فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی
پیاپی 31 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 20
|
  • بهرام پیروز، روح الله کیان فر*، حسین جانمحمدی، علی میرقلنج صفحات 1-9

    این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات افزودن سطوح مختلف پودر دارچین بر عملکرد تولید و صفات کیفی تخم مرغ مرغان تخم گذار در جیره های بر پایه گندم طراحی شد. در این آزمایش از 168 قطعه مرغ تخم گذار لگهورن سویه های-  لاین w-36 در سن 60 هفتگی استفاده شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 7 تیمار و 6 تکرار (4 قطعه مرغ برای هر تکرار) انجام شد. جیره های آزمایشی عبارت بودند از: جیره شاهد بر پایه گندم و سویا،جیره شاهد + 0/05 درصد آنتی بیوتیک نیوسین، جیره شاهد + 0/05 درصد آنزیم زایلاناز، جیره شاهد + 0/05 درصد ویتامین E، جیره شاهد + 1 درصد پودر دارچین،جیره شاهد + 2 درصد پودر دارچین و جیره شاهد + 3 درصد پودر دارچین. نتایج نشان داد که همه تیمارهای آزمایشی به جز آنتی بیوتیک نسبت به تیمار شاهد باعث افزایش تولید تخم مرغ شدند (0/05>p). هیچ کدام از تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری بر وزن تخم مرغ های تولیدی نداشتند. تیمارهای حاوی پودر دارچین، ویتامین E و آنزیم زایلاناز به صورت معنی داری باعث افزایش توده تخم مرغ تولیدی شدند (05/0>p). تیمارهای حاوی دارچین و ویتامین E به طور معنی داری باعث کاهش ضریب تبدیل غذایی شدند (0/05>p) اثر تیمارهای آزمایشی بر اکثر صفات کیفی تخم مرغ ها معنی دار نبود. در کل نتیجه گیری می شود که استفاده از 2 درصد دارچین در جیره مرغان تخمگذار منجر به بهبود عملکرد و افزایش ماندگاری تخم مرغ شد.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، آنزیم زایلاناز، دارچین، کیفیت تخم مرغ، ویتامین E
  • حسن نظری زاده*، سید محمد حسینی، جواد پوررضا صفحات 10-21

    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر عصاره الکلی آویشن بر کاهش اثرات آفلاتوکسین و اکراتوکسین در جوجه های گوشتی انجام پذیرفت. در این آزمایش از  384 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس- 308 در قالب طرح کاملا تصادفی به روش فاکتوریل2×2×2 با 8 تیمار، 4 تکرار و 12 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایش شامل: 1: جیره پایه (شاهد)، 2: جیره پایه+ ppb 500آفلاتوکسین، 3: جیره پایه + ppb 250 اکراتوکسین، 4: جیره پایه+ ppb 500 آفلاتوکسین با ppb 250 اکراتوکسین، 5: جیره پایه+ 0/3 درصد عصاره آویشن، 6: جیره پایه + ppb 500 آفلاتوکسین با 0/3 درصد عصاره آویشن، 7: جیره پایه + ppb 250 اکراتوکسین با 0/3 درصد عصاره آویشن، 8: جیره پایه+ ppb 500 آفلاتوکسین با ppb 250 اکراتوکسین با 0/3 درصد عصاره آویشن بودند. نتایج نشان داد که افزودن عصاره الکلی گیاه آویشن به جیره جوجه های گوشتی سبب بهبود صفات عملکردی در مقایسه با تیمار شاهد شده است و همچنین جوجه های دریافت کننده عصاره الکلی به همراه آفلاتوکسین و اکراتوکسین عملکرد بهتری را نسبت به جوجه های که فقط آفلاتوکسین و اکراتوکسین را دریافت کرده بودند از خود نشان دادند. این در حالی است که افزودن عصاره الکلی به جیره جوجه های گوشتی در مقایسه با تیمار شاهد غلظت فراسنجه های خونی، آنزیم های کبدی و وزن اندام های داخلی از لحاظ آماری تفاوت معنی داری را نشان ندادند. اما جوجه های که همراه با آفلاتوکسین و اکراتوکسین عصاره الکلی آویشن را دریافت کرده بودند در مقایسه با پرنده های که فقط آفلاتوکسین و اکراتوکسین را در جیره دریافت کرده بودند غلظت فراسنجه های خونی، آنزیم های کبدی و وزن اندام های داخلی آنها بهبود یافت. پیشنهاد می شود از گیاهان بومی مناطق مختلف به منظوربررسی و پژوهش برای کاهش اثرات مخرب مایکوتوکسین ها استفاده شود.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، آویشن، اکراتوکسین، جوجه های گوشتی، عصاره الکلی
  • امید جنگجو، حسن صالح*، محمدطاهر میرکزهی، محمدجواد آگاه صفحات 22-30

    این مطالعه به منظور ارزیابی تاثیر پروبیوتیک مولتی بهسیل، پروبیوتیک پروتکسین،آنتی بیوتیک تتراسایکلین و شکل خوراک (آردی و پلت) روی عملکرد، پاسخ ایمنی و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی استفاده شد. در مجموع 960 جوجه یک روزه از هردو جنس سویه راس 308، به صورت تصادفی با هشت تیمار دارای چهار تکرارو 30 پرنده برای هر تکرار، در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل 4×2، انجام شد. فاکتورها شامل دو شکل خوراک (آردی و پلت) و چهار نوع افزودنی (فاقد افزودنی، پروبیوتیک مولتی بهسیل، پروبیوتیک پروتکسین و آنتی بیوتیک) بود. جوجه ها به صورت آزاد و به مدت 42 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که شکل خوراک بر خوراک مصرفی، اضافه وزن و ضریب تبدیل در دوره های مختلف رشد تاثیر معنی داری دارد (0/05<p). جیره های پلت در مقایسه با جیره های آردی تفاوت معنی داری در اضافه وزن، ضریب تبدیل و خوراک مصرفی را نشان دادند. جیره های مکمل شده با پروبیوتیک در مقایسه با شاهد، تاثیر معنی داری بر روی عملکرد جوجه های گوشتی نشان دادند (05/0>p). اثر متقابل بین شکل خوراک و افزودنی ها در هیچ یک از فراسنجه های ارزیابی شده، معنی دار نبود (0/05>p). مکمل های مختلف تاثیر معنی داری روی ایمینوگلوبولین M و کل سرم خون نشان داد (0/05<p) و بیشترین تاثیر متعلق به جوجه های تغذیه شده با پروبیوتیک مولتی بهسیل بود.افزودنی ها در اثرات تیمار، اصلی و متقابل، هیچ تاثیر معنی داری روی فراسنجه های خونی نداشتند (0/05<p). با توجه به تاثیرات مشابه این دوپروبیوتیک می توان بیان داشت که پروبیوتیک مولتی بهسیل توان جایگزینی با پروبیوتیک پروتوکسین و آنتی بیوتیک در جیره طیور را دارد.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، پروبیوتیک، تتراسایکلین، جوجه گوشتی، سیستم ایمنی
  • حسن روحانی پور، داود شریفی*، غلام حسین ایراجیان صفحات 31-42

    تغییرات ساختاری در اندام های حیاتی مثل کبد، روده و اویداکت مرغ های تخمگذار با تغذیه بعضی ترکیبات می تواند عملکرد تولیدی آ ن ها را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تغییرات ریخت‎شناسی در بافت کبد، روده و اویداکت مرغ های تخمگذار در اثر تغذیه با جیره غنی از امگا-3 و حاوی سطوح مختلف ال-کارنیتین بود. تعداد 120 قطعه مرغ تخمگذار لوهمن سفید (LSL Lohman) در سن 34 هفتگی، در یک آزمایش فاکتوریل 3×2 با دو سطح امگا-3 (صفر، 3 درصد) و سه سطح ال-کارنیتین (صفر، 100 و 200 میلی گرم در کیلوگرم) در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار و 4 قطعه پرنده در هر تکرار به مدت 70 روز بررسی شد. با تغذیه جیره حاوی100 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین عرض کریپت روده افزایش یافت (0/05>p). افزودن 100 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین سبب کاهش در میزان قطر سلول هپاتوسیت کبد شد (0/05>p). تغذیه جیره غنی شده با امگا-3 باعث افزایش ارتفاع بافت پوششی مگنوم شد (0/05>p). افزودن 100 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین به جیره معمولی و غنی شده با امگا-3 ارتفاع چین ایستموس را افزایش داد (0/05>p). این تحقیق نشان داد که افزودن سطح 100 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین به جیره دارای اسیدهای چرب امگا-3 باعث افزایش ارتفاع چین مگنوم می شود و افزودن 200 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین به جیره معمولی باعث کاهش ارتفاع کرک روده و در جیره غنی از امگا-3 تاثیری بر خصوصیات مورفولوژیکی روده نداشت. به طور کلی، افزودن 100 یا 200 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین همراه با جیره غنی از اسید‎ چرب امگا-3 اثری بر ریخت‎شناسی بافت کبد مرغ های تخمگذار نداشت ولی جیره حاوی امگا-3 و یا افزودن 100 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین به جیره غنی شده با امگا-3 باعث بهبود وضعیت اویداکت مگنوم و ایستموس مرغ های تخمگذار شد که می تواند سبب بهبود عملکرد تولیدی شود. انجام مطالعات بیشتر در این زمینه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ال-کارنیتین، امگا-3، ریخت‎شناسی اویداکت، روده، مرغ های تخمگذار
  • ایمان حاج خدادادی*، محمدرضا بهرامی، حسینعلی قاسمی صفحات 43-50

    در این تحقیق تاثیر سطوح مختلف کروم پیکولینات، برعملکرد، کیفیت تخم و فراسنجه ‎های خونی در بلدرچین های تخمگذار در اواخر دوره تولید مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش از 600 قطعه بلدرچین ژاپنی تخمگذار در سن 10 هفتگی و در قالب طرح کاملا تصادفی با آنالیز تکرار شده در زمان، شامل 5 تیمار و 4 تکرار (30 پرنده در هر تکرار) استفاده شد. تیمارهای مختلف آزمایشی شامل: تیمار 1- جیره پایه، تیمار 2- جیره پایه همراه با سطح کروم 4/0 میلی‎گرم بر کیلوگرم تیمار 3- جیره پایه همراه با سطح 0/8 میلی‎گرم بر کیلوگرم، تیمار 4- جیره پایه همراه با سطح 1/2 میلی‎گرم بر کیلوگرم تیمار 5- جیره پایه همراه با سطح 1/6 میلی‎گرم بر کیلوگرم بودند. در مورد صفات عملکردی و کیفیت تخم بلدرچین که چند بار در طول آزمایش (4 دوره دو هفته ای) اندازه گیری شدند آنالیز به صورت تکرار شده در زمان انجام گرفت. مقایسه درصد تولید و ضریب تبدیل غذایی یک کیلو تخم، بین تیمارهای مختلف آزمایشی نشان داد که سطوح مختلف کروم پیکولینات مورد استفاده تاثیر معنی‎داری بر این صفت داشت و بهترین مقدار این دو صفت در سطح 1/4 میلی‎گرم در کیلوگرم کروم مشاهده شد. سطوح مختلف کروم پیکولینات مورد استفاده تاثیر معنی‎داری بر وزن تخم تولیدی در طول آزمایش داشت، همچنین اثر زمان بر وزن تخم تولیدی معنی‎دار بود و با افزایش زمان وزن تخم تولیدی افزایش یافت (0/05>p). در مورد صفات کیفیت تخم شامل وزن سفیده، وزن زرده، ارتفاع سفیده، واحد هاو، ضخامت پوسته، و وزن پوسته نشان داده شد که سطوح کروم پیکولینات مورد استفاده در این تحقیق تاثیر مثبت یا منفی بر این صفات نداشته است. در مورد  فراسنجه هایی مثل کلسترول، تری‎گلیسیرید و کلسترول با وزن مولکولی بسیار پایین سرم، میزان AST و ALT سرم در بلدرچین‎ها بین تیمارهای مختلف آزمایشی تفاوت معنی‎داری مشاهده نشد. می‎توان بیان کرد که افزودن سطوح مختلف کروم پیکولینات در سطح 1/4 و 1/6 میلی‎گرم در کیلوگرم به جیره بلدرچین‎های تخمگذار در دوره تولید می‎تواند تاثیر مثبتی بر درصد تولید، ضریب تبدیل و وزن تخم بلدرچین ها داشته باشد.

    کلیدواژگان: بلدرچین، تولید، کروم، متابولیت‎های خونی
  • نامدار کامرانی، امیر کریمی*، محمدرضا شیخلو صفحات 51-59

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر استفاده از نانوذرات سلنیوم در رقیق کننده بر فرآسنجه های کیفی اسپرم منجمد-یخ گشایی شده خروس های مادر گوشتی تحت شرایط تنش اکسیداتیو بود. جهت انجام این آزمایش، از تعداد 12 پرنده سویه راس 308 با سن 28 هفتگی در قالب دو گروه آزمایشی تحت تاثیر تنش اکسیداتیو (DEX) و بدون تنش اکسیداتیو (CON) که به طور تصادفی، تقسیم و نگهداری شده بودند، اسپرم گیری به عمل آمد و پس از ارزیابی های اولیه، جهت اعمال برنامه های انجمادی در قالب تیمارهای آزمایشی مورد استفاده قرار گرفتند. جهت اعمال تنش اکسیداتیو به پرندگان از سه نوبت تزریق دگزامتازون به مقدار چهار میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، طی یک هفته استفاده شد. تیمارهای آزمایشی اعمال شده طی برنامه انجماد عبارت بودند از: 1) تیمار شاهد (CON)، 2) تیمار دگزامتازون (DEX)، 3) تیمار شاهد همراه با نانوذرات سلنیوم (CONNSe) و 4) تیمار دگزامتازون همراه با نانوذرات سلنیوم (DEXNSe). از نانوذرات سلنیوم به مقدار، 1 درصد ماده موثر به عنوان آنتی اکسیدان در رقیق کننده بلتسویل بهبود یافته، استفاده شد. نتایج نشان داد که استفاده از نانوذرات سلنیوم در رقیق کننده تیمار کنترل (CONNSe) سبب بهبود پارامترهای کیفی اسپرم از قبیل جنبایی کل و پیش رونده، میانگین سرعت در مسیر، سرعت در مسیر مستقیم، سرعت در مسیر منحنی، خطی بودن تحرک، درصد مستقیم الخط بودن حرکت اسپرم ها، تحرک عرضی سر، فرکانس حرکات جانبی در مقایسه با تیمارهای دیگر شد (0/05>p). همچنین افزودن نانوذرات سلنیوم در رقیق کننده اسپرم خروس های گروه یاد شده مقدار زنده مانی، یکپارچگی غشای پلاسمایی، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز را نسبت به سایر تیمارها به طور معنی داری بهبود داد (0/05>p) ولی از نظر تولید مالون دی آلدهید و ظرفیت کلآنتی اکسیدانی تفاوت معنی داری با تیمار شاهد نداشت. به طورکلی به نظر می رسد که نانوذرات سلنیوم در رقیق کننده، در گروه شاهد می تواند پارامترهای کیفی اسپرم های منجمد-یخ گشایی شده را بهبود ببخشد ولی در شرایط تنش اکسیداتیو، نمی تواند تاثیر چندانی بر پارامترهایی کیفی اسپرم جهت جبران اثرات منفی تنش اکسیداتیو، داشته باشد.

    کلیدواژگان: اسپرم خروس، تنش اکسیداتیو، کیفیت اسپرم، منی منجمد-یخ گشایی شده، نانوذرات سلنیوم
  • مرتضی چاجی*، حسن خنیفر صفحات 60-68

    آزمایش حاضر با هدف استفاده از پرتو الکترون (پرتو) و پراکسید هیدروژن قلیایی (پراکسید هیدروژن) برای بهبود ارزش تغذیه ای پودر هسته خرما برای دام های نشخوار کننده انجام شد. پودر هسته خرما با امواج الکترون با دزهای صفر، 25، 50، 75، 100 و 125 کیلوگری پرتودهی شدند. سپس هسته های خرمای پرتودهی شده در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×6 با پراکسید هیدروژن قلیایی 1 و 2 درصد عمل آوری شدند. فرآسنجه های هضمی و تخمیری پودر هسته خرما با استفاده از روش های هضم دو مرحله ای و تولید گاز اندازه گیری شدند. در مقایسه با شاهد، اثر اصلی پرتودهی با الکترون منجر به کاهش درصد NDF و ADF، افزایش معنی دار پتانسیل تولید گاز، عامل تفکیک، ماده آلی واقعا تجزیه شده، تولید توده زنده میکروبی و نیز افزایش قابلیت هضم ماده خشک،NDF  و ADF هسته خرما شد (0/05>p) و تیمار100 کیلو گری بهترین نتایج را داشت (0/05>p). اثر اصلی پراکسید هیدروژن شامل کاهش معنی دار درصد ماده خشک، ماده آلی و افزایش پتانسیل تولید گاز، قابلیت هضم ماده خشک،NDF  و ADF پودر هسته خرما بود (0/05>p). در مقایسه با تیمار شاهد، عمل آوری پودر هسته خرمای پرتودهی شده با پراکسید هیدروژن (اثر متقابل) باعث کاهش درصد مواد مغذی (به جز خاکستر)، افزایش فراسنجه های تولید گاز و قابلیت هضم مواد مغذی شد. این کاهش یا افزایش در مورد برخی از تیمارها معنی دار و در مورد برخی  دیگر از تیمارها بدون تغییر بود. اما در مورد اغلب فراسنجه ها، در حین عمل آوری پودر هسته خرما پرتودهی شده در دز های بالا (100 یا گاهی 125 کیلوگری) با سطوح مختلف پراکسید هیدروژن برترین نتایج حاصل شد. در مجموع، عمل آوری با پرتو الکترون به تنهایی باعث بهبود ارزش تغذیه ای پودر هسته خرما شد، اما هنگام عمل آوری پودر هسته خرمای پرتودهی شده با پراکسید هیدروژن (اثر متقابل) تاثیر افزایشی قابل توجه نبود. بنابراین، طبق نتایج آزمایش حاضر، بهترین دز برای بهبود ارزش تغذیه ای پودر هسته خرما 100 کیلوگری با و بدون پراکسید هیدروژن 2 درصد بود.

    کلیدواژگان: پتانسیل تولید گاز، پرتوی الکترون، ترکیب شیمیایی، تولید توده زنده میکروبی، قابلیت هضم
  • امید رمضانی آفارانی، ابوالفضل زالی*، مهدی دهقان بنادکی صفحات 69-76

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر نسبت های مختلف اسید پالمیتیک به اسید استیاریک در جیره گاوهای شیری بود. هشت راس گاو شیری (دفعات زایش 0/6±3/2، تولید شیر 3±40 کیلوگرم و میانگین روز شیردهی 13±56) در قالب طرح مربع لاتین 4 × 4 در دوره های آزمایشی 21 روزه استفاده شدند. جیره های آزمایشی حاوی نسبت های مختلف مکمل چربی عبارت بودند از 1- جیره P 100به عنوان شاهد (100 درصد اسید پالمیتیک)، 2- جیره P67S33 (33 درصد اسید استیاریک و 67 درصد اسید پالمیتیک) ، 3- جیره P33S67 (67 درصد اسید استیاریک و 33 درصد اسید پالمیتیک) و 4- جیره S100 (100 درصد اسید استیاریک). در هفته آخر دوره آزمایش، ماده خشک مصرفی اندازه گیری شد و مقدار شیر تولید شده در سه وعده دوشش به صورت انفرادی ثبت شد. گوارش پذیری طی سه روز متوالی در هفته آخر آزمایش با نمونه گیری مدفوع از رکتوم و قبل از شیردوشی وعده صبح اندازه گیری شد. نمونه های خون جمع آوری شده از ورید دمی در روز 19 آزمایش برای سنجش فراسنجه های متابولیک و هورمونی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که ماده خشک مصرفی، گوارش پذیری ماده خشک، چربی، پروتئین و الیاف شوینده خنثی، تولید شیر و شیر تصحیح شده برای انرژی، تولید و درصد پروتئین و لاکتوز شیر تحت تاثیر نسبت های مختلف اسید پالمیتیک و اسید استیاریک قرار نگرفت. جایگزینی اسید پالمیتیک با استیاریک سبب کاهش شیر تصحیح شده برای چربی، درصد چربی و نسبت چربی به پروتئین شد (0/05>p). غلظت NEFA پلاسما در جیره P67S33 در مقایسه با جیره های P33S67 و S100 بود تمایل به افزایش داشت (0/07=p). به طور کلی نتایج نشان داد افزایش سطح اسیداستیاریک در جیره منجر به کاهش درصد چربی و لاکتوز در شیر بدون تاثیر بر راندمان تولید شیر می شود.

    کلیدواژگان: اسید استئاریک، اسید پالمیتیک، گاوهای شیرده، مکمل چربی
  • زهرا خرمی، حسن علی عربی*، عباس فرح آور، امیر فدایی فر صفحات 77-89

    هدف از این مطالعه، بررسی اثر بلوس آهسته رهش روی و سلنیوم و مقایسه آن با تغذیه روزانه این عناصر در اواخر دوره آبستنی و اوایل شیردهی، بر عملکرد میش ها و بره های آن ها بود. در فصل تولیدمثل تعداد 21 راس میش نژاد مهربان با میانگین وزنی 5/2 ± 55 کیلوگرم و اسکور بدنی 3-2/5، با استفاده از اسفنج، همزمان سازی فحلی شدند. در زمان خروج اسفنج، کلیه میش ها 400 واحد بین المللی PMSG (گنادوتروپین سرم مادیان آبستن) دریافت کردند و سپس با قوچ های نژاد افشار- برولا تلاقی داده شدند. 45 روز قبل از تاریخ مورد انتظار زایش، میش های آبستن به یکی از این سه گروه اختصاص یافتند: 1) تیمار شاهد 2) تیمار 20 میلی گرم روی و 0/2 میلی گرم سلنیوم در روز به صورت بلوس آهسته رهش 3) تیمار 20 میلی گرم روی و 0/2 میلی گرم سلنیوم به صورت تغذیه روزانه نمک این عناصر. مکمل سازی عناصر روی و سلنیوم در هر دو روش، باعث افزایش غلظت روی و سلنیوم پلاسما و فعالیت آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز میش ها در همه روزهای آزمایش و افزایش غلظت روی و سلنیوم در آغوز و شیر شد (0/05>p). مقدار هموگلوبین و تعداد گلبول های قرمز خون در هر دو گروه میش های دریافت کننده روی و سلنیوم نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (0/05>p). در بره های حاصل از هر دو گروه میش های دریافت کننده روی و سلنیوم، غلظت پلاسمایی این عناصر و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت. مکمل سازی مادری عناصر روی و سلنیوم در هر دو روش، باعث افزایش وزن 20 و 30 روزگی و افزایش وزن روزانه (21 تا 30 روزگی) بره ها شد. به طور کلی، مکمل سازی روی و سلنیوم، باعث افزایش غلظت پلاسمایی این عناصر و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در میش ها و بره های آن ها و بهبود عملکرد رشد بره ها شد. بین دو روش بلوس و تغذیه روزانه عناصر تفاوتی مشاهده نشد. بنابراین به کار بردن بلوس ها به سبب سهولت استفاده از آن ها، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آبستنی، بلوس، شیردهی، عناصر کم مصرف، میش
  • ذبیح الله نعمتی*، رشید صفری، مقصود بشارتی صفحات 90-100

    این آزمایش با هدف بررسی تاثیر گذاری کربن فعال بر کاهش اثرات منفی آفلاتوکسین بر تولید گاز، قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی جیره غذایی انجام گرفت. آزمایش با فرض امکان کاهش اثرات منفی آفلاتوکسین به واسطه کربن فعال در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار در هر تیمار انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره پایه (شاهد)، 2- جیره پایه + متانول ، 3- جیره غذایی آلوده با متانول حاوی آفلاتوکسین به میزان 800 نانوگرم در میلی لیتر مایع شکمبه، 4- جیره غذایی آلوده با آفلاتوکسین + هفت میلی گرم کربن فعال در 200 میلی گرم خوراک، 5- جیره غذایی آلوده با آفلاتوکسین + 75 میلی گرم کربن فعال در 200 میلی گرم خوراک، 6- جیره غذایی آلوده با آفلاتوکسین + 150 میلی گرم کربن فعال در 200 میلی گرم خوراک بودند. برای اندازه گیری میزان تولید گاز و قابلیت هضم، از شیشه های با حجم 100 میلی لیتر به روش کشت ثابت استفاده شد. نتایج نشان داد که تیمار آفلاتوکسین سبب کاهش معنی داری در تولید گاز، قابلیت هضم ماده خشک و آلی شد و با اضافه کردن سطوح مختلف کربن فعال، تولید گاز و قابلیت هضم ماده خشک و آلی افزایش یافت. غلظت نیتروژن آمونیاکی در گروه آفلاتوکسین حداکثر بود و با افزودن سطوح افزایشی کربن فعال غلظت آن کاهش یافت. عامل تفکیک، تولید توده زنده میکروبی و بازده تولید توده زنده میکروبی به طور مشخص در گروه آفلاتوکسین کمترین مقدار بود و با افزودن کربن فعال، افزایش یافتند. می توان نتیجه گرفت کربن فعال به عنوان توکسین بایندر عمل کرده و قادر است اثرات منفی آفلاتوکسین بر تخمیر شکمبه ای را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، تجزیه پذیری و ماده آلی، تولید گاز، کربن فعال، قابلیت هضم
  • علی هاتفی، احمد زارع شحنه*، زربخت انصاری پیرسرایی، علی محمد علی زاده، محمد ریاحی صفحات 101-108

    طراحی این مطالعه جهت بررسی آثار مهار فعالیت گیرنده های بتا آدرنرژیک از طریق مکمل سازی غلظت های مختلف پروپانولول (به عنوان مهارکننده غیر اختصاصی گیرنده های بتا) روی برخی از شاخص های تولیدی در مرغ تخم گذار در پایان دوره اقتصادی تولید و ویژگی های کیفی تخم مرغ انجام شد. این آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی، در یک بازه زمانی 26 روزه، با استفاده از 64 قطعه مرغ تخمگذار (سن 90 هفتگی) شامل 4 تیمار (شامل تیمار شاهد و تیمار پروپانولول با غلظت های 1، 2 و 3 میلی گرم بر کیلوگرم وزن زنده بدن) با 4 تکرار و هر تکرار شامل 4 پرنده انجام گرفت و برخی از شاخص های تولیدی، اندازه فولیکولی (F1-F5) و کیفی تخم مرغ اندازه گیری و محاسبه شدند. داده های به دست آمده از شاخص های تولیدی نشان می دهد که استفاده از تمامی غلظت های این مهارکننده سبب افزایش معنی دار درصد تخم گذاری و بهبود ضریب تبدیل خوراک شد. همچنین پروپانولول در غلظت 3 میلی گرم پروپانولول سبب افزایش معنی دار مصرف خوراک و اندازه فولیکول F1 شد. درباره شاخص های کیفی تخم مرغ، استفاده از این مهارکننده سبب افزایش معنی دار ضخامت پوسته تخم مرغ، افزایش معنی دار وزن تخم مرغ نسبت پوسته به وزن کل تخم مرغ و بهبود شاخص هاو در غلظت های 2 و 3 میلی گرم پروپانولول در پرندگان تحت تیمار شد. از این رو می توان به این نتیجه رسید مکمل سازی غلظت های مختلف پروپانولول در این پژوهش توانسته سبب بهبود در برخی از شاخص های تولیدی و کیفی تخم مرغ در مرغ تخم گذار در اواخر دوره تولید شود.

    کلیدواژگان: پروپانولول، درصد تخم گذاری، ضخامت پوسته، مرغ تخم گذار، مصرف خوراک، مهارکننده گیرنده بتا آدرنرژیک
  • الناز عربیان، سید رضا هاشمی*، احد یامچی، هما داودی، شریف رستمی صفحات 109-117

    به منظور بررسی اثر نانوذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت بر مقدار بیان mRNA سیتوکروم P450 در جگر جوجه های گوشتی آزمایشی متشکل از، 1) تیمار شاهد، 2) تیمار کلینوپتیلولیت، 3) تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت،   4) تیمار اسید ارگانیگ و 5) تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت مکمل شده با اسید ارگانیک، در شرایط با و بدون تنش گرمایی طراحی شد. نمونه برداری از بافت جگر در روزهای 21 و 42 دوره پرورش صورت گرفت. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که اثر متقابلی بین تنش گرمایی و تیمارهای آزمایشی در صفات عملکردی مشاهده نشد. همچنین تیمار کلینوپتیلولیت در روز 21 دوره پرورش و تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت مکمل شده با اسید ارگانیک در روز 42 دوره پرورش بدون تنش گرمایی، بیشترین مقدار بیان را در هر دو ایزوفرم ژن های Cytochrome P450 2C18 و Cytochrome P450 2C23b داشته اند (0/05>p). در روز 42 دوره پرورش با اعمال تنش گرمایی، ژن سیتوکروم P450 با ایزوفرم Cytochrome P450 2C18 در تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت افزایش بیان معنی داری نسبت به تیمار شاهد داشته است (0/05>p). در حالی که مقدار بیان ایزوفرم Cytochrome P450 2C23b تفاوت معنی داری با تیمار شاهد نداشت. به طور کلی نتایج نشان داد که مقدار بیان ایزوفرم Cytochrome P40 2C18 در مقایسه با ایزوفرم Cytochrome P40 2C23b در جگر جوجه های گوشتی بیشتر بوده است. جگر به عنوان عضو متابولیزه کننده بدن، تیمار کلینوپتیلولیت و نانوذرات نقره پوشش داده شده را به عنوان ماده ای با منشا خارجی و غیرآلی شناسایی کرده و افزایش بیان ژن سیتوکروم P450 به عنوان  نشانگر حضور مواد خارجی و غیرآلی در بدن است.

    کلیدواژگان: جگر، جوجه گوشتی، سیتوکروم P450، کلینوپتیلولیت، نانوذرات نقره
  • سارا عطایی نظری، عبدالله محمدی سنگ چشمه*، احمد افضل زاده، محمدرضا بختیاری زاده، علی اسدی الموتی، علی فولادی نشتا صفحات 118-125

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر لیپوپلی ساکارید بر بلوغ، توانایی تکوین تخمک و تغییر بیان میکروRNA های سلول های کومولوس در شرایط التهاب ناشی از لیپوپلی ساکارید انجام شد. برای این منظور تخمک ها با غلظت های صفر (شاهد) و یک میکروگرم در میلی لیتر از لیپوپلی ساکارید به مدت 24 ساعت کشت داده شدند. بعد از بلوغ برون تنی، درصد بلوغ هسته و پراکندگی سلول های کومولوس بررسی شد. همچنین درصد تسهیم و تولید بلاستوسیست محاسبه شد. تعیین میزان بیان میکرو RNA ها به روش کمی به وسیله دستگاه Real Time PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. افزودن یک میکروگرم در میلی لیتر لیپوپلی ساکارید به محیط کشت بلوغ هیچ تاثیر معنی داری بر درصد بلوغ هسته و پراکندگی سلول های کومولوس نداشت. درصد تسهیم هیچ تفاوتی با گروه شاهد نداشت اما درصد تولید بلاستوسیست به طور معنی داری در حضور لیپوپلی ساکارید کاهش پیدا کرد (05/0<p). آنالیز PCR نشان داد که در محیط حاوی لیپوپلی ساکارید در مقایسه با گروه شاهد بیان میکروRNAهای Mir-200b،Mir-27a ، Mir-let7a در سلول های کومولوس گوسفند به ترتیب، افزایش، افزایش، کاهش یافت هر چند تفاوت معنی دار نبود و تنها  Mir-150به طور معنی داری با افزایش لیپوپلی ساکارید در محیط افزایش پیدا کرد (0/05>p). بر طبق نتایج به دست آمده، لیپوپلی ساکارید اثر منفی بر توانایی تکوین تخمک های میش دارد و این اثرات از طریق تاثیر بر بیان میکروRNAهای سلول های کومولوس می باشد.

    کلیدواژگان: بیماری عفونی، پاسخ ایمنی، توانایی تولید مثلی، گسترش کومولوس، گوسفند، میکرو RNA
  • مژگان محمودی، مهدی خدایی مطلق*، حسینعلی قاسمی، امیرحسین خلت ابادی فراهانی صفحات 126-133

    این پژوهش به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کندر بر رشد، هماتولوژی، ریخت شناسی روده و بافت شناسی بیضه و تخمدان در بلدرچین ژاپنی انجام پذیرفت. آزمایش با تعداد 450 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی در قالب کاملا تصادفی با 6 تیمار و 5 تکرار (15 جوجه در هر تکرار) صورت پذیرفت. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: جیره پایه فاقد هرگونه افزودنی (تیمار شاهد) و جیره پایه حاوی آنتی بیوتیک باسیتراسین (تیمار 2)، g/kg 1 پودر کندر (تیمار 3)، g/kg2 پودر کندر (تیمار 4)، mg/kg 20 اسانس کندر (تیمار 5) و یا mg/kg40 اسانس کندر (تیمار 6). نتایج نشان داد که تعداد گلبول سفید خون در تیمار 5 نسبت به تیمار 2 و 4 افزایش معنی‎ داری نشان داد (0/05>p)p). همچنین بافت هم بند داخلی در بیضه) در  تیمار 6 نسبت به تیمار 4 افزایش معنی داری نشان داد (0/05>p ). در مقابل هیچ اثر معنی داری از پودر یا اسانس کندر روی عملکرد رشد، هماتولوژی و فراسنجه های مورفولوژی روده، تخمدان و بیضه در مقایسه با گروه شاهد مشاهده نشد (0/05<p< span="">p). به عنوان نتیجه گیری، استفاده از پودر یا اسانس کندر در جیره بلدرچین ژاپنی مقدار گلبول سفید را افزایش داد اما سایر فراسنجه ها را تغییر نداد.</p<>

    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، بیضه، تخمدان، کندر، مورفولوژی روده، هماتولوژی
  • بتول اصغری اسفدن، غلامرضا داشاب*، محمدحسین بنابازی، محمد رکوعی صفحات 134-145

    جهش در طول توالی ژن ها سبب بروز تغییرات نوکلیوتیدی و درنتیجه ایجاد عملکرد جدید در ژن ها می شود. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی تنوع ژنتیکی و تحلیل بیان متفاوت ژن های مرتبط با سیستم ایمنی در بین دو جمعیت گاوهای نژاد خالص و آمیخته سیستانی و مونت بیلیارد بود. در این مطالعه از نتایج مربوط به آنالیز بیان افتراقی در بین جمعیت گاو های نژاد خالص و آمیخته سیستانی و مونت بیلیارد با استفاده از داده های RNA-Seq جهت تجزیه ژنتیکی و ترسیم درخت فیلوژنتیکی استفاده شد. توالی های نوکلیوتیدی با روش ClustalW توسط نرم افزار MegaAlign هم ردیف سازی شدند و درخت فیلوژنتیکی و ماتریس تفاوت و تشابه توالی ها ترسیم  شد. بر اساس نتایج این تحقیق، میانگین اختلاف نوکلیوتیدها و تعداد کل جهش ها برای ژن های مورد مطالعه در بین جمعیت های گاو نژاد خالص و آمیخته سیستانی و مونت بیلیارد به ترتیب در محدوده ی (2598/66-186) و (3898-74) قرار داشت. هم چنین، نواحی حفاظت شده بخش اندکی از توالی ژن های مورد مطالعه را تشکیل دادند که این امر نشان دهنده چند شکلی بالای این ژن ها و هم چنین مستعد بودن به تغییرات نوکلیوتیدی و جهش می باشد. نتایج حاصل از درخت فیلوژنی توالی نوکلیوتیدی ژن های مورد مطالعه نشان داد که تنوع ژنتیکی و واگرایی برای ژن های مورد مطالعه در بین جمعیت های گاو نژاد خالص، آمیخته سیستانی و مونت بیلیارد و ایندیکوس وجود دارد. میزان عددی نسبت جایگزینی dN/dS برای ژن های مورد مطالعه نشان دهنده انتخاب مثبت این ژن ها بود.

    کلیدواژگان: تکامل، تنوع ژنتیکی، جهش، فیلوژنتیک، گاو سیستانی
  • خزان عنایتی، ایوب فرهادی*، قدرت رحیمی میانجی صفحات 146-156

    امروزه مشکلات تولید مثلی یکی از نگرانی های اصلی در صنعت گاو شیری است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی جهش فقدان عملکرد p.Q579X موثر بر سقط جنین خود به خودی و مشکلات تولید مثلی در ژن APAF1 با روش توالی یابی در گاو هلشتاین بود.  در مجموع 200 نمونه خون تهیه و استخراج DNA با کیت تجاری انجام شد. سپس یک جفت آغازگر اختصاصی برای تکثیر قطعه ای با طول 456 جفت باز حاوی جهش مورد نظر طراحی و تعیین ژنوتیپ نمونه ها با روش PCR-SSCP انجام شد. در جایگاه APAF1 دو آلل A و B و دو ژنوتیپ AA و AB به ترتیب با فراوانی های 96/76، 3/24، 93/51 و 6/49 درصد مشاهده شدند. ژنوتیپ BB در نمونه های مورد مطالعه مشاهده نشد. بعد از تعیین ژنوتیپ نمونه ها، از هر ژنوتیپ دو نمونه به صورت دو طرفه توالی یابی شده و بعد از هم ترازی توالی های به دست آمده،  مقایسه آن ها با توالی رفرنس برای شناسایی جهش های مورد نظر با استفاده از نرم افزار BioEdit (version7.0.9.0) صورت گرفت. نتایج بررسی های بیوانفورماتیک نشان داد که جهش p.Q579X که یکی از جهش های موثر بر سقط جنین در گاو هلشتاین می باشد در ژنوتیپ AB ژن APAF1 در گاوهای هلشتاین در ایران وجود دارد. با توجه به اینکه این جهش در حالت هموزیگوت باعث سقط جنین در گاو می شود، می توان نتایج حاصل از این پژوهش را در برنامه های اصلاح نژادی در راستای شناسایی حاملین و حذف آن ها از گله گاوهای شیری هلشتاین به کار برد.

    کلیدواژگان: توالی یابی، ژن APAF1، سقط جنین، گاو هلشتاین
  • هیمن سلطانی، جواد ناظمی رفیع*، بهروز حریقی صفحات 157-168

    نمونه های زنبور عسل کارگر از 26 ناحیه از ایران جمع آوری شد. هدف از این تحقیق ارزیابی ژن های (bp630) ND1 و (bp630) ND5 در تفکیک زنبورهای عسل ایرانی A. m. meda)) از زیرگونه های تجاری زنبورعسل (A. m. carnica، A. m. ligustica، A. m. caucasica و A. m. mellifera)  بود. توالی های دو ناحیه ژنی ND1 و ND5 زنبورهای عسل ایرانی و زیرگونه های دیگر زنبور عسل با استفاده از روش های بیزی (Bayesian) و پارسیمونی (Parsimony) مورد ارزیابی قرار گرفتند. ژن های ND1  و ND5 به ترتیب هشت و پنج هاپلوتیپ را در جمعیت های زنبورعسل ایرانی نشان دادند. درخت فیلوژنی حاصل از ژن ND1، نمونه های زنبور عسل ایرانی را با استفاده از روش بیزی به چهار گروه (clade) تقسیم کرد. گروه اول شامل هاپلوتیپ 1 (گلستان، خراسان جنوبی، کردستان، لرستان و مازندران)، گروه دوم شامل هاپلوتیپ 2 (سیستان و بلوچستان)، گروه سوم شامل هاپلوتیپ 3 (یزد و ایلام) و گروه چهارم شامل هاپلوتیپ های 4 (اردبیل)، 5 (کرمان)، 6 (زنجان)، 7 (کرمانشاه) و 8 (بوشهر، آذربایجان غربی، چهار محال و بختیاری، قزوین، قم، همدان، هرمزگان، خراسان رضوی، خراسان شمالی، کهکلویه بویر احمد، خوزستان، مرکزی، سمنان، فارس) بودند. درخت های فیلوژنی حاصل از دو روش بیزی و پارسیمونی، توانایی بالاتر ناحیه ژنی ND1 را نسبت به ناحیه ژنیND5  به اثبات رساندند به طوری که درخت های فیلوژنی حاصل از ژنND1  توانستند زیر گونه های تجاری زنبورعسل را از نمونه های زنبورعسل ایرانی تفکیک کنند. همچنین  با استفاده از روش پارسیمونی، تعداد بیشتری از مکان های نوکلیوتیدی حاوی اطلاعات مفید فیلوژنتیک (informative sites) در ND1 نسبت به ND5 شناسایی شد. تجزیه به مولفه های اصلی (PCA)، نتایج درخت های فیلوژنی ND1 حاصل از روش های بیزی و پارسیمونی و درخت فیلوژنی ND5 حاصل از روش بیزی را تایید کرد. همچنین نتایج تجزیه به مولفه های اصلی به اثبات رساند که ژن ND1 نسبت به ژن ND5 کارایی بیشتری در تفکیک گروه های تکاملی زنبورعسل (Z-subgroup، A، M و C) داشت.

    کلیدواژگان: زنبورعسل ایرانی، ژن میتوکندری، فیلوژنی، ND1، ND5
  • احمد احمدی*، محیا محمدزاده، پویا زمانی، عباس فرح آور، رضا طالبی صفحات 169-179

    در اقلیم های مختلف، نقش مقاومت سلولی به استرس های ناشی از تغییر دما از طریق خانواده ای از پروتئین ها که اصطلاحا، پروتئین های شوک گرمایی (HSP) نامیده می شوند، کنترل می شود. در پژوهش حاضر، شناسایی چند شکلی های تک نوکلیوتیدی موجود در مناطقی از ژن HSP70A1A در گوسفند بومی نژاد مهربان و گوسفند وارداتی نژاد رومانف به جهت ویژگی این نژادها به سازگاری در اقلیم های سردسیری، بررسی شدند. در مجموع، تعداد 141 حیوان شامل گوسفند نژاد مهربان (100 راس) و گوسفند نژاد رومانف (41 راس)، به طور تصادفی انتخاب و مراحل خونگیری و استخراج DNA طبق دستورالعمل های متداول انجام شد. سپس، واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) جهت تکثیر اگزون ژن HSP70A1A (Oar_v4.0; Chr20, NC_019477.2) به اندازه 247 و 298 جفت باز انجام شد. همچنین، جهت تعیین چند شکلی نمونه ها از تکنیک PCR-SSCP و متعاقب آن، توالی یابی مبتنی بر سانگر استفاده شد. بر اساس نتایج SSCP، به طور مشابه در هر دو نژاد مهربان و رومانف تعداد 5 الگوی باندی مشاهده شد که قطعات تکثیر شده 247 و 298 جفت بازی به ترتیب دو و سه الگوی الکتروفوزی را دارا بودند. علاوه بر این، هیچ تفاوتی در فراوانی الگوهای مشاهده شده بین این دو نژاد گوسفند یافت نشد. همچنین، در این نژادها نتایج توالی یابی وجود تعداد 5 چند شکلی تک نوکلیوتیدی (SNP) شامل g.26562252C>A، g.26562261G>C، g.26562270T>C، g.26562273C>T و g.26562279C>T در قطعه 247 جفت بازی و تعداد سه چند شکلی تک نوکلیوتیدی شامل g.26561745T>C، g.26561784C>T و g.26561877G>A در قطعه 298 جفت بازی شناسایی نمود. در مجموع، نتایج نشان داد که، همه چند شکلی ها به غیر ازg.26561745T>C  و g.26561877G>A به طور معنی داری خارج از تعادل هاردی واینبرگ هستند (05/0p<). به عنوان نتیجه گیری نهایی، با توجه به نقش پروتئین های شوک دمایی در مقاومت به استرس های محیطی، شناسایی این چند شکلی ها می تواند تاثیر بسزایی در درک مکانیسم سازگاری  به تحمل دمایی در نژادهای گوسفندان بومی ایرانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تحمل سرمایی، چندشکلی نوکلئوتیدی، ژن HSP70A1A، گوسفند رومانف، گوسفند مهربان
  • عباس عاطفی* صفحات 180-187

    به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی و وراثت پذیری صفات رشد و نسبت کلیبر گوسفند مغانی از داده های جمع آوری شده توسط ایستگاه جعفرآباد مغان طی سال های 1373 تا 1395 استفاده شد. صفات مورد بررسی شامل وزن تولد، میانگین افزایش وزن روزانه و نسبت کلیبر در چهار بازه زمانی تولد تا 3 ماهگی، 3 تا 6 ماهگی، 6 تا 9 ماهگی و 9 تا 12 ماهگی بودند. ابتدا معنی داری اثرات ثابت توسط نرم افزار SAS 9.1 مورد آنالیز قرار گرفته و سپس جهت برآورد پارامترهای ژنتیکی و وراثت پذیری صفات از 6 مدل حیوانی مختلف ونرم افزار wombat استفاده شد. وراثت پذیری صفات وزن تولد (0/31)، میانگین افزایش وزن روزانه و نسبت کلیبر در بازه های تولد تا سه ماهگی و سه تا شش ماهگی (به ترتیب 0/34، 0/36، 0/40 و 0/38) متوسط تا بالا بود. وراثت پذیری مادری و نسبت واریانس فنوتیپی ناشی از محیط دایمی مادری در مدل های انتخابی در دامنه صفر تا 4 درصد و صفر تا 2 درصد برآورد شد. روند ژنتیکی برای صفت وزن تولد 0/13، صفات میانگین افزایش وزن روزانه در چهار بازه زمانی به ترتیب 0/21، 0/27، 0/0000004-، 0/0000014 و صفات نسبت کلیبر در چهار بازه زمانی به ترتیب 0/01، 0/01، 0/0002- و 0/00004 برآورد شد. این نتایج کارآیی نسبی برنامه های اصلاح نژاد در گله مغانی برای صفات میانگین افزایش وزن روزانه و نسبت کلیبر در بازه زمانی تولد تا 3 ماهگی و 3 تا 6 ماهگی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پارامترهای ژنتیکی، صفات رشد، گوسفند مغانی، نسبت کلیبر، وراثت پذیری
  • بهروز یاراحمدی*، محسن محمدی ساعی، علیرضا چگنی، رضا پهلوانی صفحات 188-198

    به منظور بررسی وضعیت مدیریت و کارایی واحدهای پرورش گاو شیری و تابع تولید شیر مربوط به این واحدها، این مطالعه در سال 1396 در 121 واحد پرورش گاو شیری در استان لرستان انجام شد. روش جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه و پرسشنامه بود. داده های مربوط به توابع تولید به وسیله توابع کاب داگلاس به روش حداقل مربعات معمولی تخمین زده شد. همچنین کارایی فنی به وسیله روش تابع تولید مرزی برآورد شد. از نظر هزینه های گاوداری، هزینه خوراک 65/5 درصد، هزینه کارگری 16/1 درصد، بهداشت و درمان و تلقیح 9/3 درصد و 9/1 درصد سایر هزینه های گاوداری (شامل هزینه تلفات، جایگاه و نگهداری گاوهای خشک) را به خود اختصاص داد. میانگین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی به ترتیب 64/3، 52/4 و 44/3 درصد بوده که نشان دهنده پتانسیل قابل ملاحظه واحدها در افزایش بازدهی آن ها است. بر اساس این نتایج دامداری ها از لحاظ کارایی اقتصادی برخلاف کارایی فنی و مشابه با کارایی تخصیصی در وضعیت مطلوبی قرار نداشتند. نتایج نشان داد واحدهای پرورش گاو شیری در استان لرستان 55/7 درصد از لحاظ اقتصادی کارا نبوده و در حداقل نمودن هزینه ی ممکن نهاده ها به صورت بهینه و کارا ناموفق بودند. نتایج تابع تولید شیر نشان داد مقدار مصرف سالانه یونجه، سیلاژ ذرت، کنسانتره و تعداد تلقیح مصنوعی تاثیر مثبت و کاملا معنی دار (0/01<p) و همچنین تعداد کارگر، هزینه بهداشت و درمان دام ها و مقدار مصرف سوخت و برق روی میزان تولید شیر تاثیر مثبت و معنی دار داشتند (0/05<P). نتایج نشان داد که اهمیت افزایش هر واحد از نهاده مقدار مصرف کنسانتره (0/352) در افزایش مقدار تولید شیر بیش از سایر نهاده ها بود. در مجموع اکثر گاوداری های استان به دلیل عدم رعایت اصول اقتصادی در مدیریت نهاده ها از کارایی تخصیصی و اقتصادی کمی برخوردار بودند. در نهایت با توجه به نتایج به دست آمده، اجرای نرخ تضمینی شیرو حفظ ثبات نسبی قیمت های علوفه و کنسانتره در افزایش در واحدهای تولید شیر در استان لرستان ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: استان لرستان، تابع تولید، کارایی، واحدهای پرورش گاو شیری
|
  • Bahram Piroz, Ruhollah Kianfar*, Hossein Janmohammadi, Ali Mirghelenj Pages 1-9

    This experiment was conducted to evaluate the effects of adding different levels of cinnamon powder (CNP) on production performance and egg quality traits of laying hens in wheat–based diets. In this experiment 168 White Leghorn laying hens with 60 week age and average weight of 1550 grand average production of 65% was assigned to 7 treatment with 6 replications and 4 birds each based on completely randomized design. Experimental diets were formed as follows: control diet based on wheat-soybean, control diet + 0.05% antibiotics, control diet + 0.05% xylanase enzyme ,control diet + 0.05% vitamin E, diet + 1% CNP, control diet + 2% CNP and control diet + 3% CNP. The results showed that all experimental treatments except antibiotics increased egg production compared to control treatment (P <0.05). None of the experimental treatments had a significant effect on the eggs weight. Treatments containing CNP, vitamin E, and the xylanase enzyme significantly increased the egg mass (P <0.05). Treatments containing CNP and vitamin E significantly reduced feed conversion ratio (FCR) (P <0.05). The effect of experimental treatments on most egg quality traits was not significant. The results showed that the use of 2% CNP in the diet of laying hens leads to improved performance and egg storage durability.

    Keywords: Antioxidants, Cinnamon powder, Leghorn, Phytogenic, Production performance
  • Hasan Nazarizade*, Seyed Mohhamad Hoseini, Javad Pourreza Pages 10-21

    This experiment was conducted to investigate the effect of thyme alcoholic extract on reducing the effects of Aflatoxin and Ochratoxin on broiler chicks. In this experiment, 384 male Ross-308 broiler chicks were used in a completely randomized design with factorial arrangement 2 × 2 × 8 with 8 treatments, 4 replicates and 12 birds per replicate. The treatments were: 1: base diet (control), 2: basal diet + ppb 500 Aflatoxin, 3: basal diet + ppb 250, Ochratoxin, 4: basal diet + 0.3 percent thyme extract, 5: base diet + 500 ppb Aflatoxin with ppb 250 Ochratoxin, 6: Base diet + ppb 250 Ochratoxin with 0.3% thyme extract, 7: Base diet + 500 ppb Aflatoxin with 0.3% Thyme extract, 8: Base diet + 500 ppb Aflatoxin with 250 ppb of Ochratoxin with 0.3% Thyme extract. The results showed that adding alcoholic extract of thyme plant to broiler chickens diet would improve functional characteristics compared to controlled treatment, and that the chickens receiving alcoholic extract with Aflatoxin and Ochratoxin had better performance than Aflatoxin and Ochratoxin chicks they showed up. Meanwhile, the addition of alcoholic extract to broiler chicken diets did not show a significant difference compared to control of concentration of blood parameters, liver enzymes and internal organs weight. However, chickens that received Aflatoxin and Ochratoxin in the thyme alcoholic extract improved the concentration of blood parameters, liver enzymes, and their internal organs weight compared to those that received only Aflatoxin and Ochratoxin in the diet.

    Keywords: Aflatoxin, Alcoholic extract, Broiler chickens, Ochratoxin, Thyme
  • Omid Jangjoo, Hassan Saleh*, MohamadTaher Mirakzehi, MohamadJavad Agah Pages 22-30

    This study was conducted to evaluate the effect of multi behsil probiotic, protexin probiotic and Tetracycline supplements and feed form on performance, immune response and blood parameter of broiler chickens. A total of 960 1 day old unsexed broiler chicks (ROS 360) were randomly distributed with 4 replicates per treatment and 30 birds per replicate per cage in 2×4 factorial arrangement. The factors were two feed forms (mash and pellet) and four treatments were included control (basal diet), basal diet + Multibehsil probiotic, basal diet + Protexin probiotic and basal diet + Tetracycline. Diets were given adlibitumfrom one to 42 day of age. The result showed that the effect of feed form on feed intake, weight gain and feed conversion ratio (FCR) at different growth phases was significant (p<0.05) hence pelleted diet improve weight gain, FCR and increased feed intake compared to mash diet. Dietary supplements could significant improved broiler performance (p<0.05). Interactions between feed form and dietary supplements in the entire experiments was not significant (p>0.05). Dietary supplements had a significant effect on serum immunoglobulin M (IgM) and total (p<0.05). Multi behsil probiotic had the greatest effect.Additives did not significant effect on blood parameters in treatment, main and interaction effects (p>0.05). Considering the similar effects of these two types of probiotics, it can be recommended that Multi behsil probiotic have the ability to replace protexin probioticand Tetracycline in poultry diets.

    Keywords: Antibiotic, Broiler, Immune system probiotic, Tetracycline
  • Hasan Rouhanipour, Davood Sharifi*, GholamHosein Irajian Pages 31-42

    Morphological changes in vital organs such as the liver, intestines and oviducts of laying hens by feeding certain compounds can affect their productive performance. This study was conducted to investigate the morphological changes in the liver, intestine and oviduct tissues of laying hens by feeding on omega-3 riched diets containing different levels of L-carnitine. One hundred tewnty laynig hens were used at 34-44 weeks of age. Laynig hens allocated into 2×3 factorial experiment with two levels of omega-3 (zero, 3%) and three levels of L-carnitine (zero, 100 and 200 mg/kg) in a completely randomized design with 6 treatments and 5 replicates and 4 birds per each. Diets containing 100 mg/kg L-carnitine increased the crypt width in intestinal (P<0.05). The effect of L-carnitine and omega-3 fatty acids on the diameter of the hepatocyte nucleus and the diameter of the hepatocyte cell in the liver was not significant. Feeding diets rich in omega-3s increased the height of the epithelium of the magnum (P<0.05). Adding 100 mg/kg of L-carnitine to normal or omega-3-rich diets increased fold height in Isthmus (P<0.05). It could be concluded that adding 100 or 200 mg/kg of L-carnitine to diets enriched by omega-3 fatty acids had no effect on hepatocyte nucleus and cell diameter. Diet containing omega-3 or adding 100 mg / kg L-carnitine to diet containing omega-3 had a negative effect on the height of intestinal villi but increased the height and thickness of the folds and epitelium tissue which can improve the production performance of laying hens. Further studies are recommended in this area.

    Keywords: Intestinal, Laying hens, L-Carnitine, Omega-3, Oviduct Morphology
  • Iman Hajkhodadadi*, MohamadReza Bahrami, Hosseinali Ghasemi Pages 43-50

    In the present research the effect of different levels of chromium picolinate on performance, egg quality and some blood metabolite of laying Japanese quail at late phase of production were evaluated. Six hundered quails were allocated to 5 treatments with 4 replicates of 30 birds per replicates in a completely randomized design arrangement with repeated measurement. The experimental treatments  was consist 1) basal diet, 2)basal diet + 0.4 mg/kg chromium picolinate, 3) basal diet + 0.8 mg/kg chromium picolinate 4) basal diet + 1.2 mg/kg chromium picolinate 5) basal diet + 1.6 mg/kg chromium picolinate. Performance and egg quality traits measured four times along the experiment and analysed by repeated measurement proc. Result of this experiment showed that egg production and feed conversion ratio was affected by different experimental treatment, and quails with 1.4 mg/kg dietary chromium showed optimum performance. Dietary chromium had significant (P<0.05) effect on egg weight along the experiment and time affect the egg weight significantly. Dietary chromium had no significant (P>0.05) effect on egg quality traits such as yolk, white, shell weight, Haugh unit, shell tickness and shell weight. Serum total cholesterol, triglyceride, LDL, AST and AST was not affected by different chromium addition to basal diet. It can be concluded that inclusion of 1.4 and 1.6 mg/kg chromium to basal diet had some beneficial effect on egg production, feed conversion ratio and egg weight in laying Japanese quail.

    Keywords: Blood metabolite, Chromium, Production, Quail
  • Namdar Kamrani, Amir Karimi*, MohammadReza Sheikhlou Pages 51-59

    The objective of the present experiment was the study of selenium nanoparticle (NanoSe) in freezing extender on quality parameters of frozen-thawed sperm in broiler breeder roosters reared under physiological stress. Semen samples were collected from 12 birds Ross308, 28 week-age-old, which randomly allocated 2 groups included with physiologic stress (DEX group: using the injection of dexamethasone 0.4 mg/Kg body weight, three times, every other day for 1 week) or without dexamethasone injection (CON). Subsequently, after preliminary evaluation, samples collected from CON and DEX groups were divided into 4 experimental treatments for freezing using modified Beltsville extender either with or without NanoSe. Experimental treatments were included: 1) CON: control group, 2) DEX semen sample from dexamethasone group, 3) CONNSe: inclusion of NanoSe in CON semen sample, and 4) DEXNSe: inclusion of NanoSe in the DEX semen sample. Results show inclusion of Nano selenium in extender of CONNSe improved the Total motility (TM), Progressive Motility (PM), Average Path Velocity (VAP), Straight Line Velocity (VSL), Curvi Linear Velocity (VCL), Linearity (LIN), Straightness (STR), Lateral Head Displacement (ALH) and Beat Cross Frequency (BCF) in comparison with other experimental groups (P<0.05) Also, the Viability and Integrity of sperm Membrane, Glutathione Peroxidase (GPX) and Superoxide Dismutase (SOD) activities were higher in mentioned groups then other experimental groups (P<0.05) but there were no significant differences among groups in Malondialdehyde (MDA) and Total Antioxidant Capacity (TAC) (P>0.05). While the inclusion of NanoSe had no positive effects in DEXNSe versus DEX group (P>0.05). It seems the inclusion of NanoSe in extender improves the quality of frozen-thawed sperm, while cannot compensate for the negative effects of oxidative stress.

    Keywords: Frozen-thawed semen, Oxidative stress, Rooster sperm, Selenium nanoparticles, Sperm quality
  • Morteza Chaji*, Hassan Khenifer Pages 60-68

    The aim of the present experiment was to use the electron beam (beam) and alkaline hydrogen peroxide (AHP) to improve the nutritional value of date kernel powder for ruminant livestock. The date kernel powders were irradiated with the beam at doses of 0, 25, 50, 75, 100, and 125 KGy. The irradiated date kernels were then treated with 1% and 2% AHP as a 3×6 factorial experiment. Digestion and fermentation parameters of date kernel powder were measured using two-step digestion techniques and gas production methods. In comparison to the control, beam electron resulted in a decrease in NDF and ADF percentages, a significant increase in the potential of gas production, partitioning factor, truly degradable organic matter, microbial biomass production and digestibility of dry matter, NDF and ADF of date kernel (P<0.05) and the 100 KGy had the best results (P<0.05). The AHP decreased the percentage of dry matter, organic matter, and increased potential of gas production, digestibility of dry matter, NDF, and ADF of date kernel powder (P<0.05). Compared to the control treatment, the irradiated date kernel with AHP (interaction effect) caused to reduce the percentage of nutrients (except ash), increased gas production parameters, and nutrient digestibility. This decrease or increase was significant in some treatments and in some numerical or unchanged. However, for most of the parameters, the highest results were obtained during the treatment of high-dose irradiated date kernel powder (100 KGy or some cases 125 KGy) with different levels of hydrogen peroxide. Generally, the treatment by electron beam alone improved the nutritional value of date kernel powder, but the additive effect of the beam with hydrogen peroxide (interaction effect) was not considerable. Therefore, based on the results of this experiment, the best dose to improve the nutritional value of date kernel powder was 100 KGy with and without 2% hydrogen peroxide.

    Keywords: Beam electron, Chemical composition, Digestibility, Microbial biomass production, Potential of gas production
  • Omid Ramezani Afarani, Abolfazl Zali*, Mehdi Dehghan Banadaki Pages 69-76

    The experiment was conducted to investigate the effect of different ratio of palmitic acid to stearic acid in dairy cows diet. Total of 8 dairy cows (parity of 3.2 ± 0.6, milk yield of 40±3 kg/d and DIM of 56± 13) were randomly used in a 4×4 Latin square design over a 21-day experimental period. The experimental diets include different ratio of fat supplements were: 1-control diet 100P (100% palmitic acid), 2- 33S67P diet (33% stearic and 67% palmitic acid), 3-67S33P diet (67% stearic and 33% palmitic acid) and 4-100S diet (100% stearic acid). Individual dry matter intake and 3x milk production recorded at the last week of each period. Nutrients digestibility measured during 3 days of last week of experiment by collecting fecal from rectum before morning milking. The blood samples at d 19 taken from tail vein were used for metabolites and hormones analyze. The results showed that dry matter intake, digestibility of DM, fat, protein, NDF, milk and ECM yield, milk protein and lactose yield and percentage were not affected by different ratio of palmitic acid to stearic acid.  Replacing palmitic acid with stearic acid caused   decrease in FCM, fat percentage and fat/protein ratio (p<0.05). The concentration of plasma NEFA tended to be higher in cows fed 33S67P compared to 67S33P and 100S diets (p=0.07). In conclusion, present results showed that increasing diet stearic acid level led to decrease in milk fat and lactose percentage, without effects on milk yield efficiency.

    Keywords: Fat supplement, Lactating cows, Palmitic acid, Stearic acid
  • Zahra Khorrami, Hassan Aliarabi*, Abbas Farahavar, Amir Fadayifar Pages 77-89

    The aim of this study was to evaluate effect of zinc and selenium slow-release bolus and compared to daily feeding of these elements in late pregnancy and early lactation on performance of ewes and their lambs. In the breeding season, 21 non-pregnant ewes of Mehraban breed with an average weight of 55 ± 5.2 kg and a body score of 2.5-3 were estrus synchronized using sponge. At the time of sponge removal, all ewes received 400 international units of PMSG (pregnant mare serum gonadotropin) and then crossbred with Afshar-Brola rams. 45 days before the expected date of parturition date, pregnant ewes were assigned to one of these three groups: 1) control treatment, 2) treatment of 20 mg of zinc and 0.2 mg of selenium per day in the form of a slow release bolus, 3) treatment of 20 mg of zinc and 0.2 mg of selenium per day in the form of daily feeding of salt of these elements. Zinc and selenium supplementation in both methods increases plasma zinc and selenium concentrations and the activity of glutathione peroxidase and superoxide dismutase enzymes of ewes on all test days and increased zinc and selenium concentrations in colostrum and milk (P <0.05). The amount of hemoglobin and the number of red blood cells in both groups of ewes receiving zinc and selenium were higher than the control group (P <0.05). In both groups of ewes receiving zinc and selenium, plasma concentrations of these elements and glutathione peroxidase activity increased compared to control. Maternal supplementation of zinc and selenium in both methods increased the weight of 20 and 30 days and daily weight (21 to 30 days) of lambs. In general, zinc and selenium supplementation increased the plasma concentrations of these elements and the activity of antioxidant enzymes in ewes and their lambs and improved the growth performance of lambs. No differences were observed between the two methods of blues and daily feeding. Therefore, blouses are recommended due to their ease of use.

    Keywords: Bolus, Ewe, Lactation, Microelements, Pregnancy
  • Zabihollah Nemati*, Rashid Safari Pages 90-100

    The purpose of this experiment was to investigate the effect of activated carbon on reducing the negative effects of aflatoxin on gas production, digestibility of dry matter and organic matter of sheep diet ration under laboratory conditions. In this experiment, we assumed that activated carbon was able to reduce the negative effects of aflatoxin. This experiment was conducted in a completely randomized design with five treatments and four replicates per treatment. Expermental treatments were: 1- control (untreated diet), 2- control with methanol (control + methanol), 3- contaminated diet with methanol solution containing AFB1 at 800 ng/ml, 4- contaminated diet treated with activated charcoal at 7mg/200mg, 5-contaminated diet treated with activated carbon at 75 mg/200mg and 6-contaminated diet treated with activated carbon at 150 mg/200mg. To measure gas production and digestibility, glass bottles with a volume of 100 ml was used in a constant culture. All bottles were purged with anaerobic CO2, sealed with rubber stoppers and incubated in a water bath for 96 h at 39 degree centigrade and their gas production at 0, 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96 h incubation times was measured. The amount of gas produced was measured by means of a pressure gauge. The results showed that aflatoxin B1 treatment decreased the amount of gas production but the amount of gas production was increased in treated group as supplemented activated carbon level increased (p <0.05). Regarding the digestibility of dry matter and organic matter, there is a similar process to gas production, where aflatoxin treatment reduces both, but in treated group as supplemented activated carbon level increased the amount of them increases (p <0.05). Ammonia N concentration was highest in aflatoxin group and declined with addition of increasing level of activated carbon. Partitioning factor, microbial mass and efficiency of microbial synthesis were distinctly lower in aflatoxin group than other groups (p <0.05). However, treatments that containing high level of activated carbon had higher Partitioning factor, microbial biomass production and efficiency of microbial synthesis. It can be concluded that activated carbon has the potential to improve detrimental effect of aflatoxin on ruminal fermentation.

    Keywords: Aflatoxin, Activated Carbon, Degradability, Organic Matter, Digestibility, Gas Production
  • Ali Hatefi, Ahmad Zare Shahneh*, Zarbakht Ansari Pirsaraei, Ali Mohammad Alizadeh, Mohammad Riahi Pages 101-108

    The design of this study was done to investigate the effects of inhibiting the activity of beta-adrenergic receptors by supplementation of different concentrations of propranolol (as a none-selective inhibitor of beta- adrenergic receptors) on some of the performance characteristics in laying hens at the end of the economic production period and the qualitative traits of eggs. The experiment was performed in a complete randomized design, over a 26-day period, using 64 laying hens (90 weeks’ age) included 4 treatments (including control treatment and propranolol treatment with concentrations of 1, 2, and 3 mg Per kilogram of live body weight) with 4 repetitions and each repetition consisted of 4 birds, and some of the performance characteristics, follicular size (F1-F5) and egg quality were measured and calculated. The data obtained from the performance characteristics show that the usage of all concentrations of this inhibitor causes the significant increase in the laying percentage, improvement of feed conversion ratio. Propranolol also significantly increased feed intake and F1 follicle size at a concentration of 3 mg. Regarding the qualitative parameters of eggs, the usage of this inhibitor causes the significant increase in the thickness of the egg shell, the significant increase in the shell weight and ratio of the shell to the total weight of the eggs and the improvement of the Hue index in concentrations of 2 and 3 mg propranolol in treated birds. Therefore, it can be concluded that supplementation of different concentrations of propranolol in this study has been capable of improving some of the performance and qualitative characteristics of eggs in laying hens at the end of the production period.

    Keywords: Beta Receptor Blocker, Feed intake, Laying Percentage, Laying Chicken, Propranolol, Shell Thickness
  • Elnaz Arabiyan, Seyed Reza Hashemi*, Ahad Yamchi, Homa Davoodi, Sharif Rostami Pages 109-117

    In order to evaluate the effect of silver nanoparticles coated by clinoptilolite on cytochrome P450 gene expression in broiler chicken’s liver an experiment consisting of (1) control diet, (2) clinoptilolite, (3) clinoptilolite coated with silver nanoparticles, (4) organic acids and (5) clinoptilolite coated with silver nanoparticles and organic acids in normal and heat stress conditions was designed. Liver biopsy was obtained on 21 and 42 days of experiment. Results of this study demonstrated there were no interaction between experimental treatments and heat stress conditions in chickens. As well as the expression levels of  both isoforms of CYP450 gene  in clinoptilolite treatment on day 21 and silver nanoparticles coated on clinoptilolite with organic acid treatment on day 42 of experiment in normal conditions, were significantly increased in comparison with control treatment (C) in chicken liver tissue (P<0.05). Level of CYP2C18 on  day 42 of experiment in heat stress condition in silver nanoparticles coated on clinoptilolite treatment was significantly increased in comparison with control (C) treatment (P<0.05). Whereas, the level of CYP2C23b gene expression on day 42 of experiment was not significantly different with control treatments (P>0.05) in heat stress conditions. In conclusion, results showed that the expression level of CYP2C18 isoform in liver tissue of broiler chickens was higher in comparison with CYP2C23b isoform.  The liver, as a metabolism organism in the body, identified clinoptilolite and silver nanoparticles as inorganic, chemical and exogenous substances and increased the expression level of cytochrome P450 gene acts as a biomarker for the existence of exogenous and inorganic substances in the body.

    Keywords: Broiler, Clinoptilolite, Cytochrome P450, Liver, Silver nanoparticles
  • Sara Ataei Nazari, Abdollah Mohammadi Sangcheshme*, Ahmad Fzalzadeh, MohammadReza Bakhtiarizadeh, Ali Assadi Alamouti, Ali Fouladi Nashta Pages 118-125

    This study was conducted to investigate the influence of lipopolysaccharide (LPS) on sheep oocyte maturation and developmental competence and changes in the expression of microRNAs in cumulus cells in the inflammatory situations induced by LPS. For this, ewechr('39')s oocytes were cultured in medium containing 0 (control) and 1 µg/ml of LPS for 24 hours. After in vitro maturation, the percentage of nucleus maturation and distribution of cumulus cells were evaluated. Moreover, the rate of cleavage and blastocyst production were evaluated. The expression of microRNAs was quantitatively assessed by real-time PCR. The addition of LPS to maturation medium did not show any significant effects on the proportion of nucleus maturation and cumulus cell distribution. Although percentage of cleavage was not affected by LPS, the rate of blastocyst production was significantly reduced in the presence of LPS (P < 0.05). Expression of Mir-150 was significantly increased in response to LPS supplementation in culture medium (P < 0.05). Also, the expression of Mir-200b and Mir-27a increased in culture medium containing LPS compering to the control group, whereas Mir-let7a expression decreased in response to LPS addition, however, the difference was not statistically significant. The results demonstrate that LPS has detrimental effects on sheep oocyte developmental competence and these effects seem to be mediated through changes in the expression of microRNAs in cumulus cells.

    Keywords: Cumulus distribution, Immune response, Infectious disease, Microrna, Reproductive ability, Sheep
  • Mozhgan Mahmoodi, Mahdi Khodaei Motlagh*, Hoseinali Ghasemi, Amirhoesein Farahani Pages 126-133

    This study was performed to investigate the effects of frankincense on growth performance, hematology, intestinal morphology, and testicular and ovarian histology in Japanese quails. The experiment was conducted with 450 Japanese quail chicks in a completely randomized design with 6 treatments and 5 replicates (15 chicks per replicate). The experimental treatments were as follows: basal diet with no additives (control treatment), and basal diet supplemented with bacitracin antibiotic (treatment 2), 1g/kg of frankincense powder (treatments 3), 2g/kg frankincense powder (treatments 4), 20 mg/kg frankincense essential oils (treatment 5), or 40 mg/kg frankincense essential oils (treatment 6). The results showed that the number of white blood cells in treatment 5 was significantly greater than those in   treatments 2 and 4 (P<0.05). The internal connective tissue layer of the testes was thicker in treatment 6 than that in the treatment 4 (P<0.05). In contrast, no significant effect of frankincense powder or essential oils on growth performance, hematology, and morphological features of the intestine, ovarian, and testes was observed as compared with the control group (P>0.05). In conclusion, the use of frankincense powder or essential oils increased the number of white blood cells but it did not change the other parameters.

    Keywords: Frankincense, Hematology, Intestinal morphology, Ovarian, Quail chick, Testes
  • Batol Asghariesfeden, Gholam Reza Dashab*, MohammadHossein Banabazi, Mohammad Rokouei Pages 134-145

    Mutations during gene sequencing lead to nucleotide changes, resulting in new function in gene. The aim of the present study was to evaluate the genetic diversity and analysis the reasons for the differential expression of immune-related genes between the two populations of purebred and crossbreed Sistani and Montebeliarde cows. In this study, the results of the analysis of differential expression among the population of purebred and crossbreed Sistani and Montebeliarde cows using RNA-Seq data were used for genetic analysis and phylogenetic tree mapping. Clustal W nucleotide sequences were aligned using the MegaAlign software, and the phylogenetic tree and matrix of differences and similarities of the sequences were plotted. Based on the results of this study, the mean difference between nucleotides (nucleotide divergence) and the total number of mutations for the studied genes among purebred and crossbreed Sistani and Montebeliarde populations were in the range (2598-1869) and (3898-74) . Also, conserved regions make up a small part of the sequence of genes studied, indicating a high polymorphism of these genes and their susceptibility to nucleotide changes and mutations. The results of the phylogenetic tree for the nucleotide sequence of the studied genes showed that there is genetic diversity and divergence in the studied genes among purebred and crossbreed Sistani and Montebilliard and Indicus populations. The numerical value of the dN/dS ratio for the studied genes indicated the positive selection for these genes.

    Keywords: Evolution, Genetic diversity, Mutations, Phylogenetic, Sistani cows
  • Khazan Enayati, Ayoub Farhadi*, Ghodrat Rahimi Mianji Pages 146-156

    Today, reproductive problems are one of the major concerns in the dairy industry. The aim of this study was to detect the lack of function mutation of p.Q579X affecting spontaneous abortion and reproduction problems in APAF1 gene in Holstein cattle. In total, 200 blood samples were prepared and DNA was extracted with commercial kit. Then a specific pair of primers was designed to amplify a fragment with lengths of 456 bp from the exons 11 of the APAF1 gene and genotyping was performed by PCR-SSCP method. In APAF1 locus two alleles of A and B and two genotypes of AA and AB with frequencies of 96.76, 3.24 and 93.51 and 6.49 were observed, respectively. The BB genotype was not observed in the studied samples. After determining the genotype of the samples, two samples from each genotype were sequenced from both end and alignment of the obtained sequences and their comparison with the reference sequence from the gene bank to detect the mutation was carried out using BioEdit (version7.0.9.0) software. The results of bioinformatics analysis showed that the lack of function mutation of p.Q579X, which is one of the mutations affecting abortion in Holstein cattle, is present in the AB genotype of APAF1 gene in Holstein cattle in Iran. Given that this mutation causes abortion in cow in homozygous form, the results of this study can be directly used in breeding programs in order to identify the carriers of this mutation and culling them from Holstein dairy herd.

    Keywords: Abortion, APAF1 gene, Holstein cattle, Sequencing
  • Himan Solatani, Javad Nazemi Rafie*, Behrooz Harighi Pages 157-168

    The samples of honeybee workers were collected from 26 areas from Iran. The aim of this research was to evaluate the ND1 (630 bp) and ND5 (630 bp) genes for differentiation of Iranian honeybees (A. m. meda) from commercial subspecies (A. m. carnica, A. m. ligustica, A. m. caucasica and A. m. mellifera). The ND1 and ND5 squences of Iranian honeybees and other honeybee subspecies were evaluated using bayesian and parsiminy methods. ND1 and ND5 showed eight and five haplotypes in populations of Iranian honeybees. Using bayesian method, four clades were identified in Iranian honeybees of phylogenetic tree derived from ND1 gene. The first to fourth clades included haplotype 1 (Golestan, Southern Khorasan, Kordestan, Lorestan and Mazandaran), haplotype 2 (Siatan Balochestan), haplotype 3 (Yazd and Eilam), haplotype 4 (Ardabil), haplotype 5 (Kerman), haplotype 6 (Zanjan), haplotype 7 (Kermanshah) and haplotype 8 (Boshehr, Western Azarbayejan, Charmahal Bakhtiari, Qazvin, Qom, Hamadan, Hormozgan, Razavi Khorasan, Northern Khorasan, Kohkeloye Boyerahmad, Khozestan, Markazi, Semnan and Fars). The phylogenetic trees drived from bayesian and parsimony methods demonstrated more ability of ND1 gene in comparison with ND5 gene; ND1 gene differntiated Iranian honeybees from commercial honeybee subspecies. Furthermore, using parsimony method, more informative sites were identified in ND1 in comparison with ND5 gene. Principle component analysis (PCA) confirmend phylogenetic trees of ND1 drived from bayesian and parsimny methods and phylogenetic tree of ND5 drived from bayesian method. Moreover, PCA demonstrated more efficiency of ND1 in differentiation of evolutionary lineages (Z-subgroup, A, C and M) in comparison with ND5 gene.

    Keywords: Iranian honeybees, Mitochondrial gene, ND1, ND5, Phylogeny
  • Ahmad Ahmadi*, Mahaya Mohammadizade, Pouya Zamani, Abbas Farah Avar, Reza Talebi Pages 169-179

    The heat shock proteins (HSPs) are a family of proteins contributing to cellular resistance against a variety of thermal stresses in different climates. In this study we aimed to characterize polymorphisms of the ovine HSP70A1A gene in Mehraban indigenous sheep breed and Romanov imported sheep breed, because they are well adapted to the cold climate. Blood samples were collected from a total of 141 sheep (100 Mehraban and 41 Romanov), and then genomic DNA was extracted according to conventional instructions. Polymerase chain reaction (PCR) was performed to amplify the 247 bp and 298 bp of the exon region of the HSP70A1A gene (Oar_v4.0; Chr 20, NC_019477.2). Also, polymorphisms of the studied fragments were explored using single strand conformational polymorphism (SSCP) technique and then the amplified DNA fragments were sequenced by Sanger sequencing method. In both Mehraban and Romanov breeds, five distinct SSCP patterns were identified that two and three electrophoretic patterns were respectively related to 247 bp segment and 298 bp segments. Furthermore, frequencies of SSCP patterns showed no differences between breeds. Five single nucleotide polymorphisms (SNPs) including g.26562252C>A, g.26562261G>C, g.26562270T>C, g.26562273C>T and g.26562279C>T were identified in 247 bp segment, and also, three SNPs including g.26561745T>C, g.26561784C>T and g.26561877G>A were identified in 298 bp segment of PCR products. Results revealed that all SNPs were in Hardy–Weinberg disequilibrium (p < 0.05), except of g.26561745T>C and g.26561877G>A. Considering the role of HSPs in resistance to the environmental stresses, it can be conclude that the identification of  these SNPs can  play an important role on understanding the mechanism of adaptation  to temperature tolerance among the Iranian indigenous sheep breeds.

    Keywords: Cold tolerance, HSP70A1A gene, Mehraban sheep, Polymorphism, Romanov sheep
  • Abbas Atefi* Pages 180-187

    In order to estimate the genetic parameters and heritabilities of growth traits and Kleiber ratios in Moghani sheep, data collected in Jafarabad-e-Moghan station from 1994 to 2016 were used. Investigated traits including birth weight, average daily gains and Kleiber ratios during four time periods that is birth to 3 months, 3 t 6 months, 6 to 9 months and 9 to 12 months first analyzed by SAS 9.2 software to indicate the significant fixed effects, finally, 6 animal models running by Wombat software was used to estimate the genetic parameters and heritabilities. The heritability of birth weight (0.31), Average daily gain and Kleiber ratio from birth to 3 months and from 3 to 6 months (0.34, 0.36, 0.40 and 0.38 respectively) were medium to high. The maternal heritabilities and the ratios of maternal permanent environmental variance to the total variance were in the range of 0 to 4 percent and 0 to 2 percent respectively. The genetic trend for birth weight, Average daily gains and Kleiber ratios during four time periods were 0.13, 0.21, 0.27, -0.0000014, 0.01, 0.01, -0.0002 and 0.00004 respectively. These results indicated the relative efficiency of breeding programs for the average daily gains and Kleiber ratios during birth to 3 months and 3 to 6 months in Moghani sheep.

    Keywords: Growth traits, Genetic parameters, Heritability, Kleiber ratio, Moghani sheep
  • Behrouz Yarahmadi*, Mohsen Mohammadi Saei, Alireza Chegeni, Reza Pahlavi Pages 188-198

    This study was carried out in order to investigate the management and efficiency of dairy farms units and milk production function, in 121 units of dairy farm in Lorestan province at the year 2017. The Required data was collected with field survey and face to face interview method. Data of production function were estimated using corrected ordinary least squares (COLS) Method by Cobb Douglas functions. Also, technical efficiency was estimated by deterministic parametric frontier (DPF). In terms of dairy farms units cost, feed costs accounted for 65.5 %, labor costs 16.16 %, health care and insemination 9.9 %, and 9.1% other costs (including the cost of losses, location and maintenance of dry cows). The average technical, allocative, economic efficiency of the units were 64.3, 52.4 and 44.3% respectively, that showed the significant potential of these units in increasing their productivity. Based on this results farms were not desirable condition in terms of economic efficiency, similar with allocation efficiency in contrast to the technical efficiency. The results showed that dairy cattle units were not efficient 75.7 percent economically in Lorestan province and failed to optimally and effectively minimizing inputs cost. Milk production function results showed that consumption of alfalfa, corn silage, concentrates, artificial insemination number a positive and very significant effect (P<0.05)  and number of workers, hygiene and health costs also fuel and electricity consumption had a positive and significant effect on milk yield (P<0.05). The results of milk production function showed that the importance of increasing each unit of the concentrate (0.352) in increasing milk production was more than other inputs. Generally, the majority of dairy farms due to lack of observance of economic principles in the management of inputs had a low allocation and economic efficiency. Finally, according to the obtained results, it is necessary to implement the guaranteed milk price and maintain the relative stability of forage and concentrate prices in increasing milk production of dairy farms units in Lorestan province.

    Keywords: Dairy farms, Efficiency, Lorestan province, Milk production function