فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ - پیاپی 60 (پاییز 1399)

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 60 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسلام پذیری و تشیع مآبی در آناتولی
    هادی امینیان*، احمد اشرفی، محمد نبی سلیم صفحه 1

    ورود اسلام و به دنبال آن، فرهنگ اسلامی به مناطق آسیای غربی، از نکات درخورتامل تاریخ اسلام است. هرچند اسلام توسط نظامهای سیاسی وارد این مناطق شد، اما نمودهای فرهنگی چون: مذاهب و آموزه های اعتقادی از طریق انتقال و تعامل خرده فرهنگ های بازمانده از تمدنهای شرق نزدیک، توانستند اثربخش و تحرک آفرین باشند. به نحوی که در مدت کوتاهی، آسیای صغیر یا آناتولی نه فقط از مهاجرت اقوام ترک ، بلکه از رهاوردی که مهاجران با خود آوردند، بهره برد و زمینه ساز پویشهای بزرگی در زمینه های سیاسی و فرهنگی گردید. این پژوهش با استفاده از منابع معتبر کتابخانه ای و بر پایه شیوه تحقیق اسنادی، برآن است تا به بررسی و تحلیل روند اسلام پذیری در ناحیه موسوم به آناتولی بپردازد و تبعات بعدی آن را از جهت نفوذ افکار و تعالیم شیعی در حد فاصل آناتولی تا شرق دریای مدیترانه ، که نواحی مرزی جهان اسلام بوده اند، مورد تامل قرار دهد. نتیجه پژوهش نشان می دهد که تاثیر تمدن و فرهنگ ایران بر اقوام مهاجر به آسیای صغیر و همزمانی پیوند تشیع و تصوف، در سده های 8و 9 ق/13 و 14 م، باعث شد تا علاوه بر تثبیت فرایند اسلام پذیری، صوفیگرایی متشیع نیز به عنوان بخشی از روند جذب در تمدن اسلامی، در غرب آسیا رواج یابد.

    کلیدواژگان: آناتولی، اسلام، تشیع، تعامل فرهنگی، قرون میانی
  • بررسی قوانین حقوقی زنان زرتشتی در قرون نخستین هجری با تکیه بر متن روایت پهلوی
    سهیلا کامجو، زهرا حامدی*، الهام ملک زاده صفحات 1-34

    روایت پهلوی متنی به زبان فارسی میانه است که اطلاعات نسبتا گسترده ای از تفسیرهای دینی،و مباحث حقوقی ، اجتماعی و آیینی دین زرتشتی در آن بیان شده است .هویت نویسنده و تاریخ دقیق تالیف متن مشخص نیست اما با توجه به محتوا و ویژگی های خاص متن به احتمال قریب به یقین این تحریر در قرون نخستین هجری با هدف تبیین و حفاظت از آموزه های دین زرتشتی تالیف شده است. جستار حاضر بر اساس روش توصیفی تحلیلی بر آنست تا وضعیت زنان را در این متن پهلوی مورد واکاوی قرار دهد و در پی پاسخ گویی به این پرسش است که وضعیت حقوقی زنان زرتشتی در قرون نخستین اسلامی به استناد متن روایت پهلوی چگونه بوده است؟ بررسی ها بیانگر اینست که دستاوردها و استقلال حقوقی زنان عصر ساسانی همچنان اعتبارش را در بین زنان زرتشتی در قرون نخستین هجری حفظ نموده و در چارچوب معطوف به زندگی خانوادگی زنان حاضر به پذیرش محدودیت و تبعیت محض از شوهران خویش نبودند یافته های پژوهش بیانگر آنست که نویسنده متن برای ملزم نمودن زنان به تبعیت از کدخدای خانه با لحنی نسبتا تند در قالب فتواهایی دینی فقهی وظایفی را به زنان متذکر شده است.

    کلیدواژگان: قرون نخستین هجری، روایت پهلوی، قوانین حقوقی، زنان زرتشتی
  • بررسی عناصر تاثیر گذار در منحنی التقاطی بابیت تا بهاییت
    حسین جعفری*، محمد نبی سلیم، احمد اشرفی صفحه 2

    تاریخ اسلام در طول حیات خود شاهد و ناظر ظهور فرق متعدد مذهبی بوده است، بسیاری از این فرق ها عناصری مشترک درباره توجیه مبانی اعتقادی خویش با قرایت های مختص به خود دارند؛ اما آنچه تا به حال کمتر بدان پرداخته شده است تاثیر عوامل بیرونی چون اوضاع اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اعتقادی و اقتصادی جامعه و حکومت وقت بر نحوه بکارگیری این عناصر التقاطی در فرق مذهبی می باشد. در این نوشتار سعی شده است با پرداختن تاثیر این عناصر چون نحوه جذب موثرین و نخبگان حکومت و جامعه، باورهای دینی و اعتقادی ملموس روحانیون و افراد جامعه، نحوه جذب طبقات پایین و فرودستان به عنوان مطالعه موردی به تفکر بابیت و بهاییت پرداخته شده است. در این بین تاثیر این عناصر را در تحول مفاهیم التقاطی بابیت تحت عنوان باب مهدویت تا ادعایی الهویت در بهاییت تحت یک منحنی فکری مورد نقد و بررسی و واکاوی قرار گرفته شده است.در این بین بکار گیری عناصر القاطی تصوف در دعوی الهویت بهاییت نقشی تعیین کننده داشته است. زیرا بواسطه بکارگیری آن فرقه بهاییت خواسته است توجیهی اعتقادی بر پایه باورهای فکری برخی فرق تصوف داشته باشد. مهم ترین عناصر واگرفته از فرق صوفیانه را می توان، هزاره گرایی، تناسخ، مقدس بودن اعداد و اعتقاد به نقطه را برشمرد.

    کلیدواژگان: بابیت، بهاییت، تصوف، عناصر تفکر التقاطی
  • بررسی شکلی و کارکردی حصار شهر تهران در دوره قاجاریه
    احمد مسجدجامعی*، رضا شعبانی صفحه 3

    حصار در وجه تاریخی آن مجموعه ای به هم پیوسته از دیوار، دروازه، برج و بارو و خندق است که کارکرد دفاعی و صیانت از محیط اصلی شهر را بازی می کند. تا پیش ورود به دنیای مدرن و فروپاشی حصار، گمان نبود آن باعث سلب امنیت شهرها می شد. براین اساس، اغلب شهرها درون حصاری مستحکم بودند و هر از چندگاهی به مرمت آن می پرداختند. حصار تهران در سال 961 ق. به دستور شاه طهماسب صفوی ساخته و 323 سال بعد یعنی سال 1284 ق. بدست ناصرالدین شاه خراب شد. در همین سال کلنگ ساخت حصار جدید بر زمین خورد، تا اینکه در زمان سلطنت رضاشاه در سال 1309 ش. به منظور توسعه شهر و با زعامت کریم آقا بوذرجمهری شهردار تهران، منهدم شد. مسئله این مقاله بررسی شکلی حصار تهران همچون مساحت دیوار و وضعیت استحکام، برج و بارو، کاربرد دروازه ها و موضوع زیباشناختی آن در معماری قاجار، ابعاد خندق و کارکرد آن در دوره قاجاریه است. اهمیت این مقاله در این است که در بررسی های تهران شناسی، توجه اندکی به مسئله شکلی حصار شده است، در حالی که یکی از ویژگی های اصلی شهر تهران که قابلیت پایتختی برای آن به وجود آورد، حصار بود. این پژوهش در پاسخ به این سوال شکل گرفت: وضعیت شکلی و کارکردی حصار تهران در دوره قاجاریه چگونه بود؟ یافته های پژوهش حاکی از این است که حصار تهران ترکیبی از ایده ها و کارکردهای دفاعی، مالیاتی و زیباشناختی بود.

    کلیدواژگان: تهران، قاجاریه، دیوار، برج، دروازه
  • مهر مسیحا و عیسی - دو منجی عصر اشکانی
    امیر امجد رخزادی*، کیوان شافعی صفحه 4

    گزارش های مورخین قرون اولیه اسلامی در باره تاریخ ایران باستان، علی الخصوص دوره اشکانی و اوایل ساسانی، حاوی نواقص و تناقض هایی است. این امر ناشی از منابع مورد استفاده آنهاست. مورخین مذکور به طور کلی از دو دسته منابع بهره برده اند که عبارتند از منابع ایرانی و غیر ایرانی. این دو سلسله منابع که مستقل از یکدیگر محسوب می شوند، در تاریخ نگاری عصر اشکانی منجر به دو کرونولوژی متفاوت گردیده و طبعا در ثبت حوادث مهم این دوره منجر به نتایج متفاوتی شده اند. یکی از این موارد گزارش هایی است که از دو شخصیت دینی مجزا، یعنی مهر مسیحا که در اوایل اشکانی ظهور کرده و حضرت عیسی بن مریم، ارایه کرده اند. زیرا آن ها هویت و زمان ظهور هر یک این دو شخصیت را از دو سلسله منابع مستقل و متفاوت فوق الذکر اخذ کرده و بی آنکه متوجه باشند آن ها را یکی دانسته اند. مقاله حاضر می کوشد به طور اختصار دلایل مربوط به این موضوع را از لابلای روایات مورخین متقدم اسلامی بیان نماید.

    کلیدواژگان: مهر مسیحا، مسیح، عیسی، منجی، مورخین اسلامی
  • بررسی ذهنیت وکنش سیاسی مصدق نسبت به دموکراسی خواهی در ایران با تاکید بر جامعه مدنی
    فرزانه دشتی*، حدیث باقری نیا صفحه 5

    ایران معاصر، به لحاظ مبارزات استقلال طلبانه و آزادی خواهانه، کشمکش های داخلی و خارجی و حضور قدرت های بزرگ، تاریخ پر تلاطمی را پشت سر گذاشت؛ اما دوران صدارت محمد مصدق به سبب حوادث غیرمترقبه ای که در پی آن دوران رخ داد، دوره بسیار مهم تاریخ ایران معاصر به شمار می روند. به جهت اهمیت موضوعی این دوره، نظریات متعددی در مورد علت شکست این مقطع وجود دارد در این پژوهش سوال اصلی این است که محمد مصدق، تا چه اندازه در کنش سیاسی خود روندهای دموکراتیک را بازتاب داده است. برای نیل به این هدف از مدل تلفیقی روش تحلیلی- تاریخی و روش هرمونتیک اسکینر استفاده شده است. فرضیه پژوهش این است؛ مصدق از دموکراسی لیبرال هدایت شده پیروی کرد اما بافتار سیاسی شکننده مانع تحقق دموکراسی خواهی وی شد. تحلیل نهایی این پژوهش آن است که بافتار سیاسی این دوره ضعیف بوده است و ضعف ریشه ای جامعه مدنی مهم ترین دلیل شکست آموزه های دموکراسی خواهی او شد.

    کلیدواژگان: کنش سیاسی، مصدق، دموکراسی، ایران، جامعه مدنی
  • جایگاه اجتماعی زنان در گذار از دوران جاهلی به اموی
    محمود رضوانی کیا، محمدنبی سلیم*، احمد اشرفی صفحه 6

    بر پایه شواهد تاریخی، زنان در جامعه عرب پیشا اسلام یا عصر جاهلی، از همان جایگاه و حقوقی برخوردار بودند که دیگر زنان جوامع بدوی و عشیرتی روزگار کهن بهره مند بودند. هنگامی که پرتو اسلام بر جامعه عرب تابیدن گرفت، زمینه ارتقای منزلت اجتماعی زن فراهم شد، اما با برآمدن امویان، افکار جاهلی زنده شد و بار دیگر زنان از دیده جامعه مردسالار و سنتی، هدف تهدیدها و آسیبها قرار گرفتند. پژوهش حاضر با طرح این فرضیه که « احیای ارزشها و هنجارهای قومی و جاهلی در عهد امویان در تغییر وضعیت زنان از ایده آل اسلام به وضعیت مقرر عهد جاهلی موثر بوده است » بر سر آن است تا به شیوه مطالعات نظری و بر مبنای استناد به منابع معتبر تاریخی، چگونگی و چرایی احیای ارزشها و هنجارهای قومی و جاهلی در عهد امویان و تاثیر آن بر وضعیت زنان در تغییر از ایده آل اسلام به وضعیت عهد جاهلی را به بحث بکشاند. نتیجه تحقیق نشان می دهد،گرچه اسلام و دعوت پیامبر (ص)، امری فراتر از مسایل قومی و قبیله ای بود، اما در جامعه سنتگرای عرب، در چارچوب ارزش ها و قواعد قبیله ای فهم شد و مبنای عمل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی قرار گرفت و با روی کار آمدن بنی امیه تعصبات جاهلی عربی بیش از پیش جلوه نمود. بازگشت جاهلیت در تمامی ابعاد زندگی مسلمانان خاصه انحطاط منزلت زن در جامعه و خانواده در اثر اختلال در روند تعمیق فرهنگ اسلامی بعد از پیامبر (ص) از جمله پیامدهای آن بود.

    کلیدواژگان: زنان، عصر جاهلی، دوره اموی، حقوق اجتماعی- اقتصادی
  • نقش و جایگاه زنان درباری در نظام وقف امپراتوری عثمانی از دوره سلیمان قانونی تا عبدالحمید دوم
    کبری شوندی، احمد کامرانی فر*، محمدرضا بارانی صفحات 161-187
    امپراتوری عثمانی از جمله پایدارترین دولتهای مسلمان بود که بالغ بر شش قرن در جهان اسلام به حکمرانی پرداخت و نقطه اوج اقتدار آن از دوران سلیمان قانونی آغاز گردید. در بررسی نمودار قدرت، زنان درباری بعنوان" فرمانروایانی در پس پرده" در قالب والده سلطان و یا سوگلی در تحولات مختلف نقش آفرین بودند. از جمله این عرصه ها، وقف و امور خیریه می باشد. وقف، میراثی جاویدان است که بواسطه آن امور خیر و عام المنفعه در جامعه تداوم می یابد. بررسی تاریخچه وقف در امپراتوری عثمانی بدون در نظر گرفتن نقش و جایگاه زنان، تحقیقی ناقص است. پس ضروریست تا با بازشناسی فعالیت زنان درباری بعنوان عناصری تاثیرگذار، تصویری واضح تر از نظام وقف آن دوره ارایه دهیم. گرایش های مذهبی و شرایط مطلوب اقتصادی زنان درباری، باعث گردید تا حضور اجتماعی و دینی آنان در پدیده وقف بویژه در محدوده زمانی دوران سلیمان قانونی تا پایان سلطنت عبدالحمید دوم گسترش یابد. در این مقاله تلاش خواهیم کرد به عنوان مسئله پژوهش، میزان تاثیرگذاری زنان درباری در نظام وقف عثمانی را با توجه به فرضیات ذکر شده، مورد بررسی و کنکاش قرار دهیم. یافته های پژوهش حاکی از آنست که عملکرد مثبت زنان دربار عثمانی سبب تقویت و توسعه روزافزون نظام وقف گردید. مطالب ارایه شده با روشی توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از کتب و مقالات علمی معتبر فراهم گردیده است.
    کلیدواژگان: نقش، زنان واقف، درباری، وقف، عثمانی
|
  • Islamization and Shi'ism in Anatolia
    Hadi Aminian *, Ahmad Ashrafi, Mohammad Nabi Salim Page 1

    The introduction of Islam and, subsequently, Islamic culture into the West Asian regions, is one of the key points in the history of Islam. Although Islam entered these areas through political systems, cultural manifestations such as: Religions and doctrines were effective and moving through the transfer and interaction of subcultures that survived the Near Eastern civilizations. In short, Asia Minor or Anatolia benefited not only from the migration of the Turkic peoples, but also from the immigrants they brought with them, and gave rise to great political and cultural dynamics. This research uses authentic library resources based on the documentary research method to study and analyze the process of Islamization in the area of ancient Asia or Anatolia and its subsequent implications for the influence of Shiite thought and teachings in the distance. Anatolian to the east of the Mediterranean Sea, which were the frontier areas of the Muslim world. The results show that the influence of Iranian civilization and culture on the ethnic minorities of Asia Minor and the coexistence of Shi'ism and Sufism in the 8th and 9th centuries A.H / 13th and 14th centuries A.D led to the consolidation of the process of Islamization, as well as to the Sufism. As part of the process of assimilation into Islamic civilization, it is widespread in West Asia.

    Keywords: Anatolia, Islam, Shi ism, cultural interaction, the Middle Ages A.H
  • A study of the legal laws of Zoroastrian women in the first centuries AH,based on the text of the Pahlavi narrative
    Soheila Kamjoo, Zahra Hamedi *, Elham Malekzadeh Pages 1-34

    Pahlavis narration is a text in Middle Persian with relatively extensive information from religious commentaries and the ritual of Zoroastrian religion is stated in it. The identity of the author and the exact date of writing the text are unknown. But given the specific content and features of the text, it is almost certain that this writing dates back to the first centuries AH it has been written with the aim of explaining and protecting the teaching of Zoroastrianism. Based on the descriptive analytical method, the present study aims to investigate the situation of women in this Pahlavi text. And it seeks to answer the question of the legal status of Zoroastrian women in the first Islamic centuries according to the text of the Pahlavi narration, how wazs it?studies show that the achievements and legal independence of Sassnid women continue to be valid among Zoroastrian women in the first centuries AH,it was preserved and accepted in the context of womens family life they were not limited to their husbands.the research findings show that the author of the text to compel women to follow the code of the house with a relatively sharp tone in the form of jurisprudential religious injunctions, women have been assigned duties.

    Keywords: first centuries AH, Pahlavi narration, legal rules, Zoroastrian women
  • Investigating the Influential Elements in the Babism to Bahaism Eclectic Curve
    Hosseyn Jafari *, Salim Mohammad Nabi, Ahmad Ashrafi Page 2

    During the existence of Islam, the history of Islam has witnessed the emersion of a number of religious sects, many of which distinguish common elements in justifying their beliefs with their own readings. But what has so far been less addressed is the influence of external factors, such as the social, political, religious, and economic conditions of the society, on how these particular elements are used in religious distinctions. This pepear Meanwhile, the influence of these elements has been criticized and criticized in the evolution of the Babite's and bahaisme eclectic concepts, called Bab Mahdaviyat, to the claim of al-Ahwit in Baha'ism under an intellectual curriculum.This pepear Meanwhile, the influence of these elements has been criticized and criticized in the evolution of the Babite's and bahaisme eclectic concepts, called Bab Mahdaviyat, to the claim of al-Ahwit in Baha'ism under an intellectual curriculum.This pepear Meanwhile, the influence of these elements has been criticized and criticized in the evolution of the Babite's and bahaisme eclectic concepts, called Bab Mahdaviyat, to the claim of al-Ahwit in Baha'ism under an intellectual curriculum.

    Keywords: Babbitt, Baha'ism, Sufism, Thinking elements
  • Investigating the shape and function of Tehran’s Hesar during the Qajar period
    Reza Shabani Page 3

    From a historical point of view, the Hesar is an interconnected set of walls, gates, towers and ditches that play the defensive function and protect the city's main environment. Until the advent of the modern world and the collapse of the Hesar, it was thought that it would deprive cities of security. Accordingly, most of the cities were within a strong Hesar, and they were repaired from time to time. Tehran’s Hesar was built by the Shah Tahmasb Safavid’s order in 961 AH, and 323 years later, 1284 AH, was destroyed by Nasser al-Din Shah. In the same year, the construction of a new Hesar was began. During the reign of Reza Shah, with the leadership of Karim Agha Bouzarjomehri, the mayor of Tehran, the Hesar was destroyed in order to develop the city. The issue of this article is to study the shape of Tehran's Hesar such as wall area and strength condition, tower and fortification, use of gates and its aesthetic theme in Qajar architecture, ditch dimensions and its function in the Qajar period. The importance of this article is that in the studies of Tehranology, little attention has been paid to the formal issue of the Hesar, while one of the main features of the city of Tehran, for which it created the capability of the capital, was the fence. This research was formed in response to this question: What was the shape and function of Tehran’ Hesar during the Qajar period?

    Keywords: Tehran, Qajar, wall, tower, Gate
  • Messiah Mehr and Jesus – Two Saviours of Ashkanian Era
    Page 4

    Reports of the earlier Islamic historians about the history of ancient Iran, especially the era of Ashkanian and the beginning of Sasanian dynasty, contain defects and contradictions which are resulted from sources used by these researchers. These historians generally have used two series of sources including: 1) Iranian and Zoroastrian sources, 2) Non-Iranian or western sources. Since these sources are independent of each other, therefore two different chronologies regarding Ashkanian era have been arisen which naturally led to various results with regard to recording the important events of this era. One of these reports is about two separate religious personalities: Mesiah Mehr and Jesus. They obtained the identity and the time of appearance of these two characters from the two different above mentioned sources and unknowingly they considered the two personalities as one character. This article tries to explain briefly the reasons of this topic through the viewpoints of earlier Islamic historians.

    Keywords: Mesiah Mehr, Christ, Jesus, Savior, Islamic historians
  • Assessing Mossadegh's Mentality and Political Response to Democratization in Iran with Emphasis on Civil Society
    Farzaneh Dashti *, Hadis Bagherinia Page 5

    Contemporary Iran has had a tumultuous history in terms of independence and liberation struggles, internal and external struggles, and the presence of great powers, but the era of Mohammed Mossadegh's rise to power due to the unexpected events that followed The era happened, a very important period in the history of contemporary Iran. Because of the thematic significance of this period, there are several theories about the cause of the failure at this juncture. The main question in this study is to what extent does Mosaddeq reflect democratic processes in his political action. To achieve this purpose, a combination of the analytical-historical method and the Hermione Skinner method was used. The research hypothesis is that Mossadegh pursued guided liberal democracy, but the fragile political context prevented his democratization. The final analysis of this study is that the political context of this period was weak and the root weakness of civil society the most important reason for the failure of demo doctrine.

    Keywords: Political Action, Mossadegh, democracy, Iran, Civil Society
  • social status of women In the transition from pre-Islam to Umayyads
    Mahmood Rezvanikia, Mohammadnabi Salim, *, Ahmad Ashrafi Page 6

    According to historical evidences, women in pre-Islamic Arab society enjoyed the same status and rights as other women in ancient tribal societies. When the light of Islam shone on the Arab society, the ground was set for the promotion of the social status of women, but with the rise of the Umayyads, ignorant thoughts promoted and women were once again threatened and harmed by the patriarchal and traditional society. The present study is based on the hypothesis that "the revival of ethnic and pagan values in the Umayyad era was effective in changing the status of women from the ideal of Islam to the status of the pre-Islamic era" Historically valid to discuss how and why the revival of ethnic and pagan values in the Umayyad era and its impact on the status of women in the change from the ideal of Islam to the status of the pre-Islamic era. The result of the research shows that although Islam and were something beyond ethnic and tribal issues, but in the traditional Arab society, it was understood within the framework of tribal values and rules and became the basis of social, political and economic action. With the coming to power of the Umayyads, the pagan Arab prejudices became more apparent. The return of last era in aspects of Muslim life, especially the decline of women's status in society and the family due to the disruption of the deepening process of Islamic culture after the Prophet (PBUH) was one of its consequences.

    Keywords: Women, Pre-Islamic era, Umayyad period, social, economic rights
  • The role and position of court women in the ottoman endowment system of the Ottoman Empire from the period magnificent of Suleiman to Abdelhamid ii
    Kobra Shavandi, AHMAD KAMRANIFAR *, Mohammad Reza Barani Pages 161-187
    The Ottoman Empire was one of the most stable Muslim states that ruled over the Islamic world for over six centuries and the culmination of its authority began in the time of Suleiman the Magnificent. In examining the power diagram, court women played a role in various developments as behind-the-scenes rulers in the form of the sultan's mother or a minor. Among these areas are endowments and charitable affairs. Waqf is an eternal legacy through which good deeds and public benefits continue in society. Examining the history of waqf in the Ottoman Empire without considering the role and status of women is incomplete research. Therefore, it is necessary to recognize the activity of court women as influential elements, to provide a clearer picture of the endowment system of that period. Religious tendencies and favorable economic influences of court women caused their social and religious presence in the phenomenon of waqf, especially in the period of Suleiman the Magnificent to the end of the reign of Abdul Hamid II. In this article, as a research issue, we will try to examine the extent of the influence of court women in the Ottoman endowment system according to the mentioned hypotheses. Findings indicate that the positive performance of women in the Ottoman court led to the strengthening and increasing development of the endowment system. The presented materials have been provided in a descriptive-analytical manner and by using valid scientific books and articles.
    Keywords: role, Waqif women, courtiers, Waqf, Ottomans