فهرست مطالب

fuzzy systems - Volume:18 Issue: 5, Sep-Oct 2021

Iranian journal of fuzzy systems
Volume:18 Issue: 5, Sep-Oct 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/05/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحات 1-17

    مجله سیستم های فازی ایران IJFS یک مجله بینالمللی است که براساس مجموعه هسته Wos ساخته شده است، در این مقاله از روش ها و ابزارهای کتاب سنجی VOSviewer وBibliometrix برای تجزیه و تحلیل انتشارات IJFS از سال 2007 تا 2020 استفاده میشود. در مجموع 716 نشریه مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. ابتدا با توجه به اطالعات اساسی انتشارات، از جمله انتشارات، تعداد انتشارات، تعداد استنادها، تعداد متوسط استنادها و شاخص– h ما یک تجزیه و تحلیل آماری کلی برای ک شف ویژگیهای اساسی و ساختار داخلی انتشارات بعمل می آوریم. سپس با مطالعه ساختار استنادی انتشارات، در این مقاله به تجزیه و تحلیل این مطلب میپردازیم که این مجله بیشتر به چه گروه ها و زمینه هایی توجه دارد. برای خود مجله، ما تعداد استنادها و تعداد نشریات را برای شناسایی محبوبترین نشریات، مولدترین و تاثیرگذارترین نویسندگان/ موسسات/کشورها/مناطق با هم ترکیب میکنیم. در تحلیل شبکه همکاری، ما نقشه شبکه همکاری کشورها/مناطق، موسسات و نویسندگان را برای کاوش در سطوح مختلف همکاری ترسیم میکنیم. شبکه استنادی – مشترک مجله برای بررسی رابطه بین IJFS و سایر مجالت دانشگاهی بین المللی مورد مطالعه قرار گرفته است. در تجزیه و تحلیل کلمات کلیدی، ما در مورد روند توسعه و موضوعات داغ کلمات کلیدی در طول زمان از طریق تجزیه و تحلیل اتفاقات مشترک، نمودار رشد کلمات و تجزیه و تحلیل تکامل موضوعی بحث میکنیم. سرانجام، بر اساس تجزیه و تحلیل بیان شده ، در مورد مشکالت و چالش هایی که ممکن است مجله با آنها روبرو شود، بحث میکنیم و برخی از نتیجه گیری های اصلی بعمل می آید. این مطالعه دارای ارزش مرجع خاص برای توسعه بیشتر محققان مرتبط تحقیقات علمی و مجله است

  • صفحات 19-36

    این مقاله یک حساب جدید و چند بعدی از اعداد فازی نوع -2 (حساب F-IT2-M) را ارایه میدهد، نتیجه آن، یک مجموعه فازی چند بعدی است. این حساب، دقت محاسبات و دامنه مسایل حل شده در رابطه با فاصله حسابی فازی استاندارد نوع-2 فعلی استفاده شده را افزایش میدهد. حساب پیشنهادی F-IT2-M دارای خصوصیات ریاضی است که حساب SF-IT2 نیست. به لطف این خصوصیات، این حساب نتایج محاسبه دقیقی را فراهم میآورد که از نظر عدم اطمینان بیش از حد یا کمتر از حد تخمین زده نمیشوند. این مقاله شامل مقایسه هردو نوع کاربرد حساب با دو مسئله میباشد. حساب فازی یک کار تمام شده نیست و در مرحله رشد و توسعه مداوم است. حساب F-IT2-M نوع برتر حساب  غیر- فازی(IT2-M) است.

  • صفحات 37-51

    این مقاله یک کالس از مسایل بهینه سازی اعتبار (CO) را مطالعه میکند، که در آن یک هدف محدب با محدودیت های اعتبار مبهم به حداقل میرسد. مسئله CO در نظر گرفته شده معموال سخت قابل حل است. هدف ما در این مقاله بحث در مورد تقریبهای قوی معادل محدودیت های اعتبار مبهم است. تحت فرضیات معتدل، خاصیت بست ه، مربوط به ناحیه امکانپذیر از محدودیت اعتبار بحث شده است. با استفاده از نتایج بدست آمده، این مقاله به تقریب های قوی معادل محدودیته ای اعتبار تحت دو نوع مجموعه ی مبهم از توزیع احتمال میپردازد. نوع اول مجموعه مبهم، مبتنی بر تابع نمایی توزیع امکان است، در حالی که نوع دوم مجموعهی مبهم یک مورد جزیی از نوع اول است و بر اساس اطالعات دامنه و انتظار متغیرهای فازی است. تکنیک های تقریب توسعه یافته هنگام ایجاد راه حلهای ایمن سازی شده با عدم اطمینان توزیع قادر به استفاده از دانش مجموعه های مبهم هستند. در نتیجه، تقریبهای ایمن بدست آمده از محدودیتهای اعتبار مبهم، از نظر محاسباتی، محدودیتهای محدب/خطی هستند. برای استفاده از رویکرد تقریب پیشنهادی، به یک مسئله بهینه سازی اوراق بهادار پرداخته می شود، که درآن سرمایه گذار قرار است یک نمونه از اوراق برای به حداکثر رساندن ارزش در معرض خطر بازده کل خود تحت اطالعات پشتیبانی و انتظارات بازده نامشخص را بیابد. ما از دو نوع تقریب معادل قوی برای محدودیتهای اعتبار استفاده میکنیم. نتایج محاسباتی، استدلال های ما را پشتیبانی میکند.

  • صفحات 53-68

    ین مقاله با تک نرم ها و پوچ نرم ها به عنوان عملیات نیم گروهی اساسی که تعویضپذیر و یکنواخت  صعودی است سرو کار دارد. این عملیات ابتدا بر روی فاصله واحد معرفی و بعدا به شبکه های محدود تعمیم یافت. در   کالینا 2019 آنها روی مجموعه های مرتب جزیی محدود معرفی شدند. این مشارکت یک تعمیم و گسترش از نتایج در  کالینا 2019  است. برخی از شرایط الزم و برخی از شرایط کافی برای وجود تک نرم های خودتوان و پوچ نرمهای خودتوان روی مجموعه های مرتب جزیی محدود مورد مطالعه قرار گرفته است.

  • صفحات 69-85

    در این مقاله، کنترل کننده GPC-fuzzy برای تعیین دوز دارویی و کنترل پیشرفت بیماری HIV براساس مدل ریاضی ارایه شده است. برای این منظور، یک مدل فازی تاکاگی-سوگنو (TS) برای شناسایی رفتار غیرخطی مدل HIV تولید شده است. پارامترهای مدل TS با استفاده از کمترین مربعات خطا تخمین زده میشوند. در این مقاله، سه سناریو برای کنترل بیماری HIV ارایه شده است. در سناریو اول، بر اساس مدل فازی تاکاگی-سوگنو، یک کنترل پیشبینی تعمیم یافته (GPC) برای تعیین دوز دارویی به صورت روزانه طراحی شده است. سناریو دوم و سوم به گونهای طراحی شده اند که برای پیاده سازی عملی همخوانی بیشتری داشته باشند. در سناریو دوم، از آنجاییکه پارامترای بیولوژیکی بیماران متفاوت است، تغییرات در پارامترهای بیولوژیکی در مدلسازی اعمال شده است. در این قسمت محدوده تغییرات پارامترهای ریاضی بدست آورده شده و این تغییرات در مدل ریاضی اعمال شده و در نهایت کنترل کننده پیاده سازی شده است. در سناریو سوم، از آنجاییکه اندازه گیری مقدار سلول های سالم افراد بیمار به صورت روزانه پرهزینه است، فرض شده است ک ه اطالعات سلولهای سالم بیماران به صورت ماهانه در دسترس است و بدین ترتیب دوز دارویی به صورت ماهانه تعیین میشود. بنابراین زمان نمونه برداری خروجی به 30 افزایش یافته و یک سیستم چند نرخه خواهیم داشت. نتایج نشان میدهد که مدل فازی تاکاگی-سوگنو مدل ریاضی بیماری را به خوبی مدل سازی میکند و در همه سناریو ها عملکرد کنترل کننده مناسب است و مقدار سلولهای سالم بر روی میزان قابل قبولی کنترل شده است.

  • صفحات 87-105

    هدف مسئله پستچی چینی سلسله مراتبی (HCPP) که یکی از انواع مسایل پستچی (CPP) است، بازدید حداقل یکبار از قوسهایی است که براساس روابط تقدم طبقهبندی میشوند و یافتن کوتاه ترین تور یا تورها است. در HCPP ، اگر مقادیر زمان سفر بین دو گروه تشکیل دهنده هزینه واضح نباشد، آنگاه میتوان گفت این نوع مسیله، مسئله سلسله مراتبی پستچی چینی با زمانهای سفر فازی) FTT- HCPP) است. در مسایل زندگی واقعی چون زمان سفر بین گره ها به دلیل عوامل مختلف ثابت نیست، در این مطالعه در ضرایب تابع هدف یک مسئله نمونه اندازه -کوچک از اعداد فازی مثلثی استفاده میشود. از روش های مختلف رتبه بندی برای غیرفازی کردن اعداد فازی استفاده شده و نتایج بدست آمده مقایسه میشوند. مدل ریاضی شکل گرفته با استفاده از نرم افزار CPLEX 3.2.24 GAMS solver حل شده است. علاوه براین، دراین مطالعه، یک مسئله بزرگ در زندگی واقعی مورد بحث قرار گرفت. ضرایب تابع هدف نشان دهنده زمان سفر بین دو گروه در مطالعه موردی مورد بحث به عنوان اعداد فازی ذوزنقه ای در نظر گرفته شدند. با توجه به ماهیت سخت NP مسیله، مدل ریاضی نمیتواند در فاصله زمانی مناسب راه حلهایی را برای مسایل با اندازه بزرگ در بازه زمانی مناسب پیدا کند. به همین دلیل، در این مطالعه روش ابتکاری مبتنی بر الگوریتم (GS) و روش ابتکاری meta مبتنی بر بهینه سازی کلنی مورچه (ACO) برای حل مسئله زندگی واقعی پیشنهاد شده است. الگوریتم های پیشنهادی با استفاده از زبان برنامه نویسی 2019b-Matlab کدگذاری میشوند. با استفاده از الگوریتم های توسعه یافته، نتایج روش های مختلف رتبهبندی و زمان حل، مقایسه گردید.

  • صفحات 107-127

    روش سازمان رتبه بندی ترجیحی برای غنیسازی ارزیابیها (PROMETHEE) خانواده - ای از روش های تصمیمگیری چند معیاره (MADM) رتبه بندی را تشکیل میدهد که طی سالهای گذشته توسط محققان از بسیاری از مناطق به خدمت گرفته شده است. به لطف مزیت انواع مختلف از عملکردهای ترجیحی، نتایج قابل اعتماد و روشنی را ارای ه میدهد. در این مقاله، ما از مزایای مجموعه فازی جفت متعامد q -مرحله) به طور خالصه، ROFS-q) در این استراتژی راه حل استفاده می کنیم. این مدل، ROFS-q ، یک فرم کلی از مجموعه فازی فیثاغورثی (PFS) است، زیرا فضای جفت متعامد قابل قبول را گسترش میدهد و توانایی مقابله با اطالعات دقیق و مبهم را دارد. روش گسترش ما روش PROMETHEE ، از اعداد فازی جفت متعامد q -مرحله برای ارایه رتبه بندی گزینه ها استفاده میکند، که به ما امکان میدهد اطالعات نامشخص و مبهم را با دقت بیشتری بیان کنیم. از تابع ترجیح معیار معمولی برای اندازه گیری ترجیح گزینه ها استفاده شده است. یک ترتیب جزیی از گزینه ها با در نظر گرفتن جریانهای خروجی و ورودی گزینه ها بدست میآید که به I PROMETHEE معروف است. عالوه براین، یک ترتیب کلی با در نظر گرفتن روند II PROMETHEE به نتیجه میرسد. به عنوان یک تمرین عددی، انتخاب یک پیمانکار برای یک پروژه ساختمانی را در نظر میگیریم. تجزیه و تحلیل کامل برای نشان دادن کاربرد تکنیک ناشی از روش ما انجام شده است. سپس، نتایجی را که بدست می آوریم با نتایج حاصل از رویکردهای موجود، از جمله ELECTRE فازی جفت متعامد q -مرحله، VIKOR فازی جفت متعامد q -مرحله و عملگرهای تجمع فازی جفت متعامد q -مرحله مقایسه می کنیم. به این ترتیب دقت و اثر بخش ی کار ارایه شده به طور قطعی تایید میشود.

  • صفحات 129-140

    در این مقاله، یک روش جدید برای بررسی مسئله تثبیت قوی سیستمهای فازی -Takagi Sugeno (S-T) مرتبه کسری منفرد مستطیلی نامشخص با مرتبه کسری 1 < α < 0 ارایه شده است. ابتدا، با طراحی یک جبران کننده دینامیکی جدید، سیستم فازی S-T مرتبه کسری منفرد مستطیلی نامشخص به یک سیستم فازی S-T مرتبه کسری منفرد مربع نامشخص تقویت شده تبدیل میشود. سپس یک شرط کافی به صورت نامساویهای ماتریسی خطی (LMI) برای تثبیت قوی سیستم فازی (S-T) مرتبه کسری منفرد مستطیلی نامشخص بدست آمده است. سرانجام، برای تایید اثربخشی نتایج پیشنهادی، یک مثال عددی آورده شده است.

  • صفحات 141-154

    این مقاله بیشتر ساختارهای توپولوژیکی ناشی از عملگرهای تقریب L -فازیسازی را مورد مطالعه قرار میدهد، که در آن L نشانگر یک جبر کامال توزیعی دمورگان است. ابتدا، توپولوژی های الکساندروف ناشی از روابط L-فازی با توجه به عملگرهای تقریب L -فازیسازی بررسی میشوند. به خصوص، رابطه بین توپولوژی های الکساندروف مورد بحث قرار میگیرند. سپس، مجموعه های شبه تشابه روابط L -فازی بر اساس توپولوژی های الکساندروف ناشی از عملگرهای تقریب L -فازیسازی باال و پایین پیشنهاد شده است. در ضمن، خصوصیات مجموعه های شبه تشابه مورد بحث قرار گرفته است و برای نشان دادن تفاوت بین مجموعه تشابه روابط فازی و مجموعه شبه – تشابه روابط L -فازی ارایه شده است.

  • صفحات 155-172

    تازگی متغیر فازی نوع -2 (T2FV) توزیع امکان ثانویه فازی آن است. در اینجا، هدف ما ایجاد فرم جدیدی از غیرفازی سازی متغیرهای فازی مثلثی نوع -2 (TT2FVs) بر اساس کاهش نوع است. ما همچنین، با ارایه مثالهای عددی برتری آن را در مقایسه با سایر مدلهای موجود نشان می دهیم. سپس، ما یک مسئله بازی ماتریسی را در محیط فازی نوع-2 توسعه میدهیم تا کاربرد روش پیشنهاد غیرفازی سازی در یک وضعیت دنیای واقعی را نشان دهیم. براساس این روش غیرفازی سازی، دو مدل برنامه ریزی خطی قطعی استخراج شده است که متعاقبا با استفاده از نرم افزار 0.17 LINGO روش سیمپلکس حل میشوند. همچنین، بازده مورد انتظار برای بازیکن حداکثر، به عنوان TT2FV محاسبه میشود که مطلوب است. سرانجام، برای نشان دادن اعتبار و کاربرد، روش پیشنهادی با مسئله ممنوعیت پلاستیک نشان داده شده است.

  • صفحات 173-180

    در این مقاله، مفهوم نیمرابط شبهپیوسته را معرفی می کنیم. رابطه آن با پیوستگی در متغیر دوم را نشان میدهیم و توصیفی از تمام نیمرابط های S ارای ه میدهیم، به گونه ای که کوچکترین نیمرابط مبتنی بر انتگرال کلی S -همگن است. این مطلب مسئله باز 29.2 پیشنهادی توسط Borzova. J Molnarova در مقاله [2 [را بطور کامل حل می کند.

  • صفحات 181-198

    یک استراتژی جدید برای بهینه سازی طراحی با استفاده از مفهوم تابع برتری فازی بیان شده است. این روش به شکل مو ثری از تجربیات طراح با استفاده از توابع برتری استفاده میکند و همچنین قادر است یک مساله بهینه سازی چندهدفه مقید را به یک مساله بهینه سازی تکهدفه نامقید تبدیل کند. این دو موضوع مهمترین خصوصیات روش ارایه شده است که با استفاده از آنها میتوان به حل کاربردیتر در زمان کمتر رسید. برای پیاده سازی روش ارایه شده، دو بهینه سازی طراحی یک هواپیمای بیسرنشین در نظر گرفته شده است که عبارتند از: بهینه سازی معین و بهینه سازی نامعین. مساله بهینه سازی در این مقاله یک مساله چندهدفه مقید است که با توجه به توانایی الگوریتم ژنتیک، این الگوریتم به عنوان بهینه ساز انتخاب شده است. عدم قطعیتهایی نیز در نظر گرفته شده که از روش شبیه سازی مونت- کارلو برای مدلسازی آن ها استفاده شده است. نتایج به دست آمده عملکرد خوب این روش را در دستیابی به حلهای بهینه و مقاوم نشان میدهد.

|
  • T. T. Lei *, Y. Qin, Z. S. Xu, R. A. Borzooei Pages 1-17

    Iranian Journal of Fuzzy Systems (IJFS) is an international journal, based on the WoS core collection, this paper uses bibliometric methods and tools (VOSviewer and Bibliometrix) to analyze the publications of IJFS from 2007 to 2020. A total of 716 publications are analyzed. Firstly, according to the basic information of the publications, including the type of publications, the number of publications, the number of citations, the average number of citations and the h-index, we conduct a general statistical analysis to explore the basic characteristics and internal structure of the publications. Afterwards, by studying the citation structure of publications, this paper analyzes which groups and fields the journal is more concerned about. For the journal itself, we combine the number of citations and the number of publications to identify the most popular publications, the most productive and influential authors/institutes/countries/regions. In the collaboration network analysis, we map the collaboration network of countries/regions, institutes and authors to explore the different levels of collaboration. The co-citation network of the journal is studied to explore the relationship between IJFS and other international academic journals. In the analysis of keywords, we discuss the development trend and hot topics of keywords over time through co-occurrence analysis, word growth graph and thematic evolution analysis. Finally, based on the above analysis, we discuss the problems and challenges that the journal may face, and some main conclusions are drawn. This study has certain reference value for the further development of the related researchers  scientific research and the journal.

    Keywords: Iranian Journal of Fuzzy Systems, bibliometric analysis, collaboration networks, thematic evolution
  • A. Piegat *, M. Landowski Pages 19-36

    The article presents a new, multidimensional arithmetic of type 2 fuzzy numbers (M-IT2-F arithmetic) in which the result is a multidimensional fuzzy set. This arithmetic increases the accuracy of calculations and the scope of problems solved in relation to the currently used interval type 2 standard fuzzy arithmetic (IT2-SF arithmetic). The proposed M-IT2-F arithmetic has mathematical properties that IT2-SF arithmetic does not have. Thanks to these properties, it provides accurate calculation results that are not over- or under-estimated in terms of uncertainty. The paper contains comparisons of both types of arithmetic in application to two problems. Fuzzy arithmetic is not a finished work and is in a phase of continuous improvement and development. M-IT2-F arithmetic is a higher form of M-IT2 (non-fuzzy) arithmetic.

    Keywords: Fuzzy arithmetic, epistemic fuzzy arithmetic, multidimensional fuzzy arithmetic, fuzzy arithmetic type 2, arithmetic of interval type 2 fuzzy numbers, Granular computing, Soft computing, Uncertainty Analysis, Artificial Intelligence
  • N. Q. Liu *, Y. J. Chen, Y. K. Liu Pages 37-51

    This paper studies a class of credibilistic optimization (CO) problems, in which a convex  objective is minimized subject to ambiguous credibilistic constraints. The considered CO problem is usually computational intractable. Our purpose in this paper is to  discuss the robust counterpart approximations of ambiguous credibilistic constraints. Under mild assumptions, the closed property about the feasible region of credibilistic constraint is discussed. Using the obtained results, this paper deals with the robust counterpart approximations of credibilistic constraints under two types of ambiguity sets of possibility distributions. The first type is exponential function-based ambiguity set of possibility distribution, while the second type of ambiguity set is a particular case of the first one, and it is based on range and expectation information of fuzzy variables. The developed approximation techniques are capable to utilize the knowledge of ambiguity sets of possibility distributions when building distribution uncertainty-immunized solutions. As a result, the obtained safe approximations of ambiguous credibilistic  constraints are computationally tractable convex/linear constraints.  To apply the proposed approximation approach, a portfolio optimization problem is addressed, in which the investor is to find a portfolio to maximize the value-at-risk of his total return under the support and expectation information of uncertain returns. We use two types of robust counterpart approximations to credibilistic constraints.  The computational results support our arguments.

    Keywords: Credibilistic optimization, credibilistic constraint, ambiguity set, safe approximation
  • M. Kalina *, O. Staˇsov´A Pages 53-68

    The paper deals with uninorms and nullnorms as basic semi-group  operations which are commutative and monotone (increasing). These operations were first introduced on the unit interval and later generalized to bounded lattices. In [Kalina 2019], they were introduced on bounded posets. This contribution is a generalization and extension of the results in [Kalina 2019]. Some necessary and some sufficient conditions for the existence of idempotent uninorms and idempotent nullnorms  on bounded posets are studied. Finally, some application examples are provided.

    Keywords: Associative operation, idempotent semi-group, commutative monoids, Fuzzy connectives
  • A. Vafamand *, A. Fatehi, S. M. Emad Oliaee Oliaee Pages 69-85

    This paper proposes a fuzzy-GPC based on a mathematical model of human immunodeficiency virus (HIV) to determine the drug dosage and control the progression of the illness. For this purpose, a Takagi-Sugeno (TS) fuzzy model is generated to identify the nonlinear behavior of HIV. The parameters of HIV are estimated by the least square error (LSE) estimation method. Moreover, three scenarios are proposed to control HIV. In scenario 1, according to TS fuzzy model, generalized Predictive Control (GPC) is designed for a daily base drug therapy. Scenario 2 and 3 are more practical. In scenario 2, since the biological behavior of patients are different, the variation in the patients biology is taken into account by generating data according to a group of patients with varying parameters in their mathematical model. In senario3, since daily diagnosis of patient’s health is costly, it is assumed that a patient information is available every month, and drug dosage is determined each month. As a result of which, the sample time of the measurement increases to 30 make it a multi-rate system. The result shows that the TS fuzzy models  the mathematical model of HIV very well, and in all scenarios, the proposed controller has a good performance and the number of healthy cells are controlled in acceptable amount.

    Keywords: Human immunodeficiency virus(HIV), drug dosage, TS fuzzy model, Fuzzy-General Predictive Control(GPC), varying parameters, increasing sample time
  • O. C¸. S¨Okmen *, M. Yılmaz Pages 87-105

    The hierarchical Chinese postman problem (HCPP), one of the kinds of Chinese postman problem (CPP), aims to visit at least once the arcs are classified according to their precedence relations and to find the shortest tour or tours. In HCPP, if the travel time values between two nodes constituting the cost are not crisp, this problem type can be said to be the hierarchical Chinese postman problem with fuzzy travel times (HCPP-FTT). In real-life problems, as the travel time between the nodes is not fixed due to various factors, in this study triangular fuzzy numbers are used at objective function coefficients of a small-size sample problem. Different ranking methods are used to defuzzify the fuzzy numbers and the acquired results are compared. The mathematical model formed is resolved using CPLEX solver GAMS 24.2.3 software. Besides, in this study, a large-size real-life problem was discussed. The objective function coefficients representing the travel time between the two nodes in the case study discussed were considered as trapezoidal fuzzy numbers. Due to the NP-hard nature of the problem, the mathematical model cannot find solutions in large size problems in the appropriate time interval. For this reason, in this study, the heuristic method based on the Greedy Search (GS) algorithm and the meta-heuristic method based on ant colony optimization (ACO) is proposed for the solution of the real-life problem. The proposed algorithms are coded using the Matlab-2019b programming language. Using the developed algorithms, the results of different ranking methods and solution times were compared.

    Keywords: Hierarchical Chinese postman problem, arc routing problem, Fuzzy number, Fuzzy ranking methods
  • M. Akram *, Shumaiza Shumaiza Pages 107-127

    The preference ranking organization method for enrichment of evaluations (PROMETHEE) {constitutes a family of outranking} multiple-attribute decision-making (MADM) methods {that has been adopted by researchers from many areas during} the last years.It provides reliable and clear results {thanks to the} advantages of different types of preference functions.{In this paper, we incorporate the benefits of $q$-rung orthopair fuzzy set (for short, $q$-ROFS) in this strategy of solution.} {This model, $q$-ROFS, is a generalized form of Pythagorean fuzzy set (PFS)}, as it {broadens} the space of acceptable orthopairs and {has} an ability to deal with more elaborate and vague information.The technique of {our extension of the} PROMETHEE method {uses} $q$-rung orthopair fuzzy numbers to {render} the ratings of alternatives, {which allows us} to express {uncertain and vague information more accurately}.The usual criterion preference function {has} been used to measure the preferences of {the} alternatives.A partial ordering of alternatives is obtained by considering the outgoing and incoming flows of alternatives, which is known as PROMETHEE I.Furthermore, a complete ordering is accomplished by taking into account the procedure of PROMETHEE II.As a numerical {exercise, we consider the selection of a contractor for a construction project}.{A full analysis} is performed {to illustrate the application of the technique that stems from our approach}.{Then we compare the results that we obtain with the results from existing approaches, including $q$-rung orthopair fuzzy ELECTRE, $q$-rung orthopair fuzzy TOPSIS, $q$-rung orthopair fuzzy VIKOR and $q$-rung orthopair fuzzy aggregation operators.In this way the accuracy and effectiveness of the presented work is conclusively validated}.

    Keywords: q-rung orthopair fuzzy numbers, PROMETHEE technique, preference functions
  • X. F. Zhang *, J. Ai Pages 129-140

    This paper presents a novel method to investigate the robust stabilization problem of uncertain rectangular singular fractional order Takagi-Sugeno (T-S) fuzzy systems with the fractional order 0 < α < 1. Firstly, the uncertain rectangular singular fractional order T-S fuzzy system is transformed into an augmented uncertain square singular fractional order T-S fuzzy system by designing a new T-S fuzzy dynamic compensator. Secondly, a sufficient condition in the form of linear matrix inequalities (LMI) is obtained for the robust stabilization of the uncertain rectangular singular fractional order T-S fuzzy system. Finally, a numerical example is given to verify the effectiveness of the results proposed.

    Keywords: Fractional order systems, rectangular singular systems, T-S fuzzy systems, dynamic compensator, linear matrix inequalities
  • C. Y. Wang *, L. Wan, B. Zhang Pages 141-154

    This paper further studies topological structures induced by L-fuzzifying approximation operators, where L denotes a completely distributive De Morgan algebra. Firstly, the Alexandrov topologies induced by L-fuzzy relations are investigated with respect to L-fuzzifying approximation operators. Especially, the relationships among those Alexandrov topologies are discussed. Secondly, pseudo-similarity sets of L-fuzzy relations are proposed based on the Alexandrov topologies induced by upper and lower L-fuzzifying approximation operators. Meanwhile, the properties of pseudo-similarity sets are discussed, where some examples are presented to show the differences between similarity set of fuzzy relations and pseudo-similarity set of L-fuzzy relations.

    Keywords: L-fuzzy relation, topology, L-fuzzifying approximation operator, pseudo-similarity set
  • M. R. Seikh *, S. Karmakar, O. Castillo Pages 155-172

    The novelty of the type-2 fuzzy variable (T2FV) is its fuzzy secondary possibility distribution. Here, we aim to formulate a new defuzzification model of triangular type-2 fuzzy variables (TT2FVs) based on type reduction. We also show its superiority compared to other existing models by providing some numerical examples. Later, we develop a matrix game problem in the type-2 fuzzy environment to show the applicability of the proposed defuzzification method in a real-world situation. Based on this defuzzification method, two crisp linear programming models are derived, which are subsequently solved by the simplex method using LINGO 17.0 software. Also, the expected pay-off for the maximizing player is calculated as TT2FV, which is desirable. Finally, to show the validity and applicability, the proposed methodology is illustrated with the plastic ban problem.

    Keywords: Matrix game, triangular type-2 fuzzy variable, type reduction, Ranking function, plastic ban problem
  • T. N. Luan *, D. H. Hoang, T. M. Thuyet Pages 173-180

    In this paper, we introduce the concept of pseudo-continuous semicopula. We show its relationship with continuity in the second variable and provide a characterization of all semicopulas S such that the smallest semicopula-based universal integral is S-homogeneous. This completely solves Open problem 2.29 proposed by J. Borzov´a-Moln´arov´a et al. in the paper [2].

    Keywords: Semicopula, the smallest semicopula-based universal integral, homogeneity
  • M. R. Setayandeh *, A. R. Babaei Pages 181-198

    A novel strategy to design optimization is expressed using the fuzzy preference function concept. This method efficiently uses the designer’s experiences by preference functions and it is also able to transform a constrained multi-objective optimization problem into an unconstrained single-objective optimization problem. These two issues are the most important features of the proposed method which using them, you can achieve a more practical solution in less time. To implement the proposed method, two design optimizations of an unmanned aerial vehicle are considered which are: deterministic and non-deterministic optimizations. The optimization problem in this paper is a constrained multiobjective problem that with attention to the ability of genetic algorithm, this algorithm is selected as the optimizer. Uncertainties are considered and the Monte Carlo simulation (MCS) method is used for uncertainties modeling. The obtained results show a good performance of this technique in achieving optimal and robust solutions.

    Keywords: Robust design, multidisciplinary design optimization, preference function, Fuzzy logic, Genetic Algorithm