوم قرار گرفتند. نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد که به ترتیب مولفه های سیاسی با 96/0، مولفه های اجتماعی و فرهنگی با 93/0 و مولفه های اقتصادی با 36/0، اثرگذاری مستقیم در تحقق آمایش مناطق مرزی استان آذربایجان غربی دارند. در نهایت نتایج مدل پرومته نشان داد که به ترتیب شهرستان سردشت، ماکو، اشنویه، پیرانشهر، ارومیه، سلماس، خوی، سیه چشمه، سردشت از نظر آمایش مناطق مرزی در اولویت های اول تا نهم قرار دارند. بنابراین با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود اقدامات تامینی و امنیتی با رویکرد، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی- فرهنگی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، آمایش مناطق مرزی، آذربایجان غربی، تحلیل مسیر، پرومته
  • محمد صفائی، هانی رضائیان*، پرویز ضیائیان فیروزآبادی، علی اصغر تراهی صفحات 247-264

    بررسی اثرات تغییر اقلیم بر توزیع مکانی بلوط، به عنوان گونه اصلی جنگل های زاگرس و ارزش اکولوژیکی و اقتصادی آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف از انجام این تحقیق استفاده از مدل های توزیع گونه ها برای شبیه سازی محدوده های اقلیمی مناسب برای زیست بلوط در حال حاضر و تغییرات بالقوه آن در سال های 2050 و 2070 است. برای این کار از پنج الگوریتم مدل سازی رگرسیونی و یادگیری ماشین، چهار متغیر اقلیمی وابسته به دما و بارندگی و دو سناریوی انتشار گاز گلخانه ای خوش بینانه و بدبینانه استفاده شد. نتایج ارزیابی صحت مدل ها با معیار AUC نشان دهنده عملکرد خوب الگوریتم های استفاده شده است و دراین بین الگوریتم Random Forest بالاترین صحت (AUC = 0.95) را در میان الگوریتم ها دارا بود. نتایج نشان داد که در هر دو دوره زمانی و تحت هر دو سناریوی تغییر اقلیم، تغییراتی در توزیع مکانی بلوط رخ خواهد داد که شدیدترین آن کاهش 42.9 درصدی محدوده اقلیمی مناسب بلوط تا سال 2070 در سناریوی بدبینانه (RCP 8.5) است.

    کلیدواژگان: مدل سازی توزیع گونه ها، تغییر اقلیم، بلوط، جابه جایی گونه ها، مطلوبیت زیستگاه
  • پاریز امیری آده، سعید تیزقلم زنوزی*، مهرداد جاویدی نژاد صفحات 265-282

    این پژوهش باهدف بررسی تاثیر عوامل اقلیمی خرد در بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان های شهری تهران تدوین شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحلیلی است. به منظوری جمع آوری داده های مورد نیاز از روش کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است و در جهت دستیابی به هدف پژوهش از نرم افزار Design Builder استفاده شد اطلاعات داده شده به نرم افزار عبارت است ازضخامت دیوارها: خارجی 20 سانتی متر- داخلی 15 سانتی متر،پنجره های جنوبی (بالکن دو پوسته با شیشه 40 %)، پنجره های شمالی 30 درصد، دیوارهای خارجی آجری و دارای تهویه طبیعی استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که جهت گیری ساختمان در سایت با توجه به اقلیم تهران و نتایج به دست آمده از نرم افزار اکوتکت، حدودا 25 درجه به سمت جنوب غربی چرخش ایجاد شد تا از تابش مستقیم آفتاب شرقی و غربی جلوگیری به عمل آید و از بارهای حرارتی وارده به ساختمان کاسته شود.حجم ساختمان به صورت پله ای طراحی شد و این حجم ضمن اینکه می تواند از نظر زیبایی شناسی معماری مقاومت و صلابت خود را به رخ بکشد، می تواند از بار باد در طبقات بالاتر بکاهد. همچنین در بام طبقاتی که در معرض هوای بیرون بودند، بام سبز طراحی شد و طبق نتایج به دست آمده از تحلیل ها، بام سبز می تواند در کاهش بارهای گرمایشی و سرمایشی بسیار موثر عمل نماید. همچنین جبهه های شرقی و غربی فاقد بازشو در نظر گرفته شد زیرا با توجه به نتایج به دست آمده در نرم افزار دیزاین بیلدر برای نور روز ممکن است خیرگی در فضاهای کاری مانند آشپرخانه در بعضی اوقات روز در سال به وجود آید.

    کلیدواژگان: اقلیم، بهینه سازی، انرژی، معماری
  • مهرشاد طولابی نژاد*، علی منظم اسماعیل پور، ثنا رحمانی، خدیجه صادقی صفحات 283-301

    یکی از رهیافت های اصلی برای توسعه روستایی و افزایش رفاه خانوارهای روستایی توجه به توسعه گردشگری روستایی است. چرا که توسعه گردشگری می تواند نقش مهمی در رفاه خانوارها و همچنین پایداری معیشت روستایی داشته باشد. هدف این مطالعه بررسی اثرات گردشگری بر ارتقای سطح رفاه روستاهای ساحلی شهرستان چابهار می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری خانوارهای روستایی شهرستان چابهار می باشد (3720=N). با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری سهمیه ای، 280 خانوار در 6 روستای ساحلی که دارای جاذبه های گردشگری هستند به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای تحلیل داده ها و پاسخگویی به سوالات پژوهش از آزمون هم انباشتگی نامحدود اکتشافی، آزمون تحلیل واریانس و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که از نظر شاخص های رفاه اقتصادی، گردشگری به ترتیب بیشترین اثرات را بر ایجاد اشتغال فصلی، بهبود درآمد، توسعه مسکن، و تحرک اقتصاد محلی  داشته است. از نظر شاخص های رفاه اجتماعی، به ترتیب بیشترین اثرات گردشگری مربوط به بهبود اوقات فراغت، تغییر سبک و شیوه زندگی، توسعه امکانات بهداشتی، و افزایش حس تعلق مکانی مردم محلی بوده است. همچنین نتایج نشان داد با اینکه گردشگری در روستاهای منطقه مورد مطالعه اثرات چشمگیری بر رفاه اقتصادی و اجتماعی خانوارهای روستایی داشته است؛ ولی در مقایسه با شاخص های اجتماعی، گردشگری بیشترین اثر را بر رفاه اقتصادی و شاخص های آن داشته است. در راستای یافته های تحقیق پیشنهاداتی در زمینه توسعه گرشگری و رفاه خانوارهای روستایی ارایه شد.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، گردشگری ساحلی، رفاه اقتصادی و اجتماعی، شهرستان چابهار
  • سمیه جهان تیغ مند*، امیر کرم، عزت الله قنواتی صفحات 303-323

    ژیوتوریسم، گونه ای از گردشگری مسیولانه با هدف توسعه اقتصادی - اجتماعی مقصدهای گردشگری و تقویت ارزش های علمی مکان های زمین شناختی و خدمات گردشگری است که بر حفاظت از میراث زمین و مردمی کردن علوم آن تاکید دارد. لازمه توسعه یک مقصد ژیوتوریستی، شناخت ارزش های آن و تبیین توانها و موانع و ارایه برنامه ریزی مطلوب در جهت مدیریت آن است. منطقه ویژه گردشگری تنگه واشی در شهرستان فیروزکوه، با داشتن پدیده های مختلف زمین شناسی و ارزش های علمی و مکمل، از مقصد مهم ژیوتوریسم در سطح محلی و بعضا ملی محسوب می شود. با توجه به نزدیکی به شهر تهران و توسعه خدمات گردشگری و احتمال خطر تخریب ژیوسایت، ضرورت یک ارزیابی جامع ژیوتوریستی منطقه و ارایه یک مدل به منظور مدیریت بهینه و معقول آتی مقصد، ضروری است. به همین منظور در این پژوهش با استفاده از روش ارزیابی ژیوتوریسم محوطه های تنوع زمینی که توسط بریلها در سال 2015 ارایه شد. در این هدف، گام برداشته شد. در ابتدا از طریق مطلعات نظری و میدانی و گروه کارشناسان، ارزش های ژیوتوریسم بر پایه مدل مذکور ارزیابی شده و ارزش نهایی ژیوسایتها در چهار بخش علمی، آموزشی، گردشگری و خطر اضمحلال مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که تنگه واشی در بخش ارزش های گردشگری و اموزشی شرایط مطلوبی دارد اما از نظر علمی با ضعف و کمبود رو به رو بوده و همچنین با خطر نسبی اضمحلال مواجه است. به همین منطور کاربری مطلوب گردشگری تنگه واشی، کاربری اقتصادی با تاکید رویکرد علمی - حفاظتی است. با توجه به نتایج پژوهش، مدل مطلوب برای مدیریت ژیوتوریسم تنگه واشی، استفاده از توانهای دسترسی و کانون جمعیتی استان و تقویت ارزش های مکمل و تنوع زمین شناختی و تقویت خدمات گردشگری و حفظ تواتنمندی تفسیر در کنار اعمال حفاظت فیزیکی و ترویج علمی، مشارکت روستایی و کنترل های قانونی است.

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، مدل بریلها، تنگه واشی، شهرستان فیروزکوه، حفاظت میراث زمین
  • علی امیری، ماندانا مسعودی راد، سمیه بخشی زاده، حسین زارعی زردسواری* صفحات 325-344

    گردشگری مذهبی به عنوان یکی از راه کارهای توسعه، تبادل فرهنگی و تعامل اجتماعی میان ملت ها امروزه فواید فراوانی برای هر جامعه ای می تواند داشته باشد. بهره مندی از فرهنگ های بومی و آیین های مذهبی محلی، عامل مهمی برای جذب گردشگر می باشد.  شهر خرم آباد دارای آیین های مذهبی ویژه ای از قبیل مراسم گل مالی در روز عاشورا و آیین چهل منبر در روز تاسوعا است که می توانند در این زمینه تاثیر بسیار فراوانی داشته باشند. لذا، مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از ابزار پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده؛ و با این پیش فرض که آیین های مذهبی فرهنگی بومی بر ارزش و اهمیت جاذبه های گردشگری در مقصد می افزایند؛ سعی نموده تا نقش آیین چهل منبر را در توسعه گردشگری شهر خرم آباد مورد پژوهش قرار دهد. نتایج به دست آمده از آزمونT  تک نمونه ای در سطح معناداری 000/0 نشان دهنده تاثیر هر سه شاخص توانمندی ها و پتانسیل های موجود در مراسم چهل منبر، زیبایی های بصری و متولی گری سازمان های شهری مانند فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری و  سایر سازمان های دست اندرکار بالاتر از میانگین  است؛  همچنین بر اساس نتایج آنالیز واریانس یک طرفه در سطح خطای زیر 0.05 درصد میزان تاثیر شاخص توانمندی ها و پتانسیل های موجود در مراسم چهل منبر، و تاثیر متولی گری سازمان های شهری مانند فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری بر اساس سطوح تحصیلی پاسخگویان متفاوت است. این در حالی است که نتایج آنالیز واریانس یک طرفه برای میزان زیبایی های بصری برتمایل به گردشگری در سطوح تحصیلی پاسخگویان یکسان است. نتایج تحلیل رگرسیون نیز در سطح معناداری 99 درصد نشان می دهد که هر سه متغیر متولی گری سازمان های شهری مانند فرهنگ و ارشاد اسلامی در جریان مراسم چهل منبر، توانمندی ها و پتانسیل های موجود در مراسم چهل منبر  و ایجاد زیبایی های بصری تاثیر مستقیم و معناداری بر روی میزان تمایل به گردشگری و ایجاد انگیزه برای سفرهای بعدی دارند.

    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی و فرهنگی، خرم آباد، آیینهای مذهبی، آئین چهل منبر
  • علی موحد، حسن آهار*، ایوب منوچهری میاندواب، حدیثه قیصری، عبدالباسط بزرگ زاده صفحات 345-365

    عدالت فضایی نقطه تلاقی فضا و عدالت اجتماعی است که به جنبه های فضایی عدالت نظر دارد، که به دنبال توزیع عادلانه منابع و فرصت های با ارزش در فضای جامعه است که می تواند تاثیرات زیادی در بهبود دورنمای زندگی در تمامی عرصه های فضایی داشته باشد. یکی از این عرصه ها سرمایه اجتماعی جامعه است که تحت تاثیر عدالت فضایی می باشد. به عبارتی عدالت فضایی می تواند در افزایش سرمایه اجتماعی جامعه تاثیر زیادی داشته باشد. هدف این تحقیق سنجش عدالت فضایی و سرمایه اجتماعی و ارتباط بین آنها در سطح محلات شهری مراغه می باشد. برای سنجش عدالت فضایی از توزیع (رویکرد توزیع فضایی) کاربری ها و برای سنجش سرمایه اجتماعی از روش پیمایشی در سطح محلات با استفاده از پرسشنامه استفاده شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج سنجش عدالت توزیعی سرانه کاربری های نشان می دهد محلات جدیدی و حاشیه نشین به نسبت محلات بافت مرکزی و میانی شهر وضعیت نامطلوب تری دارند. به منظور ارزیابی سرمایه اجتماعی، از روش پرسشنامه استفاده شده است که به تعداد 383 پرسشنامه نسبت به جمعیت هر محله تهیه گردیده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده پایین بودن میزان سرمایه اجتماعی در محلات جدید و حاشیه نشین می باشد و تقریبا نتایج مشابه با میزان توزیع سرانه های خدمات شهری دارند. در نهایت به منظور تحلیل ارتباط فضایی بین عدالت فضایی و سرمایه اجتماعی از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون جغرافیایی وزنی بهره گرفته شده است. نتایج همبستگی پیرسون نشان  می دهد که بین توزیع فضایی سرانه های خدمات شهری و سرمایه اجتماعی ارتباط مستقیم و مثبتی وجود دارد. تحلیل رگرسیون وزنی جغرافیایی نیز این نتایج آزمون پیرسون را تایید می کند. همچنینن نتایج رگرسیون جغرافیایی نشان می دهد که با افزایش سرانه های کاربری ها به ویژه در محلات حاشیه نشین بر میزان سرمایه اجتماعی این محلات افزوده خواهد شد.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، سرمایه اجتماعی، مشارکت، پایداری، شهر مراغه
  • اصغر تیموری، جمیله توکلی نیا*، ابوالفضل مشکینی صفحات 367-380

    شهرنشینی فزاینده در جهان شهری شده، پایداری مناطق کلان شهری را به ویژه در کشورهای درحال توسعه در ابعاد مختلف توسعه پایدار با چالش های اساسی مواجه ساخته و چشم انداز توسعه ناپایداری را برای آن ها رقم زده است. مصرف بی رویه زمین و پیامد آن تغییرات کاربری و پوشش زمین، یکی از معضلات محیط زیستی است که در اثر تمرکز بالای جمعیت و فعالیت در مناطق کلان شهری به طور چشمگیری اتفاق می افتد. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و در راستای پایش تغییرات محیط زیستی ناشی از گستردگی فضایی کلان شهر تهران با روش توصیفی- تحلیلی و با به کارگیری تکنیک های سنجش ازدور و GIS تغییرات کاربری و پوشش زمین ناشی از گستردگی فضایی کلان شهر تهران را مورد ارزیابی و تحلیل قرار داده است. یافته ها، حاکی از افزایش مساحت اراضی ساخته شده از 34316 هکتار در سال 1365 به 68252 هکتار در سال 1395 دارد که 15731 هکتار از آن مربوط به تغییرات اراضی کشاورزی، باغات و پهنه آبی به اراضی ساخته شده می باشد. همچنین نتایج پیش بینی مدل زنجیره مارکوف و سلول های خودکار حاکی از ادامه روند تغییرات کاربری و پوشش زمین به نفع اراضی ساخته شده دارد تا سال 1405 دارد. این شواهد نشان دهنده این است که کلان شهر تهران با گسترش بیش از اندازه خود از آستانه های جمعیتی و اکولوژیکی فراتر رفته و با پیش روی به سوی محیط طبیعی پیرامون اختلال ساختاری مهمی را در محیط زیست به وجود آورده است. بر همین اساس لزوم توجه به رویکردهای نوین توسعه شهری و همچنین ارایه سناریوهای تمرکززدایی از آن می تواند اقدامی اساسی برای حل معضلات محیط زیستی ناشی از گستردگی فضایی بیش از اندازه آن باشد.

    کلیدواژگان: گستردگی فضایی، تغییرات محیط زیست، تصاویر ماهواره ای، تمرکززدایی، کلانشهر تهران
  • حسن کامران دستجردی* صفحات 381-401

    «حاکمیت» یکی از مفاهیم اساسی است که  توجه جغرافی دانان سیاسی را به خود جلب کرده است و نظرات متناقضی نسبت به این مفهوم که از پایه های مهم و البته اصلی علم جغرافیای سیاسی است، وجود دارد. حاکمیت بر قدرت قانونی بالاتر و برتری دلالت می کند که هیچ قدرت قانونی دیگر برتر ازآن وجود ندارد. از آنجا که بررسی حاکمیت در جغرافیای سیاسی بسیار مورد توجه قرار دارد، بنابراین لازم است تا ابعاد و سطوح فضایی آن نیز مورد بررسی قرار گیرد. جغرافیای سیاسی به مطالعه پدیده ها، فرآیندها و جریانهای سیاسی می پردازد و بر آثار و پیامدهای جغرافیایی و فضایی آنها تاکید دارد. یکی از محورهای مطالعاتی مهم در جغرافیای سیاسی،  مطالعه پدیده کشور می باشد. هر کشور از پیوند سه عنصر «ملت، حکومت و سرزمین» تشکیل می شود. عامل پیوند دهنده  این سه عنصر عبارتست از «حاکمیت» . در نظریه های سیاسی، حاکمیت را از آن حکومت می دانند و آن را به هیچ رکن یا کارگزار حکومت به تنهایی منسوب نمی دارند. در عین حال، در هیچ نظریه سیاسی مفهوم حاکمیت، مطلق انگاشته نمی شود و اعتقاد بر آن است که حاکمیت باید در چارچوب قانون اساسی و هماهنگ با قانون اعمال شود. سرزمین بستر فضایی حکومت است که با گستره فضایی قلمرو، حاکمیت دولت را مشخص می نماید و به عنوان ظرف فیزیکی، دربرگیرنده بدنه سازمان سیاسی تلقی می گردد.  مقاله حاضر، به دنبال تشریح این موضوع است که «حاکمیت دارای ابعاد و سطوح فضایی گوناگون» است. تحقیق حاضر از نوع بنیادی بوده و با روش توصیفی _تحلیلی انجام گرفته است. روش جمع آوری داده ها  کتابخانه ای و رایانه ای می باشد. همچنین، تجزیه و تحلیل داده ها نیز کیفی می باشد

    کلیدواژگان: حاکمیت، ملت، سرزمین، کشور، جغرافیای سیاسی
  • حسین خراشادی زاده، محمد سلیمانی مهرنجانی*، سیمین تولایی، رضا خیرالدین، قهرمان عبدلی صفحات 403-422

    بر پایه انگاره ها و پیش فرض های گفتمان «نومنطقه گرایی شهری» میان «ساختار مورفولوژیک فضایی» و «تقسیم کار فضایی» نظام شهری یک منطقه کلانشهری، رابطه تنگاتنگی وجود دارد و حل مسایل موجود در یکی بدون دیگری امکان پذیر نیست؛ زیرا آنها می توانند هم در جهت تقویت و حمایت مثبت یکدیگر عمل نمایند و یا در جهت تضعیف و تبدیل به مانعی در برابر یکدیگر باشند؛ بنابراین آنچه تحت عنوان مسئله دست یابی به تعادل و یکپارچگی در ساختار فضایی و نظام عملکردی یک منطقه کلانشهری مطرح است، بدون شناخت ماهیت و روابط بین این دو امکان پذیر نیست.بررسی های تحقیق نشان می دهد، «ساختار مورفولوژیک فضایی» و «تقسیم کار فضایی» منطقه کلانشهری تهران در طی دهه های اخیر نتوانسته است در جهت حمایت از یکدیگر و کاهش معنادار عدم تعادل فضایی در سطح منطقه حرکت کند. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده در چارچوب این تحقیق می توان گفت؛ «ساختار مورفولوژیک فضایی» و «تقسیم کار فضایی» منطقه کلانشهری در طی دهه های مورد مطالعه(1345-1390) نه تنها با کاهش معنادار عدم تعادل فضایی در سطح منطقه همراه نبوده بلکه به سمت تضعیف تعادل فضایی نیز پیش رفته است.هرچند این تضعیف تعادل فضایی با شتاب کاهنده در حال حرکت است.از جمله دلالت های راهبردی چنین نتیجه ای این است که مسئله آینده منطقه کلانشهری تهران بیشتر معطوف به کانون های جمعیتی پیرامونی و ارتقاء سطح عملکردی خود شهر تهران به منظور پذیرش وظایف و نقش های فراملی و ایجاد فرصت ها و امکان های جایگزین برای نقش ها و وظایفی است که در آینده به پیرامون خود واگذار می کند. درست همان گونه که در طی سال های گذشته به تدریج بخش صنعت را به پیرامون خود واگذار و به جای آن بر خدمات تمرکز داشته است، در آینده نیز به نظر می رسد نیازمند واگذاری بخش خدمات به حوزه پیرامونی و در مقابل پذیرش بخش چهارم اقتصاد(اقتصاد اطلاعاتی و ارتباطی و فرهنگی) خواهد بود.

    کلیدواژگان: منطقه کلانشهری، ساختار مورفولوژیک فضایی، تقسیم کار فضایی، تعادل فضایی، تهران
  • علیرضا وثوقی امیری*، روژین مرزی، مهسا بشتام، کیارش پور هژیر اردستانی، سیده سپیده قلمرو صفحات 423-438

    تحقیق حاضر با هدف تبیین زمینه ها و تاثیرات سازمان هایی نظیر شهرداری بر مدیریت کاربری زمین در منطقه 6 شهر تهران انجام شده است تا چگونگی تعیین و تغییر الگوهای کاربری زمین در اسناد و عوامل زمینه ای موثر بر آنها را روشن سازد. از آنجاییکه رویکرد پژوهش کیفی و نوع آن مساله‌محور بود، با روش تاثیر ارگان ها و محتوای اسناد شامل طرح های کاربری زمین شهر تهران استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داده اند که مدیریت کاربری زمین در شهر تهران با تعارض هایی در پهنه های فعالیت که در آن ها کنشگران خصوصی و غیررسمی نقش مهمی ایفا می کنند و طی دهه های اخیر شاهد تغییرات چشم گیری در این زمینه بوده ایم و هشت عامل اصلی شامل عامل اقتصاد سیاسی ملی و محلی ، عامل ضعف در نظام درآمدی مدیریت کاربری زمین ، عامل ضعف در نظام فنی مدیریت کاربری زمین ، عامل نهادینه نشدن منافع عمومی در بخش عمومی ، عامل ضعف در نظام قانونی مدیریت کاربری زمین ، عامل بخشی نگری در مدیریت کاربری زمین ، عامل فقدان در نظام مشارکتی و عامل فقدان در بخش نظارتی نیز به عنوان عوامل موثر بر بروز این تعارض ها در نظام مدیریت کاربری زمین در شهر تهران شناسایی شده‌اند و همچنین کنشگران اصلی در سه دسته اصلی کنشگر رسمی و دولتی، کنشگر غیررسمی و شبه دولتی و کنشگر خصوصی دسته‌بندی گردیده‌اند. در نهایت به بررسیتغییر روند تغییر کاربری در منطقه6 شهر تهران پرداخته شده و چالش ها و فرصت های آن ارایه میگردد. روش پژوهش حاضر به صورت تحلیلی و به کمک اس پی اس اس و روش تی تست میباشد.

    کلیدواژگان: تغییر روند کاربری، تاثیر کنشگران، شهرداری تهران، منطقه6 شهر تهران
  • سوگند یوسفی آذر ابرغانی، حمید ماجدی*، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 439-459

    رشد و گسترش الگوی توسعه پراکنده رویی یکی از روش های توسعه سکونتگاهی است که بر اساس عوامل متعددی از جمله سیاست ها و رویکر های مدیریت شهری شکل می گیرد. بررسی این موضوع که تحولات توسعه کلان شهر تهران در پنجاه سال اخیر به چه په شکل صورت گرفته و سیاست ها و رویکرد های مدیریت شهری موثر چه بوده و چگونه توسعه شهر را تحت تاثیر قرار داده اند از جمله پرسش هایی است که در این مقاله به آن پرداخته شده است. این پژوهش به سبب اهمیت موضوع با روشی توصیفی- تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و در مواردی بهره گیری از مشاهدات میدانی استفاده شده است. به منظور حصول به اهداف پژوهش از سه نوع مدل اندازه گیری بسته به موضوع و متغیر های پژوهش استفاده شده است. در این راستا پیوستگی کالبدی در مجموعه شهری تهران از طریق مدل آنتروپی شانون، پیوستگی عملکردی از طریق مدل تحلیل شبکه (بررسی ارتباطات و جریان های نقاط سکونتگاهی و توزیع و ترکیب کاربری ها) و رشد بد قواره شهری با استفاده از مدل هلدرن مورد سنجش واقع شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که 1) پدیده پراکنده رویی در کلان شهر تهران صورت گرفته است (مدل هلدرن و آنتروپی شانون)، 2) کلان شهر تهران با پدیده تفرق عملکردی مواجه بوده (تحلیل شبکه) و توزیع کاربری ها و خدمات در سطح کلان شهر تهران به صورت یکنواخت و متعادل صورت نگرفته است است و 3) سیاست ها و رویکرد های مدیریت شهری در سال های متوالی تاثیرات گسترده ای بر پراکنده رویی و توسعه فضایی نامتعادل در سطح مجموعه شهری تهران داشته است.

    کلیدواژگان: پراکنده رویی، رویکرد های نظام مدیریت شهری، مجموعه شهری تهران
|
  • Zahra Hejazizadeh*, Farshad Pazhoh, Fardin Ghadami, Haniyeh Shakiba Pages 1-21

    The aim of this study is to synoptic analyze of the number of frost days in a year of Khuzestan province. For this purpose, using the minimum daily temperature data of 12 stations during the statistical period of 1992 to 2017, the Meteorological Organization of the country, 54 days of frost was identified. Sea level pressure, Geopotential Height, Zonal and meridian wind and temperature of 500 hPa data with size of 2/5 * 2/5 degree arc from the National Oceanic and Atmospheric United States of America were extracted. On the matrix of the variance of sea level pressure data in 54 days, the analysis of the basic components was performed and 10 components which identified 83% variance of the sea level pressure. Then, by applying the hierarchical cluster analysis method, the integration method was applied to the scores of the 10 components and 5 patterns of sea level pressure were identified. The results showed that frost phenomenon in Khuzestan province occurs from November to march and its trend is decreasing during the statistical period. Also northern and western parts of the province have allocated the most frequency of frost. Also the synoptic condition analysis of troposphere showed that 5 sea level pressure pattern with different make ups lead to pervasive frosts of Khuzestan province. Weak and moderate frosts formed by the influence of Siberian and European cold high pressure systems. But severe frosts occur with spread of Iceland low pressure to Iran, along with strong cold pressures. Meanwhile, the powerful Siberian high pressure is present in most of the patterns, which its interaction with sub polar and Icelandic low pressure, plays the most role in the most severe frost in the province of Khuzestan. Also in the middle level of troposphere penetration of deep troughs from northern latitudes and east European huge blockings has the most role, which has advection of cold air from the side west of troughs on the country and during the intensity of the frost added to its continuity.

    Keywords: pervasive frost, synoptic analysis, cluster analysis, Siberian high pressure, Khuzestan
  • Hassan Mahmoodzadeh, Musa Vaezi, Rahimeh Rostami*, Maedeh Bakooyi Pages 23-42

    Considering the unfavorable environmental conditions of cities, the shortage and defects of open and green spaces in metropolitan cities, the need to pay attention to parks and green spaces of the city in terms of ecological and social functions of these spaces has been discussed more than before. For this purpose, this research has been investigated. And ecological analysis of regional parks in Tabriz city. The present research is analytical-descriptive in terms of its purpose. The information was collected in both documentary and field and analyzed using the GIS. The statistical population of the study is Tabriz Parks and Samarkand Pars in Tabriz, including Eagly Parks, Bagh Misha, Shams Tabrizi and Eram Parks. The methods and tools used for collecting and analyzing information in this research are questionnaire, ARC.GIS software, ANP network analysis method and MC-SDSS function and SAW method in GIS. Evaluating ecological indicators in four major axiological areas and ecological, environmental, cultural-educational and access design. For these indicators, criteria have been considered. Using the questionnaire, the importance of these criteria was obtained and the weight of the criteria was calculated by ANP method. In the studied parks, according to the results of the geological survey, the Eagle Park is in ecological terms, and the Shams, Baghmehisheh and Eram parks are in the next ranks, and the point is the inappropriate situation of the Eram Park and Baghmehisheh Parks, especially Eram, in comparison with other parks. It needs to adopt appropriate policies in this regard to improve its situation.

    Keywords: Urban Environment, Geographic Information System, MC-SDSS Function, Forest Parks, Tabriz
  • Sara Dodange, Babak Hajikarimi*, MOHAMMADMehdi Mozafri, Kamiar Kavosh Pages 43-60

    The purpose of present study was to investigate the effect of social responsibility on emotional and behavioral responses of tourists after failure of services in four-star and five-star hotels. The research method is practical  obgectively and descriptive and analytical methodology. The statistical population of the study was contained tourists who visited four-star and five-star hotels, and the sample size was estimated 384 people by the Cochran formula, sampling method was simple random. The data gathering tool was the questionnaire whose validity and reliability were confirmed. For investigating and testing of the research hypotheses was used structural equation modeling in the software environment, pls. The results of the research indicated that social responsibility has a positive and significant effect on loyalty, satisfaction and trust of tourists. In addition, findings showed that the satisfaction and trust of tourists have a positive and significant effect on their loyalty.

    Keywords: Social Responsibility, Satisfaction of Tourists, Loyalty of Tourists, Trust of Tourists
  • Bhroz Sobhani*, Fatemeh Nasiri Pages 61-78

    Recognition and determination of ecological susceptible regions for proper bedding is importance and vital affair for regional planning and specially agriculture part. Climate and topography are main environmental components which altitude and cultivation product generation capability are depend their in every region.  So , studying of effective climate factors and elements on agriculture have special importance. In current study , in order to agriculture ecological homogeneous geographical regions determination ; satellite images of Geographical Information Bases (GIS) were used which they are provider of new horizon and dimensions for effective discovering and fields resources management and we try to show Rapeseed cultivation ecological zoning usage development by combining modern tools , instruments and methods at Ardebil plain region. In order to recognition of mentioned susceptible regions in studied case climate data statistics were used that they include ; temperature degree , precipitation, relative humidity and environmental capability data such as ; inclination, height and multi-criteria decision making based on Analysis of Networks Process(ANP). Then layers were prepared by weighting and according to criteria and they were combined and also layers overlapping were done on GIS environment and ultimate layer of fields proportion was prepared for Rapeseed cultivation. Based on results analysis , studied region fields for Rapeseed cultivation include 33/38% without limitation ; 02/10% of fields with low limitation; 96/33% with medium limitation ; 71/17% of fields with high limitation

    Keywords: Land suitability, Analysis of Networks Process(ANP), Remote Sensing, (Geographic Information System (GIS)
  • Nazli Pakro, Dariyosh Sattarzadeh* Pages 79-101

    the purpose of the present study is to examine the effective factors in the institutional challenges of citizen participation in sustainable urban regeneration in Tabriz city. The present research is developmental-applied regarding the purpose and methodologically hybrid which uses both qualitative and quantitative methods. The study population was selected for interviewing among managers and experts from organizations related to the subject of research. To analyze the quantitative findings, the spss22 software and the NVivo10 software were used to analyze the field interviews. The results of this study indicate that Tabriz city faces significant institutional challenges in the area of sustainable urban regeneration, though it is possible to increase the participation of citizens in urban regeneration projects, and take a step towards meeting these challenges through utilizing institutional components of effective citizen participation in urban regeneration, changing the view of authorities towards capacity and the capabilities of NGOs, the establishment and development of NGOs in relation to urban renewal and regeneration and the removal of legal barriers associated with NGOs can.

    Keywords: : NGO, Citizen Participation, Sustainable Urban Regeneration, Institutional Challenges, Tabriz, NVivo
  • Nabi Moradpoor*, Keramatolah Zayyari Pages 103-117

    Spatial Analysis of Crimes at Different Hours of the Day, the Days of the Week, Month, and Seasons is an Effective Way to Control and Prevent Urban Crime. These analyzes give city management and other city safety officials, including law enforcement officials, the possibility to take preventive measures to eliminate or mitigate the effects of these factors in the city. The purpose of this study was to investigate the spatial analysis of theft crimes on a daily, weekly, monthly and seasonal basis in the 12th metropolitan area of Tehran. The research method in this article is descriptive-analytic. The comprehensive statistical data included the statistical blocks of 1390 in the neighborhoods of the 12th district of Tehran and the crimes related to theft in 2010. The most important statistical tests used are the Center-Medium and Oval-standard deviation tests, and from among the clustering tests, the nearest neighbor index is used to identify massive cores. The results of this study indicate that 446 crimes related to theft, Ferdowsi and Lalehzar neighborhoods, and Sachr('39')di Baharestani have the most crimes and minorities in Kosar and Mokhtari. The pattern of distribution of crimes in the 12th region is clustered and the most important crustal focal points are formed at the intervals of the Shemiran, Iran, Baharestan - Saadi, Ferdowsi -Laleh Zar, Arg Pamenar, Imamzadeh Yahya and the Cascade. The spatial analysis of stealing crimes also suggests that the direction and extent of theft is different at different times of the day, weekdays, and on a monthly basis.

    Keywords: spatial analysis, crime, theft, neighborhoods of the 12th metropolitan area of Tehran
  • Zahre Moradi, Maryam Ilanloo* Pages 119-135

    The border regions (periphery) are far away from the center due to remoteness, geographical isolation, lack of development, and ... great differences in terms of prosperity and development with central centers. Creating and operating a border market can modify the one-way central- Around and improve regional prosperity. The purpose of this study was to investigate the role of the border market in Henijan province in Khuzestan province in the socio-economic development of the region. The population of the population is Hendijan city which consists of 26292 people according to the census of 2011. Using Cochran formula, 380 people were selected and the questionnaire was distributed among them. The questionnaire has five components: economic, social, transportation, urban services and infrastructure, and 27 sub-criteria. For data analysis, the Fuzzy Network Analysis (ANP) and inferential statistics of Chi-Square have been used.Based on the fuzzy ANP model, the construction of the bazaar has had the greatest impact in reducing smuggling, increasing the stores and shops, hotel and restaurant construction, attracting tourists, increasing passenger terminals, increasing service occupations, boosting banks and insurers, earning income, employing indigenous people and reducing immigration. had. Based on the results, the market has the most impact on the economic component and the least on the underlying component.  The fuzzy network analysis model indicates that the market has been most effective in improving. the conditions of which of the components and sub-criteria has the most effect in helping users and planners in the region to use the cost to improve other components

    Keywords: Bread Market, Quicksearch Test, Fuzzy Network Analysis, Hendijan
  • Esmaeeil Kamali, Omeid Samandari, Sadegh *, Morteza Sarhadi Pages 137-156

    Assessment of the landchr('39')s capacity for urban development in the sense of objectifying the potential of the land is among the expected and executable applications. On the other hand, increasing urban population, followed by the growth of cities, due to the expansion of urban development makes moving toward the principles of sustainable development an indispensable act. Kerman as one of Iranchr('39')s major cities encountering with limited natural and human development, is not an exception. Thus, it is essential to take into account its development structure. This study aims to identify the fertile lands for future development of the city of Kerman. This study is functional in nature and purpose and descriptive-analytic in methodology. In order to achieve the purpose of the study, the method of fuzzy Analytic Hierarchy Process (AHP) and Boolean was employed, and finally by combination of maps, appropriate lands for future development of Kerman were identified. The results of this study showed that the lands located in South, Southwest, and North and northwest of the city of Kerman are in a better position for future development compared to other parts of the city.

    Keywords: Ecologic potential, urban development, fuzzy Analytic Hierarchy Process, geographic information systems, Kerman
  • Masumeh Mohebati, Alireza Estelaji* Pages 157-171

    Reducing the vulnerability of urban users in order to reduce the amount of damages using non-factor defense approaches that can be effective in creating a safe environment in cities. The most important goals is todaychr('39')s planners and urban managers are planning to implement it in cities. The aim of this study was to investigate the safety of urban spaces against earthquakes due to the principles of non-factor defense and identification of safety mitigation factors in District 5 of Shahre Ray. The research method is descriptive-analytic to explain the current situation and the response to research questions. Data collection method was based on the field of Venice Library (questionnaire) and analysis of data obtained using frequency test and factor analysis. Then, the fundamental variables of influence were analyzed by Pir-son correlation test for the effect or rejection of assumptions. Finally, the findings show that what is considered as the basis for the work must determine the different stages of an earthquake planning process in Tehran and It is a shahre ray that must be used when preparing any comprehensive or detailed plan and case. The results of the study showed that physical, economic and environmental factors (can influence the reduction of urban space Vulnerability (in area 5 Shahre Ray). At the end, offers and guidelines for the preventive observance of the principles of non-operating defense in Shahre Ray has been presented.

    Keywords: Urban space, non-operating defense, vulnerability
  • Hamide Aliani*, Mohadeseh Ghanbari Motlagh, Mansour Halimi Pages 173-191

    In many developing countries, including Iran, urban development is one of the most important factors in land use change. Most cities, in their turn, have caused the destruction of agricultural land and have been covered by urban expansion. This is a matter of economic and agricultural activity, especially in province like Gilan, due to temperate climate and fertile soil, which is one of the things that demands that appropriate planning prevent the uncontrolled expansion of these cities. In this regard, we aimed to study the land suitability analysis as a tool for planning and predicting an optimal urban development model in cities under the multi criteria decision making (WLC and TOPSIS models) in the GIS and based on various indicators at Foman and Shafts in western Gilan. The results showed that the output classification of the two models used was different, but suitable areas for urban development were overlapping in two methods. The most suitable areas for urban development are found in northern and eastern parts. Also, land use has the highest importance in zoning. Based on the results, the inner development of the cities is recommended as the first priority.

    Keywords: Urban physical expansion, GIS, MCDM, Foman, Shaft
  • Vahide Nori, Afson Mahdavi*, Fatemeh Mohammad Niae Qaraee Pages 193-205

    The attachment to the place is the emotional relationship of the individual to the place, which is rooted in the personchr('39')s past qualities and experiences that the place should be able to meet the needs and expectations of the individual, and also the place must meet the capacity to meet those needs and expectations. The attachment to the location is based on the cognitive, emotional, and functional interaction between individuals, groups, and physical-social location over time. The purpose of this study was to use the meta-analysis method to analyze the results of research on attachment to the place. In order to perform a meta-analysis, 75 researches were conducted in this regard. Among the 18 studies conducted during the years 2006-2019, in the field of attachment to the place were selected. In the first step, the evaluation of selected research, homogeneous assumptions and publication error was studied; accordingly, the findings indicated the heterogeneity of the size of the effect and the non-dominance of the published studies. In the second step, the coefficient of effect size was evaluated using the second version of CMA software. The results showed that the size of the effect or coefficient of influence of the identified factors is 0/376, which is evaluated according to the Cohenchr('39')s interpretation system. Overall, the results indicate that the identified factors have a moderate effect on attachment to the location.

    Keywords: meta-analysis, location, place attachment, meta-analysis technique
  • Taraneh Mirgheidari, Behzad Rayegani*, Javad Bodagh Jamali Pages 207-226

    This study was conducted with the aim of providing a remotely sensed water quality index in Assaluyeh port using remote sensing technology. so, according to the region conditions, studying of scientific resources and access to satellite data, the parameters of heavy metals, dissolved ions, SST, chlorophyll-a and pH were selected. Then, by reviewing sources, the product MYD091km, MYD021km, MOD021km, MOD091km and level2 images of chlorophyll-a and SST of MODIS sensor were used after preprocessing operations. Also In-situ data were collected Simultaneously with the capture of satellite images in August 2014. Then, the relationships between the water quality parameters and MODIS data, with (R2) from 0.59 to 0.94 and (RMSE) from 0.07 to 0.1 were obtained. Next the images of the MODIS sensor from 2015 to 2017 were prepared and the models were applied to them, then the layers were standardized by fuzzy logic. Also time series of SST data from 2003 to 2017 were prepared and for each month the average pixel values were calculated and based on this, from 2015 to 2017, the variation of this parameter was standardized. Finally, an effective index for assessing the quality of coastal waters was provided by time series of satellite images and the waters of Assaluyeh port were zoned. The results showed that the water quality in 2015 and 2016 has shifted from poor to very poor status in 2017. Based on the results, with the development of a proposed index, in future studies a continuous assessment of environmental monitoring is possible.

    Keywords: MODIS Sensor, Fuzzy logic, Coastal water zoning, Remotely Sensed Water Quality Index, Multiple Linear Regression
  • Ahmad Aftab*, Ali Majnoony, Akbar Houshmand Pages 227-246

    The present study aims at identifying geopolitical components affecting the spatial planning of border regions in the East Azarbaijan province. The research is an applied research that has been carried out using statistical tests, path analysis and Promethean decision making model. The results of the research showed that social variables with r = 0.811, r = 0.662, political, r = 0.851, ranked first to third. The results of path analysis also showed that political components with 0.96, social and cultural components with 0.93 and economic components with 0.36, have a direct effect on the realization of eastern Azarbaijan province boundaries. Finally, the results of the Prometheus model showed that Sardasht, Maku, Oshnaviyeh, Piranshahr, Orumiyeh, Salmas, Khoy, Siah Cheshmeh and Sardasht, respectively, are in the first to the nineteenth priorities. Therefore, according to the findings of the research, it is suggested that security and security measures are implemented with economic, political, and socio-cultural approaches.

    Keywords: : geopolitics, spatial planning of border regions, west Azerbaijan, path analysis, promethee
  • Mohammad Safaei, Hani Rezayan*, Parviz Zeaiean Firouzabadi, AliAsghar Torahi Pages 247-264

    Examining the effects of climate change on the oak spatial distribution, as the main species of Zagros forests and its ecological and economic values is of significant importance. Here, we used species distribution models for simulating current climatic suitability of oak and its potential changes in 2050 and 2070. For this purpose, five regression-based and machine learning approaches, four climatic variables related to temperature and precipitation and two optimistic (RCP 2.6) and pessimistic (RCP 8.5)  greenhouse-gas scenarios were used. The results of measuring the accuracy of models by AUC indicated the good performance of all algorithms and Random Forest achieved the highest accuracy (AUC = 0.95) among other methods. The results showed that in both time periods and under both scenarios, changes will occur in oak spatial distribution and the most severe one would be a 42.9 percent loss in the oak climatic suitability in 2070 under pessimistic scenario (RCP 8.5).

    Keywords: species distribution modelling, climate change, oak, species range change, habitat suitability
  • Pariz Amiri Ade, Saeed Tizghalam Zenozi*, Mehrdad Javidi Nejad Pages 265-282

    this study is designed to investigate the impact of micro climatic factors on optimizing energy consumption in Tehran urban buildings. The present study is of applied purpose and analytical method. Libraries and documents were used to collect the required data. Design Builder software was used to achieve the purpose of the research. The information given to the software is the thickness of the walls: exterior 20 cm - internal 15 cm, south windows (double shell balcony with 40% glass), northern windows 30%, brick exterior walls with natural ventilation were used. The results of this study showed that the orientation of the building on the site due to Tehran climate and the results obtained from Ecotect software was rotated about 25 degrees to the southwest to prevent direct sunlight from the east and west. And reduce the heat loads on the building. The volume of the building was designed in a stepped fashion, and while it could aesthetically enhance its strength, it could reduce the wind load on the upper floors. Green roofs were also designed on the exposed roofs, and according to the results of the analysis, the green roof can be very effective in reducing heating and cooling loads. The eastern and western fronts were also considered to be non-popping because of the results obtained in Design Builder software for daylight, which may result in dazzling workspaces such as kitchens sometimes day in the year.

    Keywords: climate, optimization, energy, architecture
  • Mehrshad Toulabi Nejad*, Ali Manzam Esmailpor, Sana Rahmani, Khadijeh Sadeghi Pages 283-301

    In recent years, one of the main approaches to rural development and increasing the well-being of rural households is the development of rural tourism. Because tourism development can play an important role in the well-being of households as well as in rural livelihoods. The aim of this study was to investigate the effects of tourism on improving the welfare of coastal villages in Chabahar. The present research is a descriptive-analytical approach. The statistical population of rural households is Chabahar (N = 3720). Using Cochran formula and quota sampling method, 280 households in 6 coastal villages with tourist attractions are selected as samples. To analyze the data and to answer the research questions, unlimited exploratory co-univariate test, variance analysis and multivariate regression were used. The results showed that in terms of economic welfare indicators, tourism had the most effects on seasonal employment, income growth, housing development, and local economy mobility. In terms of social welfare indicators, tourism has the most impact on improving leisure time, changing lifestyle and lifestyle, developing health facilities, and increasing the sense of belonging to local people. Also, the results showed that tourism in the villages of the study area had significant effects on the economic and social well-being of rural households, but compared with social indicators, tourism had the most impact on economic well-being and its indicators. In line with the findings of the research, suggestions were made regarding the development of rural tourism and the welfare of rural households.

    Keywords: Rural Tourism, Coastal Tourism, Economic, Social Welfare, Chabahar County
  • SOMAIE Jahantigh*, Amir Karam, Ezatollah Ghanavati Pages 303-323

    Geotourism is kind of responsible tourism with the aim of socio - economic development and strengthening of the scientific tourism destinations and tourism geological locations that emphasizes the protection of the heritage of the land and people of Sciences. Requires the development of a geo-tourism destination is recognizing its value and capability concept and planning barriers and providing favorable to its management. Tourism zone of Tangeh Vashi in the city of Firouzkoh, with different geological phenomena and scientific and complementary values, ​​is geotourism destination in local and sometimes national level. Therefore, in this study, using a variety of assessment methods geotourism area of ​​land that was presented in 2015 by Brill. In this, steps were taken. Therefore, the optimum user Tangeh Vashi Tourism, Economic User scientific approach - protective. The results shows that in generally, Tangeh Vashi has suitable condition in educational and tourism values. Also, Risk of collapse in Tangeh Vashi is relatively high. According to the results, the optimal management of geotourism Tange Vashi, the powers of access and the center of the provincechr('39')s population and strengthening of the complementary and diversity of geological and strengthen tourism and the preservation interpretation capability along with the application the physical protection and promotion of scientific partnership rural and legal controls.

    Keywords: geotourism, Brilha, Tangeh Vashi, Firouzkoh County, geoconservation
  • Ali Amiri, Mandana Masoudi Rad, Somayeh Bakhshizadeh, Hosein Zaree* Pages 325-344

    Religious tourism, as one of the ways of development, cultural exchange and social interaction between nations can have many benefits for any society today. Enjoying indigenous cultures and local religious ethics is an important factor in attracting tourists. The city of Khorramabad has special religious ethics, such as the celebration of gellmalli in the Ashura Day and the chehell manbarr in Tasoa day, which can have a profound effect on this. Therefore, the present article, using descriptive-analytical method, and questionnaire, interview and observation tools, and with the assumption that indigenous religious-cultural ethics increase the value and importance of tourist attractions at the destination, has attempted to survey the role of chehell manbarr in tourism development of  Khorramabad city. The results of one sample T-test at the significant level of 0.000 indicate the impact of all three indicators of abilities and potentials in the chehell manbarr, visual beauties and custodians of urban organizations such as Culture and Islamic Guidance, Municipalities and other related organizations Is above average; Also according to the results of one-way analysis of variance at the error level below 0.05% , it is vary the effect of the index of abilities and potentials in the chehell manbarr ceremonies, and the effect of metropolitan organizations such as culture and Islamic guidance and municipality according to the educational levels of the respondents. However, the results of one-way analysis of variance for the extent of visual beauties on tourism inclination are similar at the educational level of the respondents. The results of regression analysis at the significant level of 99% show that all three variables of keeping of urban organizations such as culture and Islamic guidance during the chehell manbarr ceremonies, the abilities and potentials in the chehell manbarr ceremonies and the creation of visual beauties have a direct and significant effect on the tendency to Tourism and motivation for future trips.

    Keywords: religious, cultural tourism, Khorram Abad, religious rituals, Chehel Dokhtar ritual
  • Ali Movahed, Hasan Ahar*, Ayub Manouchehri, Hadiseh Gheysari, Abdolbaset Bozorgzadeh Pages 345-365

    The present paper deals with the analysis and analysis of spatial justice and its relation with social capital using descriptive-analytical research method. To assess spatial justice, the distribution of urban facilities and their per capita amount (per capita of religious, educational, medical, green, cultural, etc.) are used at local level. Then, they have been ranked by the multi-criteria decision-making method of Vicar County. According to the rates obtained from the vikor method and considering the final points, Shams Tabrizi and PehrAbad neighborhoods are in a state of affairs and the property districts, Sheikh Taj and TapaliBagi and Ohadi have a favorable situation.  The low-grade journals are in the new textbook and informal settlements. In areas such as Jahangir, Daneshghah, Sahand, Valiasr, Azadegan, new structures have been built as residential settlements over the past two decades. In the second stage, in order to evaluate the social justice of social capital indicators, a questionnaire was used that 383 questionnaires were prepared in relation to the population of each neighborhood. Five key indicators (trust, partnership, engagement, membership and security) have been used to assess social capital. The results show that neighborhoods such as Shams Tabriz, Khaje Nasir, Khan, Seidlar and Daraie have the highest social capital. In the third step, Pearson correlation methods and weight geographic regression have been used to analyze the relationship between spatial justice and social capital. In this method, the correlation between variables is shown in the neighborhood level. Output layer The standardized residual geographic weighted regression analysis between spatial justice and citizenschr('39') satisfaction shows that in Shams Tabrizi, Azadegan, Khajeh Nasir 1 and 2, Sheikh Taj, Daraie, and Pasdaran, there was a positive spatial relationship. This means that the spatial development of these areas has a positive impact on improving the quality of life and social capital, the greater the spatial justice in these areas will increase social capital.

    Keywords: Space Justice, Social Capital, Partnership, Sustainability, Maragheh City
  • Asghar Teymouri, Jamileh Tavakolinia*, Abolfazl Meshkini Pages 367-380

    Increasing urbanization in the urbanized world has posed major challenges to the sustainability of metropolitan areas, especially in developing countries in various aspects of sustainable development, and has provided them with the prospect of unsustainable development. Excessive land use and its consequent land use changes and land cover are one of the environmental problems caused by the high concentration of population and activity in metropolitan areas. This study is an applied one in order to monitor the environmental changes caused by spatial expansion of Tehran metropolitan area by descriptive-analytical method and by using remote sensing and GIS techniques land use changes and land cover caused by spatial expansion of Tehran metropolis. Has evaluated and analyzed Tehran. The results indicate that the area of ​​land increased from 34316.1 hectares in 1365 to 68252 67.95 in 1595/6117 hectares related to changes in agricultural lands, orchards and water area. Be it. The results of the Markov Chain Model prediction of the probability of land use changes and land cover up to 1405 also indicate that land use and land cover changes will continue in favor of constructed lands. It is concluded that Tehranchr('39')s metropolitan area has expanded beyond the demographic and ecological thresholds and has led to a significant structural disruption to the environment by moving toward the natural environment. Accordingly, the need to pay attention to new approaches to urban development as well as to provide decentralization scenarios can be a major step towards resolving environmental problems caused by over-spatial expansion.

    Keywords: Spatial Expansion, Environmental Changes, Satellite Imagery, Decentralization, Tehran Metropolis
  • Hassan Kamran* Pages 381-401

    "Governance" is one of the basic concepts that has attracted the attention of geo-political scientists, and there are contradictory views on this concept, which is one of the main and fundamentally important foundations of the science of geopolitics. The rule of law over higher power and superiority imply that no other legal authority is superior to it. Since the study of sovereignty in political geography is very important, therefore, it is necessary to examine its dimensions and spatial levels. Political geography focuses on the study of phenomena, processes and political currents, and emphasizes their geographic and spatial effects. One of the most important studies in political geography is the study of the country. Each country is made up of three elements of "nation, rule and land".. The linking factor of these three elements is "sovereignty". In political theories, they regard the sovereignty of that government and do not attribute it to any government or government agency alone. At the same time, in no political theory, the notion of sovereignty is not absolute, and it is believed that sovereignty must be exercised within the constitutional framework and in accordance with the law. Land is the space of the state, which, with the spatial scope of the territory, determines the sovereignty of the state, and as the physical container, it includes the body of the political organization. The present article seeks to elaborate on the fact that "sovereignty has different dimensions and levels". The present research is of fundamental type and has been done by descriptive-analytical method. Data collection method is library and computer. Also, data analysis is also qualitative.

    Keywords: Sovereignty, Nation, Land, Country, Political Geography
  • Hosein Khorashadi Zadeh, Mohammad Solimani mehranjani *, Simin Tavallaei, Reza Kheyroddin, Ghahraman Abdoli Pages 403-422

    Based on the notions and assumptions of the discourse of “new urban regionalism”, there is a close relationship between the "spatial morphological structure" and the "spatial division of labor" in a megalopolis region, and solving existing problems in one without another is not possible, because they can either act in the direction of positive reinforcement and support, or in order to weaken and become an obstacle to each other; therefore, what is meant by the problem of achieving equilibrium and integration in the spatial structure and the functional system in a megalopolis region, will not be possible without recognizing the nature and relationship between these two. The reviews done the research shows that "spatial morphological structure" and "spatial division of labor" in Tehran's megalopolis region during the recent decades has not been able to support each other and significantly reduce the spatial non-equilibrium in the region. Therefore, according to the results obtained in the framework of this study, the "spatial morphological structure" and "spatial division of labor" in Tehran's megalopolis region during the recent decades (1345-1390), has been accompanied by a significant reduction in the spatial non-equilibrium in the region, though, the trend of transformations is on the move. One of the strategic implications of this is that the future issue of the Tehran's megalopolis region is to be more focused on the peripheral population poles and the improvement of the level of performance of the city itself in order to accept transnational functions and create alternatives and opportunities for roles and the tasks that will be assigned to them in the future. Just as in the prior years the industry sector has gradually shifted to the service sector, in the future it also seems necessary to give up the services sector to itself periphery and oppose the acceptance of the fourth sector of the global economy (such as; Information, communication and cultural economy).

    Keywords: megalopolis region, spatial morphological structure, spatial division of labor, spatial equilibrium, Tehran
  • Alireza Vousoghi amiri *, Rojin Marzi, Mahsa Bashtam, Kiarash Pourhazhir ardestani, Seyedeh sepideh Ghalamro Pages 423-438

    the aim of this study is to explain the impacts and impacts of organizations such as municipality on land use management in the tehran metropolitan area to determine and change land use patterns in documents and factors affecting them . because of the qualitative research approach and its type , the influence of organ and document content including land use projects in tehran was used . research findings show that land use management in tehran with conflicts in land use management , weakness in land use management , weakness in land use management system , weakness in land use management system , weakness in land use management system , weakness factor in land use management system , weakness factor in land use management system , informal and quasi - governmental agent and private agent are classified . finally , the change of land use change in tehran metropolitan area has been studied and challenges and opportunities are presented . the research method is analytical and by software soft ware and t - test .

    Keywords: change of user process, impact of actors, tehran municipality, district 6 of tehran
  • Sogand Yousefi azarabarghani, Hamid Majedi *, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi Pages 439-459

    The growth and expansion of the dispersed development pattern is one of the ways of settlement development that is shaped by a variety of factors, including urban management policies and approaches. Examine how the development of Tehran's metropolitan area has evolved over the last fifty years and what effective urban management policies and approaches have been and how it has influenced city development. This article deals with it. This research has been used because of the importance of the topic in a descriptive-analytical and practical purpose, based on library and documentary studies and in some cases field observations. In order to achieve the objectives of the study, three types of measurement models were used depending on the subject and variables of the study. In this regard, physical continuity in Tehran urban complex through Shannon entropy model, functional continuity through network analysis model (investigation of habitat and flow points and distribution and land use composition) and poor urban slope growth using Helder model The measurement is located. The findings show that: 1) dispersal phenomena have occurred in Tehran metropolitan area (Helderen and Shannon entropy model), 2) Tehran metropolitan area has been experiencing functional divergence (network analysis) and user distribution The services and services at the Tehran metropolitan level have not been uniform and balanced; and 3) the policies and approaches of urban management in successive years have had wide-ranging effects on spatial dispersal and unbalanced spatial development. Tehran's urban complex had.

    Keywords: Scattered overhead, Urban Management System Approaches, Tehran Urban Complex